Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ … και το «Μετέωρο Βήμα» του κ. Περιφερειάρχη!


• μπορεί να έκφρασε την αντίθεσή του στην ποινικοποίηση των αγωνιζόμενων «δεν πληρώνω», θέματα σίγουρα θετικά
ταυτόχρονα όμως:
• αρνήθηκε να εκφραστεί η πολιτική συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κίνημα ενάντια στα διόδια, και δεν δέχτηκε να συνδράμει νομικά τους όποιους πολίτες της Περιφέρειας μας διωχθούν ποινικά
• δεν υιοθέτησε το κύριο αίτημα για ελεύθερους χωρίς διόδια Εθνικούς δρόμους - περιουσία του Ελληνικού λαού-, που τους έχει πληρώσει στο δεκαπλάσιο της αξίας τους με τους υπέρογκους φόρους στα καύσιμα, στα τέλη κυκλοφορίας και συνολικά
• δεν τοποθετήθηκε στον απαράδεκτο τρόπο που παραδίδεται η κατασκευή των δρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και στο θέμα της μείωσης της τιμής των διοδίων
• αρνήθηκε να διεκδικήσει νομικά τις καθυστερήσεις στο παράπλευρο οδικό δίκτυο,
• υιοθέτησε ως δήθεν πιο δίκαιο τρόπο αυτόν των ηλεκτρονικών διοδίων, «δίδοντας πάσα» στην κυβέρνηση και υπονομεύοντας τον αγώνα του κινήματος ενάντια στα διόδια.
Έτσι όμως ο κ. Περιφερειάρχης αυτοακύρωσε τις όποιες θετικές προσεγγίσεις διατύπωσε στην εισήγησή του, αποδεικνύοντας πως το πραγματικό του κίνητρο δεν ήταν να συνδράμει στο δυνάμωμα του αγώνα για ελεύθερα διόδια, αλλά ο λαϊκισμός και ξεθύμασμά του.
Νάναι σίγουρος όμως πως δεν θα ξεμπερδέψει έτσι εύκολα με το ενοχλητικό κίνημα των διοδίων.

26-02-2011
Το Γραφείο Τύπου
Της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
για την Στερεά Ελλάδα

Στους υπουργίσιμους η Βάσω Τσόνογλου



Πως περνάμε τα διόδια μετά την δημοσίευση της τροπολογίας σε ΦΕΚ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


Τι άλλαξε στον ΚΟΚ;
Στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας προστέθηκε η εξής παράγραφος:
«Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητοδρόμους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σήραγγες και γέφυρες που διακρίνονται με ειδικές πινακίδες σήμανσης χωρίς την καταβολή διοδίου τέλους, όταν και όπου προβλέπεται η καταβολή αυτή. Για την καταβολή του διοδίου τέλους είναι υπόχρεοι εις ολόκληρον ο κύριος και ο οδηγός του οχήματος. Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα που τη διαπιστώνουν αυτοπροσώπως.»

Μπορεί ο παραχωρησιούχος να βεβαιώσει την τροχαία παράβαση ή να μου επιβάλλει πρόστιμο;
Μπορεί ο παραχωρησιούχος να διαβιβάσει στην τροχαία ποιοι δεν πλήρωσαν και να κοπεί κλήση;
Όχι, ο παραχωρησιούχος είναι ιδιωτική εταιρία και δεν μπορεί να βεβαιώσει τροχαία παράβαση ούτε μπορεί να επιβάλει πρόστιμο. Ρητά προβλέπεται από την τελευταία διάταξη του νόμου, ότι πρόστιμο επιβάλει μόνο ο τροχονόμος και μάλιστα όταν διαπιστώσει την παράβαση αυτοπροσώπως.

Ποιά είναι τα αρμόδια αστυνομικά όργανα;
Αρμόδια να βεβαιώσει παραβάσεις του ΚΟΚ είναι η τροχαία.

Μπορεί να με σταματήσει μετά τα διόδια τροχονόμος και να μου ζητήσει απόδειξη ότι πλήρωσα;
Δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να μας υποχρεώνει να κρατάμε τις αποδείξεις. Εξάλλου αν έχουμε περάσει με ΤΕΟ-pass ή με e-pass δεν θα έχουμε απόδειξη. Επίσης η βεβαίωση της παράβασης πρέπει να γίνει «αυτοπροσώπως», δηλαδή να μας δει ο ίδιος ο τροχονόμος να μην πληρώνουμε.

Μπορεί ο τροχονόμος να μου κόψει κλήση στηριζόμενος σε μαρτυρία άλλου ότι δεν πλήρωσα;
Όχι, ο τροχονόμος μπορεί να βεβαιώσει την παράβαση μόνο αν έχει διαπιστώσει ο ίδιος «αυτοπροσώπως» να μην πληρώνουμε.

Μπορεί να βεβαιωθεί η τροχαία παράβαση από τις κάμερες που υπάρχουν στα διόδια;
Όχι, διότι οι κάμερες που ο παραχωρησιούχος έχει τοποθετήσει, είναι παράνομες, έχουν τοποθετηθεί χωρίς άδεια της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και ως εκ τούτου, τα προϊόντα τους αποτελούν παράνομα αποδεικτικά μέσα, που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια. Επιπλέον η διάταξη λέει ότι ο τροχονόμος το διαπιστώνει «αυτοπροσώπως» και όχι μέσω της χρήσης τεχνικών μέσων.

Μπορεί ο παραχωρησιούχος να αρνηθεί να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε την οδό;
Όχι, δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να χρησιμοποιήσουμε την υποδομή ακόμα κι αν δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε.

Έχω δικαίωμα να χρησιμοποιήσω την οδό χωρίς να πληρώσω εκείνη τη στιγμή;
Ναι, έχουμε το δικαίωμα να πληρώσουμε αργότερα. Συγκεκριμένα ο Ν. 3535 (Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης άρθρο 3ο, παρ.2 ΦΕΚ 41Α 23/2/2007) αναφέρει:
«Ο υπόχρεος δικαιούται να καταβάλει το οφειλόμενο τέλος, χωρίς άλλη επιβάρυνση, εντός της προθεσμίας των δεκαπέντε ημερών από την έκδοση της βεβαιώσεως του Παραχωρησιούχου με τον τρόπο που θα υποδείξει ο τελευταίος.»

Μπορεί ο παραχωρησιούχος να αρνηθεί να μας κόψει επί πιστώσει απόδειξη αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πληρώσουμε;
Όχι, πρέπει να μας κόψει επί πιστώσει απόδειξη. Αν δεν κόψει απόδειξη διαπράττει το φορολογικό αδίκημα της άρνησης έκδοσης επί πιστώσει φορολογικού στοιχείου. Καταγγελία του φορολογικού αδικήματος μπορούμε να κάνουμε στη ΣΔΟΕ καλώντας το 1517.

Δίνουμε τα στοιχεία μας;
Όχι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε τα στοιχεία μας. Αν υποχρεωθούμε να τα δώσουμε για να ξεμπερδέψουμε καλό είναι να δώσουμε τα κανονικά μας στοιχεία γιατί σε περίπτωση που η υπόθεσή μας δικαστεί θα είναι εις βάρος μας να έχουμε δώσει ψευδή στοιχεία.

Υπογράφουμε;
Όχι, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε κανένα έγγραφο. Αν συμπληρώσουμε έντυπο αδυναμίας πληρωμής, υπογράφουμε, πριν όμως από την υπογραφή μας, γράφουμε: «Με επιφύλαξη της νομιμότητας καταβολής του τέλους».

Αν δεν υπάρχει τροχαία μπορώ να σπρώξω την μπάρα όπως και πριν;
Ναι.

Αν είμαι απρόσεκτος και με δει ο τροχονόμος να μην πληρώνω τι μπορεί να μου συμβεί;
Το πρόστιμο είναι 200 ευρώ και είναι στην κρίση του τροχονόμου το αν θα αφαιρέσει τις πινακίδες, την άδεια και το δίπλωμα για 20 ημέρες.

Αν ο τροχονόμος με γράψει ενώ έχω ακολουθήσει τις οδηγίες τι γίνεται;
Με αντίγραφο της επί πιστώσει απόδειξης καταθέτουμε αναφορά στον διοικητή του τμήματος της τροχαίας για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, με την ένδειξη «Κοινοποίηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη» και ζητάμε την ακύρωση της κλήσης και την επιστροφή πινακίδων, άδειας και διπλώματος.

Τι θα συμβεί αν μου στείλουν ειδοποίηση να πληρώσω;
Αν το έγγραφο μας το επιδίδουν με δικαστικό επιμελητή τότε απευθυνόμαστε σε δικηγόρο, αν δεν έχουμε τηλεφωνούμε στα μέλη των επιτροπών αγώνα για να μας συστήσουν κάποιο δικηγόρο μέλος των επιτροπών αγώνα. Αν το έγγραφο μας το στέλνουν με ταχυδρομείο μπορούμε να το στείλουμε για ανακύκλωση.

Που μπορώ να απευθυνθώ για διευκρινήσεις ή για βοήθεια;
Ηλεκτρονικά στο e-mail epitropes2010@gmail.com ή καλώντας στα τηλέφωνα των μελών του πανελλαδικού συντονιστικού των επιτροπών αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων ενάντια στα διόδια που είναι αναρτημένα στο site www.oxidiodia.gr και epitropesdiodiastop.blogspot.कॉम

Κύκλος διαλέξεων των αρχαιολόγων της Θ' ΕΠΚΑ Βοιωτίας



Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς


8. Ορισμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου της νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Λεβαδέων.
9. Συγχώνευση της υφιστάμενης Σχολικής Επιτροπής και α) Σύσταση Ν.Π. με την επωνυμία Σχολική Επιτροπή των Σχολικών Μονάδων της Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων, β) Σύσταση Ν.Π. με την επωνυμία Σχολική Επιτροπή των Σχολικών Μονάδων της Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων
10. Λήψη απόφασης του Δ.Σ. περί συμμετοχής του νέου διευρυμένου Δήμου ως Μέλος στο Σ.Π.Ο.Α.Κ. και εκλογής αντιπροσώπων του στο Σύνδεσμο.
11. Ανάθεση στην Ε.Α.Σ.Υ. της εκτέλεσης εργασιών – υπηρεσιών ασφάλισης των οχημάτων & μηχανημάτων του Δήμου Λεβαδέων, για την χρονική περίοδο από 15/2/2011 έως 31-12-2011. 12. Έγκριση 1ου ΑΠΕ για την εκτέλεση του έργου: «ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ Π.Ε.Ο. ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓΙΑς ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ».
13. Παράταση χρόνου περαίωσης για την εκτέλεση του έργου «Διαπλατύνσεις Πεζοδρομίων Οδών (Πεσόντων Μαχητών, Αθηνών, Καραγιαννοπούλου και Φίλωνος)».
14. Έγκριση παράτασης εκπόνησης της Μελέτης που φέρει τον τίτλο: «ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΥΤΑ».
15. Έγκριση παράτασης εκπόνησης της Μελέτης που φέρει τον τίτλο: «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΥΤΑ».
16. Έγκριση παράτασης εκπόνησης της Μελέτης που φέρει τον τίτλο: «ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΥΤΑ».
17. Έγκριση παράτασης εκπόνησης της Μελέτης που φέρει τον τίτλο: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΥΤΑ».
18. Έγκριση παράτασης προθεσμίας εργασιών του έργου: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ».
19. Διάθεση πίστωσης 2,500,00 € για τον εορτασμό αποκριάτικων εκδηλώσεων στις τοπικές κοινότητες Κυριακίου και Δαύλειας.(αρ.65§1, 72§δ, 267§2 και 158§3 του Ν.3463/2006).
20. Ενημέρωση και λήψη απόφασης του Δ.Σ. περί της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν με την προσθήκη – τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις».
21. Εξέταση αιτήματος Συλλόγου Ελικωνίων Λιβαδειάς.
22. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου Λαφυστίου.
23. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ & 1ου ΣΕΚ Λιβαδειάς.
24. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής 1ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.
25. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής 8ου Δημοτικού Σχολείου & 6ου Ν/Γ Λιβαδειάς.
26. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής 2ου Γυμνασίου Λιβαδειάς.
27. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής 2ου Λυκείου Λιβαδειάς.
28. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής Νηπιαγωγείου Δαύλειας.
29. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίου- Λυκείου Κυριακίου.
30. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου Κυριακίου.
31. Απολογισμός οικονομικού έτους 2010 της Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίου Χαιρώνειας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Εργασίες 1ου Περιφερειακού Συμβούλιου Στερεάς Ελλάδος


Παράλληλα με την έγκριση για σύσταση επιτροπής περιβάλλοντος το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση και για το ΘΕΜΑ 12: «Λήψη απόφασης για την αλλαγή συντονιστή εταίρου της δράσης με ακρωνύμιο “e Symbiosis” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Life+Κωδικός δράσης : “09ENV/GR000300”». Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς διευκρίνισε ότι με αυτό το πρόγραμμα τα απόβλητα μιας επιχείρησης μετατρέπονται σε χρήσιμη ύλη για μια άλλη. Έχει δοκιμαστεί στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της Μεγ. Βρετανίας με μεγάλη επιτυχία.
«Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που διεκδίκησε η νομαρχία Βοιωτίας με συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλους 6 εταίρους. Βγήκε πρώτο ανάμεσα σε πολλές προτάσεις. Βιομηχανική συμβίωση σημαίνει η αξιοποίηση αποβλήτων και παραπροϊόντων μιας βιομηχανίας ως πρώτη ύλη για μια άλλη. Αφορά δε και υλικά και ενέργεια. Η Περιφέρειά μας αποτελεί κέντρο βιομηχανίας παραγωγής και μεταποίησης με τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα (οικονομική ευμάρεια και θέσεις εργασίας) και τα μειονεκτήματα (μόλυνση του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ). Αυτό το πρόγραμμα θα μας δώσει την δυνατότητα να κρατήσουμε μόνο τα πλεονεκτήματα και θα μας βάλει στο δρόμο του ευρωπαϊκού μοντέλου συμβίωσης οικονομικής βιωσιμότητας και ποιοτικού περιβάλλοντος έξυπνης διαχείρισης. Το κοινωνικό και οικονομικό όφελος είναι νομίζω κατανοητό σε όλους.»
¨Συμπαραστάτης του πολίτη¨ ψηφίστηκε ο Αθανάσιος Νούσας με την πρώτη ψηφοφορία.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι η διαδικασία του περιφερειακού συμβουλίου έδωσε το στίγμα της διοίκησης της περιφέρειας, που είναι η εγγύτητα στον πολίτη, η διαφάνεια και η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων.
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων του συλλόγου του σχολείου της Λάρυμνας, εξέθεσαν το πρόβλημα τους που αφορά το κλείσιμο του σχολείου τους. Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το σχολείο πρέπει να μείνει ανοιχτό.
Ο Περιφερειάρχης πριν την έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου είχε συνάντηση με εκπροσώπους του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου της Λάρυμνας, όπου και συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα για το οποίο ο περιφερειάρχης δήλωσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι το αίτημα είναι δίκαιο και γίνεται αποδεκτό.

