Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Αναφορά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για αύξηση εγκληματικότητας


1) Στις 23 Νοεμβρίου 2009 έγινε η απόδραση από το αστυνομικό τμήμα Θήβας του Αλβανού κακοποιού που πρόσφατα συνελήφθη μετά το αιματηρό επεισόδιο στον Βύρωνα Αττικής. Ο δράστης, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, είχε βρει όπλο στις κοινόχρηστες τουαλέτες του τμήματος και με αυτό απείλησε τους αστυνομικούς, διαφεύγοντας από την πίσω είσοδο του κτιρίου, της Αστ. Υπ/νσης Θήβας.

2) Την 1η Φεβρουαρίου άγνωστοι εισέβαλλαν στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καπαρελλίου Δήμου Πλαταιών, εκμεταλλευόμενοι την αργία του Σαββατοκύριακου και με την μέθοδο του ριφιφί απέσπασαν από το χρηματοκιβώτιο 27.000 ευρώ.

3) Στις 8 Φεβρουαρίου 2010 έλαβε χώρα ένοπλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Θηβών όπου οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 12.000 ευρώ περίπου, ενώ για εκφοβισμό δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εντός του τραπεζικού καταστήματος την ώρα που ήταν γεμάτο από πολίτες.

4) Την επόμενη ημέρα στης 9 Φεβρουαρίου 2010 άγνωστοι δράστες κατάφεραν να ληστέψουν περίπτερο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την Εθνική Τράπεζα, την οποία είχαν ληστέψει την προηγούμενη ημέρα, αποσπώντας 1500 ευρώ.

5) Στις 11 Φεβρουαρίου 2010 άγνωστος ή άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο υποκατάστημα της Τράπεζας ALPHA , ο οποίος εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ.

6) Στις 12 Φεβρουαρίου 2010, προπαραμονή της Καθαράς Δευτέρας άγνωστοι εισέβαλλαν με όπλα σε ταβέρνα, γεμάτη με κόσμο, στο χωριό Μουρίκι του Δήμου Θηβαίων και έφυγαν με το ποσό των 1000 ευρώ.

7) Στις 22 Φεβρουαρίου 2010 σημειώθηκε διπλή δολοφονία δύο γυναικών στο Πλατανάκι Θήβας.

8) Επίσης στις 22 Φεβρουαρίου 2010 έγινε ένοπλη ληστεία σε κατάστημα αγροτικών ειδών και προϊόντων. Οι δράστες απέσπασαν 2000 ευρώ, ηλεκτρονικά είδη και το Ι.Χ αυτοκίνητο του παθόντα.

Όπως είναι εμφανές καθημερινά σχεδόν σημειώνονται περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς π.χ κατοχή ή διακίνηση ναρκωτικών, μικροκλοπές ενώ παρατηρούνται και επεισόδια μεταξύ ομάδων αλλοδαπών.
Τέλος, αναφέρω και την ύπαρξη του καταυλισμού των ΡΟΜ στη Θήβα ο οποίος έχει μετατραπεί σε κέντρο πώλησης-διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και σε χώρο υπόθαλψης κακοποιών στοιχείων.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ την επαρκή επάνδρωση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήβας η οποία εκτός από τα καθημερινά περιστατικά έχει στις υποχρεώσεις της, μεταγωγές, τροχονομικούς ελέγχους, συνοδείες υψηλών προσώπων-μεταγωγικών οχημάτων στο Εθνικό Δίκτυο (52ο έως και 121ο χλμ της ΝΕΟΑΛ), περιπολίες στην περιοχή ευθύνης της καθώς και στα Σωφρονιστικά καταστήματα Ελαιώνα και την διενέργεια συνεχών περιπολιών.
Η Αναφέρουσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2010


ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
1. Το θέμα είναι Ελεύθερο.
2. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να αποστείλει, το ανώτερο, μέχρι τρεις (3) φωτογραφίες (ασπρόμαυρες ή έγχρωμες) τυπωμένες σε χαρτί διαστάσεων 20Χ30 εκατοστά.
3. Προαιρετικά κάθε φωτογραφία μπορεί να συνοδεύεται με κάποιο τίτλο.
4. Οι ενδιαφερόμενοι, για να μετάσχουν στο διαγωνισμό, πρέπει να παραδώσουν τις φωτογραφίες τους, στο γραφείο της Φωτογραφικής μας Λέσχης κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη από τις 6,00 μέχρι 9,00 μ.μ., το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου 2010, ή να τις στείλουν ταχυδρομικά, με ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου, το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου 2010, στη διεύθυνση Μπουφίδου 32-34 (εντός στοάς) Τ.Κ. 32 100 Λιβαδειά.
5. Στο πίσω μέρος όλων των φωτογραφιών και πάνω σε αυτοκόλλητη ετικέτα, θα αναγράφονται υποχρεωτικά και με κεφαλαία γράμματα, τα παρακάτω στοιχεία των διαγωνιζόμενων :
- Ονοματεπώνυμο, - Διεύθυνση κατοικίας, - Τηλέφωνο επικοινωνίας,
- Ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail (αν υπάρχει),
- Σχολική μονάδα και τάξη φοίτησης
Για την προστασία τους, οι φωτογραφίες, θα παραδίδονται τοποθετημένες μέσα σε φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται το Ονοματεπώνυμο και η Σχολική μονάδα του διαγωνιζόμενου.
6. Όλες οι φωτογραφίες θα παραδοθούν στην κριτική επιτροπή από τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς με καλυμμένα τα στοιχεία του συμμετέχοντα για τη διασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού.
7. Η κριτική επιτροπή, του διαγωνισμού, θα είναι πενταμελής αποτελούμενη από:
α. έναν εκπρόσωπο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας
β. έναν εκπρόσωπο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας
γ. το δάσκαλο της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς
δ. έναν εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς
ε. έναν εκπρόσωπο των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς
8. Οι διαγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη σχολική μονάδα φοίτησης.
1η κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων (Ε & ΣΤ τάξης)
2η κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων
3η κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Λυκείων
9. Με τις φωτογραφίες, που θα μετάσχουν στο διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθεί έκθεση, με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς.
Η ημερομηνία και ο χώρος της έκθεσης, θα γνωστοποιηθούν έγκαιρα στους ενδιαφερόμενους, από την ιστοσελίδα http://www.fotolesxilivadias.gr της Λέσχης μας, με προσωπικές προσκλήσεις και από τα Μ.Μ.Ε.
10. Στους μαθητές και μαθήτριες των οποίων οι φωτογραφίες επιλεγούν από την προαναφερθείσα κριτική επιτροπή, θα απονεμηθούν αντίστοιχα βραβεία και έπαινοι στις πρώτες, δεύτερες και τρίτες φωτογραφίες κάθε κατηγορίας. Η απονομή των διακρίσεων θα γίνει σε ειδική τελετή κατά το χρονικό διάστημα της έκθεσης.
Στους νικητές κάθε κατηγορίας θα δοθούν:
1η Κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων (Ε & ΣΤ τάξης)
1ος νικητής Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή Samsung ES 15 Silver 10.2Mp προφορά της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Βοιωτίας
2ος νικητής Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή KODAK 9Mp προφορά του καταστήματος Newdata Μαυραγάνης Αθανάσιος
3ος νικητής Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή NIKON Coolpix 4300 4Mp προφορά του Φωτογραφείου Καραγιαννάκης Αντώνης και Υιοί.
2η Κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων
1ος νικητής Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή Nikon L20 10Mp προφορά της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς
2ος νικητής Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή Polaroid 12Mp προφορά του καταστήματος Expert Λιβαδειάς
3ος νικητής ένα Φωτογραφικό Λεύκωμα προσφορά του Βιβλιοπωλείου Αθανασόπουλος Χάρης
3η Κατηγορία: Μαθητές και μαθήτριες Λυκείων
1ος νικητής Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή Canon Ixus 95 IS 10Mp προφορά της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Βοιωτίας
2ος νικητής ένα Apple i-Pod προσφορά του καταστήματος e-shop.gr Λιβαδειάς
3ος νικητής ένα Casio digital Diary προσφορά του καταστήματος Studio 81 Αγγελόπουλος Ιωάννης
10. Όλες οι φωτογραφίες που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, μετά το τέλος της έκθεσης, θα επιστραφούν στους δικαιούχους
11. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους του Διοικητικού Συμβουλίου της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς.
Βελούδιο Γιάννη, Πρόεδρο Δ.Σ. Φ.Λ.Λ. (6977233189)
Αλογοσκούφη Χρήστο, Ταμία Δ.Σ. Φ.Λ.Λ. (6977460273)
Site : www.fotolesxilivadias.gr E-mail : fotolesxilivadias@gmail.com
Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ H Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Α Σ
Ιωάννης Βελούδιος Δήμητρα Βήττα

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ


Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, υλοποιώντας και σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου αποφάσισε τις πιο κάτω παρεμβάσεις:
1. Να διευρύνει το συντονισμό δράσης των μεγάλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου (Ο.Λ.Μ.Ε., Δ.Ο.Ε., Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. κ.λ.π.) ώστε να υπάρξει ο προσδιορισμός άμεσα συγκεκριμένου προγράμματος αγωνιστικών παρεμβάσεων.
2. Την πραγματοποίηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 Περιφερειακών Συσκέψεων στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΒΟΛΟ και ΠΑΤΡΑ για την ενημέρωση των Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας αναφορικά με τις επιπτώσεις στο εισόδημά μας, τα συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά δικαιώματά μας και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε πιο ενημερωμένοι και πιο αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.
3. Να καλέσουμε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε.) να συναποφασίσουν νέα απεργιακή κινητοποίηση για το 2ο δεκαήμερο του Μαρτίου, ώστε να υπάρχει συνέχεια στις αντιδράσεις μας.
4. Το ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 6 και 7 Μαρτίου 2010 να προχωρήσουμε σε κλείσιμο όλων των Χ.Υ.Τ.Α. της χώρας με ιδιαίτερο βάρος στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το κλείσιμο των Χ.Υ.Τ.Α. θα ξεκινήσει την Παρασκευή το βράδυ στις 11.30 και θα ολοκληρωθεί στις 11.30 το βράδυ της Κυριακής.
Για την επιτυχία της παρέμβασης αυτής είναι αναγκαία η προγραμματισμένη παρουσία όλων των συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας για την περιφρούρηση των χώρων.
5. Την πραγματοποίηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 4ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου.
Στις 12.30 το μεσημέρι την πραγματοποίηση ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ στην Πλατεία Καραϊσκάκη και ΠΟΡΕΙΑ στο Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – Πανεπιστημίου 37 – Αθήνα).
Την ίδια μέρα, στις 9.30 το πρωί έχει προγραμματισθεί Περιφερειακή Σύσκεψη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων – Μελών της Ομοσπονδίας στους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων ώστε με την παρουσία τους να ενισχύσουν τη μαζικότητα της συγκέντρωσης – πορείας.
Συνάδελφοι,
Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την αποτροπή της πολιτικής σκληρής λιτότητας και θα αγωνιστούν για:.
1. Πραγματικές αυξήσεις με νέο – ενιαίο – δίκαιο μισθολόγιο.
2. Στήριξη του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της ασφάλισης και της χρηματοδότησης των Ταμείων, ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν.
3. Δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Να πληρώσει ο καθένας ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα.
4. Πλήρη, μόνιμη και ενιαία σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
5. Βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο, με αναπτυξιακό μοχλό το Δημόσιο Τομέα.
Αγωνιζόμαστε ενωτικά, αποφασιστικά για να μην πληρώσουν τα βάρη της κρίσης ΠΑΛΙ οι εργαζόμενοι.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας
Θέμης Μπαλασόπουλος Ιωάννης Τσούνης

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Ο Β. Τόγιας εισηγητής του ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 παρέδωσε μια χώρα στην αιχμή της ανάπτυξης και το 2009 την παρέλαβε σε τρομερή ύφεση σε όλους τους τομείς. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ υλοποιούνται εκείνα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Στην στρατηγική λοιπόν της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως προσδιορίζεται μέσα από το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που προωθείται με το παρόν νομοσχέδιο.
- Η δημιουργία μιας υπηρεσίας προϋπολογισμού υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου.
- Η υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού, με τη ψήφιση σχετικού νόμου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η αλλαγή της σημερινής μορφής της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται μια βασική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης, μετά από ευρεία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, μετατρέποντας, μια υπηρεσία που λειτουργούσε υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους, ως Γενική Γραμματεία ενός Υπουργείου, σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Ελληνική Στατιστική (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Το νομοσχέδιο που συζητούμε λύνει ταυτόχρονα δύο θέματα. Εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας που είναι το αρχικό ζητούμενο και παράλληλα διασφαλίζει την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση ποιοτικών στατιστικών στοιχείων στη χώρα μας. Έχουμε την πολιτική βούληση και πλέον προχωράμε και στην νομική θέσπιση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής. Υπάρχει ρητή και αποφατική διατύπωση σε ότι αφορά το χαρακτήρα της. H Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή θα λειτουργήσει με ίδιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας ως προς την λειτουργία της και τις ίδιες προβλέψεις, όπως και όλες οι άλλες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές που έχουν λειτουργήσει στη χώρα μας και οι οποίες θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση για το θεσμικό και πολιτικό μας σύστημα.
Η αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή βάζει ένα τέλος στα «μαγειρέματα» του παρελθόντος που οδήγησαν στην αναξιοπιστία της χώρας μας. Θωρακίζει το κύρος της Ελλάδας. Είναι σίγουρο ότι εάν είχε θωρακιστεί ήδη εδώ και καιρό το κύρος και η αξιοπιστία της χώρες με μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία πολλά από όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής μας αδιαφάνειας, θα είχαν αποφευχθεί.»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ


Β. ΕΙΔΙΚΑ
1. Τιμαριθμοποίηση και εξίσωση αφορολόγητου ορίου μισθωτών και επαγγελματιών με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των κλιμακίων
2. Εξορθολογισμός του συστήματος συλλογής αποδείξεων επ’ ωφελεία των χαμηλών εισοδημάτων με ιδιαίτερη βαρύτητα σε αποδείξεις κλάδων με υψηλή ιστορικότητα φοροδιαφυγής.
3. Διατήρηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων ως έχει, με υποχρέωση επανεπένδυσης μέρος των κερδών εντός τριετίας, ειδάλλως φορολόγηση με υψηλότερο συντελεστή. Έτσι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη που αποτελεί ζητούμενο.
4. Επιβολή ΦΠΑ και σε οικονομικές δραστηριότητες που απαλλάσσονται σήμερα και με αύξηση των υφιστάμενων συντελεστών. Εξετάζεται ενδεχομένως μετάταξη των ειδών από το χαμηλό στο κανονικό συντελεστή
5. 5. α) Εφαρμογή και έλεγχος της χρήσης των ταμειακών μηχανών όπου αυτό μπορεί να επιβληθεί με προδιαγεγραμμένα κριτήρια.
6. 6. Διατήρηση της αυτοπεραίωσης και επέκταση σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 1.000.000€ με υποχρέωση σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 5% αυτών.
7. Επανεξέταση της αποτελεσματικότητας του μέτρου υποχρεωτικής έκδοσης δίγραμμης επιταγής ή τραπεζικής κατάθεσης για συναλλαγές άνω των 15.000 €.
8. Επανεξέταση του συστήματος φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν ειδικές ομάδες φορολογουμένων.
9. Σταδιακή κατάργηση του ΚΒΣ και αντικατάστασή του με ένα ευέλικτο σύστημα ελέγχου και διακίνησης αγαθών.
10. Η μεταβίβαση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή εταιρικών μεριδίων σε συγγενείς Α’ βαθμού να είναι αφορολόγητη και για μη επαχθή αιτία.
11. Αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων χωρών της ΕΕ στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
12. Εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και ιδιαίτερα μείωση συντελεστών και εμπορικότητας ορισμένων περιοχών.
13. Αύξηση αφορολόγητου ορίου για ΦΜΑΠ κατ’ ελάχιστο στα 500.000 € , εξορθολογισμός των κλιμακίων και των φορολογικών συντελεστών και αυτόματη σύνδεση των ορίων με τις αντικειμενικές αξίες .
14. Καθιέρωση συστήματος ελάχιστου αντικειμενικού τεκμαρτού κόστους συντήρησης περιουσιακών στοιχείων .
15. Επανεξέταση της σκοπιμότητας του μέτρου της ανώνυμης καταγγελίας.
16. Έλεγχος και παρακολούθηση των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων από την στιγμή της εισόδου των εμπορευμάτων στην Ελληνική Επικράτεια για πάταξη του παραεμπορίου.
17. Έγκαιρος διακανονισμός των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις με τα οφειλόμενα απ’αυτές.
18. Πρότιστο έργο της νέας ΥΠΕΕ πρέπει να είναι η πάταξη του παράνομου «εμπορίου» μαζί βέβαια με την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής.
2. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
Α. ΓΕΝΙΚΑ
Θεωρούμε αυτονόητη τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και τον διαχωρισμό του κλάδου Υγείας από τους Φ.Κ.Α. με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα παροχής υγείας για όλους τους Έλληνες.
Η θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης πρέπει να γίνει μόνο μετά από ενδελεχή μελέτη των συντελεστών του θέματος και αξιοποίηση όλων των δεδομένων.
Σημαντική απόφαση αποτελεί η εξάλειψη κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και αντικατάστασής τους με κίνητρα ασφάλισης στα «νεκρά διαστήματα» των υφισταμένων ορίων παροχής σύνταξης.
Β. ΕΙΔΙΚΑ
1. Κωδικοποίηση και απλούστευση της κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας.
2. Περιορισμός της γραφειοκρατίας λόγω πολυνομοθεσίας, που καταλήγει σε εισφοροδιαφυγή
3. Ο εργοδότης οδηγείται σε εισφοροδιαφυγή, ακριβώς επειδή το σύστημα ένταξης και απένταξης από την ασφάλιση είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικό και ως εκ τούτου αποτρεπτικό.
4. Άμεση μηχανογράφηση όλων των Φ.Κ.Α.
5. Περαιτέρω μείωση του αριθμού των Φ.Κ.Α. και ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων και Ταμείων Πρόνοιας
6. Πληρωμή υποχρεώσεων του κράτους προς τους Φ.Κ.Α. και συνεπής καταβολή των ήδη θεσμοθετημένων πόρων.
7. Επιδίωξη είσπραξης των οφειλομένων αντί της επιβολής ειδικού φόρου ή τέλους για την κοινωνική ασφάλιση.
8. Επίλυση των προβλημάτων στη διαδοχική ασφάλιση. Θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 37 χρόνια, ακόμα και στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας .
9. Άρση ανισότητας στις συντάξεις ασφαλισμένων πρώην ΤΕΒΕ και πρώην ΤΑΕ .
10. Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων με καθιέρωση και οικονομικών κριτηρίων ένταξης.
11. Διατήρηση του αιρετού της διοίκησης του ΟΑΕΕ, θεσμοθέτηση θέσεων Υποδιοικητών, ένας εκ των οποίων θα προτείνεται από την ΕΣΕΕ .
12. Κατάργηση της προσωποκράτησης και αποποινικοποίηση για καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ .
13. Δημιουργία μόνιμου συστήματος ρύθμισης χρεών.
14. Αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας των Φ.Κ.Α. μέσω εξειδικευμένων οργάνων στο πρότυπο της ΑΕΔΑΚ.
15. Καθιέρωση κινήτρων παραμονής στην εργασία και αύξηση της σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
AΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Παρατηρήσεις επί των… «Στέρεων Λόγων» του Λουκά Υπερήφανου


Είναι παραδεκτό ότι ο μονόλογος και κουραστικός είναι, αλλά δεν προσφέρει και πλήρη ενημέρωση, αφού ο συνεντευξιαζόμενος μπορεί να λέει ό,τι θέλει χωρίς αντίλογο, γιαυτό ζητώ επανειλημμένα μία κοινή τηλεοπτική διαλογική συζήτηση τέσσερα χρόνια τώρα, όμως εισπράττω συνεχώς άρνηση.
Είμαι βέβαιος ότι, αν και προκλήθηκε από το δημοσιογράφο και πάλι δεν θα ανταποκριθεί σε μία κοινή τηλεοπτική συζήτηση, γιαυτό είμαι υποχρεωμένος να κάνω στα λεγόμενά του μερικές παρατηρήσεις.
α) ρωτήθηκε , εν όψει της Διοικητικής μεταρρύθμισης, αν πρέπει να συζητηθούν μαζί η σε διαφορετική χρονική στιγμή τα θεσμικά ζητήματα των ΟΤΑ και το χωροταξικό.
Η απάντηση ήταν αποστομωτική «φυσικά και πρέπει να συζητηθούν μαζί
«λησμόνησε», όμως να μας πεί ότι η θέση αυτή είναι του δικού μας συνδυασμού και ότι ο ίδιος στην ολομέλεια των Δημάρχων της ΤΕΔΚ Βοιωτίας στις 13/1/2010 αναφέρθηκε μόνο στα θεσμικά οικονομικά, στη συνέλευση δε της ΤΕΔΚ στις 17/1/2010, όπου ο ίδιος απουσίαζε για κοινωνικούς λόγους, τον αντικατέστησε ο εξουσιοδοτημένος αντιδήμαρχος ο οποίος είχε ρητή εντολή από το Δήμαρχο, όπως ο ίδιος ομολόγησε, να μην αναφερθεί στο χωροταξικό. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή και φυσικά τη δική μας αντίδραση για να αντιληφθεί που οδηγούνται τα πράγματα, ώστε επιτέλους να πάρει θέση για το χωροταξικό.
Συμπληρώνοντας στη σχετική ερώτηση ότι για πρέπει να ακούσουμε πρώτα τις κυβερνητικές θέσεις για το χωροταξικό και μετά να τοποθετηθούμε, πιστεύοντας αφελώς ότι έχουμε ξεχάσει, ότι όταν συζητούσαμε πάλι πρίν δύο περίπου χρόνια τις προθέσεις για διοικητική μεταρρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, σχεδόν υποχρέωσε τους συνεργάτες του , εκτός του κ. Τριανταφύλλου, να δεχτούν την πρόταση του ΙΤΑ, πρίν ακούσουμε την οποιαδήποτε κυβερνητική άποψη, να υιοθετήσουν την πρόταση για συνένωση των Δήμων Ορχομενού-Αλιάρτου-Ακραιφνίας-Θεσπιέων. Μια πρόταση που τη χρησιμοποιούν, ως παράδειγμα προς αποφυγή, εκείνοι που αντιτίθενται στη Διοικητική Μεταρρύθμιση.
β) για την απόφαση του Δ.Σ του Κάστρου για ένταξή του στο Δήμο Ορχομενού, μετά από δημοψήφισμα, παραλληλίζοντας την περίπτωση του Δήμου Υπάτης, λέγοντας ότι είναι διαφορετική περίπτωση, Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν δημοψηφίσματα γιατί ο κ. Παυλόπουλος, αρμόδιος Υπουργός είχε και εκείνος «λησμονήσει» να εκδώσει, ως όφειλε από το 2006, το προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε ο κώδικας Δήμων και κοινοτήτων στο άρθρο 149 ώστε να δίνει τη δυνατότητα της επιλογής των τοπικών κοινωνιών.
γ) στο επιχείρημα, για το πόσο σημαντική είναι η ιστορική διαδρομή του Ορχομενού για να παραμείνει αυτόνομος Δήμος, θα ρωτούσα να μας πεί, έστω και μία ενέργεια που έκανε οκτώ χρόνια τώρα για την ανάδειξή της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς; έστω μία !!!!!!
δ) για την αναφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα και στη διαχειριστική επάρκεια, την τόσο διαφημισμένη, που πράγματι είναι σημαντική και την έχουν μόνο 212 Δήμοι από τους 1034. αντιστρέφω το ερώτημα και ερωτώ πόσοι Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 10000 κατοίκους που έχει ο Ορχομενός δεν έχουν διασφαλίσει τα παρά πάνω πλεονεκτήματα, γνωρίζει κανένα;
ε) για την απορρόφηση κονδυλίων από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο και το ΕΣΠΑ, καλύτερα να αποφύγω τις συγκρίσεις με άλλους Δήμους , γιατί φοβάμαι ότι οι συμπολίτες μου θα μελαγχολήσουν.
στ) τις αναφορές στον πολιτισμό και το ρόλο του ίδιου προτιμώ να μην τις σχολιάσω, γιατί θα παρασυρθώ σε κακίες.
ζ) στο ερώτημα αν θα ζητήσει και πάλι το «χρίσμα» από τον πολιτικό φορέα στον οποίο ανήκει για να είναι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, ομολογουμένως η απάντησή του με εξέπληξε.
Δεν χρειάζεται, μας είπε κανένα «χρίσμα», γιατί θα το πάρει από την τοπική κοινωνία. Θα είναι μεγάλη συνεισφορά σε όλους μας να μας διευκρινίσει τη διαδικασία, γιατί όμως «λησμόνησε» ότι στο παρελθόν είχε δεχτεί τις εσωκομματικές διαδικασίες, τι άλλαξε τώρα;
η) τις μελοδραματικές αναφορές στην οικογένεια του και την προσωπική του ταύτιση με τα προβλήματα του Ορχομενού προτιμώ να τις προσπεράσω, άς τις κρίνουν οι πολίτες.
θ) η προσπάθεια του κ. Μπένου για την αναστήλωση των αρχαίων Ελληνικών θεάτρων μέσω Μ.Κ.Ο (Διάζωμα), προσπάθεια πραγματικά εξαιρετική, βρήκε δυστυχώς το Δήμο και φυσικά το Δήμαρχο εντελώς απροετοίμαστο και τρέχοντα πίσω από τα γεγονότα, αφού άλλων ήταν η πρωτοβουλία και άλλοι οργάνωσαν την εκδήλωση.
ι) τέλος στο ερώτημα που αφορούσε το αποχετευτικό "έργο ζωής" για την πόλη μας, η απάντηση που πήραμε περίσσεψε σε αισιοδοξία λέγοντας, ότι σε λίγους μήνες θα γίνει δημοπράτηση και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην πρόσφατη αλλαγή της κυβέρνησης.
Μέχρι τώρα γνωρίζουμε, από όσα εκείνος μας έχει κατά καιρούς αναφέρει, ότι το 2004 το έργο αυτό είχε ενταχθεί στο ταμείο συνοχής, στη συνέχεια επειδή το ταμείο συνοχής καταργήθηκε, μας είπε ότι το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Στα μέσα του 2009 μας ανακοινώσε, ότι με απόφαση του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αυτού του είδους τα έργα θα δρομολογηθούν κατευθείαν από το ανωτέρω Υπουργείο και όχι από την Περιφέρεια. κατά τα λεγόμενα λοιπόν του κ. Δημάρχου ένα τόσο ώριμο έργο, πήγαινε από γραφείο σε γραφείο 6 χρόνια τώρα όμως καθυστέρησε γιατί άλλαξε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι κάθε φορά που ο φάκελος «αποχέτευση» άλλαζε γραφείο χρειαζόμαστε και άλλη μελέτη. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ομολόγησε σε συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την πρώτη μελέτη την είχε δώσει για τη σύνταξή της σε κάποιον ΦΙΛΟ του.
Με αίτησή μου στις 26 Φεβρουαρίου 2009 ζήτησα να πληροφορηθώ πόσο μας έχουν στοιχίσει αυτές οι μελέτες από τους «ΦΙΛΟΥΣ» και ποια είναι τα μελετητικά γραφεία, μετά ένα χρόνο ακόμη περιμένω απάντηση.
Από τα παραπάνω ελάχιστα αναγραφόμενα, τα περισσότερα για οικονομία χώρου δεν είναι δυνατόν να αναγραφούν, γίνεται αντιληπτό το γιατί αποφεύγει το δημόσιο διάλογο και προτιμά τους μονόλογους, αφού εκεί χωρίς αντίλογο μπορεί να αποπροσανατολίζει-παραπλανά τον τηλεθεατή-ακροατή.
Τέλος τον καλώ για μία ακόμη φορά σε ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο, με τους όρους που εκείνος θα ορίσει, ώστε οι πολίτες του Ορχομενού να γνωρίζουν τι έχει πραγματικά μέχρι τώρα έχει γίνει και τι μέλλει γενέσθαι» καταλήγει το Δελτίο Τύπου του κ. Ξηρογιάννη.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ “Η χώρα της Εκπαίδευσης, των ΝΟΚΙΑ και της μηδενικής διαφθοράς”


Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 ενισχύθηκε ο ρόλος και η αυτονομία των τοπικών αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι έχουν αυξημένο ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα. Συμβάλλουν καλύπτοντας το 54,7 της δαπάνης για την παροχή της βασικής εκπαίδευσης της τεχνικής κατάρτισης και της λειτουργίας των Πολυτεχνείων. Το κράτος συμβάλλει με ποσοστό 45,3%. Το Υπουργείο Παιδείας με το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης έχουν την ευθύνη για τη χάραξη και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής ωστόσο η ρύθμιση πολλών επιμέρους
ζητημάτων (πχ διορισμοί δασκάλων και καθηγητών), εναπόκειται στις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι λέξεις κλειδιά της εκπαιδευτικής πολιτικής για τους Φιλανδούς είναι ποιότητα, αποτελεσματικότητα, ισότητα και διεθνοποίηση.
Βαθμίδες Φινλανδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος
- Βασική Εκπαίδευση
Είναι υποχρεωτική η εννιάχρονη εκπαίδευση (7-16 ετών), η οποία παρέχεται δωρεάν όπως και ο απαραίτητος εξοπλισμός, η σχολική μεταφορά και τα γεύματα στο σχολείο. Δωρεάν είναι και η προσχολική εκπαίδευση.
- Μέση Εκπαίδευση
Διακρίνεται σε Λύκεια γενικής και τεχνικής κατεύθυνσης. Είναι τριετής και ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή σε εθνικές εξετάσεις, για την απόκτηση εθνικού απολυτηρίου που είναι και η γενική προϋπόθεση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για το φινλανδικό σύστημα Εκπαίδευσης, ο τομέας της Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι πρωτεύων. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εγγράφονται στα τεχνικά Λύκεια 145.000 σπουδαστές (περίπου 38,5% του συνόλου των μαθητών).
- Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Διαρθρώνεται σε δυο παράλληλους άξονες:
α) τις Πανεπιστημιακές Σχολές
β) τις Πολυτεχνικές Σχολές
Ο θεσμός των Πολυτεχνείων είναι πρόσφατος αφού λειτούργησε σε μόνιμη βάση από το 2000 και μετά. Από τον Ιούνιο τού 2009 τα πανεπιστήμια λειτουργούν ως ανεξάρτητοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή ως ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου.
- Εκπαίδευση Ενηλίκων
Παρέχει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών επιλογών στους ενήλικους πολίτες της χώρας. Υπολογίζεται ότι συμμετέχουν ετησίως 1,7 εκατομμύρια ενήλικες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ήμισυ του απασχολούμενου πληθυσμού της χώρας.
Εντύπωση προκάλεσε στα μέλη της αποστολής ο άρτιος εξοπλισμός όλων των σχολείων, η ειδική βοήθεια που παρέχεται σε μαθητές με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες, η υποχρεωτική εκπαίδευση (μάστερ) σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το γεγονός ότι Διευθυντής της Εκπαίδευσης της χώρας είναι από το 1972 το ίδιο πρόσωπο...
* Η Αρια Αγάτσα, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επισκέφθηκε τη Φιλνανδία για ενημέρωση και μελέτη τού Εκπαιδευτικού Συστήματος (14-18 Φεβρουαρίου 2010). Η Επιτροπή θα καταθέσει υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας και στη Βουλή των Ελλήνων.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Η οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής Περιφέρειας


β) Πέρα όμως από αυτά, στο ΕΣΠΑ υπάρχουν προς αξιοποίηση για χάρη της μεταρρύθμισης και άλλες χρηματοδοτικές δυνατότητες . Βασική αρχή πρέπει να είναι ότι η μετάγγιση αρμοδιοτήτων και δομών δεν θα εξαντλείται απλώς στη μεταφορά της μισθοδοσίας προσωπικού και των αντίστοιχων παγίων (κτίρια, εξοπλισμός κλπ.), αλλά θα συνοδεύεται από τους πόρους των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχουν δεσμευτεί για τα αντίστοιχα αντικείμενα. Αναφέρω για παράδειγμα, ότι η μεταφορά περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση , θα πρέπει να συνδυασθεί με τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος(Ε.Π) «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη» κ.ο.κ. Παράλληλα, θα πρέπει να επιτευχθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ο μέγιστος συντονισμός στην κατανομή των χρηματοδοτικών εργαλείων και συγχρόνως να διασφαλιστεί η προγραμματική δέσμευση αυτών των πόρων με μία κεντρική πολιτική απόφαση, χωρίς αναστάτωση και κυρίως χωρίς καθυστερήσεις στην υλοποίησή και διαχείριση του ΕΣΠΑ. Έχει δειχθεί άλλωστε, ότι η απορροφητικότητα αυξάνεται θεαματικά, όταν υπάρχει τοπική-περιφερειακή διάσταση και στόχευση. Έτσι εν μέσω κρίσης θα δοθεί η αναγκαία αποφασιστική αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές οικονομίες και οι πολίτες θα δουν άμεσα και ορατά θετικά αποτελέσματα. γ) Ξαναγράφω ότι πρέπει να εκπονηθεί γρήγορα (από κάποιο Πανεπιστήμιο ή τη Διεύθυνση Μελετών της Τράπεζας τ Ελλάδας) μια έγκυρη μελέτη, για τις οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση, αφού μέχρι τώρα έχουμε μόνο ατεκμηρίωτες αναφορές. Με την οικονομία μας κλεισμένη στο ‘’τρίγωνο των Βερμούδων’’ ,η εξοικονόμηση πόρων θα δείξει στο εσωτερικό , ότι η Κυβέρνηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε μέτρα περιορισμού του εισοδήματος, της κατανάλωσης, φοροδοτικά και άλλα εισπρακτικά , αλλά προσεγγίζει στον πυρήνα της λειτουργικής εξυγίανσης της διοικητικής μηχανής και στις συνεπαγόμενες θετικές οικονομικές προοπτικές. Ταυτόχρονα στις διεθνείς αγορές και στα ευρωπαϊκά όργανα ,θα στείλει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας «για υπέρβαση της κρίσης». Η υποστήριξη του «Καλλικράτη» σύμφωνα με το Σχέδιο Διαβούλευσης , προβλέπεται να γίνει μέσω του Προγράμματος «Ελλάδα», -από πιστώσεις του ΕΣΠΑ, των ΠΕΠ και των εθνικών πόρων , που έχουν μόνιμο χαρακτήρα και μέχρι σήμερα κατανέμονται με κριτήρια είτε ασαφή είτε αδιαφανή . Είναι λοιπόν αναγκαία η συγκέντρωση όλων των παραπάνω πόρων σε δυο «πόλους»: α) στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τους κοινοτικούς πόρους, και β) σε δυο ειδικά ταμεία της Αυτοδιοίκησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τους εθνικούς πόρους, που θα χορηγούν χρηματοδοτήσεις μετά από έγκριση της κεντρικής διοίκησης και μόνο για την υλοποίηση εθνικών πολιτικών και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται στον τρόπο κατανομής των εθνικών πιστώσεων με αντικειμενικά και ελέγξιμα κριτήρια, για να τελειώσουν κάποτε οι απαράδεκτες χρηματοδοτήσεις με κριτήρια κομματικο- πελατειο-κεντρικά. Η υλοποίηση του συνόλου των επενδυτικών δραστηριοτήτων πρέπει να εμπίπτει στην ευθύνη των αιρετών Περιφερειών, βάσει των (ΕΠ) που θα έχουν καταθέσει για να εγκριθούν οι αντίστοιχες εθνικές πιστώσεις. Με αυτές τις βελτιώσεις στον «Καλλικράτη», η αιρετή Περιφέρεια θα έχει τον έλεγχο όλων των διαθέσιμων πόρων και μαζί την ευθύνη της διαχείρισής τους με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Παράλληλα θα μπουν ‘’ασφαλιστικές δικλείδες’’ στις πρακτικές που στο πρόσφατο παρελθόν, ισοπέδωσαν κάθε έννοια αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης. (θα υπάρξει συνέχεια)

*τ. Κοινοτάρχης στο Δήμο Βαγίων &τ. Γ.Γ.ΚΕΔΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στη μονάδα καύσης αποβλήτων στη Βοιωτία και την κερδοσκοπία απ’ τα σκουπίδια!


Η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί νομική υποχρέωση της Πολιτείας έχει καθυστερήσει δραματικά: Πανελλαδικά, λειτουργούν ακόμη εκατοντάδες παράνομες χωματερές-βόμβες για τη δημόσια υγεία, η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απαξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, οι χώροι υγειονομικής ταφής χωροθετούνται και λειτουργούν συχνά χωρίς αποδεκτά επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια
Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, τόσο των Κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων ετών, όσο και ορισμένων φορέων της Αυτοδιοίκησης και της εναλλακτικής διαχείρισης που δεν προώθησαν –ως όφειλαν- έγκαιρες και αξιόπιστες λύσεις στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Ενόψει των σημερινών αδιεξόδων, ορισμένα ισχυρά λόμπι βρίσκουν ευκαιρία για την προώθηση της καύσης των απορριμμάτων, μιας επιλογής που έχει απορριφθεί διεθνώς καθώς είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, ιδιωτικοποιεί πλήρως τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε βάρος των Δήμων και των πολιτών και ακυρώνει μακροπρόθεσμα τις πολιτικές της ανακύκλωσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αλληλέγγυος με τους αγώνες των κατοίκων της Βοιωτίας –αλλά και άλλων περιοχών της χώρας- που αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή εργοστασίων καύσης αποβλήτων.
Διεκδικούμε, μαζί με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, να διαφυλαχτεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Προτείνουμε να προχωρήσουν άμεσα φιλόδοξα προγράμματα πρόληψης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή που μπορούν να δώσουν λύσεις στο «πρόβλημα» της διαχείρισης των αποβλήτων με περιβαλλοντικά ορθό και κοινωνικά επωφελή τρόπο.
Θα σταθούμε απέναντι σε όσους, σε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής και οικολογικής κρίσης, προσπαθήσουν -σε βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων- να βγάλουν κέρδη ακόμη και από τα σκουπίδια!
Καλούμε την Κυβέρνηση της «πράσινης ανάπτυξης» να αποσαφηνίσει δημόσια τις πολιτικές επιλογές της στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινωνία για τους σχεδιασμούς που προωθούνται.

«Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών»


Πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, στα πλαίσια του σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναφέρουν ότι πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι να μειώσει δραστικά τον αριθμό των διορισθέντων μονίμων, αναπληρωτών και ωρομίσθιών εκπαιδευτικών, μείωση που ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 50%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά το έτος 2010 οι διορισμοί που θα πραγματοποιηθούν θα αφορούν μόλις 3.000 εκπαιδευτικούς σε όλη την επικράτεια.
Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών (Π.Ε.Α.) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την σχεδιαζόμενη αλλαγή και ανατροπή του ισχύοντος συστήματος προσλήψεων εκπαιδευτικών, που αφορά περισσότερους από 30.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ιωάννης Πανάρετος προχώρησε σε δηλώσεις στην Θεσσαλονίκη σχετικά με σχέδια του Υπουργείου για προκήρυξη θέσεων-κενών από τα κατά τόπους σχολεία, στα οποία και θα υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις υπογραμμίζουν την ανακολουθία μεταξύ δηλώσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πράξεων των ίδιων βουλευτών από τις κυβερνητικές θέσεις που κατέχουν σήμερα.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές σχεδιάζονται και δρομολογούνται από τη σημερινή Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία φαίνεται να ξεχνά την κατατεθείσα ερώτηση που συνυπογράφει προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στις 26 Φεβρουαρίου του 2008 και στην οποία κάνει λόγο για «πολύχρονη πολιτική ομηρία των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών», ενώ συνεχίζει χαρακτηριστικά το κείμενο της ερώτησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ «υπό τις συνθήκες αυτές εργασιακής και κοινωνικής ανασφάλειας, αλλά και υπό την πίεση και των εκμαυλισμό δικτύων πολιτικής πελατείας, δεν είναι δυνατόν να απαιτηθούν από τους εκπαιδευτικούς των συγκεκριμένων κατηγοριών υψηλές αποδόσεις στην τάξη και γενικότερα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η αδικία δε συνεχίζεται και μετά την τυχόν μονιμοποίησή τους, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίο υπηρέτησαν ως αναπληρωτές δεν υπολογίζεται για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη».
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
-Προβλέπεται να προχωρήσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο σε επίσημη ανακοίνωση, ώστε να σταματήσει η παραφιλολογία αναφορικά με το θέμα προσλήψεων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών;
-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να μην χαθεί η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών, καθώς και εάν θα συνυπολογίζεται και σε ποιο βαθμό η επιτυχία των εκπαιδευτικών στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;
-Προβλέπεται να λάβει μέτρα το αρμόδιο Υπουργείο για τη σταδιακή απορρόφηση των εκπαιδευτικών, που θα είναι εγγεγραμμένοι στους ενιαίους πίνακες τον Ιούλιο του 2010 με το ισχύον σύστημα προσλήψεων, ώστε να μην καταπατηθούν βασικά εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα των εκπαιδευτικών;
-Έχει το αρμόδιο Υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή του για τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ανά ειδικότητα, σε όλη την επικράτεια, ώστε να αποφευχθούν κενά σε διδακτικό προσωπικό κατά το επόμενο εκπαιδευτικό έτος;
-Ποια είναι η επίσημη θέση του αρμόδιου Υπουργείου σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Πανάρετου αναφορικά με το ιδιόρρυθμο σύστημα «εσωτερικών» διαδικασιών του εκάστοτε σχολείου για προκήρυξη θέσεων - υποβολής αιτήσεων – αξιολόγησης – πρόσληψης εκπαιδευτικών;
-Ποιος θα καθορίζει ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και πως θα διασφαλίζεται η διαφάνεια και αξιοκρατία των διαδικασιών; Μήπως το αρμόδιο Υπουργείο θέτει με την κίνηση αυτή τις βάσεις για τη δημιουργία «δικτύων πολιτικής πελατείας», για τα οποία έχει κάνει λόγο στο παρελθόν;

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Εργατικό Κέντρο Θήβας: Κάλεσμα στην απεργία της Τετάρτης


2. Καταδικάζουμε τα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης που αποτελούν υιοθέτηση των επιθυμιών και των απαιτήσεων των αγορών καθώς οδηγούν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε βαθιά κατάψυξη η πραγματική οικονομία και σε περαιτέρω έκρηξη των απολύσεων και της ανεργίας.
3. Η εξαγγελία για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αποτελεί εμπράκτως την κατάργηση του όποιου διαλόγου, την αναίρεση συμφωνιών και κυρίως σε ότι αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, είναι ένα μέτρο άδικο και αναποτελεσματικό που δεν ενισχύει την βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του Ασφαλιστικού συστήματος. Τα όρια ηλικίας για την κυβέρνηση αποτελούσαν κόκκινες γραμμές και προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά. Εξαγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα να πληρώσουν συντάξεις! Να πληρώσουν οι εργοδότες τις ωφελούμενες εισφορές προς τα ταμεία. Να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να καταπολεμήσουν την ανασφάλιστη εργασία.
4. Τα αδιέξοδα στην διαδικασία και στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΣΕ και οι αρνήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ενισχύθηκαν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού (πάγωμα μισθών).
5. Απέναντι στα μέτρα για τους εργαζόμενους και την εργασία δεν υπάρχει ούτε ένα ισοδύναμο για τους έχοντες και κατέχοντες. Η κυβέρνηση για τη φορολογική μεταρρύθμιση οφείλει να λάβει υπόψη ώστε το σύστημα συλλογής των εσόδων να είναι κοινωνικά δίκαιο και να διευρύνει την φορολογική βάση πέραν των μισθωτών, οι οποίοι μονίμως αποτελούν τα φορολογικά υποζύγια.
Η κυβέρνηση άλλα δεσμεύτηκε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα.
Με πλαίσιο διεκδικήσεων τα παραπάνω το Δ.Σ. του Εργατικού αποφάσισε τα παρακάτω.
Την ΤΡΙΤΗ στις 23-2-2010 και ώρα απογευματινή 05:30 μμ. συλλαλητήριο στη Κεντρική Πλατεία της Θήβας .
Την ΤΕΤΑΡΤΗ στις 24-2-2010 την συμμετοχή μας στην 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.
Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το Πρακτορείο του ΚΤΕΛ στις 08 π.μ. (24-2-2010) για ΑΘΗΝΑ, η Συγκέντρωση θα γίνει στο Πεδίον Άρεως στις 11 π.μ .

