Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Υπογραφή νέας ΚΥΑ για την ασφάλεια των ανελκυστήρων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Φώλιας και ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψαν την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, λαμβάνοντας υπόψη:
Πρωτίστως, την προάσπιση της μέγιστης ασφάλειας των πολιτών, με το ελάχιστο οικονομικό κόστος
Την αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης των υπαρχουσών διατάξεων, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα,
Την ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία ανελκυστήρων καθώς και τους κανόνες που διέπουν τη συντήρηση και την εποπτεία λειτουργίας τους.
Η νέα ΚΥΑ ρυθμίζει, κυρίως, τα παρακάτω θέματα:
τους κανόνες σχετικά με τις συντηρήσεις των ανελκυστήρων, την έκδοση πιστοποιητικού περιοδικού ελέγχου και τις καταχωρήσεις τους στα μητρώα των Νομαρχιών.
Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές που περιγράφονται στην Κοινοτική Οδηγίας 95/16 θα αφορούν πλέον, εξ ολοκλήρου, μόνο τους νέους ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ (ΠΑΛΑΙΟΥΣ) ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ
Η νέα ΚΥΑ απαλλάσσει τους υφιστάμενους ανελκυστήρες, που έχουν εγκατασταθεί πριν από το 1999 σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και σε ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, από την υποχρέωση να ανταποκριθούν άμεσα στις προδιαγραφές που προβλέπει η υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία 95/16 για τους νέους ανελκυστήρες.
Ο έλεγχος ασφαλούς λειτουργίας προβλέπεται ωστόσο σε όλους τους ανελκυστήρες, με τη διαφορά ότι για τους παλαιούς ανελκυστήρες ο έλεγχος ασφάλειας θα διεξάγεται και διαπιστώνεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της περιόδου κατασκευής τους. Για παράδειγμα, οι παλαιοί ανελκυστήρες απαλλάσσονται από την υποχρεωτική τοποθέτηση εσωτερικής πόρτας ασφαλείας ή κουρτίνας φωτοκύτταρων, εάν οι προδιαγραφές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους δεν το προέβλεπαν.
Στην περίπτωση που γίνεται χρήση ανταλλακτικών ή αντικατάσταση τμημάτων, τα νέα τμήματα (ανταλλακτικά) που θα τοποθετούνται, κατά τη συντήρηση, πρέπει να φέρουν το σήμα CE, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80 .
Με την ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται η σταδιακή ανταπόκριση, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, στο πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80.
Τέλος παρέχεται η δυνατότητα, σε όποιον ιδιοκτήτη επιθυμεί, να συμμορφωθεί με ιδία βούληση με τις προδιαγραφές του πρότυπου ΕΛΟΤ ΕΝ 81.80.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση της μη υποχρεωτικότητας, στοχεύει στην μεσομακροπρόθεσμη τεχνική σύγκλιση των παλαιών ανελκυστήρων με τις προδιαγραφές της 95/16, μην επιβαρύνοντας περαιτέρω τα νοικοκυριά. Βασίζεται στο γεγονός ότι τα ατυχήματα στην χώρα μας είναι περιορισμένα, έχοντας διασφαλίσει στην διάρκεια των περασμένων δεκαετιών ένα υψηλό επίπεδο συντήρησης.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ
Οι ανελκυστήρες ανάλογα με τη χρήση και τον αριθμό των στάσεων τους κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες και ανάλογα με τις κατηγορίες τους προσδιορίζεται ο αριθμός των συντηρήσεων.
Επίσης με τη νέα ΚΥΑ προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ανελκυστήρων που μπορεί να αναλαμβάνει ένα συνεργείο συντήρησης και θεσπίζεται η συχνότητα των απαραίτητων συντηρήσεων, για διάφορες κατηγορίας ανελκυστήρων.
Συγκεκριμένα δίνεται δικαίωμα σε κάθε εξουσιοδοτημένο συνεργείο να αναλαμβάνει την συντήρηση έως 240 ανελκυστήρων, αντί των 120 συντηρήσεων μηνιαίως που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καλύτερη εποπτεία και έλεγχος συμμόρφωσης, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανελκυστήρων είναι καταχωρημένος και ελεγχόμενος. Με την εφαρμογή των μέχρι σήμερα ισχυουσών διατάξεων ο αριθμός των συντηρήσεων ανά ανελκυστήρα ήταν δύσκολο να ελεγχθεί.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ
α) Σε ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε μονοκατοικίες, καθώς και για ανελκυστήρες έως δύο (2) στάσεις, προβλέπεται συντήρηση κάθε δύο (2) μήνες, β) για ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε πολυκατοικίες και σε ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες προβλέπεται συντήρηση ανά 45 ημέρες,
γ) για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε ξενοδοχεία πάνω από (200) κλίνες, σε νοσοκομεία, σε δημόσιους χώρους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, υπόγειες διαβάσεις, και γενικά ανελκυστήρες που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, ή που είναι εκτεθειμένοι σε ιδιαίτερες επιδράσεις της ατμόσφαιρας ή του περιβάλλοντος χώρου, προβλέπεται συντήρηση (2) φορές το μήνα.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Η νέα ΚΥΑ προβλέπει νέες καταληκτικές προθεσμίες για την έκδοση πιστοποιητικού ασφαλούς λειτουργίας των ανελκυστήρων από αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι υφιστάμενοι (παλαιοί) ανελκυστήρες ομαδοποιούνται σε τέσσερις (4) κατηγορίες και προσδιορίζονται οι προθεσμίες εντός των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ή οι νόμιμοι εκπρόσωποι τους θα έχουν την υποχρέωση να αναθέσουν και να πραγματοποιήσουν τον περιοδικό έλεγχο των ανελκυστήρων από αναγνωρισμένους φορείς.
Έτσι η υποχρέωση αυτή ανά κατηγορία ανελκυστήρων διαμορφώνεται ως εξής :
Για ανελκυστήρες που δεν έχουν νόμιμα καταχωρηθεί στα μητρώα της Δ/σης Ανάπτυξης της Νομαρχίας, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2012.
Για τους ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης και για τους οποίους έχουν παρέλθει τριάντα έτη (30), από την ημερομηνία εγκατάστασης τους, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2010. Για τους υπόλοιπους ανελκυστήρες με προέγκριση εγκατάστασης η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 31-12 -2011.
Για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε δημόσιους χώρους, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, σε υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις ή που γενικά εξυπηρετούν το ευρύ κοινό καθώς και σε ξενοδοχεία με πλέον των 200 κλινών, νοσοκομεία κτλ, η προθεσμία για την υποχρέωση ελέγχου ορίζεται το αργότερο μέχρι 30-06-2009.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Οικ. Φ/9.2/29362/1957/8.12.2005 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ/1797/Β/05) εναρμονίστηκε το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 95/16 και ρυθμίστηκαν οι κανόνες ασφαλείας και προδιαγραφών λειτουργίας των ανελκυστήρων. Με την εναρμόνιση αυτή, οι ανελκυστήρες ομαδοποιήθηκαν σε νέους και υφιστάμενους. Οι ανελκυστήρες που είχαν εγκατασταθεί μέχρι το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως «υφιστάμενοι». Οι ανελκυστήρες που εγκαταστάθηκαν μετά το 1999 χαρακτηρίστηκαν ως «νέοι». Με την παραπάνω ΚΥΑ είχε δοθεί προθεσμία συμμόρφωσης των υφισταμένων ανελκυστήρων στους νέους κανονισμούς μέχρι 31-12-2005, η οποία παρατάθηκε μέχρι 31-12-2008. Να σημειωθεί ότι η Κοινοτική Οδηγία 95/16 δεν προέβλεπε την υποχρέωση της συμμόρφωσης των υφιστάμενων ανελκυστήρων στους κανόνες που διέπουν την λειτουργία των νέων ανελκυστήρων.
Μέχρι σήμερα, από το σύνολο των εγκατεστημένων ανελκυστήρων, περίπου το 5 με 7% έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ENELCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ

1. ΤΟ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΝ ΕΡΓΟ
Ο διαγωνισμός
Το 2006 η ΕΝΕLCO AE, συμμετείχε σε διαγωνισμό (υπ’ αριθμ. Νο. 12/ 2006) που προκήρυξε η ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. (51% Ελληνικό Δημόσιο και 49% ΔΕΗ) για την «Κατασκευή και λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου». Μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΣΜΗΕ με την από 27.2.2008 απόφαση του ανέδειξε την ΕΝΕLCO AE, ως ανάδοχο του έργου και στις 15 Ιουλίου 2008 η εταιρεία και η ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. συνήψαν τις σχετικές συμβάσεις για την κατασκευή της μονάδας εντός αυστηρώς προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος.
Ο ανάδοχος
Η Enelco είναι κοινοπραξία της ENEL(75%) και του Έλληνα συνεταίρου της, του Ομίλου Κοπελούζου(25%). Η Enelco δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας και δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ενέργειας.
Η Enel είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας στην Ευρώπη βάσει εγκατεστημένης ισχύος. Παράγει, διανέμει και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική. Η Enel έχει παρουσία σε 22 χώρες με συνολική παραγωγική ισχύ 75,5000 MW (με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2007) και εξυπηρετεί πάνω από 50 εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο από το 1999 ενώ το 2009 θα συμπεριληφθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Αειφορίας Dow Jones (Sustainability World Index) και στον δείκτη Dow Jones STOXX, ο οποίος είναι εξίσου απαιτητικός στις επιλογές του και περιλαμβάνει μόνο τις 160 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου. Η Enel είναι η ιταλική εταιρία με το μεγαλύτερο αριθμό μετόχων με περίπου 1,7 εκατομμύρια ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
O Όμιλος ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ιδρύθηκε το 1970 και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο επιχειρηματικό οργανισμό ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε στρατηγικούς βιομηχανικούς και τεχνολογικούς τομείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Χωροθέτηση της εγκατάστασης
Η χωροθέτηση της εγκατάστασης είχε καθοριστεί από το ελληνικό κράτος τόσο έμμεσα (οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ακολουθούν αναγκαστικά τον αγωγό καυσίμου και το δίκτυο υψηλής τάσης), όσο και ευθέως όπως προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού οι οποίοι προέβλεπαν περιοριστικά και τις πιθανές περιοχές εγκατάστασης, ήτοι Αττική, Βοιωτία και διάφορους νομούς της Πελοποννήσου. Εντούτοις, μόνο η Βοιωτία και το αττικό μέρος του Ν. Κορινθίας συνιστούσαν εκ των πραγμάτων βιώσιμη επιλογή καθώς στην υπόλοιπη Πελοπόννησο δεν υπάρχει αγωγός φυσικού αερίου ούτε ικανό δίκτυο υψηλής τάσης ενώ στην Αττική δεν είχαν δοθεί σχετικές άδειες παραγωγής
Εμπειρία του Αναδόχου σε αντίστοιχα έργα
Αξίζει να σημειωθεί ότι μονάδες της ΕΝEL αντίστοιχες αυτής που προβλέπεται για την Χαιρώνεια (δηλαδή συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου) λειτουργούν σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, με απόλυτη συμμόρφωση στις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στην ιταλική όσο και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στην Ιταλία, κάποιες από αυτές λειτουργούν σε περιοχές εντός ή σε άμεση γειτνίαση με προστατευόμενες περιοχές όπως η μονάδα Portoferraio στο Εθνικό Πάρκο Τοσκάνης, η μονάδα S.Barbara σε άμεση εγγύτητα με την περιοχή Natura του Monti del Chianti, η μονάδα Alessandro Volta στο Montalto Di Castro και άλλες. Το 80% των μονάδων της ENEL έχουν ήδη πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 ενώ το υπόλοιπο 20% θα έχει πιστοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Εξέταση του θέματος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά τον Ιούλιο του 2008
Παρά την εθνική όσο και τοπική του σημασία και μολονότι η εταιρεία έχει τηρήσει την προβλεπόμενη αδειοδοτική διαδικασία (που πλέον συμπληρώνει 7 χρόνια), τον Ιούλιο του 2008 το ζήτημα πέρασε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.). Στην πρώτη συνεδρίαση το Κ.Α.Σ. αποφάσισε τη διεξαγωγή αυτοψίας η οποία και πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι παρότι η επιτροπή αυτοψίας αποφάσισε υπέρ του έργου με πλειοψηφία 4 προς 1, η ολομέλεια του Κ.Α.Σ. γνωμοδότησε εναντίον του στον Υπουργό Πολιτισμού.
