Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Επιστολή του κ. Θ. Παπαϊωάννου


Αγωνιζόταν πάντα για μια Αριστερά με σύγχρονη ανανεωτική πολιτική ταυτότητα. Είχε το χάρισμα να βρίσκεται πάντα μπροστά από την εποχή του, να συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και να τα μετουσιώνει σε πολιτικές θέσεις και προτάσεις για τις οποίες όλοι θα μιλούσαν κάποια χρόνια μετά...
Ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που μίλησαν με συνέπεια για την οικολογία, προσεγγίζοντας τα παγκόσμια, ευρωπαϊκά ή τοπικά ζητήματα μέσα από την οικολογική τους διάσταση και συνέτεινε όσο λίγοι στο να καταστούν οι θέσεις της ανανεωτικής Αριστεράς αλληλένδετες με τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό.
Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε από τους μεγαλύτερους Έλληνες ευρωπαϊστές, αγωνιζόμενος όσο λίγοι για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης των λαών.
Παραλαμβάνοντας τη «σκυτάλη» από το Λεωνίδα Κύρκο, πάλεψε για το σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο μέσα στην ΕΟΚ και την ΕΕ, εκλεγόμενος ευρωβουλευτής το 1989, το 1994 και το 1999. Το 2007 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε προσηλωμένος σ' αυτές τις αρχές ως το τέλος, αρνούμενος προ μηνών να παραστεί στην ελληνική Βουλή και να καταψηφίσει την κύρωση της Ευρωσυνθήκης, όπως επέτασσε η κομματική πειθαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης υπήρξε από τους βασικότερους συντελεστές της συγκρότησης της σημερινής «ανανεωτικής πτέρυγας» του ΣΥΝ.
"….Μαζί με τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη υπήρξαμε συνιδρυτές του Συνασπισμού της Αριστεράς ….Από την πολύτιμη συνεργασία μας θα θυμάμαι πάντα τον ουσιαστικό ριζοσπαστισμό του, τη διαρκή του αμφισβήτηση, σε συνδυασμό όμως με μια μοναδική πολιτικότητα και ικανότητα σύνθεσης με το διαφορετικό….", σημείωσε η Μαρία Δαμανάκη το παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
"Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης έχασε τη μάχη…. Δεν θα είναι μαζί μας στις μεγάλες μάχες που έρχονται, στις άνισες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Ο ευθύς του λόγος, η ανεξαρτησία της σκέψης του, η πολιτική του πράξη και ο μόχθος του για μια κεντροαριστερά ανανεωτική και διαρκώς ανανεούμενη, με αιχμές τον ευρωπαϊσμό και την οικολογία, θα μας στηρίζει - όλους εμάς που βρεθήκαμε αντάμα - στους δύσκολους νέους καιρούς…’’, αναφέρει για τον θάνατο του ο Σπύρος Δανέλλης πρώην δήμαρχος Χερσονήσου Ν. Ηρακλείου Κρήτης και νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Προσωπικά ομολογώ ότι ρουφούσα πάντα αχόρταγα την αρθρογραφία του στο ‘’Βήμα’’, τα’’ Νέα’’, την ‘’Ελευθεροτυπία’’, τον ‘’Οικονομικό Ταχυδρόμο’’, το ‘’Αντί’’, την ’’ Αυγή’’ και τον ‘’Πολίτη’’, γιατί με το κοφτερό του μυαλό του και την ακέραιη αγωνιστική του συνείδηση ομόρφαινε τη ζωή γύρω του ακόμη και όταν τον σημάδευε με το βόλι του ο χάρος
Ο εκλιπών διατηρούσε μια ιδιαίτερη προσωπική σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Θήβας
Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και είχα διαπιστώσει αυτό που είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ο Λεωνίδας Κύρκος "Ο Μιχάλης αξίωνε να μελετούμε τη ζωή όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι και προειδοποιούσε για τους ανώριμους βολονταρισμούς που τόση ζημιά έκαναν και στο παρελθόν’’.
Κλείνοντας ανατρέχω στο ποίημα του Τίτου Πατρίκιου "Σ` έναν σύντροφο", που του αφιερώνω:
"Ήσουν ένας σπόρος, ένα βαλανίδι
άλλοτε ήσουν ένα μεγάλο δρυ,
μα όταν μιλούσες
γινόσουν ο δρόμος από το σπόρο
στο δέντρο κι από το δέντρο
στο δάσος".

811 υπογραφές υποστήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ


Περίπου οι μισοί από όσους και όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της θεματικής «πόλη, περιβάλλον, οικολογία» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενεργοί σε διάφορα περιβαλλοντικά μέτωπα της Αττικής, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Ανάμεσα σε όσους/ες προέρχονται από θεματικές πρωτοβουλίες υπερτοπικού χαρακτήρα, ξεχωρίζουν μέλη συλλογικοτήτων ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, ακτιβιστές για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία της άγριας φύσης και ζωής.
Συγκαταλέγονται επίσης μέλη τοπικών συλλογικοτήτων με δράση στα ζητήματα υδάτινων πόρων και προστασίας των θαλάσσιων περιοχών: Ξεχωρίζουν μέλη της πρωτοβουλίας για τον Ασωπό, του δικτύου πολιτών για τη σωτηρία του Κορινθιακού, της συλλογικότητας «Μαλιακός SOS», ομάδων ενεργών πολιτών για τον Αμβρακικό, τον Ευβοϊκό και τον Σαρωνικό κόλπο. Υπάρχουν πολίτες με δράση ενάντια στις δεξαμενές καυσίμων στη λιμνοθάλασσα της Βάσοβας (Ν. Καβάλας) και μέλη συλλόγων για την προστασία των ποταμών Αράχθου, Λούρου, Νέστου και Φαρσαλίτη.
Το κείμενο συνυπογράφουν μέλη κινήσεων για την προστασία και την ανάδειξη φυσικών περιοχών, όπως των φαραγγιών της Νέδας στην Πελοπόννησο και της Καντάνου στο Νομό Χανίων. Επίσης, κινήσεων για την ανάδειξη των προβλημάτων από τη μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα σε Οίτη, Γκιώνα, Παρνασσό, Χαλκιδική και Ροδόπη. Μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζονται για την προστασία της δημόσιας, δασικής κυρίως, περιουσίας στην Χαλκιδική και το Λασίθι (Μονή Τοπλού).
Από τον χώρο της ενέργειας, υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ μέλη κινήσεων πολιτών που δραστηριοποιήθηκαν ενάντια σε εργοστάσια λιθάνθρακα στο Αλιβέρι, τη Βοιωτία και την Καβάλα, ενάντια στη δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο Φλώρινας και τις επιπτώσεις των υπαρχόντων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλουν στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Επιπλέον, μέλη και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούνται ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, στην Ελλάδα και την περιφέρεια της Μεσογείου.
Το κείμενο συνυπογράφουν επίσης μέλη από τοπικές οικολογικές κινήσεις και νομαρχιακά σχήματα από τη Βοιωτία, Δράμα, την Καβάλα, τον Έβρο, την Κοζάνη και γενικότερα τη Δυτική Μακεδονία, το Ηράκλειο, τη Μεσσαρά και τον Ιτάνο Κρήτης, την περιφέρεια Αιγαίου (Νάξος, Σύρος κ.α), τη Μεσσηνία, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.
Ενεργοί πολίτες που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούνται επίσης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τους ΧΥΤΑ, αλλά και ενάντια στην καύση απορριμμάτων που προωθείται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Από τα αστικά κέντρα της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν υπογραφές υποστήριξης από πολίτες που δραστηριοποιούνται σε μετωπικά σχήματα για την απόδοση χώρων στρατοπέδων για πράσινο και για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (πχ. διατηρητέα Ξενία), από τα Χανιά, τα Ιωάννινα, το Ναύπλιο, την Καβάλα κ.α.
Από την περιφέρεια Αττικής, ξεχωρίζουν:
Αυτοδιοικητικά σχήματα με έντονη περιβαλλοντική δράση από περιοχές όπως: Ελευσίνα, Νίκαια, Κορυδαλλός, Πειραιάς, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ίλιον, Αγ. Ανάργυροι, Γαλάτσι, Μαρούσι, Καισαριανή, Βύρωνας, Καλαμάκι, Ελληνικό, Γλυφάδα. Ιδιαίτερα, περιλαμβάνονται ενεργοί πολίτες - μέλη ευρύτερων σχημάτων όπως της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού και του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης.
Συλλογικότητες πολιτών με δράση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αεροδρομίου στα Σπάτα, για τη διάσωση του Κτήματος Καμπά, για την αποτροπή της μετατροπής του αθλητικού κέντρου Γαλατσίου σε Mall, και ενάντια στο εμπορικό κέντρο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Μέλη από επιτροπές για τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, τα οικόπεδα Χρωπεί, και τη μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.
Επιτροπές κατοίκων και φορέων για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους στη Γλυφάδα και τη Βούλα, για τον Ιππόδρομο στη Καλλιθέα και την παραλία Φαλήρου, για την προστασία ελεύθερων χώρων στο Χαλάνδρι και τη Δουκίσσης Πλακεντίας, το Χολαργό και την Αγία Παρασκευή, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, για την προστασία του Ποικίλου και του όρους Αιγάλεω, για το κτήμα Πουλή και το Άλσος στο Περιστέρι, για το Κτήμα Ζωγράφου
Στο Δήμο της Αθήνας: πολίτες από ομάδες και πρωτοβουλίες κατοίκων από την Κυψέλη, τα Πατήσια και τη Ριζούπολη, του Φιλοπάππου, το λόφο Φινόπουλου, τους Αμπελόκηπους. Μέλη επιτροπών αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, τη διάσωση του Ελαιώνα, την προστασία και ανάδειξη της Ακαδημίας Πλάτωνος, για τον προαστιακό σιδηρόδρομο στο Δήμο Αθήνας.
Τέλος στις υπογραφές υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγονται δεκάδες ειδικοί επιστήμονες, αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, δασολόγοι, βιολόγοι, εκπαιδευτικοί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος με ενδιαφέρον για τα οικολογικά ζητήματα, αλλά και προσωπικότητες του οικολογικού χώρου με συγγραφική και ερευνητική δραστηριότητα.
Οι εκατοντάδες υπογραφές υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν, σε μικρό χρονικό διάστημα, φανερώνουν τη σημαντική ενεργοποίηση και ενδιαφέρον των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
Φανερώνουν επίσης ένα πανόραμα προβλημάτων και μετώπων όπου οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται, μαζί με πολίτες από άλλους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και ανένταχτους/ες, στην εμπροσθοφυλακή των καθημερινών οικολογικών αγώνων.
Ο πλήρης κατάλογος των 811 υπογραφών υποστήριξης είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση http://www.syriza.gr/news/ypografes-perivallon.pdf

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Γαλάζια σημαία σε Άγιο Ισίδωρο και Πλάκα Δηλεσίου


Το ΥΠΕΧΩΔΕ, διά της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες” μέσω της διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας νερών κολύμβησης με το Κρατικό Πρόγραμμα “Παρακολούθηση ποιότητας νερών κολύμβησης”. Εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετέχουν εξάλλου στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγματοληψιών. Από το Κρατικό αυτό Πρόγραμμα οι διαχειριστές των ακτών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, έχουν στη διάθεση τους τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις δικές τους ακτές.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), η οποία υποστηρίζει τον θεσμό και προτρέπει τους ΟΤΑ στην τήρηση της εφαρμογής των κριτηρίων του. Συμμετέχει δε και με εκπρόσωπό της στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων.
Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερεις κατηγορίες:
Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 – 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://iason.minenv.gr
Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Οργάνωση ακτής
Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Ασφάλεια επισκεπτών
Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Η επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα


ancient-scholars@macedonia-evidence.org

The Honorable Barack Obama May 18, 2009
President, United States of America
White House
1600 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, DC 20500

Dear President Obama,

We, the undersigned scholars of Graeco-Roman antiquity, respectfully request that you intervene to clean up some of the historical debris left in southeast Europe by the previous U.S. administration.
On November 4, 2004, two days after the re-election of President George W. Bush, his administration unilaterally recognized the “ Republic of Macedonia.” This action not only abrogated geographic and historic fact, but it also has unleashed a dangerous epidemic of historical revisionism, of which the most obvious symptom is the misappropriation by the government in Skopje of the most famous of Macedonians, Alexander the Great.
We believe that this silliness has gone too far, and that the U.S.A. has no business in supporting the subversion of history. Let us review facts. (The documentation for these facts [here in boldface] can be found attached and at: http://macedonia-evidence.org/documentation.html)
The land in question, with its modern capital at Skopje, was called Paionia in antiquity. Mts. Barnous and Orbelos (which form today the northern limits of Greece) provide a natural barrier that separated, and separates, Macedonia from its northern neighbor. The only real connection is along the Axios/Vardar River and even this valley “does not form a line of communication because it is divided by gorges.”
While it is true that the Paionians were subdued by Philip II, father of Alexander, in 358 B.C. they were not Macedonians and did not live in Macedonia. Likewise, for example, the Egyptians, who were subdued by Alexander, may have been ruled by Macedonians, including the famous Cleopatra, but they were never Macedonians themselves, and Egypt was never called Macedonia.
Rather, Macedonia and Macedonian Greeks have been located for at least 2,500 years just where the modern Greek province of Macedonia is. Exactly this same relationship is true for Attica and Athenian Greeks, Argos and Argive Greeks, Corinth and Corinthian Greeks, etc.
We do not understand how the modern inhabitants of ancient Paionia, who speak Slavic – a language introduced into the Balkans about a millennium after the death of Alexander – can claim him as their national hero. Alexander the Great was thoroughly and indisputably Greek. His great-great-great grandfather, Alexander I, competed in the Olympic Games where participation was limited to Greeks.
Even before Alexander I, the Macedonians traced their ancestry to Argos, and many of their kings used the head of Herakles - the quintessential Greek hero - on their coins.
Euripides – who died and was buried in Macedonia– wrote his play Archelaos in honor of the great-uncle of Alexander, and in Greek. While in Macedonia, Euripides also wrote the Bacchai, again in Greek. Presumably the Macedonian audience could understand what he wrote and what they heard.
Alexander’s father, Philip, won several equestrian victories at Olympia and Delphi, the two most Hellenic of all the sanctuaries in ancient Greece where non-Greeks were not allowed to compete. Even more significantly, Philip was appointed to conduct the Pythian Games at Delphi in 346 B.C. In other words, Alexander the Great’s father and his ancestors were thoroughly Greek. Greek was the language used by Demosthenes and his delegation from Athens when they paid visits to Philip, also in 346 B.C. Another northern Greek, Aristotle, went off to study for nearly 20 years in the Academy of Plato. Aristotle subsequently returned to Macedonia and became the tutor of Alexander III. They used Greek in their classroom which can still be seen near Naoussa in Macedonia.
Alexander carried with him throughout his conquests Aristotle’s edition of Homer’s Iliad. Alexander also spread Greek language and culture throughout his empire, founding cities and establishing centers of learning. Hence inscriptions concerning such typical Greek institutions as the gymnasium are found as far away as Afghanistan. They are all written in Greek.
The questions follow: Why was Greek the lingua franca all over Alexander’s empire if he was a “Macedonian”? Why was the New Testament, for example, written in Greek?
The answers are clear: Alexander the Great was Greek, not Slavic, and Slavs and their language were nowhere near Alexander or his homeland until 1000 years later. This brings us back to the geographic area known in antiquity as Paionia. Why would the people who live there now call themselves Macedonians and their land Macedonia? Why would they abduct a completely Greek figure and make him their national hero?
The ancient Paionians may or may not have been Greek, but they certainly became Greekish, and they were never Slavs. They were also not Macedonians. Ancient Paionia was a part of the Macedonian Empire. So were Ionia and Syria and Palestine and Egypt and Mesopotamia and Babylonia and Bactria and many more. They may thus have become “Macedonian” temporarily, but none was ever “ Macedonia”. The theft of Philip and Alexander by a land that was never Macedonia cannot be justified.
The traditions of ancient Paionia could be adopted by the current residents of that geographical area with considerable justification. But the extension of the geographic term “ Macedonia” to cover southern Yugoslavia cannot. Even in the late 19th century, this misuse implied unhealthy territorial aspirations.
The same motivation is to be seen in school maps that show the pseudo-greater Macedonia, stretching from Skopje to Mt. Olympus and labeled in Slavic. The same map and its claims are in calendars, bumper stickers, bank notes, etc., that have been circulating in the new state ever since it declared its independence from Yugoslavia in 1991. Why would a poor land-locked new state attempt such historical nonsense? Why would it brazenly mock and provoke its neighbor?
However one might like to characterize such behavior, it is clearly not a force for historical accuracy, nor for stability in the Balkans. It is sad that the United States of America has abetted and encouraged such behavior.
We call upon you, Mr. President, to help - in whatever ways you deem appropriate - the government in Skopje to understand that it cannot build a national identity at the expense of historic truth. Our common international society cannot survive when history is ignored, much less when history is fabricated.
Sincerely,

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 203 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ 17 ΜΑΙΟΥ ΑΠΟ (αλφαβητικΞ¬)

ΑΓΓΛΙΑ, ΑΙΓΥΠΤΟ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, Η.Π.Α. ΙΤΑΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩΘΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

J. Biden, Vice President, USA
H. Clinton, Secretary of State USA
P. Gordon, Asst. Secretary-designate, European and Eurasian Affairs
H.L Berman, Chair, House Committee on Foreign Affairs
I. Ros-Lehtinen, Ranking Member, House Committee on Foreign Affairs
J. Kerry, Chair, Senate Committee on Foreign Relations
R.G. Lugar, Ranking Member, Senate Committee on Foreign Relations
R. Mendenez, United States Senator from New Jersey.

Δραστηριότητες του Μ. Γιαννάκη


ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΑ, ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ, ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕΙΑ
Στο μεταξύ ο Βουλευτής Βοιωτίας Μιχάλης Γιαννάκης υποδέχτηκε την Δευτέρα τον Υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δένδια για τα εγκαίνια του νεοσύστατου τμήματος Γυναικών του Κέντρου Αποτοξίνωσης Φυλακών Ελαιώνα. Στην ομιλία του ο Μιχάλης Γιαννάκης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ευαισθησία που δείχνει το Υπουργείο σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και ζήτησε την επέκταση του θεσμού των Κέντρων Απεξάρτησης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους των Φυλακών και συζήτησαν με τους κρατουμένους, εξέφρασαν από κοινού την ικανοποίησή τους για την λειτουργία των Φυλακών και ευχαρίστησαν τους υπαλλήλους για την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλουν σε καθημερινή βάση.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Μιχάλης Γιαννάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κο Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ κ. Τσιατούρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας. Στην συνάντηση τους τόνισε για πολλοστή φορά τα προβλήματα αστυνόμευσης που προκύπτουν καθημερινά στον νομό και απέσπασε την δέσμευση του Υπουργού για την εξαντλητική εξέταση του ζητήματος της υποστελέχωσης αλλά και της δημιουργίας νέων Τμημάτων Ασφαλείας στον Νομό Βοιωτίας.
Στα εγκαίνια του νέου Μουσείου Χαιρώνειας, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κου Ιερωνύμου, ο Μιχάλης Γιαννάκης τόνισε την σημασία της επαναλειτουργίας του Μουσείου για τον πολιτισμικό πλούτο ολόκληρου του νομού και σημείωσε τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός ως πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Ερωτηθείς για το ζήτημα της δημιουργίας ενεργειακών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, ο Μιχάλης Γιαννάκης επανέλαβε την άμεση στήριξη του στις αποφάσεις των τοπικών φορέων.
Οι δραστηριότητες του Μιχάλη Γιαννάκη ολοκληρώθηκαν με την Ομιλία του στην Ελάτεια, όπου ως συντονιστής του Προεκλογικού Αγώνα της ΝΟ.Δ.Ε Φθιώτιδας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής όλων των πολιτών στην μεγάλη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου. «Είμαστε η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών» τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκης. «Η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους αποτελούν για μας τις βασικές προτεραιότητες. Όσοι μιλούν για βάρβαρες πολιτικές καλό θα ήταν να θυμηθούν που είχαν οδηγήσει την ανεργία επί των ημερών τους» συνέχισε ο Μιχάλης Γιαννάκης ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «να αναλογιστεί πόση ώρα έκανε να φτάσει στην Λαμία το 2004 και πόση ώρα χρειάστηκε πηγαίνοντας στην ομιλία του την Κυριακή, μετά τα μεγάλα έργα στο οδικό δίκτυο της Κυβέρνησης Καραμανλή» αναδεικνύοντας έτσι το πολύπλευρο έργο που έχει επιτελεστεί την τελευταία πενταετία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Η απάντηση του κουιζ


Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες η ENEL έχει προσκληθεί επίσημα απο τον έφορο αρχαιοτήτωνν Βοιωτίας Βασίλη Αραβαντινό ώστε να παραστεί εκπρόσωπος της στην τελετή των εγκαινίων.
Δεν ξέρουμε ακόμη αν ο εκπρόσωπος θα κόψει την κορδέλα εξαιτίας της μη παρουσίας του ΥΠ.ΠΟ ή Υφυπουργού αλλά το σίγουρο, είναι ότι αν γίνει κάτι τέτοιο η χαρτοσακούλα θα πάει σύννεφο!
Μπράβο σας κ. Αραβαντινέ!
Αφού εκμεταλλεύστε προσωπικά την ιστορία της Βοιωτίας, με παρουσιάσεις των αρχαιοτήτων μας εκτός Νομού (Βόλος, Ιταλία, Λονδίνο, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και αλλού), και αφού οι Φορείς και οι Αυτοδιοίκηση κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, καλά κάνετε!
Μόνο που έχετε ξεχάσει ότι η Ιστορία ανήκει σε εμάς και όχι σε εσάς για να την έχετε του χεριού σας!
Για να δούμε όμως τώρα οι κατά τα άλλα ευαίσθητοι για το περιβάλλον υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα τολμήσουν να καταγγείλουν τον προιστάμενο τους όπως είχαν καταγγείλει παλιότερα την ΕΝΕΛ και αυτούς που έπαιξαν τον ρόλο τους σε βάρος των κατοίκων της Χαιρώνειας;
κ. Αραβαντινέ σας ζητάμε επίσημα να καταθέσετε στην προιστάμενη αρχή σας την μετάθεση σας!
Πολλά μας τα κάνατε και το σίγουρο είναι ότι δεν πάει άλλο! Ότι είχατε να δώσετε το δώσατε.
Δεν έχετε καταλάβει ότι οι σχέσεις με την κοινωνία που υπηρετείτε δεν είναι οι καλύτερες;
Το έχετε καταλάβει αλλά κάνετε την παπια. και εσείς αλλά και αυτοί που θα έπρεπε ευγενικά να σας είχαν τραβήξει προ πολλού το αυτί!
Αύριο όμως στην Χαιρώνεια ελπίζω ότι θα διαπιστώσετε αυτά που γράφουμε....
(Για να δούμε τώρα τι σχόλια θα μας κάνουν τα "παπαγαλάκια" σας! Θα μας πουν πάλι ότι θέλουμε ρουσφέτι ή ότι τα παίρνουμε;)

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Σχολή γονέων στη Βοιωτία


Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :
Βελτιωθεί η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, Βελτιωθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους, Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους, Βελτιωθεί η επικοινωνία των γονέων στο σχολείο, Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και η συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας στα παιδιά τους, Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, Υποστηριχθεί η συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων, Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των τσιγγάνων, μουσουλμάνων, παλιννοστούντων και μεταναστών, Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους, Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους, Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά, Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους, Βελτιωθεί η διαχείριση των οικογενειακών χώρων, Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες,
Η συνολική διάρκεια των προγραμμάτων έχει ως εξής:
Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών, Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών, Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών, Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών, Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών, Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις). Οι εκπαιδευτές είναι ειδικοί επιστήμονες στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:
Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας- Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο – Τηλεόραση - Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής - Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά - Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια - Θέματα διατροφής - Σημασία της σωματικής άσκησης -
Ενήλικος και Νοσήματα – Πολυφαρμακία - Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας - Οδική ασφάλεια - Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και Παιδί - Σεξουαλική Αγωγή και Ενήλικος - Τρίτη ηλικία και οικογένεια - Διαχείριση ελεύθερου χρόνου - Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών - Κινητή τηλεφωνία - Επαγγελματικός Προσανατολισμός - Κατανάλωση και Διαφήμιση - Οικογενειακός Προϋπολογισμός - Συνεργασία εκπαιδευτικού, γονέων, παιδιού - Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση ακαδημαϊκών κλίσεων - Προώθηση της ισότητας των φύλων - Προώθηση της ισότητας των φύλων - Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών - Συνεργασία γονέων, μεταναστών - Ψυχολογική Υποστήριξη - Αγωγή Υγείας - Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες - Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η Σχολή Γονέων αναπτύσσει τμήματα μάθησης κατά προτεραιότητα με τους Δήμους οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο «Δίκτυο Εκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ενηλίκων». Τα τμήματα θα λειτουργήσουν στα «Εργαστήρια Εκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ενηλίκων Δήμου / Κοινότητας…».
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης.
Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή τουλάχιστον 18 πολιτών.
Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην έδρα του Κ.Ε.Ε του Νομού Βοιωτίας, που στεγάζεται στον Ορχομενό, Μινύου 3, (πρώην κτήρια Οργανισμού Κωπαΐδας). Υπεύθυνος Σχολής Γονέων: Κόντος Νικόλαος. Τηλ. 22610-35122, κιν. 6974571361, Fax 22610-35122.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Βουδαπέστη - Βιέννη με Αρμονία travel


Την 3η ημέρα ξεναγηθήκαμε και γνωρίσαμε την Πέστη όπου επισκεφθήκαμε την Πλατεία Ηρώων, τον πανέμορφο καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου και την περίφημη Όπερα της Βουδαπέστης. Στη συνέχεια διασχίζοντας το Δούναβη θα βρεθήκαμε στη Βούδα, όπου είδαμε τον Πύργο των Ψαράδων, την εκπληκτική εκκλησία του Ματία και θαυμάσαμε τη μαγευτική θέα από το λόφο του Γκέλερτ. Το βράδυ, μετά από την απαραίτητη ξεκούραση κάναμε κρουαζιέρα στο Δούναβη με δείπνο στο πλοιάριο.

Την 4η ΗΜΕΡΑ αναχωρήσαμε για τη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Ξεναγηθήκαμε στην “πόλη των μουσικών”, του Μότσαρτ και του Στράους, όπου θαυμάσαμε την Όπερα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τους Αυτοκρατορικούς και Λαϊκούς Κήπους, το συγκρότημα των Ανακτόρων Χόφμπουργκ, το Κοινοβούλιο, το εξαίσιο Νεογοτθικό Δημαρχείο, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, το Μουσείο Καλών Τεχνών και τα θερινά ανάκτορα Σένμπρουν, με τα 1400 δωμάτια του Φίσερ Φον Έρλαχ. Αμέσως μετά τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και το βράδυ το πρόγραμμα περιελάμβανε δείπνο σε εστιατόριο με ζωντανή μουσική.


Η επόμενη, , ημέρα ήταν αφιερωμένη για αγορές στην Αυστριακή πρωτεύουσα. Περπατήσαμε στον πεζόδρομο της Κερτνερστράσσε, στα καταστήματα της Μαρίας Χίλφερστρασσε και ήπιαμε τον καφέ μας στο ξακουστό ζαχαροπλαστείο της Φράου Ζάχερ.
Νωρίς το μεσημέρι συγκεντρωθήκαμε στο 4* ξενοδοχείο μας και αναχωρήσαμε για μια επίσκεψη στα περίχωρα της Bιέννης, το περίφημο Bιεννέζικο Δάσος. Eκεί στην τοποθεσία Mάγιερλινγκ, είδαμε το άλλοτε κυνηγετικό περίπτερο των Aψβούργων, γνωστό από την θλιβερή ιστορία της αυτοκτονίας του πρίγκιπα Pοδόλφου, τελευταίου διάδοχου του Θρόνου και της Mαρίας Bετσέρα. Τέλος κλείσαμε την εκδρομή μας με επίσκεψη και γνωριμία της γνωστής λουτρόπολης Mπάντεν. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας ενώ το βράδυ μας περιμένε το Γκρίντσιχ με τις φημισμένες κρασοταβέρνες του και τα βιενέζικα βιολιά.


Την 6η ΗΜΕΡΑ άρχισε το ταξίδι της επιστροφής με ενδιάμεση στάση και διανυκτέρευση στη Νις της Σερβίας και την επόμενη απο τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων φτάσαμε το βράδυ στη Θήβα.
Υπέροχη εκδρομή, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε 7 ημέρες μπορεί να δει τόσες διαφορετικές χώρες και πόλεις. Να μάθει για τον πολιτισμό τους, για την κουλτούρα τους....
Κρίμα που το Θήβα press δεν ήταν εκεί! Δεν πειράζει…στην επόμενη μπορεί να είμαστε και εμείς τυχεροί!

Νέες προτάσεις για ταξίδια και εκδρομές στο www.armoniatours.gr

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Η αξία και η χρησιμότητα της μελέτης Λοϊζίδου


Τότε , Σήμερα και στο Μέλλον

Γράφει ο Αθαν. Παντελόγλου (Ι.Τ.Α.Π.)

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Το 1996 η άσχημη κατάσταση του Ασωπού και του περιβάλλοντος ένα γύρω στα υπαρκτά εργοστάσια , ήταν διαπιστωμένη και τεκμηριωμένη. Τότε ,επί νομαρχίας Σταμούλη στην Βοιωτία και Φράγκου στην Ανατ. Αττική , με υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ τον κ. Λαλιώτη, αναθέτουν στην καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. κ. Λοϊζίδου, «εκπόνηση ειδικής μελέτης» για επίλυση του προβλήματος των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή. Η μελέτη έγινε και έκτοτε έχει πολιτογραφηθεί σαν «Μελέτη Λοϊζίδου ή λύση Λοιϊζίδου». Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής: Για κάθε εργοστάσιο, για τις τότε δηλούμενες διαδικασίες παραγωγής τους, έγινε συστηματική ανίχνευση και καταγραφή, των πηγών εκπομπής των υγρών λυμάτων, καθώς και αναλύσεις τις σύστασης τους . Στην συνέχεια, έγιναν τεχνικές μελέτες κατασκευής, παρά-Ασώπιων δικτύων συλλογής τους και τελικής επιλογής του κατάλληλου τρόπου επεξεργασίας των συλλεγομένων. Ακολούθησε «μελέτη κατασκευής» της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των συλλεγομένων , στην Θέση Στενό Αυλώνας στην Ανατ. Αττική. Μελετητικά και Τεχνικά λοιπόν, ήταν μια λύση εξάλειψης του προβλήματος τις ρύπανσης του Ασωπού, από τα παραγόμενα και απορριπτόμενα τότε, υγρά βιομηχανικά λύματα, από τις τότε βιομηχανίες. Η βασική σκέψη ήταν η ανάμειξη –αραίωση, με ανάλογες ποσότητες αστικών λυμάτων, σε τέτοιο βαθμό ώστε, να γίνονται το σύνολο, Βιολογήσημα-Επεξεργάσιμα σε κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Αυτό πρακτικά σήμαινε την: Ενοποίηση «Παρά –Ασώπιων» δικτύων συλλογής βιομηχανικών από Οινόφυτα-Σχηματάρι , με αστικά δίκτυα Αυλώνας και κατασκευή ενιαίου Κεντρικού σταθμού επεξεργασίας «μεικτών υγρών αποβλήτων» στο Στενό της Αυλώνας. Από εκεί τα επεξεργασμένα και ελεγχόμενα από υπηρεσίες της νομαρχίας Ανατ., Αττικής θα όδευαν μέσω Ασωπού, σε νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Τεχνικά μιλώντας, η μελέτη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ,σαν την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει για λύση στο πρόβλημα με τα υγρά απόβλητα, στην πολύπαθη «περιοχή του Ασωπού». Φαίνεται τότε ,ότι είχε την «αποδοχής από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές» , διότι όλοι έπαιρναν από ένα σχετικό ευεργέτημα. και Τότε ,πολιτικά όλοι στα λόγια την έκριναν, σαν «ένα αναγκαίο έργο» και με προτεραιότητα, προωθήθηκε «σαν σχετική αποδεκτή λύση» για έγκριση χρηματοδότησης. Παρά το ότι άφηνε, αρκετά σημεία αδιευκρίνιστα για να λυθούν, σε επομένη φάση, όταν τα έργα θα είχαν υλοποιηθεί και αυτό «για να γίνει κάτι επιτέλους για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ρύπανσης» και μετά βλέπουμε!!! . Τελικά η πρόταση κατετέθει το 1997, στο Β! πλαίσιο στήριξης, για συν-χρηματοδότηση κατά 75% από Ε.Ε και 25% από εθνικά κονδύλια. «Παρουσιάστηκε σαν ένα έργο που πλαισίωνε αστικές περιοχές με έργα υποδομών αποχέτευσης –επεξεργασίας υγρών αποβλήτων». Η πρόταση απερρίφθη, διότι περιελάμβανε τα βιομηχανικά απόβλητα, από εργοστάσια, «που είχαν, ήδη από χρόνια, επιλέξει να χρηματοδοτηθούν για κατασκευή ατομικών εργοστασιακών εγκαταστάσεων προ –επεξεργασίας, Αλλά και για εργοστασιακές εγκαταστάσεις για Τελική βιολογική επεξεργασία των λυμάτων τους». Έτσι, δεν μπορούσαν να ξανάχρηματοδοτηθούν για τον ίδιο σκοπό. Όμως η ανάγκη για υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν αφήνει την υπόθεση να ξεχαστεί, έστω και αν τώρα η εξουσία έχει μοιραστεί .Το υπουργείο σε ΠΑΣΟΚ και οι Νομαρχίες σε Ν.Δ (Νομάρχης Βοιωτίας κ.Στάμος και Ανατ., Αττικής Φράγκος)). Περί το 2000, έγινε επάνα-υποβολή της μελέτης. Αυτήν την φόρα με επανασχεδιασμό και διεύρυνση της καλυπτόμενης αστικής περιοχής, «με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής αναγκαιότητας των έργων». οπότε, συμπεριέλαβαν μέσα στο ενιαίο έργο, την αποχέτευση των περιοχών Ωρωπού και Ωρωπό-χωρίων. Πάλι απερρίφθη η πρόταση . Λέγεται επιπρόσθετα, αυτή την φορά, ότι το έργο και η πρόταση, «δεν υποστηρίχτηκε «Θερμά» από τους μηχανισμούς προώθησης των έργων» για να γίνει η επιλογή του. Επίσημα καμία εξήγηση δεν έχει δοθεί από τις τότε εξουσίες (ΠΑΣΟΚ, Υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης), για την συνεχή απόρριψη ενός τόσο αναγκεμένου έργου. Τελικά ξεγελάστηκαν οι πολίτες που υπόφεραν και ροκανίστηκαν Λέγονται πολλά. Αλλά κανένας δεν ξεκαθαρίζει, αιτίες και αποτέλεσμα. Δηλαδή: δεν ξεκαθαρίζει γιατί;;; μια αντικειμενική ανάγκη απορρύπανσης- ταχτοποίησης μιας ευρύτερης πολύτιμης περιοχής με οικιστικό και βιομηχανικό ενδιαφέρον, δεν στάθηκε δυνατόν, να Χώρο-ταχτοποιηθεί στην εικοσαετία τις εξουσίας τους. Δεν οργανώθηκε σε νόμιμη βιομηχανική περιοχή και δεν εξοπλίστηκε, με τις αναγκαίες και αυτονόητες υποδομές, για την ανάπτυξη της. Κανένας δεν ξεκαθάρισε , Αν υπήρξαν εσωτερικές αντιδράσεις, «των εταίρων του έργου»,και αν υπήρξαν κάποιοι που δεν επιθυμούσαν δεσμεύσεις τέτοιους είδους. Οπωσδήποτε αυτή η καταστροφική- αποτυχημένη πολιτικά, διαχείριση του προβλήματος, κόστισε στο τότε κυβερνών κόμμα.
Κατά την άποψη μου, παραμένει χωρίς απάντηση ένα βασικό σημείο. Αν τα εγκατεστημένα εργοστάσια δέχονταν ή όχι, (Στους συσχετισμούς των δυνάμεων του 1997) να απορρίπτουν προ-επεξεργασμένα και επί πληρωμή τα απόβλητα τους σε συλλεκτήριους αγωγούς;;. Τις νέες υποχρεώσεις που προέκυπταν, για έλεγχο ύδρευσης, παραγωγής λυμάτων και αποχέτευση μετά από επεξεργασία εντός εργοστασίου, τις είδαν σαν κάτι που δεν τους συμφέρει, διότι είχαν διασφαλίσει «το ανεξέλεγκτο και δωρεάν δικαίωμα»απόρριψης στον Ασωπό, με τις τότε άδειες της δ/σης υγείας της Νομαρχίας Βοιωτίας (colpo Grosso). Έτσι, απέσυραν «την συναίνεση τους» στην κατασκευή τις λύσης αυτής. Καταφέρνοντας και να την ματαιώσουν, με τους πολιτικούς που είχαν απέναντι τους.
Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Το θέμα και η λύση του, «έμεινε στην κατάψυξη» για 12 χρόνια. Στο εν τω μεταξύ, Στην περιοχή των Οινοφύτων-Σχηματαρίου , Πολλά κρίσιμα πράγματα άλλαξαν, στο πεδίο. Η βαριά, βιομηχανικής προέλευσης, ρύπανση του ποταμού, και της θάλασσας, γιγαντώθηκε σε ποσότητα και έφτασε να συνειδητοποιηθεί σε χαρακτήρα , χημική υφή και συνέπειες. Πέρασε η ρύπανση των τοξικών ,στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, χτυπώντας καίρια ,την υδροδότηση και τις άλλες χρήσεις νερού των περιοχών και δια μέσου αυτής, την δημόσια υγεία. Η εν τω μεταξύ, ισχύουσα ,νέα νομοθεσία του 2006, ξεκαθάρισε «νέες υποχρεώσεις» για την κάθε μια φάση και διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής, που γίνεται, στο εργοστάσιο του βιομηχανικού ρυπαντή. Επιπλέον κάθε πολίτικος και διοικητικός αρμόδιος, έφτασε πλέον, να μην μπορεί να «κάνει ότι του αρέσει» και να μεταφράζει τις παραγωγές όπως τον διατάζουν. Ειδικά για τα Τοξικά-Επικίνδυνα υγρά απόβλητα, Τώρα τα πράγματα, είναι σαφέστερα. Τώρα τα τοξικά έχουν κωδικούς. Έχουν αποσαφηνισμένη παρουσία σε κάθε Φάση της τεχνολογίας παραγωγής ,που επιλέγουν και δηλώνουν οι επενδυτές ότι θα χρησιμοποιήσουν. Υποχρεώνονται πλέον από τους νόμους, οι ρυπαντές : Να τα ελαχιστοποιήσουν. Μετά να τα εξουδετερώνουν από τις επικίνδυνες ιδιότητες τους, με απολύτως δικά τους έξοδα ,εντος εργοστασίου. Και τέλος με ελεγχόμενο ποιοτικά και ποσοτικά τρόπο να κάνουν την τελική διάθεση τους. Υποχρεώνονται, να εξυγιαίνουν τις διαδικασίες και τις τεχνολογίες παραγωγής τους. Όσοι, για όσα τοξικά λύματα-απόβλητα, επιμένουν να παράγουν, ορίζεται πλέον ότι τα αντιμετωπίζουν με δικά τους, απολύτως έξοδα, και υποχρεούνται να τα οδηγούν , με απόλυτη δική τους ευθύνη ποσοτικά, σε ελεγχόμενους δρόμους τελικής διάθεσης. Εδώ Δημιουργήθηκε και ο «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» τις επικαιροποίησης της μελέτης ΑΕΠΟ κάθε εργοστασίου:
Στις «Περιοχές του Ασωπού» στο κράτος της Βοιωτίας, ,με τις «αδειοδοτημένες» επισήμως, ρυπαίνουσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις!!!, Το πεδίο παραμένει παγωμένο στα όσα οι νόμοι όριζαν το 2004. Και αυτά παραμορφωμένα. Το όλο πεδίο «Άναρχο» στην δόμηση και λειτουργία του και «χωρίς χωροταξική οργάνωση γης».Ο Ασωπός παραμένει αχαρτογράφητος και συνεπώς «Ανύπαρκτος σαν ποταμός» για τους αρμοδίους. Άρα: Ο κάθε ένας μπορεί , να καταπατήσει τα «παραποτάμια όρια» προστασίας του και να κτίσει στις ακτές του ότι τον βολεύει. Να κλείσει την περιοχή, σαν «ατομική περιουσία του» και να απορρίπτει ότι τον βολεύει, απαγορεύοντας πρόσβαση στον κάθε άλλο πολίτη και ελεγκτή!!. Το όλον πεδίο, του «κάτω ρου του Ασωπού» (Κωδ.0730) δεν προσφέρει πλέον «ούτε σπιθαμή συνεχούς κοινόχρηστης παρά- ασώπιας γης» για να περάσουν δια αυτής, ανέμποδιστα, οι κοινόχρηστοι «Παρά Ασώπιοι» συλεκτήριοι αποχετευτικοί αγωγοί και οι παρόχθιοι δρόμοι , επισκεψιμότητας και έλεγχου του ποταμιού και τις κατάστασης του. Οπότε: Σήμερα πλέον:, γίνεται προϋπόθεση, εφαρμογής κάθε μελέτης στο πεδίο αυτό, η χαρτογράφηση και οριοθέτηση του ποταμιού και η χωροταξική και πολεοδομική ταχτοποίηση του πεδίου με «τα εκτός σχεδίου κτισμένα εργοστάσια» στην άναρχα λειτουργημένη περιοχή και στις όχθες του Ασωπού. Επί πολλά χρόνια , τα εργοστάσια «πατροναρίστηκαν» σε μια ανεξέλεγκτη ,και «άγρια παραγωγική επέκταση » χωρίς έλεγχο και νόμιμη διαδικασία αναθεώρησης αδειών λειτουργίας και έκδοσης σύγχρονων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) .Δεν υπάρχει, ακόμη ούτε ένα αξιόπιστο «μητρώο των υπαρχτών εργοστασίων» . Έτσι τώρα πλέον: Οι μονάδες έχουν αυξηθεί (1084 μονάδες-Αρχείο πυροσβεστικής υπηρεσίας) και γιγαντωθεί ανεξέλεγκτα( π.χ. μονάδα από 1600 ίππους κινητήρια πήγε σε26000 ίππους. Άλλη από 5 τον. ημερήσια παραγωγή μετάλλων πήγε σε 25 τον. χωρίς αναθεώρηση –επέκταση υποδομών επεξεργασίας αποβλήτων . Ετέρα δουλεύει με αδήλωτες διαδικασίες παραγωγής ,και αδήλωτες νέες πρώτες και βοηθητικές ύλες , κρισιμότατης σημασίας, όταν περνάνε στα απόβλητα τους. κ.ο.κ) και οι ρυπαντές αυξήθηκαν. Δυστυχώς «στο κράτος της Βοιωτίας» δεν έχουν εφαρμόσει, για κανέναν , την νέα νομοθεσία, αδειοδότησης εργοστασίων. Δεν έχουν αλλάξει οι Όροι Περιβαλλοντικής Λειτουργίας κανενός τους . Φτάνουν τώρα, οι νομαρχιακές υπηρεσίες της δ/σης υγείας, να Ξανά- εκδίδουν τις παράνομες παλιές «άδειες απορρίψεων βιομηχανικών τοξικών λυμάτων» στο ποτάμι!!!!! και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα!!!! Είτε τους αδειοδοτούν για να ποτίζουν με αυτά, δένδρα στην αυλή τους!!!.
ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ: Ούτως εχόντων των πραγμάτων, κάποιοι βάλθηκαν να μας Τρελάνουν. Από διάφορες πολιτικές πλευρές, διάφοροι κύκλοι «καλά πληροφορημένων»!! και κυβερνητικοί ξαπλώνουν τα διάφορα τους «για το τι;; θεωρούν λύση.» Π.χ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην ανακοίνωση του τις 21-11-08, αναφέρει ,ότι: έγινε ανάθεση μελέτης στο Ε.Μ.Π, Ελπίζουμε να εννοεί την «μελέτη Λοϊζϊδου» και όχι έτερον τι. Διότι εκείνο που ανακοινώνει (σημ 4) είναι.: Η κατασκευή ενός ενιαίου ,συλλεκτικού δικτύου των «αποχετευμένων βιομηχανικών» , στην περιοχή. Βέβαια τα αναφέρει ότι θα είναι προ-επεξεργασμένα (εξουδετερωμένα ) βιομηχανικά απόβλητα και σίγουρα θα εννοεί επεξεργασμένα εντός εργοστασίου. Όμως δεν αναφέρει τίποτα για το που θα πηγαίνουν όταν συλλέγονται!! Δηλ. δεν λένε τίποτα, για κατασκευή κεντρικής μονάδας βιολογικής επεξεργασίας τους. Αυτό το υποσημειώνουμε ,διότι: Άλλοι μας μιλάνε μόνον για δίκτυο συλλεκτήριων αγωγών (ακέφαλο σώμα) και άλλοι μόνον για κεντρική μονάδα επεξεργασίας τους (ασώματη κεφαλή)(!!!;;;). Κανένας όμως δεν εξηγεί το πώς;; είναι δυνατόν να συνεργαστούν «δυο αξεχώριστα- ενιαία έργα» που θα τα κατασκευάσουν(;;) ξεχωριστά, για να βγάλουν κάθε μέρα, καθαρισμένα λύματα, στον Ευβοϊκό κόλπο!!!. Ακόμη, κανένας για την ώρα, από την εξουσία, δεν μιλάει για την διασφάλιση των κεφαλαίων κατασκευής των έργων. (Μόνο τα λεφτά επικαιροποίησης τις παλιάς «μελέτης Λοϊζιδου» έχουν διασφαλιστεί!!!). Όπως επίσης, κανένας δεν μιλάει για το που;;;. Σε ποιον τόπο και γη ;;;,έχουν προβλέψει ότι θα φτιαχτούν τα μελετώμενα έργα!! Αυτά «τα κρίσιμα στοιχεία» δεν τα λένε!! Και θέλουν να τους πιστέψουμε, ότι σοβαρά ασχολούνται με την υλοποίηση των λύσεων για Έργα που τα χρειαζόμασταν μερικά χρόνια πριν . Κύριοι, Της εξουσίας μας. Μήπως πιστεύεται πως απευθύνεστε σε αφελείς;;;;;. Σε άλλες άσχετες λεπτομέρειες είναι λαλίστατοι !!! {π.χ. Δηλώνουν ότι :Το δίκτυο συλλογής αυτό, θα είναι εμπλουτισμένο με σύγχρονο σύστημα αισθητήρων για αυτόματη μέτρηση ποιότητας και ποσότητας των επικίνδυνων αποβλήτων (!!!!!!!!;;;;;;;} Άραγε ποιος τους επέλεξε;;, Οι μελετητές τα έχουν εγκρίνει;; Ποιος θα τους συντηρεί σε λειτουργία;; Ποιος θα εγγυάται την ακρίβεια μετρήσεων ποιότητος-ποσότητος, που θα δίνουν τα αισθητήρια;;;; και για πόσο χρόνο θα δουλεύουν με ακρίβεια ;;;;;;;;;. Αλλά και σε άλλα σημαντικά σημεία τις λύσης, παραμένουν κρυψίνοες και ασαφείς: {π.χ. :Στην ίδια ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ . (σημ 6), συμπληρώνεται ότι : «Γίνεται μελέτη, από ομάδα ειδικών επιστημόνων (;;), για τον επανακαθορισμό των νέων ( !!) «οριακών τιμών» επικίνδυνων ουσιών, στα απορριπτόμενα σε αγωγούς «ειδικά υγρά βιομηχανικά απόβλητα και λύματα».!!!!! η μελέτη αυτή θα έχει τελειώσει 31-12-08.} .Για αυτό το ουσιαστικότατο σημείο απόδοσης των εγκαταστάσεων και «μυστικό όπλο» «αβανταρίσματος των ρυπαντών» δεν ανακοινώνουν τίποτα. 5 μήνες τώρα . Η «νέα μελέτη Λοϊζϊδου» για επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων εξαρτάται απόλυτα ,από την παραπάνω απόφαση «νέων ορίων απορριπτόμενων,». Έτσι ρωτάμε: Τα «νέα όρια απόρριψης» έχουν την έγκριση του μελετητή της εγκατάστασης;;; Ετέρα βασική ερώτηση είναι: .Πότε ακριβώς είναι η ημερομηνία παράδοσης της «Μελέτης Λοϊζιδου»;;;;; και πότε θα αρχίσουν έργα;;;. Διότι: ο ΜΑΙΟΣ 2009 μας έφτασε ,και το όριο των 6 μηνών συμπληρώνεται!!.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΡΑ: Γεννάτε εύλογα, το εξής βασικό ερώτημα: Ωραία θα Μελετήσουν το πώς θα φτιάξουν «δίκτυο συλλογής» και μετά;;; Σε ποια γη θα στήσουν την επεξεργασία τους;; Πότε;; και στο αναμεταξύ τα συλλεγόμενα Που θα τα πάνε;; Θα μελετηθεί ξεχωριστά νέος κεντρικός σταθμός επεξεργασίας τους ή όχι;;; Εδώ πλέον οι απορίες πνιγούν: Ο Ένας μίλαγε για κατασκευή «ασώματης Κεφαλής» . Ο έτερος ανακοινώνει Κατασκευή «ακέφαλου σώματος» !! και τέλος, να και οι «υβριδικές λύσεις». Θα τα πηγαίνουν λένε, στον υπαρκτό βιολογικό αστικών απόβλητων Οινόφυτων-Σχηματαρίου , αφού τον ανασκευάσουν!! Κατανοείται ότι :αναφέρονται σε αυτόν τον βιολογικό καθαρισμό, που κτίστηκε με χίλια βάσανα πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας Τανάγρας και έκαναν 15 χρόνια να τον τελειώσουν , λόγο αρχαιοτήτων .Επιπλέον τα σημεία συλλογής, του δικτύου, με φυσική ροη , θα συγκεντρώνουν τα λύματα σε σημεία που έχουν υψομετρική διαφορά 70-80 μέτρα και κάμποσα χιλιόμετρα απόσταση, από αυτόν τον «υπαρκτό αστικό βιολογικό» και χρειάζεται άντληση συλλεγόμενων μέχρι εκεί!!! Με τεράστιο λειτουργικό κόστος!!. Μόνο στην Ελλάδα βγαίνουν «τέτοια κατασκευαστικά πατέντα» για να τρώγονται δημόσια λεφτά, δυστυχώς χωρίς λειτουργικό αποτέλεσμα. Μα όπως λέγεται η λύση αυτή προβάλλεται, γιατί επιθυμούν να κρατηθεί ο λειτουργικός έλεγχος των εγκαταστάσεων και το «αποτέλεσμα της επεξεργασίας καθαρισμού» των λυμάτων, κάτω από την ίδια στέγη και στα χέρια των «ανύπαρκτων ελεγκτών» της Νομαρχίας Βοιωτίας ή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που θα ελέγχουν από Λαμία!!! Μιλούν και μας υπόσχονται , «επεξεργασμένα βιομηχανικά» στον Ασωπό και τον Ευβοϊκό κόλπο !!! κραδαίνοντας «τα χαρτιά μια μελέτης ακόμη». Με τα χαρτιά όμως, δεν καθαρίζουν υγρά απόβλητα εργοστασίων. Επιμένουν λοιπόν, χωρίς να λένε Που;;, Πως;;; και από Ποιον;;. Δεν ξεκαθαρίζουν η υποχρέωση αυτή, Ποιανού ευθύνη θα είναι;;. Όπως δεν ξεκαθαρίζουν: Πότε ;; και Ποιος;; θα πληρώσει το κόστος για έργα –κατασκευές άλλα και για την λειτουργία των εγκαταστάσεων αυτών που εμείς τις χρειαζόμαστε από χτες βραδύ!!!. Δηλαδή :«ζήσε Μαϊ μου, να φας τριφύλλι» και απλά γεννάται το αίσθημα ότι η εξουσία μας εργάζεται . «Κοινώς μας Δουλεύει»!!!! Λοιπόν απαντήστε τους εσείς, τώρα είναι η στιγμή.
Υ.Γ Μέχρι να μαζευτούν οι απαντήσεις σε αυτά τα πρωταρχικά ερωτήματα ,είναι πρέπον και σωστό, να αποφύγουμε την διατύπωση του όποιου σχολίου, για την «απόψυξη» της λύσης Λοϊζίδου του 1996. Ας περιμένουμε κάνα μήνα ακόμη.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Το Ευρωψηφοδέλτιο της Δράσης του Στ. Μάνου


Το ευρωψηφοδέλτιο έχει ως εξής:
Μάνος Στέφανος Πολιτικός, Καρίπογλου Αντύπας Δικηγόρος, Αϊβαλιώτης Αριστοτέλης Επιχειρηματίας-Χημικός Μηχανικός, Μουτσόπουλος Χαράλαμπος Καθηγητής Ιατρικής, Μαρκουλάκης Κωνσταντίνος Ηθοποιός, Μπουτάρης Γιάννης Χημικός Οινολόγος, Τσούκας Χαρίδημος Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γούναρης Ηλίας Πρέσβης, Ζώρας Κώστας Καθηγητής-Αντιπρύτανης Παν/μίου Αιγαίου, Σκούρας Θάνος Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γουσέτης Διονύσης Αρθρογράφος, Μαλέρου Νάνσυ Σύμβουλος Επικοινωνίας, Πολυδωρίδης Νίκος, Καθηγητής Πολεοδομίας Παν/μίου Πατρών, Λέστου Βάλια Κλινική Γενετιστής, Τσοτσορός Θάνος Τραπεζικός, Πασχάλη Όλγα Δικηγόρος, Τσιούρας Θανάσης Δικηγόρος, Σφηνιάς Γιάννης Επιχειρηματίας Νέων Τεχνολογιών, Καββασιάδη-Καράσσο Ματθίλδη Οικονομολόγος, Αβραντίνης Τάσος Δικηγόρος, Δήμου Νίκος Συγγραφέας και Κοντογιαννόπουλος Βασίλης Πρώην Υπουργός.
Τα αναλυτικά βιογραφικά των υποψηφίων βουλευτών είναι διαθέσιμα στο http://www.drassi.gr/
Όχι στη φίμωση
Στην ίδια συνέντευξη τύπου και με αφορμή την έκδοση της απόφασης του Υπουργού των Εσωτερικών για τον καταμερισμό του χρόνου προβολής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα υπογραμμίστηκαν τα εξής:
Θα κατασπαταληθούν 6.250.000€ των Ελλήνων φορολογουμένων για να αγοραστεί από το κράτος χρόνος για την προβολή των κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλουν απόλυτη απαγόρευση στα μικρά κόμματα να προβάλουν τα μηνύματα τους ακόμη και αν πληρώσουν.
Η Δράση δεν το ανέχεται. Τα βολεμένα κόμματα προσπαθούν να φιμώσουν τη φωνή μας. Ζούμε σε αυταρχικό καθεστώς, όπως φάνηκε και από το αυθαίρετο κλείσιμο της βουλής.
Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με όλα τα μέσα σε αυτήν την βάρβαρη καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων ελεύθερης έκφρασης.
Δεν διεκδικούμε κανενός είδους οικονομική ενίσχυση για την προεκλογική μας εκστρατεία, θεωρούμε όμως αδιανόητο για μια δημοκρατική χώρα να απαγορεύεται να προβάλουμε το μήνυμα μας χρησιμοποιώντας δικούς μας οικονομικούς πόρους που νόμιμα και απολύτως διαφανώς συγκεντρώνουμε .
Συγκεκριμένα, η Δράση, ξεκινώντας τη συστηματική της αντίδραση στην παράνομη και αντιδημοκρατική ρύθμιση προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
Ζητάμε με επιστολή μας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αποστέλλουμε επιστολή σε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο.
Προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να εξεταστεί η συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο και την ευρωπαϊκή δημοκρατική παράδοση.
Καταθέτουμε αύριο το πρωί αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων αυτών και αίτηση αναστολής της εκτέλεσής τους.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Οριστικοποίησαν την επίτιμη και την οργανωτική επιτροπή των βαλκανικών αγώνων στίβου Ε-Ν


Α) ΕΠΙΤΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
κ. Γεώργιος, μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας
Σιούφας Δημήτριος, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Παυλόπουλος Προκόπης, υπουργός Εσωτερικών
Σαμαράς Αντώνιος, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ιωαννίδης Ιωάννης, υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού
Δουβής Σταύρος, γενικός γραμματέας αθλητισμού
Σεβαστής Βασίλειος, πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., πρόεδρος της βαλκανικής ομοσπονδίας στίβου (ABAF)
Σκλιάς Παντελής, γενικός γραμματέας περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Παναγόπουλος Χρήστος, πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνοντας σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε.
Παταργιάς Παναγιώτης, πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ, πρ. διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ
Αγιάσογλου Στέφανος, διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ
Περγαντάς Κλέαρχος, νομάρχης Βοιωτίας
Γεωργίου Ευάγγελος, δήμαρχος Σχηματαρίου
Σβίγγος Νικόλαος, δήμαρχος Θήβας, πρόεδρος πανελληνίου δικτύου φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟ.ΔΙ.ΣΑ.)
Ποδηματά Άννυ, ευρωβουλευτής
Μπασιάκος Ευάγγελος, βουλευτής Βοιωτίας και πρώην υπουργός
Γιαννάκης Μιχαήλ, βουλευτής Βοιωτίας
Κουτσούμπας Ανδρέας, βουλευτής Βοιωτίας
Τόγιας Βασίλειος, βουλευτής Βοιωτίας
Παπαγγελής Νικόλαος, πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Βοιωτίας και δήμαρχος Χαιρώνειας.
κ.Τσώτας, αστυνομικός διευθυντής Βοιωτίας
Ζαρρής Χρήστος, διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Βοιωτίας
Β) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σταματόπουλος Ιωάννης, Β αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ως πρόεδρος
Βώσσος Θεόδωρος, έφορος Σ.Ε.Γ.Α.Σ., ως αναπληρωτής πρόεδρος
Ευθυμιάδης Κων/νος, ειδικός γραμματέας Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και πρόεδρος της ΕΑΣ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βοιωτίας - Εύβοιας
Ράπτης Αθανάσιος, τεχνικός διευθυντής του γραφείου αγώνων Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Κουτσιώρας Ιωάννης, εθνικός προπονητής Εφήβων – Νεανίδων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Θεοδώρου Δημήτριος, δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος ¨Γ.Σ Ερμής¨
Μπάκας Περικλής, διευθυντής των υπηρεσιών του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Γκόγκας Ανδρέας, τεχνικός, μέλος του γραφείου αγώνων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Αχλαδή Φωτεινή, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Γεωργίου Βασίλειος, πρόεδρος Γενικού Νοσοκομείου Θηβών και Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου
Βέργη Διονυσία, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Ανυφαντής Γεώργιος, δημοτικός σύμβουλος, φαρμακοποιός, Παπαϊωάννου Νικόλαος, δημοτικός σύμβουλος
Κορλός Γεώργιος, δημοτικός σύμβουλος
Κανέλος Αντώνης, δημοτικός σύμβουλος
Μπεκρής Σπυρίδων, τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βοιωτίας - Εύβοιας
Μπόνια Δήμητρα, καθηγήτρια φυσικής αγωγής
Μπακοδήμου Αρετή, γραμματέας Γ.Σ. ¨Ερμής¨ Σχηματαρίου
Μπελιάς Ιωάννης, διευθυντής 2ου δημοτικού Σχολείου Σχηματαρίου
Καρυλάκης Γεώργιος, έφορος Γ.Σ. ¨Ερμής¨ Σχηματαρίου
Αλτζερίνης Μιχαήλ, τεχνικός και υπεύθυνος Γραφείου Κίνησης του Δήμου Σχηματαρίου
Γεντίκης Σωτήριος, επιχειρηματίας, μέλος του Γ.Σ. ¨Ερμής¨ Σχηματαρίου
Καπάκας Μιχαήλ, δημοτικός υπάλληλος
Τουλούμης Δημήτριος, προϊστάμενος φυσικής αγωγής Βοιωτίας
Κόρδης Δήμος, διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Σχηματαρίου
Τζιβάρας Στέφανος, διοικητής Β΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων
Λάμπρης Κων/νος, διοικητής Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας
Χαρίσης Παναγιώτης, υποδιοικητής Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Βοιωτίας, Σαμιώτης Παναγιώτης, προϊστάμενος ΟΤΕ Θήβας
Μπελιάς Δημήτριος, προϊστάμενος ΕΛ.ΤΑ. Θήβας
Αρβανίτης Δημήτριος, προϊστάμενος Δ.Ε.Η. Σχηματαρίου
Γ) ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Μπακοδήμου Αρετή (γραμματέας), Ράπτης Αθανάσιος, Θεοδώρου Δημήτριος,
Ζανιάς Χαράλαμπος, Αχλαδή Φωτεινή, Καρυλάκης Γεώργιος, Αλτζερίνης Μιχαήλ

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

4 νεκροί, συλλήψεις για ναρκωτικά, κλοπές και διαρρήξεις



Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή του κι ένας τραυματίστηκε τις προηγούμενες ημέρες ενώ η δράση των κακοποιών συνεχίζεται σε όλη την επικράτεια του νομού.
Τραγικό θάνατο βρήκε σε αγροτική περιοχή μεταξύ Λεύκτρων και Ελλοπίας ένας 85χρονος, που το πρωί της Κυριακής είχε πάει στο χωράφι του για να το ποτίσει.
Η γυναίκα του άτυχου, όταν έβλεπε ότι η ώρα περνούσε και δεν επέστρεφε στο σπίτι, ανησύχησε και με συγγενικό της πρόσωπο πήγαν στο χωράφι να δουν τι συμβαίνει.
Εκεί διαπίστωσαν ότι ο 85χρονος είχε πέσει στο ακάλυπτο πηγάδι βάθους περίπου 10 μέτρων.
Τον άτυχο ηλικιωμένο ανέσυραν νεκρό συγγενικά του πρόσωπα με την βοήθεια συγχωριανών που έσπευσαν να βοηθήσουν.
Τον 85χρονο παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο της Θήβας
Βραδινές ώρες στο 13 χλμ. της επαρχιακής οδού Λιβαδειάς –Κάστρου, σημειώθηκε εκτροπή και εν συνεχεία πρόσκρουση σε σταθερό αντικείμενο Ι.Χ επιβατικού αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο οδηγός, ηλικίας 46 ετών, κάτοικος Λιβαδειάς.
Μεσημβρινές ώρες στη θέση Άσπρα Χώματα της Λιβαδειάς, τραυματίστηκε θανάσιμα ημεδαπός ιδιοκτήτης λατομείου, ηλικίας 64 ετών, κάτοικος εν ζωή Λιβαδειάς, λόγω υποχώρησης του υπεδάφους και ανατροπής από ύψος 30 έως 50 μέτρων του μηχανήματος έργων που χειριζόταν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης έργων διαμόρφωσης του χώρου λατομείου.
Πρωινές ώρες στο Δίστομο, ένας 89χρονος, κάτοικος Διστόμου οδηγώντας το Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, παρέσυρε και τραυμάτισε αλλοδαπό υπήκοο Βραζιλίας, ηλικίας 35 ετών, κάτοικο Διστόμου. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς με ασθενοφόρο.
Απογευματινές ώρες στην Οινόη, εντοπίστηκε από διερχόμενα άτομα, πεσμένος μπρούμυτα, ένας Ινδός υπήκοος, ηλικίας 29 ετών, κάτοικος Οινοφύτων Βοιωτίας και διακομίσθηκε στο κέντρο υγείας Σχηματαρίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την προανάκριση που διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Απογευματινές ώρες στο 85 χλμ. στη Ν.Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη ένας ημεδαπός, ηλικίας 33 ετών, κάτοικος Νάουσας, με μία συσκευασία περιέχουσα 0,4 γραμ ηρωίνη.
Βραδινές ώρες στη Θήβα, άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν την κλειδαριά της κεντρικής εισόδου φωτογραφείου, μπήκαν μέσα και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 7.500€.
Βραδινές ώρες στα Βάγια, άγνωστοι δράστες, αφού παραβίασαν τη πόρτα περιπτέρου, πήραν διάφορες τηλεκάρτες και κάρτες ανανέωσης κινητών τηλεφώνων συνολικής αξίας 2.500€ καθώς και το χρηματικό ποσό των 500€.
Βραδινές ώρες διασταύρωση Ακραιφνίου, άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν Ι.Χ αυτοκίνητο ιδιοκτησίας κατοίκου Μαρτίνου Φθιώτιδας .
Απογευματινές ώρες στη περιοχή του Ελεώνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη ημεδαπός άνδρας ηλικίας 28 ετών, κάτοικος Μοσχοχωρίου Φθιώτιδας, με μία συσκευασία 6,2 γραμ. ακατέργαστης κάνναβης.
Απογευματινές ώρες στο 90 χλμ. Ν.Ε.Ο Α.Λ, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί ηλικίας 26 και 22 ετών αντίστοιχα, με 11 ναρκωτικά δισκία hipnosedon, ενάμιση δισκίο βουπρεμορφίνης και ένα δισκίο vulbegal.
Πρώτες πρωινές ώρες στη Θήβα, ύστερα από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνελήφθη ένας ημεδαπός δράστης, ηλικίας 26 ετών, κάτοικος Θηβών, που λίγο νωρίτερα είχε αφαιρέσει δίκυκλη μοτοσικλέτα, ιδιοκτησίας αλλοδαπού υπηκόου Πακιστάν, κάτοικου Θηβών.
Βραδινές ώρες στα Οινόφυτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Σχηματαρίου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με έκδοση γυναικός επ’ αμοιβή, οργανώθηκε επιχείρηση στη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, κατά την οποία συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω μία εκδιδόμενη γυναίκα υπήκοος Ρουμανίας, ηλικίας 26 ετών και 3 άτομα (μία γυναίκα υπήκοος Ρουμανίας ηλικίας 43 ετών, ένας άνδρας υπήκοος Ρουμανίας ηλικίας 27 ετών και ένας άνδρας υπήκοος Πακιστάν ηλικίας 28 ετών) ως συνεργάτες-προαγωγοί αυτής. Στην κατοχή τους ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1035€ σε μετρητά και ένα βιβλιάριο καταθέσεων που περιείχε το χρηματικό ποσό των 1401€, ως έσοδα προερχόμενα από παράνομες πράξεις. Επίσης ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 κινητά τηλέφωνα διαφόρων μοντέλων, ως μέσα διευκόλυνσης τέλεσης των παρανόμων πράξεων.
Το χρονικό διάστημα από 30/04/2009 έως 09/05/2009 στη Θήβα, άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας κατοίκου Θηβών, στη Θήβα πάλι, άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν δίκυκλη μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας κατοίκου Θηβών.

Η λέσχη bilderberg εκτελεστικό όργανο του παγκοσμίου σιωνιστικού συμβουλίου


ΤΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 14-17 ΜΑΙΟΥ 2009

ΤΟΥ ΑΛ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι η Βουλή των Ελλήνων θα έκλεινε εσπευσμένα ενόψει της 57ης συνεδρίασης της λέσχης Bilderberg στη Αθήνα; Η μήπως υπήρχε περίπτωση να έρχονταν νέα υποτιθέμενα σκάνδαλα στην Βουλή; Έτσι και αλλιώς η συγκάλυψη τους ήταν προσυμφωνημένη από τις τρείς «αγίες πολιτικές οικογένειες ». Πώς θα συνεδρίαζε η λέσχη με την απουσία των πολιτικών πρωταγωνιστών της χώρας; Δεν είναι πασιφανές ότι το θεατρικό σκηνικό δεν συγκινεί πλέον κανένα; Ας δούμε τώρα τις αντιφάσεις διεξοδικά. Πρώτον, είναι η δεν είναι αντισυνταγματικό και επίορκο, να συμμετέχουν Έλληνες βουλευτές σε μυστική εταιρία που απαγορεύει στους συμμετέχοντες να ενημερώσουν τα κοινοβούλια τους, για το τι διημείφθη κατά την κλειστή στα μέσα ενημέρωσης συνεδρίαση; Δεύτερον, δεν είναι σε όλους γνωστά τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων για τους συμμετέχοντες από την μετέπειτα περίεργη και αλλόκοτη πολιτική στάση τους; Τρίτον, δεν είναι ξεκάθαρη η γραμμή που συστηματικά προωθείται από την λέσχη ως γεωπολιτικό σχέδιο με τις επιμέρους εκτελεστικές εφαρμογές; Τέταρτον ,ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η σύνθεση των συνεδριάσεων της λέσχης περιλαμβάνει ως συμμετέχοντες, ανθρώπους που κατά πλειοψηφία είναι εβραϊκής καταγωγής ή μασόνοι ή καλοθελητές με φιλοδοξίες τοπάρχη; Και για όποιους έχουν αμφιβολίες , ας ιδούν την προετοιμασία της συνεδρίασης της λέσχης Bilderberg μέσα από υποκείμενα παγκόσμια οικονομικά φόρουμ και εξειδικευμένες συναντήσεις προπαρασκευής από όργανα και επιτροπές του ΟΗΕ, μέχρι σεμινάρια του ΝΑΤΟ και την ειδικά κατευθυνόμενη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων που είναι όργανα της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ας δούμε τώρα το ζητούμενο. Δεν πρόκειται για συνομωσία στους σκοπούς, που πλέον είναι φανεροί, αλλά στα μέσα στις μεθόδους και τον τρόπο ελέγχου των εξελίξεων με καλοθελητές πολιτικούς αμοραλιστές. Η ημερήσια διάταξη είναι απλή. Τώρα επαναφέρουν την συζήτηση στα εξής μακρόχρονα και πλέον μεσοπρόθεσμα σχέδια τους, που αφορούν : 1) στην προώθηση της παγκόσμιας διακυβέρνησης ως ώριμης ιδέας, 2) στην συνομολόγηση της αναγκαιότητας ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος, 3) στην κατάργηση του ελέγχου των συνόρων και τον μειονοτικό κατακερματισμό των εθνών κρατών, 4) στην παγκόσμια κατανομή των τροφίμων με όρους φτώχειας και μείωσης των πληθυσμών του τρίτου κόσμου, 5) στην κατευθυνόμενη μετανάστευση μουσουλμανικών πληθυσμών στην Ευρώπη, 6) στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, 7) στην εφαρμογή της προληπτικής διπλωματίας (κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα αντί πολέμους), 8) στην γεωγραφική κατάτμηση των ισχυρών κρατών σε αυτόνομες και αυτονομημένες περιφέρειες, 9) στην επιβολή του βαβυλωνιακού κοινωνικού προτύπου της ασυνεννοησίας ετερόκλητων πολιτών και ιδιωτών κάτω από την προπαγάνδα του απόλυτου ατομικού προσδιορισμού ( έξη δισεκατομμύρια άνθρωποι ο καθένας μοναδικός), 10) την προετοιμασία του ελέγχου και της χρηματοδότησης των νέων τεχνολογιών με την αφαίμαξη με πρόστιμα των περιφερειακών χωρών του πλανήτη 11) τον έλεγχο κάθε οικονομικής δραστηριότητας και την καθοδηγημένη πτώχευση, όσων έχουν ειδικές πολιτισμικές αντιστάσεις πχ Ελλάδα για να υποταχθούν στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, 12) στην πολιτική ομογενοποίηση της ανθρωπότητας με βάσει το αμερικανικό μοντέλο. Αμφιβάλετε; Δείτε λοιπόν τα παρακάτω όπως τα είπαν και τα έπραξαν οι «Έλληνες Bilderbergers εν δράσει»: 1) ιδρύθηκε ομάδα στην Αθήνα για την προώθηση της ιδέας της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (Γ Παπανδρέου, Ν Μπακογιάννη), κάνει συνέδρια και εκπαιδεύει κόσμο στην «νέα αντίληψη». Οι ομιλίες του ΓΠ υπέρ της Παγκόσμιας Δημοκρατικής (στην πράξη υπερσυγκεντρωτικής και δικτατορικής) Διακυβέρνησης είναι συχνές, τόσο στις συνεδριάσεις της σοσιαλιστικής διεθνούς όσο και στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2008.2) Όραμα για μια πολυπολιτισμική Ελλάδα εκφράζει με κάθε τρόπο ο ΓΠ, (Καραχασάν, γάμοι ομοφυλοφίλων, πνευματικός χωρισμός με την ορθοδοξία του κράτους-κατάργηση του άρθρου 3 του συντάγματος περί επικρατούσας θρησκείας και θέλει αποποινικοποίηση του προσηλυτισμού, αναγνωρίζει εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα!!) . 3) Πάγκαλος υπέρ ψήφου μεταναστών εδώ και τώρα, ύβρεις στον Μιλόσεβιτς, υπέρμαχος του ισλαμικού τεμένους μαζί με την Ν Μπακογιάννη ..4) ο Κ Καραμανλής επανεξέλεξε (μέσω Βουλής) στην θεσμική θέση του επικεφαλής στην παιδεία τον συχνό συμμετέχοντα στην λέσχη Κ Θ Βερέμη, παρότι είναι ο επίσημος παραχαράκτης των βιβλίων της Ελληνικής ιστορίας.. 5) Γ Παπανδρέου και Κ καραμανλής υπέρ του σχεδίου ΑΝΑΝ μαζί με Πάγκαλο, Λουκά Τσούκαλη(ΕΛΙΑΜΕΠ), Άννα Διαμαντοπούλου, Μάνο, Ανδριανόπουλο κλπ (όλοι της λέσχης).. 6) Διαμαντοπούλου, Μάνος και Ανδριανόπουλος όλοι υπέρ της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας!! Προσοχή όχι ξένης, αλλά επίσημης του κράτους και των εφημερίδων της κυβέρνησης , μη μεταφράσιμης πλέον… ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟΛΟΓΗΤΕΣ και δυτικοσυμμορφωνούμενοι «εις τας υποδείξεις»!!! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Η ΛΕΣΧΗ BILDERBERG ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ
http://www.metharros.gr/

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Ο Ελικώνας δεν θα γίνει εργοτάξιο μεγαλοεργολάβων



Μετά από “μαγειρέματα” 2,5 χρόνων, εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση, που εγκρίνει την κατασκευή της γραμμής υπερυψηλής τάσης, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Θίσβη (είναι σε φάση κατασκευής) προς το δίκτυο.
Η νέα γραμμή μεταφοράς έχει μήκος, περίπου, 20 χιλιόμετρα, έχει τάση 400 KV (η υπάρχουσα έχει τάση 150 KV), και αποτελείται από 66 μεταλλικούς πυλώνες, ύψους 45 μέτρων, ενώ η έκταση που θα ξεχερσωθεί είναι 61.825 τ.μ. για την εγκατάσταση των πυλώνων και άλλα 66.502 τ.μ. για τους δρόμους πρόσβασης (έτσι αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης, γιατί στην πράξη …). Φυσικά, θα κοπούν και όσα δέντρα βρίσκονται κάτω από τις γραμμές, για να μην πάρουν φωτιά, αν και πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Η γραμμή μεταφοράς ξεκινά από τον υποσταθμό υπερυψηλής τάσης, δίπλα στο εργοστάσιο, ανηφορίζει δίπλα στον Πευκιά, περνά στην άκρη του οικισμού της Αγίας Άννας, κατευθύνεται προς τον υπάρχοντα υποσταθμό του αιολικού πάρκου και συνεχίζει, παράλληλα και σε απόσταση 40 μέτρων από την υφιστάμενη γραμμή, μέχρι την Πέτρα. Είναι απίστευτο, και όμως αληθινό, ότι και αυτή η γραμμή περνά μέσα από το δρυόδασος της Στριγανιάς, ώστε να αποτελειώσει, ότι απόμεινε από την προηγούμενη επέμβαση. Για να ακολουθήσει, ποιος ξέρει τι ακόμη ….
Αυτοί που αποφασίζουν δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε τις αρχικές και δειλές ενστάσεις που προβλήθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών του νομού και το Δασαρχείο Λιβαδειάς, που πρότειναν εναλλακτική όδευση, μακριά από τον κεντρικό ορεινό όγκο του Ελικώνα.
Με την έκδοση αυτής της απόφασης, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή της γραμμής. Ήδη, έκαναν την εμφάνισή τους στην Αγία Άννα, εκπρόσωποι της εταιρείας, αναζητώντας χώρο για την εγκατάσταση του εργοταξίου.
Αυτό το έργο δεν πρέπει να γίνει
Γιατί θα στρώσει το δρόμο για τα χειρότερα. Γιατί αυτά που έχουμε δει είναι ένα μικρό κομμάτι από αυτά που πρόκειται να γίνουν. Τώρα όλοι, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, συνειδητοποιούν ότι ο Ελικώνας προορίζεται να θυσιαστεί για να ικανοποιηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Γιατί από πίσω έρχονται και άλλα …
Στο δήμο Θίσβης άρχισε το αλισβερίσι με τις ανεμογεννήτριες (12 μεγάλες στο Μελίσσι και δεκάδες άλλες ανάμεσα Θίσβη και Αγία Άννα). Ο δήμος Λιβαδειάς “βγάζει στο σφυρί” το Ζερίκι. Τα ίδια και στο Κυριάκι. Στο δήμο Κορώνειας ασκείται μεγάλη πίεση για να διπλασιαστούν οι ανεμογεννήτριες στη Ράχη και στο Περδικοβούνι και για να μπουν νέες στην Παλιοβούνα, στην Αρβανίτσα και στα χειμαδιά.
Τα λόγια περίσσεψαν, τώρα χρειάζονται έργα
Μέχρι τώρα, το βάρος της ενημέρωσης και της αντίδρασης το σήκωσαν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι εκλεγμένοι της περιοχής, όταν δεν σιγοντάρουν τα έργα, αδιαφορούν. Ο Βοιωτός, υπουργός αγροτικής ανάπτυξης τότε, κ. Μπασιάκος είχε αρνηθεί να δεχτεί αντιπροσωπεία της επιτροπής φορέων και κατοίκων Αγίας Άννας, όταν του το ζήτησε, από την άνοιξη του 2007 ακόμη. Οι υπόλοιποι βουλευτές δεν άκουσαν τίποτε. Το νομαρχιακό συμβούλιο αρνήθηκε να γνωμοδοτήσει για τη γραμμή μεταφοράς, πριμοδοτώντας το έργο, στην πράξη. Ο δήμος Θίσβης το αγνόησε. Ο δήμος Κορώνειας, αν και έχει αρνητική απόφαση από την άνοιξη του 2007, δεν έκανε απολύτως τίποτα για το θέμα. Τα τοπικά συμβούλια ανύπαρκτα.
Δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή, τα τελευταία δύο χρόνια, να ενημερώνουμε, να προειδοποιούμε, να κάνουμε προτάσεις για δυναμικές αντιδράσεις. Άλλες φορές εισπράξαμε αντιδράσεις και κατηγορίες και άλλες φορές εισπράξαμε υποσχέσεις και κούφια λόγια. Τώρα, όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.
Όσοι συνήθιζαν, μέχρι τώρα, να κρύβονται, αφήνοντας τις κινήσεις των πολιτών “να βγάλουν το φίδι από την τρύπα”, ας καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ας βγουν μπροστά και ας βάλουν στην άκρη τη λογική της κακομοιριάς, της ζητιανιάς και της συνδιαλλαγής. Αν δεν το κάνουν, θα είναι υποχρεωμένοι, σε λίγα χρόνια, να απολογούνται γιατί υπήρξαν συνυπεύθυνοι για την ολοκληρωτική καταστροφή του Ελικώνα.
Να σηκώσουμε στο πόδι ολόκληρο τον Ελικώνα
Απευθυνόμαστε στους συγχωριανούς μας, σε όλα τα χωριά του Ελικώνα. Τώρα, όπως και πριν άλλωστε, η υπόθεση βρίσκεται και πάλι στα δικά μας χέρια. Πρέπει να δείξουμε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι ο Ελικώνας είναι κοινή υπόθεση όλων μας, είναι περιουσία ανεκτίμητη ολόκληρης της Βοιωτίας. Ας αφήσουμε στους πολιτικάντηδες άλλων εποχών να “παίζουν” με τις διαφορές ανάμεσα στα χωριά μας.
Να απαιτήσουμε, άμεσα:
Από τους βουλευτές του νομού και το νομαρχιακό συμβούλιο, έστω και εκ των υστέρων, να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση κατά της γραμμής μεταφοράς και υπέρ της προστασίας του ορεινού όγκου του Ελικώνα
Από τα δημοτικά συμβούλια Θίσβης και Κορώνειας, να προσβάλλουν την απόφαση για την έγκριση της κατασκευής της γραμμής μεταφοράς
Από όλα τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής του Ελικώνα, να συντονιστούν με τις διαθέσεις των κατοίκων των χωριών μας και να οργανώσουν δυναμικές αντιδράσεις και για το συγκεκριμένο έργο και για όσα σχεδιάζονται σε ολόκληρο τον Ελικώνα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για Χαιρώνεια



Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη.
Το θέμα της ερώτησης της κ. Φιλίνη έχει να κάνει με την υποβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας λόγω της εγκατάστασης θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ENELCO Α.Ε. στην περιοχή του Αγίου Βλασίου.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
Ο αρχαιολογικός χώρος της Χαιρώνειας αποτελεί έναν χώρο μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας καθώς περιλαμβάνει σημαντικές αρχαιότητες -Θέατρο, Τρόπαιο Σύλλα, ακροπόλεις (Πανοπέας, Δαυλίς), τον μαρμάρινο «Λέοντα της Χαιρώνειας», μνημείο των πεσόντων Θηβαίων ιερολοχιτών στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., καθώς και το πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας. Η περιοχή εδώ και χρόνια είναι αδόμητη και διατηρεί τη φυσιογνωμία της.
Τα τελευταία χρόνια και στα πλαίσια συνεργασίας με τους Δήμους της λεκάνης του Κηφισού, ο Δήμος Χαιρώνειας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων στη λεκάνη του Βοιωτικού Κηφισού (περιοχή NATURA) καθώς και για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής. Τα έργα συντήρησης του αρχαιολογικού πλούτου, όπως η συντήρηση του Λέοντα της Χαιρώνειας, απέκτησαν ολοκληρωμένο χαρακτήρα με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πολιτιστικού Πάρκου, την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου, τη διάσωση και προβολή του προϊστορικού κάστρου του Πανοπέα στον άγιο Βλάσιο κ.ά.
Οι εν λόγω αρχαιότητες πρόκειται όμως μελλοντικά να περιβάλουν το νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 447 MW με καύση φυσικού αερίου και εναλλακτικά πετρελαίου ντίζελ της εταιρείας ENELCO Α.Ε. που πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο χώρος κατασκευής της μονάδας απέχει 830 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας. Ο χώρος κατασκευής απέχει επίσης 2700 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, ενώ σε απόσταση 8 χλμ. βρίσκεται η αρχαία Δαύλεια όπου σώζονται τμήματα αρχαίας και μεσαιωνικής οχύρωσης. Επίσης, στον κάμπο Μαυρονερίου που περιβάλλει τον χώρο οικοδόμησης του εργοστασίου, έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια σε κοντινή απόσταση πλήθος αρχαιοτήτων, γεγονός που μαρτυρεί ότι ολόκληρη η περιοχή οικοδόμησης της μονάδας είναι γεμάτη αρχαιότητες.
Το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2001 το ΥΠΑΝ εξέδωσε άδεια παραγωγής ενέργειας στην εταιρεία ENELCO Α.Ε. και στις 3.12.2001 προέγκριση χωροθέτησης, χωρίς όμως να μνημονεύεται γνωμοδότηση οποιασδήποτε Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ. Στις 28.1.2003 εκδόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ χωρίς να μνημονεύεται καμία γνωμοδότηση Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ. Στις 29.1.2007 εκδόθηκε από το ΥΠΑΝ άδεια εγκατάστασης μονάδας 390 MW και η ENELCO Α.Ε. ζήτησε περιβαλλοντική άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αύξηση ισχύος από 390 σε 447 MW και τροποποίηση ύψους καμινάδας από το ΥΠΑΝ. Στις 6.2.2007 εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι περιβαλλοντικοί όροι για την τροποποίηση, χωρίς την έγκριση του ΥΠ.ΠΟ. Τον Απρίλιο του 2007, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ ήταν έτοιμος να προχωρήσει στην κατακύρωση του διαγωνισμού στην ENELCO, η Ε.Ε. ενημέρωσε με επιστολή τις ελληνικές αρχές να μην προχωρήσουν σε σύμβαση μέχρι οι υπηρεσίες της να λάβουν σαφή γνώση για τις καταγγελίες που είχε υποβάλει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Η τελευταία υποστήριξε στην Ε.Ε. ότι η ENELCO Α.Ε. μέχρι και 2 ημέρες πριν από την κατάθεση των προσφορών είχε άδεια για παραγωγή ισχύος 390 MW, που σημαίνει ότι διασφάλισε πρόσθετη ισχύ σε 2 ημέρες.
Επισημαίνουμε ότι ήδη τον Ιούνιο του 2007 η Θ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων με έκθεσή της αντιτάχθηκε στη δημιουργία της μονάδας, καθώς διαπιστώθηκε και η παρά τον αρχαιολογικό νόμο 3028/02 παράλειψη της γνωμοδότησης του ΥΠ.ΠΟ. κατά τη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρόλα αυτά τον Ιούλιο του 2008 υπεγράφησαν οι συμβάσεις μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και ENELCO Α.Ε. για την κατασκευή της μονάδας, ενώ παράλληλα η υπόθεση εισήχθη στο ΚΑΣ. Στις 29.7.2008 ορίστηκε πάλι συζήτηση στο ΚΑΣ όπου απορρίφθηκε πανηγυρικά (9 προς 5) η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ENELCO Α.Ε., ωστόσο κατά τη συνεδρίαση στις 23.12.2008 το ΚΑΣ με απότομη μεταστροφή ψήφισε (15 υπέρ και 1 κατά) την έγκριση κατασκευής της μονάδας. Τελικά στις 16.1.2009 -και παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των δημάρχων Χαιρώνειας και Δαύλειας- υπεγράφη από τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, η θετική απόφαση για τη μονάδα.
Σημειώνουμε ότι στην εγκατάσταση της μονάδας αντιτίθεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία: o Δήμος Χαιρώνειας, ο Δήμος Δαύλειας, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατά τον οποίο «οι αρχαιολογικές θέσεις θα πληγούν άμεσα, εφόσον βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τη βιομηχανική μονάδα»- η Θ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου του ΥΠ.ΠΟ. καθώς αντιβαίνει στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής δεδομένου ότι το μέγεθος του έργου θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θα μετατρέψει τη Χαιρώνεια σε βιομηχανική ζώνη.
Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποια κριτήρια το ΥΠ.ΠΟ. υπέγραψε θετικά για την εγκατάσταση του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας δεδομένου ότι η εγκατάσταση μιας βαριάς βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον και την ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου;
Για ποιους λόγους το ΚΑΣ και ενώ αρχικά (29.7.2008) είχε απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ENELCO Α.Ε., εν συνεχεία (23.12.2008) ψήφισε την έγκριση της εγκατάστασης της μονάδας στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας;
Πώς εναρμονίζεται με τις αρχές του χωροταξικού σχεδιασμού η μετατροπή του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε βιομηχανική ζώνη, χωρίς τη διαβούλευση και παρά την αντίθεση των τοπικών φορέων όταν για τη διατήρηση του χαρακτήρα της περιοχής έχουν δαπανηθεί σημαντικές κοινοτικές συγχρηματοδοτήσεις;