Καλούμε όλα τα Σωματεία που ανήκουν στην δύναμη του Εργατικού Κέντρου και τους Εργαζόμενους της περιοχής μας να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις.
Με την ΕΝΟΤΗΤΑ, τον ΑΓΩΝΑ και την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο Συλλαλητήριο και στην Απεργία θα κερδίσουμε καλύτερες θέσεις στο διαρκή αγώνα, για την προστασία του εισοδήματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και για κοινωνική δικαιοσύνη, με ανάπτυξη και απασχόληση.
Το κεντρικό μας σύνθημα είναι «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΘΗΒΑ: Μαζική αντίθεση στην καύση των απορριμμάτων


Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου είπε: «Η οποιαδήποτε εγκατάσταση θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Η φημολογούμενη εγκατάσταση μονάδας καύσης στερεών αποβλήτων στην περιοχή μας βρίσκει αντίθετη την κοινωνία της Θήβας, όλους τους φορείς, τον Δήμο, τους επιστημονικούς συλλόγους. Αυτή την αντίθεση μετέφερα στην Γ.Γ Επιθεωρητών περιβάλλοντος και Έρευνας κ. Καραβασίλη στην οποία έδωσα όλα τα ψηφίσματα που υποδηλώνουν την αντίθεση αυτή. Μάλιστα μείναμε σύμφωνοι ότι θα ενημερώσει σχετικά την Υπουργό κ. Μπιρμπίλη ώστε να συζητηθεί το θέμα με όλους τους φορείς. Πιστεύω ότι για αυτές τις δραστηριότητες, σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή όπως η Θήβα, θα πρέπει να ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν τι θέλει η κοινωνία και οι πολίτες».
Από την πλευρά της η χημικός-μηχανικός και Μέλος της Συμπαράταξης για το περιβάλλον Δέσποινα Σπανούδη τόνισε: «Η ΠΟΕ ΟΤΑ πήρε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία να αναδείξει και αυτή με τη σειρά της το τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με την δημιουργία μονάδα καύσης βιομηχανικών και οικιακών απορριμμάτων. Αυτή η μονάδα και οικονομικά και περιβαλλοντικά θα έχει ένα δυσβάσταχτο κόστος καθώς σε όλη την Ευρώπη αυτή η μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων έχει αποδειχθεί ότι έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και συνήθως το πανάκριβο κόστος μετακυλύετε στους δημότες. Αυτή η προσπάθεια είναι ενταγμένη στην γενικότερη προσπάθεια που υπάρχει στη χώρα ώστε τα απορρίμματα να περάσουν στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών εταιριών και οι οποίες βρίσκουν πολύ πιο εύκολο να κερδίσουν από τέτοιες μονάδες παρά από την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, που κατά την γνώμη μας είναι και η μοναδική λύση στην διαχείριση τους. Θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα, ο τρόπος που μεθοδεύτηκε αυτή η μονάδα καταδεικνύει πολύ μεγάλες ευθύνες από την πλευρά της Νομαρχίας και των Τοπικών Αρχών οι οποίοι ακόμη και σήμερα δεν έχουν ενημερώσει τους πολίτες για αυτό που σχεδιάζεται ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο στάδιο για την αδειοδότηση της μονάδας είναι προς υπογραφή».
Την πλήρη αντίθεση του εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος: «Η σημερινή ημερίδα γίνεται ώστε ουσιαστικά να αποτελέσει η Θήβα την αφετηρία των παρεμβάσεων που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα. Η πρώτη είναι για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η δεύτερη αφορά τους προγραμματισμούς που υπάρχουν, όχι μόνο στη Βοιωτία, και σε άλλες περιοχές της χώρας για την κατασκευή εργοστασίων καύσης των οποίων οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία είναι γνωστές. Η τρίτη παρέμβαση έχει να κάνει με την διαμόρφωση των θέσεων της ΠΟΕ ΟΤΑ σε Πανελλαδικό επίπεδο, ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή για το σχέδιο Νόμου της Υπουργού Περιβάλλοντος που δυσχεραίνει κατά πολύ τα προβλήματα στην διαχείριση των αποβλήτων και θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι μέσα από την συμμετοχή των φορέων της Βοιωτίας θα διευρυνθεί το μέτωπο δράσεων και η πρόθεση της κατασκευής μονάδας καύσης θα μπει στο περιθώριο, κάτι που φαίνεται και από την σημερινή συμμετοχή όλων των φορέων».
Ο Βουλευτής της Ν.Δ Μιχάλης Γιαννάκης είπε στα ΜΜΕ: «Χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε την σημερινή ημερίδα σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή που η κοινωνία αναρωτιέται και αντιδρά με την πρόθεση δημιουργίας καύσης σκουπιδιών στην περιοχή μας. Σαν παράταξη σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτουμε τεχνολογίες που είναι δοκιμασμένες και μπορούν να δώσουν λύσεις αλλά για την Βοιωτία, με τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα μια τέτοια επένδυση, σε εισαγωγικά, θα είναι καταστροφική και για το περιβάλλον και για το μέλλον του τόπου. Γι΄αυτό είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία αυτού του εργοστασίου και μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς θα παλέψουμε ώστε να αποτρέψουμε την δημιουργία της μονάδας».
Αντίθετος με την δημιουργία μονάδας καύσης στη Θήβα με απορρίμματα της Αττικής ή άλλων περιοχών δήλωσε και ο Δήμαρχος Θηβαίων και πρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε Νίκος Σβίγγος ο οποίος ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για την μετά ΧΥΤΑ εποχή.
Τόσο στην ομιλία του όσο και σε δηλώσεις του σημείωσε: «Όσες φορές και αν χρειαστεί να επαναλάβω τις αταλάντευτες θέσεις μου για την καθαριότητα, την ανακύκλωση και την διαχείριση του ΧΥΤΑ, θα το κάνω. Για μια ακόμη φορά διευκρινίζω γι΄ αυτούς που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι όσο θα είμαι ο Δήμαρχος της πόλης, θα υπηρετώ με σεβασμό τους Νόμους του Κράτους. Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ και σε αυτούς θα παραμείνει. Η διαχείριση του Χώρου υγειονομικής Ταφής ανήκει στους φορείς διαχείρισης που στην περιοχή μας είναι η ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε που είναι εταιρία βάσει του Νόμου 2190 και η οποία ελέγχεται από τον σχετικό Κώδικα των Δήμων και Κοινοτήτων. Συνεπώς την εντάσσει στις επιχειρήσεις ευρύτερου δημόσιου ελέγχου. Είμαστε 11 Δήμαρχοι που υπηρετούμε στην ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. Αν είναι δυνατόν να μας “βαφτίζουν” ιδιώτες. Υπηρετούμε το κοινό, δημόσιο συμφέρον και έχουμε τα απτά αποτελέσματα. Μόνο ο ΧΥΤΑ της Θήβας λειτουργεί υποδειγματικά σε όλη την Στερεά Ελλάδα. Ας κοιτάξουν λίγο γύρω τους στη Λοκρίδα, την Λιβαδειά, την Λαμία, την Χαλκίδα όπου ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στην χωροθέτηση των ΧΥΤΑ αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκονται και πως λειτουργούν. Θα έπρεπε λοιπόν με μεγαλύτερη προσοχή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να αναφερθούν στην Θήβα και στον φορέα διαχείρισης. Ωστόσο επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε, κάτι που έχει εκφραστεί με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δικές μου δηλώσεις αλλά και από την ΔΕΠΟΔΑΘ, την μονάδα καύσης των σκουπιδιών της Αττικής ή άλλων περιοχών στη Θήβα. Ο προβληματισμός που μένει όμως είναι τι θα γίνει όταν οι ΧΥΤΑ γεμίσουν από σκουπίδια. Φαίνεται ότι επόμενη λύση θα είναι η θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών, Αυτή είναι η αντίληψη μας, η εμπειρία μας, αυτή είναι η πρόταση που καταθέτουμε. Εάν κάποιοι άλλοι και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ έχουν να καταθέσουν πρόταση για το τι θα κάνουμε τα σκουπίδια και πως θα τα εξαφανίσουμε θα είναι μια πρόταση παγκοσμίως καινοτόμα και την οποία θα αποδεχθούμε ευχαρίστως. Δυστυχώς όμως τέτοια πρόταση δεν την ακούμε. Ψαρεύουν σε θολά νερά».

Τα αποτελέσματα των εκλογών στο Εργ. Κέντρο Λιβαδειάς


ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1. ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3. ΚΟΡΔΑΤΟΣ ΦΩΤΙΟΣ
4. ΜΠΑΜΠΑΡΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
5. ΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
6. ΞΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Α. 2. ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ Ε.Σ.Κ.- ΠΑΜΕ
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1. ΠΕΛΕΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. ΤΑΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Α. 3. ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ Δ.ΑΚ.Ε.
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
2. ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Α. 4. ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Β. 1.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
Α.ΣΥ.Ε.
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1.ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
2.ΚΑΡΑΝΤΖΑΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Β. 2.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
ΕΣΚ – ΠΑΜΕ
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1.ΚΑΡΚΑΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γ. 1.ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ Γ.Σ.Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ Α.ΣΥ.Ε.
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1.ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Γ. 2.ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ Γ.Σ.Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ Α.ΣΥ.Ε.Ε.Λ.
ΤΑΚΤΙΚΟΙ
1.ΒΑΛΑΟΥΡΑΣ ΛΟΥΚΑΣ
Η ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΣΩΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΚΑΡΟΥΖΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΚΟΛΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Προτάσεις της Β. Τσόνογλου για την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης


Σύμφωνα με το άρθρο 16(3) της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται ότι: «Η οικογένεια είναι η φυσική και θεμελιώδης μονάδα της κοινωνίας και χρειάζεται να προστατεύεται από την κοινωνία και το κράτος» γι΄αυτό το λόγο πρέπει να γίνουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές.
Η Χώρα μας όπως είναι γνωστό έχει προσχωρήσει σε διεθνείς συμβάσεις καθώς όμως αυτές περιλαμβάνουν πολλές διατάξεις θα ήταν χρήσιμη η δημιουργία ενός ενιαίου κειμένου προκειμένου η διαδικασία να είναι πιο απλή, πιο γρήγορη και κωδικοποιημένη όπως άλλωστε αρμόζει σε μία κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται.
Παράλληλα η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης πρέπει να γίνει πιο σύντομη κι αυτό θα επιτευχθεί με τον προσδιορισμό δικάσιμων, την δημιουργία ειδικών τμημάτων όπου θα λύνονται οι οικογενειακές διαφορές, με την χρονική οριοθέτηση έκδοσης μιας απόφασης και την απόδοση στον δικαστή μεγαλύτερης ευχέρειας κατά την χορήγηση προσωρινής διαταγής για τη ρύθμιση ουσιαστικών θεμάτων.
Επίσης, πρέπουσα θα ήταν και η δημιουργία ίσως δικαστηρίων αποκλειστικά για οικογενειακές υποθέσεις με έδρα στα κατά τόπους δικαστήρια της χώρας. Τα δικαστήρια αυτά θα συμβάλλουν ουσιαστικά, γρήγορα κι εύστοχα στην απονομή της δικαιοσύνης εφόσον βέβαια και οι δικαστές που θα τα στελεχώνουν θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση. Η σωστή ενημέρωση θα πρέπει να ξεκινάει από τη νομική σχολή στην οποία φοιτούν, από την διοργάνωση σεμιναρίων, την δημιουργία αντίστοιχου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και ίσως με την δημιουργία ειδικού τμήματος Οικογενειακού Δικαίου στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Επικουρικά προς τους δικαστικούς λειτουργούς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και σύμβουλοι γάμου.
Εξίσου σημαντική θα μπορούσε να είναι και η ίδρυση Ινστιτούτου Προστασίας Παιδικής κι Εφηβικής Ηλικίας στο οποίο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μελέτες για την αντιμετώπιση θεμάτων παιδικής και νεανικής παραβατικότητας. Το Ινστιτούτο θα μπορούσε να συνδράμει στην στελέχωση των σχολείων με ειδικούς ψυχολόγους καθώς και στην διενέργεια κοινωνικής έρευνας κατά περίπτωση και την υποβολή σχετικών Εκθέσεων – Αναφορών στα ειδικά δικαστήρια.
Επιπλέον, μέσω του Ινστιτούτου θα μπορούσαν να γίνουν κατάλληλες εισηγήσεις για πολιτικές δράσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις. Μέσω αυτών των ρυθμίσεων θα προλαμβάνονται προβλήματα ανθρώπινης φύσης και θα παρέχονται θεραπείες από κάθε είδους εξαρτησιογόνες ουσίες κι εθισμούς κυρίως κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία, κι όλα αυτά μέσω της θέσπισης ειδικών διατάξεων για την ποινική τιμωρία των ανήλικων παραβατών.
Αξιόλογη κρίνεται και η προστασία που μπορεί να παρέχει το Ινστιτούτο σε παιδιά κι εφήβους (Ελλήνων και αλλοδαπών) από κυκλώματα που εκμεταλλεύονται ανηλίκους.
Στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ειδικά τμήματα τα οποία θα έχουν ως αποστολή την επίδοση δικαστικών εγγράφων και την επιμέλεια εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, ώστε να μην καταντούν «γράμμα κενό περιεχομένου». Πρέπει αφενός να γίνει πράξη η νόμιμα θεσπισμένη αυτόφωρη διαδικασία για τον γονέα που αρνείται να καταβάλλει διατροφή (αρθρ. 358 Π.Κ) κι αφετέρου να ποινικοποιηθεί η απόφαση που ρυθμίζει την προσωπική επικοινωνία του ανηλίκου με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του και σε αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν καθοριστικά τα ειδικά τμήματα δικαστικής αστυνομίας.
Οι αποφάσεις διατροφής θα πρέπει υποχρεωτικά να επιδίδονται στη Δ.Ο.Υ της/του υπόχρεου προκειμένου να υπάρχει έλεγχος για πραγματοποίηση ή μη της υποχρέωσης καθώς και νόμιμο δικαίωμα δήλωσής τους στην φορολογία μέσω αποδείξεων καταβολής/εισπράξεως της διατροφής από την/τον δικαιούχο. Η μη εξόφληση θα συνεπάγεται την αδυναμία λήψεως πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας. Χρήσιμο στην παραπάνω περίπτωση κρίνεται και η κατάργηση του δικαστικού ενσήμου και του τέλους απογράφου στις αγωγές διατροφής.
Σημαντική θα ήταν και η θέσπιση ενός ελάχιστου ειδικού και κατώτατου ορίου δαπάνης της διαβίωσης των ανηλίκων ενταγμένο σε μία ειδική κλίμακα και αναλογικό από την γέννηση μέχρι και την ενηλικίωση του τέκνου.
Μεγάλη θα ήταν και η συμβολή της δημιουργίας ενός Ενιαίου Μητρώου Υιοθεσιών και Αναδόχων ώστε να εναρμονιστεί η Ελληνική νομοθεσία με την Διεθνή Σύμβαση της Χάγης του 1993 που αφορά την προστασία των παιδιών και την συνεργασία στη διακριτική υιοθεσία κι όλα αυτά εξαιτίας της πληθυσμιακής έκρηξης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και των παράνομων υιοθεσιών ανηλίκων από άλλες χώρες.
Οι ανωτέρω προτάσεις αποτελούν προσπάθεια βελτίωσης των διατάξεων του Π.Κ και θα παρακαλούσα να ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ – ΒΥΛΛΙΩΤΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΕΛ.ΑΣ – Πολίτες – Εγκληματικότητα!!!


«Όσα συνέβησαν στην Αθήνα αποδεικνύουν πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα εξαιρετικά βίαιο είδος εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, έχοντας απέναντι μιαν ΕΛ.ΑΣ., που μοιάζει περισσότερο με δημόσια υπηρεσία παρά με αστυνομία» απαντά ερωτώμενος σχετικά ο Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας Η. Τουλίτσης, εξηγώντας πως «αρκετοί από τους νέους που γίνονται αστυνομικοί με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, δεν αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της αποστολής τους και τον υψηλό δείκτη επαγγελματισμού που απαιτείται, με αποτέλεσμα να επιδεικνύουν σπάνια τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και ακόμη σπανιότερα να λειτουργούν βάσει σχεδίου».
«Πρέπει να αλλάξει άμεσα το σύστημα, ώστε να γίνονται αστυνομικοί όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να κάνουν αυτήν τη δουλειά και αφού αποκτήσουν εμπειρίες και το
κράτος παράλληλα να αρχίσει άμεσα προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες μορφές εγκληματικότητας και τρομοκρατίας
» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης, δίνοντας απαντήσεις και στα σοβαρά ερωτήματα των πολιτών που ήδη προχωρούν σε «κινητοποιήσεις» προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκληματικότητα που μαστίζει την Θήβα και την περιοχή.
Η έλλειψη προσωπικού και στα τρία σώματα στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θήβας είναι γεγονός για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας, καθώς η υπάρχουσα δύναμη έχει επιφορτιστεί με επιπλέον δουλειά λόγω των φυλακών του Ελεώνα και της μεγάλης συσσώρευσης αλλοδαπών στη περιοχή (βιομηχανική και γεωργική δραστηριότητα), αλλά και με τους παράνομους οι οποίοι συνεχίζουν να εισρέουν ακριβώς γιατί δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση.
Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνάντηση την Ένωση πως θα κοπούν όλες οι αποσπάσεις που έγιναν στη Λάρισα λόγω των εκεί προβλημάτων, καθώς και οι προσωρινές μετακινήσεις εντός κι εκτός Νομού.
«Θα πρέπει όμως, να σταματήσει και ο Αστυνομικός Δ/ντής του Νομού να μετακινεί άτομα από προβληματικές υπηρεσίες σε άλλες υπηρεσίες, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θήβας» επισημαίνει ο κ. Τουλίτσης, αναφερόμενος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή παρακαλώ, στο ισχύον παλαιωμένο οργανόγραμμα της περιοχή Θήβας επί εποχής των 5.000 κατοίκων, σε σχέση με την σημερινή των 60.000.!!!
«Η πληθυσμιακή αλλαγή που έχει γίνει έχει φέρει και άλλα προβλήματα στην τοπική κοινωνία και στην Αστυνομία που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της» τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του είχε συναντήσεις, ιεραρχικά, με τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με τοπικούς φορείς (βουλευτές), παρέδωσαν δε και υπόμνημα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη στην Λιβαδειά, αλλά συναντήθηκαν με τον αρχηγό τους, που τους διαβεβαίωσε ότι στις καλοκαιρινές μεταθέσεις θα υπάρξουν 9 θέσεις, αλλά τον Οκτώβρη 2010, θα πράξει ότι περνά από το χέρι του, προκειμένου να φτάσει ικανός αριθμός συναδέλφων, ώστε να αναπληρωθούν πολλά από τα κενά.
«Μήπως είναι αργά» ρωτάμε εμείς! Η απάντηση: «Με βάση τον κανονισμό δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Αν αποσπάσουμε άλλους συναδέλφους από άλλες διευθύνσεις θα δημιουργηθούν προβλήματα σε άλλους Νομούς»!
Ωστόσο, από την συζήτηση μαζί του καταλάβαμε πως και οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, αλλά και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι δεν πρόκειται να φτάσουν κατά τα μέρη μας, καθότι κατά τον κ. Τουλίτση το «πολύ καλό αυτό πιλοτικό αρχικά πρόγραμμα εφαρμόζεται στις μεγάλες πόλεις και όχι σε πόλεις όπως είναι η Θήβα και η Λιβαδειά, οι οποίες δεν έχουν δύναμη για να αυτοσυντηρηθούν».
Τελευταίο ερώτημα για τον εκπρόσωπο των Αστυνομικών, που έχει να κάνει με την κατάσταση στην σημερινή Αστυνομία. Την απάντηση όλοι λίγο πολύ την ξέρουμε: «Τα λάθη του παρελθόντος έρχεται στιγμή που πληρώνονται στο μέλλον. Οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις αφορούν προσπάθεια για το καλύτερο, αλλά ποτέ δεν υπήρξε κοινή συνεργασία με τους συνδικαλιστές που είναι αποδέκτες όλων των προβλημάτων. Η Ομοσπονδία των Αστυνομικών σε συνεργασία με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις, δίνει όλα τα προβλήματα για επεξεργασία και μελέτη σε εθνικά ιδρύματα , που δίνουν διαπιστευμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις που εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε. Η πολιτική – φυσική ηγεσία αυτό δεν το δέχεται και δεν ενεργεί με τρόπους σύγχρονους όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κι εμείς την εγκληματικότητα.
Σε όλη την Ευρώπη η Αστυνομία είναι ανεξάρτητος οργανισμός που κινείται και δρα αυτόβουλα χωρίς παρεμβάσεις Θα πρέπει αυτό το μοντέλο να έρθει κι εδώ προκειμένου κι εμείς να λειτουργήσουμε ως αστυνομία για τον πολίτη , αντιμετωπίζοντας ότι χειρότερο έχει αυτή την στιγμή εισχωρήσει στην ελληνική κοινωνία
».

Αγροτουρισμός, τουριστικές υπηρεσίες από αγρότες


Ο ΕΟΤ ήδη από το 1983 ορίζει ότι Αγροτουρισμός «είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία,… με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος».
Η ΟΚΕ στην 208/22-12-2008 Γνώμη της ορίζει ότι ο Αγροτουρισμός είναι «εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα … με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος … με προϊόντα τοπικής παραγωγής».
Το Νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στην Βουλή το 2009, με τίτλο ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ορίζει ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ. Από όλα αυτά ΜΟΝΟ ο Αγροτουρισμός είναι αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων. Προϋποθέτει ότι ο/η προσφέρων τις τουριστικές υπηρεσίες είναι αγρότης, όπως σε όλη την Ευρώπη.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επιθυμεί διακαώς να παραμείνει ο Αγροτουρισμός αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων, και ως διαχείριση αγροτικών κινδύνων, και ως ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος που δίνει ανάσα πολυλειτουργικότητας στα αγροτικά επαγγέλματα, και ως εναλλακτική λύση, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αντιμετώπιση «εκρηκτικών» καταστάσεων στον αγροτικό τομέα.
Εάν υποκλαπούν σταδιακά οι εναλλακτικές δυνατότητες ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα (και μάλιστα με χρήματα που προορίζονται για τον αγροτικό κόσμο), τότε χωρίς εναλλακτική ασφαλιστική λύση στους πολλαπλούς κινδύνους του αγροτικού εισοδήματος, οι εκρήξεις στον αγροτικό κόσμο μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες.
Ο Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες. Όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε οποιανδήποτε μορφή τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων Οικοτουρισμό, Τουρισμό Υπαίθρου, Τουρισμό Φύσης, Ορεινό Τουρισμό κλπ.
Σήμερα οι μόνες Αγροτουριστικές Οργανώσεις είναι οι Αγροτουριστικοί Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, που η Δευτεροβάθμια Ένωσή τους είναι αναγνωρισμένη από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

«Ούτε βήμα πίσω» για την θερμική επεξεργασία στην Θήβα!


Η κ. Πρωτόπαππα πρότεινε την άμεση συγκέντρωση υπογραφών από πολίτες και φορείς και στην συνέχεια δυναμική παράσταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Συμβολαιογράφος Α. Σαρρή, την απεργία όλων των επαγγελματιών της περιοχής, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και η αντιπρόσωπος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Κ. Ντανάση πρότεινε την παρουσία όλων στην σημερινή ημερίδα της Ομοσπονδίας με θέμα την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, προκειμένου να αποφασιστεί κοινή δράση για το θέμα.
Διαφορετικό τρόπο δράσης πρότεινε ο Γ. Ψυχογιός: «Να θέσουμε τους αρμόδιους φορείς Δήμο – Νομαρχία – Περιφέρεια προ των ευθυνών τους» είπε, όχι μόνο προσκαλώντας τους σε ειδική συγκέντρωση, αλλά και την συμμετοχή σε συνεδριάσεις του Δημοτικού και Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Ο κ. Ψυχογιός έκανε λόγο για άμεση κινητοποίηση, καθώς γνωρίζει καλά πως «Η εγκατάσταση του εργοστασίου προχωρά», πρτείνοντας παράλληλα την γνωστοποίηση του προβλήματος και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, υπενθυμίζοντας τις ευαισθησίες του σε θέματα περιβάλλοντος.
Με σύνθημα την δεύτερη παράγραφο του ψηφίσματος των φορέων, όπου αναφέρεται πως «η περιοχή μας , η περικλείουσα την πρώην επαρχία Θηβών, είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη λόγω της άναρχης εγκατάστασης βιομηχανιών, της άνευ ελέγχου λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα, εκτός της αυτονόητης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης να παρατηρείται και αύξησης κρουσμάτων σοβαρών παθήσεων υγειάς και ιδιαίτερα του καρκίνου» και το δυναμικό παρόν όλων, για άμεση κινητοποίηση προς κάθε κατεύθυνση» πρότεινε ο χημικός Π. Ρωμανάς.
Ωστόσο, η συνάντηση με την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Καραβασίλη, που είχε μόλις προχθές η Β. Τσόνογλου ανοίγει παράλληλα και άλλους δρόμους αγώνων...
Η Βουλευτής Βοιωτίας ενημέρωσε την κ. Καραβασίλη για την πρόθεση ιδιωτικής εταιρίας να δημιουργήσει και λειτουργήσει στην περιοχή της Θήβας εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων και τις μετέφερε την σύσσωμη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα αυτό, ζητώντας την πραγματοποίηση άμεσης ευρείας σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ με την παρουσία της Υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
«Η άποψη της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θήβας είναι ξεκάθαρη, ρητή και κατηγορηματική. Κανένας δεν θέλει στον τόπο του ένα τέτοιο εργοστάσιο καθώς αρκετοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, μια τέτοια δραστηριότητα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών αλλά και στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον» τόνισε η κ. Τσόνογλου, επισημαίνοντας πως «Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση και είναι απόλυτη ανάγκη να ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ».
Αύριο το πρωϊ πάντως, φορείς και πολίτες μεταβαίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας, όπου κατά την διάρκεια της ημερίδας αναμένεται να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το θέμα.

Συνάντηση Διοικητικής Επιτροπής Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας


Για τη δημιουργία μιας πραγματικής αναπτυξιακής δυναμικής θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της προώθησης των παρακάτω αναπτυξιακών στόχων:
-Άμεσης ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ και έναρξης των αναγκαίων προγραμμάτων και δράσεων για την εισροή ζεστού χρήματος στην αγορά. Η στήριξη της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας με συγχρηματοδοτούμενα συγκεκριμένα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και των επιμέρους επιχειρησιακών προγραμμάτων είναι επιβεβλημένη, και η παρατηρούμενη αναβλητικότητα πλήττει καίρια το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πρόβλημα.
-Επανέναρξης του προγράμματος χορήγησης εγγυήσεων προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΤΕΜΠΜΕ (ως φάση ΙΙΙ) που θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας στην αγορά.
-Επιτάχυνσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης και ψήφισης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, που θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, με απώτερο στόχο την τόνωση της οικονομίας.
-Εξασφάλισης της απρόσκοπτης χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (που είναι βιώσιμες) από τις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά.
-Αλλαγής του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό ειδική αναφορά έγινε σε έργα στα οποία η ΚΕΕΕ έχει αναλάβει βασικό ρόλο, με βασικότερο παράδειγμα το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.). Η ΚΕΕΕ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΝΔ για την ηλεκτρονική υποδομή που έχει αναπτυχθεί για το ΓΕΜΗ καθώς και για την ανάγκη υιοθέτησης της νομοθετικής πρότασης που έχει εκπονήσει και υποβάλλει για την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία του ΓΕΜΗ ως μηχανισμού υποστήριξης ίδρυσης, εξέλιξης και λύσης επιχειρήσεων με τρία απλά βήματα, αναδεικνύοντας τα Επιμελητήρια ως τις «υπηρεσίες μιας στάσης» για όλους τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στη Διοίκηση της ΚΕΕΕ τα 23 μέτρα – ανάσες για την τόνωση της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά που αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επεσήμανε δε το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από τα μέτρα που έλαβε ή αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι θα προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και ότι η οικονομία θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μονομερή. Αφορούν στο δημοσιονομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, αγνοώντας την αναγκαία τόνωση και ανάπτυξη της οικονομίας, χωρίς την οποία η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη. Χρειάζονται και αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της ενεργού ζήτησης. Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα και αποτελεσματικότητα πολλών κυβερνητικών μέτρων, όπως η αύξηση των φορολογίας καυσίμων και η υπέρμετρη επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και θεωρεί οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτη τη λήψη φορολογικών μέτρων και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική που εmβαρύνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα πριν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια καταπολέμησης των εκφυλιστικών φαινομένων της διαφθοράς, της σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των ακόλουθων πολιτικών και μέτρων που θα δώσουν άμεσα μια ανάσα τόνωσης στην ελληνική αγορά. Τα μέτρα αυτά επιβαρύνουν ελάχιστα ή καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, θα οδηγήσουν σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, σε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε αύξηση της κατανάλωσης και αποτελούν μια άμεση απάντηση στην ύφεση».

