Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η Άρια Αγάτσα για την Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Παρά τις παρεμβάσεις, τις προσπάθειες και τις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα για να βελτιωθεί, να εξορθολογιστεί, να γίνει ευέλικτο, λειτουργικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, το ΕΣΥ μπήκε σε μια πορεία παρακμής και τελικά το 2009 κατέρρευσε οριστικά.
Το βασικό πρόβλημα που οδήγησε στην κατάρρευση ήταν η υποχρηματοδότηση.
Ο αναχρονιστικός τρόπος διοίκησης, η κακή διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων, η ανεξέλεγκτη διαρροή πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα μέσω συμβάσεων με την κοινωνική ασφάλιση, η σκόπιμη υπερσυνταγογράφηση, η μη λειτουργία της ΕΠΥ με αποτέλεσμα την υπερτιμολόγηση των προμηθειών και η κατασπατάληση των υλικών επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό.
Η συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και η συνεχής αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, ιδιαίτερα κατά τα προηγούμενα 5 χρόνια, συντέλεσαν στη διεύρυνση των ανισοτήτων και στην οικονομική κατάρρευση του ΕΣΥ αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ενδεικτικά επισημαίνω ορισμένες βασικές αδυναμίες του ΕΣΥ, που οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε:
ανυπαρξία προληπτικής ιατρικής, αναχρονιστική διοίκηση, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, άνιση κατανομή και κακής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, υδροκεφαλισμός του συστήματος, κακή κτιριακή υποδομή, πεπαλαιωμένος εξοπλισμό…
Επιπροσθέτως, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα τεράστια ελλείμματα των νοσοκομείων.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι πλέον φανερό σ’ όλους μας σ’ αυτή την αίθουσα, πως το ΕΣΥ με την παρούσα του μορφή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον κοινωνικό του ρόλο, λόγω των εγγενών του αδυναμιών και της δημοσιονομικής κρίσης.
Το ΕΣΥ πρέπει να αλλάξει, να αποβάλλει, όλα εκείνα τα στοιχεία που το οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Το ΕΣΥ πρέπει να αναβαθμιστεί, να γίνει λειτουργικό και βιώσιμο.
Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα θεσμοθετούμε έναν πρωταρχικό σχεδιασμό στην κατεύθυνση ενός σχήματος σύγχρονου, βιώσιμου και με δημόσιο χαρακτήρα. Ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες του πολίτη για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας.
Έτσι, το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει:
1. εθνικό σχέδιο για τη βελτίωση των παροχών υγείας στον πολίτη
2. αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων για την εισροή πόρων στο σύστημα
3. θεσμοθετεί κίνητρα για την κάλυψη θέσεων στην περιφέρεια και ειδικά στις άγονες και προβληματικές περιοχές.
4. Θεσπίζει κανόνες και παροχή κινήτρων στο ιατρικό προσωπικό προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της κατάρτισης και της επιστημονικότητας.
5. Ρυθμίζει το θέμα της εφημέρευσης προς την κατεύθυνση της ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων.
6. Κατοχυρώνει τη διαφάνεια στην επιλογή και επιτάχυνση στην πρόληψη του τακτικού προσωπικού των νοσοκομείων, με το σύστημα ενός ευέλικτου συστήματος κυλιομένων πινάκων κατάταξης.
7. Δημιουργεί νέα ευέλικτα διοικητικά σχήματα με κοινωνική συμμετοχή.
8. Αξιοποιεί τον εθελοντισμό σε επίπεδο ατόμων και ομάδων υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
9. Προχωρεί στην ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων υγείας με μείωση της σπατάλης, θέσπιση κανόνων διαφάνειας και ελέγχου στις προμήθειες.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
με τη σημερινή θεσμική παρέμβαση καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων για τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων μετά από το τακτικό ωράριο.
Στη λειτουργία των ιατρείων αυτών λαμβάνουν μέρος οι γιατροί όλων των βαθμίδων του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί γιατροί, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό και το διοικητικό προσωπικό.
Η δαπάνη βαραίνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς, την ασφαλιστική του εταιρεία ή τον ίδιο.
Τα έσοδα από τα ολοήμερα ιατρεία αναδιανέμονται μέσα στις διοικητικές περιφέρειες και μεταξύ των περιφερειών δίνονται για την κάλυψη αναγκών των νοσοκομείων και για την ενίσχυση της εφημέρευσης.
Προβλέπεται αυστηρό σύστημα ελέγχου της λειτουργίας των ολοήμερων ιατρείων.
Οι πανεπιστημιακοί γιατροί δε διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία μετά την 1/1/2011.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ως βουλευτής του Νομού Βοιωτίας, θέλω να επισημάνω τα θετικά κίνητρα αυτού του νομοσχεδίου που αφορούν την κάλυψη αναγκών της Περιφέρειας.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπει:
Α. Συγκεκριμένα κίνητρα για την περιφέρεια, όπως: διορισμός σε ανώτερο βαθμό, προσαύξηση μισθού, αυξημένη μοριοδότηση, για την κάλυψη θέσεων σε άγονες και προβληματικές περιοχές.
Β. Εξορθολογίζεται το σύστημα πρόσληψης των επικουρικών γιατρών. Η αδιαφάνεια, η ευνοιοκρατία και ο παραγοντισμός καταργούνται. Ο στόχος του θεσμού των επικουρικών γιατρών είναι η κάλυψη κενών θέσεων στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της ζώνης γ’ και της ζώνης β’.
Θέλω να τονίσω πως η θεσμοθέτηση ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ του ΠΟΛΙΤΗ σε κάθε νοσοκομείο, με σκοπό την υποδοχή, την ενημέρωση, την παρακολούθηση της διακίνησης, τη διοικητική υποστήριξη, τη διεκπεραίωση καταγγελιών και παραπόνων, θα δώσει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη στους πολίτες.
Επίσης, με τη θέσπιση του Συμβουλίου Διαβούλευσης, Διαφάνειας και Λογοδοσίας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στους δήμους και του συμβουλίου προγραμματισμού υγείας και πρόνοιας στις περιφέρειες, αναδεικνύονται τα προβλήματα των νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας του ΕΣΥ, αξιολογούνται οι δομές γίνεται απολογισμός και προγραμματισμός δράσεων και το βασικότερο οι δομές υγείας τίθενται υπό κοινωνικό έλεγχο και ευθύνη.
Δεν πρέπει να μας διαφύγει πως μ’ αυτό το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά στον τομέα της υγείας για τους πολίτες, θεσμοθετείται και εισάγεται ο εθελοντισμός σε επίπεδο φυσικών προσώπων και κοινωνικών ομάδων. Ο θεσμός αυτός σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος και παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες στη φροντίδα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στην στήριξη προσώπων και ομάδων με ειδικά προβλήματα, στη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση ατόμων όπου χρειάζεται, στην ενημέρωση και στην υποστήριξη των μονάδων υγείας.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
με αίσθημα κοινής ευθύνης απέναντι στην ελληνίδα και τον έλληνα πολίτη, σας καλώ να υπερψηφίσουμε το παρόν σχέδιο νόμου, που είναι ένα σημαντικό βήμα για την Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σούπερ προσφορές και εκπτώσεις στο "Έπιπλο Καραλή"


Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση





50 εκατ. ευρώ για τα νέα μικρά σχέδια βελτίωσης


Επιλέξιμες θα είναι οι αιγοπροβατοτροφικές μονάδες με μέγεθος τουλάχιστον τα 145 αιγοπρόβατα, όπως η δυναμικότητα τους έχει δηλωθεί στην τελευταία οριστικοποιημένη Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (2009).
Ταυτόχρονα, για κάποιες κατηγορίες εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται και παράδοση γάλακτος τουλάχιστον 60 κιλά ανά προβατίνα, όπως οι παραδόσεις αυτές έχουν δηλωθεί στον ΕΛΟΓΑΚ για το έτος 2009.

Επιλέξιμες επενδύσεις είναι οι εξής:
1. Αμελκτική μηχανή. Η αγορά αμελκτικής μηχανής είναι υποχρεωτική.
2. Η κατασκευή – ανακατασκευή ή η επέκταση ή η διαμόρφωση υπάρχοντος χώρου σε αμελκτήριο με ή χωρίς αίθουσα γάλακτος και μηχανημάτων, wc. Επίσης η αγορά πλατφόρμας αποκλειστικά για την τοποθέτηση σε αυτήν αμελκτικού συγκροτήματος.
3. Η αγορά εξοπλισμού ψύξης γάλακτος (παγολεκάνη).
4. Η αγορά μηχανών γαλουχίας αιγοπροβάτων.
5. Η αγορά ηλεκτρογεννήτριας για τη λειτουργία του εξοπλισμού της εκμετάλλευσης.
6. Η αγορά παρασκευαστήριου ζωοτροφών, αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των ζώων της μονάδας, αποτελούμενο από ζυγιστικό, σπαστήρα και αναμικτήρα, συνολικής δυναμικότητας μέχρι ενός τόνου ανά ώρα.
7. Η αγορά και εγκατάσταση μέχρι 3 σιλό συνολικής χωρητικότητας έως 40 κυβικών μέτρων.
8. Η κατασκευή αποθηκευτικών χώρων θερμοκηπιακού εγκεκριμένου τύπου για ζωοτροφές εμβαδού μέχρι 500 τετραγωνικών μέτρων.
9. Η κατασκευή μικρού βιολογικού καθαρισμού.
10. Η αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Η δυναμικότητα όλων των ανωτέρω επενδύσεων θα είναι ανάλογη της τρέχουσας δυναμικότητας της μονάδας.

Τα λοιπά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με στόχο την αποτελεσματικότητα και την ταχεία διεκπεραίωση από πλευράς των Υπηρεσιών, έχουν ως εξής:
1. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των δικτυακών τόπων http://msb.agrotikianaptixi.gr/ , http://www.agrotikianaptixi.gr/ και http://www.minagric.gr/
2. Θα ακολουθεί η αποστολή των εγκρίσεων στους δικαιούχους.
3. Το χρονικό διάστημα που θα παρέχεται στον επενδυτή για υλοποίηση του προγράμματος δεν θα μπορεί να ξεπερνά τους 15 μήνες.
4. Για την αποπληρωμή του σχεδίου θα υποβάλλεται συνολικά ένας φάκελος, μετά την υλοποίηση της επένδυσης. Στην περίπτωση όμως που ο δικαιούχος το επιθυμεί θα μπορεί να αιτηθεί την λήψη της ενίσχυσης σε δύο συνολικά δόσεις.
5. Δικαιούχοι που θα ενταχθούν στη παρούσα δράση δεν θα μπορούν να υποβάλουν άλλη αίτηση για ένταξη σε σχέδιο βελτίωσης πριν την ολοκλήρωση του παρόντος σχεδίου

Καθώς, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η ενίσχυση περίπου 2.000 αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ουσιαστική συμβολή στον εκσυγχρονισμό του τομέα διότι μέσα από την άμεση βελτίωση των συνθηκών της άμελξης θα βοηθηθεί η συγκράτηση και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτόν.
Περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την επιλεξιμότητα των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων παρέχονται στην ΚΥΑ 705/08 (ΦΕΚ 2496Β/2008), στην Υ.Α. 7931/10-6-2009 (ΦΕΚ 1250Β/2009) και στην υπ΄ αριθ. 5812/19-7-2010 αναλυτική πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την μονάδα Αλουμινίου στον Κορινθιακό


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
16/07/2010
ΘΕΜΑ: « Για την Μονάδα Αλουμινίου στον Κορινθιακό»
Σύμφωνα με μελέτες και δημοσιεύματα:
1. Η μονάδα του Αλουμινίου προκαλεί επί 45 χρόνια μεγάλη μόλυνση στον Κορινθιακό -πάνω από 800 χιλ. τόνους το χρόνο κόκκινης λάσπης-. Μόνο από την κόκκινη λάσπη της αλουμίνας, που απορρίπτεται στον κόλπο εδώ και 50 χρόνια, έχει ήδη καλυφθεί περισσότερο από το 12% της επιφάνειας του πυθμένα του κόλπου. Η λάσπη αποτελείται από βαρέα μέταλλα, φυσικά ραδιενεργά συστατικά και άλλες επικίνδυνες και καρκινογόνες ουσίες. Σε συνδυασμό και με τη λειτουργία πολλών άλλων μονάδων, που αποβάλλουν χωρίς έλεγχο τεράστιες ποσότητες στερεών, υγρών και αέριων ρύπων, από τη συνολική βιομηχανική δραστηριότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι στον βυθό βρίσκονται 40 φορές περισσότεροι ρύποι απ’ ό,τι στον κόλπο της Ελευσίνας.
2. Οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ίδιου ομίλου θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον κόλπο της Αντίκυρας και την ευρύτερη περιοχή και οι πολίτες προσέφυγαν στο ΣΤΕ κατά της δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 412 MW της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο, και υποκίνησαν τη δημοσιοποίηση ερευνών. Το Υπουργείο (τότε ΥΠΕΧΩΔΕ) και ο Νομάρχης Βοιωτίας, που ενημερώθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ αδιαφόρησαν.
Ο όμιλος Μυτιληναίου μήνυσε τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ και τους πολίτες που επικαλέσθηκαν τα στοιχεία της έρευνας.
3. Για την πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ο όμιλος Μυτιληναίου εισέπραξε 36 εκατ. ευρώ επιδότηση για να τροφοδοτεί το ενεργοβόρο Αλουμίνιο (6% της εθνικής κατανάλωσης). Επειδή όμως η τιμή πώλησης ρεύματος στον ΔΕΣΜΗΕ ήταν μεγαλύτερη του τιμολογίου της ΔΕΗ, προτίμησε να πουλά το ρεύμα σε τιμή πολύ ψηλότερη από ότι το αγόραζε και η Πολιτεία (Υπουργείο, ΡΑΕ) της το επιτρέπει. Επιπλέον έχει καταγγελθεί ότι η Μονάδα που ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία από το 2008, πουλάει ρεύμα μέσω του ΔΕΣΜΗΕ αλλά δεν έχει άδεια λειτουργίας.
4. Ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης (κλάδος Μαυρομμάτι- Αντίκυρα) με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΠΑ, τροφοδοτεί αποκλειστικά την ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου και όχι τις οικιακές και βιοτεχνικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής όπως προβλεπόταν.
Επειδή επιπλέον :
Οι πολίτες υποφέρουν από τα μέτρα που τους επιβλήθηκαν από τη κυβέρνηση
Ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι συνολικός και δεν μπορεί να υπαγορεύεται από ιδιώτες
Η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία το φυσικό αέριο διατίθεται κατά 74% σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και το υπόλοιπο απευθείας στους τελικούς καταναλωτές
Μείζον ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η εξοικονόμηση
Ο Κορινθιακός είναι πολύ βεβαρημένη περιοχή και θα έπρεπε να αποφεύγονται νέες βιομηχανικές μονάδες
Ο Κορινθιακός είναι ιδιαίτερης πολιτιστικής και οικολογικής αξίας
Ερωτάται η Υπουργός:
1. Γιατί η τόσο ευνοϊκή και προκλητική μεταχείριση ως σήμερα του συγκεκριμένου ομίλου; Αγνοεί τα προβλήματα που προκαλούν οι μονάδες του ομίλου Μυτιληναίου και τι σκοπεύει να κάνει γι’ αυτά; Υπάρχει όριο για την φέρουσα ικανότητα της περιοχής ή μπορούν να εγκαθίστανται απεριόριστα ενεργειακές μονάδες ή άλλες δραστηριότητες;
2. Η περιοχή απαλλοτριώθηκε από το δημόσιο αποκλειστικά για το Αλουμίνιο Ελλάδας ή γενικά για βιομηχανική χρήση;
3. Πληρώθηκε το πρόστιμο των 300.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον όμιλο για σωρεία περιβαλλοντικών παραπτωμάτων και έγιναν επανέλεγχοι (πότε και πόσοι) για να ελεγχθεί η συμμόρφωση του ομίλου;
4. Σε όλη την Ελλάδα η μεταφορά φυσικού αερίου δεν αποκλείει και την οικιακή κατανάλωση. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα για την ταχύτερη δυνατή προώθηση στην οικιακή κατανάλωση; Γιατί πληρώθηκε με χρήματα που ανήκουν στον Ελληνικό λαό, ένας αγωγός που τροφοδοτεί με αέριο μόνο μια ιδιωτική μονάδα (που επιδοτήθηκε); Γιατί της επιτρέπεται να πουλά ρεύμα σε υψηλότερη τιμή;
5. Η συγκεκριμένη μονάδα πουλάει ρεύμα χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας, όπως καταγγέλθηκε; Ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας να το εξετάσει και να πάρει μέτρα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Βασίλης Μουλόπουλος

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Όργιο διώξεων στη Λάρκο


Έργα και ημέρες του κ. Μπαράκου

Ο κ. Αναστάσιος Μπαράκος (αλήθεια επελέγη αξιοκρατικά με τη διαδικασία των βιογραφικών;) από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να συνδιοικεί την εταιρεία με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, να απολύει όσους προσέλαβε η προηγούμενη διοίκηση και να βολεύει ημετέρους. Εκτός της υπόθεσης Αντωνόπουλου που προαναφέραμε:

-Καθαίρεσε το Διοικητικό Διευθυντή κ. Γεράσιμο Αποστολόπουλο και το έβαλε στο ψυγείο, ενώ και στη θέση του τοποθέτησε τον κ. Γιώργο Κουφόπουλο, επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ !

-Απέλυσε τον Διευθυντή Μηχανογράφησης κ. Κώστα Κυράνη, επειδή είχε διοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση .

-Απέλυσε τον Διευθυντή Πωλήσεων κ. Αθανάσιο Ζωντανό, επειδή και αυτός είχε κάνει το έγκλημα να διοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση και στη θέση του τοποθέτησε τον κ.Ιωάννη Κοντό.

-Καθαίρεσε την προσωπάρχη Λάρυμνας κα Αθανασία Γκρίτζα και στη θέση της τοποθέτησε την κα Γκριτζάπη Μαριέτα επίσης στέλεχος της ΠΑΣΚΕ.

-Ο κ. Δημάκης Πέτρος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και αυτός, ζήτησε από τον Πρόεδρο να του …καταγγείλει τη σύμβαση (με μια πλουσιοπάροχη αποζημίωση 58 χιλιάδων ευρω) επειδή είχε βρεί δουλειά στην ανταγωνίστρια της ΛΑΡΚΟ, σκοπιανών συμφερόντων εταιρεία «Κούνικο»! (Ο προηγούμενος Πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ κ. Σκρέκας, είχε αρνηθεί να συνεργήσει σ’ αυτή τη συμπαιγνία.)

-Άφησε, κυριολεκτικά, στο δρόμο, περίπου 130 εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνταν στην Επιχείρηση για πολλά χρόνια με ΔΠΥ .

-Όλη η Κεντρική Διοίκηση αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να διώξει μια ασκούμενη δικηγόρο, επειδή λένε ότι ο πατέρας της είναι στέλεχος της Ν.Δ.!

-Απέλυσαν τον Ιατρό εργασίας, επειδή τον είχε προσλάβει η προηγούμενη Διοίκηση και στη θέση του έχουν επιλέξει ένα …συνταξιούχο, προσωπική επιλογή του Προέδρου της ΛΑΡΚΟ!

Εν τω μεταξύ οι περισσότεροι που απολύθηκαν είχαν κλειστά συμβόλαια και είτε πήραν μεγάλες αποζημιώσεις, είτε έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οπότε η ΛΑΡΚΟ πρόκειται να επιβαρυνθεί με επιπλέον αποζημιώσεις.

έπεται συνέχεια!

Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, οι οποίοι συνδιοικούν με τον νέο πρόεδρο και περιφέρονται στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας προσφέροντας το εξής έργο; ΜΕΤΑΘΕΤΟΥΝ, ΑΠΕΙΛΟΥΝ, ΑΠΟΛΥΟΥΝ!

Η ΠΑΣΚΕ έχει κάνει προγραφές και ο κ. Μπαράκος έχει αναλάβει το βαρύ καθήκον να τις υλοποιεί! Λέει, ότι «νοικοκυρεύει» τη ΛΑΡΚΟ, αλλά αυτό δεν είναι νοικοκύρεμα! Αυτό μοιάζει περισσότερο με επέλαση της ΠΑΣΚΕ στο δημόσιο!

Αλήθεια αυτοί είναι οι «άριστοι» που μας έλεγε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου και όχι οι αρεστοί; Με τα πιστοποιητικά της ΠΑΣΚΕ;

Ο κ. Αναστάσιος Μπαράκος, ξεκίνησε στραβά τη θητεία του. Διαλύει μια εταιρεία για να τη στελεχώσει με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα επισκέπτεται τους χώρους εργασίας, συντρώγει και πίνει με τους προϊστάμενους, δηλώνοντας ότι θέλει να αυξήσει την παραγωγή αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον προσωπικό, ότι θα είναι δίκαιος, ότι δεν θα ακολουθήσει τις όποιες κόντρες μεταξύ του προσωπικού και ο, τι ξέρει να ακούει. Με τις μέχρι σήμερα κινήσεις – αποφάσεις μόνο αυτό δεν κάνει.

Αλήθεια οι βουλευτές των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται; Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος που γνωρίζει το θέμα γιατί σιωπά;

Θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία.

Ένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Γενική Συνομοσπονδία Εξωνημένων Ευρώ- ΔουΝουΤόψυχων


Ισχυρίζονται πως ...ακύρωσαν το μνημόνιο
Ακόμα όμως πιο προκλητικοί από την εργοδοσία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι οποίοι με απύθμενο θράσος ισχυρίστηκαν ότι με αυτή τη σύμβαση «πήγαν κόντρα στη λογική του μνημονίου που ήθελε το πάγωμα»! Και ότι κατοχύρωσαν το 13ο και 14ο μισθό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι έτσι «διατηρήσαμε και περισώσαμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Οσο για τα ποσοστά των «αυξήσεων» υποστήριξε πως αυτά «αμφισβητούν το πνεύμα και το γράμμα του μνημονίου... Είναι ένα φως σε αυτό το τούνελ...». Στο ίδιο πνεύμα και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ε. Μπουζούλας, ισχυρίστηκε ότι ακυρώνεται το «πάγωμα» που έχει επιβάλει το μνημόνιο και μάλιστα προκαλεί «πολιτικό πλήγμα στην τρόικα».
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες ,
Η ΓΣΕΕ σήμερα φορτώνει την κρίση και τις συνέπειες της σε εμάς. Δίνει «γη και ύδωρ», διαπραγματεύεται τις δικές μας ζωές, προσφέρει τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Η αισχρή κοροϊδία πρέπει να σταματήσει ΕΔΩ.
-Ούτε βήμα πίσω από την απαίτησή μας την κρίση να πλήρωση η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Η εργατική οικογένεια οδηγείται σε μεγάλες στερήσεις και φτώχεια για να βγει η καπιταλιστική εργοδοσία αλώβητη από την κρίση, για να συνεχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα κέρδη.
-Ούτε βήμα πίσω από τη δράση για την απόσπαση ουσιαστικών αυξήσεων στον κλάδομας παρά την υπονόμευση από την πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταγγείλουν αυτή την αισχρή συμφωνία και να παλέψουμε για ουσιαστικές αυξήσεις.
-Ούτε βήμα πίσω από την πάλη για την ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων αναγκών μας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για δημόσια αποκλειστικά παιδεία και υγεία, για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση, αξιοποιώντας για αυτό τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας και τον καρπώνονται τα παράσιτα οι καπιταλιστές.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Ο πόλεμος των εργοδοτών, της κυβέρνησης και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε –Δ.Ν.Τ κ.λ.π ) με τη στήριξη των φιλοκαπιταλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ ,σε βάρος των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο αιματηρός και αδυσώπητος. Ετοιμάζουν και άλλα μέτρα πιο σκληρά σε βάρος των εργαζομένων.
Αυτές τις δύσκολες ώρες, κανείς μας δεν πρέπει να μένει άπραγος. Αυξάνονται και οι προσωπικές μας ευθύνες.
Η δική μας απάντηση είναι η συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας και η μαζικοποίηση του. Η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γραφείο και SUPER MARKET με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,
Εμείς, σαν ταξικό σωματείο, δηλώνουμε ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας είναι μονόδρομος. Η προστασία των θέσεων εργασίας, η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, οι αυξήσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα. Η ζωή μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο δικός μας νόμος ακούει στο δίκιο μας και για αυτό το δίκιο θα παλέψουμε .

ΤΟ Δ/Σ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Σοβαρή καταγγελία του συλλόγου γονέων αναπήρων Θήβας για τις κατασκηνώσεις ΑμεΑ



Επιστολή Καραγεωργίου στην Υπουργό Υγείας για τον βιολογικό του νοσοκομείου


Τό έργο παραδόθηκε σέ χρήση τόν Αύγουστο τού 2003, χωρίς κατασκευασμένο αγωγό μεταφοράς τών επεξεργασμένων λυμάτων του πρός τήν πλησίον ευρισκομένη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού τού Δήμου Θηβαίων.
Ανέλαβα Διοικητής τόν Σεπτέμβριο τού 2004, καί αμέσως διεπίστωσα τήν ανάγκη,
Αφενός κατασκευής αυτού τού κακώς ελλείποντος αγωγού, καί,
Τής κατασκευής εσωνοσοκομειακού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, πού
Α. καί θεαματική μείωση τού κόστους λειτουργίας θά απέφερε,
Β. αλλά καί τεράστια περιβαλλοντική ωφέλεια μονίμως θά προκαλούσε αφετέρου.
Σέ σύσκεψη μέ τόν τότε Υφυπουργό κ. Γιαννόπουλο συζητήθηκαν αυτές οι 2 πολύ σπουδαίες παρεμβάσεις, καί αποφασίσθηκε η αντιμετώπισή τους.
Η υπάρχουσα νομοθεσία δέν επιτρέπει δαπάνη Νοσοκομείου γιά έργο πού θά εκτελεσθεί εκτός τών ορίων του.
΄Ετσι, ο τότε Υπουργός κ. Κακλαμάνης αποδέχθηκε τήν χρηματοδότηση τού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου καί τό ενέταξε αμέσως στό πρόγραμμα επενδύσεων τού Υπουργείου (πήραμε, καί λιμνάζουν εδώ καί ~ 5 χρόνια, 164.500 ευρώ...) Σέ συνεννόησή μου μέ τήν Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου αυτή κατεσκεύασε δίκτυο μέχρι τόν αυλόγυρο τού νοσοκομείου, αλλά φεύ λείπει αυτό τό εσωνοσοκομειακό δίκτυο γιατί εδώ καί πάμπολλους μήνες η υπόθεση έχει κολλήσει, μού λένε, στήν Νομαρχία Βοιωτίας.
Αλήθεια, ποιά εποπτεία ασκούν οι υπηρεσίες τού Υπουργείου Υγείας στίς εκκρεμείς υποθέσεις ?
Παρακαλώ σημειώστε πώς στά 3,5 χρόνια στην θέση τού Δκτού τού Γ.Ν.Θηβών πολλές φορές προσέτρεξα στήν βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας τής Νομαρχίας καί ποτέ δέν είχα τήν παραμικρή βοήθεια !
Πάμπολλες φορές πίεζα τήν Υπηρεσία αυτή νά προβεί στήν σύνταξη τού Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής τής β΄ φάσεως τού κτηρίου τού Γ.Ν. Θηβών, πού ενώ είχε επιβληθεί πραξικοπηματικά η λειτουργία του από τήν Κυβέρνηση τού (εκσυγχρονιστή κατά τά άλλα...) κ. Σημίτη τόν Αύγουστο τού 2003, δέν υπήρχε, έως τό τέλος τού 2008 τουλάχιστον !!! Απίστευτο, αλλά αληθινό γιά τήν Ελλάδα πού δομήθηκε όλα τά τελευταία χρόνια...
Δέν ήταν καί δέν είναι δυνατή η χρηματοδότηση τού εξωνοσοκομειακού έργου τού αγωγού μεταφοράς τών λυμάτων... Γιά αυτό θά πρέπει νά βρεθεί κάποια νομική φόρμουλα, αρκεί θέληση νά υπάρχει μεταξύ τών συναρμοδίων Υπουργείων & Υπηρεσιών. ΄Η χρηματοδότηση από κονδύλια εκτός Υπουργείου Υγείας !
Ο κ. Σβίγγος ενδιαφέρθηκε από τήν αρχή τής αναδείξεώς του στήν θέση τού Δημάρχου γιά τήν επίλυση τού προβλήματος. Κάναμε σύσκεψη καί τό εξετάσαμε σέ όλες τίς διαστάσεις του. Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρεύσεως μελέτησε όλα τά αρχιτεκτονικά σχέδιά μας καί αποπειράθηκε νά επιτύχει τήν έναρξη διαδικασίας τού έργου χωρίς τήν ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης, γιά εξοικονόμηση πολυτίμου χρόνου.
Αυτό απορρίφθηκε στά μέσα Φεβρουαρίου τού 2008. ΄Ετσι, πρότεινα στό Διοικ. Συμβούλιο τού Γ.Ν. Θηβών τήν χρηματοδότηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Λυμάτων. ΄Εγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση αυτή στίς 21. 02. 2008.
Η Μελέτη αυτή είναι διαθέσιμη εδώ καί καιρό, αλλά παρά τά χρόνια πού πέρασαν, δέν είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση τού αναγκαίου έργου! Πού στήν αφετηρία της υπεύθυνο είναι τό Υπουργείο Υγείας.
Ορθότατα ο κ. Δήμαρχος σάς κατηγορεί γιά υπαναχώρηση από τά συμφωνηθέντα σέ σύσκεψη τής 03. 02. 2010, γιά προώθηση επιλύσεως τού θέματος.
Είναι νά απορεί κανείς γιατί η αρμόδια υπηρεσία τού Υπουργείου Υγείας απευθύνθηκε, όπως μού είπε ο κ. Δήμαρχος πρό ημερών, στό Υπουργείο Περιβάλλοντος γιά τήν έκδοση Υγειονομικής Διατάξεως επί τού θέματος. Είναι η πλέον αρμοδία γιά αυτό, καί η πρός άλλη κατεύθυνση διατύπωση αιτήματος,
Καί αδικαιολόγητη καθυστέρηση προκαλεί,
Καί βέβαια σύγχυση καί αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.
Σάς παρακαλώ καί εγώ μέ τήν σειρά μου νά κάνετε δεκτή τήν πρόταση τού κ. Δημάρχου γιά διασταλτική ερμηνεία ή τροποποίηση τής Υ. Δ. Α 5 / 2280 / 1983, χωρίς ενδοιασμούς καί τό ταχύτερον δυνατόν μάλιστα.
Παραμένω στήν διάθεσή σας, γιά οτιδήποτε κρίνετε σκόπιμο.

