Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ο Βλάχικος Γάμος στην Θήβα


Ένα Ελληνικό έθιμο παρωδία ενός ποιμενικού γάμου και με μια μεταμφιεσμένη ψευτονύφη, την οποία υποδύεται άνδρας, επαναλαμβάνεται στη Θήβα κάθε Καθαρή Δευτέρα τα τελευταία 150 χρόνια.

Είναι ένα από τα πιο ζωντανά προχριστιανικά κατάλοιπα των αρχαίων ομαδικών ελληνικών τελετουργιών. Στην αρχή της Άνοιξης, εποχή της βλάστησης, γονιμότητας και ανανέωσης της φύσης, γίνονταν τέτοιες τελετές όπου κυριαρχούσαν φαλλικά τραγούδια, σκωπτικοί και πυρρίχιοι χοροί, οινοποσία, αστεία πειράγματα, άσεμνες χειρονομίες, αναπαραστάσεις του θανάτου και της ανάστασης. Τέτοιες τελετές έκαναν και οι ποιμένες για να βλαστήσει η γη και να βοσκήσουν τα κοπάδια τους.
Η λαϊκή αυτή κωμωδία διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες από τους βλάχους-ποιμένες της περιοχής του Ασπροποτάμου που ήταν απάτητη από τους Τούρκους και άλλους ξένους κατακτητές. Από εκεί μεταφέρθηκε στη Θήβα, γύρω στα 1830.
Όλα θυμίζουν Διόνυσο και γι’ αυτό το έθιμο αυτό ζυμωμένο και με άλλα λαϊκά ντόπια έθιμα, σχετικά με την γονιμότητα και την ανανέωση, βρήκε γόνιμο χώμα και ρίζωσε στη Θήβα, την πατρίδα του Βάκχου, όπου γίνονταν ανάλογες γιορτές όπως τα Διονύσια.
Το σύνολο των δρώμενων του εθίμου του Βλάχικου γάμου κορυφώνεται με την πομπή και την τελετή του «γάμου» την Καθαρά Δευτέρα καθώς και τον σκωπτικό διάλογο ο οποίος εξελίσσεται με την βλάχικη προφορά μεταξύ των «συμπεθέρων» του γαμπρού και της νύφης, μεταφέρει δε σημειολογικά στο σήμερα, την αρχαιότατη Διονυσιακή λατρεία, η οποία δραματοποιείται και εικονοποιείται με θεατρικό τρόπο με τον κυκλικό «χορό του πεθαμένου», ο οποίος αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο του εθίμου.
Το ομαδικό γλέντι και μεθύσι, η πομπή, ο Πυρρίχιος χορός, τα φλάμπουρα με τα γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια, οι γκλίτσες (παραλλαγές των Βακχικών θυρσών), η τσουχτερή σάτιρα, οι αισχρολογίες και τα πειράγματα, ο χωρίς σταματημό χορός, η ακατάσχετη οινοποσία, τα πηδήματα και οι κραυγές, ο πανούσης με το υπερμεγέθες ομοίωμα φαλλού και τα κουδούνια που κρέμονται στα σκέλια του, οι θεατρίνοι που λέγονται και «γελοίοι» με την ιδιόμορφη φορεσιά τους (κατσάρια δεμένα στις άσπρες κάλτσες σαν αρχαία σανδάλια, με τα κλαριά κισσού στα κεφάλια τους) και τα καμώματά τους, ο χορός του πεθαμένου που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης, την νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο, είναι λίγα από τα σημάδια που μαρτυράνε ότι τούτος ο «Γάμος», το πολυσήμαντο αυτό λαϊκό αφιέρωμα είναι ένα αυθεντικό κατάλοιπο της πανάρχαιης οργιαστικής Διονυσιακής λατρείας.

Εισήγηση Β. Τσόνογλου για την σύσταση εξεταστικής στην Siemens


Ατυχώς οι κάθε είδους προτεινόμενες ρυθμίσεις με όποιο όνομα και αν είναι γνωστές και ανεξάρτητα από τους στόχους που προωθούν, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο, η λήψη μέτρων στην Ελλάδα για την ποινικοποίηση και την επιβολή του νόμου σε ορισμένα αδικήματα όπως π.χ. της δωροδοκίας των εθνικών λειτουργών (αρθρ. 159 Π.Κ.), ιδιοποίησης δημόσιας περιουσίας, που προβλέπει την τιμωρία του δημοσίου λειτουργού όταν με πρόθεση, κατάχρηση της εξουσίας του ή άλλη εκτροπή του ενεργεί προς ιδικό του όφελος, ή άλλου προσώπου, νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, διευκόλυνση της δίωξης και τιμωρίας εμπλεκομένων προσώπων σε αδικήματα διαφθοράς δεν αποδεικνύονται επαρκή, ώστε να προστατεύσουν, να παραφυλάξουν την εθνική μας κυριαρχία.
Η πολύκροτη υπόθεση της έκνομης δραστηριότητας της πολυεθνικής εταιρείας «SIEMENS» ταλάνισε έντονα την πολιτική ζωή του τόπου μας με δημοσιεύματα για διαχειριστές «μαύρου χρήματος» διοχέτευση αυτού του χρήματος σε κρατικούς αξιωματούχους, υψηλόβαθμα στελέχη, ακόμη και σε υψηλά ισταμένους κρατικούς παράγοντες, με παγκοσμίου επιπέδου επιχειρηματικά «πλοκάμια» και μεθοδεύσεις τεχνολογικά-τραπεζικά άριστες (μίζες-«ξέπλυμα» διαμεσολαβήσεις ενδιαμέσων παρενθέτων προσώπων, μυστικές πληρωμές σε πορτ-παγκάζ, ή τραπεζικές θυρίδες, εικονικές συμβάσεις, μαύρες εκταμιεύσεις κ.ο.κ.).
Οι πολίτες έκπληκτοι παρακολουθούν στα Μ.Μ.Ε ένα κουβάρι ανομίας και διαφθοράς να ξετυλίγεται σ' ένα διεθνή καμβά που μεταξύ των άλλων έχει επίκεντρο και την χώρα μας. Ο Έλληνας πολίτης βλέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα επί ικανό χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος της SIΕMENS ΕΛΛΑΣ άνθρωπος «κλειδί» της υπόθεσης να περιφέρει και να δίδει στη δημοσιότητα επιλεκτικά ως προς τον χρόνο διάπραξης αδικημάτων ιδίως, ώστε ν' αποτραπεί η έρευνα μετά το 2004, έγγραφα με καταφανή πολιτική σκοπιμότητα, περί υπόπτου δωροδοκίας Ελλήνων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, φωτογραφίες του με σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής και όχι μόνον, να εμφανίζει εικονικές συμβάσεις και πονηρά εμβάσματα και ενώ κινούνται δικαστικές διαδικασίες κατά φυσικών προσώπων, υποκειμένων ενδεχομένως σε παραβατικές συμπεριφορές, να παρακολουθεί τούτον να ταξιδεύει ελεύθερα, χωρίς δικαστικούς περιορισμούς, να προσέρχεται στις ανακριτικές αρχές ως μάρτυς κατηγορίας και όχι ως κατηγορούμενος, να απολαμβάνει δικαιώματα ως «οιονεί πολιτικώς ενάγων» δημιουργουμένης έτσι μιας εξωραϊσμένης διάχυτης κυνικής, θα λέγαμε εκτιμήσεως ότι η μίζα είναι .... «θεσμοθετημένη» και ότι οι πρωταγωνιστές της απολαμβάνουν μιας ιδιόρρυθμης «ασυλίας», η οποία κορυφώθηκε με την μη έγκαιρη και αποτελεσματική σύλληψη του και την διαφυγή του στο εξωτερικό. Η αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης εν προκειμένω, ταυτοποιημένη σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σήμερα ελέγχεται ποινικά και πειθαρχικά, χωρίς να μπορεί να διαλύσει τα διάχυτα σύννεφα περί προφανούς χειραγωγήσεως της εκτιμήσεις που ενισχύονται όταν υψηλόβαθμος δικαστικός λειτουργός χαρακτηρίζει «μεγάλο σκάνδαλο την υπόθεση της SIEMENS που όζει αποπνέουσα οσμές διαφθοράς αδιαφάνειας και ανομίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», όταν αναφέρει ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με «ένα σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του ελεγχόμενου και του ανακριτικού του έργου» και ζητά από τη δικαιοσύνη ν' αποκαλυφθούν οι προστάτες τους αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης με ποίους ανομολόγητους όρους συμμετοχής και συγκάλυψης παίχθηκε η ιστορία.
Χαρακτηριστική της σκόπιμης απόκρυψης και συγκάλυψης της αλήθειας σ' αυτήν την όζουσα υπόθεση εκ μέρους της απελθούσας κυβέρνησης και της προσπάθειας αποφυγής διερεύνησής της είναι σειρά ενεργειών της όπως:
α) η άρνηση της για σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την SIEMENS, όταν επίμονα το ΠΑΣΟΚ την ζήτησε τρείς φορές το 2008 και το 2009, προκειμένου να φωτισθούν οι σκοτεινές πλευρές αυτής της υπόθεσης με την προβολή αστήρικτων προφάσεων
β) η ουσιαστική κατάργηση της ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από «εγκληματικές δραστηριότητες», αρχή που θεσμοθετήθηκε για τον έλεγχο του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» που αποτελεί την βασική λειτουργία και δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος
γ) η εσπευσμένη διάλυση της Βουλής στις αρχές Μαΐου 2009, ώστε να παραγραφούν οι τυχόν αδικοπρακτικές συμπεριφορές υψηλόβαθμων στελεχών της.
Αυτό το πλέγμα αποφυγής της αποκάλυψης της αλήθειας, η αποφυγή ανεύρεσης των εμπλεκομένων προσώπων, αποφυγή καταλογισμού των ευθυνών τους, η διατήρηση του σκοτεινού πέπλου που περιβάλλει την όζουσα υπόθεση της SIEMENS προσβάλλει βάναυσα το σεβασμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που δέον ν' απολαμβάνουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία σε μια δημοκρατική κοινωνία που πρεσβεύει την διαφάνεια και την λογοδοσία, που τελικώς ανάγονται σε ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την κοινωνική συνοχή.
Ο Ρήγας Φεραίος στην Ελληνική Διακήρυξη του 1797 κήρυττε τα θεμελιώδη «φυσικά δίκαια» του ανθρώπου, που είναι: η ισότητα, η ελευθερία, η «σιγουρότης» (δηλαδή η ασφάλεια) και η ιδιοκτησία.
Η συγκάλυψη ενός τέτοιου σκανδάλου η υποβοήθηση οποιουδήποτε προσώπου, όσο ψηλά και αν ευρίσκεται, που είναι αναμεμειγμένο στην διάπραξη αυτής της δαιδαλώδους δύσοσμης υποθέσεως, όπως και η αποφυγή των συνεπειών των πράξεων του είτε αυτές αποτελούν ποινικά καταδιωκτέες πράξεις, είτε απαξιωτέες πολιτικές συμπεριφορές προσβάλλει βάναυσα το παραπάνω θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της ασφάλειας και της ισότητος και της ισονομίας. Όταν ο ίδιος ο κ. Χριστοφοράκος κομπάζει ότι «δωροδόκησε τους μισούς βουλευτές του Κοινοβουλίου», τότε όλοι εμείς εδώ έχουμε το χρέος να διαφυλάξουμε την τιμή και το κύρος του ιερού αυτού χώρου.
Το ΠΑΣΟΚ και σαν αντιπολίτευση και πολλώ μάλλον σαν κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί τέτοιου είδους πρακτικές, ώστε να συντηρήσει γκρίζες ζώνες στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας.
Γι' αυτό, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς -ένα κράτος ευνοούμενο, που τον σέβεται, τον προστατεύει, λογοδοτεί και είναι στην υπηρεσία του ζητά την σύσταση εξεταστικής περί των πραγμάτων επιτροπής για την διερεύνηση του σκανδάλου της SIEMENS και καλεί όλες τις παρατάξεις να συστρατευθούν ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Αλλαγή "φρουράς" στην διοίκηση της ΔΕΥΑΘ


Η 15η Ιανουαρίου 2010 παρήλθε με τον κ. Χαλβατζή να παραμένει στην θέση του, οπότε και τέθηκε θέμα αντικατάστασης του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του κ. Χαλβατζή όταν του ανέθεσε την προεδρία της ΔΕΥΑΘ, πλην όμως ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, τον οδήγησαν στην προχθεσινή αντικατάσταση!
Η καθυστέρηση της αδειοδότησης του βιολογικού καθαρισμού με τα γνωστά αποτελέσματα για τα νέα Δημοτικά Σφαγεία, σειρά προβλημάτων που προέκυψαν από την μεταφορά της ΔΕΥΑΘ στην νέα διεύθυνση, η καθυστέρηση συμβασιοποίησης έργων, αυξήσεις και μπόνους που δόθηκαν στους εργαζόμενους, ήσαν μερικά από τα ζητήματα που οδήγησαν τον Δήμαρχο Θηβαίων στην ανάληψη της Προεδρίας της ΔΕΥΑΘ, ο οποίος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλων αντικαταστάσεων (Αντιδημάρχων – Προέδρων) της Δημοτικής Αρχής.
«Αυτού του είδους πράξεις αιτιολογούνται μόνο σε περιπτώσεις βλαπτικών ενεργειών σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεσμεύτηκα δημόσια ότι θα εργαστώ για το κοινό συμφέρον και αυτό έπραξα» απάντησε ο κ. Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας πως «σαν ελεύθερος πολίτης έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος».
Στην συνέχεια υπενθύμισε την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού από το 1992, για την αδειοδότηση του οποίου ουδείς φρόντισε να εξασφαλίσει στην συνέχεια, χαρακτήρισε πρόκληση την αναφορά περί καθυστέρησης έργων κι έθεσε στην διάθεση όλων τα οικονομικά στοιχεία μισθοδοσίας των εργαζομένων στην επιχείρηση με αυξήσεις στα πλαίσια του νόμου και δεδικασμένων αποφάσεων.
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για ανταρσία από την πλευρά του κ. Χαλβατζή, κατηγορώντας τον για ανυπακοή και απαξίωση στο πρόσωπό του και την δημοτική ομάδα, καθώς σε επανειλημμένες προσκλήσεις του αρνήθηκε να παραστεί.
Λευκή ψήφο δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Λύγγος, μιλώντας για « προσωπική διαμάχη, την οποία οφείλουν να λύσουν στα σπίτια τους ή τα καφενεία, αρνούμενος να συμμετάσχει στην διαδικασία, το ίδιο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θ. Σκούμας, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση, από την πλευρά του Δημάρχου, περί επικείμενων αντικαταστάσεων ως «έμμεση πίεση για την ψηφοφορία».
Για «αποπομπή» του Σ. Χαλβατζή έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Γ. Κατσέλης, μιλώντας για την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι η καταλληλότητα ή όχι του Προέδρου της ΔΕΥΑΘ, παρά η δημοσιοποίηση της θέλησής του να λάβει μέρος στον Καλλικράτη.
«Φίλε Σταμάτη σε παρακαλούμε να παραιτηθείς» πρότεινε ο κ. Κατσέλης, δηλώνοντας παράλληλα πως δεν αποδέχεται την αντικατάσταση της Προεδρίας στην ΔΕΥΑΘ.
Την έκκληση για «παραίτηση προς όφελος της δημοτικής ομάδας» ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι , όπως τελικά και έγινε, αφού ο Σταμάτης Χαλβατζής αντικαταστάθηκε από τον Δήμαρχο Θηβαίων στην Προεδρία της ΔΕΥΑΘ, με αναπληρωματικό τον Π. Βενιζέλο.
«Δεν συμμετέχω σε εσωκομματικές κόντρες και δεν θα πω εγώ ποιος θα είναι ο Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ» τόνισε σε δηλώσεις του ο Μ. Λύγγος , ενώ ο Θ. Σκούμας χαρακτήρισε το όλο θέμα «αποτέλεσμα προερχόμενο από τον τρόπο συγκρότησης των ψηφοδελτίων των δυο κυρίαρχων συνδυασμών, στην βάση συρραφών και συμφωνιών από πολιτικά κέντρα εξουσίας, γεγονός που σήμερα οδηγεί σε μια αντιπαράθεση, που από την πλευρά του Δημάρχου, γίνεται προσχηματικά για να διαφυλάξει την νομή εξουσίας που έχει επιβάλλει».
«Πρέπει να αντιληφθούμε πως η εξουσία και οι αποφάσεις πρέπει να περιέλθουν στους πολίτες και αυτοί να αποφασίζουν για τα ζητήματα της πόλης» τόνισε ο πρ. Δήμαρχος, διαφοροποιώντας την θέση του για το ζήτημα που προέκυψε.
«Η άρνηση της παραίτησης μου σκοπό είχε να δείξει πως δεν είμαι διατεθειμένος να φύγω από την πίσω πόρτα» δήλωσε στο τέλος της συνεδρίασης ο Σ. Χαλβατζής, προσθέτοντας: «σεβόμενος την επίκληση συντρόφων που έχουμε τις ίδιες κομματικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις αλλά και των συναδέλφων που είναι στην Δημοτική ομάδα, για τους οποίους δεν ήθελα να έρθουν σε αντιπαράθεση και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην συνοχή της, με επιπτώσεις στην ΔΕΥΑΘ, προτίμησα να παραιτηθώ αν και θεωρώ πως η όλη διαδικασία είναι εξωθεσμική κι εκτός του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

«Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος"


Εισαγωγικό κείμενο:
Ο κατακερματισμός που υπάρχει σήμερα στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις στερεί από τους Έλληνες αγρότες την δυνατότητα να εκφραστούν και να εκπροσωπηθούν μαζικά και ενιαία ώστε οι απόψεις τους, εκφραζόμενες μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών, να τυγχάνουν ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης και συνακόλουθα προσοχής στην αντιμετώπισή τους από τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς.
Οι κύριοι άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου που προτείνονται προς διαβούλευση είναι οι εξής:
1. Δομή του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος:
α) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
β) Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις
γ) Τριτοβάθμια Οργάνωση είναι η ενιαία και κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση στη χώρα.
2. Μέλη
α) Μέλη των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων είναι οι κατά επάγγελμα αγρότες, ιδίως ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο αλιέας, ο δασοκόμος, ο μελισσοκόμος, ο αγρεργάτης και ο αλιεργάτης κάτοχοι ή μη αγροτικής εκμετάλλευσης.
β) Μέλη των Δευτεροβάθμιων Οργανώσεων είναι όλες οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της περιφέρειας τους.
γ) Μέλη της Τριτοβάθμιας Ενιαίας Αγροτικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης της χώρας είναι όλες οι Δευτεροβάθμιες και Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις όπως και τα Νομικά Πρόσωπα που εκπροσωπούν με πανελλήνια εμβέλεια προϊόντα και κλάδους παραγωγής.

3. Έδρα & Περιφέρεια
α) Πρωτοβάθμια Οργάνωση
Η Πρωτοβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα όρια της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου (που θα προκύψει από την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης) στον οποίο έχει την έδρα της.
β) Δευτεροβάθμια Οργάνωση
Η Δευτεροβάθμια Οργάνωση έχει περιφέρεια τα διοικητικά όρια μιας γενικής περιφέρειας του κράτους
γ) Ενιαία Τριτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση
Η κορυφαία Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση της χώρας έχει περιφέρεια όλη την επικράτεια.


4.Οργανα – Συμμετοχή – Θητεία
α) Όργανα των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των τριών βαθμίδων είναι το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) και η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.).
i. Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στην ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και στην σύνθεση του μετέχουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 60% του συνολικού αριθμού των μελών του νέοι αγρότες (ηλικίας έως 40 ετών), ως και γυναίκες μέλη σε ποσοστό 10% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. Εγγραφές μελών γίνονται μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας εφόσον καλύπτονται οι προϋποθέσεις ιδιότητας του μέλους.
ii. Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των οικονομικά τακτοποιημένων μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων της περιφέρειας της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% & 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης.
iii. Ενιαία Τριτοβάθμια Οργάνωση
Το Δ.Σ. εκλέγεται με συμμετοχή στη ψηφοφορία όλων των φυσικών προσώπων – μελών των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων όλης της χώρας. Οι ποσοστώσεις νέων αγροτών και γυναικών (60% & 10%) ισχύουν και για το Δ.Σ. της Ενιαίας Τριτοβάθμιας Οργάνωσης.
Β) Η θητεία των μελών του Δ.Σ. των Οργανώσεων και των τριών βαθμίδων είναι τετραετής και οι εκλογές διενεργούνται και για τις τρεις βαθμίδες την ίδια ημερομηνία σε όλη την χώρα.
Υποψηφιότητα για μέλος Δ.Σ. επιτρέπεται για Οργάνωση μόνο μιας βαθμίδας κατ’ επιλογή του υποψηφίου.
Μέλος του Δ.Σ. Οργάνωσης ή οποιασδήποτε βαθμίδας δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου μετά την πάροδο δύο (2) συνεχών θητειών για το ίδιο Δ.Σ.
Η ιδιότητα του μέλους Δ.Σ. στην Τριτοβάθμια Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με την ιδιότητα μέλους Δ.Σ. Αγροτικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης.
Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. στις Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις διενεργούνται παρουσία αντιπροσώπου Δικαστικής Αρχής.
5. Χρονοδιάγραμμα
Με βάση τους παραπάνω κεντρικούς άξονες και ενώ η διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αγροτών θα συνεχισθεί καθ’ όλη την διάρκεια κατάρτισης του νομοσχεδίου, θα ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις κατάλληλες μεταβατικές διατάξεις που θα συμπεριλάβει θα επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος της χώρας μέσα σε ένα εξάμηνο από την ψήφισή του.

1η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας


Συζήτηση ερωτήσεων του επικεφαλή της μείζονος αντιπολιτεύσεως κ. Μ.Λύγγου.
1η Ερώτηση :
ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ
Ποια η τύχη του, ποια η πορεία του μέχρι σήμερα και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ;
2η Ερώτηση :
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Πορεία του έργου.
3η Ερώτηση :
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Ποια η θέση σας εάν προτίθεστε να φέρετε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ;
4η Ερώτηση :
ΟΔΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
Από το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία απόφαση για απαγόρευση διέλευσης φορτηγών από την οδό Μακαρίου. Ποια η τύχη της απόφασης αυτής ;
5η Ερώτηση :
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ
Πορεία υπόθεσης.
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ.
---------------
Συζήτηση ερωτήσεων του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως κ. Αθ.Σκούμα και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κ.Κουρκούτη.

1η Ερώτηση :
Σχετικά με την συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη επιμονή του Δημάρχου να μην προβαίνει στην αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
2η Ερώτηση :
Σχετικά με την απόκτηση χώρου στο 274 Ο.Τ. και απόδοση του στην κοινή χρήση (υπόθεση Στάϊκου).
3η Ερώτηση :
Σχετικά με τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με εταιρεία που πρωταγωνιστεί σε «ξέπλυμα» βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων.
4η Ερώτηση :
Για την βράβευση του Παπά-Γιάννη Οικονομίδη από την Ακαδημία Αθηνών σχετικά με των Ασωπό.
5η Ερώτηση :
Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Δήμαρχος έκανε λόγο για ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής στον τομέα της ενέργειας.
6η Ερώτηση :
Σχετικά με προκήρυξη προσλήψεων στελεχών στην ΔΕΠΟΔΑΘ.
Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος;
7η Ερώτηση :
Σχετικά με τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων από την ΗΛΕΚΤΩΡ.
8η Ερώτηση :
Σχετικά με την εξέλιξη του έργου της κατασκευής της γέφυρας στην Πλακιώτισσα για το 2ο Δημοτικό Σχολείο.
9η Ερώτηση :
Σχετικά με την εξέλιξη του θέματος του Γ.Π.Σ.
10η Ερώτηση :
Σχετικά με τα έσοδα της εμποροπανήγυρης.
11η Ερώτηση :
Σχετικά με δημοσιεύματα τοπικής εφημερίδας για παραιτήσεις στο ΔΑΟΘ.
12η Ερώτηση :
Σχετικά με την από 29-12-09 επιστολή του κ. Κ.Κουρκούτης προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. για την κοπή δένδρων που απασχόλησαν το Δ.Σ. στις 21-12-2009.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΛ. ΜΑΜΜΗΣ

Δήλωση του επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της Ν.Δ Κώστα Κόλλια


Μέσα σε εκατό ημέρες διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σήμανε άτακτη υποχώρηση:
- Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2010, οι δαπάνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μειωμένες κατά 3,6%. Ούτε λόγος για το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που, δήθεν, θα κατευθυνόταν στον αγροτικό τομέα.
- Τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα είναι μειωμένα κατά 5,3%.
- Τα κονδύλια για εγγειοβελτιωτικά έργα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας, υφαλμύρωσης, ερημοποίησης. Για το μεγάλο έργο της εκτροπής του Αχελώου καμία εξαγγελία, καμία δέσμευση. Μόνο λόγια του αέρα για ‘’πράσινη ανάπτυξη’’. Εξακόσια εκατομμύρια ευρώ που έχουν, ήδη, δαπανηθεί κινδυνεύουν να χαθούν.
- Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’, τα Σχέδια Βελτίωσης, το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών, το μέτρο ενίσχυσης Μεταποίησης και Εμπορίας αγροτικών προϊόντων και τα μέτρα για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου «παγώνουν» μέχρι την αναθεώρηση και την ανακατανομή των κονδυλίων για, τουλάχιστον, εννέα μήνες.
- Η αγροτική σύνταξη αυξήθηκε κατά 30 ευρώ – όσο, δηλαδή, ακριβώς είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αυξάνει την εισφορά προς ΟΓΑ κατά 1%.
- Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών, δεν διαγράφει τα πανωτόκια. Αφήνει εκτός ενήμερα και επιδοτούμενα δάνεια, όταν οι αγρότες μας που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βελτίωσης δεν έχουν ακόμα εισπράξει δραχμή επιδότησης.
- Καταργεί ολοκληρωτικά το επίδομα θέρμανσης.
- Πλήττει και έμμεσα το αγροτικό εισόδημα, αυξάνοντας τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ποτά, μεταξύ των οποίων βασικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί, το τσίπουρο κ..α.
Στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις, το ΠΑΣΟΚ καλούσε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να «ακούσει το βουητό που ερχόταν από την ύπαιθρο».
Τώρα, η ύπαιθρος βρυχάται.
Τώρα, οι αγρότες ζητούν ακριβώς το 1 δισεκατομμύριο που τους υποσχέθηκαν.
Τώρα, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θερίζει θύελλες, γιατί καλείται να εξαργυρώσει επιταγές, χωρίς αντίκρυσμα, αφού υποσχέθηκε στους αγρότες μας παροχές που υπερέβαιναν κατά πολύ τις αντοχές της οικονομίας.
Γιατί διέψευσε τις προσδοκίες των αγροτών μας και γιατί αποδείχθηκε κατώτερη και των αναγκών και των περιστάσεων.
Τώρα λέει ότι λεφτά για τους αγρότες δεν υπάρχουν και γι’ αυτό έδωσε καθυστερημένα μόνο μικρή προκαταβολή των επιδοτήσεων, όταν εδώ και 3 χρόνια δίνονταν στο 100% πριν τις εορτές.
Για τις αποζημιώσεις δεν υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα, αφού ακόμα δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις. ‘’Φωτεινή’’ εξαίρεση, η εκλογική ‘’γειτονιά’’ της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που θα εισπράξει ‘’έκτακτη’’ αποζημίωση 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Χιλιάδες νέοι αγρότες απειλούνται με αφανισμό, επειδή το ΠΑΣΟΚ αποσύρει κονδύλια από το Πρόγραμμα Εγκατάστασης Νέων Αγροτών.
Κανένα πρόγραμμα, καμία στρατηγική, μόνο αναξιοπιστία, ολιγωρία και επικοινωνιακά παιχνίδια.
Το ΠΑΣΟΚ της ‘’πράσινης ανάπτυξης’’ σαρώνει την ελληνική επαρχία».

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου


Συνάδελφοι,

Για την αντιμετώπιση αυτής της ολομέτωπης επίθεσης και προκειμένου να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 24ΩΡΗΣ Πανελλαδικής Πανδημοσιουπαλληλικής Απεργίας ενάντια στην παραπάνω πολιτική.

Καθώς οι εύκολες, επιδερμικές πολιτικές μείωσης των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών δαπανών, της περικοπής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που υποβαθμίζουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία και αφήνουν στο απυρόβλητο τους τραπεζίτες και τις πολυεθνικές, πρέπει να τελειώνουν.
Γι’ αυτό η μαζική συμμετοχή στην προετοιμασία και οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης είναι πρώτη προτεραιότητα.
Η κλιμάκωση των αγωνιστικών και απεργιακών μας παρεμβάσεων επιβάλλεται.
Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας και την ενημέρωση της κοινής γνώμης θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε πρόσφορο μέσο (συνεντεύξεις τύπου, συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις).

Η Ομοσπονδία εκτός από το υλικό που θα εκδώσει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., θα προχωρήσει στην εκτύπωση ανακοίνωσης και αφίσας ενώ προγραμμάτισε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ των μελών των Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για την ΤΡΙΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 στις 9.30 το πρωί στο Ξενοδοχείο «ATHENS IMPERIAL» (Αχιλλέως 1 και Μεγάλου Αλεξάνδρου – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αθήνα), για να προετοιμάσει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αλλά και να διαμορφώσει τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Επίσης, ενόψει της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 θα συζητηθεί και το πλαίσιο διεκδικήσεων και ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων του κλάδου.

