Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Κατάργηση κώδικα αμοιβών μηχανικών άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων


• Οι αυξήσεις και μόνον στις τιμές των δομικών υλικών, δεν αντιστοιχούν σε καμιά περίπτωση στις αμοιβές των μηχανικών, τις υπερβαίνουν κατά πολύ.
• Δεν είναι δυνατόν να απλοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες με ευθύνη των μηχανικών, χωρίς να υπάρχει Κώδικας Αμοιβών.
Αν γίνει αυτό, θα γίνει αγοραία διαδικασία ο έλεγχος διασφάλισης των νόμων, της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος.
Προτείνουμε σε αντιστάθμισμα για έξοδο από την κρίση :
 Δημόσιες επενδύσεις για πραγματικές ανάγκες κοινωνικών υποδομών και περιβαλλοντικών έργων.
 Ενίσχυση δράσεων Έρευνας και Τεχνολογίας στον κατασκευαστικό τομέα.
 Καινοτομική προσέγγιση υποδομών με βάση την ποιότητα και τον ολοκληρωμένο κύκλο ζωής των έργων και των εγκαταστάσεων.
 Αναπλάσεις πόλεων και κτιρίων για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
 Βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στην οικοδομή.
Η παντελής έλλειψη διαβάθμισης των μηχανικών στα ιδιωτικά έργα, η ανυπαρξία επιστημονικής στελέχωσης των κατασκευαστικών εταιρειών, η ανυπαρξία μηχανισμού πιστοποίησης ή ελέγχου της επάρκειας γνώσης των υπολοίπων συντελεστών παραγωγής ενός έργου, πλην των μηχανικών, το ανύπαρκτο μητρώο συντελεστών κατασκευής ιδιωτικών έργων, οι αρχαίες ή ανύπαρκτες προδιαγραφές μελετών, εγκαταστάσεων και υλικών και οι αναξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου δίνουν την πλήρη εικόνα και δείχνουν ότι οι προτεραιότητες για τις αναγκαίες τομές φέρουν πολύ χαμηλά το ζήτημα των αμοιβών.
Ο κατάλογος των θεμάτων, στα οποία η συνεισφορά των μηχανικών είναι καίριας για την εθνική οικονομία σημασίας, είναι μεγάλος.
Όσον αφορά το θέμα του «κλειστού» χαρακτήρα του επαγγέλματος του μηχανικού, θεωρούμε ότι είναι αβάσιμο, δεδομένου ότι υπάρχει ελευθερία στην εγκατάσταση και άσκηση του επαγγέλματος, από τους έχοντες τα ανάλογα προσόντα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί μετά από εξετάσεις, σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας, χωρίς περιορισμούς.
Ζητάμε το αυτονόητο: Να μην χρεωθούμε, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα συμμετοχή μας στην ανάπτυξη της χώρας, το μεγαλύτερο αναλογικά μερίδιο στην κρίση (οικονομική, κοινωνική, εθνική).
Ήδη, οι μηχανικοί, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, ένιωσαν από τους πρώτους, τις επιπτώσεις της και την οικονομική απαξίωση.

Ο Πρόεδρος
Απόστολος Καραναστάσης

Επιστολή της ΔΕΠΟΔΑΘ στην Γ.Γ της Περιφέρειας Στερεάς Κατ. Διαμαντοπούλου


Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό τόσο από την ΚΥΑ 50910/2003 η σύνθεση των απορριμμάτων όσο και από τον Φορέα μας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πραγματικές αναλύσεις σύνθεσης των απορριμμάτων για Αστικό , Βιομηχανικό & Αγροτικό Δήμο και αυτές οι αναλύσεις σας έχουν δοθεί, μέσα από την πρότασή μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, στις 27 Ιουλίου 2010.
Γνωστός είναι επίσης από τον ΠΕΣΔΑ τόσο ο τρόπος διαχείρισης όσο και τα έργα που απαιτούνται προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας.
Ποτέ όμως δεν καλέσατε τους Φο.Δ.Σ.Α και ποτέ δεν προχωρήσατε, ως οφείλατε, στην έκθεση παρακολούθησης & αξιολόγησης του ΠΕΣΔΑ όπως αυτό αναφέρεται ρητά, τόσο στον ΠΕΣΔΑ (άρθρο 7) όσο και στην ΚΥΑ 50910 (άρθρο 13, § 2).
Αντιθέτως, την πρωτοβουλία την οποία πήραν οι Φο.Δ.Σ.Α της Περιφέρειας για την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας και το κλείσιμο του συνόλου των ΧΑΔΑ, την αγνοήσατε παντελώς παρόλο που η ίδια είχατε δεσμευτεί παρουσία του Υφυπουργού κ. Γεωργίου Ντόλιου και όλων των Φορέων στις 14 Ιουλίου 2010, ότι θα την υιοθετήσετε.
Σε αυτήν την συνάντηση ζητήσατε επίσης από τον κ. Υφυπουργό ποσό 2.390.000,00 ευρώ για 4 μελέτες που αφορούν ωρίμανση έργων μονάδων επεξεργασίας & υγειονομικής ταφής.
Μετά την άρνηση του κ. Υφυπουργού να σας χρηματοδοτήσει τις συγκεκριμένες μελέτες, δρομολογήσατε το αίτημα μέσω του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και εντάξατε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (Εθνικοί πόροι) ΣΑΜΠ 056/3, 01/09/2010 το παραπάνω ποσό ( κωδικός 2010ΜΠ0563000 720.000,00 ευρώ, κωδικός 2010ΜΠ0563001 600.000,00 ευρώ, κωδικός 2010ΜΠ0563002 600.000,00 ευρώ, κωδικός 2010ΜΠ0563003 470.000,00 ευρώ).
Τις προηγούμενες ημέρες στείλατε επιστολές σε Φο.Δ.Σ.Α που διαθέτουν ΧΥΤΑ να δεχτούν απορρίμματα άλλων περιοχών που έχουν ενεργούς ΧΑΔΑ, λόγω των επαπειλούμενων προστίμων από την Ε.Ε.
Ακόμη και για αυτήν την διαδικασία δεν είχατε την δεοντολογία, έστω και την ύστατη ώρα να συγκαλέσετε συνάντηση του συνόλου των Φο.Δ.Σ.Α, κάτι που έπραξαν συνάδελφοί σας σε άλλες Περιφέρειες, και να προσπαθήσετε να επιτύχετε την μέγιστη δυνατή συναίνεση για ένα τόσο μείζον θέμα.
Επικαλείστε στην συνέντευξή σας την ολιγωρία των ΟΤΑ για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι την δική σας, η οποία χρονολογείται τουλάχιστον από την ομόφωνη απόφαση-πρόταση των Φο.Δ.Σ.Α στις 23 Ιουλίου 2010.
Το βέβαιο είναι ότι η ευθύνη της οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης στο συγκεκριμένο θέμα βαρύνει εσάς προσωπικά και κανέναν άλλον.
Στην Τεχνική Βοήθεια έχετε δρομολογήσει μελέτη για την σύσταση των υπόγειων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας συνολικού ποσού 90.000,00 ευρώ, χωρίς να μας ρωτήσετε.
Εάν μας είχατε ρωτήσει, θα σας είχαμε ενημερώσει ότι η ίδια ακριβώς μελέτη συνολικού ποσού 45.000,00 ευρώ έχει ολοκληρωθεί από τον Δήμο Θηβαίων, μέσω του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει ήδη παραδοθεί.
Είναι γνωστό ότι για την διαχείριση των απορριμμάτων έχει εκχωρηθεί από το ΥΠΕΚΑ ποσό 88.000.000,00 ευρώ στην Περιφέρειά μας εδώ και 1,5 περίπου χρόνο. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται δράσεις κατασκευής νέων έργων, προμήθειας εξοπλισμού και αποκατάστασης ΧΑΔΑ.
Είναι επίσης γνωστό ότι μέχρι σήμερα η απορρόφηση κονδυλίων είναι μηδενική.
Με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Θήβας έκλεισε το σύνολο των ΧΑΔΑ της περιοχής μας. Παρά τα επανειλημμένα έγγραφά μας για χρηματοδότηση 11 μελετών συνολικού ποσού 132.000,00 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ από τον Φορέα μας που διαθέτει την διαχειριστική επάρκεια αλλά και την εμπειρία, δεν έχετε ανταποκριθεί σε αυτό το μείζον θέμα.
Το ίδιο συμβαίνει και με την πρότασή μας για προμήθεια εξοπλισμού του ΧΥΤΑ συνολικού ποσού 2.325.630,24 ευρώ, την οποία ενώ εντάξατε μετά τις συνεχείς οχλήσεις μας, δεν προχωράτε στην οριστική ένταξη-1η τροποποίηση με την αλλαγή του Φ.Π.Α σε 23% ερχόμενοι σε αντίθεση με την ίδια την απόφασή σας από 26/08/2010 (αριθ. πρωτ. 5912 έγγραφό σας).
Προφανώς δεν σας ενδιαφέρει το ότι ο Φο.Δ.Σ.Α και κατ΄ επέκταση οι πολίτες πληρώνουν από ίδιους πόρους τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Την ίδια εμπάθεια επιδεικνύετε προς τον Φορέα μας, αφού χωρίς καμία αιτιολογία, καθυστερείτε από τον Αύγουστο του 2010 την διεκπεραίωση του αιτήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Βοιωτίας για 7 συμβάσεις μίσθωσης έργου για την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε (έχουν ήδη εγκριθεί από το ΑΣΕΠ), τιμωρώντας τον Φορέα μας για τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Μέσω της ΣΑΜΠ 056/03 συνολικού ποσού 10.130.000,00 ευρώ (Εθνικοί πόροι) έχετε δρομολογήσει σειρά μελετών, όταν είναι γνωστό ότι πολλές από αυτές τις μελέτες δεν είναι δυνατόν να ωριμάσουν έργα από το ΕΣΠΑ, αφού δεν προβλέπεται η ένταξή τους.
Αντίθετα δεν χρηματοδοτείτε μελέτη συμπληρωματικού ποσού περίπου 200.000,00 ευρώ (ένα πάγιο αίτημα του Δήμου μας την τελευταία 10ετία), προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη της ανατολικής περιφερειακής οδού της πόλης της Θήβας και να λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα από την υπερτοπική κυκλοφορία των αυτοκινήτων που διέρχονται από την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών και επιβαρύνουν την πόλη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων.
Εύλογα λοιπόν σας ερωτώ με τι κριτήρια και τι προτεραιότητες δρομολογήθηκαν όλα τα παραπάνω.
Ως μέλος του περιφερειακού Συμβουλίου ποτέ δεν κλήθηκα, αφού βεβαίως ποτέ δεν συνεδρίασε το συγκεκριμένο όργανο, κάτι που άλλοι Περιφερειάρχες ακολούθησαν ως διαδικασία.
Δηλώσατε ότι η πόρτα της Περιφέρειας είναι ανοιχτή σε όλους, όταν όχι μόνο δεν δέχεστε να συνομιλήσετε με κανέναν αλλά δεν απαντάτε καν στα έγγραφα μας, όπως έχετε υποχρέωση.
Προφανώς υπάρχει διάσταση μεταξύ των λόγων και έργων σας, όπως υπάρχει διάσταση και στο πως αντιλαμβάνεται κανείς την έννοια της διαβούλευσης, της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής συναίνεσης.
Επί των αυτονόητων καλείται ο κάθε αρμόδιος να πράξει τα δέοντα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Μέλος του Περιφερειακού
Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

- Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης & Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την Παρακολούθηση Εφαρμογής του Εθνικού & Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων κο Θεόδωρο Πάγκαλο
- Γραφείο Υπουργού ΥΠΕΣΑ & ΗΔ, κου Ιωάννη Ραγκούση
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΣΑ & ΗΔ, κου Γεώργιου Ντόλιου
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΣΑ & ΗΔ, κας Θεοδώρας Τζάκρη
- Γραφείο Υπουργού ΥΠΕΚΑ, κας Τίνας Μπιρμπίλη
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ, κου Γιάννη Μανιάτη
- Γραφείο Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ, κου Θάνου Μωραίτη
- Γραφείο Υπουργού ΠA&A, κου Μχάλη Χρυσοχοΐδη
- Γ.Γ. Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ κο Ανδρέα Ανδρεόπουλο
- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» κο Ηρακλή Αλεξόπουλο
- Γραμματέα Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ κο Καρχιμάκη Μιχάλη
- Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( Φο.Δι.Σ.Α.) Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:
- Πρόεδρο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Φθιώτιδας (Λαμίας), κo Κοτρωνιά Γεώργιο,
- Πρόεδρο Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος & Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Λιβαδειάς -Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Λ. Α.Ε, κo Τσιφή Δημήτριο
- Πρόεδρο Συνδέσμου Διαχείρισης ΧΥΤΑ Βόρειας Δ.Ε. Ν. Ευβοίας, κo Καπόλο Ιωάννη
- Πρόεδρο Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμων Κεντρικής Εύβοιας, κo Γκάβαλη Σταμάτη
- Πρόεδρο Συνδέσμου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Νότιας Εύβοιας, κα Μούτσου Σοφία
- Πρόεδρο Φο.Δ.Σ.Α. Δήμου Σκύρου, κo Χατζιγιαννακάκη Μιλτιάδη
- Πρόεδρο Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων Ν. Ευρυτανίας, κo Καραμπά Βασίλη
- Πρόεδρο Περιβαλλοντικής Διαδημοτικής Επιχείρησης Βόρειας Φθιώτιδας Δήμων Δομοκού Ξυνιάδας Θεσσαλιώτιδας Ν. Φθιώτιδας, κo Τσόγκα Δημήτριο
- Πρόεδρο Φο.Δ.Σ.Α. Λοκρίδας Α.Ε., κo Καράφλα Νικόλαο
- Πρόεδρο Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Φωκίδας, κo Ματζώρο Ευστάθιο
- Δίκτυο Φο.Δι.Σ.Α.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Συνέντευξη Μιχάλη Γιαννάκη στο περιοδικό Green Issue


Αυτή τη στιγμή για εσάς τι αποτελεί τροχοπέδη για την πράσινη ανάπτυξη στη χώρα μας;
Η καλλιέργεια μιας στρεβλής συνείδησης για την αειφορία. Αυτό που είπα και πριν. Η επίσημη Πολιτεία φρόντισε να δημιουργήσει στην κοινωνία μια εικόνα για την βιώσιμη ανάπτυξη ως στοίχημα πλουτισμού. Ακόμα και η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πράσινη ανάπτυξη ως επικοινωνιακή προμετωπίδα, χωρίς να αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα.
Για παράδειγμα όσα κίνητρα και να δώσουμε στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, αν δεν επενδύσουμε στα δίκτυα δεν μπορούμε να ενισχύσουμε το ποσοστό τους στο ενεργειακό μας μίγμα.
Από την άλλη, οι αποφάσεις ενός αντιπαραγωγικού και αντιαναπτυξιακού κράτους αποτελούν τροχοπέδη για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σας θυμίζω ότι για περισσότερο από ένα χρόνο αυτές οι αποφάσεις για το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» λίμναζουν.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση, τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον, δεν μπορεί το κράτος να στέκεται ως ανάχωμα μπροστά στις απαιτήσεις της κοινωνίας,
Οφείλει να είναι αρωγός και να μην αντιμετωπίζει με μικροψυχία ότι καλό οικοδομήθηκε σε στέρεες βάσεις από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα θέλει μεγάλες αλλαγές ή είναι σε καλό δρόμο;
Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η κάθε χώρα κατά μόνας. Εδώ χρειάζεται συλλογική δράση όλων των προηγμένων χωρών. Και εδώ έρχεται η αρχή της επικουρικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να καλύψει το κενό που δημιουργούν τα εθνικά θεσμικά πλαίσια. Και ευτυχώς, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγονται στην ελληνική νομοθεσία όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες που αφορούν στην ενέργεια και το περιβάλλον.
Αυτό όμως που λείπει από την Ελληνική Πολιτεία είναι η πολιτική βούληση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της νομοθεσίας. Για παράδειγμα η Οδηγία 2004/35/ΕΚ καλύπτει τα ζητήματα της Περιβαλλοντικής ευθύνης. Η Πολιτεία όμως δυσχεραίνει την πλήρη εφαρμογή της. Το ΠΔ 148/2009 είναι ακόμα επί της ουσίας ανενεργό αφού το πλέγμα των Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται εκκρεμεί ακόμα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την λήξη της διορίας για την πλήρη υιοθέτηση της Οδηγίας στην εθνική νομοθεσία.
Καταλαβαίνεται, ότι η υιοθέτηση των Ευρωπαϊκών δράσεων δεν είναι θέμα θεσμικού πλαισίου αλλά ουσιαστικής και ειλικρινούς πολιτικής βούλησης.

