Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πιλότος, Ναύτης, Στρατιώτης, Αστυνομικός, Πυροσβέστης, Λιμενικός


Σήμερα είμαι σχεδόν 40. Δεν ξέρω αν θα γυρίσω στην οικογένειά μου το μεσημέρι. Ποτέ δεν ρωτάω αν θα γυρίσω πίσω απ’ όπου με στέλνεις. Με παλιά μηχανήματα, με κατεστραμμένα αυτοκίνητα, με ό,τι και αν μου δώσεις.
Με την μέση θρύψαλα από τα G, με τα χέρια γδαρμένα από τους ιμάντες του αλεξίπτωτου, με την ματιά στην θάλασσα και το δάκρυ στην φωτογραφία της οικογένειας δίπλα απ’ την εικόνα του Αι Νικόλα κάπου στ’ ανοιχτά της Σομαλίας, με τις πληγές μου ανοιχτές έξω από το Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, με τις παλάμες σάπιες απ’ την αρμύρα να βγάζω απ’ τα νερά τα παιδιά εκείνων που ξεβράζουν οι διακινητές στ’ ακρονήσια. Αχ, αυτά τα μάτια όταν σώζονται πως σε κοιτάζουν.!!
Σ’ απογοητεύω πολλές φορές . Το ξέρω. Αλλά κι εσύ δεν ήρθες στην κηδεία μου. Δεν μου άναψες ένα κερί. Δεν έκανες μια γιορτή για μένα στα Σχολειά. Δεν κράτησες ένα δάκρυ για μένα όταν έπεφτα απ’ τα ουράνια, ούτε όταν με ένα ελικόπτερο πάλευα εκείνη την νύχτα μες στο σκοτάδι και στην αντάρα των Ιμίων, ούτε μ’ έκρυψες για να μη με δει ο Τούρκος από τις τηλεοράσεις σου. Δεν ήρθες στο νοσοκομείο δίπλα στο κρεβάτι να μου κρατήσεις συντροφιά, όταν με καίγανε οι σφαίρες και οι μολότοφ που σφηνώθηκαν πάνω μου.
Τώρα ούτε σε παρέλαση δε θες να με βλέπεις. Και η σημαία μου έχει σταυρό πάνω και μπορεί να σε ενοχλεί. Και για τα παιδιά μου; Την οικογένειά μου; Δεν νοιάστηκες όταν γκρεμιζόμουν, όταν πνιγόμουν, όταν με έλιωναν οι ερπύστριες, όταν καιγόμουν στην φωτιά. Ποτέ δεν με ρώτησες τον καιρό της αφθονίας αν χρειάζομαι κάτι. Έδινες στους άλλους κι εγώ σε περίμενα. Μη μιλάς, μου λες. Μη ζητάς. Είσαι Στρατιώτης. Αλλά κι εγώ ήμουν πολύ μακριά για να με αφουγκραστείς. Στα σύνορα, στον ουρανό, στην θάλασσα. Μέσα στην φωτιά να παλεύω με τις μάνικες και τα καναντέρ. Καμιά φορά από κει μακριά άκουγα να με φωνάζεις «καραβανά» και «μπάτσο» και «ταβλαδόρο». Γελούσα και χαιρόμουν, γιατί κι εγώ αυτήν την ελευθερία υπερασπίζομαι.
Να μου λες ό,τι θες κι εγώ να είμαι εκεί. Ακοίμητος και Άγνωστος. Τώρα με βγάζεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα. Μου λες βάλε πλάτη, βοήθα κι εσύ να περάσουμε την φουρτούνα. Δώσε κι εσύ να καβατζάρουμε την χρονιά. Μου λες ότι μ’ έχεις γεμίσει επιδόματα και σπίτια και νοσοκομεία και λέσχες, όλα δικά μου. Δε λες την αλήθεια, αλλά δεν με πειράζει. Όταν σου έσω δώσει την ζωή μου λες να με πειράξουν τα λίγα χρήματα; Όταν έχω σκοπό να μείνω με την Ελλάδα στην αιωνιότητα λες να με απασχολεί η 25ετία;
Αλλά ξέρεις κάτι; Μου ΄χεις δώσει το μεγαλύτερο προνόμιο απ’ όλα, όταν μου είπες ότι με χρειάζεσαι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα της ζωής μου: Όταν σκοτώνομαι είναι για την Πατρίδα . Δεν βγαίνω στην σύνταξη. Μπαίνω στην Εφεδρεία.
Δεν πεθαίνω. Πάω να γίνω ένα με τον Ηλιάκη και τον Σιαλμά, τον Γιαλοψό, τον Καραθανάση, τον Βλαχάκο και τόσους άλλους. Γιατί εγώ το ξέρω καλά. Ούτε γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι Έλληνας. Μόνο πεθαίνεις ως Έλληνας.
Φίλοι ένστολοι, κρατηθείτε σε φόρμα. Έρχεται … πόλεμος!!!!!
Ο ένστολος

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ψήφισμα κατά της μονάδας καύσης


3. Η διαχείριση απορριμμάτων δεν μπορεί παρά διατηρήσει τον δημόσιο, κοινωφελή και ανταποδοτικό χαρακτήρα της. Επομένως δεν θα επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να υποκατασταθούν ο Δήμος Θηβαίων, οι υπόλοιποι Δήμοι της γεωγραφικής ενότητας και κυρίως ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης απορριμμάτων, ούτε στην αποκομιδή, ούτε στη διαχείριση, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή.
4. Δηλώνουμε ότι απαιτούμε και θα επαγρυπνούμε για την αποτελεσματική τήρηση της νομοθεσίας, την υποδειγματική υπέρ του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα απαιτούμε ουσιαστική λειτουργία της ανακύκλωσης και όλων των μεθόδων που μειώνουν με περιβαλλοντικά αποδεκτό τρόπο, την ποσότητα απορριμμάτων που αποτίθενται στο ΧΥΤΑ.
5. Δηλώνουμε ότι αρνούμαστε την μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων (ή θερμικής επεξεργασίας ή όπως αλλιώς θέλουν να την ονομάσουν), η οποία είναι περιβαλλοντοκτόνος μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων.
6. Σε κάθε περίπτωση η εγκατάσταση εργοστασίου θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, λόγω των επικίνδυνων επιβαρύνσεων που επιφέρει στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, δεν μπορεί να γίνει δεκτή, γιατί οι επιπτώσεις της λειτουργίας μιας τέτοιας μονάδας στο ήδη επιβαρήμενο περιβάλλον – από τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με το εξασθενές χρώμιο της περιοχής μας και την υγεία των κατοίκων, θα είναι καταστροφική για τους ανθρώπους και της πόλης μας.
7.Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υγεία και το περιβάλλον μας. Δεν θα ανεχτούμε καμία απολύτως προσπάθεια να επιβληθεί η καύση απορριμμάτων, είτε ευθέως, είτε πλαγίως. Όσοι και όποιοι προσπαθήσουν να διευκολύνουν την καύση απορριμμάτων, θα έχουν να αντιμετωπίσουν πάνδημη και σύσσωμη την αντίσταση της πόλης.
8. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δηλώσει επίσημα την διακοπή κάθε ενέργειας για τη δημιουργία του σχεδιαζόμενου εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή μας και να απορρίψει την αίτηση της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ και από όλα τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν ότι θα εναντιωθούν έμπρακτα σε κάθε ενέργεια για εγκατάσταση τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή.
Με βάση τα παραπάνω, η θέση όλων μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη.
-ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ή ΑΛΛΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (RDF κ.λ.π.) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
-ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ
-ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
-ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
Εξουσιοδοτούμε την Επιτροπή Αγώνα να αναλάβει άμεσα δυναμικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σύμφωνα με τις παραπάνω δηλωμένες αποφάσεις μας, παρακάμπτοντας κάθε εμπόδιο και αρχή που ήθελε παρακωλύσει τον αγώνα μας.
Με το παρόν ανακαλείται κάθε προηγούμενο της Οργανωτικής Επιτροπής που έχει δημοσιοποιηθεί χωρίς την έγκρισή της.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 12 -03-2010
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΦΙΛΙΩ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΑΚΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΟΜΟΣ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΤΣΗΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΜΑΚΗΣ ΖΗΚΑΣ
ΣΥΛ.ΕΡΓΑΖΟΜΕΩΝ Δ. ΘΗΒΑΙΩΝ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΟΥΝΗΣ

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. θύμα καταστροφικών επιλογών, αδιαφάνειας και κακοδιοίκησης


Αντί γι αυτό γινόμαστε μάρτυρες της πιο αδιέξοδης επιλογής: χωρίς μέτρα για την εξυγίανση της επιχείρησης, η μοναδική λύση που προτείνεται είναι ο δανεισμός για να καλυφθεί η μισθοδοσία! Δηλαδή η λήψη ενός δανείου το οποίο αφού φαγωθεί για τις αποδοχές του προσωπικού, θα πρέπει να ακολουθήσει και άλλο μεγαλύτερο προκειμένου να καλύπτει και την εξόφληση του πρώτου. Και αυτά σε μια περίοδο που η ΔΕΥΑΛ, κοντεύει να αποπληρώσει (ως το 2015) τα δάνεια που είχε λάβει για έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Για τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ ουδέποτε έλαβε μέτρα αλλά και ουδέποτε ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Χρειάσθηκε να φθάσει η ΔΕΥΑΛ στο απροχώρητο και με υπογραφές της αντιπολίτευσης να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και επειδή όλα τα φαινόμενα έχουν εξηγήσεις, μερικές διαπιστώσεις για το τι συμβαίνει στην επιχείρηση:
- Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΛ αντί να εντάσσει έργα σε προγράμματα συγχρηματοδότησης εκτελεί κυρίως έργα με δικούς της πόρους. Ακόμη, εργασίες και έργα που η ΔΕΥΑΛ μπορεί να καλύψει με το προσωπικό της όπως για παράδειγμα δεξαμενές και μικρά έργα ύδρευσης, τα τελευταία χρόνια αναθέτονται σε εργολάβους. Με ένα ‘μαγικό’ τρόπο, τους διαγωνισμούς φαίνεται να κερδίζει ο ίδιος εργολάβος δίνοντας μάλιστα ασήμαντες εκπτώσεις. Ακόμη χειρότερα τις συχνές κακοτεχνίες αναλαμβάνουν να διορθώσουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ!
- Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με χρήματα της ΔΕΥΑΛ (δηλαδή δικά μας) πληρώθηκε συμπληρωματικό έργο ύδρευσης αξίας πάνω απο 150 χιλ. ευρώ, το οποίο δεν είχε περιληφθεί στο έργο ύδρευσης που επιδοτήθηκε από κονδύλια της Ε.Ε (Γ ΚΠΣ) από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
- Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι για τη συντήρηση του βιολογικού δαπανήθηκε πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, χωρίς μελέτη και ευθύνη για τις επισκευές.
- Υπάρχουν επίσης ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών όπως ο Λεβαδειακός, το Γηροκομείο της Μητρόπολης, το Κολυμβητήριο και τα σχολεία της πόλης που οφείλουν πολλά χρήματα και επί χρόνια. Κάποιοι από αυτούς τους οφειλέτες όπως π.χ. τα σχολεία ενδεχομένως δεν χρειάζεται να πληρώνουν νερό, ιδιαίτερα αφού οι σχολικές αυλές λειτουργούν και σαν κέντρα γειτονιάς τις εξωσχολικές ώρες. Χρειάζεται όμως τουλάχιστον να μην επιβαρύνεται η ΔΕΥΑΛ που καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τον ΦΠΑ των ανείσπραχτων λογαριασμών. Και για αυτό θα αρκούσε μια απόφαση ώστε να μην χρεώνεται το νερό τουλάχιστον σε αυτούς τους φορείς που τα έξοδά τους καλύπτονται ούτως ή άλλως από τον Δήμο όπως τα σχολεία και το Κολυμβητήριο.
- Τέλος υπάρχουν δύο κατηγορίες διογκωμένων δαπανών που αφορούν το προσωπικό:
Α. Η μια αφορά την πρακτική των τελευταίων ετών να δίνονται υψηλές αποζημιώσεις σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, οι οποίες υπολογίζονται ως να είχαν απολυθεί. Η πρακτική αυτή βασίζεται σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ),σε αντίθεση με παλαιότερη απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης ,χωρίς έγκριση από αυτή και χωρίς ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ όφειλε διαπιστώνοντας αυτό το πρόβλημα να φροντίσει νόμιμα την τροποποίησή του ΟΕΥ.
Β. Επίσης επιδόματα που λαμβάνουν κάποιοι εργαζόμενοι που δεν ανήκουν στο εργατοτεχνικό προσωπικό αλλά κυρίως στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία δεν είναι λογικά και ενδεχομένως ούτε νόμιμα. Πρόκειται για επιδόματα όπως ανθυγιεινό, υπευθυνότητας, θέσης ή ακόμη και επιβλέποντος που προβλέπονται να χορηγούνται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι καταχρηστικά. Αυτά τα μη λογικά ή μη νόμιμα επιδόματα δόθηκαν με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ.
Ένα μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα προκύπτει από τις καταγγελίες μέλους του ΔΣ ότι ο δ/ντης της επιχείρησης παραποίησε αποφάσεις του ΔΣ ώστε να λάβει επιδόματα που δεν δικαιούται νόμιμα. Για τον λόγο αυτό συστήθηκε επιτροπή που ανέλαβε τη διενέργεια ΕΔΕ χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ανακοινωθεί κανένα απολύτως πόρισμα.
Είναι όμως πραγματικά άδικο, να θεωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι ακριβοπληρωμένοι και να συκοφαντείται το έργο τους στην επιχείρηση, που έλυσε τα προβλήματα υδροδότησης και αποχέτευσης ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης.
Είναι βέβαιο ότι παραδείγματα σαν αυτά που προαναφέρθηκαν υπάρχουν και άλλα. Επί αυτών όμως καμία πρόταση δεν ακούστηκε. Αντίθετα για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ, φθάσαμε στο τέλος Μαρτίου χωρίς να έχει ψηφισθεί προϋπολογισμός και ετήσιο πρόγραμμα έργων (για πενταετές, ούτε λόγος). Ούτε καν η υποχρεωτική από τον ιδρυτικό νόμο (1069/80), έκδοση του ετήσιου φυλλαδίου που διανέμεται σε όλους τους δημότες με το λογαριασμό και δημοσιεύει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης δεν τηρήθηκε εδώ και 8 χρόνια από τις δύο τελευταίες δημοτικές αρχές.
Η Δημοτική Αρχή δεν δείχνει να συνειδητοποιεί τις τεράστιες ευθύνες της. Εμμένει στην επιλογή του δ/ντή, προς χάριν του οποίου αντικαταστάθηκε ο αντιδήμαρχος Σ. Αυγέρης από την θέση του Προέδρου και εκδιώχθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Καλλιαντάσης όπως ο ίδιος κατήγγειλε. Είναι εξάλλου σύνηθες και διαρκές το φαινόμενο, να αποστασιοποιούνται με φοβερές καταγγελίες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και να επανακάμπτουν άλλοι, μόλις αποκτήσουν θέσεις. Στην χορεία των καταγγελλόντων προστέθηκε ο Ηλίας Γκριτζάπης αφού αντικαταστάθηκε από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο κ. Τσιφής πιστός στην μικρόψυχη και κομπλεξική αντιμετώπιση του εκλιπόντος σήμερα συντρόφου μας και τέως Δημάρχου Χρήστου Παλαιολόγου, προσπάθησε αδέξια να ρίξει τα βάρη και στην περίοδο της δημαρχίας του. Όταν η Λιβαδειά πρωτοπορούσε σε όλη την Ελλάδα με τα μεγάλα έργα ύδρευσης που έφεραν νερό σε όλες τις συνοικίες, την αποχέτευση της πόλης, τον Βιολογικό, τον ΧΥΤΑ. Ο κ. Τσιφής επέμενε ψευδώς στον ισχυρισμό ότι την περίοδο 2000-2001 λήφθηκε δάνειο χωρίς να γίνουν έργα, ακόμη και όταν του απέδειξαν το αντίθετο. Δεν δίστασε να αναφερθεί ακόμη και στον άθλο αναμόρφωσης ολόκληρης της Κρύας, λέγοντας ότι ο Δήμος ξόδεψε εκατομμύρια για κτίρια και χώρους που ανήκαν στον ΕΟΤ. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε ως πρότυπο έργο με κονδύλια από την Ε.Ε., προβλήθηκε σε όλη την Ευρώπη και βραβεύτηκε από την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ, λοιδορείται από τον Δήμαρχο του καμένου ΞΕΝΙΑ, της εγκατάλειψης της Κρύας, της ερήμωσης του Κάστρου, της κλειστής ΔΕΠΑΛ και ΔΕΤΕΛ και της χρεωκοπημένης πλέον ΔΕΥΑΛ.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Λιβαδειά βιώνει το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στις παρατάξεις των κ. Ρούσσαρη και Τσιφή που διαδέχτηκαν η μία την άλλη με καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη. Όσοι δημοτικοί σύμβουλοι επιθυμούν να περισώσουν κάτι από τον κατήφορο της ΔΕΥΑΛ και του Δήμου, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες άμεσα.
Αλλιώς είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι απέναντι στους συμπολίτες τους.
Η ΔΕΥΑΛ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΕΟΥΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΛ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΥ.
Τ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Απολογισμός ΔΗΚΕΘ για το 2009


Με την υπ’ αριθμ. 6850/16-7-2008 (ΦΕΚ 1561β΄/6-8-08), απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής & Οικιστικής Ανάπτυξης Θήβας (ΔΕΠΟΑΘ), μετετράπη σε Κοινωφελή Επιχείρηση με την επωνυμία «Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.)», προσαρμόζοντας το καταστατικό της στις διατάξεις των άρθρων 252 έως 270 του Ν.3463/06 (Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων).
Η Επιχείρηση διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 4/2009 Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και αποτελείται από τους:

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
1. Γεώργιος Κατσέλης, Πρόεδρος
2. Σπυρίδων Νικολάου, Αντιπρόεδρος
3. Φώτιος Μπληζιώτης, μέλος
4. Χρήστος Ανδριανός, μέλος
5. Αντιγόνη Δέδε, μέλος
6. Σταυρούλα Γκιζίλη, μέλος
7. Αθανάσιος Σόρκος , μέλος
8. Αναστάσιος Φρούσιος, μέλος
9. Αριστέα Αντωνίου, μέλος

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ αντίστοιχα
1. Θεμιστοκλής Νόκας
2. Ιωάννης Παπαδημητρίου
3. Ιωάννης Γουρνής
4. Παναγιώτης Παλληκάρης
5. Κων/να Χατζή
6. Ολγα Κουτσοβασίλη
7. Μαρία Θαλασσινού
8. Αθανάσιος Τσάκωνας
9. Δημήτριος Δημητρίου
Σύμφωνα δε με το άρθρο 259 παρ. 1 του Ν. 3463/2006 (ΚΔΚ), η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), υπέβαλε στο Δήμο Θηβαίων Διετές Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο περιλάμβανει τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες, την οικονομική δαπάνη αυτών, τη χρηματοδότηση τους από το Δήμο Θηβαίων καθώς τους ειδικότερους όρους άσκησης αυτών κατά τη διάρκεια των ετών 2009 – 2010.
Ειδικότερα για το έτος 2009 η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. υλοποίησε τις δράσεις που προβλέπονται στο Πρόγραμμά της, όπως παρακάτω παρουσιάζονται:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗ.Κ.Ε.Θ.

Α) Κοινωνική Προστασία - Αλληλεγγύη

1) Εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της τρίτης ηλικίας, με την ίδρυση και λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, κέντρων ανοικτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων, κ.λ.π. και το σχεδιασμό μελέτη και εφαρμογή σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων.
2) Εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα, που στοχεύουν στη μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την παροχή υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή ψυχικής υγείας, όπως η λειτουργία δημοτικών ιατρείων, κέντρων αγωγής υγείας, υποστήριξης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία
3) Ο σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων ή συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις για την ένταξη αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίας.
4) Σχεδιασμός και υλοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού.

Αναλυτικά:

1. Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας

Λειτουργεί υπό την εποπτεία της Επιχείρησης, υλοποιεί δε προγράμματα έρευνας, αγωγής υγείας, προληπτικής ιατρικής, με στόχο την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού της περιοχής.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του έτους 2009 υλοποιήθηκαν τα κάτωθι:
• Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας σε γυναίκες του Δήμου Θηβαίων και των δημοτικών του διαμερισμάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Στήθους. Συνολικά, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος εξυπηρετήθηκαν 680 γυναίκες.
• Συνεργασία με το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», για δωρεάν εξέταση σπίλων σε μέλη του ΚΑΠΗ Δήμου Θηβαίων.
• Συνεργασία με το Τμήμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας του νοσοκομείου ΚΑΤ, για την πραγματοποίηση εξέτασης οστεοπόρωσης σε γυναίκες δημότισσες του Δ.Θ.
• Ημερίδα με θέμα «Πρόληψη καρκίνου» σε συνεργασία με την Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής.
• Ενημερωτική ομιλία στο ΚΑΠΗ Δ.Θ, με θέμα «Πρόληψη καρκίνου του δέρματος».
• Συλλογή και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.
• Τέλος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θήβας πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο στη Θήβα όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.
Τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας που υλοποιούνται από το Κέντρο στοχεύουν στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αγωγής υγείας, καθώς στην έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και νοσημάτων.


2) Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας για τσιγγάνους
Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Βοιωτικό Δίκτυο για την απασχόληση» λειτουργεί το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Φροντίδας για τσιγγάνους. Μέσω του Ιατροκοινωνικού Κέντρου προωθείται η πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας και η κοινωνική προστασία των Ελλήνων τσιγγάνων µε απώτερο στόχο την κοινωνική τους ενσωµάτωση.
Η διάρκεια λειτουργίας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου είχε οριστεί έως την 31/12/2009, ωστόσο η υλοποίησή του πρόκειται να συνεχιστεί με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους, και κατά τη διάρκεια του έτους 2010, ενώ παράλληλα εξετάζεται η ένταξή του στο ΕΣΠΑ

3) Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι – Πρόγραμμα Κοινωνικής μέριμνας
Το πρόγραμμα εξασφαλίζει τη βοήθεια, την περίθαλψη κατ΄ οίκον και εν γένει υποστήριξη ηλικιωμένων, των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον εργάζεται ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί, για οποιονδήποτε λόγο, στη φροντίδα τους. Προωθείται επίσης η απασχόληση ή επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα των γυναικών, λόγω της υψηλής συμμετοχής αυτών σε ειδικότητες που απαιτούν οι εν λόγω Μονάδες και Δομές (κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, επισκεπτριών υγείας, νοσηλευτριών και κάθε είδους βοηθητικού προσωπικού).
Στα πλαίσια συνέχισης υλοποίησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων η Επιχείρηση υπέβαλε πρόταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. πρωτ.: οικ.6092/2158/17-8-2008 ΚΥΑ., στο πλαίσιο της δράσης «παροχή υπηρεσιών ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και βελτίωσης της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων και ατόμων που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας», ανακύρηχθηκε ανάδοχος της δράσης η οποία υλοποιείται από το Νοέμβριο του έτους 2009 έπειτα από την υπογραφή και της σχετικής σύμβασης με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδας.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 280.087,50 Ευρώ, το οποίο ανά δομή κατανέμεται ως εξής:
ΔΟΜΗ 1: 84.875,00 Ευρώ για την εξυπηρέτηση 50 ατόμων
ΔΟΜΗ 2: 110.337,50 Ευρώ για την εξυπηρέτηση 65 ατόμων
ΔΟΜΗ 3: 84.875,00 Ευρώ για την εξυπηρέτηση 50 ατόμων

Επιπλέον
Εντός του έτους 2009 ολοκληρώθηκαν και αποπληρώθηκαν οι δράσεις που υλοποίησε η Επιχείρηση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Θηβαίων «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ» και συγκεκριμένα:
1. Δράση Συμβουλευτικής
2. Δράση Δημοσιότητας – Ευαισθητοποίησης
3. Δράση Δικτύωσης

Β) Παιδεία – Πολιτισμός – Αθλητισμός

1) Λειτουργία Δημοτικού Ωδείου.
Σκοπός της λειτουργίας του είναι η διάδοση του μουσικού – καλλιτεχνικού πνεύματος που στοχεύει στην πνευματική αγωγή των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της,
Πρόκειται για μια δραστηριότητα που σκοπό έχει την παροχή άρτιας μουσικής παιδείας, από καθηγητές που διαθέτουν την απαραίτητη διδακτική εμπειρία, τόσο σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, αλλά και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ασχοληθεί σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Από το Δημοτικό Ωδείο παρέχονται τίτλοι σπουδών αναγνωρισμένοι από το κράτος, που αποτελούν χρησιμότατο εφόδιο για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009 στο Δημοτικό Ωδείο Θήβας παρακολούθησαν μαθήματα πιάνου, κιθάρας (κλασική – ηλεκτρική - ακουστική), μπουζουκιού, κρουστών, βιολιού, ανώτερων θεωρητικών, αρμόνιου, μπαλέτου και μοντέρνου χορού, περίπου 270 παιδιά, ενώ πρόσφατα προστέθηκε Τμήμα Φωνητικής και Μουσικής Προπαιδείας

2) Πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας
Δια Ειδικού Μουσικού Εκπαιδευτή υλοποιήθηκε πρόγραμμα Μουσικοθερεπείας σε παιδιά του Ειδικού Σχολείου Θήβας.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συναισθηματική και επικοινωνιακή ανάπτυξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αποσκοπεί στην καλύτερη προσαρμογή τους στο άμεσο και έμμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους.

3) Λειτουργία Φιλαρμονικής Ορχήστρας
Η φιλαρμονική ορχήστρα λειτούργησε με σκοπό την προσφορά μουσικών γνώσεων στους δημότες, καθώς και την κάλυψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο Θηβαίων. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η Φιλαρμονική Ορχήστρα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της ΔΗ.Κ.Ε.Θ. από το Δεκέμβριο του έτους 2008.

4) Λειτουργία Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου
Στις δραστηριότητες της Επιχείρησης περιλαμβάνεται η λειτουργία του Δημοτικού Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συναντήσεις, ημερίδες, εκθέσεις κ.λ.π. σε όλες τις αίθουσές του, οι οποίες διατίθενται δωρεάν σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους και εν γένει σε φορείς της πόλης και της ευρύτερη περιοχής, ενώ σε ιδιωτικούς φορείς διατίθεται με προκαθορισμένη αμοιβή.

5) Λειτουργία δημοτικών κινηματογράφων
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΣΟΝΙΑ»
Η λειτουργία τόσο του χειμερινού κινηματογράφου που λειτουργεί στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο, όσο του θερινού κινηματογράφου «Σόνια» έχει ως σκοπό να φέρει σε επαφή το κινηματογραφόφιλο κοινό με το σύγχρονο κινηματογράφο, την ψυχαγωγία αλλά και η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των δημοτών της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009 στο χειμερινό κινηματογράφο (8 μήνες λειτουργίας) εκδόθηκαν 7.215 εισιτήρια ενώ στο θερινό (3μήνες λειτουργίας) 1.743 εισιτήρια.

6) Λειτουργία Εργαστηρίου Παραδοσιακών Στολών.
Κατασκευή- πώληση ή εκμίσθωση παραδοσιακών στολών για ιδιώτες, για το Δήμο Θηβαίων, για τις ανάγκες του Βλάχικου Γάμου και για συλλόγους της περιοχής.
Εντός του έτους 2009 οι στολές που είχε στη διάθεση του το Εργαστήριο παραχωρήθηκαν δωρεάν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων.

7) Λειτουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.
Απευθύνεται σε νέους και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχοντας ως σκοπό να τους μάθει το σωστό τρόπο συμπεριφοράς τόσο ως μέλλοντες οδηγοί αυτοκινήτων όσο και ως πεζοί.
Οι τάξεις και ηλικίες, στις οποίες απευθύνεται το Π.Κ.Α. για τη διδασκαλία της κυκλοφοριακής αγωγής είναι του νηπιαγωγείου, και από την 1η Δημοτικού μέχρι και την 1η Γυμνασίου. Αναλόγως της ηλικίας των παιδιών επιτρέπεται ή όχι η χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και των ποδηλάτων. Για μεγαλύτερα ή εύσωμα παιδιά το μάθημα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής περιορίζεται στο θεωρητικό τμήμα και κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης λειτουργούν ως πεζοί ακολουθώντας και παρακολουθώντας τους εκπαιδευτές.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009 το Πάρκο λειτούργησε με επιτυχία, ωστόσο μετά την αποχώρηση της υπεύθυνης εκπαιδεύτριας, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη λειτουργία του, δεδομένου ότι για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών απαιτείται πιστοποιημένος εκπαιδευτής από το Υπ. Μεταφορών.
Ωστόσο η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. έχει προχωρήσει σε ενέργειες προκειμένου από το μήνα Μάρτιο του έτους 2010 το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

8) Λειτουργία Δημοτικού Θεάτρου.
Με στόχο, ως επί το πλείστον την ενίσχυση της πειραματικής και ερασιτεχνικής δημιουργίας, καθώς την εν γένει προώθηση της θεατρικής τέχνης, υπό τη διεύθυνση της Επιχείρησης λειτουργεί το Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», με σκοπό τη διοργάνωση μουσικών, θεατρικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Κατά τη διάρκεια του έτους 2009, στο δημοτικό θέατρο πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής του ενώ κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου διοργανώθηκαν παραστάσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Επιπλέον η ΔΗ.Κ.Ε.Θ. ως αρμόδια επιχείρηση προτίθεται, κατόπιν προτροπής του Δημάρχου Θηβαίων και με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού της Συμβουλίου, να προχωρήσει στην ίδρυση θεατρικού εργαστηρίου με σκοπό να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για το θέατρο και τη θεατρική Παιδεία γενικότερα.
Προκειμένου δε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, θα συνεργαστεί με το Δήμο Θηβαίων, το Πνευματικό Κέντρο και πιθανόν και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου.

9) Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας

H Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ο Δήμος Θηβαίων και Λεβαδέων, καθώς επίσης η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.) και η Βοιωτική Ανώνυμη Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ), προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη και προβολή του πολιτιστικού δυναμικού της περιοχής της Βοιωτίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, έχει ήδη ξεκινήσει το έργο «Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στη Βοιωτία: Μαντείο Τροφωνίου και Μυκηναϊκή Θήβα και δικτυακή πύλη πολιτισμού και τουρισμού Βοιωτίας». Tο έργο, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση και πρόκειται να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.
Το συγκεκριμένο έργο αναδεικνύει σημαντικά μνημεία της Βοιωτίας και δημιουργεί ένα νέο τρόπο δικτυακής πρόσβασης στον πολιτιστικό πλούτο και το τουριστικό δυναμικό της.
Η ΔΗ.Κ.Ε.Θ., η οποία είναι ένας από τους φορείς λειτουργίας του έργου πρόκειται να αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος εικονικής πραγματικότητας το οποίο θα εγκατασταθεί στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο, καθώς επίσης την παροχή πρόσβασης στους επισκέπτες. Επιπλέον θα αναλάβει να καταχωρεί κάθε τουριστική πληροφορία επικαιρότητας στη δικτυακή πύλη Πολιτισμού Βοιωτίας που θα αφορά στο Δήμο Θηβαίων, ενώ ευθύνη της θα αποτελεί επίσης η προβολή του έργου στο ευρύ κοινό, μέσα από τις δράσεις που προβλέπονται σε αυτό αλλά και από τις γενικότερες δράσεις και ενέργειες προβολής της Επιχείρησης.

από τη ΔΗ.Κ.Ε.Θ.

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Συνεδριάζει την Μ. Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας


Θέμα 5ο : Επιστροφή παραβόλου αδείας παραμονής αλλοδαπού ως αχρεωστήτως εισπραχθέν στον δικαιούχο TAFILI DINO του XHEZMI σύμφωνα με το με αριθ. 983/19-3-2010 πρακτικό επιστροφής παραβόλου του γραφείου αλλοδαπών του Δήμου Θηβαίων.
(Εισηγητές : Ι.Φούκας Προϊστάμενος Οικ. Τμήματος, Αν.Τσακανίκας Δημοτ.Ταμίας)

Θέμα 6ο : Επιστροφή παραβόλου αδείας παραμονής αλλοδαπού ως αχρεωστήτως εισπραχθέν στον δικαιούχο SUKHWINDER του SINGH DARSHAN σύμφωνα με το με αριθ. 918/18-3-2010 πρακτικό επιστροφής παραβόλου του γραφείου αλλοδαπών του Δήμου Θηβαίων.
(Εισηγητές : Ι.Φούκας Προϊστάμενος Οικ. Τμήματος, Αν.Τσακανίκας Δημοτ.Ταμίας).

Θέμα 7ο : Έγκριση επιδικασθέντος κεφαλαίου, τόκων και δικαστικών εξόδων δυνάμει της με αριθ. 78/2010 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών με διαδίκους Όλγα Σταμούλη κατά Δ.Θήβας.
(Εισηγητής : Κ.Χαλβατζής Νομικός Σύμβουλος Δ.Θηβαίων)

Θέμα 8ο : Αποδοχή παρεχόμενης εργασίας από τον Αντώνιο Καραδόπουλο σε εφαρμογή της 281/06 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θήβας.
(Εισηγητής : Κ.Χαλβατζής Νομικός Σύμβουλος Δ.Θηβαίων)

Θέμα 9ο: Έγκριση σύνδεσης εισόδου – Εξόδου στη Δημοτική οδό Αυλίδος 81 Ο.Τ. 73 του ηλεκτρολογείου ιδιοκτησίας Παύλου Στρατέλου.
(Εισηγητές : Λ.Σερβετάς Δ/ντής ΤΥΔΘ, Ευστρ.Στρατέλος Τοπ.Μηχ/κός Δ.Θήβας)

Θέμα 10ο : Έγκριση άδειας εισόδου – εξόδου ιδιοκτησίας ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΜΑΛΗ συζ. Ανέστη Κασκαβέλη στη θέση «ΠΙΤΟΣ» Ταχίου Θηβών.
(Εισηγητές : Λ.Σερβετάς Δ/ντής ΤΥΔΘ, Ευστρ.Στρατέλος Τοπ.Μηχ/κός Δ.Θήβας,)

Θέμα 11ο : Λήψη απόφασης για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του καταργηθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία : «ΚΕΚ Δ.ΘΗΒΑΙΩΝ» προς ΙΚΑ.
(Εισηγητές : Ι.Φούκας Προϊστάμενος Οικ.Υπηρεσίας Δ.Θηβαίων)

Θέμα 12ο : Ορθή επανάληψη της υπ’ αριθ. 29/2010 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σχετικής με την έγκριση μελέτης – τευχών δημοπράτησης & τρόπου εκτέλεσης του έργου : «Ανάπλαση & Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου δημοτικού γυμναστηρίου Θηβών».
(Εισηγητής Λ.Σερβετάς Δ/ντής ΤΥΔΘ)

Θέμα 13ο : Εξέταση αίτησης του κ. Πελώνη Λουκά του Αλεξ. για την σύνταξη πράξης αναλογισμού σε τμήμα της οδού Εκάτης.
(Εισηγητής : Λ.Σερβετάς Δ/ντής Τ.Υ.του Δήμου).

Θέμα 14ο : Επανεξέταση αίτησης του κ. Θανάσου Σπυρίδωνα για την παραχώρηση μιας θέσης απαγόρευσης στάθμευσης.
(Εισηγητής : Δημ/κής Επιτροπής).

Θέμα 15ο : Λήψη απόφασης για τη διοικητική αποβολή των κκ. Μιχαλόπουλου Βασιλείου και Στογιαννίδου Δήμητρας από ακίνητα του Δήμου στη συνοικία Συνοικισμός Δ.Θηβαίων.
(Εισηγητής : Κ.Χαλβατζής Νομ.Σύμβουλος του Δήμου).

Θέμα 16ο : Εξέταση αίτησης του σπουδαστή των ΤΕΙ Στεργίου Άγγελου, για την πρακτική του άσκηση στο Δήμο Θηβαίων.
(Εισηγητές : Γαρ.Κυρίκου αρμόδια υπ/λος Γραφείου Προσωπικού, Ι.Τρικαλίτης, Δ/ντής Διοικ.& Οικον. Υπηρεσιών Δήμου, Ι.Φούκας Προϊστάμενος Οικον.Υπηρεσίας).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΛ.ΜΑΜΜΗΣ

Εκδήλωση της ΝΕ του Συνασπισμού Βοιωτίας


Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως ακολούθως:
09.30 π.μ. : Έναρξη ημερίδας
09.40 π.μ. : Άνοιγμα εργασιών - Γρ. Ν.Ε. ΣΥΝ Βοιωτίας – Νίκος Θηβαίος
09.50 π.μ. : Χαιρετισμός εκπροσώπων Κομμάτων, Εργατικού Κέντρου, ΕΒΕΒ
10.00 π.μ. : Χαιρετισμός Δήμου Λιβαδειάς
10.05 π.μ. : Χαιρετισμός της Παράταξης Λιβαδειά Ανθρώπινη Πόλη
10.10 π.μ. : Χαιρετισμός προέδρου ΤΕΔΚ Βοιωτίας -Νίκος Παπαγγελής
10.30 π.μ. : Κράτος, Αυτοδιοίκηση και Αριστερά
Στέλιος Μπαμπάς – Νομικός, Κοινωνιολόγος
10.45 π.μ. : Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση.
Θεσμοί συμμετοχής και δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση.
Θανάσης Μπαρτζώκας – Πρ.Δήμαρχος Καισαριανής-Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
11.00.π.μ. : Η αυτοδιοικητική πολιτική στην περιφέρεια. Η διοικητική μεταρρύθμιση και ο ρόλος των μικρών πόλεων στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Μιλτιάδης Κλάπας–Δήμαρχος Πρέβεζας
11.15 π.μ. : O Περιφερειακός Προγραμματισμός
Κώστας Κουρκούτης–Μηχανικός-Πρώην Δήμαρχος Θήβας
11.30 π.μ. : Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη.
Για μια νέα ανασυγκρότηση της Αυτοδιοίκησης
Δημήτρης Μπίρμπας-Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω
Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής ΚΕΔΚΕ-Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
11.30 μ.μ. : Παρεμβάσεις / Συζήτηση
: Θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξης Τσίπρας

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Εξωφρενικές αμυντικές δαπάνες και φοροδιαφυγή


Αυτό θα ανακούφιζε οικονομικά την Ελλάδα, ¨θα της στερούσε όμως την πρωτιά¨, που τώρα έχει στις αγορές συμβατικών όπλων (έρχεται – σύμφωνα με την Έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης - 1η στις προμήθειες πολεμικού υλικού, μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε., με ποσοστό 17%, έναντι μόνο 8,5% της 2ης, που είναι η Πολωνία) και, ταυτόχρονα, θα στερούσε από τη Γερμανία της κας Μέρκελ την παγκοσμίως 2η πελάτη της, την Ελλάδα, η οποία φιγουράρει στη θέση αυτή του σχετικού πίνακα, με ποσοστό 31%, και από τη Γαλλία του κου Σαρκοζί την παγκοσμίως 3η πελάτη της, που επίσης είναι η χώρα μας, με ποσοστό 24%. (Οι ακραιφνείς ευρωπαϊστές θα παρατηρήσουν εδώ ότι αυτά είναι θέματα ¨τα οποία δεν πρέπει να συζητούνται¨, γιατί υπάρχει κίνδυνος να θυμώσουν οι δύο ηγέτες που προανέφερα και, έτσι, να σταματήσουν οι χώρες τους να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να δανειζόμαστε με επιτόκιο 4,2 και όχι με 6,4% …)
Το δεύτερο επίπεδο στο οποίο οφείλει να ρίξει τους προβολείς, και όλο της το βάρος, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ –ώστε να βγάλει από τα όρια της φτώχειας όσο περισσότερους γίνεται από τους 2.186.859 Έλληνες πολίτες, που σπρώχτηκαν εκεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας -, είναι να πατάξει ουσιαστικά και άμεσα τη μάστιγα της φοροδιαφυγής ή, για να το πω διαφορετικά, να επιβάλει γενναία φορολόγηση στους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεργολάβους, τους μεγαλοεισαγωγείς, και γενικά σε όλα τα μέλη τής πανίσχυρης ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ελίτ. Κάτι τέτοιο απαιτεί σταθερή πολιτική βούληση και μεγάλη τόλμη, που μπορεί να διαθέσει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, έχοντας την ανέλπιστη – σε σχέση με τα σκληρά μέτρα τα οποία θεσμοθέτησε πρόσφατα – στήριξη μεγάλης μερίδας τού ελληνικού λαού.