Συνάδελφοι,

Επειδή μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη τις αντεργατικές πολιτικές και να έχουμε αποτέλεσμα στις διεκδικήσεις μας.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΑ – ΜΑΖΙΚΑ – ΔΥΝΑΜΙΚΑ
ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Τσούνης

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας


3. Λήψη απόφασης για ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου με τίτλο : «Προώθηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών στο Δήμο Θηβαίων μέσω της υλοποίησης έργου επίδειξης των ευρυζωνικών δικτύων και εφαρμογών» στο Μέτρο 4.2 «Ανάπτυξη υποδομών δικτύων τοπικής πρόσβασης» του ΕΠ «Κοινωνία της Πληροφορίας» 2000-2006.
4. Υποβολή 2ης προσαρμοσμένης – επικαιροποιημένης πρότασης για το έργο με τίτλο : «Βελτίωση – Ανακατασκευή οδών Αθν. Αντίστασης – Κυριακού – Ανθεμίου –Ισιδώρου – Τμήμα οδού Μαγνησίας – Ελ.Βενιζέλου – Εφέσου και Καλλικράτη», στο Μέτρο 3.6 «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας» του ΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000-2006.
5. Λήψη απόφασης για την έγκριση μελέτης – τευχών δημοπράτησης & τρόπου εκτέλεσης του έργου : «Ανάπλαση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Δημοτικού Γυμναστηρίου Θηβών».
6. Λήψη απόφασης για τη Διοικητική παραλαβή και παράδοση για χρήση αυτοτελών τμημάτων του έργου : «Κατασκευή ΧΥΤΑ Θήβας – 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Βοιωτίας και Έργα Αποκατάστασης υφιστάμενου ΧΔΑ»
7. Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού – Τακτοποιητικού Πίνακα Εργασιών του έργου : «Κατασκευή γηπέδων (5Χ5) μίνι ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο ΤΑΧΙ».
8. Έγκριση οριστικής παραλαβής του έργου : «Κατασκευή γηπέδων (5Χ5) μίνι ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο ΤΑΧΙ».
9. Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του κοινόχρηστου χώρου στα Ο.Τ. 667-668 ιδιοκτησίας Αγραφιώτου – Καραβασίλη.
10. Εξέταση αίτησης του κ. Πελώνη Λουκά του Αλεξάνδρου για μετατόπιση τοιχείου που βρίσκεται μπροστά από το οικόπεδό του επί της οδού Εκάτης και Βάρναλη, μετά από διαπλάτυνση της οδού.
11. Επανεξέταση αίτησης του κ. Μήτρου Στυλιανού για την κοπή δέντρου επί της οδού Αναπαύσεως, μετά από αναβολή αυτής στις 23-11-09.
12. Ορισμός ελεγκτών για τη διενέργεια τακτικού διαχειριστικού ελέγχου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας (ΔΗΚΕΘ) οικ. ετών 2008 (διαχειριστική περίοδος 1/1 – 31/12/2008) και 2009 (διαχειριστική περίοδος 1/1-31/12/2009), σύμφωνα με το άρθρο 261 του Ν.3463/06 Κ.Δ.Κ.
13. Αποδοχή ποσού 41.198,60€ από ΥΠ.ΕΣ. (έσοδα από παράβολα αδειών παραμονής υπέρ ΟΤΑ Α’ βαθμού) για το διάστημα από 1/1/06 έως 31/12/06.
14. Επιχορήγηση ΝΠΔΔ του Δήμου : α) Παιδικοί Σταθμοί β) ΔΑΟΘ γ) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και δ) ΚΑΠΗ για το έτος 2010.
15. Εξέταση αιτήσεων για διαγραφή οφειλής από βεβαιωμένο χρηματικό κατάλογο που αφορά ειδικό τέλος 2% επι την ακαθαρίστων εσόδων των κ.κ. α) Χατζηχρονόγλου Αθανασίου του Ιωάννη και β) Γκιζιώτη Παύλου του Ιωάννη, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 174 του Ν.3463/06 ΚΔΚ.
16. Συγκρότηση Επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμών και αξιολόγηση των προσφορών για τις προμήθειες που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ για το έτος 2010.
17. Συγκρότηση επιτροπής για την παραλαβή προμηθειών που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ για το έτος 2010.
18. Ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου και του αναπληρωτή του ως μέλους της Επιτροπής παραλαβής εργασιών – υπηρεσιών που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/80, για το έτος 2010.
19. Λήψη απόφασης για την εγγραφή του Δήμου ως συνδρομητή σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα για το έτος 2010.
20. Λήψη απόφασης για την υποβολή αιτήματος προς το Νομάρχη Βοιωτίας για την αδειοδότηση της συλλογής και μεταφοράς των στερεών αποβλήτων του Δήμου Θηβαίων.
21. Εξέταση αίτησης της κ. Ορσαλίας Βαλμά για την παράταση μίσθωσης του υπ’ αριθ. 25 καταστήματος της Δημοτικής Αγοράς και τη μη αύξηση του μισθώματος.
22. Αντικατάσταση του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ).

Οι Νέοι Αγρότες συμμετέχουν, επιδιώκουν & διαμαρτύρονται στις 27-1-2010


Στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ δηλώθηκε η συμπόρευση με τις κινητοποιήσεις του συνόλου του αγροτικού κόσμου και ξαναδιαπιστώθηκε:
1. Για μια ακόμα φορά η παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση και η ελληνική δημοσιονομική άσχημη κατάσταση, εντέχνως και μεθοδικά μεταφέρεται, από αυτούς που τη δημιούργησαν, στην πραγματική οικονομία και επιβαρύνει ιδιαίτερα τους αγρότες, που είναι ίσως οι κυριότεροι παραγωγοί πλούτου στην Ελλάδα.
2. Ενώ όλα τα τρόφιμα ακριβαίνουν συνεχώς, τα αγροτικά προϊόντα χάνουν συνεχώς τις τιμές τους, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και να μειώνεται η ζήτηση των αγροτικών προϊόντων (αυξάνεται συνεχώς η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή).
3. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν κατανέμεται ανάλογα με την σημαντικότητα του αγροτικού τομέα στην κάθε περιοχή, αφήνοντας μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα στην χρήση νερού.
4. Ο διαχρονικά μη σταθερός μακροχρόνιος προσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής, υποθάλπει μεγάλες μη προβλέψιμες ετήσιες αυξομειώσεις στην παραγωγή, στα αποθέματα και στις τιμές.
5. Με διασπασμένο Αγροτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα αδυνατίζει η πολιτική παρέμβαση των αγροτών, ενώ η ασάφεια για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη ακυρώνει κάθε προσπάθεια σοβαρού διαλόγου.
Οι αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος (διαχειρίζονται το 92% της επιφανείας της Ευρ. Ένωσης, χρησιμοποιούν το 85% των υδάτινων πόρων, απορροφούν αέριους ρύπους που δημιουργούν τις κλιματικές αλλαγές, εξασφαλίζουν ζωντανό-υγειές περιβάλλον για όλους και ιδιαίτερα για τους κατοίκους των πόλεων)
Οι αγρότες ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ με ποιοτικά πιστοποιημένα τρόφιμα όλους τους συμπολίτες
Οι αγρότες ΠΑΡΑΓΟΥΝ πρώτες ύλες για την βιομηχανία
Οι αγρότες μπορούν να ΠΑΡΑΓΟΥΝ ενέργεια, κυρίως για την μείωση των γεν. εξόδων τους.
Οι Νέοι Αγρότες θα βρίσκονται στον ίδιο επαγγελματικό χώρο για περίπου άλλα 40 χρόνια και τους ενδιαφέρουν τόσο η σημερινή συγκυρία και η καθημερινός αγώνας μαζί με το σύνολο του αγροτικού κόσμου, όσο, και περισσότερο, οι προοπτικές στο μέλλον. Οι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να μπορούν να συμμετέχουν στον προσδιορισμό του μέλλοντος τους, αξιοποιώντας τόσο τους συμβούλους γεωτεχνικούς, όσο και τους πολύπειρους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες, σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο πανευρωπαϊκά και εθνικά σημαντικός ρόλος των Ενώσεων Νέων Αγροτών αναγνωρίζεται τελευταία και στην πατρίδα μας από την πολιτική ηγεσία, είτε νομοθετικά είτε στην πράξη σε άτυπες ομάδες εργασίας είτε στα «μπλόκα». Επιθυμούμε την ενημέρωση όλων των συμπολιτών και όλων των οργανωμένων επαγγελματικών ομάδων, και των κοινωνικών εταίρων, ώστε όλη η κοινωνία να είναι συμπαραστάτης και να βοηθήσει στο ξεπέρασμα των χρονιζόντων προβλημάτων, όσο και στην βελτίωση και εξισορρόπηση των ρόλων όλων μας και την συμμετοχή όλων στην ανάπτυξη.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ επιθυμεί τον προσδιορισμό, με ευρεία κοινωνική συναίνεση:
(ι) των υποχρεώσεων του αγροτικού τομέα προς την Εθνική Οικονομία και την Κοινωνία και της συμβατής με τις υποχρεώσεις αυτές αγροτική πολιτική,
(ιι) των απαιτήσεων των αγροτών από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους για όσα συμφωνηθούν και
(ιιι), των απαραίτητων μέσων, όπως η εκπαίδευση-επαγγελματική κατάρτιση, η οργάνωση και δικτύωση του αγροτικού ανθρώπινου δυναμικού, η εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, η χρηματοδοτική στήριξη, οι αγροτικές μεταφορές, οι υποδομές, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την χρήση των εδαφών, του νερού, και των ΑΠΕ, καθώς και η φορολογία, ώστε να μπορούμε όλοι να εγγυηθούμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας.
Οι πρώτες προτεραιότητες είναι το 2013 και ο ορίζοντας του 2020.

Ανάμεσα στις προτάσεις μας θέλουμε:
1. Να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι μακροχρόνιες και οδυνηρές και για όλους τους άλλους συμπολίτες μας
2. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να γίνονται συντεταγμένα, με την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων κοινωνικών ομάδων και φορέων και να είναι εστιασμένες ώστε να μην δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία.
3. Να προσδιορισθεί ο όρος «επαγγελματίας αγρότης», να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις στον Αγροτικό Συνδικαλισμό (με επιλεκτικές ετήσιες χρηματοδοτήσεις λειτουργικών δαπανών), να οργανωθεί το μητρώο αγροτών και να καταξιωθεί το αγροτικό επάγγελμα.
4. Να βελτιωθούν ή να δημιουργηθούν υποδομές, εγγειοβελτιωτικά, αρδευτικά και επενδύσεις. Ακόμα Express Σχέδια Βελτίωσης για γεωργούς για στάγδην άρδευση (με ηλεκτρονική υποβολή για πραγματική εξπρές διαδικασία, όπως σε άλλα προγράμματα).
5. Να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών χονδρικής-λιανικής και παρατηρητήριο τιμών αγροεφοδίων, σε πολλά σημεία της Ελλάδας και δημοπρατήρια προϊόντων σε κάθε περιοχή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και «Αγορές παραγωγών-farmers market».
6. Να ενισχυθεί το συνεργατικό κίνημα σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν λειτουργούν τέτοιες δομές με Ομάδες παραγωγών ή με Συνεταιρισμούς ανά είδος ή για την Ολοκληρωμένη Παραγωγή-Διαχείριση αγροτικών προϊόντων ή Ενώσεις ανά προϊόν ή άλλες συλλογικές μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας.
7. Αναγνώριση της συμβολής των αγροτών στην απορρόφηση των ρύπων του θερμοκηπίου, τώρα που υπάρχει «εμπόριο ρύπων» και δυνατότητα παραγωγής ενέργειας (από τον ήλιο, τον αέρα, την βιομάζα, τους ελιαούχους σπόρους κλπ) ως αγροτικό προϊόν.
8. Να τηρούνται οι συμβατικές αλληλοϋποχρεώσεις στα υλοποιούμενα επενδυτικά προγράμματα και από το κράτος. Η μέχρι σήμερα διαχρονική εμπειρία έχει οδηγήσει πολλούς Νέους Αγρότες στον Τηρεσία και σε υπέρογκους τόκους.
9. Προσανατολισμός του ΕΘΙΑΓΕ και των ερευνητικών κέντρων γενικά στις ανάγκες των αγροτών και των πειραματικών καλλιεργειών, σε άμεση συνεργασία με τους θεσμοθετημένους εκπροσώπους μας. Χρηματοδότηση για έρευνες αγοράς αγροτικών προϊόντων και μελετών ευδοκίμησης καλλιεργειών στην Ελλάδα (εδαφοκλιματικά, ενδεικτικά κόστη παραγωγών/κιλό-στρέμμα κτλ), σαν εργαλεία υποβοήθησης λήψης αποφάσεων. Τα αποτελέσματα να κοινοποιούνται ευρέως σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τις οργανώσεις αγροτών και τους αγρότες.
10. Δημιουργία Τράπεζας Γης με εγγυοδοσία του ελληνικού κράτους και διευκολύνσεις αγοράς ή μακροχρόνιας ενοικίασης γης από νέους αγρότες και ομάδες παραγώγων. Πρόβλεψη εταιρικού σχήματος από αγρότες και μη αγρότες για αξιοποίηση ιδιόκτητης αγροτικής γης (ποσοστιαία συνεκμετάλλευση αγροτικής παραγωγής). Κληρονομικές ρυθμίσεις, καθώς και εξασφάλιση χρήσης επαρκούς αγροτικής γης.
11. Υποστήριξη της συνεργασίας και δικτύωσης με τα σημεία κατανάλωσης για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων και της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων και Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας. .
12. Επιπλέον ενίσχυση των αγροτών για τη μεταβατική περίοδο προς «νέες καλλιέργειες» ποιοτικών και πιστοποιημένων τροφίμων.
13. Συμπαράσταση των καταναλωτών, δηλαδή όλων των Ελλήνων, για την προώθηση των ποιοτικών πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων, ώστε και οι ίδιοι να ικανοποιούνται και τα χρήματά τους να μένουν στην Ελλάδα και να δημιουργούν προϋποθέσεις τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, επ’ ωφελεία όλων των Ελλήνων.
14. Τώρα που απαξιώθηκαν σχεδόν πλήρως τα μοντέλα των οικονομιών και της αγοράς, αφού παράγουν μόνο κρίσεις, οι Νέοι Αγρότες επιθυμούν να συμμετέχουν για την δημιουργία μηχανισμών εποπτείας της αγοράς των αγροτικών προϊόντων, για νέα χρηματοδοτικά μέσα (όπως Ηθική Τράπεζα, ΤΕΠΜΑγροτικών Εκμεταλεύσεων κλπ)