Ποιες αλλαγές θα πραγματοποιούσατε αυτή τη στιγμή στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ;
Αυτή την στιγμή, μόλις έχει ψηφιστεί ο νόμος 3851/2010 για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας ισοζύγιο. Δεν είμαι σίγουρος ότι αρκεί ο νόμος για την επίτευξη των μεγαλεπήβολων στόχων που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Νομίζω ότι πέρα από τις οικονομικές ενισχύσεις των παραγωγών χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων. Αλλιώς, όσους νόμους και αν ψηφίσουμε θα παραμένουμε ουραγοί σε έναν τομέα που λόγω του πλούσιου αιολικού και ηλιακού μας δυναμικού θα μπορούσαμε να πρωτοπορούμε.
Από τη άλλη, σε εθνικό επίπεδο οφείλουμε να αποφύγουμε τα διάφορα προσκόμματα που αποθαρρύνουν τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές. Σας θυμίζω τις καθυστερήσεις στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου, τις αλλεπάλληλες διορθώσεις στην κατανομή των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, την επικείμενη επιβολή της εγγυητικής επιστολής για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές κτλ. Αυτά δεν αποτελούν θετικά σημεία γραφής για μια κυβέρνηση που πραγματικά ενδιαφέρεται να διαμορφώσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ποια είναι η πιο σωστή προσέγγιση για τα περιβαλλοντικά θέματα της χώρας: τη διαχείριση αυτών των θεμάτων πρέπει να εχουν managers ή περιβαλλοντολογοι;
Δεν είναι υπεκφυγή αυτό που θα πω. Το λέω έτσι όπως το αισθάνομαι. Περιβάλλον χωρίς οικονομία δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται και οικονομία χωρίς περιβάλλον. Χρειάζεται να κάνουμε αυτήν σύνθεση, να βρούμε το σημείο τομής.
Αλλά μην κάνουμε λάθος. Η κοινωνική περιβαλλοντική συνείδηση είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την λύση των προβλημάτων. Και η συνείδηση περνάει μέσα από την εκπαίδευση, την καινοτομία, την έρευνα. Σε αυτούς τους τομείς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα.

Ποιο είναι το σχόλιο σας σχετικά με τη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη?
Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν φτωχά. Και αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, δεδομένης της στάσης της Ανατολικής πλευράς της υφηλίου.
Αυτό όμως δεν πρέπει ούτε να μας απογοητεύει ούτε να μας αποθαρρύνει από τις νέες προσπάθειες που διανοίγει κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εσείς στην καθημερινότητα σας έχετε υιοθετήσει μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος;
Θα σας απαντήσω λίγο διαφορετικά. Δεν είμαι ικανοποιημένος από τον βαθμό, στον οποίο έχω υιοθετήσει μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος. Θα ήθελα περισσότερο.
Όπως θα ήθελα να συμβάλλω ακόμα περισσότερο στην μικρή τοπική κοινωνία από την οποία προέρχομαι, το Σχηματάρι, η οποία μαστίζεται από το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα της χώρας, την ρύπανση του Ασωπού.
Θα μπορώ να σας πω ότι είμαι ικανοποιημένος όταν δω σε αυτή την περιοχή να εφαρμόζονται οι μελέτες για τον πλήρη έλεγχο των υγρών αποβλήτων όλων των βιομηχανιών της περιοχής καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απορρύπανσης.

«Το ταμείον είναι μείον» σε καταναλωτές και επαγγελματίες!!!


«Δυστυχώς είναι αυτό που φωνάζουμε διαρκώς: Κόβουν χρήματα, τα οποία θα λείψουν από τον πολίτη, από την αγορά και κατά συνέπεια από το κράτος, που αρνειται να δει ότι έρχεται ο αργός θάνατος όλων» τονίζει ο εκπρόσωπος των εμπόρων, ευχόμενος το νέο έτος να φέρει καλύτερες ημέρες….
Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι κρεοπώλες της Θήβας, που ναι μεν βλέπουν υποτονική την κίνηση, πιστεύουν όμως, πως τις δυο τελευταίες ημέρες αυτή να αυξηθεί.
«Οι μέρες είναι δύσκολες, εμείς έχουμε κρατήσει χαμηλές τιμές, χαμηλότερες των περσινών και τα κρέατα είναι ντόπια» λέει ο Πρόεδρος των κρεοπωλών Γ. Ματσαγγούρας, προτείνοντας στους καταναλωτές να τα προτιμήσουν από τους επαγγελματίες της Θήβας , βοηθώντας έτσι και την ντόπια αγορά και τους παραγωγούς, προκειμένου να μείνει το χρήμα στην περιοχή μας
Ο κ. Ματσαγγούρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα με τα σφαγεία της Θήβας, τα οποία δεν λειτουργούν, εξαναγκάζοντας τους να πηγαίνουν σε όμορους νομούς, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το εμπορικό τους κέρδος λόγω καυσίμων κ.α.
«Ελπίζουμε η νέα Δημοτική Αρχή να δει διαφορετικά το θέμα των Σφαγείων» ευχήθηκε ο εκπρόσωπος των κρεοπωλών, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς τον νέο Δήμαρχο Θηβαίων: «Οι Στρατηγοί φαίνονται στις μάχες και όχι στις εξέδρες με τα ωραία κοστούμια και τις παρελάσεις».

Απολογισμός Δημάρχου Θηβαίων !!!


«Θα είμαστε παρόντες στα συμβούλια, τις επιτροπές, σε οτιδήποτε επιχειρηθεί να αλωθεί και να κακοποιηθεί. Θα είμαστε δίπλα στα προβλήματα της πόλης, γιατί πιστεύω ότι η καλή αντιπολίτευση θα συμβάλλει σε μια άριστη συμπολίτευση. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα σκύψει με σεβασμό στο τι παραλαμβάνει και στο ποιοί είμαστε. Και θα οικοδομήσει μια καλή συνέχεια του έργου, το οποίο παραλαμβάνει. Ο ρόλος μας δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση ή η κριτική. Είναι και οι προτάσεις οι οποίες μέσα από διάλογο μπορούν να επιφέρουν ότι το καλύτερο για την πόλη» τόνισε, διαψεύδοντας όλους όσους διαδίδουν φήμες περί παραίτησης του!
Καταφέρθηκε επίσης, εναντίον των «συκοφαντών» που με φυλλάδια και ειδήσεις για «το περιβόητο εργοστάσιο καύσης των σκουπιδιών , τα περιουσιακά του στοιχεία και τις σχέσεις του με επιχειρηματικούς κύκλους, πέτυχαν να τον διαβάλλουν, αποτρέποντας έτσι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών από την ψηφοφορία, γεγονός που αποδείχθηκε με την μεγάλη αποχή στις εκλογές».
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης ο απερχόμενος Δήμαρχος κατήγγειλε ευθέως την Γ.Γ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Κ. Διαμαντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εμπάθεια κατά της Θήβας, αλλά και για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
«Είναι πολύ σοβαρό θέμα, σε μια εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και οι τακτικές της κυβέρνησης έχουν στερήσει από τους πολίτες ακόμη και την δυνατότητα να αναπνέουν, εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος, να υπηρετεί, εξουσιάζει και να διαχειρίζεται αυτά τα υστερήματα των Ελλήνων πολιτών με απλή υπογραφή, χωρίς προβληματισμό, χωρίς να ρωτήσει αρμόδιες υπηρεσίες και να διαβουλευτεί με τους υπευθύνους, να διαθέτει εθνικούς πόρους σε έργα και μελέτες, που κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων στην περιφέρεια» είπε, αναφερόμενος, με αποδεικτικά έγγραφα, σε τεχνικές βοήθειες και μελέτες που ανατέθηκαν εκ νέου και με μεγαλύτερο κόστος από τις ήδη υπάρχουσες, χωρίς την σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Έφερε μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα τρεις μελέτες κόστους 90.000 ευρώ η κάθε μία, που παρουσιάζουν αντιφάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της ΔΕΠΟΔΑΘ, που έχουν κοινοποιηθεί στο σύνολο των φορέων και στην Περιφέρεια, μαζί με μια πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια
Δεύτερο παράδειγμα έφερε μελέτη, που δρομολογείται να ανατεθεί έναντι 90.000 ευρώ για την ποιοτική σύσταση των υοπογειων υδάτων στην περιοχή θήβας, στην θέση της ήδη υπάρχουσας της ΔΕΠΟΔΑΘ, κόστους 45.000 ευρώ.
Μέρος των καταγγελλομένων του νυν Δημάρχου Θηβαίων αποτελεί η αναφορά σε τρεις μελέτες για την κατασκευή εργοστασίων κομποστοποίησης σε Φωκίδα, Λοκρίδα και Ν. Εύβοια, 600.000 ευρώ περίπου η κάθε μία, έργα που απεντάχθηκαν λόγω της αντίδρασης των κατοίκων των περιοχών και οι οποίες ανατέθηκαν εκ νέου με το ποσό των 900.000 ευρώ. Ο κ. Σβίγγος αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες για την ωρίμανση έργων βιολογικού καθαρισμού που δίνονται σε δήμους (Δ. Θεσπιέων) με δημοτικά διαμερίσματα μικρότερα των 2.000 κατοίκων, οι οποίες είναι γνωστό ότι δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα καταφέρθηκε έντονα κατά της κ Διαμαντοπούλου, που χρηματοδότησε μελέτη για τον Δήμο Θεσπιέων, ύψους 243.000 ευρώ για την αποπεράτωση γηπέδου, την ώρα που η Θήβα στενάζει λόγω του ανατολικού περιφερειακού, που ακόμη παραμένει στα συρτάρια της περιφέρειας με την εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της οριστικής μελέτης λόγω 200.000 ευρώ!!!

Στον αέρα ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης που στήνει με ιδιώτες (ΣΔΙΤ ), εργοστάσια μηχανικής διαλογής απορριμμάτων


Ο Επίτροπος για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι κάθε άλλη ερμηνεία θα βρει μπροστά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει: «Γι' αυτό, στο δεσμευτικό πρότυπο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έπρεπε να υποβληθεί από κάθε κράτος μέλος στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή απαιτούσε από τα κράτη μέλη να διευκρινίσουν την ποσότητα του βιοδιασπώμενου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς το 2015 και το 2020, καθώς και τη μέθοδο υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού. Τα ως άνω ερωτήματα πρέπει να έχουν απαντηθεί σε όλα τα σχέδια που υποβάλλονται στην Επιτροπή»
Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Ελλάδας. Μετά από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα υποχρεώνεται και σωστά, να καταργήσει τις χιλιάδες παράνομες χωματερές που βρίσκονται διασπαρμένες σε όλη την Ελλάδα και προσβάλουν την υγεία το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Ενώ η Ελλάδα, θα έπρεπε να επωφεληθεί από τις εμπειρίες των άλλων χωρών της ΕΕ και να υιοθετήσει τις καλύτερες δυνατές και πιο σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, επιλέγει την μέθοδο των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ που εγκαταλείπεται πια σε όλη την Ευρώπη και για την οποία η ίδια η Κομισιόν μου έχει απαντήσει ότι αποτελεί «την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων». Από αυτή και μόνο την άποψη είναι απολύτως δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες και η αντίδραση των κατοίκων στην Κερατέα, στο Γραμματικό, στην Λευκίμη και σε πολλά άλλα μέρη.
Δεν φτάνει όμως αυτό, η κυβέρνηση αιχμάλωτη εργολαβικών συμφερόντων προωθεί τη μεγάλη μπίζνα, που ξεκινάει από το αξίωμα ότι οι Έλληνες είναι καθυστερημένος λαός, αφού δεν μπορεί να πράξει αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι πράττουν εδώ και δεκαετίες: σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, Και αφού δεν μπορεί… αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας ΣΔΙΤ να δημιουργήσει Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) και εργοστάσια βιοξήρανσης δίπλα στους ΧΥΤΑ. Εργοστάσια που το ιδιωτικό κεφάλαιο θα διαχειρίζεται.
Σήμερα με την αποκάλυψη που γίνεται από τα έγγραφα της Κομισιόν και της ΡΑΕ καταρρέει όλος ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης και των εργολάβων και οδηγούμαστε: α) να επενδύουμε σήμερα, σε μια εποχή ακραίας λιτότητας, στην κατασκευή εκατοντάδων ΧΥΤΑ/Υ. Μια τεχνολογία που αποσύρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. β) να επιβαρύνουμε τους πολίτες με κόστος διαχείρισης απορριμμάτων τριπλάσιο από το σημερινό (42 ευρώ ο τόνος) χωρίς μάλιστα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. γ) να επιβαρύνουμε το περιβάλλον παράγοντας υποπροϊόν που όχι μόνο δεν θα είναι κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (επιστολή ΡΑΕ), αλλά θα παράγει επικίνδυνους ρύπους κατά την επεξεργασία του, αλλά και μεθανίου στη βέβαιη περίπτωση ταφής του (όπως γίνεται σήμερα με το προϊόν που παράγεται στο ΕΜΑΚ και στη βιοξήρανση Φυλής). δ) Είναι μαθηματικά βέβαιο δε πως η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την επιβολή νέων προστίμων για την παραβίαση της Κοινοτικής νομοθεσίας!!!
Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να πολιτεύεται με βάση τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων και να αναλάβει τις ευθύνες της. Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή την πολιτική εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να «συλλάβει» τα διαπλεκόμενα συμφέροντα!»