*Ξενοφών Καραγεωργίου, Χρυσ. Σμύρνης 184, Βύρωνας, 16232,
Τέως Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Θηβών

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Δύο επίκαιρες προτάσεις στην ημερίδα της ΝΑΒ ‘’ στα Φ/Β συστήματα’’


Ευχόμαστε κύριε πρωθυπουργέ, η Ελλάδα να γίνει γρήγορα η Δανία του νότου όπως έχετε δηλώσει , αλλά τώρα επείγει να μη γίνει η Αργεντινή της Ευρώπης. Και συνεχίζει: αν δεν συνδυαστούν με πολιτικές για την οικονομική ανάκαμψη, μόνα τα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν ολοένα και βαθύτερα στην ύφεση. Τον Ιούλιο του 2008 το πετρέλαιο έφτασε στα 147 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές των αγαθών εκτινάχθηκαν διεθνώς, η αγοραστική δύναμη υποχώρησε ραγδαία, σημειώθηκαν κινητοποιήσεις, η οικονομική καρδιά της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας υπέστη ανακοπή γιατί τα πάντα φτιάχνονται από ορυκτά καύσιμα. Αυτός ήταν ο σεισμός. Ο μετασεισμός ήλθε 60 ημέρες αργότερα (με την κατάρρευση της Lehman Βrothers στις 15 Σεπτεμβρίου 2008).
Με βάση τα ορυκτά καύσιμα, με τις τεχνολογίες και τις υποδομές της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης, φθάσαμε στο όριο των δυνατοτήτων ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας . Τώρα, καθώς επανέρχεται η παγκόσμια οικονομία στην ανάπτυξη με τις υπάρχουσες υποδομές και τεχνολογίες, η τιμή του πετρελαίου αρχίζει πάλι να ανεβαίνει και ήδη ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι. Την επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό, μέσα στον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο, θα ξανακολλήσει η μηχανή. Τότε ο κόσμος πανικοβλημένος θα συνειδητοποιήσει ότι βιώνουμε το τέλος της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης. Χρειαζόμαστε μια τρίτη βιομηχανική επανάσταση, με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το τεράστιο αυτό κεφάλαιο της Ελλάδας.
Είναι μια χώρα ιδανικά τοποθετημένη για να ηγηθεί της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης μέσω της πράσινης τεχνολογίας και του Διαδικτύου για τη διανομή της ενέργειας. 1η πρόταση: Για αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές τα φ/Β συστήματα μπορούν να γίνουν το ‘’φιλί της ζωής’’. Με μη βιώσιμες εκμεταλλεύσεις και τα σημερινά τους εισοδήματα ( πουλάνε ΣΤΑΡΙ στην εξευτελιστική τιμή των 12 ΛΕΠΤΩΝ/ ΚΙΛΟ) δεν έχουν ελπίδα να εξοφλήσουν . Μόνη διέξοδος η δανειοδότηση τους (έστω κι αν είναι στον Τειρεσία) για εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων με την προϋπόθεση από κέρδη θα εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τους. Μόνο με μία κερδοφόρα επιχείρηση οι αγρότες θα ξεχρεωθούν και θα επιβιώσουν. Για την χειμαζόμενη τάξη των αγροτών βάζω σαν γενική αρχή την προστασία και την ειδική μέριμνα από τις δαγκάνες της αγοράς.
Θα πρέπει η κυβέρνηση να μη σπάσει τους δεσμούς της με τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά αποτελούν το προνομιακό της ακροατήριο. Η απουσία απόψε(12.7.2010) των συλλογικών και συνεταιριστικών αγροτικών φορέων είναι αισθητή . Η ΝΑΒ δια του κ.Καράντζαλη σήμερα με το ΚΑΠΕ πολύ όψιμα ‘’ανακάλυψε τον τροχό’’, όταν πολλές ΝΑ και ΟΤΑ έχουν ζητήσει επιστημονική του υποστήριξη. Θα προτιμούσα ‘’ κάλλιο γρήγορα παρά αργά’’, αλλά ας είναι ’’ κάλλιο αργά παρά ποτέ’’. 2η πρόταση: Μέσα στο κτιριακό αυτό κέλυφος τώρα λόγω ζέστης είναι αισθητή η αποπνικτική δυσφορία. Δεν έγινε εξ αρχής βιοκλιματικός σχεδιασμός ,σε αντίθεση με το Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης που η μελέτη του έγινε από το ίδιο γραφείο την ίδια εποχή (1986), αλλά ούτε και μετά απασχόλησε τους ταγούς της Νομαρχίας μας.
Γι αυτό το ενεργοβόρο οχυρό στα εγκαίνιά του σπαταλήθηκαν αφειδώλευτα λόγοι και κοινότοπα λογύδρια . Να ανατεθεί λοιπόν το ταχύτερο στο ΚΑΠΕ ο έλεγχος της ενεργειακής του απόδοσης (θέμα που καλλίτερα εμού, κατέχει το στέλεχος της ΔΕΗ κ. Γ. Σιδέρης Μ/Η μηχανικός). Το ΚΑΠΕ να προτείνει λύσεις για την ενεργειακή του αναβάθμιση και την αυτονομία, τώρα μάλιστα που ισχύει ο Κ.ΕΝ.Α.Κ. (Κανονισμός Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων).

Πανηγύρι στην Ασωπία!


τηλέφωνο για κρατήσεις: 6972 817525 & 22623 07771

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Αποθέωση και πολλά γκολ από τους διεθνείς επίλεκτους beach soccer στα Στύρα



Σε μεγάλα κέφια ήταν ο Βραζιλιάνος Λουτσιάνο Ντε Σόουζα ο οποίος και πέτυχε 6 γκολ, και τον ακολούθησαν οι Ντανιέλ Μπατίστα με 3 τέρματα και ο Γιώργος Αμανατίδης σκοράροντας μάλιστα και και τις 2 φορές με εκπληκτικά ψαλιδάκια! Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Κυριάκος Τοχούρογλου με τα τρομερά του ρεφλέξ, αναγκάζοντας το κοινό στις εξέδρες να τον χειροκρατήσει πολλές φορές! Το γκολ της τιμής για τους Εθελοντές Δασοπυροσβέστες πέτυχε ο Καραγιάννης και πανηγυρίστηκε...δεόντος!
Το απόγευμα της Κυριακή οι Διεθνείς Επίλεκτοι έδωσαν το 2ο αγώνα τους, απέναντι στην ομάδα των «Τελειωμένων» που νωρίτερα είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στο τουρνουά. Συνεχίζοντας με κεκτημένη ταχύτητα από την προηγούμενη ημέρα επικράτησαν με 5-1 με τον Αμανατίδη να ανακηρύσσεται σε πρώτο σκόρερ με 3 πολύ εντυπωσιακά γκολ! Τα άλλα 2 τέρματα για τους Επίλεκτους πέτυχαν οι Λουτσιάνο και Μπατίστα, ενώ για τους πρωταθλητές σκόραρε ο Χουλιάρας.
Η λήξη του αγώνα βρήκε την ομάδα των Επίλεκτων περικυκλωμένη από θαυμαστές όλων των ηλικιών και των δύο φύλων που ζητούσαν αυτόγραφα και φωτογραφίζονταν μαζί τους. Το λόγο στη συνέχεια πήρε η Δήμαρχος Στυρέων κα Σοφία Μούτσου η οποία αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες προχώρησε στις απονομές του τροπαίου και των μεταλλίων. Η οργανωτική επιτροπή του τουρνουά, που απαρτιζόταν από τον Αντιδήμαρχο Στυρέων κο Χρήστο Γκότση, τον ειδικό σύμβουλο του Δήμου Στυρέων κο Γιώργο Ροδάκη, τον ειδικό σύμβουλο του Δήμου Στυρεών κο Ευστράτιο Μεντάκη, τον Πρόεδρο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών κο Μιχάλη Καλαλούγκα και τον κο Μιχάλη Ψαράκη, ανακήρυξε MVP της διοργάνωσης τον Κορδώνη από την ομάδα των Νέων Στύρων ο οποίος ήταν και ο 1ος σκόρερ της διοργάνωσης με 12 γκολ, ως καλύτερο γκολκίπερ τον Μπαλτά από την ίδια ομάδα, ενώ ως θεαματικότερο γκολ ψηφίστηκε ένα εντυπωσιακό ψαλιδάκι του Γιώργου Αμανατίδη!
Διαιτητές των αγώνων ήταν οι Σοφιανός Μαράνος και Βαγγέλης Γιαννακουδάκης.
Τα Στύρα Ευβοίας ήταν ο τρίτος σταθμός για την ομάδα των Διεθνών Επίλεκτων αυτό το καλοκαίρι, μετά τη Σάμο και την Ιτέα, και θα ακολουθήσουν και άλλοι αγώνες σε Πρέβεζα, Ναύπλιο, Χίο και άλλους όμορφους προορισμούς.
Οι συνθέσεις:
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: Αντ. Σταυρόπουλος (προϊστάμενος Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρύστου), Γ. Χουλιάρας, Γ. Δήμας, Π. Ηλίας, Γ. Βλάμης, Χ. Μασταλούδης, Β. Πάλλης, Β. Καραγιάννης
ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ: Μπαλτάς, Χουλιάρας, Καραλης, Καραγιάννης, Κορδώνης, Κρεστας, Δήμας, Βλάμης
ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ: Περήφανος, Κοτσαρης, Ηλίας, Δημολιάνης, Περήφανος, Τσαλιάγκος, Δήμου, Βογιατζής
Χορηγοί επικοινωνίας των Διεθνών Επίλεκτων Ποδοσφαιριστών η εφημερίδα SPORTDAY, o NovaSport FM και το αθλητικό portal www.contra.gr.

Ξεκινούν αύριο οι θερινές εκπτώσεις


5) Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
6) Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
7) Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.
8) Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
9) Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
10) Ζητάτε απόδειξη γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.
ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Φωτοβολταϊκά, η λαϊκή επένδυση;


Θα πρέπει όμως απαραιτήτως να περιλαμβάνουν συμπληρωμένο έντυπο αίτησης και όλα τα λοιπά προβλεπόμενα στο έντυπο αίτησης έγγραφα και στοιχεία, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 από τον αιτούντα ότι:
α. ο σταθμός εξαιρείται από έκδοση απόφασης ΕΠΟ βάσει του Ν. 3851/2010
β. το αγροτεμάχιο εγκατάστασης του σταθμού χαρακτηρίζεται/δεν χαρακτηρίζεται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας
Η εξέταση-αξιολόγηση των ανωτέρω αιτήσεων θα ξεκινήσει μετά την 4η Σεπτεμβρίου 2010, με τήρηση της χρονικής σειράς υποβολής τους (παρ. 6, άρθρου 15, Ν.3851/2010).
Για τους επαγγελματίες αγρότες,οι οποίοι επιθυμούν να υλοποιήσουν επένδυση σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, οι τοπικές ΔΕΗ, θα αρχίσουν να δέχονται κατά προτεραιότητα και να διεκπεραιώνουν αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 100 kW, αμέσως μετά την έκδοση της προβλεπόμενης από τον Ν. 3851/2010 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.
Οι υποψήφιοι επενδυτές για Φ/Β συστήματα θα πρέπει λοιπόν να βιαστούν με σκοπό να πάρουν ακόμα και σήμερα προτεραιότητα για το ξεκίνημα του νέου κύκλου αιτήσεων. Η σειρά προτεραιότητας παίζει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των αιτήσεων.
Η χρονική στιγμή της αίτησης είναι κρίσιμη και γιατί προβλέπεται κάποια στιγμή, σε πολλές περιοχές να κορεστεί το δίκτυο της ΔΕΗ. Επίσης η τιμή αγοραπωλησίας πλέον αρχίζει την πτωτική πορεία. Από τον Αύγουστο 2010 η τιμή πώλησης είναι 0,441 ευρώ/kWh ενώ τον Φεβρουάριο 2010 γίνεται 0,419(για επενδύσεις έως 100kW).
Η διαδικασία εγκατάστασης βήμα προς βήμα.
ΒΗΜΑ 1: Ενημέρωση του ενδιαφερόμενου για την πλήρη κατανόηση του προγράμματος και έρευνα αγοράς των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
ΒΗΜΑ 2: Εκπόνηση ηλεκτρολογικού σχεδίου, τεχνικής μελέτης και της σχετικής αίτησης για προσφορά σύνδεσης από το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ. (Θα χρειαστεί κάποιος αδειούχος μηχανικός ή τεχνική εταιρεία για την υπογραφή των σχεδίων). Η ΔΕΗ θα πρέπει να απαντήσει σε 20 ήμερες.
ΒΗΜΑ 3: Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία της Νομαρχίας. Οι όροι θα οριστούν με εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, η έκδοση της οποίας θα πρέπει να γίνεται σε 5 μέρες.
ΒΗΜΑ 4: Εάν θα χρησιμοποιηθεί δάνειο, εξασφάλιση της σχετικής δανειοδότησης.
ΒΗΜΑ 5: Αίτηση σύμβασης σύνδεσης στην τοπική ΔΕΗ και υλοποίηση έργων σύνδεσης (ολοκλήρωση σε 20 ήμερες). Αφορά ουσιαστικά το κόστος εγκατάστασης της νέας "χελώνας" με διπλό μετρητή για την εισερχόμενη και εξερχόμενη ηλεκτρική ενέργεια (κόστος 300- 500 ευρώ).
ΒΗΜΑ 6: Εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος από την εταιρεία στην οποία αναθέσατε την υλοποίηση της κατασκευής (διάρκεια από 2 έως 14 ημέρες)
ΒΗΜΑ 7: Υπογραφή σύμβασης πώλησης με την ΔΕΗ
ΒΗΜΑ 8: Ενεργοποίηση της σύνδεσης και πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΔΕΗ.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο νέος νόμος για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ Ν.3851/2010 δίνει την ευκαιρία στους αγρότες να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.
Το πρόγραμμα ορίζει ότι ο κάθε αγρότης δικαιούται να εγκαταστήσει μια μονάδα φωτοβολταϊών ισχύος έως 100kW.
Απομένει η ανακοίνωση της κοινής υπουργική απόφασης, με την οποία θα ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες για την έναρξη του προγράμματος.
Οι αγρότες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει για την ώρα να έχουν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Ιδιόκτητη έκταση (μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων για εγκαταστάσεις έως 100kW ή μικρότερη για εγκταστάσεις έως 20kW)
2. Τοπογραφικό σχέδιο του χώρου υπογεγραμμένο από Μηχανικό
3. Αποδεικτικά έγγραφα νομιμοποίησης της κατοχής του χωραφιού
4. Γνωμάτευση από την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της εκάστοτε Νομαρχίας για το ένα η έκταση χαρακτηρίζεται ή οχι ως "Γη Υψηλής Παραγωγικότητας" (δεν υπάρχει πρόβλημα έαν είναι γη υψηλής παραγωγικότητας απλά το έγγραφο ζητείται για την καταγραφή των εκτάσεων)
Σύντομα θα ενημερωθούμε και για τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.
Εννοείται ότι και οι αγρότες θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα παραπάνω 8 βήματα υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου για φωτοβολταικά συστήματα.

Λουκάς Καράντζαλης
Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας (BAEΠΑΕ)
Νομαρχίας Βοιωτίας

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ομιλία Άριας Αγάτσα στη Βουλή για την ίδρυση τού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


Το Ταμείο θα λειτουργήσει ως εχέγγυο, ως ασπίδα προστασίας και μηχανισμός διασφάλισης της κεφαλαιακής επάρκειας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, προς όλους τους ενδιαφερομένους: μετόχους, δανειστές, καταθέτες και επενδυτές.
Παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες βγήκαν σχεδόν αλώβητες από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, επηρεάστηκαν αρνητικά από την ελληνική δημοσιονομική κρίση.
Δεδομένου ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα κατέχουν ένα σημαντικό μέρος των Ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια τους, οι υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου προκάλεσαν σημαντικές πιέσεις προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, επηρεάζοντας αρνητικά την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, και τη ρευστότητα τους.
Η επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η ύφεση, μέσα στην οποία κινείται η ελληνική οικονομία, οδηγεί σε επιδείνωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, σε αύξηση των επισφαλειών, και αύξηση των ζημιών, επηρεάζοντας την κεφαλαιακή επάρκεια του Τραπεζικού Συστήματος.
Θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι είναι απολύτως θετικό το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει, μέχρι αυτή τη στιγμή, αποδειχθεί θωρακισμένο, έχει αντέξει στις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, έχει αντέξει στις «τρομοκρατικές επιθέσεις» και τα όργια φημών κατά των καταθετών, ενώ στην παρούσα φάση, τα κεφαλαιακά αποθέματα στο τραπεζικό σύστημα είναι επαρκή.
Σε αυτό, συνετέλεσε το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση φρόντισε έτσι ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ρευστότητα, επεκτείνοντας το γνωστό πακέτο των 28 δισ. ευρώ κατά 15 δισ. ευρώ στο σκέλος των εγγυήσεων. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν και είναι καθοριστικός και εξαιρετικά θετικός σ’ αυτή την κατεύθυνση, με την ανεπιφύλακτη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, παρέχοντας απεριόριστη ρευστότητα.
Οι πολιτικές στήριξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, -βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας-, η διασφάλιση της βιωσιμότητας, της ρευστότητας, της σταθερότητας και της προοπτικής του, πολιτικές στις οποίες εντάσσεται και η Ίδρυση του Ταμείου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και επηρεάζουν άμεσα την προοπτική και τύχη της ελληνικής οικονομίας, και του κάθε Έλληνα πολίτη.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί ένα δίχτυ ασφάλειας για τις ελληνικές τράπεζες, ένα εργαλείο, επταετούς ζωής, για να μπορέσει να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σ’ αυτή τη δύσκολη καμπή. Δεν αποτελεί εργαλείο ρευστότητας και δε στοχεύει στην προστασία των κερδών των τραπεζών, στην προστασία των συμφερόντων των μετόχων, αλλά, αποκλειστικά και μόνο, στην προστασία της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Τι είναι και πως θα λειτουργεί το υπό ίδρυση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:
- Θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα λάβει 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά το πέρας της επταετίας, το κεφάλαιο και η περιουσία του Ταμείου περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
- Θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, παρέχοντας κεφαλαιακή υποστήριξη στις τράπεζες, εάν και εφόσον χρειαστεί. Πρόκειται για ένα λειτουργικά ανεξάρτητο Ταμείο, τη διοίκηση του οποίου θα αναλάβουν άτομα με αναγνωρισμένο κύρος και εμπειρία στα χρηματοπιστωτικά θέματα, τα οποία θα διοριστούν από τον Υπουργό Οικονομικών, κατόπιν εισηγήσεως του Διοικητή της ΤτΕ.
- Θα διαθέτει σημαντικές αρμοδιότητες και εξουσίες, ενώ η στήριξη των τραπεζών θα πραγματοποιείται κάτω από εξαιρετικά αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
- Η συμμετοχή μιας τράπεζας στο Ταμείο θα γίνεται κατόπιν υπόδειξης της ΤτΕ, ή υποβολής αιτήματος από την ίδια την τράπεζα, το οποίο η ΤτΕ υποστηρίζει, και θα ενεργοποιείται, όταν δεν καλύπτονται οι ελάχιστες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν καθοριστεί από την ΤτΕ, σύμφωνα με το Ν.3601/2007, και εφόσον έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης της από τους ίδιους τους μετόχους ή από άλλο επενδυτή.
- Η διαδικασία ένταξης του πιστωτικού ιδρύματος στο Ταμείο γίνεται υπό αυστηρά διατυπωμένα προαπαιτούμενα κριτήρια και προϋποθέσεις.
- Η προσφυγή στο Ταμείο θα είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη απόφαση, καθώς οι μέτοχοι θα παραχωρήσουν στο Ταμείο αποφασιστικής σημασίας εξουσίες. Στις εξουσίες του Ταμείου ενδεικτικά περιλαμβάνονται: η υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ο διορισμός εκπροσώπου του στο Δ.Σ., το δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αναφορικά με την επιχειρηματική στρατηγική, την απόδοση μερισμάτων, τα θέματα μισθοδοσίας, ρευστότητας και διαχείρισης ενεργητικού παθητικού κ.λ.π., προκειμένου
να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταθετών και η εύρυθμη λειτουργία του, την απαίτηση από την ΤτΕ να του παρέχει κάθε πληροφορία απαραίτητη για την ολοκλήρωση του σκοπού του, και η πρόβλεψη της προνομιακής ικανοποίησης έναντι όλων των άλλων μετόχων, σε περίπτωση εκκαθάρισης του ιδρύματος.
- Το Ταμείο υποχρεούται να τηρεί λογαριασμούς αποθεματικών και να δημοσιεύει τα κέρδη και τις ζημίες του, που προσδιορίζονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα χρηματοοικονομικής Αναφοράς. Επίσης, εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση των οικονομικών του καταστάσεων, οφείλει να μεταφέρει το σύνολο των διανεμόμενων κερδών στο ελληνικό Δημόσιο ως έσοδο για τους σκοπούς του γενικού προϋπολογισμού του κράτους.
Κύριε πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όλοι μας επιθυμούμε το τραπεζικό σύστημα αρωγό στην μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό δεν συνεπάγεται, βέβαια, μόνο δικαιώματα, συνεπάγεται και υποχρεώσεις.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανταποκριθεί το ίδιο στις προκλήσεις των καιρών, που δεν είναι άλλες από τη διασφάλιση της κεφαλαιακής του επάρκειας και επαρκούς ρευστότητας, τη διοχέτευση της ιδιωτικής αποταμίευσης στις πιο αποδοτικές χρήσεις, και την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στη δύσκολη αυτή συγκυρία…»

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΠΟΕ ΟΤΑ: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό


Τέλος η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να προβάλλουν ταυτόχρονα και τα ιδιαίτερα κλαδικά τους αιτήματα με κύρια αιχμή:
Την υπογραφή Σ.Σ.Ε. με στόχο το σπάσιμο της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης και την επέκτασή της σ’ όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας ή φορέα απασχόλησης.
Την τακτοποίηση του προσωπικού όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Την κατάργηση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους και του προσωπικού στους Δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α., ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς και την διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων με την καταγγελία όλων των συμβάσεων για την ανακύκλωση και την μεταφορά της αρμοδιότητας αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Συνάδελφοι,
Τα ζητήματα αυτά θα είναι και ζητήματα πρώτης προτεραιότητας αμέσως μετά το καλοκαίρι, όπου θα πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή της αντιπαράθεσής μας με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ Β.Α.Ε. ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ…
ΕΝΩΤΙΚΑ, ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Τσούνης

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η Δημόσια Διοίκηση εκτός από αντιπαραγωγική είναι καί επικίνδυνη


Μέ ευθύνη σύνολης τής τότε Πολιτικής Ηγεσίας, Ούτε αυτός ο Νέος Οργανισμός Λειτουργίας θεσπίσθηκε, Ούτε, ως είναι φυσικό, έγιναν οι υπερπολύτιμες αυτές προσλήψεις, πού θά έφερναν τήν λειτουργία τού νοσοκομείου σέ Ευρωπαϊκά θέσμια.
Ο τότε Πρωθυπουργός, Καθηγητής όχι μόνον στό Πα.Πει. (συντομογραφικά η ονομασία τού Πανεπιστημίου Πειραιώς), αλλά καί άριστος Καθηγητής καί τού Υπουργού Οικονομίας κου Χριστοδουλάκη στήν έντεχνη παραποίηση - αλλοίωση τών ελληνικών οικονομικών μεγεθών καθώς καί στήν κατά συρροήν λήψη δανείων μέ όχι καί τόσο καλούς όρους, εγκαινίασε μέ πάρα πολλές πλαστικές σημαιούλες τό νέο νοσοκομείο.
Μετά τήν ανάληψη τών καθηκόντων μου, ένας από τούς τεθέντες στόχους ήταν η απόκτηση Νέου Οργανισμού Λειτουργίας γιά νοσοκομείο 100 κλινών πού εδρεύει σέ χώρα τής Ευρ. Ενώσεως (καί όχι στήν Ζιμπάμπουε, εάν δέν τήν προσβάλλω κιόλας αυτήν τήν χώρα!).
Ευτύχησα νά έχω τήν αμέριστη καί αταλάντευτη υποστήριξη τού τότε Υπουργού Υγείας κ. Νικ. Κακλαμάνη, καί αποκτήθηκε αυτός ο Νέος Οργανισμός Λειτουργίας, μέ 125 επιπλέον θέσεις εργασίας. Μεταξύ αυτών καί οι 3 προαναφερθείσες.
Μέ μεταγενέστερη προσθήκη μπήκαν στόν Οργανισμό Λειτουργίας επιπλέον 8 θέσεις πού πρότεινα, 2 εκ τών οποίων αφορούν Χημικό-Βιοχημικό-Βιολόγο.
Στίς αμέσως επόμενες 2 προκηρύξεις (3Κ/2007 & 6Κ/2007) συμπεριλάβαμε τήν κάλυψή τους.
Απεχώρησα από τό Γ. Ν. Θηβών τόν Απρίλιο τού 2008.
Στήν συνέχεια, ενώ προσελήφθησαν (καί άλλαξαν ουσιωδώς τήν εποχή τού αραμπά μέ τήν εποχή τών δορυφόρων) αναλαβόντες υπηρεσία,
- καί ο Οικονομολόγος, μέ 3ετή εμπειρία σέ διεθνή λογιστικά πρότυπα (όπως ζήτησα καί μπήκε ως προϋπόθεση στήν προκήρυξη τού Α.Σ.Ε.Π.),
- καί ο Μηχανολόγος Μηχανικός
Δέν προσελήφθη κανείς Χημικός-Βιοχημικός-Βιολόγος καί δέν ανέλαβε υπηρεσία μέχρι σήμερα, παρά τό ότι τό Α.Σ.Ε.Π. μέ τήν οριστικοποίηση τών διοριζομένων τής 3Κ/2007 στίς 29-9-2008 τοποθετούσε συνάδελφο στό Γ. Ν. Θηβών. Η πρώτη διορισθείσα αποποιήθηκε τόν διορισμό, αλλά δέν αντικαταστάθηκε έως τώρα...
Τότε συνέβαινε (καί μάλλον αυτό συμβαίνει καί σήμερα) ο πίνακας επιλαχόντων διαγωνισμού τού Α.Σ.Ε.Π. νά έχει 2ετή ισχύ. Δηλαδή, έχουν απομείνει πλέον μόνον 2,5 μήνες γιά τήν τοποθέτηση κάποιου στήν αδικαιολογήτως παραμένουσα κενή θέση. Δέν είναι αμαρτία νά χαθεί αυτή η θέση, γιά τήν οποία υπάρχουν κρατημένα, στόν Κρατικό Προϋπολογισμό, χρήματα τών μισθών της ?
Σάς προτείνω νά εξετάσετε λεπτομερώς τό όλο ιστορικό τού θέματος,
Α. καί εντός Γ. Ν. Θηβών,
Β. καί εντός Α.Σ.Ε.Π.,
Όχι μόνον (ή τόσο) γιά τήν επιβολή ποινών σέ όποιους υπολειτούργησαν, είτε τυχαία είτε σκόπιμα, Αλλά, Καί γιά νά μεταβάλλετε ό,τι αποδεικνύεται δυσλειτουργικό καί μπορείτε.
Παραμένω βεβαιότατα στήν διάθεσή σας, εάν στήν λογική σας είναι νά ακούσετε αποστάγματα εμπειρίας από τεχνοκρατική οπτική γωνία καί όχι από τό πρίσμα ενός κομματικού αφισσοκολλητή...
Ξενοφών Καραγεωργίου, Χρυσ. Σμύρνης 184, Βύρωνας, 16232,
Τέως Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Θηβών
Πρός τήν
Κα Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργό Υ. & Κ.
Κοινοποίηση
Πρόεδρο & Μέλη Διοικούσας Επιτροπής Ενώσεως Ελλήνων Χημικών, info@eex.gr
Πρόεδρο & Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Βιομηχανίας & Επιχειρήσεων, psxbe@eex.gr
Συντακτική Επιτροπή «Χημικών Χρονικών», chemchro@eex.gr

Σε αναβρασμό για το «Βοήθεια στο σπίτι» στη Βοιωτία


Εν όψει της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου «Καλλικράτης» θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου επιβάλλεται η προώθηση και επίτευξη ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις υπηρεσίας πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας.
Το Σωματείο ΒσΣ του Ν. Βοιωτίας μέσα από την πολύχρονη εμπειρία των εργαζομένων που υπηρετούν στις δομές αυτές και καταγράφοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν καταθέτει τις προτάσεις του ελπίζοντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής, που είναι οι εξής:
- Δημιουργία Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο με τμήματα Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας και νομοθετική ρύθμιση για την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που ήδη εργάζεται στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, κ.α.)
- Σχεδιασμός, εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών των δομών βάσει των νέων αναγκών που θα προκύψουν από την ενοποίηση των Δήμων.
- Συγχρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών από την κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ.
Τελειώνοντας αναφέρουμε ότι το ΒσΣ αποτελεί μία κατεξοχήν δομή ανοιχτής περίθαλψης, συνδέεται με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο περιβάλλον όπου έχει επιλέξει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και επίσης, συνδέεται με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της ανοιχτής.
Η κάλυψη των ατόμων της τρίτης ηλικίας, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, αφού υπολογίζεται ότι το 2030 στην Ευρώπη τα άτομα άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν σύμφωνα με έρευνες στο 21% του πληθυσμού.
Θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Αποτελεί καταλληλότερο πεδίο ανάπτυξης και έκφρασης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στη σημερινή συγκυρία η χρηματοδότηση των δράσεων αυτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεν μια πραγματικότητα, πρέπει όμως να αλλάξει , και για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση.
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας
Παπαϊωάννου Λουκία Κοσμίδης Κων/νος
Όπως μας πληροφόρησε η κ. Αγάτσα, με δελτίο τύπου, κατάθεσε Αναφορά στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και σύμφωνα με το υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων Νομού Βοιωτίας.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αδειοδότηση Δημόσιων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Σε συνέχεια της επιστολής σας με αριθ. πρωτ. ΔΥΓ2/Γ.Π.60846 θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.
Όπως είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρωτίστως στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, το θέμα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός Δήμου Θήβας & βιολογικός Νοσοκομείου Θηβών) παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια.
Είναι γνωστό ότι το Νοσοκομείο της Θήβας, το οποίο είναι στην δικαιοδοσία του Υπουργείου σας, δεν διαθέτει μέχρι σήμερα περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς για την έκδοσή της απαιτείται η διοχέτευση των προεπεξεργασμένων λύματων του στην μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Θηβαίων, η οποία όμως δεν μπορεί να τα δεχτεί καθώς δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τον Οκτώβριο του 2008, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 72.000€ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο επιθεωρητών διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι το Γ.Ν. Θηβών δεν έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά καθώς και ότι τα απόβλητα μετά την έξοδό τους από τη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού διατίθενται επιφανειακά στο έδαφος.
Γνωστό είναι επίσης ότι την Υγειονομική διάταξη Α5/2280/83 εξέδωσε το Υπουργείο σας χωρίς την συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ).
Είναι τέλος γνωστό ότι στις 3 Φεβρουαρίου 2010 στα γραφεία της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου σας, παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών (Υπουργείο Υγείας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Βοιωτίας, Δήμος Θηβαίων και οι υπεύθυνοι των φορέων που διαχειρίζονται τα έργα), συμφωνήθηκε η προώθηση από πλευράς του Υπουργείου σας της τροποποίησης της Υ.Δ Α5/2280/83.
Με βάση αυτήν την συμφωνία προωθήσαμε κείμενο τροποποίησης κοινής αποδοχής. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμφωνηθέντα σήμερα η προαναφερόμενη Υ.Δ θα έπρεπε να είχε ήδη τροποποιηθεί.
Δεν μας είναι γνωστό τι μεσολάβησε, από τις 3 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα και το Υπουργείο σας υπαναχώρησε στα συμφωνημένα.
Η παρούσα Δημοτική αρχή προσπαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να δώσει λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα, αυτήν της αδειοδότησης 4 έργων Δημόσιας & Κοινής ωφέλειας (βιολογικός καθαρισμός Δ. Θήβας, βιολογικός καθαρισμός Νοσοκομείου Θηβών, Δημοτικά Σφαγεία Θήβας και ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Βοιωτίας).
Εκτιμούμε ότι και το Υπουργείο σας θα έπρεπε να έδειχνε ενδιαφέρον τουλάχιστον για την αδειοδότηση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού του Νοσοκομείου, του οποίου έχει την ευθύνη λειτουργίας του, αντί αυτή να λειτουργεί παράνομα και να διαθέτει τα ακατέργαστα λύματα στο περιβάλλον.
Η θέση μας ήταν και είναι ότι η Υ.Δ Α5/2280/83, δίνει την δυνατότητα να αδειοδοτηθεί το σύνολο των έργων, χωρίς αυτή να τροποποιηθεί.
Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε, στην διασταλτική ερμηνεία που δόθηκε, να προχωρήσει η διαδικασία για την τροποποίηση της Α5/2280/83 την οποία εισηγήθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αποδεχθήκατε εσείς.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο απευθύνετε με την επιστολή σας το ερώτημα, έχει ήδη εκδώσει περιβαλλοντικούς όρους για το βιολογικό καθαρισμό του Δ. Θήβας και είναι αναρμόδιο για τις περεταίρω αδειοδοτήσεις των έργων, οι οποίες έχουν σταματήσει από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου σας λόγω της ερμηνείας της Υ.Δ Α5/2280/83.
Κύριε Γενικέ,
Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την οριστική επίλυση της αδειοδότησης των 4 Δημόσιων έργων.
Για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες θα είμαστε στην διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ
Κοινοποιείται :
- κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κα Φώφη Γεννηματά, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κα Βασιλική Καραούλη, Προϊσταμένη Δ/νσης Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος
- κ. Κλέαρχο Περγαντά, Νομάρχη Βοιωτίας
- κ. Ιωάννη Τσιγαρίδα, Αντινομάρχη Βοιωτίας
- κ. Παναγιώτη Ρουσέτη, Δ/ντη Ανάπτυξης Νομαρχίας Βοιωτίας
- κ. Λουκά Γεωργίου, Δ/ντη Υγείας Νομαρχίας Βοιωτίας
- Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε
- Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
- Γενικό Νοσοκομείο Θηβών