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Β. Γιαννόπουλος: Το σημερινό κείμενο διαπιστώσεων, θέσεων και προτάσεων αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση των συμπερασμάτων-θέσεων του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Αθήνα, 14 Σεπ 2008), που είχε ως θέμα «Η μετά το 2013 εποχή», και του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Αρχ. Ολυμπία, 5 Σεπ 2010) που είχε θέμα «Νέοι Αγρότες & Περιβάλλον, φυσικό, τεχνολογικό, οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό” και είναι προπομπός της ημερίδας «Το Μέλλον του Αγροτικού Κόσμου», που οργανώνει η ΠΕΝΑ σε συνεργασία με την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης στις 7 Φεβ 2009, μέσα στην Agrotica στην Θεσσαλονίκη.
Η ανεπαρκέστατη μοναδική συνάντηση που είχαμε τον Οκτ 2009 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγρ. Αναπτυξης & Τροφίμων μας δημιούργησε την εντύπωση μιας προσπάθειας απαξίωσης των Νέων Αγροτών, ντροπιάζοντας τους αγώνες μας και την αγωνία μας για μια διαφορετική ύπαιθρο. Το ανησυχητικό είναι ότι όχι μόνο δεν δόθηκε η ευκαιρία στην ΠΕΝΑ να αναπτύξει τις προτάσεις της, αλλά ότι βλέπουμε να επιχειρείται ο εγκλωβισμός των αγροτικών θεμάτων, με την σύμπραξη επιλεκτικής συγγένειας αγροτοπατερναλιστικών δομών, σε μία διαχείριση μόνο των επιδοτήσεων τιμών αγροτικών προϊόντων. Η ΠΕΝΑ οραματίζεται μια Ελλάδα με ποιοτικά πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα, με φροντίδα της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, από περήφανους νέους αγρότες.
Με το νου στις αναδυόμενες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα στην μετά το 2013 εποχή, και ορίζοντα το 2020, οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες στις Ενώσεις Νέων Αγροτών, ταυτόχρονα με την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όλου του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, καλούν τους Νέους Αγρότες και τους «εν δυνάμει δικαιούχους» Νέους Γεωργούς την Τετάρτη, 27 Ιαν 2010, στις 11.30, στην πλατεία Καραϊσκάκη (Ξενοδοχείο Stanley) στην Αθήνα.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Τους θεμελιωτές της τίμησε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Επαρχίας Θήβας


Συνολικά, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Επαρχίας Θήβας βράβευσε για την πολυετή προσφορά τους, τον πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και Α` Αντιπρόεδρο του ΕΠΒ κ. Αριστείδη Βούλγαρη καθώς και τα μέλη της και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κκ. Γιάννη Ασημίνα και Δημήτρη Θεοδώρου, ως πρότυπο επιχειρηματία τον Θηβαίο κ. Νίκο Πάλλιο, τον π. Νεκτάριο Αντωνόπουλο, Αρχιμανδρίτη και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Σαγματά για την «Γέφυρα της Αγάπης», ένα επίσης πολυετές κοινωνικό έργο φιλοξενίας εγκαταλειμμένων παιδιών των ορθόδοξων περιοχών της Ρωσίας και του πρώην ανατολικού μπλογκ, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας κ. Νίκο Σραττέλο , τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Κώστα Παπασπύρου καθώς και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτη Αγνιάδη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες μέλη της Ομοσπονδίας, η Διοίκηση του ΕΠΒ και των Εμπορικών Συλλόγων, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, συλλόγων και φορέων καθώς και των ΜΜΕ.
«Είναι πράγματι μια πρωτοβουλία που λάβαμε για πρώτη φορά φέτος, με σκοπό να τιμήσουμε τους θεμελιωτές της Ομοσπονδίας, τα στελέχη εκείνα που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και προσπάθησαν για την εδραίωση των δικαιωμάτων μας. Είμαι και εγώ προσωπικά ιδιαίτερα συγκινημένος που είμαστε όλοι μαζί, που μπορούμε να στηριχθούμε ο ένας στον άλλο, προκειμένου να μεταδώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία για την τοπική μας οικονομία» δήλωσε ο αποκαλυπτικός – ως παρουσιαστής και οικοδεσπότης – πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχών Επαρχίας Θηβών κ. Χρήστος Χαρατσής. «Ζούμε όλοι μας και βιώνουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, εισπράττουμε την έλλειψη ρευστότητας, ανησυχούμε για την επιβίωση των επαγγελματιών και των βιοτεχνών μας, όμως, δεν θεωρούμε πως έφτασε η αρχή του τέλους. Η βραδιά που οργανώσαμε θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας και βιώσιμης προοπτικής για την τοπική κοινωνία στην ίδια πρώτα την τοπική κοινωνία και να σταματήσουμε αυτή την κινδυνολογία που δεν ωφελεί ούτε την ψυχολογία της κοινωνίας ούτε και των επιχειρηματικών» συμπλήρωσε.
«Θέλω επ` ευκαιρία της βραδιάς να τονίσω πως η Ομοσπονδία και φέτος θα παράσχει στα μέλη της κάθε ηθική βοήθεια και θα προσπαθήσει να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο όλους μας με νέες ιδέες δίνοντας έμφαση και στην επιμόρφωση. Σ` αυτό επιθυμώ να συμβάλλεται και εσείς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» κατέληξε ο κ. Χαρατσής.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Κατ. Μπατζελή: «Στα αιτήματα του αγροτικού κόσμου απαντάμε με συγκεκριμένη ατζέντα Κοινωνικού Διαλόγου»


Η παροχή εθνικών επιδοτήσεων χωρίς προγραμματισμό και δομή στήριξης της αγροτικής οικονομίας, δεν έχει πραγματικό αποτέλεσμα στο αγροτικό εισόδημα. Μια επιδοματική πολιτική δεν εγγυάται καμία προοπτική βελτίωσης του εισοδήματος. Ταυτόχρονα, μια τέτοια επιλογή θα ενίσχυε τον κίνδυνο συγχρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα έθετε σε μειονεκτική θέση την ελληνική γεωργία στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η κακοδιαχείριση των Κοινοτικών επιδοτήσεων κοστίζει εκατομμύρια ετησίως στον Έλληνα φορολογούμενο ενώ είναι μια απώλεια εθνικών πόρων για την στήριξη των πραγματικών αναγκών του έλληνα αγρότη.
Κεντρική επιλογή και στόχος μας είναι όχι μόνο η διασφάλιση των 2,8 δισ. ευρώ των Κοινοτικών επιδοτήσεων αλλά και η πιο αποδοτική αξιοποίηση των πόρων αυτών για την ενίσχυση της παραγωγής, της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων.
Διάφορες ενισχύσεις ύψους 800 εκ, που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Επιβαρύνουν περαιτέρω τον εθνικό προϋπολογισμό χωρίς να παρέχουν τις προοπτικές και τις πραγματικές λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική γεωργία. Ενώ καλούμαστε να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά πίσω στην Ε.Ε.
Δεν επιλέγουμε πρόσκαιρες διευθετήσεις αλλά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις.
Το αγροτικό, δεν είναι διμερές ζήτημα αλλά αφορά όλη την κοινωνία και τους οικονομικούς εταίρους.
Το αναδεικνύουμε σε όλες του τις διαστάσεις με όλους τους εμπλεκόμενους.
ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ.
Μέχρι σήμερα εκτός των προκαταβολών έχουμε εγγυηθεί κι έχουμε προχωρήσει την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για την ρευστότητα της οικονομίας (ρυθμίσεις δανείων, Τειρεσίας), στην αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από το 7 στο 11%, την ένταξη στις ρυθμίσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, την ένταξη στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τακτοποιήσαμε επίσης χρονίζουσες εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ και του Προγράμματος Αλ. Μπαλτατζής από το 2004.
Οι αγρότες είχαν την ίδια μεταχείριση με όλους του άλλους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

"Η Βοιωτία στην Περιφέρεια Αττικής"


Αλήθεια διερωτήθηκε κανείς που οφείλεται αυτό ΄ Η απάντηση είναι πολλή απλή , αρκεί να ανατρέξει κανείς λίγο πίσω στην ιστορία της
συγκρότησης της Αυτοδιοίκησης μετά την δημιουργία του νέου μικρού Ελληνικού Κράτους . Το 1835 δημιουργήθηκε ο Νομός Αττικοβοιωτιας που περιλάμβανε τις επαρχίες Αττικής, Πειραιώς ,Μεγαριδας, Αιγινης , Θήβας. και Λιβαδειάς ( νόμος ΒΧΔ ),που παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1899 , οποτε η Βοιωτία έγινε ξεχωριστός Νομός( νόμος ΓΥΛΔ ) .Το 1909 επανασυσταθηκε ο Νομός Αττικοβοιωτιας που παρέμεινε μέχρι την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου οπότε δημιουργήθηκε ξανά σαν ξεχωριστός Νομός η Βοιωτία . Αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανένα οτι ο αναμορφωτής της νεότερης Ελλάδας ο μεγάλος πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής Αττικοβοιωτιας και ήταν ιδιαιτέρα περήφανος για την επιλογή του να πολιτεύεται σε αυτή τη περιοχή .
Αυτή η φύση και θέση της Βοιωτίας μέσα στο πλαίσιο της ενότητας αυτής δημιούργησε και συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα να δημιουργεί ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς . Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πάνω από
70.000 Βοιωτοί ,συμφώνα με μέτριους υπολογισμούς ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αττική , και ιδιαιτέρα στις περιοχές Περιστεριου
Αιγάλεω , Χαϊδαρίου αλλά και λιγότερο σε άλλες περιοχές έχουν μεγάλη συμμετοχή σαν εκλεγμένοι σε οργανισμούς αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού . Ακόμη δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η
μεγαλύτερη οδός του Λεκανοπεδίου Αττικής , η οδός Θηβων ονομάστηκε έτσι προς τιμήν και της πόλης και των χιλιάδων Θηβαίων που ζούσαν
στην ευρύτερη περιοχή.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά πολλοί Οργανισμοί του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα αλλά και ΔΕΚΟ ( ΔΕΗ, ΟΤΕ ) αλλά και ιδιωτικοί χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί ( Τράπεζες κλπ ) χωροταξικά έχουν εντάξει τις υπηρεσίες τους στη Βοιωτία μαζί με αυτές της Αττικής . Το ότι ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων προωθεί την λειτουργία του προαστιακού δικτύου του κατά αρχήν στη Θήβα και αργότερα στη Λιβαδειά είναι γιατί θεωρεί την
Βοιωτία μέρος του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του Λεκανοπεδίου .
Να θυμίσουμε ακόμη τη περίπτωση του Δήμου Ερυθρών που διοικητικά ανήκει σήμερα στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής ορισμένες όμως υπηρεσίες του εντάσσονται στη Θήβα όπως Νοσοκομειακές , Αστυνομικές , Δ.Ο.Υ. Ακόμη και στον τομέα της Δικαιοσύνης η δευτεροβάθμια απονομή της ( Εφετείο ) γίνεται στην Αττική .
Αλλά πέρα από τις καθαρά υπηρεσιακές και διοικητικές στρεβλώσεις που υπάρχουν στην Στερεά σε σχέση με την Βοιωτία αυτή καθαυτή η κοινωνία της Βοιωτίας δεν απέκτησε ποτέ τον συναισθηματικό δεσμό με την περιφέρεια . Άλλωστε πως να τον αποκτήσει αφού ούτε μια απλή συγκοινωνιακή σύνδεση
με υπεραστικό ΚΤΕΛ δεν υπάρχει μεταξύ Θήβας , Σχηματαριου ,Οινοφυτων με την έδρα της περιφερείας . Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μελέτη-έρευνα που έγινε πριν 4-5 χρόνια στα διόδια Αφιδνων σχετικά με τον τόπο προέλευσης των αυτοκινήτων που εισέρχονται στη Αττική καθημερινά , μετρηθήκαν ότι 6.000-6.300 οχήματα έχουν προέλευση την Βοιωτία , χωρίς να υπολογίζονται οι πολίτες που καθημερινά μετακινούνται με το ΚΤΕΛ και το τραίνο. Και φυσικά σε αυτούς περιλαμβάνονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Δερβενοχωριων . που η φυσική τους διέξοδος είναι δεκάδες χρόνια τώρα η Δυτική Αττική ( Ελευσίνα κλπ ) και επιπλέον οι δέκα και πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής Θήβας – Οινόφυτων – Σχηματαρίου που πηγαινοέρχονται καθημερινά για εργασία στην Βοιωτία ( μονο 2500 ειναι οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ ). Θα μπορούσα να αναφέρω μια σειρά από επιστημονικές μελέτες παλαιότερες και νεότερες. ( Δοξιάδης , Τρίτσης , Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ) που για χρόνια τώρα θεωρούν την Βοιωτία << έργο λόγο και θέση >> αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Αττικής, όμως επειδή αυτά και αλλά τόσα που μπορώ να παραθέσω απλώς επιβεβαιώνουν την άποψη όχι μόνο την δική μου αλλά όλων.
Πρέπει να περάσουμε στην πράξη.
Επί του πρακτέου λοιπόν θεωρώ ότι τώρα είναι ο καιρός να αναθεωρηθεί η απόφαση που λήφθηκε το 1986 κάτω από άλλες συνθήκες όπως αναφέρω στην αρχή της παρέμβασης μου και η πράξη έδειξε ότι αυτό το μοντέλο δεν λειτούργησε, και να επικρατήσουν επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια εν όψει της συζήτησης για την νέα δομή της αυτοδιοίκησης στον τομέα των περιφερειών. ( ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ )
Είναι όμως επιβεβλημένο να επισημάνω μερικά από τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την ένταξη της Βοιωτίας στην Περιφέρεια Αττικής.
ΠΡΩΤΟ
Δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός το κυριότερο πρόβλημα που πρόεκυψε από την μη ένταξη της Περιφέρειας Στερεάς στο ΕΣΠΑ ( Στόχος 1 ) λόγω της Βοιωτίας
( αυξημένη πλασματική οικονομική ευρωστία λόγω Οινοφύτων – Σχηματαρίου ) μια ευρωστία πλασματική στην ουσία που από την μια δεν διαχέεται στο νομό και από την άλλη η αιτία της μη ένταξης της Περιφέρειας στο κύριο κορμό του ΕΣΠΑ.
Η ένταξη της Βοιωτίας στην Αττική θα αλλάξει τα κριτήρια ένταξης στο ΕΣΠΑ και έτσι οι υπόλοιποι νομοί της Στερεάς θα τύχουν χρηματοδότησης όλων των δράσεων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά οφελειμένη θα είναι και η Βοιωτία γιατί η Αττική έχει ενταθεί στις δράσεις του ΕΣΠΑ.
ΔΕΥΤΕΡΟ
Η ένταξη της Βοιωτίας θα βοηθήσει τα μέγιστα να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα στον τομέα των υποδομών και του περιβάλλοντος με ενιαίο τρόπο.
Η περιβαντολογική αναβάθμιση του Ασωπού θα αποτελέσει ένα ενιαίο έργο μια και τώρα εμπλέκονται τέσσερεις διαφορετικοί φορείς ( Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς και δυο Νομαρχίες Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής )
Η κατασκευή της πολυσυζητημένης οδού Υλίκης – Ελευσίνας θα ειναι πλέον έργο της μιας Περιφέρειας.
Ακόμη θα επιτευχθεί η ενιαία και οργανωμένη προστασία και ανάδειξη των οροσειρών του Κιθαιρώνα και της Πάρνηθας.
ΤΡΙΤΟ
Η ένταξη της Βοιωτίας στην Αττική θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο και βοηθούντων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων – καθαρές παραλίες, παραδοσιακοί οικισμοί, ορεινοί προορισμοί. Την μόνιμη εγκατάσταση πολλών χιλιάδων μονίμων μέχρι τώρα κατοίκων των υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Ήδη το φαινόμενο παρατηρείται τώρα στην περιοχή Δηλεσίου ( μόνιμοι εγκατάσταση συνταξιούχων αλλά και εργαζομένων στην περιοχή της Θήβας – διαμονή Θήβα – εργασία Αθήνα )
ΤΕΤΑΡΤΟ
Θα επιτευχτεί κάτω από ενιαία διοίκηση η χωροθέτηση του δευτερογενούς τομέα( βιομηχανία – βιοτεχνία )που σήμερα παρουσιάζει αυτή την άναρχη
εγκατάσταση και την απαράδεκτη κατάσταση, ιδιαίτερα στις περιοχές Οινόφυτων – Σχηματαρίου –Ελαιώνα Θηβών.
Πιστεύω ότι το θέμα της αναδιάταξης της περιφερειακής συγκρότησης σε ότι αφορά το νομό μας πρέπει να το δούμε στη σωστή αναπτυξιακή βάση και έχοντας υπ’ όψιν τα νέα οικονομικά δεδομένα και προπάντων πέρα από στενά και μικροπολιτικά παιχνίδια επιβάλλεται λοιπόν να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης διαβούλευσης, στα εκλεγμένα όργανα των υπαρχόντων οργανισμών αυτοδιοίκησης στους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και κάθε Βοιωτό είτε ζει και δραστηριοποιείται στο νομό είτε εκτός της Βοιωτίας.
Θα ήμουν ικανοποιημένος αν αυτό το άρθρο και η παρέμβαση αποτελέσει άμεσα το έναυσμα για μια διαβούλευση ανοικτή μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και σε τελευταία ανάλυση να ζητήσουμε την γνώμη των κατοίκων, είτε μέσα από ένα τοπικό δημοψήφισμα είτε μέσα από μια ευρεία καμπάνια μέσω της συγκέντρωσης υπογραφών των πολιτών της Βοιωτίας.
Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η μοναδική ευκαιρία για την Βοιωτία να αλλάξει την πορεία της και να βρει την αναπτυξιακή διαδρομή. Θέλω τις παρατηρήσεις σας , τις υποδείξεις σας για παραπάνω στοιχεία που θα βοηθήσουν σ’αυτό το στόχο, που θα πρέπει να είναι στόχος κάθε Βοιωτού όπου ζει και δραστηριοποιείται.
Μόνο με μια γενική Πανβοιωτική κινητοποίηση μπορούμε να αλλάξουμε την μοίρα του νομού μας.
ΤΡΙΚΑΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ Msc Ε.Μ.Π
Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων
Email : th1ntric@otenet.gr