Παρά την μη αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, η εταιρεία συνέχισε την προσπάθειά της να ανταποκριθεί στους ενδοιασμούς ορισμένων εκ των μελών του Κ.Α.Σ. προβαίνοντας σε ριζικές τεχνικές και αισθητικές βελτιώσεις που, αν και αυξάνουν σημαντικά το κόστος σε σχέση με αυτό αντίστοιχων έργων, έχουν καταστήσει το συγκεκριμένο έργο μοναδικό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την τις τεχνικές του προδιαγραφές, την περιβαλλοντική του συμβατότητα και την αισθητική του.
Ως εκ τούτου, βάσει των αναθεωρημένων προδιαγραφών του έργου, η εταιρεία αιτήθηκε την αναπομπή του θέματος στο Κ.Α.Σ. για δεύτερη γνωμοδότηση επί των αναθεωρημένων δεδομένων.
2. ΤΟ ΕΡΓΟ
Η Εθνική σημασία του έργου

Ο συγκεκριμένος θερμοηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εντάσσεται στον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της Χώρας και αναμένεται να συμβάλει:
στην εξασφάλιση επάρκειας των ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας,
στην περαιτέρω εξασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας
στην τήρηση δεσμεύσεων της χώρας για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της,
στη σημαντική βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών καθώς η μονάδα φυσικού αερίου της Enelco προβλέπεται να αντικαταστήσει παλαιότερες ρυπογόνες μονάδες (π.χ. που χρησιμοποιούν λιγνίτη, πετρέλαιο ή λιθάνθρακα)
στη διασφάλισης μιας πιο ισορροπημένης χρήσης διαφορετικών πηγών ενέργειας για τη χώρα
στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μέσω μεγάλων επενδύσεων
στη διαμόρφωση περισσότερο ανταγωνιστικών τιμών πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με προφανή οφέλη στον τελικό καταναλωτή χάρη στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η καύση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αντί του πετρελαίου ή του λιγνίτη εμφανίζει υψηλότερο βαθμό απόδοσης της ηλεκτροπαραγωγής, ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δεν παράγει αέριους ρύπους ή στερεά απόβλητα. Για τους λόγους αυτούς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο θεωρούνται διεθνώς ως οι πλέον περιβαλλοντικά φιλικές μονάδες ορυκτών καυσίμων και συνιστούν σήμερα την κύρια τεχνολογική επιλογή θερμικών μονάδων σε όλα τα κράτη τα οποία έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Επίσης, η μονάδα του συγκεκριμένου τύπου επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ όγκου και ισχύος συγκρινόμενη με όλες τις γνωστές «πράσινες» τεχνολογίες.
Σημασία του έργου για την τοπική κοινωνία
Η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, και συγκεκριμένα:
τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή του έργου, το κυριότερο τμήμα των οποίων θα καλυφθεί κατά προτεραιότητα από εργατοτεχνικό προσωπικό της περιοχής,
τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν σε τεχνικούς βάρδιας και άλλες βοηθητικές εργασίες για τις οποίες θα δοθεί επίσης προτεραιότητα βάσει εντοπιότητας,
την ανάπτυξη καταρτισμένου προσωπικού μέσα από τη συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης,
την κατά προτεραιότητα επιλογή τοπικών εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών κατά την περίοδο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης της εγκατάστασης, καθώς και η ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του εργοστασίου.
την ανάπτυξη της τουριστικής ελκυστικότητας της περιοχής μέσα από την ένταξη της περιοχής σε προγράμματα της ENEL για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των τοπικών αρχαιοτήτων και την αξιοποίηση της εγκατάστασης ως πόλο έλξης επισκεπτών
την ενίσχυση του εισοδήματος τοπικών παραγωγών μέσα από πρωτοβουλίες της ENEL για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής.
Η εταιρεία, στο πλαίσιο της συνεπούς πολιτικής της για συμβολή στην ευρύτερη ανάπτυξη κάθε περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται, έχει προτείνει δέσμη προτάσεων στήριξης της τοπικής κοινωνίας την οποία προτίθεται να συζητήσει με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
3. ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Αρχαία που ενδεχομένως υπάρχουν στο σημείο κατασκευής του έργου.
Η άμεσα αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία (Θ’ ΕΠΚΑ) αποκλείει τις όποιες πιθανές ανησυχίες για ενδεχόμενη βλάβη των αρχαίων στην συγκεκριμένη έκταση που προορίζεται για την κατασκευή της μονάδας καθώς:
με έγγραφο της 30-6-2006 προς το ΥΠΕΧΩΔΕ γνωμοδότησε θετικά για το έργο της διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την εγκεκριμένη για κατασκευή μονάδα (ΘΗΣ ENELCO Λειβαδιάς) προς το κεντρικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σημειώνοντας ότι «δεν έχει καταρχήν αντίρρηση για την πραγματοποίηση του έργου, στη θέση και σε μορφή όπως αυτή αποτυπώνεται υπεύθυνα στα συνημμένα τοπογραφικά διαγράμματα της ΠΠΕ, διότι δεν χωροθετείται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου ή ζώνης προστασίας, δεν βλάπτει καθ' οιονδήποτε τρόπο αρχαιολογικό χώρο ή μνημείο δικαιοδοσίας της Θ’ ΕΠΚΑ και η ευρύτερη θέση δεν παρουσιάζει ορατές αρχαιότητες».
σύμφωνα με το πρακτικό της Επιτροπής αυτοψίας, ο προϊστάμενος της Θ’ ΕΠΚΑ κ. Αραβαντινός ενημέρωσε κατά την αυτοψία τα μέλη για τις αρχαιότητες που εντοπίζονται στην κοιλάδα κατά τις σωστικές ανασκαφές που διενεργούνται από την Θ’ ΕΠΚΑ λέγοντας ότι «δεν είναι αξιοποιήσιμα τα αρχαία που βρίσκονται στον κάμπο». Επίσης ανέφερε ότι «με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν εικάζει ότι στον χώρο του γηπέδου της εταιρείας θα εντοπισθούν σημαντικές αρχαιότητες».
με έγγραφο της της 27-6-2001 η Θ’ ΕΠΚΑ βεβαιώνει ότι «… το αγροτεμάχιο στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη θέση Άγιος Βλάσιος Χαιρώνειας, δεν βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου».
Πάντως, εάν –παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις του εφόρου - ανακαλυφθούν αρχαιότητες στο οικόπεδο της εταιρείας, όχι μόνο θα τηρηθεί πιστά η ελληνική νομοθεσία αλλά και προτείνεται η χρηματοδότηση του έργου ανάδειξης και αξιοποίησής τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
Ανησυχίες για ενδεχόμενη βλάβη στα αρχαία
Ουδεμία φυσική βλάβη προκαλείται από την κατασκευή ή λειτουργία της μονάδας, στα υπάρχοντα ή τυχόν νέα αρχαιολογικά ευρήματα, στην πέριξ ή ευρύτερη περιοχή της εγκατάστασης δεδομένου ότι:
η όποια κυκλοφοριακή όχληση αφορά στην περίοδο κατασκευής του έργου και μόνο, η οποία ούτως ή άλλως έχει επιλεγεί να γίνεται μέσω του βορείου άξονα της παλαιάς εθνικής οδού, παρακάμπτοντας την Χαιρώνεια. Στην φάση λειτουργίας η μόνη επιβάρυνση θα αφορά στο διακινούμενο προσωπικό της εταιρείας
τα όποια αέρια απόβλητα του σταθμού - προϊόντα καύσης του φυσικού αερίου - βάσει των σχετικών μελετών για τις πλέον δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες δεν θα πλησιάζουν ούτε το 10% των θεσμοθετημένων επιτρεπτών ορίων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνουμε ότι στις εκπομπές αερίων του σταθμού δεν περιέχονται, ούτε καν ελάχιστα ίχνη, σωματιδίων ή διοξειδίου του θείου (SO2), που ως γνωστόν είναι βλαπτικά (είτε άμεσα είτε μέσω όξινης βροχής) για την επιφάνεια κτιρίων και μνημείων,
τα υγρά απόβλητα του σταθμού δε θα έχουν καμία βλαπτική επίδραση στα αρχαία. Αντίθετα τα έργα απορροής ομβρίων θα συμβάλλουν στη μείωση πλημμυρικών νερών. Τα στερεά απόβλητα περιορίζονται σε υλικά συσκευασίας βοηθητικών υλών για τη λειτουργία της μονάδας και καταλήγουν στην ανακύκλωση, μετά τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε αναφορικά με την υπερκατανάλωση υδάτινων πόρων, το σύστημα υδρόψυξης αντικαταστάθηκε από αερόψυκτη μονάδα συμπύκνωσης, που οδηγεί σε μείωση του όγκου των εγκαταστάσεων και ελαχιστοποίηση του χρησιμοποιούμενου νερού.
το είδος της εγκατάστασης δεν παρουσιάζει συνέργειες και διακλαδικές σχέσεις με άλλες δραστηριότητες, διότι δεν απαιτούν πρώτες ύλες πλην προφανώς του φυσικού αερίου, ούτε παράγουν προϊόντα που συνδυάζονται με αποθήκες, μεταποίηση, εμπορία ή μεταφορά τους. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Δεν έχουμε δείγματα λειτουργίας αυτών των μονάδων ως πυρήνα συγκέντρωσης άλλων όμοιων επιχειρήσεων.
Οπτική επαφή της μονάδας με τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία
Ο συγκεκριμένος τύπος μονάδας (συνδυασμένου κύκλου) ουδεμία σχέση έχει με τις πράγματι υπερμεγέθεις μονάδες παραγωγής από λιγνίτη ή λιθάνθρακα τις οποίες συναντάμε στον ελλαδικό χώρο. Θεωρούμε αναγκαίο να διευκρινίσουμε ότι σε μια έκταση 100 στρεμμάτων που διαθέτουμε για το σκοπό αυτό, και όπου έχει χωροθετηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, προβλέπεται η κάλυψη έκτασης 13 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά στην οπτική επαφή από τη μονάδα προς τους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, είναι σαφές ότι από το χώρο της εγκατάστασης δεν διακρίνονται αρχαιότητες, δεδομένου ότι ο Α.Χ. της Ακρόπολης του Πανοπέα βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χμ, ο Α.Χ. της Δαύλειας βρίσκεται σε απόσταση 8 χμ, με την οχύρωση σε άμεση οπτική επαφή, η Χαιρώνεια βρίσκεται σε απόσταση 3 χμ και το εγγύτερο όριο της περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Χαιρώνειας βρίσκεται στα 830 μ. αλλά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει οπτική επαφή.
Από τις εμπεριστατωμένες τεχνικές απεικόνισης προκύπτει ότι η οπτική επαφή από τους αρχαιολογικούς χώρους προς τη μονάδα είναι εξαιρετικά ήπια - γεγονός που φαίνεται να αναγνώρισε η αρμόδια επιτροπή του ΚΑΣ που πραγματοποίησε την αυτοψία - ενώ η εγκατάσταση δεν προβάλλεται στον ορίζοντα.
Μέτρα ελαχιστοποίησης της οπτικής επαφής
Προκειμένου να μετριαστεί στο ελάχιστο ο όποιος οπτικός αντίκτυπος του έργου στον περιβάλλοντα χώρο και ανταποκρινόμενη στο πνεύμα των υποδείξεων της επιτροπής αυτοψίας του ΚΑΣ, η εταιρεία προχώρησε στην τροποποίηση των σχεδίων της εγκατάστασης εξαντλώντας κάθε τεχνική δυνατότητα. Στο πλαίσιο αυτό:
επανασχεδιάστηκαν οι εγκαταστάσεις της μονάδας ως προς την θέση των κτιρίων και τη μείωση των όγκων τους,
προβλέπεται φύτευση του περιβάλλοντος χώρου με υψίκορμα και αειθαλή δέντρα, φύτευση των ακάλυπτων χώρων της μονάδας και των δωμάτων των κτιρίων με χλοοτάπητα καθώς και δημιουργία δασυλλίου και οργανωμένου πάρκου κατά μήκος του οδικού άξονα,
η κεντρική είσοδος της μονάδας μεταφέρθηκε από τον κεντρικό οδικό άξονα στον κάθετο βόρειο πλάγιο δρόμο, οι ασφάλτινες διαδρομές εντός της μονάδος αντικαταστήθηκαν με πλακόστρωτα πρασίνων αποχρώσεων ενώ όλοι οι χώροι στάθμευσης θα στρωθούν με ειδικούς διάτρητους κυβόλιθους με δυνατότητα ανάπτυξης χλοοτάπητα και
προτείνονται λύσεις προς συζήτηση και έγκριση για την ηπιότερη χρωματολογική ένταξη της μονάδας στον περιβάλλοντα χώρο και την περιμετρική βλάστηση.