Α’ Διεθνής έκθεση πολιτιστικού, θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού


Η Α’ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ & ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ θα λειτουργήσει σ’ ένα χώρο στρατηγικής σημασίας. Το Ε.Κ.Ε.Π. τυγχάνει της ευρείας αποδοχής, τόσο των συμμετεχόντων-εκθετών, όσο και των επισκεπτών. Η αισθητική και η τοποθεσία του, αποτελούν δύο από τα κύρια πλεονεκτήματα του.
Η EUROPEAN EXPO δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εμπορικών και κλαδικών εκθέσεων. Αν και νεοϊδρυθείσα η εταιρεία μας , ανέλαβε την υλοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης με αίσθημα υπευθυνότητας. Τόσο η προσωπική μου εμπειρία, όσο και των συνεργατών μου, αποτελεί εγγύηση, για την άριστη έκβαση του εγχειρήματος αυτού, που αποτελεί αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδας και του τουριστικού κόσμου.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός είναι ο μόνος «ανθεκτικός» σε περιόδους οικονομικής κρίσης & ύφεσης, κύριος στόχος της έκθεσης αυτής είναι να προβληθούν οι θρησκευτικοί , πολιτιστικοί και ιστορικοί θησαυροί, ώστε το μόνο είδος τουρισμού που δεν θεωρείται «πολυτέλεια» να ακμάσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ.) ο τζίρος αυτής της μορφής τουρισμού υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.
Περίπου 300 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους, ενώ στην παγκόσμια αγορά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν θρησκευτικές αναφορές και αποτελούν εν δυνάμει τουρίστες αυτού του είδους.
Δυνητικοί επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι Κύπριοι, Ρώσοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι (ορθόδοξοι), απόδημοι Ελληνες από τις δυτικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική, πανεπιστημιακές ομάδες θρησκευτικών, αρχαιολογικών, βυζαντινών σπουδών από τα πανεπιστήμια του κόσμου, ερασιτεχνικοί σύλλογοι αγιογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής (ξυλόγλυπτα), ορθόδοξοι χριστιανοί από Συρία, Λίβανο, Ιράκ, καθώς και από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (περίπου 300.000).
Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη της προώθησης του θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού , ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Στην Έκθεση εξέχουσα θέση θα έχει ο πολιτισμός. Η ιστορία, η λαογραφία, οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα κάθε τόπου θα παρουσιαστούν σε κοινό και επιχειρηματίες με το ανάλογο κύρος που τους αρμόζει.
Στην Έκθεση θα λάβουν μέρος:
Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας & του Εξωτερικού
Υπουργεία: Πολιτισμού & Τουρισμού, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Κρατικές Συμμετοχές Εξωτερικού, Περιφέρειες, Δήμοι
Πρεσβείες, Επιμελητήρια, Ξενοδοχεία, Τουριστικά Καταλύματα, Εταιρείες Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων, Τουριστικά Πρακτορεία, Αεροπορικές, Ναυτιλιακές Εταιρείες & Πρακτορεία Πούλμαν, Μουσεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Ασφαλιστικές Εταιρείες, Τράπεζες, Συστήματα Κρατήσεων, Health Center & Spa/Wellness
Εμπορικές εταιρείες ειδών ταξιδίου, Επιχειρήσεις Εκκλησιαστικών Ειδών
Εντός της Έκθεσης της EUROPEAN EXPO, δίνεται η δυνατότητα στις Μητροπόλεις, τους Φορείς, τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος καθώς και τους εμπορικούς επισκέπτες, να διαπραγματευτούν συμφωνίες και να προσεγγίσουν διεθνείς και νέες αγορές.
Ακόμη, εντός του εκθεσιακού χώρου οι Μητροπόλεις, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι θα παρουσιάσουν εκδηλώσεις, όπως χορευτικά, χορωδίες θεατρικά κ.λπ.
Η είσοδος για τους εμπορικούς επισκέπτες (Επιχειρηματίες, Tour Operators, Travel Agents, Εκπροσώπους Τουριστικών Φορέων & Επιχειρήσεων Τουρισμού, Δημοσιογράφων κ.α.) καθώς και για το ευρύ κοινό θα είναι ελεύθερη».
Η κα Αγγελική Αυγουστίνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. κ. Χρυσόστομο για την αμέριστη βοήθεια του , ώστε η Έκθεση αυτή να υλοποιηθεί, καθώς και την Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων του Δήμου Λαγανά κα Χριστίνα Τετράδη για την έμπρακτη υποστήριξη της στην περάτωση της RelTravel Exhibition.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Βασίλη Τόγια στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2011


«Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχη, ώστε να μην γίνουμε όλοι φτωχοί!»

Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, δεν απέφυγε όμως τη σωτηρία. Είμαστε στην καρδιά μιας μάχης που συνεχίζουμε και τη δίνουμε. Την απέφυγε με όλα τα οικονομικά στοιχεία να είναι δυσμενή, να είναι σε βάρος της και πρώτα απ` όλα - κάτι που είναι το κρισιμότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία σήμερα και στην προοπτική της- το θέμα του χρέους. Η αντιμετώπισή του είναι «μητέρα» όλων των οικονομικών μαχών.
Η αναφορά στο χρέος γίνεται γιατί χρειάζεται δράση. Χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά εμάς και σε ό,τι αφορά τους άλλους. Γιατί αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.
Θα πρέπει να πούμε, επιτέλους, στους άλλους, δηλαδή στους πιστωτές: «Το χρέος μας είναι και δικό σας χρέος και με την έννοια του χρέους και με την έννοια της υποχρέωσης». Προτείνουμε ουσιαστική λειτουργία της Ευρωζώνης με έκδοση Ευρωομολόγου.
Σε ότι αφορά εμάς η λύση δεν είναι να γίνουμε φτωχότεροι, η λύση δεν είναι να παράγουμε φτώχεια, δεν είναι να παράγουμε συρρίκνωση. Η λύση είναι να παράγουμε πλεόνασμα.
• Τα έσοδα ξέφυγαν. Φοροδιαφυγή. Ο κόσμος δεν αντέχει την αδικία κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να φοροδιαφεύγουν.
• Δημόσια περιουσία. Πρέπει να γίνει καταγραφή. Πρέπει να γίνει η αξιοποίησή τους.
• Πλεόνασμα: Χρειαζόμαστε πλεόνασμα στις εξαγωγές για να μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία.
• Δημιουργία παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας. Χρειάζεται να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ να προχωρήσει η Περιφερειακή ανάπτυξη, να δοθούν αρμοδιότητες στους Περιφερειάρχες, να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ.
Η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική, να επενδύσουμε στην ελπίδα και όχι στο φόβο. Με αυτές τις προϋποθέσεις ο Προϋπολογισμός μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα και να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Ερώτηση Μιχ. Γιαννάκη για τους Αστυνομικούς Σταθμούς της Βοιωτίας


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα : «Προβληματική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών και διόγκωση της εγκληματικότητας στο Νομό Βοιωτίας»

Κύριε Υπουργέ,
Με το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας ζουν καθημερινά οι πολίτες της Βοιωτίας λόγω της, διαρκώς αυξανόμενης, εγκληματικότητας στην περιοχή. Οι πολίτες, δικαίως, ζητούν περισσότερη και καλύτερη αστυνόμευση. Ζητούν την παρουσία της Αστυνομίας σε πόλεις και χωριά.
Όμως, αυτό δεν είναι δυνατό εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., της έλλειψης κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων και της ελλιπούς στελέχωσης σε προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων και σταθμών που λειτουργούν στο Νομό.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας οι ανάγκες για αστυνόμευση είναι ιδιαίτερα αυξημένες καθώς η εγκληματικότητα έχει διογκωθεί και έχει πάρει σύνθετη μορφή. Τα κρούσματα εγκληματικότητας ακολουθούν πορεία αποκέντρωσης από την καλύτερα αστυνομευμένη Αττική προς τη γειτονική Βοιωτία. Είναι φυσιολογικό το αποτέλεσμα αυτό, καθώς το ήμισυ σχεδόν των αστυνομικών υπηρετεί στην Αττική.
Η κατάσταση στη Βοιωτία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς πέραν της ελλιπούς στελέχωσης, συχνότατα το τελευταίο διάστημα πανστρατιά ανθρώπινου αστυνομικού προσωπικού από την Α.Δ. Βοιωτίας καλείται να ενισχύσει τη Γ.Α.Δ. Αττικής για τη λήψη μέτρων. Η τακτική αυτή προκαλεί την αφαίμαξη της Α.Δ. Βοιωτίας, την καταπόνηση του αστυνομικού προσωπικού και έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική αστυνόμευση του Νομού.
Η απάντηση της κυβέρνησης στις εκκλήσεις των πολιτών και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Βοιωτίας για αύξηση της Αστυνομικής δύναμης στην Βοιωτία, είναι η κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών την ώρα που η εγκληματικότητα καλπάζει.
Στον Ν. Βοιωτίας καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί Αγίου Γεωργίου, Χαιρώνειας, Δαύλειας, Κυριακίου, Παραλίας Διστόμου, Θεσπιών, Αγίου Ιωάννου, Ακραιφνίου και Πύλης, γεγονός που όχι μόνο θα επιβαρύνει την ήδη ελλειμματική Αστυνομική Δ/νση του Νομού, αλλά θα οδηγήσει τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο, καθώς δεκάδες πολίτες καθημερινά πέφτουν θύματα ληστείας, κλοπής κ.α.
Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι ο φόβος και η ανασφάλεια «τσακίζουν» την ηρεμία και τη γαλήνη του κοινωνικού ιστού σε αυτές τις περιοχές.
Είναι επιτακτική ανάγκη να επανεξεταστεί η απόφαση για την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων, η ενίσχυσή τους με προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής.
Η ανάγκη ενίσχυσης και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, είναι, όχι απλώς επιτακτική, αλλά επιβεβλημένη και πρέπει τάχιστα η Πολιτεία να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε η ζωή στην Βοιωτία να επανέλθει στους “κανονικούς” ρυθμούς, χωρίς φοβίες και ανησυχίες.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
- Τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και με ποιο τρόπο τελικά θα εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στο νομό Βοιωτίας;
- Για ποιους λόγους και με ποια κριτήρια επιλέγονται τα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί που θα κλείσουν;
- Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την συνολικότερη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στην Α.Δ. Βοιωτίας βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων και της εγκληματικότητας ή απλά κλείνουν κάποια Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί;
-Θα καλυφθούν τα τεράστια κενά σε αστυνομικό προσωπικό της Α.Δ. Βοιωτίας;
-Θα εφοδιαστεί η Α.Δ. Βοιωτίας με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και μέσα για να μπορέσει να επιτύχει καλύτερη αστυνόμευση;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Ομιλία για τον προϋπολογισμό 2011


Μία χώρα που τέλεσε με τέτοια επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες -γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εκείνο που τους διοργάνωσε και τους έδωσε έτοιμους να τους διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία, αύξησε το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό και την παρέδωσε μία χώρα περήφανη- που κυριολεκτικά κατέπεσε στα μάτια των ξένων αγορών, έγινε αντικείμενο των στυγνών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Και δικαιολογημένα. Αλλά, όχι από την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν έφτασε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη χώρα μας στο Μνημόνιο μέσα σε πέντε μήνες. Αντίθετα, ένας διεθνούς κύρους άνθρωπος έτρεξε χιλιόμετρα σε όλο τον πλανήτη και μίλησε ακόμη και με τον Πρόεδρο της Αμερικής, προκειμένου να πείσει ότι η χώρα είναι εδώ και παλεύει για την εθνική σωτηρία. Έτσι εμείς αντιλαμβανόμαστε την πατρίδα. Η χώρα ακολουθεί το Μνημόνιο. Γιατί όμως; Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Το Μνημόνιο για το οποίο μίλησε και για το άρθρο 14 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ήταν μία αναγκαία λύση για να μη φτάσει η χώρα μας στη χρεοκοπία. Κύριε Τζαβάρα, αγαπητέ συνάδελφε, που κατακρίνατε το άρθρο 14 του Μνημονίου -όπου η Νέα Δημοκρατία μας έφερε σ’ αυτό το σημείο για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή- μπορείτε να δώσετε μία εξήγηση στο λαό και να πείτε τι σημαίνει πτώχευση; Ποια είναι τα αποτελέσματα της δήλωσης αναστολής των πληρωμών; Μπορούν οι δανειστές σου ενωμένοι σε ομάδα να κάνουν κατάσχεση σε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο κρίνουν αυτοί; Είναι αυτό αποτέλεσμα της πτώχευσης; Έχεις τη δυνατότητα να διαχειριστείς και να κάνεις συμβιβασμούς, όταν έρχεσαι σε περίοδο πτωχευτική; Είναι δυνατόν να αποκατασταθείς στους δανειστές σου στην αγορά κατόπιν και πόσα χρόνια χρειάζονται για να το πετύχεις αυτό; Και τι αγώνας δρόμου πρέπει να γίνει γι’ αυτό; Και τολμάτε και κρίνετε το Μνημόνιο ότι πράγματι ήταν κακή επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Μα εδώ μέσα σε αυτή την Αίθουσα, εγώ προσωπικώς δεν άκουσα ποτέ από καμία παράταξη κανέναν συνάδελφο να με πείσει ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πλην του Μνημονίου, υπήρχε μεν, αλλά έπρεπε να γίνει αυτό ή το άλλο. Δεν άκουσα κανέναν να βγει στον ελληνικό λαό και να πει ότι κακώς ακολουθήθηκε το Μνημόνιο και έπρεπε να γίνει αυτό ή το άλλο και είχαμε διέξοδο και είχαμε την άλλη λύση. Κανείς μέχρι τώρα.
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, με αφορισμούς και αναθέματα δεν περνάει η κρίση. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και το διαπιστώνουμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι Προϋπολογισμός ρεαλισμού, αλλά και ελπίδας, διότι διαφαίνεται ότι όλοι αυτοί οι κόποι του ελληνικού λαού δεν πάνε στράφι, ότι υπάρχει φως και αυτή η αισιοδοξία είναι που κάνει την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συστήνει επιτροπή παρακολούθησης του Προϋπολογισμού. Γιατί αυτή είναι η έννοια της διαφάνειας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτή τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια δείχνει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γεώργιος Παπανδρέου προτείνοντας Εξεταστικές Επιτροπές, για να δούμε τη ροή του μαύρου χρήματος, για να δούμε εκείνους που πίστεψαν στην απόλυτη εξουσία και διέφθειραν το κράτος μας. Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τρέχει μόνο για την ανόρθωση της οικονομίας μας, κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, στην ποινική και διοικητική, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, για να γίνουν τα φορολογικά δικαστήρια ταχύτατα, για να μπορεί να εισπράττει το κράτος, να ενεργοποιηθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί εναντίον εκείνων που έχουν και κατέχουν και τόσα χρόνια τους «χάιδευε» η Νέα Δημοκρατία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι είχα ετοιμάσει και εγώ ένα λογύδριο να διαβάσω και να πω για τον Προϋπολογισμό, αλλά ακούγοντας όλα αυτά τα πράγματα αισθάνομαι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει λόγο να απολογηθεί, γιατί τη μάχη που δίνει την αναγνωρίζουν παγκοσμίως και τη φέρνουν την Ελλάδα σαν παράδειγμα, γι’ αυτό και η Μέρκελ έφτασε σε σημείο να πει ότι η Ελλάδα μπορεί και θα τα καταφέρει και μόνη της. Και ερχόμαστε εδώ και μεμψιμοιρούμε, τη στιγμή που πρέπει να υπάρχει εθνική ομοψυχία, εθνική συναίνεση να προχωρήσουμε, να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να κοιτάξουμε μπροστά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό κάνει ο Προϋπολογισμός του 2011. Κοιτάει μπροστά. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να συμβεί και για το Νομό Βοιωτίας, όπου είναι γνωστά τα περιβαλλοντικά προβλήματα στον Ασωπό, είναι γνωστή η δυσφήμιση των αγροτικών προϊόντων και το έλλειμμα του Έλληνα αγρότη της περιοχής της επαρχίας Θήβας που με τόση ευκολία από τα κανάλια δυσφημίζονται τα προϊόντα του. Είναι γνωστά τα προβλήματα της μη ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων, όπως και των Βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Είναι γεγονός ότι η Βοιωτία δεν είναι ένας νομός μόνο βιομηχανίας και ενέργειας, είναι ένας νομός ο οποίος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και είναι ένας νομός ο οποίος διαθέτει τουρισμό, παράλια και έχει ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης παντού.
Κυρία Πρόεδρε, θέλω να πω σε όλους τους συναδέλφους να έχουν δύναμη και υγεία για να παλέψουμε για την πατρίδα.
Ευχαριστώ πολύ.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Β. Τσόνογλου για το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης»


Τίθενται χρονικά όρια στα προκαταρκτικά στάδια, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, στο στάδιο της ανάκρισης και της περάτωσης της υποχρεωτικής εισαγγελικής πρότασης εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος για το δικαστικό συμβούλιο.
Σε πολλές περιπτώσεις τελειώνει η υπόθεση παραπομπής ή όχι με το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών. Σε πολλές περιπτώσεις καταργείται η αναίρεση κατά των παραπεμπτικών βουλευμάτων και σταματάμε στο Συμβούλιο Εφετών. Υπάρχει παράλληλη εκδίκαση υποθέσεων, όταν πρόκειται για προσωρινή κράτηση κατηγορουμένων, διότι δεν είναι δυνατόν τα δικαστήρια να περνάνε το δεκαοκτάμηνο. Υποχρεωτικά διατάσσεται η απόλυση του κατηγορουμένου.
Είναι αυτός εξορθολογισμός κι επιτάχυνση της διαδικασίας της ποινικής δίκης?
Επίσης, περιορίζεται ο αριθμός των αναβολών, οι οποίες όχι μόνο δίνονται σε εξειδικευμένες περιπτώσεις ανωτέρας βίας, αλλά θα πρέπει ειδικώς να αιτιολογούνται ώστε να σταματήσει η κατάχρησή τους και μάλιστα με πειθαρχική ποινή των δικαστών, οι οποίοι ελέγχονται για τις αναβολές, για τη ειδική αιτιολόγησή τους ή την παροχή τους, όταν δεν επιτρέπεται.
Ερχόμαστε στα δικαστήρια ανηλίκων. Κακώς είχαν παραπεμφθεί στα τριμελή εφετεία κακουργημάτων, ενώ ο φυσικός δικαστής τους και η πάγια θέση της δικαιοσύνης είναι να παραπέμπονται στα μεικτά ορκωτά δικαστήρια. Εκεί είναι η πλειονότητά τους. Εκεί, επιτέλους, επανέρχονται, μάλιστα με σύντομους προσδιορισμούς, δικασίμων, ώστε να τελειώνουν ευχερώς και γρήγορα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δικαστήρια ανηλίκων θυματοποιούνται τα ανήλικα.
Δίνεται δικαίωμα για σωφρονιστικά, αναμορφωτικά μέτρα της εφέσεως. Είναι ένας θεσμός, ο οποίος δεν υπήρχε. Βεβαίως και αντιμετωπίζεται το θέμα του δικαστηρίου των ανηλίκων με εξειδικευμένους δικαστές.
Τα φαινόμενα στην δικαιοσύνη θέλουν γενναιότητα. Όταν μιλάμε, λοιπόν, για θέσμο που εισάγει το άρθρο 84 με τις ελαφρυντικές περιστάσεις, αναγκαίως ερχόμαστε και στο πεδίο της ευρύτερης έννοιας της έμπρακτης μετάνοιας και μάλιστα των εναλλακτικών ποινών έκτισης της ποινής. Εισάγεται σήμερα με τη σημερινή καινοτομία-γιατί για καινοτομία πρόκειται-η διαμεσολάβηση.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει σοβαρότατα στίγματα, όπως τη διεθνοποίηση του ποινικού δικαίου στο διεθνές γίγνεσθαι, που δεν μπορούν να αμεληθούν σήμερα. Η νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αυτά όλα δεν πρέπει να ενσωματωθούν στο ποινικό μας δίκαιο, στην ποινική πρακτική?
Είναι δυνατόν, λοιπόν, όταν σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης, να μην εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, όταν έχουμε γίνει μάρτυρες άπειρων υποθέσεων που συμβιβάζονται μέχρι ως ότου εκδοθεί ακόμη και η πρωτόδικη απόφαση και όταν η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο, στο εφετείο κατ΄έφεση?
Είναι δυνατόν, όταν βλέπουμε δηλαδή ότι πέραν του προπαρασκευαστικού, προανακριτικού σταδίου ακόμη και στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν πρόκειται για περιουσιακό δικαίωμα, όταν δεν πρόκειται για πράξη βίας –που και εκεί βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα της διαμεσολάβησης, γιατί το περιουσιακό αγαθό το διαθέτει ο παθών- να μην εφαρμόζεται και στην Ελλάδα? Κι εδώ θα επιτρέψουμε τη διαμεσολάβηση, όταν παρέχονται εγγυήσεις στο σημερινό νομοσχέδιο, στο αριθμό 17?
Δεν θα προβλέψουμε για τις εναλλακτικές μορφές έκτισης ποινής σήμερα όταν υπάρχει αυτή η οικονομική συγκυρία? Βλέπουμε πόσοι συμπολίτες μας πάσχουν. Πολύ σωστά επισημάνθηκε πόσοι σήμερα στις δικαστικές φυλακές επειδή αδυνατούν να καταβάλουν τα δικαστικά έξοδα.
Υπάρχει η διάταξη στην ποινική δικονομία. Είναι το άρθρο 555 για την αναβολή εκτέλεσης της ποινής. Αλλά, όταν φτάνει στο ν εισαγγελέα και είναι μεγάλη ποινή, ο εισαγγελέας δεν την δίνει. Ισχυρίζεται –πολλές φορές δικαιολογημένα- ότι είναι πολύ μεγάλη ποινή και δεν μπορώ να δώσω αναβολή εκτελέσεως για τόσο μεγάλη ποινή. Εδώ δίνεται το δικαίωμα σε χρηματική ποινή. Όλοι όσοι έχουνε περιουσία, έχουν βεβαίως την ευχέρεια να γίνεται δήλωση ότι θα εισπραχθεί από τις ΔΟΥ και μάλιστα διακινδυνεύουν την κατάσταση της περιουσίας τους, ώστε να εισπραχθεί, εφόσον βεβαιωθεί από το δημόσιο ταμείο.
Δεν θα δοθεί η ευκαιρία στους φτωχοδιάβολους, που διέπραξαν ένα οικονομικής φύσεως αδίκημα να μπορέσουν να εξοφλήσουν την ποινή με δόσεις ή με την παροχή κοινωφελούς εργασίας με τις εγγυήσεις που δίνει το παρόν νομοσχέδιο?
Σε ποιά αναχρονιστική περίοδο πρέπει να ζούμε, ώστε να επιβάλλουμε, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, στον οικονομικό μετανάστη –που δεν έχει- να εκτίσει μια ποινή, για παράδειγμα παραβιάσεως του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να μπεί φυλακή, την ώρα που υπάρχει αποδεδειγμένως συμφόρηση των φυλακών μας και πρέπει να βρεθούν μέθοδοι και τρόποι να αποσυμφορηθούν?
Το παρόν νομοσχέδιο έχει εξαιρετικές καινοτομίες. Δεν διαστρέφει τα πράγματα, ούτε διευκολύνει εκείνους οι οποίοι μεταφέρουν λαθρομετανάστες. Είναι εσφαλμένη αυτή η εκτίμηση.
Έρχομαι στα άρθρα, τα οποία αντικαθιστώνται σήμερα. Το άρθρο 88, λέει ότι απειλείτο φυλάκιση, τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 Ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο. Τί λέει η τροπολογία, η οποία κατατίθεται σήμερα? Λέει ότι αυτή η ποινή αυξάνεται και τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Ο ένας χρόνος γίνεται δύο και η χρηματική ποινή, τουλάχιστον 30.000 Ευρώ. Οι 20.000 Ευρώ, λοιπόν, γίνονται 30.000 Ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο.
Στη δεύτερη παράγραφο αναφέρεται ότι: «Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή 15.000 έως 50.000 Ευρώ, για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, τιμωρείται ο κατηγορούμενος, εάν η μεταφορά ενεργείται κατ’ επάγγελμα ή αν υπαίτιος είναι δημόσιος υπάλληλος ή τουριστικός ή ναυτιλιακός ή ταξιδιωτικός πράκτορας».
Τί λέει η σημερινή τροπολογία? «Με κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 Ευρώ». Δηλαδή, γίνονται τουλάχιστον 50.000 Ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο. Βεβαίως, προβλέπονται οι υπόλοιπες ποινές, όταν πρόκειται για θάνατο, ισόβια κάθειρξη.
Ποιά είναι λοιπόν, η εύνοια που δείχνουμε για τους ανθρώπους που συντελούν μεταφορά λαθρομεταναστών από τα σύνορα προς την ενδοχώρα και αντίστροφα? Είναι λοιπόν, μία εσφαλμένη αντίληψη. Ίσως να υπήρξε σύγχυση. Αλλά εν πάση περιπτώσει η διάταξη η οποία σήμερα εισάγεται με την τροπολογία, είναι πολύ πιο αυστηρή, από αυτή της οποίας προτείνεται η αντικατάσταση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Γεώργιος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ απέδειξε και αποδεικνύει έμπρακτα και καθημερινά ότι είναι έτοιμος να συγκρουστεί με στρεβλώσεις, με κακοδαιμονίες, με την κακοδιαχείριση, με την πολυνομία. Είναι κάτι, το οποίο το εκδηλώνει καθημερινώς με τα ρηξικέλευθα και γενναία νομοθετήματα, τα οποία φέρνει και στο χώρο της δικαιοσύνης.
Αυτά τα νομοθετήματα είναι εκείνα τα οποία ανεβάζουν το νομικό πολιτισμό μας. Σήμερα, προάγεται μία διεθνώς ενισχυόμενη ιδέα περί της ηπιότερης μεταχείρισης των δραστών, ενόψει βεβαίως και της αρχής της αναλογικότητας της ποινής προς τα διαπραττόμενα αδικήματα. Είναι, λοιπόν, γενναίες ρυθμίσεις.
Στο στόχο αυτό, δηλαδή της εκτίμησης προς τον πολίτη ότι πράγματι απολαμβάνει μιας δίκαιης δίκης, κινείται το παρόν νομοσχέδιο για αυτό και σας καλώ να το υπερψηφίσετε.

Ανακοίνωση Μ-ΛΚΚΕ Βοιωτίας


Σ' αυτή την πολιτική της κοινωνικής καταστροφής, που βάζει τους εργαζόμενους να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης για να διαφυλάξει τα κέρδη του το ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα όρθωσαν μέσα στο 2010 τις πρώτες αντιστάσεις τους με απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Aντιστάσεις που εξακολουθούν να προβάλλονται, όπως έδειξαν και οι απεργίες των ναυτεργατών, των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, στις τράπεζες και στον Tύπο, τις προηγούμενες μέρες, αλλά που είναι φανερό πως δεν έχουν αποκτήσει εκείνη την μαζική, πανεργατική-παλλαϊκή διάσταση που είναι ικανή να φράξει το δρόμο στη λαίλαπα του μνημονίου.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει ακόμα πιο αποτελεσματικά να απορριφθεί η ιδεολογία της ξένης υποδούλωσης, η κυβερνητική προπαγάνδα της υποταγής στο μνημόνιο και στη λογική της στυγνής εργατικής εκμετάλλευσης που πλασάρεται σαν «ανάπτυξη» με «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», να αντιμετωπισθούν η κυβερνητική κινδυνολογία και τρομοκρατία και οι κυβερνητικές τακτικές διάσπασης των εργαζομένων. Tαυτόχρονα θα πρέπει να απομονωθεί η γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού που έδειξε όλη την αθλιότητά της με την παρασκηνιακή συμφωνία του επικεφαλής της ΠAΣKE, προέδρου της ΓΣEE, με τον ΣEB για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με την αποδοχή του κυβερνητικού νομοσχεδίου ακύρωσης, ουσιαστικά, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. H γραμμή αυτή λειτουργεί σαν φερέφωνο της πολιτικής του μνημονίου μέσα στο εργατικό κίνημα, εμποδίζει τη μεγάλη εργατική οργή κατά της κυβερνητικής πολιτικής να μετατραπεί σε μεγάλους μαζικούς αγώνες υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων.
Mόνη ασπίδα στην καταιγιστική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι οι μαζικοί τους αγώνες. Aυτοί τώρα πρέπει να ενισχυθούν και να πολλαπλασιασθούν. Mε την ανάπτυξη του συντονισμού των αγώνων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των εργατοϋπαλληλικών κλάδων που δέχονται τα πυρά της κυβερνητικής επίθεσης, όπως είναι οι ΔEKO που μπήκαν τώρα στο μάτι του κυκλώνα. Mε το δυνάμωμα της πίεσης των εργαζομένων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους για να συνεχίσουν και κλιμακώσουν τους εργατικούς αγώνες. Mε την επίτευξη της ενότητας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους αγώνες που γίνονται, σε αντίθεση με πρακτικές ξεχωριστών συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σαν του ΠAME που αποδυναμώνουν τη μαζικότητα της κινητοποίησης της εργατικής τάξης. Mε την προσπάθεια για την πιο πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργίες και τα συλλαλητήρια που οργανώνονται.
Tο M-Λ KKE καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε υπάλληλο να δώσει το «παρών» στις απεργίες και στα συλλαλητήρια που γίνονται.
«Παρών» αγωνιστικό για την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου, της φτώχειας και της ανεργίας.
Για να μην περάσει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός-γκιλοτίνα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και τα νομοσχέδια που τον συνοδεύουν.
Για την ισχυροποίηση ενός πλατιού μετώπου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην πολιτική τρόικας-κυβέρνησης-οικονομικής ολιγαρχίας, ενάντια στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στις απολύσεις, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, του μισθού και του μεροκάματου, της σύνταξης, των συλλογικών συμβάσεων, όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων για δημόσια υγεία, παιδεία και ασφάλιση, για την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων.
Έξω η Eλλάδα από την EE και το ΔNT.
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2010
Κομματική Οργάνωση Μ-ΛΚΚΕ Βοιωτίας

Συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας


-2η τροποποίηση Προγράμματος Ιδίων Πόρων έτους 2010.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την επέκταση υφιστάμενης βιομηχανίας παραγωγής μαργαρίνης, μαγειρικών λιπών και βελτιωτικών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων (βιοντίζελ) της «ΤΕΜΠΗ Α.Ε.» στη θέση «Μπρεσεράτι» του Δ. Σχηματαρίου, Ν. Βοιωτίας .
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της βιομηχανίας αποθήκευσης και ανασυσκευασίας ειδών διατροφής της «UNILEVER-KNORR ABEE» στο Δήμο Σχηματαρίου-Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), για την εγκατάσταση και λειτουργία Εμπορικής Αποθήκης της Α & G PAPER A.E.B.E. στη θέση «Κοντίτο» Οινόης του Δήμου Σχηματαρίου Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4,35 MW της εταιρείας «ΚΑΛΕΝΤΑ ΣΟΛΑΡ ΜΟΝ. ΕΠΕ» στη θέση «ΣΤΡΩΜΑ ΚΟΥΤΣΙ» στο Δ.Δ. Κάστρου του Δήμου Ακραιφνίας Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4,9 MW της εταιρείας «ΗΡΙΔΙΑΝΟΣ Α.Ε.» στη θέση «ΣΤΡΩΜΑ ΚΟΥΤΣΙ» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάστρου του Δήμου Ακραιφνίας Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 13,8 ΜW της εταιρείας «ENDESA ΗΕLLAS Α.Ε.» στην θέση «Mεγάλο Βουνό-Ανεμόμυλος» του Δήμου Ακραιφνίας στο Ν. Βοιωτίας
Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 6 ΜW της εταιρείας «ENDESA ΗΕLLAS Α.Ε.» στην θέση «Σφίγγιο» του Δήμου Βαγίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16 ΜW της εταιρείας «ΡΟΚΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΑΒΕΕ» στη θέση «Πάτημα-Κοτσιλιά» των Δήμων Βαγίων και Θηβαίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 3,992 ΜW της εταιρείας «ΚΟΥΜΠΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» στη θέση «Κουκιά» του Δ.Δ.Μουρικίου του Δήμου Θηβαίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της βιομηχανίας αποθήκευσης καταναλωτικών προϊόντων και φαρμάκων «ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ», στη θέση «ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ» κτηματικής περιφέρειας Αγ. Θεοδώρων, Δήμου Θήβας-Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Φ/Β σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 3,119 MW της εταιρείας «ΑΛΦΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» στη θέση «Λούτσικο» του Δήμου Θηβαίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2,997 MW της εταιρείας «SUSTAINABLE SOLAR FUTURE HELLAS ΕΠΕ» στη θέση «ΚΟΥΤΣΟΥΡΙ» στο Δ.Δ. Ξηρονομής του Δήμου Θίσβης, Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της μονάδας παραγωγής οργανοχουμικού λιπάσματος με την επωνυμία «ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ Α.Ε.» στη θέση «Τατέζα» στο Δήμο Θίσβης Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (αποτελούμενο από τέσσερις επιμέρους Φ/Β σταθμούς) συνολικής ισχύος 8,199 MW της εταιρείας «SOLAR ΒΟΙΩΤΙΑ I Ε.Π.Ε.» στις θέσεις «Ψωριάρης Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV» του Δήμου Δερβενοχωρίων Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), της βιομηχανικής αποθήκης με την επωνυμία «ΚΟΡΝΗΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ» στη θέση «Γκράβα ή Ντορέζα ή Ντορίζα ή Κάμπος» στο Δ.Δ. Σκούρτων του Δήμου Δερβενοχωρίων, Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του έργου: «Παράλληλα έργα Ανθοχωρίου» στο Δήμο Χαιρώνειας Ν. Βοιωτίας.
-Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), του έργου: -«Αντικατάσταση-κατασκευή εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, κατασκευή αντλιοστασίων και δεξαμενών Δήμου Ορχομενού» Ν. Βοιωτίας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

Ορκίστηκε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο


Η πρώτη σχετίζεται με το τέλος του κρατικού συγκεντρωτισμού. Γίνεται πλέον ουσιαστική αποκέντρωση, που σημαίνει ότι ως χώρα επενδύουμε στην Περιφέρεια.
Η Περιφέρεια οργανώνεται σε μια σύγχρονη δομή, με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, ικανή να πρωταγωνιστήσει στην τοπική ανάπτυξη και κατ΄επέκταση στην ανάπτυξη της Ελλάδας, με κεντρική αρχή της εγγύτητας στον πολίτη.
Η δεύτερη βασική αναφορά της αλλαγής του Καλλικράτη, έχει να κάνει με το νέο μοντέλο περιφερειακής διακυβέρνησης.
Ένα μοντέλο δημοκρατικά νομιμοποιημένο, που έχει την εντολή της κοινωνίας των πολιτών.
Με το νέο μας βήμα στην αιρετή Περιφέρεια αποκτούμε την κυριότητα των τοπικών μας υποθέσεων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εμείς οι ίδιοι το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.
Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο λειτουργεί για πρώτη φορά με εκλεγμένους εκπροσώπους και είναι η πραγματική και άμεσα δημοκρατική έκφραση των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ο νέος μας ρόλος, ως Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας, μας φέρνει σε θέση ευθύνης έναντι της κοινωνίας.
Επωμιζόμαστε κι αποδεχόμαστε την υποχρέωση να δουλέψουμε αποτελεσματικά, συλλογικά, συνθετικά, με διαφάνεια, αξιοκρατία, καθαρό λόγο και σεβασμό στους Στερεοελλαδίτες.
Θέλουμε γόνιμη συμμετοχή, θέλουμε αντιπολίτευση με ουσιαστικό ρόλο, θέλουμε κριτική εποικοδομητική και καλόπιστη.
Θέλουμε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο να συγκλίνει στον κοινό μας στόχο για την ανάπτυξη και την ευημερία της Στερεάς Ελλάδας.
Ας μην ξεχάσουμε, ούτε για μια στιγμή, ότι το αποτέλεσμα θα χρεωθεί σε όλους.
Στη νέα μας λειτουργία πρέπει να βάλουμε, ως οριζόντια λογική μια νέα φιλοσοφία. Να δουλέψουμε με συνολική περιφερειακή συνείδηση.
Να αντιλαμβανόμαστε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως ενιαίο πλαίσιο, με ιεράρχιση αναγκών και προτεραιοτήτων μιας χωρικής ενότητας που μας αφορά όλους.
Βασική μας επιδίωξη είναι να μεγιστοποιήσουμε το παραγόμενο έργο, να εξαντλήσουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και να τις μετατρέψουμε σε αναπτυξιακές υποδομές, έργα και ευκαιρίες απασχόλησης.
Επιδιώκουμε τη βελτίωση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, αφού παρά τις καλές της πλευρές, παρουσιάζει μια υστέρηση στην αποκέντρωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξάμηνη συγκράτηση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η κορυφαία αρμοδιότητα θα πρέπει να αποδοθεί στην αιρετή Περιφέρεια το συντομότερο δυνατό.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι το κέντρο βάρους της χώρας, είναι τόπος πολύμορφος, ιστορικός, παραγωγικός με τεράστιες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Είναι εξίσου γνωστό ότι η Στερεά Ελλάδα έχει πολλές ενδοπεριφερειακές ανισότητες και ιδιαιτερότητες.
Θα εργαστούμε έτσι ώστε να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να επιτύχουμε τη συνοχή της Περιφέρειας.
Θα προχωρήσουμε για να μετατρέψουμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας σε πλεονέκτημα και ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς : πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης, που ασκεί πιέσεις στην κοινωνία.
Επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής :
- Με την αξιοποίηση και την διεκδίκηση πόρων από κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα : ΕΣΠΑ, Ταμείο Συνοχής, LEADER – Μπαλτατζής και Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα.
- Με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας και παράγοντας θέσεις εργασίας.
Στόχος μας είναι να δουλέψουμε δομικά, συγκροτημένα, και να λειτουργήσουμε έξω από μικροπολιτικές λογικές, παραγοντισμούς και σκοπιμότητες.
Στόχος μας είναι να δώσουμε στη Στερεά Ελλάδα οντότητα και δυνατότητες στους ανθρώπους της.
Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη Στερεά Ελλάδα σε Περιφέρεια – πρότυπο κι αυτό αποτελεί για μας διαρκή στόχο.
Αυτή η νέα λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας που ξεκινά σε λίγες μέρες πρέπει να είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας και για τους πολίτες.
Σας ευχαριστώ.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Mετεκλογικές αποφάσεις της παράταξης «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την Στερεά Ελλάδα»


Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε :
Η διατήρηση, διεύρυνση (με νέες δυνάμεις) και λειτουργία του Περιφερειακού Ψηφοδελτίου ως οργανωμένης παράταξης του χώρου που εκφράζει τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής, Ανανεωτικής και Οικολογικής Αριστεράς, αυτόνομα, δίπλα και παράλληλα με τις πολιτικές δυνάμεις του Συνασπισμού και των συμμάχων του, με αδιάλειπτη κινηματικά παρουσία μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τα μέλη του Γενικού Συμβούλιου της παράταξης, ομόφωνα, με νωπή την λαϊκή εντολή εκπροσώπησης στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, νοιώθουν να καθίστανται υπεύθυνοι, ανεξάρτητα των πλειοψηφιών στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο να προωθήσουν :
· την διακηρυγμένη μας πολιτική πρωτίστως απέναντι στις επιπτώσεις του μνημονίου επί των κοινωνικών τομέων και κατακτήσεων που η περιφέρεια έχει πια την ευθύνη, με την υποστήριξη των θιγόμενων λαϊκών στρωμάτων και κύρια των ανέργων, ταυτόχρονα με την συμβολή μας στην εκπόνηση και προώθηση ενός μακρόπνοου ριζικά διαφορετικού από τα σημερινά αναπτυξιακού σχεδιασμού με δημοκρατικό προγραμματισμό και κοινωνικό έλεγχο, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και θα διασφαλίζει την διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων της εντός της Περιφέρειας και προς όφελος των Πολιτών της.
· την δημιουργική μας παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως υπεύθυνης αντιπολιτευτικής δύναμης που ταυτόχρονα με την εναντίωση στις αντιλαϊκές πολιτικές, συμβάλλει με θέσεις και προτάσεις συμμετέχοντας στην διαμόρφωση πιθανών φιλολαϊκών λύσεων στα συζητούμενα θέματα και προβλήματα.
· την με επιμονή προώθηση της πολιτικής διαλόγου, συνάντησης και κοινής πορείας όλων των δυνάμεων που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Αριστερά, με τις δυνάμεις της Οικολογίας, των Κινημάτων, και των δυνάμεων που απελευθερώνονται από τον δικομματισμό-ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και συγκρούονται με την Κυβερνητική Πολιτική-, μέσα στους αγώνες και πάνω σε σαφές κάθε φορά πολιτικό πλαίσιο.
· την αλλαγή της εικόνας της Αριστεράς στα μάτια των ψηφοφόρων της ως μιας φερέγγυας μαχητικής και αγωνιζόμενης ενωτικής δύναμης που συνεχίζει τις καλύτερες παραδόσεις της κατέχοντας απέναντι στους αντιπάλους της τα ηθικά της πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανιδιοτελή, διαφανή και με κίνητρα κοινωνικής συνεισφοράς συμμετοχή της στην πολιτική, μακριά από ατομικά συμφέροντα και παραγοντισμούς.
Στα πλαίσια αυτά και οργανώνοντας αποτελεσματικότερα την παρουσία και συμμετοχής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσθηκαν:
· Η συγκρότηση Τοπικών Επιτροπών στα όρια των σημερινών Νομών με βάση τις δυνάμεις μας από το ψηφοδέλτιο, και νέες που θα προκύψουν, με υπεύθυνους τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες.
· Δημιουργούνται τμήματα επεξεργασιών και υποστήριξης, με την συμμετοχή όσων θέλουν και μπορούν να ασχοληθούν, βάση τα ενδιαφέροντα του καθένα, τα γνωστικά αντικείμενα που κατέχουν, την κοινωνική δράση τους, την διαθεσιμότητα τους, και το «ταλέντο» τους. Τα Τμήματα δημιουργούνται βασισμένα στα θέματα οριζόντιας πολιτικής όπως συγκροτείται και δομείται ο οργανισμός της Περιφέρειας κατά διευθύνσεις.
· Συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή της παράταξης από τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και τους υπεύθυνους των Τμημάτων με συγκεκριμένες λειτουργίες κυρίως όσον αφορά την υποστήριξη του εκλεγμένου μας, την συνολική οργάνωση της παρέμβασής μας, της γεωγραφικής μας σύνδεσής και εκπροσώπησης μας στις Νομαρχιακές Ενότητες.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε επίσης ο σχεδιασμός ενός προγράμματος άμεσων παρεμβάσεων πάνω σε επίκαιρα και οξυμένα προβλήματα της Περιφέρειας μαζί με την οργάνωση της καλύτερης προβολής τους.

Νέο σάρωμα εργασιακών σχέσεων νέες περικοπές παροχών σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ


Σχετικά με τις διατάξεις για την ευελιξία της αγοράς εργασίας και την απλούστευση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας προβλέπονται τα παρακάτω:
Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε η αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συμφωνηθεί, να είναι ανάλογη με της αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζόμενου ,δηλαδή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας, χωρίς προσαυξήσεις.
Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.
Επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.
Ρυθμίζεται για πρώτη φορά με νόμο η δοκιμαστική περίοδος εργασίας, στο πλαίσιο της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη κάτι άλλο.
Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες, σε ένα μήνα.
Ρυθμίζονται διαδικασίες για την απλούστευση των τρόπων ανακοίνωσης στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και γενικά διευκολύνεται η εποπτεία της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
Αλλάζει το σύστημα επίλυσης συλλογικών διαφορών με τη μεσολάβηση και τη διαιτησία( ΟΜΕΔ ), που προβλέπεται στο Ν. 1876/1990.
Μετά την κατάθεση του παραπάνω νομοσχεδίου που ξεκάθαρα προβλέπονται και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, νέες σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων κάτι που επέβαλε η Τρόϊκα και υλοποιεί η κυβέρνηση , η ΓΣΕΕ εκτάκτως ,αποφάσισε και πραγματοποιεί την ΤΡΙΤΗ 14 Δεκέμβρη 2010, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην βουλή ,3ωρη ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από ώρα 12:00 έως 15:00 και Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας στις 13:00, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στον ιδιωτικό τοµέα οδηγούμαστε σε γενίκευση της µερικής απασχόλησης και των ελαστικών µορφών εργασίας. Η συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων προς τα 740 ευρώ, από τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την Τρόϊκα είναι προ των πυλών. Στις ∆ΕΚΟ συνεχίζεται η μείωση μισθών και προαναγγέλλονται περαιτέρω αντεργατικές ρυθµίσεις µε τελικό στόχο το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ τους.
Γι αυτό στην νέα επίθεση των μισθών και δικαιωμάτων μας πρέπει να απαντήσουµε µε ΔΡΑΣΗ και ΑΓΩΝΑ!

Γι αυτό ο Αγώνας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων ,τόσο για το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των νέων περικοπών όσο και για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011, συνεχίζονται και κλιμακώνονται με τη νέα 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

Νέο σάρωμα εργασιακών σχέσεων νέες περικοπές παροχών σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ


Σχετικά με τις διατάξεις για την ευελιξία της αγοράς εργασίας και την απλούστευση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας προβλέπονται τα παρακάτω:
Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, ώστε η αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συμφωνηθεί, να είναι ανάλογη με της αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζόμενου ,δηλαδή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας, χωρίς προσαυξήσεις.
Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.
Επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.
Ρυθμίζεται για πρώτη φορά με νόμο η δοκιμαστική περίοδος εργασίας, στο πλαίσιο της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη κάτι άλλο.
Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες, σε ένα μήνα.
Ρυθμίζονται διαδικασίες για την απλούστευση των τρόπων ανακοίνωσης στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και γενικά διευκολύνεται η εποπτεία της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
Αλλάζει το σύστημα επίλυσης συλλογικών διαφορών με τη μεσολάβηση και τη διαιτησία( ΟΜΕΔ ), που προβλέπεται στο Ν. 1876/1990.
Μετά την κατάθεση του παραπάνω νομοσχεδίου που ξεκάθαρα προβλέπονται και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, νέες σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων κάτι που επέβαλε η Τρόϊκα και υλοποιεί η κυβέρνηση , η ΓΣΕΕ εκτάκτως ,αποφάσισε και πραγματοποιεί την ΤΡΙΤΗ 14 Δεκέμβρη 2010, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην βουλή ,3ωρη ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από ώρα 12:00 έως 15:00 και Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας στις 13:00, στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στον ιδιωτικό τοµέα οδηγούμαστε σε γενίκευση της µερικής απασχόλησης και των ελαστικών µορφών εργασίας. Η συμπίεση του εισοδήματος των εργαζομένων προς τα 740 ευρώ, από τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την Τρόϊκα είναι προ των πυλών. Στις ∆ΕΚΟ συνεχίζεται η μείωση μισθών και προαναγγέλλονται περαιτέρω αντεργατικές ρυθµίσεις µε τελικό στόχο το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ τους.
Γι αυτό στην νέα επίθεση των μισθών και δικαιωμάτων μας πρέπει να απαντήσουµε µε ΔΡΑΣΗ και ΑΓΩΝΑ!

Γι αυτό ο Αγώνας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων ,τόσο για το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των νέων περικοπών όσο και για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011, συνεχίζονται και κλιμακώνονται με τη νέα 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» στην ετήσια Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Βοιωτίας


Οι αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ αναγκάζονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, οι νεοδιόριστοι υποχρεώνονται πλέον σε 3ετή παραμονή στον τόπο πρώτου διορισμού ( δήθεν για να σταθεροποιηθούν στο ίδιο σχολείο- στην πράξη έχουν ήδη αλλάξει 3-4 σχολεία), η υποχρεωτική εισαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γίνεται απογευματινές ώρες ή Σ/Κ σε τόπους μακριά από την κατοικία τους, εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα αποθέματα χρημάτων, χρόνου και ξεκούρασης. Στη γωνιά καραδοκεί και ο μέντορας.
Την ίδια ώρα βλέπουμε να καταστρατηγείται για τους παλιότερους μόνιμους το δικαίωμα της μη υποχρεωτικής μετάθεσης από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης που υπακούουν στην γραμμή του Υπουργείου να βγάλει κυριολεκτικά «από τη μύγα ξύγκι», να εξαντλήσει την παραμικρή διαθέσιμη ώρα κάθε εκπαιδευτικού, στέλνοντάς τον υποχρεωτικά σε 2-3-4 σχολεία αν χρειαστεί, μέχρι να συμπληρώσει το υποχρεωτικό ωράριό του. Είδαμε στη Βοιωτία μεταθέσεις υποχρεωτικές ακόμα και τον Δεκέμβριο, διαδικασία που αμφισβητεί και αναιρεί στην πράξη τα δικαιώματα που προκύπτουν από την οργανική θέση, και προετοιμάζει το έδαφος για την κατάργηση της μονιμότητας ακόμα και για τους ήδη υπηρετούντες.
Φαίνεται , λοιπόν, ότι δεν έχουν τέλος αυτά που ετοιμάζουν. Ως εκπαιδευτικοί, και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, θα χρειαστεί να αντιδράσουμε άμεσα στα σχέδια για νέα μέτρα που έρχονται και πάλι, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του ΔΝΤ Στρος- Καν στην Ελλάδα, μέσω των καινούριων νομοσχεδίων που καταθέτει άμεσα η κυβέρνηση για να δείξει την υποταγή της. Και δεν είναι λίγα: ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς προετοιμάζονται νέες μειώσεις των μισθών μας με το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση εντός του επόμενου εξαμήνου, σύνδεση μισθού- παραγωγικότητας (άρα αξιολόγηση) και προώθηση του μισθολογικού μας διαχωρισμού σε παλιούς και νέους. Ο Καλλικράτης στην εκπαίδευση, θα στείλει τα σχολεία στις περιφέρειες, η αυτοαξιολόγηση θα διαχωρίσει τα σχολεία σε «καλά» και «κακά» με την αντίστοιχη των «επιδόσεών» τους χρηματοδότηση καις τις αγορές να καραδοκούν για εκμετάλλευση.
Δεν συναινούμε σε τίποτε από όλα αυτά που γίνονται απροκάλυπτα, με πρόσχημα τη σωτηρία της πατρίδας, δεν συναινούμε στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, δεν συναινούμε στην επιχειρούμενη εξαφάνιση του κλάδου.
Συνάδελφοι,
Πρέπει να αντισταθούμε στην ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, στην ολοκληρωτική καταστροφή της εργασίας μας- της ζωής μας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε. Αλλά νίκη χωρίς αγώνας δεν υπάρχει! Αν δεν αγωνιστούμε σήμερα, αύριο και συνέχεια, σε λίγους μήνες θα είμαστε διαχωρισμένοι σε κατηγορίες, θα ψάχνουμε τις οργανικές μας θέσεις, θα αναπολούμε τη διαφάνεια (αμφίβολη σε πολλές περιπτώσεις, εμφανής και κατακτημένη σε άλλες, όπου υπήρξε αγώνας).
Είναι στο χέρι μας να δράσουμε ενωτικά και να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε, πριν από όλα, την αξιοπρέπεια μας ως εκπαιδευτικοί.
Η παράταξή μας είναι μια αριστερή κίνηση. Πρόσκειται στις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, όπου συμμετέχουν σχήματα από όλη την Ελλάδα, οργανώσεις, κόμματα και ανένταχτοι της αριστεράς, χωρίς όμως μια συγκεκριμένη κομματική καθοδήγηση.
Η πυξίδα μας είναι το δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Το ενιαίο σχολείο για όλα τα παιδιά μέχρι τα 18 και η επαγγελματική εκπαίδευση στη συνέχεια. Η διεκδίκηση μιας δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλα αυτά φτιαγμένα και οργανωμένα για τις ανάγκες του λαού, όχι των αγορών !
Πιστεύουμε, όμως, ότι μόνο αν οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι ξεπεράσουν τα κομματικά τείχη, μόνο αν πιστέψουν ότι ο αγώνας και η αμφισβήτηση μπορούν να φέρουν νίκες, μπορούν να έχουν ελπίδα.
Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν χρειάζονται περιχαρακώσεις. Είμαστε έτοιμοι, εδώ, στο σύλλογό μας, να υπερασπιστούμε κάθε δικαίωμα συναδέλφου, όταν διεκδικείται ανοιχτά, και στα πλαίσια της συλλογικότητας.
Είμαστε εδώ, θα παίρνουμε θέση και θα έχουμε δράσεις και παρεμβάσεις για όσα συμβαίνουν. Σας καλούμε να έρθετε μαζί μας στον αγώνα αυτό.

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»
Μαρία Ανδρέου – ΠΕ 02 - Γυμνάσιο Σχηματαρίου
Ελένη Γούλα - ΠΕ 02 - Γυμνάσιο Αλιάρτου
Βίκυ Κοτρίκλα – ΠΕ 02 - Γυμνάσιο Βαγίων
Βάσω Περλεπέ - ΠΕ 02 – Γυμνάσιο Αλιάρτου
Αντιγόνη Χαλιμούρδα – ΠΕ 03- Γυμνάσιο Αλιάρτου
Τηλέφ. επικοινωνίας: 6972 196 952 , 6944 313 811, 6947 819 282

Σωματείο Περιπτερούχων -Καπνοπωλών Θήβας


Μάλλον, όμως, οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν επιλέξει τον ρόλο του κομπάρσου με απόφαση του μεγάλου κεφαλαίου. Οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται αλλού και υπαγορεύονται από αλλού. Όπως έδειξε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, η πολιτική που ακολουθείται έχει ένα και μοναδικό περιεχόμενο : την διαρκή αναδίπλωσή πίσω από δικαιολογίες, την ακύρωση της αξιοπιστίας της πολιτικής και τον εμπαιγμό ενός κλάδου – θεσμού στην ελληνική οικονομία που απασχολεί σαράντα χιλιάδες οικογένειες και καταρρέει,
Τώρα, φάνηκε ποια είναι η πραγματική πολιτική: με αυτό το Νομοσχέδιο Νόμου και με την έννοια του κατεπείγοντος, το μονό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι μονό τα έσοδα της, χωρίς να συνυπολογιστεί ο ιδρώτας του ανθρωπινού παράγοντα και η εξόντωση του κλάδου των περιπτερούχων – καπνοπωλών, που βρίσκεται υπό κατάρρευση. Δεν φτάνει η εξαθλίωσή μας από την ακολουθούμενη πολιτική, η προεκλογική παράσταση που στήθηκε είχε ως στόχο το τελευταίο που μας απέμεινε: την αξιοπρέπειά μας. Γιατί δεν μας θεωρούν ανθρώπινες οντότητες. Δεν έγινε σεβαστός ο μόχθος μας και οι αγωνίες μας. Γιατί η μόνη μας οντότητα για την κυβέρνηση είναι εκείνη του ψηφοφόρου και του άμισθου φοροεισπράκτορα.
Η ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης δείχνει ξεκάθαρα: ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί για ποιούς δουλεύουν. Το μόνο που πέτυχε η κυβέρνηση είναι αντί να θεσμοθετήσει την αμοιβή μας, να θεσμοθετήσει την εκμετάλλευσή μας και τον εξευτελισμό μας. Με την προτεινόμενη ρύθμιση φέρνει αποκλιμάκωση της φορολογίας στα σήματα με υψηλές τιμές και αύξηση στα σήματα με χαμηλές τιμές. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να συνεχίσουμε να μην βγάζουμε τίποτα από τις χαμηλές τιμές και να πέσει και η ζήτηση στις υψηλές τιμές για να μην βγάζουμε και από εκεί τίποτα. Το μόνο στο οποίο οδηγεί είναι η μείωση των εσόδων από τη διάλυση του λιανεμπορίου καπνού, την ελεύθερη πτώση των τιμών και την λαθρεμπορία. Το μόνο που επιδιώκει είναι να κλείσει τις επιχειρήσεις μας για να μείνουν οι μισές, γιατί οι καπνοβιομηχανίες τις θεωρούν πολλές.
Αρνούμαστε να είμαστε θύματα μεθοδεύσεων. Αρνούμαστε τον εξευτελισμό μας ως πολίτες και επαγγελματίες. Αρνούμαστε τον εξευτελισμό μας στις οικογένειές μας που πια δεν μπορούμε να ζήσουμε. Αρνούμαστε να χαρίσουμε τη δουλειά μας, τις επιχειρήσεις μας και την αξιοπρέπειά μας. Αρνούμαστε να υπερχρεωθούμε και άλλο στο τραπεζικό σύστημα. Αρνούμαστε την περιφρόνησή μας από το Υπουργείο και την κοροϊδία μας. Αρνούμαστε να εισπράττουμε αμισθί τους φόρους του κράτους. Αρνούμαστε τον εμπαιγμό της πολιτείας.
Δεν είμαστε χαμάληδες κανενός, αλλά σκληρά εργαζόμενοι οικογενειάρχες.
Τιμωρούμαστε γιατί καλούμαστε να μαζεύουμε τους φόρους του κράτους.
Καταγγέλλουμε την απάνθρωπη κοροϊδία της Πολιτείας ως μνημείο απρέπειας και πολιτικής αήθειας, και ερωτούμαι γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο απέρριψε την εισήγηση του Υφυπουργού κ. Κουσελα Δημήτριο για θεσμοθέτηση ποσοστού προμηθείας για τους Περιπτερούχους - Καπνοπώλες.
Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να συμπλήρωση στο σχέδιο νόμου για νομοθετική κατοχύρωση του ποσοστού κέρδους για να μην είμαστε έρμαια της τιμολογιακής πολιτικής των εταιριών. Εννοούμε όσα λέμε δεν είναι απλό θέμα πολιτικής αλλά θέμα δημοκρατίας.
Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την Κυβέρνηση να στηρίξουν με ξεκάθαρη πρόταση νόμου στη Βουλή την νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστης αμοιβής μας επί της λιανικής τιμής των καπνοβιομηχανικών προϊόντων.
Παραμένουμε στις επάλξεις για να κερδίσουμε το δικαίωμά μας στην επιβίωση.
Θα αγωνιστούμε για μια δίκαια και οριστική λύση.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι του Πετζετάκι


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ- ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΜΝΗΜΗ Α.Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Όμιλος Α. Γ. ΠETZETAKIΣ Α.Ε., , ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1960. Η πρώτη πολυεθνική εταιρία της Ελλάδας Απόκτησε παγκόσμια φήμη στη βιομηχανία πλαστικών επεκτείνοντας σταδιακά τις δραστηριότητες της σε ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία , Γερμανία , Ιταλία , Ισπανία , κλπ) φθάνοντας μέχρι στη Νότιο Αφρική και Ασία.
Μετά από πολυετή λειτουργία (50 ετών ) και με μεγάλες παραγωγικές ικανότητες ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, υψηλές πωλήσεις και υψηλά κέρδη στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό, κατάφερε να αναγνωριστεί παγκοσμίως στην παραγωγή σκληρών και εύκαμπτων σωλήνων.
Μετά το 2002 και ενώ η παραγωγή παρέμενε σε υψηλά επίπεδα, οι συνεχείς αλλαγές των διοικήσεων του Ομίλου άρχισαν να δημιουργούν μία φθίνουσα πορεία στην εταιρία με αποτέλεσμα σήμερα να υπολειτουργεί η εταιρία στην Θήβα .
Πριν τέσσερις μήνες ανέλαβαν την εταιρία νέοι επενδυτές δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας και στους εργαζόμενους αλλά και στην αγορά. Δυστυχώς διαψευστήκαμε όλοι. Όχι μόνο αύξηση παραγωγής δεν έγινε αλλά ούτε πρώτη υλη δεν υπάρχει στο εργοστάσιο . Οι 250 εργαζόμενοι είμαστε απλήρωτοι από τον μήνα Αύγουστο και έχουμε προβεί σε επίσχεση εργασίας και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ενώ οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν δεν έχουν πάρει καν την νόμιμη αποζημίωση.
Οι νέοι επενδυτές μας εμπαίζουν. Το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να μην χαλάσει το χρηματιστηριακό προφίλ της εταιρίας. Οι δεσμεύσεις τους προς τις κρατικές υπηρεσίες που προσφύγαμε για να δικαιωθούμε ( ΣΕΠΕ ,Γ. Γραμματέα υπουργείου Απασχόλησης, κλπ ) αποδείχτηκαν μόνο λόγια χωρίς να συμμερίζονται ότι 250 οικογένειες ζούνε εδώ και μήνες χωρίς μεροκάματο φθάνοντας στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Δυστυχώς σήμερα ,πλησιάζοντας οι Άγιες μέρες των Χριστουγέννων ,όλοι οι εργαζόμενοι με τις οικογένειες μας είμαστε σε απόγνωση. Η αγανάκτηση μας και η οργή ξεχείλισαν. Προφανώς παίζεται το γνωστό παιχνίδι των εργοδοτών. Επικαλούνται προσχηματικά την οικονομική κρίση για να ισοπεδώσουν τον εργαζόμενο. Να μην υπάρχει καμία αντίσταση. Τους πληροφορούμε ότι είναι Γελασμένοι. Εμείς θα παλέψουμε. Θα βγούμε στους δρόμους. Όπως είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκωθούν πανελλαδικά όλοι οι εργαζόμενοι. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ .Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.
Για αυτό:
Ζητάμε από την εταιρία την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει και να τηρήσει την νομιμότητα εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα για τις παρανομίες των εργοδοτών.
Σε διαφορετική περίπτωση ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ‘’Α.Γ ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ’’

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΣΕΕ
09/12/2010
Δελτίο Τύπου
Αγώνας Εργαζομένων στην ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ Α.Ε
________________________________________

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της, στο αγώνα και στα αιτήματα των εργαζομένων στην εταιρεία «ΠΕΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΕ».
Η άρνηση της εταιρείας να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους από τον Αύγουστο του 2010, είναι παράνομη, καταχρηστική και ταυτόχρονα εξοντωτική για τους εργαζόμενους της εταιρείας.
Καταγγέλλουμε αυτήν την απαράδεκτη αντεργατική συμπεριφορά της εταιρείας και την καλούμε να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.
Καλούμε επίσης το Υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβουν και να επιβάλουν τη νομιμότητα στη διοίκηση της εργοδοσίας.
Σε διαφορετική περίπτωση ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων με τη συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή Κατσιμπάρδη σε Περγαντά


Οφείλεις, συγκεκριμένα, να δώσεις οριστική λύση στο θέμα του Ασωπού και της μόλυνσης που προκαλούν οι γύρω βιοτεχνίες και βιομηχανίες, οι οποίες σκορπίζουν το θάνατο. (Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία είχα συναντηθεί αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα χρόνο, δεν κρύβω ότι με απογοήτευσε. Της είχα υποδείξει, τότε, τρόπους επίλυσης του φοβερού αυτού προβλήματος που, πέρα από τις συμφορές τις οποίες προκαλεί στους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής, εκθέτει και διεθνώς τη χώρα μας – τρόπους που είχα δημοσιοποιήσει και με άρθρο μου στην εφημερίδα ¨Ελευθεροτυπία¨ και στα τοπικά Μ.Μ.Ε. –, και είχα πάρει τη διαβεβαίωση ότι, πριν βγει το 2010 το πρόβλημα του Ασωπού θα είχε λυθεί. Όμως, η ελπίδα που έδωσε η κυρία Μπιρμπίλη με την παραπάνω διαβεβαίωσή της, και με δηλώσεις της στον Τύπο, αποδείχθηκε φρούδα). Η μόλυνση της περιοχής όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται αλλά έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη, σύμφωνα με τις τεκμηριωμένες και πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις όλων των φορέων και των ειδικών επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων.
Βέβαια, με την επιστολή μου αυτή, δεν επιθυμώ να σου εκμαιεύσω κάποια δέσμευση, τώρα που εσύ θα έχεις όλες τις αρμοδιότητες, όπως άλλωστε δεν το είχα πράξει και με την κυρία Μπιρμπίλη. Επιδιώκω, όμως, να σου επισημάνω ότι, καθώς έχεις και καλούς συνεργάτες γνώστες του θέματος από τους Νομούς της Βοιωτίας και της Εύβοιας, όπου κυρίως εστιάζεται το πρόβλημα, τους οποίους μπορείς από τώρα να επιστρατεύσεις καθιστώντας τους συνυπεύθυνους, να τεθείς επικεφαλής ώστε να δώσεις αμέσως, ως Περιφερειάρχης, λύση στο πρόβλημα του Ασωπού.
Σε επιβεβαίωση όλων των παραπάνω σου θυμίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε, μόλις πρόσφατα, πως στην περιοχή του Ασωπού, που το οικοσύστημά της έχει διαταραχθεί έντονα περιβαλλοντικά, η Νομαρχία έχει ¨δεσμευτική υποχρέωση¨ να εξετάσει τη νομιμότητα των βιομηχανιών της περιοχής Οινοφύτων και Σχηματαρίου (πολλές από τις οποίες δεν έχουν άδεια διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων) και να προβεί στο κλείσιμο εκείνων που συνεχίζουν να ρυπαίνουν, όπως ακριβώς προβλέπει η ελληνική έννομη τάξη, το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα η Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία τής Μεσογείου. Συνεχίζοντας, μάλιστα, το Σ.τ.Ε. (Τμήμα Ε) αφού επικρίνει τη μέχρι τώρα στάση της Νομαρχίας Βοιωτίας, την καλεί να προχωρήσει – χωρίς να χρειάζεται σύμπραξη καμιάς άλλης συναρμόδιας Υπηρεσίας –, σε προσωρινή ή οριστική απαγόρευση λειτουργίας των βιομηχανιών που προκαλούν τη ρύπανση στον Ασωπό, όπως ορίζει ο νόμος 3325/2005.
Με βάση όλα αυτά θα μπορούσες, και τις λίγες ακόμα ημέρες που θα υπηρετείς τα κοινά ως Νομάρχης, να δώσεις λύση στο τεράστιο πρόβλημα του Ασωπού.

Ο Πάγκος του Παραγωγού!!


Για ένα κιλό ντοµάτες ο παραγωγός εισέπραξε φέτος 0,08 ευρώ, αλλά ο ντοµατοπελτές στο ράφι πωλείται 0,62 ευρώ (675%). Ένα κιλό ρύζι πωλείται 1,54 ευρώ έναντι 0,26-0,32 ευρώ που πήρε φέτος ο παραγωγός (492%) και ένα πακέτο µακαρόνια προς 0,83 ευρώ έναντι 0,23-0,25 ευρώ που εισέπραξε για ένα κιλό σκληρό σιτάρι φέτος ο παραγωγός (261%).
Αυτοί δηλαδή που θησαυρίζουν είναι οι χονδρέµποροι των αγροτικών προϊόντων, διακινητές και µεταποιητές, αφού στόχος τους είναι να διατηρούν τα περιθώρια κέρδους τους αµετάβλητα, είτε οι τιµές παραγωγού ανεβαίνουν είτε πέφτουν.
Παρόμοιο είναι και το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγει µελέτη του Κέντρου Προγραµµατισµού και Οικονοµικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία εξετάζει τον βαθµό µετακύλισης των τιµών από το επίπεδο του παραγωγού σ’ αυτό του καταναλωτή.
Η µελέτη διαπιστώνει αυτό που χρόνια τώρα καταγγέλλουν οι παραγωγοί, δηλαδή ασυµµετρία στη µετακύλιση των τιµών, και ότι ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης συχνά στην Ελλάδα δεν λειτουργεί.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα µε τα πορτοκάλια, όπου το µέσο εµπορικό περιθώριο της εξεταζόµενης περιόδου (1995-2004) είναι 55%. Κάθε φορά, όμως, που για κάποιους λόγους, όπως η χαµηλή κατανάλωση, το περιθώριο έπεφτε κάτω του 55%, παρατηρούνταν αύξηση στις τιµές λιανικής, γεγονός που δεν οφειλόταν φυσικά σε αυξηµένη ζήτηση αλλά στην προσπάθεια των µεσαζόντων να επαναφέρουν το κέρδος στα αρχικά του επίπεδα. Σύµφωνα µε στοιχεία της αγοράς, για ένα κιλό πορτοκάλια ο παραγωγός εισπράττει 0,40-0,60 ευρώ, ενώ ο καταναλωτής τα βρίσκει στο σούπερ µάρκετ προς 0,90 ευρώ.
Επιπλέον, σύµφωνα µε το ΚΕΠΕ, στα περισσότερα προϊόντα ,όπως τα λαχανικά και οι ντοµάτες, ο παραγωγός και ο καταναλωτής βρίσκονται σε αδύναµη θέση, δεν διαµορφώνουν δηλαδή εκείνοι τις τιµές, ακόµη και όταν η ζήτηση είναι χαµηλή. Τις τιµές τις επιβάλλουν οι ενδιάµεσοι της εφοδιαστικής αλυσίδας, η λειτουργία της οποίας είναι, σύµφωνα µε την έρευνα, αναποτελεσµατική. Συνεπώς, για τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών και των καταναλωτών θα πρέπει να αυξηθεί η διαπραγµατευτική τους δύναµη (µέσω των Οργανώσεων Παραγωγών) και να λειτουργήσει το περιβόητο Παρατηρητήριο Τιµών Παραγωγού Οπωροκηπευτικών.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η EUROBANK EFG «επενδύει» στο χώρο της παιδείας


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Πατέρας Γεώργιος Παπαγεωργίου, η Βουλευτής Ευβοίας Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Κορώνειας, Μιλτιάδης Νταλίανης, ο Δήμαρχος Αγίου Κωνσταντίνου Ευάγγελος Ψαθάς, ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων Κωνσταντίνος Βενιζέλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θηβαίων Γεώργιος Κατσέλης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παρέστησαν επίσης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Ιωάννης Τσούρας, καθώς και πολλοί παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Νομού.
Πρώτη απηύθυνε χαιρετισμό η βουλευτής Ευβοίας Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, η οποία εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή της για την διάκριση των αριστούχων, εξαίροντας την συμβολή των γονιών τους στην επιτυχία αυτή και τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της Eurobank για την μελλοντική πορεία των βραβευθέντων.
Στην συνέχεια, το λόγο πήρε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Πατέρας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη, συνεχάρη τους αριστεύσαντες «για τον άθλο που πέτυχαν» και τους παρότρυνε να μην ξεχάσουν την ανθρωπιά τους και τις αξίες που τους οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας Γεώργιος Μουλκιώτης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το Πρόγραμμα της Eurobank που συνεχίζεται για όγδοη χρονιά και ευχήθηκε στους βραβευθέντες να συνεχίσουν τον αγώνα τους με πείσμα και χωρίς απογοητεύσεις για να πετύχουν «το διαφορετικό».
Ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων Κωνσταντίνος Βενιζέλος, ανέφερε ότι η εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την τοπική αυτοδιοίκηση και ευχήθηκε η πρωτοβουλία της Τράπεζας να συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμη στο ίδιο πνεύμα, ενώ συνεχάρη τους γονείς και τους αριστούχους για την κοπιαστική προσπάθεια που κατέβαλαν.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας Ιωάννης Τσούρας τόνισε τις αρετές των παιδιών που τους οδήγησαν σε αυτή την διάκριση, επαίνεσε τους γονείς και τους καθηγητές που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών τους και χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία της Eurobank.
Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, συγχαίροντας την Eurobank για την πρωτοβουλία της καθώς και τους αριστούχους και τις οικογένειές τους.
Παράλληλα, τιμητικές πλακέτες απενεμήθησαν στα σχολεία απ’ όπου αποφοίτησε ο αριστούχος μαθητής με τον ανώτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του κάθε Νομού. Συγκεκριμένα, στο Νομό Βοιωτίας στις Τάξεις Λυκείου, Γυμνασίου Αγ. Γεωργίου του Δήμου Κορώνειας, που βραβεύθηκε για τον αριστούχο μαθητή Σεραφείμ Γερμανάκη, στο Νομό Ευρυτανίας, στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου, για τον Φώτιο Πλατιά, στο Νομό Φθιώτιδας στο 2ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, για τον Σπυρίδωνα Σιάφη, στο Νομό Φωκίδας στο Γενικό Λύκειο Άμφισσας για τους Ευθύμιο Γκίκα και Βασίλειο Τσινταβή, καθώς και στο Νομό Εύβοιας στο 1ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου για την Αικατερίνη Δήμου.
Τέλος, στην ομιλία της, ο Περιφερειακός Διευθυντής Δικτύου της Eurobank κ. Σπύρος Βροντάκης τόνισε ότι «για τον όμιλο της Eurobank EFG, η Παιδεία και η εκπαιδευτική διαδικασία αποτελούν αναμφισβήτητα την ισχυρότερη αλλά και πιο ευαίσθητη βάση πάνω στην οποία μια κοινωνία στηρίζει το ίδιο της το μέλλον. Αποτελούν μείζονα εθνικό στόχο και τη σημαντικότερη εθνική επένδυση για το μέλλον της χώρας στο σύγχρονο ανοικτό και έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον όπου διεκδικούμε με αξιώσεις, ως κοινωνία και ως οικονομία, μια ισχυρή θέση. Ανταποκρινόμενη η Eurobank στις προκλήσεις της εποχής, ενθαρρύνει τη νεολαία μας να ακολουθήσει το δρόμο της μάθησης, της μόρφωσης και της προόδου. Σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές από τις παραδοσιακές αξίες που στήριξαν την ανάπτυξη της κοινωνίας μας αρχίζουν να αμφισβητούνται, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αναδεικνύονται και να επιβραβεύονται οι καλύτεροι. Αυτοί που θέτουν στόχους και επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της επίπονης προσπάθειας για να τους κατακτήσουν».

Τα βραβεία της Τράπεζας Eurobank EFG για τους νομούς Εύβοιας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας έλαβαν οι εξής:
Ακριβάκη Αλεξάνδρα από το 2ο Γενικό Λύκειο Θήβας
Αλεξιάς Παύλος από το Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Εκπαιδευτήρια Μπούκαλη
Αλεξίου Βασίλειος από το Γενικό Λύκειο Βαθέος Αυλίδας
Αντωνίου Γαρυφαλλιά από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Κυριακίου
Αρκουμάνη Μαρία από το 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας
Βασιλείου Χρήστος από το 3ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας
Βέργος Ιωάννης από το Γενικό Λύκειο Διστόμου
Βλαχάκης Κωνσταντίνος από το Γενικό Λύκειο Μακρακώμης
Βούλγαρη Ελένη από το 3ο Γενικό Λύκειο Θήβας
Γαλάνη Κωνσταντίνα από το Γενικό Λύκειο Νέας Αρτάκης
Γερμανάκης Σεραφείμ από τις Τάξεις Λυκείου, Γυμνασίου Αγ. Γεωργίου (Δήμου Κορώνιας)
Γεωργιάδη Αγορούλα από το Γενικό Λύκειο Λιβανατών
Γκίκας Ευθύμιος από το Γενικό Λύκειο Άμφισσας
Γκιόλια Αθανασία από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Γρανίτσας
Γκούμα Σαββίνη από το Γενικό Λύκειο Καρύστου
Γουλιανού Θωμαή από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Νέου Μοναστηρίου
Γώγουλος Παναγιώτης από το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας
Δαραμάρα Χριστίνα από το Γενικό Λύκειο Λάρυμνας
Δαφνής Στυλιανός από το Γενικό Λύκειο Αμαρύνθου
Δήμου Αικατερίνη από το 1ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου
Δημουλάκη Αναστασία από το Γενικό Λύκειο Ιστιαίας
Ελευθέρογλου Νικόλαος από το Γενικό Λύκειο Άσπρων Σπιτιών
Ζαγκανά Κατερίνα- Ραφαέλα από το Γενικό Λύκειο Υπάτης
Ζωγραφάκης Γεώργιος από το 2ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας
Θάνου Βασιλική από το Γενικό Λύκειο Αλιάρτου
Θεοδοσοπούλου Μαρία από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Αγ. Γεωργίου
Ιωάννου Νικόλαος από το Γενικό Λύκειο Σχηματαρίου
Καβαλάρης Συμεών από το Γενικό Λύκειο Ορχομενού
Καδδίτη Σταυρούλα από το Γενικό Λύκειο Βασιλικού
Καραγιάννης Χρήστος από το Γενικό Λύκειο Κονίστρων
Καρακίτσιος Ευάγγελος από το 5ο Γενικό Λύκειο Λαμίας
Καραπασχαλίδης Ανέστης από το Γενικό Λύκειο Κανήθου
Καρλής Ηλίας από το 4ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας
Κατσή Αναστασία από το Γενικό Λύκειο Κύμης
Κολονιώτη Δέσποινα από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Γουβών
Κολοντή Κωνσταντίνα από το Γενικό Λύκειο Θεσπιέων
Κοντός Αθανάσιος από το Γενικό Λύκειο Σπερχειάδας
Κοσματοπούλου Αγγελική από το Γενικό Λύκειο Καμένων Βούρλων
Κόσσυφας Πολύκαρπος από το Γενικό Λύκειο Αυλωναρίου
Κοτρονόπουλος Γεώργιος από το 1ο Γενικό Λύκειο Θήβας
Λακαφώση Ιφιγένεια από το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου
Λιγκάταϊ Αρρλίντα από το Γενικό Λύκειο Αιδηψού
Λιτβίνοβα Μαρίνα από το Εσπερινό Λύκειο Θήβας
Μαυροπούλου Γεωργία από το Γενικό Λύκειο Αράχωβας
Μέγας Ευστάθιος από το 2ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς
Μίχας Αθανάσιος από το Γενικό Λύκειο Στυλίδας
Νιάνιου Κατερίνα από το Γενικό Λύκειο Δομοκού
Νικολάου Ευφροσύνη-Άννα από το Γενικό Λύκειο Σκύρου
Νταουσιάνη Παναγιώτα από το Γενικό Λύκειο Ευπαλίου
Πάλλη Μαρία από το Γενικό Λύκειο Βαγίων
Πανούση-Βόγγελη Ειρήνη από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ασωπίας
Παπαγεωργίου Αναστασία από το Γενικό Λύκειο Κάτω Τιθορέας
Παπαδάκη Χριστίνα από το 1ο Γενικό Λύκειο Χαλκίδας
Παπαδρόσος Ανδρέας από το Γενικό Λύκειο Γαλαξιδίου
Παπαλαΐου Ασημένια από το Γενικό Λύκειο Ιτέας
Παπαντζίμα Αφροδίτη από το Γενικό Λύκειο Ελάτειας
Παπουτσή Μαρία – Αλεξάνδρα από το Γενικό Λύκειο Αταλάντης
Περιβολιώτη Τριανταφυλλιά – Μαρία από το Γενικό Λύκειο Πελασγίας
Περλεπέ Καλλιόπη από το Γενικό Λύκειο Μαλεσίνας
Πλατιάς Φώτιος από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου
Πολυμέρου Αικατερίνη από το 3ο Γενικό Λύκειο Λαμίας
Ράπτη Χριστιάνα από το 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου
Ρεστέμη Ασημίνα από το Γενικό Λύκειο Αμφίκλειας
Σεϊμένης Σπύρος από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Αντίκυρας
Σιάφης Σπυρίδων από το 2ο Γενικό Λύκειο Λαμίας
Σταθαρά Εμμανουέλα - Ευαγγελία από το Γενικό Λύκειο Μαντουδίου
Ταυρή Ηλιάνα από το Γενικό Λύκειο Ψαχνών
Τσεκούρα Κωνσταντίνα από το Μουσικό Λύκειο Λαμίας
Τσεκούρας Παναγιώτης από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας
Τσινταβής Βασίλειος από το Γενικό Λύκειο Άμφισσας
Τσιφής Χαράλαμπος από το 1ο Γενικό Λύκειο Λιβαδειάς
Φαγκρέζος Ιωάννης από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Δαύλειας
Φραγκάκη Μαριάνθη από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Ακραιφνίου
Χανδόλιας Αλέξανδρος από το Γενικό Λύκειο Ερέτριας
Χατζής Κωνσταντίνος από τις Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Αγίας Άννας
Ψαρρού Ελευθερία από το Γενικό Λύκειο Λίμνης
Ψύχας Κωνσταντίνος από το 2o Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Χαλκίδας

Μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την οστεοπόρωση στην Αλίαρτο


Στη συνέχεια ο κος Δημήτριος Λάσκος, Ρευματολόγος μίλησε για τις μεθόδους εξέτασης που ακολουθούνται για να ανιχνευθεί η οστεοπόρωση και για τους τρόπους θεραπείας.
Η κα Έφη Γρηγορίου αναφέρθηκε στη αξία της ισορροπημένης διατροφής αλλά και στις τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο με πρώτα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, επεσήμανε την σημασία της σωστής διατροφής από την παιδική ηλικία, η οποία αποτελεί και την καλύτερη πρόληψη.
Τέλος, η κα Τσεκούρα, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο Σύλλογος για την Ελλάδα, το πολύπλευρο έργο του καθώς και την κατάκτηση του πρώτου βραβείου από τον Σύλλογό μας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Συλλόγους Οστεοπόρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων, πράγμα το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους τελευταίους να συνομιλήσουν με το επιστημονικό πάνελ και να εκθέσουν τα ερωτήματά τους. Τέλος, οι επιστήμονες αλλά και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον.
Φ ύ σ η κ α ι σ κ ο π ό ς
Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF).
Ιδρύθηκε το 1997 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την οστεοπόρωση, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη, την εμμηνόπαυση και τη σκελετική υγεία γενικότερα.
Ο Σύλλογος, ο οποίος αριθμεί 7.500 και πλέον μέλη, έχει μέχρι σήμερα αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο μέσα στα όρια της Αττικής όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς διεξάγει επιδημιολογικές και άλλες μελέτες προκειμένου να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν στοιχεία για την χρόνια αυτή νόσο.
Η δραστηριότητά του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική μέσω ημερίδων σεμιναρίων, συνεδρίων και ενημερωτικών εντύπων, τα οποία αναλύουν σημαντικά θέματα της σκελετικής μας υγείας.
Αποτέλεσμα της πολύχρονης αυτής προσπάθειας ήταν ο Σύλλογός μας να κατακτήσει την πρώτη θέση για την εξέχουσα πορεία του, μεταξύ 186 χωρών, στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συλλόγων της Οστεοπόρωσης που διεξήχθη στο Miami των Ηνωμένων Πολιτειών τον Δεκέμβριο του 2007.

Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση ευρωπαϊκών επιτροπών με θέμα «διευκολύνοντας τη ζωή για τις οικογένειες και τους πολίτες της Ευρώπης»


Η κα Raffaella Pregliasco παρουσίασε μελέτη με θέμα «Διεθνής Υιοθεσία στην Ε.Ε.», κάνοντας λόγο για την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών και τη σημασία περαιτέρω ανάπτυξης των υπαρχόντων εργαλείων που σε γενικές γραμμές αποδίδουν ικανοποιητικά. Η Ελληνίδα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Δικηγόρος κα Τσόνογλου στη σχετική τοποθέτηση της, αναφέρθηκε στην ανάγκη καθιέρωσης ξεκάθαρων εγγυήσεων που θα διασφαλίζουν ότι η υιοθεσία θα γίνεται προς το συμφέρον του παιδιού και με απόλυτο σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα του, τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας των κεντρικών αρχών επίβλεψης των διακρατικών υιοθεσιών που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία των συμβαλλόμενων κρατών και την τήρηση αρχείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με απόλυτο ωστόσο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Στις υιοθεσίες παιδιών με ειδικές ανάγκες τόνισε την ανάγκη οργάνωσης ενημερωτικών σεμιναρίων και ψυχολογικής υποστήριξης των υποψήφιων γονέων, καθώς οι περιπτώσεις αυτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, και έθιξε το ζήτημα ρύθμισης των υιοθεσιών ενηλίκων, θέμα που είχε παραλειφθεί από την σχετική «ατζέντα» των τοποθετήσεων. Τέλος διατύπωσε το ερώτημα προς την κα Sjogren σε ποια ηλικία είναι ώριμο το παιδί να συμμετάσχει στις ακροαματικές διαδικασίες. Η κα Sjogren απάντησε πως δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένη ηλικία, ωστόσο από μικρή ηλικία θα μπορούσε να εισακουστεί με τρόπους εναλλακτικούς της δικαστικής ακρόασης.
Στην θεματική ενότητα Οικογενειακή Κατάσταση (προεδρεύων: Luigi Berlinguer, ομιλητές: Paul Lagarde, Chantal Nast, Salia Scastamoinen).
Η κα Τσόνογλου παρατήρησε σχετικά ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί το εύρος της αναγνώρισης των εγγράφων οικογενειακής κατάστασης και να διασφαλιστούν τα μέσα ελέγχου της γνησιότητας τους, προκειμένου να παραχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και η αποδεικτική τους δύναμη, ως δημοσίων εγγράφων.
Κατά τη διακοινοβουλευτική συνάντηση της 30ης Νοεμβρίου θίχθηκαν σειρά από ζητήματα που άπτονταν των προωθούμενων από την Ε.Ε. προσπαθειών εναρμόνισης των κανόνων συγκρούσεως που ρυθμίζουν το οικογενειακό δίκαιο. Οι ομιλητές ήταν ως επί το πλείστον ειδικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, γεγονός που έδωσε συνολικά στη συζήτηση μια πιο πρακτική κατεύθυνση. Ωστόσο, η θεματική ευρύτητα δεν επέτρεψε την εμβάθυνση σε ζητήματα που φαίνεται ότι απασχόλησαν τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, όπως για παράδειγμα αυτό της εφαρμογής της ενισχυμένης συνεργασίας σ' ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως το διαζύγιο και οι υιοθεσίες. Κατά την ημερίδα διενεργήθηκε παράλληλα μια αποτίμηση του έργου της βελγικής προεδρίας στο πλαίσιο του Προγράμματος της Στοκχόλμης. Σε γενικές γραμμές, η προσπάθεια αυτή φαίνεται να προσκόπτει στην προσκόλληση των κρατών μελών στις μακρόχρονες νομικές τους παραδόσεις από τις οποίες είναι διατεθειμένες να μετακινηθούν ως ένα σημείο.
Η κα Τσόνογλου δήλωσε ότι η συνδιάσκεψη είχε εξαιρετικό ενδιάφερον, οι ελληνικές παρεμβάσεις αξιολογήθηκαν σχετικά και επεσήμανε ότι η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ευνοεί την εξωτερική παρουσία της χώρας μας και διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες στη μεγάλη κοινωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της είναι η ακόλουθη:

Αγαπητέ μου Πρόεδρε, αγαπητοί μου συνάδελφοι,
Χαιρετίζω την σημερινή αξιόλογη πρωτοβουλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι είμαστε νομικοί συχνά εισπράττουμε την δυσαρέσκεια ότι χανόμαστε στη περιπλοκότητα και τη μετάφραση.
Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κυρώσει με το Ν.3765/2009 τη Σύμβαση της Χάγης του 1993.
Κρίσιμα σημεία της Σύμβασης είναι:
η καθιέρωση εγγυήσεων προς εξασφάλιση της διακρατικής υιοθεσίας και πάντα προς συμφέρον του παιδιού και με ταυτόχρονο σεβασμό προς τα θεμελιώδη δικαιώματα.
η δημιουργία και καθιέρωση ενός συστήματος συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών προκειμένου να εξασφαλίζονται εγγυήσεις ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αρπαγής, πώλησης αλλά και παράνομης διακίνησης παιδιών
όπως και η αναγνώριση στα συμβαλλόμενα κράτη των υιοθεσιών.
Η Ελλάδα κινούμενη προς αυτούς τους στόχους σύστησε με το αρθ.19 του Ν.3868/2010 στο Υπουργείο Υγείας αυτοτελές τμήμα την Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών επιτευχθούν οι στόχοι της Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και την διακρατική υιοθεσία.
Η Κεντρική Αρχή Διακρατικών Υιοθεσιών συνεργάζεται άμεσα με ειδικευμένες υπηρεσίες και οργανώσεις που ορίστηκαν στο αρθ.2 του Ν.3765/2009.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία συγκρότησης της επιτροπής που ορίστηκε στο αρθ.19 παρ.4 του Ν.3868/2010 αποτελούμενη από ειδικούς εμπειρογνώμονες.
Σε όλα τα αιτήματα που αφορούν διακρατικές υιοθεσίες ακολουθείται άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία, βοηθητικά λειτουργεί και η διαρκής αλληλογραφία με κεντρικές αρχές άλλων χωρών που έχουν επίσης κυρώσει τη Σύμβαση.
Στη χώρα μου το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται με τοΝ.2447/1996 και σύμφωνα με το αρθ.4 κρίσιμο στοιχείο αποτελεί η συνήθης διαμονή του υποψήφιου θετού γονέα ή τους προς υιοθεσία ανήλικου στη αλλοδαπή. Στο ίδιο άρθρο ρυθμίζεται το θέμα της κοινωνικής έρευνας, του τρόπου της δήλωσης των συναινέσεων των μερών προς συμφέρον και προς διασφάλιση του τέκνου. Επίσης, ορίζεται ότι, όταν ο υποψήφιος θετός γονέας ή το υποψήφιο θετό τέκνο έχει τη συνήθη διαμονή του στο εξωτερικό, απαιτείται έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας που έχει αναγνωριστεί ως ειδικευόμενη στις διακρατικές υιοθεσίες σε συνεργασία βεβαίως με την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του εξωτερικού.
Σε περίπτωση που αλλοδαπό δικαστήριο τελεί υιοθεσία σύμφωνα με το αρθ.4 χωρίς να λάβει υπόψη του έκθεση της ελληνικής κοινωνικής υπηρεσίας, η απόφασή του τότε δεν αναγνωρίζεται από τα ελληνικά δικαστήρια καθώς είναι αντίθετη προς τη δημόσια τάξη.
Στο αρθ.5 παρ.1 απαιτείται συναίνεση των υποψήφιων θετών γονέων, η οποία θα πρέπει να δηλώνεται πάντα ενώπιον του ελληνικού δικαστηρίου, όταν αυτό τελεί την υιοθεσία. Τα υπόλοιπα πρόσωπα που συναντούν κατά το νόμο πρέπει να δηλώσουν τη συναίνεσή τους είτε ενώπιον του ελληνικού δικαστηρίου είτε ενώπιον της αρμόδιας ελληνικής προξενικής αρχής, η οποία αναγνωρίζεται μόνο για τους φυσικούς γονείς του προς υιοθεσία τέκνου και των συζύγων του υιοθετούντος και υιοθετημένου αλλά και με την σύμφωνη γνώμη του προς υιοθεσία τέκνου.
Για την επιτυχία όμως των στόχων της διακρατικής, διασυνοριακής κοινωνικής συνοχής πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:
Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τηρούν ακριβή αρχεία των παιδιών που λαμβάνονται ή δίνονται για υιοθεσία με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και περισσότερες λεπτομέρειες απ’ όσες περιέχονται στις εκθέσεις.
Καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για επανένωση των βιολογικών γονέων με τα παιδιά τους.
Δημιουργία ενός συνόλου κανόνων καθοδήγησης και λεπτομερών κατευθυντήριων γραμμών για την καλύτερη και σωστότερη εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας.
Κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά θα πρέπει να οργανώσει τοπικά προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας.
Παροχή ή δημιουργία σεμιναριακών προγραμμάτων για την καλύτερη προετοιμασία των μελλοντικών θετών γονέων.
Χρήση επιστημόνων με γνώσεις ψυχολογίας για να διευκολυνθούν οι σχέσεις γονέων και παιδιών.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι της πολιτικής των υιοθεσιών.
Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην υιοθεσία παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες υπηρεσίες για τη στήριξη τόσο των θετών γονέων όσο και τν παιδιών.
Πρέπει όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταρτίσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική.
Πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από άτομα με γνώσεις νομικές προκειμένου να επιλύονται ευκολότερα προβλήματα.
Για τα άτομα με ευρωπαϊκή ιθαγένεια θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη γα ενιαίες λύσεις.
Οι εθνικές νομοθεσίες θα πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνονται και να ρυθμίζουν την εσωτερική τους νομοθεσία.
Τέλος, πρέπον θα ήταν να δημιουργηθεί ένα έγγραφο σχετικό με τις αρχές της νομοθεσίας περί υιοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να λειτουργήσει σαν ένα πλαίσιο αναφοράς.