Οι εξαγγελίες Σεβαστή-Κατσιμπάρδη


• Επίσης τον Αυγούστου του 2010 ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ, σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων, θα διοργανώσει στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης τον τελικό Grant Prix Στίβου, και τούτη τη φορά θα καταβάλει προσπάθεια να μετάσχουν και ορισμένοι μεγάλοι ξένοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, εκτός συναγωνισμού. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι Φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης θα έχουν προχωρήσει στη βελτίωση ορισμένων χώρων του Σταδίου, όπως έχουμε υποδείξει.
• Το καλοκαίρι του 2011 θα διοργανώσουμε στο Σχηματάρι τη Διεθνή Συνάντηση Στίβου Παίδων-Κορασίδων, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου η οποία τελείται εναλλάξ κάθε χρόνο σε Στάδια των δύο χωρών. Μάλιστα αποφασίσαμε να μετάσχουν – εκτός συναγωνισμού – σε όλα τα αγωνίσματα από δύο (2) αθλητές και αθλήτριες που θα επιλεγούν, ύστερα από αγώνα πρόκρισης, μεταξύ των Σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΕΑΣ Σ.Ε.Γ.Α.Σ Βοιωτίας - Εύβοιας.
• Τον Αύγουστο του 2011 θα τελεστεί στη Θήβα ο τελικός Grant Prix Στίβου.
• Στις αρχές του 2012 θα διεκδικήσουμε τη διοργάνωση στη Βοιωτία των Βαλκανικών Αγώνων Ανωμάλου Δρόμου, ανδρών – Γυναικών και Εφήβων – Νεανίδων όλων των κατηγοριών, που θα τεθούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για μια μεγάλη Διεθνή Αναμέτρηση, που ευαισθητοποιεί όλους τους Βαλκάνιους, και γι’ αυτό θα καταβάλουμε προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία. Οι Αγώνες θα τελεστούν στη περιοχή του Μοσχοποδίου Θήβας, όπου ο Δήμος μελετά σπουδαία έργα ανάπλασης του χώρου, στην πραγματοποίηση των οποίων πιστεύουμε ότι θα συντελέσει και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι Τεχνικοί Σύμβουλοι του Σ.Ε.Γ.Α.Σ καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε με τα προαναφερόμενα έργα να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των Διεθνών αυτών Αγώνων.
• Τον Αυγούστου του 2012 θα πραγματοποιηθεί στο Σχηματάρι ο τελικός Grant Prix Στίβου.
• Τέλος θα αναπτύξουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζονται για την προετοιμασία τού σχετικού ¨Φακέλου¨ προκειμένου να διεκδικήσουμε, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου, τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου Νέων – Νεανίδων για το 2013 ή το 2015, με επιδίωξη να συνδιοργανωθούν ταυτόχρονα και στα δύο Στάδια: του Δήμου της Θήβας και του Δήμου Σχηματαρίου.
• Για όλες τις παραπάνω διοργανώσεις θέλουμε τη συμμετοχή και τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Νομαρχίας Βοιωτίας, των Βουλευτών και των Δήμων, στα Στάδια των οποίων, θα τελούνται κάθε φορά Αγώνες.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ζητούν την συνδρομή Παπούλια και των πολιτικών αρχηγών


Πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος διαβούλευσης όσον αφορά τα τεράστια προβλήματα περιβάλλοντος που η περιοχή μας αντιμετωπίζει (βλ. Ασωπός, διαχείριση υδάτινου δυναμικού, ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα κλπ).
Οποιαδήποτε προσπάθεια εκ του πλαγίου αδειοδότησης (παραγωγή ενέργειας) επιβαρυντικών στο περιβάλλον εγκαταστάσεων θα μας βρεί αρνητικά τοποθετημένους και αποφασισμένους να αντιδράσουμε με οποιοδήποτε τρόπο.
Δεν είμαστε ταραχοποιοί, ούτε κινούμεθα από κομματικά, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.
Το μόνο που θέλουμε είναι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινους όρους διαβίωσης για εμάς και τα παιδιά μας.
Αυτή την ελάχιστη επιθυμία μας ζητούμε και απαιτούμε από το επίσημο Ελληνικό Κράτος να τη σεβαστεί, όπως το Ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει.
Σε κάθε περίπτωση έχουμε συνταγματικό και ιστορικό καθήκον έναντι της ζωής και της υγείας των επερχομένων γενεών να προστατέψουμε με όλα τα μέσα τους φυσικούς όρους διαβίωσης , χωρίς μόλυνση, ρύπανση και καρκίνο.
Αυτό είναι το ιδανικό μας και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε.
Με την πεποίθηση ότι και η επίσημη Ελληνική Πολιτεία από τα ίδια ιδανικά διαπνέεται αναμένουμε την αποφασιστική συνδρομή σας στον αγώνα μας.»
Εκ’ της Διοικησεως
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση ΛΑΟΣ Θήβας για το Νοσοκομείο


5. Δημιουργία μονάδος τεχνικού νεφρού, η υπάρχουσα στη Λιβαδειά λόγω κορεσμού αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους νεφροπαθείς από την επαρχία Θηβών που αναγκάζονται σε κακή κατάσταση συχνά δύο φορές την εβδομάδα να κατεβαίνουν σε νοσοκομεία των Αθηνών.
6. Δημιουργία νέων θέσεων σε ειδικότητες ιατρικού προσωπικού όπως Δερματολόγων, Ουρολόγων, Αγγειολόγων κ.α. Γιατί να τρέχει ο φτωχός πια πολίτης σε ιδιώτες γιατρούς και να επωμίζεται ένα ακόμη δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος;
7. Κατασκευή χώρου παραμονής στην πύλη του νοσοκομείου όπου και η στάθμευση των λεωφορείων και των ταξί, ώστε οι ασθενεί να μην περιμένουν όρθιοι μέσα στο κρύο ή την ζέστη.
8. Τοποθέτηση φανοστατών σε πρώτη φάση στην διασταύρωση του δρόμου του νοσοκομείου με την επαρχιακή οδό Θηβών-Χαλκίδος και σε δεύτερη φάση δημιουργία αερογέφυρας με διεύθυνση του δρόμου προς το ύψος του Υπάτου, για άμεση πρόσβαση των ασθενοφόρων στην εθνική οδό.
9. Εκατοντάδες ανασφάλιστοι αλλοδαποί στερούμενοι εγγράφων περνούν από το νοσοκομείο, κάνουν εξετάσεις, νοσηλεύονται ή εγχειρίζονται και φεύγουν ανενόχλητοι χωρίς να πληρώσουν, δίνοντας ψευδή στοιχεία ονοματεπώνυμου και διεύθυνση κατοικίας. Δυστυχώς το κόστος όλων αυτών το επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος και το οριακά ζωντανό σύστημα Υγείας και Ασφάλισης.
Δ.Ε. ΛΑ.Ο.Σ. ΘΗΒΩΝ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Απολογισμός Ημερίδας αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών – η περίπτωση του Ασωπού


Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Γιώργος Αρβανίτης, ο οποίος τόνισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χημεία και η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην αποκατάσταση και προστασία, αντίστοιχα, του περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Οινοφύτων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος με παράλληλη αναφορά στις δράσεις του Δήμου Οινοφύτων για την εξυγίανση της περιοχής και τέλος ο Πρόεδρος ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Ευάγγελος Κουκιάσας, ο οποίος επεσήμανε ότι το θέμα του Ασωπού αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, που αφορά όλους μας και όχι μόνο του κατοίκους της Βοιωτίας καθώς απαιτείται εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας από τη βιομηχανία, ενίσχυση και αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και ιδιαιτέρως εφαρμογή της “περιβαλλοντικής ευθύνης” ώστε η ρύπανση να μην αποτελεί πλέον μια συμφέρουσα επιλογή.
Εν συνεχεία, και στο πλαίσιο της Α’ Συνεδρίας με θέμα ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΥΠΕΚΑ κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στο χρονικό της ρύπανσης του Ασωπού, τόνισε την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου το 2007 και τη μη σημειακή φύση της ρύπανσης, επεσήμανε την ανάγκη για αληθείς μετρήσεις και αξιόπιστες πιστοποιήσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης των βιομηχανιών και δήλωσε ότι η περιοχή σύντομα θα συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ για παροχή πόσιμου νερού. Ο κ. Θανάσης Παντέλογλου, Χημικός-Msc Βιοχημικος Μηχανικός- ΙΤΑΠ, άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές παραλείψεις των τελευταίων δεκαετιών και στη διαπλοκή που ενισχύει την ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανιών και υπονομεύει την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημόσια υγεία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν θέλουμε να κλείσουν εργοστάσια, θέλουμε να είναι καθαρά».
Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίας η Καθηγήτρια ΕΜΠ κ. Μαρία Λοϊζίδου αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη να σταματήσει η ρύπανση στην περιοχή καθώς και να δημιουργηθεί κεντρική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (τόσο οικιακών, όσο και βιομηχανικών), έτσι ώστε το καθαρό νερό να εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Η πρώτη ενότητα της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με τη τοποθέτηση του Επίκουρου Καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Ζαμπετάκη, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επιμόλυνση των τροφίμων από ρυπασμένες περιοχές σε βαρέα μέταλλα.
Η δεύτερη συνεδρία της Ημερίδας, με τίτλο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΚΑΛΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ, ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ξεκίνησε με την παρουσίαση του Καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και Συντονιστή Δικτύου Πράσινης Χημείας κ. Κωνσταντίνου Πούλου, στην οποία τονίσθηκε η σημασία υιοθέτησης καινοτόμων τεχνικών Πράσινης Χημείας στην διεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή της Βοιωτίας και η σπουδαιότητα της πρόληψης για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων. Ο κ. Πούλος έκανε επίσης λόγο για νέες γεωργικές πρακτικές (νέα φυτοφάρμακα, αξιοποίηση βιομάζας κ.λ.) φιλικές προς το περιβάλλον. Στη συνέχεια ο κ. Ηλίας Δημητρίου, Υδρογεωλόγος στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων αναφέρθηκε στην κατάσταση των επιφανειακών υδάτων με βάση ευρήματα ερευνητικών προγραμμάτων και τόνισε την συρρίκνωση των δελταϊκών περιοχών λόγω της μείωσης των παροχών από τους ποταμούς αλλά και τις υψηλές συγκεντρώσεις σε θρεπτικά πολλών ποταμών της Ελλάδας. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Ιωάννη Σιταρά. Ο Πρόεδρος Τμήματος Περιβάλλοντος Ένωσης Ελλήνων Χημικών επεσήμανε την έλλειψη οργανωμένου πλαισίου ελέγχου ποιότητας την επιφανειακών νερών και την απουσία κατάλληλων υποδομών, προσωπικού και εξοπλισμού και τόνισε την σημασία της πρόληψης. Χαρακτήρισε επικίνδυνη την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και κατέθεσε τις προτάσεις της ΕΕΧ από το 2007 για παρακολούθηση, προστασία και δημιουργία δεικτών. Ο πατήρ Γιάννης Οικονομίδης υπογράμμισε την σημασία της τήρησης των νόμων και της πολιτικής βούλησης. Η έλλειψή τους απέβη καταστροφική για την περίπτωση του Ασωπού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού παραπλεύρως του Λυκείου Οινοφύτων.
Στην τρίτη και τελευταία ενότητα της Ημερίδας η συζήτηση και οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν σε προτάσεις με στόχο την πολυπόθητη ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Ευάγγελος Βουδριάς, Καθηγητής Δ.Π.Θ., Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος παρουσίασε δύο τεχνικές απορρύπανσης των υπόγειων νερών από εξασθενές χρώμιο και συνέκρινε διαφορετικές μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί στο εξωτερικό. Ο Περιβαλλοντολόγος- Ποταμολόγος από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων κ. Γιώργος Χατζηνικολάου τόνισε την σημασία της αποκατάστασης των ρυπασμένων υδάτων επισημαίνοντας ότι «αποκατάσταση δεν σημαίνει διακοπή της ρύπανσης». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» δεν αποτελεί πανάκεια για την προστασία των υδατικών πόρων, η οποία απαιτεί σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εν συνεχεία ο κ. Αναστάσιος Ζουμπούλης, Καθηγητής Χημικής & Περιβαλλοντικής Χημείας, Τμήμα Χημείας ΑΠΘ επεσήμανε την ανάγκη προσδιορισμού των σημειακών πηγών ρύπανσης και αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας.
Μετέφερε την εμπειρία του από την ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης σχετικά με την επεξεργασία των αποβλήτων και τόνισε την ανάγκη των οργανωμένων πάρκων ΒΙΠΕ. Πρότεινε για την περίπτωση του Ασωπού τον καθορισμό χρήσεων γης, την επαναχρησημοποίηση των επεξεργασμένων αποβλήτων και την κατάλληλη αδειοδότηση. Ο Κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Μανασσή Μήτρακα, Επίκουρου Καθηγητή Αναλυτικής & Περιβαλλοντικής Χημείας, Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ ο οποίος αρχικά παρουσίασε τα χαρακτηριστικά ποιότητας του νερού και τις μεθόδους επεξεργασίας και αντιμετώπισης βιολογικών προβλημάτων. Εστίασε στις τεχνικές απομάκρυνσης εξασθενούς χρωμίου από το πόσιμο νερό μέσω της διαδικασίας της αναγωγής-ιζηματοποίησης. Παρουσίασε επίσης τις ήδη εν λειτουργία εγκαταστάσεις στην Β. Ελλάδα με πρόταση να δημιουργηθούν αντίστοιχες στην περιοχή του Ασωπού.
Τέλος έκανε λόγω για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποθήκευσης του νερού στα φράγματα.
Ακολούθησαν δευτερολογίες των εισηγητών, ερωτήσεις και τοποθετήσεις του κοινού και ευρεία συζήτηση πάνω στο κρίσιμο της εξυγίανσης του Ασωπού. Κοινή διαπίστωση ήταν η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή και η ανάγκη άμεσης εφαρμογής ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης για την εξυγίανσή της. Πιο αναλυτικά και με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στην Ημερίδα – Ανοιχτή Συζήτηση αναγνωρίσθηκε η ανάγκη άμεσης λήψης των παρακάτω μέτρων:
Άμεση διακοπή της ρύπανσης του Ασωπού από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και άμεση έναρξη λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών με έξοδα των βιομηχανιών, τα οποία μπορούν να καλυφθούν από τις επιδοτήσεις τις οποίες έχουν ήδη απορροφήσει, σε συνδυασμό με ταυτόχρονες δράσεις αποκατάστασης των ήδη ρυπασμένων νερών και εδαφών.
Κατασκευή και λειτουργία κεντρικής μονάδας βιολογικού καθαρισμού βιομηχανικών αποβλήτων με υπολογιζόμενο κόστος 50 εκ. Ευρω, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από τις δημόσιες επενδύσεις. Το κόστος να αναληφθεί από τους μέχρι σήμερα ρυπαντές της περιοχής.
Σύνδεση και παροχή με νερό από την ΕΥΔΑΠ, για την κάλυψη αναγκών όπως: πόση, αγροτικές καλλιέργειες, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα
Συνεχής και τακτικός έλεγχος των εφαρμοζόμενων μέτρων από πραγματικά διαπιστευμένα εργαστήρια και φορείς
Ενίσχυση του ρόλου της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διαβούλευσης έτσι ώστε να συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
Ριζικές αλλαγές των παραγωγικών διαδικασιών και εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών, που πλέον υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν
Δείτε αναλυτικά τις παρουσιάσεις των εισηγητών στο medsos

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Παγκόσμια ημέρα νερού


Οι μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που απειλούν και την χώρα μας ( ξηρασία, έντονες καταιγίδες, πλημμύρες, ερημοποίηση κλπ) είναι αποτέλεσμα του ανθρώπου μη λαμβάνοντας κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και την διαχείριση των υδάτων και έτσι να αυξάνονται τα προβλήματα στην Ελληνική γεωργία.
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στον αγροτικό τομέα αποτελεί πολυσύνθετη δραστηριότητα αφενός χρειάζονται πολιτικές και μέτρα που στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη με ορθολογική χρήση των πόρων και αφετέρου μελέτες και έργα αξιοποίησης των υδατικών πόρων.
Το θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων αποτελεί μείζον πρόβλημα της περιοχής μας.
Η περιοχή της Λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, της Υλίκης και της Παραλίμνης είναι από τις μεγαλύτερες Υδαταποθήκες της χώρας μας που μπορούν να ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες ύδρευσης της Αττικής όσο και τις ανάγκες άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων του κάμπου της Κωπαίδας του παρακωπαϊδικού πεδίου αλλά και του κάμπου των Βαγίων και των Θηβών.
Όμως μέχρι σήμερα δεν έγινε ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, δεν λήφθηκε υπόψη κανένα περιβαλλοντικό μέτρο αλλά δεν έγιναν και τα σπουδαία εκείνα εγγειοβελτιωτικά έργα, που προτάθηκαν από τους διαφόρους φορείς του Νομού μας και παραμένουν στα χαρτιά μόνο προτάσεις και μελέτες.
Εδώ και τώρα λοιπόν χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Βοιωτίας.
Είναι πια καιρός η Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των υδάτων να σταματήσει η υπεράντληση νερού ( πολλές φορές άντληση από 400 μέτρα βάθος), η ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων ως και η υφαλμύρωση διότι το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο ποσοτικό αλλά πολύ περισσότερο ποιοτικό.
Σε τοπικό επίπεδο για καλύτερη και ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού και την ανακούφιση των αγροτών της Βοιωτίας από το μεγάλο κόστος άρδευσης η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των κάτωθι:
1) Εφαρμογή της οδηγίας 2000/60 της Ε.Ε.
2) Να δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων όπως προβλέπει και το χωροταξικό και την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαϊδας με την σημερινή μορφή που έχει.
3) Να εφαρμοστούν, αφού τροποποιηθούν, οι μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ και των άλλων φορέων για την διαχείριση των λεκανών του Βοιωτικού Κηφισού και των λιμνών Υλίκης- Παραλίμνης για την άρδευση όλων των περιοχών της Βοιωτίας ( κάμποι Κωπαϊδας, Βαγίων, Θηβών κλπ)
4) Κατασκευή κλειστών αγωγών μεταφοράς του νερού από την Υλίκη στην Κωπαϊδα, στον κάμπο των Βαγίων και Θηβών.
5) Εξοικονόμηση νερού έως 60%, άρδευση με κλειστά συστήματα (στάγδην άρδευσης) με χρηματοδότηση των για αντικατάσταση των σημερινών συστημάτων άρδευσής μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με παράλληλη ωφέλεια των αγροτών λόγου μείωσης του κόστους άρδευσης.
6) Κατάρτιση προγράμματος παρακολούθησης της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των επιφανειακών και υπογείων υδάτων σε όλη τη Βοιωτία.
7) Ενίσχυση και χωρίς άδεια κατασκευής μικρών δεξαμενών αποθήκευσης νερού από τους αγρότες. Επίσης τα κεντρικά αρδευτικά κανάλια να τσιμεντοστρωθούν.
8) Κατασκευή μικρών φραγμάτων στο Κηφισό ποταμό για αποθήκευση νερού ( είναι παράλογο να δαπανάμε τεράστια χρηματικά ποσά για να το μεταφέρουμε και πάλι πίσω από την λίμνη για την άρδευση).
9) Καθαρισμός του Μέλανα και του Βοιωτικού Κηφισού.
10)Κατασκευή δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την ΔΕΗ σε όλο τον κάμπο της Κωπαϊδας για την εγκατάσταση ηλεκτροκινητήρων από τους αγρότες για την στάγδην άρδευση των χωραφιών με διπλό όφελος αφενός μείωση του κόστους άρδευσης αφετέρου εξοικονόμηση νερού.
11)Απλούστευση των διαδικασιών και συνέχιση του προγράμματος νιτρορύπανσης ώστε να σταματήσει η ρύπανση των υδάτων από τα λιπάσματα.
Ας ξεκινήσουμε σιγά - σιγά να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα του νομού μας που χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η γεωργία, όπως αρκετοί διαλαλούν, το πρόβλημα είναι ο άνθρωπος με όλες τις δραστηριότητες του και φυσικά η μεγάλη κατασπατάληση νερού γίνεται, όταν ακόμη και σήμερα, όλα τα δίκτυα μεταφοράς είναι χωμάτινα χωρίς έργα υποδομής.
Πρέπει όλοι να κάνουμε ορθή χρήση και οικονομία νερού για 365 ημέρες το χρόνο.
Ως πολίτες έχουμε την δύναμη και οφείλουμε να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αυτό αγαθό για τις επόμενες γενιές και καθίσταται περισσότερο εμφανή η συστηματική προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει για την ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας.

* Νομαρχιακός Σύμβουλος και τ. Αντινομάρχης

Εισήγηση-τοποθέτηση της Β. Τσόνογλου στη Βουλή


Ο στόχος ή ratio της νομοθετικής πρωτοβουλίας που σήμερα καλούμεθα να ψηφίσουμε, εκεί ακριβώς αποβλέπει, γιατί ήρθε τελικά η ώρα για την αναδόμηση του σημερινού συστήματος ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που έχει υπονομευθεί
σφόδρα εξαιτίας της εκνόμου συμπεριφοράς ελαχίστων λειτουργών της στη συνείδηση του νομικού κόσμου και της κοινής γνώμης.
Μέσω του παρόντος νομοσχεδίου επιδιώκεται αφενός μεν η έκφραση γνώμης από τη Βουλή το ανώτατο σώμα έκφρασης λαϊκής κυριαρχίας για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, που καταλαμβάνουν τις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και αφετέρου επανέρχεται το « αυτοδιοίκητο » στα 14 μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, σύστημα που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους.
Οι αλλαγές που προτείνονται στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης έχουν ως στόχο την εξασφαλισμένη αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας, πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Για την επιλογή των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών σύμφωνα με το Σύνταγμα θεμελιώνονται εγγυήσεις για τα την ανεξαρτησία τους, εφόσον η τελική επιλογή εξακολουθεί να στηρίζεται στην πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 90 παράγραφος 5 του Συντάγματος και αποτελεί δικαίωμα που διασταυρώνει τις κρατικές λειτουργίες αλλά και την έμμεση εκδήλωση δημοκρατικής νομιμοποίησης της επιλογής από την διάσκεψη των δημοκρατικώς εκλεγμένων προέδρων της Βουλής των Ελλήνων.
Στόχος λοιπόν είναι να επικρατήσει διαφάνεια με ταυτόχρονη δημοκρατική νομιμοποίηση στην επιλογή των δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης προκειμένου να ενισχυθεί μετ’ εκτίσεις η ανεξαρτησία και το κύρος αυτής.
Εγγύηση για την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία στην επιλογή της ηγεσίας
της Δικαιοσύνης αποτελεί και το γεγονός ότι προκειμένου να επιλεγούν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων προεπιλέγονται αρχικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου 6 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν τα τυπικά προσόντα. Ακολούθως, ο κατάλογος με τους 6 προεπιλεγέντες θα διαβιβάζεται στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία και θα εκφράζει την θετική γνώμη της για τους 3 από τους 6 υποψηφίους αφού προηγουμένως θα έχει καλέσει και τους 6 σε ακρόαση, έχοντας υπόψη την προσωπικότητά τους και τις υπηρεσιακές τους δραστηριότητες.
Η διάσκεψη των προέδρων θα εκφράζει την γνώμη της ομόφωνα ή με πλειοψηφία τουλάχιστον 4/5 των μελών της, δείγματα της κατά το δυνατόν πληρέστερης
δημοκρατικής εκλογής δεδομένου ότι οι Πρόεδροι της Βουλής δεν προέρχονται εκ της αυτής κομματικής παράταξης. Στη συνέχεια, το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Επίσης, όταν πρόκειται να επιλεγούν οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων,
ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να αποστέλλει στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τον κατάλογο με τους δικαστικούς λειτουργούς που θα έχουν τα τυπικά προσόντα προς προαγωγή. Η διάσκεψη θα εκφέρει θετική γνώμη για τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων, από αυτούς που πρόκειται να επιλεγούν, χωρίς, να είναι υποχρεωτική η απόφασή της. Και πάλι η διάσκεψη θα αποφασίζει ομόφωνα ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της.
Εξίσου σημαντικό ρόλο στην κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και στην ενίσχυση και διαφύλαξη του κύρους της αποτελεί και η επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, καθώς βασικό κριτήριο εκλογιμότητας θα είναι η αρχαιότητα και η θητεία των εκλεγόμενων που θα είναι διετής σε αντίθεση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις που ήταν τετραετής και τριετής αντίστοιχα καθώς και από παρελθοντικές αλλαγές στις οποίες διατηρείται το δικαίωμα εκλογής και πάλι για μία φορά των ίδιων προσώπων μόνο σε δικαστήριο του ανώτερου βαθμού.
Ο παραπάνω δημοκρατικός θεσμός καταργήθηκε επί κυβερνήσεως της Ν.Δ με το Ν. 3689/2008 συμφώνα με τον οποίο αντικαταστάθηκαν τα άρθρα 15 και 16 του ν. 1756/1988 από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Στην Ευρώπη γενικότερα και στα δικαστήρια αυτής ειδικότερα, οι δικαστές διευθύνουν τα δικαστήρια κι επιλέγονται από συναδέλφους τους, του ίδιου βαθμού.
Μα δεν χρειάζεται να «πάμε» μακριά όταν στον τελευταίο αθλητικό σύλλογο τα μέλη του αποφασίζουν κι εκλέγουν το Δ.Σ αυτών, δεν θα ισχύει η δημοκρατία της ευνοιοκρατικής πλειοψηφίας μεταξύ ομοίων και ίσων για την ηγεσία τους στο χώρο του πλέον αντικειμενικού θεσμού της Δικαιοσύνης?
Το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων είναι ένας θεσμός άρρηκτα συνδεδεμένος με την δημοκρατία, την διαφάνεια, την λειτουργική ανεξαρτησία και με το κύρος των δικαστικών λειτουργών που υπηρετούν σε αυτά. Είναι λοιπόν κατάλληλη η στιγμή για την επαναφορά αυτού του θεσμού προκειμένου να αποφευχθούν παρελθοντικά λάθη, προβλήματα και αγκυλώσεις που μόνο δυσλειτουργία προκάλεσαν.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει να ισχύει και να εφαρμόζεται στους μεγάλους δικαστικούς
σχηματισμούς, πλην των δικαστηρίων και εισαγγελιών με μικρό αριθμό οργανικών
θέσεων κάτω των 10 ατόμων. Ουσιαστικό κριτήριο στην εκλογιμότητα ενός δικαστικού λειτουργού σε κορυφαία θέση θα έχει η αρχαιότητα, δηλαδή, υποψήφιοι για την εκάστοτε θέση προέδρου ή εισαγγελέα θα μπορούν να είναι το ½ των υπηρετούντων αρχαιότερων προέδρων και εισαγγελέων με εξαίρεση το Πρωτοδικείο Αθηνών όπου οι υποψήφιοι μπορεί να είναι το ¼.
Το αμετάθετο θα ισχύει μόνο για τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα έως και την λήξη της θητείας τους. Εάν καταδικαστούν για πειθαρχικό παράπτωμα βαρύτερο της επίπληξης τότε εκπίπτουν της θέσης τους. Το αμετάθετο δεν ισχύει για τα τακτικά μέλη του Συμβουλίου εκτός και αν προαχθούν οπότε την θέση τους καταλαμβάνουν οι αμέσως επόμενοι κι εκπίπτουν ομοίως της θέσης τους αν τους επιβληθεί ποινή
βαρύτερη της επίπληξης. Με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπονται τα κωλύματα εκλογής και ασυμβίβαστα όπως ειδικότερα ορίζονται στο κείμενο.
Παράλληλα, με τις βελτιώσεις στο παρόν νομοσχέδιο χρήσιμη θεωρήθηκε και η κατά άρθρον ρύθμιση όπου βέβαια ήταν αναγκαία.
Πιο συγκεκριμένα:
Με το άρθρο 1, προβλέπεται η έκφραση γνώμης εκ μέρους της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για αριθμό τριπλάσιο από αυτούς που πρόκειται να επιλεγούν στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα ορίζεται μία καινοτόμος και παρέχουσα εχέγγυα δημοκρατίας διάταξη ότι η Διάσκεψη των Προέδρων θα εκφέρει την γνώμη της, με επιδίωξη ομοφωνίας ή τουλάχιστον με πλειοψηφία 4/5 των μελών της αφού κληθούν οι υποψήφιοι σε ακρόαση, το ίδιο ισχύει και για την επιλογή των αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων και διαφοροποιείται μόνο ως προς τον αριθμό των προεπιλεγόμενων από το Υπουργικό
Συμβούλιο, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων που πρόκειται να πληρωθούν.
Περαιτέρω, προβλέπονται και οι προθεσμίες για την πλήρωση των κενών θέσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πολλά πρέπει ακόμη να δρομολογηθούν στο χώρο της Δικαιοσύνης, πλην όμως η λαϊκή κυριαρχία επιβάλλει να απαλλαγεί αυτός ο χώρος από δικαστές επίορκους,
«χειραγωγημένους», «εύπιστους» και «καλόβολους» σε άνωθεν και εξωθεσμικές επιθυμίες. Η λαϊκή κυριαρχία επιβάλλει να υπερασπίσουμε, να προασπίσουμε και να ενισχύσουμε το λαβωμένο κύρος της Δικαιοσύνης.
Αυτή είναι η εκτίμηση της πλειοψηφίας του νομικού κόσμου της χώρας μας, που πάγια ζητά την αλλαγή αυτή.
Γι΄ αυτούς τους λόγους υπερψηφίζω το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Εισήγηση Θ. Παντελόγλου στην ημερίδα του "Μεσόγειος sos"


Αυτό είναι που απαιτεί, το άνοιγμα των εργασιών μιας θεσμοθετημένης «δημόσιας διαβούλευσης». Όπου όλα αυτά, «επίσημα και θεσμοθετημένα»θα διατυπωθούν, από κάθε πλευρά και θα βοηθήσουν να βγουν συμπεράσματα πρακτέου και τα συμφωνημένα κριτήρια απόδοσης αποτελέσματος, των αναγκαίων ενεργειών και έργων που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει επιτυχία αποτελέσματος».
Αυτό , πρέπει να διεξάγεται σαν συνεχής διαδικασία, που θα τρέχει παράλληλα με τις υπόλοιπες διεξαγόμενες ενέργειες , ώστε να μπορέσει να υπάρξει, καταρχήν: οικονομία χρόνου στις παρεμβάσεις που θα εκτελούνται με κοινά συμφωνημένα κριτήρια για το αποτέλεσμα τους». Σίγουρα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, για τα κρατικά έξοδα, θα υπάρξει, με μια τέτοια διαδικασία οικονομία ουσιαστική και στην λειτουργία τις δικαιοσύνης, διότι έτσι θα υπάρχει συμφωνία και δέσμευση «εκ των προτέρων» ,για το «δέον γενέσθαι».
Και «οι καλοί λογαριασμοί, από αρχής, κάνουν τους καλούς φίλους» . Και, εν ονόματι αυτού που συμφωνήθηκε από αρχής, πρέπει να γίνεται είτε να επιβάλλεται η πειθαρχία σε όλες τις πλευρές. Αυτή είναι μια «Δεύτερη βασική προϋπόθεση» ,που εγείρουμε, για την εξυγίανση των τοξινομενων περιοχών μας. Για να μην μπορεί, ο οποιοσδήποτε να λέει είτε να κάνει, ότι του κατεβαίνει «θέλοντας δήθεν να μας σώσει»!!!!και μάλιστα τρώγοντας δημόσια λεφτά.
Στον χρόνο που έχουμε λοιπόν, σε αυτή την εισήγηση: Περιοριζόμαστε στην διατύπωση μόνον ,των ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, για να παραχθεί το ποθούμενο αποτέλεσμα για την δημόσια υγεία και την υγεία του περιβάλλοντος ζωής μας, στους τόπους μας. ( Για «συμπληρωματική πληροφόρηση σας,» επί των αναλυτικών απόψεων του ΙΤΑΠ , για κάθε ένα σημείο και επιμέρους θέμα, επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω στην ειδική διαχρονικά αρθογραφία μας και τις ειδικές εκδόσεις του ΙΤΑΠ, που μπορείτε να έχετε δωρεάν). Όπως επίσης και το γεγονός ότι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει χρόνος τα συζητάμε αναλυτικά, στα πλαίσια ,τις ανοιχτής συμμετοχής όλων μας, στην «Θεσμοθετημένη δημόσια διαβούλευση» των θεμάτων του τόπου μας.
Αυτή η «δεύτερη προϋπόθεση» όμως, πρέπει να συγκροτηθεί και να ανοίξει σαν διαδικασία ,κατά επιταγές του νόμου, άμεσα από την εξουσία μας και να αρχίσει στο πλαίσιο αυτό ,άμεσα η δουλειά του σχεδιασμού των συμφωνουμένων ενεργειών. Ο θεσμικός αυτός τρόπος λειτουργίας είναι το τοπικό όργανο αποφάσεων.
Η σημερινή συνάντηση μας , Θέλω να πιστεύω ότι: Γίνεται σε ένα κοινό πεδίο: Αυτό τις υποστήριξη τις αντικειμενικής αληθείας.
Φίλοι μου Η αντικειμενική αλήθεια. Και μάλιστα σαν βάση σχεδιασμού έργων και λήψης διορθωτικών ενεργειών από την εξουσία, με σοβαρότητα: Δεν κερδίζεται με την κωμωδία, τις συλλογής δεδομένων από το πεδίο με την μέθοδο «των συνεντεύξεων με τον ρυπαντή».
Οι Υπηρεσίες και οι φορείς των ΟΤΑ, που πήραν Δημόσιο χρήμα για πολλοστή φορά, για μια τέτοια δουλειά, ούτε την «κατάρτιση καταλόγων υπαρκτών εργοστασίων στην περιοχή τους» δεν κατάφεραν να καταρτίσουν και να παρουσιάσουν ΥΠΕΥΘΥΝΑ!!. Συνεχώς βγαίνουν στοιχεία παραλήψεων ότι ήξεραν, αλλά δεν ενεργούσαν για την πρόληψη και προφύλαξη ,όχι του περιβάλλοντος της περιοχής αλλά τις δημόσιας υγείας. Αντιθέτως την παζάρευαν αγρίως, έναντι αργυρίων. Ας Μην ισχυρίζονται λοιπόν τώρα ότι : Συνέβαλαν και συμβάλουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων στους τόπους!! .
Όπως επίσης: Δεν είναι δυνατόν, οι λύσεις να σχεδιαστούν με βάση «επεξεργασία δεδομένων» από τα «δηλούμενα στοιχεία βιομηχανιών» από Μ.Π,Ε τους ,οι όποιες έχουν πλέον αρχαιολογική αξία!!..
Καθώς και από πληροφορίες βασισμένες, σε άσχετες προς το υπαρκτό σήμερα (εν λειτουργία) εργοστάσιο που περιέχονται σε πεπαλαιωμένες ΑΕΠΟ ,Οι όποιες είναι αναθεωρητέες, λόγο και τις νέας νομοθεσίας για την αδειοδότηση της βιομηχανίας. Αυτήν που στην Βοιωτία, συστηματικά απόφευγαν να την θέσουν σε εφαρμογή.
Η ισχύουσα στην περιοχή Νομοθεσία Κατάρτισης των ΑΕΠΟ των εργοστασίων, Κατά παράξενο τρόπο, σταματά το 2004, αποφεύγοντας να ενεργοποιήσουν την όποια νεώτερη νομοθεσία( π.χ. ICCP, BREF/BAT, ΚΥΑ 13588/725/2006 για τοξικά, για σύνδεση παραγωγικής διαδικασίας με απόβλητα κ.λ.π.-κ.λ.π.,) Έτσι τα ΥΠΑΡΚΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ παραμένουν «αδειοδοτημένοι ρυπαντές μας» με «μαϊμούδες άδειες» απόρριψης τοξικών απόβλητων.
Και εμείς τρέχουμε από δικαστήριο σε δικαστήριο για να αποδείξουμε τα αυτονόητα: Ότι η διοίκηση και η ρυπαντική βιομηχανία «τα έχουν κάνει αδειοδοτικά πλακάκια» !!!
Αυτό το πράγμα δεν πάει άλλο .Και είναι εκείνο που τώρα πρέπει να ανατραπεί και να αλλάξει ριζικά.
Προϋπόθεση είναι λοιπόν: η «αδειοδότηση τις βιομηχανίας» να σταματήσει να είναι μια υπόθεση mike- mouse.
Χρειάζεται, άμεση κατάρτιση σύγχρονων , πραγματικών, κατά τους νόμους συντεταγμένες ΑΕΠΟ με δεδομένα για τα υπαρκτά εργοστάσια. Την πλήρη καταγραφή τις πραγματικής παραγωγικής δραστηριότητα τους κατά 13588/725, Άρα και την χρέωση τους με τα εκ του νόμου αναφερόμενα τοξικά απόβλητα τους. Μετά χρειάζονται : Να δηλωθούν, οι πραγματικές «ισορροπίες μαζών»,νερού, υλικών, παραγωγής, κ.λ.π. για ποιοτική και ποσοτική χρέωση και παρακολούθηση των δημιουργουμένων αποβλήτων τους.
Όλα αυτά σημαίνουν: Υποβολή νέων, ΜΠΕ από την βιομηχανία, και ΑΕΠΟ από την αδειοδοτική εξουσία, Γρήγορα.
Και τότε : Με βάση Αυτά τα σωστά δεδομένα , Να βγουν οι επικαιροποιήσεις των όποιων μελετών για την κατασκευή των τεχνικών έργων και την λειτουργία των λύσεων. Είμαστε πολύ φτωχοί για να πετάμε δημόσια λεφτά!!! Παίζοντας με ψεύτικα δεδομένα.
Αγαπητοί Συνάδελφοι. Το Τελικά ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ : είναι «να παραχθεί γρήγορα το «τελικό αποτέλεσμα», Και Μάλιστα σε χρόνο dt.
Αυτό είναι εκείνο το κριτήριο με το οποίο θα μετρηθούν τα πάντα!!!!. Είναι « ουσιαστική» αυτή η προϋπόθεση.
Τι;; είναι όμως το ζητούμενο «τελικό αποτέλεσμα;;»
Ας μην ξεφύγει τις προσοχής όλων μας:
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο : «η παραγωγή χαρτιών»,( με νέους νόμους ,εγκυκλίους είτε και κείμενα από σοφές πρόσθετες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων). Δεν είναι μόνον: να εφαρμοστούν «τα χαρτιά» και κατασκευαστούν τα έργα ,ρίχνοντας Μπετό και Σίδερα!!
Δεν είναι μόνον: να φτιαχτούν άνθρωπο-δομές και Να διασφαλιστεί: η αξιόπιστη οργανωτική διάταξη τους «επί έργον» στο πεδίο.
ΕΙΝΑΙ το να φτάσουμε να τις λειτουργήσουμε ,τις νέες εγκαταστάσεις και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥΣ για την σωστή απόδοση τους, να δοθεί στον κόσμο το σωστό αποτέλεσμα .:ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ και να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ
Άρα: Το Ζητούμενο είναι «όλα αυτά μαζί», και μάλιστα από «ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ».
Κατά συνέπεια: 1) Όλα αυτά πρέπει να ετοιμάζονται και να Αποφασίζονται, στον άμεσο χρόνο.
2) Μετά : Να μπαίνουν σε υλοποίηση , σε ένα συνεχές ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ υλοποίησης, με προασφαλισμένους οικονομικούς πόρους . Μάλιστα ,Πολλά από τα αναγκαία μέτρα, δεν χρειάζονται και λεφτά για να υλοποιηθούν, και αυτά έπρεπε ήδη να τρέχουν γύρω μας.
3) Και μετά :Να μπαίνουν σε λειτουργία ΜΟΝΙΜΗ, ΣΩΣΤΗ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Προκειμένου: καθημερινά να παράγεται ελεγχόμενα , ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ,από όλα αυτά!!
Αυτό χρειάζεται να γίνει “Από χτες το βράδυ”!!! (Μια χρονική διάσταση που την συνηθίζουμε στις ενδο-εργοστασιακές εντολές όταν ζητάμε αποτέλεσμα). Δηλαδή το ζητούμενο είναι : το ΓΛΗΓΟΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, για να κοπεί η συνέχιση τις εξαχρείωσης ,τις Δημόσιας υγείας,
Αυτό φίλτατοι είναι: Προσπάθεια πολιτική και Πολιτικό έργο. ΓΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΔΟΥΛΕΙΑΣ και ΖΩΗΣ
Έργο συντονισμένων εξουσιών που σέβονται την δουλειά τους, τον ρόλο τους και τα λεφτά που παίρνουν και χαλάνε κάθε μέρα.
Επιτέλους το περιβάλλον και η σωστή διαχείριση του στην χώρα μας, πρέπει να γίνει μια υπόθεση που θα γνωρίζει η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους

Και για τις περιοχές μας, τελικό αποτέλεσμα δεν Θα προκύψει αλλιώς, παρά σαν μια ΟΛΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ, σύνθεσης ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ, Όπως:
1, Καθαρό- αξιόπιστα εγγυημένο-φτηνό νερό «Ανθρώπινης χρήσης»για τον κόσμο των περιοχών. Και αυτό σημαίνει κατασκευή και λειτουργία ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΥΙΛΙΣΤΗΡΙΟΥ Ποσίμου Νερού. Που θα καλύψει όλες τις τοξινωμενες περιοχές, το συντομότερο δυνατό.
2. Διάγνωση ζημιάς υγείας των πολιτών και Δωρεάν ιατρική φροντίδα κάθε πολίτη των περιοχών που τοξινώθηκαν, με δραστηριοποίηση των κρατικών μηχανισμών του ΕΣΥ και όποιου άλλου σχετικού με τα θέματα τοξίνωσης, κρατικού φορέα Δημόσιας Υγείας.
3. Εγγυημένες ενέργειες βιομηχανικής Αντί-ρύπανσης(είτε σταματήματος τις ρύπανσης) με φρέσκιες δεσμευτικές Μ.Π.Ε. (λειτουργούντων και νέων βιομηχανιών). Σωστές ,νόμιμες, ανανεώσιμες, Κρατικές ΑΕΠΟ και άδειες λειτουργίας εγκαταστάσεων. Πρόσβαση σε αυτές από τον κόσμο των τόπων. Και τέτοιες ώστε: να ξεκαθαρίζουν την τύχη των υγρών και στερεών απόβλητων τις βιομηχανίας.
4. Χωροταξική οργάνωση των τόπων, για αξιοβιωτη ζωή στους τόπους, με ΖΟΕ, Σχεδία πόλης, κ.λ.π. αποτελεσματικά εργαλεία, « μόνιμου χωρισμού σπιτιών από εργοστάσια».
5.Υποχρεωτικά δημιουργία : ιδιωτικής βιομηχανικής περιοχής(στις περιοχές αποκλειστικά που ήδη υπάρχουν τα εργοστάσια και Όχι σε νέες Παρθένες περιοχές ). Σταμάτημα της «σημειακής χωροθέτησης». Απαγόρευση ολότελα, της ανέγερσης εργοστασίων «εκτός σχεδίου»και «τις Έρπουσας δόμησης τους», κατά μήκος εθνικής οδού.
6.Υποχρεωτική Πλαισίωση «των ιδιωτικών περιοχών λειτουργίας βιομηχανιών, ΒΙΠΕ» , με ιδιωτικά έργα πληρωμένα από δικούς τους πόρους ,για την Κατασκευής δικτύου συλλογής , προ-επεξεργασμένων ειδικών, υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και κεντρικό σταθμό ,Παραπέρα βιολογικής επεξεργασίας τους.
Ενώ Το κράτος θα ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΙΣ όλης διαδικασίας, «προέγκρισης εγκατάστασης» και «Αδειοδότησης» εγκαθιστάμενων δραστηριοτήτων, στις ιδιωτικές ΒΙΠΕ.
Και μια που όλοι πλέον, λένε ότι συμφωνάνε, Τώρα : «Το ποτάμι να ξαναγίνει ποτάμι» ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!. Πρέπει να ξεχασθεί, η όποια συμμετοχή του σαν αποδέκτης επεξεργασμένων είτε ανεπεξέργαστων αποβλήτων.
7. Πρέπει να γίνει άμεση Πλαισίωση των τόπων, με Σχεδιασμό και καθορισμό προτεραιότητας για την « διαχείριση υδατικών πόρων» (επιφανειακών και υπόγειων) αλλά και διαχείρισης των στερεών βιομηχανικής προέλευσης αποβλήτων.
Είναι άμεσης προτεραιότητας και άμεσης εφαρμογής, οι ρυθμίσεις αυτές. Και πρέπει να γίνουν με τελική έγκριση από τους κατοίκους των περιοχών.
Μάλιστα : Για να κάνουμε οικονομία νερού στις περιοχές αυτές, Πρέπει να καθοριστεί δια νόμου, στον «σχεδιασμό διαχείρισης υδάτων στην περιοχή» ότι:«Τα επεξεργασμένα νερά» από τους «κεντρικούς βιολογικούς καθαρισμούς» των ιδιωτικών βιομηχανικών περιοχών, ξαναγυρνούν αποκλειστικά και μόνο στην βιομηχανία, για βιομηχανική χρήση τους. Συνδυαζόμενα με «Προγράμματα Ελαχιστοποίησης» χρήσης νερού και δημιουργίας υγρών αποβλήτων, στις «ιδιωτικές βιομηχανικές περιοχές».
8. Πρέπει να υπάρξει Άμεση Εφαρμογή: ειδικών Προγραμμάτων «διακρίβωσης ποιότητας», Βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγρό-κτηνοτροφικά παραγομένων τροφίμων, στους τόπους ,σε συνδυασμό με επιβολή ειδικών μέτρων για ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ τους, ειδικά από το χρησιμοποιούμενο νερό στην παραγωγή. Και φυσικά , η λήψη ειδικών μέτρων υποστήριξης τις πληττόμενης αγρό-κτηνοτροφικής και βιοτεχνικής τοπικής παραγωγής από το καταστροφικό συμβάν.

Φίλοι, Συνάδελφοι. Σε πρόσφατη ειδική ημερίδα του ΤΕΕ στην Θήβα, λέγαμε ότι:
Με χαρά διαπιστώσαμε ότι , Η ειδική Έκθεση του Τ.Ε.Ε, συμφωνεί, σε πολλά σημεία με τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα, τις θέσεις, και τις προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τον πολύχρονο αγώνα, των επιστημόνων και μηχανικών του ΙΤΑΠ. Το ίδιο ισχύει και με τις θέσεις τις ΕΕΧ .
Υπάρχουν φυσικά, μερικά μικρά θέματα, κυρίως ιεραρχήσεων ενεργειών, το οποία όμως με λίγη δουλειά και καλή θέληση, εξομαλύνονται.
Εκτιμώ ότι : Η τελικές μας θέσεις, μπορούν να συμπίπτουν απόλυτα, ως αναφορά το τεχνικά πρακτέο. Για αυτό ζητώ και προτείνω, να κάτσουμε μαζί το συντομότερο δυνατόν και να κάνουμε αυτήν την εναρμόνιση των πορισμάτων ,ΕΕΧ,ΤΕΕ,ΙΤΑΠ και όποιου άλλου φορέα και μηχανισμού θέλει να προσέλθει και να συνεργαστεί στην «κοινή αυτή πλατφόρμα ζητούμενων». Πιστεύω ότι: ΑΜΕΣΑ, θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε μια κοινή εισήγηση προς τον κόσμο «στην θεσμοθετημένη δημόσια διαβούλευση» που πρέπει να αρχίσει. Ώστε, ο κόσμος να βρεθεί με ενιαίες προτάσεις «πρακτέου» και η εξουσία μπροστά σε ενιαία ζητούμενα υλοποίησης.
Ας γίνει αυτό κοινό «θέμα τιμής» κρατώντας απαραίτητα τους ακόλουθους κοινούς στόχους
1.ΣΩΣΤΑ μελετημένα και λειτουργημένα ΕΡΓΑ.
2.ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ πολιτική, για την εφαρμογή των ΜΕΤΡΩΝ αντί-ρύπανσης/απορρύπανσης.
3.Ανθρωπινες Υποδομές, με διασφάλιση ανεξάρτητης ,θεσμικής, ουσιαστικής, λειτουργιάς τους για την επιτυχημένη συνεχή απόδοση των μέτρων,
Προκειμένου να παράγεται «το σωστό αποτέλεσμα» για την προάσπιση τις δημόσιας υγείας .
Αυτό είναι το τελικό ζητούμενο , Για ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΖΩΗΣ Προκειμένου να υπάρξει προοπτική σε τούτες τις πολύπαθες περιοχές.
ΕΙΝΑΙ :. Ζητούμενο –προϋπόθεση: Για να υπάρξει ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΣ, με προστασία της υγείας ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Η ΓΝΩΣΗ της αλήθειας , Η ΛΟΓΙΚΗ και Η έντιμη ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ του δικαίου, καλούν : Επιστήμονες και Μηχανικούς των τόπων αυτών, να προσφέρουν επιτέλους υπηρεσίες, μιας τέτοιας ποιότητας , στον κόσμο των τόπων αυτών.
Η εξουσίες ,πρέπει να τις σεβασθούν και να τις υλοποιήσουν. Το οφείλουν σε όλους μας.
Σας Ευχαριστώ.

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο….Λονδίνο


Το Theatre Lab Company του Λονδίνου παρουσιάζει την ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή Riverside Studios, (Studio 3), Crisp Road, Hammersmith, London W6 9RL, 14 Απριλίου – 2 Μαΐου στις 7.30 μ.μ (εκτός Δευτέρας) Απογευματινή: 22 Απριλίου & 1 Μαΐου στις 2.00 μ.μ.
Κρατήσεις θέσεων: 02082371111 ή στο www.riversidestudios.co.uk
Τιμή εισιτηρίου: £15, £12 (μειωμένο), £10 (γκρούπς των 10 ή περισσοτέρων)
Σκηνοθεσία Αναστασία Ρεβή
Σκηνικά-κοστούμια Μάιρα Βαζέου
Μουσική σύνθεση & εκτέλεση Ann Malone, Jonathan Young
Μετάφραση Robert Fagles
TΟ THEATRE LAB COMPANY
Το Theatre Lab Company ιδρύθηκε το 1997 με κύριους στόχους α) την προβολή του ελληνικού θεάτρου στην πολυεθνική κοινότητα της Μ. Βρετανίας και β) τη δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων συνεργασίας και ανταλλαγής με άλλους φορείς της χώρας. Έως σήμερα, το έργο του εστιάστηκε στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου με περισσότερες από δέκα θεατρικές παραγωγές, θεατρικά αναλόγια, σεμινάρια και παραστάσεις καθώς επίσης και εκδόσεις. Η προσφορά του και η ποιότητα της δουλειάς του έχει αναγνωρισθεί και τιμηθεί τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στην Ευρώπη. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.theatrelab.co.uk
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre Lab Company, σκηνοθέτις Αναστασία Ρεβή, ήταν υποψήφια, για τα Κρατικά Βραβεία Θεάτρου 2009 της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών, στην κατηγορία Νέων Δημιουργών. Είναι υποψήφια επίσης, για το Βραβείο Μετάφρασης «Μάριος Πλωρίτης» (Απρίλιος 2010), για την μετάφραση του έργου Επιστροφή στον Παράδεισο του Φίλιπ Ρίντλεϋ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2008).
Κριτικές για τις πιο πρόσφατες δουλειές :
Σκηνοθεσία 5 αστέρων. Μια εξαιρετική παράσταση που διαθέτει διεισδυτική σκηνοθετική ματιά. Η Ρεβή έχει ένα ιδιαίτερα αναπτυγμένο θεατρικό ένστικτο. Το απόλυτο must της χρονιάς. Ο ορισμός της θεατρικής απόλαυσης.
Περιοδικό ΑΥΛΑΙΑ, τεύχος 53, 2009
Η χαρισματική καλλιτέχνιδα καθοδηγεί μια πολυπολιτισμική κολλεκτίβα ηθοποιών περφόρμερ και δεν αφήνει ποτέ τους θεατές να πλήξουν.
FAQ, 2009

Η ενέργεια της παράστασης σφύζει από θεατρικότητα και δεξιοτεχνία.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2008

Η Αναστασία Ρεβή έκανε μια εξαιρετική δουλειά, απόλυτα ολοκληρωμένη και άρτια... Το ερμηνευτικό επίπεδο είναι μεγαλειώδες και το αισθητικό αποτέλεσμα, καθ’ όλη τη διάρκεια, απλά συγκλονιστικό. Μη τη χάσετε!!!
GO CULTURE, Αθήνα, 2008

Το Velvet Scratch είναι ένα σπάνιο δώρο:μια θεατρική δουλειά άκρως πειραματική η οποία όμως παραμένει εντελώς προσιτή και συναρπαστική μέχρι το τελευταίο λεπτό... Πρόκειται για μια εκθαμβωτική οπτική ιστορία η οποία έχει όλες τις ποιότητες του ονείρου: ρέει τόσο ελεύθερα και χωρίς όρια που μοιάζει να μη χρειάζεται καμμιά προσπάθεια....
**** SKINNY FEST, Εδιμβούργο, 2007

Το Theatre Lab τα καταφέρνει καλά να προβάλλει την εφευρητηκότητα και το χρώμα του σε ένα κυρίως ουδέτερο κανβά καθώς περνά από το ένα σενάριο στο άλλο. Διακεκριμμένες ερμηνείες από ένα γοητευτικό ανσάμπλ το οποίο φτάνει σε υψηλότατο επίπεδο σε όλη τη διάρκεια. **** THE SCOTSMAN, Εδιμβούργο, 2007

Μη το χάσετε! Μια συναρπαστική δουλειά.... Επιβλητική αφήγηση και υψηλότατο επίπεδο παραγωγής. **** NIGHTNEWS, Εδιμβούργο, 2007

Το επίπεδο εφεύρεσης στο θεατρικό ‘Velvet Scratch’ είναι συναρπαστικό, και το σύνολο είναι αιματηρά όμορφο... Η Σκηνοθέτης/Δημιουργός Αναστασία Ρεβή δημιουργεί εικόνες υψηλής αισθητικής.... Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι η παράσταση που προτείνω στον καθένα να δει. Αυτό είναι θέατρο που πραγματικά διεγείρει.
Η επίσημη εφημερίδα του φεστιβάλ Prague Post ψήφισε την παράσταση ως νούμερο 1.
PRAGUE POST, Πράγα, 2007

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής


Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα έχουμε τη δυνατότητα με πιο συστηματικό τρόπο να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη και εντός Ελλάδος αλλά, όπως είπα και τον Ελληνισμό της διασποράς γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Η χώρα μας χρειάζεται τη στήριξη απ’ όλους μας και διαπιστώνουμε ότι την Ελλάδα την αγαπάμε όλοι. Την αγαπάμε και τη στηρίζουμε όλοι οι Έλληνες, όλες οι Ελληνίδες αλλά και αρκετοί φιλέλληνες στο εξωτερικό.
Για όλα αυτά ενημέρωσα τον Μακαριότατο και στη συνέχεια μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Αρχιεπισκοπή, η Εκκλησία μας, για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους που γεννούν ακόμη περισσότερα προβλήματα και πάνω απ’ όλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά. Θέλω να συγχαρώ γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες και να ευχηθώ πάρα πολύ γρήγορα να ολοκληρωθούν, να πάρουν σάρκα και οστά γιατί είναι μια προσφορά και προς την κοινωνία και προς τον ελληνικό λαό και προς τη νέα γενιά. Μια προσφορά περισσεύματος ψυχής».
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Επικροτούμε και θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία με κάθε τρόπο»
«Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή που αισθανόμαστε σήμερα που έχουμε κοντά μας τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο. Άκουσα με πολύ προσοχή αυτή την προσπάθεια, την πρωτοβουλία για τη συνεργασία όλων μας γι’ αυτό το σκοπό που αποβλέπει στο να βοηθήσει την πατρίδα μας σε μια δύσκολη κρίση που βρίσκεται. Επικροτούμε αυτή την πρωτοβουλία και θα τη στηρίξουμε και σαν Αρχιεπισκοπή και σαν Εκκλησία της Ελλάδος με κάθε τρόπο. Είναι ανάγκη να γίνει αυτό και να δείξουμε και την αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας γι’ αυτό τον τόπο.
Ως προς τα άλλα θέματα που είπε ο κ. Πρόεδρος, τα επιμέρους έργα που γίνονται από την Αρχιεπισκοπή για να καλύψουν ανάγκες κοινωνικές, αυτά είναι μια πραγματικότητα, έχουν ήδη αρχίσει, αλλά θα μας δοθεί η ευκαιρία να πούμε γι’ αυτά άλλη φορά. Εκεί που θέλω να εστιάσω το ενδιαφέρον και την προσοχή μου είναι αυτή η ωραία και μεγάλη πρωτοβουλία στην οποία πρέπει όλοι να συνταχθούμε σύσσωμοι».