η επιλογή αερόψυκτης αντί υδρόψυκτης μονάδας, συντελεί στην μείωση του συνολικού όγκου της εγκατάστασης, και επίσης απαλλάσσει την περιοχή από υπερμεγέθεις πύργους ψύξης, τη συνεχή έκλυση ατμού, που αλλοιώνει την εικόνα του ορίζοντα και δημιουργεί εντυπώσεις διότι πολλοί τον συγχέουν με καυσαέριο.
Υποστήριξη του έργου της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην περιοχή
Η Enelco, υιοθετώντας την ίδια πάγια πολιτική της μητρικής εταιρείας ΕΝΕL, προτίθεται και διατίθεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία, ανάδειξη και προβολή των τοπικών αρχαιοτήτων, με την άμεση καθοδήγηση και συνεργασία των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών. Επίσης, έχει ήδη προταθεί η ανάληψη του κόστους για σειρά έργων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.
To ιστορικό της μονάδας φυσικού αερίου στη Χαιρώνεια

1 Ιουνίου 2001: Το ΥΠΑΝ εκδίδει άδεια παραγωγής ενέργειας στην εταιρεία Enelco Α.Ε. Στην περιοχή εγκατάστασης της μονάδας κανείς δεν πληροφορείται το παραμικρό.
15 Απριλίου 2003: Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαιρώνειας γνωμοδοτεί αρνητικά για την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, στη Χαιρώνεια. Η απόφαση στηρίχθηκε στα συμπεράσματα της αξιολόγησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας (ιδιοκτησίας Enelco, πρόεδρος Χ. Κοπελούζος, 75% ENEL-25% Ομιλος Κοπελούζου), που είχε αναθέσει ο Δήμος σε ομάδα εργασίας του ΤΕΕ- ΓΕΩΤΕΕ. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι επιβαρύνσεις για την περιοχή είναι πολλαπλές και σημαντικές: Υποβάθμιση γης υψηλής παραγωγικότητας, υδατικού ισοζυγίου, αρχαιολογικού πλούτου, ατμόσφαιρας κλπ.
Ωστόσο αυτή η απόφαση δεν έχει απολύτως καμία επίπτωση, αφού ο Δήμος δεν έχει ούτε καν γνωμοδοτικό ρόλο για το θέμα. Στην περίοδο που προηγήθηκε παρήλθε άπρακτη η από το νόμο προθεσμία για να γνωμοδοτήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο (συνέπεσε και με την αλλαγή της νομαρχιακής αρχής), και το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε πάραυτα σε έγκριση περιβαλλοντικών όρων στις 28/01/03, παράνομα, χωρίς την έγκριση του ΥΠΠΟ.
23 Απριλίου 2003: Με ανακοίνωση τύπου, η ΡΑΕ ανακοινώνει, αδειοδότηση νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων μεταξύ των οποίων και η μονάδα της Enelco.
Μέχρι τις αρχές του 2007, το θέμα έχει αδρανήσει και κανείς στην τοπική κοινωνία, δεν γνωρίζει τίποτε για την εξέλιξη.
29 Ιανουαρίου 2007 : Εκδίδεται από το Υπ. Ανάπτυξης άδεια εγκατάστασης μονάδας 390 MW και από εδώ και μετά οι ημερομηνίες τρέχουν:
29 Ιανουαρίου 2007: Την ίδια μέρα η Enelco ζητά περιβαλλοντική άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αύξησης ισχύος και τροποποίηση ύψους καμινάδας
5 Φεβρουαρίου 2007: Η Enelco ζητά άδεια αύξησης ισχύος από 390 σε 447 MW, και τροποποίησης από το Υπ. Ανάπτυξης
6 Φεβρουαρίου 2007: Εντός 7 μόλις ημερών, εγκρίνονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι περιβαλλοντικοί όροι για την τροποποίηση φυσικά και πάλι παράνομα, χωρίς την έγκριση του ΥΠΠΟ.
13 Φεβρουαρίου 2007: Εγκρίνεται από το ΥΠΑΝ η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης
22 Φεβρουαρίου 2007: Γίνεται ο διαγωνισμός του ΔΕΣΜΗΕ : η ΕNELCO προσέφερε την ίδια τιμή με την εταιρεία ΗΡΩΝ (θυγατρική ΓΕΚ TEPNA). Όμως επειδή η μονάδα της ENELCO έχει εγγυημένη ισχύ 447 MW, εκείνη της ΗΡΩΝ έχει 399 MW, προκρίνεται η προσφορά της ENELCO.
Απρίλιος 2007: Kαι ενώ ο ΔEΣMHE ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην Enelco, η E.E. ενημέρωσε με επιστολή της τις ελληνικές αρχές στα μέσα Aπριλίου 2007 να μην προχωρήσουν σε σύμβαση μέχρι οι υπηρεσίες της να λάβουν σαφή γνώση για τις καταγγελίες που είχε υποβάλει η TEPNA. H τελευταία υποστήριξε στην E.E. ότι η Enelco μέχρι και δύο ημέρες πριν από την κατάθεση των προσφορών είχε άδεια για παραγωγή ισχύος 390 MW, που σημαίνει ότι διασφάλισε πρόσθετη ισχύ μέσα σε δύο ημέρες. Στα μέσα Oκτωβρίου η E.E. περέπεμψε το θέμα στο Κολέγιο των Επιτροπών που σημαίνει ένα στάδιο πριν από την παραπομπή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. H Επιτροπή έκανε αποδεκτό ότι το κριτήριο της ισχύος της άδειας παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων, αφού η άδεια είναι ατομική διοικητική πράξη, εξαρτημένη απολύτως από τη διοίκηση.
Μάιος 2007: Στις 25 Μαΐου, η Enelco ζητάει γνωμοδότηση για την άδεια χρήσης νερού από το Δήμο Χαιρώνειας και στις 29 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο την απορρίπτει αναφέροντας στην απόφαση ότι: «Εκτός από το γεγονός ότι θα κατασπαταλώνται 5 εκατ. κ.μ. νερού το χρόνο: Α. ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει συνεργασία και υπογράφουμε πρωτόκολλο με όλους τους Δήμους της λεκάνης του Κηφισού (περιοχή NATURA) για την απορρύπανση του ποταμού, την διάσωση και την επανόρθωση του οικοσυστήματος και την ορθολογική διαχείριση των νερών, καθώς και για την ανάπτυξη ήπιων οικονομικών δραστηριοτήτων γύρω από το ποτάμιο σύστημα όπως βιολογικές καλλιέργειες, οικοτουρισμό, αγροτουρισμό, οικοτεχνία κλπ. Β. Στην περιοχή (και στο οικόπεδο που προγραμματίζεται η μονάδα) έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί αναδασμός καθώς και αρδευτικό σύστημα με κλειστούς αγωγούς και άρα έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής Γ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται μια σειρά έργων για την αξιοποίηση του αρχαιολογικού μας πλούτου όπως η συντήρηση του Λέοντος, η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου μας, η δημιουργία χώρων αναψυχής και η ενοποίηση των ιστορικών και αρχαιολογικών μας χώρων (το σχέδιο μας βραβεύτηκε πρόσφατα και σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Συλλόγου Πολεοδόμων), η λειτουργία Αρχαιολογικού Πάρκου με εικονική πραγματικότητα, η διάσωση και προβολή του Κάστρου του Πανοπέως, πατρίδας του κατασκευαστή του Δούρειου Ίππου (που ήκμασε στην προϊστορική περίοδο και είναι από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που σώζεται σχεδόν ατόφιο) στον Αγ. Βλάση.» Η απόφαση καταλήγει ότι το Δ.Σ. : «1. Αρνείται τη χορήγηση της άδειας νερού και καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν το ίδίο, 2. Τοποθετείται αρνητικά σε οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για την κατασκευή της μονάδας (νερό από αλλού ή αερόψυκτη) 3. Δηλώνει ότι θα εξαντλήσει κάθε ένδικο μέσο 4. Καταγγέλλει τις άναρχες και χωρίς χωροταξικά κριτήρια αποφάσεις των υπουργείων που εξυπηρετούν μόνο συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και αγνοούν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που έμπρακτα αναδεικνύει ο Δήμος μας (όπως αναφέρθηκαν)» .-
Ιούνιος 2007: Συντάσσεται αναλυτική έκθεση- καταπέλτης από τη Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων που διαπιστώνει ότι « ενδεχόμενη λειτουργία του Θερμοηλεκτρικού σταθμού θα μετατρέψει (με τον όγκο του, τις εκπομπές αερίων και αποβλήτων) την ευρύτερη περιοχή σε βιομηχανική και θα προκαλέσει άμεση βλάβη στο περιβάλλον πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και τόπων. Η Υπηρεσία μας αντιμετωπίζει εντελώς αρνητικά αυτή την προοπτική δεδομένου ότι αυτή η περιοχή καλύπτεται από καλλιεργούμενες εκτάσεις, είναι σχεδόν αδόμητη και διατηρεί τον αγροτικό της χαρακτήρα εδώ και αιώνες ενώ σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ 982/2005 «…μόνο κατ’εξαίρεση είναι δυνατό να δομηθεί μη αστική γή και μάλιστα για χρήσεις υποβοηθητικές του κύριου προορισμού της» όρος που δεν καλύπτεται από την εγκατάσταση του συγκεκριμένου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού.» Στην έκθεση διαπιστώνεται και η παρά το νόμο παράλειψη της γνωμοδότησης του ΥΠΠΟ κατά τη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ
Αύγουστος 2007: Κατατίθεται προσφυγή δημοτών κατά της άδειας εγκατάστασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σεπτέμβρης 2007: H Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων απαντά αρνητικά σε αίτημα για γεωτεχνικές έρευνες και απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση μέχρι να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Φεβρουάριος 2008: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει τις προσφυγές των ανταγωνιστών της TEPNA (ελληνοϊταλικής κοινοπραξίας). Κατακυρώνεται στην ENELCO ο διαγωνισμός του ΔΕΣΜΗΕ για τη δημιουργία μονάδας. Η ENELCO υποβάλλει νέο φάκελο για αλλαγή τεχνολογίας και κατασκευή αερόψυκτης μονάδας.
Ιούνιος 2008: H Θ Εφορεία Αρχαιοτήτων επιτρέπει στην ENELCO την διεξαγωγή γεωτεχνικών ερευνών αλλά παράλληλα απευθύνει νέα επιστολή προς το ΚΑΣ με την επισήμανση ότι από το συγκεκριμένο έργο, υποβαθμίζονται εσαεί αρχαιολογικές θέσεις παγκόσμιας αναγνώρισης και ακτινοβολίας σε απόλυτη αντίθεση με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα της χώρας καθώς επίσης ότι η εγκατάσταση της μονάδας θα σημάνει την άτυπη μετατροπή της περιοχής σε Βιομηχανική ζώνη.
Ιούλιος 2008: Υπογράφονται οι συμβάσεις μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και ENELCO για την κατασκευή της επιδοτούμενης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 447 MW και για την παροχή διαθεσιμότητας ισχύος στο Σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας Η νέα μονάδα προβλέπεται να μπει σε λειτουργία σε 27 μήνες. Παράλληλα η υπόθεση εισάγεται στο ΚΑΣ, όπου μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Χαιρώνειας αποφασίζεται αυτοψία που τοποθετείται χρονικά εν ευθέτω χρόνο. Η αυτοψία όμως πραγματοποιείται σχεδόν αμέσως, στις 23 Ιουλίου παρουσία τοπικών φορέων, κατοίκων της περιοχής και μελών της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον. Στις 29 Ιουλίου, εν μέσω θερινών διακοπών και πριν η επιτροπή να προλάβει να γράψει την έκθεση αυτοψίας ορίζεται και πάλι αιφνιδιαστικά η συζήτηση στο ΚΑΣ. Συγκεντρώνονται δεκάδες πολίτες που μεταβαίνουν στο ΚΑΣ μαζί με τους δημάρχους Χαιρώνειας και Δαύλειας, δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, τον Νομάρχη Βοιωτίας και ένα βουλευτή. Μετά την παρουσίαση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών, το ΚΑΣ απορρίπτει πανηγυρικά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ENELCO.
13 Νοέμβρη 2008: Επιστολή του Δήμου Χαιρώνειας προς τον Υπουργό Πολιτισμού αναφέρει: «εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρης της περιοχής για την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα επιβεβαίωνε την ακύρωση της μονάδας». «Θεωρούμε ότι μετά και τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεν είναι δυνατό να συναινέσετε να καταστραφεί ένας χώρος με ιστορικότητα 2500 χρόνων για την πραγματοποίηση μιας ιδιωτικής επένδυσης.»