Επαναπατρισμός τεσσάρων τοιχογραφιών από τον Ι.Ν Παλαιοπαναγιάς Εύβοιας


Κατά τη δεκαετία του 1970 πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες παραβιάσεις του ναού, κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν από αρχαιοκαπήλους βίαια επτά (7) συνολικά τμήματα τοιχογραφιών με μορφές αγίων από τις κατώτερες ζώνες του διακόσμου. Κατά την αυτοψία που είχε πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τους βανδαλισμούς, οι αρχαιολόγοι και συντηρητές περισυνέλεξαν από το δάπεδο του ναού σπαράγματα τριών από τις τοιχογραφίες αυτές, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για συγκόλληση, συντήρηση και αποκατάσταση, όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα.
Είναι ευτύχημα ότι πρόσφατα οι άλλες τέσσερις (4) τοιχογραφίες εντοπίστηκαν σε αποθήκη στη Βασιλεία της Ελβετίας. Πρόκειται για τις τοιχογραφίες με τις μορφές των αγίων Νικήτα, Ερμόλαου, Μακαρίου και Νέστορος. Αμέσως μετά την ταυτοποίησή τους με τις βίαια αποτοιχισμένες τοιχογραφίες από τη μεσαία και κατώτερη ζώνη του βόρειου τοίχου του ναού της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να επαναπατρισθούν και να επιστρέψουν στην Εύβοια.
Οι τοιχογραφίες θα συντηρηθούν στα εργαστήρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, θα συγκολληθούν ενδεχομένως με τα τμήματα τα οποία φυλάσσονταν μέχρι σήμερα εκεί προκειμένου το σύνολο να μεταφερθεί στη συνέχεια στην Εύβοια και να εκτεθεί στο προετοιμαζόμενο διαχρονικό μουσείο της Χαλκίδας. Σήμερα, μετά από ένα διάστημα τριάντα περίπου ετών, ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο, «πληγωμένο» από τη βάναυση και παράνομη δράση αρχαιοκαπήλων, αποκαθίσταται, χάρη στις συντονισμένες κινήσεις και την αγαστή συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας , των Διεθνών Διωκτικών Αρχών και των Δικαστικών Αρχών της Ελβετίας.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας


4) Λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη της συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στη κτηματική περιφέρεια του Δήμου και των Τοπ.Διαμερισμάτων μας.
5) Λήψη απόφασης για την απαγόρευση μιας θέσης στάθμευσης μετά από αίτηση του κ. Καραχάλιου Σωτηρίου στις Εργατικές Κατοικίες Ταχίου Θηβών λόγω προβλημάτων υγείας. (σχετ. η υπ’ αριθ. 10/2010 ΑΔΕ).
6) Λήψη απόφασης για την απαγόρευση μίας θέσης στάθμευσης επι της οδού Πελοπίδου 56 στη Θήβα, μετά από αίτηση του κ. Γεωργίου Δημήτριου λόγω προβλημάτων υγείας (σχετ. η υπ’ αριθ. 11/2010 Α.Δ.Ε.).
7) Λήψη απόφασης για την απαγόρευση μίας θέσης στάθμευσης επί της οδού Σολωμού 9 στο Κολωνάκι Θηβών, μετά από αίτηση του κ. Σπύρου Γεωργίου, λόγω προβλημάτων υγείας (σχετ. η υπ’ αριθ. 12/2010 Α.Δ.Ε.).
8) Λήψη απόφασης για την απαγόρευση μίας θέσης στάθμευσης επί της οδού Θίσβης 4 στη Θήβα, μετά από αίτηση του κ. Θανάσου Σπυρίδωνα, λόγω προβλημάτων υγείας (σχετ. η υπ’ αριθ. 13/2010 Α.Δ.Ε.).
9) Λήψη απόφασης για την απαγόρευση μίας θέσης στάθμευσης επί της οδού Επαμεινώνδα 38 & Π.Δράκου στη Θήβα, μετά από αίτηση του κ. Φροσυνού Δημητρίου, λόγω προβλημάτων υγείας (σχετ. η υπ’ αριθ. 14/2010 Α.Δ.Ε.).
10) Λήψη απόφασης για την απαγόρευση μίας θέσης στάθμευσης στις Εργατικές Κατοικίες Ταχίου Θηβών, μετά από αίτηση της κ. Καβούρη Μαρίας, λόγω αναπηρίας του γιού της (σχετ. η υπ’ αριθ. 15/2010 Α.Δ.Ε.).
11) Λήψη απόφασης για την απαγόρευση μίας θέσης στάθμευσης επί της οδού Δολόγλου στη Θήβα, μετά από αίτηση του κ. Τουρναβίτη Γεωργίου, λόγω αναπηρίας του πατέρα του (σχετ. η υπ’ αριθ. 16/2010 Α.Δ.Ε.).
12) Λήψη απόφασης για τη διάθεση δημοτικών υπαλλήλων για τη συγκρότηση επιτροπών του ΝΠΔΔ Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Θήβας (ΔΑΟΘ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 240 παρ. 2 του Ν.3463/06 ΚΔΚ, ήτοι : α) Επιτροπή του άρθρου 28 του ΕΚΠΟΤΑ για την παραλαβή προμηθειών, τρεις τακτικούς υπαλλήλους με τους αναπληρωτές τους, β) Επιτροπή του άρθρου 46 του ΕΚΠΟΤΑ για τη διενέργεια διαγωνισμών, προμηθειών, αξιολόγηση των διαγωνισμών και την εισήγηση της απευθείας ανάθεσης προμηθειών, τρεις υπαλλήλους τακτικούς ή αορίστου χρόνου με τους αναπληρωτές τους, γ) Επιτροπή του Π.Δ. 28/80 για την παραλαβή εργασιών ή υπηρεσιών, δυο υπαλλήλους με τους αναπληρωτές τους και δ) Επιτροπή του άρθρου 15 του Π.Δ.171/87 για την παραλαβή μικρών έργων ή εργασιών συντήρησης μέχρι του ποσού των 5.869,41€ έναν υπάλληλο με τον αναπληρωτή του» .
13) Αποδοχή ή μη της πρότασης της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών του Δήμου που αφορά προσφυγή της εταιρείας ΒΙΟΜΕΚ σχετική με την επιβολή καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, δημοτικού φόρου και προστίμου για την ιδιοκτησία της στη θέση «ΧΑΡΑΪΝΤΊΝΙ» Δ.Θηβαίων.
14) Λήψη απόφασης για τη μεταβίβαση εξοπλισμού γραφείων και οχημάτων από το Δήμο Θηβαίων στη ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε.
15) Εξέταση αιτήσεως για διαγραφή οφειλής από βεβαιωμένο χρηματικό κατάλογο που αφορά ειδικό τέλος 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων του κ. Αργύτη Σωτηρίου του Αντωνίου.
16) Λήψη απόφασης για τη μετονομασία στην πόλη της Θήβας της οδού Κιθαιρώνος σε οδό Μητροπολίτου Κωνσταντίνου Σακελλαρόπουλου (σχετ. η υπ’ αριθ. 2/2009 γνωμοδότησης της Επιτροπής του άρθρου 8 του Ν.3463/06 ΚΔΚ).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΛ.ΜΑΜΜΗΣ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο


6. Χορήγηση (προέγκριση) άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β΄για κινητή καντίνα στους ανάπηρους, Μοσχάτο Αντ. Δημήτριο και Κουτσούρη Π. Χαράλαμπο, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει κάρτα ανεργίας.
7. Χορήγηση (προέγκριση) άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β΄για κινητή καντίνα στον Καλύβα Αν. Άγγελο και στον Μελλισαράτο Β. Γεράσιμο.
8. Χορήγηση (προέγκριση) άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β’ για την πώληση κομπόστας φρούτων στον Κοτσαρίδη Κ. Χαράλαμπο.
9. Χορήγηση (προέγκριση) άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β’ για την πώληση λευκών ειδών στον Κασίτσα Ι. Δημήτριο.
10. Εξουσιοδότηση διαχειριστή κίνησης τραπεζικού λογαριασμού.
11. Ορισμός προσώπων που θα συνυπογράφουν τις συναλλαγές της Ν.Α.Βοιωτίας με τα πιστωτικά ιδρύματα.
12. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2010.
13. Δωρεά οικοπέδου ιδιοκτησίας ΝΑΒ, στη Λιβαδειά (Αγ. Νικόλαος-Ζαγαρά) έκταση 143,38 τ.μ. προς Δήμο Λιβαδειάς.
14. Συμμετοχή της ΝΑΒ σε προτεινόμενο έργο με τίτλο «δίκτυο συνεργασίας τοπικών αυτοδιοίκησεων ευρωπαϊκής ένωσης και ασιατικών χωρών για θέματα ανάπτυξης στα πλαίσια του προγράμματος EYROPEAID της Ευρωπαϊκής ένωσης».
15. Έγκριση προγράμματος δακοκτονίας έτους 2010
16. Ένταξη του έργου Εκσυγχρονισμός-επέκταση μονάδας τεμαχισμού –τυποποίησης & παρασκευής κρεατοσκευασμάτων» με φορέα τη ΜΕΣΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ε.Π.Ε. στο μέτρο 123 Α του ΠΑΑ 2007/2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
17. Ένταξη του έργου Εκσυγχρονισμός μονάδας επεξεργασίας αυγού» με φορέα τη SOVIMO HELLAS A.E., στο μέτρο 123 Α του ΠΑΑ 2007/2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
18. Ορισμός τακτικών και αναπληρωματικών μελών για την επιτροπή άρθρου 35 του ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΑ.
19. Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για τη λειτουργία της υφιστάμενης βιομηχανίας παραγωγής φαρμακευτικών καλλυντικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής της εταιρείας «ΦΑΡΜΑΝΕΛ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.» στο 60ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, του Δήμου Σχηματαρίου του Ν. Βοιωτίας.
20. Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 7,5 MW της εταιρείας « QUEST ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕΒΕ» στη θέση «Ρεβένια» Αγ. Θεοδώρων του Δήμου Θηβαίων Ν. Βοιωτίας.
21. Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 30 MW της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ Α.Ε.» στη θέση «Κρέκεζα» του Δήμου Δερβενοχωρίων Ν. Βοιωτίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

Απάντηση Υφυπουργού Παιδείας σε ερώτηση της Β. Τσόνογλου για τα κενά στα σχολεία της Βοιωτίας


Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας μας ενημέρωσε ότι θα Προκύψουν (1) κενό δασκάλου από την αναγκαιότητα διχοτόμησης τμήματος με 39 μαθητές στο 1ο Δ.Σ Ορχομενού, (1) κενό δασκάλου από την αναγκαιότητα διχοτόμησης τμήματος 17 συνολικά μαθητών της Α’ και Β’ Τάξης, στις οποίες γίνεται συνδιδασκαλία, στο Δ.Σ Διονύσου, (1) κενό νηπιαγωγού στο 4ο Νηπιαγωγείο Θήβας και στο 1ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου αντίστοιχα από την αναγκαιότητα χορήγησης αδειών ανατροφής.
Επίσης στη Διεύθυνση υφίστανται (1) κενό δασκάλου λόγω επαπειλούμενης κύησης στο 2ο Δ.Σ Θήβας, (1) κενό δασκάλου λόγω θανάτου εκπαιδευτικού στο Δ.Σ Παύλου και (1) κενό νηπιαγωγού λόγω προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης, στο 8ο Νηπιαγωγείο Θήβας. Συνολικά στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας είναι αναγκαίο να καλυφθούν (4) κενά δασκάλων και (3) νηπιαγωγών.
Αυτονόητο είναι, ότι όλες οι προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αποσκοπούν στην διασφάλιση της πληρότητας των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικό δυναμικό και την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
Για το σκοπό αυτό, η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση / συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Βοιωτίας προκειμένου να καλυφθούν τα ανωτέρω λειτουργικά κενά καθώς και όσα προκύψουν στο μέλλον τόσο στα κανονικά όσο και στα ολοήμερα σχολεία με πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Σας επισυνάπτουμε την ερώτηση της κ. Τσόνογλου

Αθήνα 15 Ιανουαρίου 2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Πλήρωση θέσεων νηπιαγωγών και δασκάλων Νομού Βοιωτίας
Κυρία Υπουργέ,
Σε συνέχεια της ερώτησης που είχα καταθέσει στις 16 Νοεμβρίου 2009 θέλω να επιστήσω την προσοχή σας ξανά στο γεγονός ότι συνεχίζονται στο Νομό Βοιωτίας οι ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα τόσο στην λειτουργία των σχολείων όσο και στους ίδιους τους μαθητές.
Από το νομό μας κάθε χρόνο φεύγουν με απόσπαση πολλοί εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά τα οποία όμως δεν αναπληρώνονται, τουλάχιστον άμεσα.
Την χρονική περίοδο που διανύουμε προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις χρειαζόμαστε άμεσα δύο δασκάλους (ΠΕ 70) στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας και τέσσερις νηπιαγωγούς (ΠΕ 60) στο 7ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς, στο 8ο και 4ο Νηπιαγωγείο Θήβας και στο 1ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου.
Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία όπου έχουν παρουσιαστεί οι παραπάνω ανάγκες είναι ήδη υπεράριθμα καθώς έχουν γίνει συγχωνεύσεις και σε ένα μήνα περίπου θα υπάρξουν δύο επιπλέον κενά σε νηπιαγωγεία του Νομού Βοιωτίας λόγω τρίμηνης άδειας τρίτεκνων.
Εν όψει των παραπάνω αναγκών ,
Ερωτάσθε:
Εάν προτίθεστε ώστε άμεσα να ανοίξουν οι διαδικασίες πλήρωσης των ανωτέρω θέσεων στο Νομό Βοιωτίας καθώς και άλλων θέσεων σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού.
Η Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Γ. Κατσιμπάρδης: "Πρώτα ο Πολιτισμός"