Μήνυμα Βασ. Τόγια για Παγκόσμια ημέρα Νερού


Η κλιματική αλλαγή και η συνακολουθούμενη έλλειψη νερού έχει περάσει ήδη την πόρτα της χώρας μας και μας απειλεί άμεσα. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε ερημοποίηση περιοχών, μείωση της γεωργικής παραγωγής, μειωμένη ροή ποταμών, μεταβολές στην διαθεσιμότητα και την ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και του νερού που προορίζεται για άρδευση.
Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό για ένα Νομό, όπως η Βοιωτία στην οποία το νερό συντηρεί την κυριότερη ίσως αναπτυξιακή και οικονομική της δραστηριότητα, την γεωργία. Τα σημαντικότερα θέματα του Νομού μας σχετικά με το νερό είναι η άρδευση της Κωπαϊδας και η ρύπανση του Ασωπού.
Όσον αφορά την Κωπαϊδα απαιτείται άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο βέλτιστης διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων. Σχετικά με το θέμα του Ασωπού η επίλυσή του φαίνεται να έχει πάρει επιτέλους τον σωστό δρόμο μετά από τις εξαγγελίες της Υπουργού ΠΕΚΑ.
Είναι χρέος όλων μας να υπερασπίσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό, ένα φυσικό αγαθό σε έλλειψη το οποίο έχει αρχίσει σε -ευτυχώς λίγες προς το παρόν- χώρες του κόσμου να αποτελεί εμπορικό προϊόν.
Απαιτείται αλλαγή της προσωπικής στάσης του καθενός μας απέναντι στο νερό, αλλά και δραστηριοποίηση σε επίπεδο πολιτικών προσαρμογής στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την κλιματική αλλαγή, ώστε να περιοριστούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για την επάρκεια και την ποιότητα των υδατικών αποθεμάτων της Χώρας.

Δήλωση Άριας Αγάτσα για την ημέρα του νερού


Στη Βοιωτία αντιμετωπίζουμε ήδη ανυπέρβλητα προβλήματα με επιπτώσεις που έχει επιφέρει η επιβάρυνση της περιοχής στον υδροφόρο ορίζοντα. Η μόλυνση του Ασωπού, το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων στην λίμνη Υλίκη και την παράπλευρη Παραλίμνη, η εγκατάλειψη και η έλλειψη προστασίας των βιοτόπων και υγροβιότοπων, το θέμα του Βοιωτικού Κηφισού και η προστασία των σημαντικών ενδημικών ειδών ψαριών και των προστατευόμενων μεταναστευτικών πτηνών.
Τα επακόλουθα προβλήματα που προκαλεί η περιβαλλοντική μόλυνση των υδάτινων πόρων έχουν επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, αλλά και στην αγροτική και εμπορική οικονομία, αφού έχει παρατηρηθεί μείωση εμπορικής διακίνησης αγροτικών προϊόντων από την συγκεκριμένη περιοχή, στην ανάδειξη του αρχαιολογικού θησαυρού και την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, για τον τόπο μας είναι μια ακόμη ευκαιρία να συντονίσουμε τη δράση μας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου και οφείλουμε να κληροδοτήσουμε μια νέα δεοντολογία στη νέα γενιά για την τεράστια σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων.
Η Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Ελληνικής Βουλής δραστηριοποιείται σʼ αυτές τις κατευθύνσεις και θέλω να αισιοδοξώ για μια πολιτική προστασίας και σωστής διαχείρισης του θησαυρού μας, του ΝΕΡΟΥ!».

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

«Όχι στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων με ..... κολοτούμπες»


Έτσι οι εκκολαπτόμενοι επενδυτές κέρδισαν χρόνο, ενώ η κεντρική διοίκηση, δηλαδή η αδειοδοτούσα αρχή άλλοθι, αφού ανοιχτά οι εκπρόσωποί της μέχρι πρότινος τουλάχιστον, διατείνονταν επισήμως ότι δεν είχαν καμία αντίδραση από τους εκλεγμένους τοπικά φορείς, γι’ αυτό και η εν λόγω επένδυση σ’ επίπεδο Ρ.A.E. προχωρούσε !
Ας ελπίσουμε βέβαια ότι αυτά πλέον αποτελούν παρελθόν, αφού στην τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την περασμένη Παρασκευή ήταν όλοι εκεί !!!, ... για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κατασκευή του εργοστασίου καύσης ...!!! Προσωπικά, δεν προσήλθα σεβόμενος την ιδιότητά μου και τον θεσμό που υπηρετώ. Όχι γιατί άλλαξα θέση, αφού για συγκεκριμένους λόγους, ήμουν και είμαι ενάντια στο εργοστάσιο καύσης, αλλά επειδή πολύ απλά θεωρώ αντιαισθητικές τις «κολοτούμπες» πολιτικά, ιδίως μάλιστα όταν όσοι τις πραγματοποιούν, προηγουμένως δεν αισθάνονται την ανάγκη αυτοκριτικής. Πιστεύω δε πως είναι και άκρως επικίνδυνες, εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι συγκυρίες, «βλέπε .... επόμενες τοπικές εκλογές ...!!».
Καταλήγοντας όμως, όπως λεει και ο θυμόσοφος λαός, προκειμένου κάποιος να γλιτώσει από τα ποντίκια, μαζί με την φάκα καλό είναι ν’ αγοράσει και μια γάτα ...!!!
*Νομαρχιακός Σύμβουλος
τ. Αντινομάρχης

Ηλεκτρονικό επιχειρηματικό πάρκο Ν. Βοιωτίας


Δημιουργούμε ένα πληροφοριακό εργαλείο μέσω του οποίου ενισχύεται η αξιοποίηση του διαδικτύου – internet, και διευκολύνει την ανάπτυξη των συνεργασιών των επιχειρήσεων της Βοιωτίας μας
1) με άλλες επιχειρήσεις της Βοιωτίας, της περιφέρειάς μας και της χώρας
2) με άλλες επιχειρήσεις στον Ευρωπαϊκό και γενικότερα στον παγκόσμιο χώρο και
3) με επιχειρήσεις της Κίνας, καθ΄ όσον το Ηλεκτρονικό βιομηχανικό Πάρκο θα είναι μεταφρασμένο στην Αγγλική και την Κινέζικη γλώσσα. Αυτήν την κατεύθυνση ενισχύει η υπογραφή Μνημονίου Οικονομικής Συνεργασίας της Βοιωτίας με την Περιφέρεια Jiangxi Κίνας.

Συγκεκριμένα για την δημιουργία του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ θα χρησιμοποιηθεί ένα CMS (Content Management System) το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να σχεδιάζει , να δημιουργεί και να διαχειρίζεται με αυτοτέλεια την πολιτική προβολής της στο διαδίκτυο κάτω από μια κοινή ομπρέλα σχεδιασμού, υλοποίησης, ασφάλειας, υποστήριξης και συντήρησης. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να σχεδιάζει και να δημιουργεί την ιστοσελίδα της αρεσκείας της και μάλιστα έχοντας τη δυνατότητα σχεδιασμού και επεξεργασίας από την ίδια την επιχείρηση, σε ένα φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον.

Μερικά από τα σημαντικά οφέλη αυτού του σχεδιασμού είναι τα ακόλουθα:
• Ισχυρή παρουσία των επιχειρήσεων του νομού Βοιωτίας στο διαδίκτυο, εφόσον η μεγάλη επισκεψιμότητα του πάρκου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (και με τη σωστή διαφημιστική καμπάνια) θα το καταστήσει σημείο αναφοράς στις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.
• Η επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού ενεργοποίησης των επιχειρήσεων για την προβολή τους στο διαδίκτυο εφόσον η διαδικασία θα είναι απλή, εύκολη και πολύ οικονομική.
• Ενεργοποίηση νέων υπηρεσιών όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικά καταστήματα ή ηλεκτρονικό εμπόριο.
• Αύξηση της ανταγωνιστικότητας με πολιτικές διαφημιστικής καμπάνιας, προσφορών, ανάδειξης μη γνωστών προϊόντων – εξειδικευμένων υπηρεσιών κ.λ.π.
• Ανάπτυξη συνεργασιών προμήθειας και υπεργολαβίας των μικρότερων επιχειρήσεων της Βοιωτίας, με τις μεγαλύτερες στο Νομό μας, στην Περιφέρεια, στην χώρα μας, στην Ευρώπη κλπ

Οι δράσεις αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να έχουν με έναν εύχρηστο, οικονομικό και ευέλικτο τρόπο διαχείριση της παρουσίας τους στο διαδίκτυο και από την άλλη πλευρά η αναζήτηση επιχειρήσεων με συγκεκριμένα κριτήρια ενδιαφέροντος θα επιτυγχάνεται πολύ εύκολα. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπεται να εμπλακούν στις παραπάνω δράσεις αναμένεται να είναι υψηλό επιτυγχάνοντας έτσι την διείσδυση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στον επιχειρηματικό γίγνεσθαι του νομού μας.

Ο πρώτος στόχος του έργου είναι η αποτύπωση βασικών πληροφοριών της παραγωγικής διαδικασίας των επιχειρήσεων, σε μια βάση δεδομένων της εφαρμογής. Οι πληροφορίες αυτές όπως η Επωνυμία, η θέση της Επιχείρησης, τα στοιχεία επικοινωνίας της, τα προϊόντα που παράγει κ.α θα είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε χρήστη από όλο τον κόσμο ζητήσει πληροφορίες που σχετίζονται με τα δεδομένα του HΛ.Ε.ΠΑ. και μάλιστα κάνοντας χρήση της Ελληνικής, της Αγγλικής και της Κινεζικής γλώσσας. Αν για παράδειγμα ένας χρήστης από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης ή από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μας χρησιμοποιήσει τη γνωστή μηχανή αναζήτησης google και ψάξει για προϊόντα αλουμινίου στην Αγγλική γλώσσα, η μηχανή αναζήτησης θα του επιστρέψει ως αποτέλεσμα το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και επιλέγοντας το σύνδεσμο αυτό θα βρει ταξινομημένες Ελληνικές Επιχειρήσεις του νομού Βοιωτίας στην Αγγλική γλώσσα. Αντίστοιχη εφαρμογή θα έχει και η αναζήτηση στην Κινεζική γλώσσα, από μια χώρα π.χ της Ανατολικής Ασίας, προϊόντων που παράγουν οι επιχειρήσεις του ΗΛ.Ε.ΠΑ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Το ίδιο θα συμβαίνει και για οποιαδήποτε επιχείρηση από αποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας αναζητήσει επιχειρήσεις για συνεργασία με βάσει τα προιόντα που παράγει ή τις υπηρεσίες που προσφέρει. Αρα λοιπόν το Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Πάρκο (ΗΛ.Ε.ΠΑ) Βοιωτίας θα είναι ισχυρό κέντρο στο διαδίκτυο, προβολής των Επιχειρήσεων, για αναζήτηση συνεργασιών εντός της Ελλάδος αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιώντας την κατάλληλη διαφημιστική καμπάνια σε μηχανές αναζήτησης το Επιχειρηματικό Πάρκο θα εμφανίζεται σε υψηλή θέση αναζήτησης δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις Βοιωτικές Επιχειρήσεις να έχουν μια διεθνή ισχυρή παρουσία στον Παγκόσμιο ιστό. Κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί από κάθε επιχείρηση ξεχωριστά μιας και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιο υψηλό βαθμό επισκεψιμότητας.
Σε κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει στο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργία Ιστοσελίδας –site ενώ παράλληλα θα δοθούν λογαριασμοί εξουσιοδότησης για τη διαχείριση της ιστοσελίδας – προϊόντων της και θα παρέχονται απλές αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή , την ανάρτησή της καθώς και για τυχόν τροποποιήσεις της – βελτιώσεις της. Οι εταιρίες που αδυνατούν να μεταφράσουν την ιστοσελίδα τους στην Αγγλική και την Κινεζική γλώσσα θα μπορούν με ένα πολύ μικρό κόστος να το επιτυγχάνουν μέσω του φορέα υλοποίησης - Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχίας Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ).
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να σχεδιάσουν διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων τους, μέσω του ηλεκτρονικού πάρκου, θα το επιτυγχάνουν με συγκεκριμένες προδιαγραφές σεναρίων και το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από μεμονωμένη προσέγγιση του ζητήματος.
Το ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ αποτελεί σημαντικότατη καινοτομία σε επίπεδο χώρας και όχι μόνο . Βρίσκεται ήδη σε βάση σχεδιασμού με προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησης, τον Μάιο του 2010.
Σε πρώτη φάση θα υπάρχει ανεπτυγμένη προβολή κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων της Βοιωτίας που θα εκφράσουν το ενδιαφέρον και την επιθυμία να συμμετάσχουν στο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Παράλληλα θα υπάρχει και η καταγραφή όλων των άλλων επιχειρήσεων της Βοιωτίας, ομαδοποιημένα κατά αντικείμενο δραστηριότητας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ανεύρεσή τους σε εθνικό επίπεδο.
Την ευθύνη ανάπτυξης και συντήρησης του ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ viotia-business-park. gr έχει η Αναπτυξιακή εταιρεία της Νομαρχίας Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ). Για περισσότερες πληροφορίες οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στην ΒΑΕΠΑΕ στα τηλέφωνα 2261350313 – 22613050322, προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για την σκοπιμότητα αλλά και το όφελος που θα αποκομίσουν από την συμμετοχή τους στο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.
Εμείς, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, το Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βοιωτίας, με την τεχνοκρατική υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχίας Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ), ως τοπικοί φορείς, ως τοπικοί κοινωνικοί εταίροι, διαμορφώνουμε το αναπτυξιακό πλαίσιο για να δώσουμε γόνιμο έδαφος όπου οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, θα δράσουν αναπτυξιακά για την δική τους κερδοφορία και τελικά στην συμβολή τους στην ευημερία όλων.
Περιμένουμε τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και εμείς θα είμαστε δίπλα τους συνεχώς για να τους στηρίξουμε.

Ο Πρόεδρος
της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχίας Βοιωτίας (ΒΑΕΠΑΕ)
Λουκάς Αν Καράντζαλης
τ. Αντινομάρχης- Νομαρχιακός Σύμβουλος