Επιστολή Πανελλαδικής Ένωσης τριτέκνων στον πρωθυπουργό


Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώπιον των μελών των Επιτροπών, Οικονομίας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής δήλωσε ότι:΄΄ Η επίλυση του δημογραφικού, ίσως είναι η βέλτιστη λύση".Τα όποια μέτρα ληφθούν σήμερα για το ασφαλιστικό θα είναι βραχυχρόνιας αποτελεσματικότητας αν δεν συνδυαστούν με ανάλογα γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
Αναγνωρίζουμε την σοβαρότατη δυσμενή θέση της χώρας μας όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και μάλιστα με το ΔΝΤ τα μέτρα που λαμβάνονται είναι σκληρά και επώδυνα. Αυτό που μας αναλογεί το συνεισφέρουμε και με το παραπάνω αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω οι αίτιοι που φτάσαμε εδώ αλλά η κακοδιαχείριση, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος για χρόνια, η διαπλοκή που έχει επώνυμο και σε συνάρτηση της υφιστάμενης ιδιόρρυθμης ασυλίας-ατιμωρησίας.
Είναι οξύμωρο ως Κυβέρνηση για να αιτιολογήσετε τα σκληρά και επώδυνα μέτρα που έχετε λάβει,σε πρόσφατα νομοσχέδια(Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικό, φορολογικό),να προτάσσετε την υπογεννητικότητα και την γήρανση του πληθυσμού ως την βασικές αιτίες της κατάρρευσης του υφιστάμενου συστήματος και να μην λαμβάνετε-θεσμοθετείτε παράλληλα ανάλογα μέτρα και για το δημογραφικό πρόβλημα.Αντί αυτών συνεχίζετε ως Κυβέρνηση να περιορίζετε ή/και καταργείτε υφιστάμενες παροχές, που με αγώνες έχουν θεσπισθεί για τις οικογένειες με πολλά παιδιά(τρία και άνω), που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.
Πιστεύουμε ότι η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή των Ελλήνων στις 28-2-2011,πρό ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων θα είναι πράγματι η ευκαιρία (ίσως η τελευταία) για την λήψη σοβαρών μέτρων με συνέπεια, χωρίς παλινωδίες και αποτελεσματικότητα.
Προτάσεις έγκυρες,σωστές και υλοποιήσιμες έχουν γίνει κατά καιρούς τόσο από την Βουλή των Ελλήνων(ομόφωνο πόρισμα 1993) αλλά και από έγκυρους επιστήμονες, ,Ακαδημία Αθηνών, συλλόγους μας και άλλους φορείς.
Οι προτάσεις των τρίτεκνων γονέων που ζητούν από την Πολιτεία και την Κυβέρνηση να θεσμοθετηθούν είναι:
-Να υλοποιηθούν οι προτάσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
-Να σταματήσει άμεσα η τιμωρία των οικογενειών με τρία παιδιά και άνω αλλά να υποστηριχθούν με σοβαρά μέτρα και όχι να περιορίζονται ή/και καταργούνται υφιστάμενα(επιδόματα,θεσμικές παροχές).
-Αποτελεσματικά και με προοπτική μέτρα, χωρίς παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, μετά από συνεργασία και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς με το δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα.
Είναι μια υποχρέωση ΟΛΩΝ ΜΑΣ προς την ΕΛΛΑΔΑ.

Η Πρόεδρος Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου
Ο Γεν. Γραμματέας Σταύρος Πουρτουλίδης

Για πόσο ακόμη πολεοδομικά συλλογικά όργανα θα μετεωρίζονται στα νομικά "Καλλικρατικά" κενά ; -τι λέει ο κ. Περγαντάς;


Στην (εκ των ενόντων και υπό την πίεση των πραγμάτων ) εγκύκλιό του, το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να παρατείνει τη λειτουργία των ΕΠΑΕ και των ΣΧΟΠ με τη σημερινή τους μορφή (ως τις 31.12.10 υπάγονταν στις νομαρχίες), μέχρι τον ορισμό νέων. Πάντα κατά πληροφορίες τα ΣΧΟΠ αναμένεται να υπαχθούν στους δήμους , ενώ οι ΕΠΑΕ στις περιφέρειες .
Έχω την γνώμη ότι οι ΕΠΑΕ πρέπει να μείνουν στα περιφερειακά διαμερίσματα (τέως Νομαρχίες) και όχι να πάνε στην πρωτεύουσα της περιφέρειας. Αναλογισθείτε την ταλαιπωρία μηχανικού από την Κάρυστο για να πάει στη Λαμία ενώ μέχρι τώρα αντιμετώπιζε το ζήτημα στη Χαλκίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη λειτουργία των δύο αυτών οργάνων έχει πλήξει άμεσα τον τομέα της οικοδομής, διότι στον «Καλλικράτη» δεν προβλέφθηκε καμία διαδικασία συγκρότησης επιτροπών, όπως η ΕΠΑΕ, το ΣΧΟΠ. Διαπιστώνω -όπως παρακάτω θα καταδείξω –άλλο ένα κενό νόμου που πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Αφορά την αρμοδιότητα της κύρωσης πράξης εφαρμογής (π. ε) πολεοδομικής μελέτης ( ήτοι: ρυμοτόμηση-τακτοποίηση-προσκύρωση-πράξη αναλογισμού αποζημίωσης) και τη διόρθωση κυρωμένων (π। ε).
Ως γνωστό με το Φ.Ε.Κ.87/Α’/7-10-2010, του Ν.3852/10 του «Καλλικράτη», ανασχεδιάστηκαν και ανακατανεμήθηκαν συνολικά οι αρμοδιότητες μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης . Σύμφωνα με αυτό η κύρωση( π. ε) πολεοδομικής μελέτης του άρθρου 12 του Ν.1337/83 (καθώς επίσης και η αντίστοιχη απόφαση για διόρθωσή της) θα ασκείται από την Αιρετή Περιφέρεια (άρθρ. 186, παρ. ΙΙ, ΣΤ αρ. 40). Όμως στο άρθρο 280 παρ. ΙΙ αρ. 18 πιο κάτω αναφέρεται η κύρωση (π. ε) ως αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Υπάρχει όμως και συνέχεια: στο Φ.Ε.Κ.τ182/Α’/14-10-2010, του Ν.3889/10, στο άρθρ. 30 παρ. 2.α), καταργείται η περίπτωση 18 της παρ. ΙΙ του άρθρ. 280 του Ν.3852/10. Αφαιρούμενη λοιπόν η αρμοδιότητα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παραμένει στην αρμοδιότητα της Αιρετής Περιφέρειας. Τον τραγέλαφο συμπληρώνει το άρθρο 51 και η παρ. 3.β. του Ν.3905/10 (Φ.Ε.Κ.219/Α’/23-12-2010) περί «ενίσχυσης και ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης και άλλες διατάξεις» . Εκεί απαλείφεται η αρμοδιότητα υπ’ αρ. 40 της παραγράφου ΙΙ,ΣΤ του άρθρου 186 του Ν. 3852/10 (Φ.Ε.Κ. 87 Α’).
Συνεπώς σήμερα, ως προς την κύρωση (π. ε) πολεοδομικής μελέτης και τη διόρθωση κυρωμένων (π. ε) υπάρχει προς επίλυση νομικό πρόβλημα για την αποφυγή συγχύσεων και παρερμηνειών. Ως αποτέλεσμα της επαγγελματικής μου δραστηριότητας , κατέγραψα επείγοντα ζητήματα για τα οποία οι 13 περιφερειάρχες -αν δεν το έκαναν- πρέπει να πιέσουν έντονα την κυρία Μπιρμπίλη. Πίσω όμως από την πανελλήνια διάσταση αυτών των ζητημάτων δεν μπορεί να κρυφτεί η κρατούσα σύγχυση στις βοιωτικές υπηρεσίες που χρεώνεται προσωπικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μουλκιώτης . Διαλύουν όμως την σύγχυση στο μέτρο του εφικτού οι υπάλληλοι που επικοινωνούν με συναδέλφους τους σε άλλες πρώην νομαρχίες και το ΥΠΕΚΑ.

Συζήτηση στη Βουλή για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού


Προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με την χρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έργου, η Βουλευτής κάλεσε το Υπουργείο να εξετάσει:
1. Από ποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα εκτελεστεί το έργο του εκσυγχρονισμού των αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και
2. Πότε θα υπογραφεί η αναγκαία απόφαση εκχώρησης της πίστωσης από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Στην απάντηση του, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Π. Ρήγας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τη διαρκή συνεργασία και το συνεχή διάλογο που έχει με τη Βουλευτή για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου, διευκρίνισε πως σήμερα εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής πρόσκλησης της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» προς το δικαιούχο, την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων .Ο κ. Ρήγας τόνισε πως το έργο πρέπει να επισπευσθεί και ενημέρωσε τη Βουλευτή πως οι διαδικασίες επιταχύνονται. Η ΕΥΣ έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες της επίσημης κοινοποίησης του καθεστώτος ενίσχυσης της συγκεκριμένης πράξης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλη η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο του 2011.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του δεύτερου μέρους της ερώτησής της, η Βουλευτής επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη αξία να μη χαθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου επανυποβολή του φακέλου, γεγονός που θα μας πάει πάρα πολύ πίσω.
Έχει ακόμη μεγάλη αξία, συνέχισε, να δούμε πως θα υπάρξουν συγκεκριμένα σχέδια υποδομών και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής – και σε αυτό πρέπει να συμβάλει και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων – ώστε να καταφέρουμε σ’ ένα βουνό που είναι δίπλα στην Αττική, που μπορεί να εξυπηρετήσει χειμώνα – καλοκαίρι τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, να έχει ο κόσμος φτηνή πρόσβαση. Να μπορεί δηλαδή το Κέντρο να λειτουργεί με προγράμματα τουρισμού και το καλοκαίρι.
Ο Υφυπουργός, κλείνοντας την απάντηση του, ανέφερε πως υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ΕΥΣ και το δικαιούχο, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος. Διαβεβαίωσε πως τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν απόλυτα, ώστε το Υπουργείο να είναι συνεπές στις προθεσμίες που έχει θέσει. Επανέλαβε τέλος, πως τον Απρίλιο του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου το υλοποιηθεί το έργο.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Συνελήφθησαν τρία άτομα, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και φθορών


Σε έρευνα που διενεργήθηκε σε μη κατοικήσιμη οικία στη Χαλκίδα Ευβοίας, την οποία χρησιμοποιούσε, ο προαναφερόμενος δράστης, ως χώρο αποθήκευσης των αφαιρεθέντων αντικειμένων, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Είκοσι τρεις (23) πλαστικές σακούλες απορριμμάτων, μεγάλου μεγέθους, περιέχουσες μεγάλο αριθμό από πλαστικά μέρη καλωδίων διαφόρων διατομών και χρωμάτων,
• Μια (1) εργαλειοθήκη με διάφορα εργαλεία,
• Ένας (1) κόφτης μετάλλων μονωμένος,
• Ένας (1) κόφτης καλωδίων με μονωμένες λαβές,
• Μια (1) φαλτσέτα με δυο λεπίδες,
• Ένας (1) φακός κεφαλής,
• Μια (1) φορητή μπαταρία ρεύματος και
• Μια (1) συσκευή μέτρησης ανίχνευσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας, εντός αποχέτευσης βάθους δυο (2) μέτρων περίπου, ανευρέθηκε μεγάλος αριθμός καλωδίων διαφόρων διατομών και χρωμάτων.
Σύμφωνα με υπευθύνους του εργοστασίου, είχαν αφαιρεθεί ανταλλακτικά και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, ύψους άνω των εβδομήντα πέντε (75.000) χιλιάδων Ευρώ, ενώ η προκληθείσα φθορά στις εγκαταστάσεις, κοστολογείται στο χρηματικό ποσό των είκοσι τριών (23.000) χιλιάδων Ευρώ, περίπου.
Οι τρεις (3) συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών.
Η έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για την ανακάλυψη και σύλληψη τυχόν άλλων συνεργών τους.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Γερό μπλόκο στους λαθροκυνηγούς


Στο μπλόκο συμμετείχε και ο Σύλλογος Ελλήνων Συνειδητοποιημένων Κυνηγών με τον Πρόεδρό του Γ. Κρανίτη
Οι κυνηγοί έχουν επίσης σπείρει 150 στρέμματα στην περιοχή της Θήβας, δίπλα σε βουνό, προκειμένου να βρουν τροφή τους καλοκαιρινούς μήνες οι πέρδικες, οι λαγοί και όλα τα άγρια θηράματα που πολλαπλασιάζονται, προστατευμένα από συνεχείς περιπολίες.
«Το κυνήγι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνιστά εγκληματική ενέργεια και δε θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να συμβεί» δηλώνει ο Ε. Δράκος, ενώ ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Θήβας Δ. Κοκοντίνης μιλά και για τον κλωβό που συντηρεί ο Σύλλογος εδώ και 15 χρόνια, στον οποίο εξοικειώνονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα πουλιά πριν απελευθερωθούν άγρια το περιβάλλον.
Οι κυνηγοί έχουν συνείδηση, φροντίζουν το περιβάλλον με συνεχείς δενδροφυτεύσεις, το προστατεύουν το καλοκαίρι και ειδοποιούν για φωτιές, αλλά και το καθαρίζουν, μαζεύοντας τους κάλυκες στις τσέπες τους, καθότι αφομοιώνονται μετά από 200 χρόνια από την γη και γενικά δραστηριοποιούνται και προς άλλες κατευθύνσεις «αναίμακτα» και αφιλοκερδώς.
«Σήμερα δεν χτυπήσαμε κανένα πουλί, αλλά βγήκαμε στον καθαρό αέρα, μαζέψαμε τα χόρτα μας, σακούλες που βρήκαμε πεταμένες και τώρα επιστρέφουμε» είπαν 3 κυνηγοί από την Αθήνα, που επιδίδονται στο κυνήγι πάνω από 25 χρόνια, δηλώνοντας συνειδητοποιημένοι προς κάθε κατεύθυνση, αφού προσέχουν πάντα να κυνηγούν στα πλαίσια του νόμου, προσέχουν να μην χτυπήσουν τους συναδέλφους τους ούτε εκείνοι αυτούς, αλλά συγχρόνως δεν αποκλείουν και τους «κακούς», που χρησιμοποιούν τα μαγνητόφωνα για να προσελκύουν πουλιά, που πυροβολούν στα δέντρα κ.α πολλά.
«Τα μπλόκα πρέπει να γίνονται διαρκώς για να συλλαμβάνονται οι ασυνείδητοι» υποστηρίζουν και κινούν για την επιστροφή με το αυτοκίνητο γεμάτο χόρτα και τα πνευμόνια τους οξυγόνο.
Γιατί τελικά κατηγορούνται οι κυνηγοί από τους Οικολόγους και τι ακριβώς συμβαίνει με την εισαγγελική έρευνα στους λογαριασμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων;
«Ο εμπνευστής της πράσινης ανάπτυξης πιθανώς να πάσχει από αχρωματοψία. Υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, για τις οποίες καλά θα κάνουν οι εισαγγελείς να επέμβουν. Είναι οι μόνες οργανώσεις που παίρνουν χρήματα από το υπουργείο χωρίς να έ3χουν ταμεία, σε αντίθεση με μας τους κυνηγούς , που έχουμε διορισμένο ταμία, δημόσιο υπάλληλο, με λογαριασμούς και στο δασαρχείο και στην Ομοσπονδία. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς να δίνουν λογαριασμό πουθενά, παίρνουν και τα προγράμματα από το υπουργείο περιβάλλοντος, σε αυτή την κρίσιμη εποχή. Στο πράσινο ταμείο η κ. Μπιρμπίλη έβαλε και τα χρήματα των κυνηγών, το πάγιο δηλαδή τέλος που εισπράττεται για ανταποδοτικούς σκοπούς για το κυνήγι. Με λίγα λόγια, τα χρήματα που πάνε στο πράσινο ταμείο διανέμονται στις οικολογικές οργανώσεις, μαζί και με προγράμματα όπως είναι η ανάπτυξη του Αιγαιογλάρου και του μαυροκόρακα, λέτε και δεν υπάρχουν ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες καθηγητές που μπορούν να τα αναπτύξουν δωρεάν» υπογραμμίζει ο Ε. Δράκος με σημασία.
Ο Δ. Κοκοντίνης πάντως, δηλώνει πως οι καινούργιοι κυνηγοί είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και πως ο ίδιος προτίθεται να ενημερώσει τα μέλη του Συλλόγου του με ειδικούς επιστήμονες σε όλα τα θέματα.
Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι στο μπλόκο συμμετείχε και ο Σύλλογος Ελλήνων Συνδειδητοποιημένων Κυνηγών Φυσιολατρών από Αθήνα με τον πρόεδρο του Γ. Κρανίτη.

Επιστολή Κατσιμπάρδη στον Πρωθυπουργό για τα αναβολικά


ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ,
Εταιρεία Προάσπισης του Αθλητικού Ιδεώδους»
Π. Νιρβάνα 12, Ν. Ψυχικό 154 51

Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2011
Προς τον: Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. ΓΕΩΡΓΙΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,
Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, 10674 Αθήνα
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αγαπητέ Γιώργο,
Ως πρόεδρος της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ αισθάνομαι την ανάγκη και το χρέος να σε ευχαριστήσω θερμά για την από 1-2-2011 (Α.Π. 19Α) επιστολή που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις η οποία, όπως ήταν φυσικό, χαροποίησε όλους τους συνεργάτες μου που μετέχουν στον αγώνα κατά της μάστιγας των αναβολικών και, βέβαια, όλα τα ιδρυτικά μας μέλη, που ήδη αισθάνονται ικανοποίηση από την αυθόρμητη και ειλικρινή υποστήριξη της προσπάθειάς μας την οποία μας παρέχουν ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.
Όπως διαπίστωσες οι παρεμβατικές ομιλίες μου, που περιέχονται στο βιβλίο μου ¨Άφθαρτες Αξίες¨, πραγματοποιήθηκαν σε τρεις εκδηλώσεις που οργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, η εταιρεία μας κατά τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησής της:
Στην ¨ΑΙΓΛΗ¨ Ζαππείου, όπου η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια (2/3/2010), σε εκπροσώπησε δε επάξια, μιλώντας θετικά, ο Γ.Γ.Α. Πάνος Μπιτσαξής, στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ της Κρήτης (6/5/2010), όπου είχαμε την υποστήριξη του δημάρχου Γιάννη Κουράκη, του αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρίου Ειρηναίου, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και πολλών πανεπιστημιακών και άλλων στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (9/10/2010), όπου επίσης είχαμε την υποστήριξη του τότε δημάρχου της πόλης και πρωταθλητή Ευρώπης στα 100μ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, του πρώην υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη, του πρύτανη Α.Π.Θ. Γιάννη Μυλόπουλου, του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη και πολλών άλλων από τους χώρους που προανέφερα.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις του προέδρου μας – οι οποίες μας εκφράζουν απόλυτα ως Διοικητικός Συμβούλιο -, θεωρούμε χρέος μας να σας γνωρίσουμε τα εξής:
Πρώτον να ζητήσουμε να σας συναντήσουμε εφόσον βέβαια, και όταν, το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις σας, ώστε να σας δώσουμε μια ακόμη καλύτερη εικόνα του αγώνα που έχουμε αναλάβει και διεξάγουμε εθελοντικά, προκειμένου να αναδείξουμε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας ενεργών πολιτών, η οποία κατατείνει στην αναβάθμιση της ολυμπιακής ιδέας και την πάταξη της μάστιγας των αναβολικών, και βέβαια να σας ενημερώσουμε για τον προγραμματισμό δράσης μας κατά την διετίας 2011-2012, τις ενημερωτικές εκδόσεις που ετοιμάζουμε κ.α.
Δεύτερον να σας καλέσουμε να κηρύξετε την έναρξη της ενημερωτικής ¨Ημερίδας¨, γύρω από τα θέματα που προαναφέραμε (την έχουμε προγραμματίσει για την Πάτρα στις 9 Απριλίου 2011), για την επιτυχία της οποίας συμβάλουν οι πρόεδροι των μεγαλύτερων Ελληνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, έχουμε δε πάρει τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη ότι θα την υποστηρίξει και θα παραστεί και ο ίδιος και,
Τρίτον να σας παρακαλέσουμε να θέσετε υπό την Αιγίδα της Κυβέρνησής σας το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο, που επιδιώκουμε να διοργανώσουμε σε συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας της Αρχαίας Ολυμπίας, στις αρχές του 2012 (είναι, όπως γνωρίζετε, ολυμπιακή χρονιά). Στο Συνέδριο αυτό θα κληθούν να μετάσχουν και να τοποθετηθούν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, αθλητίατροι, στελέχη της WADA, πρόεδροι Διεθνών και Ελληνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, ολυμπιονίκες και βέβαια εκπρόσωποι μαζικών φορέων αλλά και απλοί πολίτες από όλη την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται με βάση τους κανόνες και τους στόχους του αγώνα τον οποίο διεξάγουμε. Κεντρική επιδίωξή μας θα είναι να πετύχουμε μια γενική συμφωνία ότι επιτέλους χρειάζεται βαθιά τομή στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση της ολυμπιακής ιδέας και η πάταξη της μάστιγας των αναβολικών. Για την υλοποίηση, μάλιστα, της προσπάθειάς μας αυτής έχουμε τη διαβεβαίωση του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα σταθεί αρωγός μας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Κατσιμπάρδης πρόεδρος της εταιρείας Α.ΧΩ.Α
πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, βαλκανιονίκης
Έλενα Κουντουρά, πρώην βουλευτής Α΄ Αθήνας, αντιπρόεδρος της εταιρείας Α.ΧΩ.Α, πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Στίβο

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχαρητήρια επιστολή έστειλε προς τον κ. Κατσιμπάρδη και ο πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βασίλης Σεβαστής, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητέ Γιώργο,
Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., και εγώ προσωπικά, είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε σένα και τους συνεργάτες σου, στην προσπάθεια που κάνετε για να προβάλετε προς την ελληνική κοινωνία, και ιδιαίτερα τη νεολαία, όχι μόνο την απαξία αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών, ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού. Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. στήριξε από την πρώτη στιγμή και θα εξακολουθήσει να στηρίζει ηθικά και υλικά τις πρωτοβουλίες σας, στο τομέα της ενημέρωσης και της διάδοσης των ιδεών σας, γιατί καλύπτετε, μεταξύ άλλων, και το μεγάλο κενό της πολιτείας στην κατεύθυνση της πρόληψης και ενημέρωσης στο σημαντικό αυτό ζήτημα.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Βασίλειος Σεβαστή, πρόεδρος Σ.Ε.Γ.Α.Σ.»

Αξιοβίωτη ανάπτυξη ή αβίωτη υπανάπτυξη για τη Στερεά Ελλάδα;


Ένα βασικό χαρακτηριστικό του «μοντέλου» είναι η ληστρική εκμετάλλευση φυσικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού σε όφελος μεγάλων κυρίως εταιρειών και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο ορυκτός πλούτος στη Φωκίδα, την κεντρική Εύβοια αλλά και την Φθιώτιδα και την Βοιωτία. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες χωρίς να είναι γνωστά ούτε καν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της Γκιώνας, μεγάλο μέρος του Παρνασσού, της Οίτης, του Ελικώνα, το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής κεντρικής Εύβοιας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, συνδέεται όχι τόσο με την ίδια την πεπαλαιωμένη εγκατάσταση, όσο με τα μεταλλευτικά της δικαιώματα σε μεγάλο μέρος της Εύβοιας. Η χωρίς όριο και κανόνες υπερεκμετάλλευση εδώ και δεκαετίες έχει προκαλέσει ασύλληπτες καταστροφές στα δάση και τα νερά. Μια νέα κατάληψη των ορεινών όγκων επιχειρείται με την αθρόα αδειοδότηση αιολικών πάρκων. Ιδιώτες καταλαμβάνουν τεράστιες δημόσιες δασικές εκτάσεις και στην συνέχεια μεταπωλούν τις άδειές τους σε μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες. Ταυτόχρονα οι ίδιες εταιρείες – συνήθως συμπράξεις ευρωπαϊκών πολυεθνικών με εγχώριους ομίλους- στήνουν διάσπαρτα και ανεξέλεγκτα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας με αιχμή τη Βοιωτία, μετατρέπεται σε νέο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, υδροηλεκτρικά, μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, αδειοδοτούνται και ξεφυτρώνουν, με κύριο δέλεαρ τις υψηλές τιμές που ήδη καλούμαστε να πληρώσουμε στα τιμολόγια της ΔΕΗ και που θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό προκύπτει από τη γειτνίαση με το λεκανοπέδιο της Αττικής: ενώ φυσικοί πόροι όπως το νερό, μεταφέρονται για την υδροδότηση της Αθήνας, ταυτόχρονα οι όμορες περιοχές χρησιμοποιούνται ως χώροι υποδοχής ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων όπως τα σκουπίδια, η ενέργεια και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες. Σε πολλές περιοχές δρουν τεράστιοι επενδυτικοί όμιλοι που αντιμετωπίζουν τις περιοχές μας ως φέουδα. Σχεδόν όλοι οι τοπικοί παράγοντες (αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστές, επιμελητήρια, σύλλογοι, βουλευτές κλπ) εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σχεδόν όλη η πολιτειακή ιεραρχία και οι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Η χωρίς όρους και κανόνες λειτουργία εκατοντάδων βιομηχανιών στο τρίγωνο Θήβας -Οινοφύτων/ Σχηματαρίου – Χαλκίδας και κατά μήκος της ΠΑΘΕ έχει προκαλέσει μια ανυπολόγιστη υποβάθμιση. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα εμφανίζουν ιδιαίτερη όξυνση, συνδέονται άμεσα με επιπτώσεις στην υγεία και τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες όπως την γεωργία, την αλιεία, την αναψυχή και ως αποτέλεσμα προκαλούν δυναμικές αντιδράσεις. Ο Ευβοϊκός, ο Κορινθιακός και ο Μαλιακός νεκρώνονται λόγω βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. Μόνο από τη ΛΑΡΚΟ και το Αλουμίνιο, καταλήγουν στις θάλασσες εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων ετησίως. Τα νερά του Ασωπού, του Σπερχειού και του Κηφισού, όπως και τα υπόγεια νερά σε πολλές περιοχές έχουν γίνει ακατάλληλα για κάθε χρήση. Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών και βιομηχανικών στερεών αποβλήτων, επιβαρύνεται από την αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης. Μόνο τέσσερις στοιχειωδώς οργανωμένοι χώροι ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε όλη τη Στερεά (Θήβα, Λιβαδειά, Δομοκό, Β. Εύβοια), ενώ η ανακύκλωση εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω τι προτείνει το «νέο μοντέλο ανάπτυξης»;
Περισσότερη «απελευθέρωση» ενέργειας, μεγαλύτερη συρρίκνωση των αγροτών, πιο εντατική (και ανεξέλεγκτη) εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου από τους μεγάλους ομίλους της χώρας, ιδιωτικές μονάδες διαχείρισης και καύσης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, παρακμή της δημόσιας υγείας και παιδείας. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (τρένο και ΚΤΕΛ) υποβαθμίζονται, οι δημόσιοι δρόμοι γίνονται αδιάβατοι για τους πολλούς λόγω ληστρικών διοδίων προς δόξαν της κερδοσκοπίας των εθνικών εργολάβων. Όσο για τον έλεγχο της βιομηχανικής ρύπανσης, την προστασία του φυσικού πλούτου, τον σχεδιασμό και την τήρηση όρων και κανόνων για την χωροταξική οργάνωση, αυτά παραμένουν χλωμές διακηρύξεις αν δεν διαγράφονται από το «νέο αναπτυξιακό μοντέλο».
Από την άλλη πλευρά, ο Καλλικράτης στην αυτοδιοίκηση, διαμορφώνει δημοτικές και περιφερειακές αρχές που λογοδοτούν πολύ λιγότερο στους πολίτες και ελέγχονται πολύ ευκολότερα από ισχυρά κέντρα αποφάσεων. Οι δήμοι και οι περιφέρειες στους οποίους μεταφέρονται πολλές από τις υποχρεώσεις της πολιτείας, ενώ οι πόροι μειώνονται κατακόρυφα, βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές: την μείωση του ήδη ισχνού κοινωνικού κράτους και την μεταφορά του κόστους των υπηρεσιών στους πολίτες και παράλληλα την μεταφορά κρίσιμων υπηρεσιών, δημόσιων χώρων και αγαθών σε εταιρείες.
Το ερώτημα λοιπόν σήμερα είναι: Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία; Μπορούμε εν μέσω κρίσης να στραφούμε σε μια αξιοβίωτη ανάπτυξη για μας και τα παιδιά μας με δικαίωμα όλων στην εργασία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία και με προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος, τον κοινωνικό σχεδιασμό και έλεγχο στα δημόσια αγαθά;
Αυτό το μοντέλο απαιτεί ένα συνολικό αναπροσανατολισμό. Απαιτεί ενίσχυση των συλλογικών προσπαθειών μέσα από την στήριξη συνεταιρισμών, ομάδων, συμπράξεων και δικτύων για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις, δημόσιες δαπάνες στοχευμένες σε νέες θέσεις εργασίας και σε υποδομές με κοινωνικό όφελος. Αλλά δεν είναι δυστυχώς επιλογή της κυβέρνησης, ούτε αυτών που τους καθοδηγούν.
Η ενεργοποίηση των πολιτών που θέλουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, είτε αντιστεκόμενοι σε όσα τους θίγουν, είτε διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες, είτε δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης και συνεργασίας, είναι η μόνη απάντηση. Απάντηση απέναντι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην υπανάπτυξη στην οποία μας βυθίζουν ώστε να αντιστρέψουμε την κρίση και να διεκδικήσουμε μια ελπίδα για το μέλλον.

«Κίτρινη κάρτα» στην Ελλάδα για τη μη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών


Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού των αρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, η έλλειψη αξιοπιστίας των αρμόδιων υπηρεσιών και οι αστοχίες που έχουν καταγραφεί σε εν λειτουργία εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων στις περιοχές όπου έχουν χωροθετηθεί τέτοιες μονάδες. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κοινού για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και τις δυνατότητες ασφαλούς επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου νερού. Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε η σχετική ΚΥΑ με μέτρα, όρους και διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού αυτού σε διάφορες δραστηριότητες. Για να ξεκινήσουν όμως διαδικασίες επαναχρησιμοποίησης θα πρέπει να υπάρχουν και επεξεργασμένα λύματα.
Τα προβλήματα χρονίζουν και κάθε φορά η χώρα «τρέχει» πίσω από τις εξελίξεις για να αποφύγει καταδίκες και πρόστιμα, επιλέγοντας συχνά προβληματικές και βραχύβιες λύσεις. Ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία, η απειλή επιβολής επιπλέον προστίμων για παραλείψεις και καθυστερήσεις που ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τις προτεραιότητες που τίθενται και τις μεθόδους που ακολουθούνται. Πολλώ δε μάλλον όταν αφορούν θέματα δημόσιας υγείας, και δεν έχουν μόνο οικονομική διάσταση.
Είναι ενδεικτικό, πως ο βιολογικός καθαρισμός του Μάντσεστερ συμπλήρωσε 100 χρόνια λειτουργίας και γερασμένος, αλλά περήφανος, έσβησε. Στην Ελλάδα του 2011 ακόμα συζητάμε για το αν και που θα κατασκευαστούν οι βιολογικοί καθαρισμοί…

M-Λ ΚΚΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης και αγώνα


Tαυτόχρονα, στην EE ο γερμανογαλλικός άξονας μέχρι το τέλος του Mάρτη αναμένεται να αποφασίσει το γύψο του «Συμφώνου Aνταγωνιστικότητας» που θέλει να περάσει στους λαούς της EE, με σκοπό να βάλει κάτω από τη σιδερένια μπότα του γερμανογαλλικού ιμπεριαλισμού τους εθνικούς κρατικούς προϋπολογισμούς και την οικονομική πολιτική των χωρών της EE και να οδηγήσει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε σύνθλιψη των μισθών και των συντάξεων, σε άνοδο του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα 67 χρόνια, σε μια γενικευμένη επιβολή σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων.
Oι μυλόπετρες του μνημονίου αλέθουν ανελέητα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με τη συζητούμενη αναδιάρθρωση χρέους ή την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, την οποία η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να την πλασάρει σαν τάχα «διέξοδο ανακούφισης». Aντίθετα, ο γολγοθάς της συντριβής των λαϊκών δικαιωμάτων θα συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, καθώς επιδιώκεται να γίνει μόνιμη κατάσταση, θεσμοποιημένη σε ένα «Σύμφωνο Aνταγωνιστικότητας» στο επίπεδο της EE και σε «αναθεωρημένο Σύνταγμα» σε επίπεδο κράτους. Tο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής μετριέται ήδη με την καταιγιστική άνοδο της ανεργίας και τη γοργή επέκταση της φτώχειας μέσα στο λαό.
Πάνω στο έδαφος της διευρυνόμενης κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής οι εργατικές και λαϊκές αντιδράσεις πυκνώνουν. H κυβέρνηση προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει. Aπό τη μια με την ένταση της πολιτικής της τρομοκρατίας και των αντιδημοκρατικών μέτρων που εντείνονται, είτε με δικαστικές αποφάσεις που βγάζουν παράνομες τις απεργίες, είτε με την αστυνομική καταστολή. Aπό την άλλη, με την πυρετώδη ενεργοποίηση της προπαγάνδας -την οποία προωθούν ομόθυμα τα μεγάλα αστικά μέσα ενημέρωσης- που συκοφαντεί τους απεργούς και τα αιτήματά τους και προσπαθεί να στρέψει τα υπόλοιπα τμήματα της κοινωνίας ενάντιά τους.
Ωστόσο, αυτές οι επιδιώξεις της κυβέρνησης όλο και περισσότερο χάνουν το κοινωνικό έδαφος που άλλοτε έβρισκαν, καθώς τα εργατικά και λαϊκά στρώματα σιγά-σιγά εμφανίζονται αλληλέγγυα μεταξύ τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και πιο μαχητικά αντιστέκονται στα κυβερνητικά νομοσχέδια που επελαύνουν ενάντιά τους.
O συντονισμός των σωματείων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στον παρατεταμένο απεργιακό αγώνα που διεξάγουν εδώ και αρκετές εβδομάδες, η συνεύρεση των απεργών των αστικών συγκοινωνιών με τους απεργούς του IKA, των απεργών φαρμακοποιών με τους απεργούς γιατρούς, η πραγματοποίηση των απεργιών των εργαζομένων των συγκοινωνιών κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις που τις κήρυξαν παράνομες και τις κυβερνητικές απειλές για επίταξη, είναι εκφράσεις μιας πραγματικότητας που διαμορφώνεται σταδιακά και φέρνει τα πληττόμενα εργατικά και λαϊκά στρώματα σε μια κοινή και αγωνιστικότερη στάση αντιμετώπισης της κυβερνητικής πολιτικής.
Aυτά τα χαρακτηριστικά -ασθενικά ακόμη- είναι αναγκαίο να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, να αγκαλιάσουν όλους τους κλάδους των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να γίνουν συνεκτικός ιστός για την πλατύτερη εργατική και λαϊκή αντίσταση στην πολιτική του μνημονίου. H πολιτική κυβέρνησης - τρόικας δεν μπορεί να ανακοπεί και να ανατραπεί παρά μόνο αν υπάρξει επίμονη και παρατεταμένη πανεργατική - παλλαϊκή κινητοποίηση, η οποία μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μέσα από πανεργατικές απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια τα οποία να έχουν συνέχεια και να κλιμακώνονται, μέσα από το συντονισμό και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης των αγώνων που ξεσπούν.
Σ' αυτό το στόχο θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένες όλες οι προσπάθειες των αγωνιστικών δυνάμεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Mέσα από τα συνδικάτα, μέσα από μαζικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να εντείνουν την πίεση απαιτώντας οι μεγάλες μαζικές οργανώσεις, η ΓΣEE, η AΔEΔY να οργανώνουν απεργιακούς αγώνες και διαδηλώσεις για την απόκρουση των μέτρων που υλοποιούν την πολιτική του μνημονίου.
H πολιτική των ηγεσιών των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων, που ελέγχεται από τις παρατάξεις της ΠAΣKE και της ΔAKE, αποτελεί τη βασική τροχοπέδη για έναν τέτοιο αγώνα που πρέπει να αναπτυχθεί και εκφράζεται τόσο με τις επαίσχυντες συμφωνίες αποδοχής των όρων του μνημονίου και την άρνηση να βάλει μπροστά ένα πρόγραμμα πανεργατικών αγώνων που μπορούν να εμποδίσουν το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και με την ελεεινή απουσία της από την ενεργητική συμπαράσταση στους απεργούς εργαζόμενους που χτυπάει η κυβερνητική πολιτική (χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα η έλλειψη από πλευράς ηγεσίας της ΓΣEE οποιασδήποτε πρωτοβουλίας να οργανώσει μια εκδήλωση συμπαράστασης στους απεργούς των συγκοινωνιών).
Ωστόσο, παρά τους ισχυρούς μηχανισμούς εκφοβισμού και ελέγχου των λαϊκών αντιδράσεων που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση, παρά τις τρικλοποδιές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η αντίσταση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων δεν παύει να εκδηλώνεται και η δημιουργία προϋποθέσεων για να εκφραστεί σ' όλη της την ένταση και έκφραση είναι το μεγάλο ζητούμενο.
H πανεργατική απεργία και το συλλαλητήριο που κήρυξαν η ΓΣEE και AΔEΔY για τις 23 Φλεβάρη μπορεί να συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα πρέπει να λείψει κανείς από την 24ωρη απεργία. Όλοι οι αγωνιστές συνδικαλιστές του εργατικού και λαϊκού κινήματος οφείλουν να δουλέψουν στα σωματεία και στους χώρους δουλειάς για να αποκτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή μαζικότητα, για να κυριαρχήσει σ' αυτήν το σύνθημα της ανατροπής της πολιτικής του μνημονίου καθώς και η απαίτηση να δοθεί συνέχεια στον πανεργατικό αγώνα.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων, εντός της οικονομικής κρίσης»


Επιχειρήσεις 0-49 & Χρηματοδότηση:
Οι επιχειρήσεις που απασχολούν 0-49 άτομα, θα πρέπει να εκδηλώσουν ταυτόχρονα ενδιαφέρον για υπαγωγή στην χρηματοδότηση τόσο στον κλαδικό φορέα, όσο και αυτόνομα στον ΟΑΕΔ . Απαραίτητη είναι η συνεργασία τους με εταιρεία συμβούλων για τις επιδοτούμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες και την υποβολή εξατομικευμένου σχεδίου, ενέργειες που μπορούν να φτάσουν έως 5.000€ ανά επιχείρηση. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η συνεργασία με πιστοποιημένο ΚΕΚ, προκειμένου να σχεδιαστούν αλλά και να υλοποιηθούν οι δράσεις κατάρτισης, για τις οποίες προβλέπεται εκπαιδευτικό επίδομα 5€ ανά ώρα κατάρτισης ανά καταρτιζόμενο (εργαζόμενο ή/και επιχειρηματία) και αποζημίωση για την επιχείρηση. Για όλα τα παραπάνω, μπορούν να συμβουλευτούν την Ομοσπονδία.
Ενέργειες Κατάρτισης μετά την έγκριση Λήψης της Χρηματοδότησης:
Μετά την έγκριση του Σχεδίου, θα πραγματοποιηθεί η κατάρτιση των εργαζομένων, ή/και των επιχειρηματιών σε θεματικά πεδία ενδιαφέροντος σχετικά με το αντικείμενο της επιχείρησης ή/και με τις ανάγκες των απασχολούμενων για κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων. Την ομαδοποίηση των εργαζομένων, την ανεύρεση των κατάλληλων και πιστοποιημένων εκπαιδευτών αλλά και την συνολική υλοποίηση των Δράσεων Κατάρτισης αναλαμβάνει το επιλεχθέν ΚΕΚ.
Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι ώρες θεωρίας μπορούν να γίνουν και με την μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) χωρίς να απαιτείται παρακολούθηση σε αίθουσα.
Τα Κλαδικά Σχέδια Διαρθρωτικής Προσαρμογής εστιάζουν σε τομείς όπως:
βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων,
βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης,
ενίσχυση και αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων,
ανάπτυξη μοντέλων και πρακτικών κατάλληλης προετοιμασίας για την προστασία των επιχειρήσεων και των απειλούμενων εργαζομένων,
βελτίωση των προϋποθέσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσω της εφαρμογής σχεδίου ευέλικτης προσαρμογής,
αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων για την επιτυχή εφαρμογή των σχεδίων διαρθρωτικών προσαρμογών.
Ειδικοί Στόχοι Προγράμματος
Βελτίωση των προϋποθέσεων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μέσω της ανάπτυξης μηχανισμών και δομών ευέλικτης προσαρμογής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες εξωτερικές συνθήκες.
Αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων σε αντικείμενα που προκύπτουν από τους στόχους του υποβαλλόμενου σχεδίου .
Διαδικασία Υπαγωγής στη Χρηματοδότηση:
Το πρόγραμμα προϋποθέτει συνεργασία της Ομοσπονδίας μας με πιστοποιημένη εταιρεία Συμβούλων (εμπειρία, τζίρος, πιστοποίηση 9001:2008 κλπ), η οποία θα αναλάβει τα εξής:
Τη σύνταξη των Κλαδικών Σχεδίων Διαρθρωτικής Προσαρμογής,
Την υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στην Πρόσκληση Β’ για την υποβολή του φακέλου υπαγωγής στο Πρόγραμμα.
Την ομαδοποίηση των εργαζομένων των επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης, όπως θα προκύψουν από το Σχέδιο Διαρθρωτικής Προσαρμογής του Κλαδικού Φορέα τους.
Την υποβολή Τεχνικών Δελτίων Παρακολούθησης Πράξης και τη σύνταξη Δελτίων Δήλωσης Δαπανών και Δελτίων Παρακολούθησης Πράξης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην Πρόσκληση.
Η επιλογή των Συμβούλων θα γίνει από την Ομοσπονδία. Για λόγους που εξυπηρετούν την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και της διαφάνειας των διαδικασιών, θα προκηρύξουμε Πρόχειρο Μειοδοτικό Διαγωνισμό για την ανάθεση του εν λόγω έργου σε εταιρεία Συμβούλων, τηρώντας τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων υπηρεσιών.
Η τελικώς επιλεχθείσα εταιρεία Συμβούλων είναι και αυτή θα αναλάβει τόσο την σύνταξη, όσο και την υποβολή των Κλαδικών Σχεδίων. Η Ομοσπονδία μας, θα δέχεται όλες τις αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων-μελών της, που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα μέσω του σχετικού εντύπου που διατίθεται στα γραφεία μας.
Η Ομοσπονδία μας, στα πλαίσια της προσπάθειας στήριξης της τοπικής αγοράς, θεωρεί ότι το πρόγραμμα αυτό, μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στην οικονομική κρίση αφού ενισχύει την ρευστότητα, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Ταυτόχρονα, αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, αλλά και ευκαιρία πρόσθετων χρηματικών απολαβών για τους τελευταίους, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών/επιχειρηματιών.
Το εν λόγω Πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμενο, ενώ δεν υπάρχει ιδία συμμετοχή.
Επωφεληθείτε άμεσα της Δράσης, συμπληρώνοντας το Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και επικοινωνώντας με την Ομοσπονδία μας, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια Υποβολής των Σχεδίων στον ΟΑΕΔ είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡΑΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΣΙΦΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

«Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εποχικής γρίπης»


Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη είναι οι εξής:
1.Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
3.Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
-Ανοσοκαταστολή (εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας ).
-Δρεπανοκυτταρική νόσο ( και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Νευρομυϊκά νοσήματα
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
-Χρόνια νεφροπάθεια
4. Εγκυες γυναίκες β΄κ γ΄τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακρόχρονα (π.χ. νόσος Kawasaki) για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά< 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί ( προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων –λυκείων , στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ. ά.)
Η χρήση των αντιϊκών φαρμάκων θα γίνεται με την υπόδειξη του θεράποντα γιατρού με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων, επισημαίνουμε ότι αυτή δεν αναστέλλεται λόγω αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. Συστήνεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κυρίως το καλό πλύσιμο των χεριών.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση Συνεδρίασης του Π.Σ.


Παρακαλούμε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου Λαμίας, Αινιάνων 8, την 24η Φεβρουαρίου 2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.30 π.μ. προκειμένου να συζητήσουμε τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο : Έγκριση Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Εισηγητής: Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, κ. Τιμπλαλέξης Δημήτριος.

ΘΕΜΑ 2ο : Έγκριση Πρακτικών Περιφερειακού Συμβουλίου 1 / 2-1-2011

ΘΕΜΑ 3ο : Έγκριση για κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για τις ανάγκες εκτέλεσης έργου: «Κατασκευή οδού Καναβάρι – διασταύρωση Θεσπιών – Δομβραίνα –(Κορύνη) –Θίσβη – Πρόδρομος (με παράκαμψη Δομβραίνας)».
Εισηγητής: Η Δ/ντρια της Δ/νσης Τεχνικών Έργων, τμ. Συγκοιν/κων Έργων της Π.Ε. Βοιωτίας κ. Πορτάλιου Ελένη.

ΘΕΜΑ 4ο : Έγκριση διενέργειας διαγωνισμών που αφορούν προμήθειες υλικών και παροχής υπηρεσιών έτους 2011, για την κάλυξη των αναγκών των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Καρπέτας Ευάγγελος

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση ανάληψης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας – εκτέλεση προϋπολογισμού.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ.Καρπέτας Ευάγγελος

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Οικονομικού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ.Καρπέτας Ευάγγελος

ΘΕΜΑ 7ο: Ορισμός ενός (1) Εκπροσώπου του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στις Γενικές Συνελεύσεις της Εταιρείας «Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε.» για τα έτη 2011-2014
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε.κ. Μπουραντάς Αθανάσιος.

ΘΕΜΑ 8ο: Ορισμός ενός (1) Εκπροσώπου του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) Leader ΠAA Κεντρικής Εύβοιας (2007-2013)
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε.κ. Μπουραντάς Αθανάσιος.

ΘΕΜΑ 9ο: Ορισμός ενός (1) Εκπροσώπου του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος Αλιείας Νότιας Εύβοιας και Σκύρου (ΕΔΤΠ Αλιείας) του άξονα 4 του ΕΠ.ΑΛ «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών» ( Leader Αλιείας 2007-2013).
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε.κ. Μπουραντάς Αθανάσιος.

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (MEDeGOV), που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και σχετικές εξουσιοδοτήσεις.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε.κ. Μπουραντάς Αθανάσιος.

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση συμμετοχής στο Πρόγραμμα με τίτλο «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (MED ROUD)», που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και σχετικές εξουσιοδοτήσεις.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε.κ. Μπουραντάς Αθανάσιος.

ΘΕΜΑ 12ο: «Λήψη απόφασης για την αλλαγή συντονιστή εταίρου της δράσης με ακρωνύμιο “e Symbiosis” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα Life+Κωδικός δράσης : “09ENV/GR000300”».
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μουλκιώτης Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο: «Καταπολέμηση των κουνουπιών στην Π.Ε. Φθιώτιδας για το έτος 2011» και ορισμός δύο εκπροσώπων με τους αναπληρωτές τους στην Κοινή Επιτροπή παρακολούθησης.
Εισηγητής: Ο Γενικός Δ/ντής της Φθιωτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. , κ. Παφίλης Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 14ο : Ορισμός τριών (3) Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στο Δ.Σ. της «Φθιωτικής Αναπτυξιακής Α.Ε.».
Εισηγητής: Ο Γενικός Δ/ντής της Φθιωτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. , κ. Παφίλης Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 15ο: Ορισμός ενός (1) Εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του, του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στην ΕΔΠ του Τοπικού Προγράμματος Leader.
Εισηγητής: Ο Γενικός Δ/ντής της Φθιωτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. , κ. Παφίλης Γεώργιος.

ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δωρίδας για την υλοποίηση του έργου: «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου πρώην Δήμου Λιδωρικίου».
Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γαζή Γιώτα.

ΘΕΜΑ 17ο: Ορισμός ενός (1) Εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του, του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για τη συγκρότηση Γνωμοδοτικής Επιτροπής για εγκατάσταση προσώπων εκδιδομένων με αμοιβή.
Εισηγητής: Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας και Κοιν. Μέριμνας Π.Ε. Φθιώτιδας, κ. Γαλάνη Ευαγγελία.

ΘΕΜΑ 18ο : Ορισμός Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης Χρήσης Εξαρτιογόνων Ουσιών Ν.Ευρυτανίας «Αλκυόνη».
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπάς Βασίλης.

ΘΕΜΑ 19ο : Ορισμός δύο (2) Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας (ΣΝΟ), αρθ.12 του Ν.3013/2002.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμπάς Βασίλης.

ΘΕΜΑ 20ο : Ορισμός δύο (2) Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΣΝΟ), αρθ.12 του Ν.3013/2002.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος τμ. Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Φαρόπουλος Χαράλαμπος.

ΘΕΜΑ 21ο: Ορισμός Εκπροσώπων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε επιτροπές Λιμενικών Αρχών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.Τσελάς Σταύρος.

ΘΕΜΑ 22ο : Έγκριση εφαρμογής Δακοκτονίας στις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Εύβοιας, Φωκίδας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.Τσελάς Σταύρος.

ΘΕΜΑ 23ο: Υποβολή υποψηφιοτήτων και εκλογή Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Περιφερειάρχης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς.

ΘΕΜΑ 24ο: Έγκριση σύστασης Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπέτσιος Νικόλαος.

ΘΕΜΑ 25ο: Εκλογή μελών στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπέτσιος Νικόλαος.

ΘΕΜΑ 26ο : Έγκριση Μεταβίβασης Αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπέτσιος Νικόλαος.

ΘΕΜΑ 27ο : Διόδια στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής: Ο Περιφερειάρχης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντάς Κλέαρχος.

ΘΕΜΑ 28ο: Έγκριση μετακινήσεων εκτός έδρας Νομού του κ. Περιφερειάρχη και των Π. Συμβούλων από 2/1/2011 μέχρι σήμερα.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η απάντηση της ΔΕΠΟΔΑΘ στις καταγγελίες της Αυτοδιοικητικής Ενότητας"


Σύμφωνα με τις οριζόμενες διαδικασίες η επιχείρηση έπραξε τα εξής:
- Στις 4 Φεβρουαρίου 2011 έγινε δημοσίευση στις εφημερίδες ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ & ΒΟΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι η διάρκεια υποβολής αιτήσεων ανέρχεται σε 10 ημερολογιακές ημέρες από την επόμενη της δημοσίευσης, δηλαδή καταληκτική ημερομηνία η 14η Φεβρουαρίου 2011.
- Την ίδια ημέρα 4 Φεβρουαρίου γίνεται ανάρτηση της ανακοίνωσης στην κεντρική είσοδο των γραφείων της επιχείρησης και στον πίνακα ανακοινώσεων (Τσεβά 2) με το πρακτικό ανάρτησης αριθ. πρωτ. 101/04.02.2011, το οποίο υπογράφεται από 3 υπαλλήλους της επιχείρησης, την αναρτήσασα & 2 μάρτυρες.
- Αυθημερόν υπάλληλος της επιχείρησης μετέβη στους 3 Καλλικρατικούς Δήμους - Μέλη της επιχείρησης (Θήβας, Τανάγρας & Αλιάρτου), επιστολή (αριθ. πρωτ. 100/04.02.2011) και παρέδωσε ιδιοχείρως το πακέτο προκήρυξης και των παραρτημάτων της, συνοδευόμενο από επιστολή προκειμένου να αναρτηθεί στα Δημοτικά καταστήματα των Δήμων.
-Το ίδιο πακέτο εστάλη και σε όλους τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (10) με email.
Να σημειωθεί ότι η επιστολή ανέφερε ότι η προκήρυξη θα πρέπει να αναρτηθεί όχι μόνο στην έδρα του Δήμου αλλά και στο σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων (42 πόλεις & χωριά συνολικά).
- Για αυτήν την διαδικασία η επιχείρηση έλαβε αυθημερόν υπογραφή από 3 υπαλλήλους κάθε Δήμου επί του πρακτικού ανάρτησης, του αναρτήσαντα την δημοσίευση και 2 μαρτύρων, όπως εμφανίζεται στα σχετικά αποδεικτικά δημοσιεύσεως αριθ. πρωτ. 2164/04.02.2011 του Δήμου Θηβαίων, αριθ. πρωτ. 2371/04.02.2011 του Δήμου Τανάγρας & αριθ. πρωτ. 635/04.02.2011 του Δήμου Αλιάρτου.
Και σε αυτήν την δημοσίευση η προκήρυξη ανέφερε ότι η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων έληγε σε 10 ημερολογιακές ημέρες από την δημοσίευση, δηλαδή στις 14 Φεβρουαρίου 2011.
- Την ίδια ημέρα, 4 Φεβρουαρίου 2011, η επιχείρηση με το υπ΄αριθ. 101/04.02.2011 έγγραφο της απέστειλε προς το ΑΣΕΠ το Πρακτικό Ανάρτησης Προκήρυξης ΣΜΕ.
- Η προκήρυξη στάλθηκε επίσης και στο ΚΕΠ Θήβας.
Με βάση τα προαναφερόμενα, τα οποία είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, είναι σαφές ότι η επιχείρηση τήρησε απολύτως τις διαδικασίες δημοσιότητας και διαφάνειας που θέτει το ΑΣΕΠ.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν τον κάθε ενδιαφερόμενο να αναζητά τις πληροφορίες μέσα από την πρωτογενή θεσμική ενημέρωση και όχι από αναδημοσιεύσεις.
Κλείνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η επιχείρηση είναι ο Φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της 2ης διαχειριστικής ενότητας του Νομού μας και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Δήμων.
Η κατ΄επανάληψη έγκληση της επιχείρησης για δήθεν αδιαφανείς διαδικασίες και εν κρυπτώ αποφάσεις ή παράνομες ενέργειες, στηριζόμενες σε φήμες εκτιμούμε ότι δεν συμβάλλουν τόσο στην ομαλή λειτουργία της όσο και στο δύσκολο έργο το οποίο καλείται να επιτελέσει και για το οποίο ζητά να κριθεί.
Θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά την πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί να ζητήσει και να λάβει αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας καθώς και για τις δράσεις της επιχείρησης

Από την Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ Α.Ε
Θήβα : 17/02/2001

ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ: Πρόταση για τον Περιφερειακό συμπαραστάτη


Η δεύτερη προϋπόθεση, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη, είναι η επιλογή του προσώπου που θα επωμιστεί αυτόν τον σημαντικό όσο και ευαίσθητο ρόλο να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και μακριά από κομματικές, παραταξιακές ή προσωπικές φιλίες ή σκοπιμότητες.
Κατά τη γνώμη μας τέτοια κριτήρια είναι η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα, η ευρύτητα πνεύματος και η ανεξαρτησία γνώμης, η αδιαπραγμάτευτη διάθεση για σύγκρουση με καταστάσεις και πρόσωπα που μπαίνουν εμπόδιο στη χρηστή διοίκηση, η επιστημονική κατάρτιση και η γνώση διοικητικών θεμάτων και κυρίως η κοινωνική καταξίωση και η βιωματική σχέση του με την έννοια του δικαίου σαν αδιαπραγμάτευτου αγαθού της ανθρώπινης κοινωνίας.
Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία συζήτηση μεταξύ των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου (ίσως και μία πρώτη συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου) ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη επιλογή και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή, χωρίς ανακοίνωση τετελεσμένων, που θα δυσκολέψει τη τελική λήψη απόφασης.
Αυτό υποδηλώνει άλλωστε και η απαίτηση του νομοθέτη για σύμφωνη γνώμη των 2/3 του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
Επειδή ήδη έχει παρέλθει ένας (1) μήνας από την εγκατάσταση της περιφερειακής μας αρχής και επειδή η διαδικασία επιλογής «περιφερειακού συμπαραστάτη του πολίτη» είναι σχετικά χρονοβόρα, αφού απαιτείται δημόσια προκήρυξη της θέσης, διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων -όπως εκθέσαμε παραπάνω- και ενδεχομένως όχι μόνο μια συνεδρίαση για την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 2/3,
θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τήρηση των κατά νόμο προθεσμιών..

ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ
«Ριζοσπαστική-Οικολογική Συνεργασία
Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο»

Έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Συνοδινού-Παπαγεωργίου










Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πρότυπο ποιότητας προϊόντων ζωικής προέλευσης


Παρά το γεγονός ότι η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, προχωράμε στην πρωτοβουλία αυτή, όπως άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία) που έχουν αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Η σήμανση αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα πληροφόρησης στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ευχέρειας του καταναλωτή «FREEDOM OF CHOICE» - «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» που στηρίζει όχι μόνο τον καταναλωτή στην απόφασή του να επιλέξει ελεύθερα την ποιότητα της διατροφής του αλλά και τον Έλληνα παραγωγό να αποδείξει την ποιοτική ανωτερότητα των προϊόντων που παράγει.
Την πολιτική αυτή την προωθούμε με τις αναγκαίες συνεργασίες, με οργανωμένα βήματα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROCERT) που εποπτεύεται από το ΥΠ.Α.Α.Τ. και είναι υπεύθυνος για την εκπόνηση και έκδοση προαιρετικών προτύπων ποιότητας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει αναλάβει την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών προδιαγραφών και των ιδιαίτερων απαιτήσεων για την δημιουργία του προτύπου και του σχήματος πιστοποίησης του.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.-AGROCERT και εντός του μηνός θα συγκροτηθεί Τεχνική Επιτροπή που θα αναλάβει την τελική έγκριση του προτύπου το οποίο θα αποδοθεί σε δημόσια κρίση (ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ).
Στη Τεχνική Επιτροπή θα κλιθούν να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς όπως:
ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων),
ο ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος),
ο ΣΠΕΕ (Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδος),
η ΠΕΚ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων),
ο ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας),
ο ΣΕΒΥΖ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών),
ο ΣΕΕΔΥΖ (Σύνδεσμος Ελλήνων Εμπόρων Δημητριακών – Υποπροϊόντων και Ζωοτροφών),
ο Σ.Ε.Θ. (Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών),
η Π.Ε.Μ.Ι. (Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών),
το Γενικό Χημείο του Κράτους,
ο ΕΦΕΤ,
η Greenpeace,
η Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ο σεισμικός κίνδυνος


Εδώ, οι επιστημονικές μας γνώσεις εξελίσσονται ταχύτατα και διεθνώς οι Αντισεισμικοί Κανονισμοί ανασυντάσσονται κάθε 10 χρόνια περίπου. (Στην Γενική Εισήγησή του στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής - Παρίσι, 9. 1998- , ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσιος. Τάσιος είπε ότι, από το 1964 ως το 1995 οι Ιάπωνες 10πλασιάσαν τους συνδετήρες «περίσφιγξης» στα βάθρα των γεφυρών τους, σταδιακά 350% μέχρι το 1980 και 1000% μέχρι το 1995) . Έτσι εξελίσσεται η επιστήμη όταν πρόκειται για εξόχως περίπλοκα φαινόμενα .
Τί θα πει «εξελίσσεται»; Θα πει ότι χθες (και προχθές) η γνώση μας ήταν ανεπαρκής - άρα το ενδεχόμενο βλαβών (παρά την τήρηση των τότε Κανονισμών) είναι σαφώς μεγαλύτερο στις παλαιότερες κατασκευές. Τούτο είναι μια επιστημονική αλήθεια κι όχι κινδυνολογία . Ο Κανονισμός (Νόμος του Κράτους) προβλέπει ότι υπό τον συμβατικό σεισμό σχεδιασμού, τα κτίσματα θα υποστούν νόμιμες βλάβες.
Επίσης, από το ότι κάθε φορά που γίνεται τροποποίηση των Κανονισμών, ο Νομοθέτης δεν λαμβάνει μέριμνα για τις υφιστάμενες κατασκευές, σημαίνει ότι τα παλιότερα κτίσματα κινδυνεύουν περισσότερο . Ύστερα από αυτά , θεωρώ κατ' αρχήν προκλητικό φαρισαϊσμό την δαιμονολογία κατά των Μηχανικών.
Αν θέλουμε ακόμη αυστηρότερους Κανονισμούς, θα πρέπει να αποδεχτούμε το επί πλέον οικονομικό κόστος, αλλιώς, να συμβιβασθούμε με τις ανά 30ετία απώλειες. Αυτή όμως είναι μια επιλογή ΠΟΛΙΤΙΚΗ και γι' αυτό – ορθότατα- στην Ελλάδα οι Κανονισμοί είναι Νόμοι του Κράτους όχι όμως και στην συντριπτική πλειονότητα των προηγμένων χωρών. Ο φαρισαϊσμός τηs... κατασκευής: Ακόμη και σήμερα πλήθος οικοδομών γίνεται χωρίς μελέτη π.χ. τα λεγόμενα «αυθαίρετα» που πολλές φορές λαός και ΜΜΕ βρέθηκαν στο πλευρό των αυθαιρετούντων . Μόλις όμως έλθουν πλημμύρες και σεισμοί, για να αρθούν οι αμαρτίες γίνεται ‘’αποδιοπομπαίος τράγος‘’ ο Μηχανικός.
Για τα «νόμιμα» κτίσματα, έχω να πω ότι, απ' όλα τα τεχνολογικά αγαθά του σύγχρονου βίου, μόνον η ιδιωτική οικοδομή δεν είναι βιομηχανικό προϊόν: Κατασκευάζεται με μια νομαδική και υπαιθρόβια τεχνολογία στην οποία συνδυάζονται ποικιλότατα «υλικά» (από ανεξέλεγκτες μάντρες), ποικιλότατοι(επιστρατευμένοι και από στέκια αλλοδαπών) «τεχνίτες», ποικίλες τεχνικές (που δεν καλύπτονται από προδιαγραφές), διάφορες κατηγορίες «εργολάβων» και με ένα κατ΄ όνομα επιβλέποντα κακώς αμειβόμενο (και απολυόμενο πάραυτα αν κάνει τον ζόρικο και δημιουργεί οικονομικά προβλήματα…).
Ενώ θέλουμε υψηλή ποιότητα ,δεν επιβάλλουμε νομικές δεσμεύσεις σε προμηθευτές, τεχνίτες, ‘’εργολάβους’’ , ιδιοκτήτες . Γιατί άραγε δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφασιστική βελτίωση της ποιότητας της ιδιωτικής οικοδομής; Γιατί καθυστερεί ο Εργολήπτης Ιδιωτικών Έργων , αντίστοιχος του Εργολήπτη Δημοσίων Έργων; Προφανώς για να μην ανεβάσουμε το κόστος . Γι' άλλη μια φορά, το θέμα είναι πολιτικό και ‘’ το λίθο του αναθέματος’’ ρίχνουμε στη «συντεχνία των Πολιτικών Μηχανικών». Το χρέος της πολιτείας: Αρνούμαι την φασιστικού ύφους αποπροσανατολιστική γενίκευση ότι είναι πωρωμένο το κύκλωμα «Μελέτη - Άδεια - Κατασκευή».
Παρά τα κάποια απεχθή κρούσματα συναλλαγής, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τίμιων και εμπείρων επαγγελματιών που ευσυνείδητα υπηρετούν την κοινωνία . Και είναι αυτοκτονική η αδράνεια των συνδικαλιστικών σωματείων των μηχανικών , εργολάβων, και υπαλλήλων που δεν ανέλαβαν έγκαιρη εκστρατεία αυτοκάθαρσης. Υποστηρίζω όμως ότι, παρά ταύτα δεν αρκούν αυτά τα φαινόμενα για ερμηνεύσουν τις εκτεταμένες βλάβες που διεθνώς παρατηρούνται μετά από μεγάλους σεισμούς («μεγάλους» σε σχέση με εκείνους που προβλέπει ο κατά τόπους Κανονισμός.
Η ανάλυση των πραγμάτων, έτσι όπως προσπάθησα να την παρουσιάσω , δείχνει νομίζω ότι μπροστά σε μια θεομηνία, το κοινωνικό σύνολο μπαίνει αναγκαστικά σε μια διαπραγμάτευση: «Πληρώνω συνεχώς μεγαλύτερο οικονομικό τίμημα (μ' όλες τις αβεβαιότητες που ποτέ δεν θα λείψουν), ή αποδέχομαι κατ’ αραιά χρονικά διαστήματα σημαντικές απώλειες;» Η αναπόφευκτη αλλά τίμια αυτή διαπραγμάτευση είναι πολιτικό ζήτημα .
Υποστηρίζω ότι Πολιτεία, κόμματα, ΤΕΕ και σύλλογοι έχουν καθήκον να οργανώσουν έναν ευρύτατο και μακροπρόθεσμο κοινωνικό επιστημονικό, οικονομικό και πολιτικό διάλογο. Ένα διάλογο ειλικρινή και απροσχημάτιστο όχι μόνο στο θέμα του σεισμικού κινδύνου αλλά και σε άλλα π.χ. τροχαία , πλημμύρες κλπ. και όχι ‘’κατόπιν εορτής ‘’ με εύκολες μονόχορδες και λαϊκίστικες κραυγές όπως έχουμε συνηθίσει.

*MSc ’’Δομοστατικός Σχεδιασμός & Ανάλυση Κατασκευών’’ ΕΜΠ

Συμμετοχή του Ε.Κ Θήβας στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία


Με τα επικαιροποιημένα μνημόνια νέα επώδυνα μέτρα προωθούνται σε βάρος μας .
Οδεύουμε ολοταχώς σε ένα παράλογο, αντικοινωνικό και αδιέξοδο κατήφορο.
Η πολιτική που ακολουθούν με τις δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και την κοινωνία οδηγεί σε νέα αδιέξοδα. Οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι βίαιες και ανεξέλεγκτες. Σε τοπικό επίπεδο και λόγω του ότι η περιοχή μας είναι καθαρά βιομηχανική ,βιώνουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις επιπτώσεις από τις ασκούμενες αντεργατικές πολιτικές . Το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο κλείνει ,η ανεργία καλπάζει ,οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα προσπαθούν να ισοπεδώσουν και τα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά μας δικαιώματα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες .Με εκβιασμούς και τρομοκρατία προσπαθούν να καταργήσουν τις ΣΣΕ προκειμένου να πετύχουν είτε μείωση των μισθών είτε να αντικαταστήσουν την μόνιμη και σταθερή εργασία με ελαστικές μορφές εργασίας Η Κυβέρνηση αντί να δυναμώσει τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς θέλει να καταργήσει το ΣΕΠΕ στην Θήβα.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ακολουθείται η ίδια πολιτική. Το προτεινόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» είναι σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των οικονομικών συμφερόντων της Ε. Ένωσης των τραπεζιτών και των βιομηχάνων Με αφορμή την κρίση και την ανάγκη δανεισμού αρκετών χωρών του Νότου και όχι μόνον, επιχειρούν να επιβάλουν εκβιαστικά και απροκάλυπτα, πρόγραμμα άγριας παρατεταμένης λιτότητας, βάθεμα της ύφεσης και της κρίσης και εν τέλει πλήρη και διαρκή υποταγή όλων των Ευρωπαϊκών λαών ,στις δυο οικονομικά ισχυρές χώρες.

Γι΄αυτό τα συνδικάτα :

Απαιτούν και διεκδικούν μια Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική η οποία θα στοχεύει στην ολοκληρωμένη και ισότιμη πολιτική ένωση και θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, αύξηση δημοσίων επενδύσεων, αναδιανομή εισοδήματος, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ,διατήρηση και επέκταση του επιπέδου κοινωνικών παροχών. Μια Ευρώπη των πολιτών και όχι των τραπεζιτών και των οικονομικά ισχυρών.

Απαιτούν και διεκδικούν μια τελείως διαφορετική Εθνική οικονομική πολιτική, η οποία δεν θα «γεννάει» ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Απαιτούν και διεκδικούν ΑΜΕΣΑ μέτρα τόνωσης της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε όριο.

Απαιτούν και διεκδικούν :

Υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Την απόκρουση των απολύσεων, της εκ περιτροπής απασχόλησης και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης.
Την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της δραματικής μείωσης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Τον τερματισμό των εκβιαστικών εργοδοτικών συμπεριφορών και της προσπάθειας γενίκευσης των ειδικών επιχειρησιακών ΣΣΕ με πρόσχημα την κρίση.
Να μην προωθηθούν πολιτικές περικοπών και ανατροπών των επικουρικών συντάξεων και των ΒΑΕ.
Να γίνουν σεβαστές οι ΣΣΕ, τα εργασιακά δικαιώματα και ο δημόσιος χαρακτήρας στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

Με βάση αυτά είναι αυτονόητο για εμάς ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά μόνο μια : Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στον σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα .
Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας και σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για αυτά που σήμερα απολαμβάνουμε .
ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, αλλά πρωτίστως να σωθεί η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ, ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ.
ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΣΤΙΣ 11οο π.μ

Τα λεωφορεία του ΕΚΘ θα αναχωρήσουν στις 8οο από το ΚΤΕΛ Θήβας με ενδιάμεσες στάσεις στις 8.3Ο πμ στο Σχηματάρι και στις 8.40 στα Οινόφυτα.

Υποβολή Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ


Β) οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ- ΟΜΑΔΑ Β΄)-
Γ) οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Β΄)
Δ) Από φέτος Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και όσοι από τους:
- μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑ.Λ-ΟΜΑΔΑ Α΄ ,
- αποφοίτους – κατόχους απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ ,
- κατόχους πτυχίου Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε, Τ.Ε.Λ και Ναυτικών Λυκείων
επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ(ΟΜΑΔΑ Α΄).
Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν και όσοι έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση αλλά δεν έχουν αποκτήσει απολυτήριο ΕΠΑ.Λ ή πτυχίο ΤΕΕ, με την προϋπόθεση να αποκτήσουν το απολυτήριο ή πτυχίο αντίστοιχα τον Ιούνιο , για να μπουν στη διαδικασία επιλογής.
Η Αίτηση – Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του.
Ειδικότερα :
Α) οι απόφοιτοι – κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕ.Λ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.
Β) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν ΜΟΝΟ την Αίτηση – Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο σχολείο τους.
Γ) οι απόφοιτοι– κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, στο ΕΠΑ.Λ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.
Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:
i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους
ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Δ) Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:
-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑ.Λ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.
- οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑ.Λ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.
- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε, ΤΕ.Λ και Ναυτικών Λυκείων που από φέτος συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση –
Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ως άνω υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων ΕΠΑ.Λ (μαθητές και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 25 Φεβρουαρίου 2011 να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή της ΠΑΣΚΕ Βοιωτίας στους Βουλευτές Βοιωτίας


Σαν να μην έφθανε, όμως, αυτό, η Κυβέρνηση σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τους εργαζόμενους αντί να επιδιώκει την κοινωνική συναίνεση – τουλάχιστον στα θέματα που μπορεί να την έχει – προκαλεί. Κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία ποινικοποιεί την κοινωνική δράση ως δημοκρατικό δικαίωμα. Καμώνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται την κοινωνική αγανάκτηση και τολμά να ψελλίζει «περί ανομίας». Ας αναζητήσει την ανομία σε άλλες κατευθύνσεις, εκεί όπου πραγματικά υπάρχει.
Σύντροφοι, «Μέτρον Άριστον». Η Κυβέρνηση δείχνει να χάνει το μέτρο και τον προσανατολισμό της. Το ποτήρι της κοινωνικής αγανάκτησης ξεχειλίζει.
Αύριο, η πολιτική κατάσταση για το ΠΑΣΟΚ θα είναι μη αναστρέψιμη. Ο καθένας μας ας αναλάβει, τώρα, τις ευθύνες που του αναλογούν. Έχετε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου στη Κυβέρνηση.
Τη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 στη Βουλή θα κληθείτε να εγκρίνετε ή να απορρίψετε, την τροπολογία της «ντροπής». Το ερώτημα είναι απλό:
Η κοινωνική δράση είναι Δικαίωμα στη Δημοκρατία;
Η επιλογή είναι δική σας:
Με τους Εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους Άνεργους ή με τις Εταιρείες και τις Τράπεζες;
Με το ΠΑΣΟΚ των κοινωνικών αγώνων ή με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές;

Συντροφικά,
1. Σταθάς Ιωάννης, Πρόεδρος Εργ. Κέντρου Λιβαδειάς
2. Δημητρίου Δημήτριος, Πρόεδρος Εργ. Κέντρου Θήβας
3. Δαμιανίδης Χρήστος, Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ν. Βοιωτίας
4. Μάρκου Άγγελος, Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Λιβαδειάς
5. Καρβούνης Γεώργιος, Πρόεδρος Σωματείου Οικοδόμων Λιβαδειάς
6. Κορδάτος Φώτιος, Πρόεδρος Σωματείου «Αλληλεγγύη» Εργ. Επιχ. Αλουμίνιο της Ελλάδος
7. Μπαμπαράκος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Εργ. Κέντρου Λιβαδειάς
8. Κόκκινος Σπύρος, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κών ΠΕ Λιβαδειάς
9. Μητρατζούλη Σωτηρία, Γεν. Γραμμ. Συλλόγου Εργαζομένων Επιμελητηρίων Κεντρικής Ελλάδας
10. Κεχαγιάς Στυλιανός, Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Στερεάς Ελλάδας
11. Γαμβρίλης Ιωάννης, Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ν. Βοιωτίας
12. Τσιάμαλος Βασίλειος, Γραμμ. ΠΑΣΚ Καθηγητών Ν. Βοιωτίας
13. Θειακούλης Παναγιώτης, ΔΣ ΕΛΜΕ Ν. Βοιωτίας
14. Σωτήρχος Λεωνίδας, ΔΣ ΕΛΜΕ Ν. Βοιωτίας
15. Βαζούρας Σπύρος, Αιρετός ΠΥΣΔΕ Ν. Βοιωτίας

Η απάντηση Κουτρουμάνη στη Βάσω Τσόνογλου


....Όπως αντιλαμβάνεσθε πέραν της αποδυνάμωσης της πόλης, που στερείται ένα σημαντικό Σώμα που αφορά τον εργαζόμενο πληθυσμό, δημιουργούνται ένα σωρό προβλήματα και ερωτηματικά, γιατί αποδυναμώνεται η περιοχή της Θήβας.
Κύριε Υφυπουργέ, είναι πολύ κρίσιμο αυτό το θέμα. Θα ήθελα να ακούσω την άποψή σας. Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα και γι’ αυτό έχει δραστηριοποιηθεί όλη η τοπική κοινωνία» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας της η κ. Τσόνογλου.
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης είπε χαρακτηριστικά:
«Κυρία Τσόνογλου, με την ερώτησή σας αναδεικνύετε ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τη διάρθρωσή του, τη στελέχωσή του και την αποτελεσματικότητά του, που βεβαίως ενδιαφέρει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θέλουν να λειτουργούν μέσα σε συγκεκριμένους κανόνες.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ανασύστασης της Επιθεώρησης Εργασίας, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή, εφόσον προηγηθεί βέβαια η διαβούλευση και εφόσον δούμε όλες τις προτάσεις οι οποίες κατατίθενται και από τους φορείς, φυσικά και από τους Βουλευτές, και από τοπικούς φορείς που ασφαλώς έχουν γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι συστάθηκε μία ομάδα, η οποία παρέδωσε το πόρισμά της και τις απόψεις της στο τέλος του 2010 κι η οποία έχει μελετήσει όλα τα πληθυσμιακά στοιχεία σε κάθε νομό της χώρας, για να μπορέσει να γίνει η κατανομή των παραρτημάτων, των τμημάτων του Σ.ΕΠ.Ε. κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες κάθε νομού και κάθε περιοχής.
Τρία είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία έγινε αυτή η κατανομή και βέβαια πάνω στα τρία συγκεκριμένα κριτήρια θα γίνει κι η συζήτηση το επόμενο διάστημα, μέχρις ότου οριστικοποιήσουμε το σχήμα με το οποίο θα λειτουργήσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τα επόμενα χρόνια.
Το ένα είναι αυτό που ήδη ανέφερα, δηλαδή τα πληθυσμιακά δεδομένα κάθε νομού.
Για τη Βοιωτία η καταγραφή που έχουμε, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δείχνει ότι έχουμε επτά χιλιάδες επιχειρήσεις περίπου στη Βοιωτία. Οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν πάνω από τέσσερα άτομα είναι τριακόσιες πενήντα και με βάση αυτά τα στοιχεία, καταλήξαμε ότι θα πρέπει εκεί να απασχολούνται επτά στελέχη στην Κοινωνική Επιθεώρηση και πέντε στελέχη στην Επιθεώρηση για την Υγιεινή και Ασφάλεια.
Το δεύτερο κριτήριο, μετά τα πληθυσμιακά, έχει να κάνει με την γεωγραφική ιδιαιτερότητα ενός νομού, δηλαδή με το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από το τμήμα σε κάθε περιοχή όπου υπάρχουν επιχειρήσεις και χρειάζεται έλεγχος. Εξετάζεται, λοιπόν, κι αυτό το δεύτερο κριτήριο.
Και τρίτον, υπάρχουν και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δηλαδή μπορεί να υπάρχει πρόσβαση, αλλά αν σ’ ένα σημείο του νομού υπάρχει συγκέντρωση πολλών επιχειρήσεων, για τις οποίες χρειάζεται να υπάρχει εκεί τμήμα, κι αυτό εξετάζεται, όταν κυρίως υπάρχει μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του τοπικού παραρτήματος με τη μορφή που λειτουργούσε μέχρι τώρα.
Πάνω σ’ αυτά τα τρία, λοιπόν, θα συζητήσουμε και τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε δογματικοί στην άποψή μας. Υπάρχει μια πρώτη καταγραφή. Θα δούμε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα αυτό, στο οποίο αναφέρεστε εσείς, και άλλα παρόμοια προβλήματα, τα οποία έχουν φθάσει σε μας από Βουλευτές και σε άλλους νομούς ή από εργατικά κέντρα».
Στην δευτερολογία της η κ. Τσόνογλου τόνισε ότι: «Χαίρομαι διότι πράγματι λαμβάνετε υπ’ όψιν, κύριε Υπουργέ, τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Χαίρομαι επίσης διότι πράγματι λαμβάνετε υπ’ όψιν τις ευαισθησίες που έχει η κάθε περιοχή, ανάλογα με τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, όπως αναλύσατε. Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω το γεγονός του πώς παρελείφθη αυτό το Τμήμα, που λειτουργεί από συστάσεως του Σ.ΕΠ.Ε. και που, παρά την ελλιπή στελέχωση, έχει επιδείξει μια μεγάλη δραστηριότητα. Και εκτείνεται η δραστηριότητά του αυτή από τη «ΛΑΡΚΟ» μέχρι τη ΒΙΠΕ Θίσβης. Μιλάμε για βαριές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Θήβας. Μιλάμε, λοιπόν, για τμήμα της «ΛΑΡΚΟ», μιλάμε για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» και τη «Σωληνουργεία Θηβών», μιλάμε για τα «Συρματόσκοινα Κορωνάκη» και πολλές άλλες επιχειρήσεις, όπως η «Ελληνικά Καλώδια», η «ΤΕΡΝΑ», η «Θερμοηλεκτρική». Είναι μια μεγάλη περιοχή δηλαδή που καθίσταται βιομηχανούπολη. Και πράγματι, από το ποσοστό που μου είπατε, τουλάχιστον εκατό βαριές βιομηχανίες είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή της Θήβας και δυόμισι χιλιάδες επιχειρήσεις υπό μορφή προσωπικών εταιρειών ή άλλων εταιρειών.
Και έχω εδώ όλα τα στοιχεία να σας τα καταθέσω, διότι γιατί προφανώς, ενδεχομένως να μην ελήφθησαν ή να μην αξιολογήθηκαν όπως θα έπρεπε, από την ομάδα την οποία μου λέτε. Και βεβαίως εδώ φαίνεται και το είδος της κάθε επιχείρησης και το πόσους εργαζόμενους απασχολεί και μιλάμε για μία περιοχή που έχει πάνω από επτά χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε λίαν απομακρυσμένα σημεία, όπως μας είπατε, γιατί και αυτό το κριτήριο λαμβάνεται υπόψη. Μιλάμε, λοιπόν, για τμήμα της «Λάρκο» που είναι στη Λάρυμνα. Μιλάμε για τα «Σωληνουργεία Κορίνθου», που είναι στη ΒΙΠΕ Θίσβης που είναι πλησιέστερα προς τη Θήβα, παρά οπουδήποτε αλλού. Μιλάμε για «Συρματόσχοινα Κορωνάκη» που είναι έξω ακριβώς από τη Θήβα, «Ελληνικά Καλώδια» σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη Θήβα, «ΤΕΡΝΑ» «ΗΡΩΝ» «Θερμοηλεκτρική» που είναι έξω ακριβώς από τη Θήβα.
Μιλάμε, λοιπόν, για εργαζόμενους που είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, που προέρχονται από την άσκηση της δραστηριότητάς τους, όπου πρέπει να είναι τακτικοί οι έλεγχοι και μάλιστα να στελεχωθεί όπως πρέπει, όχι μόνο δηλαδή να μην καταργηθεί, αλλά επιβάλλεται και η επιτυχής του στελέχωση, αν πούμε ότι πράγματι πιστεύουμε σε ένα Σώμα, που είναι ενταγμένο στην εξυπηρέτηση του εργάτη.
Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η περιφέρεια έχει δεχθεί μεγάλο μέρος λαθρομεταναστών και προσφεύγουν στην αδήλωτη εργασία και στη μαύρη εργασία, που φανταστείτε με τόσες επιχειρήσεις να μην υπάρχει και έλεγχος. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα γίνουν πυρήνας έλξης όλων αυτών των βιομηχανιών, των επιχειρήσεων, που θα θέλουν να έχουν εργαζόμενους, φτηνά εργατικά χέρια, να μην τους δηλώνουν και να μην υπάρχει και έλεγχος από πουθενά. Άρα, επιβάλλεται για χίλιους δύο λόγους. Και αυτή είναι η αιτία για την οποία ήδη υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Και δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ένα ψήφισμα από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Θήβας, που πράγματι τονίζει την ύπαρξη υποδομών στην πόλη της Θήβας, αστυνομία, ΔΟΥ και οτιδήποτε άλλο για την άμεση ενεργοποίησή τους, όταν προκύψει κάποια παράβαση η οποία θα έχει συνέπειες και εμπλοκή άλλων υπηρεσιών. Υπάρχει ψήφισμα του Δήμου της Θήβας, γιατί έγινε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο υπογεγραμμένο απ’ όλους τους επιστημονικούς και άλλους φορείς, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Επιστημονικοί Σύλλογοι, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, Εμπορικό Επιμελητήριο και βεβαίως ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος είναι πάντα παρών και στηρίζει και όλοι αυτοί οι άνθρωποι αγωνιούν, τί θα γίνει εφόσον καταργηθεί αυτό το Σώμα. Κατά συνέπεια, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος και βεβαίως να ελεγχθούν όλα αυτά τα στοιχεία, που θα σας καταθέσω».

Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού με τους περιφερειάρχες


Στην ανάγκη απόλυτης συνεργασίας και συντονισμού προκειμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται καλύτερα, να αξιοποιηθούν όλες οι αναπτυξιακές ευκαιρίες, να αναδειχθεί ο πλούτος της χώρας και να υπάρξει εξορθολογισμός κόστους στις λειτουργίες αναφέρθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΤ με τους περιφερειάρχες, ενόψει των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει στις 13 περιφέρειες στο προσεχές διάστημα.
Ο κ. Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική του ΥΠΠΟΤ σε σχέση με την περιφέρεια όσον αφορά στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό αλλά και σε σχέση με τις υπηρεσίες, τις υποδομές και τις επενδύσεις. Τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει κατακερματισμός, αλλά συντονισμός για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στόχος της συνάντησης ήταν να αναγνωριστούν οι τομείς συνεργασίας ΥΠΠΟΤ -περιφερειών που θα δώσουν τη δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης των χαρακτηριστικών του Καλλικράτη, αλλά και η μεταφορά γνώσης και λειτουργιών προς την περιφέρεια για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή τους. Η σημερινή συνάντηση ήταν η αφετηρία για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει τους προσεχείς μήνες ο υπουργός στις περιφέρειες για σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με τοπικούς φορείς, με εξειδικευμένες ανά περιοχή συζητήσεις.
Όσον αφορά στον τουρισμό, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να έχουμε επισκέπτες «όλο το χρόνο, σε όλη τη χώρα, απ' όλο τον κόσμο» και έκανε ειδική αναφορά στα εργαλεία και τη μεθοδολογία προβολής της χώρας και προώθησής της ως τουριστικού προορισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη λογική μετακίνησης από την ιδέα του προορισμού προς την ιδέα των εμπειριών που προσφέρει η χώρα μας.
Στον πολιτισμό υπογραμμίστηκε η απόλυτη ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ο Υπουργός επεσήμανε στους περιφερειάρχες ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον σύγχρονο πολιτισμό ως πηγή πλούτου. Στον αθλητισμό επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει αθλητικός σχεδιασμός ανά περιφέρεια, με την επιλογή των αθλημάτων στα οποία πρέπει να δώσει βάρος κάθε περιφέρεια προκειμένου να προαχθεί ο αθλοτουρισμός.
Όσον αφορά ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑ η βούληση του ΥΠΠΟΤ είναι κάποια εξ’ αυτών να παραχωρηθούν στις περιφέρειες, όπου κρίνεται ότι θα έχουν αποδοτικότερη λειτουργία, ενώ παραμένει η δέσμευση να ανοίγουν προς χρήση στον πολίτη περιοχές ή εγκαταστάσεις (π.χ. Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά) που δεν μπορούν να αναδειχθούν με άλλες χρήσεις.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος δήλωσε:
«Είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία με τους 13 περιφερειάρχες. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ανάπτυξη της χώρας περνάει από την περιφέρεια. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει περιφερειακά διότι εκεί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τα πραγματικά πλεονεκτήματα του τόπου τους. Με αυτή τη διάθεση ξεκινήσαμε σήμερα ένα διάλογο ο οποίος σύντομα θα επεκταθεί σε κάθε μια περιφέρεια με όλα τα θέματα που της αφορούν. Μέσα σε αυτά είναι βεβαίως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αλλά είναι οι υποδομές που υπάρχουν και στον αθλητισμό . Πρόκειται για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων με τα οποία θα ξεκινήσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης για τον πολιτισμό και τον τουρισμό και να δώσουμε άμεση ώθηση στην τοπική κοινωνία. Πραγματικά πιστεύουμε ότι η διάθεση από όλες τις πλευρές είναι θετική και μια καινούρια μέρα μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει με τη συνεργασία της κεντρικής διοίκησης και της περιφέρειας».

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Εκδήλωση για το πρόγραμμα Life+ στη Λιβαδειά





Κάντε κλικ για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Δράσεις Εθελοντών Ενωσης Μικρασιατών Θήβας


Το 2010 έκλεισε πέραν των άλλων δραστηριοτήτων με δύο σημαντικά γεγονότα.
Την 1η έκδοση της Ένωσης που είναι το ληξιαρχικό βιβλίο και αποτελεί την ζωντανή ιστορία των Μικρασιατών της Θήβας μιας και καταγράφονται οι 1400 οικογένειες που ήρθαν στην Θήβα από το 1922 έως το 1929 και που οφείλουμε να έχουμε στο σπίτι μας. Αξίζει τον κόπο γιατί ξεφυλλίζοντας το και βλέποντας ονόματα και οικογένειες, οι μνήμες ζωντανεύουν σε ένα παρελθόν όχι και πολύ μακρινό για όλους μας. Πιστεύουμε ότι όσοι δεν το έχουν πρέπει να το προμηθευτούν αλλά και να το δωρίσουν σε φίλους ξέροντας ότι έτσι βοηθούν οικονομικά και το σύλλογο για όλες αυτές τις δραστηριότητες που προσφέρονται δωρεάν.
Το 2ο σημαντικό για εμάς είναι η δημιουργία τμήματος εθελοντών (χωρίς κριτήρια καταγωγής) στις 7-12-2010 που ξεκινάει τη δράση του σε λίγες μέρες με σύνθημα
αλλάΖΩ, φροντίΖΩ (Σ)την πόλη μου.

Έχει λεχθεί από πολλούς ότι οι Μικρασίατες που ήρθαν το 22-23 στην Ελλάδα έφεραν αέρα αισιοδοξίας, προκοπής και δημιουργίας. Ας παραδειγματιστούμε και εμείς από αυτούς και ας στηρίξουμε τον δικό μας αγαπημένο τόπο την πόλη και την περιοχή μας .Χρειάζεται άλλωστε στα παιδιά μας να δώσουμε αισιοδοξία και δύναμη αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Έτσι λοιπόν η πρώτη παρέμβαση των εθελοντών που ξεκινούν δράση το 2011 για λόγους συμβολισμού είναι η βελτίωση της πλατείας Συνοικισμού με χρώμα, φυτά , παγκάκια , φωτισμό επιδιορθώσεις, ταυτότητα. Επόμενη δράση είναι η φύτευση 3000 φυτών πεύκου εκ των οποίων τα 1500 θα φυτευτούν στο Μοσχοπόδι και τα υπόλοιπα με τη συνεργασία των εθελοντών Καπαρελίου στον Αη Βασίλη. Τον Απρίλη με τη συνεργασία της Χ.Ε.Ν. έχουμε προγραμματίσει τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων της Θήβας το θέατρο Σύλλα στο Συνοικισμό, αλλά και το Καβείριο.
Τον Μάιο με την συμμετοχή των εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων των περιοχών να συμβάλουμε στον καθαρισμό των παραλιών του Κορινθιακού Αλυκής, Σαράντη, Αη Βασίλη, κ.α

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες μας με όλους τους φορείς για την οριστική λύση του προβλήματος του Συνοικισμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ένωση Μικρασιατών είναι ο κύριος εκφραστής των Μικρασιατών κατοίκων του Δήμου Θηβαίων και ο αγώνας μας είναι συνεχείς και σε όλους τους τομείς. Όσοι έχουν διάθεση προσφοράς και συμμετοχής είμαστε εδώ να βοηθήσουν την κοινή μας προσπάθεια .Θέλουμε να καλέσουμε επίσης τους Μικρασιάτες του κέντρου της Θήβας, αλλά και αυτούς που μένουν σε άλλες περιοχές (Τάχι, Αγ. Θεοδώρους , Πυρί ,Σφαγεία και αλλού), να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να γυρίσουμε να κοιτάξουμε τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Οφείλουμε να τον ξανακάνουμε φημισμένη περιοχή της πόλης μας. Το οφείλουμε πρώτα σε μας ,στις μνήμες, στα παιδιά μας.


Να βρούμε τις λύσεις , αλλά όλοι μαζί και να αλλάξουμε τον τόπο μας πριν είναι αργά για την πόλη και την περιοχή μας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Να υπενθυμίσουμε την προγραμματισμένη εκδρομή στη Μ. Ασία (Σμύρνη, Πέργαμο, Αϊβαλή, Έφεσο κ..α.) στις 29,30 Απριλίου,1,2 Μαΐου, αεροπορικώς.

ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 1-99 ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ.
ΦΟΡΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΕΝΩΣΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :
ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ
Ομήρου 1& Αγ. Ελένης 25
Τ.Θ.146- Τ. Κ. 32200
(Εθελοντής-Εθελόντρια)
Ή ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
mikrasiatesthivas.wordpress.com.




ΜΕ ΤΙΜΗ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