Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

Εκτιμάμε, πως, και αν ακόμη, κάτω από πίεση, κάνουν κάποιες υποχωρήσεις, δεν πρόκειται να αναιρέσουν, να σταματήσουν τα αντιλαικά τους σχέδια. Στην ίδια λογική φαίνεται συμφωνούν Ν.Δ και ΛΑΟΣ, που υποστηρίζουν περιστασιακά και μόνο για δημαγωγικούς λόγους τα αιτήματα κάποιων φορέων ορισμένων περιοχών.
Η επιχειρηματολογία τους δεν ακουμπάει την ουσία του προβλήματος αλλά στέκεται επιφανειακά. Στην λογική της εξαίρεσης. Θέλουμε να σχολιάσουμε, επίσης και τις δημαγωγικές κορώνες των οικολόγων και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν την διαφωνία τους για τις συνενώσεις, αλλά δεν μιλάνε για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που καθοδηγεί τις εξελίξεις. Για τον αντιδραστικό χαρακτήρα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν την προέκταση τους και στην παιδεία.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, για μια ακόμη φορά, υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι αντιδραστικές αντιλαικού χαρακτήρα παρεμβάσεις στην παιδεία. Ζητάει να σταματήσει η παιδεία να θεωρείται εμπόρευμα.
Να σταματήσει η πορεία των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων και των ταξικών φραγμών, που ανταποκρίνονται στους σχεδιασμούς των κεφαλαιοκρατών. Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις που υποβαθμίζουν την εκπαίδευση και το περιεχόμενο των σπουδών. Ζητάμε αποκλειστικά, δημόσιο, δωρεάν σύστημα παιδείας, με συστατικά στοιχεία το ενιαίο 12χρονο σχολείο και την καλά οργανωμένη ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
Ζητάμε να σταματήσουν οι συνενώσεις των σχολικών μονάδων, που υπακούουν σε σχεδιασμούς που δεν αφορούν τις ανάγκες των μαθητών και την θέληση των γονιών τους. Αρνούμαστε τάξεις των 25 και 30 μαθητών.
Ζητάμε ικανοποιητικές δαπάνες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών όλων των σχολικών μονάδων, χωρίς καμιά επιβάρυνση των γονέων.
Στην σύσκεψη, μαζί με άλλα υπομνήματα, καταθέσαμε και την απόφαση – Διαμαρτυρία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αντίκυρας και Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας. ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η αποδόμηση της διοικητικής μεταρρύθμισης


Ο προϋπολογισμός έρχεται προς συζήτηση εκβιαστικά, γιατί σε ελάχιστες μέρες λήγει η ισχύς των δωδεκατημορίων που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Εσωτερικών και από ότι φαίνεται το ίδιο δεν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει το πολιτικό βάρος συνέχισης μιας τέτοιας διαδικασίας
Έχουμε να κάνουμε με έναν καθοδηγούμενο από το Υπουργείο προϋπολογισμό που ζητά την θεσμική μας νομιμοποίηση. Ο προϋπολογισμός είναι το Μνημόνιο των οριζόντιων δημοσιονομικών μηδενισμών χωρίς την παραμικρή κοινωνική ευαισθησία, αφού όπως γράφεται και στην εισηγητική έκθεση είναι «δεσμευτικό με βάση εγκύκλιο ΥΕΑΗΔ να μην ξεπερνά τις περυσινές πιστώσεις.
Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι : Ο προϋπολογισμός δεν στηρίζεται σε βασικές αρχές–δείκτες που οφείλουν να διέπουν ένα προϋπολογισμό, π.χ. για την κάλυψη υπαρκτών κοινωνικών αναγκών, την πληθυσμιακή ωφελιμότητα και της ισοτιμία περιοχών, ομάδων, ατόμων...
Είναι ασπόνδυλος και χωρίς ομοιογένεια : Προάγει ανισορροπίες ανάμεσα σε Περιφερειακές Ενότητες (αν δεν υποκρύπτει άλλου τύπου συμβιβασμούς κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής) αφού χαρακτηρίζεται σημαντικά από ανομοιογένεια και ανομοιομορφία ανάμεσα σε κωδικούς – ενότητες δαπανών – Νομαρχιακές Ενότητες.
Είναι παραπλανητικός : Γιατί δεν συγκρίνει τι δαπάνες απωλέσθηκαν, τι εισροές ήρθαν επί πλέον σε σχέση με τις αρμοδιότητες που πήγαν στους Δήμους από την Περιφέρεια ή ήρθαν σε μας από την Κεντρική Διοίκηση. Είναι ανεπαρκής όσον αφορά εισροές από Κεντρικούς Πόρους, με μηδενικές Δημόσιες Επενδύσεις, και παρόλη την «κακομοιριά του», ισοσκελίζεται μόνο και μόνο λόγω των «προικιών» 26.000.000€ που φέρνουν οι συνενούμενες Νομαρχίες Είναι αφερέγγυος στα όρια της νομιμότητας αφού δεν είναι ενοποιημένος αλλά πραγματοποιείται ανά Περιφερειακή Ενότητα, και δεν προβλέπει ξεχωριστές δαπάνες για την Κεντρική Διοίκηση, αλλά τις διαχέει αδιαφανώς στις Ενότητες
Όπως καταμαρτυρά η ανάλυση των πινάκων είναι κατά 10% μειωμένος από τον διαμορφωμένο του 2010. Οι φτωχοί συγγενείς του είναι οι Διευθύνσεις που σχετίζονται με την Κοινωνική διάσταση της Περιφερειακής Πολιτικής. Συνολικά διαχειρίζονται το 4,8% του προϋπολογισμού : Υγεία/Πρόνοια 1,85% - Αγροτική Οικονομία και Κτηνιατρική 1,64%, Περιβάλλον 0,42%, Ανάπτυξη 0,31%, Μεταφορές 0,6%.
Οι μεγάλοι «χαμένοι» από πέρσι είναι οι τομείς :
* Δ/νση Υγείας –Πρόνοιας (κοινωνική πολιτική) μείον 36% από 2009 και μείον 40% από 2010
* Δ/νση Οικονομικού Διοικητικού (προσωπικό) μείον 20% από 2009 και μείον 27% από 2010* Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας-Κτην (ανάπτυξη) μείον 12% από 2009 και μείον 39% από 2010 Εμφανίζεται μεγάλη απόκλιση από τους Μέσους Ορους των διάφορων τομέων πολιτικής με βάσει τις Διευθύνσεις στην Περιφέρεια σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ανά περιφερειακή ενότητα. Με βάσει τα πάρα πάνω, αλλά και τις δημόσιες παραδοχές και ομολογίες του Περιφερειάρχη και του επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη για την πραγματική φύση ενός κατ΄ ευφημισμό προϋπολογισμού, γίνεται καθαρό πως έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό μακριά από τις πραγματικές και αυξημένες ανάγκες της Περιφέρειας και των Πολιτών της:
* Αντικαλλικρατικό και αντιαυτοδιοικητικό
* Αντιαναπτυξιακό
* Βαθειά ταξικό
* Εικονικό
* Ημιτελή και θνησιγενή εν τη γενέσει του
Σε ένα προϋπολογισμό που και οι εισηγητές τον παρουσίασαν ως μονόδρομο, «υποχρεωτικό», «εκτάκτου ανάγκης», «μεταβατικό» το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΕΙ. Να μην δεχθεί να γίνει «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» της κυβερνητικής Πολιτικής και των γενικότερων επιλογών της .
Το Υπουργείο Εσωτερικών ας πάρει την πολιτική ευθύνη να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τα αδιέξοδα «δωδεκατημόρια», αλλά πάει πολύ να μας ζητά να τα «βαφτίσουμε» προϋπολογισμό. Σήμερα ζούμε τα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής : Παντελής έλλειψη πόρων της αυτοδιοίκησης για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας της και να υλοποιήσει την αποστολή που υποτίθεται έχει αναλάβει. Μας δικαιώνει όλους όσους από την αρχή λέγαμε πως η Κυβέρνηση δεν προωθεί την τοπική Δημοκρατία, την Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση, αλλά απλά υπηρετεί για λόγους Δημοσιονομικής πειθαρχίας το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες διότι καταστρέφει την έννοια της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Γιατί :
* Δεν κοστολόγησε τις δικές της προβλέψεις στον Καλλικράτη, τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης.
* Δεν εξασφάλισε τα απαραίτητα λειτουργικά του θεσμού και προώθησε απλά το ασαφές και ανασφαλές 2,4% του εισοδήματος Φυσικών και Νομικών προσώπων ή το 4% του Φ.Π. Α, * Σε μια νύχτα με Υπουργικές Εγκυκλίους ανακάλεσε τα 800εκ που είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό ως έσοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (ΠΑ).
* Φορτώνει στην ΠΑ τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων της, μέσω των Κ.Α.Π.
* Περικόπτει 3 δις προς χάριν του Μνημονίου 2 και αναμένεται συνέχεια στο Μνημόνιο 3* Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει στην ΠΑ την συμμετοχή της στην αναμόρφωση του ΕΣΠΑ, που υποτίθεται πως από 1/7/2011 θα μας αναθέσει την διαχείριση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μας θέλει απλά «φτωχούς συγγενείς» σε μια κατ΄ευφημισμό Αυτοδιοίκηση, αλλά και συνενόχους στην πολιτική της σταδιακής «κοινωνικής πτώχευσης», και εν τέλει σε χωνευτήρι των κοινωνικών αντιδράσεων.
Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για έναν διαφορετικό ρόλο της Περιφέρειας πέραν του διεκπεραιωτή, του διαχειριστή και του εκτελεστικού βραχίονα που της επιφυλάσσει η Κυβερνητική πολιτική. Η Αιρετή Αυτοδιοίκηση για να διαφυλάξει το στοιχειώδες κύρος της, ένα και μοναδικό έχει να κάνει.
* Να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές.
* Να διεκδικήσει αυτά που της στερούν και της ανήκουν, τα στοιχειώδη για να ανταποκριθεί στην αποστολή της.
* Να ηγηθεί των κοινωνικών αγώνων που ήδη αναπτύσσονται.
* Να ενθαρρύνει και να λάβει αυτόνομες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης στους πολίτες και τις ομάδες που πλήττονται από την λαίλαπα του Μνημονίου. Επειδή λοιπόν ο προϋπολογισμός έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αναλύσαμε και επειδή η πλειοψηφία δεν δείχνει διατεθειμένη να πορευθεί στον δρόμο που υποδεικνύουμε, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ, τον προτεινόμενο προϋπολογισμό.

* Το κείμενο αποτέλεσε την τοποθέτηση του Νίκου Στουπή και της περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας της 28-3-2011

Ομιλία Β. Τσόνογλου στη Βουλή


Με το νομοσχέδιο αυτό, λοιπόν, μπαίνει ένας φραγμός. Δημιουργείται το Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών, δημιουργείται μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε ο κάθε αγρότης αλλά και κάθε ένας που θέλει να ελέγξει το συγκεκριμένο έμπορο να έχει πρόσβαση στην πληροφορία, στη φερεγγυότητα, στην περιουσία του εμπόρου, να ξέρει με ποιον τέλος πάντων έχει να κάνει νταραβέρι, όπως λέμε. Και πράγματι με τήρηση των όρων διαύγειας και με τήρηση των όρων της διαφάνειας ξεχωρίζουν ποιοι είναι οι έμποροι.
Δεν είναι εκείνοι οι οποίοι απλώς γράφτηκαν σε ένα Επιμελητήριο για να αποκτήσουν ένα τίτλο και ένα πιστοποιητικό για το ότι είναι γραμμένοι, αλλά εκείνοι οι οποίοι δεν θα έχουν καταδικαστεί για χρεωκοπία, για απάτη, για εκβίαση και για ατιμωτικά εγκλήματα. Επίσης, δεν θα είναι εκείνοι που έχουν δηλώσει πτώχευση, αλλά άνθρωποι που έχουν επαρκή περιουσία και βεβαίως θα καταθέτουν και μία εγγύηση, η οποία προσδιορίζεται από 30.000 έως 150.000, όπως λέτε κύριε Υπουργέ, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Όσον αφορά αυτό το σημείο της εγγυήσεως, πιστεύω ότι πιο δόκιμος θα ήταν ο όρος με τον ακαθάριστο κύκλο εργασιών.
Εξαιρούνται βεβαίως εκείνοι οι οποίοι έχουν τα τυποποιητήρια και τα ψυγεία, οι οποίοι όμως θα πρέπει να επιβεβαιώνουν κατ’ έτος πιστοποίηση ότι πράγματι εξακολουθούν να τα έχουν. Και βεβαίως, υπάρχει και μία πλήρης σειρά υποχρεώσεων, ώστε να ξέρει ο αγρότης με ποιον συνεργάζεται και ότι θα πάρει πράγματι τα χρήματα του κόπου του και του μόχθου του.
Το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων είναι εκείνο το οποίο ελέγχεται κάθε στιγμή, αλλά και εκείνο που υπόκειται, όπως είπαμε, σε δημοσιότητα. Και η παράβαση των υποχρεώσεων του εμπόρου επιφέρει επιτέλους διοικητικές και φορολογικές ποινές. Επιφέρει, δηλαδή, την προσωρινή διαγραφή όταν παραπέμπεται ο έμπορος πράγματι για ατιμωτικά αδικήματα, όπως αυτό της απάτης, της εκβίασης και της δόλιας χρεωκοπίας, όταν περνάει πλέον στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και όταν δεν πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής του και παραμονής του με την ιδιότητα του εμπόρου, ενώ διαγράφεται οριστικά όταν πλέον έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από το ποινικό δικαστήριο για δόλια χρεοκοπία.
Πράγματι ο έμπορος χάνει και την εγγύηση, εφόσον περάσουν τριάντα μέρες που είναι υπερήμερος περί την εξόφληση του τιμήματος και βεβαίως διαγράφεται και από τα Μητρώα και καθίστανται πλέον άκυρα τα φορολογικά του στοιχεία. Και όποιος έμπορος δεν είναι καταγεγραμμένος, δεν έχει τη δυνατότητα να έχει επίσημα φορολογικά στοιχεία.
Συνέπειες, όμως, υπάρχουν και για τον αγρότη, ο οποίος χάνει το δικαίωμα της απόδοσης και επιστροφής ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, εφόσον δεν συναλλάσσεται με έμπορο καταχωρημένο πραγματικά στα Μητρώα Εμπόρων.
Πιστεύω ότι σε αυτή τη διάταξη, δηλαδή στη διάταξη που προβλέπει και ρυθμίζει το άρθρο 6, θα πρέπει, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, να μπουν αυτεπάγγελτα και ποινικές συνέπειες. Δηλαδή, ναι μεν είναι υπερήμερος ο έμπορος και δέχεται να χάσει ενδεχομένως τις 30.000 ή τις 150.000 -γιατί δεν ξέρουμε ποιο είναι το ποσό της παραγγελίας που έχει παραλάβει για να πουλήσει και δεν έχει αποδώσει το τίμημα και ίσως να τον συμφέρει αυτό- αλλά αυτεπάγγελτα θα πρέπει να επισύρεται και ποινική ευθύνη και να ενεργοποιούνται οι ειδικοί νόμοι για τη μη καταβολή τιμήματος αγροτικών προϊόντων. Διότι σήμερα όσον αφορά τον αγρότη, έχουμε φθάσει στις Αίθουσες των δικαστηρίων για να διαπιστώσουμε ότι ναι μεν γίνεται μία αγωγή, βγαίνει μία καταψηφιστική απόφαση, γίνεται η μήνυση, υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση και ο έμπορος εξαφανίζεται, υπάρχουν λευκές και απλήρωτες επιταγές και βεβαίως ουδέποτε δίνει σημάδια της περιουσίας του, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση έχοντας εξασφαλίσει μεν αποφάσεις είσπραξης, αλλά χωρίς να μπορούν να εισπράξουν.
Θεωρώ ύψιστου κοινωνικού κύρους τη διάταξη που αναφέρεται στην εκμίσθωση των βοσκήσιμων δημοσίων εκτάσεων που έχουν περιέλθει με το ΔΝΖ του 1912 στην κυριότητα των Ο.Τ.Α., γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Επίσης, υψίστης σημασίας είναι η στελέχωση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών σταβλισμού. Όλες αυτές ο διατάξεις έχουν έναν κοινό στόχο: Με διαφάνεια και διαύγεια να εξυπηρετήσουν τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα αγρότη και τον Έλληνα καταναλωτή και να πατάξουν την αισχροκέρδεια. Και αυτό κάνουν, διότι η σύνδεση με το παρατηρητήριο τιμών σημαίνει ότι ελέγχεται η τιμή του αγροτικού προϊόντος καθ’ όλη την διάρκεια της διακίνησής του από το χωράφι μέχρι το ράφι.
Επίσης, αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λαβή και κίνητρα σε ανθρώπους οι οποίοι στερούνται εργασίας να προσφύγουν στην ύπαιθρο και να ξαναγυρίσουν στις πατρίδες τους. Και είναι παρατηρημένο ότι πράγματι στατιστικά ο αγροτικός πληθυσμός έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 8%.
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου το οποίο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του αγρότη, όπως και την ανταγωνιστικότητα των τιμών μεταξύ των εμπόρων, ενώ υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες για την εξασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος. Είναι ένα σχέδιο νόμου που πράγματι οδηγεί στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον προάγει τη διαύγεια και τη διαφάνεια.
Είναι και αυτό ανάμεσα σε πάρα πολλά που πράγματι πρέπει να γίνουν, αλλά και που έχει δώσει δείγμα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου ότι τολμά και είναι διαθέσιμο να προχωρήσει και να κάνει τομή και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας.
Ευχαριστώ πολύ.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σχέδιο Νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς


6. Ομοίως απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο δημοσίευση/γνωστοποίηση αγγελιών για υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση κλπ ζώων συντροφιάς, αν δεν αναφέρεται και ο αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης.

7. Καθορίζονται οι συγκεκριμένοι κανόνες ευζωίας που πρέπει να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς.

8. Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε κάθε Δήμο, σε συνεργασία με Φιλοζωικές Ενώσεις και Σωματεία.

9. Προβλέπεται η δυνατότητα των φιλοζωικών σωματείων να συμμετέχουν ενεργητικά στο πλευρό των Δήμων σε όλο το πλαίσιο προστασίας των ζώων.

10. Όλα τα αδέσποτα που περισυλλέγονται, σημαίνονται, στειρώνονται και περιθάλπονται. 11. Θεσμοθετείται η ευθύνη του Δήμου για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα.

12. Τα δημοτικά καταφύγια αδέσποτων ζώων, αποτελούν χώρους προσωρινής και όχι μόνιμης παραμονής των αδέσποτων ζώων και στα καταφύγια αυτά παρέχεται η αναγκαία ιατρική περίθαλψη στα ζώα που έχουν ανάγκη.

13. Η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους, μη επιτρεπομένης της επαναφοράς σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια , αεροδρόμια σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

14. Οι στειρώσεις στις οποίες υποβάλλονται τα αδέσποτα ζώα γίνονται από κτηνίατρους, ακόμα και σε κινητές μονάδες άσκησης κτηνιατρικών πράξεων μετά από σχετική άδεια, ενώ στειρώσεις μπορούν να γίνονται δωρεάν και από εθελοντές αλλοδαπούς κτηνίατρους.

15. Η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο.

16. Προβλέπονται συμπληρωματικά μέτρα προστασίας των ζώων, με πρόβλεψη πολύπλευρης παρέμβασης του Εισαγγελέα και προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης του ζώου από τον παραβάτη.

17. Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μικρών ζώων συντροφιάς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τοποθετημένα σε ασφαλή κλωβό μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχο.

18. Τέλος, προβλέπεται αυστηροποίηση τόσο των ποινικών κυρώσεων, όσο και των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες, που γίνονται ακόμα πιο αυστηρές σε περίπτωση υποτροπής, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αναλογικό, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.

Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω συμπλήρωση, βελτίωση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η προστασία των ζώων στη χώρα μας να καταστεί πιο ουσιαστική και αποτελεσματική.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη: «Η συμπεριφορά κάθε κοινωνίας απέναντι στα ζώα είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Είναι χρέος κάθε σύγχρονου ευνομούμενου κράτους να παράσχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, ζωοφιλικά σωματεία κ.α.) και θα διασφαλιστεί η υλοποίηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής για τα ζώα».

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/ . Η διαδικασία διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ψήφισμα ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς


§ Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει.
§ Ο νέος θεσμός, στον οποίο όλοι ελπίζουμε να βρει το βηματισμό του, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Πολιτεία και να ενδυναμώσει την φερεγγυότητά της. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την ουσιαστική ενημέρωση και καθαρή διατύπωση της πραγματικής οικονομικής δυνατότητας, που υπάρχει στα πλαίσια της σημερινής οικονομικής συγκυρίας σε συνδυασμό με κοινή προσπάθεια για την αναπτυξιακή προοπτική σε αληθινή βάση, που θα εξασφαλίζει εργασία και απασχόληση. Ιδιαίτερα για τον κατασκευαστικό κλάδο και τα συναφή επαγγέλματα:
α) θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να δρομολογηθεί η αποπληρωμή των έργων, που έχουν εκτελεστεί και των εργασιών που είναι σε εξέλιξη.
β) Να υπογραφούν οι συμβάσεις των ήδη δημοπρατημένων έργων και να εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή τους.
γ) Το συντομότερο δυνατό να δημοπρατηθούν νέα μικρά και μεσαία έργα, που θα ανακουφίσουν τον κλάδο και θα δώσουν οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις και εργαζόμενους και δεν θα είναι προσανατολισμένα μόνο στις 5 γνωστές εταιρείες του κέντρου. Τα παραπάνω θα στηρίξουν άμεσα την πραγματική οικονομία και θα ρίξουν χρήμα στην αγορά λειτουργώντας σωτήρια για το κοινωνικό σύνολο.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ελπίζουμε στο νέο θεσμό της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα είμαστε μαζί στη δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα και δεν πιστεύουμε σε καμιά περίπτωση ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποδέχεται βουβά την υφέρπουσα θολή και αβέβαιη οικονομική κατάσταση.
Είμαστε μαζί σας απέναντι στο Αθηνοκεντρικό διοικητικό και οικονομικό κράτος. Σας θέλουμε διεκδικητικούς και αποτελεσματικούς. Δεν μπορούμε όμως να μην προειδοποιήσουμε ότι οι ανοχές της κοινωνίας δύσκολα συγκρατούν πλέον την έκρηξη και οι ψίθυροι θα γίνουν κραυγές οργής.

Λαμία 28-3-2011
Οι εκπρόσωποι φορέων
ΤΕΕ/ Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ο Πρόεδρος Απόστολος Καραναστάσης
Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας
Ο Πρόεδρος Χρήστος Κόρκος ΠΕΣΕΔΕ
Ο Πρόεδρος Νικόλαος Καλτσάς ΠΕΔΜΕΔΕ Ο Πρόεδρος Φώτης Ζορμπάς

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Αλλαγή τοπίου στον Προσφυγικό Συνοικισμό Θήβας!!!


«Δεν σταματάμε εδώ, καθώς ο Συνοικισμός έχει ανάγκη και από άλλα έργα , όπως και η υπόλοιπη πόλη, γιατί τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλα σημεία της Θήβας» επεσήμανε το μέλος της ΄Ενωσης Μικρασιατών και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Στρατέλος, μη παραλείποντας να αναφερθεί σε ορισμένες ενέργειες που έγιναν σε βάρος της όλης προσπάθειας: «Δυστυχώς, υπάρχει κινητοποίηση από ορισμένους που δεν θέλουν να δουν τον Συνοικισμό να αλλάζει όψη και καλό είναι να επιβραβεύουμε ότι καλό γίνεται και να μη προσπαθούμε με οποιονδήποτε τρόπο να βάζουμε τρικλοποδιές. Υπάρχει γενική συγκατάθεση και δεν καταλαβαίνω πως έφτασε εδώ κλιμάκιο να ζητήσει ευθύνες, αφού όλα έχουν γίνει με νόμιμες διαδικασίες και με την συγκατάθεση των επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας και των ιδιοκτητών και κατοίκων που βιώνουν αυτή την τραγική κατάσταση. Είμαστε στον 21ο αιώνα και το να βλέπεις σπίτια με στοιβαγμένους 30 και 40 ανθρώπους σε ένα δωμάτιο χωρίς καν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής είναι ότι χειρότερο. Εμείς στο κέντρο μπορούμε να απολαμβάνουμε τα καλά , αλλά πρέπει να βλέπουμε και ολόγυρα τι συμβαίνει και αυτό κάνουμε» τόνισε ο κ. Στρατέλος, ευχόμενος «η προσπάθεια να συνεχιστεί και να σταματήσουν οι τρικλοποδιές από εκείνους που δεν θέλουν την αναβάθμιση του Συνοικισμού».
Η παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων το Σάββατο στον Συνοικισμό όμως, είχε και άλλο σκοπό: Την άμεση έναρξη εργασιών για την αποχέτευση στην περιοχή, όπως κι έγινε! Σήμερα το πρωϊ συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΘ άρχισαν δουλειά….
«Κλείνουν όλοι οι επικίνδυνοι και παράνομοι βόθροι και παράλληλα αρχίζει το έργο της αποχέτευσης στον Συνοικισμό» υπογραμμίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Γ. Σδόνας, δείχνοντας όλα τα σημεία από τα οποία θα περάσει η αποχέτευση, αλλά κι εκείνα τα οποία «ταπώνονται» άμεσα, αφού χρησιμοποιούνταν ως βόθροι, επικίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων.
Να σημειωθεί, ότι αυξάνονται καθημερινά οι ιδιοκτήτες σπιτιών, οι οποίοι εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τον Δήμο για το γκρέμισμα των παραπηγμάτων και άλλων κτιρίων, τα οποία είναι ετοιμόρροπα και αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις απολύσεις στην ΕΑΣ Λιβαδειάς


Η ΕΑΣ στην Λιβαδειά παλιότερα είχε δικό της εκκοκκιστήριο αλλά και εργαστήριο αποχνόωσης (επεξεργασίας σπόρων για την καλλιέργεια του βαμβακιού), το μοναδικό στην Ευρώπη παράγοντας το γνωστό σε όλους σπόρο «Ζέτα 2 Λιβαδειάς», που την καθιστούσε φορέα τεχνογνωσίας για την παραγωγή βάμβακος στην χώρα και την Ευρώπη. Απασχολούσε 150 μόνιμους εργαζόμενους χώρια τους εποχιακούς και η δραστηριότητα της κάλυπτε από την παραλαβή αποθήκευση και εμπορία, βάμβακος και δημητριακών μέχρι επεξεργασία ξηραντήρια και σποροελαιουργείο.
Σήμερα λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος για την συγκέντρωση της παραγωγής δημητριακών και υποθηκεύει ότι από την περιουσία της απομένει. Το εκκοκκιστήριο, τα ξηραντήρια και το σποροελαιουργειο είναι λεηλατημένα και κανείς δεν έδωσε λόγο για την τραγική αυτή εικόνα. Σε αυτήν την κατάσταση κατέληξε η ΕΑΣ, κάνοντας χώρο για τους διεθνής εμπόρους των μεταλλαγμένων σπόρων και τους ντόπιους ιδιώτες εκκοκκιστές που ενοικίαζαν τις εγκαταστάσεις της.
Στην καταστροφή αυτή έχουν πάρει μέρος σωρεία πολιτικών και από τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα, σε συνεργασία με μεγάλο-αγρότες συνδικαλιστές, που ακόμα και σήμερα κοροϊδεύουν με ψίχουλα (άτοκα δάνεια για το στάρι), την μεγάλη μάζα της αγροτιάς και αρπάζουν την ψήφο της.
Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών μεσουράνησαν στην ύπαιθρο, κύρια από το 1981 και μετά. Εκφράζανε την ριζοσπαστικοποίηση των αγροτών της εποχής ενάντια στο κράτος της Δεξιάς. Ταυτόχρονα όμως εφάρμοζαν τις ντιρεκτίβες που επιζητούσε η ΕΟΚ στην οποία την εποχή αυτή εντάχθηκε η χώρα. Έτσι μαζί με την ανατροπή όλου του τρόπου παραγωγής που μέχρι τότε ήξεραν, ανέλαβαν και την μείωση του αγροτικού πληθυσμού, που οι νέοι όροι παραγωγής επέβαλαν. Τα χρήματα που δίνονταν σαν «δόλωμα» στους αγρότες για να πετυχουν την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών, επέστρεφαν στην ΕΟΚ με τις υπεραγορές μηχανημάτων που πραγματοποιούσαν οι καλλιεργητές, επιδοτώντας έτσι στην πραγματικότητα το βιομηχανικό κεφάλαιο της κεντρικής Ευρώπης. Αυτή η χρησιμοποίηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών, από τα κόμματα εξουσίας, έγινε η αχίλλειος πτέρνα του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια που διανέμονταν μέσο των συνεταιρισμών ήταν πολλά και ο έλεγχος του συνεταιρισμού είχε οφέλη για τους διαχειριστές που το ανελάμβαναν. Οι εξυπηρετήσεις της κομματικής και εκλογικής πελατείας, για την εκλογή στο ΔΣ των συνεταιρισμών έδιναν την δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων, αλλοτριώνοντας τις συνειδήσεις και κατ΄ επέκταση το συνεταιριστικό κίνημα.
Το κίνητρο ήταν τέτοιο που γίνονταν πολλές κομματικές “υπερβάσεις”. Και οι αδιαφανείς συμφωνίες για την κατάκτηση μιας θέσης στο ΔΣ ήταν η κυρίαρχη πρακτική, όπως φαίνεται και από καταγγελίες αγροτών σε όλη την χώρα. Η δημιουργία σφραγίδων συνεταιριστικών για την εξασφάλιση των πολυπόθητων ψήφων έγινε πάγια τακτική. Οι εκλογές χωρίς την παρουσία δικαστικού εκπροσώπου, όπως προβλέπει το καταστατικό των συνεταιρισμών, βοήθησε σε αυτό.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ μάλιστα, συμμετείχε ενεργά αν δεν ήταν και επικεφαλής σε αυτές τις διαδικασίες. Η κομματική καμαρίλα, από τα σπλάχνα και τον δυο κυβερνητικών κομμάτων, συντηρούσε την αδιαφάνεια, έθρεψε την διαφθορά και θέριεψε με αυτή, έχοντας εξασφαλίσει την ατιμωρησία της, με αντάλλαγμα, την συγκατάθεση της, για την επιτυχία της μείωσης του αγροτικού πληθυσμού, που ζητούσε η Εοκική ντιρεκτίβα.
Όσο για τους εργάτες στους Συνεταιρισμούς, οι πιο πολλοί ήσαν και αγρότες από τις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα τον εύκολο έλεγχο της πλειοψηφίας τους, μέσα από ένα πλέγμα τοπικών και κομματικών συμφερόντων μικροπολιτικής κλίμακας. Αυτό μαζί με την πίστη πως οι επιδοτήσεις θα ήταν αιώνιες, λειτουργούσε σαν ναρκωτικό, χαλαρώνοντας την αντίστασή τους, μετατρέποντας πολλούς σε όργανα εφαρμογής αυτών των πρακτικών. Και έτσι με την τακτική της πολυδιάσπασης και του έλεγχου, μείωναν την θέληση για αντίδραση της πολυψήφιας των εργατών και των αγροτών που έμεναν στο περιθώριο.
Οι διοικήσεις κατάφεραν να επιβάλουν τις “πολιτικές εξυγίανσης” (κλεισίματος) των συνεταιρισμών, για να αφήσουν τον ζωτικό χώρο να τον εκμεταλλευτούν οι επιχειρηματίες μαζί με τους τραπεζίτες, που πλήθυναν στον χώρο αυτό, στήνοντας χορό στην πλάτη των αγροτών, που μετατρέπονταν σε μια μάζα οφειλετών της Αγροτικής Τράπεζας, που δεν μπορούσε να επιβιώσει χωρίς τις επιδοτήσεις.
Στην επαρχία Λιβαδειάς, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει σήμερα 7 μόνιμους εργαζόμενους καθώς και 45 έως 50 εποχικούς, με διάρκεια απασχόλησης από τρεις έως έξι μήνες. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι τα προγράμματα εξυγίανσης, που υλοποίησε η ΠΑΣΕΓΕΣ, για τις ΕΑΣ, προέβλεπαν μείωση του προσωπικού είτε με συνταξιοδότηση είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις χωρίς νέες προσλήψεις. Θα “έσβηναν” έτσι τα προβλήματα των κατά τόπους ΕΑΣ, απολύοντας τους εργαζόμενους και διαλύοντας τους συνεταιρισμούς.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία, θέριεψαν οι σημερινοί «νοικοκυραίοι» του ΔΣ, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επαρχίας Λιβαδειάς. Η οικειοποίηση των συνεταιρισμών προς όφελος τους και η εξασφάλιση της ατιμωρησίας από τις κυβερνήσεις, τους δίνει το ύφος του αφέντη που στο “βιός” του δεν μπορεί να κάνει κανείς έλεγχο. Μέσα από αυτή την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια πηγάζει αυτή η αγυρτεία που ο «γέρο καπιταλισμός» διαμορφώνει απειλώντας να πνίξει κάθε υγιή διέξοδο για μια αξιοπρεπή δυνατότητα ζωής.
Που βρισκόμαστε
Η σημερινή κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού επιτάσσει στις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν πόρους για την σωτηρία των τραπεζών και των τοκογλύφων μεγάλο-κεφαλαιοκρατών. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι στον τομέα της αγροτικής οικονομίας, αυτό που υλοποιείται στους ήδη απαξιωμένους συνεταιρισμούς, είναι η εκποίησή τους προς όφελος των τραπεζών. Η κρατική χρηματοδότηση (επιδοτήσεις) για την προστασία γεωργικών προϊόντων και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες, έχουν μπει πλέον στην κλίνη του Προκρούστη απειλώντας να αφανίσουν τους μικρούς ιδιαίτερα καλλιεργητές. Οι ντιρεκτίβες για μείωση των αγροτών κάτω από το 12% έχουν παλιώσει. Οι νέες οδηγίες κατεβάζουν κάτω από το μισό το ποσοστό αυτό, και αύριο είναι άγνωστο τι ξημερώνει για την πλειοψηφία των αγροτικών πληθυσμών, μιας και αυτό που καίει όλες της καπιταλιστικές κυβερνήσεις είναι σωτηρία των τραπεζών.
Οι δραματικές περικοπές δαπανών κάνουν αδύνατη ακόμα και την εκπόνηση μιας στοιχειώδους πολιτικής για το σύνολο της αγροτιάς. Έτσι τώρα στο νέο στάδιο ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης , και ιδιαίτερα όπως αυτή εκφράζεται με τη χρεοκοπία της Ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, πίσω από υψωμένες γαλανόλευκες και κραυγές για την σωτηρία της πατρίδος, τα χέρια των κομματικών ημετέρων(Πασόκων, Νεοδημοκρατών και υπέρ-πατριωτών του ΛΑΟΣ) αναλαμβάνουν την εκποίηση της περιουσίας και των συνεταιρισμών, προς όφελος των τραπεζών και τοπικών παραγόντων (σύμφωνο εκποίησης οικόπεδου της ΕΑΣ με την Αγροτική τράπεζα, έναντι πολύ μικρότερου τιμήματος από την αντικειμενική άξια του ακινήτου).
Κατά την υλοποίηση του σχεδίου εκποίησης, τα ερωτήματα των εργαζόμενων, απαντιόνται από μέρους του ΔΣ της Ένωσης με απολύσεις, ενώ αυτά που διατυπώνουν οι συνεταιρισμένοι αγρότες, η διοίκηση τους προκαλεί λέγοντας, πως δεν μπορεί να τους ενημερώσει γιατί τα στοιχεία εμπίπτουν στους νόμους προστασίας προσωπικών δεδομένων και τους παραπέμπει να απευθυνθούν στην δικαιοσύνη. Τα ερωτήματα και οι καταγγελίες αγροτών και εργαζόμενων (για την διαχείριση της ΕΑΣ) εξαγριώνουν τόσο πλέον τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, που συμπεριφέρεται με ύφος απροκάλυπτο και ανακοινώνει σε τηλεοπτικές εκπομπές, τις προθέσεις του για τις απολύσεις συνδικαλιστών.
Ο κ. Ανέστης είναι γνωστός για τις Νεοδημοκρατικές πεποιθήσεις του δεν θα συμπεριφερόταν έτσι αν δεν απολάμβανε την κάλυψη των προϊσταμένων και των δυο κόμματων -ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- που κυβέρνησαν την χώρα. Για να εξοικονομηθούν τα κεφάλαια για τις τράπεζες, επιβάλλεται από την τρόικα και νομοθετείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την βοήθεια της ΝΔ και του ΛΑΟΣ η μείωση μισθών και συντάξεων στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, η μείωση των κοινωνικών παροχών (υγεία, παιδεία, πρόνοια) και τώρα τελευταία προστέθηκε και η εκποίηση της κρατικής περιούσιας.
Ο κ. Ανέστης λοιπόν και η παρέα του ανέλαβαν και υλοποιούν ακριβώς ότι επιτάσσει το μνημόνιο (μνημόσυνο της ζωής που γνώρισαν οι εργάτες και οι αγρότες). Παρά τις όποιες αντί-μνημονικές κορόνες της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στην βουλή, πίσω από τις κραυγές για την σωτηρία της πατρίδος και τις υψωμένες γαλανόλευκες, η πράξη των στελεχών τους δείχνει την απόλυτη ταύτιση στο σχεδιασμό της τρόικας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ακόμα και οι δικηγόροι που χρησιμοποίησε η ΕΑΣ στην δίκη για την υπεράσπιση της απόφασης του ΔΣ απέναντι στα ασφαλιστικά μέτρα που έκανε ο Κων. Αίσωπος εναντίον της άδικης απόλυσης του, ήταν στελέχη της ΝΔ από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος (υποψήφιος του Κακλαμάνη στις Δημοτικές εκλογές, αλλά και υπεύθυνος τομέα της αγροτικής πολιτικής στο κόμμα της ΝΔ).
Αυτό που διακυβεύεται λοιπόν είναι η σωτηρία των τραπεζών μέσω της πτώχευσης της κοινωνίας.
Τι να κάνουμε.
Μέλη των συνεταιρισμών είναι όλοι οι αγρότες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες, που συνειδητοποιούν τι έχει συμβεί μέχρι τώρα, να ζητήσουν τον έλεγχο των βιβλίων της ΕΑΣ επικαλούμενοι ακόμα και το έννομο συμφέρον που οι ίδιοι έχουν. Οι μικροί αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς πρέπει να καταλάβουν, πως έχουν κάθε συμφέρον να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΑΣ, γιατί είναι οι μόνοι που θέλουν, για να διατηρήσουν την δουλεία τους, αλλά και μπορούν γιατί ξέρουν, να τους αποκαλύψουν το πώς δουλεύει το σύστημα, ώστε να επωφελούνται οι μεγάλο-αγρότες που με περίσσιο ζήλο "νοικοκυρεύουν" τους συνεταιρισμούς και τους οδηγούν στην διάλυση.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται μια ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων. Ώστε να δοθεί μια μάχη για την ακύρωση των παράνομων απολύσεων. Η συμπαράσταση στις τρεις εργαζόμενες, του ΕΚΛ καθώς και πολλών άλλων εργαζόμενων, αγροτών καθώς και συλλογικοτήτων, είναι μια αρχή.
Γύρο τους πρέπει να συσπειρωθεί και η μεγάλη μάζα των μικρών-αγροτών, που δεν χωρούν στα μελλοντικά σχέδια, και αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πολιτικών για τους ίδιους και τις καλλιέργειες τους. Καθώς και οι εργαζόμενοι των λοιπών συνεταιριστικών οργανώσεων και το ευρύτερο εργατικό δυναμικό της περιοχής και της χώρας, που όπως όλοι πια καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν την σειρά τους.
Αυτή η μάχη θα πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή αυτών των σχεδίων, με την ανατροπή αυτών που νομοθετούν και υλοποιούν τα βάρβαρα αυτά σχέδια για την ζωή των εργατών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Μόνο έτσι η υπόθεση θα αποκτήσει της διαστάσεις που πραγματικά έχει για το μέλλον των εργατών αλλά και των αγροτών, και δεν θα παρουσιάζετε σαν ένας σκυλοκαβγάς στα τηλεοπτικά παράθυρα μεταξύ των στελεχών των δυο κυβερνητικών κομμάτων, για τα μεσιτικά στην διαδικασία εκποίησης.
Πρέπει να αγωνιστούμε λοιπόν μαζί με τους αγρότες, για την δημιουργία της επιτροπής αγώνα που θα παλέψει:
Να υποστηριχτούν στις δίκες οι εργαζόμενοι συνάδελφοι μας (που έχουν κάθε συμφέρον να θέλουν τους συνεταιρισμούς υγιείς) για να εξασφαλίσουν την εργασία τους.
* Όλοι μαζικά στην δίκη που θα γίνει στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
* ΕΑΣ χωρίς μόνιμους υπαλλήλους δεν μπορεί να υπάρχει, αυτό που θα υπάρχει είναι μόνο μια λέσχη, εξυπηρέτησης τον μεγαλοϊδιοκτητών. Να ανακληθούν ως παράνομες και καταχρηστικές οι απολύσεις.
* Οι αγρότες να προχωρήσουν σε λειτουργία του συνεταιρισμού με νέα διοίκηση που θα εκλεγεί σε μαζική γενική συνέλευση των συνεταιρισμένων αγροτών, αποκλείοντας όλους αυτούς που τους ζημίωσαν.
* Ν ελεγχθούν τα βιβλία με λογιστές της εμπιστοσύνης τους, και να αποδοθούν ευθύνες ώστε να καθίσουν στο σκαμνί οι πραγματικοί υπαίτιοι.
* Να εξοφληθούν τα χρωστούμενα στους εργάτες, και με την δική τους βοήθεια να ξαναρχίσει να λειτουργία του συνεταιρισμού προς όφελος των συνεταιρισμένων αγροτών.
* Πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μέτρων που προωθούνται ενάντια στους εργάτες και τους αγρότες.
* Να απαιτηθεί η διαγραφεί των χρεών στους τοκογλύφους. Δεν τα φάγαμε μαζί.
* Να απαλλοτριωθούν οι Τράπεζες, να συγχωνευτούν κάτω από εργατικό έλεγχο, για να χρηματοδοτήσουν με φτηνά κεφάλαια τους μικρό-επαγγελματίες και την αγροτική καλλιέργεια.
* Ένα πρόγραμμα που θα προστατέψει το εισόδημα του εργάτη του αγρότη και θα χρηματοδοτήσει με φτηνά δάνεια την οικονομία, μόνο μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στις δυνάμεις της επαναστατημένης εργατιάς, σε συμμαχία με την αγροτιά, μπορεί να το υλοποιήσει.


Ε.Τ.Α(Εργατική Ταξική Αλληλεγγύη)

Σχετικά με τον προυπολογισμό του 2011


Μελετώντας τις δαπάνες του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, αντιλαμβανόμαστε, επίσης, τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, τις απολύσεις των συμβασιούχων και τις προσλήψεις νέας γενιάς συμβασιούχων, που απερίφραστα καταγγέλλουμε। Θέλουμε να υπογραμμίσουμε, πως, ο προϋπολογισμός της περιφέρειας συντάχθηκε σύμφωνα με κατευθύνσεις που δίνει η κυβερνητική πολιτική για δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών αλλά και για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου. Χαρακτηριστικά, στην υπουργική απόφαση που δίνει οδηγίες για την κατάρτιση προϋπολογισμού στους Δήμους οικονομικού έτους 2011, στο άρθρο 4 , παράγραφος 10, ομολογεί ότι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του έτους 2011 δεν θα προβλεφθούν, παρ’ όλο που στον κρατικό προϋπολογισμό προϋπολογίζονται 710 εκατομμύρια γι΄ αυτό τον σκοπό. Παρ’ ότι το ποσόν είχε μειωθεί δραστικά σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009, που έφτασε στο ύψος των 1.156 εκατομμυρίων. Αυτό επιχειρείται να συγκαλυφτεί στην εισηγητική έκθεση που μας δόθηκε , στην παράγραφο των εσόδων από δημόσιες επενδύσεις, όπου γίνεται αναφορά για οριστική, τάχα, κατανομή αυτών των εσόδων, όταν προηγουμένως η κυβέρνηση καταρτίσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θέλουμε, επίσης να καταγγείλουμε την ένοχη σιωπή, που επικρατεί εδώ μέσα, για την κυβερνητική απόφαση που αναφέρεται στο μνημόνιο του Αύγουστου του 2010 και αφορά επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης κατά 500 εκατομμύρια, για κάθε χρόνο από το 2011 – 2013. Για την παρακράτηση του 10%, από το κουτσουρεμένο ποσό που τελικά θα δοθεί στην τοπική διοίκηση, σαν ασφάλεια για την τήρηση του μνημονίου, αν τύχει και κάπου στραβώσει ο προϋπολογισμός॥ Μας αγανακτεί η απουσία οποιασδήποτε διεκδίκησης για τα 310 εκατομμύρια, που οφείλονται στις περιφέρειες αφού είχαν παρακρατηθεί παράνομα από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο, κάθε υπεύθυνο αλλά και τον λαό, πως παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές σε έργα ( αντιπλημμυρικά, αντιπυρική προστασία, συντήρηση και ασφάλεια σχολείων και υποδομών ) και υπηρεσίες. Θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά προβλήματα. Ξεχωριστά θέλουμε να σταθούμε σε ένα ακόμα πολύ βασικό στοιχείο της μελέτης του προϋπολογισμού. Στη σχέση των εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό με αυτά που προέρχονται από φόρους, τέλη, παράβολα και πρόστιμα που καταβάλλουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, που θεωρούμε άδικη και σε βάρος των εργαζομένων. Στεκόμαστε, επίσης και στο πως διαμορφώνονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Με την φορολογία βασικά, κύρια και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που πάντα ακριβοπληρώνουν. Θέλουμε να κάνουμε καθαρό πως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε καμιά επιβάρυνση του λαού από την Περιφέρεια για έργα και υπηρεσίες που δικαιούται. Άμεσα θα πρέπει να ανακουφίσουμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους ανέργους, τους μισθοσυντήρητους , τους συνταξιούχους… Γι’ αυτό ζητάμε : όλα τα έσοδα της τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης να διασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό με την αύξηση της φορολογίας των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων κατά 45%. Με την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Στην προέκταση αυτής της λογικής θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην δήθεν αξιοποίηση των αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων όποιας περιοχής με συμβάσεις παραχώρησης και με ΣΔΙΤ, που είναι επιλεγμένοι τρόποι κατασκευής διάφορων έργων καταγραμμένων στον προϋπολογισμό. Με αυτή την συλλογιστική καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό στην οικονομική επιτροπή και φυσικά τον καταψηφίζουμε και σήμερα. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθυνόμενη στο λαό της περιοχής τον καλεί να μην αφήσει περιθώρια αποπροσανατολισμού και καλλιέργειας αυταπατών στις δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος, που θα παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό σαν φιλολαϊκή αντίληψη και ελπιδοφόρο. Να δυναμώσει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του για όσα δικαιούται και του ανήκουν. Για όσα μαυρίζουν την ζωή των λαϊκών οικογενειών και το μέλλον των παιδιών μας. Η αναπτυξιακή πορεία που χρειάζεται ο λαός μας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από τις πολιτικές δυνάμεις, που διαχειρίζονται το σύστημα και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί από λογικές συνδιαλλαγής, συναίνεσης και υποταγής. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, για τον οποίο μιλάει η Λαική Συσπείρωση, εξασφαλίζεται μόνο όταν ο λαός διαφεντεύει την ζωή του και προχωράει σε ρήξη – συγκρουση με την σημερινή εξουσία,που υπερασπίζεται τους εκμεταλλευτές των εργαζομένων, της αγροτιάς,των αυτοαπασχολούμενων, της νέας γενιάς , των γυναικών. ΧΡΟΝΑΣ ΤΑΣΟΣ. ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ. ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ.

Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία του ΕΣΥΝ Βοιωτίας


Μας δίνεται η δυνατότητα με αυτό το κτίριο να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις για τα ζητήματα της πρόληψης – της απεξάρτησης – της κοινωνικής επανένταξης Θα βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά για να λύσουν το πρόβλημά τους Στα 5 χρόνια παρουσίας και δράσης μας καταφέραμε να οδηγήσουμε περίπου 45 παιδιά στα κέντρα απεξάρτησης «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων. Από αυτά απεξαρτήθηκαν τα 40 και συνεχίζουμε κόντρα σ’ αυτά που λένε κυβερνήσεις και ΕΕ Καλούμε αυτό το κομμάτι της νεολαίας να πετάξει στα σκουπίδια τα κάθε είδους υποκατάστατα και να παλέψει μαζί μας. Καλούμε τους γονείς να σηκώσουν το ανάστημά τους στη προσπάθεια που γίνεται για την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Σας καλούμε να παλέψουμε μαζί ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά : μαλακά ή σκληρά και τα υποκατάστατα Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε σ’ αυτούς που θέλουν τη νεολαία μισοζαλισμένη , άνεργη χωρίς αξίες, στόχους και οράματα. Σας καλούμε όλους να παλέψουμε , ώστε σύντομα να υλοποιηθεί ο στόχος του ΕΣΥΝ και όλων των φορέων του νομού για τη δημιουργία "στεγνού" θεραπευτικού προγράμματος στο νομό Πριν 5 χρόνια ελάχιστοι άνθρωποι στο νομό ήξεραν πως υπάρχουν "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης. Με τη δράση μας ενημερώσαμε πλατιά τον κόσμο για τις αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά. Δείξαμε παράλληλα και το δρόμο της πάλης και του αγώνα. Βάλαμε στόχους δύσκολους. Όμως θα τους πετύχουμε. Ο στόχος για το «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα στο νομό προχωράει και θα υλοποιηθεί μέσα από την πάλη όλου του μαζικού κινήματος του νομού. Ήδη γίνεται προσπάθεια μέσα στο 2011 να λειτουργήσει συμβουλευτικός σταθμός στη Λιβαδειά μέσω του ΚΕΘΕΑ . Και θα λειτουργήσει Παράλληλα εμείς δεν παραιτούμαστε από το στόχο μας για τη δημιουργία πλήρους, δημόσιου και δωρεάν «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος . Εμείς , ως ΕΣΥΝ , δεν μένουμε όμως μόνο σ’ αυτό : Θα αντιπαλέψουμε με τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους αγρότες , τη νεολαία τις αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα των ναρκωτικών : την ανεργία , τη φτώχεια, την εξαθλίωση , τη σχολική διαρροή. Θα αγωνιστούμε με τους αθλητικούς συλλόγους για να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή που χρειάζεται η νεολαία. Θα παλέψουμε μαζί με τους συλλόγους γονέων για να μπουν προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε με τί έχουμε να κάνουμε Ξέρουμε πως έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που προωθεί τα υποκατάστατα σαν λύση του προβλήματος. Που ψηφίζει νόμους για την χρηματοδότηση των ιδιωτών σε βάρος της απεξάρτησης. Ξέρουμε πως έχουμε να κάνουμε με το κεφάλαιο που επιχειρεί με νόμιμους τρόπους να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο Ξέρουμε ότι το κύκλωμα των ναρκωτικών είναι σκληρό, αδίσταχτο , δολοφονεί το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας, τη νεολαία Εμείς είμαστε σε διαρκή σύγκρουση με όλα τα παραπάνω και θα νικήσουμε. Αυτό είναι βέβαιο. Όσους νόμους και αν ψηφίσουν, όσα μέτρα και να πάρουν δεν θα περάσουν. Το αντιναρκωτικό κίνημα θα τους χαλάσει τα σχέδια. Σας καλούμε όλους σε ένα πλατύ αντιναρκωτικό κίνημα που θα έχει σαν στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που θέλει την νεολαία στο περιθώριο, χωρίς δουλειά και δικαιώματα, χωρίς αισιοδοξία και ιδανικά. Η εμπειρία μας αυτά τα 5 χρόνια δράσης του παραρτήματος δείχνει το δρόμο : Αγώνας και διεκδίκηση..

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Προκήρυξη και πρόγραμμα αγώνων


Ο Αθλητικός Κολυμβητικός ΄Ομιλος Λιβαδειάς, διοργανώνει ημερίδα αγώνων στίβου με την ονομασία « Αργύρης Ανέστης 2011 », στους οποίους μπορούν να μετάσχουν μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς. Η ημερίδα έχει ως στόχο, να δώσει στα παιδιά τη χαρά και να προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε αγώνες κλασικού αθλητισμού.
1. Τόπος & ημερομηνία διεξαγωγής: Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς, την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, με ώρα έναρξης 10.00 π.μ.
2. Δικαωμα συμμετοχής: έχουν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες των σχολικών μονάδων της πρώην Επαρχίας Λιβαδειάς, που είναι γεννημένοι το 2002 μέχρι και το 1996.
3. Αγωνίσματα: α. δρόμοι 60, 80, 600 & 1.000 μέτρων β. ρίψεις μπαλάκι, σφαίρα τριών (3) & τεσσάρων (4) χλγρ. Το δικαίωμα συμμετοχής στα αγωνίσματα, εξαρτάται από την ηλικία των ενδιαφερομένων και αναφέρεται αναλυτικά στο πρόγραμμα των αγώνων, καθώς και στην παράγραφο 4 της παρούσης προκήρυξης.
4. Κατηγορίες: α. 1η αγόρια & κορίτσια γεννημένα το 2002, στα 60 μέτρα και στο μπαλάκι. β. 2η αγόρια & κορίτσια γεννημένα το 2001 & 2000, στα αγωνίσματα 60 & 600 μέτρα και στο μπαλάκι. γ. 3η αγόρια & κορίτσια γεννημένα το 1999 & 1998, στα αγωνίσματα 60, 150, 1.000 μέτρα και στο μπαλάκι. δ. 4η αγόρια & κορίτσια γεννημένα το 1997 & 1996, στα αγωνίσματα 80, 1000 μέτρα και στη σφαίρα. 5. Ιατρική εξέταση: όλοι οι μετέχοντες θα πρέπει να εξεταστούν, από γιατρό, πριν από τους αγώνες, με δική τους ευθύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να αγωνιστούν, χωρίς κίνδυνο της υγείας τους.
6. Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011, στο FAX 22610 21100 ή το E-mail : akoliv@yahoo.gr του ΄Ομίλου μας ή στα γραφεία του Ομίλου μας, που βρίσκονται στην οδό Αρκαδίου 1 & ΄Ερκυνας (πρώην αίθουσα συνεδριάσεων Νομαρχιακού Συμβουλίου), απογευματινές ώρες από 5,00 μέχρι 8,00 μ.μ. Όσοι, ενδιαφερόμενοι, δεν προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, προς διευκόλυνσή τους θα υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή, στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων (Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς), τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα από την ώρα έναρξης του αθλήματος, στο οποίο επιθυμούν να μετάσχουν. Στις υπεύθυνες δηλώσεις συμμετοχής, οι οποίες υποχρεωτικά θα είναι υπογεγραμμένες από τους γονείς ή κηδεμόνες των ενδιαφερομένων μαθητών και μαθητριών, πρέπει να συμπληρωθούν και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.
7. Οικονομικά: όλοι οι μετέχοντες θα μετακινηθούν στον τόπο διεξαγωγής των αγώνων, με δικά τους έξοδα.
8. Συμμετοχές: κάθε μαθητής ή μαθήτρια έχει δικαίωμα να μετάσχει σε ένα μόνο αγώνισμα. Σημειώνουμε ότι μισή ώρα πριν την έναρξη των αγώνων, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής αγωνίσματος.
9. Έπαθλα: Θα δοθούν : α. Μετάλλιο & δίπλωμα στους τρεις πρώτους, κάθε αγωνίσματος, για όλες τις κατηγορίες. β. Διπλώματα συμμετοχής σ’ όλους που θα λάβουν μέρος στην ημερίδα.
10. Ειδικές διατάξεις: Οι αγώνες θα γίνουν σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς του Σ.Ε.Γ.Α.Σ., με την παρουσία επισήμων κριτών στίβου της Ε.Α.Σ. Βοιωτίας–Εύβοιας.
11. Γενικά: όλοι οι μετέχοντες στους αγώνες, πρέπει να βρίσκονται στο χώρο τέλεσης αυτών, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη εφόσον έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους και πρέπει να φορούν κατάλληλη ενδυμασία (αθλητική φόρμα και αθλητικά παπούτσια). Η ώρα διεξαγωγής των αγωνισμάτων, που αναγράφεται στο σχετικό πρόγραμμα των αγώνων, μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με το πλήθος συμμετοχών. Ότι δεν περιλαμβάνεται στην παρούσα προκήρυξη και αφορά τεχνικά θέματα, θα επιλύεται από τους προπονητές στίβου του Ομίλου μας.

Πρόγραμμα αγώνων

Παρεμβάσεις Βοιωτίας: Σε ποια χώρα ζει η Υπουργός Παιδείας;


Ρωτάμε: Σε ποιους δρόμους; Με ποιο μέσο; Με το σούπερ αυτοκίνητο του Μπάτμαν ή με τον αλησμόνητο ΚΙΤΤ του Ιππότη της Ασφάλτου; Με οδηγό τον Σουμάχερ ή τον Αλόνσο; Στην επαρχία των περιορισμένων συγκοινωνιών ή στην Αθήνα των μπλοκαρισμάτων; Ή μήπως υπάρχει έξω από κάθε σπίτι μια Φεράρι που σε παραλαμβάνει την ώρα ακριβώς που θα τη ζητήσεις και σε αποβιβάζει ακριβώς έξω από το σχολείο; Και στη δεκαετία του 70 αλλά (δυστυχώς όπως φαίνεται) και στη δεκαετία που διανύουμε οι μετακινήσεις στους ελληνικούς δρόμους με την ανυπαρξία δημόσιων αξιόπιστων μεταφορών, είναι προβληματικές. Για μια απόσταση 15 χιλιομέτρων το πιθανότερο είναι να χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά. Γιατί το λεωφορείο δεν περνάει την ώρα που το θέλεις εσύ. Γιατί περνάει και από άλλα χωριά για να παραλάβει άλλους μαθητές. Γιατί μπλοκάρει στην κίνηση. Γιατί έχει να κάνει και άλλα δρομολόγια. Όλα αυτά είναι η καθημερινή πραγματικότητα την οποία αντιμετώπιζαν πάντα όσοι μαθητές αναγκάζονταν να μετακινούνται χρόνια τώρα. Πιστεύαμε ότι τα πράγματα άλλαζαν αργά προς το καλύτερο. Όμως, όχι μόνον χειροτερεύουν αλλά αντιμετωπίζονται με τέτοια ελαφρότητα που δείχνει ότι υπάρχει από το κράτος μια αναισθησία για τους κινδύνους, τον χαμένο χρόνο και τα χαμένα χρόνια των μαθητών (ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ), των χρημάτων των γονιών τους και την ταλαιπωρία των καθηγητών τους που καλούνται να καλύψουν ό,τι το κράτος αρνείται με πρόφαση παιδαγωγικούς λόγους, αλλά όπως όλοι, πλέον, καταλαβαίνουν με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Εδώ είναι που το ζήτημα φαίνεται ότι είναι αποκλειστικά πολιτικό, και όλα τα άλλα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εδώ είναι που μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί αλλά και η τοπική κοινωνία και οι αρχές κάθε δήμου πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να ανέχονται πλέον την κοροιδία και πρέπει να αντιδράσουν! Άμεσα, ακόμα και αν φαίνεται ότι το ζήτημα δεν τους αφορά. Η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης αφορά όλη την κοινωνία.
Βίκυ Κοτρίκλα Φιλόλογος στο Γυμνάσιο Βαγίων
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε το σ/ν για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς


Στην εισήγησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
« Με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τοποθετούμε την αιχμή μιας μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο.
Δεν αρκούμαστε σε απλές βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας των υφιστάμενων συνεταιρισμών.
Εντατικοποιούμε τη συνταγματική επιταγή περί εποπτείας για να εξυγιάνουμε τους συνεταιρισμούς και να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική λειτουργία τους.
Παρεμβαίνουμε συντονισμένα για να απαλλαγεί η ύπαιθρος από συνεταιρισμούς – σφραγίδες, υπερχρεωμένους και ανυπόληπτους συνεταιρισμούς και να αναδειχθούν οι πρωτοπόρες οργανώσεις του χώρου που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.
Σε αυτή την πορεία η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα είναι μαζί μας. Πρώτοι αυτοί επιζητούν μια σοβαρή και ορθοθετημένη παρέμβαση του Κράτους.
Με το νομοσχέδιο διευκρινίζουμε την ακλόνητη προγραμματική μας αφετηρία: να στηρίξουμε τον έλληνα αγρότη και το εισόδημα του.
Παρουσιάζουμε ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο με ιεραρχημένους στόχους, οι οποίοι διακρίνονται από προγραμματική συνέπεια και πολιτική σαφήνεια:
1. Θέτουμε στο επίκεντρο της αγροτικής μας οικονομίας τους συνεταιρισμούς, ως βασική μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της οποίας οι μικρομεσαίοι αγρότες οργανώνουν την παραγωγή τους και σχεδιάζουν τη δυναμική παρουσία τους στην αγορά.
2. Γύρω από τους συνεταιρισμούς οργανώνουμε την ευρύτερη επιχειρηματικότητα των αγροτών με τις εταιρικές συμπράξεις, τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τις αγροδιατροφικές συμπράξεις της Περιφέρειας.
3. Θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και υγιούς επιχειρηματικότητας με βάση τη συμβολαιακή γεωργία και τα δημοπρατήρια.
4. Προσαρμόζουμε στα μεγέθη της διοικητικής μεταρρύθμισης τη διάρθρωση και την ανάπτυξη του αγροτικού συνδικαλισμού.
Η προοδευτική αγροτική μεταρρύθμιση συνιστά, λοιπόν, το βασικό εργαλείο μας για να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την ευημερία των αγροτών μας και την ανάπτυξη της υπαίθρου».

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο


ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση στελέχωσης της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της
προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δήμου Δωρίδας
για την υλοποίηση της πράξης «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής Μόρνου Δήμου Λιδωρικίου.
Εισηγητής: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γαζή Γιώτα.
ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση Αντικατάστασης μελών Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου « Μελέτη για τη ζύμωση του φυσικά ώριμου ελαιοκάρπου ποικιλίας Κονσερβολιά σε άλμη χαμηλής περιεκτικότητας και συντήρηση του τελικού προϊόντος με καινοτόμες μεθόδους».
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.Τσελάς Σταύρος.
ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση Αντικατάστασης μελών Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου «Στήριξη του κελυφωτού φιστικιού Φθιώτιδας μέσα από μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του μύκητα Camarosporium και του προβλήματος των μυκοτοξινών».
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.Τσελάς Σταύρος.
ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση Αντικατάστασης μελών Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου «Καταγραφή της ενδημικής σπάνιας και κινδυνεύουσας χλωρίδας της Οίτης.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.Τσελάς Σταύρος.
ΘΕΜΑ 11ο : Ορισμός Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για την Συγκρότηση της Επιτροπής του άρθρου 68 του Π.Δ 30/1996.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.
ΘΕΜΑ 12ο: Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου ενός έτους.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.
ΘΕΜΑ 13ο : Ορισμός Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας στο Δ.Σ. του Φο.ΔΣΑ Λοκρίδας.
Εισηγητής: Ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Λιόλιος Νικόλαος.
ΘΕΜΑ 14ο : Ορισμός Εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για την τροποποίηση απόφασης η οποία αφορά τη σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου του Π.Δ.170/2003.
Εισηγητής: Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Σταματάκη Ελένη.
ΘΕΜΑ 15ο:Έγκριση ανάθεσης έργου πληρωμής επιδόματος νεφροπαθών και
μεταμοσχευμένων.
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Εύβοιας, κ. Δημόπουλος Γεώργιος.
ΘΕΜΑ 16ο: Έγκριση πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας λόγω κατεπειγουσών, εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Π.Ε. Εύβοιας. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Εύβοιας, κ. Δημόπουλος Γεώργιος.
ΘΕΜΑ 17ο: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Στυλίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση της πράξης: «Διαχείριση λυμάτων ευρύτερης παραλιακής ζώνης Καραβομύλου – Ραχών».
Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού,
Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τσάμπρας Γεώργιος.
ΘΕΜΑ 18ο: Έγκριση μετακινήσεων εκτός έδρας Νομού του κ. Περιφερειάρχη των Αντιπεριφερειαρχών και των Π. Συμβούλων από 25/2/2011 μέχρι σήμερα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π.Σ.
ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Βάσως Τσόνογλου-Βυλλιώτη στο νομοσχέδιο για τις Γενοκτονίες


Το τέλος της περιόδου του ψυχρού πολέμου και η εντυπωσιακή πρόοδος του ανθρωπιστικού δικαίου συνέβαλαν ώστε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός ο οποίος θα δικάζει άτομα και όχι κράτη και θα επιρρίπτει ευθύνες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες κι εγκλήματα επίθεσης.
Η γενοκτονία πλέον καθορίζεται ως μία σειρά απαγορευμένων πράξεων, όπως φόνος ή σοβαρή βλάβη, τα οποία διαπράττονται με πρόθεση τη μερική ή ολική καταστροφή μιας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας περιλαμβάνουν την εξολόθρευση αμάχων, την υποδούλωση, τον βιασμό, την εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, τον κατατρεγμό πολιτικών, φυλετικών, εθνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών ομάδων ή ομάδων με βάση το φύλο, και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις – αλλά μόνο όταν είναι μέρος μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης που στρέφεται εναντίον άμαχων πληθυσμών.
Οι διατάξεις του ισχύοντος ποινικού και στρατιωτικού κώδικα δεν αρκούν για την ρύθμιση των ποινικών συνεπειών εναντίον εκείνων, που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ούτε καλύπτουν την έννοια των εκτεταμένων και συκοφαντικών εγκλημάτων, σημαντικού αριθμού προσώπων, των γενοκτονιών στο αρθ.8 ρυθμιζόμενων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου κατά προσώπων, περιουσιών, κατά ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και εμβλημάτων, εγκλημάτων με την χρήση απαγορευμένων μεθόδων πολέμου και απαγορευμένων μέσων ως και την παράλειψη αναγγελίας εγκλήματος από στρατιωτικό διοικητή ή πολιτικό προϊστάμενο και πολλώ μάλλον όταν αυτά συμβαίνουν σε σχέση με τη διεθνή ή μη διεθνή ένοπλη σύρραξη, η σε σχέση με διεθνή ένοπλη σύρραξη. Με το παρόν νομοσχέδιο εγκαθιδρύεται η εθνική δικαιοδοτική κυριαρχία της χώρας μας με μία νομοτεχνική αυξημένης νομικής, ανθρωπιστικής και συμβολικής αξίας νομοθετική ρύθμιση. Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών καθίσταται αποκλειστικά αρμόδιο για την εκδίκαση των παραπάνω εγκλημάτων και των συναφών τοιούτων και εφαρμόζονται οι ελληνικοί πολιτικοί νόμοι σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς για όλες τις πράξεις των αρθ. 7 έως και 15, αν αυτές τελέσθηκαν στην ελληνική επικράτεια, ή ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσης, αν στρέφονται με οποιοδήποτε τρόπο κατά του ελληνικού κράτους ή Έλληνα πολίτη. Τα εγκλήματα του παρόντος νομοσχεδίου χαρακτηρίζονται κακουργήματα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων και επισύρουν ποινές που φθάνουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Καθιερώνεται το απαράγραπτο των κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεων, αλλά και των ποινών που αμετάκλητα επιβάλλονται.
Η προσφυγή από ιεραρχικά αυστηρό, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις του Π.Κ, δεν αποτελεί λόγο εξάλειψης του άδικου χαρακτήρα της πράξης, παρά μόνο εάν ο δράστης δεν γνωρίζει ότι είναι παράνομη και αυτή δεν είναι πρόδηλως παράνομη, οπότε, ως αυτουργός τιμωρείται ο προστάξας.
Ρυθμίζεται κυριαρχικά η ελληνική δικαιοδοσία σε θέματα δικαστικής συνεργασίας ως παράδοσης εκζητούμενα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, θέματα συλλήψεως και παραδόσεως του εκζητούμενου, εκτελέσεως της απόφασης για παράδοσή του, προσωρινής συλλήψεως και προσωρινής παραδόσεώς του, μεταφοράς μέσω του ελληνικού εδάφους, διενέργειας ανακριτικών πράξεων, κατ’ αυτού, εκτελέσεως της ποινής του με σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αρχών του Συντάγματος των Ελλήνων, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα των Ανθρώπων και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με στόχο την διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ήταν 10 Ιουνίου του 1944 όταν οι Γερμανοί κατακτητές αποφάσισαν να σταματήσουν τον χρόνο στο μαρτυρικό Δίστομο, πυροβολώντας αδιακρίτως και σκοτώνοντας στο πέρασμά τους ζώα και ανθρώπους. Εισβάλλοντας στα σπίτια κατάφεραν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος ζωής δείχνοντας για άλλη μία φορά την βαρβαρότητα και την απανθρωπιά τους. Σκοτώνουν γέρους, γριές, γυναίκες, παιδιά, άντρες, ικανοποιούν τα ζωώδη ένστικτά τους, λεηλατούν προίκες, καίνε σπίτια και δεν αφήνουν τίποτα όρθιο! Ο απολογισμός? Μέσα σε δύο μόλις ώρες 218 άμαχοι! Όσοι επέζησαν βρήκαν καταφύγιο στα γύρω βουνά και όταν πλέον πέρασε ο φόβος της επιστροφής των Γερμανών επέστρεψαν στο χωριό για να μαζέψουν τα κομμάτια της ψυχής τους και να συνεχίσουν την ζωή τους. Έκαναν τον πόνο τους κουράγιο, το κλάμα τους δύναμη και την οδύνη τους δημιουργία.
Το παρόν νομοσχέδιο εκπληρώνει μια ιερή υπόσχεση. Αποτελεί έστω και αργοπορημένα έναν ελάχιστο φόρο τιμής, ένα ηθικό χρέος, πέραν των νομικών και διεθνών μας υποχρεώσεων, σε όλους αυτούς που δεν λυγίσαν. Χρέος του καθενός μας είναι να κρατάμε άσβεστη την μνήμη της θυσίας αυτών που στα «ολοκαυτώματα» της χώρας μας πέρασαν στην αιωνιότητα, αλλά και να παλεύουμε για κάθε μορφή δικαίωσής τους απέναντι σε έναν κατακτητή που ποτέ δεν τιμωρήθηκε! Αυτό το χρέος εκτιμώ ότι εκπληρώνει το παρόν νομοσχέδιο σε κάθε μελλοντικό «ΔΙΣΤΟΜΟ» γι’ αυτό και σας καλώ να το υπερψηφίσετε.

Πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου


Σας αποστέλλουμε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου και παρακαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την παραπάνω επέτειο.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Θήβα : 14/03/2011

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Εορτασμού Εθνικής Εορτής 25ης Μαρτίου
ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
Σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών, Ιδιωτικών καταστημάτων και κατοικιών από το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τη δύση του ήλιου της 25ης Μαρτίου
ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία όλων των βαθμίδων για τη σημασία της Εθνικής Επετείου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ώρα 07.30
Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης, η δε Φιλαρμονική του Δήμου Θηβαίων θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα παιανίζει εμβατήρια.
Ώρα 08.00 Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία με φροντίδα του ΚΕΠΒ και με τη Φιλαρμονική του Δήμου Θηβαίων
Ώρα 10.45 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου
Προσέλευση επισήμων στη δοξολογία από ώρα 10.15
Τέλος προσέλευσης ώρα 10.40
Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί μέσα στον Ιερό Ναό ο πανηγυρικός της ημέρας από την φιλόλογο του 2ου Γυμνασίου Θήβας κα. Μακρή Χρυσούλα.
Ώρα 11.15 Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου
Κατάθεση στεφάνων από :
- Εκπρόσωπο Κυβέρνησης Γενικό Γραμ.Υπουργείου Υγείας κ΄ Κοινωνικής
Αλληλεγγύης κ. Αντώνη Δημόπουλο
- Δκτή Ανωτέρας Φρουράς Θήβας
- Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Περγαντά Κλέαρχο
- Δήμαρχο Θηβαίων κ. Νικολάου Σπυρίδωνα
- Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ζέρβα Κων/νο
- Δ/ντή Αστυν.Υποδ/νσης Θήβας κ. Χατζηδρόσο Χαρίτων
- Δκτή Πυροσβεστικής Θήβας Αντιπύραρχο κ. Καραμπέτσο Κων/νο
- Πρόεδρο Ενωσης Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου
- Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης
- Πρόεδρο Εργατικού Κέντρου Θήβας
- Δημοτικά Σχολεία
- Γυμνάσια
- Λύκεια
- Εκπρόσωπο ΚΑΠΗ Δήμου Θηβαίων
- Σύνδεσμο Αποστράτων Ε.Δ–Σ.Α κ΄ Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας
- Προέδρους Πολιτιστικών Συλλόγων Θήβας
Ώρα 12.00 Παρέλαση στην οδό Πινδάρου, παρουσία επισήμων, από τμήματα μαθητών, πολιτιστικών Συλλόγων και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά το τέλος της παρέλασης ο Δήμαρχος Θηβαίων θα δεξιωθεί τις αρχές και τους πολίτες στην αίθουσα τελετών του παλιού Δημαρχείου.
Ώρα 17.30 Υποστολή σημαίας
*Τελετάρχης του Δήμου Θηβαίων ορίζεται ο κ. Κολλημένος Μιχάλης.
*Υπεύθυνος για την τάξη των τμημάτων παρέλασης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ.Παλληκάρης Παναγιώτης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των ελαιοπαραγωγών και της προώθησης προϊόντων θα επιζητήσει η Κομισιόν


Δεύτερον, θα πρέπει να επιδιώξουμε την αύξηση της ζήτησης, με ενέργειες που στοχεύουν τόσο τους παραγωγούς για την κατανόηση των καταναλωτικών προτιμήσεων και την προσαρμογή τους σε αυτές όσο και τους καταναλωτές για την ενημέρωσή τους ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του.
Η συνεχής ενημέρωση των παραγωγών και των δικτύων εμπορίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ποσοτικές και ποιοτικές προτιμήσεις των καταναλωτών και για τις νέες αγορές που ανοίγονται ή μπορούν να ανοίξουν τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στις τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα η Κίνα, είναι απολύτως αναγκαία. Με δεδομένο ότι η κατανάλωση του ελαιολάδου έναντι των υποκατάστατων ελαίων αυξάνει με την αύξηση του εισοδήματος, οι αναπτυσσόμενες χώρες προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για επέκταση και αναβάθμιση της διεθνούς αγοράς ελαιολάδου. Μια τέτοια προοπτική βέβαια απαιτεί εξαιρετική οργάνωση και συνέπεια στην κάλυψη της εκάστοτε ζήτησης. Και βέβαια ο παραγωγός πρέπει να επιδιώκει διαφοροποίηση του προϊόντος του, όχι μόνο βάσει της ποιότητας αλλά και βάσει της προστιθέμενης αξίας του. Πρέπει δηλαδή ο παραγωγός να αρχίσει να εμπλέκεται και στα επόμενα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από τη μεταποίηση έως την εμπορία, την τυποποίηση, τη διακίνηση ώστε να επωφελείται από τη συμμετοχή με μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα της τελικής τιμής του προϊόντος.
Από την πλευρά της κατανάλωσης, εξαιρετικής σημασίας θέμα είναι η πολιτική προώθησης του ελαιολάδου. Είναι λυπηρό ότι ακόμα και στην Ελλάδα, το ελαιόλαδο δεν έχει κατακτήσει την αγορά στο βαθμό που θα αναμενόταν με βάση τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ο καταναλωτής, ελλιπώς ενημερωμένος, στρέφεται με αφέλεια ή άγνοια στα φθηνότερα υποκατάστατα έλαια. Την ίδια ώρα η Ισπανία, μέσω της Διεπαγγελματικής της του Ελαιολάδου, εφαρμόζει μια επιθετική πολιτική προώθησης του ελαιολάδου με στόχο Ισπανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Βέλγους, ακόμα και Κινέζους! Το αποτέλεσμα, μόνο στην περίπτωση της Κίνας, είναι εξαγωγές αυξημένες κατά 55% σε σχέση με πέρυσι.
Επείγει, επομένως, η Ελλάδα να στραφεί στη χάραξη μιας πολιτικής προώθησης του προϊόντος που μάλιστα θα το συνδέει και με τον τουρισμό, ώστε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Αναμόρφωση της προκήρυξης των σχεδίων βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων


• Αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων σε 500 εκ. € (από 285 εκ. €), με διακριτή κατανομή των κονδυλίων μεταξύ ζωικής και φυτικής παραγωγής με αναλογία 2 προς 1 (67% - 33%). Τα ποσά κατανέμονται ως εξής:
 75 εκ. € για νέους γεωργούς - δικαιούχους του Μέτρου 112 (από 50 εκ. €.)
 270 εκ. € για λοιπούς γεωργούς (από 100 εκ. €), με κατανομή ανά Περιφέρεια.
 135 εκ. € για γεωργούς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές,
 20 εκ. € για κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία.
• Αύξηση του μέγιστου προϋπολογισμού για επενδύσεις θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων από 300.000€ σε 500.000€.
• Δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων στο τομέα της ΚΟΑ των οπωροκηπευτικών, χωρίς τον περιορισμό των 50.000€ για μη φυσικά πρόσωπα (ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα).
• Διεύρυνση των επιλεξιμοτήτων σε περιπτώσεις καθετοποίησης της παραγωγής της εκμετάλλευσης.
• Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης μέχρι 31/5/2011.
2. Τροποποίηση της ΥΑ 145/11-1-2011 (ΦΕΚ 7/Β/2011) Κριτηρίων Βαθμολογίας του Μέτρου, στην οποία προβλέπονται κυρίως:
• Σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων στις επιμέρους κατηγορίες δικαιούχων, και συγκεκριμένα:
 20 μόρια για τους Νέους Γεωργούς του Μέτρου 112 που το Σχέδιο Βελτίωσης αφορά φυτική παραγωγή και 25 μόρια για αυτούς που το σχέδιο βελτίωσης αφορά ζωική παραγωγή,
 25 μόρια για τις λοιπές κατηγορίες υποψηφίων (συμπεριλαμβανομένων των καπνοπαραγωγών) που το σχέδιο βελτίωσης αφορά φυτική παραγωγή και 30 μόρια για αυτούς που το σχέδιο βελτίωσης αφορά ζωική παραγωγή.
• Κατάργηση της επιμέρους βάσης των 15 μορίων καθώς επίσης και βελτιώσεις των κριτηρίων βαθμολόγησης (πχ πρόβλεψη βαθμολογίας για νέους γεωργούς που εντάχθηκαν με τη προκήρυξη του 2006, αύξηση της βαθμολογικής πριμοδότησης “πρώην” και “νυν” καπνοπαραγωγών, κλπ.)
• Κατάργηση της βάσης για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε αυτά.
3. Τροποποίηση της ΥΑ 11308/11-1-2011 (ΦΕΚ 7/Β/2011) Λεπτομερειών Εφαρμογής του Μέτρου, στην οποία προβλέπονται κυρίως:
Αύξηση του ορίου ηλικίας του υποψηφίου επενδυτή από τα 60 στα 65 έτη.
• Δυνατότητα συμμετοχής στην πρόσκληση του Μέτρου νομικών προσώπων, η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων ανήκει σε φυσικά πρόσωπα που αντλούν το 35% του ατομικού τους εισοδήματος από γεωργικές δραστηριότητες που ασκούνται στα όρια της εκμετάλλευσής τους και δεν πραγματοποιούν περισσότερα από 115 ημερομίσθια σε εξωγεωργικούς τομείς, υπολογιζόμενα ως μέσος όρος 3ετίας, εξαιρούμενα της υποχρέωσης ασφάλισης στον ΟΓΑ.
• Δυνατότητα επέκτασης των μισθώσεων μέχρι την αποδοχή της ατομικής απόφασης έγκρισης του δυνητικού δικαιούχου στην περίπτωση που την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, η διάρκεια μίσθωσης είναι μικρότερη της προβλεπόμενης.
• Δυνατότητα μεταβίβασης της νόμιμης κατοχής (ιδιοκτησία ή μίσθωση) μέχρι την αποδοχή της ατομικής απόφασης έγκρισης του δυνητικού δικαιούχου στην περίπτωση που την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης ενίσχυσης η ιδιοκτησία του ακινήτου ανήκει σε συγγενείς του μέχρι 2ου βαθμού.
4. Τροποποίηση της ΚΥΑ 4985/21-6-2010 (ΦΕΚ 1026/Β/2010) του Μέτρου, στην οποία προβλέπονται κυρίως:
Έναρξη επιλεξιμότητας επενδύσεων από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, δηλαδή την 18-2-2011.
• Δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής για την υλοποίηση του σχεδίου βελτίωσης στο ποσοστό που κάθε φορά προβλέπεται στις τροποποιήσεις του καν. (ΕΚ) 1974/2006 της Επιτροπής. Σύμφωνα με τον υπό ψήφιση κανονισμό το ποσοστό αυτό θα μπορεί να ανέλθει στο 50%.
• Δυνατότητα για υπογραφή και υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης, προϋπολογισμού μικρότερου ή ίσου των 50.000 ευρώ, από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο χωρίς την υπογραφή συντάκτη.
Με αφορμή τη δημοσίευση της νέας προκήρυξης ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε :
« Για μας, τα 500 εκατ. ευρώ των σχεδίων που βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη υποδομών για την ελληνική γεωργία σε μια φάση κρίσιμη όπου κυριαρχεί η ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Καλώ κάθε γεωργό και κτηνοτρόφο να καταθέσει μέχρι το τέλος Μαΐου την πρότασή του για να μπορεί το Υπουργείο μετά τη συνολική αξιολόγηση των αιτήσεων ένταξης να εκταμιεύσει τα πρώτα 250 εκατ. ευρώ στην αρχή του φθινοπώρου ως προκαταβολή στις προτάσεις που θα εγκριθούν».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσαρμογές της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν και στην ιστοσελίδα http://www.agrotikianaptixi.gr

Οι Βοιωτοί Άγιοι


Ο ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΕΝ ΣΤΕΙΡΙΩ
Καταγόταν από την Αίγινα , αλλά λόγο των επιδρομών που συνέβαιναν από Άραβες πειρατές η Οικογένειά του μετακινή-θηκε στη Φωκίδα. Μόνασε κατ΄ αρχάς στη νήσο Άμπελο και στη συνέχεια στο Στείρι της Λιβαδειάς, όπου ανήγειρε Μονή και γύρω του δημιουργήθηκε Μοναστική Αδελφότητα. Κοιμήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 953, ενώ το Λείψανό του άφθορο φυλάσσεται στην Μεγαλοπρεπή Μονή Του στο Στείρι Λιβαδειάς.
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ Ο ΕΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΙ
Τόπος καταγωγής του Οσίου είναι η Καππαδοκία, ενώ η γέννηση του τοποθετείται γύρω στο έτος 1035. Έφυγε από το πατρικό του σπίτι έχοντας Μοναχικό πόθο και πορεύθηκε για την Κωνσταντινούπολη, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Θήβα στη Μονή του Αγ. Γεωργίου (σημ. Ενορ. Ναός). Στη συνέχεια τον συναντάμε στην Μονή Σαγματά και αργότερα στον Κιθαιρώνα όπου ανεγείρει Ιερά Μονή. Κοιμήθηκε σε ηλικία εβδομήντα ετών το 1105 ενώ η Τιμία Του Κάρα βρίσκεται στην ομώνυμη Ι. Μονή στον Κιθαιρώνα. Τιμάται από τους πιστούς την 1 Σεπτεμβρίου.
Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΑΛΟΚΤΕΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του 12 μ.Χ. αιώνος από γονείς ευγενείς και ευσεβείς. Μετά από προόριση της Θεομήτορος χειροτονείται Επίσκοπος της πόλεως των Θηβών την οποία στήριξε και ανέδειξε πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά, με την δραστήρια, πλούσια και καρποφόρο δράση Του. Η αγαπημένη του Θήβα τον τιμά μεγαλοπρεπώς στον ομώνυμο Ναό Του, στο κέντρο της πόλεως, στις 29 Απριλίου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΕΝ ΣΑΓΜΑΤΑ
Μια άλλη ασκητική μορφή που σαν φωτεινό αστέρι φωτίζει την Εκκλησία της Βοιωτίας ο Όσιος Γερμανός, ο οποίος έζησε στους σκοτεινούς χρόνους της δουλείας (1480-1540). Ο βιογράφος του Οσίου Σεραφείμ Τον ονομάζει «πνευματοφόρο» αφού η προσωπικότητά του έλαμπε από τα πνευματικά χαρίσματα και τις δωρεές του Αγ. Πνεύματος, ώστε έφθασε σε ύψη ηθικής και πνευματικής τελειότητος, γενόμενος διδάσκαλος και καθοδηγητής των συνασκητών του. Η μνήμη του τιμάται στις 26 Ιανουαρίου.
Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Ο ΔΟΜΒΟΙΤΗΣ
Γεννήθηκε στο Ζέλι της Λοκρίδος το 1527.Προτιμώντας την ασκητική ζωή έφυγε από τη πατρική εστία και επιδόθηκε σε αγώνες πνευματικούς με νηστεία, αγρυπνίες και προσευχές, πρώτα στην Μονή Σαγματά και αργότερα δυτικά του Ελικώνα στην τοποθεσία Δομπού. Επιτελώντας πλήθος θαυμάτων εν ζωή, κοιμήθηκε στις 6 Μαΐου 1602 σε ηλικία εβδομήντα πέντε ετών. Τα Ιερά Λείψανα φυλάσσονται στην ομώνυμη Μονή, όπου πλήθος προσκυνητών συρρέει για να λάβει την Ευλογία και την Χάρη Του.
Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΘΗΒΑΙΟΣ
Γόνος της Επτάπυλης πόλεως των Θηβαίων σε ηλικία δέκα έξι ετών γίνεται μοναχός, προσελκύοντας κοντά του και άλλους ασκητές οι οποίοι μαγνητίσθηκαν από την πνευματική φυσιογνωμία Του και την ηθική Του καθαρότητα. Αξιώθηκε του θαυματουργικού χαρίσματος, ενώ ανεπαύθη εν Κυρίω πλήρης ημερών. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Ιουνίου.

Ι.Ν ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

H ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα της ύφεσης


Οι επιχειρήσεις, είναι αμέσως η απάντηση. Ποιες επιχειρήσεις; Αυτές που έχουν τεχνογνωσία και αποτελεσματική οργάνωση. Και είναι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν και οργάνωση και τεχνογνωσία. Ας στραφούμε όμως με μεγαλύτερη ένταση σε αυτή την κατεύθυνση. Ας αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.
Ενα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι το Πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» το οποίο χρηματοδοτεί τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό κλπ που έχει ανάγκη μια επιχείρηση, τόσο στην τυποποίηση, την συσκευασία και την πιστοποίηση των προιόντων που παράγει η επιχείρηση, όσο και στην αναγκαία προβολή τους στις διεθνείς αγορές . Το Πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» είναι σε εξέλιξη και δέχεται επενδυτικά σχέδια μέχρι 24-5-2011, με φορέα διαχείρισης τον ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr και για την Στερεά Ελλάδα την ΑΝΔΙΑ Στερεάς Ελλάδας www.andia.gr. Ας αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις του, για μια δυναμική και οργανωμένη εξαγωγική συμπεριφορά των επιχειρήσεων μας.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που διαμορφώνονται σήμερα από την τεχνολογία , για τη βελτίωση της εξωστρεφούς λειτουργίας των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της καινοτομίας , είτε μεμονωμένα κάθε επιχείρηση είτε μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων.
Η οικονομία της χώρας μας μικραίνει λόγω της ύφεσης, η μεγέθυνσής της περνάει υποχρεωτικά μέσα από την ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων και μέσα από την παραγωγή ανταγωνιστικών προιόντων που θα υποκαταστήσουν τα αντίστοιχα εισαγόμενα.

• Ο Λουκάς Αν Καράντζαλης , είναι Οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΝΔΙΑ Στερεάς Ελλάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Τρίτη 22 Μάρτη 2011: Πανελλαδική ημέρα δράσης...


...στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές ενάντια στα νέα δεινά που φέρνει η σύνοδος κορυφής της Ε.E. στις 25 Μαρτίου

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας μας, την επέμβαση των ιμπεριαλιστών με μπροστάρη την ΕΕ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ενάντια στο λαό της Λιβύης.
Οι ανθρωπιστικές κορώνες που ξεστομίζουν για την παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης, δε μπορούν να κρύψουν τις φανερές ματιές τους για τα πετρέλαια και τις νέες εστίες κερδοφορίας που δημιουργούνται.
Πρέπει να καταδικαστεί τώρα η κυβέρνηση, που εμπλέκει τη χώρα μας και συμπράττει στους πολεμικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, εκχωρώντας τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα εδάφη μας. Το σύνθημα πρέπει να είναι ένα: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Καμιά εμπλοκή της χώρας με στρατιωτικά μέσα και Έλληνες φαντάρους. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη δοθεί κανένας ελληνικός χώρος, είτε αφορά τη στεριά, τη θάλασσα ή τον αέρα, στο νέο μακελειό.
H εργατική τάξη και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, να δώσουν τη δική τους απάντηση στους φονιάδες και τους αρχιτρομοκράτες των λαών. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στο λαό της Λιβύης. Οι εργάτες έχουν υποχρέωση να δυναμώσουν την ταξική πάλη, να αναπτύξουν δράση κατά των ιμπεριαλιστών, να ορθώσουν μέτωπο κατά του κεφαλαίου που καταπατά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στηρίζει τα συμφέροντα του με τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πολιτικό προσωπικό των πολυεθνικών, των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων, θα καταλήξουν πως θα διασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων, πως θα διασφαλιστούν τα κέρδη τους, με ποια μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η συζήτηση που ήδη έγινε αφορά την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με μείωση μισθών και συντάξεων, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της έμμεσης φορολογίας και αντίστοιχα μείωση των φόρων στο μεγάλο κεφάλαιο και μια σειρά άλλων μέτρων στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, που κάνουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, κόλαση.
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να καταδικάσει την συνδικαλιστική πλειοψηφία στην απομόνωση να τσαλαπατήσει τους σχεδιασμούς του συμφώνου για το ευρώ και όλων των αντεργατικών στόχων της πλουτοκρατίας.
Οργάνωση τώρα στους τόπους δουλειάς στις γειτονιές.
Να παλέψουμε τώρα για την ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας στη γραμμή της λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ του Π.Α.ΜΕ

Εργαζόμενοι "Βοήθεια στο Σπίτι" Βοιωτίας


Συγκεκριμένα παρατηρούνται τα εξής:
 Με βάση το παραπάνω κριτήριο μένουν εκτός τα μοναχικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και χαμηλό εισόδημα (αφού δεν έχουν συγγενείς), τα ΑΜΕΑ, χωρίς άνεργους συγγενείς, καθώς όλοι αυτοί μέχρι και σήμερα αποτελούν το βασικό όγκο των εξυπηρετούμενων.
 Η αξιολόγηση των εξυπηρετούμενων δεν θα γίνεται πλέον από τον κοινωνικό επιστήμονα, αλλά από επιτροπές που συστήνονται / συγκροτούνται με απόφαση του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρίας Ε.Ε.Τ.Α.Α, με βάση τα μόρια ωφελούμενων και εξυπηρετούμενων και με ένα σύστημα που απαιτεί την συλλογή μεγάλο όγκου δικαιολογητικών και μια διαδικασία που κρίνεται πολύ χρονοβόρα.
 Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι συγχωνεύσεις των κοινωφελών και των νομικών προσώπων εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης» καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων των Αναδόχων-φορέων ορίζεται η 08/04/2011.
 Δεν διασφαλίζεται η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Δομών
έως την ένταξη τους στα νέα Προγράμματα.
 Οι παλιές κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα ΝΠΔΔ δεν είναι σε θέση να πάρουν μέρος στην πρόσκληση αφού σε μικρό χρονικό διάστημα θα αντικατασταθούν από τα διάδοχα καινούρια σχήματα .
 Πολλές δομές δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων παρά τις εγκυκλίους του υπουργείου, δεν έχουν ασφαλιστικές - φορολογικές ενημερότητες, αδυνατούν επίσης να εκδώσουν νέες εγγυητικές επιστολές συμμετοχής στην πρόσκληση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. λόγω του ότι οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά .
 Ως προς τους ωφελούμενους που είναι ασφαλισμένοι στον Ο.Γ.Α. και που θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από τον Ο.Α.Ε.Δ., δεν διασφαλίζεται η βούληση του Ο.Α.Ε.Δ. να χορηγεί τέτοια βεβαίωση.
 Τέλος, σε κάθε περίπτωση διαπιστώνεται ότι η όλη διαδικασία κατάθεσης στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. των αιτήσεων των ωφελούμενων καθίσταται εξαιρετικά χρονοβόρα αλλά και επισφαλή ως προς την ορθότητα των στοιχείων.

Στη σημερινή συγκυρία η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος και η χρηματοδότηση του πρέπει να είναι ρεαλιστική και να αποτελέσει μόνιμη κοινωνική παροχή από την Πολιτεία έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ροή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων και η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών οικογενειακής, πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής και ψυχοσυναισθηματικής στήριξης των ηλικιωμένων ατόμων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες .

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Παπαϊωάννου Λουκία
Ο Γεν. Γραμματέας Κοσμίδης Κων/νος

Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας


Τα υπόλοιπα προβλήματα που εντοπίστηκαν παραμένουν σε εκκρεμότητα γιατί απαιτούν νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και επανεξέταση των θέσεων και των νομικών ερμηνειών που υιοθέτησε η διοίκηση με την έκδοση σχετικών εγκυκλίων. Για το λόγο αυτό, ο Συνήγορος προχώρησε στη σύνταξη ειδικής έκθεσης, την οποία απέστειλε, στις 26.10.2010, στον Πρόεδρο της Βουλής, στο Γραφείο Πρωθυπουργού, καθώς και στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνέθεσε και κατέγραψε τη συσσωρευμένη εμπειρία του για το θέμα.
Oι κυριότερες προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ανακεφαλαιώνονται στην Ειδική Έκθεση, ως εξής:

 Για την εύρυθμη λειτουργία των κατά τόπον υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει την τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης ώστε να παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη λήψη της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας δύο μήνες πριν από την λήξη των προβλεπόμενων αδειών (λοχείας-ισόχρονης του μειωμένου ωραρίου).
 Αναφορικά με τη χορήγηση της ειδικής παροχής στις εργαζόμενες σε επιχειρήσεις προσώπων με τα οποία συνδέονται με βαθμό συγγένειας, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι δεν πρέπει να τυγχάνουν εξαίρεσης από την παροχή, καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης, δικαιούνται και λαμβάνουν τα επιδόματα κυοφορίας-λοχείας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τη συμπληρωματική παροχή μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
 Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι η εξαίρεση από τη χορήγηση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας των εργαζόμενων μητέρων, που υπάγονται σε κλαδικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ευνοϊκότερες διατάξεις απ’ αυτές της ΕΓΣΣΕ 2004-2005 ως προς το θέμα του μειωμένου ωραρίου, πρέπει να επανεξεταστεί. Ο Συνήγορος έχει ήδη προτείνει, με πόρισμά του, την υποβολή σχετικού ερωτήματος από τη Διοίκηση στο αρμόδιο Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου να αναζητηθεί η ορθή ερμηνεία της διάταξης.
 Ο αποκλεισμός των εργαζόμενων μητέρων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα από τις ρυθμίσεις του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 αποτελεί μία εκ πρώτης όψεως μη δικαιολογημένη διαφοροποίηση εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Ο προβληματισμός αυτός εκτείνεται και στις περιπτώσεις εργαζόμενων μητέρων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ. Το θέμα θα μπορούσε πιθανώς να αντιμετωπιστεί με αναλογική εφαρμογή του ανωτέρω νόμου.
 Ο Συνήγορος προτείνει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τον τρόπο ασφάλισης στον κλάδο ασθένειας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ μητέρων, οι οποίες κάνουν χρήση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και σήμερα αποκλείονται από τις παροχές του κλάδου αυτού. Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει θετικά ότι το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε μέσα στο 2010, αναφορικά με τον κλάδο ασθένειας, από τον ΟΑΕΔ.

Το χθες και το σήμερα του Προσφυγικού Συνοικισμού του Δήμου Θηβαίων


Στη συμβολή του Παλαιού και Νέου Συνοικισμού της πόλης, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, βρέθηκε τμήμα του θεάτρου του Σύλλα, το οποίο λέγεται ότι ανήγειρε ο ίδιος, από το υλικό του θεάτρου του Διονύσου που ο ίδιος προηγουμένως είχε καταστρέψει. Τα ειδώλια του θεάτρου είχαν προ πολλού κλαπεί καθώς στη Θήβα υπήρχε έλλειψη πέτρας.
Η σημερινή βέβαια εικόνα του Προσφυγικού Συνοικισμού δεν συμβαδίζει ούτε στο ελάχιστο με την ιστορία των προσφύγων και την κουλτούρα τους.
Οι τριακόσιες κατοικίες του Π.Π.Σ. συμπλήρωσαν 80 χρόνια ζωής. Έχουν πλέον πάψει να συντηρούνται, η πλειοψηφία τους εγκαταλείφθηκε από τους ενοίκους τους, καθώς ακόμη και όσα σπίτια αναπλάστηκαν, αποδείχθηκε ότι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις σύγχρονες απαιτήσεις για πολιτισμένη στέγαση και διαβίωση οικογενειών.
Γεγονός είναι ότι κτίσθηκαν πολλά αυθαίρετα παραπήγματα μετά το 1955. ΄Οσο κάλυπταν τις στοιχειώδεις στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών των προσφύγων, η πολιτεία έκλεινε τα μάτια της στην αυθαίρετη ανέγερσή τους. Σήμερα όμως ενοικιάζονται στους μετανάστες χωρίς τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών να στοιβάζουν με «κεφαλιάτικο» ενοίκιο τους μετανάστες στις ιδιοκτησίες τους αδιαφορώντας για την έλλειψη συνθηκών υγιεινής και για τα προβλήματα που δημιουργούν στην περιοχή.
Αυτές οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης είχαν σαν αποτέλεσμα πέρα από την υποβάθμιση του Προσφυγικού Συνοικισμού που φέρει την δική του ιστορία, την αύξηση της εγκληματικότητας στην τριγύρω περιοχή καθώς και την παραβίαση των κανόνων δημόσιας υγιεινής. Η εικόνα των τρωκτικών και των κάθε λογής ακαθαρσιών στις γειτονιές του συνοικισμού είναι πλέον συχνό – δυστυχώς – φαινόμενο.
Είναι πιστεύω περιττό να αναφέρω τους κινδύνους μολυσματικών ασθενειών που δε θα πλήξουν μόνο τους μετανάστες…
Έγιναν κατά καιρούς κάποιες προσπάθειες από τον δήμο της Θήβας για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αλλά δεν απέδωσαν ιδιαίτερα μέχρι σήμερα. Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με πολλές παραμέτρους, πολιτιστικές, ανθρωπιστικές, μεταναστευτικές πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά με την συνεργασία πολλών φορέων και φυσικά με την συμβολή και της κεντρικής διοίκησης.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο να εγκαταλείψουν οι μετανάστες την περιοχή αλλά να γίνει στην συνέχεια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικιστικής ανάπλασης του Παλαιού Προσφυγικού Συνοικισμού, που είναι ένας από τους ελάχιστους που διασώθηκαν στην χώρα μας ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και μνήμης της ιστορίας των Μικρασιατών της Θήβας και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής.
Κοινή απαίτηση όλων των κατοίκων της Θήβας είναι οι αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν αυτό το μείζον ζήτημα με περισσότερη ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τo πρόβλημα των αγροτικών προϊόντων ΒΟΙΩΤΙΑΣ – ΕΥΒΟΙΑΣ


Αγαπητοί Κύριοι /ες,
Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, λόγω εφαρμογής των περιοριστικών όρων του μνημονίου, οι αγρότες των συγκεκριμένων Περιοχών της Περιφέρειας μας,
• δίπλα στα προβλήματα λιτότητας και κάθετης πτώσης του βιοτικού τους επιπέδου που βιώνουν,
• παράλληλα με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση της δραστηριότητάς τους (συνθήκες γεωργικής πράξης, μόνιμη αύξηση του κόστους εισροών, ανυπαρξία υγιών δομών εμπορί-ας των προϊόντων , ανασφάλεια επαγγέλματος)
• τελευταία, βρίσκονται αντιμέτωποι και με το άκρως σοβαρό πρόβλημα της δυσφήμησης των παρα-γόμενων προϊόντων τους .
Πιο συγκεκριμένα. Με επίκεντρο το πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης των υπόγειων νερών από το εξασθενές χρώμιο, έχει ξεκινήσει μια ατέλειωτη παραφιλολογία για την ποιότητα και ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων, που παράγονται ιδιαίτερα στις περιοχές Ασωπός και Χαιρώνεια Βοιωτίας, κα-θώς και Ψαχνά Ευβοίας, που επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, δυ-σφημεί τους παραγωγούς, και κτυπά το αγροτικό εισόδημα, χωρίς οι ίδιοι οι αγρότες να έχουν το πα-ραμικρό μερίδιο ευθύνης. Οι φήμες αυτές έχουν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση :
• στους καταναλωτές των λαϊκών αγορών και σούπερ μάρκετ που ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους,
• στους εμπόρους διακίνησης αγροτικών προϊόντων που αρνούνται να εμπορεύονται προϊόντα για τα οποία εκτιμούν πως θα έχουν το ρίσκο οικονομικής ζημίας
• στους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται καθημερινά σε επαφή με το εν δυνάμει πρόβλημα
• στην ίδια την φήμη των αγροτικών προϊόντων και στην αναπτυξιακή προοπτική περιοχών που στη-ρίζουν την οικονομία τους στον Α! γενή τομέα.
Η όλη συζήτηση διεξάγεται εν μέσω φημών, με αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις, που θίγουν τελικά την ίδια την επιστημονική φερεγγυότητα, και χωρίς κάποιος επίσημος κρατικός φορέας υπεύθυ-να και τελεσίδικα να αναλαμβάνει την ευθύνη για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Έτσι ενώ επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του Παν/μιου Αθηνών κ. Λιανού και μελέτη του Ερ-γαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κιρκίλης – Πασσιάς - Μηνιάδου / Μειμά-ρογλου – Θωμαίδης –Ζαμπετάκης ) στα Οινόφυτα αναδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα, αντίθετα, το Πε-ριφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας με αναλύσεις του (Δελτίο Τύπου 11-2-2011) αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωργι-κό Πανεπιστήμιο Αθηνών με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ (4-3-2011) εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η νέα Περιφερειακή Οργάνωση αναλαμβάνει σοβαρή ευθύνη, (ιδιαί-τερα αν ληφθεί υπόψη ότι σε λίγο ξεκινά η ανοιξιάτικη σαιζόν σποράς - καλλιέργειας), και καθίσταται κρίσιμο το θέμα του προγραμματισμού των καλλιεργειών για τους αγρότες μας, στο να αναλάβει άμε-σα δράση και να ξεκαθαρίσει εντός 2 μηνών το αν υπάρχει ή όχι πραγματικό πρόβλημα, και ανάλογα να σχεδιάσει τις επόμενες ενέργειές της.
Προς τούτο το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει:
Την συγκρότηση δια-παραταξιακής Επιτροπής με την συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων Πε-ριφερειακών Διευθύνσεων και των Τμημάτων των αντίστοιχων Περιφερειακών ενοτήτων, ειδικών επι-στημόνων εμπειρογνωμόνων (αξιοποιώντας την παρουσία και τα πορίσματα του εν εξελίξει προγράμ-ματος LIFE στην Βοιωτία), εκπροσώπων των αγροτών και των Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, υπό την ευθύνη του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη.
Η επιτροπή αυτή θα συντάξει και εφαρμόσει επιχειρησιακό σχέδιο για συγκεκριμένες επιλεγμένες - χαρακτηριζόμενες ως «ύποπτες» περιοχές- και θα προχωρήσει, εντός ενός μηνός, σε αναλύσεις δειγμάτων πολλαπλής προέλευσης γεωγραφικά, σημειολογικά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας των αγροτικών προϊόντων, όπως και σε αξιολόγηση των ευρημάτων.
Σε περίπτωση ανησυχητικών και πραγματικά επικίνδυνων ευρημάτων, θα επεξεργασθεί σχέδιο ενη-μέρωσης και ιχνηλασιμότητας, απομόνωσης των προσβεβλημένων περιοχών, επιχειρησιακό σχέδιο ενίσχυσης των θιγόμενων αγροτών και προετοιμασίας τους για αλλαγή επαγγελματικού προσανατολι-σμού, όπως και σχέδιο απορρύπανσης των προσβεβλημένων περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση επεξεργάζεται και εφαρμόζει σχέδιο προβολής και προώθησης των «καθαρών» γεωργικών προϊόντων με ενίσχυση της φήμης τους και των τοποθεσιών προέλευσής τους.
Τονίζουμε το χρήσιμο, επίκαιρο και αναγκαίο του πράγματος το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει άμεσες αποφάσεις και όχι να παραπέμψει το θέμα στο μέλλον.

Το χρονικό των διασκέψεων για την κλιματική αλλαγή από το Κιότο του 1997 μέχρι το Κανκούν του 2010


Επτά μήνες αργότερα στην διάσκεψη του ΜΟΝΤΡΕΑΛ από 28/11-9/12/2005 πραγματοποιήθηκε ένα θετικό βήμα με την υπογραφή από 39 αναπτυγμένες χώρες που προχώρησαν σε συμφωνία όχι μόνο για την τήρηση του πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ, αλλά επεκτάθηκαν περισσότερο με αποφάσεις για περισσότερη περικοπή των αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και πέρα του 2012 που προβλεπόταν.
Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν αυτή τη φορά να συνυπογράψουν την συμφωνία μόνο ως προς το σκέλος αναγκαιότητας λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής, χωρίς όμως οι ίδιες να δεσμευτούν για περικοπές έκλυσης αερίων που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Παρόλα όμως αυτά τα αποτελέσματα της διάσκεψης δεν θεωρούνται ικανοποιητικά.
Τα περιθώρια λήψης μέτρων στενεύουν και οι κλιματικές αλλαγές που οφείλονται στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» καλπάζουν και οι επιπτώσεις τους είναι καταστροφικές για τον πλανήτη.
Δεν πρέπει να ακούγονται προτάσεις όπως αυτή των ΗΠΑ που επιμένουν στο δικαίωμα, να αγοράζουν τα περιθώρια εκπομπής από άλλες χώρες καθώς και να αφαιρούν από το συνολικό ποσό διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν την ποσότητα η οποία απορροφάται από τα δάση, τα αποκαλούμενα και «δεξαμενές διοξειδίου» και προπαντός δεν πρέπει να υιοθετηθούν.
Οι ΗΠΑ που παράγουν παγκοσμίως τους περισσότερους ρύπους που ευθύνονται για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» πρέπει άμεσα να υιοθετήσουν τις αρχές του πρωτοκόλλου του ΚΙΟΤΟ και να σταματήσουν να επικαλούνται ότι βλάπτεται η οικονομία τους από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των ρυπογόνων αερίων.
Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις παρακάτω δράσεις :
• Να δεσμευτούν για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), πολύ πέραν των στόχων του Κιότο.
• Να υιοθετήσουν εθνικές πολιτικές για την ουσιαστική μείωση των εκπομπών του (CO2) και των υπολοίπων αερίων του θερμοκηπίου.
• Να τερματίσουν την έρευνα για νέα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
• Να θέσουν χρονοδιάγραμμα για την διακοπή λειτουργίας των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και το σταδιακό τερματισμό της εξόρυξης άνθρακα.
• Να θέσουν φιλόδοξους και σαφείς στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κλπ) και να προωθήσουν μέτρα εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.
Θετικές ήταν οι δεσμεύσεις που πήραν στις Βρυξέλλες το Μάρτιο 2007 οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κώστας Καραμανλής, να μειώσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο ύψος τουλάχιστον του 20% μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε ποσοστό 20% της συνολικής ενέργειας. Ελπίζουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και θα κάνουν πράξη όσα συμφώνησαν για το καλό της Ευρώπης αλλά και του πλανήτη μας γενικότερα.
Η εκτίμηση της Διακυβερνητικής επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) - Παρίσι 2007, ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα 50 τελευταία χρόνια πρέπει να αποδοθεί κατά 90% σε ανθρώπινες δραστηριότητες, βρίσκει σύμφωνους πλέον τους περισσότερους επιστήμονες στον κόσμο.
Η IPCC έχει διαπιστώσει πολύ μεγάλες και σημαντικές κλιματικές αλλαγές όπως :
• Τήξη του μονίμως παγωμένου εδάφους,
• Μακριότερες περιόδους ανάπτυξης των φυτών σε ορισμένες ζώνες,
• Εξαφάνιση ορισμένων φυτικών και ζωικών ειδών,
• Άνθιση δέντρων και ωοτοκία πουλιών νωρίτερα του φυσιολογικού.
• Η ένταση των τροπικών καταιγίδων είναι πιθανόν να αυξηθεί. Το εύρημα αυτό δεν υπήρχε την προηγούμενη έκθεση της IPCC.
• Οι αλλαγές αυτές όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που αναμένονται τον 21ο Αιώνα. Τον 20ο αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν κατά 0,6 0C κατά μέσο όρο στο πλανήτη. Τον 21ο αιώνα έως το2095, η IPCC προβλέπει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα φτάσει τους 1,1 - 6,4 0C σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 1980-1999 (οι υψηλότεροι ρυθμοί των τελευταίων 10.000 χρόνων) και η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει έως και 80 cm.
Η τελευταία έκθεση της επιτροπής που συντάχθηκε στη σύνοδο του Παρισιού 2/2/2007 επιβεβαίωσε την προηγούμενη έκθεση που συντάχθηκε από 426 επιστήμονες και ελέγχθηκε από 440 ειδικούς, που προέβλεπε:
• επέκταση της ερήμου και μείωση της αγροτικής παραγωγής στην Αφρική με μαζικές μετακινήσεις Αφρικανών λόγω λειψυδρίας (περιβαλλοντικοί μετανάστες),
• πλημμύρες και ξηρασίες στη Λατινική Αμερική,
• λειψυδρία στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπου θα επηρεαστούν 2,8 δις άνθρωποι,
• διάβρωση των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών,
• η Ευρώπη θα υποφέρει από εκτεταμένες πλημμύρες – καύσωνες και απρόσμενο ψύχος που θα πλήξουν πολλά παραδοσιακά θέρετρα,
• εξάπλωση της ελονοσίας στην Αφρική και Αμερική,
και επιπλέον η επιτροπή κατάθεσε νέα ευρήματα όπως,
• ενδεχόμενη εξαφάνιση των ανώτερων στρωμάτων πάγων της Γροιλανδίας, αν η υπερθέρμανση διατηρηθεί τα επόμενα 1000 χρόνια που θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 6 – 7 μέτρα,
• αύξηση της λεγόμενης «κλιματικής ευαισθησίας» δηλαδή του τρόπου με τον οποίο το κλίμα θα αντιδράσει στο διπλασιασμό της συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Για την Ευρώπη
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη - τα ευρήματα της 4ης έκθεσης αξιολόγησης της διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή – IPCC.
• Το κύμα καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη είχε σηµαντικές επιπτώσεις στα φυσικά συστήματα και την κοινωνία (καταγράφηκαν επιπλέον 35000 θάνατοι). Η περίοδος του 2003 µε το κύμα καύσωνα αποτελεί το θερμότερο καλοκαίρι από το 1500. Αντίστοιχα θερμά καλοκαίρια µε αυτό του 2003 μπορεί να συμβαίνουν τουλάχιστον κάθε δεύτερο χρόνο µμέχρι το 2080 (σύμφωνα µε το σενάριο Α2). Η πιθανότητα κατά τη διάρκεια του αιώνα, τα κύματα καύσωνα να είναι πιο συχνά και πιο έντονα είναι πάνω από 90%. Οι θάνατοι που σχετίζονται µε τη ζέστη προβλέπεται - µε µμεγάλη πιθανότητα - να αυξηθούν ενώ αντίθετα, οι θάνατοι που σχετίζονται µε το κρύο προβλέπεται να μειωθούν, λόγω πιο ήπιων χειμώνων.
• Οι αυξητικές τάσεις της θερμοκρασίας και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει την κρυόσφαιρα (π.χ. υποχώρηση των παγετώνων και της έκτασης του µόνιµα παγωμένου εδάφους -permafrost), τα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και αυτά που βρίσκονται υπό καθεστώς διαχείρισης (π.χ. παράταση στην περίοδο ανάπτυξης, αλλαγές στα είδη) .
• Η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις πιέσεις στους υδάτινους πόρους, κυρίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
• Πληµµύρες: η µέση ετήσια απορροή προβλέπεται να αυξηθεί στη Βόρεια Ευρώπη (βόρεια από τον 47° παράλληλο) και να µμειωθεί στη Νότια Ευρώπη (νότια από τον 47°παράλληλο).
• Με μεγάλη πιθανότητα, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι η κάλυψη µε νερό περιοχών που οι φώκιες χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή και ανάπαυση. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού θα µπορούσε επίσης να προκαλέσει µεγάλης κλίµακας θνησιµότητα σε φώκιες της Ευρώπης, εξαιτίας ασθενειών. Οι φώκιες, των οποίων η αναπαραγωγή εξαρτάται από την ύπαρξη πάγων, πιθανότατα θα υποστούν σηµαντικές απώλειες στα ενδιαιτήµατά τους.
• Νέα στοιχεία που προκύπτουν συνεχώς δείχνουν αλλαγές στην κατανοµή φορέων µολυσµατικών ασθενειών (π.χ. τσιµπούρια, κουνούπια κτλ).
• Έχει παρατηρηθεί πρόωρη έναρξη και αύξηση της εποχιακής παραγωγής της γύρης που προκαλεί αλλεργίες, σε µεσαία και υψηλά γεωγραφικά πλάτη στο Βόρειο ηµισφαίριο.
• Η µέγιστη απορροή των ποταµών την άνοιξη παρατηρείται πλέον 1 – 2 εβδοµάδες νωρίτερα τα τελευταία 65 χρόνια στην περιοχή της βόρειας Ευρασίας .
• Έχει παρατηρηθεί αύξηση στη θερµοκρασία των νερών στις λίµνες µεταξύ 0.1 και 1.5°C (τα τελευταία 40 χρόνια). Επίσης, τα τελευταία 100 χρόνια µειώνονται τα θρεπτικά συστατικά εξαιτίας της αυξηµένης διαστρωµάτωσης ή της µεγαλύτερης διάρκειας της περιόδου ανάπτυξης στις λίµνες και τα ποτάµια .
• Εξάπλωση προς τα βόρεια ή αλλαγές στη γεωγραφική κατανοµή πληθυσµών ψαριών (σαρδέλας, γαύρου, µπαρµπουνιού και λαυρακιού).
• Αύξηση της διάρκειας περιόδου ανάπτυξης της σοδειάς και των ηµερών που η θερµοκρασία είναι ευνοϊκή για ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση είναι ιδιαίτερα εµφανής στις εύκρατες περιοχές της Ευρασίας και συνδέεται µε την πρόωρη εξαφάνιση του τελευταίου ανοιξιάτικου παγετού και την καθυστέρηση εµφάνισης του φθινοπωρινού παγετού.
• Η βλάστηση σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη έχει αυξηθεί κατά 12% περίπου στην Ευρασία από το 1981 µέχρι το 1999 (λόγω της αύξησης των συγκεντρώσεων CO2 στην ατµόσφαιρα, της αύξησης της θερµοκρασίας, της εναπόθεση οργανικού αζώτου, και των αλλαγών στη διαχείριση). Οι επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής και η αύξηση των συγκεντρώσεων του CO2 στην ατµόσφαιρα αναµένεται να οδηγήσουν σε µικρή αύξηση στην αγροτική παραγωγικότητα στην Ευρώπη.
Για τη Μεσόγειο
Η κλιµατική αλλαγή στη λεκάνη της Μεσογείου – τα ευρήµατα της 4ης έκθεσης αξιολόγησης της ∆ιακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιµατική αλλαγή – IPCC.
• Οικοσυστήµατα της Μεσογείου: πιθανότατα εντάσσονται ανάµεσα στα οικοσυστήµατα που επηρεάζονται περισσότερο από τις παγκόσµιες µεταβολές: Με µια αύξηση της θερµοκρασίας πάνω από 2οC, οι ερηµικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις θα αυξηθούν είς βάρος των θαµνωδών εκτάσεων, ενώ τα µικτά φυλλοβόλα δέντρα θα εξαπλωθούν εις βάρος των αειθαλών κωνοφόρων.
• Οι ξηρές περιοχές είναι ιδιαίτερα εκτεθειµένες και θα υποφέρουν ιδιαίτερα από την µείωση των υδάτινων πόρων λόγω της κλιµατικής αλλαγής.
• Οι πιο ζεστές και ξηρές συνθήκες είναι µερικώς υπεύθυνες για την µειωµένη παραγωγικότητα των δασών και την αύξηση των πυρκαγιών. Η γεωργία και η δασοπονία έχουν δείξει την ευπάθειά τους στην πρόσφατες αυξητικές τάσεις των κυµάτων καύσωνα, των ξηρασιών και των πληµµυρών.
• Ως αποτέλεσµα των υψηλότερων θερµοκρασιών έχει παρατηρηθεί αλλαγές στις κοινότητες µακροφυκών .
• Σύµφωνα µε υπολογιστικά µοντέλα, ο ανεφοδιασµός των υπόγειων νερών µειώνεται δραµατικά (κατά περισσότερο από 70%) στη νότια άκρη της Μεσογείου.
• Οι περισσότερες περιοχές της Μεσογείου βιώνουν µια αύξηση στον αριθµό των εβδοµάδων που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές κατά 20-34%. Η αύξηση στη συχνότητα πυρκαγιών µετατρέπει τα δάση και τη µακία βλάστηση σε θαµνώδη βλάστηση, ενώ µε µια αύξηση της θερµοκρασίας κατά 2.6ο C θα προκληθεί µεγαλύτερη εξάπλωση εντόµων.
• Οι παράκτιοι υγρότοποι είναι ευαίσθητοι στην κλιµατική αλλαγή και στην µακροπρόθεσµη αλλαγή στη στάθµη της θάλασσας.
• Η αύξηση της θερµοκρασίας της θάλασσας µπορεί να προκαλέσει µεγάλης κλίµακας θνησιµότητα σε δελφίνια στη Μεσόγειο, λόγω ασθενειών.
Για την Ελλάδα,
• Μείωση των βροχοπτώσεων στην Ελλάδα της τάξης 30%-40% της μέσης βροχόπτωσης.
• Η Νότια Ελλάδα µπορεί να είναι µια από τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση, από χρόνο σε χρόνο, των εναλλαγών στο κλίµα τους καλοκαιρινούς µήνες. Αυτό σηµαίνει συχνότερη εµφάνιση κυµάτων καύσωνα και περιόδων ξηρασίας. Οι περίοδοι ξηρασίας στη Μεσόγειο θα ξεκινούν νωρίτερα µέσα στο χρόνο και θα διαρκούν περισσότερο .
• Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα θα επιµηκυνθεί και θα εξοµαλυνθεί έως το 2030. Λόγω της παρατεταµένης τουριστικής περιόδου, η τουριστική ζήτηση θα εξαπλωθεί σε χρόνο, καλύπτοντας όλες τις εποχές. Πιθανότατα θα µετριαστούν οι πιέσεις στη παροχή νερού και ενέργειας το καλοκαίρι, όµως δεν γνωρίζουµε ακόµα τι σηµαίνει η αύξηση της ζήτησης τις άλλες εποχές του χρόνου.
• Στην Ελλάδα οι τρεις ισχυροί καύσωνες του καλοκαιριού του 2007, αλλά και οι καταστροφικές και φονικές για δεκάδες ανθρώπους, φωτιές, έδειξαν ότι οι αλλαγές στο κλίμα είναι εδώ και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας.
• Εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς η περιοχή της Μεσογείου θα εμφανίζει όλο και περισσότερα επεισόδια καύσωνα.
• Οι ημέρες με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών θα πολλαπλασιαστούν και θα πλήττουν κυρίως τις ηπειρωτικές περιοχές. Στα νησιά, αντίθετα, θα αυξάνονται οι τροπικές νύχτες με τον υδράργυρο να δείχνει πάνω από 25 βαθμούς. Την ίδια στιγμή, το κλίμα θα γίνεται πολύ πιο ξηρό, καθώς η μέση βροχόπτωση μειώνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να φθάσουμε το 2100 σε πτώση 20% - 30% σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.
• Η βροχή, ωστόσο, δεν θα πέφτει ισοκατανεμημένη, αλλά σε ακραία, κυρίως, επεισόδια, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα -καταιγίδες, θύελλες κ.λπ.- θα είναι συχνότερα, πράγμα καθόλου ευεργετικό για τις καλλιέργειες.
• Η Αθήνα αναμένεται να αποκτήσει το κλίμα της Λευκωσίας. Η ελληνική πρωτεύουσα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η Κύπρος -σχεδόν έρημος, με μεγάλο πρόβλημα στα υδατικά αποθέματα και πολύ περισσότερη ζέστη από τη σημερινή Αθήνα.
• Η πιθανότητα ερημοποίησης είναι υπαρκτή για τη Νότια Ευρώπη. Ήδη η Βόρεια Αφρική αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα -σε ορισμένες περιοχές φτιάχνουν φράγματα για να προστατέψουν το έδαφος από τη μεταφορά άμμου.
• Παράλληλα λόγω του λιωσίματος των πάγων στους πόλους η στάθμη της Μεσογείου αναμένεται να ανέβει 20 - 60 εκ. έως το 2100. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν περιοχές με χαμηλό υψόμετρο όπως ο Αμβρακικός κόλπος, τα Δέλτα του Νέστου και του Έβρου, ενώ από πόλεις, περισσότερο απειλείται η Θεσσαλονίκη.
• Άνοδος της θαλάσσιας στάθμης σημαίνει επίσης υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, υποβάθμιση υδατικών πόρων κ.λπ.
• Οι συνέπειες αναμένεται να αγγίξουν και τον τουρισμό, καθώς θα υποβαθμιστούν παραλίες-σήμα κατατεθέν για το ελληνικό καλοκαίρι, ενώ ισχυροί και παρατεταμένοι καύσωνες θα αποτρέπουν τους Βορειοευρωπαίους από το να έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Ίσως ωφεληθεί ο τουρισμός μας άλλους μήνες, το Φθινόπωρο και την Άνοιξη.
Η περιπέτεια των συνδιασκέψεων για το κλίμα όμως συνεχίζεται:
Σε συμφωνία για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κλίμα με τελικό ορίζοντα το 2009 κατέληξε η συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Δεκέμβρη του 2007. Όμως η εν λόγω συμφωνία απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί φιλόδοξη.
Οι κυβερνήσεις σχεδόν 190 χωρών συναντήθηκαν στην πιο σπουδαία συνάντηση των τελευταίων ετών για το κλίμα, με σκοπό την δημιουργία μιας συνθήκης που θα προβλέπει την περικοπή των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 25-40% έως το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990). Τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς οι συνολικές παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται αισθητά πριν από το 2020 αν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα σενάρια.
Κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε λόγω της αδιαλλαξίας μερικών ισχυρών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία. Και ενώ οι διαπραγματεύσεις φαίνονταν ότι οδηγούνταν σε ναυάγιο, τελικά, μετά από θυελλώδεις και κοπιαστικές συζητήσεις, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αποφάσισε να συμμετέχει σε μια συμφωνία για την έναρξη των παγκόσμιων συνομιλιών. Το αντάλλαγμα, δυστυχώς, για αυτή την παραχώρηση ήταν η εξαγωγή ενός χαλαρού και σχετικά άτολμου κειμένου συμφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Μπαλί το 2007, η διεθνής κοινότητα:
• Αναγνωρίζει –τουλάχιστον στα λόγια - πως απαιτούνται σημαντικές μειώσεις στις εκπομπές και πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν κατάλληλες δεσμεύσεις και αντίστοιχες δράσεις οι αναπτυσσόμενες.
• Συμφώνησε να υπάρξουν κίνητρα και πόροι για τη μείωση της καταστροφής των δασών
• Καλεί σε επείγουσα συνεργασία για την εφαρμογή μέτρων στις φτωχότερες χώρες για την προστασία τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
• Ανακοινώνει ότι θα παράσχει κίνητρα για την μεταφορά καθαρής τεχνολογίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες
• Δεσμεύεται πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στην συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη το 2009.
Μέσα στα θετικά του 2007 για το κλίμα μπορεί να θεωρηθεί ότι:
Για πρώτη φορά το 2007, είχαμε και πράσινο Νόμπελ, καθώς η κορυφαία διάκριση απονεμήθηκε από κοινού σε 47 επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και στον τέως αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ για την παγκόσμια καμπάνια του για τις κλιματικές αλλαγές.
Μεταξύ των 47 επιστημόνων της IPCC που βραβεύτηκαν με το Νομπέλ και τέσσερις Έλληνες επιστήμονες. Ο Χρήστος Ζερεφός, ο Αλκιβιαδης Μπάης, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος και ο Σεβαστιανός Μοιρασγεντής αλλά και δώδεκα επιστήμονες ελληνικής καταγωγής που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα κατέληξαν και οι μαραθώνιες συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή μεταξύ των 11.000 εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών στη διεθνή συνδιάσκεψη στο Πόζναν της Πολωνίας το 2008.
Στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν της Πολωνίας, οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό κείμενο για τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009.
Οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκλιπαρούν τους ηγέτες του κόσμου να διαβάσουν τα πορίσματά τους, που επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα αντιστραφεί σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα και φιλόδοξα μέτρα. Γίνονται μάλιστα ακόμα πιο κατηγορηματικοί τονίζοντας ότι η μείωση των εκπομπών στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να είναι 25-40% έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Δυστυχώς, συνέβη το αντίθετο: Ρωσία, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία αρνήθηκαν να συμπεριλαμβάνεται στο τελικό κείμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προεδρεύων της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, Ιβο ντε Μπουρ, παραδέχθηκε ότι δεν ελπίζει σε μια οριστική συμφωνία στην επόμενη συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Κοπεγχάγη το 2009.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αδυναμία των ηγετών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, που, αντί να παλέψουν την οικονομική κρίση με θαρραλέα μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη, αποδυνάμωσαν τα μέτρα μείωσης των εκπομπών ρύπων της Ευρώπης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκτός του ότι επηρέασε αρνητικά τα πορίσματα στο Πόζναν, κατέληξε σε αποφάσεις οι οποίες, αν δεν μπλοκαριστούν από το Ευρωκοινοβούλιο, θα είναι ολέθριες για τις κλιματικές αλλαγές.
Ο ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου τονίζει:
«Οι οικονομικοί υπολογισμοί που γίνονται με τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές έπρεπε κανονικά να γίνονται και σε πιθανές προσεχείς αστάθειες του οικονομικού περιβάλλοντος. Πρέπει να συνυπολογισθούν στις οικονομικές επιπτώσεις και εκείνες που προέρχονται από τη συνέργεια φυσικών και ανθρωπογενών ακραίων φαινομένων. Αυτό δυστυχώς δεν συζητήθηκε καθόλου στο Πόζναν».
Στην Κοπεγχάγη ήταν στραμένα το 2009 τα βλέμματα όλου του πλανήτη, όπου το διάστημα 7-13 Δεκεμβρίου 2009 συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες από 193 χώρες-κράτη του ΟΗΕ προκειμένου να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία κατά των κλιματικών αλλαγών που θα συγκρατούσε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς C και ταυτόχρονα θα έδινε μια ελπίδα για αλλαγή των καταστροφικών πολιτικών σε βάρος του περιβάλλοντος. Για άλλη μια φορά όμως η πολυπόθητη συμφωνία των χωρών - κρατών δεν ήλθε ποτέ. Η Κοπεγχάγη διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών του πλανήτη και άλλη μια ευκαιρία για τη λήψη σοβαρών μέτρων για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών χάθηκε.
Η ευθύνη βέβαια της μη συμφωνίας δεν βαρύνει ισοδύναμα και τα 193 κράτη-χώρες του ΟΗΕ του συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη. Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης προέρχεται από τους μεγάλους ρυπαντές ΗΠΑ και ΚΙΝΑ που ευθύνονται για το 42% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και της Βραζιλίας, της Ν. Αφρικής και της Ινδίας ακόμη και της Δανίας που είχε την ευθύνη της συνδιάσκεψης με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την όλη υπόθεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συλλογικό επίπεδο η συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης ήταν μια αποτυχία πρώτα του ΟΗΕ και της Ε.Ε στη συνέχεια. Η Ελλάδα ήταν η ευχάριστη νότα στη συνδιάσκεψη όπου παρουσιάστηκε ένθερμη οπαδός μιας συμφωνίας που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση των εκπομπών προτείνοντας αύξηση του ποσοστού μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30% έως το 2020 αλλά η πρότασή της δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή.
Τον Απρίλιο του 2010 στην Βολιβία στη “Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή και τα Δικαιώματα της Μητέρας Γης” έλαμψαν με την απουσία τους πολιτικοί ηγέτες και αρχηγοί άλλων κρατών. Όμως η Συμφωνία που προέκυψε ήταν σημαντική και ενθαρρυντική με την προσδοκία να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία από τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Κανκούν του Μεξικού και να ψηφιστεί μια δίκαιη διεθνή συμφωνία που να προβλέπει τη δραστική μείωση των ρύπων:
- Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990.
- Στις αναπτυγμένες χώρες –που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής– κατά 40% μέχρι το 2020 και στο 0% μέχρι το 2050.
- Αλληλεγγύη και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες με την καταβολή 110 δισ. ευρώ από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.
- Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, κ.λ.π.).
Την 11/12/2010 στη16η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Κανκούν του Μεξικό, αποφασίστηκε, η προσπάθεια περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να απαντηθεί το ερώτημα «πόσο» και «πότε» θα πρέπει να γίνει η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Οι δυο μεγαλύτεροι ρυπαντές η Β. Αμερική και η Κίνα, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση των εκπομπών τους. Η Ιαπωνία, μάλιστα προσπάθησε να περιληφθεί η ατομική ενέργεια στον Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης, γεγονός που θα έδινε στις βιομηχανικές χώρες αυξημένα δικαιώματα εκπομπών ρύπων αν χρηματοδοτούσαν φτωχότερες χώρες στην εγκατάσταση πυρηνικών εργοστασίων. Το πυρηνικό λόμπι ετοιμάζει την αναθέρμανση της σχετικής οικονομίας. Ελπίζουμε ότι η καταστροφή που επιτελείται αυτή τη περίοδο στην Ιαπωνία θα τους αλλάξει τα σχέδια.
Όλα όμως δείχνουν ότι η αποτελεσματική προστασία του κλίματος δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τα μέσα της διπλωματίας του ΟΗΕ. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα εξακολουθήσει να παίζει τον ίδιο ρόλο που παίζει και στις άλλες συγκρούσεις.
Ο απολογισμός της διάσκεψης στο Μεξικό παραμένει θλιβερός. Άφησε αναπάντητο το βασικό ερώτημα: Σε ποιο βαθμό και μέχρι πότε θα μειώσουν τα κράτη τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όπως είναι γνωστό τα βιομηχανικά κράτη είχαν δεσμευτεί με το Πρωτόκολλο του Κιότο να μειώσουν, μέχρι το 2020, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25-40%. Ειδικοί επιστήμονες του κλίματος προειδοποιούν για αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής παραμένει άλυτο.
Οι ελπίδες μεταφέρονται τώρα στην επόμενη Διάσκεψη, στα τέλη του 2011, στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική, μέχρι τότε η φύση να βάλει το χέρι της και να μας προστατεύσει.
Φαίνεται τελικά ότι ο πόλεμος κατά των κλιματικών αλλαγών είναι μπροστά μας και ότι όσες μάχες και αν χάνονται οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητεύονται και να συνεχίζουν να πιέζουν τις κυβερνήσεις τους για ένα νέο Κιότο όπου όλες οι χώρες – κράτη του ΟΗΕ θα συμφωνήσουν για τη σωτηρία του Πλανήτη.
Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας εορτασμού της μετεωρολογίας οι επιστήμες της μετεωρολογίας και κλιματολογίας πρέπει όχι μόνο να καταγράφουν και να προβλέπουν, αλλά και να προτείνουν λύσεις περιορισμού των ακραίων καιρικών φαινομένων και των δραματικών κλιματικών αλλαγών που πλήττουν και θα πλήξουν σε σημαντικό βαθμό μελλοντικά τον πλανήτη.