Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεδριάζει την Δευτέρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο


-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την ανανέωση και τροποποίηση υφιστάμενης βιομηχανίας παραγωγής, επεξεργασίας, εκτυπώσεως και χονδρικού εμπορίου πλαστικών φιλμ, σακών, τσαντών και υλικών συσκευασίας της εταιρείας «SAKOS E.Π.Ε.», που εδρεύει στη θέση «Πάτημα» - Δ.Δ. Οινόης, του Δήμου Σχηματαρίου, Ν. Βοιωτίας».
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την επέκταση υφιστάμενης βιομηχανίας παραγωγής μαργαρίνης, μαγειρικών λιπών και βελτιωτικών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων (βιοντίζελ) της «ΤΕΜΠΗ Α.Ε.» στη θέση «Μπρεσεράτι» του Δ. Σχηματαρίου, Ν. Βοιωτίας
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4.813 MW της εταιρείας «ΘΕΟΠΟΥΛΟΥ Φ. & ΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ο.Ε.» στη θέση «ΠΟΤΕΙΣΙΩΝΑ» του Δήμου Τανάγρας Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), τροποποίηση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 20,7 ΜW της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑ Α.Ε.» στη θέση «Αμάλια» του Δήμου Διστόμου Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2,55 ΜW της εταιρείας «SOLAR BEAM Α.Ε.» στη θέση «ΛΟΓΓΟΣ» του Δήμου Διστόμου Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3,4 ΜW της εταιρείας «SOLAR BEAM Α.Ε.» στη θέση «Λιθάρι» του Δήμου Διστόμου Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 13,8 ΜW της εταιρείας «ENDESA ΗΕLLAS Α.Ε.» στην θέση «Mεγάλο Βουνό-Ανεμόμυλος» του Δήμου Ακραιφνίας στο Ν. Βοιωτίας
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4.498,8 KW της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ Α.Ε.» στη θέση «Γκούρεζα» του Δ.Δ. Πύλης του Δήμου Δερβενοχωρίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.997 KW της εταιρείας «PHΟTON DYNAMICS A.E.» στη θέση «Τρέπεζα» του Δ.Δ. Δομβραίνας του Δήμου Θίσβης Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 6,6 MW της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΠΕΤΡΑ Α.Ε.» στη θέση «Σπάρτα-Κακόρεμα» του Δήμου Θίσβης Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 39 ΜW της εταιρείας «GORITSA AIOLOS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» στη θέση «Γκόριτσα» του Δήμου Θίσβης Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16 ΜW της εταιρείας «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΑΒΕΕ» στη θέση «Πάτημα-Κοτσιλιά» των Δήμων Βαγίων και Θηβαίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3,992 ΜW της εταιρείας «ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» στη θέση «Κουκιά» του Δ.Δ.Μουρικίου του Δήμου Θηβαίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της βιομηχανίας αποθήκευσης καταναλωτικών προϊόντων και φαρμάκων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ», στη θέση «ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ» κτηματικής περιφέρειας Αγ. Θεοδώρων, Δήμου Θήβας-Ν. Βοιωτίας.
Αποχέτευση Δήμου Ακραιφνίας-Αγωγός μεταφοράς λυμάτων-οδός πρόσβασης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων» στο Δήμο Ακραιφνίας Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 20,70 ΜW της εταιρείας «Α. ΚΑΤΣΕΛΗΣ Α.Ε.Ε.» στη θέση «Στέρνιζα» του Δήμου Πλαταιών - Ν. Βοιωτίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το FOKIDA CHARITY TREK


Η διαδρομή των 12 χιλιομέτρων του αρχαίου μονοπατιού Δελφών-Κίρρας, αποτέλεσε μία πολύ ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο Δελφικό Τοπίο και να περπατήσουν μέσα στους φημισμένους ελαιώνες της Άμφισσας, βλέποντας από κοντά τα θεμέλια από το αρχαίο τείχος, τα ερείπια από τα σπίτια της Κίρρας εκείνης της εποχής αλλά και από τις αποθήκες του αρχαίου λιμανιού.
Ο τερματισμός πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Κίρρας σε μια μία εντυπωσιακή αψίδα, στο Φάρο, όπου όλους τους συμμετέχοντες περίμεναν κεράσματα και δυνατή μουσική. Η αποστολή της Arsenal υπέγραψε εκατοντάδες αυτόγραφα και μοίρασε αναμνηστικές κάρτες σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον περίπατο με τις φωτογραφίες και τις υπογραφές της κύριας ομάδας της.
Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο 25/9, στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο νέο στάδιο του Χρισσού, μεταξύ ομάδας παίδων της Arsenal απέναντι στη μικτή ομάδα παίδων της ΕΠΣ Φωκίδας, εγκαινιάζοντάς το. Το κοινό απόλαυσε όμορφες ενέργειες από τους νεαρούς άσσους και μελλοντικά ταλέντα, όμως κυριολεκτικά αποθέωσε τα μέλη της Λονδρέζικης ομάδας κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, όταν παρέδωσαν επιταγή 5.000 £ Λιρών Αγγλίας στον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η ΠΙΣΤΗ». Τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν από την επικοινωνία του FOKIDA CHΑRITY TREK μέσω των καναλιών προβολής της Arsenal στην Αγγλία από πέρυσι το καλοκαίρι που ανακοινώθηκε η συνεργασία .
Ο Νομάρχης Φωκίδας, και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, κος Νίκος Φουσέκης ευχαρίστησε την Arsenal αλλά και όλους τους συμμετέχοντες, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος τόσο από τη μεγάλη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση του κοινού, όσο και από το πολύ καλό συντονισμό όλων των φορεών για την εύρυθμη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Μεγάλη έμφαση έδωσε ο Νομάρχης στην μεγάλη προβολή του νομού και της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους προσέλκυσης τουρισμού και φυσικά δήλωσε την πρόθεσή του να γίνει θεσμός.
Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Η ΠΙΣΤΗ», κος Χρήστος Βλάχος, με τη σειρά του ευχαρίστησε την Arsenal και όλους τους παρευρισκόμενους για τη συνεισφορά τους και θέλοντας να περάσει αισιόδοξα μυνήματα, τόνισε πως πάνω από το 85% των παιδιών που νοσηλέυονται με καρκίνο στο Αγία Σοφία, γίνονται καλά.
Συνεργαζόμενοι Φορείς:
Α.Ο « Κεχαγιάς » Προσηλίου, Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Ιτέας – Κίρρας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού- Τ.Τ. Άμφισσας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Νομού Φωκίδας - Ναυτοπρόσκοποι Γαλαξειδίου, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Άμφισσας «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας «Ο Πελεκάνος», Σύλλογος Αναπτυξιακού Προβληματισμού «Ελιά», Ναυτικός Όμιλος Ιτέας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ν. Φωκίδας,
Υπό την αιγίδα: Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία Βάσως Τσόνογλου στη Βουλή


Ακολούθως η THYSSEN KRUPP MARINE SYSTEMS αποκτά το σύνολο των μετοχών της HDW και των ναυπηγείων και η FERROSTER αναλαμβάνει την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, πλην η σύμβασή της καταγγέλλεται από την HDW.

Το 2006, χρονολογία παραδόσεως του υποβρυχίου «Παπανικολής», προβάλλονται αντιρρήσεις παραλαβής του λόγω τεχνικής ανεπάρκειας και προβλημάτων ευστάθειας του υποβρυχίου . Πλην ούτε η σύμβαση αυτού καταγγέλθηκε, ούτε εγένετο αποδοχή του υποβρυχίου και σταματά οποιαδήποτε διαδικασία έως το 2008. Ωστόσο οι πληρωμές, συνεχίζονται με την πάροδο του χρόνου δυσφημείται το υποβρύχιο και απαξιώνεται ως εμπορεύσιμο είδος, με εντεύθεν συνέπεια και να ξοδεύονται αλόγιστα χρήματα του Δημοσίου και να κατρακυλά η αξία και η φήμη του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου, ενώ η τότε κυβέρνηση άπραγη αδιαφορεί για τις επιζήμιες συνέπειες, μεταξύ των οποίων η υπερημερία στην οποία περιήλθε το Δημόσιο!!! Παραμονές εκλογών του 2009 η HDW καταγγέλλει τις συμβάσεις των εργαζομένων και προσφεύγει σε διεθνή δικαστήρια για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων της, απειλούσα ότι θα προβεί σε δήλωση αναστολής των εργασιών της.

Προ του άμεσου κινδύνου απολύτου ματαίωσης των συμφωνηθέντων, το φθινόπωρο του 2009 το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας και αποδεικνύοντας έμπρακτα τη άμεση αντίδραση των υγιών και διαφανών αντανακλαστικών της επιδίδεται σε έναν σκληρό και επίπονο αγώνα δρόμου διαπραγματεύσεων, διαβουλεύσεων και συμφωνιών μορφοποιώντας διόδους διαφυγής των κινδύνων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «μπροστάρισσα» στην εξεύρεση του νομικού θεσμικού πλαισίου, που θα διασώσει το κύρος και το εθνικό συμφέρον, θ’ αποτρέψει κάθε αρνητική εξέλιξη τόσο στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου, όσο και στις θέσεις εργασίας και θα εξεύρει νέους υποψήφιους αξιόπιστους αντισυμβαλλόμενους για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της THUSSEN KRUPP MARINES SYSTEM.

Έτσι φθάνουμε στις προγραμματικές συμφωνίες πλαίσιο του Μαρτίου 2010, με την ABU DHABI MAR υποψήφια αγοράστρια του 75% των μετοχών της THUSSEN στην Γερμανία, ενώ το 25% παραμένει στην HDW, που παραμένει μέτοχος μειοψηφίας και υποκατασκευάστριας των δύο συμβάσεων.

Η επιτυχία αυτού του σημαντικού για την χώρα μας διακανονισμού έγινε με απόλυτη διαφάνεια, όπως αβίαστα διαβεβαιώθηκε και από τους εκπροσώπους των δύο ομίλων στην διαρκή επιτροπή της Βουλής και έχει καθαρή στόχευση το εθνικό συμφέρον, το οποίο ποικιλότροπα εξυπηρετεί καθ’ όσον δια την υπό ψήφιση εγκριτικών συμβάσεων:

1) αποφεύγεται η πώληση αντί ευτελούς τμήματος του υποβρυχίου «Παπανικολής»

2) αποφεύγεται η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των 1300 περίπου εργαζομένων στα Ναυπηγεία εξασφαλίζοντας τους μισθολογικά και ασφαλιστικά

3) συμφωνείται η μερική τροποποίηση των αρχικών συμβάσεων με ρεαλισμό, ώστε αντί του εκσυγχρονισμού των τριών υποβρυχίων τύπου 209,

αα) να κατασκευαστούν εξαρχής δύο νέα υποβρύχια, τύπου 214, σύμφωνα με νέες αναλυτικές σύγχρονες προδιαγραφές και με ελάχιστες σχετικώς επιβαρύνσεις, ββ) να αρχίσουν οι εν πλώ δοκιμές του εκσυγχρονισμένου πλέον υποβρυχίου, τύπου 209 «ΩΚΕΑΝΟΣ».

4) εως 30/09/2010 τοποθετείται νέα διοίκηση, με σκοπό την επαναλειτουργία των ναυπηγείων προς υλοποίηση των συμπεφωνημένων, την πληρωμή των οφειλομένων και δεδουλευμένων επί διετία σχεδόν αποδοχών των εργαζομένων και των μέχρι τούδε δαπανών και οφειλών προς τρίτους

5) ετέρα επωφελής συνέπεια ότι δεν απωλέσθηκε το ήδη καταβληθέν τίμημα των 2 δις περίπου ευρώ που έχει ήδη καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιου από το 2000 έως το 2008, καθ’ όσον τούτο συμψηφίζεται προς τα εκ νέου συμφωνηθέντα

6) ότι το Ελληνικό Δημόσιο ασκεί τόσο το δικαίωμα ελέγχου μελλοντικής τυχόν μεταβίβασης οποιουδήποτε ποσοστού του κεφαλαίου των άνω εταιρειών για όσο χρόνιο εξακολουθούν να διαρκούν οι κατασκευλες, να διατυπώνει αντιρρήσεις και ν’ ασκεί veto προς τις αποφάσεις των ΔΣ, όταν προσβάλλεται το εθνικό συμφέρον, η άμυνα και η εθνική μας ασφάλεια.

Με την προωθούμενη ψήφιση το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα μεταβίβασης του υποβρυχίου «Παπανικολή», οι δοκιμές του οποίου το 2008 επιβεβαίωσαν την τεχνική του επάρκεια, σε τιμή ανάλογη της ελεύθερης εμπορικής του αξίας και προφανώς ανώτερης αυτής που θα επιτυγχάνετο στο παρελθόν, με αντίστοιχη αξιοποίηση του τιμήματος στον προϋπολογισμό των νέων υποβρυχίων, τύπου 214.

Ήδη τα σχετικά σχέδια συμβάσεων και των παραρτημάτων τους απεστάλησαν για έλεγχο της νομιμότητάς τους που απεφάνθηκε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση και όλοι καλούμεθα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Καλούμεθα να στηρίξουμε συμφωνίες – πλαίσιο που επουλώνουν τα λάθη, τις ατέλειες και τις παραλείψεις του παρελθόντος, που καταργούν τις αμαρτωλές και σπανίως υλοποιηθείσες συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που εξαγγέλλουν εγγυήσεις με λεπτομερή και ενδελεχή έλεγχο της υλοποίησής τους από την Βουλή των Ελλήνων, που διασφαλίζουν το τίμημα των 2,038 δις περίπου. Ευρώ που έχουμε ήδη καταβάλλει, που βάζουν τέλος στον φαύλο κύκλο της αδιαφάνειας, της ολιγωρίας και της έλλειψης λογοδοσίας.

Οι προς ψήφιση συμβάσεις είναι συμφέρουσες και επωφελείς.

Η σπουδαιότητα της σημερινής ψηφοφορίας απαιτεί ευρεία συναίνεση, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντεγκλήσεις, γι’ αυτό με την ευχή να δοθεί σύντομα λύση για τους 160 εργαζόμενους στο τραχαίο υλικό και να υπερπηδηθούν τα εμπόδια σας καλώ να υπερψηφίσετε και να επικυρώσετε τις προτεινόμενες συμβάσεις που αφορούν το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού μας.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση Β. Τσόνογλου με Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα Δικαιώματα είναι πλέον δεσμευτική ως τμήμα του διεθνούς εθιμικού δικαίου και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς έκφρασης των απαράγραπτων και απαραβίαστων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ενυπάρχουν στη φύσης μας, είναι έμφυτα και χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε ως ανθρώπινες υπάρξεις. Άλλωστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε πλήρως και να χρησιμοποιήσουμε τις ανθρώπινες αρετές μας, τη νοημοσύνη μας, τα ταλέντα μας και τη συνείδησή μας και να ικανοποιήσουμε τις πνευματικές και άλλες ανάγκες μας. Η αποστέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν είναι μόνο μια ατομική και προσωπική τραγωδία αλλά επίσης δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, ενσπείροντας τη βία και τη σύγκρουση μέσα και μεταξύ κοινωνιών και εθνών. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια "αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο".
Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κόσμο στον οποίο τα ανθρώπινα όντα θα απολαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης και της πίστης και την ελευθερία από το φόβο και τη στέρηση" είναι "η ύψιστη προσδοκία του κοινού ανθρώπου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν διεθνή ευθύνη και όχι μόνο εσωτερική υπόθεση των κρατών. Όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και αδιαίρετα. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε άκρη της γης, και ότι κανένα δικαίωμα δεν θα πρέπει να θεωρείται σημαντικότερο από κάποιο άλλο.
Παρά την αδιαλλαξία των κυβερνήσεων, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ριζωμένα σε πανανθρώπινες πεποιθήσεις για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, όπως αποδεικνύει ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που αγωνίζονται για την πραγμάτωσή τους. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως εκείνοι που υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους λόγω της τοποθέτησής τους υπέρ των δικαιωμάτων των άλλων, δείχνουν ότι η ανάγκη των ανθρώπων να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια και καθολική.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ιεραρχούνται.
Η Οικουμενική Διακήρυξη προκηρύχθηκε ως ένα κοινό πρότυπο επίτευξης για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη" και ότι η εφαρμογή της εξαρτάται από κάθε άτομο, κάθε κοινωνία και κάθε κυβέρνηση κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Θα είμαστε δίπλα σας, συναγωνιστές και συνοδοιπόροι σε αυτό το δύσκολο ταξίδι προς την ειρήνη».