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Οι αρματολοί της Ρούμελης


Η μελέτη αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο επιχειρεί ο συγγραφέας να καταδείξει τη μορφοδομική εικόνα της αρματολικής κοινωνίας χρησιμοποιώντας στον παραδειγματικό άξονα στοιχεία από τους Ρουμελιώτες οπλαρχηγούς και τη δράση τους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποσαφηνίσει τη λογική των αρματολικών και συγγενικών δικτύων στην περιοχή της Ρούμελης παρακολουθώντας το φαινόμενο του αρματολισμού σε κρίσιμες στιγμές και καμπές του, όπως ήταν η προεπαναστατική περίοδος του Αλή πασά και η περίοδος του Μαυροκορδάτου κατά την Επανάσταση. Στο τέλος του πρώτου μέρους ο Δημήτρης Τσιάμαλος συνθέτει δύο πολυσέλιδους πίνακες. Ο πρώτος αφορά στα αρματολικά-συγγενικά δίκτυα της Ρούμελης και ο δεύτερος αφορά στα αρματολίκια και στους αρματολούς της Ρούμελης. Και οι δύο πίνακες συνοδεύονται από αναλύσεις δεδομένων, ενώ ο δεύτερος πίνακας δίδει με χρονολογική σειρά τα ονόματα των αρματολών ανά αρματολική περιφέρεια, καθώς και πληροφορίες για τους αρματολούς και τα αρματολίκια.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης του ο συγγραφέας εξετάζει τον τρόπο οργάνωσης των Ρουμελιωτών ενόπλων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν καθοριστικές προκλήσεις, που αφορούσαν στο πολιτικό μέλλον της περιοχής τους. Τα καπάκια, το Ζαπάντι και η διεισδυτικότητα της Φιλικής Εταιρείας προεπαναστατικά στο χώρο της Ρούμελης είναι μερικά από τα ζητήματα που μπαίνουν στο στόχαστρο της έρευνας του συγγραφέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δίνονται τεκμηριωμένες απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα, που σχετίζονται με τη διεισδυτικότητα της Φιλικής Εταιρείας στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας, τη μυητική διαβάθμιση των περιοχών του συγκεκριμένου χώρου, τα κέντρα μύησης στη Φιλική Εταιρεία, την κοινωνική διαστρωμάτωση των μυημένων και τη διαμόρφωση εν γένει του γεωγραφικού και ταξικού χάρτη της Φιλικής Εταιρείας στη Ρούμελη. Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάζεται πολυσέλιδος ονομαστικός κατάλογος Φιλικών της Ρούμελης με αποτέλεσμα αφενός να γίνεται σαφές το αριθμητικό μέγεθος των μυημένων κατοίκων της Ρούμελης στη Φιλική Εταιρεία και αφετέρου να γίνεται εμφανής η γεωγραφική και κοινωνική διαστρωμάτωση. Ο εν λόγω κατάλογος διανθίζεται με πληροφοριακό υλικό σχετικό με τον τόπο καταγωγής του μυημένου, το επάγγελμα, το χρόνο και τον τόπο μύησης, το όνομα του μυητή και με διάφορα άλλα στοιχεία βιογραφικού περιεχομένου του μυημένου.
Το βιβλίο του Δημήτρη Τσιάμαλου ‘’Οι Αρματολοί της Ρούμελης’’ (που ουσιαστικά είναι η Διδακτορική του Διατριβή με την προσθήκη τριών ενοτήτων, ενός ένθετου φωτογραφιών, ενός ευρετηρίου κύριων ονομάτων και γενικών συμπερασμάτων) δεν απευθύνεται μόνο σε ένα εξειδικευμένο κοινό, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία μέσα από τις πηγές. Απευθύνεται πρωτίστως στους Ρουμελιώτες, αφού στις 500 περίπου σελίδες του αναλύονται και ερμηνεύονται πρακτικές και συμπεριφορές των προγόνων τους. Ο Γεωργάκης Νικολού Βαρνακιώτης, ο Γιαννάκης Ράγκος, ο Θοδωράκης Γρίβας, ο Δημήτριος Μακρής, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος, ο Γιαννάκης Γιολδάσης, ο Ανδρέας Ίσκος, ο Νικολός Στορνάρης, ο Ανδρέας Γριβογιώργος, ο Γιαννάκης Κοντογιάννης, ο Δημήτρης Καραϊσκος, ο Γεώργιος Βαλτινός, ο Κομνάς Τράκας, ο Γιάννης Μπουκουβάλας, ο Μήτρος Σκυλοδήμος είναι μερικοί από τους Αρματολούς που εξετάζονται στην παρούσα μελέτη με βάση τα έγγραφα της εποχής.
Μεγάλο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εν λόγω βιβλίο και η διαμάχη του Γιαννάκη Ράγκου με το Γεώργιο Καραϊσκάκη για το αρματολίκι των Αγράφων. Ο συγγραφέας στην πέμπτη ενότητα του τρίτου κεφαλαίου αναλύει διεξοδικά και φωτίζει επιστημονικά ένα θέμα που δεν είχε μέχρι τώρα επαρκώς μελετηθεί από την ελληνική ιστοριογραφία. Έτσι χρησιμοποιώντας ένα πλήθος εγγράφων -που για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας- προσπαθεί να ανιχνεύσει τους λόγους της μεγαλύτερης αρματολικής σύγκρουσης στο χώρο της Ρούμελης, καθώς στη διεκδίκηση του συγκεκριμένου αρματολικιού από τους δυο οπλαρχηγούς θα εμπλακούν με τη μία ή την άλλη πλευρά των διεκδικητών όχι μόνο οι αντίπαλοι και οι φίλα προσκείμενοι Αρματολοί της Δυτικής Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, αλλά ο Μαυροκορδάτος με τη Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, ο Κουντουριώτης με την Κεντρική Διοίκηση στην Πελοπόννησο και ο τουρκικός παράγοντας.

Συνεδρίασε η ΤΕΔΚ για τον Καλλικράτη


«…1. Με δεδομένη τη δεινή οικονομική κατάσταση των περισσότερων Δήμων της χώρας και τη γενικότερη δημοσιονομική στενότητα σε ότι αφορά την Αυτοδιοίκηση : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και να εξυγιανθούν οικονομικά οι Δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα γιατί σε διαφορετική περίπτωση απλώς θα αναπαράγουμε τη μιζέρια σε διευρυμένο επίπεδο
2. Με βάση τις πιο πάνω διαπιστώσεις Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:
2.1. Να αφορά μεταρρύθμιση του κράτους που θα πρέπει να περιοριστεί σε αρμοδιότητες εθνικού χαρακτήρα όπως άμυνα, εξωτερική πολιτική, δημόσια τάξη, δημοσιονομική διαχείριση κ.λ.π.
2.2. Να περιλαμβάνει περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Περιφερειάρχη που να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποκλειστικά τον προγραμματισμό της περιφερειακής ανάπτυξης και το Ε.Σ.Π.Α.
2.3. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εξασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση των νομών της Περιφέρειας.
2.4. Σε νομαρχιακό επίπεδο πρέπει να διατηρεί αποκεντρωμένες νομαρχιακές υπηρεσίες.
2.5. Να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στους οποίους κατοικούν τα ¾ των Ελλήνων.
2.6. Να δημιουργεί ισχυρούς Δήμους (ή συνδέσμους Δήμων ή συμβούλια περιοχής) αλλά με σεβασμό της τοπικής ιδιαιτερότητας:
• η έκφραση της τοπικής κοινωνίας, η δημοκρατική λειτουργία και η διαφάνεια πρέπει να εξασφαλίζεται μέσα από αποκεντρωμένες αιρετές βαθμίδες αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο τουλάχιστον των υφιστάμενων Δήμων, με διοικητική υποστήριξη, προϋπολογισμό και αρμοδιότητες για:
α)Τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που δεν εντάσσονται σε λογικές οικονομίας κλίμακας και έχουν αυτόνομο τοπικό χαρακτήρα (π.χ. η διαχείριση ενός μικρού αρδευτικού έργου)
β)Την εκτέλεση μικρών έργων με ελάχιστους εγγυημένους πόρους έτσι ώστε να λύνονται τα μικρά καθημερινά προβλήματα.
• οι ισχυροί Δήμοι που θα προκύψουν να αναλάβουν ουσιαστικές αρμοδιότητες συνοδευμένες από τους αντίστοιχους πόρους.
• η μεταρρύθμιση πρέπει να αφορά και φορολογική αποκέντρωση ασφαλώς χωρίς προσθήκη επιπλέον φόρων
Μετά τη διαλογική συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων Δημάρχων και Κοινοταρχών του Ν Βοιωτίας στην Ολομέλεια των Δημάρχων, το Διοικητικό Συμβούλιό μας, στην συνεδρίασή της 16-1-2010 αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στην Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Βοιωτίας των παρακάτω:
1. Πραγματικά αποτελεί κοινή συνείδηση και ώριμη απαίτηση της κοινωνίας μας, για ένα συνολικό επανασχεδιασμό στην Διοίκηση του ελληνικού κράτους και την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας , στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών , δίνοντας παράλληλα νέα αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την Ελληνική Περιφέρεια.
2. Ο συνολικός επανασχεδιασμός πρέπει να κινείται παράλληλα και στα τρία επίπεδα: α) Οργάνωση του επιτελικού Κράτους β) Σχεδιασμός της β΄βάθμιας αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και γ) Δημιουργία ισχυρών Δήμων με πόρους και αρμοδιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
3. Θα πρέπει να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης , ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις και κατά συνέπεια συγκρούσεις σε τοπικό επίπεδο
4. Στις αρμοδιότητες των νέων Δήμων θα πρέπει να συμπεριληφθούν και α) πρωτοβάθμια υγεία β) διαχείριση του κτηματολογίου, που πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να υλοποιηθεί και γ) λιμενικά ταμεία.
5. Κοστολόγηση κάθε αρμοδιότητας που ανατίθεται στους Δήμους και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων για την ολοκληρωμένη άσκησή των
6. Οι πόροι των 4 δις ευρώ του Προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, να αποσαφηνιστεί ότι θα κατευθυνθούν μόνο σε έργα των Δήμων , ως συνέχεια του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ
7. Στα πλαίσια της ενίσχυσης της διάστασης της εγγύτητας του θεσμού προς τους πολίτες, ισχυρή αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων με πόρους και αρμοδιότητες . Να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε Τοπικό Συμβούλιο να διαχειρίζεται τους πόρους που θα τους δοθούν, στα πλαίσια ενός προυπολογισμού που θα συντάσσει το Τ.Σ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα (χωριό) και θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.
8. Το Εκλογικό σύστημα εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων θα πρέπει να διασφαλίζει την συνοχή του νέου Δήμου και παράλληλα να διασφαλίζει και την εκλογή τουλάχιστον ενός Δημοτικού Συμβούλου, από τον συνδυασμό της πλειοψηφίας, από κάθε υφιστάμενο Δήμο. Σε αυτή τη λογική προτείνουμε την εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων από το σύνολο των ψηφοφόρων του Δήμου, με την ποσόστωση εκλογής τουλάχιστον ενός δημοτικού συμβούλου, στην πλειοψηφία, από κάθε σημερινό Δήμο.
9. Η εκλογή των τοπικών συμβούλων να είναι κατά συνδυασμούς, όπως ισχύει και σήμερα. Ο αριθμός των μελών των τοπικών συμβουλίων να είναι : α) στα Δημοτικά διαμερίσματα μέχρι 500 κατοίκους να εκλέγονται 3μελή Τοπικά Συμβούλια β) άνω των 500 κατοίκων να εκλέγονται 5μελή τοπικά συμβούλια, κατ΄ ανάλογο τρόπο εκλογής με τον σημερινό.
10. Αποσαφήνιση του ρόλου του Συνηγόρου του Δημότη, για την αποφυγή δημιουργίας ενός πόλου καθημερινής σύγκρουσης με την Δημοτική Αρχή
11. Για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά παράλληλα και την πιο ουσιαστικό και ευέλικτο έλεγχο των δαπανών των Δήμων, εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκατασταθεί εντός των Δήμων.
12. Για το χωροταξικό σχεδιασμό των νέων Δήμων να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας , με βάση τον συνολικό αριθμό των Δήμων στην Ελλάδα , κατ΄ αναλογία και στην Βοιωτία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Ν Βοιωτίας θεωρεί ότι με την ενσωμάτωση των παραπάνω προτάσεων στο τελικό νομοσχέδιο του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , θα δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Α΄ βάθμια αυτοδιοίκηση που πραγματικά θα προσφέρει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία της Β. Τσόνογλου στη Βουλή


Και ενώ η αγωνία καταναλωτών κι επιχειρηματικού κόσμου ανεβαίνει στα ύψη το ΠΑΣΟΚ εισαγάγει ένα σύγχρονο νομοθέτημα απαλλαγμένο από αγκυλώσεις του παρελθόντος και προσαρμοσμένο στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, απλοποιημένο αλλά ουσιαστικό και προσανατολισμένο στην οικονομική λογική, στην «κοινωνική ειρήνη», στις «κοινωνικές ανάγκες», στην πραγματική οικονομία.
Οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα λειτουργούν προληπτικά προς προστασία της πραγματικής οικονομίας με μία διαδικασία προβλέψιμη και διαφανή όπου θα απαγορεύονται οι καταχρήσεις του θεσμού της αναγκαστικής εκτέλεσης μέσω κακόπιστων χειρισμών.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου δίνουν την δυνατότητα σε επαγγελματίες αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους όπως επίσης σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εταιρείες κάθε φύσεως που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, να «ανασάνουν», να καλύψουν τις ανάγκες τους, να επαναπροσδιορίσουν το πιστοληπτικό τους δικαίωμα και τις προτεραιότητές τους, να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δράση και να συνεχίσουν να είναι μέλη μιας σταθερά αναπτυσσόμενης κοινωνίας.
Η θέσπιση των νέων ρυθμίσεων αποτελεί κοινωνική υποχρέωση όλων μας και μία χείρα βοηθείας για τους οφειλέτες θέτοντας φραγμούς σε αδικαιολόγητους και μακροχρόνιους αποκλεισμούς των οφειλετών από την οικονομική ζωή του τόπου.
Το φερόμενο προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο αποτελείται από δυο μέρη.
Στο πρώτο μέρος ρυθμίζονται οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες και λοιπά πιστωτικά ιδρύματα καθώς και θέματα που αφορούν στην επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, ενώ στο δεύτερο μέρος ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του Ν. 3299/2004.
Με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης βιβλιαρίου επιταγών σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στο οποίο έχει επιβληθεί στέρηση τέτοιων συναλλαγών, εφόσον υπάρχει τριτεγγυητής.
Με το άρθρο 9 προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωτικώς να σέβονται τις διατάξεις του Νόμου και τους οφειλέτες.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση, η οποία παρεμβαίνει στη συμβατική αυτή σχέση, αποτελεί ένα εξαιρετικό δίκαιο και πρέπει πράγματι να προστατεύει την αρχή της ισότητας, της ασφάλειας των συναλλαγών, να καλλιεργεί αυτήν την θέση της εμπιστοσύνης. Και αυτό ακριβώς κάνει το παρόν νομοσχέδιο.
Το σπουδαίο όμως και η σημαντική πρωτοβουλία σ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στον οφειλέτη να μπορεί να επικαλείται τη μη εμφάνιση σε αρχεία δεδομένων οικονομικής του συμπεριφοράς που διατηρούν πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, όταν έχει ασκηθεί εναντίον υπέρ αυτού ή ανακοπή κατά διαταγής της πληρωμής εφόσον πιθανολογείται η ανυπαρξία της οφειλής.
Είναι ένα νομοσχέδιο που τονώνει την αγορά, τονώνει την ρευστότητα και αναθερμαίνει την οικονομία.
Είναι ένα νομοσχέδιο, λοιπόν, που πηγαίνει σε ορθή κατεύθυνση και γι’ αυτό το λόγο το υπερψηφίζουμε.

Τι είπε η Άρια Αγάτσα στην Χαλκίδα


Η βουλευτής Βοιωτίας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες τού ΠΑΣΟΚ στις πρώτες 100 μέρες τονίζοντας
"Eίναι απόφασή μας να μείνουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.Σηκώσαμε τα μανίκια απο την πρώτη στιγμή.Τα 9 νομοσχέδια που παρουσιάσαμε αποτελούν πρωτοφανή αριθμό για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ψηφίσαμε άμεσα νομοσχέδια για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ενώ ο προυπολογισμός αν και διαμορφώθηκε σε ασφυκτικές συνθήκες αποδικνύει την αποφασιστικότητά μας να υλοποιήσουμε όσα δεσεμυθήκαμε.Μιλώντας για επι μέρους τομείς η κυρία Αγάτσα τόνισε χαρακτηριστικά ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ "Συγκροτήσαμε μικρό κι ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο, καταργησαμε Επιτροπές, ξεκινήσαμε την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης,ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την αναμόρφωση τού συστηματος προσλήψεων μεσω ΑΣΕΠ".
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ "Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα Καλλικράτης, τη Νέα Αρχιτεκτονική για τη Διοικηση και την Αυτοδιοίκηση, θεμελιώνουμε την αιρετή περιφερειακή διοίκηση με 13 περιφέρειες"
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ "Συγκροτήθηκε επιτροπή που προχωρά στην προεκλογική δέσμευση για νέο εκλογικό σύστημα"
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ "Δεσμευτήκαμε και προχωράμε σε πολιτική που σέβεται τα ανθρώπινα διακιώματα.Βρίσκεται σε διαβούλευση προσχέδιο νόμου"
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ "Βρισκεται σε εξέλιξη σχέδιο δρασης που να προστατεύει τα δικαιώματα του πολίτη.1100 αστυνομικοι επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις, μειωθηκε 50% η φρουρά των πολιτικών προσώπων, ενεργοποιήθηκε πιλοτικά ο αστυνόμος της γειτονιάς.
ΠΑΙΔΕΙΑ -
ΥΓΕΙΑ "Ανοιξαμε 77 μονάδες εντατικής θεραπείας,θα γίνουν 3000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού"
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ "Ξεκινήσαμε σε συνθήκες πρωτοφανούς διαφάνειας το διαλογο για το Ασφαλιστικό"
ΑΓΡΟΤΕΣ "Καλύψαμε σοβαρές εκκρεμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης, αυξήσαμε την επιστροφη ΦΠΑ στους αγρότες τού ειδικού καθεστώτος απο 7% σε 11%, δώσαμε επιδομα κοινωνικής αλληλεγγυης, αυξησαμε τις συνταξεις του ΟΓΑ, δημιουργούμε προυποθέσεις για την απρόσκοπτη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων"
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ "Μέσα σε 100 μέρες αφήσαμε πίσω μια περίοδος απουσίας απο τα διεθνη γεγονότα. Η Ελλάδα ειναι ξανά διπλα στην Κύπρο όχι με λόγια αλλα με πράξεις, ειχαμε ουσιαστική παρουσία και προτάσεις στην Ευρωπαική Ενωση, συγκεκριμένη στρατηγική στις σχέσεις μας με την Τουρκία, κάναμε διεθνείς παρεμβάσεις για το περιβάλλον".
Κλείνοντας η βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας και της αποκλιμάκωσης του χρέους τόνισε "Οι 100 μέρες είναι μόνο η αρχη.Συνεχίζουμε δημιουργικά κι αταλάντευτα την πορεία μας ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε οικοδομήσει μια νέα Ελλάδα .Μια Ελλάδα προόδου και ευημερίας που βάζει πάνω απ όλα τον ΠΟΛΙΤΗ".
Η κυρια Αγάτσα στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία της Κατ. Μπατζελή στο Υπουργικό Συμβούλιο


Και εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι πέραν της εσωτερικής δέσμευσης την οποία πρέπει να έχουμε όλοι μας, θεωρώ ότι η αξιοπιστία αυτού του προγράμματος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας δώσει τη δυνατότητα και μίας γενικότερης διαπραγμάτευσης. Για να κάνουμε την αλλαγή της λειτουργίας και φιλοσοφίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπου Πρόεδρε και εσείς επανειλημμένως έχετε τονίσει, ότι είναι «ασύμβατο» με την πορεία ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχοντας όμως ένα ισχυρό όπλο της σωστής διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο νομίζω και είμαι απόλυτα βέβαιη ότι θα ισχυροποιηθεί και ο πολιτικός σας λόγος, έτσι ώστε να επέλθει μία διαφορετική προσέγγιση.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγροτική οικονομία και το αγροτικό εισόδημα τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε, μεταξύ των οποίων και το εισόδημα των αγροτών έχει, θα έλεγα, σε πολλές περιπτώσεις καταρρεύσει, θα ήθελα να επισημάνω τις βασικότερες τροποποιήσεις και τις θεσμικές αλλαγές τις οποίες θα κάνουμε, αλλά και τις πολιτικές σε επίπεδο δομών παραγωγής, εμπορίου, αλλά και πάνω απ’ όλα στον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του αγροτικού κινήματος.
Πρώτον, θα επαναξιολογήσουμε το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» όπου σε συνεργασία με το πρόγραμμα Ανάπτυξης γενικότερα, το ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσουμε μια άλλη ανακατανομή πόρων, ώστε να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες και να δημιουργήσουμε περισσότερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας.
Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο βρίσκεται διάσπαρτο ανά την περιφέρεια χωρίς να είναι γνωστή η δυνατότητα και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού.
Και τρίτον, θα προχωρήσουμε στη διοικητικής συνένωση των εποπτευόμενων οργανισμών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή καρκινοβατούν τόσο από έλλειψη πολιτικής, αλλά και λόγω έλλειψης σωστής οργάνωσης.
Εδώ θα ήθελα να πω, ότι πέρα των ζητημάτων των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπου θα επαναξιολογηθούν τα μεγάλα έργα σε σύμφωνη γνώμη και συνεργασία με τον κ. Ρέππα, θα πρέπει τα μεγάλα έργα να έχουν ένα κοινό πλαίσιο τόσο σε ζητήματα αναδασμού, όσο και διαχωρισμού μελετών και κατασκευών. Αυτά θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε για να τα περάσουμε σε ζητήματα πολιτικής και ανταγωνιστικότητας της ίδιας της οικονομίας.
Εκτός αυτών όμως:
Πρώτον, δημιουργούμε μια άλλη πολιτική ασφάλισης της παραγωγής, έτσι ώστε ο ΕΛΓΑ να μην καταχρεώνεται και να ζημιώνει το δημόσιο.
Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε πολιτικές διαχείρισης της γεωργικής γης έτσι ώστε να αποσαφηνίζεται το που είναι η αγροτική γη και πως διαχειρίζεται και εφαρμόζουμε τις κοινοτικές και εθνικές πολιτικές.
Τρίτον, στην οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής πολιτικής, όπου μέχρι τώρα δημιουργεί τον μεγάλο πόνο και κόστος στο αγροτικό εισόδημα.
Τέταρτον, στα ζητήματα των τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θα φροντίσουμε να υπάρχει επισήμανση των προϊόντων και να μειωθεί σταδιακά το κόστος. Η τιμή τους στον καταναλωτή να επιφέρει μεγαλύτερο εισόδημα στον παραγωγό.
Και τέλος, προχωράμε σε ζητήματα συγκέντρωσης της παραγωγής, έτσι ώστε ο παραγωγός και οι Οργανώσεις να μπορούν να διαπραγματεύονται καλύτερο εισόδημα και εμπορικές τιμές.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής: όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι όμως αληθινό. Ο εθνικός προϋπολογισμός ετησίως πληρώνει από ποινές κακής διαχείρισης της αγροτικής οικονομίας, από όπου κι αν προέρχεται, περίπου 250 εκ. ευρώ.
Θα προτιμούσαμε να διαχειριστούμε σωστά τα χρήματα αυτά. Δεν θα επιθυμούσα να μας τα «πάρει» ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά να δοθούν ανακυκλούμενα στην ίδια την ελληνική αγροτική οικονομία που τα έχει πραγματικά ανάγκη. Σας ευχαριστώ πολύ.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Αίτηση Δημάρχου Οινοφύτων προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος


3. Το πρόβλημα της ρύπανσης του εδάφους και των νερών (επιφανειακών και υπόγειων) της περιοχής του Ασωπού ποταμού είναι εξαιρετικά σημαντικό –ίσως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της χώρας- καθώς έχει άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Παρά την κοινή πεποίθηση (δημόσιων αρχών και επιστημονικών φορέων) ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση για επίλυση του προβλήματος, ωστόσο διαπιστώνουμε τη συνέχιση της πλήρους απουσίας ανάληψης δράσεων εκ μέρους τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αν και είναι υποχρεωμένες από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία. Η παρούσα αίτηση-προσφυγή συνιστά το πρώτο αναγκαίο βήμα για την ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση της λήψης των κατάλληλων και αναγκαίων προληπτικών και αποκαταστατικών μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία η οποία αναφέρεται στη συνέχεια.
4. Οι παραβιάσεις της νομοθεσίας από τις αρμόδιες αρχές και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν επισημανθεί επανειλλημμένα και με τον πιο επίσημο τρόπο. Έτσι, στην Έκθεση Ελέγχου του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνεται σωρεία παραβάσεων της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων (απουσία σχεδίου διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, ελλειπείς ΑΕΠΟ, ανυπαρξία των επιβαλλόμενων αδειοδοτήσεων για την απόρριψη των αποβλήτων στο έδαφος ή στα νερά κλπ). Ειδικότερα, από τις ελεγχθείσες 19 επιχειρήσεις προέκυψε ότι καμία δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ή των επικινδύνων αποβλήτων .
Με βάση τα πορίσματα της ως άνω εκθέσεως, αλλά και τα μετέπειτα γεγονότα (όπως π.χ. η καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για έλλειψη σχεδίου διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων σε όλη την επικράτεια ), μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
ΙΙ. Η ΟΔΗΓΙΑ 2004/35/ΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
5. Η οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη εφαρμόζεται όταν μια συνεχιζόμενη δραστηριότητα προκαλεί νέες ζημίες στο περιβάλλον. Στην περίπτωση της ρύπανσης του εδάφους και των (επιφανειακών και υπόγειων) νερών της περιοχής του Ασωπού ποταμού έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη δεδομένου ότι οι φορείς εκμετάλλευσης της περιοχής που προκάλεσαν τη ρύπανση αυτή συνεχίζουν να το πράττουν και σήμερα όπως αυτό αποδεικνύεται από τις επιστημονικές εκθέσεις. Στην οδηγία δηλαδή προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις ρύπανσης επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα από τις επιχειρήσεις και τις αρμόδιες αρχές.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
α) Μέτρα πρόληψης
6. Με βάση τα πραγματολογικά δεδομένα και το αναφερόμενο παραπάνω θεσμικό πλαίσιο, τέτοια μέτρα –εντελώς ενδεικτικά- είναι:
-Άμεση θεσμοθέτηση Μητρώου των δραστηριοποιούμενων στην περιοχή επιχειρήσεων.
- Θέσπιση κανονιστικής διάταξης με την οποία θα είναι υποχρεωμένες όλες οι επιχειρήσεις της περιοχής να ακολουθήσουν εξ υπαρχής την πλήρη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έτσι, ώστε να λαμβάνονται υπόψη –μεταξύ των άλλων- η σωρευτική δράση των επιπτώσεων στο νερό, στο έδαφος και στον αέρα.
- Έλεγχος για το κατά πόσο εφαρμόζονται οι Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές από τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης. Ο έλεγχος να ανατεθεί στο ΤΕΕ.
- Παντελής απαγόρευση οποιασδήποτε ανεξέλεγκτης διάθεσης υγρών ή άλλων αποβλήτων στο έδαφος, στο υπέδαφος και στον Ασωπό ποταμό. Θέσπιση διάταξης με την οποία η παραβίαση της απαγόρευσης θα επιφέρει τη σφράγιση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης.
- Εντός ενός έτους ολοκλήρωση της διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων σύμφωνα με την ΚΥΑ ΗΠ 13588/725/06. Κατά το μεσοδιάστημα, η συλλογή, μεταφορά και τελική διάθεση των επικινδύνων αποβλήτων θα διενεργείται από εταιρίες που κατέχουν νόμιμη άδεια.
-Άμεση κατάρτιση Προγράμματος Μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 12 ΠΔ 51/07 για τα νερά, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται μέτρα για σημειακές πηγές απορρίψεων, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση.
-Άμεσος καθορισμός με Προεδρικό Διάταγμα της παρόχθιας ζώνης του Ασωπού και των ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η εγκατάσταση επιχειρήσεων στα πρότυπα του Κηφισού ποταμού.
-Θέσπιση Φορέα Διαχείρισης Ασωπού ποταμού και της παρασώπιας περιοχής με ευρείες αρμοδιότητες παρεμβάσεων και ελέγχου των δραστηριοτήτων.
β) Μέτρα αποκατάστασης
7. Με βάση τα πραγματολογικά δεδομένα και το αναφερόμενο παραπάνω θεσμικό πλαίσιο, τέτοια μέτρα –εντελώς ενδεικτικά- είναι:
για την αποκατάσταση της ρύπανσης του εδάφους
-Δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης της αποκατάστασης της ρύπανσης της περιοχής (εδάφους και νερών).
-Επιστημονική αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία των κατοίκων της περιοχής από το ρυπασμένο έδαφος σύμφωνα με αναγνωρισμένη και κοινά αποδεκτή μεθοδολογία.
-Με βάση τα πορίσματα της παραπάνω αξιολόγησης να ληφθούν μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίζεται ότι οι συγκεκριμένοι ρύποι απομακρύνονται, ελέγχονται, περιορίζονται ή μειώνονται έτσι ώστε να μην δημιουργεί πλέον σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η επιλογή των μέτρων (απομάκρυνση, έλεγχος, περιορισμός ή μείωση) θα είναι σε συνάρτηση με τα πορίσματα της αξιολόγησης και των τεχνικών-επιστημονικών δυνατοτήτων χωρίς υπολογισμό κόστους.
-Καθορισμός διαδικασιών συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία αποκατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/35/ΕΚ για τη συμμετοχή του κοινού και προσδιορισμός των ιδιοκτησιών της περιοχής.
Για την αποκατάσταση της ζημίας των υδάτων
-Επιστημονική αξιολόγηση της ζημίας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής.
-Λήψη μέτρων «πρωτογενούς αποκατάστασης» ώστε να επανέλθει η οικολογική κατάσταση των υδάτων στην αρχική τους κατάσταση.
-Λήψη μέτρων «συμπληρωματικής αποκατάστασης» στην περίπτωση αδυναμίας επαναφοράς της οικολογικής κατάστασης των υδάτων στην αρχική τους κατάσταση. Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποσκοπούν στην παροχή πόρων ή/και υπηρεσιών παρεμφερούς επιπέδου με εκείνους που θα παρείχοντο εάν η περιοχή μας που υπέστη τη βλάβη είχε επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.
-Λήψη μέτρων «αντισταθμιστικής αποκατάστασης» για την αντιμετώπιση των προσωρινών απωλειών. Οι τελευταίες λαμβάνουν χώρα στο μεσοδιάστημα μεταξύ του χρόνου επέλευσης της ζημίας και του χρόνου της αποκατάστασης. Τα μέτρα αυτά εκτελούνται παράλληλα με τα ως άνω μέτρα πρωτογενούς ή/και συμπληρωματικής αποκατάστασης.
-Αξιολόγηση των επιλογών αποκατάστασης με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και σύμφωνα με τα κριτήρια του Παραρτήματος ΙΙ. 1.3.1. της οδηγίας 2004/35/ΕΚ.
-Καθορισμός διαδικασιών συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία αποκατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/35/ΕΚ για τη συμμετοχή του κοινού και προσδιορισμός των ιδιοκτησιών της περιοχής.
8. Επειδή έχουμε έννομο συμφέρον στην άσκηση της παρούσας αίτησης σύμφωνα με το αρθρο 75 Ν. 3463/2006. Η παρούσα αίτηση συνοδεύεται και από τις αναγκαίες επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες που τεκμηριώνουν πλήρως τους ισχυρισμούς μας και συγκεκριμένα τα προαναφερόμανα έγγραφα: α) ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, «Η παρουσία των βαρέων τοξικών μετάλλων As, Hg, Pb, Cd, Cr3+ –Cr6+ στα επιφανειακά, υπόγεια και πόσιμα νερά της Ελλάδας», Αθήνα, Ιούλιος 2009, β) ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, «Παρουσία μετάλλων και μεταλλοειδών As, Hg, Pb, Cd, Cr3+ –Cr6+ στα τρόφιμα της Ελλάδας», Αθήνα, Σεπτέμβριος 2009, γ) ΙΓΜΕ, «Αναγνωριστική υδρογεωλογική-υδροχημική έρευνα ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού Ν. Βοιωτίας», Αθήνα, Φεβρουάριος 2008, δ) ΤΕΕ, “Το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού-Προτάσεις αντιμετώπισής του», Αθήνα, Ιούλιος 2009, ε) ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Έκθεση Ελέγχου, Αθήνα, Μάρτιος 2008, στ) ΈΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ, Τεχνική έκθεση για την επικινδυνότητα παρουσίας Cr (VI) στο πόσιμο νερό Δήμου Οινοφύτων.
ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Και με την επιφύλαξη κάθε εννόμου συμφέροντός μας
ΖΗΤΟΥΜΕ
Να κινήσετε την προβλεπόμενη με βάση το ΠΔ 148/2009 διαδικασία για τη λήψη των ως άνω αναφερόμενων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης είτε από τους φορείς εκμετάλλευσης της περιοχής είτε από την αρμόδια αρχή είτε και από τους δύο.
OΙΝΌΦΥΤΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2010
Ο αιτών
Γεώργιος Θεοδωρόπουλος
Δήμαρχος Οινοφύτων

Τι απάντησαν τα συναρμόδια Υπουργεία στην Β. Τσόνογλου για τα πυρόπληκτα στην Βοιωτία


Η Υπουργός σημειώνει ότι από τις παραπάνω πυρκαγιές αναφέρθηκαν ζημιές σε πάγιο και φυτικό κεφάλαιο, και ήδη άρχισε η καταγραφή τους. Ειδικότερα, έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές του παγίου, ενώ εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο.
«Οι οικονομικές ενισχύσεις θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, εφόσον εγκριθεί η πληρωμή τους από την Ε.Ε, το συντομότερο δυνατό. Δεν είναι δυνατό ωστόσο, να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής τους, διότι αυτό εξαρτάται από την έγκριση του προγράμματος, την έκδοση ΚΥΑ που ακολουθεί, τις εκτιμήσεις, εκδόσεις και κοινοποιήσεις των πορισμάτων που γίνονται, τις ενδεχόμενες ενστάσεις και επανεκτιμήσεις που προκύπτουν μέχει την τελική συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων αποδόσεων και τιμών των αντίστοιχων καλλιεργειών. Είναι δε γνωστό ότι στον γεωργικό τομέα δεν μπορεί να καταβληθεί κανενός είδους ενίσχυση χωρίς την πρότερη έγκριση της Επιτροπής.
Από τις παραπάνω πυρκαγιές προκλήθηκαν ζημιές και σε ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και αποζημιώνονται σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, αριθμ. Υπουργικής Απόφασης 321956/14-10-2008 (ΦΕΚ 2130/Β’). Για τις ζημιές αυτές, υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς που αφορούν, κυρίως αιγοπρόβατα. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκαν ήδη οι αποζημιώσεις ύψους 8.840 ευρώ» επισημαίνει στην απάντηση της (αρ. Πρωτ 278) η Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή.
Σε ότι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μωραϊτης απάντησε τα εξής:
Θέμα: «Πυρκαγιές στο Νομό Βοιωτίας» (Αρ. Πρωτ 411 Β)
Απαντώντας στην Ερώτηση με αρ. Πρωτ. 2435/11-12-09 που κατατέθηκε από την Βουλευτή κα βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη, και σύμφωνα με την ενημέρωση από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείο μας, σας γνωρίζουμε σχετικά με θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ τα εξής:
Στη χώρα, μας τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που συνήθως καίγονται, αναδασώνονται φυσικά, λόγω των κλιματικών και εδαφικών συνθηκών και της βλαστητικής δομής και σύνθεσης των υπαρχόντων συστάδων. Εφόσον δηλαδή είναι δυνατή η φυσική αναγέννηση με την οποία δημιουργούνται πλέον υγιείς και ανθεκτικές συστάδες, δεν επεμβαίνουμε με τεχνητές αναδασωτικές επεμβάσεις.
Το πευκοδάσος στη θέση «Πευκιάς» - όπως μας έχει ενημερώσει το αρμόδιο Δασαρχείο Θήβας – που κάηκε τη φετινή χρονιά, είχε καεί και πριν μια δεκαετία περίπου. Τότε είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και το δάσος άρχισε να αναγεννάτε με φυσικό τρόπο. Η πρόσφατη όμως πυρκαγιά έχει δημιουργήσει πρόβλημα, γιατί περιορίζεται πλέον η δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν τεχνητές αναδασώσεις.
Εφόσον η ανάγκη τεχνητών αναδασώσεων διαπιστωθεί και από τις αρμόδιες περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, θα γίνει προσπάθεια να εξασφαλισθούν οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να υλοποιηθούν οι αναδασώσεις βάσει μελετών που θα συνταχθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο Υφυπουργός Αθανάσιος Μωραϊτης
-------------------------------------------------------------------------------------

Η ερώτηση που είχε καταθέσει η κ. Τσόνογλου είναι η εξής:
Αθήνα 11/12/2009
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
α) Οικονομικών
β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
γ)Περιβάλλοντος, Ενέργειες και Κλιματικών Αλλαγών
ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός ως πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Θίσβης και του Δήμου Πλαταιών Ν. Βοιωτίας. Αποζημίωση πληγέντων από τις πυρκαγιές και μέτρα αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος.
Κυρίες και κύριε Υπουργέ,
α) Την 17/8/2009 προκλήθηκε πυρκαγιά στο βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Θίσβης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θίσβης και Προδρόμου, η οποία, μετά από αυτοψία της Δ/νσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας διεγνώσθη ότι προκάλεσε την ακόλουθη ζημιά:
Α) Δ/δ Θίσβης:
1) Δημοτικός βοσκότοπος 2.000 στρεμμάτων περίπου στις θέσεις «Φίκεζα» και «Κοκόρεμα», κάηκε ολοσχερώς (100%)
2) Φυτικό κεφάλαιο: επλήγησαν περί τα 5.000 ελαιόδεντρα στις θέσεις «Ασπρόχωμα, Κοντοχώραφο, Πευκιάς, Φίκεζα» από τα οποία τα 2.500 περίπου κάηκαν ολοσχερώς (100%).
3) Έγγειο κεφάλαιο: κάηκαν 5 σταυλαποθήκες που ήταν κατασκευασμένες από τσιμεντόλιθους και χαλυβδομαρμαρίνες.
4) Ζωοτροφές κάηκαν (100%), 300 δέματα μηδικής, 300 δέματα άχυρο και 700 δέματα βρώμης.
Β) Δ/δ Προδρόμου:
1) Κάηκε ολοσχερώς το πευκοδάσος στη θέση «Πευκιάς».
2) Δημοτικός βοσκότοπος έκτασης 3-4.000 στρεμμάτων στις θέσεις «Παπαδόπουλο, Σίταινα και Τούμπα», κάηκε ολοσχερώς.
3) Φυτικό κεφάλαιο: α) κάηκαν ολοσχερώς (100%) 5 στρέμματα αμπελώνων στη θέση «Παπαδόπουλο» και β) επλήγησαν περί τα 6.000 ελαιόδεντρα στις θέσεις «Κοκορίκια, Λάγγος, Μαυροβούνι, Νεκροταφείο και Τάνταρο» από τα οποία 3.000 περίπου κάηκαν ολοσχερώς (100%).
4) Ζωοτροφές: κάηκαν (100%), 300 δέματα μηδικής και 300 δέματα βρώμης.
5) Ζωικό κεφάλαιο: κάηκε 1 τόνος
β) Την 22/8/2009 εκδηλώθηκε μεγάλης εκτάσεως πυρκαγιά στην περιοχή του Δήμου
Πλαταιών στα Δημοτικά Διαμερίσματα των Λεύκτρων και του Καπαρελλίου, από τα οποία κάηκαν :
αα) στο Δ.Δ Λεύκτρων 12.500 ελαιόδεντρα και 1250 στρέμματα πευκοδάσους,
ββ) στο Δ.Δ Καπαρελλίου 16.100 ελαιόδεντρα και 1610 στρέμματα
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
εάν χαρακτηρίστηκαν ως πυρόπληκτες οι ως άνω περιοχές
πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί και παθόντες ιδιοκτήτες
ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αποκατάσταση των καμένων δασών και του εν γένει φυσικού περιβάλλοντος.
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο περί «προστασίας Δασικών εκτάσεων Αττικής και λοιπές διατάξεις»


Είναι κοινή πλέον η πεποίθηση, ότι πίσω από κάθε πυρκαγιά υπάρχει και κάποια απόπειρα αλλαγής χρήσης, που μαζί με την κυριότητα θα οδηγήσει στην αυθαίρετη δόμηση. Η «μάστιγα» των καταπατήσεων δημόσιας δασικής γης και η αυθαίρετη δόμηση, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών και των νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς, κινδυνεύουν από καταπατητές 3 εκ. περίπου στρ. δημόσιας δασικής γης, στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Πάνω από 400.000 οικογένειες διεκδικούν δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2 εκ. στρ. δασών και δασικών εκτάσεων έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και συνεταιρισμούς (Καθημερινή 29.3.09).
Κύριος τρόπος ουσιαστικής προστασίας του δασικού οικοσυστήματος και των περιαστικών δασών της Αττικής είναι η θεσμική θωράκιση τους, δηλαδή η ανακήρυξή τους σε Περιοχές Απολύτου Προστασίας, με όλες τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου.
Ερωτηματικά προκαλεί η αιφνίδια προσθήκη τροπολογίας από την κυβέρνηση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, περί αυξήσεων φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών. Η τροπολογία αυτή, πιθανόν να συνδέεται και με αναμενόμενα έσοδα από τη μεταβίβαση καταπατημένων δημόσιων-δασικών εκτάσεων, που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αθήνα,12.1.2009

Οι Σαρακατσαναίοι



Τα τραγούδια τους αποτελούν παρακαταθήκη για τους νεότερους στην προσπάθεια για τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας του λαού μας. Οι χοροί τους λεβέντικοι, έχουν την καταγωγή τους στον αρχαίο ελληνικό ρυθμό. Η φλογέρα ήταν το κατεξοχήν μουσικό όργανο του Σαρακατσάνου τσοπάνη. Τα έργα της λαϊκής τέχνης είναι εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή τους και έχουν πρακτική αξία: υπέροχα ξυλόγλυπτα και όμορφα υφαντά. Η χαρακτηριστική σοβαρότητα των σκούρων χρωμάτων στις φορεσιές, τα υπέροχα χρώματα και σχέδια στις μικρές ποδιές από χοντρό μάλλινο ύφασμα, ο ολοκέντητος κόκκινος φλάμπουρας του γάμου με θέματα αυστηρής συμμετρίας ανάμεσα και γύρω από τις τέσσερις γωνίες του σταυρού είναι μερικά από τα στοιχεία της Σαρακατσάνικης τέχνης.
Η συμβολή των Σαρακατσαναίων στην επανάσταση του 1821 ήταν αποφασιστικής σημασίας. Πολλά είναι τα ονόματα Σαρακατσάνων αρματολών και κλεφτών (Κατσαντώνης, Καραισκάκης. Δίπλας κ.α.) Αλλά και κατά το Μακεδονικό Αγώνα η συμμετοχή τους υπήρξε αμέριστη, επίσης αντιστάθηκαν σε όλους τους κατακτητές...
Από τα μέσα του 20ου αιώνα (1950) και μετά οι Σαρακατσιάοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τα βουνά, εγκαταστάθηκαν σε πόλεις και χωριά και ασχολούνται με κάθε είδους επαγγέλματα. Όμως οι αρχές τους και οι αξίες της ζωής δεν άλλαξαν… Πολιτιστικοί σύλλογοι, λαογραφικά μουσεία, έντυπο υλικό (βιβλία,εφημερίδες και περιοδικά), συνέδρια και ημερίδες, το πανελλήνιο αντάμωμα (στο Περτούλι Τρικάλων την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου) και άλλα τοπικά σε διάφορα μέρη της χώρας που αναβιώνουν σκηνές απο την καθημερινή ζωή των Σ. διατηρούν ζωντανή την εθνική και πολιτιστική μνήμη των σύγχρονων Σαρακατσάνων,για να αντισταθούν στην αφομοιωτική και ισοπεδωτική τάση της εποχής μας ...
ΝΙΚΟΣ Γ. ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ
καθηγητής
Πρ. πρόεδρος Πανελλ. Σ. Σαρακατσαναίων

Ομιλια Μιχάλη Γιαννάκη σε ημερίδα του ΤΕΕ


Και αυτά έχουν σημασία, για να γνωρίζουμε που κάνουμε τι, αλλά κυρίως το γιατί.
Και αυτή την γνώση να μπορούμε να την μεταφέρουμε στην κοινωνία, η οποία αντιδρά και πολλές φορές δικαιολογημένα σε αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της.
Αλλά και να παίρνουμε από την κοινωνία. Να ακούμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της.
Σε αυτή την διαδικασία, υπάρχουν τρία βασικά προβλήματα:
η ασύμμετρη πληροφόρηση (εξειδικευμένη γνώση από τη μία και ημιμάθεια ή άγνοια από την άλλη) η καχυποψία απέναντι σε ένα απαξιωμένο κρατικό μηχανισμό (που συνεπάγεται καχυποψία για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων)
καχυποψία απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία
Οφείλουμε επομένως να χρησιμοποιήσουμε όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας. Να θέσουμε στόχους και να αλλάξουμε την πρακτική μας, ώστε να αποκαταστήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους – επιχείρησης και κοινωνίας.
Οφείλουμε:
να δώσουμε την δυνατότητα μη δεσμευτικών γνωμοδοτήσεων στην Κοινωνία των Πολιτών, να ακούγονται οι απόψεις της και να καταγράφονται
Να κατοχυρώσουμε απολύτως την υποχρεωτική περιβαλλοντική αποκατάσταση των εκμεταλλευόμενων χώρων
Να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε την εκλαΐκευση της γνώσης στις Περιβαλλοντικές Μελέτες, ώστε όλοι μέσα από πρόσφορες μεθόδους να μπορούν να αντιληφθούν τι γίνεται, πως γίνεται και γιατί γίνεται
Να θεσμοθετήσουμε τις μελέτες Εναλλακτικών Λύσεων (όπου να καταγράφονται –εκλαϊκευμένα- τι εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν, πόσο κοστίζουν και γιατί δεν επιλέγονται)
Να εξασφαλίσουμε την επίβλεψη των εξορυκτικών ή άλλων έργων από ειδικευμένο προσωπικό
Να ορίσουμε τις Προδιαγραφές των μελετών, ώστε να απαλείψουμε την υποκειμενικότητα των μελετών και μαζί την καχυποψία
Να στελεχώσουμε τη δημόσια διοίκηση με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί, να εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση και να είναι δίπλα στην κοινωνία και τέλος όσον αφορά εμάς τους πολιτικούς –της κεντρικής ή της αυτοδιοικητικής σκηνής-
Να αντισταθούμε σε λογικές πολιτικού κόστους και να δημιουργήσουμε τα θεσμικά όργανα που μπορούν να μας συμβουλεύουν με επιστημονική επάρκεια για τα θέματα που χειριζόμαστε (γνωρίζουμε όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ τι γίνεται σήμερα με τις νομαρχίες και τις περιβαλλοντικές μελέτες.
Είμαι σίγουρος, ότι από την σημερινή πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη. Θα εξαχθούν θετικές προτάσεις που αφορούν την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, την οικονομία μας, την απασχόληση και τον σεβασμό στο περιβάλλον.
Πέρα από πολιτικές τοποθετήσεις, πέρα από μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το Τεχνικό Επιμελητήριο θεσμικό του συνομιλητή και συνεργάτη.
Επιζητούμε τη συνεργασία σας, όποτε και όπου χρειαστεί.
Για να αντιμετωπίσουμε από κοινού της προκλήσεις του αύριο σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία του τόπου μας, το περιβάλλον, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση.
Που σχετίζεται εν τέλει με την ίδια την κοινωνία, με τους ίδιους τους πολίτες.
Σας ευχαριστώ

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η Περιφερειακή πολιτική, η συγκυρία και το ΠΑΣΟΚ


Με δεδομένη αυτή την εξέλιξη γίνεται σαφές ότι, από πολιτική και αυτοδιοικητική σκοπιά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για τη επίτευξη των παραπάνω στόχων (παρουσίαση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την αειφόρο ανάπτυξη κάθε περιφέρειας – επιλογή των καταλληλότερων προσώπων κ.λ.π.), τόσο γιατί προέρχεται από μια μεγάλη εκλογική νίκη και οι οργανώσεις του είναι σε εγρήγορση, όσο και διότι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, διόρισε τους εκλεκτούς στο κόμμα, μεταβατικούς όμως, Περιφερειάρχες, που θα κληθούν να παραδώσουν τη σκυτάλη στους συναδέλφους τους, οι οποίοι θα είναι οι εκλεκτοί του λαού.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς στις δηλώσεις της, κατά την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της στη Λαμία, η διορισθείσα Περιφερειάρχης Κατερίνα Διαμαντοπούλου – που μάλιστα προέρχεται από τον κομματικό μηχανισμό – αυτό να αναδείξει ως πρώτο θέμα: το ότι, δηλαδή, ήρθε στη Στερεά Ελλάδα πρώτον, και κυρίως, για ¨να υποδεχθεί¨ τον νέο θεσμό του εκλεγμένου Περιφερειάρχη, να διαφωτίσει το λαό και να τον προετοιμάσει για το πώς αυτός θα αξιοποιηθεί, και δεύτερον για να ανοίξει τον δρόμο σε εκείνον που – όντας άξιος, δοκιμασμένος από την κοινωνία και ντόπιος – θα επιλεγεί για να συγκροτήσει ¨Συνδυασμό Νίκης¨, ώστε να καταγραφεί ως ο πρώτος εκλεγμένος στη θέση αυτή. Άλλωστε είναι εκείνη που κυρίως θα κληθεί να απολογηθεί σε περίπτωση κατά την οποία τα πράγματα δεν θα πάνε καλά για το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο θέμα αυτό.

Έκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Βαρελά «ΜετΑΛΛΩΝ ανθρώπων έργο»


Στη Τρίτη ενότητα, «Πατριδογνωσία» ο Π. Βαρελάς , μπαίνει στη θέση του περιηγητή, αποτυπώνοντας, ιδιαίτερες περιοχές της πατρίδας μας, τη Μάνη, την Καλόγρια, τη Στούπα, την Καρδαμύλη, το Άγιο Όρος και τις Μονές του, τα Γιάννενα, τον Πλαταμώνα, την Αγαθούπολη, και βέβαια, την ιδιαίτερη του πατρίδα, τη Λιβαδειά. Σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, κάθε τόπος, είναι και μια ιστορία, μία εικόνα. Ματιές που απλώθηκαν στις γης ,τη θάλασσα και φύτρωσαν στο χρώμα. Πότε στο γαλάζιο και άλλοτε στο πράσινο. Αυτές οι ματιές δεν τελειώνουν ποτέ. Η «πατριδογνωσία», όπως παρουσιάζεται στην έκθεση, είναι μια σειρά από ακουαρέλες και ακρυλικά που αφορούν την Ελλάδα, όμως για τον Π. Βαρελά, η έννοια πατριδογνωσία δεν έχει τόπο, σύνορα, γλώσσα, και χρώμα. Σε ‘ένα κόσμο που αλλάζει, η έννοια πατρίδα αποκτά διεθνή χαρακτηριστικά
Παράλληλα και κατά την διάρκεια της έκθεσης , το Σάββατο 30/01/2010, ώρα 19:00 στον ίδιο χώρο διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «Τέχνη και κοινωνία» , με εισηγητές, τους Δαραδήμο Χαράλαμπο: Ζωγράφο και Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων και πρώην Πρόεδρο του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την Εύα Μελά, Ζωγράφο – Χαράκτρια, πρώην Πρόεδρο του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ. Τη συζήτηση συντονίζει, η κ. Κοντογιάννη Τασία, Εκπαιδευτικός.
Κατά την διάρκεια της έκθεσης , σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο, θα προβάλλονται τηλεοπτικά ρεπορτάζ για της συνθήκες δουλειάς των εργαζόμενων στην Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος . Επίσης, θα προβάλλονται στην έκθεση επιλεγμένα έργα του ίδιου , που δεν εκτίθενται .

Βιογραφικό σημείωμα
Βαρελάς Γ. Παναγιώτης Εικαστικός
Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Λειβαδιάς το 1959, όπου και τελείωσε το δημοτικό, συνεχίζοντας το γυμνάσιο στην Λιβαδειά. Στη συνέχεια, φοίτησε στο τμήμα σχεδιαστών της ΣΕΛΕΤΕ.
Το 1982 εργάζεται στον «Οδηγητή», εβδομαδιαία, τότε, εφημερίδα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Οι δημιουργικές και εικαστικές του ανησυχίες εκφράστηκαν στην εφημερίδα, μέσα από δεκάδες εξώφυλλα , εικονογραφήσεις αφιερωμάτων , σκίτσα κ.α Σχεδίασε, πολιτικές αφίσες, εξώφυλλα βιβλίων , και δεκάδες έντυπα πολιτικής επικοινωνίας
Η εξέλιξη της τυπογραφίας, της λιθογραφίας και της αναδυόμενης ψηφιακής τεχνολογίας του έδωσαν την δυνατότητα, να αναπτύξει ένα δικό του τρόπο να βλέπει τα εικαστικά πράγματα και τον ρόλο τους στην επικοινωνία γενικότερα.
Η δυναμική είσοδος της offset στις εκτυπώσεις, της ψηφιακής επεξεργασίας της εικόνας, τον έφερε ποιο κοντά στην αναζήτηση νέας μορφής στην χρήση του χρώματος, του σύγχρονου lay out στη σελιδοποίηση, των εντύπων, των εφημερίδων , των εκδόσεων και της outdoor επικοινωνίας.
Το 1986 μπαίνει στο χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας. Ασχολήθηκε περισσότερο με την βιομηχανική επικοινωνία και τα προϊόντα τους. Σχεδίασε εκατοντάδες λογότυπα και σήματα, για πάρα πολλές εταιρείες, όπως επίσης και την ανάπτυξη της εταιρικής τους ταυτότητας για την Ελληνική και τη διεθνή αγορά.
Σχεδίασε μηνιαία, ειδικά περιοδικά ( meat point, energy point κ. α) για την βιομηχανία και εμπόριο, όπως επίσης εικονογράφησε και περιοδικά για παιδιά («Χαμόγελα & Γνώσεις»). Μελέτησε τις ανάγκες πολλών εκδοτικών επιχειρήσεων, διαβλέποντας την επανάσταση της πληροφορικής που ερχόταν και πρότεινε, νέες προσεγγίσεις στην μορφή και το περιεχόμενο. Την δεκαετία που διανύουμε σχεδίασε και σχεδιάζει την αρχιτεκτονική των site για πολλές και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διεθνές περιβάλλον.
Όντας αυτοδίδακτος, τραβούσε τον δικό του εικαστικό δρόμο. Ένας διαρκείς πειραματισμός στα υλικά, στη σύνθεση, τη μορφή και το περιεχόμενο. Κάθε κέντρισμα ήταν και μια, αφορμή για εικαστική δημιουργία. Η Αγιογραφία, «η βίβλος των αγραμμάτων», κατά Διονύσιο εκ Φουρνά, συγγραφέα, του πρώτου εγχειριδίου περί αγιογραφίας, δεν τον άφησε ασυγκίνητο. Ανακαλύπτει την αγιογραφία.
Η ακουαρέλα, το πενάκι, τα παστέλ, το κάρβουνα, η σινική και η τέμπερα, τα λάδια, τα ακρυλικά, ο αερογραφος, και οι μεικτές τεχνικές, οι σκόνες και οι κόλλες, εναλλάσσονται σε κάθε δημιουργική προσέγγιση.
Σήμερα ζει στη Σαλαμίνα, είναι συνιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρείας falcon στην Αθήνα, όπου και εργάζεται. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Varelas_takis@hotmail.com