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

…πριν ψηφίσουν να διαβάσουν τα βιβλία του Αλέξη Μητρόπουλου…


Σας μεταφέρω ξανά τον υπότιτλό του: ’’Το ζήτηµα είναι μεγάλο : η αντίσταση στην κατεδάφιση του Κοινωνικού Κράτους προσλαμβάνει το χαρακτήρα υπαρκτικού καθήκοντος. Οι νέοι τρόποι ζωής που µας προσφέρονται στοχεύουν στο να καταστήσουν την επιβίωση του καθενός µας προσωπικό διακύβευμα. Σταδιακά και ανεπαίσθητα, µε παραπλανητικούς ευφημισμούς και επίκληση υπερτέρων αρχών, άνευ περιεχομένου , µας οδηγούν στην εκδοχή του «πρωτανθρώπου», που, έρηµος και µόνος, είναι υποχρεωμένος να αντιμάχεται τους κινδύνους της ζωής µέχρις εσχάτων. Αυτή την πιθανή, όσο ποτέ άλλοτε, εξέλιξη στα νεότερα χρόνια ο κοινωνικός Άνθρωπος δεν πρέπει να την επιτρέψει. Οφείλει να υπερασπίσει τις θεμελιωτικές βάσεις της κοινωνικής συνύπαρξης. Δεν είναι απλώς ζήτηµα κοινωνικού πολιτισμού . Είναι ο λόγος ύπαρξης Κοινωνίας’’.
Τρείς δεκαετίες πριν ο ηγέτης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ εγκαθίδρυσε το κοινωνικό κράτος , που στην διαδρομή του χρόνου και την παρέμβαση συντεχνιών εκτροχιάσθηκε . Η επαναφορά του καθυστέρησε και σήμερα χωρίς ψηλάφηση του σφυγμού της κοινωνίας , δίχως άρση υπερβολών , αδικιών ,ανισοτήτων , έχει αρχίσει η κατεδάφιση και η ανασύνταξή του υπό τους γνωστούς καταναγκασμούς και με αγοραία αντίληψη. Το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου μετά από μια περίοδο με παλινωδίες και «σκληρές μάχες» με την τρόικα, παρά τα κάποια θετικά στοιχεία του, αποτελεί ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις . Με μόνιμη την επωδό της δέσμευσης από το μνημόνιο: Μειώνει ( τις κύριες συντάξεις μελλοντικών αλλά και ήδη συνταξιούχων, τις συντάξεις χηρείας, την αποζημίωση των απολυμένων ).
Αυξάνει ( το ποσοστό των απολύσεων , τα έτη ασφάλισης σε 40, τα όρια ηλικίας έως και 15 χρόνια).
Περικόπτει ακόμη και καταβαλλόμενες επικουρικές στις περιπτώσεις ελλειμματικών Ταμείων. Καταργεί (ουσιαστικά τη διαιτησία καθώς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις – συμβάσεις, την 13η και 14η σύνταξη). Ανατρέπει κατακτήσεις μιας εκατονταετίας. Καταδικάζει τις επόμενες γενιές σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και σε συντάξεις πείνας. Με απτό παράδειγμα την πρόσφατη απόλυση εργαζόμενης στην αλυσίδα υποδημάτων Voi Noi Λιβαδειάς , φαίνεται ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις επιτίθενται απροκάλυπτα σε αμοιβές , συλλογικές συμβάσεις και νόμους . Η αποδοχή του μνημονίου και η ψήφισή του από την βουλή δυστυχώς αποτελεί οιονεί εκχώρηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας. Αν οι βουλευτές έχουν εν μέρει το ελαφρυντικό ότι δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να το αναλύσουν σε βάθος , οι υπουργοί που το διαπραγματεύτηκαν έχουν τεράστια ευθύνη . Θα πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε ότι οι βουλευτές σύμφωνα με το Σύνταγμα έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση (άρθρο 60). Είναι υπόλογοι στους πολίτες που τους ψήφισαν με βάση τις παρακάτω συγκεκριμένες προς υλοποίηση προεκλογικές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό:
• Ενίσχυση της προστασίας του εργαζόμενου με την επανασύσταση και εκσυγχρονισμό των μηχανισμών εποπτείας της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας
• Πάταξη της αδήλωτης εργασίας
• Ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ενοικίαση των εργαζομένων
• Κατάργηση των νόμων της Ν.Δ που φαλκιδεύουν την συλλογική αυτονομία, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα • Ενίσχυση του συστήματος προστασίας των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις
• Επέκταση των θεμελιωδών εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας για κάθε μορφή απασχόλησης
• Θέσπιση με απόλυτη συνέπεια ενιαίων κανόνων για τις υποχρεώσεις του κράτους, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων
• Επαρκή χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού συστήματος
• Κατάργηση των διατάξεων που ψήφισε η Ν.Δ και προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και την μείωση των συντάξεων
• Ενίσχυση της συμμετοχής του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση. Να προσδιορίσουν λοιπόν την στάση τους στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο αφού αντλήσουν αδιάσειστα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα από τα βιβλία του Αλέξη Μητρόπουλου

“Synergassia” Invest in Greece και Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Ομιλίες παρέθεσαν επίσης ο κος Γ. Κανελλόπουλος, Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δρ. Γ. Αγερίδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, ο κος Λ. Μητρόπουλος, εκπρόσωπος του ΕΟΤ, ο κος Λ. Καράτζαλης, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Βοιωτίας, ο κος Κ. Τσιληλής, μέλος του Δ.Σ. την Ένωσης Οινοπαραγωγών και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευρυτανίας, κκ. Α. Διαμαντάρας, Π. Αιγνιάδης και Χ. Αρβανίτης, αντίστοιχα.
Αμέσως μετά, στο πλαίσιο των επιτόπιων επισκέψεων σε πρότυπες βιομηχανίες της Περιφέρειας, οι ξένοι Διπλωμάτες επισκέφθηκαν το «Κτήμα Χατζημιχάλη» στην Κοιλάδα της Αταλάντης - ένα σύνθετο όσο και μοναδικό αμπελοοινικό μωσαϊκό συνολικής έκτασης 2.200 ιδιόκτητων στρεμμάτων -, την «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ» - εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο Επιχειρήσεων Μυτιληναίος και η οποία αξιοποιεί τα Ελληνικά κοιτάσματα βωξίτη για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου - και τον Όμιλο Εταιρειών «SABO SA» - μια Ελληνική κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανημάτων κεραμοποιίας και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Στη συνέχεια του προγράμματος, την Παρασκευή 2 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις 40 περίπου επιχειρηματιών με κάθε έναν από τους 22 Διπλωμάτες, με στόχο τη διερεύνηση δυνατότητας συνεργασίας των Ελληνικών με ξένες εταιρείες των χωρών που αντιπροσωπεύονταν, αλλά και την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς των χωρών αυτών. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών αναμένουμε να καταγραφούν σύντομα. Η επιτυχία τους ωστόσο, αποτυπώνεται καταρχήν στις δηλώσεις των συμμετεχόντων που ενδεικτικά αναφέρουν, ότι το όφελος από την αποστολή στη Στερεά Ελλάδα είναι σημαντικό και αμφίδρομο.
Ο κ. Χρήστος Αλεξάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Invest in Greece σημειώνει: «Το πρόγραμμα Synergassia ταξίδεψε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως αποτέλεσμα της ήδη άριστης συνεργασίας που είχαμε με την Περιφερειάρχη, κα Διαμαντοπούλου, για την προετοιμασία της πρόσφατης επιτυχημένης συμμετοχής της Περιφέρειας στο 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference) στο La Baulle της Γαλλίας. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η συνεργασία αυτή θα ενταθεί και μαζί θα φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας. Ευχαριστώ θερμά την Περιφερειάρχη και ασφαλώς, τους Διπλωμάτες για μία ακόμα επιτυχημένη αποστολή.»
----------------------------------------------------------------------------------------
Η εταιρεία Invest in Greece Α.Ε. είναι ο επίσημος φορέας προσέλκυσης, προώθησης και υποστήριξης επενδύσεων στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στόχος της εταιρείας είναι να λειτουργεί ως βασικός πυλώνας εξωστρέφειας για την Ελλάδα και ως αποτελεσματικός συνεργάτης των επενδυτών. Προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες που καλύπτουν όλα τα στάδια μιας επένδυσης, παρέχοντας σε υπάρχοντες και δυνητικούς επενδυτές πληροφόρηση για συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ομιλία της Γ.Γ Περιφέρειας Στερεάς Κατερίνας Διαμαντοπούλου



Κύριε πρέσβη, κύριοι γενικοί γραμματείς, κύριοι εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι, κύριοι εκπρόσωποι της Invest in Greece, κύριοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, κυρίες και κύριοι.
Η τριήμερη επιχειρηματική επίσκεψη των 23 Πρέσβεων, Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους στη Στερεά Ελλάδα γίνεται σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση έδωσε μια σκληρή μάχη προκειμένου να σωθεί η χώρα και να αποκαταστήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Ήμασταν αναγκασμένοι να σώσουμε καταρχήν την Ελλάδα για να έχουμε στη συνέχεια το χρόνο να την αλλάξουμε.
Θα ήθελα γι' αυτό να μείνω σε δύο σημεία: πρώτον, στο γεγονός ότι, σήμερα, μιλάμε σε διαφορετική βάση, από εκείνη που ξεκινήσαμε πριν μερικούς μήνες. Έκλεισε ο κύκλος μιας πρώτης μεγάλης μάχης, αυτής που δώσαμε, προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί μόνη απέναντι στο πρόβλημά, στα πελώρια χρέη της, αλλά και τον πόλεμο που δεχόταν από τους κερδοσκόπους, να μη βρεθεί στην επώδυνη θέση να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Και άνοιξε ο νέος κύκλος μιας μεγάλης μάχης που έχουμε μπροστά μας, για να κάνουμε την οικονομία μας, τη χώρα μας, βιώσιμη και ανταγωνιστική ώστε να μπορούμε με σιγουριά και αισιοδοξία να ατενίζουμε το μέλλον.
Σήμερα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Το πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί ως κοινωνία. Με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, αλλά και με όπλο τις θυσίες και την αποφασιστικότητα των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.
Έτσι κερδίσαμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Γιατί δεν θα υπήρχε σήμερα μηχανισμός στήριξης, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί, αν ο Ελληνικός λαός δεν ήταν αποφασισμένος να κάνει δύσκολες θυσίες. Όμως, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, μια σειρά μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων έπρεπε να γίνουν, εφόσον όλοι διαπιστώναμε ότι το κράτος μας είναι γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και δύσκαμπτο , ότι το έπνιγε η διαφθορά και η σπατάλη, ότι η οικονομία μας βάδιζε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.. Πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορούμε μέσα στα επόμενα 3 χρόνια το ελληνικό πρόβλημα να το έχουμε μετατρέψει σε ελληνικό θαύμα, ένα θαύμα για το οποίο θα μιλούν οι εταίροι μας. Θα έχουμε μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.
Κατά συνέπεια, δουλειά μας, αναπτυξιακή μας προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες για να αναπτυχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, οι υποδομές, η φορολογική ασφάλεια, η σταθερότητα, η ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει πια το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας
Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και προωθούμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει έμφαση και προτεραιότητα στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας , στην πράσινη ανάπτυξη, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και κυρίως στις επενδύσεις οι οποίες παράγουν σταθερό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η καινοτομία, όπως και η ανάπτυξη της γνώσης, υστερεί. Όμως, στο υπέδαφος της κοινωνίας μας υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού. Πολλοί νέοι, πολλοί επιχειρηματίες, πολλοί επαγγελματίες αποτινάσσουν τα δεσμά της αδιαφορίας και της αβελτηρίας, αντιστέκονται στις σειρήνες των εύκολων επιλογών και διαπρέπουν με σκληρή δουλειά, φαντασία και συνέπεια. Νιώθουν πόσο αναγκαίο είναι να ξαναγίνουμε μία κοινωνία δράσης και δυναμικής προσαρμογής, ικανή να αναμετρηθεί με το μέλλον.
H εμπειρία άλλων χωρών έχει δείξει ότι μπορεί μία χώρα να πετύχει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, της οικονομικής εξωστρέφειας και αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης χωρίς να απαιτείται η μείωση του κόστους εργασίας σαν κυρίαρχο και μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και της ρευστότητας της αγοράς εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση.
Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, οι πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η έμφαση στην ποιοτική πλευρά της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε ακόμα και αν διατίθενται λιγότεροι πόροι απ’ ότι στο παρελθόν, η επίπτωσή τους να είναι η υψηλότερη δυνατή. Η δεύτερη είναι η θεσμική διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία ανεξάρτητα από τους πόρους που της αφιερώνονται.
Στον θεσμικό τομέα προωθούνται μια σειρά απαιτούμενων αλλαγών που αφορούν στην επιχειρηματικότητα όπως το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών με υπηρεσίες μίας στάσης όπου συγκροτείται ένα ευρύ δίκτυο εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, το οποίο αποτελείται από 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τα οποία συμπληρώνονται από 50 περίπου επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και 3.200 συμβολαιογράφους που λειτουργούν στη χώρα.
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που είναι έτοιμος και θα δώσει την κατεύθυνση της νέας εποχής.
Ειδικότερα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πήραμε μια σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων. Η αρχή έγινε με την παρουσία της Περιφέρειας, της πρώτης και μοναδικής από την Ελλάδα, στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου στο La Baulle της Γαλλίας. Εκεί με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας που πλαισίωναν την αποστολή προβάλλαμε τις δυνατότητες επενδύσεων στην περιοχή και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Σημαντικές ήταν και οι επαφές που είχαμε με την Υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου Raya Haffar El Hassan, πρώτη γυναίκα Υπουργό στον Αραβικό κόσμο, τον Francis Bailly Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της General Electric, τον David Fisher Πρόεδρο της Dynamic Architecture Group , τον Hermann Hauser Ιδρυτή της Amadeus Capital Partners Ltd , τον Gilles Miche Πρόεδρο της French Strategic Investment Fund και τον Raphael Goldstein υπεύθυνο του τομέα φωτοβολταικών του Γερμανικού Κέντρου Εμπορίου και Επενδύσεων αλλά και με άλλους επενδυτές. Συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας μας ήταν και η έκθεση προβολής του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Η έκθεση που είχε τίτλο Τόσα πολλά Τόσο κοντά πρόβαλε παράλληλα τις όμορφες γωνιές της Ρούμελης καθώς και τα ξεχωριστά προϊόντα του ευλογημένου αυτού τόπου.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν κοινό παρονομαστή τη βασική αρχή ότι πρέπει να λειτουργούμε με νέους και πρωτότυπους τρόπους. Να αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας έξω και πάνω από τα γραφειοκρατικά στερεότυπα. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, συνδιαλεγόμαστε και συνεργαζόμαστε με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Γιατί η λέξη κλειδί απέναντι στην κρίση είναι συνεργασία, όπως είναι και το όνομα της σημερινής πρωτοβουλίας. Ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει την αρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της Στερεάς Ελλάδας και των χωρών που οι εκπρόσωποι τους μας τιμούν με την παρουσία τους. Εύχομαι τέλος σε όλους εσάς , τους διπλωμάτες, τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας που μας τιμάτε με την παρουσία σας οι επόμενες δύο ημέρες να είναι ευχάριστες και δημιουργικές.
Να χαράξουμε νέα μονοπάτια συνεργασίας και να τα περπατήσουμε μαζί.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού Β΄ τάξης


Σημειώνεται ότι ο απαιτούμενος χρόνος άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού για τους κατόχους αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου στη Λογιστική – Ελεγκτική, Εσωτερικό Έλεγχο, Κοστολόγηση και Διοίκηση Επιχειρήσεων μειώνεται για χρόνο ίσο προς τη διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του τίτλου τους με τη προυπόθεση ότι αποκτήθηκε στο χρονικό διάστημα που κρίνεται για την αναβάθμιση.
2. Οι αιτήσεις συμμετοχής με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ, Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, και στα γραφεία των εδρών των Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΕΕ, μέχρι την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 15.00.
3 .Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν:
α. φωτοτυπία της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού Β΄ τάξεως, η οποία πρέπει να είναι σε ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 6 του Ν. 3470/2006 (το δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας να ισχύει μέχρι 31.3.2011)
β. τα σχετικά έγγραφα για την απόδειξη της απαιτούμενης προϋπηρεσίας στην άσκηση επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού Β΄ Τάξεως και ειδικότερα:
Για τους μισθωτούς:
-βεβαίωση εργοδότη,
- αντίγραφο κάρτας ενσήμων IKA ή αποσπάσματα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης ΙΚΑ ή βεβαιώσεις εργοδότη για την απόδειξη της ασφάλισης θεωρημένες από το ΙΚΑ ή αντίγραφο λογαριασμού ασφαλισμένου ΙΚΑ
- βεβαίωση Επιθεώρησης Εργασίας ή αντίγραφο της κάρτας πρόσληψης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό με το οποίο να αποδεικνύεται η ειδικότητα του λογιστή ή βοηθού λογιστή (τα εν λόγω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται στην περίπτωση που προσκομίζεται αντίγραφο λογαριασμού ασφαλισμένου ΙΚΑ )
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- επικυρωμένο αντίγραφο της έναρξης επιτηδεύματος
- αντίγραφα εκκαθαριστικών ή δηλώσεων εισοδήματος
γ. ποσό 117 €
δ.2 φωτογραφίες
4. Το λεπτομερές πρόγραμμα των επιμορφωτικών σεμιναρίων (θεματολογία – διάρκεια), η ακριβής διεύθυνση των τόπων διεξαγωγής των σεμιναρίων και ο πίνακας των δικαιουμένων συμμετοχής στα επιμορφωτικά σεμινάρια θα αναρτηθούν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ και στα κατά τόπους γραφεία των εδρών των Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΕΕ καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΕΕ: www.oe-e.gr
Για τους αποκλειομένους θα αναρτηθούν επίσης οι σχετικοί πίνακες.
Ο Πρόεδρος του ΟΕΕ
Πελοπίδας Καλλίρης


«Βελτιώσεις της Ποινικής Νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες, πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων»


Η τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης που διέπουν τον κολασμό του ανήλικου δράστη επιβάλλεται στο μέγιστο βαθμό, διότι στον ανήλικο η ποινή δεν έχει χαρακτήρα ανταποδοτικό, αλλά παιδαγωγικό. Με τις μέχρι σήμερα διατάξεις (αρθ.54 Π.Κ) εν πολλοίς παραβιάσθηκαν, ας μου επιτραπεί η έκφραση οι ως άνω αρχές, γιατί ρύθμιζαν π.χ την διάρκεια στέρησης της ελευθερίας στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων σε μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ότι στους ενήλικους δράστες, ακόμη και κατά παράβαση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.
Η εξέλιξη του ποινικού δικαίου των ανηλίκων σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τείνει σε εφαρμογή νέων τρόπων αντιμετώπισης της παραβατικότητάς τους, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, με δομές προνοιακού χαρακτήρα σε στάδια προγενέστερα του εγκλήματος όσο και σε επίπεδο καταστολής και επιμέτρησης των επιβλητέων ποινών, καθιερώνοντας μέτρα που αφορούν την δυνατότητα άσκησης όλων των δικαιωμάτων που έχει ο ανήλικος δράστης, όπως η ενίσχυση της νομικής τους θέσης καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας, την ακρόασή του ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα και του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, τον υποχρεωτικό διορισμό συνηγόρου, την εκπροσώπηση από συνήγορο σε πταισματικές και πλημμεληματικές πράξεις, στον περιορισμό της προσωρινής κράτησης, στην δυνατότητα της υπό όρους απόλυσής του, Μ.Ο.Κ.
Στο παρόν νομοσχέδιο πέραν των ανωτέρω, που νομοθετικά πλέον καθιερώνονται, καθοριστικό ρόλο επιτελούν σύγχρονες ποιοτικά παράμετροι, όπως ο διορισμός του Προέδρου Πρωτοδικών ως δικαστή ανηλίκων με αυξημένη εμπειρία, αυξημένο κύρος, εξειδίκευση, με αύξηση του ορίου ηλικίας των ανηλίκων από το 13ο έτος στο 15ο τόσο για την προσωρινή τους κράτηση, όσο και στον περιορισμό τους σε ειδικό κατάστημα κράτησης εφόσον η πράξη του εμπεριέχει στοιχεία βίας, στρέφεται κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας και αποτελεί μέρος ευρύτερης εγκληματικής δραστηριότητας.
Εξάλλου με το παρόν νομοσχέδιο νομοθετείται σαφώς και ορισμένως ότι επί ανηλίκων δεν τηρείται η διαδικασία του αυτοφώρου, κάτι που εφάρμοζε έως σήμερα και η πάγια δικαστηριακή πρακτική.
Λόγω του πρωτοποριακού και ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του παρόντος νομοσχεδίου η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις εκσυγχρονισμένες ευρωπαϊκές χώρες που ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο, σέβονται τα δικαιώματα, του, μάχονται για την επικράτηση του καλού και δικαίου και υπηρετούν την ανθρώπινη ψυχή, ισχυροποιώντας την. Επιπλέον, το παρόν νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους και ιδιαιτερότητες που φέρει η νεαρή ηλικία των δραστών, το μεταβατικό στάδιο πρίν την ενηλικίωση, ο παρορμητισμός των πράξεων, ο αυθορμητισμός των κινήσεων, ο βαθμός ωριμότητάς τους, η απερισκεψία που συνοδεύει ασυνείδητα την ηλικιακή αυτή περίοδο αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαβιούν, δραστηριοποιούνται, αναπτύσσονται και ενδεχομένως θυματοποιούνται.
Γι’ αυτούς τους λόγους υιοθετούνται οι παραπάνω καινοτομίες-ακόμα και για την ευρωπαϊκή έννομη τάξη- ρυθμίσεις, χωρίς να θίγεται η λογική, η δομή και η συστηματική ενότητα και συνέπεια των διατάξεων της κωδικοποιημένης ποινικής νομοθεσίας, δηλαδή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις στοχεύουν στην προοπτική μιας νομικά ορθότερης και κοινωνικά αποδεκτής αντιμετώπισης των ανήλικων παραβατών.
Εξάλλου, εξαιρετικής σημασίας στο παρόν νομοσχέδιο κρίνεται ο επανακαθορισμός και η διεύρυνση του σκοπού των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων, με στόχο την των παροχή ψυχολογικής στήριξης τόσο στους ανήλικους όσο και στις οικογένειες τους από ειδικούς με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.
Σημαντικές, σύγχρονες και αποτελεσματικές ως προς την πρόληψη, προστασία και παρακολούθηση των ανηλίκων είναι οι προς ψήφιση διατάξεις που αφορούν τον προληπτικό εγκλεισμό των ανηλίκων σε ιδρύματα αγωγής κατά βελτίωση του Ν.2298/1995.
Παράλληλα, μεγάλη καινοτομία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί η σύσταση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α) για την υποστήριξή του οποίου προβλέπεται η επιπλέον σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων, η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρμόδιο Υπουργό, θα παρακολουθεί το έργο των Εταιρειών Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) και θα συνεργάζεται τόσο με ιδιωτικούς όσο και με δημόσιους φορείς.
Το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στις μέρες μας κι εμείς πρέπει να είμαστε σε θέση να αναζητούμε νέες προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Οι νέοι πρέπει να τυγχάνουν των καλύτερων δυνατών συνθηκών κράτησης, να προωθούνται στα πιο οργανωμένα και σύγχρονα ειδικά καταστήματα σωφρονισμού καθώς σε αυτή την ηλικιακή περίοδο που βρίσκονται διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά τους, προδιαγράφεται το μέλλον τους και κατά συνέπεια και το μέλλον της κοινωνία μας.
Γιατί βεβαίως δεν πρέπει να μας διαφεύγει η διαπίστωση ότι ο εγκλεισμός επαυξάνει τον κίνδυνο της υποτροπής, επιτείνει τον στιγματισμό, εμποδίζει την ομαλή του επανένταξη, και θέτει το νέο στο περιθώριο.
Χρήσιμος λοιπόν θα ήταν κι ένας δημόσιος διάλογος για το είδος του σωφρονιστικού συστήματος που θέλουμε για να επισημανθεί κατά πόσο η σημερινή λειτουργία είναι όντως ενδεδειγμένη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η εξέλιξη της κοινωνίας μας απαιτεί διαρκή εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του δικαίου των ανηλίκων και την διαρκή παρουσία της κρατικής φροντίδας. Ιδιαίτερα τώρα που η χώρα διέρχεται αυτήν την πρωτόγνωρη οικονομική, αξιακή, πολιτική και κοινωνική κρίση. Κρίση που διογκώνει αναπόφευκτα και την κρίση μέσα στην οικογένεια, και αυξάνει περιστατικά βίας και σκληρότητας με ανήλικα θύματα και θύτες.
Η σύγχρονη πολιτεία πρέπει ν’ αγρυπνά αφενός μεν τιμωρώντας τους ανήλικους δράστες με σύνεση και προοπτική μιας δεύτερης ευκαιρίας, αφετέρου να παρέχει την φροντίδα της όταν αυτή δεν την παρέχει το περιβάλλον τους.
Το παρόν νομοσχέδιο σήμερα σε αυτό ακριβώς στοχεύει, γι’ αυτό και σας καλώ να το υπερψηφίσουμε.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Για να ελπίζουμε ξανά


Πρέπει να ικανοποιεί το χρέος της. Διαφορετικά και εδώ σταματάει η δική μου προσέγγιση προτείνουμε τη λογική της στάσης πληρωμών, δηλαδή για δέκα με δεκαπέντε χρόνια να ζούμε με ό, τι παράγουμε και προφανώς από αυτά να χρηματοδοτήσουμε και την ανάπτυξη της χώρας. Κοντολογίς, πρότυπο της ζωής μας θα είναι η Κούβα, και η Αλβανία πριν την κατάρρευση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού.
Με τις παραδοχές αυτές. Είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή, και δεν είναι επαρκή γιατί όσο και εάν διασφαλίζουν δημοσιονομική σταθερότητα, που τη χρειαζόμαστε, δεν εξασφαλίζουν αναπτυξιακή πολιτική.
Για να βγούμε από την κρίση απαιτείται εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.. Γιατί με αυτόν τον τρόπο πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα πετύχουμε την παραγωγή πλούτου. Όσο δεν παρουσιάζεται ένα σχέδιο ελπίδας, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος οι θυσίες του Ελληνικού Λαού να είναι μάταιες.
Για να υπάρξει εθνικό σχέδιο, χρειάζεται να διατυπωθεί η νέα μεγάλη ιδέα στην οποία θα συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές – παραγωγικές και εργασιακές δυνάμεις του τόπου. Το σχέδιο πρέπει να ορίζει τα βάρη που θα επωμιστούμε όλοι μας και όχι μόνο τα συνήθη υποζύγια, θα προβλέπει τις ωφέλειες και τέλος θα προβλέπει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος για να μπορέσει να είναι αυτό η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εθνικού σχεδιασμού, είναι οι βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Μία βαθιά συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα εμβαθύνει τη δημοκρατία, και θα προβλέπει και διασφαλίζει τη συλλογική και δημοκρατική λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Των βασικών δηλαδή εργαλείων σήμερα άσκησης και εφαρμογής πολιτικής,
Ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου, χωρίς να σημαίνει ότι σε όλα όσα κάνει κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία που πρέπει να πάρει η χώρα. Και αυτό γιατί είναι ο μόνος Έλληνας Πολιτικός που διαθέτει παγκόσμια εμβέλεια και κύρος. Έχει τη δυνατότητα να κάνει τομές και ρήξεις, να πάρει αποφάσεις με κόστη, συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με ό, τι κάνει. Διαθέτει τη δημοκρατική κουλτούρα που απαιτεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.
Για αυτό το λόγο είναι υποχρέωσή μας η εποικοδομητική κριτική σε ό, τι κάνει και όχι να ρίξουμε πέτρες εναντίον του. Μη θεωρούν, βέβαια, κάποιοι ιδίως όψιμοι αριστεροί και επαναστάτες, ότι ο Ελληνικός Λαός δεν θα αναζητήσει σύντομα την υπευθυνότητα απέναντι στο λαϊκισμό και την αδιέξοδη προοπτική.
Πάντα έχω την πίστη ότι η Ελλάδα Μπορεί. Αρκεί να δράσουμε με σχέδιο και σύνεση και θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, πιο ισχυροί και πιο δυνατοί.
Γιώργος Σκλάβος
Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας

Εγκαίνια Διοικητηρίου και απολογισμός 8ετίας


Κινητήρια δύναμη αυτά τα χρόνια είναι η συμμετοχή, η στήριξη, η ενθάρρυνση, η αναγνώριση, ακόμα και η κριτική που οι φορείς και οι πολίτες μας έκαναν, για να κερδίσουμε το στοίχημα που είχαμε βάλει, να γίνει δηλαδή η Βοιωτία μια νέα δύναμη. Ένας Νομός σύγχρονος με δυναμική ανάπτυξης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας και όλους τους Βοιωτούς θερμά γι΄αυτό.
Όσα παρουσιάζονται σήμερα, είναι μια συνοπτική αναφορά των πιο σημαντικών παρεμβάσεων, που έγιναν πραγματικότητα κυρίως χάρη στη συναίνεση των Βοιωτών, τη δική μας συλλογική δουλειά και την αφοσίωση όλων στον κοινό μας στόχο για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη Βοιωτία. Ελπίζω κι εσείς να διαπιστώσετε ότι, η προσπάθειά μας, απέδωσε καρπούς. Άλλωστε εσείς και όλοι οι πολίτες, είστε ο τελικός κριτής του έργου μας.
Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Τα εγκαίνια του Διοικητηρίου Βοιωτίας, είναι για μας μια κορυφαία στιγμή. Είναι ένα έργο που μας συντρόφεψε σ΄όλη την πορεία της θητείας μας. Είναι ένα έργο – όνειρο δεκαετιών για τη Βοιωτία. Είναι ένα έργο – σημείο αναφοράς για το Νομό και για τη Λιβαδειά. Ετοιμάσαμε, λειτουργούμε και εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα όλης της Βοιωτικής κοινωνίας. Οι βουλευτές του Νομού, οι Δημοτικές Αρχές και οι φορείς του τόπου, από τη μεταπολίτευση και μετά, συντόνισαν τις προσπάθειές τους για να γίνει πραγματικότητα το Διοικητήριο. Οι προηγούμενοι αιρετοί Νομάρχες, ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης και ο Νίκος Στάμος έδωσαν μια νέα πνοή σ΄αυτό το έργο και συνέβαλαν μ΄όλες τους τις δυνάμεις στο ξεκίνημά του. Αυτή τη μέρα, έχουν και οι δύο το δικό τους ξεχωριστό κομμάτι, για την καθοριστική συμβολή τους σ΄αυτό το μεγάλο έργο.
Η επιλογή αυτής της κατασκευής έγινε με το Α΄Βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και με πλήρως τεκμηριωμένο σκεπτικό για την εξωτερική όψη και για τη λειτουργικότητα του κτιρίου. Πολλές και διαφορετικές απόψεις για την αισθητική του Διοικητηρίου έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό από μόνο του, υπογραμμίζει το πόσο αξιόκριτο και αξιοπρόσεκτο – άρα και σημαντικό - είναι αυτό το κτίριο για τη Βοιωτία.
Έφτασε τα 14.100.000 € ο προϋπολογισμός των δύο Διοικητηρίων Λιβαδειάς και Θήβας. Το κτίριο της Θήβας προηγήθηκε σε κατασκευή και λειτουργία, παρέχοντας, από τις αρχές του 2005, σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες. Η συγκεκριμένη κατασκευή της Λιβαδειάς, χρειάστηκε για να υλοποιηθεί 3 διαδοχικές φάσεις εργασιών. Είναι ένα έργο σύνθετο, με πολλές δυσκολίες, με ειδικά θέματα που χρειάστηκε να μελετηθούν και να ξεπεραστούν. Εγώ προσωπικά, οι συνεργάτες μας της εργολήπτριας εταιρείας ΕΥΒΟΚΑΤ, και τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, κάναμε κυριολεκτικά κάθε μέρα έναν αγώνα με το χρόνο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να πετύχουμε την εγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Νομαρχίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ενιαίους χώρους. Στο σημείο αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την προσήλωση που έδειξαν στο έργο και στην ποιότητά του. Ειδικά θέλω να ευχαριστήσω για τη συνδρομή τους όλους τους συνεργάτες και τον επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης, τον αρχιτέκτονα Τάσο Μπίρη, για τον οποίο επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια :
Ο Τάσος Μπίρης, μέχρι το 2009 καθηγητής συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και σήμερα ομότιμος καθηγητής, είναι ένα λαμπρό όνομα στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Με το γραφείο του, έχει εκτεταμένο μελετημένο και χτισμένο έργο, κυρίως μέσω βραβεύσεων σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Αξίζει να πούμε, πως το γραφείο του Τάσου Μπίρη έχει αποσπάσει το Β΄βραβείο του Διεθνούς διαγωνισμού για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχει στο ενεργητικό του, ένα αξιόλογο συγγραφικό έργο, συμμετοχές σε εκθέσεις και συναντήσεις, και διδακτικό έργο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι τιμή μας, το εμβληματικό κτίριο του Διοικητηρίου να είναι έργο του Τάσου Μπίρη και της ομάδας του και τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την συνεχή συνεργασία τους σε κάθε φάση του έργου.
Στο Διοικητήριο, κατασκευάσαμε συνολικά σχεδόν 16.500 τετραγωνικά μέτρα κτιρίου. Ολοκληρώσαμε 8.135 τετραγωνικά μέτρα που στεγάζουν τις υπηρεσίες μας. Ο υπόλοιπος χώρος θα φιλοξενήσει την Εφορία, και μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, το Δημαρχείο Λιβαδειάς. Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό έχουμε κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση και έχουμε συζητήσει με τη Δημοτική Αρχή για να αποκτήσει ιδιόκτητους χώρους Δημαρχείου η Λιβαδειά, εδώ στο Διοικητήριο. Παράλληλα δημιουργήσαμε την αίθουσα που μας φιλοξενεί σήμερα, ένα χώρο που μαζί με τους βοηθητικούς φτάνει τα 550 τετραγωνικά μέτρα. Είναι μια ευρύχωρη και υπερσύγχρονα εξοπλισμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ιδανική για εκδηλώσεις, που έλειπε από την πόλη. Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Προσπαθούμε σε λίγα λόγια να χωρέσουμε αυτό το μεγάλο έργο. Το Διοικητήριο. Χώρο υπηρεσιών της Νομαρχίας, χώρο λειτουργιών, χώρο με προοπτική για κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, χώρο διοργανώσεων και εκδηλώσεων, χώρο με επαρκή και αξιοποιήσιμη για πολλές χρήσεις αύλεια επιφάνεια, χώρο εξυπηρέτησης και προσέλκυσης του πολίτη.
Αν πάρουμε επιπλέον υπόψη μας, τη θέση του κτιρίου, δίπλα στο ποτάμι, σε επαφή με το πάρκο της Έρκυνας, καταλαβαίνουμε πως το Διοικητήριο γίνεται ένα κομβικό σημείο της Λιβαδειάς, που μετατοπίζει το κέντρο βάρους της πόλης και ισορροπεί τους χώρους συνάντησης και συνάθροισης των κατοίκων.
Με τον ερχομό των υπηρεσιών της Νομαρχίας σ΄αυτό το κτίριο, έγινε μια μεγάλη αναβάθμιση. Για τους εργαζόμενους που απόχτησαν νέες συνθήκες εργασίας και για τους πολίτες, που με την ενιαία συγκέντρωση των υπηρεσιών έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση. Η μετακόμισή μας στο Διοικητήριο της Λιβαδειάς στα τέλη του 2008, προγραμματίστηκε μαζί με τον εκσυγχρονισμό της παροχής υπηρεσιών στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Νομαρχίας. Σήμερα λοιπόν, αξιοποιώντας τους νέους χώρους και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές έχουμε περάσει σε νέο, σύγχρονο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, έτσι ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο καλά.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Σε λίγους μήνες ο θεσμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μετά από 16 χρόνια λειτουργίας, θα είναι παρελθόν. Στην ιστορία αυτού του θεσμού, η δική μας Νομαρχιακή Αρχή, κλείνει έναν κύκλο οκταετίας. Μιας οκταετίας δημιουργικής, που προγραμματίσαμε, ξεκινήσαμε, ολοκληρώσαμε και έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο, σε υποδομές, παρεμβάσεις και διεκδικήσεις. Έργο που ξεπερνά τα 150.000.000 € και αποτελεί παρακαταθήκη για την αναπτυξιακή πορεία του Νομού.
Αξιοποιήσαμε πλήρως το Γ΄ΚΠΣ, μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και Τομεακών Προγραμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Νομαρχία Βοιωτίας, παρουσιάζει εξαιρετικά ικανοποιητικούς δείκτες στην αποτελεσματικότητα των συν – χρηματοδοτούμενων έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων. Επιπλέον με έτοιμες μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 για σημαντικά έργα στο Νομό.
Στην αναδρομή αυτής της πορείας έγιναν πολλά. Σήμερα θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα, κάνοντας σταθμούς πάνω στους κεντρικούς τομείς των πολιτικών και στρατηγικών μας κατευθύνσεων.
Σταθμός πρώτος : η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
Με κονδύλια που φτάνουν τα 19.500.000 €, δημιουργήσαμε μεγάλες και σύγχρονες υποδομές, που αξιοποιούν χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης, αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών και ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος παραγωγής, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους. Έργα ζωής για τον αγρότη, έργα πνοής για τον τόπο μας, με :
Αναδασμούς σε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γής, στα αγροκτήματα Προφήτη Ηλία, Αγίου Σπυρίδωνα, Προσήλιου, Ακοντίου, Ανθοχωρίου, Αγίου Δημητρίου και Θουρίου.
Μεγάλα αρδευτικά έργα στο Σωληνάρι, στη Λιβαδειά και στη Χαιρώνεια, συνολικού κόστους 9.250.000 €.
Παράλληλα έργα στο Μαυρονέρι, στα Βασιλικά, στις Πλαταιές, στο Νεοχωράκι, στον Άγιο Σπυρίδωνα, συνολικού κόστους 4.500.000 €.
Αντιπλημμυρικά έργα στο Βαρυκό, στην Ασωπία, στην Καλλιθέα, στο Αμπελοχώρι, στο Νεοχωράκι, και πολλά άλλα.
Παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας που εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες νερού άρδευσης, βελτιώνουν τα δίκτυα και τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, αξιοποιούν γεωτρήσεις και αποκαθιστούν αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.
Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και τους κεντρικούς φορείς, είχε σαν αποτέλεσμα :
Τη δημιουργία του Κέντρου Περιφερειακού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος στον Ορχομενό.
Τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων για τη βελτίωση της άρδευσης της Κωπαϊδας από τη λίμνη Υλίκη.
Την εξασφάλιση χρηματοδότησης 2.000.000 € για την κατασκευή του έργου «Διευθέτηση άνω ρου Βοιωτικού Κηφισού»
Σταθμός δεύτερος, η ανάπτυξη των μεταφορών με σύγχρονα έργα οδοποιίας.
Πολλές μεγάλες και μικρότερες παρεμβάσεις, αναμόρφωσαν την οδική εικόνα του Νομού, βελτίωσαν την πρόσβαση σε όλες τις περιοχές και αναβάθμισαν τις συνθήκες ασφάλειας στην κυκλοφορία.
Ολοκληρώσαμε το δρόμο Κάστρο – Ορχομενός, που κόστισε 1.350.000 €. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, μια νέα πύλη εισόδου στη Βοιωτία από την Εθνική οδό.
Διεκδικήσαμε τη βελτίωση του δρόμου Θήβα – Λιβαδειά, τον μεγάλο διαμπερή άξονα του Νομού. Μια πολύχρονη και πάγια απαίτηση όλων των Βοιωτών. Με συνεργασία στο περιφερειακό Συμβούλιο, πετύχαμε να διατεθούν 4.000.000 €, για να υλοποιηθεί η λιμνάζουσα επί χρόνια Ανατολική είσοδος Λιβαδειάς και να κατασκευαστεί τμήμα του δρόμου μεταξύ Θήβας και διασταύρωσης Βαγίων. Παράλληλα προχώρησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η μελέτη του οδικού άξονα Θήβα – Λιβαδειά, με παράκαμψη Αλιάρτου, με στόχο όλο το έργο να ενταχθεί, να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Οι διεκδικήσεις μας και οι επιδιώξεις μας, μαζί με το δρόμο Θήβα – Λιβαδειά, περιλαμβάνουν και την κατασκευή του δρόμου Θήβα – Ελευσίνα, καθώς και τις παρακάμψεις της Θήβας : Ανατολική & Δυτική.
Υλοποιήσαμε την παράκαμψη του δρόμου από Οινόφυτα προς Άγιο Θωμά και Κλειδί, δαπανώντας 4.300.000. Ένα δρόμο σύγχρονων προδιαγραφών, που ανακουφίζει κυκλοφοριακά τους δύο οικισμούς και συνδέει με ασφάλεια την παλαιά με τη νέα Εθνική Οδό, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
Εξασφαλίζοντας προϋπολογισμό – ρεκορ 33.700.000 €, υλοποιούμε το μεγάλο οδικό άξονα Θίσβη – Κανάβαρι, με παράκαμψη Δομβραίνας. Έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 37 χιλιομέτρων. Έχουν ήδη παραδοθεί σε κυκλοφορία 18 χιλιόμετρα από τον Πρόδρομο έως τη διασταύρωση Νεοχωρίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο : από άποψης προϋπολογισμού, από άποψης τεχνικών χαρακτηριστικών και από πλευράς αναπτυξιακής σημασίας για ένα μεγάλο τμήμα της νότιας πλευράς της Βοιωτίας. Είναι ένα έργο για το οποίο χρειάστηκε να ενεργοποιήσουμε μεγάλα αποθέματα επιμονής και προσπαθειών, να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες και να καταφέρουμε τελικά να έχουμε διαμορφώσει ένα σημαντικό τμήμα και να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του και τη συνέχισή του ως έργο – γέφυρα του Δ΄ΚΠΣ. Με την ολοκλήρωση του δρόμου μειώνεται ο χρόνος πρόσβασης στις νότιες παραλίες του Νομού (Αλυκή, Άγιος Νικόλαος, Σαράντη) και δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για όλη την κοινωνικο – οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Με έτοιμες και ώριμες μελέτες έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 20.000.000 € και δημοπρατούμε τους επόμενους μήνες το δρόμο Νεοχωράκι – Τανάγρα και σύντομα ακολουθεί η μελέτη και η δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση οδού από Δερβενοχώρια, ως όρια Νομού προς Ελευσίνα», δημιουργώντας νέο πλαίσιο διασύνδεσης της παλαιάς με τη νέα Εθνική οδό.
Παράλληλα με τα μεγάλα έργα, με μια σειρά παρεμβάσεων ανακατασκευάσαμε, αποκαταστήσαμε, βελτιώσαμε και συντηρήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού, σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ενδεικτικές παρεμβάσεις, από τον μακρύ κατάλογο των έργων, είναι :
Στο οδικό δίκτυο περιοχής Δερβενοχωρίων
Στο οδικό δίκτυο περιοχής Αλιάρτου – Άσκρης – Θεσπιών – Νεοχωρίου
Στο δρόμο προς Κορώνεια
Στο δρόμο Δίστομο προς παραλία
Στο δρόμο από την Αράχωβα προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Στο οδικό δίκτυο περιοχής Τάχι – Μελισσοχώρι – Καπαρέλι
Στο οδικό δίκτυο Θήβας – Καλλιθέας – Ασωπίας και στο δρόμο από Θήβα προς το Αμπελοχώρι Στο δρόμο από τη Δαύλεια στα Βερβά.
Στο δρόμο προς την Αλυκή
Συνεργαστήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να υλοποιηθεί το μεγάλο διανομαρχιακό έργο Χαλκίδα – Σχηματάρι, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί χρηματοδότηση 12.000.000 € για την κατασκευή του δρόμου από διασταύρωση Διστόμου – Δαύλειας έως τα όρια του Νομού με τη Φθιώτιδα.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ο τομέας των μεταφορών είναι για μας μια κεντρική προτεραιότητα, αφού αποτελούν οριζόντιες αναπτυξιακές υποδομές. Κυριολεκτικά ανοίγουμε τους δρόμους για την ανάπτυξη της Βοιωτίας.
Επόμενος σταθμός, τρίτος σταθμός, ο τομέας της εκπαίδευσης.
Κορυφαία μας παρέμβαση, η συνθετική μας δουλειά, με όλους τους φορείς και θεσμικούς παράγοντες του Νομού, και η συμβολή μας στη δημιουργία και λειτουργία τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βοιωτία. Αντιμετωπίσαμε το Νομό ενιαία, τις μεγάλες πόλεις μας με τη δική τους ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πετύχαμε να αποκτήσουν και οι δύο τμήματα : Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά και Logistics στη Θήβα. Πιστεύουμε πως η έλευση Τριτοβάθμιων τμημάτων στο Νομό, αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική, κοινωνική και αναπτυξιακή παρέμβαση για τον τόπο μας.
Αξιοποιώντας Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους, ύψους 13.200.000 €, η Βοιωτία έχει νέο και βελτιωμένο κτιριακό δυναμικό σχολείων σε όλο το Νομό.
Κατασκευάσαμε νέα κτίρια, συνολικής δαπάνης 6.500.000 € : Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς, το Δημοτικό Σχολείο στο Τάχι και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας, το Λύκειο Οινοφύτων, το 5ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς και το 3ο Νηπιαγωγείο Θήβας
Ετοιμάσαμε τις μελέτες, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις 2.325.000 € από το ΕΣΠΑ και ήδη κατασκευάζουμε νέα κτίρια : το 1ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς, το 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου και το Δημοτικό Σχολείο στο Μαυρομάτι, καθώς και προσθήκες αιθουσών στα 1ο Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.
Έχουμε εξασφαλίσει 2.500.000 € από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η μελέτη για την αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ – ΣΕΚ Θήβας.
Βελτιώσαμε δεκάδες σχολικά κτίρια σε όλη τη Βοιωτία, με νέες αίθουσες, προσθήκες, επεκτάσεις και παρεμβάσεις σε κύριους και βοηθητικούς χώρους. Ενδεικτικά :
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας όπου έγιναν εργασίες αναπαλαίωσης και ανάδειξής του.
Η προσθήκη κτιρίου στο Λύκειο Βαγίων
Οι προσθήκες στο 1ο Δημοτικό Σχηματαρίου, στο 10ο Δημοτικό Λιβαδειάς, στο 6ο Δημοτικό Λιβαδειάς και πολλά άλλα.
Τέταρτος σταθμός, η αναβάθμιση, εξυγίανση και προστασία του περιβάλλοντος
Εδώ, κυρίες και κύριοι, δείξαμε μεγάλη επιμονή και δώσαμε, 8 χρόνια όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπούν χρόνιες και παγιωμένες καταστάσεις.
Κινηθήκαμε προς κάθε κατεύθυνση. Με δεδομένο ότι η Βοιωτία είναι ένας Νομός περιβαλλοντικά ευαίσθητος, δώσαμε και δίνουμε καθημερινά σκληρή μάχη, για να διασφαλίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.
Σημαντικές και διαχρονικές είναι οι παρεμβάσεις μας για την ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Ασωπού. Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας, ως Νομαρχιακή Αρχή, αναδείξαμε τα θέματα και απαιτήσαμε οριστικές και άμεσες λύσεις. Καλέσαμε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στα Οινόφυτα και ακολούθησε ειδική συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο.
Είναι πολύ μακρύς ο απολογισμός των προσπαθειών μας για να γίνει ο Ασωπός προτεραιότητα περιβαλλοντικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα, κάθε πτυχή του προβλήματος έχει μελετηθεί και ήδη υπάρχουν θετικές εξελίξεις, ειδικά ως προς την τροφοδοσία των αστικών κέντρων της περιοχής με πόσιμο νερό και την μελέτη δημιουργίας δικτύου συλλογής βιομηχανικών αποβλήτων.
Σήμερα, το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με τις προτάσεις της Νομαρχίας, ξεκίνησε σταδιακά να εφαρμόζει μέτρα εξυγίανσης του Ασωπού. Θα πρέπει να τονίσω ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία, η ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο, αφού υπογραμμίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η περίπτωση του Ασωπού είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων και πολιτικών ευρείας εμβέλειας, από υποδομές αντιρρύπανσης έως αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στη χωροταξία.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Όπως διαμορφώνεται σήμερα, σε κεντρικό επίπεδο, η εφαρμογή των μέτρων για τον Ασωπό, δείχνει πως η Νομαρχία Βοιωτίας, είχε πρωτοπορήσει σε ενέργειες και πολιτικές :
Φτιάξαμε και εφαρμόσαμε νομοθεσία, πριν την νομοθεσία. Εδώ και 3 χρόνια, αποφασίσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, και το κάναμε πράξη, την απαγόρευση της υπεδάφιας διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων. Πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους. Εδώ και τρία χρόνια αποφασίσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, την απόρριψη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορούν επικίνδυνα υγρά, στερεά και αέρια απόβλητα. Πρόσφατα το θεσμικό πλαίσιο για τις βιομηχανίες αναπροσαρμόστηκε, για να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και σύγχρονες προδιαγραφές το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων και ρύπων.
Κάναμε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα παρέμβαση. Με δική μας πρωτοβουλία, η Νομαρχία Βοιωτίας και οι Δήμοι Θήβας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Τανάγρας, ολοκλήρωσαν τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου και Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επίδοσης επιχειρήσεων, με χρήση GIS.
Στο Μητρώο, καταγράφηκαν και καταχωρήθηκαν περιβαλλοντικά και τεχνικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Δημιουργήσαμε λοιπόν, μια δυναμική βάση δεδομένων, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου των βιομηχανιών, σχετικά με την παραγωγή, αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων ρύπων. Το Περιβαλλοντικό Μητρώο, παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναγνωρίστηκε ως ένα καινοτομικό, αξιόπιστο και χρήσιμο εργαλείο για τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή. Μ΄αυτόν τον τρόπο, εξελίσσεται μια μακρόχρονη και στενή συνεργασία, της Νομαρχίας Βοιωτίας, με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που είχαν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή προστίμων πάνω από 2.000.000 €.
Επίσης, προχωρήσαμε, με επικεφαλής τη Νομαρχία Βοιωτίας, σε ένα εταιρικό σχήμα με το Εθνικό Μέτσόβειο Πολυτεχνείο, σε μια περιβαλλοντική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE +. Η πρόταση αυτή, με τίτλο «Βιομηχανική Συμβίωση στη Βοιωτία», πριν ένα μήνα εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται, με 1.700.000 €. Είναι μια καινοτομική περιβαλλοντική πρακτική, η οποία φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις από κάθε δραστηριότητα και διερευνάται κατά πόσο τα απόβλητα κάποιων βιομηχανικών μονάδων του Νομού μπορούν να αποτελέσουν αξιοποιήσιμο παραγωγικό υλικό (π.χ. α΄ύλη) για άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται δηλαδή για ανταλλαγή υλικών κατά ένα αμοιβαίο και ωφέλιμο τρόπο, συμβάλλοντας στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων σε όλο το φάσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται πρόσφατα και το ΥΠΕΚΑ, προβάλλοντας ως προτεραιότητα τη βιομηχανική συμβίωση για όλη την Ελλάδα. Είναι προφανές, πως η πρόθεση αυτή του ΥΠΕΚΑ δίνει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην πρωτοβουλία της Νομαρχίας Βοιωτίας.
Πέρα απ΄το θέμα του Ασωπού, επικεντρώνουμε τις ενέργειές μας σε κάθε δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Στις 16 Μαίου 2008, σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ, φορείς και πολίτες του Νομού, διοργανώσαμε Παμβοιωτικό Συλλαλητήριο με κεντρικό μήνυμα «Λέμε ΟΧΙ σε μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα και στην Ελλάδα». Με δική μας πρωτοβουλία, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προχώρησε σε ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Είπαμε ξεκάθαρα ΟΧΙ, και το 2010, στο Πανθηβαϊκό συλλαλητήριο, αυτή τη φορά, κατά της μονάδας καύσης απορριμμάτων, που σχεδιαζόταν να εγκατασταθεί στην περιοχή.
Σταθερή μας άποψη είναι ότι, οι καθαρότερες και ηπιότερες μορφές ενέργειας, αποτελούν θετική παρέμβαση, όταν όμως δεν αναστέλλουν τις αναπτυξιακές επιλογές ενός τόπου. Γι΄αυτό έχουμε εκφράσει ομόφωνα με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένες θέσεις για τα Ειδικά Χωροταξικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Βιομηχανίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί στους φορείς της πολιτείας και στην ΕΝΑΕ.
Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Πέμπτος σταθμός της οκτάχρονης διαδρομής μας, ο τομέας του πολιτισμού και της τουριστικής ανάπτυξης.
Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια, τα Υπουργεία και όλους τους φορείς για την ανάδειξη των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας και της πλούσιας ιστορικής μας κληρονομιάς. Ήδη στη Βοιωτία λειτουργεί η έκθεση του Μουσείου της Χαιρώνειας, ενώ και το νέο κτίριο του Μουσείου Θήβας θα υποδεχθεί τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής. Φροντίσαμε να αξιοποιηθούν εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για να αποκατασταθούν θρησκευτικά μνημεία και να αξιοποιηθούν φυσικές περιοχές στο Νομό.
Αναπτύξαμε συνεργασία και υπογράψαμε μνημόνιο με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να δημιουργούν νέοι τρόποι προβολής του πολιτιστικού μας αποθέματος, με σύγχρονη τεχνολογία. Εξασφαλίσαμε 1.200.000 € από το ΕΣΠΑ και υλοποιούμε το έργο «Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στη Βοιωτία : Μαντείο Τροφωνίου και Μυκηναϊκή Θήβα και δικτυακή πύλη πολιτισμού και τουρισμού Βοιωτίας». Ο Νομός μας αποκτά νέο υπόβαθρο για τον πολιτιστικό τουρισμό.
Συμμετείχαμε σε εκθέσεις, για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Βοιωτίας. Το 2008, μαζί με την ΤΕΔΚ, αποσπάσαμε εξαιρετικές κριτικές και το 1ο Βραβείο στην Έκθεση πολιτιστικού τουρισμού και την επόμενη χρονιά, βραβευτήκαμε για την καινοτομική προσέγγιση στον τουρισμό.
Σε συνεργασία με φορείς του Νομού, διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις, δίνοντας έμφαση στις αξίες και στις παραδόσεις, και αναδεικνύοντας την κοινωνική ταυτότητα και την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκδηλώσεις «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού – Οι δρόμοι του Παυσανία», που διοργανώθηκαν επί έναν μήνα σε πολλές πόλεις της Βοιωτίας και κορυφώθηκαν με μια επιτυχημένη παράσταση στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Επί οκτώ χρόνια, ενισχύουμε διαρκώς και συγχρηματοδοτούμε πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, σωματεία και αθλητικούς συλλόγους του τόπου μας, για τη διοργάνωση εκατοντάδων εκδηλώσεων με απήχηση στη Βοιωτική κοινωνία. Είναι ανοιχτές δράσεις για κάθε πολίτη, για κάθε Βοιωτό, είναι δράσεις δημιουργίας και ενίσχυσης πολιτιστικής και κοινωνικής παρουσίας.
Έκτος σταθμός, οι παρεμβάσεις μας στην κατάρτιση, στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα.
Μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, έχουμε υλοποιήσει σημαντικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους. Από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας, πέρασαν εκατοντάδες άνεργοι της Βοιωτίας για κατάρτιση σε σύγχρονους τομείς της αγοράς εργασίας. Η ΝΕΛΕ υλοποίησε δεκάδες προγράμματα επιμόρφωσης, ενώ με χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως η «Αρμονική Ένταξη» η «Γραμμή Ισότητας» και η «Δυναμική ένταξη» υποστηρίχθηκαν πολλές γυναίκες και ευπαθείς ομάδες του Νομού μας για προώθηση στον επαγγελματικό και κοινωνικό ιστό. Με το πρόγραμμα «Βοιωτικό δίκτυο για την απασχόληση», που χρηματοδοτήθηκε με 2.700.000 € από το ΠΕΠ, και ένα μοναδικά ευρύ εταιρικό σχήμα φορέων του Νομού, ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, με ωφελούμενους σε όλο το Νομό.
Σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας : τη δικτυακή πύλη viotiajobnet, με σκοπό να συμβάλει στην εξεύρεση εργασίας. Είναι μια καινοτομική δυνατότητα δικτυωμένης πληροφορίας για κάθε άνεργο που θέλει να αναζητήσει μια θέση εργασίας που του ταιριάζει, και για κάθε επιχειρηματία, που αναζητεί το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται.
Λειτουργούμε την Βοιωτική Ανώνυμη Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τη ΒΑΕΠΑΕ, και συμμετέχουμε στην Αναπτυξιακή Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας, ενισχύοντας την πληροφόρηση στην επιχειρηματικότητα και την επιχορήγηση δεκάδων μονάδων, μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου για την ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε με φορείς της Βοιωτίας για να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις του Νομού μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της παγκόσμιας κρίσης. Τα πιο πρόσφατα δείγματα της γόνιμης συνεργασίας της Νομαρχίας με το Επιμελητήριο Βοιωτίας και τους Εμπορικούς Συλλόγους είναι :
Η υπογραφή του Μνημόνιου Οικονομικής Συνεργασίας με την Περιφέρεια Jiangxi της Κίνας, μια περιφέρεια 44 εκατομμυρίων κατοίκων, για την αμοιβαία υποστήριξη των επιχειρήσεων των περιοχών μας και την ενίσχυση του εμπορίου και των εξαγωγών μας.
Η δημιουργία στο διαδίκτυο του Ηλεκτρονικού Επιχειρηματικού Πάρκου της Βοιωτίας – Viotia Business Park, μια σημαντικότατη καινοτομία σε επίπεδο χώρας για την εύκολη και αποτελεσματική προβολή και επικοινωνία των Βοιωτικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις της Κίνας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.
Κυρίες και κύριοι,
Σ΄αυτή την αναδρομή της οκτάχρονης πορείας, μπορεί να σταθήκαμε σε 6 σταθμούς, σε 6 τομείς δραστηριότητας, αλλά αναβίωσαν πολλά, πάρα πολλά γεγονότα δημιουργικής προσπάθειας. Άλλωστε δεν μπορούν να ειπωθούν όσα ζήσαμε στις 2.740 μέρες αυτής της διαδρομής. 2.740 μέρες επίπονης δουλειάς και δεκάδες χιλιάδες στιγμές, που η κάθε μια τους έχει την δική της μοναδική σημασία στο αποτέλεσμα.
Φίλες και φίλοι,
Όπως είπα στην αρχή, αυτός ο κύκλος κλείνει. Για την Αυτοδιοίκηση ανοίγει μια νέα εποχή, η εποχή του Καλλικράτη. Προχωρούμε σε σύγχρονο τρόπο άσκησης πολιτικής, με νέες δυνατότητες, εγγύτητα στον πολίτη και ενισχυμένο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Προχωρούμε σε ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση με λιγότερο κράτος. Σε νέους θεσμούς με την καθιέρωση της αιρετής Περιφέρειας. Αυτό τον νέο θεσμό, έχω εκφράσει την επιθυμία να υπηρετήσω από τη θέση του αιρετού Περιφερειάρχη. Σ΄αυτή την επιδίωξη μοναδικό μου κίνητρο είναι να συνεχίσω να εργάζομαι για μια ευρύτερη χωρική ενότητα, για όλη τη Στερεά Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως προχωρούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να δοθεί μια πολύ σκληρή, αλλά ελπιδοφόρα μάχη για τον τόπο μας. Πιστεύω πως, η εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα θα είναι θετικές.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Σ΄όλο τον κύκλο της οκτάχρονης διαδρομής στη Νομαρχία, συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, με πολλούς θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Κλείνοντας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω έναν – έναν χωριστά και όλους μαζί :
Τα μέλη των Νομαρχιακών Συμβουλίων, της περιόδου 2003 – 2010.
Το προσωπικό όλων των Υπηρεσιών της Νομαρχίας και των Νομικών Προσώπων της.
Τους Βουλευτές διαχρονικά
Την ΤΕΔΚ, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο τελευταίων τετραετιών
Την εκκλησία
Τους φορείς, τις υπηρεσίες και τις αρχές της Βοιωτίας
Τους πολίτες του Νομού μας.
Σε όλους, και σε εσάς που είστε σήμερα μαζί μας, ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
(Φωτοφραφίες απο Orchomenos press)