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»: Υποψήφιος Δήμαρχος Τανάγρας ο Βαγγέλης Ξένος


Πολλές υπηρεσίες θα δοθούν στους ιδιώτες, είτε απευθείας, είτε με την μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), επιβάλλοντας την εμπορευματοποίηση πολλών κοινωνικών αγαθών, όπως της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας, του περιβάλλοντος.
Θα διαμορφώσει έναν πιο αποτελεσματικό κατασταλτικό μηχανισμό διοίκησης, δίπλα στην Κυβέρνηση, για την χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού στην κυρίαρχη πολιτική. Θα μεταφέρει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, την λαϊκή αγανάκτηση στα τοπικά όργανα και όχι στην κεντρική εξουσία.
Η Μεγάλη «ανάπτυξη», που μεγαλόστομα διακηρύττουν ότι θα φέρει το σχέδιο Καλλικράτης, θα είναι , μεγάλη περικοπή πόρων από τον Κρατικό προϋπολογισμό που θα πήγαιναν στους δήμους και τις περιφέρειες , και κατάθεση στα ταμεία των μεγαλοεργολάβων των τραπεζιτών των βιομηχάνων, των εφοπλιστών. Αυτό απαιτεί η πλουτοκρατία, αυτό κάνουν.
ΣΚΕΨΟΥ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥ
Την υλοποίηση αυτών των βάρβαρων για τον λαό μέτρων, ζητάνε από σένα, να αναλάβουν να πραγματοποιήσουν οι συνδυασμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κατεβαίνουν στον Καλλικρατικό Δήμο Τανάγρας. Ήδη με το «καλημέρα» έδειξαν τις προθέσεις τους . Ανακήρυξαν τον εαυτό τους «ανεξάρτητο». Ενέργεια μεγάλης εξαπάτησης του λαού. Όπως έκαναν πάντα.
Αυτοί που δεν μπόρεσαν να δώσουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα στα χρόνια της διακυβέρνησής τους (κεντρικό διυλιστήριο, σωστή λειτουργία βιολογικού καθαρισμού , έλεγχος της υγείας των κατοίκων, σχολεία, κλπ) , έρχονται και ξαναδιεκδικούν.
Αυτοί που έβαλαν πλάτη στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική συμμετέχοντας στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Που στήριξαν και εφάρμοσαν την πολιτική τους, κάνοντας την ζωή των εργαζομένων κόλαση , για τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών.
Αυτοί που όταν οι εργάτες και οι υπάλληλοι αγωνίζονταν ενάντια στο γκρέμισμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών, τους έφερναν την αστυνομία για να τους συλλάβουν και να τους τρομοκρατήσουν. Που δεν έκαναν την παραμικρή παρέμβαση στο πογκρόμ των απολύσεων που γίνονται στα εργοστάσια της περιοχής. Που δεν πήραν καμία θέση στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, στα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων. Που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις προτάσεις των εργαζομένων στους δήμους , για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Δημοτικών υπηρεσιών.
Αυτοί που στήριξαν και κάλυψαν το μεγάλο έγκλημα που έγινε με την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από συγκεκριμένες βιομηχανίες. Επέλεξαν κονσερβοκούτια διυλιστήρια, διαιωνίζοντας το πρόβλημα με το νερό. Αυτοί που λοιδόρησαν, τρομοκράτησαν όσους έκαναν και κάνουν αγώνα ενάντια σε αυτό το έγκλημα. Έρχονται τώρα να το «παίξουν» και αγωνιστές για το περιβάλλον.
ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ
Αυτοί οι υποψήφιοι δεν θα διστάσουν να εφαρμόσουν τα όσα ζητά ο Καλλικράτης. Δεν θα διστάσουν να πετάξουν στο δρόμο εργαζόμενους. Δεν θα διστάσουν να κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς. Δεν θα διστάσουν να δώσουν βορά στους ιδιώτες διάφορες υπηρεσίες των δήμων.
ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ». Είναι το μακρύ χέρι των κομμάτων που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν μέχρι σήμερα. Των διαπλεκόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων.
ΣΚΕΨΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΝ ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΣΥΝΕΤΑΙΡΩΝ» ΤΟΥΣ , ΒΓΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ – ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ – ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
Στην μάχη των τοπικών εκλογών ΣΤΗΡΙΞΕ – ΨΗΦΙΣΕ τα ψηφοδέλτια της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στηρίζεται από το ΚΚΕ , το ΠΑΜΕ και συνεργαζόμενες Λαϊκές δυνάμεις.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δήμου ΤΑΝΑΓΡΑΣ , αποτελείται από ανθρώπους που συναντήθηκαν στους αγώνες για το μεροκάματο, ενάντια στις απολύσεις, για αξιοπρεπή σύνταξη, για δωρεάν υγεία -παιδεία -πρόνοια, για τα δικαιώματα της νεολαίας , των γυναικών……
Στη μάχη των τοπικών εκλογών η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θέτει στο επίκεντρο της πάλης της , τον άλλον δρόμο ανάπτυξης, που καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της μεσαίας και φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων.
Στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ έχουν θέση όσοι αγωνιστές θέλουν να πουν το ΟΧΙ στον Καλλικράτη, όχι για την πρωτεύουσα ή τα όρια του Δήμου ή την ύπαρξη ενός τοπικού συμβουλίου, αλλά επειδή υπηρετεί μια πολιτική ενταγμένη στο Μνημόνιο. Έχουν θέση και επιδιώκει συνεργασία με ανθρώπους που συμφωνούν, ότι η μάχη των τοπικών εκλογών συνδέεται με το πολιτικό ζήτημα της διεξόδου από την κρίση .
Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και ΟΧΙ ο λαός.
ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ:
1. Άμεσα Κεντρικό διυλιστήριο και υδροδότηση με καθαρό νερό σε όλα τα χωριά που επλήγησαν με την μόλυνση από το εξασθενές χρώμιο. Άμεσος έλεγχος της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων στην περιοχή από το Δημόσιο σύστημα υγείας. Αποζημίωση των αγροτών, και άρδευση με καθαρό νερό. Να σταματήσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και άμεση αποκατάστασή του. Ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάμι και όχι αγωγός αποβλήτων.
2 . Αύξηση της χρηματοδότησης της τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε είδους αντιλαϊκής φορολογίας.
3. Οργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με εξειδικευμένο προσωπικό. Εξοπλισμό με τεχνολογικό και μηχανολογικό υλικό για να διεκπεραιώνονται επαρκώς.
4. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
5. Για δωρεάν υγεία και κοινωνική πρόνοια.
6. Για δωρεάν μόρφωση και παιδεία του λαού και της νεολαίας.
7. Μέτρα για το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό περιβάλλον.
8. Για σχεδιασμό και υλοποίηση δημόσιων έργων και κοινωνικών υποδομών.
9. Για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.
10. Για την μάχη ενάντια στα ναρκωτικά.
11. Για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων , μεταναστών, προσφύγων, κατά της κρατικής καταστολής καθώς και των τοπικών οργάνων χειραγώγησης και καταστολής.

ΜΕ ΤΗΝ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ.
Η ΑΠΟΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Ν.Ε. ΘΗΒΑΣ του ΚΚΕ

Αφιέρωμα στη Γ’ ηλικία για την παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων 1η Οκτωβρίου


ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ. ΤΌΣΑ ΧΡΟΝΙΑ…..
ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΘΗΣ… .ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ..ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ……ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ..
Η ΚΕΔΚΕ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΟ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ….
ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ….ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ…ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥΣ…ΣΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ..ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΤΟΠΟ… ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΛΑΚΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΛΑΚΙ ΕΜΑΣ..ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΑΣ..,.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2010 ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΒσΣ ΜΕ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ !
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 4000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, 100000 ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΙ.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ… ΕΝΩ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΒΟΗΘΕΙΑ» ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΤΕΩΡΟΙ…
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΒΑΝΤΑΡΕΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ «ΒΟΗΘΕΙΑ» ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ…!!!
ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΟΙ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΤΑΙ ΠΟΣΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, 100000 ΑΤΟΜΑ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΕΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
ΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΒσΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ…ΚΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!
ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ.
ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΑ «ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΗΣΕΙ.
ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΗ.
ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ.
ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΖΕΡΙΑ.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ,
ΔΙΚΑΩΜΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ,ΚΡΑΤΙΚΗ, ΔΩΡΕΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΙΚΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ, ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΙΓΟΥΡΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΜΟΝΙΜΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
ΜΟΝΙΜΕΣ ΔΟΜΕΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ, ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ.
ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
ΜΠΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ Η ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ, ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ Η ΦΙΛΙΚΑ, ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ....
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ...1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 15 ΚΑΙ ΩΡΑ.10:30 Π.Μ...ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.
ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ιωάννης Αθανασίου (Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Λευκάδος)
τηλ 6979217354
Σοφία Κολιζέρα (Πρόεδρος Σωματείου Ν. Αττικής)
τηλ. 6948183161
Κατερίνα Τριανταφύλλου (Πρόεδρος Συλλόγου Πελοποννήσου )
Τηλ.6973725869
Στράτος Γεωργέλης (Πρόεδρος Σωματείου Λέσβου)
Παναγιώτης Σακελλαρίου (Πρόεδρος Σωματείου Καρδίτσας)
Τηλ.6945369635
Ελένη Γεωργιάδου (Μέλος Σωματείου Φλώρινας)
Τηλ 6974637116
Αντωνία Γεωργάκη (Πρόεδρος Συλλόγου Ηπείρου)
Τηλ.: 6945755227
Τάσος Ιωαννίδης (Πρόεδρος Σωματείου Δυτ. Μακεδονίας)
Τηλ. 6977786176
Λουκία Παπαϊωάννου (Πρόεδρος Συλλόγου Ν. Βοιωτίας)
Τηλ. 6975710418

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

«Το Άστρο της Ημέρας»


Για τη δημιουργία της παράστασης αυτής συνεργάστηκαν οι: Παναγιώτης Σιμόπουλος (Σενάριο-Σκηνοθεσία), Αναστάσιος Κ. Κατσάρης (Μουσική και και sound design), Χρήστος Σιμαρδάνης και Αφροδίτη Σημίτη (Ελληνική Αφήγηση), Τομ Αλεξόπουλος (Αγγλική Αφήγηση), Διονύσης Σιμόπουλος (Επιστημονική Επιμέλεια), Μάνος Κιτσώνας (Τεχνική Διεύθυνση) και Αλέξης Δεληβοριάς (Επιστημονικός Συνεργάτης). Συμμετείχαν επίσης και οι Σέργιος Χρυσοβιτσάνος (Ηλεκτρική Κιθάρα) και το γκρουπ Trip 2 Thyme στο τραγούδι των τίτλων «Make A Wish» (Δημήτρης Γιαννόπουλος και Βάσω Δημητρίου).

«Το Άστρο της Ημέρας» αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε ως το κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος, να «συστηθούμε» με το θαυμαστό αυτό Άστρο και ίσως… να «κλέψουμε» μερικά από τα πολύτιμα για όλους μας μυστικά του.
Tην ίδια περίοδο και για λίγες μόνο μέρες (από 5 έως 10 Οκτωβρίου), κάτω από τον παλαιό θόλο του Πλανηταρίου, φιλοξενείται η έκθεση Αστροφωτογραφίας του Ιάπωνα φωτογράφου Takehiko Hashimoto με τίτλο «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ».

Η έκθεση περιλαμβάνει 50 εμπνευσμένες αστροφωτογραφίες του διάσημου φωτογράφου, με φόντο αρχαία ελληνικά μνημεία. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε μέσα από το φωτογραφικό φακό, το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τους Δελφούς ή τα παράλια της Μικράς Ασίας, κι όλα αυτά με φόντο τον υποβλητικό έναστρο νυκτερινό ουρανό. Και βέβαια αξίζει να δούμε την οπτική γωνία μέσα από την οποία ένας τόσο μακρινός επισκέπτης από την Ιαπωνία – όπως ο Τakehiko Hashimoto – αντιλαμβάνεται τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε.

Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς:συνάντηση ενεργών ανένταχτων πολιτών με δυνάμεις από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα


Για το λόγο αυτό, το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” αναδεικνύεται σε πόλο έλξης πολιτών που υπερβαίνουν την προβληματική διαδικασία του από τα πάνω “χρίσματος” υποψηφίων από τα κόμματα. Από το ξεκίνημα στις αρχές του χρόνου, η διαδικασία που υιοθετήθηκε ήταν η οριζόντια επικοινωνία και η λήψη αποφάσεων σε ανοιχτές συνελεύσεις με την ισότιμη συμμετοχή όλων, σεβασμό των διαφορετικών απόψεων και διάθεση συνεργασίας και ενότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο πλαίσιο του “Αυτοδιοικητικού κινήματος”, συνεργάζονται ήδη αρμονικά ενεργοί πολίτες χωρίς κομματική ένταξη, με πολίτες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα πολιτικά κόμματα που ευθύνονται για την παραγωγή και ακραία όξυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς και με ένα πολιτικά πολύχρωμο σύνολο πολιτών, που έχουν συνδυάσει την ένταξη στην αριστερά και στο χώρο της οικολογίας με τη συνεργασία στην κινηματική δράση.
Η αρμονική αυτή συνεργασία αποτυπώνεται ήδη και στις διαδικασίες της από τα κάτω επιλογής όλων των υποψηφίων, που ξεκίνησαν και που θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες σε συνελεύσεις με δημόσια πρόσκληση συμμετοχής.
Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” έρχεται σαν φυσική συνέπεια μιας πλατιάς συσπείρωσης ενεργών πολιτών τα τελευταία χρόνια, που “χτίστηκε” στη βάση της αγωνιστικής στάσης και με τη λογική της προωθητικής σύνθεσης, μέσα από τις δικές μας ανάγκες και όχι με το αναμάσημα προκατασκευασμένων σχημάτων. Γι αυτό και ουδέποτε υιοθετήθηκε η πρακτική εκλογικών συμμαχιών μέσω κομματικών αντιπροσώπων. Αντίθετα, ζητήθηκε δημόσια από τους πολιτικούς φορείς να ενθαρρύνουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν το πλαίσιο, τις αρχές και τη δράση του “Αυτοδιοικητικού κινήματος”.
Όσοι, τελικά, επιλέγουν να διαμορφώσουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ας αναλάβουν και την ευθύνη να υποστηρίξουν την επιλογή τους, χωρίς να επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση. Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα” δεν εμπλέκεται και δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε κομματικής αντιπαράθεσης, αποτελεί ένα αυτόνομο αμεσοδημοκρατικό αγωνιστικό σχήμα.
Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” κατέρχεται στις εκλογές του Νοεμβρίου, με καθαρό πρόσωπο, με τη δυναμική των κινημάτων που το “γέννησαν” και με την ελπίδα να φέρει “φρέσκο αέρα” στα τελματωμένα νερά της αυτοδιοίκησης. Μιας νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης που επιχειρείται να ποδηγετηθεί από πρόσωπα, που από τη θέση των νομαρχιακών εκπροσώπων, φέρουν την ευθύνη για τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της περιφέρειάς μας.
Στη θέση της υποψήφιας περιφερειάρχισσας επιλέχθηκε μια γυναίκα, η Δέσποινα Σπανούδη, αγωνίστρια που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το αγωνιστικό φρόνημα και την ανιδιοτέλεια των πολιτών που συγκροτούν το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Νέες κινητοποήσεις εξήγγειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ


Στην αρνητική αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν επρόκειτο να μείνουν αδρανείς και απαθείς. Προετοιμάζουν την αγωνιστική τους αντίδραση για ανατροπή της πολιτικής που περιορίζει και καταργεί τα δικαιώματα τους.
Απαρχή της αντίδρασης αυτής αποτελεί η προγραμματισμένη για την ΤΡΙΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, στις 12.00 το μεσημέρι, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου 27 – Πλατεία Κλαυθμώνος – Αθήνα) των συνδικαλιστικών στελεχών της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. στο Νομό Αττικής. Θα επιδιωχθεί ταυτόχρονα, συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γεώργιο Ντόλιο.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούνται να συμμετέχουν ΜΑΖΙΚΑ και οι εργαζόμενοι των Ο.Τ.Α. που απολύθηκαν ενώ είχαν προσληφθεί με τους προσωρινούς πίνακες του Α.Σ.Ε.Π. Όλοι μαζί θα απαιτήσουμε την ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου και την επαναπρόσληψη των συναδέλφων που η κυβέρνηση με πρόσχημα το πάγωμα των προσλήψεων, λόγω του προγράμματος σταθερότητας, τους πετάει στο δρόμο.
Συγχρόνως, προετοιμάζεται η 24ΩΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ που προκήρυξε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Ομοσπονδία για την ΠΕΜΠΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 με σκοπό να αναγκασθεί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου.
Η συλλογική έκφραση της συνεχούς αντίδρασης των εργαζομένων στην πολιτική αλλά και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ολοκληρωτική ισοπέδωση κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι υποχρέωση ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Η ΜΑΧΗ αυτή θα έχει νικηφόρο αποτέλεσμα αν τη δώσουμε ΕΝΩΤΙΚΑ, ΜΑΖΙΚΑ και ΔΥΝΑΜΙΚΑ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010 – 12.00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΣΤΑΔΙΟΥ 27 – ΑΘΗΝΑ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Τσούνης

Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου


Επίσης, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Π. κ. Γ. Ζησιμάτος αναφερόμενος στην επιλογή του συνθήματος «δεν αντέχουμε άλλο», επικεντρώθηκε στην συστηματική εξόντωση του βιώσιμου Ελληνικού Εμπορίου ασχέτως μεγέθους, το οποίο, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, έχει καταστεί πλέον προβληματικό, στραγγίζοντας την αγορά από ρευστό, ιδέες και ψυχικά αποθέματα.
Στη συγκέντρωση υπήρξε διάλογος και έντονος προβληματισμός για τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα, που έχουν διαμορφώσει η εκτίναξη του Φ.Π.Α, τα υψηλά ενοίκια, το παρεμπόριο, η αδυναμία χρηματοδότησης, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία, η δραματική μείωση της κατανάλωσης και σωρεία άλλων παραγόντων, που έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην δομή και στον κύκλο των μικρομεσαίων και υποσκάπτουν τα θεμέλια της επιχειρηματικότητας.
Σύσσωμοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τους φόβους και την αγωνία τους για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των επαγγελματιών, αλλά και την αβεβαιότητα που τους διακατέχει, αφού πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, η χρεοκοπία πολλών είναι προ των πυλών και άλλες έχουν ήδη βάλει λουκέτο, ενώ παράλληλα επεσήμαναν την ανάγκη εξεύρεσης ασφαλών δρόμων για έξοδο από την πολύπλευρη κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Επίσης, κατέθεσαν πολλές προτάσεις, που θα επεξεργαστούν εξειδικευμένοι επιστήμονες και οι οποίες εν συνεχεία θα αναλυθούν σε Ημερίδα, που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό, εντός του μηνός Οκτωβρίου.
Ο εμπορικός κόσμος, σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης, ζητά από την πολιτική ηγεσία με συναίσθηση ευθύνης να λάβει τάχιστα όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προχωρήσει στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, που απαιτεί η κρίσιμη χρονική συγκυρία, για την στήριξη και κυρίως την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Νοσοκομείο και το Ειδικό Σχολείο Θήβας επισκέφθηκε ο Γιώργος Μαρίνος


Εδώ ακριβώς στα προβλήματα που αφορούν εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες με παιδιά που έχουν ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες εκφράζεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και εξασφαλίζουν γι’ αυτή κονδύλια δισεκατομμυρίων Ευρώ , υποβαθμίζοντας συνεχώς τα σχολεία ειδικής αγωγής και γενικότερα τις συνθήκες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσια –δωρεάν σχολεία ειδικής αγωγής και απαιτεί την εξασφάλιση άνετων , σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων , τη στελέχωση με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, με πλήρη εργασιακά , μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα , την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των παιδιών και την επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων.
2. Το κλιμάκιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επισκέφτηκε επίσης το Νοσοκομείο της Θήβας όπου για άλλη μια φορά διαπίστωσε τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα γενικότερα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου που έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εργαζομένων.
Ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε ότι η επικίνδυνη αυτή κατάσταση είναι χρόνια , εκδηλώνεται σε όλες τις μονάδες Υγείας της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα , καταδικάζει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε υποχρηματοδότηση και στηρίζει τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους που συγκεντρώνουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των ασθενών και των οικογενειών τους.
Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που ευθύνονται για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων , την κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων εκδηλώνεται με ιδιαίτερα αντιλαϊκό τρόπο στην Υγεία και στην Πρόνοια .
Η κατάσταση αυτή που βασανίζει χιλιάδες εργατικές –λαϊκές οικογένειες είναι κριτήριο πολιτικής στάσης και ψήφου στις τοπικές εκλογές , είναι κριτήριο Υπερψήφισης της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που παλεύει αποφασιστικά για αποκλειστικά δημόσια -δωρεάν Υγεία , για πλήρη στελέχωση με μόνιμο Ιατρικό , Παραϊατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό , για σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό στην υπηρεσία του λαού.

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2010» Μια ετήσια δράση του ΥΠ.ΠΟ.Τ


Για την εναρκτήρια εκδήλωση 2010 η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης παρουσιάζει το δρώμενο με τίτλο «Η Μνημοσύνη» στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των Αθηνών. Το νερό που έως και σήμερα ρέει στον χώρο εξυπηρέτησε τις ανάγκες της αρχαίας πόλης και των κατοίκων της. Αδιάψευστοι μάρτυρες η μαρμάρινη κρήνη, οι βεσπασιανές και το Ωρολόγιον του Ανδρονίκου, γνωστό και ως «ο Πύργος των Ανέμων».
Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Η Μνημοσύνη είναι συνυφασμένη με το στοιχείο του νερού και την «Πηγή της Μνημοσύνης». Το δρώμενο αρχίζει με αναφορά στον Ορφικό Ύμνο της Μνημοσύνης και ολοκληρώνει τη διαδρομή του με μια νύξη στη σκέψη του σύγχρονου φιλοσόφου Gaston Bechelard, στο έργο του To νερό και τα όνειρα.
Τετραήμερο εορταστικών εκδηλώσεων
Πέμπτη 7, Παρασκευή 8, Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της επικράτειας κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους. Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια μουσεία θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες στους οποίους θα διανέμεται δωρεάν ενημερωτικό έντυπο υλικό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους υπευθύνους των εκδηλώσεων κάθε φορέα, όπως αναφέρονται στον αναλυτικό κατάλογο των χώρων και των μουσείων, όπου θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων ανά νομό
N. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας, Θ΄ ΕΠΚΑ, κα Όλ. Κυριαζή, τηλ. 22610-95270

Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Eρέτριας, ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, κα Σ. Κατσάλη, τηλ. 22290-60665
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας, ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, κα Αμ. Αν. Καραπασχαλίδου, τηλ. 22210-76131, 22210-25131, 22210-84884
Αρχ. Χώρος Άνω Γυμνασίου Ερέτριας, ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, κα Σ. Κατσάλη, τηλ. 22290-60665
Αρχ. Χώρος Αυλίδας και Πηγές Αρέθουσας, ΙΑ΄ ΕΠΚΑ, κα Αμ. Αν. Καραπασχαλίδου, τηλ. 22210-76131, 22210-25131, 22210-84884

Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, κα Σ. Δημάκη, τηλ. 22330-23355
Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, κα Σ. Δημάκη, τηλ. 22310-29992
Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, κα Σ. Δημάκη, τηλ. 22340-29168, 6972895060
Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Υπάτη, 24η ΕΒΑ, κ.κ. Γ. Κακαβάς, Γ. Πάλλης, τηλ. 22310-98079, 22310-47628

ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
Η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στις τετραήμερες εκδηλώσεις με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Το πρωί της Παρασκευής, 8 Οκτωβρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών εκπαιδευτική δραστηριότητα που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και θα περιλαμβάνει περιήγηση των μνημείων από την Κρήνη Κασταλία ως το Ναό και το Θέατρο του τεμένους του Απόλλωνα με στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη λειτουργία, διαχείριση και αξιοποίηση του νερού. Στη διαδρομή της περιήγησης θα αναρτηθούν ενημερωτικά πανό με πλούσιο εποπτικό υλικό.
Παράλληλα, για τους επισκέπτες του Μουσείου Δελφών έχουν επιλεγεί και σημανθεί εκθέματα που συνδέονται με το νερό, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Στρώμα της Καταστροφής» του Κ. Βρεττάκου με θέμα τις σωστικές ανασκαφές στο χωριό Κάλλιο που βυθίστηκε λόγω της κατασκευής του φράγματος του Μόρνου.
Για περισσότερες πληροφορίες: κ.κ. Α. Ψάλτη, Μ. Καλπούζου, τηλ. 22650-82312 και 313.

«Η Θήβα στην κορυφή της Πυραμίδας»


Ο συμπαθής Αρχαιολόγος θυμάται λεπτομερώς όλες τους τις συναντήσεις με τους εκάστοτε Δημάρχους της, με μοναδικό αίτημα του την διοργάνωση ενός συνεδρίου στην πόλη, όπου ειδικοί επιστήμονες θα κληθούν να βάλουν δάχτυλο επί τον ήλον.
«Το Αμφείο θα μπορούσε να είναι η ατμομηχανή της αρχαιολογικής ανάπτυξης της Θήβας και στην πλατεία της έχω ιδιαίτερους συναισθηματικούς συνειρμούς. . Συγκινούμαι και χαίρομαι παράλληλα» τονίζει, καθώς είχε κι εκείνος συμβάλλει να μείνει αυτός «ο χώρος αλώβητος και να γλιτώσει αυτό το κεντρικό τετράγωνο από την μετατροπή του σε ένα γκέτο, την 10ετία του 1970».
«Δεν εννοώ λοιπόν, μετά από τόσα χρόνια να έχει μείνει άσκαφτος ,θεωρώ ότι έχει γίνει η απαλλοτρίωσή του και έπρεπε να έχουν γίνει εδώ ανασκαφές. Δεν είναι δυνατόν η Θήβα να κλαίει την μοίρα της, ενώ έπρεπε να χαίρεται για την περιουσία της» λέει σε έντονο ύφος, δηλώνοντας την συνεχή παρουσία του εδώ, προκειμένου να βοηθήσει τους τοπικούς φορείς, που αποβλέπουν στο μέλλον μιας πόλης που υπήρξε θρύλος στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο κ. Σπυρόπουλος κάθε φορά που φτάνει στην Θήβα επισκέπτεται το Αμφείον και άλλους αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους χθες αντίκρισε έξαλλος «στο μεν Αμφείο είχαν αφοδεύσει πάνω στο τάφο, πάνω στα ιερά κόκαλα των Ελλήνων οι Πακιστανοί, που είχαν αράξει ξαπλωτοί δίπλα, τα ίδια και στον τάφο του Οιδίποδος, τον οποίο η τοπική εφορία, ντροπή της, έχει περιφράξει με σύρμα που δεν βάζουν ούτε στα κοτέτσια».
Τον κ. Σπυρόπολυο πλαισίωναν χθες στην κεντρική πλατεία αρκετοί Θηβαίοι, που τον συναντούν συνεχώς όταν φτάνει, μαζί του όμως και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θήβα στην κορυφή της Πυραμίδας» Ν. Τούτουζας, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ως πρώτη προτεραιότητα του «αν δώσει ο Θεός και βρεθεί στον Δήμο, να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί, προκειμένου να ανασυρθεί η πυραμίδα του Αμφείου».
«Αισθάνομαι τιμή και μόνο που σφίγγω το χέρι στον κ. Σπυρόπολυο, που θα έπρεπε να ήταν επίτιμος δημότης και με το κλειδί της πόλης. Αντί αυτών εκείνος παραγκωνίστηκε και εκδιώχθηκε και και η πόλη μας παρήκμασε, ενώ θα έπρεπε να ακτινοβολούσε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» τονίζει .
Αξίζει να σημειώσουμε πως την ίδια τύχη με την Θήβα έχουν και οι σημαντικότατες ανασκαφές του Θ. Σπυρόπουλου στην Πελάνα, με το ανάκτορο του Μενέλαου και της Ελένης, το οποίο επίσης σκέπασαν με τσιμέντο!!!

Ερώτηση Βορίδη για τις νέες περικοπές στους μισθούς των αστυνομικών


Η αυτονόητη προσπάθεια των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. για «…μείωση των σχετικών δαπανών στις απολύτως απαραίτητες… εντός του ύψους των διαμορφούμενων σχετικών πιστώσεων…», δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαθιστά με επιπλέον μέρα αργίας, την αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, υποχρεωτική για το προσωπικό και ευλόγως αμειβόμενη παροχή εργασίας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., πέραν του πενθημέρου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να παράσχει το κονδύλι των 20.000.000 ευρώ που κρίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. απαραίτητο για την ως άνω πληρωμή του προσωπικού;

2. Επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. η εργασία του υπάρχοντος προσωπικού, με μια επιπλέον ημέρα εβδομαδιαίας αργίας και αν ναι ποιος ο λόγος που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο μέχρι σήμερα; Πώς πρόκειται να υλοποιηθεί το μέτρο στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. που για λόγους ανεπάρκειας προσωπικού, δεν εφαρμοζόταν καν μέχρι σήμερα, η εβδομαδιαία αργία που δικαιούται το προσωπικό;

3. Ποια θα είναι η « …μείωση άλλων πιστώσεων του προϋπολογισμού (της ΕΛ.ΑΣ.) που καλύπτουν ανάγκες λιγότερο επιτακτικές…», από τις οποίες θα εξοικονομηθούν οι πόροι για την πέραν του πενθημέρου αποζημίωση του προσωπικού;

4. Σε περίπτωση με παροχής από του Υπουργείο Οικονομικών του περαιτέρω κονδυλίου, με ποιόν τρόπο θα εξοικονομηθούν οι πόροι, χωρίς ταυτόχρονα να επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., δεδομένης και της έλλειψης προσωπικού στα τμήματα;

Εντάχθηκε με 4,5 εκ. ευρω το Μουσείο Θήβας


• Έρευνα – Τεκμηρίωση – Πληροφόρηση: Αρχαιολογική τεκμηρίωση – συγγραφή εποπτικού υλικού έκθεσης (λεζάντες – επιτοίχια κείμενα – κείμενα οδηγού και φυλλαδίου μουσείου –κείμενα, περιεχόμενο ψηφιακού & οπτικοακουστικού υλικού, κλπ). Φωτογραφική τεκμηρίωση: Αναπαραγωγές αρχειακού υλικού, φωτογραφήσεις, αεροφωτογραφίες. Προμήθεια εξοπλισμού.
• Πληροφοριακό υλικό σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή: Μετάφραση & επιμέλεια έντυπου υλικού. Έκδοση έντυπου υλικού (φυλλάδια, οδηγός μουσείου). Προμήθεια ψηφιακού & οπτικοακουστικού πληροφοριακού υλικού: Σχεδιασμός & παραγωγή οπτικοακουστικών ψηφιακών εκθεμάτων. Προμήθεια οθονών και σχετικού λογισμικού. Σχεδιασμός & παραγωγή ψηφιακών διαδραστικών εκθεμάτων. Προμήθεια συστήματος ακουστικής ξενάγησης.
• Διαμορφώσεις εσωτερικών χώρων: Βελτιώσεις (συστήματα σκίασης από ύφασμα, roll stop, μεταλλικό δίχτυ κλπ). Χρωματισμοί (ειδικών κατασκευών, επιφανειών).
• Εξοπλισμός εκθεσιακών χώρων: Προμήθεια συμπληρωματικών επίπλων εκθεσιακών χώρων κλπ. Προμήθεια εξοπλισμού για ΑΜΕΑ (αναβατόρια, ανυψωτικά). Προμήθεια βάθρων αγαλμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα ή μεταλλικό σκελετό, κατά περίπτωση, για τις αίθουσες και τον αύλειο χώρο. Προμήθεια πωρόλιθου & ειδικής ρητίνης για την επένδυση των βάθρων. Προμήθεια ειδικών βάσεων αντικειμένων (MDF, plexiglass). Προμήθεια σήμανσης.
• Λοιπές μελέτες: Συμπληρωματικές – υποστηρικτικές μελέτες που αφορούν στη συντήρηση, έκθεση και ανάδειξη - με την κατασκευή στεγάστρου προστασίας και διαδρομών πρόσβασης - των αρχαίων καταλοίπων στο αίθριο του Μουσείου. Θα εκπονηθούν από το επιστημονικό προσωπικό (αρχαιολόγος, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός, μηχανολόγος) που θα προσληφθεί στα πλαίσια του έργου.

2ο Υποέργο: Επανέκθεση αρχαιοτήτων βυζαντινών & μεταβυζαντινών χρόνων στο Μουσείο της Θήβας
Περιλαμβάνει:
• Συντηρήσεις βυζαντινών & μεταβυζαντινών εκθεμάτων: Συντήρηση των υπόλοιπων 500 κινητών ευρημάτων. Συντηρήσεις επιφανειών. Προμήθεια υλικών συντήρησης.
• Μεταφορές – τοποθετήσεις αρχαιοτήτων: Μεταφορά και τοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον εκθεσιακό χώρο, των ογκηρών αντικειμένων και του ψηφιδωτού σε ειδική κατασκευή. Στερέωση των λίθινων βυζαντινών εκθεμάτων στο στέγαστρο.
• Έρευνα – Τεκμηρίωση – Πληροφόρηση: Αρχαιολογική τεκμηρίωση – συγγραφή εποπτικού υλικού έκθεσης (λεζάντες – επιτοίχια κείμενα – κείμενα οδηγού και φυλλαδίου μουσείου –κείμενα, περιεχόμενο ψηφιακού & οπτικοακουστικού υλικού, κλπ). Φωτογραφική τεκμηρίωση: Αναπαραγωγές αρχειακού υλικού, φωτογραφήσεις, αεροφωτογραφίες. Προμήθεια εξοπλισμού.

3ο Υποέργο: Προμήθεια & Τοποθέτηση Προθηκών και ειδικών κατασκευών:
Προμήθεια των 214 προθηκών έκθεσης και των απαραίτητων ειδικών και λοιπών κατασκευών από MDF, μέταλλο, γυαλί, plexiglass, κλπ. που ολοκληρώνουν τους εκθεσιακούς χώρους.
Προμήθεια των φωτιστικών των προθηκών.

4ο Υποέργο: Προμήθεια Εγκατάσταση & Ρύθμιση Ειδικού Συμπληρωματικού Φωτισμού -εσωτερικού & εξωτερικού χώρου:
Προμήθεια τοποθέτηση και ρύθμιση των απαραίτητων συμπληρωματικών φωτιστικών εσωτερικού –εκτός προθηκών-, και εξωτερικού χώρου για όλους τους εκθεσιακούς χώρους (1112 φωτιστικά για τις αίθουσες, στέγαστρα στον αύλειο χώρο, υπόγειος αρχαιολογικός χώρος Μουσείου).

5ο Υποέργο: Γραφιστικός σχεδιασμός & παραγωγή εποπτικού ενημερωτικού υλικού:
Γραφιστικός σχεδιασμός, παραγωγή & τοποθέτηση του ενημερωτικού & εποπτικού υλικού (2 λάβαρα, επίτοιχα κείμενα & πινακίδες, χάρτες, πινακίδες ταυτότητας αντικειμένων κλπ) για όλους τους εκθεσιακούς χώρους (αίθουσες, στέγαστρα στον αύλειο χώρο, υπόγειος αρχαιολογικός χώρος Μουσείου).

6ο Υποέργο: Κατασκευή στεγάστρου & διαδρομής επισκεπτών στο πλαίσιο προστασίας & ανάδειξης των διατηρούμενων αρχαίων στο υπόγειο και στο αίθριο του Μουσείου Θήβας:
Κατασκευή στεγάστρου & διαδρομής επισκεπτών στο διατηρούμενο αρχαιολογικό χώρο στο υπόγειο και στο αίθριο του Μουσείου Θήβας.
• Κατασκευή ελαφρού στεγάστρου για την προστασία και την ανάδειξη των διατηρούμενων αρχαίων καταλοίπων στο αίθριο και στον υπόγειο αρχαιολογικό χώρο του Μουσείου Θήβας.
• Κατασκευή διαδρομής επισκεπτών –πλατωμάτων θέασης- μεταλλικού πλαισίου- δικτύου αποχέτευσης –Η/Μ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Με επικεφαλής τον Νίκο Στουπή ο ΣΥΝ στις εκλογές της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


Στόχος μας, είναι να εκφράσει πολιτικά το ευρύτατο κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα ασφυκτιά από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, που αισθάνεται να ωθείται στο περιθώριο εξ αιτίας των επιπτώσεων που έχει εδικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας η καταναγκαστική πρόσδεση της χώρας στο νεοφιλελεύθερο Μνημόνιο. Να εκφραστεί μια κατηγορηματική αντίθεση στην πολιτική με την οποία η περιφέρεια και η ύπαιθρος οδηγήθηκαν σε δραματική κοινωνική, παραγωγική και οικονομική υποβάθμιση από τις κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων.
2. Ως επικεφαλής του περιφερειακού αυτοδιοικητικού σχήματος και υποψήφιος περιφερειάρχης, προτείνεται ο αγωνιστής της Αριστεράς και του Οικολογικού κινήματος Νίκος Στουπής.
3. Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα συνεργασίας και εκλογικής συμπόρευσης με την πρωτοβουλία “Αυτοδιοικητικό Kίνημα Στερεάς Ελλάδας”. Άμεσα θα απευθύνουμε πρόσκληση συνάντησης, προκειμένου να ανιχνευτεί η δυνατότητα διαμόρφωσης ενιαίου ψηφοδελτίου για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία, ανταποκρίνεται στo κοινό αίσθημα του λαού της περιοχής. Ανεξάρτητα από το αποτελέσματος της συνάντησης είναι προφανές ότι στους αγώνες του λαού και απέναντι στα τεράστια κοινωνικά παραγωγικά και οικολογικά προβλήματα της περιοχής, θα εξακολουθήσουμε να διατηρούμε κοινή συναγωνιστική και προγραμματική πορεία.
Bιογραφικό σημείωμα του υποψήφιου περιφερειάρχη
Ο Νίκος Στουπής είναι Γεωτεχνικός του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Είναι παντρεμένος με την γεωτεχνικό Νάνα Καραντώνη και έχει δύο παιδιά, τον Λουκά μαθητή λυκείου και την Ελένη φοιτήτρια του ΕΜΠ.
Ο Νίκος Στουπής, είναι ειδικευμένος σε ζητήματα Ποιοτικής Γεωργίας (Εναλλακτικές μορφές, Βιολογική, Συστήματα Ολοκληρωμένης, Διαχείρισης, Περιβαλλοντικά), οικονομοτεχνικών μελετών στο αγρο-περιβαλλοντικό χώρο, και σε θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Διαθέτει σημαντική επιστημονική εμπειρία στα θέματα της αγροτικής πολιτικής, της ΚΑΠ, της ελληνικής γεωργίας και της υπαίθρου. Συμμετείχε στην εκπόνηση μελετών για την αειφορική διαχείριση του Υδροβιότοπου της Λίμνης του Δύστου και την ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Νίκος Στουπής γεννήθηκε στο Αλιβέρι της Εύβοιας το 1960. Μετέχει από 15 χρονών στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και στην αριστερά. Οργανώθηκε στην Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας, και αγωνίστηκε ενεργά ως στέλεχος του Κομμουνιστικού και του Αριστερού Κινήματος. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου φοιτητών Γεωπονίας στο ΑΠΘ, του Συλλόγου Ευβοέων Φοιτητών Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (Κ.Σ. της ΦΕΑΠΘ).
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εύβοιας, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, μέλος της Πανελλαδικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Βοιωτίας –Ευβοίας
Σήμερα συμμετέχει ενεργά στα κοινά, στους αγώνες της αυτοδιοίκησης, στις κινητοποιήσεις για το περιβάλλον και στο περιβαλλοντικό κίνημα, σαν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και στην γραμματεία των Συντονιστικών Επιτροπών ενάντια στον Λιθάνθρακα και στην καύση του RDF από την ΑΓΕΤ.
Μετέχει στα τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αγροτικής πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Ανοιχτή πρόσκληση προς τους γυναικείους συλλόγους και σωματεία της περιοχής


Καθώς άνοιξαν τα σχολεία μετράς και ξαναμετράς για να πληρώσεις σάκες, βιβλία, τετράδια, σχολικά είδη, φροντιστήρια. Γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι το «νέο σχολείο» που διαφημίζει το υπουργείο παιδείας όχι μόνο κοστίζει ακριβά, αλλά στρεβλώνει τον νου και την συνείδηση του παιδιού σου. Αγωνιάς για την πρόοδο του , αγχώνεσαι για τους κινδύνους που το τριγυρίζουν και «τρελαίνεσαι» όταν δεν βρίσκει δουλειά ή στην καλύτερη περίπτωση ο μισθός του είναι 300, 400 άντε 500€. Κι έκανες όνειρα ότι θα κάνει δική του οικογένεια και θα σε κάνει γιαγιά!.. Σήμερα όμως τα αυτονόητα είναι απαγορευτικά και πρέπει να τα διεκδικήσουμε!

Κι έχουμε νέες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για επιβολή νέων φόρων. Δρομολογούνται αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού , στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο Φ.Π.Α…

Το γνωρίζεις ότι το μαγαζί σου δεν έχει μέλλον… Ενοίκια, δάνεια, ΤΕΒΕ, όλα τρέχουν. Το χωράφι σου πια και ο μικρός σου κλήρος ξεκληρίζεται.. Και σε πληγώνει κατάκαρδα όταν δεν «βγαίνεις», για να πάρεις στο εγγόνι σου το κάτι τι του γιατί η σύνταξή σου είναι επίδομα φτωχοκομείου!

Όλες εμείς , λοιπόν, οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας «βράζουμε στο ίδιο καζάνι». Θα τους επιτρέψουμε να μας «μαυρίζουν» τη ζωή; Είμαστε οι πολλές και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Μην περιμένεις να σε λυπηθούν και να καταλάβουν τον πόνο σου! Δεν υπάρχει περίπτωση γιατί αυτοί , οι πλούσιοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι εκπρόσωποί τους είναι το πρόβλημά σου. Όσο εσύ εξαθλιώνεσαι , τόσο ο πλούτος αυτών αυξάνεται. Με όλα τα μέσα θέλουν να σε κάνουν εσένα και όλους τους εργαζόμενους να πιστέψεις ότι ευθύνεσαι για την κρίση τους και για να σωθείς πρέπει να πληρώσεις τις συνέπειές της και τα ελλείμματα . Ότι αυτή η κατάσταση είναι μονόδρομος και δεν μπορείς να ξεφύγεις…

Δεν σου είπαν ποτέ και δεν πρόκειται να σου πουν ότι με τη δουλειά σου παράγεις πλούτο μόνο που τον μόχθο σου , τον ιδρώτα σου τον ληστεύουν! Και το βασικότερο: σου κρύβουν με πολύ φροντίδα, είναι η αλήθεια, ότι στη φύση και στην κοινωνία δεν υπάρχουν μονόδρομοι….

Στη θύελλα λοιπόν που ήρθε και μαίνεται εμείς πρέπει εδώ και τώρα να ξεσηκωθούμε. Δεν πάει άλλο . Να μην αφήσουμε να περάσει η νέα επίθεση κυβέρνησης, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ.

Έλα μαζί μας να διεκδικήσουμε:

Την λειτουργία των βρεφικών τμημάτων των παιδικών σταθμών καθώς και την φιλοξενία όλων των παιδιών, δωρεάν. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Να απαγορευτούν οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα είδη υγείας, διατροφής, εκπαίδευσης, βιβλία, στα τιμολόγια ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΥΔΡΕΥΣΗΣ. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Να δοθεί επίδομα θέρμανσης για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000€.
Να μειωθούν κατά 30% τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου με συντελεστή 45% και να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κοντογιάννη Τασία
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γερονικολού Λαμπρινή

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Σχέδιο νόμου «οδικές εμπορευματικές μεταφορές»


Τα διευρωπαϊκά δίκτυα, το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς, η ενεργειακή πολιτική στην οποία συμμετέχει έντονα ο κλάδος των μεταφορών είναι πολιτικές κλειδιά για τη στρατηγική ανάπτυξης της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ περισσότερο της ελληνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί, ότι δε χρειάζεται καμία υποχρέωση που να απορρέει από τις διατάξεις του Μνημονίου για να κάνουμε τις αυτονόητες προσαρμογές εντός της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε όλοι μαζί, ώστε να μην οδηγηθούμε στο περιθώριο και να μείνουμε απλοί θεατές στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στις αναπτυξιακές πολιτικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια διευρυμένη αγορά και πρέπει να προσαρμοστούμε σύντομα σε έναν από τους μεγαλύτερους τομείς, αυτού των μεταφορών, έτσι ώστε να έχουμε τη διασφάλιση των οικονομικών συνεργασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και όλων αυτών των ποιοτικών στοιχείων που απορρέουν από αυτές τις οικονομικές, ποσοτικές συμμαχίες και συνεργασίες, όπως αυτό της εδαφικής σύγκλισης, της συνοχής και της απασχόλησης.
Λαμβάνοντας αυτά σαν βασικές αρχές νομίζω ότι θα πρέπει να προσεγγίσουμε εντελώς διαφορετικά το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάζει το Υπουργείο Υποδομών. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και τα βασικά διαρθρωτικά, τα δομικά χαρακτηριστικά αυτού του τομέα, τα οποία έχουν αναγνωριστεί άλλωστε από όλους. Όπως ο χαμηλός βαθμός ολοκλήρωσης του κλάδου που αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακος και παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, ο μεγάλος συνολικά αριθμός των μεταφορικών μέσων, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης ανά κάτοικο, η διαφοροποιημένη κατάσταση του οδικού μεταφορικού τομέα μεταξύ Ελλάδος και άλλων κρατών-μελών που κάνει πολυπλοκότερη τη συνεργασία με τους άλλους. Εδώ να επισημανθεί ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ φορτηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης και γι’ αυτό ο ευρωπαίος νομοθέτης κάνει αναφορά μόνο για μεταφορείς.

Τα παραπάνω διαρθρωτικά χαρακτηριστικά δεν αμφισβητούνται ούτε από τους ίδιους τους εκπροσώπους του κλάδου. Άλλωστε η προσαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 346, όπου στην ουσία εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία στις Οδηγίες 96/26 και του 98/76 του Συμβουλίου, επεδίωκε τη σταδιακή προσαρμογή των μεταφορέων και της κινητικότητάς τους, της προσβασιμότητας στο επάγγελμα και της φερεγγυότητας απέναντι στους καταναλωτές. Γνωρίζουμε -και αυτό ομολογείται από όλους- ότι οι ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος δεν εφαρμόστηκαν πλήρως. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να περιοριστούν οι δυνατότητες ομαλής προσαρμογής του κλάδου στο νέο καθεστώς και στις συνεχώς εξελισσόμενες καταστάσεις σε αυτό τον τομέα. Η μεταβατικότητα, προφανώς, είναι αναγκαία για την επιτυχή εξέλιξη κάθε νομοθεσίας που προωθεί αλλαγές. Όμως σε καμία περίπτωση η μεταβατικότητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διέξοδος ή ως μία διαδικασία για να σταματήσουμε την προσαρμογή του τομέα.
Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο ίδιος ο Υπουργός, αλλά και το σύνολο της Κυβέρνησης, των συναρμόδιων Υπουργείων επιδιώκουν να προσαρμόσουν τον κλάδο συνολικά. Και ορίζεται και εννοείται και θεωρείται ένας ενδιάμεσος κρίκος σε όλους τους άλλους παραγωγικούς τομείς. Χωρίς μεταφορείς, χωρίς μεταφορές δεν μπορεί να παραχθεί τίποτε και νομίζω ότι αυτό το γνωρίζουμε.
Υπουργέ, στα πλαίσια της προσέγγισης, της κατανόησης, της καλοπιστίας και της ουσιαστικής εφαρμογής του νόμου, της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης θα πρέπει πιθανά, να δοθούν ορισμένες διευκρινήσεις.
Από τις διατυπώσεις που περιλαμβάνονται σε πολλά σημεία των άρθρων του Κανονισμού 1071/2009, γίνεται σαφές ότι πρόθεση του κοινοτικού νομοθέτη είναι να ρυθμίζει και να προστατεύει μόνο τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε κάποιο κράτος-μέλος και όχι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τα ίδια διατυπώνονται και στον Κανονισμό 1072.
Σχετικά με τη διατύπωση για την εθνικότητα, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι πρόκειται για φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή πλέον θα ορίζεται ως η χώρα προέλευσης.
Για ό,τι αφορά τις μεταφορικές εταιρείες, είναι σκόπιμο να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για εμπορικές εταιρείες, αλλά θα πρέπει αυτές να αντικατασταθούν με τον όρο «εταιρείες ειδικού σκοπού», έτσι ώστε να γίνει απόλυτη διευκρίνιση ότι αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών είναι η διενέργεια οδικών εμπορευματικών μεταφορών και αποθηκεύσεων των μεταφερουμένων προϊόντων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω, σχετικά με τις ατομικές επιχειρήσεις, ότι εδώ νομικά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν νομική προσωπικότητα, δεν αφορούν ούτε το κοινοτικό ούτε το ελληνικό δυικό σύστημα και, προφανώς, εννοείτε τα φυσικά πρόσωπα.
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι πρέπει να τολμήσουμε μεγάλες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση και αξιοπιστία του ίδιου του πολιτικού συστήματος, αλλά και των πολιτικών.
Σας ευχαριστώ πολύ».

N.E. ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Ερωτήματα για την πορεία της ΕΑΣ Λιβαδειάς


5.Λάβατε δάνειο από τη ΑΤΕ ύψους 3.000.000 Ευρώ με την αιτιολογία της οριστικής επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων και την διασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας της οργάνωσης. Γιατί μέχρι σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα εντονότερα προβλήματα οικονομικής φύσης . Με ποιους όρους πάρθηκε το δάνειο αυτό; Υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του; Που διατέθηκαν τα χρήματα από το παραπάνω δάνειο;
6.Στα σιλό δημητριακών του Ορχομενού διαπιστώθηκε η ύπαρξη μισθωτή. Έγινε έγγραφη συμφωνία; Έχουν καταβληθεί τα μισθώματα;
Στον ακάλυπτο χώρο σημειώθηκαν ζημιές και ορίσατε επιτροπή για την προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση. Τελικά έγινε η εκτίμηση; Πληρώθηκαν οι ζημιές από τον υπαίτιο;
7.Διαπιστώθηκαν στο ΣΤΕ 6 και στο σπορελαιουργείο κλοπές μηχανημάτων μεγάλης αξίας. Τι έχετε κάνει γι αυτό το θέμα; Βρέθηκαν οι υπεύθυνοι; Καταλογίστηκαν οι ζημιές που προέκυψαν;
Στις αποθήκες Αλιάρτου εγκαταστάθηκαν ιδιώτες μισθωτές. Υπεγράφη μισθωτήριο; Εισπράττονται τα μισθώματα; Τι έγιναν τα λιπάσματα που υπήρχαν στις αποθήκες;
Γιατί δεν έχει οριστεί διαχειριστής στην συγκέντρωση σιτηρών και δημητριακών;
Γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις καταβολή των αποδοχών των υπαλλήλων;
Γιατί αρνείστε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. την χορήγηση αντιγράφων που σας ζητά προκειμένου να εκτελέσει τα καθήκοντά του.
Το 2008 δόθηκε δάνειο 1.000.000 ευρώ με επιδοτούμενο επιτόκιο προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες παραγωγοί που είχαν πουλήσει η είχαν παραδώσει στην Ένωση δημητριακά το 2008. Ποιοι πήραν το δάνειο αυτό; Είχαν όλοι παραδώσει σιτηρά στην ένωση; Γιατί δεν δίνεται στην δημοσιότητα τις καταστάσεις των αγροτών που ευνοήθηκαν από την λήψη του δανείου; Αληθεύει άραγε ότι αγρότες που δεν είχαν παραδώσει ούτε είχαν παράγει ένα κιλό σιτάρι πήραν δάνειο χωρίς να δικαιούνται;
Στις 11-5-2010 επισκέφθηκε την Ένωση κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Είναι αλήθεια ότι από το ΣΔΟΕ βρήκε ποσά που έπρεπε να είχαν αποδοθεί στο Δημόσιο που ξεπερνούν τα 2.7000.000 ευρώ (Φ.Π.Α., φόροι κ.λ.π.), και αυτά δεν έχουν αποδοθεί; Για πιο λόγο συμβαίνει αυτό; Που έχουν διατεθεί αυτά τα χρήματα;
Τι γίνεται με τους υπαλλήλους της Ένωσης; Για πιο λόγο υπάρχει μια συνεχής και επιλεκτική δίωξη εργαζομένων με εξοντωτικές ποινές;
Μετά την απόλυση του Προέδρου των εργαζομένων, με συνοπτικές διαδικασίες και με παρουσία μόνο τριών από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. αλλά χωρίς την παρουσία του δικηγόρου των εργαζομένων (αφού φροντίσατε για την αποχώρηση του μετά από αναμονή 2,5 ωρών), τις τελευταίες μέρες πήρατε απόφαση για επιβολή ποινής σε 2 ακόμη εργαζόμενες.
Συμπτωματικά όλοι οι εργαζόμενοι που διώκονται πρόσκεινται σε διαφορετικούς από εσάς πολιτικούς χώρους ενώ δείχνεται μια ιδιαίτερη προτίμηση στο «κυνήγι» εργαζομένων που πολιτικά ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ.
Κύριοι της Διοίκησης της ΕΑΣ.
Η Ένωση άντεξε πολλά χρόνια και πολλοί κόπιασαν για να την στήσουν και να παίξει τον ρόλο της ως μοχλός στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.
Κύριοι της ΕΑΣ οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις πρέπει να είναι στην υπηρεσία του αγρότη, να τον ενημερώνουν και να συμβάλλουν στην εκπαίδευση του, πρέπει να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις μέσω της εξυγίανσης και ανάπτυξής τους αποτελώντας ουσιαστικά αναπτυξιακά εργαλεία άσκησης αγροτικής πολιτικής, και όχι να αποτελούν ασανσέρ για την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών.
Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχετε δείξει ότι αντιλαμβάνεστε τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Χρησιμοποιείται την Ένωση ως προσωπική σας επιχείρηση και απ ότι φαίνεται η παρουσία σας στην Διοίκηση την έχει ζημιώσει πιθανόν ανεπανόρθωτα.
Σας δηλώνουμε ότι οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να ανεχθούν άλλο την πολιτική σας.
Σας καλούμε να αναλογισθείτε τις τεράστιες ευθύνες σας, και να δρομολογήσετε μια νέα πολιτική προς όφελος των αγροτών αλλά και των εργαζομένων στη ένωση πριν είναι πλέον πολύ αργά.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Περιοδεία Χειμάρα στη Φωκίδα


ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗ ΧΕΙΜΑΡΑ
Υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
21/09/10 – ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Φίλες και Φίλοι
Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, στο χωριό μου. Ειλικρινά τόσους φίλους και τόση διαχρονική συνεργασία δεν έχω σε κανένα άλλο Νομό της Ελλάδας. Γι’αυτό αισθάνομαι αισιόδοξος και ευτυχής που θα δώσω μαζί σας αυτόν τον ωραίο αγώνα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω για δυο πράγματα, γιατί πλέον έχω σφαιρική και υπεύθυνη ενημέρωση για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές της Στερεάς. Τις Εκλογές θα τις κερδίσουμε. Θα ενώσουμε τους Νομούς της Περιφέρειας και θα φροντίσουμε mε υπευθυνότητα, σχεδιασμό, δημοκρατικό προγραμματισμό και αγώνα για την ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας.
Μέχρι τώρα η δική μας πλευρά έκανε τα τελευταία χρόνια αναπτυξιακό ΑΛΜΑ στους Νομούς που εκπροσωπούσαν. Από αύριο, όλοι μαζί, συντονισμένα, θα πάμε μπροστά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Η προσπάθειά μας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διέπεται από τρεις βασικούς άξονες τους οποίους τόσο εγώ ως Αυτοδιοικητικός όσο και οι συνεργάτες μου ακολουθήσαμε πιστά από κάθε θέση ευθύνης:
ΑΞΟΝΑΣ πρώτος - που αποτελεί και απαίτηση των καιρών...- η Διαφάνεια
ΑΞΟΝΑΣ δεύτερος, η Ειλικρίνεια.
ΑΞΟΝΑΣ τρίτος η Αποτελεσματικότητα
Ο Νέος θεσμός του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ μπορεί να μην είναι αυτός που θα θέλαμε, αλλά δίνει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στους Νομούς μας. Άλλωστε θα φροντίσουμε κατά την εφαρμογή του να τον βελτιώσουμε.
Στις αρμοδιότητες της Αιρετής Περιφέρειας υπάγονται:
Όλα σχεδόν τα έργα υποδομής που πριν ανήκαν στην Διορισμένη Περιφέρεια και τη Νομαρχία, τα οποία θα προωθήσουμε, μέσω Εθνικών Πόρων και της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.
Από την μικρότερη Μικρομεσαία Επιχείρηση μέχρι τη μεγαλύτερη βιομηχανία αδειοδοτούνται, ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από αναπτυξιακούς Νόμους της Ε.Ε. μέσω Περιφέρειας.
Το ίδιο συμβαίνει για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.
Πάμπολλες ακόμη αρμοδιότητες αποκεντρώνονται από την Κεντρική Κυβέρνηση στην Αιρετή Περιφέρεια.
Αρνητικό μόνο, είναι το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες δεν συνοδεύονται από τους ανάλογους οικονομικούς πόρους, όπως προβλέπεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος. Αυτή η αναντιστοιχία οδήγησε τη ΝΔ στην καταψήφιση του Νομοσχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Η Περιφέρειά μας έχει πολλά πλεονεκτήματα για Τουριστική, Βιομηχανική και Αγροτική ανάπτυξη. Δυστυχώς δεν τα έχουμε εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατόν. Αυτές θα είναι οι Προτεραιότητές μας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:
Η ισόρροπη ανάπτυξη με έμφαση στις υποδομές
Η στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας
Η προώθηση ενεργειών για την καταπολέμηση της ανεργίας
Η στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
Η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος
Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού & του πολιτισμού.
Ειδικότερα για τη Φωκίδα θα επικεντρωθούμε στην:
Ενίσχυση των Υποδομών, κυρίως οδικών αξόνων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο νομό.
Ενίσχυση και προβολή του τουριστικού προϊόντος του Νομού Φωκίδας
Στήριξη του αγρότη και του κτηνοτρόφου της Φωκίδας με την ενίσχυση της δουλειάς του και την προβολή των προϊόντων του.
Πρέπει να ομολογήσω ότι στη Φωκίδα αντιμετώπισα ένα «ευχάριστο» πρόβλημα. Την πληθώρα ικανών στελεχών για τη στελέχωση του Συνδυασμού και τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. Δεσμεύομαι να αξιοποιήσω όλα τα ικανά στελέχη του Συνδυασμού μας στην κοινή προσπάθεια.
Δημιουργούμε μια ισχυρή ομάδα, με άξια στελέχη που εκπροσωπούν όλες τις κοινωνικές επιστημονικές και παραγωγικές τάξεις.
Ανθρώπους ικανούς, με πάθος για την Αυτοδιοίκηση, με ανοιχτό πνεύμα και όρεξη για δουλειά, ώστε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και να μετατρέψουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε να χαθεί ούτε μια μέρα, γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου μας και έχουμε τις λύσεις γι’ αυτά!!!!

"Δραματική η κατάσταση στη Θήβα από τους λαθρομετανάστες"


Στη Θήβα διαμορφώνεται με ταχύτατους ρυθμούς μια εντυπωσιακή μεταβολή της πληθυσμιακής σύνθεσης με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα γνωρίζει νέα έξαρση. Οι επιχειρήσεις-«σκούπα» της Αστυνομίας στην Αθήνα οδηγούν τους λαθρομετανάστες στη Θήβα. Για άλλη μια φορά η Βοιωτία λειτουργεί ως η «πίσω αυλή» της Αττικής.
Στη Θήβα συγκεντρώνονται λαθρομετανάστες μη αφομοιώσιμοι, με πολιτισμικά χαρακτηριστικά εντελώς διαφορετικά από τα δικά μας, χωρίς επαγγελματική ειδίκευση και δεξιότητα. Οι αριθμοί αυτών των λαθρομεταναστών αυξάνονται και θα αυξάνονται λόγω της απερίγραπτης φτώχειας και των τρομακτικών δεινών που πλήττουν τις χώρες τους (π.χ. οι τελευταίες πλημμύρες στο Πακιστάν). Όμως, οι περιορισμένες δυνατότητες της χώρας μας δεν τους αντέχουν. Αυτοί οι λαθρομετανάστες αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την ελληνική κοινωνία, για την κοινωνία της Θήβας.
Η «γκετοποίηση» μεγάλου τμήματος της Θήβας, η οποία εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό, σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της πόλης, απειλεί την κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική συνοχή της χώρας δοκιμάζεται ήδη, τόσο από την οικονομική κρίση, τόσο και από τα «γκέτο» που δημιουργούνται στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και η Θήβα. Ο κίνδυνος για το παρόν και το άμεσο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλος. Η Πολιτεία καλείται να δράσει οργανωμένα και αποφασιστικά, στο πλαίσιο του διεθνούς και εθνικού δικαίου, αλλά και της πρακτικής που επιβάλλει η πραγματικότητα.
Όμως, η αναποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση επιδεινώνει το πρόβλημα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει χαρακτηριστική αδράνεια και «στρουθοκαμηλισμό», διάθεση να καλύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Δεν λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, με συνέπεια αυτό να γιγαντώνεται και να γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να εξουδετερωθεί.
Η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει αρνητικά αποτελέσματα. Η πολιτική για την ασφάλεια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν αποδίδει. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει το αυξανόμενο κύμα λαθρομετανάστευσης και να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή και εγκληματικότητα είναι εμφανής. Η πολιτική της κυβέρνησης κρίνεται, εκ του αποτελέσματος, αναποτελεσματική, ευκαιριακή, μη ορθολογιστική.
Είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αρκείται σε αόριστες διαβεβαιώσεις και σε άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής αλλά πρέπει να λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΕ ΟΤΑ: Πανελλαδική κινητοποίηση στις 23 Σεπτεμβρίου


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει ταυτόχρονα την κυβέρνηση για την απαράδεκτη απόφασή της να παγώσει ακόμη και τις προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί από τους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα μέσω Α.Σ.Ε.Π. ή είχαν αναρτηθεί οι προσωρινοί πίνακες και το προσωπικό εργάζονταν με βάσει τη δυνατότητα που δίνει ο Νόμος για πρόσληψη μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.
Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λειτουργίας σε πολλούς φορείς των Ο.Τ.Α., ιδιαίτερα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και την καθαριότητα, αλλά και μείζονα οικογενειακά προβλήματα σ’ αυτούς που άφησαν την προηγούμενη εργασία τους ή μετακόμισαν στον τόπο πρόσληψής τους και τώρα απολύονται.
Η αντικοινωνική και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, που στο όνομα της οικονομικής κρίσης του εμπαιγμού και των απαράδεκτων δεσμεύσεων της απέναντι στο Δ.Ν.Τ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς «τοκογλύφους», διευρύνει την ανεργία, την ελαστική εργασία και την υποαπασχόληση και οξύνει τα κοινωνικά προβλήματα, τις ανισότητες και τις κοινωνικές αντιθέσεις. Πρωταρχικό καθήκον για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και τον Ελληνικό λαό είναι η πάλη για την αποδέσμευση από την πολιτική του μνημονίου και την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε επίσης, ιδιαίτερα για το θέμα αυτό, για το οποίο το αρμόδιο Υπουργείο των Εσωτερικών δεν κάνει τον κόπο να δώσει μια απάντηση να κλιμακώσει τις ενέργειές της τις επόμενες μέρες και ενόψει της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τα σωματεία της Αττικής.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος
Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Ιωάννης Τσούνης

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Παρουσίαση fokida charity trek


Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν τη διαδρομή από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και θα καταλήξουν στην Κίρρα (δίπλα στην Ιτέα), διαδρομή που αποτελεί μέρος του χαρακτηρισμένα διεθνούς μονοπατιού Ε4 που ενώνει το Γιβραλτάρ με την Κύπρο. Η αρχαία Κίρρα ήταν το επίνειο των Δελφών. Διατηρώνται τα ερείπια από τις αποθήκες του λιμανιού, ερείπια από οικίες τις Κίρρας, τα θεμέλια από το αρχαίο τείχος, η βάση από τον φάρο και μέσα στη θάλασσα τα ερείπια από το λιμάνι. Από την Κίρρα ξεκινούσε μονοπάτι το οποίο ακολουθούσαν οι προσκυνητές για να φτάσουν στο φημισμένο ίερό μαντείο των Δελφών. Στις μέρες μας μπορεί να περπατηθεί αφού σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να χρειάζεται ειδική εκπαίδευση ή εξοπλισμός
Η υπέροχη αυτή πρωτοβουλία βρήκε άμεση ανταπόκριση από επώνυμους οι οποίοι και βοήθησαν με τη συμμετοχή τους στα γυρίσματα του τηλεοπτικού σποτ, με σκοπό την μέγιστη δυνατή προβολή της ενέργειας και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Μεταξύ άλλων:
Μιχάλης Ζαμπίδης – Παγκόσμιος Πρωταθλητής Kickboxing
Κάρμεν Ρουγγέρη – Hθοποιός
Εύη Αδάμ – Mοντέλο/Παρουσιάστρια
Μπέσυ Μάλφα – Ηθοποιός
Νίκη Κάρτσωνα – Μοντέλο/ Παρουσιάστρια
Γεράσιμος Σκιαδαρέσης – Ηθοποιός
Γιάννης Αϊβάζης – Ηθοποιός
Γιώργος Θαναηλάκης – Δημοσιογράφος
Λάκης Παπαϊωάννου – Προπονητής Arsenal Soccer Schools
Γιώργος Αμανατίδης – Τεχνικός Διευθυντής Ακαδημιών Ολυμπιακού
Πηνελόπη Αναστασοπούλου – Ηθοποιός
Εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο Νομάρχης Φωκίδας κ. Νικόλαος Φουσέκης, ο άνθρωπος που έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αναγνωριστεί το αρχαίο μονοπάτι στο οποίο θα διεξαχθεί ο φιλανθρωπικός περίπατος. Η συγκεριμένη ενέργεια είχε ανακοινωθεί επίσημα ενώπιον 54.000 θεατών της Arsenal F.C. μέσα στο Emirates Stadium του Λονδίνου, το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν και ο Νομάρχης Φωκίδας, κ. Νικόλαος Φουσέκης, είχε προσκληθεί στο Λονδίνο.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση διεθνούς βεληνεκούς η οποία και αναμένεται να αποφέρει στη Φωκίδα αλλά και στη χώρα μας σημαντική τουριστική προβολή. H Arsenal στο πλαίσιο της συνεργασίας θα συμμετάσχει με πολυμελή αποστολή και παράλληλα θα επικοινωνήσει τη διοργάνωση μέσω των δικών της καναλιών προβολής
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου (μία μέρα πριν τον περίπατο) θα πραγματοποιηθούν και φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου, στο καινούριο στάδιο του Χρισσού, το οποίο βρίσκεται στη μέση περίπου της διαδρομής του αρχαίου μονοπατιού. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα της Arsenal in the Community θα αντιμετωπίσει τοπική ομάδα και στη συνέχεια, ομάδα παλαιμάχων του Φωκικού θα τεθούν αντιμέτωποι με μεικτή ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και δημοσιογράφων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου
17.30 – 18.30: Φιλανθρωπικός φιλικός αγώνας:
Ομάδα Νέων της Arsenal in the Community Vs Επίλεκτη Ομάδα Νέων Άμφισσας
19.00 – 20.00: Φιλανθρωπικός φιλικός αγώνας:
Παλαίμαχοι Φωκικού Vs Μεικτή ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών, δημοσιογράφων
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου
10.30: Τελετή Έναρξης στο Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών
11.00: Έναρξη του Περιπάτου – Δελφοί έως Κίρρα, “Το μονοπάτι του Ελαιώνα”
15.00: Τέλος του Περιπάτου – Τελετή Λήξης
Κάθε Βήμα έχει Αξία
Σας περιμένουμε!

Πληροφορίες για συμμετοχή:
www.fokidacharitytrek.gr
Γραφεία Συλλόγου «Η ΠΙΣΤΗ»
Τηλ. 210 7486880 – 210 7488961
Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 17.00

Ελάχιστο κόστος συμμετοχής: Ενήλικες 15 €, Μαθητές 5 €

Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου Η ΠΙΣΤΗ
ALPHA BANK 130002002008236
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 05448000520

Καταβολή του ποσού στα γαρφεία του Συλλόγου Η ΠΙΣΤΗ,
Ηγημόνος 2Β, Ζωγράφου, Πλ.Παίδων, Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 - 17:00

Υπό την αιγίδα:
Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Δελφών

Για πληροφορίες: κα Γκέλυ Σταμπουλή, SOFINE!, 210 9211011-12

Εγκύκλιος Γραμματέα Ε.Σ Μιχάλη Καρχιμάκη


Είναι ανάγκη, ταυτόχρονα, το κόμμα να αποτελεί τη συνείδηση της κυβέρνησης. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε ότι η οργανωμένη πολιτική σε συνδυασμό με το όραμα, την έμπνευση και το συναίσθημα που αναζητά η κοινωνία για να κινητοποιήσει είναι τα κυρίαρχα ζητούμενα ώστε η πολιτική να αποκτήσει την αυτονομία της.
Θα είμαι ανοιχτός σε όλους τους συντρόφους, θα είμαι ανοιχτός σε όλα τα στελέχη και τα μέλη, έτσι ώστε να δώσουμε την πολύ μεγάλη μάχη: για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», που θα δώσει μια νέα πνοή στην Ελλάδα και να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, σας καλώ να εντείνετε τις προσπάθειες σας για την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης και να προβάλετε την ηθική της πολιτικής στην καθημερινή σας παρουσία, για να δικαιώνετε τις αρχές και τις ιδέες του κινήματος μας.
Σας καλώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται, να δώσουμε μαζί με το λαό, που αγωνίζεται και αγωνιά, τη μάχη για ένα κράτος που προνοεί, σχεδιάζει, οργανώνει, εφαρμόζει και λογοδοτεί.
Σ’ αυτές τις εκλογές, είμαστε βέβαιοι, πως με τα στελέχη μας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, θα πάρουμε μια νέα ισχυρή εντολή να κεφαλαιοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις καινοτομίες του «Καλλικράτη» και να ξαναδώσουμε μια νέα πνοή, μια νέα ελπίδα για το αύριο.
Είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για να αναλάβουμε τις αναγκαίες πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες.
Ως νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, υπηρετώντας τους κοινούς μας στόχους, θα τροφοδοτούμαι από την εμπειρία και την δράση σας, για να φανώ αντάξιος της ευθύνης.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου, για να φανώ άξιος της εμπιστοσύνης του Προέδρου και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και για να προωθήσουμε από κοινού τις αξίες και τα ιδανικά του Κινήματος.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,
Μιχάλης Καρχιμάκης

Περιοδεία Γιώργου Μαρίνου


Τόνισαν την αναγκαιότητα υπερψήφισης της Λαϊκής συσπείρωσης στις εκλογές του Νοέμβρη, σαν απάντηση, στην αντιλαϊκή πολιτική και απαραίτητη επιλογή για να δυναμώσει ο αγώνας για το δικαίωμα στην πλήρη – σταθερή εργασία, την προστασία των ανέργων, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, δημιουργία νοσοκομείου στη Β. Εύβοια, σύγχρονο ασφαλές οδικό δίκτυο, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές υποδομές.

2) Κλιμάκιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο Βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Αν. Στερεάς και Εύβοιας επισκέφτηκε το Γενικό Λύκειο Ιστιαίας και το ΕΠΑΛ Ιστιαίας στις 16/9 και συζήτησε με τους καθηγητές για την επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους με τη μείωση των μισθών και συντάξεων, την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Συζήτησε επίσης για τα οξυμμένα προβλήματα στην Παιδεία, την υποχρηματοδότηση, τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση οξύνοντας το πρόβλημα της μορφωτικής υποβάθμισης των παιδιών συνδέοντας το σχολείο με τους επιχειρηματίες.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επισκέφτηκε στο χωριό Ταξιάρχης της Β. Εύβοιας το συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού παραγωγών Σύκου Ταξιάρχη Και συζήτησε με τους εργαζόμενους που βιώνουν τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής επίθεσης.
Ο Γιώργος Μαρίνος και ο Δημήτρης Περπατάρης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τις θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ τονίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος, καμιά εργαζόμενη δεν πρέπει να επιβραβεύσουν την αντιλαϊκή πολιτική που καταδικάζει το λαό στη φτώχεια.
Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συνδυασμών τους στις τοπικές εκλογές είναι υποχρέωση των λαϊκών οικογενειών που βασανίζονται να τα βγάλουν πέρα, είναι υποχρέωση των νέων ανθρώπων που υποφέρουν από την ανεργία και την υποαπασχόληση.
Η υπερψήφιση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ θα δώσει δύναμη στον αγώνα για τη στήριξη του συνεταιρισμού και των μικρομεσαίων παραγωγών, για τη διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Καθυστέρηση στην Υπουργική απόφαση για την κατανομή ισχύος των ΑΠΕ


Είναι σαφές ότι η Υπουργός Περιβάλλοντος αυτοαναιρείται, αφού -υπό τη σύγχυση κατανομής αρμοδιοτήτων και την ανάγκη τήρησης ενδοκυβερνητικών ισορροπιών με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Υπουργό Επικρατείας- έσπευσε, με αυτή τη διευκρίνιση, να καθησυχάσει τους συναδέλφους της.
Δεν μπόρεσε, όμως, σε καμία περίπτωση να καθησυχάσει τους χιλιάδες επενδυτές και κυρίως τους αγρότες, στους οποίους η κυβέρνηση σκόπιμα και για μικροπολιτικούς λόγους καλλιέργησε φρούδες ελπίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στρεβλού σχεδιασμού αποτελεί το γεγονός ότι η κατανομή που αντιστοιχεί σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες, το 2014, έχει ήδη υπερκαλυφθεί από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2010. Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που σήμερα καλούνται να ακυρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, είναι υπόλογη η ίδια η Υπουργός, η οποία οφείλει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις.
Από την άλλη, η δυνατότητα που επεφύλαξε η Υπουργός για τον εαυτό της, ώστε να αποφασίζει για την αναστολή αδειοδότησης νέων αιτήσεων, καθώς και την άρση της αναστολής, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει συγκεκριμένα έργα, αδιαφορώντας για την επενδυτική ωριμότητα τους. Το μόνο που καταφέρνει με τέτοιες πρακτικές είναι να δημιουργεί πρόσθετες υπόνοιες για ρουσφετολογική αντιμετώπιση των επενδυτικών σχεδίων χιλιάδων ενδιαφερομένων.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να διασφαλίσει τη διαφάνεια και να μην ακυρώσει, με την προχειρότητα, την αδράνεια και τις παραλείψεις της, τις προοπτικές υγιούς ανάπτυξης της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας».

Συλλαλητήριο στην Λιβαδειά


Μόνο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Μάρτης-Μάης 2010 (περικοπή 30% του 13ου και του 14ου μισθού στο δημόσιο, μείωση 20% όλων των επιδομάτων, κατάργηση τιμαριθμοποίησης) και με το Μνημόνιο (περικοπή 13ης-14ης σύνταξης και αντ’ αυτού ένα ποσό 400ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200ευρώ για Πάσχα και επίδομα αδείας) ένας εκπαιδευτικός-δημόσιος υπάλληλος έχασε στο χρόνο, πάνω από τρεις μισθούς!!! Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες από την αύξηση ΦΠΑ, ΕΦΚ, κ.α.
Η «πιο δύσκολη χρονιά στην εκπαίδευση» που υποκριτικά υπογραμμίζει η κυβέρνηση είναι σχεδιασμένη και συνειδητή της επιλογή.
Το κεφάλαιο και τα κόμματα του, αρπάζουν την «ευκαιρία» της καπιταλιστικής κρίσης. Υποτάσσουν την εκπαίδευση στην αγορά και την επιχειρηματικότητα, κάνουν την παιδεία ακόμα πιο ταξική, ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα. Το μορφωτικό περιεχόμενο του σχολείου γίνεται ακόμα πιο αντιδραστικό.
Σε αυτή τη γραμμή η κυβέρνηση έκοψε κατά 1 δις ευρώ τις δαπάνες για την παιδεία, μείωσε τους διορισμούς κατά 50% (2700), τη στιγμή που οι «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις είναι περίπου 12.000 και τη στιγμή που αυξάνει ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια σχολεία λόγω αδυναμίας των οικογενειών τους να ανταποκριθούν στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. Τα κενά στα σχολεία διαμορφώνονται σε χιλιάδες και οι χαμένες διδακτικές ώρες θα είναι κάτι εκατομμύρια!!!
Τα χειρότερα έρχονται!
Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η κυβέρνηση ετοιμάζει:
Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με το οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει να εξασφαλίσει περικοπές 2 δις ευρώ!
Νέες περικοπές στα επιδόματα έως και καθολικής τους κατάργηση (Χριστουγέννων, εξωδιδακτικής απασχόλησης, κ.α.)
Επέκταση των μέτρων και των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα, στα ιδιωτικά σχολεία και στα φροντιστήρια.
Μεταφορά των αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης στις Περιφέρειες και στους Δήμους μέσω του Καλλικράτη η οποία θα γιγαντώσει την επιχειρηματική δράση και την ταξική διαφοροποίηση στα σχολεία. Θα κάνει τα σχολεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια.
Μια σειρά μέτρων που σαρώνουν κάθε μορφωτικό και εργασιακό δικαίωμα (κατάργηση σχολικών μονάδων, καταργήσεις και συμπτύξεις τμημάτων, 30αρια τμήματα, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα ΙΕΚ, από σχολείο σε σχολείο, από νομό σε νομό, κατάργηση ΠΔΣ, κα).
Άμεσοι στόχοι πάλης -για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός
Συγκροτούμε Λαϊκές Επιτροπές δράσης που θα οργανώνουν την πάλη με αιτήματα που δε θα πληρώνει την κρίση ο λαός, που θα προβάλλουν με όρους κινήματος τη «στάση πληρωμών» σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, χρέη, δάνεια, κα.
ΟΧΙ
Στην αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στην ένταξη εκατοντάδων προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ, όταν την ίδια στιγμή επισπεύδεται η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.
Στις ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Στην επιβολή του λεγόμενου «πράσινου φόρου».
Εδώ και τώρα!
Πρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο, που να καλύπτουν όλα τα κενά!
Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45% άμεσα.
Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Δωρεάν στέγαση και εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.
Μείωση 30% των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη υγείας, διατροφής, εκπαίδευσης, βιβλία, στα τιμολόγια ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΥΔΡΕΥΣΗ. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
Για τα νεαρά ζευγάρια: Να μη γίνεται κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη και δεύτερη κατοικία. Να παγώσουν τα δάνεια.
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε ΠΕΚ, ΠΔΣ, βαθμολογικά κέντρα, υπερωρίες, οδοιπορικά, κ.α.
Άμεση πάλη ενάντια στην επέκταση των ιδιωτικοποίησεων, των ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ
Δράση τώρα! Οργάνωση της πάλης για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα στην πράξη!
Άρνηση διδασκαλίας σε 27άρια και 30άρια τμήματα. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές.
Άρνηση ανάληψης υποχρεωτικών υπερωριών, που σε αυτές τις συνθήκες σημαίνει αφαίρεση θέσεων εργασίας. Να αποτραπεί κάθε υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου, των οργανικών θέσεων. Άρνηση υλοποίησης κυλιόμενων ωραρίων.
Καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια που συνοδεύεται από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Κανένας συνάδελφος με μετακίνηση από Νομό σε Νομό και από Γραφείο Εκπαίδευσης σε Γραφείο Εκπαίδευσης. Συμπλήρωση ωραρίου στα πλαίσια του ίδιου Γραφείου Εκπαίδευσης. Καμία συζήτηση για διάθεση στην Α΄βάθμια χωρίς να καλυφθούν πρώτα όλα τα κενά και χωρίς αίτηση των συναδέλφων. Καμία υποχρεωτική μετακίνηση στα ΙΕΚ.
Άρνηση διδασκαλίας στη “ζώνη της αγοράς” (ελεύθερη ζώνη) των 800 ολοήμερων πιλοτικών δημοτικών σχολείων.
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
1900 ευρώ πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση.
Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30) και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας.
Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Βασική-γενική εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο. Καθιέρωση συστήματος δημόσιων, δωρεάν επαγγελματικών σχολών, μετά την ολοκλήρωση της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης.
Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους. Όχι στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
Να σταλεί ηχηρό μήνυμα καταδίκης των σχεδίων που λεηλατούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ-ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ!

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ομιλία υποψήφιου Περιφερειάρχη Γ. Μαρίνου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ


Αυτό το κάλεσμα αφορά κάθε άνθρωπο του μόχθου.
Αφορά τους ανέργους που ο καπιταλισμός και η αντιλαϊκή πολιτική τους πετάνε στο δρόμο, στα εργοστάσια , στις επιχειρήσεις .
Αφορά τους νέους και τις νέες , τους εργαζόμενους , τις λαϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν την αβάσταχτη ανασφάλεια , τη μείωση των μισθών και των συντάξεων , τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων , τις βαριές συνέπειες από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας , της Υγείας , της Πρόνοιας.
Αφορά τους μικρούς Επαγγελματίες , Βιοτέχνες και Εμπόρους που αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους , αγωνιούν για το αύριο και είναι καταχρεωμένοι.
Αφορά τους μικρούς και μεσαίους αγρότες που ξεκληρίζονται , θύματα της Κοινής Αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ελληνικών κυβερνήσεων .Θύματα μιας μεγάλης κοροϊδίας που παίζει με τον πόνο τους προτρέποντας την αγροτιά να φυτέψει «Φωτοβολταικά συστήματα».
Αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ , της Ν.Δ και των άλλων κομμάτων , αλλά και των συνδυασμών τους στην τοπική , περιφερειακή διοίκηση ,που ζούνε τον εφιάλτη του αισχρού μνημονίου που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και εφαρμόζει με τη στήριξη της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ.
Δύναμη στο ΚΚΕ , Ψήφο στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στις τοπικές εκλογές και συμμετοχή στους αγώνες μαζί με το ΠΑΜΕ , την ΠΑΣΥ , την ΠΑΣΕΒΕ , την Αγωνιστική Συσπείρωση στους Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμπόρους , το Μέτωπο αγώνα Σπουδαστών , το αγωνιστικό κίνημα των γυναικών , που εκφράζεται μέσα από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
Η πείρα του λαού μπορεί να ακυρώσει τις προσπάθειες που κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ να τον κρατήσουν εγκλωβισμένο.
Θέλουμε να μας κρίνει ο λαός με αυστηρότητα για να γινόμαστε καλύτεροι , να ξεπερνάμε αδυναμίες αλλά ζητάμε από τους εργαζόμενους να αναγνωρίσουν την ακούραστη προσπάθεια του ΚΚΕ για τα λαικά συμφέροντα και δικαιώματα , να αναγνωρίσουν ότι το ΚΚΕ πρόβλεψε την επίθεση , οργάνωσε σημαντικούς αγώνες , στήριξε τους αγώνες του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων , συγκρούστηκε και συγκρούεται με την αντιλαική πολιτική , τα μεγάλα συμφέροντα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Οι εργαζόμενοι δεν πήραν τα μέτρα τους. Έδωσαν ψήφο , δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ και πληρώνουν πολύ ακριβά αυτή την επιλογή.
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ψήφο υπέρ αυτών των κομμάτων , των παρατάξεων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα και των συνδυασμών τους στις τοπικές εκλογές. Μια τέτοια επιλογή είναι αυτοκτονία. Γιατί αυτή η στάση θα χρησιμοποιηθεί για να γονατίσουν οι εργαζόμενοι ,να βυθιστούν ακόμα περισσότερο στη φτώχεια.
Οι απαιτήσεις της ζωής και της πάλης θέτουν κατηγορηματικά το καθήκον για μαζική διόρθωση πολιτικής συμπεριφοράς και ψήφου στους φορείς του μαζικού κινήματος και στις τοπικές, περιφερειακές εκλογές.
Χαιρετίζουμε με εκτίμηση αγωνιστές και αγωνίστριες που πήραν τις αποφάσεις τους , εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ και παλεύουν με το ταξικό , αγωνιστικό κίνημα και τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.
Αυτή η εξέλιξη είναι ανάγκη να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά , να διαμορφωθεί ένα λαϊκό ρεύμα , να διαμορφωθεί ένα ισχυρό λαϊκό μέτωπο που θα βάλλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Με την ψήφο στη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα εκφραστεί με συνέπεια η λαϊκή αγανάκτηση , θα δοθεί απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική , θα εναντιωθεί ο λαός στον «Καλλικράτη» , την αντιδραστική μεταρρύθμισης του αστικού κράτους που έρχεται για να προωθήσει τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
Οι λαικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να κρίνουν πολύ αυστηρά και να καταψηφίσουν τους υποψήφιους περιφερειάρχες και Δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Αν ,οι υποψήφιοι αυτοί , κριθούν με συγκεκριμένα κριτήρια , τα οποία συζητά ο λαός και η νεολαία , εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
Στήριξαν την αντιλαική πολιτική όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι υπέρ του Καλλικράτη.
Είναι συνένοχοι για την κατάργηση εργατικών –λαικών δικαιωμάτων , το μαρασμό των μικρών επαγγελματιών , βιοτεχνών και εμπόρων , το ξεκλήρισμα της αγροτιάς.
Δεν είχαν καμία σχέση με την ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης , της αγροτιάς , της νεολαίας και σε πολλές περιπτώσεις έπαιξαν υπονομευτικό ρόλο.
Ευθύνονται για τα οξυμένα προβλήματα της κάθε περιοχής ,για την έλλειψη βασικών αθλητικών ,πολιτιστικών υποδομών , υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος.
«Μακριά από μας». Αυτό πρέπει να τους πούνε οι εργαζόμενοι . «Ζητείστε την ψήφο από τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετεί η πολιτική που εκπροσωπείτε όλα τα χρόνια».
Αυτό ισχύει και για τους λεγόμενους «Αντάρτες» και «Ανεξάρτητους» που κινούνται πονηρά για να αρπάξουν την ψήφο του λαού και να την πάνε προίκα στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ".

Υποψήφια περιφερειάρχης με το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς” η Δέσποινα Σπανούδη


Στο πρόσωπο της Δέσποινας Σπανούδη και, κυρίως, στην παρουσία του “Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς” αντανακλάται η ελπίδα για μια δυναμική παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Στερεάς των ενεργών πολιτών της περιοχής μας, που το δημιούργησαν, χωρίς εξαρτήσεις και διαμεσολαβήσεις. Αυτών που, μέσα από τη δραστηριότητα πλήθους φορέων και κινήσεων πολιτών, δίνουν καθημερινά τη μάχη για μια άλλη προοπτική στην περιφέρεια Στερεάς, στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών. Αυτών που δεν διστάζουν να συγκρουστούν με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και κατεστημένες εξουσίες. Αυτών που, ταυτόχρονα, αντιμάχονται στην πράξη τις πολιτικές της κεντρικής εξουσίας. Ιδιαίτερα, σήμερα, σε συνθήκες σκληρής επιτήρησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επιβολής αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων.

Το “Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”, μακριά από λογικές απονομής κομματικών χρισμάτων και με διαδικασίες ανοιχτές και διαφανείς, μπαίνει στην προεκλογική μάχη με αισιοδοξία και με την ελπίδα να ταράξει τα τελματωμένα νερά της αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια της Στερεάς. Επιχειρώντας να ανατρέψουμε τις συνέπειες του “Καλλικράτη”, που εκτός των άλλων, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση τις τοπικές κοινωνίες .

Στη συνέλευση του “Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς”, επίσης:
• οριστικοποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του σχήματος
• εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο κείμενο της διακήρυξης, και
• δρομολογήθηκαν όλα τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα για την αποτελεσματική διεξαγωγή της επικείμενης εκλογικής μάχης

14/9/2010
“Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”

Διαβάστε εδώ την ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς


Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά, την Κυριακή 9 Μαΐου 2010, αποφασίστηκε η συγκρότηση του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς. Το απαρτίζουν πολίτες με ενεργό δράση σε φορείς και κινήσεις πολιτών, με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων: για την προστασία των ορεινών όγκων (Γκιώνα, Οίτη, Ελικώνας) και των θαλασσών μας (Κορινθιακού, Ευβοϊκού, Μαλιακού κόλπου), για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης (Θήβα, Ασωπός, Μεσσαπία, Θίσβη, Αντίκυρα), κατά του λιθάνθρακα και της μετατροπής της περιφέρειας στο νέο ενεργειακό κέντρο, για την αναβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης κλπ.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μια προσπάθεια πλουραλιστικής έκφρασης του ζωντανού δυναμικού των τοπικών μας κοινωνιών, χωρίς ιδεολογικά προαπαιτούμενα και χωρίς καμία κομματική στοίχιση. Απεναντίας, πρόκειται για μια απόπειρα κοινής έκφρασης και δράσης, στο επίπεδο της περιφέρειάς μας, στη βάση μιας κοινής πολιτικής στάσης, η οποία:
• υποστηρίζει και προωθεί μιαν άλλη αντίληψη για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με βάση την οποία αποτιμά και το περιεχόμενο του σχεδίου “Καλλικράτης”
• ενθαρρύνει την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αναγκαίων πολιτικών, στο επίπεδο της περιφέρειας, με την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών

Οι συμμετέχοντες στο Αυτοδιοικητικό κίνημα αισθανόμαστε την ανάγκη να διατυπώσουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στο σχέδιο “Καλλικράτης”. Εκτιμούμε ότι, η υιοθέτηση, με καθυστέρηση χρόνων, της αιρετότητας των περιφερειακών οργάνων, δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να ανατρέψει τη βασική κατεύθυνση του σχεδίου, η οποία συνίσταται στον ολοκληρωτικό, σχεδόν, περιορισμό και των τελευταίων αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών της τοπικής και περιφερειακής δομής του κράτους. Δεν μπορούμε, επίσης, να μην παρατηρήσουμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο, παρά το ότι στην αρχική του μορφή προηγήθηκε χρονικά, φαίνεται να συμμορφώνεται πλήρως και να υπηρετεί την πολιτική των έκτακτων μέτρων και τον περιορισμό των μέσων και των πόρων που υπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.

Το Αυτοδιοικητικό κίνημα θα ρίξει το κύριο βάρος του στην προσπάθεια δημιουργίας των καλύτερων προϋποθέσεων για μια ουσιαστική παρέμβαση σε επίπεδο περιφέρειας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε την παρέμβασή μας στις επικείμενες εκλογές για την Περιφέρεια Στερεάς και με τη συγκρότηση εκλογικού σχήματος, που θα διεκδικήσει τη ψήφο των συμπολιτών μας. Όλοι/ες εμείς, που συναντηθήκαμε τα τελευταία χρόνια σε πλήθος μικρών αλλά και μεγάλων αγώνων στην περιοχή μας,

Αντλούμε εμπειρία από τις αντιστάσεις και τις νίκες των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών για:
• την ακύρωση των ρυπογόνων μονάδων λιθάνθρακα (Αντίκυρα, Μαντούδι, Λάρυμνα, Αλιβέρι) και την αποτροπή της μετατροπής της περιοχής μας στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας
• την αναστολή της επικίνδυνης καύσης των αποβλήτων στη Θήβα και την αποτροπή εγκατάστασης αντίστοιχης μονάδας στο Αλιβέρι
• την αντιμετώπιση της καρκινογόνου βιομηχανικής ρύπανσης στον Ασωπό και την Μεσσαπία
• τη διάσωση των ορεινών όγκων της Γκιώνας, της Οίτης και του Ελικώνα, την ανάδειξη των προβλημάτων του Μαλιακού, του Κορινθιακού και του Ευβοϊκού
• την προστασία της εργασίας από τις απολύσεις, την προστασία των ευάλωτων ομάδων, την υπεράσπιση των αγώνων των αγροτών και των άλλων εργαζομένων
• τη συνεχή επέκταση της παραχώρησης των δημόσιων υποδομών στους ιδιώτες, με πιο χαρακτηριστική την ολοκληρωτική, σχεδόν, εκμετάλλευση των εθνικών αυτοκινητοδρόμων

Συμμετέχουμε ενεργά σε συλλογικότητες, που δραστηριοποιούνται για ανθρώπινες πόλεις, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για τον πολιτισμό, την ενημέρωση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πιστεύουμε ότι μέσα από την ενεργό και την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών, αναδύονται νέες δυνάμεις, εκφράζεται η δημιουργικότητα και δημιουργούνται οι προυποθέσεις για μια καλύτερη κοινωνία.

Υποστηρίζουμε την άμεση δημοκρατική λειτουργία και τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων. Ανάμεσά μας υπάρχουν συμπολίτες που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ενώ πολλοί άλλοι είμαστε ανένταχτοι. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά που μας ενώνουν.

Γνωρίζουμε ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου για την αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν σ’ ένα εντελώς νέο τοπίο:
• Από τη μια πλευρά, η διοικητική μεταρρύθμιση που θεσμοθετεί το συγκεντρωτισμό αντί της αποκέντρωσης, συρρικνώνει την αυτοδιοίκηση και αποτελεί μέρος του περίφημου μνημονίου.
• Από την άλλη, τα επαχθή κυβερνητικά μέτρα, που εκτός από τη διάλυση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, θα κλυδωνίσουν σοβαρά την ίδια την υπόσταση των νέων δήμων και της Περιφέρειας. Υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, οι κοινωνικές παροχές, μεταφέρονται στην ευθύνη τοπικών και περιφερειακών δομών χωρίς πόρους, με μειωμένο προσωπικό, με σχεδόν ανύπαρκτη υποδομή και χωρίς οργάνωση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη για διαφάνεια, έλεγχο στη διαχείριση και κοινωνικές διεκδικήσεις θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Διαπιστώνουμε ότι το πρόγραμμα Καλλικράτης, παρά την καθιέρωση της εκλογής των Περιφερειακών Οργάνων, οδηγεί σε δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λογοδοτούν πολύ λιγότερο στους πολίτες και θα ελέγχονται πολύ περισσότερο από κεντρικές κομματικές επιλογές και ισχυρά “κέντρα” αποφάσεων. Ήδη, αυτή η κατεύθυνση αποτυπώνεται στις διεργασίες επιλογής υποψηφίων από τα κόμματα, που εμπλέκουν λιγότερο από κάθε άλλη φορά τις τοπικές κοινωνίες.

Μας απασχολούν τα οξυμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Περιφέρειας

Η Στερεά Ελλάδα – Εύβοια είναι μια μεγάλη γεωγραφική και οικονομική ενότητα που διασχίζεται από το βασικό οδικό άξονα της χώρας, αποτελούμενη από πέντε νομούς. Σε μια έκταση 15.549 τ. χλμ. ζει ένας πληθυσμός 605.329 κατοίκων, ενώ εργάζονται πολλοί περισσότεροι. Διαθέτει ένα σχετικά ανεπτυγμένο δευτερογενή τομέα της οικονομίας στο τρίγωνο Οινοφύτων - Χαλκίδας - Θήβας, χωρίς όμως σοβαρές και οργανωμένες υποδομές και με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση στα νερά και στη γη της περιοχής. Σημαντικά αγροτικά προιόντα για την οικονομία της χώρας παράγονται εδώ, ενώ ο τουρισμός αυξάνεται διαχρονικά. Ωστόσο, το μοντέλο ανάπτυξης που υιοθετήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια βασίσθηκε στη χωρίς όριο εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς σεβασμό στο φυσικό, αστικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Έτσι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι:
• με τη συρρίκνωση και ποιοτική υποβάθμιση του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης
• την αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία
• την δορυφορική ανάπτυξη προς την Αττική και τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων κατά μήκος της ΠΑΘΕ
• την εγκατάλειψη των αγροτικών και των ορεινών περιοχών, ιδιαίτερα της Φωκίδας, της Ευρυτανίας και της ορεινής Εύβοιας
• τη συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, υπηρεσίες, κοινωνικές παροχές, πράσινο και ελεύθερους χώρους
• την υπολειτουργία όλων των μεγάλων Νοσοκομείων της περιφέρειας και τη διάλυση των μικρότερων
• την υποβάθμιση και το μαρασμό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλους τους νομούς της Στερεάς, αντί της σύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της
• την περιορισμένη και άναρχη αξιοποίηση των σπουδαίων τουριστικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων από την Ευρυτανία μέχρι τη Σκύρο
• τη σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης και εξορυκτικής δραστηριότητας, αλλά και της αδιαφορίας στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων
• την εξελισσόμενη μετατροπή της Βοιωτίας, της Εύβοιας και, εν μέρει, της Φθιώτιδας στο νέο κέντρο υπερσυσσώρευσης ενεργειακών μονάδων, με συνέπειες στην υγεία, στο περιβάλλον, την απασχόληση και την οικονομία

Απέναντι σε όλα αυτά, όπως και σε πολλά άλλα, την προηγούμενη περίοδο δεν ασκήθηκε καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Αντίθετα, σπαταλήθηκαν πόροι και αναπαράχθηκαν χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας και αδιαφάνειας στη δημόσια διοίκηση. Οι περισσότεροι αιρετοί, κυρίως στους μεγάλους Δήμους και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, επιδόθηκαν σε πελατειακές σχέσεις και λειτούργησαν ως εντολοδόχοι συμφερόντων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος.

Τι διεκδικούμε

Θα επιδιώξουμε να προβάλλουμε μια εναλλακτική πρόταση για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην οποία, για πρώτη φορά, θα κριθούν μεγάλα θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, αναδιανομής εισοδήματος, κοινωνικής πολιτικής, οικολογικής κρίσης και μέσω της οποίας θα πρέπει να διεκδικήσουμε ριζικές ανατροπές στις κεντρικές επιλογές.

Επιδιώκουμε μια αυτοδιοίκηση της περιφέρειας δημοκρατική, με τους πολίτες πρωταγωνιστές, με ανεξαρτησία και αυτοτέλεια από την κεντρική διοίκηση. Θέλουμε μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που να σέβεται και να αξιοποιεί τους πόρους και τα πλεονεκτήματα της περιφέρειας με κοινωνικό σχεδιασμό και φροντίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Θέλουμε μια ανάπτυξη που να διαχέει τα οφέλη σε όλη την κοινωνία, να μην εξαντλεί τα φυσικά αποθέματα, να αντιστρέφει το μοντέλο της ατομικής κατανάλωσης προς όφελος συλλογικών αγαθών, να στηρίζεται σε δραστηριότητες όπως η αναβάθμιση της υγείας και παιδείας με δημόσιο χαρακτήρα για όλους τους πολίτες, η καλλιέργεια του πολιτισμού, η βελτίωση της επικοινωνίας, η εφαρμογή τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, η καθαρή παραγωγή στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, η παραγωγή ποιοτικών και βιολογικών προιόντων.

Θέλουμε τη διαφύλαξη και την τουριστική αξιοποίηση των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων (Δελφοί, Ερέτρια, Θήβα, Αυλίδα κ.ά.) και των ιστορικών μνημείων, την ανάδειξη των οροσειρών με τους δρυμούς και τα μοναδικά φυσικά τοπία (Παρνασσός, Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια, κ.ά.), των ιαματικών λουτρών (Αιδηψού, Καμένων Βούρλων, Θερμοπυλών, Πλατύστομου, Υπάτης), των παραθαλάσσιων περιοχών της Εύβοιας, των Καμμένων Βούρλων - Αρκίτσας - Θεολόγου και Ραχών - Γλύφας, της παραλιακής ζώνης της Βοιωτίας και της Φωκίδας

Θέλουμε να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, η σύνταξη του κτηματολογίου και του δασολογίου.

Θέλουμε ενίσχυση των μέσων μαζικής μετακίνησης ανάμεσα στις περιοχές μας και ιδιαίτερα των τρένων, για την απεξάρτηση του πολίτη από το ιδιωτικό αυτοκίνητο μέσα και έξω από τις πόλεις.

Θέλουμε τη σχεδίαση και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου. Την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία τους από την ρύπανση με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο.

Θέλουμε ολοκληρωμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη σταδιακή μείωση της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Θέλουμε ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σωστή και αποκεντρωμένη χωροθέτηση μικρών συστημάτων παραγωγής, με ελαχιστοποίηση των επιβαρύνσεων στα δάση μας και στο φυσικό περιβάλλον.

Θέλουμε ολοκληρωμένη διαχείριση κάθε είδους αποβλήτων και των αστικών απορριμμάτων, με ανακύκλωση στην πηγή και με κομποστοποίηση των υπολειμμάτων, ώστε να μπει φραγμός σε κάθε σχέδιο καύσης και ενεργειακής αξιοποίησης τους.

Θέλουμε μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ευαισθησία απέναντι στη νεολαία, στα παιδιά, στους εργαζόμενους. Θέλουμε μια περιφέρεια αλληλεγγύης στους οικονομικά αδύνατους, στους άνεργους, στους κοινωνικά αποκλεισμένους, στους Ρομά και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Θέλουμε την κοινωνική ένταξη των οικονομικών μεταναστών και αντιμετώπιση κάθε φαινόμενου ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Θεωρούμε ότι στις σημερινές συνθήκες η έννοια “αυτοδιοικητικό κίνημα” πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να ακυρώσουμε αυτά που μας επιβάλλονται και να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα. Παρεμβαίνουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και, ταυτόχρονα, επιδιώκουμε ανταλλαγή απόψεων και κοινή δράση με όλες τις τοπικές αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες και τις κινήσεις πολιτών, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Καλούμε όλους όσους θεωρούν ότι δεν πρέπει να μένουμε θεατές των εξελίξεων και παθητικοί ψηφοφόροι να συμμετέχουν στην προσπάθεια πριν αλλά και μετά τις εκλογές.

Όπως πολλοί από μας έκαναν μέχρι σήμερα, θέλουμε να δίνουμε κάθε μέρα το παρόν. Να αλλάξουμε τα δεδομένα. Να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας. Εμείς, που συγκροτήσαμε το Αυτοδιοικητικό Κίνημα περιφέρειας Στερεάς καλούμε με τη διακήρυξή μας αυτή τους πολίτες της περιφέρειας σε έναν ανοικτό διάλογο για όλα τα θέματα και τα προβλήματα που μας απασχολούν και μέσα από μια δημοκρατική και ειλικρινή συζήτηση να συναντηθούμε και να πορευτούμε μαζί, για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση των πολιτών.

13 Σεπτεμβρίου 2010

“Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς”

Σημείωση:

Παράρτημα της διακήρυξής μας θεωρείται το κείμενο της κριτικής μας στο σχέδιο “Καλλικράτης”, που ακολουθεί

Επικοινωνία:

e-mail: protovoulia.stereas.evias@gmail.com
ιστοσελίδα: http://periferiastereas.blogspot.com
στο facebook: http://www.facebook.com/pages/Autodioiketiko-kinema-periphereias-Stereas-Elladas-kai-Euboias/126844190693999
forum διαλόγου: http://groups.google.gr/group/protovoulia_stereas_evias


Κριτική στο σχέδιο «Καλλικράτης»
Αναφορά στις αλλαγές που θεσπίζονται και στις συνέπειές τους
Η περίπτωση της Στερεάς Ελλάδας

Μόλις λίγα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, διαπιστώθηκε η ανάγκη μιας νέας μεταρρύθμισης και, μάλιστα, με την επίκληση των ίδιων στόχων: “δημιουργία μεγαλύτερων, ισχυρότερων και πιο αποτελεσματικών Οργανισμών, ικανών να σχεδιάζουν την τοπική ανάπτυξη και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες”.

Σήμερα λοιπόν, είμαστε μπροστά σε μια μεταρρύθμιση, που παρά το ότι προαναγγέλλεται εδώ και καιρό, παρά το ότι συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, είχε απασχολήσει ελάχιστα, μέχρι την ανακοίνωση της “γεωγραφίας” των συνενώσεων.

Κι όμως, με την εμπειρία μιας αποτυχημένης μεταρρύθμισης, η εύλογη προσδοκία μας θα ήταν να ανοίξει ένας όσο το δυνατόν ευρύτερος διάλογος, ως προϋπόθεση για τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και για την ανάδειξη των θεμάτων που οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν στην πράξη.

Αντίθετα, η Πολιτεία, αντί να ξεκινήσει συζήτηση από τη βάση, περιορίστηκε σε επαφές με την ΚΕΔΚΕ, ακυρώνοντας τη συμμετοχή των εκλεγμένων οργάνων και των τοπικών κοινωνιών. Το πρώτο σχέδιο με τις διοικητικές αλλαγές ανακοινώθηκε το Γενάρη. Οι συνελεύσεις και τα ψηφίσματα που ακολούθησαν σε Δήμους και ΤΕΔΚ, ήταν χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αφού δεν προβλέπονταν κάποια διαδικασία ώστε να ληφθούν υπόψη.

Αλλά και η κατάρτιση του νέου χάρτη, που ανακοινώθηκε το Μάιο, έγινε εν κρυπτώ, χωρίς:
• Να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προΰπήρχαν: χάριν συντομίας, και προκειμένου να μην αρχίσουν να ψάχνονται βουλευτές και αιρετοί για τις νέες εκλογικές περιφέρειες, δεν δόθηκε η δυνατότητα να μετακινηθούν χωριά από τους Καποδιστριακούς Δήμους, ούτε να γίνουν συνενώσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς νομούς, ακόμη και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις όπως π.χ. Αράχωβα - Δελφοί
• Να εφαρμοσθούν ουσιαστικά και ενιαία κριτήρια: με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ανομοιόμορφοι Δήμοι και εύλογες δυσαρέσκειες
• Να εκφρασθεί η βούληση των τοπικών κοινωνιών

Η μεταρρύθμιση του σχεδίου Καποδίστριας

Μια πρώτη ερώτηση που εύλογα προκύπτει είναι γιατί χρειάστηκε η μεταρρύθμιση. Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός με διαχρονικά ισχυρή παρουσία στη χώρα μας, ωστόσο με τους Δήμους και τις Κοινότητες προ - Καποδίστρια:
1. Υπήρχε ανισότητα ανάμεσα σε κατοίκους πόλεων – χωριών, σε σχέση με το επίπεδο των υπηρεσιών που απολάμβαναν
2. Δημιουργούσε δημοκρατικό έλλειμμα για τους κατοίκους των κοινοτήτων και των μικρών Δήμων, λόγω της μεγάλης απόστασης από το τοπικό (με τις ελάχιστες αρμοδιότητες) μέχρι το κρατικό επίπεδο των αποφάσεων
3. Υπήρχε έλλειμμα κοινωνικού ελέγχου και διαφάνειας
4. Η έννοια της αυτοδιοίκησης στηρίζονταν στην αιρετότητα των συμβουλίων και στην εγγύτητά τους με τον δημότη και όχι στην αυτοδιάθεση και τη συμμετοχή

Η προηγούμενη μεταρρύθμιση επιχείρησε – θεωρητικά - να απαντήσει στα τρία πρώτα προβλήματα. Από την ανάγνωση των μελετών, που κατά καιρούς έχει εκπονήσει η ίδια η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), αλλά και από τα αιτήματα που διατυπώνονται από τους αιρετούς, προκύπτει ότι κατά την εφαρμογή της:

Α.
Η μεταφορά ουσιαστικών πόρων για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων ήταν όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και οι όποιες “οικονομίες κλίμακας”, ήταν σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπέρ του κράτους. Από το 1998 μέχρι σήμερα δεν αποδόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμοθετημένοι πόροι πάνω από 4 δις ευρώ. Η Αυτοδιοίκηση, σήμερα, στην Ελλάδα διαχειρίζεται 500 ευρώ ανά κάτοικο, όταν στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο, διαχειρίζεται 3.000 ευρώ ανά κάτοικο. Επιπλέον, η αναδιανομή πόρων στο εσωτερικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν σε βάρος των μικρότερων ΟΤΑ, ενώ συνολικά οι λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ αυξήθηκαν δραματικά.

Β.
Η δημιουργία των νέων ΟΤΑ, έγινε:
• Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με «παντελή έλλειψη συμμετοχής των κοινωνικών φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων και συνδικάτων»
• Με «μη ορθολογικό σχεδιασμό και κριτήρια συσχετισμών κομματικού - οικονομικού χαρακτήρα»

Με αποτελέσματα:
• Η πολιτεία «δεν υποστήριξε πολιτικές οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης των Δήμων».
• Τα «τοπικά συμβούλια των τέως ΟΤΑ περιορίσθηκαν σε διακοσμητικό ρόλο».
• Παρέμεινε «άθικτος ο κρατικός συγκεντρωτισμός - η Ελλάδα παραμένει η πιο συγκεντρωτική χώρα στην Ευρώπη»
• Εντάθηκε η «πλήρης επιβεβαίωση του τοπικού κοινοβουλευτικού κομματικού συστήματος»

Ενώ ακόμη:
• Μειώθηκε η προσβασιμότητα των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
• Αυξήθηκε η διαφθορά,
• Ενισχύθηκε η εγκατάλειψη των χωριών
• Συνεχίζεται η χαμηλή αποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία

Αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρότι είχε πιο οργανωμένες υπηρεσίες (κληρονομιά από τις Νομαρχίες), παρέμεινε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και χωρίς οικονομική αυτοτέλεια. Έχοντας περιοριστεί σε γραφειοκρατική διεκπεραίωση και αναπαράγοντας την κομματική - πελατειακή λειτουργία, παρέμεινε ένας θεσμός απαξιωμένος, που καταργείται χωρίς αντιδράσεις.

Σχέδιο “Καλλικράτης”: περισσότερος συγκεντρωτισμός και λιγότεροι πόροι

Χωρίς επί της ουσίας να άρουν κανένα από τα προβλήματα της προηγούμενης μεταρρύθμισης, οι εισηγητές του “Καλλικράτη”, επικαλούμενοι το δημοκρατικό αίτημα της αποκέντρωσης:

1. καθιερώνουν ένα σύστημα ακόμη πιο συγκεντρωτικό και απομακρυσμένο από τους πολίτες, που οδηγεί σε λιγότερη δημοκρατία και λιγότερη αυτοδιοίκηση
2. μεταβιβάζουν δαπάνες έργων και υπηρεσιών στους Δήμους και τις περιφέρειες

1. Η Διακυβέρνηση των τοπικών υποθέσεων

Με το σύστημα εκλογής των οργάνων σε δύο γύρους, ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός, ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο, γίνεται παντοδύναμος και εξασφαλίζει τα 3/5 των εδρών, όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και σε όλες τις δημοτικές κοινότητες. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τους ΟΤΑ που συνενώνονται, αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Για να συμμετάσχει ένας συνδυασμός στις δημοτικές εκλογές απαιτούνται υποψήφιοι στο 1/2 των δημοτικών ενοτήτων (Καποδιστριακοί ΟΤΑ), που αποτελούν τις εκλογικές περιφέρειες του νέου ΟΤΑ, αλλά και στο 1/3 των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

Χωριά, κωμοπόλεις και γειτονιές μεγαλουπόλεων (άνω των 100 χιλ. κατοίκων) χάνουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις αποφάσεις για τα τοπικά τους θέματα, αφού εκλέγουν συμβούλια με κυρίως γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Η δυνατότητα να ασκήσουν αρμοδιότητες δίνεται μόνο εάν τις μεταφέρει το δημοτικό συμβούλιο. Οι γειτονιές των πόλεων της Στερεάς, που θα ανήκουν στους διευρυμένους Δήμους δεν εκλέγουν ούτε καν γνωμοδοτικά συμβούλια.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι: όσο περισσότεροι είναι οι Οργανισμοί που συνενώνονται, τόσο περισσότερα τμήματα των τοπικών κοινωνιών θα υποεκπροσωπούνται ή και δεν θα εκπροσωπούνται. Ομάδες ενεργών πολιτών, ανεξάρτητα σχήματα και μικρότερες πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονται ακόμη και να εκπροσωπηθούν στα όργανα της αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος αναφέρεται σε όλους τους δημότες, σε αντίθεση με τους δημοτικούς συμβούλους που αντιστοιχούν σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα, εκτός από το δημοτικό συμβούλιο ορίζεται ότι θα ασκούν Επιτροπές ως εξής:
• Η Εκτελεστική, που θα αποτελείται από το Δήμαρχο και τους διορισμένους από αυτόν αντιδημάρχους, θα λειτουργεί ως μικρή κυβέρνηση
• Η Οικονομική επιτροπή και η επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες θα εκπροσωπείται και ο δεύτερος κατά σειρά συνδυασμός, αλλά χωρίς μέριμνα για τη συμμετοχή των υπολοίπων.

Έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποδυναμώνεται, ο δήμαρχος γίνεται πανίσχυρος και ο πολίτης απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την τοπική εξουσία.

Με το ίδιο εκλογικό σύστημα και με μικρές παραλλαγές συγκροτούνται και τα Περιφερειακά όργανα. Άμεσα εκλέγονται ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που αντιστοιχούν σε κάθε νομό, αναλογικά με τον πληθυσμό.

Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα θα ασκεί, και στην Περιφέρεια, η Εκτελεστική Επιτροπή που αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες. Από το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκλέγεται η Οικονομική επιτροπή, στην οποία θα υπάρχει και μειοψηφία, ενώ μπορεί να αποφασίσει και μέχρι 2 ακόμη επιτροπές. Η εκλογή των περιφερειακών συμβούλων από εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στους νομούς που συνενώνονται, εξασφαλίζει ότι καθολική δημοκρατική νομιμοποίηση θα έχουν μόνο οι περιφερειάρχες. Παράλληλα με τις 13 Περιφέρειες, θα συγκροτηθούν και 7 κρατικές διοικήσεις με αρμοδιότητες που αλληλοεπικαλύπτονται με των περιφερειών.

Τέλος η θητεία στους δήμους και τις Περιφέρειες, αυξάνει σε πέντε έτη, απομακρύνοντας έτσι περισσότερο τον έλεγχο έστω και μέσω της ψήφου.

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα της μεταρρύθμισης πρέπει να αναφερθούν νέοι θεσμοί αλλά με αποκλειστικά γνωμοδοτικό χαρακτήρα:
• Οι Επιτροπές Διαβούλευσης, συγκροτούνται με απόφαση των συμβουλίων και θεωρητικά συνεδριάζουν τουλάχιστον ανά τρίμηνο. Το 1/3 των μελών είναι πολίτες κληρωτοί και οι υπόλοιποι είναι εκπρόσωποι φορέων.
• Ο Συμπαραστάτης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε Περιφέρειες και Δήμους (>20 χιλ) – προσωπικότητα που εκλέγεται από συμβούλιο για να ασχολείται με περιπτώσεις κακοδιοίκησης. Στο εξής, λοιπόν, οι πολίτες θα κάνουν «τα παράπονα τους στον Συμπαραστάτη» αντί για το Δήμαρχο.
• Τα Συμβούλια ένταξης μεταναστών στους Δήμους

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη και αν ήταν όλα τα παραπάνω ήταν σε θετική κατεύθυνση, θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν και χωρίς την υπόλοιπη μεταρρύθμιση.

Συμπέρασμα 1ο

Το μεγαλύτερο μέγεθος των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, σε συνδυασμό με το εκλογικό σύστημα και το σύστημα διακυβέρνησης που ορίζεται:
• Μειώνει τον κοινωνικό έλεγχο και οδηγεί σε συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια
• Αυξάνει κατακόρυφα την επιρροή των κομμάτων εξουσίας αλλά και την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων βιομηχανιών, επιχειρήσεων, εργολάβων κλπ.

2. Η οικονομική κατάσταση και η παροχή υπηρεσιών

Οι νέοι μεγαλύτεροι Οργανισμοί δεν θα είναι ούτε ισχυρότεροι, ούτε πιο αποτελεσματικοί. Σύμφωνα με το σχέδιο, στους Δήμους και στις Περιφέρειες μεταβιβάζονται πάρα πολλές αρμοδιότητες (περίπου 300 σε κάθε επίπεδο) κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, αναπτυξιακής ευθύνης. Για να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές και να εφαρμοσθεί κατ’ αρχήν η μεταρρύθμιση, απαιτείται ένα σημαντικό κόστος, που είχε εκτιμηθεί σε πάνω από 4 δις. Αντίθετα, η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξοικονομήσει 1,8 δις.

Στη συνέχεια, για να μπορούν οι Οργανισμοί να ασκούν τις επιπλέον αρμοδιότητες απαιτούνται πόροι. Το σχέδιο ορίζει συγκεκριμένα ποσοστά φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΦΑΠ, αλλά δεν προσδιορίζει αν είναι επαρκή. Απλώς, αναφέρει ότι εάν τελικά αποδειχθεί ότι οι πόροι δεν επαρκούν για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, όταν και εφόσον εκτιμηθούν, θα μεταβιβαστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Με την προηγούμενη εμπειρία συστηματικής παρακράτησης των εσόδων της Αυτοδιοίκησης από το κράτος και μπροστά σε πρόγραμμα ακραίας δημοσιονομικής περιστολής, η ανεπάρκεια των πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να θεωρείται η πιο πιθανή εξέλιξη.

Μείωση νομικών προσώπων και μείωση προσωπικού

Οι περισσότερες επιχειρήσεις των ΟΤΑ λειτούργησαν ως πελατειακοί μηχανισμοί με υπερβολικά έξοδα και αδιαφάνεια. Μια πραγματική λύση θα ήταν η κατάργηση αυτών των προβληματικών θεσμών, αφού τόσο οι κοινωνικές όσο και οι αναπτυξιακές δράσεις θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τους ΟΤΑ, με την πρόβλεψη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην διαχείριση και την διοίκηση. Μέσω του “Καλλικράτη”, οι επιχειρήσεις δεν καταργούνται αλλά μειώνονται: από περίπου 6.000 εκτιμάται ότι θα μειωθούν σε 2.000.

Το προσωπικό θα μειωθεί δραστικά από την αρχή: 35.000 συμβασιούχοι (συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου) εκτιμάται ότι θα απολυθούν, χωρίς να έχει εκτιμηθεί η επάρκεια του προσωπικού για το σύνολο των αναγκών. Η μείωση θα συνεχισθεί και στο μέλλον αφού οι υπάλληλοι που μετατάσσονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, εντάσσονται σε θέσεις που καταργούνται όταν αποχωρήσουν.

Οργανισμοί υπό επιτήρηση και ασφυξία

Εθελοντικά ή υποχρεωτικά (με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών), Δήμοι και Περιφέρειες που οφείλουν, εισάγονται σε Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπει:
• Επιτήρηση από ελεγκτική επιτροπή
• Περιορισμό/αναστολή προσλήψεων
• Απαγόρευση νέου δανείου
• Διάθεση των εσόδων που έχει ο ΟΤΑ για έργα, δράσεις και υπηρεσίες

Ας σημειωθεί ότι οι Δήμοι που δημιούργησε ο Καποδίστριας, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι, είναι ήδη κατά πλειοψηφία υπερχρεωμένοι.


Συμπέρασμα 2ο

Οι μεγαλύτεροι Οργανισμοί σε Δήμους και Περιφέρειες, χωρίς πόρους και προσωπικό, αλλά με πολλές νέες αρμοδιότητες, θα υποχρεωθούν:
• να μειώσουν τις παροχές υπηρεσιών και έργων
• να επιβάλλουν ανταποδοτική φορολογία στους δημότες

που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών, ενδοδημοτικών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων καθώς και των προβλημάτων των περιοχών.


Ανισότητες και προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας - η παρέμβαση των πολιτών

Ενδεικτικά, και όχι εξαντλητικά, μπορούν να αναφερθούν:
• Συγκέντρωση δραστηριοτήτων κατά μήκος της ΠΑΘΕ (εθνικής οδού) και πλησίον της Αττικής. Υστέρηση των ορεινών περιοχών (κυρίως Φωκίδας, Ευρυτανίας, ορεινής Εύβοιας)
• Μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα - κυρίως των μικρών και μεσαίων
• Χαμηλή αξιοποίηση σημαντικών τουριστικών πόρων, όπως τα παράλια του Κορινθιακού, οι ορεινοί όγκοι, σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι
• Αστικοποίηση και δημογραφική κατάρρευση των αγροτικών και των ορεινών οικισμών
• Υψηλό ποσοστό του πληθυσμού διατρέχει κίνδυνο φτώχειας (το 2003 ήταν 30%, έναντι 21% που είναι ο μ.ο. σε Ελλάδα - ΕΣΥΕ)
• Διάσπαρτη, εκτός σχεδίου, υπερσυγκέντρωση βαριών βιομηχανιών και μονάδων ΣΕΒΕΖΟ στην περιοχή Θήβας – Οινοφύτων – Σχηματαρίου - Χαλκίδας
• Έλλειψη διαχείρισης βιομηχανικών, επικινδύνων στερεών και υγρών αποβλήτων
• Ανεξέλεγκτη περιβαλλοντικά λειτουργία των μεγάλων βιομηχανικών πόλων: του Αλουμινίου της Ελλάδας, της ΛΑΡΚΟ, του πόλου ΑΓΕΤ - ΔΕΗ στο Αλιβέρι
• Ανεξέλεγκτη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Οίτη, τη Γκιώνα, τη Δίρφυ και τον Ελικώνα
• Σοβαρή ρύπανση όλων των θαλασσών που την περιβάλλουν: Ευβοϊκού, Κορινθιακού, Μαλιακού
• Αυθαίρετη δόμηση σε ακτές και δάση με ακραίο παράδειγμα τον Παρνασσό
• Μετατροπή της Βοιωτίας, της Εύβοιας και, εν μέρει, της Φθιώτιδας σε τεράστιο, όσο και ανώφελο ενεργειακό κέντρο, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία, στο περιβάλλον, την απασχόληση και την οικονομία.

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα, την προηγούμενη περίοδο:
• Σπαταλήθηκαν πόροι σε επουσιώδη έργα και άχρηστα προγράμματα, με κριτήριο «το καλό του αναδόχου»
• Οι περισσότεροι αιρετοί λειτούργησαν ως εντολοδόχοι επιχειρήσεων, αγνοώντας το όποιο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό κόστος
• Δεν ασκήθηκε ουσιαστική παρέμβαση για τα περιφερειακά προβλήματα

Ενεργοί πολίτες και τοπικές κοινωνίες επιχείρησαν, και τα κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις, να αντισταθούν: φρέναραν τις μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, τη Λάρυμνα και το Αλιβέρι, διεκδίκησαν λύση για τη βιομηχανική ρύπανση στον Ασωπό και την Εύβοια, φρέναραν την καύση των αποβλήτων της Αττικής, ανέδειξαν τα προβλήματα του Μαλιακού, συγκρότησαν μαχητικές επιτροπές κατά των ληστρικών διοδίων και πολλά άλλα.

Η κοινωνία των πολιτών, όπως εκφράσθηκε από κάθε είδους συλλογικότητες, δημιούργησε μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον πολιτισμό, την ενημέρωση, την κοινωνική αλληλεγγύη, ακόμη και στις οικονομικές δραστηριότητες.

Το δικαίωμα και τη δυνατότητα των πολιτών να παρεμβαίνουν, να αντιμάχονται τις παθογένειες της υφιστάμενης κατάστασης και να αμύνονται απέναντι στην αυθαιρεσία του συστήματος περιορίζει ακόμη περισσότερο η προτεινόμενη μεταρρύθμιση. Στις σημερινές συνθήκες η έννοια “αυτοδιοικητικό κίνημα” πρέπει να αποκτήσει ένα νέο περιεχόμενο, για να αντισταθούμε σε αυτό που μας επιβάλλεται και να διεκδικήσουμε αυτοδιοίκηση με κοινωνική συμμετοχή στη Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα.


25/5/2010

Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς