Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία


Περίσσεψαν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης προς τους φορείς για μείωση των δαπανών όσον αφορά τα ζητήματα Υγείας ( φάρμακα, ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις κ.α.). Είναι καθαρό εξ άλλου ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να «ακουμπήσει» τα μεγάλα συμφέροντα του κλάδου και των εμπόρων της Υγείας.
Γίνεται σε όλους φανερό ότι οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν ακόμα περισσότερο για την Υγεία, για φάρμακα, θεραπείες, τεχνικά βοηθήματα, την Ειδική Αγωγή, τις καθημερινές τους ανάγκες.
Από πέρυσι 87 εξετάσεις βγήκαν από τη λίστα που καλύπτει ο ΟΠΑΔ(μαστογραφία, τεστ Παπ. κ.α.) Το ΙΚΑ περιέκοψε τα έξοδα μεταφοράς των παιδιών με αναπηρία από και προς τα κέντρα αποκατάστασης. Τις προηγούμενες μέρες βγήκαν από τις λίστες των ασφαλιστικών ταμείων 253 απαραίτητα φάρμακα. Δεν καλύπτονται πλέον ειδικές τροφές και εξετάσεις για τους καρκινοπαθείς, ενώ δεν καλύπτονται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία και μια σειρά αναλώσιμα για διαβητικούς και ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Με απόφαση του ΟΑΕΕ κόπηκε το 1/3 των θεραπειών για παιδιά με αναπηρίες (λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.ά.). Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που υποχρεώνει τους ασθενείς της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να πληρώνουν παλιά και νέα χαράτσια για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και μια σειρά εξετάσεις που είναι αναγκαίες για την υγεία τους. Αλλά και την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία», που αναγκάζει τους γονείς να πληρώνουν εισιτήριο 3 ευρώ ακόμα και στα επείγοντα.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε ένταση της πάλης για το δικαίωμα όλου του λαού σε υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, που θα παρέχονται μέσα από ένα σύστημα που θα χρηματοδοτείται από τους εργοδότες και το κράτος, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
Για να έχουν πρόσβαση τα λαϊκά στρώματα σε φάρμακο ασφαλές, φτηνό και ποιοτικό απαιτείται η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και η δημιουργία Κρατικού Φορέα Παραγωγής, Διακίνησης και Εισαγωγής Φαρμάκου. Η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας εγκαταλείπει τις λαϊκές ανάγκες στις συμπληγάδες του επιχειρηματικού ανταγωνισμού.
Λέμε «ΟΧΙ» στην καταλήστευση του λαού,
στην εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία.
Κοινωνική συμμαχία για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π.ΑΜΕ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Σύλλογος Γυναικών Επαρχίας Λιβαδειάς (μέλος της Ο.Γ.Ε.)


Όλες στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
την Τρίτη 1η του Ιούνη στις 8μ.μ.
στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά
Ο Σύλλογος Γυναικών Επαρχίας Λιβαδειάς καλεί τις γυναίκες να ξεσηκωθούν. Να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και να διαδηλώσουν την 1η του Ιούνη μαζί με όλο το λαό, ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων και των πολιτικών δυνάμεων που τα υπηρετούν. Δεν είναι μονόδρομος να δουλεύουμε 40 και 50 χρόνια χωρίς κανένα δικαίωμα, για όσες ημέρες και ώρες, με όποιο μισθό αποφασίζουν οι εργοδότες και στα βαθιά γεράματα να παίρνουμε αντί για σύνταξη ένα προνοιακό επίδομα κάτω από τα 300 ευρώ.
Οι νέες γυναίκες, με τη διπλάσια ανεργία από αυτή την ανδρών, με τη μερική απασχόληση και τις άλλες ελαστικές σχέσεις εργασίας, δε στερούνται μόνο το δικαίωμα να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν έστω και ένα παιδί αλλά δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη ούτε ένα ευρώ πάνω από το προνοιακό επίδομα.
Ο Σύλλογός μας καλεί ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες να ματαιώσουν το γλέντι που έχει στήσει το κεφάλαιο με τις κατακτήσεις, τα δικαιώματα και την περιουσία του λαού, να απαντήσουν δυναμικά, δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο μπαράζ της παραπλάνησης, της εξαπάτησης και των εκβιασμών, να κάνουν τη δύναμή τους ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, για να ανοίξει ο δρόμος για την άλλη λύση που υπάρχει, όπου ο λαός, άντρες και γυναίκες θα είναι αφέντες της ζωής και του τόπου τους!

Η Γ.Γ της Περιφέρειας στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π


Θα ήθελα γι' αυτό να μείνω σε δύο σημεία: πρώτον, στο γεγονός ότι, σήμερα, μιλάμε σε διαφορετική βάση, από εκείνη που ξεκινήσαμε. Έκλεισε ο κύκλος μιας μεγάλης μάχης, αυτής που δώσαμε, προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί μόνη απέναντι στο πρόβλημά της, στα πελώρια χρέη της, αλλά και απέναντι σε κερδοσκόπους.
Και άνοιξε ο νέος κύκλος μιας μεγάλης μάχης που έχουμε μπροστά μας, για να κάνουμε την οικονομία μας, τη χώρα μας, βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Σήμερα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Το πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί ως κοινωνία. Με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, αλλά και με όπλο τις θυσίες και την αποφασιστικότητα των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.
Έτσι κερδίσαμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Δεν θα υπήρχε σήμερα μηχανισμός στήριξης, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί, αν ο Ελληνικός λαός δεν ήταν αποφασισμένος να κάνει δύσκολες θυσίες. Όμως, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν, εφόσον όλοι διαπιστώναμε ότι το κράτος μας είναι δυσλειτουργικό και δύσκαμπτο, ότι μας έπνιγε η διαφθορά, ότι η οικονομία μας βάδιζε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα γραφεία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:
Η Ελλάδα έχει τεράστιες, απεριόριστες δυνατότητες, αρκεί να τις αντιληφθεί και να τις μετατρέψει σε ικανότητες. Και δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα μας σήμερα, μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.
Γιατί ναι μεν συνεχίζουμε και με το ΕΣΠΑ και με τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, όμως τα περιθώρια είναι στενότερα σε σχέση με το παρελθόν.
Κατά συνέπεια, δουλειά μας, αναπτυξιακή προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια, σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εξωτερικό. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται και η ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο από τις αρχές του 2010 101 επενδύσεων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη μας στις Βρυξέλλες όπου παρουσιάσαμε στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής το πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο 8Ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων 2010 που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προβολής των Επενδυτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιφέρεια. Πρόκειται για το 8th World Investment Conference 2010 στο οποίο η μόνη Ελληνική συμμετοχή είναι αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – μιας από τις 8 Περιφέρειες από όλο τον κόσμο που επιλέχτηκαν με αυστηρά επενδυτικά και οικονομικά κριτήρια ανάπτυξης.
Το παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων που θα γίνει 2-4 Ιουνίου στο La Baulle στη Γαλλία είναι ένας υψηλού κύρους θεσμός που ειδικά όσον αφορά στην Ευρώπη είναι επικεντρωμένο στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και γενικά στις δράσεις για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Η επιλογή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έγινε μετά από αξιολόγηση της υποψηφιότητας της που συνοδεύτηκε από ολοκληρωμένες προτάσεις προσέλκυσης επενδύσεων.
Η συμμετοχή μας επιτεύχθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες και αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής και προώθησης της Περιφέρειας – και μέσω αυτής της χώρας – σε ένα ειδικό κοινό από ηγέτες παγκόσμιου επιπέδου στους τομείς οικονομίας, υψηλής τεχνολογίας και πολιτικής με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας Ευρυτανίας και Φωκίδας.
Τις δυνατότητες και το επενδυτικό – αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα παρουσιάσει 12μελής αντιπροσωπεία, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Συνεδρίου.
Παράλληλα με όλα αυτά ιδιαίτερα θα πρέπει να σταθούμε στην πράσινη ανάπτυξη. Μιλώντας για Έξυπνη Πράσινη Ανάπτυξη αναφερόμαστε σε μια κοινωνία και μια οικονομία που στηρίζεται στη βιώσιμη και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων, που εξασφαλίζει τη λιγότερη δυνατή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, που χρησιμοποιεί δημιουργικά τη νέα γνώση, τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες στην παραγωγή νέου πλούτου και που, τέλος, διαμορφώνει εθνικές και διεθνικές συνθήκες για ελαχιστοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων, των περιφερειακών ανισορροπιών και της παγκόσμιας φτώχιας.
Πρακτικά, αυτά σημαίνουν, εκτός των άλλων, δράσεις έξυπνες, καινοτόμες και ανατρεπτικές, στηριγμένες στις νέες τεχνολογίες. Η ευρυζωνικότητα των δικτύων επικοινωνιών, η βιοτεχνολογία, η συνολική ανάπτυξη του γνωστού τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση-έρευνα- καινοτομία) αποτελούν στοιχειώδεις παράλληλες προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσει και να ενισχυθεί η Πράσινη Ανάπτυξη.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκδώσει συνολικά 37 προσκλήσεις Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 377,9 εκατ. €.
Έχουν ενταχθεί 122 έργα Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 177,4 εκατ. € και Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης 166 εκατ. €.
Έχουν αναληφθεί συμβάσεις 58,4 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 36,2% επί της συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.
Έχουν δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και είναι προς καταχώρηση δαπάνες 20 εκατ. €, ήτοι ποσοστό 12,4 % επί της συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνέχεια των κατευθύνσεων του ΥΠΟΙΑΝ αναμόρφωσε το Πρόγραμμα ως εξής :
- Σε συνεργασία με τους Φορείς της Περιφέρειας διερεύνησε την ωριμότητα και επιλεξιμότητα έργων που μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα. Και για να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας-αυτή χρειάζεται η χώρα μας και η πολιτική πια- Η ωριμότητα είναι ένα μεγάλο ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται πολλοί φορείς. Ο Καλλικράτης θα βοηθήσει στην κατεύθυνση δήμων ικανών να προετοιμάσουν ωριμότητες. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε εντατικά.
- Συνεργάστηκε σε διμερείς συναντήσεις με τα Υπουργεία που εκφράζουν την Τομεακή Πολιτική και οριστικοποιήθηκαν από κοινού οι κατηγορίες δράσεων που δύνανται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας
- Απέστειλε στο ΥΠΟΙΑΝ Πίνακα δράσεων που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται η που έχουν την ωριμότητα να υλοποιηθούν άμεσα. διαμορφώνοντας το τελικό Πρόγραμμα της αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ της Στερεάς Ελλάδας, που οδήγησε στην εκχώρηση μεγαλύτερου ποσού προς διαχείριση του ΥΠΟΙΑΝ προς τη Περιφέρεια.
Είμαστε ευχαριστημένοι από τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο, όπου εισακούστηκαν τα αιτήματά μας και μας εκχωρήθηκαν επιπλέον 42 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Υπουργείου για τη στήριξή του στις προσπάθειές μας, εγώ και οι συνεργάτες μου, οι άνθρωποι της Περιφέρειας έχουμε βάλει ένα εντατικό πρόγραμμα επιτάχυνσης. Ο εθνικός μέσος όρος απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ σήμερα κινείται στο 6%, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όμως έχει καταφέρει να βρίσκεται στο 12,2% που αντιστοιχεί σε 20 εκ. € (πληρωμές-δαπάνες) και προχωράμε δυναμικά, για να δίνουμε συνεχώς κονδύλια σε αναπτυξιακούς στόχους(μεγάλα οδικά δίκτυα, λιμάνια, περιβαλλοντικά έργα, σχολεία, ΧΥΤΑ, έργα τουρισμού και πολιτισμού).»
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
- Επίσης κατάρτισε Πρόγραμμα Επιτάχυνσης για τη διμηνιαία παρακολούθηση του συνόλου των ενταγμένων έργων και του συνόλου των τελικών Δικαιούχων.
- Μερίμνησε για τον εντοπισμό έργων εθνικών πόρων τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου του Ν+3 αν χρειασθεί.
Σε συνέχεια της Αναμόρφωσης του Προγράμματος υπογράφτηκε η Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης (ΕΣΥ) μεταξύ της Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Με την Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης εκχωρήθηκε στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η υλοποίηση δράσεων ποσού 254 εκατ. ευρώ, στις Αναπτυξιακές Ενότητες :
Μεταφορών , Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Τουρισμού, Εκπαίδευσης και δια βίου Μάθησης, Υγείας και κοινωνικής Μέριμνας, Αγροτικής και Αστικής Αναγέννησης.
Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου».
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, των πράξεων που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στη βάση της παρούσας Επιχειρησιακής Συμφωνίας Υλοποίησης και σύμφωνα με την πρόοδο υλοποίησής τους.
Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι δαπάνες των έργων που χρηματοδοτούνται από τη Συλλογική Απόφαση της Περιφέρειας πραγματοποιούνται από τους υπολόγους ή τις οικονομικές υπηρεσίες, με τις πλέον επείγουσες διαδικασίες. Επίσης μεριμνούμε ώστε αντίστοιχα μέτρα να ληφθούν και από τους φορείς των έργων που συγχρηματοδοτεί το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά χρηματοδοτούνται από άλλες Συλλογικές Αποφάσεις.

Λαμβάνουμε επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα και διασφαλίζουμε ότι οι δαπάνες που διαβιβάζονται από τους δικαιούχους στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή καταχωρούνται άμεσα – και όχι αργότερα από πέντε ημέρες από τη διαβίβασή τους σ’ αυτήν- στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.
Η Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης ή/και τα προσαρτήματα αυτής, τροποποιούνται με κοινή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών.
Η Επιχειρησιακή Συμφωνία Υλοποίησης τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή της από τα μέρη και διαρκεί έως την ημερομηνία υποβολής της Τελικής Έκθεσης Υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Κανονισμού 1083/2006.
Τέλος πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε. Μπορούμε να αφήσουμε μια και καλή πίσω μας την Ελλάδα της υπανάπτυξης και της οικονομικής αστάθειας. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της προοπτικής, μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι. Και τελικά, το ελληνικό πρόβλημα να το μεταμορφώσουμε - και θα το μεταμορφώσουμε μαζί - ώστε να γίνει το ελληνικό θαύμα.»
Κατά τη δευτερολογία της η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στις αιτιάσεις ορισμένων αυτοδιοικητικών και υπογράμμισε:
«Να ευχαριστήσω όλους τους παριστάμενους στην αίθουσα και όσους μιλήσανε και να υπενθυμίσω μια βασική αρχή του δημοκρατικού διαλόγου που λέει πως, όταν θέλεις να ακουστείς θα πρέπει να παραμένεις να ακούσεις και τους υπόλοιπους.
Σας ευχαριστώ, λοιπόν, όσους έχετε μείνει για να ολοκληρώσουμε αυτή την διαδικασία, να μιλήσουμε αλλά και να ακούσουμε ταυτόχρονα. Είναι η πρώτη Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ στην οποία μετέχω και, ερχόμενη εδώ, είχα την αίσθηση ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα μας θα είχαμε την ωριμότητα, σαν παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, να μιλήσουμε επί της ουσίας με προτάσεις βελτίωσης, με αυτοκριτική, με διάθεση συνεργασίας για να πετύχουμε εθνικούς στόχους. Γιατί αυτό που συζητάμε στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι ένας εθνικός στόχος που είναι επιτακτικός και είναι χρέος μας, χρέος μας απέναντι στην πατρίδα, να τον πετύχουμε. Αυτό θα γίνει όμως με ευρύτερες συνεργασίες.
Αντί αυτού θεωρώ ότι γίναμε θεατές ενός show με παραταξιακή χροιά. Ενός show το οποίο εκφράζει μια λογική την οποία θεωρώ ξοφλημένη. Αυτή η χρεοκοπημένη πολιτική βλέπει την δημόσια ζωή σαν ένα μόνιμο show που κρύβει την φτώχεια προτάσεων και πρωτοβουλιών.
Αντιστεκόμαστε σε αυτήν την χρεοκοπημένη πολιτική γιατί είναι καιρός να προτιμάμε τα δύσκολα από τα εύκολα. Το χρωστάμε στην πατρίδα.
Σε όσους έκαναν ουσιαστικές προτάσεις τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Εγώ και οι συνεργάτες μου τις καταγράψαμε και θα απαντήσουμε στον καθένα σας ξεχωριστά με συγκεκριμένες δράσεις .
Ευχαριστώ ακόμα τους ανθρώπους από άλλους νομούς που μας έκαναν ορισμένες επισημάνσεις για την Περιφέρειά μας και για να απαντήσω συγκεκριμένα.
Σε όσα ακούστηκαν για παράδειγμα για την Ευρυτανία:
Ενημέρωση υπήρχε και εντατικότατη. Τα ΣΧΟΑΠ (ΣΧΕΔΙΑ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΠΟΛΗΣ) για τα οποία ρωτήθηκα σας ενημερώνω πως έχουν προαξιολογηθεί και την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή οι αξιολογήσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το γνωρίζουνε όλοι ότι δεν είναι θέμα της Περιφέρειας αλλά το διαχειρίζονται κεντρικά το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Σε ότι αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση για τους πόρους του στόχου 2 της Περιφέρειας μετά το 2013 βρισκόμαστε ήδη σε μια συζήτηση με άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες που είναι και αυτές στο στόχο 2 για να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό αίτημα προς την Ε.Ε. και το Ευρ. Κοινοβούλιο για τους πόρους μας μετά το 2013.
Εξίσου σημαντική ήταν και η τοποθέτηση που ακούσθηκε σχετικά με την ωριμότητα μελετών. Γι αυτό να υπενθυμίσουμε ότι δημιουργήθηκε πρόσφατα μια ΣΑΜΠ (Συλλογική Απόφαση Μελετών Περιφέρειας) όπου θα επιλέξουμε ορισμένες μελέτες ώστε να ωριμάσουν γρήγορα και να δημοπρατηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα έργα και να μπουν στην τρέχουσα περίοδο.
Σε ότι αφορά στους μεγάλους οδικούς άξονες αυτοί δεν είναι θέμα της Περιφέρειας. Είναι θέμα κεντρικά του Υπουργείου. Με το Υπουργείο Υποδομών βρισκόμαστε συνεχώς σε συζήτηση για τον άξονα Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία Έχουμε συνεχή συνεργασία- μάλιστα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης βρέθηκε πρόσφατα στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας του ξαναθέσαμε το θέμα των μεγάλων οδικών αξόνων και μας διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται ένα ειδικό αναπτυξιακό για δράσεις υποδομών που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και να τονίσουμε, ακόμα, ότι έγινε και διμερής συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών γι αυτούς τους άξονες.
Τέλος για αυτό που ακούστηκε για τα προγράμματα θα ήθελα απλά να πω ότι υπάρχουν ανοικτές προσκλήσεις όπου οι Νομαρχίες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Υπάρχουν Νομαρχίες που, μετά λύπης μου, είδα ότι δεν έχουν καταθέσει ούτε μια πρόταση στις ανοικτές προσκλήσεις.
Οτιδήποτε θέλουν το συζητάμε ανοικτά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το πώς μπορούμε να επιταχύνουμε και να διευκολύνουμε τις διαδικασίες.
Γρήγορους στόχους θέλουμε να πετύχουμε !!!»

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς


-Πρόσληψη υδρονομέα Δ.Δ. Ρωμέϊκου για την αρδευτική περίοδο 2010
-Πρόσληψη υδρονομέα Δ.Δ. Λαφυστίου για την αρδευτική περίοδο 2010.
-Έγκριση γενομένων δαπανών που αφορούν τις εορταστικές εκδηλώσεις «ΠΑΣΧΑ 2010».
-Αντικατάσταση μέλους από την θέση του Προέδρου του Ν.Π. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λεβαδέων.
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 18/2010 απόφασης του ΔΑΟΛ.
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 26/2010 απόφασης του ΔΑΟΛ.
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 22/2010 απόφασης του N.Π Δημοτικοί Παιδικοί και -Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Λιβαδειάς .
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 24/2010 απόφασης του N.Π Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Λιβαδειάς .
-Αποδοχή ποσού κατανομή σχολείων 73.180,66 € από ΥΠ.ΕΣ , κατανομή αυτού, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων.
-Τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. Έτους 2010 για τις ανάγκες της Δ/νσης Περιβάλλοντος.
-Αναμόρφωση οικ. Έτους 2010.
-Έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού για κάλυψη εποχιακών, πρόσκαιρων και περιοδικών, βάσει του αρ. 20 § 4 του Ν. 2738/1999 και του αρ. 206 του Ν. 3584/2007.
-Ανάκληση της υπ΄αριθμ. 47/2010 απόφασης του Δ.Σ. και λήψη νέας για τον προσδιορισμό νέας θέσης περιπτέρου.
-Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων, τροποποίηση Προϋπολογισμού χρήσης 2010, τροποποίηση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και τροποποίηση Προγράμματος ΣΑΤΑ.
-Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ».
-Έγκριση εκτέλεσης δι ΄ αυτεπιστασίας του έργου: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΡΩΜΕΪΚΟΥ».
-Προσωρινή τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λόγω εργασιών επισκευής οδοστρώματος στην γέφυρα της οδού Κατσιώτου.
-Έγκριση απότμησης πεζοδρομίου επί της οδού Αριστοφάνους.
-Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ».
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 7/2010 απόφασης της ΔΕΥΑΛ.
-Εξέταση αιτήματος του ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ – ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.
-Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής από κατάλογο (τέλος 5%) του οφειλέτη ΛΙΑΚΟΥ ΚΩΝ. Του ΧΑΡ. Λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
-Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής από κατάλογο (πρόστιμο κοκ) του οφειλέτη Θεοδώρου Ιωάννη του Νικ. λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
-Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής από κατάλογο (τέλος 2%) της οφειλέτιδας Καρβούνη Κων/νας του Ηλ. λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
-Αποδοχή ποσού 211.101,25 € του Προγράμματος ΣΑΤΑ έτους 2010 (2η Δόση) για την εκτέλεση των έργων τροποποίηση Προγράμματος ΣΑΤΑ έτους 2010
αναμόρφωση του Προϋπολογισμού τρέχουσας χρήσης του Ετήσιου Προγράμματος και κατανομή αυτού.
-Αναμόρφωση πρ/σμου τρέχουσας χρήσης με ενίσχυση Κ.Α. για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου Λεβαδέων.
-Έγκριση 1ου Α.Π. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου: Διαπλατύνσεις Πεζοδρομίων Οδών (Πεσόντων Μαχητών, Αθηνών, Καραγιαννοπούλου & Φίλωνος).
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΚΑΛΛΙΑΝΤΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Σχόλιο για όσα διακηρύττουν σχετικά με την «φροντίδα της υγείας μας»


Η πρώτη πτυχή, είναι μια προεξάρχουσα αναγκαιότητα και υπό το πρίσμα των σημερινών επιστημονικών δεδομένων και γνώσης , βρίσκεται, «στην παγκόσμια και Ευρωπαϊκή λίστα» των τοξικολογικών προβληματισμών, προκειμένου η αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων να γίνεται στην πιο σύγχρονη και ουσιαστική βάση «τις πρόληψης και τις προφύλαξης», με την λογική τις έγκαιρης λήψης μέτρων και ενεργοποίησης μηχανισμών, τόσο για την περίθαλψη όσο και για την αντιμετώπιση, ώστε «να μην συμβαίνουν τέτοια γεγονότα».Γεγονός που από άποψη κρατικών ενεργειών, έρχεται και ικανοποιεί και ουσιαστικοποιεί την ανάγκη προΰπαρξης σοβαρού και τηρούμενου σχεδιασμού παρέμβασης πολιτικής προστασίας , προνοητικού- προβλεπτικού ώστε να μην επιτρέπει στο να συμβαίνουν τέτοια επεισόδια τοξίνωσης που έχουν συνεπακόλουθο τις μη- αντιστρεπτές συνέπειες και βλάβες στην δημόσιο υγεία.
Έτσι: Κάθε τέτοιο συμβάν, έχει μια ιδιαίτερη επίκαιρη σημασία , τόσο για την εξέλιξη «επί της ουσίας»του ίδιου του προβλήματος τις ιατρικής υποστήριξης τις υγείας του τοξινομένου κόσμου, όσο και σαν άμεσες-αποτελεσματικές κρατικές ενέργειες ελαχιστοποίησης συνεπειών, σαν σχεδιασμένη και κατά νόμο επιβαλλόμενη παρέμβαση του κράτους.
Το θέμα τις «προστασίας τις Δημόσιας υγείας από περιβαλλοντική ρύπανση» και «η συνεχιζόμενη τοξίνωση» με τέτοια τοξικά υλικά στο νερό «ανθρώπινης χρήσης», είναι επίσης θέμα τοπικής ανάπτυξης, εξ αιτίας τις μακροχρόνιας τοξικής καταστροφής των μέσων, των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων με τους οποίους γίνεται , η όποια και σε όποιο μέγεθος, τοπική παραγωγή. Αυτό γέννα γενικότερους αυξημένους κινδύνους και απειλές για την δημόσια υγεία σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, μέσω τις διανομής και κατανάλωσης των παραγομένων τοπικά, βιομηχανικών και αγρό-κτηνοτροφικών τελικών προϊόντων. Η βασική παράμετρος είναι «ο χρόνος που διαρκεί η τοξική επίδραση». Και δυστυχώς, τεκμηριωμένα πλέον, είναι ένα γεγονός που ξεκινά από το 1990.(1) και συνεχίζεται έως σήμερα Ο χρόνος έκθεσης στον « κίνδυνο» είναι μεγάλος και η όποια «προκαταρκτική εκτίμηση» με βάση την υπάρχουσα γνώση για τις συνέπειες, αναγκαστικά δίνει λιαν δυσοίωνες εκτιμήσεις.
Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων κάθε χειρισμός του θέματος, από εδώ και πέρα, έχει «κρίσιμη σημασία». Επιπρόσθετα σε κάθε άλλο συλλογισμό, έρχεται και ο προβληματισμός και η επιφύλαξη από το γεγονός ότι: Επιλέχτηκε να επιτραπεί μια «ψεύτικη παρέμβαση» για προστασία τις δημόσιας υγείας και οι τοπικοί βιομηχανικοί ρυπαντές μπορούν και συνεχίζουν να παίζουν ρυπαντικά « παιχνίδια» και μάλιστα «για πολλά χρόνια», με την συμμετοχή και συνεργασία του κρατικού μηχανισμού, (υπό την αιγίδα τις όποιας κομματικής εξουσίας υπήρξε μέχρι τώρα στους θώκους των εξουσιών μας) «παρά τις προβλέψεις των νόμων». Οπότε: Σε ένα πλέγμα, υπαρκτών Αστικών-Διοικητικών-Ποινικών ευθυνών, πέρα από τις Πολιτικές, έρχεται και προστίθεται τώρα στο πρόβλημα , το θέμα του αξιόπιστου χειρισμού για την προστασία τις δημόσια υγεία στους τόπους. Επί του γεγονότος, επικάθονται οι αυθαίρετες επιλογές, οι οποίες «σκιάζουν, επηρεάζουν, καθορίζουν» την πρόθεση, τα κίνητρα, τις επιλογές, την μεθόδευση, των όποιων παρεμβάσεων «επιλέγονται από τους ειδικούς» και «υλοποιούνται από την εξουσία μας» για το πρόβλημα.
Τον «παραλογισμό των εξουσιών μας», τον έχουμε ζήσει πολλές φορές, και σε διάφορα θέματα. Μόνο που τώρα πλέον, τον συναντούμε να εμφανίζεται , σε ένα «καυτό θέμα» συνεχιζόμενης επί 20 χρόνια και εξελισσόμενης«περιβαλλοντικής τοξικής ρύπανσης»του κόσμου που ζει και δουλεύει σε μια περιοχή, και όχι μόνο. Η αντιμετώπιση του αποτελεί στοιχείο αντιπαραβολής με τις επιστημονικά και δεοντολογικά καθιερωμένες και «εκ των νόμων επιβαλλόμενες» μεθόδους χειρισμού τους. Ομολογουμένως η συγκριτική μελέτη των συμβαινόντων μπορεί να αποκαλύψει ότι: Δια των χειρισμών τους οι εξουσίες μας κατόρθωναν « να θάψουν» το θέμα είτε, να το συγκαλύπτουν «σε σύννεφα αμφιβολιών και ασαφειών» που πάντα λειτουργούσαν υπέρ του ενόχου. Βιώσαμε την κοροϊδία των συνεχών αναβολών υλοποίησης, των όποιων ενεργειών και την απολίνωση των λαμβανομένων μέτρων, που απέκλειαν να μπορέσει« να δουλευτεί το πρόβλημα σωστά και αποτελεσματικά» και έτσι, να συντελέσει ουσιαστικά στην δίκαιη αντιμετώπιση των σχετικών συνεπειών για θύματα και φταίχτες.
Γράφοντας τούτο το σημείωμα αναλογίζουμε ότι είναι αναγκαίο: Να επαναλάβω, την αφετηρία από την οποία μιλώ. «Μέτρο των πάντων ο άνθρωπος» και να διευκρινίσω το ότι: Νόημα θα έχει η όποια έγκαιρη προσπάθεια προστασίας υγείας, αν μπορέσει να συντελέσει, έστω, « για να γλυτώσει την ζωή και ενός παιδιού μόνο». Αν και όταν αυτό, είναι δυνατόν να επιτευχτεί. .
Τα σχετικά «με την προστασία τις υγείας» γεγονότα λοιπόν έχουν την ακόλουθη σειρά:
Η ανάθεση έργου: Το αίτημα διατυπώθηκε από τον κόσμο και μεταφέρθηκε από εμάς ,προς την τις εξουσίες μας, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό η υπέρβαση τις συγκέντρωσης των βαρέων μετάλλων στο πόσιμο νερό, το 2005 (2)και εντάθηκε, (3)μετά τις 7-8-2007, όταν έγινε γνωστό το είδος των τοξικών που υπήρχαν στο πόσιμο νερό του τόπου, Τότε ζητήσαμε :1. Η άμεση υποκατάσταση υδροδότησης του τόπου με καθαρό ,υγιεινό πόσιμο νερό . 2. Κρατικά Μέτρα τις «προστασίας της υγείας μας» εργαζομένων και κατοίκων και της «γιατροπόρεψης» του καθένα από εμάς, στις τοξινωμενες περιοχές μας, από το ΕΣΥ και τον θεράποντα Ιατρό μας, στο ΙΚΑ, είτε το κέντρο υγείας τις περιοχής μας και αν χρειάζεται στο κρατικό νοσοκομείο». Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, δεν υπήρχε ουδεμία ανταπόκριση, στο συνεχώς διατυπούμενο αίτημα .Αυθαίρετα και εν γνώση όλων, επεκτάθηκε ο χρόνος τοξίνωσης μας κατά 2,5 χρόνια, Ενώ σε πολλαπλές υπομνήσεις του προβλήματος, προς τον τότε υπουργό Υγείας όσο και τα αρμοδία όργανα τις Ε.Ε, υπήρχε άρνηση αναγνώρισης του και πάγωμα κάθε σχετικής ενέργειας.
Και ξαφνικά τότε, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εμφανίζονται ξαφνικά έτοιμοι « οι τότε εξουσιαστές μας» στην κεντρική κυβέρνηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση , να «ανταποκριθούν». Εκείνοι ,όλοι μαζί, σε αγαστή σύμπνοια, «εν κρυφό και παραβύστο» Διάλεξαν. Αποφάσισαν και Έκαναν «απευθείας ανάθεση» δημόσιου έργου σε ιδιωτική εταιρεία φροντίδας υγείας και μας ήρθαν ,εν σώματι , (Το Υπουργείο τις προηγούμενης Κυβέρνησης Ν.Δ του 2009 Υπουργός κ. Αβραμόπουλος,ο Δήμαρχος Οινοφύτων , αλλά και από κοντά και η ηγεσία τις Εκκλησίας ,) «να περάσουν στον κόσμο» την παρουσία μιας «ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων υγείας»για να χειριστεί το όλον θέμα τις υγείας μας σε βάθος δεκαετίας.
Το κριτήριο επιλογής: Είναι γεγονός ότι: Η «ιδιωτική εταιρεία» που επιλέχθηκε να τις αναθέσουν το έργο, εμφανίσθηκε με «σπουδαίες-εντυπωσιακές συστάσεις» ικανότητας, περί το έργο και έχει λαμπρή προϋπηρεσία, σαν ιδιώτης σύμβουλος χειρισμού θεμάτων «υγείας και ασφάλειας στην δουλειά»,για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, και ειδικά του κλάδου τις μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας. Αυτή η ιδιωτική εταιρεία λοιπόν, εμφανίζεται τώρα στον κόσμο, σαν Ικανή να παραθέσει ερευνητές «υλοποίησης του έργου», αναμφίβολα με ειδική γνώση και ακαδημαϊκούς τίτλους, αλλά επιλέγει να τους χρησιμοποιήσει σε ένα ιδιόμορφο «ανοιχτό σε δεσμεύσεις παρουσίασης αποτελεσμάτων-μακροχρόνιο πλαίσιο» για επιδημιολογικές καταγραφές και στατιστικές επεξεργασίες, στα πλαίσια «παρατηρητηρίου υγείας». Και αυτά επιλέγονται να γίνουν απέναντι σε προβλήματα, που έχρηζαν άμεση πολύ-τομεακή ιατροτεχνική νοσηλεία από «χτες βράδυ» και που « καθ’ όλες τις επίσημες ενδείξεις», τα έχουν δημιουργήσει στους τόπους, οι ειδικοί αυτοί κλάδοι βιομηχανικής δραστηριότητας, επί μακρόν (Κύριες πηγές ανθρωπογενούς ρύπανσης με βαρέα μέταλλα και ειδικά με χρώμιο 6.) τις οποίες ο εγκαθιστάμενος «εργολάβος έργου» είχε υπηρετήσει και εξυπηρετήσει, ως ειδικός σύμβουλος προστασίας υγείας και ασφάλειας στην εργασία!! .
Η πολιτική σημασία του ανατεθέντος έργου: Στην συνέχεια είναι αξιοπρόσεκτο, το ότι: Τις ανέθεσαν και εκείνη ανέλαβε να κάνει «ακαδημαϊκής άξιας επιδημιολογικές-στατιστικές μελέτες υγείας» στην περιοχή για να διαπιστώσει, σε βάθος χρόνου δεκαετίας, την εξέλιξη τις τοξίνωσης. Τις ανέθεσαν και επέλεξαν,(και εκείνη συμφώνησε) να λειτουργήσει ένα «ιδιωτικών συμφερόντων παρατηρητήριο εξελίξεων υγείας» που «θα μετρά πτώματα» και θα καταρτίζει διαγράμματα θνησιμότητας, καθώς ο κόσμος θα βαδίζει προς την Αχερουσία!!! (Ιδίοις εξόδοις). Ακαδημαϊκές ενέργειες δηλαδή ,που κανέναν δεν βοηθούν και κανένα δεν δεσμεύουν σε τίποτα, ως προς το πρακτέο. Η ουσία του ανάρμοστου στον όλο σχεδιασμό τούτης τις παρέμβασης, είναι πως την παρουσιάζουν και την διαφημίζουν στον κόσμο των τόπων, σαν την μοναδική, και σαν αρμόζουσα παρέμβαση χειρισμού του όλου προβλήματος του. Τον Οκτώβριο του 2009, με την εκλογή τις νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κληρονομημένη αυτή κατάσταση, με τον υπαρκτό σχεδιασμό τις όλης υπόθεσης, απέκτησε κατά μυστηριώδη τρόπο,«νέα βιωσιμότητα» . Προφανέστατα διότι: Η ιδιοκτησία τις ιδιωτικής εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο, τύχαινε και ήταν πολύ –πολύ κοντά στην ηγεσία του νέου κόμματος εξουσίας και από μακρού, ενεργότατο μέλος των «δεξαμενών σκέψης» του και των «χώρων μεθόδευσης πολιτικών» και για την υγεία. Τελικά υπήρξε και υποψήφια βουλευτής επικρατείας με το κόμμα αυτό. Έτσι η νέα κυβέρνηση , εμφανίζεται τελικά τον Δεκέμβριο του 2009, να ανανεώνει την εμπλοκή, (πολιτικά, οικονομικά και επιστημονικά), σπεύδοντας, ευθύς με την άνοδο της στην εξουσία, να εγκρίνει την προ-χρηματοδότηση του ανατεθέντος έργου και των μελετών που θα γίνουν και θα παραδοθούν στην δεκαετία!! Είναι ουσιαστικό να αποκαλυφθεί τελικά το Πώς;; και το Γιατί;; με βάση πια λογική ;;και εντολή ποιανού;; έγινε η υοθεσία αυτή και η προ-είσπραξη.
Τότε οι μηχανισμοί των υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος, εμφανίστηκαν , να συναινούν και να συνεργούν ,με τις δεδομένες εξελίξεις και να συντελούν στην διαφήμιση τις εφαρμοζόμενης λύσης με επίσημες ανακοινώσεις τους, στις 17-12-09 (4).Επέμεναν να διαφημίζουν, την εγκατάσταση τις ιδιωτικής εταιρείας και την ανάπτυξη του έργου τις, από Ιανουάριο 2010, σαν την «συνιστώμενη σωτήρια επιλογή κρατικής παρέμβασης για την υγεία του κόσμου».
Η αντίδραση μας: Μετά την έκδοση των επισήμων ανακοινώσεων ,με πολλά, μα πάρα πολλά συζητήσιμο περιεχόμενο, στις 5-1-10 ,Έγιναν εκδηλώσεις στα Οινόφυτα για την παρουσίαση τις εταιρείας και του έργου που θα κάνει.
Τόσο με την συμμετοχή μας, στην δημόσια παρουσίαση και συζήτηση, όσο και με ειδική ανακοίνωση του, το ΙΤΑΠ (5 ) καθόρισε την στάση του απέναντι στην κυβερνητική αυτή ενέργεια. Χαρακτηρίζοντας την ότι: « Πρόκειται για μια ψευδεπίγραφη- αναποτελεσματική ενέργεια, άσχετη με το ζητούμενο και το αναγκαίο να γίνει για την ουσιαστική προστασία τις υγείας του κόσμου». Προβάλλαμε τότε 3 βασικές θέσεις απέναντι στα συμβαίνοντα:
1 «.Αναρωτιόμασταν αν το Υπουργείο Υγείας, έχει παραιτηθεί από τις υποχρεώσεις του, για την προστασία τις Δημόσιας υγείας στην περιοχή του Ασωπού» 2. Ρωτούσαμε : Γιατί;; δεν εντέλει, τους υπαρκτούς κρατικούς μηχανισμούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε συνεργασία με τα ειδικά όργανα (Κρατικά ινστιτούτα) «προστασίας τις υγείας και ασφάλειας στην δουλειά» του Υπουργείου Εργασίας, που έχουν τον ρόλο και την τεχνογνωσία, να καλύψουν τις ανάγκες σχεδιασμού μέτρων προστασίας και ιατρικής κάλυψης των αναγκών υγείας των πληθυσμών και των εργαζομένων, στις τοξινομένες περιοχές. Μάλιστα φτάναμε, για να μην εκληφθεί και σαν επιστημονική υποτίμηση ικανότητας του εργολάβου, να υποσημειώνουμε ότι: η παρουσία τις ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων ,εμάς δεν θα μας έβρισκε αντίθετους , Αν το ΕΣΥ πλέον, υπό την ευθύνη του οποίου θα γίνονταν η όλη παρέμβαση, έκρινε την πρόσληψη τους, σαν ειδικού συμβούλου απαραίτητη για την καλύτερη υπηρέτηση του έργου. 3. Και τέλος ξανά ρωτούσαμε Γιατί;; η κυβέρνηση επιτρέπει μια τέτοια «ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος» άσφαιρη ανώδυνη μεθόδευση χειρισμού, ενός τέτοιου σπουδαίου θέματος, με ανάλωση δημοσίου χρήματος. Επιτρέποντας στους ρυπαντές να αμφισβητήσουν τα όποια «ακαδημαϊκής άξιας» συμπεράσματα, όταν και όποτε βγουν;; Επιτρέποντας στον εαυτό τους να απεκδύονται «τις όποιας υποχρέωσης εφαρμογών συμπερασμάτων και υποδείξεων» που θα προέρχονται από έναν ιδιώτη . Και δίνοντας τέλος και στον εαυτό της, την δυνατότητα «μη υιοθέτησης» των όποιων αποτελεσμάτων.
Έτσι τελικά διαμορφώθηκε μια κριτική πλατφόρμα αντιρρήσεων απέναντι στο κυβερνητικό πρακτέο: « Γιατί επιλέγεται μια δαπανηρή παρέμβαση, που ουδένα και σε τίποτα δεν δεσμεύει, ουδεμία υπηρεσία προσφέρει στους παθόντες και προσφέρεται μόνο για δημοσχετίστικα «τερτίπια». Οι θέσεις μας αυτές επανελήφθησαν με μεγαλύτερη ένταση και σαφήνεια σε δημόσιες παρεμβάσεις μας (6) , με δημοσιεύσεις, με ραδιοφωνικές παρεμβάσεις σε σχετικές εκπομπές δημοσίων σχέσεων τις ιδιωτικής εταιρείας μελετών, (7).
Το πλαίσιο αντίθεσης μας με “τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και δράσεις” για την προστασία υγείας στον τόπο, παρέμεινε σταθερό στο ότι: Οι δραστηριότητες που τελικά κάνει κα μεθοδεύει να κάνει παραπέρα , είναι άσχετες με το αναγκαίο ζητούμενο. «Δεν αφορούν και δεν ανταποκρίνονται» στα αιτήματα μας για «γιατροπόρεψη» των ρυπασμένων από το κράτος και από το Ε.Σ.Υ. Δεν επικεντρώνουν και δεν διασφαλίζουν την «συνέργεια τις ιατροτεχνικής γνώσης» για να προλάβουμε να σωθεί , έστω και μια ζωή στην περιοχή. Δεν καλύπτουν το αίτημα για αποτελεσματική κρατική φροντίδα υγείας των ρυπασμένων, «σε συμβάντα εκτεταμένης τοξικής ρύπανσης» το οποίο μένει ανοικτό θέμα. Επιμέναμε στο ότι: Δεν μπορεί να προκύψει όφελος «φροντίδας υγείας των παθόντων» είτε «μέτρα προληπτικής προστασίας» τόσο των πολιτών, όσο και των τόπων. Θεωρήσαμε ότι επρόκειτο τελικά για μια δράση, με την όποια, αναλώνονται ατελέσφορα τα δημόσια χρήματα χωρίς όφελος για τον κόσμο που υποφέρει και έτσι ορισμένοι , θα ζουν καλά, «μετρώντας τα πτώματα» ,ενώ ένας-ένας οι κάτοικοι και εργαζόμενοι των τόπων , θα παίρνουν πρόωρα την άγουσα για την Αχερουσία!!!. «Περί διαγραμμάτων» δηλαδή………. Και οι νέες εξουσίες μας που δήθεν νοιάζονται για την υγεία μάς, θα αρκούνταν να κάνουν…………….. σημειωτόν. Και αυτή η πολιτική λύση, έρχονταν, μετά τα τόσα χρόνια αγώνα, αναμονής και διεκδίκησης από την κυβέρνηση, εφαρμογών λύσεων απορρύπανσης-αντί-ρύπανσης και προστασίας τις δημόσιας υγείας και Έφταναν οι εξουσίες και μας μιλούσαν πάλι, με φαύλες υποσχέσεις διαχείρισης των θεμάτων. Υπόσχονται «κατάρτιση προγράμματος διαχείρισης περιβαλλοντικού κινδύνου» σε βάθος δεκαετίας. Το τραγικό ήταν, ότι: Και φυσικά, δεν μπορούσαμε να τους αποτρέψουμε να διασπαθίσουν το δημόσιο χρήμα, αλλά, είχαμε υποχρέωση, να τονίσουμε ότι δεν εξυπηρετούν έτσι το πρόβλημα τις τοξίνωσης του κόσμου και έπρεπε να συνεχίσουμε να απαιτούμε, τα πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα και ενέργειες για την προστασία τις υγείας. Ταυτόχρονα συνεχίσαμε να καταγγέλλουμε ότι τούτα τα γινόμενα ήταν σκέτη απάτη των παθόντων.
Οι αντιφάσεις τις εξουσίας μεταξύ λόγων και έργων:
Όπως απεδείχθη, εκ των υστέρων, δεν ήμασταν οι μόνοι που δεν συμφωνούσαμε με τις σχετικές εξελίξεις ,στο πεδίο σχετικά «με την φροντίδα υγείας». Με το πέρασμα των ημερών η αντιφατικότητα «έργων και λόγων»τις κυβέρνησης γίνονταν προφανής. Στο τέλος Δεκέμβριου 2009, η «Τραγωδία του Ασωπού» ήταν πλέον ένα πλήρως αναγνωρισμένο- ομολογημένα Υπαρκτό πρόβλημα από την νέα κυβέρνηση, και τους αρμόδιους του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Από εκεί, είχαν αρχίσει να επεξεργάζονται λύσεις νέας λογικής, για τις επιμέρους χωροταξικές, περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές παράμετρες του προβλήματος αυτού. Από τις αρχές Φεβρουαρίου 2010, όλα αυτά έμπαιναν σε φάση επίσημης Υπουργικής-Κυβερνητικής «δέσμευσης για υλοποίηση» με τις Υπουργικές εξαγγελίες, στα Οινόφυτα. Το ίδιο έγινε τελικά και με το καυτό θέμα της διασφάλισης νέων τρόπων υδροδότησης με καθαρό, υγιεινό, εγγυημένο πόσιμο νερό, στους τόπους (έστω και με αργόσυρτες διαδικασίες που μπήκαν σε λειτουργία με σχετική καθυστέρηση ) . Ζητήματα που μπήκαν σε δρόμο εξελίξεων και τον Απρίλιο μήνα, άρχισαν να περνάνε σε υλοποιητική φάση με τα πρόσθετα μέτρα που αναγγελθήκαν επίσημα, από την Γενική Γραμματέα ΠΕΚΑ.
Οπότε: Από τον Ιανουάριο 2010 Τα ήδη μεθοδευμένα «περί την φροντίδα υγείας» στις περιοχές μας, φάνταζαν εντελώς ανακόλουθα. Δεν έστεκαν πλέον, στην κοινή επιστημονικη γνώση για τον χειρισμό τέτοιων προβλημάτων. Καθως και δεν ταίριαζαν και στις επεξεργασμένες «πολιτικές θέσεις του κόμματος τους» για εφαρμογή στην υγεία, (8) και τις «διακηρύξεις και δεσμεύσεις εφαρμοστέας πολιτικής», που διατύπωνε , σαν ομαδα δρασης «το σχετικό στελεχικό δυναμικό» , του κυβερνώντος κόμματος, σε χώρους των κομματικών «δεξαμενών σκέψης». Εξ αυτών των στελεχών, είναι που ορισμένα κλήθηκαν και κατέλαβαν θέσεις υποψηφίων σε ψηφοδέλτια επικρατείας του κόμματος, που πήρε την εξουσία και άλλα, πήραν θέσεις «μάχιμης διοίκησης» για εφαρμογή των πολιτικών διακηρύξεων του χώρου, επί «των θεμάτων δημοσίας υγείας» από τον Ιανουάριο του 2010 (9). Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η υλοποιητής «τις αμφιλεγόμενης» εργολαβίας στους τόπους μας και έτσι εμφανίζονταν να είναι, συν-διαμορφωτής τέτοιων πολιτικών απόψεων μέσα στις ίδιες «δεξαμενές σκέψεων» αλλά και καταπατητής τους στην πράξη. Μάλιστα εμφανίζονταν, μεχρι προσφατα, με ευθύνη χειρισμού, σε πολλά κρίσιμο θέμα, πολιτικής, στο μέτωπο τις υγείας(10). Και όμως: Στις περιοχές μας, ήταν σχεδιαστής και υλοποιητής των εντελώς αντίθετων, προς τις ιδεολογικές διακηρύξεις του χώρου της. Έτσι έγινε εμφανές ότι κάτι δεν ταίριαζε. Τι;; συνέβαινε;; Μήπως «δεν γνώριζε η αριστερά τους, Τι;; ποιούσε η δεξιά τους;;;». Είτε δεν έπρεπε να μετρά σαν ιδεολογικό θέμα το «Τι κάνουμε;;» στο πεδίο των πρακτικών ενεργειών και το Τι;; διακηρύττουμε θεωρητικά επί των μεθοδευόμενων λύσεων. Τα πράγματα δεν ταίριαζαν, ούτε στην λογική των διακηρύξεων ,ούτε στην καθημερινή πράξη τις νέας κυβέρνησης.
Τούτων δοσμένων, η αντίφαση , μεταξύ λόγων και έργων, ήταν σαφέστατη. για την Περίοδο Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου.
Η κυβερνητική επανατοποθέτηση -Υποσχέσεις για νέες υλοποιήσεις:
6-Μαιου-2010 το πρωί, στις 9π.μ. στο υπουργείο Υγείας, Με πρωτοβουλία του ΙΤΑΠ ,υλοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας ΙΤΑΠ, με τον Γραμματέα Δημοσίας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, Γιατρό και πρώην στέλεχος του ινστιτούτου ΙΣΤΑΜΕ. Σκοπός: Να συζητηθεί το αίτημα μας, για παρέμβαση του κράτους, με τα αρμόδια όργανα του ΕΣΥ, για να καλυφτούν προβλήματα" φροντίδας υγείας" και Ιατρικής κάλυψης του κόσμου, από θέματα τοξίνωσης από βαρέα μέταλλα και χρώμιο 6, στις περιοχές τις "τραγωδίας του Ασωπού ποταμού και την Μεσσαπία Εύβοιας".
Η συνάντηση έγινε σε ένα κλίμα συνεργασίας. Ήταν παραγωγική. Συναντηθήκαμε, με έναν γραμματέα που "ήταν ενήμερος για τα αιτήματα μας, μελετημένος στις θέσεις του ΙΤΑΠ». Αλλά και ένα γραμματέας Δημοσίας Υγείας που είχε λάβει τις υπηρεσιακές αποφάσεις του, πάνω στα σχετικά θέματα". Δεν χρειάστηκε πολύ επιχειρηματολογία για να κάνει δεκτή την θέση μας "για κρατική φροντίδα τις υγείας του κόσμου, οργανωμένη από το Ε.Σ.Υ.". Μας ανακοινώσε ότι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και ετοιμάζονται, σαν Υπουργείο, για την οργάνωση και εφαρμογή ειδικού "προγράμματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας" στην περιοχή Οινοφύτων. Μας ανακοίνωσε ότι η εγκατάσταση του στην περιοχή μας, θα γίνει με αξιοποίηση των χώρων του ιατρείου του ΙΚΑ στα Οινόφυτα και του Κέντρου Υγείας Σχηματαρίου. Τον μόνων εγκεκριμένων χώρων για την φροντίδα υγείας του πολίτη. Κατάλληλους για την στέγαση και λειτουργία «του ειδικού προγράμματος» και σε συνεργασία με τους γιατρούς αυτών. Μας το περιέγραψε σαν πλήρες πρόγραμμα ειδικών έλεγχων υγείας και διεξαγωγής μετρήσεων, βάση ειδικών –δόκιμων, αναγνωρισμένων πρωτόκολλων διεξαγωγής τους, που θα εγγυώνται την δικαστηριακή αναγνώριση των συμπερασμάτων. Θα προχωρήσει σε «πρωτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας» με στόχο την διαπίστωση τις τυχόν επιβάρυνσης υγείας των πολιτών και παραπομπές για πληρέστερο κλινικό έλεγχο, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας στα συντονισμένα ειδικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, για όποιον χρειαστεί. Μας ανακοίνωσε ότι: Το πρόγραμμα αυτό έχουν προγραμματίσει να το ξεκινήσουν από Ιούλιο 2010 και σκοπεύουν να βάλουν επικεφαλή του προγράμματος τον επίκουρο καθηγητή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Λιόνη Χρίστο και να το δουλέψουν οι γιατροί του Ολυμπιακού Πολύ-ιατρείου στο " Ολυμπιακό χωριό " , τους οποίους θεωρεί την συγκροτημένη και διαθέσιμη για τέτοια δουλειά, ομάδα του ΕΣΥ.
Το πρόγραμμα σκοπεύουν να το Αρχίσουν από την εξέταση των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού (Παιδιά, Εγκύους γυναίκες, ηλικιωμένους). Σε παρατήρηση μας: Αν έχει προγραμματιστεί να συμπεριλάβουν εργάτες εργοστασίων τις περιοχής μας, στον εξεταζόμενο πληθυσμό, απάντησε θετικά και δέχτηκε επίσης και για τον σκοπό αυτό, ανέλαβε την υποχρέωση να συνεργαστεί με τον γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Χάλαρη, για να χρησιμοποιηθούν και τα ειδικά Ινστιτούτα του Υπουργείου Εργασίας για θέματα Προστασίας Υγείας στην Δουλειά.
Επιπλέον δήλωσε ότι θεωρεί αναγκαία και ζήτησε την συμμετοχή του ΙΤΑΠ
στο όλο έργο, τις παραγωγής των πρωτογενών δεδομένων και την γνώση των συμπερασμάτων. Το υποσχεθήκαμε. Σε παρέμβαση μας, ζητήσαμε. Τέτοιου είδους και οργανωτικού χαρακτήρα, προγράμματα προστασίας υγείας να γίνουν και στην Μεσσαπία τις Εύβοιας. Το αποδέχτηκε και θα μελετήσει την εφαρμογή τους, σύντομα. Σε ερώτηση για το "θέμα των ενεργειών τις ιδιωτικής εταιρείας φροντίδας υγείας που έχει εμφανιστεί στο πεδίο". Χωρίς να υπεισέλθει σε ειδική συζήτηση, μας άφησε να εννοήσουμε ότι δεν πρέπει να μας απασχολεί . Δεν θα υπάρξει ουδεμία συσχέτιση. Μας προέτρεψε να αποδεχτούμε και να θεωρούμε ότι: Οι μεθοδευόμενες για να υλοποιηθούν, ενέργειες του Υπουργείου Υγείας θα είναι οι κρατικές, αυτοτελείς ενέργειες φροντίδας δημόσιας υγείας του κόσμου μας από το ΕΣΥ., και θα είναι αυτές που εκφράζουν την κρατική πολιτική!!!!.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Η όλη συνεργασία, ήταν απίστευτα και εντυπωσιακά, ώριμη και αποτελεσματική, σε επίπεδο υποσχέσεων και συνεννοήσεων. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι οι υποσχέσεις θα υλοποιηθούν. Μας υποσχεθήκαν ότι θα κρατηθούμε ενήμεροι και παραπέρα για τις λεπτομέρειες σχεδιασμού και εκτέλεσης του όλου έργου.
Ας ευχηθούμε να αξιωθούμε να δούμε την κρατική αυτή παρέμβαση υλοποιούμενη και ο κόσμος να καρπωθεί τα αποτελέσματα.
Αποφασίσαμε σαν ΙΤΑΠ: Να περιμένουμε να δούμε, την πορεία υλοποίησης το καλοκαίρι, και "εκ του υλοποιούμενου αποτελέσματος" να κρίνουμε την τελική τύχη και υλοποίηση του αιτήματος μας. Όπως και να θεωρήσουμε την όλη υπόθεση «τις παρουσίας του εργολάβου ιδιωτικού έργου υγείας» αντικείμενο άσχετο προς τις μεθοδευόμενες νέες εξελίξεις από το υπουργείο.
Για το όλο θέμα, θα παρακολουθούμε στενά κάθε σχετική με τα θέματα εξέλιξη και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε αναλυτικά, τον κόσμο των περιοχών για τις εξελίξεις του.
Παραπομπες:
Σταυρόπουλος Δ.Ξ. “Υποβάθμιση της ποιότητας υπόγειων υδάτων στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων Βοιωτίας” Ε.Μ.Π. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών.Ανακοίνωση σε συνέδριο “τοξικά στο Περιβάλλον” Μόλυβος-Μυτιλήνη 1990.
Επίσημη Ανακοίνωση ΙΤΑΠ “Για την ποιότητα του πόσημου νερού στα Οινόφυτα “2005
Παρεμβασή μας στην Εκπομπή του κ.Ψάλτη 7.30 π.μ. Στον ΣΚΑΙ 7-8-2007 στην συνομιλία του με αντιδημαρχο Οινοφυτων κ. Μ. Γιαλούρη για το “ θέμα του πόσημου νερού” και έκτοτε σε σειρά δημοσιεύσεων και επίσημων υπομνημάτων σε ελληνική κυβέρνηση και Ε.Ε. (Δεs www ASOPOS SOS)
Δελτίο τύπου της Prolepsis Α.Ε 14-12-2009 και χαιρετηστήρια μυνήματα Υπουργού Υγείας και Γ.Γρ ΠΕΚΑ για την ολη ενεργεια. “ Ανεξαρτητος Παρατηρητης” 17-12-2009
Δελτίο Τύπου -Ανακοίνωση του ΙΤΑΠ 21-12-2009 . {Δεs σε www ASOPOS SOS}
Παρέμβαση π.Ιωάννη Οικονομίδη στην συνάντηση τις Prolepsis Α.Ε στον Αγ,Θωμά Οινοφύτων, “Ανεξάρτητος Παρατηρητής” Μάρτιος 2010,σελιδ.4
Παρέμβαση μου σε “ΣΚΑΙ Δράση” συνομιλία Λινού-Πρωτοσάλτε για την δουλειά τις PROLEPSIS A.E.,Δημοσιέυεται στον “Ανεξάρτητο Παρατηρητή”Φεβρουάριος 2010 σελ.6. Όπως και σε ημερίδα ΓΕΩΤΕΕ για Ασωπό 21-4-2010, Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.
Ομάδα Υγείας ΙΣΤΑΜΕ,21-6-2006 εισήγηση Αθηνάς Δρέττα”Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Τοπική αυτοδιοίκηση”. PASOK.gr Δημοσίευση 1-10-2009,”Υγεία και Νέα εθνική Πολιτική”. Εφημ.ΒΗΜΑ,28-3-2010 σελ.Α18,”Τα σχέδια και η σοφίτα στρατηγείο”
Αλλαγες στο ΙΣΤΑΜΕ : Εφημ.ΒΗΜΑ 31-12-2010,αρθρο Αγγ.Κωβαιου,Εφημ.ΑΥΓΗ,31-3-2010 και Politis.gr 2-2-2010 .Επισης δες, Doctors.Iatronet .gr και health View. gr,”ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρεας Παπανδρεου”
Εφημ.”ΒΗΜΑ”- “Αναπτυξη”9-5-2010.”Γνωμη: Αθηνα Λινου,Προεδρος επιτροπης Τιμων Φαρμακων,”Αναγκαια η μειωση των τιμων Φαρμακων”..

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας


Θέμα 4ο : ΄Εγκριση οριστικής παραλαβής του έργου : «Βελτίωση – ανακατασκευή οδών Εθν.Αντιστάσεως – Κυριακού – Ανθεμίου – Ισιδώρου – Τμήματος οδού Μαγνησίας – Ελ.Βενιζέλου – Εφέσσου – Καλλικράτη»
(Εισηγητής : Λ.Σερβετάς Δ/ντής Τ.Υ. του Δήμου).
Θέμα 5ο : Έγκριση οριστικής παραλαβής του έργου : «Βελτίωση – αποκατάσταση του κτιρίου τα παλαιάς ΔΕΗ στο λόφο του Αμφείου για τη λειτουργία Δημοτικού Ωδείου.»
(Εισηγητής : Λ.Σερβετάς Δ/ντής Τ.Υ. του Δήμου).
Θέμα 6ο : Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) του έργου : «Οδοποιία Τοπικών Διαμερισμάτων».
(Εισηγητές : Λ.Σερβετάς Δ/ντής ΤΥΔΘ).
Θέμα 7ο : Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου : «Βελτίωση διαφόρων δημοτικών οδών 2008».
(Εισηγητές : Λ.Σερβετάς Δ/ντής ΤΥΔΘ).
Θέμα 8ο : Λήψη απόφασης για τη μεταβίβαση Φορτηγού αυτοκινήτου από το Δήμο Θηβαίων στη ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ.
(Εισηγητές : Ι.Τρικαλίτης Δ/ντής Διοικ.& Οικον.Υπηρεσιών του Δήμου)
Θέμα 9ο : Λήψη απόφασης για τη χορήγηση άδειας εισόδου – εξόδου στην οδό Θηβών – Μουρικίου στο Ο.Τ. 4 μετά από αίτηση του κ. Θεοδώρου Ευαγγέλου.
(Εισηγητές : Λ.Σερβετάς Δ/ντής ΤΥΔθ, Ευστρ.Στρατέλος αρμόδιος δημοτ.υπ/λος)
Θέμα 10ο : Εξέταση αίτησης της κ. Αγγελικής Μαυρίδη για διακοπή της σύμβασης μίσθωσης για κατάστημά της στη Δημοτική Αγορά με των συμψηφισμό καταβολής ενοικίων σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 145/2010 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Θέμα 11ο : Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου στη 5η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αιρετών Γυναικών με θέμα «Ο ρόλος των Δήμων και Περιφερειών στη Νέα Διοικητική Δομή της Χώρας», το οποίο διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ στις 18-19 Ιουνίου 2010 στο Δήμο Χερσονήσου Κρήτης.
Θέμα 12ο : Αποδοχή ποσού 42.652,34€ από ΥΠ.ΕΣ. για την πληρωμή του επιχειρησιακού προγράμματος «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ».
(Εισηγητές : Ι.Φούκας Προϊστάμενος Οικον.Υπηρεσίας Δ.Θηβαίων)
Θέμα 13ο : Αποδοχή ποσού 16.083,00€ από ΥΠΕΣ για πρόστιμα ΚΟΚ Μάρτιο - Απρίλιο 2010.
(Εισηγητές : Ι.Φούκας Προϊστάμενος Οικον.Υπηρεσίας Δ.Θηβαίων)
Θέμα 14ο : Εξέταση αίτησης του εμπόρου κ. Μιχαλόπουλου Δημήτριου του Δημητρίου για χορήγηση άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου επι της οδού Οπλ.Βόγκλη κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
(Εισηγητές : Ευγ.Θεοδώρου αρμόδια υπάλληλος του Δήμου)
Θέμα 15ο : Ενεργοποίηση παλαιού λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος του Δήμου Θηβαίων για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και ορισμός αρμόδιου διαχειριστή του λογαριασμού.
(Εισηγητές : Ι.Φούκας Προϊστάμενος Οικον.Υπηρεσίας Δ.Θηβαίων)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΛ. ΜΑΜΜΗΣ

Ομιλία Βάσως Τσόνογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον «Καλλικράτη»


Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

- Χωροθετεί τους νέους δήμους σε όλη τη χώρα.
- Συγκροτεί περιφέρειες και καταργεί τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και επαρχίες.
- Συγκροτεί αποκεντρωμένες διοικήσεις με τη συγχώνευση κρατικών περιφερειών.
- Μεταφέρει σημαντικές αρμοδιότητες της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στους δήμους.
- Εισάγει νέους θεσμούς, όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, η Επιτροπή Διαβούλευσης, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.
- Μειώνει το όριο ηλικίας του εκλέγεσθαι στα 18 και με αυτό τον τρόπο ανοίγει την αυτοδιοίκηση στους νέους.
- Κωδικοποιεί και συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
- Μεταφέρει αρμοδιότητες από κάθε Υπουργείο προς την αιρετή περιφέρεια.
- Δημιουργεί ένα νέο σύστημα εποπτείας των ΟΤΑ.
- Εισάγει ένα νέο σύστημα οικονομικής κατοχύρωσης των πόρων των ΟΤΑ.
- Θεσπίζει ένα νέο σύστημα ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.
- Εισάγει ένα νέο πλαίσιο για την καταστατική θέση των αιρετών.
- Επαναρυθμίζει το καθεστώς των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων.
- Προσαρμόζει το νέο σύστημα αυτοδιοίκησης στις ανάγκες της νησιωτικότητας και ορεινότητας βάσει του Συντάγματος.

Στόχος του Πρωθυπουργού μας και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η απόκτηση ενός κράτους σύγχρονου, αποτελεσματικού, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης, ένα κράτος βοηθός τόσο του πολίτη όσο και της επιχείρησης.
Μειώνεται ο αριθμός των Δήμων και Κοινοτήτων, μειώνεται ο αριθμός των Περιφερειών, μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων και τα κενά που δημιουργούνται καλύπτονται από εθελοντικές και υποχρεωτικές μετατάξεις. Οι μέχρι πρότινως 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται στο ήμισυ, το ίδιο και τα Νομικά Πρόσωπα και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων.

Με όλα αυτά επιτυγχάνεται η θεμελίωση ενός νέου συστήματος που διευρύνει τη συμμετοχή, εμβαθύνει τη δημοκρατία, ενισχύει τη συλλογική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιτρέπει την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών, εξοικονομούνται κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που είναι πολύ σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας. Αυτά τα χρήματα θα συνεισφέρουν έμπρακτα στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και στην δημοσιονομική της σταθεροποίηση.
Προωθείται μία εκτεταμένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, συνοδευόμενη από αντίστοιχους πόρους και αντίστοιχο προσωπικό.
Οι νέοι δήμοι και οι νέες περιφέρειες θα έχουν περισσότερες δυνατότητες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών καθώς και διευρυμένες αρμοδιότητες όπως η πολεοδομία, η πρόνοια, η υγεία, η παιδεία, το εμπόριο, οι μεταφορές.
Κρίσιμη καινοτομία αποτελεί η εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων βάσει ειδικού προγράμματος. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα τίθενται για πρώτη φορά αυστηρά όρια στο δανεισμό των δήμων, περιορίζονται οι προσλήψεις και το πρόγραμμα εξυγίανσης παρακολουθείται.
Ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας περιορίζεται σε συμβάσεις άνω του 1 εκατ. Ευρώ και εισάγεται ένα νέο σύστημα εποπτείας των ΟΤΑ.

Συστήνεται αυτοτελής υπηρεσία εποπτείας των δήμων και των περιφερειών ανεξάρτητη από κάθε πολιτική επιρροή στις έδρες των 7 αποκεντρωμένων διοικήσεων. Η υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητα των πράξεων των ΟΤΑ αλλά και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.
Ενισχύεται η ενδοδημοτική αποκέντρωση με τη δημιουργία ενισχυμένων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.
Επαναφέρεται η έννοια της κοινότητας στη θέση του σημερινού διαμερίσματος.
Δημιουργούνται 1200 δημοτικά ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών.
Οι δήμοι συνιστούν αυτοτελές γραφείο για την παροχή διοικητικής βοήθειας στο σπίτι.
Εισάγεται η κάρτα του δημότη και υλοποιείται με αυτό τον τρόπο η κάρτα του πολίτη.
Στις περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ συνιστά την αφετηρία για ένα καλά οργανωμένο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αυτοδιοίκηση αλλάζει σελίδα.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν είναι η μαγική λύση αλλά προσφέρει μία χείρα βοηθείας στην επίλυση και αντιμετώπιση προβλημάτων και αυτό αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου και Πρωθυπουργού μας Γεώργιου Παπανδρέου.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για να βοηθήσουμε την χώρα μας να αλλάξει σελίδα σας καλώ όλους να υπερψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο.

Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας


Στο αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα κριθεί η τελική τύχη του σχεδίου “Καλλικράτης”, το Αυτοδιοικητικό κίνημα θα οργανώσει και θα ενθαρρύνει διαδικασίες συζήτησης σε όσο γίνεται περισσότερες περιοχές, ώστε οι ίδιοι οι πολίτες να εκφράσουν τις αγωνίες τους και τις προσδοκίες τους και, ταυτόχρονα, να τοποθετηθούν στο περιεχόμενο του σχεδίου. Σε μια επόμενη φάση, σκοπεύουμε να ανοίξουμε αντίστοιχες διαδικασίες διαλόγου και επεξεργασίας μιας εναλλακτικής πρότασης, προγραμματικού περιεχομένου, για τα μείζονα προβλήματα που μας απασχολούν σε επίπεδο περιφέρειας.
Με δεδομένο ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι περίοδος προεκλογική για την αυτοδιοίκηση, θεωρούμε αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε ότι το Αυτοδιοικητικό κίνημα θα ρίξει το κύριο βάρος του στην προσπάθεια δημιουργίας των καλύτερων προϋποθέσεων για μια ουσιαστική παρέμβαση σε επίπεδο περιφέρειας, με τον τρόπο που θα κριθεί συλλογικά, σαν ο πλέον πρόσφορος. Ταυτόχρονα, όμως, θα επιδιώξει κάθε δυνατή συνεννόηση, ανταλλαγή απόψεων και κοινή δράση με όλες τις τοπικές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.
Καλούμε τους ενεργούς πολίτες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, που συμμερίζονται αυτές τις σκέψεις και τον τρόπο δράσης να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην κοινή μας προσπάθεια, επικοινωνώντας στη διεύθυνση: protovoulia.stereas.evias@gmail.com ή στα τηλέφωνα: 6972409652 – 6942984299 - 6972850659 - 6937433623
Ακολουθούν τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος, ενώ επισυνάπτεται αναλυτική κριτική και αποτίμηση του σχεδίου “Καλλικράτης”.
25/5/2010
Αγραφιώτης Γιώργος (Λιβαδειά) Αλεξάνδρου Δημήτρης (Θήβα) Βουκούτης Γιάννης (Χαλκίδα) Γεωργαντά Ελίζα (Λιβαδειά) Δελβενακιώτης Δημήτρης (Θήβα) Θεοδοσίου Κώστας (Λαμία) Κατσίκη Παγώνα (Θήβα) Κεφαλάς Τάσος (Αγ. Άννα Βοιωτίας) Κόλλιας Γιώργος (Καλοσκοπή Φωκίδας), Κόλλιας Στέφανος (Καλοσκοπή Φωκίδας) Κόρδατζης Γιάννης (Θήβα)
Κουρκούτης Κώστας (Θήβα) Κυριακάκης Βασίλης (Λαμία) Λαγός Δημήτρης (Στείρι Βοιωτίας) Λέβα Βάσω (Λαμία) Μαρίνου Δέσποινα (Αλιβέρι) Μιχάλης Δημήτρης (Θίσβη Βοιωτίας)
Ντάντος Αποστόλης (Θήβα) Ντούζγος Κώστας (Λαμία) Ντούσικος Κώστας (Λαμία)
Παπαδημητρίου Ευθύμης (Ερατεινή Φωκίδας) Σπανούδη Δέσποινα (Λιβαδειά)
Τσιάμης Αποστόλης (Ιτέα) Τήνιος Γιάννης (Χαλκίδα) Τσιάπας Αντώνης (Λαμία)
Τύμπας Αριστοτέλης (Λιβαδειά) Φίλος Γιώργος (Θήβα) Χαϊνάς Κώστας (Χαλκίδα)
Κριτική στο σχέδιο «Καλλικράτης»
Αναφορά στις αλλαγές που θεσπίζονται και στις συνέπειες τους
Η περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας

Μόλις λίγα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, διαπιστώθηκε η ανάγκη μιας νέας μεταρρύθμισης και, μάλιστα, με την επίκληση των ίδιων στόχων: “δημιουργία μεγαλύτερων, ισχυρότερων και πιο αποτελεσματικών Οργανισμών, ικανών να σχεδιάζουν την τοπική ανάπτυξη και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες”.

Σήμερα λοιπόν, είμαστε μπροστά σε μια μεταρρύθμιση, που παρά το ότι προαναγγέλλεται εδώ και καιρό, παρά το ότι συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, είχε απασχολήσει ελάχιστα, μέχρι την ανακοίνωση της “γεωγραφίας” των συνενώσεων.

Κι όμως, με την εμπειρία μιας αποτυχημένης μεταρρύθμισης, η εύλογη προσδοκία μας θα ήταν να ανοίξει ένας όσο το δυνατόν ευρύτερος διάλογος, ως προϋπόθεση για τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και για την ανάδειξη των θεμάτων που οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν στην πράξη.

Αντίθετα, η Πολιτεία, αντί να ξεκινήσει συζήτηση από τη βάση, περιορίστηκε σε επαφές με την ΚΕΔΚΕ, ακυρώνοντας τη συμμετοχή των εκλεγμένων οργάνων και των τοπικών κοινωνιών. Το πρώτο σχέδιο με τις διοικητικές αλλαγές ανακοινώθηκε το Γενάρη. Οι συνελεύσεις και τα ψηφίσματα που ακολούθησαν σε Δήμους και ΤΕΔΚ, ήταν χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αφού δεν προβλέπονταν κάποια διαδικασία ώστε να ληφθούν υπόψη.

Αλλά και η κατάρτιση του νέου χάρτη, που ανακοινώθηκε το Μάιο, έγινε εν κρυπτώ, χωρίς:
· Να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προΰπήρχαν: χάριν συντομίας, και προκειμένου να μην αρχίσουν να ψάχνονται βουλευτές και αιρετοί για τις νέες εκλογικές περιφέρειες, δεν δόθηκε η δυνατότητα να μετακινηθούν χωριά από τους Καποδιστριακούς Δήμους, ούτε να γίνουν συνενώσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς νομούς, ακόμη και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις όπως π.χ. Αράχωβα - Δελφοί
· Να εφαρμοσθούν ουσιαστικά και ενιαία κριτήρια: με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανομοιόμορφοι Δήμοι και εύλογες δυσαρέσκειες
· Να εκφρασθεί η βούληση των τοπικών κοινωνιών

Η μεταρρύθμιση του σχεδίου Καποδίστριας

Μια πρώτη ερώτηση που εύλογα προκύπτει είναι γιατί χρειάστηκε η μεταρρύθμιση. Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός με διαχρονικά ισχυρή παρουσία στη χώρα μας, ωστόσο με τους Δήμους και τις Κοινότητες προ - Καποδίστρια:
1. Υπήρχε ανισότητα ανάμεσα σε κατοίκους πόλεων – χωριών, σε σχέση με το επίπεδο των υπηρεσιών που απολάμβαναν
2. Δημιουργούσε δημοκρατικό έλλειμμα για τους κατοίκους των κοινοτήτων και των μικρών Δήμων, λόγω της μεγάλης απόστασης από το τοπικό (με τις ελάχιστες αρμοδιότητες) μέχρι το κρατικό επίπεδο των αποφάσεων
3. Υπήρχε έλλειμμα κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας
4. Η έννοια της αυτοδιοίκησης στηρίζονταν στην αιρετότητα των συμβουλίων και στην εγγύτητά τους με τον δημότη και όχι στην αυτοδιάθεση και τη συμμετοχή

Η προηγούμενη μεταρρύθμιση επιχείρησε – θεωρητικά - να απαντήσει στα τρία πρώτα προβλήματα. Από την ανάγνωση των μελετών, που κατά καιρούς έχει εκπονήσει η ίδια η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), αλλά και από τα αιτήματα που διατυπώνονται από τους αιρετούς, προκύπτει ότι κατά την εφαρμογή της:

Α. Η μεταφορά ουσιαστικών πόρων για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων ήταν όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και οι όποιες “οικονομίες κλίμακας”, ήταν σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπέρ του κράτους. Από το 1998 μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμοθετημένοι πόροι πάνω από 4 δις ευρώ. Η Αυτοδιοίκηση, σήμερα, στην Ελλάδα διαχειρίζεται 500 ευρώ ανά κάτοικο, όταν στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο, διαχειρίζεται 3.000 ευρώ ανά κάτοικο. Επιπλέον, η αναδιανομή πόρων στο εσωτερικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν σε βάρος των μικρότερων ΟΤΑ, ενώ συνολικά οι λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ αυξήθηκαν δραματικά.

Β. Η δημιουργία των νέων ΟΤΑ, έγινε:
· Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με «παντελή έλλειψη συμμετοχής των κοινωνικών φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων και συνδικάτων»
· Με «μη ορθολογικό σχεδιασμό και κριτήρια συσχετισμών κομματικού - οικονομικού χαρακτήρα»

Με αποτελέσματα:
· Η πολιτεία «δεν υποστήριξε πολιτικές οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης των Δήμων».
· Τα «τοπικά συμβούλια των τέως ΟΤΑ περιορίσθηκαν σε διακοσμητικό ρόλο».
· Παρέμεινε «άθικτος ο κρατικός συγκεντρωτισμός - η Ελλάδα παραμένει η πιο συγκεντρωτική χώρα στην Ευρώπη»
· Εντάθηκε η «πλήρης επιβεβαίωση του τοπικού κοινοβουλευτικού κομματικού συστήματος»

Ενώ ακόμη:
· Μειώθηκε η προσβασιμότητα των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
· Αυξήθηκε η διαφθορά,
· Ενισχύθηκε η εγκατάλειψη των χωριών
· Συνεχίζεται η χαμηλή αποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία

Αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρότι είχε πιο οργανωμένες υπηρεσίες (κληρονομιά από τις Νομαρχίες), παρέμεινε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και χωρίς οικονομική αυτοτέλεια. Έχοντας περιοριστεί σε γραφειοκρατική διεκπεραίωση και αναπαράγοντας την κομματική - πελατειακή λειτουργία, παρέμεινε ένας θεσμός απαξιωμένος, που καταργείται χωρίς αντιδράσεις.

Σχέδιο “Καλλικράτης”: περισσότερος συγκεντρωτισμός και λιγότεροι πόροι

Χωρίς επί της ουσίας να άρουν κανένα από τα προβλήματα της προηγούμενης μεταρρύθμισης, οι εισηγητές του “Καλλικράτη”, επικαλούμενοι το δημοκρατικό αίτημα της αποκέντρωσης:

1. καθιερώνουν ένα σύστημα ακόμη πιο συγκεντρωτικό και απομακρυσμένο από τους πολίτες, που οδηγεί σε λιγότερη δημοκρατία και λιγότερη αυτοδιοίκηση
2. μεταβιβάζουν δαπάνες έργων και υπηρεσιών στους Δήμους και τις περιφέρειες

1. Η Διακυβέρνηση των τοπικών υποθέσεων

Με το σύστημα εκλογής των οργάνων σε δύο γύρους, ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός, ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο, γίνεται παντοδύναμος και εξασφαλίζει τα 3/5 των εδρών, όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τους ΟΤΑ που συνενώνονται, αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Για να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις δημοτικές εκλογές απαιτούνται υποψήφιοι σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Καποδιστριακοί ΟΤΑ) που αποτελούν τις εκλογικές περιφέρειες του νέου ΟΤΑ, αλλά και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες (πρώην Δ.Δ. άνω των 2000 κατοίκων).

Χωριά, κωμοπόλεις και γειτονιές μεγαλουπόλεων (άνω των 100 χιλ. κατοίκων) χάνουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις αποφάσεις για τα τοπικά τους θέματα, αφού εκλέγουν συμβούλια με κυρίως γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η δυνατότητα να ασκήσουν αρμοδιότητες δίνεται μόνο εάν τις μεταφέρει το δημοτικό συμβούλιο. Οι γειτονιές των πόλεων της Στερεάς, που θα ανήκουν στους διευρυμένους Δήμους δεν εκλέγουν ούτε καν γνωμοδοτικά συμβούλια.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι: όσο περισσότεροι είναι οι Οργανισμοί που συνενώνονται, τόσο περισσότερα τμήματα των τοπικών κοινωνιών θα υποεκπροσωπούνται ή και δεν θα εκπροσωπούνται. Ομάδες ενεργών πολιτών, ανεξάρτητα σχήματα και μικρότερες πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονται ακόμη και να εκπροσωπηθούν στα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε όλους τους δημότες, σε αντίθεση με τους δημοτικούς συμβούλους που αντιστοιχούν σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα, εκτός από το δημοτικό συμβούλιο ορίζεται ότι θα ασκούν Επιτροπές ως εξής:
· Η Εκτελεστική, που θα αποτελείται από το Δήμαρχο και τους διορισμένους από αυτόν αντιδημάρχους, θα λειτουργεί ως μικρή κυβέρνηση
· Η Οικονομική επιτροπή και η επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες θα εκπροσωπείται και ο δεύτερος κατά σειρά συνδυασμός, αλλά χωρίς μέριμνα για τη συμμετοχή των υπολοίπων.

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποδυναμώνεται, ο δήμαρχος γίνεται πανίσχυρος και ο πολίτης απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την τοπική εξουσία.

Με το ίδιο εκλογικό σύστημα και με μικρές παραλλαγές συγκροτούνται και τα Περιφερειακά όργανα. Άμεσα εκλέγονται ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που αντιστοιχούν σε κάθε νομό, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα θα ασκεί, και στην Περιφέρεια, η Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκλέγεται η Οικονομική επιτροπή, στην οποία θα υπάρχει και μειοψηφία, ενώ μπορεί να αποφασίσει και μέχρι 2 ακόμη επιτροπές. Η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων από εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στους νομούς που συνενώνονται, εξασφαλίζει ότι καθολική δημοκρατική νομιμοποίηση θα έχουν μόνο οι περιφερειάρχες. Παράλληλα με τις 13 Περιφέρειες, θα συγκροτηθούν και 7 κρατικές διοικήσεις με αρμοδιότητες που αλληλοεπικαλύπτονται με των περιφερειών.

Τέλος η θητεία στους δήμους και τις Περιφέρειες, αυξάνει σε πέντε έτη, απομακρύνοντας έτσι περισσότερο τον έλεγχο έστω και μέσω της ψήφου.

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα της μεταρρύθμισης πρέπει να αναφερθούν νέοι θεσμοί αλλά με αποκλειστικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα:
· Οι Επιτροπές Διαβούλευσης, συγκροτούνται με απόφαση των συμβουλίων και θεωρητικά συνεδριάζουν τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Το 1/3 των μελών είναι πολίτες κληρωτοί και οι υπόλοιποι είναι εκπρόσωποι φορέων.
· Ο Συμπαραστάτης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε Περιφέρειες και Δήμους (>20 χιλ) – προσωπικότητα που εκλέγεται από συμβούλιο για να ασχολείται με περιπτώσεις κακοδιοίκησης. Στο εξής, λοιπόν, οι πολίτες θα κάνουν «τα παράπονα τους στον Συμπαραστάτη» αντί για το Δήμαρχο.
· Τα Συμβούλια ένταξης μεταναστών στους Δήμους

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη και αν ήταν όλα τα παραπάνω ήταν σε θετική κατεύθυνση, θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν και χωρίς την υπόλοιπη μεταρρύθμιση.

Συμπέρασμα 1ο

Το μεγαλύτερο μέγεθος των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, σε συνδυασμό με το εκλογικό σύστημα και το σύστημα διακυβέρνησης που ορίζεται:
· Μειώνει τον κοινωνικό έλεγχο και οδηγεί σε συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια
· Αυξάνει κατακόρυφα την επιρροή των κομμάτων εξουσίας αλλά και την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων βιομηχανιών, επιχειρήσεων, εργολάβων κλπ.

2. Η οικονομική κατάσταση και η παροχή υπηρεσιών

Οι νέοι μεγαλύτεροι Οργανισμοί δεν θα είναι ούτε ισχυρότεροι, ούτε πιο αποτελεσματικοί. Σύμφωνα με το σχέδιο, στους Δήμους και στις Περιφέρειες μεταβιβάζονται πάρα πολλές αρμοδιότητες (περίπου 300 σε κάθε επίπεδο) κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, αναπτυξιακής ευθύνης. Για να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές και να εφαρμοσθεί κατ’ αρχήν η μεταρρύθμιση, απαιτείται ένα σημαντικό κόστος, που είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 4 δις. Αντίθετα, η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξοικονομήσει 1,8 δις.

Στη συνέχεια, για να μπορούν οι Οργανισμοί να ασκούν τις επιπλέον αρμοδιότητες απαιτούνται πόροι. Το σχέδιο ορίζει συγκεκριμένα ποσοστά φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΦΑΠ, αλλά δεν προσδιορίζει αν είναι επαρκή. Απλώς, αναφέρει ότι εάν τελικά αποδειχθεί ότι οι πόροι δεν επαρκούν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, όταν και εφόσον εκτιμηθούν, θα μεταβιβαστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Με την προηγούμενη εμπειρία συστηματικής παρακράτησης των εσόδων της Αυτοδιοίκησης από το κράτος και μπροστά σε πρόγραμμα ακραίας δημοσιονομικής περιστολής, η ανεπάρκεια των πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να θεωρείται η πιο πιθανή εξέλιξη.

Μείωση νομικών προσώπων και μείωση προσωπικού

Οι περισσότερες επιχειρήσεις των ΟΤΑ λειτούργησαν ως πελατειακοί μηχανισμοί με υπερβολικά έξοδα και αδιαφάνεια. Μια πραγματική λύση θα ήταν η κατάργηση αυτών των προβληματικών θεσμών, αφού τόσο οι κοινωνικές όσο και οι αναπτυξιακές δράσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τους ΟΤΑ, με την πρόβλεψη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην διαχείριση και την διοίκηση. Μέσω του “Καλλικράτη”, οι επιχειρήσεις δεν καταργούνται αλλά μειώνονται: από περίπου 6.000 εκτιμάται ότι θα μειωθούν σε 2.000.

Το προσωπικό θα μειωθεί δραστικά από την αρχή: 35.000 συμβασιούχοι (συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου) εκτιμάται ότι θα απολυθούν, χωρίς να έχει εκτιμηθεί η επάρκεια του προσωπικού για το σύνολο των αναγκών. Η μείωση θα συνεχισθεί και στο μέλλον αφού οι υπάλληλοι που μετατάσσονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, εντάσσονται σε θέσεις που καταργούνται όταν αποχωρήσουν.

Οργανισμοί υπό επιτήρηση και ασφυξία

Εθελοντικά ή υποχρεωτικά (με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών), Δήμοι και Περιφέρειες που οφείλουν, εισάγονται σε Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπει:
· Επιτήρηση από ελεγκτική επιτροπή
· Περιορισμό/αναστολή προσλήψεων
· Απαγόρευση νέου δανείου
· Διάθεση των εσόδων που έχει ο ΟΤΑ για έργα, δράσεις και υπηρεσίες

Ας σημειωθεί ότι οι Δήμοι που δημιούργησε ο Καποδίστριας, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, είναι ήδη κατά πλειοψηφία υπερχρεωμένοι.


Συμπέρασμα 2ο

Οι μεγαλύτεροι Οργανισμοί σε Δήμους και Περιφέρειες, χωρίς πόρους και προσωπικό, αλλά με πολλές νέες αρμοδιότητες, θα υποχρεωθούν:

· να μειώσουν τις παροχές υπηρεσιών και έργων
· να επιβάλλουν ανταποδοτική φορολογία στους δημότες

που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών, ενδοδημοτικών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων καθώς και των προβλημάτων των περιοχών.


Ανισότητες και προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας - η παρέμβαση των πολιτών

Ενδεικτικά, και όχι εξαντλητικά, μπορούν να αναφερθούν:
· Συγκέντρωση δραστηριοτήτων κατά μήκος της ΠΑΘΕ (εθνικής οδού) και πλησίον της Αττικής. Υστέρηση των ορεινών περιοχών (κυρίως Φωκίδας, Ευρυτανίας, ορεινής Εύβοιας)
· Μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα - κυρίως των μικρών και μεσαίων
· Χαμηλή αξιοποίηση σημαντικών τουριστικών πόρων, όπως τα παράλια του Κορινθιακού, οι ορεινοί όγκοι, σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι
· Αστικοποίηση και δημογραφική κατάρρευση των αγροτικών και των ορεινών οικισμών
· Υψηλό ποσοστό του πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο φτώχειας (το 2003 ήταν 30%, έναντι 21% που είναι ο μ.ο. σε Ελλάδα - ΕΣΥΕ)
· Διάσπαρτη, εκτός σχεδίου, υπερσυγκέντρωση βαριών βιομηχανιών και μονάδων ΣΕΒΕΖΟ στην περιοχή Θήβας – Οινοφύτων – Σχηματαρίου - Χαλκίδας
· Έλλειψη διαχείρισης βιομηχανικών, επικινδύνων στερεών και υγρών αποβλήτων
· Ανεξέλεγκτη περιβαλλοντικά λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών πόλων: του Αλουμινίου της Ελλάδας, της ΛΑΡΚΟ, του πόλου ΑΓΕΤ - ΔΕΗ στο Αλιβέρι
· Ανεξέλεγκτη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Οίτη, τη Γκιώνα, τη Δίρφυ και τον Ελικώνα
· Σοβαρή ρύπανση όλων των θαλασσών που την περιβάλλουν: Ευβοϊκού, Κορινθιακού, Μαλιακού
· Αυθαίρετη δόμηση σε ακτές και δάση με ακραίο παράδειγμα τον Παρνασσό
· Μετατροπή της Βοιωτίας, της Εύβοιας και, εν μέρει, της Φθιώτιδας σε τεράστιο, όσο και ανώφελο ενεργειακό κέντρο, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία, στο περιβάλλον, την απασχόληση και την οικονομία.

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, την προηγούμενη περίοδο:
· Σπαταλήθηκαν πόροι σε επουσιώδη έργα και άχρηστα προγράμματα, με κριτήριο «το καλό του αναδόχου»
· Οι περισσότεροι αιρετοί λειτούργησαν ως εντολοδόχοι επιχειρήσεων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος
· Δεν ασκήθηκε ουσιαστική παρέμβαση για τα περιφερειακά προβλήματα

Ενεργοί πολίτες και τοπικές κοινωνίες επιχείρησαν, και τα κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις, να αντισταθούν: φρέναραν τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, τη Λάρυμνα και το Αλιβέρι, διεκδίκησαν λύση για τη βιομηχανική ρύπανση στον Ασωπό και την Εύβοια, φρέναραν την καύση των αποβλήτων της Αττικής, ανέδειξαν τα προβλήματα του Μαλιακού, συγκρότησαν μαχητικές επιτροπές κατά των ληστρικών διοδίων και πολλά άλλα.

Η κοινωνία των πολιτών, όπως εκφράσθηκε από κάθε είδους συλλογικότητες, δημιούργησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον πολιτισμό, την ενημέρωση, την κοινωνική αλληλεγγύη, ακόμη και στις οικονομικές δραστηριότητες.

Το δικαίωμα και τη δυνατότητα των πολιτών να παρεμβαίνουν, να αντιμάχονται τις παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης και να αμύνονται απέναντι στην αυθαιρεσία του συστήματος περιορίζει ακόμη περισσότερο η προτεινόμενη μεταρρύθμιση. Στις σημερινές συνθήκες η έννοια “αυτοδιοικητικό κίνημα” πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να αντισταθούμε σε αυτό που μας επιβάλλεται και να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.

Ασωπός, υπάρχει Ελπίδα


Πρόγραμμα Εκδηλώσεων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/6 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θωμά Θεατρικό παιχνίδι ώρα 9 π.μ.
Δημοτικό Σχολείο Οινοφύτων Θεατρικό Παιχνίδι ώρα 11 π.μ.
Με θέμα το θεατρικό παιχνίδι στο σχολείο, οι μαθητές με την ενθάρρυνση των εθελοντών της ομάδας τέχνης Πάροδος, θα έχουν τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθούν
παίζοντας παιχνίδια και δημιουργώντας σύντομες θεατρικές πράξεις με αφορμή το περιβάλλον.
Κινηματογράφος ώρα 8,30 μ.μ.
Προτάσεις για τον Ασωπό Περιβαλλοντικές οργανώσεις παρουσιάζουν τις προτάσεις τους για τον Ασωπό Συμμετέχουν:
WWF ΕλλάςΔίκτυο Μεσόγειος SOS Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
ώρα 9 μ.μ. Κορινθιακός Ασωπός
Κοινή επιτροπή παρακολούθησης Κορινθιακού Ασωπού των Δήμων: Βέλου, Νεμέας, Σικυωνίων και φορέων Παρουσιάζει ο αντιδήμαρχος Σικυωνίων κ. Παν. Λεονάρδος ΑΣΩΠΟΣ - μύθος και πραγματικότητα Παρουσιάζει ο Γιώργος Κοστούρος Ύμνος στον Ασωπό με την ορχήστρα Αρίων Σικυώνας
(Στίχοι Γιώργος Κοστούρος, μουσική Γιάννης Σπούλος) Ντοκιμαντέρ: ΑΣΩΠΟΣ - μύθος και πραγματικότητα ώρα 10 μ.μ.
Αγέλαστος Πέτρα, Μια ταινία του Φίλιππου Κουτσάφτη
Κεντρική σκηνή Μουσικό σύνoλο Λυκείου Παλήνης
σε παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα ώρα 10,30 μ.μ. Διονύσης Καλαφάτης
Έντεχνο ελληνικό Ροκ ώρα 11,00 μ.μ. Domenica
Ροκ συγκρότημα σε δικά τους τραγούδια και διασκευές ώρα 9,30 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 5/6 Κινηματογράφος
Θεατρικό Παιχνίδι ώρα 7,30 μ.μ.
Μέλη του καλλιτεχνικού οργανισμού Μορφές Έκφρασης ψυχαγωγούν τα παιδιά με θέματα από το περιβάλλον ώρα 8,30 μ.μ.
Προτάσεις για τον Ασωπό
Τις προτάσεις τους για τον Ασωπό παρουσιάζουν οι φορείς: Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας - ΤΕΔΚ Βοιωτίας Επιμελητήριο Βοιωτίας Τεχνικό Ε.Ε. Τομέας Περιβάλλοντος Κέντρο Ελικώνας ώρα 9,30 μ.μ.
Ασωπός- Προβολή θεατρικής παράστασης από το Μέγαρο Μουσικής, του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας με τίτλο Ασωπός.
Κεντρική σκηνή Αμάν Ναι ώρα 9,30 μ.μ.
Μουσικό σχήμα σε έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια ώρα 10,00 μ.μ.
Λάϊος
Το συγκρότημα του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας σε έντεχνα τραγούδια ώρα 10,30 μ.μ. Διονύσης Κοτσάκης
Έντεχνα ελληνικά και ξένα τραγούδια ώρα 11 μ.μ.
Τρίτη Εποχή Ροκ συγκρότημα σε δικά τους τραγούδια και διασκευές
ΚΥΡΙΑΚΗ 6/6 Κινηματογράφος
Θεατρικό Παιχνίδι ώρα 7,30 μ.μ.
Μέλη του καλλιτεχνικού οργανισμού Μορφές Έκφρασης ψυχαγωγούν τα παιδιά με θέματα από το περιβάλλον ώρα 8,30 μ.μ.
Απολογισμός
Κλείσιμο τριημέρου -απολογισμός -συμπεράσματα Από τους φορείς διοργάνωσης ώρα 9,30 μ.μ. Έριν Μπρόκοβιτς
Προβολή της ταινίας που έχει ταυτισθεί με το Εξασθενές Χ.
Κεντρική σκηνή ώρα 9 μ.μ. Τρίφωνο
Μουσικό σχήμα σε έντεχνα ελληνικά και ξένα τραγούδια ώρα 10 μ.μ.
Κώστας Γανωτής
Μελοποιημένη ποίηση απο την “ΕΚΠΟΙΗΣΗ” Τραγούδια μεγάλων Ποιητών ώρα 10,15 μ.μ. Βασίλης Καζούλης
Σε δικά του τραγούδια και διασκευές ώρα 10,30 μ.μ. Blues deluxe
Με ένα μπλουζ για τον Ασωπό κλείνει ο κύκλος των εκδηλώσεων Ασωπός υπάρχει ελπίδα.

«Προκήρυξη προγράμματος πράσινη επιχείρηση 2010»


Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι παραπάνω επιχειρήσεις θα πρέπει μεταξύ των άλλων :
να έχουν συμπληρώσει τρείς πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις,
να είναι ατομικές ή να διαθέτουν νομική μορφή (Ο.Ε, Ε.Ε, ΕΠΕ, ΑΕ) και να τηρούν βιβλία Β’ και Γ’ κατηγορίας,
να απασχολούν κατά τα έτη 2008 και 2009 από 0 έως 50 άτομα (εκφρασμένα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας) και να έχουν κύκλο εργασιών/ετήσιο ισολογισμό έως 10 εκ. €,
να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας άδεια λειτουργίας ή νόμιμη απαλλαγή από αυτήν
να μην είναι προβληματικές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκ. € με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 30.000,00 € έως 200.000,00 €.
Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος ανέρχεται σε 40% του προϋπολογισμού του έργου.
Το πρόγραμμα ενισχύει δράσεις διαχείρισης, ανακύκλωσης, διάθεσης αποβλήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, ενσωμάτωσης προτύπων, συμβουλευτικών υπηρεσιών, κ.λ.π. χρηματοδοτώντας δαπάνες για την διαμόρφωση/κατασκευή/επέκταση κτηρίων και χώρων παραγωγής, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, την αγορά μεταφορικών μέσων(πλην επιβατικών), την πιστοποίηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης καθώς και δοκιμών και επαληθεύσεων από εργαστήρια, την αγορά τεχνογνωσίας και την εκπόνηση μελετών & παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατεθούν σε διάστημα επτά ημερολογιακών ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης με βάση τη γεωγραφική αρμοδιότητα του καθενός καθώς και στους συνεργαζόμενους με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικές Τράπεζες και Αναπτυξιακούς Φορείς.
Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων είναι 25η Μαϊου 2010 και η καταληκτική ημερομηνία η 18η Ιουνίου 2010.
Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα γίνουν μετά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης.
Η ελάχιστη ιδία συμμετοχή ανέρχεται σε 25% επί του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού ενώ υπάρχει δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού ανάλογα και με το ποσοστό χρηματοδότησης(επιχορήγηση) του έργου.
Για όλα τα έργα που θα ενταχθούν υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής του 50% της δημόσιας χρηματοδότησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής.
Για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων, καθώς και πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες www.andia.gr www.efepae.gr, www.antagonistikotita.gr και www.ggb.gr , καθώς επίσης τους κατά τόπους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ και τις συνεργαζόμενες με τον ΕΦΕΠΑΕ Συνεταιριστικές Τράπεζες.

Τα σημεία παραλαβής των προτάσεων που αφορούν το Νομό Βοιωτίας αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Κουτσοπετάλου 1 321 00 ΛΙΒΑΔΕΙΑ 22610 28281 Μητρατζούλη Σωτηρία mitratzouli@viotiachamber.gr
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Δίρκης 20 322 00 ΘΗΒΑ 22620 89630 Βασιλείου Γεωργία epimthiva@gmail.com
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (ΒΑΕΠΑΕ) Διοικητήριο Νομαρχίας 4Ος Όροφος Φίλωνος 35-39 321 00 ΛΙΒΑΔΕΙΑ 22613 5032250313 Μαρία Ρόδη Αναστάσιος Φρούσιος e.vaepae@gmail.com
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Οινόφυτα 320 11 ΟΙΝΟΦΥΤΑ 22620 53153 Κουδούνης Νικόλαος sbbviotia@yahoo.gr
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΥΛΟΥ 14 321 00 ΛΙΒΑΔΕΙΑ 22610 89863 ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ekarouzos@paneliniabank.gr

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝ.ΔΙΑ
Λουκάς Καράντζαλης

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

1ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη


Σάββατο, 29 Μαΐου 2010, Επιμελητήριο Βοιωτίας

Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και του Επιμελητηρίου Βοιωτίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
9.00 π.μ. – 9.30 π.μ. Εγγραφές – Προσέλευση
9.30 π.μ. Έναρξη Εργασιών
Καλωσόρισμα κ. Παναγιώτη Αγνιάδη,
Προέδρου Επιμελητηρίου Βοιωτίας.
Καλωσόρισμα κ. Χαράλαμπου Μπότσαρη,
Προέδρου Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Καλωσόρισμα κ. Δημήτρη Τσιφή,
Δήμαρχου Λεβαδέων
10.00 π.μ. Έναρξη 1ου Κύκλου με θέμα
«Η Ευρώπη των Περιφερειών και η ελληνική πραγματικότητα»
Συντονιστής: Γιώργος Κασιμάτης,
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.)
Ομιλητές:
Σταύρος Λαμπρινίδης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρωβουλευτής ΝΔ
Κλέαρχος Περγαντάς, Νομάρχης Βοιωτίας.
Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Εμμανουήλ Μπαλτάς, Τεχνικός Επιστημονικός Σύμβουλος της Κ.Ε.Ε.Ε.
Παρεμβάσεις από Βουλευτές, Νομάρχες και εκπροσώπους αυτοδιοικητικών αρχών.
11.15 π.μ. Έναρξη 2ου Κύκλου με θέμα
«Επιχειρηματικότητα και Νέες Προκλήσεις»
Συντονιστής: Παναγιώτης Αγνιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας
Ομιλητές
Εμμανουήλ Πατεράκης, Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
Γεώργιος Καββαθάς, Αντιπρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Ευριπίδης Δοντάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας.
Νίκος Κουδούνης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βοιωτίας.
Παρεμβάσεις Προέδρων Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας, Εκπροσώπων Επαγγελματικών Οργανώσεων και Παραγωγικών Φορέων.

12.30 μ.μ. Εισήγηση Κατερίνας Διαμαντοπούλου,
Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
12.50 μ.μ. Έναρξη 3ου Κύκλου με θέμα
«Ανταγωνιστικότητα και ο ρόλος της Δια Βίου Μάθησης»
Συντονιστής: Χρήστος Λαδιάς, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας
Ομιλητές
Ευθύμιος Μπάκας, Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης.
Χαράλαμπος Μπότσαρης, Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας (Λιβαδειά).
Σπύρος Βλιάμος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παρεμβάσεις Συμμετεχόντων – Συμπεράσματα

Ολοκλήρωση Εργασιών Συνεδρίου – Αποχώρηση Συμμετεχόντων

1.30 μ.μ. Περιήγηση στην υπαίθρια έκθεση κρασιών στο προαύλιο του Επιμελητηρίου, που διοργανώνει η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελουργών Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ).
2.00 μ.μ. Παράθεση γεύματος στο εστιατόριο «Νερόμυλος», Πηγές Έρκυνας, Λιβαδειά.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ MARKETING, STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΕΙΡΙΟΣ FM, ΔΙΑΒΗΜΑ, ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΩΝ, ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ, ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΒΗΜΑ, ΛΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ, ΣΚΥΤΑΛΗ, ΒΟΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Σύλληψη έντεκα ατόμων για διατάραξη ασφάλειας σιδηροδρόμων


-Πρώτες πρωινές ώρες της 18-05-2010, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς της Α΄ ΟΠΚΕ Διεύθυνση μας, εντόπισαν ΙΧΕ αυτοκίνητο να κινείται πλησίον του σιδηροδρομικού δικτύου στο Χ/Σ 135+000. Σε δοθέν σήμα στάσης αυτού, ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα προσπαθώντας να διαφύγει, χωρίς αποτέλεσμα. Ακινητοποιήθηκε και οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, τρεις (3) αλλοδαποί πολίτες Πακιστάν προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς.
-Κατά την εξέταση τους προέκυψε ότι οι ανωτέρω πρώτες πρωινές ώρες της 17-05-2010, προέβησαν στη κοπή εξακοσίων (600) μέτρων καλωδίων ηλεκτροκίνησης από το Χ/Σ 133+300 έως το Χ/Σ 133+900, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί για δεκαπέντε λεπτά (15) επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
-Καθ΄ υπόδειξη των δραστών ανευρέθηκε πλησίον του ανωτέρω σημείου ένας χειροκίνητος κόφτης μετάλλων επιμελώς κρυμμένος. Σε γενόμενη έρευνα στην οικία τους στην Μάνδρα Αττικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Μάνδρας, ανευρέθηκαν σαράντα πέντε (45) αυτοσχέδιες κουλούρες εναερίου χάλκινου καλωδίου ηλεκτροκίνησης, συνολικού μήκους εφτακοσίων σαράντα (740) μέτρων καθώς επίσης και σημαντικός αριθμός ενδιάμεσων συνδετήρων.
-Μεσημβρινές ώρες της 20-05-2010 αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών περιπολούντες από κοινού με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βαγιών και του Α.Σ. Αλιάρτου, εντόπισαν ένα Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις ΡΟΜΑ, ο οδηγός του οποίου, σε σχετικό σήμα στάθμευσής του ανέπτυξε ταχύτητα και τράπηκε σε φυγή. Το όχημα ακολουθήθηκε και σταθμεύθηκε σε αγροτική περιοχή.
-Σε έρευνα που έγινε στο εσωτερικό του, ανεβρέθηκε υλικό του Ο.Σ.Ε. και συγκεκριμένα 15 μέτρα φέροντος αγωγού και 30 μέτρα μαλακά καλώδια με ίχνη πρόσφατης κοπής.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι το ανωτέρω υλικό είχε αφαιρεθεί από το Χ/Σ 112+000 του σιδηροδρομικού δικτύου Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, σε άγνωστο χρόνο, είχαν συστήσει σπείρες και αφαιρούσαν τα εναέρια χάλκινα καλώδια ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού δικτύου κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Οι δράστες δρούσαν νυχτερινές κυρίως ώρες και αφού προσέγγιζαν την γραμμή με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα τα οποία τους αποβίβαζαν σε απόσταση τριακοσίων έως πεντακοσίων μέτρων από το δίκτυο, στη συνέχεια κινούμενοι πεζοί κατέφθαναν επί του δικτύου.
Εκεί με χειροκίνητους κόφτες που από προηγούμενες δράσεις τους είχαν αποκρύψει εγγύς του δικτύου, προέβαιναν στην κοπή των καλωδίων και τη συγκέντρωση αυτών σε προεπιλεγμένο από αυτούς σημείο.
Οι οδηγοί των ΙΧΕ αυτοκινήτων τους ανάμεναν επί των κεντρικών οδών και περί ώρα 05.00, και αφού ενημερώνονταν ότι οι συνεργοί τους έχουν συγκεντρώσει το αφαιρεθέν υλικό μόνο τότε προσέγγιζαν το σημείο, όπου φόρτωναν συνεργούς και υλικό και κατευθύνονταν προς Αθήνα στις οικίες τους, όπου τα απέκρυπταν.
Από την διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψε ότι τα αφαιρεθέντα καλώδια ηλεκτροκίνησης χαλκού πωλούνταν από τους δράστες σε καταστήματα «μάνδρες» συλλογής παλαιών σιδήρων και μετάλλων στη Δυτική Αττική, αντί του ποσού των τεσσάρων (4) Ευρώ το κιλό, αφού καθ’ υπόδειξη των ιδιοκτήτών ανωτέρω καταστημάτων προέβαιναν στη καύση των καλωδίων προκειμένου καταστεί δυσχερής η αναγνώριση τους.
Την 19-05-2010 καθ’ υπόδειξη ενός εκ των δραστών αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς με την συνδρομή αστυνομικών Τ.Α. Μάνδρας και Υ.Α.Δ.Α. μετέβησαν σε μάνδρα εμπορίας παλαιών σιδήρων που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νάτο στα Άνω Λιόσια, όπου προφασιζόμενοι τους ενδιαφερόμενους προς πώληση 64 κιλών καμένων καλωδίων εισέπραξαν από τον ιδιοκτήτη 254 Ευρώ, ο οποίος και συνελήφθη για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Από έλεγχο που διενεργήθηκε στην ανωτέρω μάνδρα από κλιμάκιο Σ.Δ.Ο.Ε. που κλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της, κάτω από νάιλον και μεταλλικά παραπετάσματα απέκρυπτε ποσότητα χαλκού, την κατοχή του οποίου δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και συγκεκριμένα: α) 1.120 κιλά καθαρού χαλκού και β) 2.120 κιλά οξειδωμένου και αναμεμειγμένου με άλλα μέταλλα χαλκού, τα οποία κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στον Ο.Δ.Δ.Υ. για φύλαξη.
Αρμόδιοι υπάλληλοι του Ο.Σ.Ε. αναγνώρισαν τα προαναφερθέντα καλώδια ως υλικό του οργανισμού, διευκρινίζοντας ότι από τις εν λόγω δολιοφθορές θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος στην ασφαλή διέλευση των διερχόμενων αμαξοστοιχιών και τραυματισμός των επιβαινόντων σε αυτές.
Συλληφθέντες με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες σε βαθμό κακουργήματος παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.
br>

ΔΙΣΤΟΜΟ: Κατά της τριπλής ονομασίας του Δήμου


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟΣ 6/2010
Σήμερα την 21 Μαΐου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:30 μ.μ συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα, ύστερα από την αριθ. πρωτ. 1211/21-5-2010 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβούλου Λουκά Παπαγεωργίου, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και επιδόθηκε με αποδεικτικό στους Συμβούλους, στον Δήμαρχο και στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στειρίου (άρθρο 95 του Ν. 3463/2006 «Κ.Δ.Κ») για την συζήτηση και λήψη απόφασης στο κατωτέρω μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης:
ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των νέων δεδομένων, μετά την απόφαση – εισήγηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής επί του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα Καλλικράτης», να δοθεί τριπλή ονομασία στον Νέο υπό σύσταση Δήμο.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης αυτής o Πρόεδρος Λουκάς Παπαγεωργίου διαπίστωσε ότι σε σύνολο 13 Δημοτικών Συμβούλων ήταν:
Παρόντες Απόντες
Αθανάσιος Μπέλλος Γεώργιος Μπούρας
Λουκάς Μπακούρος
Ιωάννης Λουκάς
Κωνσταντίνος Νταής
Αναστάσιος Παντίσκας
Ιωάννης Πάστρας Γεωρ.
Μαρία Σφοντούρη
Λουκάς Παπαχρήστου
Ιωάννης Πάστρας Νικ.
Αργύριος Σφουντούρης
Νικόλαος Δημάκας
Παρών και ο προσκληθείς Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, καθώς και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στειρίου Σεραφείμ Ρόδης.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο υπάλληλος του Δήμου κ. Γεώργιος Λίτσος υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών.
Ο Πρόεδρος μετά τη διαπίστωση της απαρτίας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και εισηγήθηκε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης , ως εξής:
ΘΕΜΑ: 1
ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦ: 63 /10
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είπε:
Μετά από εισήγηση του Δημάρχου συγκάλεσα σήμερα έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης, «Νέα δεδομένα μετά την απόφαση – εισήγηση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής να δοθεί Τριπλή Ονομασία στον Νέο υπό διαμόρφωση Δήμο».
Ακολούθως ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο ο οποίος εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, εξιστορώντας χρονικά τα όσα διαμείφθηκαν για να φτάσουμε στην ΤΡΙΠΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, να αποφασίσει την σύνταξη ψηφίσματος διαμαρτυρίας.
Μετά την εισήγηση του Δημάρχου και διαλογική συζήτηση το Δημοτικό Συμβούλιο, σεβόμενο απολύτως την αυτοτέλεια, τους αγώνες και την ιστορική διαδρομή των υπολοίπων Δήμων και Κοινοτήτων όπως και τις έντονες και δίκαιες αντιδράσεις του Δημοτικού Διαμερίσματος Στειρίου για την μη αναφορά του ονόματός του στο Νέο Δήμο.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Καταδικάζει τα μέλη της Κυβέρνησης και ειδικότερα τον Υπουργό Εσωτερικών για τις παλινωδίες του σχετικά με το όνομα του υπό σύσταση Δήμου επειδή θεωρούμε ότι η τριπλή ονομασία υποβαθμίζει μια Ιστορική και Μαρτυρική πόλη που θυσίασε στο βωμό της ελευθερίας και της ειρήνης το αίμα των παιδιών της.
Να ανακαλέσει όλες τις προσκλήσεις που έχουν σταλεί στα μέλη της Κυβέρνησης και στους Βουλευτές του Νομού μας για να παραστούν στις εκδηλώσεις μνήμης της 10ης Ιουνίου, με μοναδική εξαίρεση αυτήν που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της Χώρας, γιατί είναι ο μόνος που μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2009 επισκέφθηκε την Μαρτυρική Πόλη μας για να τιμήσει τα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας.
Να διαμαρτυρηθεί έντονα για την εισήγηση της ΚΕΔΚΕ και του Προέδρου της που αγνόησε τα πραγματικά δεδομένα και τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η μελέτη του Ι.Τ.Α.
Παρακαλεί την Βουλή των Ελλήνων κατά την συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου να άρει την εις βάρος μας αδικία.
Συντάχθηκε και υπογράφεται:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
Αθανάσιος Μπέλλος Μαρία Σφοντούρη
Λουκάς Μπακούρος Λουκάς Παπαχρήστου
Ιωάννης Λουκάς Ιωάννης Πάστρας Νικολ.
Κωνσταντίνος Νταής Αργύριος Σφουντούρης
Αναστάσιος Παντίσκας Νικόλαος Δημάκας
Ιωάννης Πάστρας Γεωρ. Σεραφείμ Ρόδης (Πρόεδρος Τ.Σ.Στειρίου)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ: Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών


Στο Κ.Υ.Τ. Διστόμου φθάνουν και αναχωρούν, αφού διασχίσουν κατά μήκος ολόκληρη την κτηματική περιοχή του Διστόμου, τρεις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και, όπως είναι επόμενο, καθιερώθηκαν και άλλες τρεις ζώνες δουλείας δόμησης.
Την ίδια δεκαετία (1970) κατασκευάστηκε ο αγωγός μεταφοράς ύδατος του Μόρνου για την Αθήνα, ο οποίος διασχίζει των ελαιώνα του Διστόμου κατά πλάτος. Για την κατασκευή του χρειάστηκε να γίνει άλλη μια αναγκαστική απαλλοτρίωση και, κατ’ επέκταση, άλλη μια ζώνη δουλείας.
Τη δεκαετία του ’90 κατασκευάστηκε ο αγωγός ύδατος από τις γεωτρήσεις του άνω ρου του Κηφισσού στον αγωγό του Μόρνου. Προϋπόθεση για την κατασκευή ήταν να γίνουν νέες απαλλοτριώσεις, με αποτέλεσμα την ύπαρξη και νέας ζώνης δουλείας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης, προσπαθεί να εκτελέσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς εις βάρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αποπειρόμενος να κατασχέσει το κτίριο του ιδρύματος Goethe στην Αθήνα. Ο τότε, όμως, Υπουργός δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος, με Μεταξική διάταξη, απαγόρευσε την εκτέλεση της κατάσχεσης. Η απόφαση του πρωτοδικείου Λιβαδειάς έχει επιδικάσει στους συγγενείς των θυμάτων περίπου 28.000.000,00 ευρώ. Σήμερα η απαίτηση έχει ξεπεράσει τα 60.000.000,00 ευρώ.
Το 2007 κατασκευάστηκε ο αγωγός μεταφοράς αερίου Μαυρονερίου – Αντίκυρας, διασχίζοντας και πάλι την κτηματική περιοχή του Διστόμου κατά μήκος και ως εκ τούτου υπήρξαν νέες απαλλοτριώσεις και νέα ζώνη δουλείας βαθειάς άροσης, δενδροκαλλιέργειες και δόμησης.
Σήμερα, άλλη μία γραμμή μεταφοράς κατασκευάζεται και διασχίζει τον ελαιώνα του Διστόμου. Η γραμμή θα συνδεθεί τελικά με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενεργείας (ΕΣΜΕ), προκειμένου να μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα δύο εργοστάσια του «Ομίλου Μυτιληναίου», και τα οποία βρίσκονται στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος» της Παραλίας Διστόμου, στο ΕΣΜΕ. Και για αυτή τη γραμμή υπάρχει δουλεία δόμησης.
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι το Δίστομο βρίσκεται μεταξύ του Ελικώνα και του Παρνασσού. Αυτό σημαίνει ότι η καλλιεργήσιμη γη του είναι δυσανάλογα μικρή, και οι γεωργικοί του κλήροι έγιναν τελικά ακόμα μικρότεροι.
Αυτές είναι οι αναπτυξιακές, κοινωνικές και όχι μόνο υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στο Δίστομο. Περιμένουμε την ανταπόκρισή της.
Με εκτίμηση,
Αθανάσιος Πανουργιάς
Δήμαρχος Διστόμου

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς


Με την παρούσα, σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την 26η Μαΐου 2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Παλαιό Δημαρχείο.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής:
-Εξέταση της 3/2010 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Ρωμέϊκου περί έναρξης και λήξης αρδευτικής περιόδου 2010, του τρόπου φύλαξης και διανομής των αρδευτικών υδάτων και του αριθμού των θέσεων των υδρονομέων στο Δ.Δ. Ρωμέϊκου.
-Εξέταση της 1/2010 απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Λαφυστίου περί έναρξης και λήξης αρδευτικής περιόδου 2010, του τρόπου φύλαξης και διανομής
των αρδευτικών υδάτων και του αριθμού των θέσεων των υδρονομέων στο Δ.Δ. Λαφυστίου.
-Πρόσληψη υδρονομέα Δ.Δ. Ρωμέϊκου για την αρδευτική περίοδο 2010.
-Πρόσληψη υδρονομέα Δ.Δ. Λαφυστίου για την αρδευτική περίοδο 2010.
Έγκριση γενομένων δαπανών που αφορούν τις εορταστικές εκδηλώσεις «ΠΑΣΧΑ 2010».
-Αντικατάσταση μέλους από την θέση του Προέδρου του Ν.Π. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λεβαδέων.
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 18/2010 απόφασης του ΔΑΟΛ.
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 26/2010 απόφασης του ΔΑΟΛ.
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 22/2010 απόφασης του N.Π Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Λιβαδειάς .
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 24/2010 απόφασης του N.Π Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Λιβαδειάς .
-Αποδοχή ποσού κατανομή σχολείων 73.180,66 € από ΥΠ.ΕΣ , κατανομή αυτού, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων.
-Τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. Έτους 2010 για τις ανάγκες της Δ/νσης Περιβάλλοντος.
-Αναμόρφωση οικ. Έτους 2010.
-Έγκριση πρόσληψης εποχιακού προσωπικού για κάλυψη εποχιακών, πρόσκαιρων και περιοδικών, βάσει του αρ. 20 § 4 του Ν. 2738/1999 και του αρ. 206 του Ν. 3584/2007.
-Ανάκληση της υπ΄αριθμ. 47/2010 απόφασης του Δ.Σ. και λήψη νέας για τον προσδιορισμό νέας θέσης περιπτέρου.
-Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων, τροποποίηση Προϋπολογισμού χρήσης 2010, τροποποίηση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και τροποποίηση Προγράμματος ΣΑΤΑ.
-Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ».
-Έγκριση εκτέλεσης δι ΄ αυτεπιστασίας του έργου: «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΡΩΜΕΪΚΟΥ».
-Προσωρινή τροποποίηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λόγω εργασιών επισκευής οδοστρώματος στην γέφυρα της οδού Κατσιώτου.
-Έγκριση απότμησης πεζοδρομίου επί της οδού Αριστοφάνους.
-Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ».
-Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 7/2010 απόφασης της ΔΕΥΑΛ.
Εξέταση αιτήματος του ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ – ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.
-Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής από κατάλογο (τέλος 5%) του οφειλέτη ΛΙΑΚΟΥ ΚΩΝ. Του ΧΑΡ. Λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
-Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής από κατάλογο (πρόστιμο κοκ) του οφειλέτη Θεοδώρου Ιωάννη του Νικ. λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
-Διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής από κατάλογο (τέλος 2%) της οφειλέτιδας Καρβούνη Κων/νας του Ηλ. λόγω λανθασμένου τρόπου υπολογισμού της φορολογητέας ύλης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΚΑΛΛΙΑΝΤΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Συναυλία για τα παιδιά με καρκίνο με την "Ελπίδα"


Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκαταλείπει τη Νομική και εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου παίζει πιάνο σε μπουάτ, γνωρίζεται και συνεργάζεται με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά. Ασχολείται με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.

Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ. ά. ) καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.) τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.

Κλείνοντας την 5η δεκαετία της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να παρουσιάζει με φρεσκάδα και ευαισθησία νέες συνθέσεις σε συνεργασία με νεότερους έλληνες καλλιτέχνες.

Η ορχήστρα που θα πλαισιώνει το συνθέτη, αποτελείται από 17 μουσικούς και την διεύθυνση της έχει αναλάβει ο Γιώργος Παγιάτης.

Πέραν του μουσικού μέρους, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και μια σύντομη οπτικοακουστική αναδρομή σε ειδικά διαμορφωμένες οθόνες προβολής με τη διαδρομή του συνθέτη από την αρχή της πορείας του.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

«Μια συναυλία για τα παιδιά» ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΖΩΗΣ & ΕΛΠΙΔΑΣ
Μουσική Διαδρομή μιας Ζωής

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΪΟΥ, 21.00 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ): ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ, ΠΕΓΚΥ ΖΗΝΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΛΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΚΑ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ, ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