18 Δεκεμβρίου 2008: Σε δελτίο τύπου του Δήμου Χαιρώνειας διαπιστώνεται το «Έντονο παρασκήνιο» που «έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα» και συνεχίζει «Ενώ η απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ είναι πλήρως τεκμηριωμένη, ελήφθη σχεδόν ομόφωνα και μάλιστα με την ψήφο του Προέδρου του ΚΑΣ, που είναι ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, στις 29/7/2008, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπης, καθυστερεί με τρόπο πρωτοφανή να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση».Κλείνοντας αναφέρει ότι: «Η τουλάχιστον περίεργη καθυστέρηση του κ. Λιάπη να εκδώσει τη σχετική απόφαση έχει συνδεθεί με ένα όργιο φημών γύρω από επιχειρηματικές και πολιτικές παρεμβάσεις κάθε είδους ακόμη και προς τα υψηλότερα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να γίνει τελικά η επένδυση.»
19 Δεκεμβρίου 2008: και ώρα 19.00, αναρτάται η ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ για τη συνεδρίαση της Τρίτης 23 Δεκεμβρίου. Πρώτο θέμα στις 15.30 : Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της εταιρείας ENELCO A.E., για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου, στην περιοχή Άγιος Βλάσιος, Δήμου Χαιρώνειας, Νομού Βοιωτίας. Έχει γίνει αναπομπή του θέματος απο τον Υπουργό Πολιτισμού για να επανεξετασθεί απο το ΚΑΣ.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΜΗΝΥΜΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Αγαπητά μου παιδιά,
Από εκείνη τή φωταγωγημένη μέ τρόπο μοναδικό νύχτα, όταν τό άστρο της Ανατολής υπέδειξε τόν τόπο όπου γεννήθηκε η ελπίδα καί πήρε μορφή η παρηγοριά των ανθρώπων, μέχρι σήμερα, τό σκοτάδι συνεχίζει, δυστυχώς, τήν αέναη προσπάθεια νά καταπιεί τό φώς.
Ομως τό Φώς νίκησε καί θά νικά πάντοτε.
Στό πέρασμα των αιώνων, οι δυνάμεις του κακού επιχειρούν αδιάκοπα νά συσκοτίσουν τό γεγονός ότι, από τότε πού η Οικουμένη εόρτασε στήν ταπεινή Φάτνη τά πρώτα Χριστούγεννα, ο Θεός παραμένει αδιαλείπτως καί εμφανώς μεθ' ύμων: Τό γεγονός ότι γεννήθηκε ανάμεσά μας ο "??Εμμανουήλ, ο έστι μεθερμηνευόμενον μεθ' υμών ο Θεός." (Ματθ. 1,23-24)
Στό διάβα της Ιστορίας, οι υπηρέτες του σκότους συνεχίζουν τό ερεβώδες έργο τους, προσωποποιημένοι στούς εκάστοτε εκφραστές ανόμων συμφερόντων, στούς εκμεταλλευτές των φτωχών καί των αδυνάτων, σέ όσους, εντέλει, επιβάλλουν τά πάθη τους καί τήν αμαρτία ως ρυθμιστές της ζωής των ανθρώπων καί πνίγουν στά δάκρυα ή στό αίμα τήν ελπίδα τους.
Όμως τίποτα από αυτά τά απεχθή καί οδυνηρά δέν μπορούν πιά νά σκιάσουν τήν αναστάσιμη ελπίδα πού ανέτειλε εκ των αγνών αιμάτων της Παρθένου Μαρίας. Τίποτα δέν μπορεί νά ανατρέψει τόν ρού της Ιστορίας καθώς "Χριστός γεννάται, τήν πρίν πεσούσαν αναστήσων εικόνα" (προεόρτιον απολυτίκιον).
Ο άνθρωπος δέν μπορεί νά ζήσει χωρίς τόν Θεό. Καί ο Θεός δέν εγκατέλειψε ποτέ τό πλάσμα Του. Γι' αυτό "καί ο Λόγος σάρξ εγένετο καί εσκήνωσεν εν ημίν" (Ιωάνν. 1,14). Γι' αυτό ο πρό αιώνων Θεός, από ξεχείλισμα αγάπης, γίνεται άνθρωπος ώστε νά μπορεί νά γίνει ο άνθρωπος Θεός.
Ο Δεσπότης του Σύμπαντος γεννάται ως παιδί αδύναμο σέ ένα ταπεινό σταύλο, αλλά η αδυναμία του κατατροπώνει όλες τίς σκοτεινές δυνάμεις, πού αδιάντροπα επιχειρούν νά σβήσουν τό φώς καί τή χαρά από τίς καρδιές των ανθρώπων.
Η ζωή μετράται πλέον ως πρό καί μετά Χριστόν.
Αγαπητά μου παιδιά εν Κυρίω,
Αφήστε τό φως των Χριστουγέννων νά πλημμυρήσει τήν υπαρξή σας.
"Η Παρθένος σήμερον τόν υπερούσιον τίκτει". Τό σκότος δέν εχει πιά καμία εξουσία, "δι' ημας γάρ εγεννήθη Παιδίον νέον, ο πρό αιώνων Θεός".
Τώρα πιά ο Χριστός φωτίζει τήν Οικουμένη καί εορτάζουμε πανηγυρικά τόν ερχομό του ανάμεσά μας ως "φώς εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα δι' ου τά πάντα εγένετο" (Σύμβολον της Πίστεως).
Είναι γεγονός ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Εχουμε επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών πού διέρχεται η Οικουμένη καί των σοβαρότατων προβλημάτων πού αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας.
Έχουμε, επίσης, συναίσθηση των εκκλησιαστικών καί ποιμαντικών ευθυνών μας, καί επιθυμούμε, με τη βοήθεια του Θεού, νά σταθούμε στό ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στά καθήκοντά μας.
Ο υλικός κόσμος καί η πολιτισμική μας κληρονομιά απειλούνται όλο καί περισσότερο από τίς συνέπειες τής απληστίας μας. Η πορεία της Οικουμένης απειλείται από τό σκοτάδι πού γεννούν η διαφθορά, η εκμετάλλευση, η βία, η φτώχια καί η δυστυχία.
Η Ανθρωπότητα υφίσταται τίς συνέπειες της απομάκρυνσης από τόν Θεό, επιτρέποντας τήν επικράτηση τής αμαρτίας καί τόν εξοστρακισμό τής αγάπης καί τής δικαιοσύνης.
Όμως μήν απελπίζεστε!
Ιδού! Ο αστέρας της Βηθλεέμ ανατέλλει. "Χριστός γεννάται" καί ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει βλέπει καί πάλι Φώς μέγα.
Ας ενώσουμε τίς φωνές μας τραγουδώντας ευφρόσυνα τή νίκη του φωτός!
Ας χαρούμε γιατί ανατέλλει ο Ηλιος της δικαιοσύνης! Ελάτε νά ενώσουμε τίς καρδιές μας καί τά χέρια μας γύρω από τή Φάτνη! Ελάτε νά συντονίσουμε τίς δυνάμεις μας, ώστε, αν αυτός ο κόσμος δέν μπορεί νά είναι Παράδεισος, τουλάχιστον νά μήν τόν κάνουμε κόλαση.
Ιδού λοιπόν: "Χριστός γεννάται, δοξάσατε".
Ας αφήσουμε πίσω τά μίση καί ότι μας χωρίζει καί ας ευχηθούμε ο ένας στόν άλλον δοξολογικά: "Δόξα εν υψίστοις Θεώ καί επί γής είρήνη εν ανθρώποις ευδοκία".
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ
Μέ πατρικές ευχές καί αγάπη
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Η συζήτηση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού αποτελεί αναμφισβήτητα κορυφαία πολιτική πράξη και σαν τέτοια, τυπικά και ουσιαστικά, δεν έχω το δικαίωμα, δεν ευελπιστώ και δε ζητώ από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης να δώσουν θετική ψήφο ούτε και να αναγνωρίσω καν την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Κυβέρνησης.Και αυτό γιατί; Αφού υπάρχει η έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων, η έλλειψη, από την πλευρά σας, ουσιαστικής πολιτικής πρότασης που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να αντιμετωπίζει τα καυτά προβλήματα του τόπου και της κοινωνίας, η έλλειψη, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, ενιαίου πολιτικού λόγου, η πολιτική σας αδυναμία σας έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας στάσης, μιας τακτικής, της άρνησης του λαϊκισμού και του μηδενισμού.Τονίστηκε από όλους, ομολογήθηκε -έστω και αργά- ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο για το αύριο των οικονομιών. Ειπώθηκε -και πρέπει να γίνει δεκτό- ότι πρόκειται περί ενός κρίσιμου Προϋπολογισμού, που καταρτίστηκε σε συνθήκες αβεβαιότητας και οικονομικής ταραχής και συζητείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Είναι προσανατολισμένος σε στόχους με προτεραιότητες, χωρίς πειράματα, με σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής. Συντάχθηκε κάτω από το βάρος της χρόνιας παθογένειας του τεράστιου χρέους, για το οποίο υπάρχουν υπεύθυνοι, με όνομα και διεύθυνση.Λειτουργώντας υπό το βάρος της κρίσης, έχοντας, όπως αποδείχθηκε, αντιδράσει έγκαιρα, με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που αναφέρθηκαν από προηγούμενους συναδέλφους, θωρακίζοντας την ελληνική οικονομία και αποφεύγοντας τους κλυδωνισμούς με μέτρα υπέρ του συστήματος και των πολιτών, ανταποκρινόμαστε στο μέγιστο ικανό βαθμό στα αιτήματα της κοινωνίας, στις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων, με συνέπεια και υπευθυνότητα. Και βεβαίως, όλα αυτά έχοντας υπόψη τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη σαν Κράτος, με τη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη.Στόχος μας είναι η προστασία και η πρόοδος της χώρας και της κοινωνίας. Με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, χωρίς να ενδίδουμε σε παροχολογίες και λαϊκισμούς, προστατεύουμε τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσεως. Με όλα τα μέτρα που πήραμε και τους νόμους, θεμελιώνουμε περισσότερο τις βάσεις της οικονομίας, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Απαντά ο Προϋπολογισμός με ρεαλισμό στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και με ευαισθησία στις ανάγκες αυτής. Είναι Προϋπολογισμός και πρέπει να το ομολογήσουμε -και αποτελεί μεγάλο δείγμα, όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο αείμνηστος, ότι είναι μεγάλο, αν θέλετε, προσόν να αναδειχθείς τη μεγαλύτερη πολιτική αρετή, την αλήθεια- ότι κινούμαστε -ναι, κύριοι- μέσα στα όρια της πραγματικότητας. Η κατάσταση υπαγορεύει νέες προτεραιότητες, μακριά από την ανέξοδη και εύκολη παροχολογία σας και επιβάλλει εγκράτεια και διορατικότητα.Η σημερινή κατάσταση υπαγορεύει υπευθυνότητα και δεν μας δίνει το δικαίωμα να υπονομεύσουμε το μέλλον της χώρας. Και σύμφωνα με τις αντοχές αυτές που έχει η οικονομία μας και σε αυτόν τον Προϋπολογισμό η Κυβέρνηση κάνει εκείνες τις παρεμβάσεις, αυξάνει εκείνες τις μισθώσεις που, όπως αναφέρθηκε από άλλους ειδικότερα συναδέλφους, νομίζουμε ότι δίνει κι εξακολουθεί να δίνει την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.Αυξάνουμε τις πιστώσεις κατά 12,9% στο Υπουργείο Απασχόλησης, κατά 8,7% στο Υπουργείο Υγείας, κατά 6,1% στο Υπουργείο Παιδείας, κατά 7,7% στο Υπουργείο Γεωργίας, κατά 8,8% στην εκπαίδευση, κατά 10,2% στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις και κατά 8,7% στα επιδόματα πρόνοιας.Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, κινούμαστε στο χώρο του δυνατού. Επιεικώς θα σας έλεγα ότι εσείς κινείστε -θεμιτό- στο χώρο του επιθυμητού, αλλά διαπράττετε μεγάλο πολιτικό σφάλμα, παραπλανώντας το λαό και αντιφάσκοντας. Όταν αποκρύπτετε την αλήθεια, επιδιώκετε πρόσκαιρα οφέλη. Σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες. Επιλέγετε την πολιτική απραξία, το κρυφτούλι από την ωμή αντιμετώπιση της πραγματικότητας.Καλό επικοινωνιακά το άναμμα των κεριών στη μνήμη του νεκρού, αλλά αυτό, όμως και μόνο δεν φτάνει για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά σας. Δεν έχετε το θάρρος, την πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσετε το κρίσιμο της κατάστασης. Θέλετε καλύτερο πολιτικό σύστημα, καλύτερη οικονομία, όταν μένετε απαθείς με τα συμβαίνοντα, απλοί θεατές και δεν επιδεικνύετε αίσθημα ομοψυχίας και ενότητας σε μια δύσκολη περίοδο.Είναι ώρες ευθύνης κι εσείς απέχετε. Δεν προτείνετε. Δεν συμβάλλετε με την πολιτική σας συμπεριφορά σε αυτό που απαιτούν οι καιροί.Σας καλούμε να αντιδράσετε θετικά για την Ελλάδα, για τους Έλληνες. Το οφείλετε. Άλλωστε, έχετε την ευθύνη για τα δύσκολα μονοπάτια όπου οδηγείται η χώρα. Σας καλούμε να αντιδράσετε σε όλους αυτούς, ξένους και μη, που αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδος, που υποσκάπτουν τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, αυτούς που καίνε τις σημαίες, αυτούς που, αν θέλετε, βεβηλώνουν τα εθνικά μας μνημεία. Το οφείλετε στην Ελλάδα.Η θέση μας επιβάλλει να σταθμίσουμε λογικά, συνετά την κατάσταση, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών. Αλήθεια, σας αφιερώνω έναν τίτλο σημερινής εφημερίδας: «Με την παθογένειά σας, με την απάθεια και την απραξία, ερώτημα απλό προς εσάς και σε όλους αυτούς: Τίνος την πόλη καταστρέφουν;».Επιβάλλεται με την στάση μας, τις αποφάσεις, να κάνουμε σωστές επιλογές και να δείξουμε το σωστό δρόμο των επιλογών της κοινωνίας. Για το καλό της κοινωνίας, της οικονομίας που σήμερα συζητάμε, πρέπει να βρούμε ένα κοινό τόπο συνάντησης, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον γεγονότα που μειώνουν το κύρος των θεσμών, στρέφονται κατά της δημοκρατίας και σε τελική ανάλυση, κατά της ελληνικής κοινωνίας προς βλάβη αυτής, αφού υποσκάπτουν τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.Και σας κάνω πρώτος την πρόταση γι’ αυτόν τον κοινό τόπο που σας προτείνω. Το άρθρο 11 του Συντάγματος επιβάλλει να πάρουμε μία απόφαση να πείσουμε όλους εκείνους τους φορείς να εφαρμόσουμε το άρθρο 11 που αντί να μας εγκαλείτε γι’ αυτό που δεν το εφαρμόζουμε, εσείς μένετε απαθείς γιατί κρύβεστε. Και θα συνεχίσετε να κρύβεστε. Και όταν θα έρθει η ώρα, ο ελληνικός λαός θα αποδείξει το ποιους πρέπει να ξαναψηφίσει. Αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα της κατάστασης και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, βλέποντας το αύριο της οικονομίας, δίνω θετική ψήφο στον Προϋπολογισμό.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
«
Μια Κυβέρνηση ανίσχυρη, καταρρέουσα και απούσα εισηγείται έναν προϋπολογισμό ανέφικτο, ψευδή και άδικο»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια και αποτελεί κοινή ομολογία ότι ο φετινός Προϋπολογισμός συζητιέται στην ελληνική Βουλή σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, σε ένα βαρύ κλίμα που άνοιξε ένα κύκλο βίας με αφετηρία τη δολοφονία ενός νεαρού μαθητή. Λυπούμαι όμως να πω και ταυτόχρονα φοβούμαι ότι οι Υπουργοί ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με τις ανεύθυνες και προκλητικές τοποθετήσεις τους συνεχίζουν στην ουσία να τροφοδοτούν έναν κύκλο βίας και να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Δεν έφταναν οι εικονικές παραιτήσεις, δεν έφταναν οι ανευθυνότητες, δεν έφτανε η αδυναμία που κατέστησε την Αθήνα και άλλες πόλεις, πόλεις ανοχύρωτες έρμαια στις διαθέσεις καταστροφέων. Δεν έφταναν όλα αυτά αλλά ακούσαμε πριν από λίγο –έκπληκτοι- τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μας μεταφέρει την προσδοκία του για την τύχη εκείνου που σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε το νεαρό μαθητή. Μετέφερε ένα δημοσίευμα, ένα δημοσίευμα από μια ξένη εφημερίδα θέλοντας μας να μας πει ότι αυτό σκέπτεται για εκείνον που πυροβόλησε εν ψυχρώ έναν νεαρό παιδί και άνοιξε αυτόν τον κύκλο βίας. Και αυτό το είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Το σκέπτεται να επανέρχεται στα Σώματα Ασφαλείας και αυτό το θεώρησε ως πράξη δικαίου ως απονομή δικαιοσύνης.
Σταματήστε να φέρεστε τόσο ανεύθυνα και να ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Αυτές οι πράξεις αυτές οι θέσεις και αυτές οι παρεμβάσεις δείχνουν το βαθμό της ανευθυνότητάς σας. Δεν καταλαβαίνετε δεν έχετε σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε τι έχετε δημιουργήσει, πόσο προκαλείτε και τι συνεχίζετε να δημιουργείτε. Είναι αλήθεια ότι το μίγμα είναι εκρηκτικό: Μια Κυβέρνηση ανίσχυρη, καταρρέουσα και απούσα εισηγείται έναν προϋπολογισμό ανέφικτο, ψευδή και άδικο. Μια Κυβέρνηση που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή που δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, εμφανίζεται να προσπαθεί να εγγυηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά και να θέλει να μας πείσει για την ασφάλεια των προβλέψεων και την ακεραιότητα των αριθμών.
Και το ερώτημα είναι: εμείς καταστροφολογούμε; Άκουσα πολλούς από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να λένε ότι ισοπεδώνουμε και καταστροφολογούμε. Εμείς καταστροφολογούμε και ισοπεδώνουμε ή εσείς ζείτε μια φαντασίωση; Ή είστε μια Κυβέρνηση που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινή γνώμη και την κοινή αίσθηση του λαού; Σας υπενθυμίζω τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα. Το 48% των Ελλήνων απαντά ότι η οικονομική κατάσταση είναι πολύ κακή και το 42% ότι είναι κακή. Μόνο το 10% από εκείνους ότι είναι καλή. Το 90% δηλαδή των Ελλήνων θεωρεί ότι η οικονομία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Το 93% των Ελλήνων αναμένει επιδείνωση και μόνο το 7% πιστεύει ότι θα βελτιωθούν τα οικονομικά τους. Αυτή είναι και η αποτύπωση της πολιτικής σας. Η πολιτική σας εξυπηρετεί το 7% στην καλύτερη περίπτωση το 10% αυτών που πιστεύουν ότι η οικονομία είναι καλή γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους ή το 7% που πιστεύουν ότι αν συνεχίσετε να κυβερνάτε θα βελτιώνετε τη θέση τους.
Καταφέρατε με την πολιτική σας να φτάσετε το δημόσιο να δανείζετε με τεράστιο κόστος, ουσιαστικά ένα βήμα πριν την αδυναμία δανεισμού δηλαδή ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Το 2008 σας ξέφυγαν τα έσοδα όπως είναι βέβαιο ότι θα σας ξεφύγουν και το 2009 με συνέπεια και αυτός ο Προϋπολογισμός να είναι ανεκτέλεστος όπως ουσιαστικά ανεκτέλεστοι είναι και όλοι οι προηγούμενοι. Αυτό που φέρατε εδώ ως προϋπολογισμό αναπαράγει την κρίση, είναι μέρος της κρίσης και του προβλήματος. Εάν πάρει κανείς στα σοβαρά τον Προϋπολογισμός σας θα ανακαλύψει θησαυρό. Είναι ο θησαυρός των 7 δισεκατομμυρίων που καλείτε τους Έλληνες να πληρώσουν και αυτό σε συνθήκες κρίσης όπου το ζητούμενο είναι το αντίθετο, η μείωση δηλαδή της φορολογίας και όχι η αύξηση των φόρων. Από πού θα βρουν οι Έλληνες να πληρώσουν αυτά τα λεφτά που τους ζητάτε;
Εδώ ζήσαμε σκηνές απείρου κάλλους. Εδώ τα νοσοκομεία δεν είχαν υλικά οι ασφαλισμένοι του δημοσίου πλήρωναν από μόνοι τους τα φάρμακα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν. Οι προμηθευτές και η Κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα καταφέρουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα το 2009 σε συνθήκες κρίσης;
Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους συνεχίζεται. Οι δαπάνες για την υγεία συρρικνώνονται και για την παιδεία μειώνονται περισσότερο για μια ακόμη χρονιά. Νέα μείωση και στις δημόσιες επενδύσεις. Ο Προϋπολογισμός του 2009 οξύνει, εντείνει, βαθαίνει τις εισοδηματικές φορολογικές και κοινωνικές ανισότητες, σε συνδυασμό με τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών και την επιβάρυνση των οικογενειακών Προϋπολογισμών για την υγεία και την παιδεία και δημιουργούν έτσι κατάσταση ασφυξίας.
Οι αγρότες είδαν για ακόμη μια φορά το εισόδημά τους να συμπιέζεται να έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης και να έχουν μείνει με την απορία γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα ενώ εδώ μειώθηκε και εξανεμίστηκε. Και βέβαια ούτε και φέτος ήρθε η ώρα της περιφέρειας που υποσχόσαστε από το 2004. Στο Νομό μου, στο Νομό Βοιωτίας η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη σε όλα στην υγεία, στην παιδεία και κυρίως στα έργα υποδομής που υποσχεθήκατε για μια ώρα της περιφέρειας που δεν ήρθε ποτέ. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και αυτά είναι τα αδιέξοδα της πολιτικής σας. Η χώρα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο βίας και κρίσης. Εσείς δεν μπορείτε να δώσετε λύση γιατί είστε μέρος της κρίσης, μέρος του προβλήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται πολιτική διέξοδος. Επείγει μια ολοκληρωμένη πολιτική που να αποκαταστήσει την ασφάλεια να δρομολογήσει ξανά την ανάπτυξη, να υπηρετεί τη διαφάνεια, να αναδιανέμει και να κατανέμει δίκαια τον πλούτο σε αυτή τη χώρα. Απαιτείται επειγόντως πολιτική και οικονομική αναγέννηση. Ελπίζω, εύχομαι και θα αγωνιστούμε αυτός ο Προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος της Κυβέρνησής σας.

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους σε μικρές επιχειρήσεις

Πρόγραμμα κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από έναν έως 25 εργαζόμενους κατήρτισε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μετά από εισήγηση του διοικητή του Οργανισμού Γιώργου Βερναδάκη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώνεται μέσα στο 2008 από τον Οργανισμό και στοχεύει στη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2009.
Το συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» θα υλοποιηθεί από φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και θα χρηματοδοτηθεί από τον κλάδο ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ. Για πρώτη φορά φέτος δυνατότητα υποβολής προτάσεων για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης παρέχεται υπό προϋποθέσεις στα Εργατικά Κέντρα της χώρας.
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζόμενων εντάσσονται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταρτίσουν το προσωπικό τους και:
-είναι μέλη των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών του κλάδου τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης.
-καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (0,45%) για τους εργαζόμενους της επιχείρησής τους για το έτος 2008.
-απασχολούν από 1 έως 25 εργαζόμενους.
το πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο συμμετέχουν δεν χρηματοδοτείται από άλλο φορέα.
δεν χρηματοδοτούνται από άλλο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης.
Στο πρόγραμμα υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και εργαζόμενων των οποίων:
οι εργοδότες δεν καλύπτονται από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών ή οι εργοδότες δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του φορέα εκπροσώπησης του κλάδου τους ή το αντικείμενο απασχόλησης δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερό εργοδότη,
υπό τον όρο ότι καταβάλλεται για αυτούς η εργοδοτική εισφορά στον Ειδικό Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής τους το οποίο βεβαιώνει την ειδικότητα απασχόλησής τους και το οποίο μπορεί να συνεργαστεί με οποιονδήποτε φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών, για την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης.
Το Εργατικό Κέντρο ενός νομού μπορεί επίσης να υποβάλλει και να υλοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων της περιοχής, στην περίπτωση που ο αντίστοιχος φορέας εκπροσώπησης των εργοδοτών δεν επιθυμεί να υλοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Τα προγράμματα κατάρτισης διεξάγονται, από Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης είτε στα ίδια τα ΚΕΚ είτε σε δομές των φορέων εκπροσώπησης των εργοδοτών, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται εκτός ωραρίου εργασίας, σε ομάδες 10-25 καταρτιζομένων ανά πρόγραμμα, έχουν συνολική διάρκεια από 20 έως 50 ώρες (μέχρι 4 διδακτικές ώρες ημερησίως) και περιλαμβάνουν μόνο θεωρητικό μέρος.
Το Μέσο Ωριαίο Κόστος υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης ορίζεται στα 14 ευρώ ανά καταρτιζόμενο και καλύπτει δαπάνες υλοποίησης της κατάρτισης, διατροφής και μετακίνησης ανά καταρτιζόμενο και δαπάνες για τη διαχειριστική υποστήριξη του προγράμματος κατάρτισης από τον φορέα εκπροσώπησης των εργοδοτών. Στη περίπτωση που το πρόγραμμα κατάρτισης υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο το Μέσο Ωριαίο Κόστος υλοποίησης του προγράμματος, αυξάνεται κατά 1,50 ευρώ.
Στα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να διδάξουν μόνον όσοι έχουν αποκτήσει από τον ΟΑΕΔ «Αριθμό Μητρώου Εισηγητή».
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Η όλη διαδικασία γίνεται με αξιοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στον κεντρικό κόμβο του ΟΑΕΔ (http://laek.oaed.gr/):
από την υποβολή των προτάσεων των φορέων για προγράμματα κατάρτισης την αξιολόγηση των προτάσεων, την έγκριση της υλοποίησης των προγραμμάτων, μέχρι την κοινοποίηση έναρξης υλοποίησης, πιθανές τροποποιήσεις στον προγραμματισμό τους (εφόσον δεν αφορούν στα αντικείμενα κατάρτισης, στο περιεχόμενο και τον συνολικό αριθμό των ωρών του αναλυτικού προγράμματος ή σε στοιχεία του προγράμματος που αποτελούν κριτήρια αξιολόγησης ή με βάση αυτά γίνεται η κατάταξη και έγκριση του προγράμματος),
τον έλεγχο και την αποπληρωμή των προγραμμάτων κατάρτισης.
Ο φορέας εκπροσώπησης εργοδοτών (ή το Εργατικό Κέντρο) υποβάλει πρόταση για την υλοποίηση ενός προγράμματος κατάρτισης στον ηλεκτρονικό κόμβο http://laek.oaed.gr/, όπου παρέχονται και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή προτάσεων είναι ο φορέας να είναι εγγεγραμμένος στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ και να διαθέτει αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης (η διαδικασία εγγραφής περιγράφεται αναλυτικά στις «Οδηγίες σε μορφή PDF» που θα βρουν στο δικτυακό κόμβο http://laek.oaed.gr/).
Η συμπλήρωση των πεδίων στις ηλεκτρονικές φόρμες του προγράμματος θεωρείται ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση του φορέα για το αληθές των στοιχείων που δηλώνει. Κατάθεση δικαιολογητικών (περιγράφονται αναλυτικά στον παραπάνω δικτυακό τόπο) δεν απαιτείται, αλλά για κάθε στοιχείο που δηλώνεται ηλεκτρονικά, ο φορέας υποχρεούται να τηρεί στο φυσικό του αρχείο το αντίστοιχο δικαιολογητικό.
Κάθε πρόταση πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει εργαζόμενους από τέσσερις τουλάχιστον επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις αξιολογούνται με βάση σειρά κριτηρίων που διευκρινίζονται στην υπ’ αριθμό Β149673/15-12-2008 εγκύκλιο του ΟΑΕΔ.
Σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης πραγματοποιούνται από τον ΟΑΕΔ επιτόπιοι έλεγχοι ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος. Η διαδικασία του ελέγχου καταγράφεται ηλεκτρονικά από τους ελεγκτές του ΟΑΕΔ στον τόπο υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης.
Για την αποπληρωμή κάθε προγράμματος κατάρτισης ο Φορέας θα πρέπει, να προσκομίσει όλα τα παραστατικά δαπανών για το σύνολο του κόστους του προγράμματος και να τηρεί αντίγραφα αυτών στο φυσικό του αρχείο για έλεγχο. Σε περίπτωση ακύρωσης του προγράμματος από το φορέα (η ακύρωση γίνεται επίσης μέσω διαδικτύου), το πρόγραμμα δεν αποπληρώνεται.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι καταρτιζόμενοι πρέπει να έχουν την ιδιότητα του εργαζόμενου στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης, με εξαίρεση τους εργαζόμενους σε εποχικές επιχειρήσεις (άρθρο 24 του Ν.1836/89), οι οποίοι μπορούν να καταρτίζονται και κατά το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές δεν λειτουργούν. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να συμμετάσχει μόνον σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης έτους 2008.
Ανεξάρτητοι εργαζόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε πρόγραμμα κατάρτισης, προσκομίζουν:
Βεβαίωση από το εργατικό κέντρο της περιοχής τους όπου θα αναγράφεται η ειδικότητα με την οποία απασχολούνται.
Επικυρωμένο αντίγραφο του θεωρημένου για το 2008 από το ΙΚΑ βιβλιαρίου ασθένειας τους.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του κάθε προγράμματος οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πέραν του αντικειμένου του προγράμματός τους και διδασκαλία με θέμα «Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Απλούστευση της διαδικασίας απονομής σύνταξης από τον Ο.Γ.Α. και το ΤΑΠΟΤΕ

Με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, απλουστεύεται η διαδικασία χορήγησης σύνταξης από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.). Πιο συγκεκριμένα η απόφαση περιλαμβάνει:
Α) Κατάργηση δικαιολογητικών
Καταργούνται τα εξής δικαιολογητικά :
Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου επικυρωμένο από τον ασφαλιστικό οργανισμό ή από άλλη δημόσια υπηρεσία
Βεβαίωση του Ανταποκριτή του ΟΓΑ για την απασχόληση του αιτούντος προσώπου
Βεβαίωση του ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου στον οποίο συνέβη το ατύχημα σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος.
Β) Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση
Εντάσσεται στην υποχρεωτική αυτεπάγγελτη η αναζήτηση του πιστοποιητικού σπουδών τέκνων.
Διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών
Η υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση του ανωτέρω δικαιολογητικού, διενεργείται με έγγραφο της αρμόδιας για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης αρχής, το οποίο πληροί το διοικητικό τύπο του παραρτήματος 1, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης.
Η διαδικασία της αυτεπάγγελτης αναζήτησης των ανωτέρω δικαιολογητικών, έχει ως εξής:
α) Προσδιορίζεται από την αιτούσα υπηρεσία με σαφήνεια ότι η έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται για χορήγηση σύνταξης.
β) Παρέχονται από την υπηρεσία, που αναζητά το πιστοποιητικό, επαρκή ταυτοποιητικά στοιχεία των προσώπων, για τα οποία ζητείται το πιστοποιητικό.
γ) Εντός 24ώρου από την υποβολή αίτησης πολίτη προς την υπηρεσία για διεκπεραίωση υπόθεσής του η υπηρεσία αποστέλλει σχετικό σημείωμα (έγγραφο) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού στην αρμόδια για την έκδοσή του υπηρεσία. Στο σημείωμα αυτό εκτός των άλλων στοιχείων πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου που αναζητά το πιστοποιητικό, καθώς και η διαδικασία για την οποία είναι απαιτούμενο δικαιολογητικό. Η αποστολή του σημειώματος γίνεται με χρήση τηλεομοιοτυπίας (FAX) ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) εφόσον το τελευταίο συνοδεύεται με ψηφιακή υπογραφή. Αν υπάρχουν περισσότερα του ενός αιτήματα για την έκδοση πιστοποιητικού, μπορούν να ομαδοποιηθούν στο ίδιο σημείωμα.
δ) Εντός 48 ωρών η αρμόδια υπηρεσία αποστέλλει με τηλεομοιοτυπία ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (εφόσον το τελευταίο συνοδεύεται με ψηφιακή υπογραφή) τα πιστοποιητικά, τα οποία έχουν ζητηθεί με το σημείωμα, όπως αυτό ορίζεται παραπάνω (περ. γ), στην υπηρεσία που τα αναζητά. Η αποστολή πιστοποιητικού ταχυδρομικά γίνεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία απαιτείται η υποβολή του σε πρωτότυπο.
ε) Το πιστοποιητικό, το οποίο αποστέλλεται στην Υπηρεσία που το αναζήτησε με τηλεομοιοτυπία, επικυρώνεται από αυτή σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.3230/2004. Στις περιπτώσεις που, σύμφωνα με ειδική διάταξη, απαιτείται το πρωτότυπο, προωθείται η όλη διαδικασία για την έκδοση της τελικής διοικητικής πράξης με βάση το αντίγραφο, το οποίο αποστέλλεται με τηλεομοιοτυπία σύμφωνα με τα οριζόμενα παραπάνω (περ. δ), μέχρι τη λήψη του πρωτοτύπου, οπότε και εκδίδεται η τελική διοικητική πράξη.
Γ) Απλούστευση διαδικασίας
Καταργείται η υποβολή θεωρημένου αντιγράφου υπεύθυνης δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., περί μη υποχρέωσης του ενδιαφερομένου πολίτη για υποβολή φορολογικής δήλωσης. Αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβάλλεται στον ΟΓΑ, η οποία πρέπει να πληροί τον τύπο και το περιεχόμενο του παραρτήματος ΙΙ και να απευθύνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία θα δηλώνεται η μη υποχρέωση του ενδιαφερόμενου για υποβολή φορολογικής δήλωσης. Ο ΟΓΑ υποχρεούται να διαβιβάσει την εν λόγω υπεύθυνη δήλωση προς τη Δ.Ο.Υ. στην οποία απευθύνεται με τηλεομοιοτυπία εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την παραλαβή της. Η Δ.Ο.Θ. η οποία παραλαμβάνει την κατά τα ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση προβαίνει στην επικύρωσή της σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3230/2004.
Παράλληλα με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, απλουστεύεται η διαδικασία χορήγησης σύνταξης από Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΤΑΠΟΤΕ). Πιο συγκεκριμένα η απόφαση περιλαμβάνει:
Α) Κατάργηση δικαιολογητικών
Καταργούνται τα εξής δικαιολογητικά :
1. Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου επικυρωμένο από
τον ασφαλιστικό οργανισμό ή από άλλη δημόσια υπηρεσία.
2. Βεβαίωση του Δήμου για την πιστοποίηση συγκατοίκησης με το θανόντα
3. Βεβαίωση Υποθηκοφυλακείου για την ακίνητη περιουσία των
δικαιοδόχων
4. Καταργείται η υποβολή θεωρημένου αντιγράφου Ε9 από την αρμόδια
Δ.Ο.Υ.
5. Αντικαθίσταται με υποβολή απλού φωτοαντιγράφου το οποίο
συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια του περιεχομένου του.
B) Υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση
Εντάσσεται στην υποχρεωτική αυτεπάγγελτη η αναζήτηση του πιστοποιητικού σπουδών τέκνων. Η Διαδικασία αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών είναι η ίδια, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη ΚΥΑ για τον ΟΓΑ.
Γ) Αντικατάσταση δικαιολογητικών με υπεύθυνη δήλωση
1.Η υποβολή θεωρημένου αντιγράφου υπεύθυνης δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., περί μη υποχρέωσης του ενδιαφερομένου πολίτη για υποβολή φορολογικής δήλωσης αντικαθίσταται με υπεύθυνη δήλωση η οποία υποβάλλεται στο ΤΑΠΟΤΕ, και η οποία πρέπει να πληροί τον τύπο και το περιεχόμενο του παραρτήματος ΙΙ και να απευθύνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., στην οποία θα δηλώνεται η μη υποχρέωση του ενδιαφερόμενου για υποβολή φορολογικής δήλωσης. Το ΤΑΠΟΤΕ υποχρεούται να διαβιβάσει την εν λόγω υπεύθυνη δήλωση προς τη Δ.Ο.Υ. στην οποία απευθύνεται με τηλεομοιοτυπία εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την παραλαβή της. Η Δ.Ο.Υ. η οποία παραλαμβάνει την κατά τα ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση προβαίνει στην επικύρωσή της σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3230/2004.
2.Αντικαθίστανται με υπεύθυνη δήλωση, η οποία ενσωματώνεται στο έντυπο της αίτησης για την χορήγηση σύνταξης, τα παρακάτω δικαιολογητικά :
- Πιστοποιητικό μη λύσης γάμου
- Πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών
Δ) Υπεύθυνες Δηλώσεις
Η υποβολή υπευθύνων δηλώσεων με τις οποίες ο αιτών δηλώνει:
1.αν εργάζεται ή όχι,
2.αν λαμβάνει ή όχι σύνταξη από άλλο ασφαλιστικό φορέα,
3. αν ο/η σύζυγος εργάζεται ή είναι συνταξιούχος ή έχει εισόδημα,
4. αν τα προστατευόμενα τέκνα δεν εργάζονται, είναι άγαμα και δεν
συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος,
5. αν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης
ενσωματώνονται εφεξής σε μία υπεύθυνη δήλωση, η οποία περιλαμβάνεται στο έντυπο της αίτησης για την χορήγηση σύνταξης.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης τονίζει σε δήλωσή του ότι «Η προσπάθεια για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση βασικών διαδικασιών που αφορούν επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες συνεχίζεται με στόχο: Ταχύτητα, Ποιότητα, Αποτελεσματικότητα».

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Βάζοντας Χ στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ενημέρωση - Πρόληψη – Εμβολιασμός
Συμπεράσματα επιστημονικής εκδήλωσης

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή του συνόλου των φαρμακοποιών, των γυναικολόγων και των παιδιάτρων από τους Νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Βάζοντας Χ στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», που διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θήβας, Λιβαδειάς και Εύβοιας, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία GlaxoSmithKline.
Μιλώντας για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, ο κ. Μάκης Ζήκας, πρόεδρος του Φ.Σ. Θήβας, αναφέρθηκε στη σημασία του τριπτύχου Ενημέρωση - Πρόληψη - Εμβολιασμός για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Μία στις δύο γυναίκες δε γνωρίζει την κύρια αιτία της νόσου – Παρατηρούμε, λοιπόν, ελλιπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι γυναίκες αυτές είχαν υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου – Διαπιστώνουμε απουσία της έννοιας της ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Και, φυσικά, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης μέσω του ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, για ένα ποσοστό 70%». Ακόμη, ο κύριος Ζήκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καθοριστικό ρόλο των φαρμακοποιών στην ενημέρωση και την πρόληψη με δεδομένο τον συμβουλευτικό ρόλο τους.
Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, κ. Γεώργιος Βασηλιάς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας, κ. Δημήτριος Τσομώκος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας, κ. Φιλιώ Πρωτόπαππα.
Παίρνοντας τον λόγο ο Λέκτορας Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κατωπόδης, τόνισε ότι «Δεν υπάρχουν γυναίκες «υψηλού κινδύνου», αλλά όλες οι γυναίκες κινδυνεύουν, αν λάβουμε υπόψη ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν κληρονομείται και προκαλείται από εμμένουσα λοίμωξη με ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). O ιός αυτός ανιχνεύθηκε στο 99,7% των καρκίνων στον τράχηλο της μήτρας. Οι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της απλής λοίμωξης HPV σε προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας είναι η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε νεαρή ηλικία, οι πολλές εγκυμοσύνες, το κάπνισμα, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικού χαπιού και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, σκοπός του είναι είναι να παραχθούν αντισώματα, τα επίπεδα των οποίων θα είναι υψηλότεροι από τα φυσικά παραγόμενα αντισώματα από μια λοίμωξη από HPV για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα παραγόμενα με φυσικό τρόπο αντισώματα από μια επαναλοίμωξη από HPV δεν φτάνουν τις περισσότερες φορές να προστατεύσουν τη γυναίκα και για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.
«Τα νεότερα κλινικά δεδομένα περί εμβολιασμού» ήταν το θέμα της ομιλίας της κ. Zέτας Εμμανουήλ, Brand Manager της εταιρείας GlaxoSmithKline. Συγκεκριμένα, η κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στο εμβόλιο που σχεδόν εδώ και ένα χρόνο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, και παρέχει προστασία που διαρκεί, με επίπεδα παραγόμενων αντισωμάτων που ξεκινούν υψηλά και παραμένουν υψηλά για 6,4 χρόνια τουλάχιστον, ενώ η αποτελεσματικότητά του παραμένει 100% για τους δύο ογκογόνους τύπους του HPV που καλύπτει. Αναφερόμενος δε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επισήμανε ότι από το καλοκαίρι το ΙΚΑ παρέχει δωρεάν τον εμβολιασμό σε όλα τα κορίτσια 12-15 ετών και αναμένεται πολύ σύντομα να καλύψει και τις νεαρές γυναίκες 16-26 ετών στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιασθεί στη συνιστώμενη ηλικία. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, η μεγάλη πλειοψηφία τους καλύπτει χωρίς συμμετοχή τις ηλικίες 12-26 ετών.
Τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ακολούθησε συζήτηση προσδιορίζοντας τον ρόλο του φαρμακοποιού στην αλυσίδα ενημέρωσης του κοινού.
Η ιστοσελίδα http://www.emvolioktm.gr/ παρέχει χρήσιμες πηροφορίες για την πρόληψη του ΚΤΜ με τον τακτικό περιοδικό έλεγχο των γυναικών και τον εμβολιασμό, ενώ σχετικά ενημερωτικά έντυπα με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία των νομών.
Η νεολαία μας αμφισβητεί και διεκδικεί
Γράφει ο Λουκάς Αποστολίδης*
Ο «ζεστός» χειμώνας του 2008 σημάδεψε με τα πρόσφατα γεγονότα τις εξελίξεις με τη σφραγίδα της νέας γενιάς. Ο Αλέξης έγινε η σπίθα που άναψε φωτιά στην κοινωνική «πυριτιδαποθήκη» αυτής της γενιάς. Οι ανοχές και οι αντοχές της νεολαίας μας τελείωσαν. Αμφισβητούν και δεν εμπιστεύονται τους κεντρικούς θεσμούς και μηχανισμούς λειτουργίας της δημοκρατίας μας.
Αμφισβητούν και απορρίπτουν την ωμή και απροκάλυπτη κρατική βία, που σκοτώνει και δεν αντέχει το χαμόγελο, την αμφισβήτηση, τη διαφορετικότητα των παιδιών.
Αμφισβητούν την ικανότητα των κυβερνώντων να εντάξουν κοινωνικά και οικονομικά τους νέους μας στην παραγωγική διαδικασία.
Αμφισβητούν το σύστημα που συσσωρεύει «μυθικό πλούτο» στα χέρια των ολίγων και οδηγεί στο κοινωνικό περιθώριο, στη φτώχεια τους πολλούς και ιδιαίτερα τους νέους.
Αμφισβητούν το εκπαιδευτικό σύστημα που τους παρέχει άχρηστες γνώσεις, ελλιπείς δεξιοτεχνίες και πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην αγορά γενικότερα στην παραγωγική διαδικασία.
Αμφισβητούν τις πολιτικές των κυβερνώντων που θέλουν να δημιουργήσουν μια γενιά φοβισμένη, τρομοκρατημένη και υποταγμένη στις βουλές και διαταγές των «εχόντων και κατεχόντων» «πλούτον και εξουσίαν». Όλων αυτών που προτείνουν 3μερη εργασία, μισθούς πείνας και πειθαρχημένους πολίτες.
Όλων αυτών που «απομυζούν» το κράτος (βλέπε τον φορολογούμενο) για να σωθούν τραπεζίτες και χρηματιστές.
Αμφισβητούν όλους αυτούς που απαγορεύουν στη νέα γενιά να ονειρεύεται ίσες ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή με σίγουρη δουλειά, ασφάλεια και ευημερία.
Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι αυτή την αυθόρμητη κοινωνική δυναμική της νεολαίας μας (μαθητειώσα, φοιτητική και άνεργη), θα μπορέσουν να την «καναλιζάρουν» σε κομματικές στρατηγικές και σκοπιμότητες. Τρέφουν αυταπάτες, όσοι ονειρεύονται «συντηρητικοποίηση» της κοινωνίας επειδή τα παιδιά μας πέταξαν πέτρες στα «κεφάλια της εξουσίας».
Φρονώ ότι η νεολαία μας βρίσκεται μπροστά από τα παραδοσιακά κόμματα και τις παρατάξεις είναι η αιχμή μιας κοινωνίας που «κοχλάζει». Τα νιάτα χλευάζουν τους μηχανισμούς προσαρμογής σε ένα άθλιο και απάνθρωπο οικονομικό σύστημα που εκμεταλλεύεται οικονομικά, ηθικά και κοινωνικά τους πολίτες. Ένα σύστημα που ζούμε την ηθική και κοινωνική κατάρρευση του.
Οι νέοι μας κραυγάζουν, ξεχειλίζουν από οργή, αναζητούν νέους δρόμους και νέες ευκαιρίες. Η αμφισβήτηση που εκφράζουν ακόμη και με τις «πέτρες που πετούν στον ουρανό» είναι μια ζωντανή ελπίδα για να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα.
Αυτό το ποτάμι της οργής αμφισβητεί ευθέως την «καθεστηκυία τάξη» και τους ιδεολογικούς της μηχανισμούς. Είναι η κραυγή της νεολαίας, που ο απόηχος της αγγίζει και προβληματίζει τον κάθε πολίτη. Στο πέρασμά του ο χείμαρρος της οργής της νέας γενιάς, ως ήταν φυσικό, επέφερε και υλικές ζημιές. Όπως λέει ο λαός μας «κοντά στα ξερά κάηκαν και μερικά χλωρά»
Αυτό όμως δεν μπορεί να ακυρώσει το αυθόρμητο κίνημα της νεολαίας που από το πεζοδρόμιο ξύπνησε και τους γονείς και συζητιέται στα σπίτια.
Ας μην επιχειρούν όμως διάφοροι «κονδυλοφόροι» διαταγμένοι ινστρούκτορες της «καθεστηκυίας τάξης» να φορέσουν «κουκούλες» στη νέα γενιά και να χύσουν «κορκοδείλια δάκρυα».
Η νέα γενιά αμφισβητεί, αλλά και διεκδικεί:
Διεκδικεί ίσες ευκαιρίες στα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες (δημόσια παιδεία, εργασία, ασφάλιση, αξιοπρεπές εισόδημα και σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα).
Διεκδικεί ένα συμμετοχικό- αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα με σεβασμό στα δικαιώματα της νέας γενιάς. Αξιώνει συμμετοχή στο σχεδιασμό για το μέλλον της η νέα γενιά.
Διεκδικεί τα συνταγματικά δικαιώματα για ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερίες να γίνονται σεβαστά στην πράξη και να μην αποτελούν «επιταγές» χωρίς αντίκρισμα.
Διεκδικεί το δικαίωμα να ονειρεύεται ένα καλύτερο δικαιότερο και ανθρωπινότερο κόσμο.
Η νέα γενιά δεν σαγηνεύεται από τους «θρησκευτικούς» και σοσιαλιστικούς παραδείσους. Θέλει να ζήσει το σήμερα, να σχεδιάζει το αύριο και να μπορεί να ονειρεύεται το μέλλον.
*Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής,
Υφ. Εθνικής Άμυνας

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

«ΜIKΡΕΝΕΡΓΕΙΝ» - Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης στον Φωτισμό καταστημάτων λιανικής - Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.


Το «ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ» έχει βραβευθεί ως Καινοτόμος Πρόταση στα ΠΚΣΑ του ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Είναι ένα από τα 13 εγκεκριμένα σε σύνολο 127 που υποβλήθηκαν.
Στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν βρεθεί οι μικρές επιχειρήσεις, θεωρούμε ότι το «ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ» μπορεί να προσφέρει μία σημαντική ανάσα μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδά τους.
Τα καταστήματα λιανικής, με εμβαδόν κάτω των 100 m2, καταναλώνουν για φωτισμό το 70% - 90% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύονται.
Επειδή ακριβώς δεν έχουν τα μέσα για μελέτες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, η εγκατεστημένη ισχύς και η ανά έτος καταναλισκόμενη ενέργεια ανά m2 υπερβαίνει κατά πολύ τα καθοριζόμενα από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Φωτισμού καταστημάτων (EN 15193). Εκτιμάται ότι η βελτίωση που μπορεί να επιτευχθεί οφελεί κατά μέσο όρο ένα κατάστημα με 30 Ευρώ ανά τ.μ. το έτος.
Τα καταστήματα λιανικής δεν φωτίζονται όπου και όπως πρέπει, ούτε στους εσωτερικούς χώρους ούτε στις προθήκες τους, με αποτέλεσμα την χωρίς λόγο σπατάλη ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η σωστή μελέτη μπορεί να μειώσει θεαματικά την κατανάλωση με καλύτερο αποτέλεσμα στον φωτισμό τους, καλύτερη προβολή των προιόντων τους και βελτίωση των συνθηκών εργασίας των απασχολουμένων, σύμφωνα με το EN 14255.
Το ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ αναφέρεται σε 3000 καταστήματα στην Κέρκυρα και οι επεμβάσεις στον φωτισμό τους εξοικονομούν 50.000.000 KWH το έτος.
Αναλογισθείτε το όφελος από την επέκταση του «ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ» σε όλη τη χώρα, με το δεδομένο ότι τα εκατοντάδες χιλιάδες μικρά καταστήματα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας.
Μια πιλοτική εφαρμογή σε κοσμηματοπωλείο στην Κέρκυρα μείωσε την ισχύ για φωτισμό στην προθήκη του από 4 KW σε 0,55 KW (ισχύς πρότυπου 35 W – ισχύς πριν την παρέμβαση 235 W ανά m2) ενώ βελτίωσε αισθητά τα Lux φωτισμού.
Επιτεύχθηκε έτσι εξοικονόμηση 13000 KWH το έτος, ήτοι όφελος 1800 Ευρώ και μείωση του CO2 κατά 11,2 τόνους.
Σε μία άλλη περίπτωση, με βάση το πρότυπο για βέλτιστο φωτισμό, μετρήθηκε δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας 92% που αντιστοιχεί σε όφελος 3000 Ευρώ το έτος για τον επιχειρηματία.
Το καινοτόμο στο εγκεκριμένο σχέδιο, πέρα από άλλα, είναι ότι αν ο μικροεπιχειρηματίας δε διαθέτει το αναγκαίο κονδύλι για τα μέτρα βελτίωσης μπορεί να αποπληρώνει το κόστος τους από την αξία της εξοικονόμησης, χωρίς να ξοδεύει ούτε ένα ευρώ! Στην περίπτωση αυτή φυσικά και εφόσον θα πρόκειται για ένα μεγάλο πλήθος καταστημάτων, το Επαγγ. Επιμελητήριο αναλαμβάνει την όλη διαδικασία, όπως έγινε με το Επιμ. Κέρκυρας.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει επίσης της προσοχής η μεγάλη κινητικότητα που θα υπάρξει στον κλάδο των ηλεκτρολόγων - εμπόρων και εγκαταστατών- από τα έργα βελτίωσης του φωτισμού.
Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερη η οικονομική ανακούφιση των μικρών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους ιδιαίτερα σήμερα με την κρίση που τους πλήττει αλλά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στην ηλ.ενέργεια.
Μία προσέγγιση για το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων μικροκαταστημάτων σε όλη τη χώρα δείχνει το μέγεθος του οφέλους:
Θεωρώντας ανάλογη μείωση των καταναλώσεων θα έχουμε εξοικονόμηση 5.000.000 Mwh το έτος.
Το κέρδος των επιχειρηματιών ανέρχεται με τις σημερινές τιμές της kwh στα 700 εκ. Ευρώ το έτος, ενώ θα μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι κατά 4.300.000 τόνους περίπου, που αποτιμώνται στo χρηματιστήριο ρύπων κοντά στα 90 εκ. Ευρώ.
Η ισχύς που θα παρήγαγε αυτήν την ενέργεια είναι 1000 ΜW, ενώ θα κόστιζε στη ΔΕΗ, αν την υπολογίσουμε με την οριακή τιμή του συστήματος, περί τα 450 εκ. Ευρώ ετησίως.
Η ΔΕΗ έχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να υποστηρίξει το ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ πρώτα στα νησιά όπου οι ζημιές της αγγίζουν τα 300 εκ. Ευρώ το έτος.
Χ.Χρηστίδης
Μ-Η ΕΜΠ
τ. Δ/της ΔΕΗ
e-mail:c.christidis@yahoo.gr

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Περιβάλλον
Υιοθέτηση της δέσμης μέτρων για τις κλιματικές αλλαγές ως το τέλος του έτους;
Τα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα κληθεί να ψηφίσει, την εβδομάδα που μας έρχεται σε πρώτη ανάγνωση, το ΕΚ. Στόχος της γαλλικής προεδρίας είναι η υιοθέτηση των εν λόγω μέτρων ως το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής, όμως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του ΕΚ και του Συμβουλίου έχουν επιτρέψει την επίτευξη ανεπίσημων συμφωνιών μόνο σε ό,τι αφορά τις εκπομπές των νέων επιβατικών αυτοκινήτων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την μείωση των εκπομπών από τα καύσιμα.
Στόχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η προταθείσα δέσμη περιλαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ σε σχέση με την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τους στόχους αυτούς καθόρισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την διάρκεια του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2007. Συγκεκριμένα, ζήτησαν ως το 2020 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να έχουν μειωθεί κατά 20%, το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξηθεί σε 20% και το ποσοστό των βιοκαυσίμων να ανέλθει στο 10%.Συμφωνία για τις εκπομπές αυτοκινήτων Η ανεπίσημη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ευρωβουλευτές και το Συμβούλιο για τις εκπομπές από τα επιβατικά αυτοκίνητα υιοθέτει την αρχική πρόταση της Επιτροπής, βάσει της οποίας μέχρι το 2012 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται στην αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να μειωθούν συνολικά στα 120 γρ./χλμ (από τα 160 γρ./χλμ. που είναι σήμερα). Στο πλαίσιο αυτό, καθορίζεται ένας μέσος στόχος, 130 γρ./χλμ. για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα που θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω βελτιώσεων στην τεχνολογία των κινητήρων των αυτοκινήτων. Για τα υπόλοιπα 10 γρ./χλμ η συμφωνία προτάσσει άλλες τεχνικές βελτιώσεις, όπως καλύτερα λάστιχα ή μεγαλύτερη χρήση των βιοκαυσίμων.
Άλλες βασικές πτυχές της συμφωνίας περιλαμβάνουν:
έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα: μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στα 95 γρ./χλμ. ως το 2020,
μεταβατικούς στόχους για τους κατασκευαστές: μείωση των εκπομπών (σε σχέση με τους συγκεκριμένους στόχους κάθε κατασκευαστή για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα), κατά 65% έως τον Ιανουάριο του 2012, κατά 75% έως τον Ιανουάριο του 2013, κατά 80% έως τον Ιανουάριο του 2014 και κατά 100% από το 2015, την καταβολή προστίμων από τους κατασκευαστές στην περίπτωση που δεν εκπληρώνουν τους προαναφερθέντες στόχους. Συγκεκριμένα, από το 2012 έως το 2018 θα πληρώνουν 5 ευρώ για το πρώτο γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα, 15 για το δεύτερο, 25 για το τρίτο και 95 για το τέταρτο και πέρα. Από το 2019 οι κατασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν 95 ευρώ για κάθε γραμμάριο που υπερβαίνει τους στόχους τους.
Συμφωνία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Βάσει της ανεπίσημης συμφωνίας, ο γενικός στόχος περί αύξησης στο 20% της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με την συνολική κατανάλωση ενέργειας έως το 2020, θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω εθνικών στόχων. Σε ό,τι αφορά τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου, αυτοί ανέρχονται σε 18% και 13% αντίστοιχα. Σύμφωνα με το συμβιβαστικό κείμενο, τα κράτη μέλη "θα μπορούσαν να επιτύχουν ευκολότερα τους στόχους τους προωθώντας την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας".Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι έως το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 10% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμων όλων των μορφών μεταφορών. Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει, επομένως, να αυξήσει κατά 10% την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα των μεταφορών.
Και την μείωση των εκπομπών από τα καύσιμα καλύπτει η συμφωνία
Το ΕΚ και το Συμβούλιο συμφώνησαν επίσης για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από τα καύσιμα. Συγκεκριμένα, έως το 2020 οι επιχειρήσεις καυσίμων θα πρέπει να μειώσουν κατά 10% "όσο το δυνατό πιο σταδιακά" τις εκπομπές που οφείλονται στην εξόρυξη, την παράγωγη, περιλαμβανομένων των μεταβολών κατά την χρήση του εδάφους, την μεταφορά, την διάθεση, την επεξεργασία και την καύση των καυσίμων.Επιπλέον, μια υποχρεωτική μείωση, της τάξης του 6%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010 θα πρέπει να επιτευχθεί από τα κράτη μέλη έως το 2020. Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να θέσουν μεταβατικούς στόχους μείωσης: 2% έως το τέλος του 2014 και ένα επιπλέον 4% έως το τέλος του 2017.
Αδυναμία συναίνεσης για τα υπόλοιπα μέτρα
Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τα υπόλοιπα μέτρα, το σύστημα δηλαδή εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τον επιμερισμό της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς.Σύστημα εμπορίαςΣε ό,τι αφορά το σύστημα εμπορίας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος υποστήριξε, σε πρώτη ανάγνωση, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μείωση έως το 2020 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 21% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των αδειών να διατίθενται με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον, τόνισαν ότι το 2013 το 85% όλων των μεριδίων εκπομπών του τομέα μεταποίησης (και όχι το 80% που προτείνει η Επιτροπή) θα πρέπει να εκχωρείται δωρεάν, ενώ ως το 2020 τα εν λόγω μερίδια εκπομπών θα πρέπει να μειωθούν σε 0%. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος συμφώνησε, πάντως, με την εξαίρεση που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους τομείς που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο διαρροής διοξειδίου του άνθρακα. Συναίνεσε έτσι με την πρόταση οι επιχειρήσεις των τομέων αυτών να λαμβάνουν μέχρι το 2020 έως και 100% δωρεάν μερίδια εκπομπών. Παρά την μέχρι στιγμής έλλειψη συνολικής συμφωνίας σχετικά με το σύστημα εμπορίας, οι εκπρόσωποι των δύο οργάνων φαίνεται ότι συμφώνησαν στην συμπερίληψη της ναυσιπλοΐας στο εν λόγω σύστημα.
Επιμερισμός των προσπαθειών
Σχετικά με τον επιμερισμό των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησε να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις στα κράτη μέλη που δεν εκπληρώνουν τους εθνικούς στόχους για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από πηγές που δεν καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας ρύπων. Μεταξύ των πηγών αυτών, συγκαταλέγονται οι οικοδομές και η γεωργία.Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους εθνικούς στόχους που έχουν καθοριστεί για την περίοδο 2013 -2020. Επιπλέον, έθεσαν νέους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών για το χρονικό διάστημα πέραν του 2020, βάσει των οποίων η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει έως το 2035 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50%, και κατά 60% με 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990.
Αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα
Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς, η Επιτροπή Περιβάλλοντος τόνισε, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, ότι όλοι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα πρέπει από το 2015 και στο εξής να διαθέτουν τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα η οποία θα αποτρέπει την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΕΣΕΕ
Δήλωση Αρμενάκη για τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων

Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και οι Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας και Γιάννης Παπαθανασίου εξειδίκευσαν τα μέτρα αποζημίωσης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «Τα θλιβερά γεγονότα και οι καταστροφές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες καθιστούν αναγκαία την αρωγή της Πολιτείας. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, ώστε να στηρίξουμε άμεσα και ουσιαστικά όσους υπέστησαν ζημιές, καθώς μάλιστα βρισκόμαστε και εν μέσω μιας μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να βοηθήσουμε όλους τους πληγέντες να ξανασταθούν στα πόδια τους και να διατηρήσουν το προσωπικό τους».
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το πώς σχολιάζει τα εξαγγελθέντα από την Κυβέρνηση μέτρα για τις πληγείσες από τους πρόσφατους βανδαλισμούς επιχειρήσεις, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα εξαγγελθέντα μέτρα που αφορούν τις πληγείσες επιχειρήσεις από τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία συνοδεύτηκαν από βανδαλισμούς, λεηλασίες ακόμη και ολοσχερή καταστροφή εμπορικών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζονται από γενναιοδωρία και καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες των παραπάνω επιχειρήσεων.
Επίσης τα διακρίνει η απλότητα εφαρμογής και η ειλημμένη απόφαση άμεσης υλοποίησης, χωρίς καθυστερήσεις που δημιουργεί η άσκοπη γραφειοκρατία.
Στοχεύουν στην στήριξη και ενίσχυση όσων τις γιορτινές αυτές ημέρες, που πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου της χρονιάς, να έχουν και αυτοί τα αναγκαία για την επιβίωση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων τους, έσοδα.
Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, η αντίδραση της Κεντρικής Διοίκησης ήταν άμεση. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται και από την δική μας ενεργοποίηση ως φορείς συλλογικής εκπροσώπησης, με δεδομένο ότι την εφαρμογή των εξαγγελθέντων μέτρων, έχουν αναλάβει 3μελείς επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, του τοπικού Επιμελητηρίου και του Υπουργείου Οικονομικών.
Ελπίζουμε ότι, τα μέτρα θα συμπληρωθούν και με την αναγκαία πολιτική βούληση στήριξης των εμμέσως πληγέντων συναδέλφων και την προσπάθεια ενίσχυσης της ψυχολογίας της αγοράς, ούτως ώστε να επικρατήσει το κλίμα των Χριστουγέννων
».
Να υπενθυμίσουμε ότι τα Μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων που εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή περιλαμβάνουν:
Α. Αποκατάσταση Ζημιών, Επαγγελματιών, Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων – Επιχορήγηση - Άμεση Οικονομική Ενίσχυση
Β. Χορήγηση Δανείων για την Αποκατάσταση Ζημιών σε Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες
Γ. Χορήγηση Δανείων για Κεφάλαια Κίνησης σε Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες
Δ. Αναστολή Πληρωμών των οφειλών των πληγεισών επιχειρήσεων
Ε. Οικονομική Ενίσχυση των Εργαζομένων
ΣΤ. Χορήγηση Δανείων για την Αποκατάσταση Ζημιών των Κτηρίων