Υπάρχουν πολλοί φίλοι που δεν μπορούν να εξηγήσουν την εμμονή μου στη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων, όπως τούτο εδώ της Ιστορίας των Επτά Μύθων. Ορισμένοι, μάλιστα, μου κάνουν την εξής ερώτηση: Εσύ που ως δικηγόρος και βουλευτής ασχολήθηκες και ασχολείσαι με νομικά και πολιτικά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας γιατί δεν γράφεις βιβλία γύρω από αυτά αλλά επιμένεις να πραγματεύεσαι θέματα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελληνικά μυθολογία και ιστορία;
Η απάντηση που δίνω στο παραπάνω εύλογο ερώτημα είναι πως – πέρα από το ότι έχω γράψει βιβλία και με νομικά και πολιτικά θέματα (όπως είναι «Το Δίκαιο του Εργατικού Αγώνα» και το «ΠΑ.ΣΟ.Κ και Εκσυγχρονισμός») - αρέσκομαι, πράγματι, να ανατρέχω στους μύθους και την ιστορία των αρχαίων Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων γιατί εκεί βρίσκω ιδέες και αξίες που μπορούν να αναχθούν στη σύγχρονη εποχή, και να βοηθήσουν στη διαμόρφωση νεωτεριστικών αντιλήψεων και προτάσεων.
Σε ορισμένους, δε, οι οποίοι δείχνουν ότι δεν πείθονται από τις εξηγήσεις μου – επιμένοντας στην άποψή τους ότι αξία σήμερα έχουν τα κείμενα που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σωθεί η οικονομία, γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσει η Πολιτεία τη δυνατότητα διάθεσης μεγάλων κονδυλίων για την παιδεία, - απαντώ ότι η θέση αυτή δεν είναι παρά το κλασικό άλλοθι της οικονομικής ολιγαρχίας που, όμως, το έχουν καταρρίψει σπουδαίοι σύγχρονοι πνευματικοί άνδρες από όλο τον πλανήτη.
Αναφέρω ενδεικτικά τον μεγάλο συνθέτη Τζέρεμι Ρίφκιν ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μουσικής, είχε πει ότι: ¨Δεν υπάρχει κανένα ιστορικό παράδειγμα όπου ο άνθρωπος να έφτιαξε πρώτα την αγορά και την οικονομία και ύστερα την κουλτούρα. Παντού, πρώτα δημιούργησε τη γλώσσα, τη γραφή, και το μύθο και μετά το εμπόριο¨.
Άλλωστε ποιος μπορεί να αμφισβητήσει πως αν ο δείκτης πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας του λαού μας (η κουλτούρα του, δηλαδή) - ως αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας μάθησης και εκπαίδευσης - ήταν ιδιαίτερα υψηλός, τότε μείζονα οικονομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα εκείνο της φοροδιαφυγής δεν θα χρειάζονταν νόμους και διατάγματα για να λυθούν, αφού θα αρκούσε μια πολιτισμένη συμπεριφορά των πολιτών με ανεπτυγμένη φορολογική συνείδηση, δηλαδή με ανεπτυγμένη κουλτούρα.
Είμαι, λοιπόν, με βάση όλα όσα πιο πάνω εξέθεσα, πολύ ικανοποιημένος γιατί μπόρεσα – μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου τα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα δημιουργούν ζοφερές καταστάσεις -, να καταθέσω σε δημόσιο διάλογο τούτο το δίτομο δοκίμιο, με το οποίο δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρία μεγάλα θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με τις λογοτεχνικές μεθόδους τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ποιητές και συγγραφείς ώστε να αξιοποιούν τους αρχετυπικούς μύθους, προσαρμόζοντάς τους στις συνθήκες και τις ανάγκες των ανθρώπων της δικής τους γενιάς. Μάλιστα, οι τραγικοί ποιητές, μεταπλάθοντας τους αρχετυπικούς εκείνους μύθους, σε ορισμένες περιπτώσεις, τούς αξιοποιούσαν για να περνάνε ακόμα και θέσεις των πολιτικών κομμάτων του 5ου αιώνα π.Χ. και του Προγράμματος των σοφιστών για το φυσικό δίκαιο.
Το δεύτερο εγχείρημά μου σχετίζεται με την προσπάθεια που κάνω να αποκαταστήσω ορισμένα μυθικά πρόσωπα της Βοιωτίας, αποδεικνύοντας ότι ναι μεν ο Ευριπίδης παρουσίασε στην τραγωδία του «Ηρακλής Μαινόμενος» τον Θηβαίο ήρωα να σκοτώνει τη γυναίκα του και τα παιδιά του, χτυπημένος από πρόσκαιρη τρέλα, που του είχε στείλει η Ήρα, όμως αυτό ήταν ποιητικό και λογοτεχνικό εφεύρημα τού Ευριπίδη, καθώς όλοι οι προηγούμενοι ποιητές και συγγραφείς παρουσιάζουν τον Ηρακλή ως ένα ακέραιο σπουδαίο ήρωα, που είχε προσφέρει με τους άθλους του, άριστες υπηρεσίες όχι μόνο στην ανθρωπότητα αλλά και σε ορισμένους αρχαιοελληνικούς θεούς. Ναι μεν οι τραγικοί ποιητές παρουσίασαν τον Οιδίποδα να έχει προβεί, από άγνοιά του, σε πράξη αιμομιξίας, όμως αυτό ήταν εφεύρημά τους αφού όλοι οι προηγούμενοι ποιητές, ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Πίνδαρος, τον εμφανίζουν ως πρότυπο σοφού και δημοκράτη ηγέτη.
Το τρίτο εγχείρημά μου χαρακτηρίζεται από την επιδίωξη ανάδειξης της σημασίας των μεταναστευτικών ρευμάτων των προϊστορικών χρόνων, χάρη στα οποία συναντήθηκαν πολιτισμοί άλλων λαών με τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος δημιούργησε έτσι αξίες και ιδέες ιδιαίτερα χρήσιμες για την εποχή μας όπου, όμως, δυστυχώς κυριαρχούν ακόμη τοπικισμοί και ξενοφοβίες. Αξίες και ιδέες που – πέρα από όλα τα άλλα – μας βοηθούν να ερμηνεύουμε με ευρύτητα πνεύματος τους Επτά Μύθους.
Σημαίνουν όλα αυτά – για να γίνω πιο συγκεκριμένος και να ολοκληρώσω - ότι το μύθο της Νιόβης, για παράδειγμα, δεν πρέπει να τον βλέπουμε μόνο μέσα από τα μηνύματα που στέλνουν οι ποιητές για την καρτερικότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα πλήγματα που τους περιμένουν, αλλά και μέσα από την εξιστόρηση στοιχείων που βεβαιώνουν ότι ο μύθος αυτός συνδέει τους μετανάστες από τη Φρυγία Νιόβη και Πέλοπα με τις ελληνικές περιοχές στις οποίες κατέληξαν και έδρασαν, δηλαδή με τη Θήβα και την Πελοπόννησο, αντίστοιχα.
Το μύθο του Κάδμου δεν αρκεί να τον εκλαμβάνουμε ως μια διήγηση γεγονότων που σχετίζονται με την ίδρυση της μυκηναϊκής Θήβας, αλλά και σαν μια επιβεβαίωση του ότι, για να δημιουργηθούν τα Καδμήϊα Γράμματα – από τα οποία προήλθε η Ελληνική Γραφή και Γλώσσα -, είχε προηγηθεί εγκατάσταση σε ελλαδικούς χώρους (γύρω από τη Θήβα και την Τανάγρα), μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα από την Τύρο της Φοινίκης, με επικεφαλής τον Κάδμο.
Το μύθο του Βοιωτού Φρίξου και του Ιάσονα από την Ιωλκό δεν αρκεί να τον χρησιμοποιούμε μόνο ως βάση για να αξιολογούμε τη σημασία τής σπάνιας τραγωδίας του Ευριπίδη ¨Μήδεια¨, αλλά και για να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι, όπως οι δύο εκείνοι Μινύες - επικεφαλής των Αργοναυτών - μεταλαμπάδευσαν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού στη μακρινή Ευκαρπία, έτσι και η φυλή των Κόλχων (με εκπροσώπους τη Μήδεια και τους συνοδούς της) προφανώς και θα είχε διαδώσει στην Ελλάδα αξίες του πολιτισμού της.
Τον μύθο του Θηβαίου ήρωα Ηρακλή δεν αρκεί να τον επικαλούμαστε μόνο για να υπογραμμίζουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος - ο οποίος μπορεί να πραγματοποιεί στη ζωή του, όχι δώδεκα αλλά εκατοντάδες άθλους -, αλλά και για να συνειδητοποιούμε αυτό που μας διδάσκει ο Ευριπίδης με την τραγωδία του ¨Ηρακλείδες¨, ότι δηλαδή δεν αρκεί να είμαστε ευκαιριακά ελεήμονες απέναντι σε αδύναμους, σε πάσχοντες και σε ξένους αλλά οφείλουμε να θεσπίζουμε νόμους που να τους προστατεύουν σταθερά και ουσιαστικά.
Το μύθο του Οιδίποδα, τέλος, δεν πρέπει να τον βλέπουμε μόνο με τις διαστάσεις που του έχει δώσει ο Σοφοκλής στον ¨Τύραννο¨ - για να διδάξει ότι ο σοφός και δημοκρατικός ηγέτης, πάνω από τη δική του σωτηρία οφείλει να θέτει τη σωτηρία της πατρίδας -, αλλά και με αυτές του ¨Επί Κολωνώ¨, όπου ο ίδιος ποιητής μάς καλεί να αθωώνουμε (ακόμη και να ηρωποιούμε άξιους) αλλά βασανισμένους ανθρώπους που έχουν υποπέσει σε αδικήματα από άγνοια και, πάντως, όχι από δόλο.
Και εδώ είναι το δεύτερο σκέλος της απάντησης στην ερώτηση που είπα στην αρχή ότι μου απευθύνουν οι φίλοι μου: ότι, δηλαδή, μελετώντας όχι μόνο τον ¨Οιδίποδα Επί Κολωνώ¨ του Σοφοκλή αλλά και πολλές άλλες τραγωδίες που έχουν τις ρίζες τους στους ¨Επτά Μύθους¨ - όπως είναι οι ¨Επτά της Θήβας¨ του Αισχύλου, οι ¨Ηρακλείδες¨, οι ¨Ικέτιδες¨ και οι ¨Φοίνισσες¨ του Ευριπίδη και, ως ένα βαθμό, και ο ¨Οιδίπους Τύραννος¨ του Σοφοκλή -, βρήκα, κατέγραψα και αξιοποίησα συγγραφικά πάρα πολλούς πολιτικούς υπαινιγμούς και ιδιαίτερα σημαντικά πολιτικά προτάγματα ήθους, που εκπέμπουν σπουδαίες νεωτεριστικές ιδέες, χρήσιμες για τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς της δικής μου γενιάς, καθώς και για εκείνους που θα ασχοληθούν με την πολιτική στο μέλλον.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΘΗΒΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΘΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ


Ομιλία Δημάρχου Ν. Σβίγγου κατά την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Γ. Κατσιμπάρδη «Ιστορία των Επτά Μύθων»

Μακαριότατε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες
Θα μου επιτρέψτε να προσεγγίσω με κάπως διαφορετικό τρόπο το βιβλίο αυτό ώστε, ως Βοιωτός και, βέβαια, ως Δήμαρχος της Θήβας, να αναδείξω τα σημεία εκείνα που φανερώνουν το πόσο μεγάλο πολιτισμό είχαν δημιουργήσει εδώ οι πρόγονοί μας, ένα πολιτισμό που αποτελεί οδηγό για εμάς σήμερα.
Κρατώντας, λοιπόν, την σειρά παρουσίασης των “Επτά Μύθων” θα επικαλεστώ απόψεις και αναλύσεις ελλήνων και ξένων πανεπιστημιακών και συγγραφέων, που ο Γιώργος Κατσιμπάρδης μνημονεύει σε συγκεκριμένα σημεία του 1ου και του 2ου τόμου του βιβλίου, αρχίζοντας από το μύθο της Νιόβης.
1.Είναι γνωστό ότι ο μύθος αυτός είχε συνεγείρει, για πάνω από χίλια χρόνια, τις γενιές των Θηβαίων οι οποίοι μάλιστα, σε κάποια φάση της ιστορίας τους (γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ.), είχαν φροντίσει να τον αξιοποιήσουν αναπτυξιακά, και πιο συγκεκριμένα τουριστικά.
Γράφει λοιπόν, η καθηγήτρια Έμιλυ Βερμέλ , και αυτό το διαβάζουμε στην σελίδα 49, του 1ου τόμου του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη:
«Οι Θηβαίοι, κατά τους αρχαϊκούς χρόνους είχαν μετατρέψει την πόλη τους σε αληθινό “Μουσείο, σπάνιων Μυθολογικών Ευρημάτων”: Επιδείκνυαν τους τάφους των παιδιών της Νιόβης και του Ηρακλή, και με αυτό τον τρόπο συγκέντρωναν στη Θήβα επισκέπτες από όλο τον κόσμο.»
Όμως οι αρχαίοι Θηβαίοι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν ευαισθητοποιηθεί από τον μύθο της Νιόβης και τον είχαν αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο το ίδιο είχαν κάνει και οι Αθηναίοι αλλά και οι Αργείοι .
Γράφει, ή μάλλον περιγράφει, συγκεκριμένα τον 2ο αιώνα μ. Χ. ο Παυσανίας στα «Αττικά» του, και αυτό το διαβάζουμε στη σελίδα 51 του 1ου τόμου του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη: «Στο Διονυσιακό Θέατρο των Αθηνών υπήρχαν ανδριάντες τραγικών και κωμικών παικτών. Πιο πάνω, στο λεγόμενο νότιο τείχος της Ακρόπολης, προς το μέρος του Θεάτρου , βρίσκεται μία σπηλιά στους βράχους κάτω από την Ακρόπολη. Σ’ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΙΠΟΔΑΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΥΠΆΡΧΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ».
2. Έρχομαι στον μύθο του Κάδμου και τον πολιτισμό τον οποίο δημιούργησε εδώ με κέντρο το ομώνυμο ανάκτορο, το «Καδμείο», οι ανασκαφές του οποίου θα ήταν ευχής έργο για τον παγκόσμιο πολιτισμό να μπορούσαν να συνεχιστούν, αφού εξοικονομηθούν οι μεγάλες πιστώσεις οι οποίες απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.
Γράφει , λοιπόν, η Εύη Τουλούπα, Προϊσταμένη, πρώτα της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Θήβας, και αργότερα, της Α’ Εφορίας της Ακρόπολης των Αθηνών- και αυτό το διαβάζουμε στην σελίδα 51 του 2ου τόμου του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη: «Μια μέρα (εκεί κοντά στα ερείπια του ανακτόρου του Κάδμου) στη Θήβα, και καθώς δούλευε μια μπουλντόζα, άρχισε να πετάει αρχαία. Ανάμεσα τους ήταν και οι περίφημοι σφραγιδοκύλινδροι ,που εκτίθενται τώρα στο Μουσείο της Θήβας. Όταν φάνηκαν αυτά, άρχισε συστηματική ανασκαφή. Τι χρυσά, τι λάπις λάζουλι, τι ελεφάντινα, όπου και να σκάβαμε όλα όσα βρίσκαμε ήταν σπουδαία. Τότε βρέθηκαν και οι πρώτες πινακίδες με τη Γραμμική Γραφή Β’ …ΟΛΗ Η ΘΗΒΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΟ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.»
3.Τρίτος στη σειρά του βιβλίου είναι ο μύθος του Διόνυσου. Εδώ δεν θα επικαλεστώ άλλον συγγραφέα αλλά τον ίδιο τον Γιώργο Κατσιμπάρδη ο οποίος, αφού σημειώνει στη σελίδα 79 του 1ου τόμου του βιβλίου του ότι οι πρώτες αναφορές για τον γεννημένο στη Θήβα αρχαιοελληνικό θεό Διόνυσο βρέθηκαν χαραγμένες σε πήλινες πινακίδες με την Γραμμική Γραφή Β’, και στη συνέχεια παραθέτει τον οδικό χάρτη διαδρομής της λατρείας του ανά την Ελλάδα, μέχρι να φτάσει στην Αθήνα, όπου διαμορφώθηκε ο θεσμός της τραγωδίας, γράφει: «Ο Διόνυσος συνέδεε μυθολογικά τα τρία περιφημότερα γένη των πρώτων Ελλήνων: Του Θηβαίου βασιλιά Κάδμου, η κόρη του οποίου, η Σεμέλη, γέννησε τον Διόνυσο ερωτοσμίγοντας με τον Δία, τον Ορχομένιο ηγεμόνα Μινύα, τις κόρες του οποίου ο Διόνυσος είχε στην ακολουθία του, και του βασιλιά της Κνωσού Μίνωα την κόρη του οποίου ο Διόνυσος έκανε γυναίκα του.»
4. Έρχομαι, τώρα, στον τέταρτο μύθο του Ορχομένιου πρίγκιπα – γιου του Αθάμαντα, βασιλιά της ομώνυμης πλουσιότερης τότε πόλης της Ελλάδας, όπως γράφει ο Όμηρος.
Το σημείο που ξεχωρίζω από τον 1ο τόμο του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι εκείνο στο οποίο – επικαλούμενος τον μέγιστο των λυρικών ποιητών Θηβαίο Πίνδαρο - , ξεκαθαρίζει ότι πριν από τον Ιάσονα είχε εκστρατεύσει στην μακρινή Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου ο επίσης Μινύας, Ορχομένιος Φρίξος.
Διαβάζουμε, λοιπόν, στη σελίδα 365 του βιβλίου “Λυρικοί Ποιητές: Πίνδαρος 1”, από τις εκδόσεις Οδυσσέα Χατζόπουλου, τους παρακάτω στίχους του Πίνδαρου-όπως τους παραθέτει, και τους αναλύει, στις σελίδες 112, 113 και 207, του 1ου τόμου του βιβλίου του: «Προστάζει ο Φρίξος, αφού πάμε στο Παλάτι του Αιήτη να φέρουμε την ψυχή του και το Χρυσόμαλλο Δέρας του κριού, που τον έσωσε κάποτε από τη θάλασσα και από τα άδικα βέλη της μητριάς του (κόρης του Κάδμου, και πρώτης γυναίκας του Αθάμοντα, της Ινώς).»
5. Από τον μύθο του Ηρακλή προκαλούν ιδιαίτερα οι αναφορές που κάνει ο Πίνδαρος στους Ολυμπιονίκες, τους Νεμεονίκες, του Πυθιονίκες και τους Ισμιονίκες, τις μεγάλες επιτυχίες των οποίων συνδέει κυρίως με τους δώδεκα άθλους του.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, όμως, έχει και η παρακάτω επισήμανση του γνωστού, σπουδαίου καθηγητή, Ι.Θ. Κακριδή, από τις πάρα πολλές που έχει γράψει για τον γεννημένο στη Θήβα, από την ένωση του Δία με την Αλκμήνη, Ηρακλή, τον οποίο οι αρχαίοι Θηβαίοι σε κάποια φάση τον είχαν θεοποιήσει. Διαβάζουμε, λοιπόν στη σελίδα 138 του 1ου τόμου του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη: « Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας υπήρχαν ιερά, αναθήματα, τοπικές παραδόσειςς και τοπωνύμια, που φανερώνουν ότι υπήρχε λατρεία του Ηρακλή. Τα ίχνη αυτά διαπιστώνονται και στη Μικρά Ασία, στις Ακτές του Εύξεινου Πόντου, στα Βόρεια Παράλια της Αφρικής, στην Ιταλία, στη Ισπανία, τη Γαλλία και τα νησιά της Δυτικής Μεσογείου…. Το ίδιο χαρακτηριστικά, για τη μεγάλη διάδοση της λατρείας του, είναι τα επίθετα του Ηρακλή – περίπου 75 – τα περισσότερα από τα οποία αναφέρονται ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΩΣ ΛΥΤΡΩΤΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΥ ΤΩΝ ΑΝΡΘΩΠΩΝ».
6. Από τον μύθο του περίφημου Λιβαδείτη αρχιτέκτονα Τροφωνίου – ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Αγαμήδη, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΥΣ-ΛΑΡΟΥΣ, είχε κατασκευάσει ωραιότερα πετρόκτιστα οικοδομήματα στην αρχαία Ελλάδα, όπως είναι ο ναός του Ποσειδώνα στη Μαντίνεια, το ανάκτορο του Αμφικτρύωνα και της Αλκμήνης στη Θήβα, το Θησαυροφυλάκιο του Αυγεία στην Ήλιδα – εκείνο που πρέπει να επισημάνει κανείς είναι το γεγονός ότι δεν είχε εμπνεύσει τους τραγικούς, παρά τα πολυσήμαντα μηνύματα που εξέπεμπε.
Το γιατί το εξηγεί ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, ο οποίος στη σελίδα 143 του 1ου τόμου του βιβλίου του παραθέτει και τούτη τη σπουδαία επισήμανση του Νίκου Παπαχατζή: «Στο χτίσιμο του λίθινου ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς από τον Τροφώνιο (και τον αδελφό του Αγαμήδη) είχε συνεργαστεί κατά τον “Ομηρικό Ύμνο” ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας».
7. Για τον μύθο του Οιδίποδα, δεν χρειάζεται να πω πολλά, αφού η απήχησή του ήταν τόσο μεγάλη ώστε οι τραγικοί ποιητές να έχουν διδάξει (γράψει) για αυτό. Είκοσι πέντε (25) δραματουργήματα από τα οποία 6 – οι “Επτά επί Θήβαι”, “Η Αντιγόνη”, “Ο Οιδίπους Τύραννος ”, “Ο Οιδίπους επί Κολωνό” του Σοφοκλή, και οι “Ικέτιδες” και οι “Φόνισσες” του Ευριπίδη έχουν σωθεί ατόφια.
Επειδή όμως και σήμερα, όταν ανεβαίνει σε κάποιο θέατρο τραγωδία με πηγή τον μύθο του πολυβασανισμένου ηγέτη της Θήβας, όλοι σπεύδουν να την παρακολουθήσουν, μεταφέρω από τη σελίδα 173 του 2ου τόμου του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη τούτη τη φράση του Αντρέ Μονάρ που θεωρώ μεγάλης φιλοσοφικής αξίας: «Ο μύθος του Οιδίποδα μας διδάσκει ότι σε κάθε περίσταση, ακόμη και στην πιο βίαιη επίθεση της μοίρας εναντίον του, ο άνθρωπος είναι σε θέση να διατηρήσει το μεγαλείο και το κύρος του».

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Τρείς δήμους στη Βοιωτία προτείνει ο Μίμης Νταλιάνης


Βαρέθηκα το συγκεντρωτικό κράτος που με αντιμετωπίζει ως άτομο και όχι ως άνθρωπο. Θέλουμε εμείς οι πολίτες που βιώνουμε τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και τα γνωρίζουμε, να δίνουμε άμεσες λύσεις και όχι η αφηρημένη έννοια του κράτους που σε τελευταία ανάλυση δεν το κατάφερε στο παρελθόν και γνωρίζουμε πια ότι δε μπορεί να το κάνει. Θέλουμε ότι λέει ο κάθε άνθρωπος στο σπίτι του, στη παρέα του, να τα πει στο δημόσιο χώρο, είτε είναι παράπονο, είτε οργή, είτε πρόταση .Κι αυτή η αδρανής γκρίνια μας να μετατραπεί σε δύναμη αντίστασης και δημιουργίας. Και για να το διεκδικήσουμε αυτό οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και «στρατευμένοι» σε μεγαλύτερους Δήμους και Περιφέρειες για να είναι η φωνή μας πιο δυνατή στα Ευρωπαϊκά Όργανα.

Δε μπορείς δηλαδή, να μιλάς για πράσινη ανάπτυξη και για υπηρεσίες που πρέπει να έρθουν στα χέρια των Δήμων όπως πολεοδομία, υγεία και πρόνοια, πολιτική προστασία κλπ. και να τα διεκδικείς αυτά με κοινότητες , με δήμους των 2000 κατοίκων και νομαρχίες περιορισμένες χωροταξικά σε στενά δεσμά. Δε γίνεται με λίγα λόγια να βλέπω κοντόφθαλμα «τα της αυλής μου», όταν η εποχή μου, έχει ανοίξει ηλεκτρονικά διάπλατα, παράθυρο στην ανθρωπότητα. Το υπάρχον σύστημα δε μας «φυλάκισε» μόνο σε μικρούς δήμους, αλλά μας κατάντησε αδιάφορους πολίτες που όλη μας την ενέργεια τη διοχετεύσαμε στη δουλειά μας και στον εαυτούλη μας. Έτσι το οικολογικό έγκλημα του Ασωπού δε μας αγγίζει αφού βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα μακριά μας, αδιαφορούμε για τα οικονομικά προβλήματα του γείτονα, για τον άρρωστο και μοναχικό ηλικιωμένο, για το φτωχό συνάνθρωπο, για τον οικονομικό μετανάστη και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, αφού όλοι αυτοί βρίσκονται , ευτυχώς, έξω από τη θωρακισμένη πόρτα μας. Αγνοήσαμε πως ο διπλανός μας δεν είναι ξένος ούτε εχθρός, αλλά γνωστός και σύντροφος στη διεκδίκηση όσων η ζωή μπορεί να προσφέρει. Ξεχάσαμε τι σημαίνει προσφέρω εθελοντικά στους συμπολίτες μου, είμαι ενεργό μέλος της κοινότητας μου και συμμετέχω στα δρώμενα της πόλης μου. Με τον νέο Καλλικράτη οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και πρώτα απ’ όλους εμείς οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί. Εμείς που βλέπουμε ότι με αυτό το πρόγραμμα χάνουμε πολλές καρέκλες και αξιώματα, προτάσσουμε τα εγωιστικά μας «θέλω», άνανδρα κρυμμένα όμως σε διεκδικήσεις του επιπέδου «ο δήμος μου είναι ιστορικός» ή «δε ταιριάζω μ’ αυτόν το δήμο», και παρασύρουμε με προπαγάνδα και αγκιτάτσια τους πολίτες μας σε μπακαλίστικες διεκδικήσεις, ασύμφορες για τους ίδιους και το μέλλον των παιδιών μας. Οφείλουμε επομένως να σταθούμε εμείς οι αυτοδιοικητικοί δίπλα στο Καλλικράτη ως άλλος Ικτίνος και να αφουγκραστούμε επιτέλους τα θέλω των πολιτών και της νέας γενιάς, ειδάλλως θα είμαστε το «κτήνος», που μόνο θέλει για πάρτι του και τους αυλικούς του. Κι ενώ σε επίπεδο περιφέρειας τα πράγματα είναι πιο συνειδητοποιημένα και ώριμα για το νέο βήμα, στους Δήμους πρέπει να επανασχεδιάσουμε με όραμα μακρινό, με διοικητικές ενότητες πληθυσμιακά ισχυρές και σύγχρονα μοντέλα εξουσίας. Γι’ αυτό αν θέλουμε στο νομό Βοιωτίας να μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να πάμε σε αυστηρά μικρό αριθμό Δήμων.

Η πρόταση μου είναι η δημιουργία 3 νέων ισχυρών Δήμων με επιθετικό προσδιορισμό και ταυτότητα, που δε θα υψώσουν όμως τείχη μεταξύ τους, αλλά γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής δραστηριοτήτων. Οι τρείς αυτοί δήμοι να στηρίζονται σε ιδιαίτερα κοινά χαρακτηριστικά και στον υπάρχοντα πλούτο του νομού μας. Έτσι λοιπόν θα μιλάμε για ένα βιομηχανικό Δήμο με έδρα τη Θήβα, έναν αγροτικό με έδρα τον Ορχομενό και έναν τουριστικό με έδρα τη Λιβαδειά ως Μητροπολιτική πρωτεύουσα του Νομού.

Μόνο τότε θα μιλάμε για δυνατούς Δήμους που θα μπορούν να εφαρμόσουν αναπτυξιακή πολιτική και να προσφέρουν υπηρεσίες σύγχρονες και ανθρώπινες.

Μιλάμε για ένα σύστημα διοίκησης που θα αξιοποιεί και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των κατοίκων, μέσα από θεσμούς, με πόρους και αρμοδιότητες, με συμβούλια συνοικιακά, νεολαίας, παιδείας, επαγγελματικά, αθλητισμού κα., με αξιοποίηση των εργαζομένων των Δήμων και του κάθε πολίτη ως μονάδα χωρίς προκαταλήψεις και κομματικά δεδομένα. Μπορεί αρκετοί να διαφωνούν όχι μόνο με τις απόψεις μου, αλλά και με το νέο Καλλικράτη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε φοβίες για το καινούργιο αλλά έντονο αίσθημα ευθύνης για την επιτυχία του και ότι ζω σε μια εποχή που κάτι παλιό και αναποτελεσματικό φεύγει ενώ κάτι νέο και σύγχρονο έρχεται…..

* Ο Μίμης Νταλιάνης είναι Νομαρχιακός Σύμβουλος Βοιωτίας - τ. Αντινομάρχης και Υπευθ. Εθελοντισμού ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας