Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Συνάντηση Θηβαίων με τον Υφυπουργό Υγείας

Ο Δήμαρχος Θηβαίων ζήτησε από τον Υφυπουργό να μεριμνήσει άμεσα «για να μπορέσει ο πληθυσμός της περιοχής να αισθάνεται ασφαλής» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Υφυπουργός έδωσε το λόγο εν συνεχεία σε όλους τους συμμετέχοντες και τους άκουσε με προσοχή. Ζήτησε μάλιστα να του διευκρινιστεί «τι εννοούν με τον όρο αναβάθμιση, τι ζητούν συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο οι πολίτες».
Σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκαν εκτενέστερα οι σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που έχουν σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία κάποιων τμημάτων καθώς και οι υπέρογκες προσπάθειες που καταβάλουν οι υπάρχοντες ιατροί.
Τονίστηκε δε η αναγκαιότητα για μονάδα αιμοδοσίας για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά και σωστά ανά πάσα ώρα και στιγμή το χειρουργικό τμήμα ή ενδεχομένως ένα ορθοπεδικό τμήμα, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Λιαρόπουλου, που έκανε τη μελέτη για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας εκ μέρους του υπουργείου και η οποία όταν δόθηκε στη δημοσιότητα προκάλεσε έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία καθώς πρότεινε μεταξύ άλλων το Νοσοκομείο της Θήβας να γίνει τραυματολογικό κέντρο.
Κατά γενική ομολογία το Νοσοκομείο της Θήβας σήμερα δεν παρέχει ουσιαστικά τη δευτεροβάθμια φροντίδα στους ασθενείς που το επισκέπτονται, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να γίνει αποτελεσματικό. Η ένσταση, υπογράμμισαν όλοι, δεν αφορά τη διοικητική συνένωση ούτε ένα νέο τμήμα που θα έρθει, αυτό που ζητούν είναι να ληφθούν σοβαρά οι ιδιαιτερότητες του νοσοκομείου λόγω γεωγραφικής θέσης και πληθυσμού που εξυπηρετείται από αυτό, με στόχο ένα αυτάρκες και λειτουργικό νοσοκομείο.

Από την πλευρά του ο κ. Υφυπουργός φάνηκε γνώστης όλων αυτών των στοιχείων που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη του Νοσοκομείου για αναβάθμιση, παραδέχτηκε ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και τη βιομηχανική περιοχή, τις φυλακές και τις εθνικές οδούς αλλά « δυστυχώς φάνηκε ότι είχε λάθος ξεκίνημα». Διευκρίνισε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος αντιλαμβάνονται και σέβονται ότι «το Νοσοκομείο της Θήβας αλλά και της Λιβαδειάς έχουν την δική τους λογική και φιλοσοφία και ότι η κοινωνία πρέπει να έχει συνέχεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο το λάθος που έγινε στο Νοσοκομείο της Θήβας, πρέπει να διορθωθεί. Είδα την αγωνία σας για την υπάρχουσα λειτουργία του. Πρέπει να του αποδώσουμε τα χαρακτηριστικά που του αρμόζουν. Πρέπει να γίνει χρήσιμο και αυτό είναι μέσα στις προθέσεις μας. Αυτό σημαίνει και αναβάθμιση, να κάνεις να λειτουργούν καλά αυτά που έχεις».
Σε ότι αφορά την πρόταση του καθηγητή κ. Λιαρόπουλου ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δεσμευτική για την ηγεσία του υπουργείου « στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμούμε ότι το να συνενωθούν όλα προς την περιοχή της Χαλκίδας δεν είναι πρακτικό και δεν το θέλουμε, αυτό μπορώ να σας το πω. Πάμε σε διοικητική συνένωση νοσοκομείων, ενδεχομένως και να υπάρξει σχέση με το Νοσοκομείο της Άμφισσας. Πολύ σύντομα θα δώσουμε για διαβούλευση 20 ημερών τη δική μας πρόταση και σας το λέω ειλικρινά όλες οι τεκμηριωμένες θέσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη απ’ όπου κι αν προέρχονται και μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχουμε την τελική πρόταση».

Ωστόσο, τόσο ο Δήμαρχος Θηβαίων όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αναμένοντας τόσο την προκαθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιουλίου όσο και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του υφυπουργού.

Το Mirage 2000 επέστρεψε στην Τανάγρα




Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Το καρδιακό κήρυγμα

Ότι γίνεται στην Παγκόσμια Κοινότητα. Το πώς μπορώ να μεταφέρω αυτό που βιώνουμε εκεί στην Αφρική χωρίς να είμαι Ιεραπόστολος. Απλός Απόστολος. Και αποσταλείς από την χάρι του Θεού που Εκείνος θέλησε κάποια στιγμή να είμαι σε μια χώρα που ούτε και το Πάσχα ακόμη δεν μπορείς να το βιώσεις ότι είναι Πάσχα. Και εκεί είναι το τραγικό να προσπαθεί κανείς να κάνει καταστάσεις νεκρές, να τις ανασταίνει μέσα του. Αυτό είναι το Θαύμα της Πίστης. Να μπορείς κάτι νεκρό να το διατηρείς ζωντανό μέσα στο είναι της ψυχής σου. Αυτό είναι το Θαύμα της Πίστης. Χωρίς αυτό πάλι να σημαίνει ότι η πίστις είναι νεκρολατρεία. Κάθε άλλο! Είναι πίστις στην Ανάσταση των πάντων. Στην Κοινή Ανάσταση. Αυτό ζούμε στην Αφρική. Και η Προσευχή επαναλαμβάνω είναι πορεία στην αγωνία του κόσμου. Σήμερα όλοι εσείς προσευχηθήκατε τόσο για τα προσωπικά προβλήματα που ο καθένας έχει και σίγουρα αντιμετωπίζει γιατί δεν υπάρχει σπίτι και πόρτα χωρίς πόνο και καημό αλλά και συγχρόνως προσευχηθήκατε για την ειρήνη του κόσμου. Και εμείς εδώ ευχηθήκαμε για την ειρήνη του κόσμου. Και ο Ιερέας κάθε Κυριακή σε όλα τα σημεία του ορίζοντος ειρηνεύει τον κόσμο.«Ειρήνη πάσι». Αυτό το «πάσι» σημαίνει ότι ο Ιερέας εκείνη την ώρα ωσάν κάρβουνο αναμμένο παρακαλεί τον Θεό να στείλει την ειρήνη Του σ’όλες τις γωνιές της γής και σ’όλες τις καρδιές των ανθρώπων.Σε κάθε περιοχή και σε κάθε γωνιά καρδιάς.Μεγάλη υπόθεση!Αυτό είναι Εκκλησία.Δεν είναι διαμαρτυρίες.Δεν είναι πανώ και πλακάτ.Δεν κατεβαίνει στους δρόμους η Εκκλησία. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τους αγανακτισμένους η με τους μη αγανακτισμένους.

Όποιος ζεί το Μυστήριο του Θεού δεν έχει ανάγκη από αυτούς τους ενημερωτές που άλλοτε προς τα πάνω άλλοτε προς τα κάτω κηρύττουν σε πτώχευση την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο, άλλοτε καταστροφολογούν, άλλοτε σκανδαλολογούν. Μην ξεχνάτε πριν λίγα χρόνια επικαιρότητα μεγάλη είχαν τα σκάνδαλα των Κληρικών, για να καλυφθούν άλλα σκάνδαλα! Αλλά είναι πάρα πολύ σκληρό να κάνει κανείς αναμόχλευση του πρόσφατου παρελθόντος για τα πρόσφατα πάθη που προσέθεσαν στην Ελληνική Κοινωνία κάποια οργανωμένα Κέντρα. Και πρέπει να φύγει κανείς χιλιόμετρα μακριά η να κατέβει εκεί που είμαστε εμείς, και όχι μόνο εκεί που είμαι εγώ προσωπικά, αλλά οπουδήποτε στους χώρους τους Αφρικάνικους για να δεί τον Αφρικανό στην Προσευχή του. Για να δεί τον Μουσουλμάνο στην Προσευχή του για να δει τους ανθρώπους που ζούμε να σου λένε : «ευλόγησέ μου το φαγητό Πάτερ».

Να ζείς με τους ανθρώπους που ζούν και τρώνε στο πεζοδρόμιο όχι σαν αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα μεσ’ στις σκηνές αλλά τρώνε στο πεζοδρόμιο κάθε μέρα και το πεζοδρόμιο να είναι κοινό τραπέζι αγάπης. Όλοι μαζί. Και να σου λένε: «κόπιασε και σύ». Τέτοια μηνύματα που νομίζω μόνο εσείς εδώ,έξω από την Αθήνα έχετε ακόμη πιο έντονα μηνύματα και μαζί με τον π.Ευάγγελο εδώ απ ότι κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ου ήλθα απ’ έξω από τον Ναό,ότι εδώ συντελείται κάποιο Θαύμα.Και το θαύμα της πίστης είναι να μετατρέπουμε κάθε φορά την πίστη σε αγάπη και την αγάπη σε πίστη. Όταν την κάνουμε λογοκρατία εν ονόματι της Δημοκρατίας τότε δεν ωφελούμε την πίστη. Η πίστις δεν έχει καμία σχέση με την λογοκρατία. Με το λόγο. Με τον ορθό λόγο.

Ότι πιστεύουμε μέσα στην Εκκλησία δεν είναι ούτε παρα-λόγον, λέει η Θεολογία,ούτε κατά-λόγον ,ούτε σύμφωνο με την λογική, αλλά είναι υπερ-λόγον και έννοιαν. Κάποτε κάποια Μοναχή προσηύχετο έντονα και ένας Γέροντας θέλησε να την πειράξει δοκιμάζοντας την στάση της, μια στάση διαρκούς προσευχής. Καθόταν επί σκίμποδος –ένα μικρό σκαμνάκι –και προσευχόταν κουβαριασμένη πάνω σ’αυτό και μιλούσε στον Θεό και πορευόταν στον Ουρανό με το πνεύμα και την ψυχή της. Και ο Γέροντας θέλησε να την δοκιμάσει λέγοντας της: «Τι κάθεσαι και κάνεις εδώ;» Και εκείνη του απαντά: «Δεν κάθομαι,λέει Γέροντα αλλά προχωρώ».

Η Προσευχή φαινομενικά μπορεί να φαίνεται παθητική, κουραστική στατική κατάσταση στην ουσία είναι ενέργεια και τρόπος ζωής. Είναι πορεία στην αγωνία του κόσμου. Η μεγαλύτερη προσφορά μας σήμερα άν την κάνουμε, στον βαθμό που την κάνουμε και στον βαθμό που την δέχεται ο Θεός μέσα από εμάς είναι, αυτή η Προσευχή που κάναμε σήμερα για την ειρήνη του κόσμου.«Ειρήνη τω κόσμω Σου δώρησαι». Αυτή είναι η προσφορά της Εκκλησίας προς τον ταραγμένο κόσμο. Σ’ ένα κόσμο που ζεί μέσα σε μια πολεμική ατμόσφαιρα. Όπως δίπλα από εμάς στην Τρίπολη της Λιβύης,όπως λίγο πιο κάτω στην Ιεμμένη,όπως πάνω η κάτω σε άλλα Αραβικά Κράτη,όπως στην Αίγυπτο και σε άλλες περιοχές που οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θα πεί Δημοκρατία.Τους την εισήγαγαν αυτή τη λέξη χωρίς να ξέρουν την ανάλυση της και την ουσία της. Στην ουσία οι άνθρωποι δεν διψούν για δημοκρατία διψούν για ελευθερία και αγάπη. Διψούν να πάψουν να μην φοβούνται, ιδιαίτερα οι λαοί αυτοί της Αφρικής, που ζούσαν και ζούν ακόμη κάτω από τον φόβο, είτε του λευκού δυνάστη που κάποτε είμασταν οι δυνάστες γι αυτούς, είτε του δυνάστη του ίδιου του εαυτού τους,που εκείνοι έβαλαν επάνω στις εξουσίες αυτές οι κάποιοι άλλοι τους οδήγησαν εκεί.Πολλές είναι οι γεωγραφικές και Πολιτικές ερμηνείες ατών των περιοχών. Εμείς κάνουμε εκεί το ελάχιστο.Το αυτονόητο.Το πιο μικρό.Το πιο λίγο. Που ίσως, να γίνεται πολύ όταν είναι καρδιακό. Προσφέρουμε αγάπη.Τίποτε άλλο δεν κάνουμε. Και αυτό είναι αυτονόητο. Αυτήν την αγάπη που πρέπει να έχουμε όλοι μεταξύ μας,ενωμένοι για να ξεπεράσουμε την κρίση που δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά είναι περισσότερο κρίση ενότητας και ταυτότητας ενός λαού, που ίσως κάπου σε κάποιες γωνιές της ψυχής του έπαψε να είναι υπερήφανος που είναι Έλληνας. Έπαψε να είναι υπερήφανος που είναι Χριστιανός.

Κάτω εκεί στην Αφρική αν ρωτήσετε κάποιον και του πείτε τι είσαι θα σου πεί:«Είμαι Αιγύπτιος Δόξα τω Θεώ.Είμαι ,έτσι ομολογούν Μουσουλμάνος.Δόξα τω Θεώ».Δοξάζουν τον Θεό γι’αυτό που είναι.Και για μας είναι τεράστια η απόσταση μεταξύ του Χριστιανού και του Μουσουλμάνου. Χιλιόμετρα μακριά απέχουν οι ψυχές και εμείς προσπαθούμε αυτό το θαύμα της απόστασης των ψυχών να το κάνουμε αγάπη. Είναι πολύ δύσκολο. Τεράστια δύσκολο. Τραγικά δύσκολο. Η αγάπη είναι μια κατάσταση ψυχής που δεν φωλιάζει στην ψυχή μας μέσα από κηρύγματα η διαβάζοντας μόνο ευσεβή βιβλία.

Τον Μέγα Αντώνιο όταν τον ρώτησαν τι είναι αγάπη, Εκείνος είπε ότι αγάπη είναι να δεις έναν τυφλό και να μην του δώσεις απλώς ελεημοσύνη(η ελεημοσύνη είναι υποκατάστατο της αγάπης, η ελεημοσύνη είναι εισαγωγή στην περιοχή της) αλλά να δεις ένα τυφλό κι’αν είναι δυνατό να πάρεις τα μάτια του και να του δώσεις τα δικά σου. Και να δεις έναν λεπρό λέει ο Αντώνιος κι αν είναι δυνατό να πάρεις το σώμα του και να του δώσεις το δικό σου. Αντιλαμβάνεσθε πόσο απέχουμε χιλιόμετρα και μίλια μακριά από αυτήν την κατάσταση της ψυχής που λέγεται αγάπη. Απλώς φιλολογούμε,Θεολογούμε, κηρυγματολογούμε οι Ιεροκήρυκες και στην συνέχεια παραμένουμε μέσα στο κέλυφος του δικού μας εγώ. Δεν υπάρχει το εμείς, εγώ και κανείς άλλος πλην εγώ.(…)!

Καταλήγοντας ο Σεβ.Χαρτούμ ευχαρίστησε τον Σεβ.Ποιμεναρχη μας κ.ΓΕΩΡΓΙΟ που όπως είπε: «Με πολλή αγάπη κάθε φορά μου δίνει την Άδεια του και την Ευλογία Του να έρχομαι ανάμεσα στο δικό του Ποίμνιο να το ευλογώ και’ γω και να κηρύττω αυτό που μπορώ να κηρύξω μέσα από την καρδιά μου» καθώς και την Ενορία μας που τον προσκάλεσε.

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Α. ΚΡΙΤΗΡΙΑ - ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ
1) Συνολική υπηρεσία μία (1) για κάθε έτος υπηρεσίας
2) Συνυπηρέτηση δέκα (10)
3) Εντοπιότητα τέσσερις (4)
4) Οικογενειακοί λόγοι έγγαμοι εκπαιδευτικοί
ή διαζευγμένοι ή σε διάσταση γονείς εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει ανατεθεί νόμιμα η επιμέλεια άγαμων ανήλικων ή σπουδαζόντων παιδιών (φυσικών, θετών ή αναγνωρισμένων).
τέσσερις (4)
σε χηρεία τέσσερις (4)
σε χηρεία με ανήλικο τέκνο έξι (6)
με μονογονεϊκή οικογένεια έξι (6)
πρώτο παιδί πέντε (5)
δεύτερο έξι (6)
τρίτο οκτώ (8)
για κάθε ένα από τα υπόλοιπα παιδιά δέκα (10)
5) Σοβαροί λόγοι υγείας
α. των ίδιων των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των συζύγων τους
για ποσοστό αναπηρίας 50-66% μονάδες 5
για ποσοστό 67-79% και μονάδες 20
για ποσοστό 80% και άνω μονάδες 30

β. των γονέων τους που είναι δημότες από διετίας και διαμένουν σε δήμο της περιοχής όπου ζητείται η απόσπαση
για ποσοστό αναπηρίας 50-66% μονάδα 1 και
για ποσοστό 67% και άνω μονάδες 3

γ. αδελφών τους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλειά τους μονάδες 5
δ) η θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση μονάδες 3
ε) Οι σπουδές του εκπαιδευτικού (μεταπτυχιακές ή για απόκτηση άλλου τίτλου) σε σχολή που εδρεύει σε διαφορετική περιοχή από αυτήν όπου ανήκει οργανικά. μονάδες 2

Β. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
α) Οι ανήκοντες σε ειδική κατηγορία μετάθεσης
β) Οι σύζυγοι στρατιωτικών Ενόπλων Δυνάμεων
γ) Οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων
δ) Οι σύζυγοι δικαστικών λειτουργών

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τρίτη 28 Ιούνη 10:30 πμ στον πεζόδρομο της Θήβας

ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ –ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΧΑΜΕΝΟ
Η κρίση είναι βαθιά και οξύνεται παραπέρα. Δεν είναι αποτέλεσμα κλεφτών και κακών διαχειριστών, δεν είναι κρίση χρέους. Αυτά είναι τα συμπτώματα δεν είναι η ασθένεια. Είναι κρίση υπέρ-συσσώρευσης κεφαλαίων και υπερπαραγωγής. Είναι κρίση του καπιταλισμού. Είναι κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες. Για αυτό και η επίθεση στα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα δεν έχει τέλος.

Η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής έρχεται όλο και πιο πολύ σε σύγκρουση με τις λαϊκές ανάγκες. Συσσωρεύει τεράστια κεφάλαια που δυσκολεύονται να επενδυθούν και να αποδώσουν, παράγει τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων που δεν μπορούν να πουληθούν παρά το ότι οι λαϊκές ανάγκες δεν καλύπτονται.

Η διέξοδος από αυτήν προς όφελος του κεφαλαίου προϋποθέτει καταστροφή των περισσευμάτων, τσάκισμα των εργατικών καταχτήσεων και δικαιωμάτων, φτήνεμα της εργατικής δύναμης στο κατώτερο δυνατό σημείο, άγρια εκμετάλλευση και μαζική ανεργία.

Άλλη όμως είναι η διέξοδος υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Προϋποθέτει αλλαγή συσχετισμών, εργατική εξουσία, λαϊκή οικονομία.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να πετάξουν από τα χεριά τους τις ξένες σημαίες και να απορρίψουν τα πλαστά διλήμματα. Το χρέος δε δημιουργήθηκε από και για την ευημερία του λαού. Το έλλειμμα στα δημοσία ταμεία και στις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών είναι τα τεραστία κέρδη στα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών. Επιδιώκουν να ανακόψουν, να παρεμποδίσουν θετικές διεργασίες που γίνονται στο λαό

Ο ΛΑΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕ ΧΡΩΣΤΑ - ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ.

- Δεν παζαρεύουμε απλά την απόσυρση του μνημονίου. Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που γεννούν τα μνημόνια

- Δεν θέλουμε μόνο να φύγει το ΠΑΣΟΚ, να αλλάξει και πάλι ο διαχειριστής. Θέλουμε να τελειώνουμε με το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές τα συμφέροντα των οποίων διαχειρίζονται οι διάφοροι διαχειριστές

Όποιοι και να είναι οι διαχειριστές του καπιταλισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη ανθρωπινότερος δε γίνεται ο καπιταλισμός. Θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρος απέναντι στα λαϊκά στρώματα.

Να μην πέσουμε στη παγίδα των Δημοψηφισμάτων. Πρόκειται για αποπροσανατολισμό, καρικατούρα δήθεν «άμεσης δημοκρατίας». Στην ουσία επιδιώκουν την αντιδραστικοποίηση του συστήματος και το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής με τη συμμετοχή του λαού.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας και κυρίως για όσους με την ψήφο τους και τη στάση τους ενίσχυαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα κόμματα του ευρομονόδρομου.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ σε όλους και όλες που πίστεψαν και έδωσαν δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και στους μηχανισμούς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να κάνουν σήμερα το βήμα. Να συνταχθούμε στον κοινό αγώνα να ματαιώσουμε το γονάτισμα του λαού. Να χαράξουμε τη δική μας προοπτική.

- Πρέπει να μαζικοποιήσουμε, να συσπειρωθούμε στα συνδικάτα μας να τα μετατρέψουμε σε μετερίζια αγώνα, σε κάστρα αντίστασης απέναντι σε κάθε εργοδότη και συνολικά στους καπιταλιστές και το αστικό κράτος. Οργάνωση μαζικά όλων των εργαζομένων στα σωματεία. Βασικό μετερίζι οργάνωσης η συνέλευση των εργατοϋπαλλήλων στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο σωματείο.

- Ζωντανή καθημερινή δράση των εργατών μέσα από το σωματείο με λόγο και δράση μέσα από την συλλογική διαδικασία της γενικής συνέλευσης.

- Να πετάξουμε έξω από αυτά τους εργοδοτικούς, τους συμβιβασμένους, την εργατική αριστοκρατία που είναι σύμμαχος και δεξί χέρι του κεφαλαίου. Να αναδείξουμε στα συνδικάτα αγωνιστές τίμιους και αφοσιωμένους στα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

- Να αποδυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και όλα τα κόμματα διαχειριστές των συμφερόντων του κεφαλαίου και υπερασπιστές των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και μηχανισμών, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς υπέρ μας και σε βάρος τους.

- Στη δική τους προσπάθεια να ενωθούν όλοι μαζί για να περάσουν τα μέτρα, για να μας τα πάρουν όλα και για να μας γονατίσουν για 10ετιες, να χτίσουμε το δικό μας λαϊκό μέτωπο.

Το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας δε μπορεί να καθορίζεται από τη θέληση των εκμεταλλευτών μας. Να αποκτήσουμε δύναμη, να επιβάλλουμε τα δίκια μας.

ΜΕ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Να δυναμώσουμε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) δυναμώνοντας έτσι την κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων. Να δημιουργήσουμε παντού γερές βάσεις της συμμαχίας στον κλάδο, στη γειτονιά, με λαϊκές επιτροπές σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτή η ενότητα και αυτή η συμμαχία είναι ωφέλιμη για την εργατική τάξη και το λαό μας και όχι αυτή που προσπαθεί το κεφάλαιο και τα κόμματα του να χτίσουν δήθεν για να σώσει την Ελλάδα

Ένα τέτοιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και μια τέτοια λαϊκή συμμαχία

- μπορεί να παρεμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να ανατρέψει όλους τους αντεργατικούς, αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα .

- Να μην ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος και να μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο που έχει γίνει με τη δουλειά μας και τον λυμαίνονται μια χούφτα παραγωγικά παράσιτα, μια χούφτα μονοπώλια και κεφαλαιοκράτες.

- Να τσακίσει το καταπιεστικό και αντιλαϊκό αστικό κράτος και να φτιάξει το κράτος των εργατών .

Μπορούμε! Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28 ΙΟΥΝΗ 10:30 πμ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Επερώτηση Νίκου Στουπή προς τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά με θέμα την ανάληψη από 1-7-2011 της υλοποίησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2007-2013

Τέλος, όπως επισημαίνεται στο κείμενο της επερώτησης, «ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της Κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθεί τις επιταγές της τρόικα, λόγω της αγανάκτησης των πολιτών από την πολύχρονη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος που δεν σχεδίασε την ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, επιβάλλεται εγρήγορση από τον νέο θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα και επιτυχώς, τουλάχιστον αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, στις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου μας και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του».
Αναλυτικά η επερώτηση:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Περιφερειάρχη κ. Περγαντά
ΘΕΜΑ: Υλοποποίηση του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και άλλων αναπτυξιακών Προγραμμάτων


Κε Περιφερειάρχα,
Σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» στη δικαιοδοσία των αιρετών Περιφερειαρχών περιέρχεται από 1-7-2011, η διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ, επομένως και οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Άρχές των Περιφερειών. Επίσης στην αρμοδιότητα των αιρετών Περιφερειαρχών περιέρχονται από 1-7-2011 οι υπηρεσίες της πρώην Κρατικής Περιφέρειας, που λειτουργούν ως δικαιούχοι έργων του ΕΣΠΑ, οι οποίες μέχρι 30-6-2011 υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Όπως γνωρίζετε, από την αρχή η παράταξη «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο» έχει τοποθετηθεί αρνητικά για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, αλλά και για την καθυστέρηση με την οποία της ανατίθενται σημαντικές αρμοδιότητες που ασκούνται ακόμη από τη διορισμένη Γενική Γραμματέα.
Ένα από τα θέματα αυτά, είναι ο σχεδιασμός και η διαχείριση του ΕΣΠΑ, που ενώ μπορεί να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία ανάπτυξης της Περιφέρειας, παραμένει ακόμη στην εποπτεία της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει έναν προ «μνημονίου» σχεδιασμό που απέχει παρασάγγες από τις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας και των κατοίκων της.
Ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της Κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθεί τις επιταγές της τρόικα, λόγω της αγανάκτησης των πολιτών από την πολύχρονη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος που δεν σχεδίασε την ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών, επιβάλλεται εγρήγορση από τον νέο θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, ώστε να ανταποκριθούμε άμεσα και επιτυχώς, τουλάχιστον αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ, στις αναπτυξιακές ανάγκες του τόπου μας και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του.
• Επειδή μένουν λίγες μέρες μέχρι την μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών στην Αιρετή Περιφέρεια.
• Επειδή ως Περιφέρεια, αντιμετωπίζουμε σοβαρά αναπτυξιακά ελλείμματα και ανεπάρκεια υποδομών.
• Επειδή βρισκόμαστε ήδη προ πολλού στον στόχο 2, ενώ το πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας είναι εμπροσθοβαρές όσον αφορά τις απορροφήσεις
• Επειδή ειδικά στις παρούσες συνθήκες, με δεδομένη τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ αναδεικνύεται ως ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής και άρα δεν έχουμε ως αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση την πολυτέλεια αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να πάει χαμένο.
Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης για τα παρακάτω :
• Ποια είναι η απορροφητικότητα μέχρι σήμερα του Επιχειρησιακού Προγράμματος; Ποιος ο στόχος για το 2011 και πως σκοπεύετε να τον πετύχετε και με ποίο σχέδιο δράσης ;
• Δεδομένου ότι το ΠΕΠ Στερεάς είναι εμπροσθοβαρές πρόγραμμα τι μέτρα έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται να ληφθούν, έτσι ώστε να προβλεφθεί η απώλεια πόρων λόγω του κακού σχεδιασμού ή του κακού βαθμού ωρίμανσης έργων το προηγούμενο διάστημα?
• Τι πρωτοβουλίες έχετε πάρει, ώστε η Αιρετή Περιφέρεια να είναι έτοιμη από 1-7-2011 να αναλάβει την διαχείριση του ΕΣΠΑ;
• Θα υπάρξει επανασχεδιασμός (αναθεώρηση του ΠΕΠ) ? Ο σχεδιασμός των προτεραιοτήτων θα παραμείνει ο ίδιος ή θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υλοποίηση έργων που θα εγγυώνται την ανάπτυξη; Έχει γίνει διαβούλευση με τους βασικούς φορείς της Περιφέρειας (Δήμους, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια κ.ά.), έτσι ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα των αλλαγών που προτείνονται;
• Πόσα έργα-γέφυρες από το Γ' ΚΠΣ έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ και σε τι ποσό αντιστοιχούν;
• Ποιες είναι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις (προεντάξεις από το Γ' ΚΠΣ) που βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΠΕΠ 2007-2013;
• Πόσοι φορείς έχουν λάβει διαχειριστική επάρκεια, και τι σκοπεύετε να κάνετε με τους υπόλοιπους ώστε να μην δημιουργηθεί εκ τούτου έλλειψη απορροφητικότητας και συνεπώς περαιτέρω υστέρηση στην ανάπτυξη των περιοχών που θίγονται;
• Πώς προχωρά η υλοποίηση δράσεων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Περιφέρεια και πώς εξελίσσεται σε αυτό τον τομέα η συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση ;
• Τέλος, όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς είναι η χρονική στιγμή το ΠΕΠ να αξιολογηθεί ενδιάμεσα και να αναθεωρηθεί. Ανεξάρτητα από τον εμπειρογνώμονα που θα αξιολογήσει το ΠΕΠ, υπάρχει κάποια επιστημονική, κοινωνική και κυρίως πολιτική αξιολόγηση της πορείας του από την Περιφέρεια και σε ποιες κατευθύνσεις κατά την γνώμη σας πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα προγράμματα του ΠΕΠ Στερεάς ;
Τέλος όσον αφορά δύο παράλληλα γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας:
• Ποιες είναι οι νομικές δεσμεύσεις και οι απορροφήσεις στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ όπως το ΠΙΝΔΟΣ, το Εδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς και το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΠΑΝΦΩΚΙΣ. Η ένταξη έργων στα προγράμματα αυτά είχε αποφασιστεί πρίν δύο ή και τρία χρόνια. Που βρισκόμαστε σήμερα ? Μήπως χρειάζεται ο επανασχεδιασμός τους ?
• Ποιες οι διαδικασίες σχεδιασμού του Επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας ?

Ο ερωτών περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο
Νίκος Στουπής

Τα παραμύθια του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος

Η Ελλάδα δεν είναι μία φτωχή χώρα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, μέχρι κι τις αρχές της υποτιθέμενης κρίσης, ο πλούτος της χώρας μας συνεχώς μεγάλωνε, με αποτέλεσμα, με βάση την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα να παράγει ετησίως, ένα εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που την κάνει να κατέχει την αξιοζήλευτη 27η θέση, σε ένα κατάλογο 180 χωρών παγκοσμίως το 2009. Τα στοιχεία αυτά έχουν δημοσιευθεί επίσημα στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας και δεν έχουν αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα.
http://siteresources.wordbank.org/DATASTATISTICS/Resources/GDP.pdf
Υπάρχει όμως και ο άλλος πλούτος για τον οποίο κανείς πολιτικός δεν μας είχε μιλήσει και αναφερόμαστε στον ανεκμετάλλευτο ορυκτό της πλούτο της Ελλάδος, (έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο http://viotiarecords.blogspot.com/2010/04/blog-post_3869.html) για τον οποίο όπως απεδείχθη όλα τα πολιτικά κόμματα ήξεραν αλλά το κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό για να τον ξεπουλήσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στους τοκογλύφους δανειστές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

2. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ

- Εμπορικός στόλος
Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, διότι η Ελλάδα μέχρι το 2009 ήταν πρώτη στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο.
Το 2010 έγινε δεύτερη, κατέχοντας το 14,8% του συνόλου της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας. Όμως αν συνυπολογιστεί και ο στόλος άλλων, μικρότερων πλοιοκτητών, φτάνουμε στο 20% περίπου του παγκόσμιου στόλου. Έτσι εξηγείται η μεθοδευμένη κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από τη πρώτη ημέρα που ήλθε στη εξουσία το ΠΑΣΟΚ και έγινε κυβέρνηση. Η εντολή που πήρε από τους διεθνείς κερδοσκόπους τοκογλύφους ήταν η σκόπιμη παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού και η αποδυνάμωση της Εμπορικής μας Ναυτιλίας.
Ο υπό Ελληνική σημαία στόλος κατατάσσεται στην πέμπτη δύναμη στον κόσμο και ο πρώτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχοντας το 39,7% του συνόλου.

- Κατασκευαστικές εταιρείες
Είναι ένας ισχυρός και σύγχρονος κλάδος που δραστηριοποιείται με απόλυτη επιτυχία στο εξωτερικό. Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες κατασκευάζουν από διυλιστήρια στη Σαουδική Αραβία, αυτοκινητόδρομους στην Πολωνία, οικιστικά συγκροτήματα στην Ρωσία, κάθε λογής δημόσια και ιδιωτικά έργα σε όλη την έκταση των Βαλκανίων.

- Ελληνικές πολυεθνικές
Σήμερα, από την Ελλάδα ενεργούν ή είναι εγκαταστημένες 216 Ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες. Η «Ναυτεμπορική» δημοσίευσε πρόσφατα ένα μικρό κατάλογο στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι Τράπεζες και οι ναυτιλιακές εταιρείες.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1734560

- Υπεράκτιες off shore εταιρείες
Ένας ολόκληρος κόσμος ανεξέλεγκτων επιχειρήσεων, όπως φάνηκε πρόσφατα και από τα σκάνδαλα, που ήλθαν σκόπιμα αυτή την περίοδο στην δημοσιότητα για να παραπλανήσουν τους πολίτες από το ξεπούλημα της χώρας, δρούσε ασύδοτα με την ανοχή αλλά και την συγκάλυψη των κυβερνήσεων, προστατεύοντας τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητος από την φορολόγηση, ξεπλένοντας «βρόμικο» χρήμα από τομείς μαφιόζικης δραστηριότητος με ναρκωτικά, όπλα, trafficking, τυχερά παιγνίδια κ.α. στα οποία εμπλέκονται ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο.
Στην Ελλάδα εδρεύει η Ιντραλότ, η δεύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Όλα της τα τερματικά και άλλα σύγχρονα μηχανήματα, αλλά και το λογισμικό είναι Ελληνικής τεχνολογίας και παράγονται από την Ιντραλότ των 2.500 εργαζομένων.
Η 3E COCA COLA είναι η δεύτερη σε κύκλο εργασιών μετά την πρώτη στις ΗΠΑ Ελληνικής ιδιοκτησίας και με εργοστάσια σε πάνω από 30 χώρες, με πάνω από 30 εταιρείες σε χώρες με συνολικό πληθυσμό περίπου 500 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι Ελληνικές χαλυβουργίες παράγουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια τόνους χάλυβα το χρόνο, καλύπτοντας τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς αλλά και σημαντικότατες εξαγωγές στο εξωτερικό. Αναφέρω επιγραμματικά την Βιοχάλκο με 90 εταιρείες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και στις ΗΠΑ παράγοντας τσιμέντο από 7 εργοστάσια. Αλλά και επιχειρήσεις με ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες. Αναφέρω τον ΟΤΕ ο οποίος κατέχει πολλές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τηλεφωνίας σε όλα τα Βαλκάνια, τα Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. Πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ενεργειακού κλάδου, με την παρουσία της ΔΕΗ την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με κάθε μέσο το ξεπούλημά της, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, με τη συμμετοχή τους σε σημαντικά ενεργειακά δίκτυα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

3. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Στην Ελλάδα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σε πρόσφατη έρευνά του ο καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας Χ. Φράγκος, αποδεικνύει ότι, στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια η απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών συνεχώς αυξάνεται, καθώς οι πρώτοι είτε διατηρούν είτε αυξάνουν τα εισοδήματά τους, εν αντιθέσει με τους δεύτερους των οποίων τα εισοδήματα βαίνουν συνεχώς μειούμενα http://www.infospoudes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=196:panepistimiaki-erevna-gia-tin-anisokatanomi-eisodimatos-stin-ellada-pos-gineme-koinonia-ton-2-akron&catid=24615:ekpaidefsi&Itemid=1031
Το 20% του πλουσιότερου πληθυσμού της χώρας από το 43,5% (5,32 δις. δρχ.) του συνολικού εισοδήματος που κατείχε το 1960, έχει φτάσει να κατέχει το 48,77% του εισοδήματος το 2009 ή 43,38 δις.ευρώ. Έτσι, το 2006 η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ-27 μετά την Λετονία, δηλαδή 1 στους 5 κατοίκους στη χώρα μας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14% (δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ-15). Η σύγκριση του επιπέδου φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποκρύπτει τις τεράστιες διαφορές στο επίπεδο διαβίωσης όταν γίνεται με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας. Έτσι εάν υιοθετήσουμε τη γραμμή φτώχειας της Δανίας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί.

4. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

Προφανώς όχι.
Η παραγωγή πλούτου στη χώρα δεν γίνεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών μας, αλλά την παραγωγή κέρδους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μία σειρά από ανάγκες να μην καλύπτονται καθότι δεν παράγονται αρκετά προϊόντα για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες, ενώ θα μπορούσαν και έτσι να εμφανίζονται ελλείμματα τα οποία καλύπτονται με τις εισαγωγές.
Γιατί όμως δεν παράγονται αυτά τα προϊόντα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετα;
Γιατί, για παράδειγμα ενώ θα μπορούσαμε να παράγουμε κρέας, εντούτοις ξοδεύουμε σαν χώρα δισεκατομμύρια ετησίως για εισαγωγές.
Η απάντηση είναι και πάλι απλή. Γιατί η εισαγωγή κρέατος αποφέρει περισσότερα κέρδη!! Όπως η εισαγωγή παπουτσιών, ρούχων καλλυντικών κ.α. Από την στιγμή που ο εισαγωγές κρέατος μπορεί να κερδίσει και σε πολλές περιπτώσεις να κερδοσκοπήσει με την ανοχή της πολιτείας, γιατί να μπει στην διαδικασία να παράγει;

5. ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ

Από το 1997 μέχρι το 2007 η Ελλάδα είχε από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του ΑΕΠ κατά 44%. Με σταθερούς τους υπόλοιπους παράγοντες (κρατικά έσοδα, δαπάνες κλπ) έπρεπε να επέλθει σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως 0% ΑΕΠ (αφού αυτό ορίζεται πάντα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ). Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη λόγω της τεράστιας μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του κεφαλαίου και στη μεγάλη περιουσία, με τη φορολογία επί των αδιανέμητων κερδών να μειώνεται από 35% το 2004 (40-45% ήταν το 1981) σε 24% το 2009 και 20% σήμερα, και την εισαγωγή μιας πλειάδας φοροαπαλλαγών για τους πλουσίους. Επί παραδείγματι: Οι Έλληνες εφοπλιστές απολαμβάνουν 58 φοροαπαλλαγές, με τελικό αποτέλεσμα να πληρώνουν στο κράτος ετησίως μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 50 εκατομμυρίων που πληρώνουν οι μετανάστες με τα παράβολά τους.

Αυτή είναι η αλήθεια για την "φτωχή Ελλάδα", για την "Ελλάδα που δεν παράγει", για το ότι "είμαστε φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους", για το "καταναλώνουμε περισσότερα από ότι παράγουμε" και για το "μαζί τα φάγαμε".

Παντελής Γ. Φραγκούλης
Πολιτευτής Ν.Δ. Βοιωτίας

http://www.pantelisfragoulis.gr
http://www.pfrangoulis.gr
http://www.dimitriosypsilantis.gr
http://youtu.be/_gbu2hTqJKg

Συνάντηση πολλαπλών μηνυμάτων στην ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης!

«Ο ρυπαίνων πληρώνει» τόνισε ο κ. Σκιαδάς, διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας για το περιβάλλον, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι, όπου όλα φαίνεται να λειτουργούν με «ακρίβεια», αν κρίνει κανείς από την καθαρότητα του κόλπου, κυρίως όμως από την εγκατάσταση ενός τεράστιου αντιρρυπαντικού κοντέϊνερ δίπλα ακριβώς στην θάλασσα, το οποίο θα λειτουργήσει άμεσα σε περίπτωση «ατυχήματος».
«Είναι η μοναδική στην Βοιωτία χωροθετημένη περιοχή, προσφέρει σημαντικό έργο , εμείς ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα σε κάθε βαθμό , παράλληλα όμως επιζητούμε και πρέπει να τηρείται η χωροταξική και περιβαλλοντική νομιμότητα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Μουλκιώτης, ο οποίος λίγο νωρίτερα στον χαιρετισμό του είχε διαμηνύσει: «Για να είμαστε φίλοι, απαιτούμε την τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα», ζητώντας «γοργότερο τρόπο αποκατάστασης του περιβάλλοντος» (δενδροφύτευση κ.α).
«Βιώσιμη ανάπτυξη ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, να μιλήσουμε όμως για βιώσιμη συμβίωση της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων που είναι εδώ, αλλά και των επόμενων που θα έρθουν» επεσήμανε ο Λ. Καράντζαλης, Δ/νων Σύμβουλος της ΑΝΔΙΑ Στερεάς Ελλάδος, υπογραμμίζοντας: «Πέραν του ότι είναι η μόνη θεσμοθετημένη περιοχή στον νομό, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι και η μόνη που πραγματικά σέβεται σε όλες τις διαστάσεις το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, το ανθρώπινο δυναμικό και τις τοπικές κοινωνίες. Η εκδήλωση ήταν πολύ σημαντική, γιατί δείχνει την βούληση των επικεφαλής να συμβιώσουν αρμονικά με τις τοπικές κοινωνίες».
«Σημαντική και με πολλαπλούς στόχους», χαρακτήρισε την εκδήλωση και ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάου στον χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην άμεση ενημέρωση των πολιτών για τη λειτουργία, τους σκοπούς, τις δραστηριότητες αλλά και τις υποχρεώσεις μίας μεγάλης παραγωγικής εγκατάστασης, όπως είναι η ΒΙ.ΠΕ. ΘΙΣΒΗΣ, στην ανάπτυξη δεσμών με την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε τα οποιαδήποτε προβλήματα που ενδεχομένως έχουν εμφανισθεί ή στο μέλλον εμφανισθούν, να είναι δυνατό να επιλύονται μέσα από τον ειλικρινή και διάφανο διάλογο, στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων τόσο από μέρους των δημοτικών ή τοπικών συμβούλων, όσο και από κάθε πολίτη του Δήμου μας, για την παρουσία, τη λειτουργία αλλά και της προοπτικές της ΒΙ.ΠΕ. και στην άμεση πλέον κατάθεση των οποιονδήποτε παραπόνων, καταγγελιών ή προτάσεων προς τους άμεσα ιθύνοντες της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων.
«Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μία εγκατάσταση τέτοιας δυναμικότητος, δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μίας περιοχής όπως η δική μας, αλλά παράλληλα δημιουργεί και προϋποθέσεις ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» είπε, αναφερόμενος σε περιβαλλοντικές ισορροπίες και περιβαλλοντικές συνθήκες για την ασφαλή και ανενόχλητη διαβίωση της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Νικολάου επεσήμανε την ανάγκη συνάντησης στο άμεσο μέλλον, μεταξύ των εκπροσώπων της εταιρείας «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β Α.Ε.» και αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου μέσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων να εντοπιστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, προκειμένου να προγραμματιστούν τρόποι και ενέργειες που συμβάλλουν στην απαλλαγή της τοπικής κοινωνίας από περιβαλλοντικές και άλλες δυσμενείς γι’ αυτήν επιπτώσεις αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Την συμμετοχή των κατοίκων στην εκδήλωση, αλλά και των φορέων, επεσήμανε σε δηλώσεις της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης Σ. Κακαουνάκη, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την συμμετοχή στο Δ.Σ και τριών εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
«Αυτό μας βοηθά να ανταλλάσσουμε από κοντά τις απόψεις μας και από το ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε όλους, συλλέγουμε το τι θέλει η κοινωνία, προκειμένου να αποδίδουμε καλύτερα» τόνισε, απαντώντας και στο ερώτημα «αν όλα όσα ειπώθηκαν και ακουστήκαν στην εκδήλωση μπορούν να ικανοποιηθούν».
«Τα όσα είπαμε, μπορούμε να τα κάνουμε, γιατί δεν είμαστε θεωρητικοί αλλά άνθρωποι της πράξης» είπε η κ . Κακαουνάκη κι έτσι φαίνεται να είναι, αφού κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τοπικοί παράγοντες ζήτησαν την επανάληψη γεγονότων που έχουν να κάνουν είτε με επιχορηγήσεις συλλόγων , αθλητικών σωματείων και σχολείων, αλλά και με την ενίσχυση έργων.
Το ερωτηματολόγιο για το Πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της ΔΙΑ.Βι.ΠΕ Θίσβης, αναμένει 36 απαντήσεις , προκειμένου να γίνουν σαφείς οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, ώστε να καταβληθεί κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών, που θα καλύψουν ουσιαστικές ανάγκες του τόπου.

Κάλεσμα του Ε.Κ Θήβας για συμμετοχή στην 48ωρη απεργία

Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα , όχι μόνο βάζει την ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν δίνει καμία προοπτική για το μέλλον μας.
Τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας θα διαδέχονται το ένα το άλλο και θα οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και ολόκληρη την κοινωνία.
Σε σύντομο διάστημα θα έρθουν νέα μέτρα. Νέες περικοπές. Νέα συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας.
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ; Σβήνει η ΕΛΠΙΔΑ. Δεν υπάρχει ΟΡΑΜΑ. Χάνεται η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ Αν δεν υπάρξει διαρκής και σκληρή απάντηση ,απέναντι στις ακολουθούμενες καταστροφικές πολιτικές, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
Την κρίση που δημιούργησε το καπιταλιστικό σύστημα πάνε να την φορτώσουν στις πλάτες των οικονομικά αδύναμων . ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί λογιστικά. Τα έσοδα των 50 δις που προβλέπονται να συγκεντρωθούν από το ξεπούλημα της χώρας, δεν φτάνουν ούτε για τους τόκους λίγων ετών. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ; ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ; Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται λογιστικά. ΜΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΑ !
Η Κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος του τόπου επιβάλλεται να αντιδράσουν. Η ενδοτικότητα και υποχωρητικότητα είναι αδιέξοδη και καταστροφική. Και αν οι Κυβερνώντες του τόπου αδυνατούν να το καταλάβουν ,τότε η οργή και ο θυμός της κοινωνίας θα είναι αμείλικτος.
Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγηθούμε σε τέτοιες κοινωνικές εκρήξεις που η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και με ολέθριες επιπτώσεις για την χώρα. Είναι πλέον Μονόδρομος. Οι εργαζόμενοι και τα οικονομικά αδύναμα κοινωνικά στρώματα ,έχουν χάσει τόσα πολλά που τους έχουν απομείνει ελάχιστα. Δεν έχουν να χάσουν σχεδόν τίποτα ακόμη και δεν ελπίζουν σε τίποτα. Ο δρόμος που ακολουθεί η Κυβέρνηση και η Τρόικα είναι καταστροφικός, για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Το Ε.Κ.Θ ,συμμετέχοντας στην 48 ωρη απεργία ,ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ στις παρακάτω κινητοποιήσεις:
1. Την ΤΡΙΤΗ 28 του ΙΟΥΝΗ και ώρα 11οο πμ, συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της ΘΗΒΑΣ.
2. Την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 του ΙΟΥΝΗ θα γίνει κάθοδος στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουμε στο κεντρικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 7 το απόγευμα. Τα Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το ΚΤΕΛ Θήβας στις 3οο μμ με ενδιάμεσες στάσεις στο Σχηματάρι και Οινόφυτα .

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
ΥΠΟΘΗΚΕΥΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ.
ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ .

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

Επίσκεψη Δημάρχου Θηβαίων στη ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης

«Με χαρά βρισκόμαστε στην αποψινή ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το Δ.Σ. της «ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β.», όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να μας παρουσιάσει αναλυτικά τη δραστηριότητα της ΒΙ.ΠΕ., έτσι ώστε πλέον να γνωρίζουμε όλοι τη λειτουργία της.
Η συνάντηση αυτή είναι σημαντική, καθώς είναι δυνατό μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις να επιτευχθούν πολλαπλοί στόχοι, όπως:
Η άμεση ενημέρωση των πολιτών για τη λειτουργία, τους σκοπούς, τις δραστηριότητες αλλά και τις υποχρεώσεις μίας μεγάλης παραγωγικής εγκατάστασης, όπως η ΒΙ.ΠΕ. ΘΙΣΒΗΣ.
Η ανάπτυξη δεσμών με την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε τα οποιαδήποτε προβλήματα που ενδεχομένως έχουν εμφανισθεί ή στο μέλλον εμφανισθούν, να είναι δυνατό να επιλύονται μέσα από τον ειλικρινή και διάφανο διάλογο.
Η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων τόσο από μέρους των δημοτικών ή τοπικών συμβούλων, όσο και από κάθε πολίτη του Δήμου μας, για την παρουσία, τη λειτουργία αλλά και της προοπτικές της ΒΙ.ΠΕ.
Η άμεση πλέον κατάθεση των οποιονδήποτε παραπόνων, καταγγελιών ή προτάσεων προς τους άμεσα ιθύνοντες της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων.
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μία εγκατάσταση τέτοιας δυναμικότητος, δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα μίας περιοχής όπως η δική μας. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η ίδια η εγκατάσταση είναι δυνατό να δημιουργήσει και προϋποθέσεις ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή (θέσεις εργασίας, δημιουργία υποδομών κ.α).
Βεβαίως όλα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε μία ισορροπία κατ’ αρχάς με τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής όπως και με την ασφαλή και ανενόχλητη διαβίωση της τοπικής κοινωνίας.
Είναι γενικότερα μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας αλλά και για την περιοχή μας να ισορροπήσουμε μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής συνείδησης, ώστε να επιτύχουμε την πραγματική αειφόρο ανάπτυξη
».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Θηβαίων απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας τόνισε ότι « όλοι είμαστε υπέρ της ανάπτυξης, της βιομηχανίας, της συζήτησης και της συνεργασίας αλλά είμαστε και υπέρ της τοπικής κοινωνίας, την νομιμότητας, της διαφάνειας και αγαπάμε πολύ το περιβάλλον».

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ασφαλή για κατανάλωση τα αγροτικά προϊόντα της Θήβας

3. Οι βλάβες που προκαλούνται από τα ROS εκδηλώνονται ως μεταβολές των ιδιοτήτων και λειτουργιών των μεμβρανών, ως οξειδωτικές βλάβες πρωτεϊνών και λιπιδίων, ως μεταλλάξεις (οξειδωτικές βλάβες στο DNA), ως διάσπαση χρωστικών, ως μείωση στη φωτοσυνθετική και αναπνευστική ικανότητα των φυτών. Τέλος, μετά από αυτή τη γήρανση επέρχεται και νέκρωση.
4. Τα ορατά συμπτώματα τοξικότητας των φυτών σε εξασθενές χρώμιο και νικέλιο, είναι η περιορισμένη ανάπτυξή τους, το φτωχό ριζικό σύστημα, τα καβουριαστά και αποχρωματισμένα φύλλα, το στένεμα των φύλλων, η χλωρίωση κατά λωρίδες των φύλλων και σε μερικά φυτά, λόγω νέκρωσης ορισμένων βλαστικών περιοχών, κάνουν την εμφάνισή τους και καφεκόκκινες έως μοβ κηλίδες πάνω στα φύλλα. Τέτοια συμπτώματα δεν παρατηρήθηκαν ούτε στα φυτά τα οποία συλλέχθηκαν στο ύπαιθρο από το Δήμο Θήβας, ούτε και στα φυτά κάτω από το ελεγχόμενο υδροπονικό πείραμα το οποίο έγινε στο θερμοκήπιο. Αρα δεν υπάρχει καταπόνηση από βαρέα μέταλλα. Για να παρατηρηθεί σοβαρή υστέρηση ανάπτυξης στο κρεμμύδι και την πατάτα και σε μερικά να επέλθει και ο θάνατος θα πρέπει οι συγκεντρώσεις του εδάφους, να ξεπερνούν τα 7.000 ppm.
5. Από την ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι η συσσώρευση Ni(II) στα φυτά είναι περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από αυτή του χρωμίου.
6. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παραπάνω καθώς και το Κεφάλαιο 4 στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή για να συμπεριληφθεί όλη η υπάρχουσα διεθνής βιβλιογραφία πάνω στο θέμα αφού, η ελληνική και ευρωπαϊκή δεν δίνουν τοξικά όρια βρωσιμότητας ως προς το χρώμιο και το νικέλιο, προκύπτει ότι τα τρία λαχανικά ΠΑΤΑΤΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ και ΚΑΡΟΤΟ, τα οποία διακινούνται από τον Καποδιστριακό Δήμο Θηβαίων προς τις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων είναι εντός των ορίων των βιβλιογραφικών μας πηγών για ασφαλή βρώση.
7. Ακόμα και κάτω από τον ελεγχόμενο θερμοκηπιακό υδροπονικό πειραματισμό ο οποίος έγινε και στα τρία αυτά λαχανικά όπου οι μέσες περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα ήταν 13 φορές μεγαλύτερες ήταν για το εξασθενές χρώμιο από τη μέση τιμή ξηρής και υγρής περιόδου 2010 των υπόγειων νερών της Θήβας, ενώ για το νικέλιο ήταν 270 φορές μεγαλύτερες, τα δυο αυτά μέταλλα τα οποία συσσωρεύτηκαν στα βρώσιμα λαχανικά που μελετήθηκαν δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα τοξικά όρια.

Περιοδεία Γιώργου Μαρίνου στους χώρους εργασίας

Ολοκληρώνουν το έγκλημα που κάνουν, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, από τη δεκαετία του ΄90 αξιοποιώντας σήμερα την κρίση του συστήματος, τα ελλείμματα και το χρέος που προκάλεσε η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.»
Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ ήταν τα ψαχνά , το δημαρχείο του δήμου Μεσσαπίων που κάνουν κατάληψη εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απλήρωτοι 22 μήνες και απειλούνται με απόλυση από τη δημοτική αρχή.
Είμαστε και πάλι κοντά σας , ανέφερε ο Γιώργος Μαρίνος και θα είμαστε κοντά σας με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα. Το δίκιο είναι με το μέρος σας και αυτό το δίκιο κρατάει ζωντανό τον αγώνα σας τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προειδοποιούμε τη δημοτική αρχή και τους μηχανισμούς της καταστολής να μην επιχειρήσουν να αγγίξουν εργαζόμενο ,να αφήσουν κάθε σκέψη για παρέμβαση εισαγγελέα. Η απάντηση μας θα είναι άμεση, μαζική, δυναμική, κανένας μηχανισμός καταστολής δεν μπορεί να πνίξει το εργατικό δίκιο .
Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν καλά τις εξελίξεις και να ξεκαθαρίσουν ότι όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν όλα τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο, την Κερδοφορία, τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας μέσα από την εκμετάλλευση, την υποβάθμιση των εργαζομένων, την κατάργηση των δικαιωμάτων που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια με τους ταξικούς αγώνες.
Τρίτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ ήταν το εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας «INTERCHEM» στο οποίο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα κατά των απολύσεων και της προσπάθειας επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, 4ημέρου.
«Η οργανωμένη, μαζική ταξική πάλη, ανέφερε στην ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος, είναι το όπλο του εργάτη και η συμμετοχή σ’ αυτή του δίνει δύναμη να αναμετρηθεί με τους καπιταλιστές που πλουτίζουν όλα τα χρόνια από τη δουλειά της εργατικής τάξης.
Με την πείρα που έχει η εργατική τάξη μπορεί σήμερα να δει καλύτερα ότι τα μεγάλα συμφέροντα , οι οικονομικοί όμιλοι είναι κρέας –νύχι με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, συνολικά με τα αστικά όπως λέμε κόμματα. Πρόκειται για ενιαίο μηχανισμό που εχθρεύεται τους εργάτες και τις εργάτριες, τον εργαζόμενο λαό και κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί, να διαχειριστεί και να διασώσει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα.
Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα σας και έχει μεγάλη σημασία να συναντηθεί αυτός με τον αγώνα των άλλων εργαζομένων, να είναι μέρος της μεγάλης 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που θα γίνει τις μέρες που θα συζητηθεί στη βουλή το αντεργατικό, αντιλαϊκό έκτρωμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που ακούει στο όνομα «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Νέες κινητοποιήσεις για την ΠΟΕ ΟΤΑ

Οι πολιτικοί ελιγμοί του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου δεν θα περάσουν. Το αποδεικνύουν καθημερινά ο Ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι, που συνεχίζουν να κατακλύζουν τις πλατείες και να κλιμακώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην «ιερά» συμμαχία Κυβέρνησης- Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δ.Ν.Τ.

Τις επόμενες ημέρες δίνουμε τη «Μητέρα των Μαχών»: Τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Όλο και περισσότερο γίνεται καθαρό το αίτημα «ή εκείνοι ή εμείς», ενώ με την ορμητική λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις το αίτημα αυτό φαντάζει σήμερα ώριμο και εφικτό. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο η απεργία, οι συγκεντρώσεις και ο αποκλεισμός της Βουλής να έχουν καθολική επιτυχία και συμμετοχή.

Ήρθε η στιγμή να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και ο καθένας ξεχωριστά το καθήκον τους και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, γιατί αλλιώς βαδίζουμε ολοταχώς στο ξεπούλημα του Εθνικού πλούτου, στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε μισθούς απλής επιβίωσης και σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α.

Στα πλαίσια αυτά το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε τα εξής:

1.Τη συμμετοχή στην 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. 28 και 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 και τη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Καλούμε όλους τους συλλόγους-μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να οργανώσουν πανελλαδική κάθοδο τη δεύτερη ημέρα για την περικύκλωσης της Βουλής.

2.Την έναρξη των κινητοποιήσεων από την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011, 12.00 το βράδυ με το κλείσιμο των Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής (Αττική) και Μαυροράχης (Θεσσαλονίκη), εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αντίθεσή μας στις ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην κατάργηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και στην προώθηση λύσεων που ευνοούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

3.Την κατάληψη όλων των Δημαρχείων της χώρας τη ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 από 12.00 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση εξορμήσεων σε λαϊκές αγορές- καφενεία και χώρους δουλειάς για να φτάσει παντού το κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.

Τέλος το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν όλη τη φαντασία τους, να πάρουν και άλλες πρωτοβουλίες, να έρθουν σε επαφή και με άλλους τοπικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, για να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο δυνάμεων που θα συνεχίσουν τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Συνάντηση Δημάρχου Θηβαίων με το Σωματείο εστιατορίων-καφέ

Στη συνάντηση συμμετείχαν και παρακολούθησαν πολλά μέλη του σωματείου μας.
Μετά τη γνωριμία μεταξύ της Δημοτικής αρχής με το νέο ΔΣ του σωματείου αναπτύχθηκαν τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας, όπως:
1) Αδυναμία πληρωμής της ΑΕΠΙ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου.
2) Μείωση στις τιμές ενοικίασης πεζοδρομίων και πλατειών – διαχωρισμός σε ζώνες.
3) Χώρος διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης
4) Κατασκευή οδού Πινδάρου – ανακατασκευή πεζοδρόμου οδού Επαμεινώνδα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έδωσε απαντήσεις σε που ήταν δυνατό άμεσα να επιλυθούν και τις απαραίτητες κατευθύνσεις στη νομική υπηρεσία του Δήμου.
Επίσης ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του πεζόδρομου είναι υπόθεση όλων μας, Δήμου – επιχειρηματιών – Πελατών προκειμένου να αποφεύγονται υπερβολές και ακρότητες στη χρήση αυτού.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Χατζησταμάτης ανέλυσε τον κανονισμό λειτουργίας του πεζόδρομου, βοηθούμενος από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Θήβας κ. Χαρέμη, ο οποίος κατά κοινή ομολογία οφείλει να διέπει τη χρήση του πεζόδρομου.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση γύρω από τα θέματα της ομοιομορφίας του χώρου στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, της αποκομιδής των απορριμμάτων της ηχορύπανσης κα.
Αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής ήταν η συμφωνία με τους επιχειρηματίες του πεζόδρομου σε ορισμένα από τα θέματα και ο ορισμός νέας συνάντησης.

ΝΑΙ μεν, ΑΛΛΑ … στην κατανομή δικαιωμάτων στους Νέους Αγρότες

Η δημοσιοποίηση της εν δυνάμει κατανομής των δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος και των νέων δικαιωμάτων βάσει του άρθρου 68 για το έτος 2010, δείχνει ανεπάρκεια σωστού προσανατολισμού.
Η σημερινή διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έδωσε σε γραπτή απάντησή της σε αίτημα της ΠΕΝΑ, επισημαίνει ότι η διαφορά με τις δημοσιοποιήσεις των ετών 2006, 2007 και 2008 είναι ότι ο κάθε ένας δικαιούχος μπορεί τώρα πλέον άμεσα να γνωρίσει τους λόγους επιλογής του ή απόρριψης του με βάση τα θεσμοθετημένα εδώ και ένα χρόνιο κριτήρια μοριοδότησης όπως ακριβώς περιλαμβάνονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τους κοινοτικούς κανονισμούς. Παράλληλα ο κάθε υποψήφιος έχει την δυνατότητα να δει και την μοριοδότηση των υπολοίπων στο ίδιο δημοτικό διαμέρισμα.
Η επιλογή αυτή είναι συνέχεια της δημοσιοποίησης που πραγματοποιήθηκε, με αποστολή στα Δημοτικά Διαμερίσματα της χώρας και τις αντίστοιχες ΕΑΣ για τα τρία έτη τον Ιανουάριο του 2010 των καταστάσεων κατανομής δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος των ετών 2006, 2007 και 2008, προκειμένου να γίνει ανάρτηση, ενημέρωση και κοινωνικός έλεγχος.
Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων πραγματοποιείται η κατανομή Εθνικού Αποθέματος 2010 ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 262346/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 325/24-03-10) και τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί από τον Μάρτιο του 2010. Στην εν λόγω απόφαση δεν συμπεριλαμβάνεται η μοριοδότηση της ηλικίας των παραγωγών δεδομένου ότι μετά από έλεγχο της ΕΕ κρίθηκε το συγκεκριμένο κριτήριο αντίθετο με την κοινοτική νομοθεσία όπως αυτό εφαρμόστηκε στην κατανομή εθνικού αποθέματος έτους 2006, 2007 και 2008.
Συγκεκριμένα η Ευρ. Επιτροπή θεωρεί ότι το κριτήριο της ηλικίας δεν εξασφαλίζει την ίση μεταχείριση των γεωργών όπως αυτή ορίζεται στα πλαίσια του άρθρου 42 του ΚΑΝ.(ΕΚ) 1782/2003 και για το λόγο αυτό ζήτησε από τις ελληνικές αρχές την προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία ενώ έχει προβεί και σε πρόταση δημοσιονομικών διορθώσεων σε σχέση με το ΕΑ 2006 στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα κοινωνικά (και ως εκ τούτου μη αντικειμενικά) κριτήρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συνεχίζει η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι κατανοητό ότι η θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων όπως το ύψος των εισοδημάτων ή η ενεργός εργασιακή κατάσταση, όπως ενδεικτικά αναφέρετε στην επιστολή σας, δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι προσκρούουν στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί αντικειμενικών κριτηρίων που να εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των γεωργών και να εμποδίζουν τις στρεβλώσεις της αγοράς και του ανταγωνισμού.
Παρόλα αυτά καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι νέοι γεωργοί σε ηλικία να μπορούν να συγκεντρώνουν περισσότερα αντικειμενικά μόρια ώστε να τύχουν κατανομής κατά προτεραιότητα. Δόθηκαν επί πλέον μόρια σε αυτούς που εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων γεωργών του μέτρου 112 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ενώ βασικό κριτήριο επιλογής είναι να έχει κάποιος αρχίσει την γεωργική του δραστηριότητα από το 2006 και μετά πράγμα που βοηθάει στην κατανομή των δικαιωμάτων κυρίως σε νέους σε ηλικία γεωργούς.
Από τα προσωρινά στοιχεία που είναι στην διάθεσή μας το 76% των εν δυνάμει δικαιωμάτων προς κατανομή, ήτοι τα ¾ του Εθνικού Αποθέματος 2010, κατανεμήθηκε σε γεωργούς κάτω των 46 ετών. Το ίδιο ισχύει και για την κατανομή με το άρθρο 68 που αφορά τους γεωργούς των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όπου το 70% των εν δυνάμει δικαιωμάτων προς κατανομή κατανεμήθηκε σε γεωργούς κάτω των 46 ετών. Από τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι παρά τις δυσκολίες εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας υλοποιήθηκε η κατεύθυνση που απηχεί το έγγραφός σας (σσ. Το έγγραφο της ΠΕΝΑ).
Όσον αφορά στα επιμέρους ερωτήματά σας, επισημαίνουμε τα εξής:
1) (γιατί οι δικαιούχοι αποκλείονται από το εθνικό απόθεμα αν δικαιούνται από το άρθρο 68 και αντίστροφα και γιατί ο μέγιστος αριθμός είναι 6?). Σύμφωνα με την §7 του άρθρου 11 της υπ’ αριθμ. 262345/2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 323/24-03-10) οι δικαιούχοι οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης βάσει του άρθρου 68 του ΚΑΝ.(ΕΚ) 73/2009 δεν μπορούν ταυτόχρονα να υποβάλλουν αίτηση κατανομής δικαιωμάτων ενίσχυσης από το Εθνικό απόθεμα κατά το αντίστοιχο έτος ενίσχυσης .
Η εν λόγω απαίτηση θεσμοθετήθηκε δεδομένου ότι σύμφωνα με τους ΚΑΝ.(ΕΚ)73/2009 και ΚΑΝ.(ΕΚ) 1120/2009, το κράτος μέλος είναι αρμόδιο με τις αποφάσεις που λαμβάνει να εξασφαλίζει την ορθή διαχείριση των καθεστώτων, ώστε παρεμφερή μέτρα να μην χρηματοδοτούνται δύο φορές.
Όσον αφορά στον καθορισμό της μέγιστης κατανομής σε 6 δικαιώματα, είναι σύμφωνη με τις υπ’ αριθμ. 262345/2010 και 262346/2010 ΚΥΑ στις οποίες ορίζεται ότι η κατανομή νέων δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα και από το άρθρο 68 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7 δικαιώματα.
2) (Πόσο σύντομα θα μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δημοσιοποιήσει τα γενικά στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό όσων είναι Νέοι Αγρότες ενταγμένοι στα προγράμματα ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών από το 2005 έως και το 2009 και είναι δικαιούχοι της διανομής δικαιωμάτων?)
Στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατανομή μπορούν να διατεθούν από την υπηρεσία μας μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων και την οριστικοποίηση της κατανομής.
Η ΠΕΝΑ, ΝΑΙ μεν, ευχαριστεί τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη άμεση ανταπόκριση, ΑΛΛΑ εξακολουθεί να τονίζει ότι η έλλειψη θεσμικής συμμετοχής της ΠΕΝΑ στην διαμόρφωση των πολιτικών, δίνει απαράδεκτα αποτελέσματα κατά την εφαρμογή των μη συμφωνημένων πολιτικών.

ΜΛ-ΚΚΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Κάτω η υποδούλωση του λαού και το ξεπούλημα της χώρας

Tο μνημόνιο, τα δάνεια, το χρέος είναι συνέπεια της εξάρτησης της χώρας μας. Όσο θα υπάρχει πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική εξάρτηση και υποταγή θα πολλαπλασιάζονται οι βρόγχοι για το λαό και τον τόπο.
Mέσα στην πραγματική κρίση - ύφεση κανένα κοινωνικό κομμάτι (τάξη, ομάδα κ.λπ.) δε θα βγει αλώβητο. Eκτός από την ντόπια ολιγαρχία που επωφελείται από την κατάσταση και συνεχίζει να θησαυρίζει, η συντριπτική πλειονότητα του λαού και της νεολαίας θυσιάζονται στο βωμό της κρίσης.
O αγώνας δεν είναι μιας ριξιάς. Δεν είναι εφήμερος, ούτε θα κριθεί από τα εντυπωσιακά εφέ, αλλά από την λαϊκή ενότητα, τους κρίσιμους στόχους, από την ένωση των «πλατειών και των δρόμων», δηλαδή από τη συνάντηση της οργής με το οργανωμένο πολιτικό και συνδικαλιστικό κίνημα.
Oι ηγέτες των ΓΣEE/ AΔEΔY/Oμοσπονδιών/EK είναι κατώτερες των περιστάσεων και τμήμα του προβλήματος. Pοκανίζουν τον πολιτικό χρόνο, δίνουν αβάντες στην κυβέρνηση, στοχεύουν σ ένα αντινεοφιλελεύθερο σκιάχτρο, ψάχνουν «κλέφτες και ψεύτες» αντί για τις ρίζες των προβλημάτων. Πρέπει να ανατραπεί η συνθηκολόγα πολιτική τους, να δυναμώσει η αγωνιστική πτέρυγα των συνδικάτων, να ριζώσει και να ηγεμονεύσει η ταξική γραμμή.
Tο εργατολαϊκό κίνημα δεν έχει, δεν πρέπει νάχει σημαία διορθώσεων των κακώς κειμένων αλλά απόκρουσης και ανατροπής. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν εξωραΐζεται, η εξάρτηση δεν εκμοντερνίζεται, ο γερασμένος κόσμος δεν επιδέχεται ενέσεις νεότητας.
Aγωνιζόμαστε για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας, αγωνιζόμαστε για να φύγει η Eλλάδα από την EE και την ευρωζώνη και να γίνει ο λαός μας αφέντης στον τόπο και τον μόχθο του.
Kαλούμε τους ταξικούς συνδικαλιστές, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, να πιέσουν ώστε να οριστεί άμεσα η ημερομηνία της 48ωρης απεργίας την επόμενη βδομάδα. Nα οργανωθούν Γεν. Συνελεύσεις και ενημερώσεις των εργαζομένων, να προκληθούν συσκέψεις ώστε η νέα απεργία να αποτελεί φραγμό στην επέλαση των βάρβαρων μέτρων.
Kαλούμε τους αγωνιζόμενους κλάδους (ΔEKO, Δημόσιο, συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα) να ενωθούν σε μια γροθιά με την πεποίθηση ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι μονόδρομος.
Oργάνωση, ενότητα, συντονισμός, παρατεταμένος αγώνας.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Το πρόγραμμα του επιστημονικού συνεδρίου

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ
CIVIL WARS STUDY GROUP (ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Μετακινήσεις πληθυσμού στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1940
Κομοτηνή, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας
1-3 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Παρασκευή 1 Ιουλίου
17.00 Υποδοχή συνέδρων
17.15 Χαιρετισμοί

1η Συνεδρία. 17.30-19.15
Μετακινήσεις από τη βουλγαρική ζώνη κατοχής
Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
17.30-17.50
Βασίλης Ριτζαλέος, ΓΑΚ Κομοτηνής
Έλληνες Εβραίοι από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στα τάγματα εργασίας κατά τη βουλγαρική κατοχή

17.50-18.10
Νίκος Καραγιαννακίδης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Παναγιώτης Αμπεριάδης, ιστορικός - ερευνητής
Τυπολογία ατομικών μετακινήσεων και πρωτοβουλιών φυγής από τη βουλγαρική ζώνη κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία, 1941-44

18.10-18.30
Σοφία Αυγέρη, MA, εκπαιδευτικός
Τα «ντουρντουβάκια»: Μετακινήσεις πληθυσμού από τη βουλγαροκρατούμενη Ξάνθη για αναγκαστική εργασία στη Βουλγαρία

18.30-18.50
Γιάννης Τσαρούχας, ΓΑΚ Σερρών
«Νεοπρόσφυγες» από τη βουλγαροκρατούμενη ζώνη στη Νιγρίτα και την περιοχή της κατά το 1941

18.50-19.15 Συζήτηση

19.15-19.30 Διάλειμμα

2η Συνεδρία. 19.30-21.45
Στρατός, αντάρτες και πολίτες στη διάρκεια της Κατοχής
Πρόεδρος: Ανδρέας Ανδρέου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
19.30-19.50
Ελένη Κουρμαντζή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τα γερμανικά «αντίποινα» και τα κατεστραμμένα χωριά του Νομού Ιωαννίνων

19.50-20.00
Σπύρος Ζέρβας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Χρύσα Γιαννοπούλου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Διερευνώντας τη μνήμη του «αιματοβαμμένου εντελβάις». Η περίπτωση των καμένων χωριών του ελληνοαλβανικού συνόρου (6-10/7/1943)

20.00-20.20
Βασιλική Κομπιλάκου, Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη
Αρχηγείο Παρνασσίδας - Αρχηγείο Γκιώνας του ΕΛΑΣ. Μετακινήσεις και σχηματοποίηση του φρονήματος κατά το ξεκίνημα του αντάρτικου, 1941-1942

20.20-20.40
Μ. Γ. Βαρβούνης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σάμιοι στη Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο (1943-44) και ο Ali Bey Denizel

20.40-21.00
Γιάννης Μακριδάκης, λογοτέχνης - ερευνητής
Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: αφηγήσεις 1941-1946

21.00-21.45 Συζήτηση

Σάββατο 2 Ιουλίου

3η Συνεδρία. 9.30-11.30
Οι εθνοτικές πτυχές των μετακινήσεων της δεκαετίας του 1940
Πρόεδρος: Ιωάννης Μάνος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
9.30-9.50
Βασίλης Δαλκαβούκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σαρακατσάνοι της Θράκης στη Βουλγαρία: Κανονικότητες και ασυνέχειες μιας παλιάς μετακίνησης στη δεκαετία του 1940

9.50-10.10
Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μετακινήσεις Αρμενίων της Ελλάδας στη δεκαετία του 1940

10.10-10.30
Αργύρης Μαμαρέλης - Γιώργος Νιάρχος, London School of Economics
Πληθυσμιακές μετακινήσεις των Μουσουλμάνων της Θράκης την περίοδο 1940-49

10.30-10.50
Ραϋμόνδος Αλβανός, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η μετακίνηση ως πολιτική επιλογή: Κινητικότητα εθνοτικών ομάδων στη Δυτική Μακεδονία μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας

10.50-11.10
Ελπίδα Βόγλη, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - Χάρης Μυλωνάς, George Washington University
Μετακινήσεις εθνοτικών ομάδων και εθνική ολοκλήρωση στη δεκαετία του 1940

11.10-11.45 Συζήτηση

11.45-12.00 Διάλειμμα

4η Συνεδρία. 12.00-14.00
Σχεδιασμένες μετακινήσεις αμάχων την περίοδο του Εμφυλίου: «ανταρτόπληκτοι» ή «συμμοριόπληκτοι» και πολιτικοί εξόριστοι (Ι)
Πρόεδρος: Πολυμέρης Βόγλης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

12.00-12.20
Φωτούλα Καραλίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πληθυσμιακές μετακινήσεις στο νομό Κιλκίς κατά τη δεκαετία του ’40.

12.20-12.40
Μανόλης Γ. Σέργης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
«Βιαίως» ή «εκουσίως» μετακινηθέντες: Η διχασμένη κοινωνική μνήμη του Εμφυλίου στο Θρυλόριο Ροδόπης

12.40-13.00
Έλενα Μαμουλάκη, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Το ταξίδι στην Ικαρία: Αφηγήσεις και πρακτικές μνήμης για την περίοδο της εξορίας στην Ικαρία, 1946-1949

13.00-13.20
Μανόλης Κασιμάτης, φωτογράφος - ερευνητής
Φωτογραφίζοντας στην εξορία

13.20-14.00 Συζήτηση

5η Συνεδρία. 17.00-18.45
Σχεδιασμένες μετακινήσεις αμάχων την περίοδο του Εμφυλίου: «ανταρτόπληκτοι» ή «συμμοριόπληκτοι» και πολιτικοί εξόριστοι (ΙΙ)
Πρόεδρος: Γιώργος Κόκκινος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
17.00-17.20
Βασιλική Λάζου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Συμμοριόπληκτοι»: οι εσωτερικοί πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου. Υποδοχή και κοινωνική πρόνοια στην πόλη της Λαμίας

17.20-17.40
Ιωάννης Καρακατσιάνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η μεταπολεμική διαμόρφωση της Νοσταλγίας του νοτιο-πελοποννήσιου πολιτικού μετανάστη: Από τις κατοχικές και μετακατοχικές μετακινήσεις στα τραύματα της μεταπολεμικής μνήμης

17.40-18.00
Δημήτρης Κατσουλάκος, διδάκτορας Φιλοσοφίας
Η Κουμουστά Λακωνίας, ένα χωριό του κεντρικού Ταΰγετου που ερήμωσε στα χρόνια του Εμφυλίου

18.00-18.45 Συζήτηση

18.45-19.00 Διάλειμμα

6η Συνεδρία. 19.00-21.00
Η εμπειρία της «υπερορίας»: Όψεις από τις μετακινήσεις των πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου (Ι)
Πρόεδρος: Ειρήνη Λαγάνη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
19.00-19.20
Κωστής Παπαϊωάννου, αρχιτέκτονας
Η μετακίνηση του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στην υπερορία από την άποψη της σημασίας της στην προετοιμασία και την διεξαγωγή του ψυχρού πολέμου

19.20-19.40
Κατερίνα Τσέκου, διδάκτορας Ιστορίας
Εβρίτες πολιτικοί πρόσφυγες στη Βουλγαρία: μια τεθλασμένη διαδρομή

19.40-20.00
Χριστίνα Αλεξοπούλου, INALCO (Institut National des Langues et Civilisations Orientales), Παρίσι
Αναπαραστάσεις του ελληνικού εμφυλίου και της μετακίνησης στην υπερορία σε Σλαβόφωνους Μακεδόνες που αποχώρησαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1946-1949)

20.00-21.00 Συζήτηση

Κυριακή 3 Ιουλίου

7η Συνεδρία. 9.30-11.45
Η εμπειρία της «υπερορίας»: Όψεις από τις μετακινήσεις των πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου (ΙΙ)
Πρόεδρος: Νίκος Μαραντζίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
9.30-9.50
Κώστας Τσίβος, Charles University, Πράγα
Οι πολιτικοί πρόσφυγες της Τσεχοσλοβακίας: μια κοινότητα σε διαρκή κίνηση

9.50-10.10
Απόστολος Πατελάκης, Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου
Οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία

10.00-10.30
Ηλίας Πούλος, καλλιτέχνης πολυμέσων
Οι τελευταίοι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες

10.30-10.50
Λουκιανός Χασιώτης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ο δημόσιος λόγος για τις παιδοπόλεις της βασίλισσας και οι απόψεις των πρώην τροφίμων

10.50-11.10
Γιώργος Ανδρίτσος, διδάκτορας Ιστορίας
Το «παιδομάζωμα» στις ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους από το 1945 μέχρι το 1981

Συζήτηση

11.45-12.00 Διάλειμμα

12.00 Στρογγυλό τραπέζι
Διερευνώντας στο παρόν τη βία της δεκαετίας του 1940. Η περίπτωση των μετακινήσεων
Γιώργος Κόκκινος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Νίκος Μαραντζίδης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)
Πολυμέρης Βόγλης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ), Νίκος Μαραντζίδης (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), Δώρα Λαφαζάνη (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ), Ελπίδα Βόγλη (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ), Βασίλης Δαλκαβούκης (Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, ΔΠΘ), Κατερίνα Τσέκου (δρ Ιστορίας)

ΧΟΡΗΓΟΙ: Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ - Γραφικές Τέχνες ΙΔΕΟΤΥΠΟ

Φωτογραφίες απο το χθεσινό συλλαλητήριο

«Οι πολιτικές όλων των τελευταίων ετών έχουν μαραζώσει την περιφέρεια κι έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ανασφάλειας στους πολίτες. Θα πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να δώσουν βήμα στον λαό να αξιοποιήσουν το δυναμικό που υπάρχει στην περιφέρεια, να αξιοποιήσουν τους έμπειρους και τους γνώστες, προκειμένου να αναμορφωθεί η οικονομία και η χώρα» επεσήμανε ο πρ. Δήμαρχος Ν. Σβίγγος, κάνοντας λόγο για «τακτικές χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση προς τον πολίτη, που χέουν ως αποτέλεσμα το σημερινό αποκορύφωνα, ενός κράτους που καταρρέει οικονομικά , κοινωνικά και πολιτικά».
«Η παρουσία σας εδώ στέλνει το μήνυμα ότι όχι μόνο θα εμποδίσουμε την οποιαδήποτε υποβάθμιση της πόλης μας και των υπηρεσιών της, αλλά και ότι είμαστε όλοι αποφασισμένοι και ενωμένοι για να διεκδικήσουμε την πρόοδο και την εξέλιξη του Δήμου και του νομού μας» φώναξε από το «βήμα» της πλατείας ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάου, ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους, που με την παρουσία τους δυνάμωσαν το μήνυμα που στάλθηκε!
«Δεν δεχόμαστε τον παραλογισμό και την απαξίωση της ζωής μας» είπε, υπενθυμίζοντας όλα τα γεγονότα σε βάρος της περιοχής και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη αδικία σε βάρος της αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, της πόλης του Δήμου και του νομού μας».
«Αγνοούν τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες, όπου εκεί χτυπά η καρδιά του Κράτους, και εξαντλώνται σε άγονες στατιστικές τοποθετώντας αριθμούς σε επίπλαστες διαδρομές δήθεν ανασυγκρότησης» υπογράμμισε, καταλήγοντας: «Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω και δεν θα δεχθούμε στην οποιαδήποτε μεταφορά, κατάργηση ή συγχώνευση των δημοσίων υπηρεσιών της πόλης μας. Ζητήσαμε συναντήσεις, στείλαμε υπομνήματα και ψηφίσματα, όμως φαίνεται ότι τα επιχειρήματα αυτά δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν τον μαρασμό της περιοχής μας που έρχεται. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι αν δεν είναι ικανά τα γραπτά επιχειρήματά μας να τους πείσουν, θα τους πείσουν οι πολίτες και οι φορείς με τον αγώνα τους απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς».
Χαρακτηριστικό ωστόσο, ήταν το μήνυμα – παράκληση του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας Γεωργίου, προς τους ιθύνοντες: «Το ότι έφτασε η πατρίδα μας εδώ που έφτασε, δεν ευθύνονται όλοι οι πολίτες. Οι κυβερνώντες ξέρουν ποιοι ευθύνονται. Η αντοχή των απλών πολιτών, που καθημερινά περικόπτεται ο μισθός και η σύνταξη τους δεν είναι απεριόριστη. Να σεβαστούν τα δεδομένα της ζωής! Υγεία και εξυπηρέτηση για την καθημερινότητα» είπε σε έντονα επικριτικό ύφος και καταλήγοντας: «Σε μια εποχή με τόσες δυσκολίες, με την αγωνία του αύριο και το πώς θα είναι η ζωή των ανθρώπων, που καθημερινά βλέπουν να συρρικνώνεται το μικρό εισόδημα τους, θα είναι επιπλέον η μεγάλη επιβάρυνση. Αλίμονο, αν θέλουν κι έξοδα μετακινήσεων για να πάνε στον γιατρό, το νοσοκομείο και τις υπηρεσίες σε μακρινές επαρχίες».





Οι ερωτήσεις της Αυτοδιοικητικής Ενότητας για τον δημοτικό έλεγχο

3) Πότε σχεδιάζετε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις που προβλέπει ο Ν.3852/2010 σχετικά με:
 Την συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (άρθρο 78 παρ.1)
 Την κατάρτιση κανονισμού πληροφόρησης των πολιτών από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Έγκριση της Χάρτας Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων δημοτών και κατοίκων (άρθρο 63 σημείο η)
 Την διάθεση κατάλληλα εξοπλισμένου χώρου και γραμματειακής υποστήριξης των Δημοτικών Παρατάξεων (άρθρο 66 παρ.7)

4) Προτίθεστε να εφαρμόσετε τον κανονισμό λειτουργίας του πεζοδρόμου η σκέφτεστε να τον τροποποιήσετε; Σε κάθε περίπτωση ερωτάστε εάν πρόκειται επιτέλους, σε συνεργασία πάντοτε με τους επαγγελματίες του χώρου, να μεριμνήσετε για την διασφάλιση συνθηκών ίσης μεταχείρισης και υγιούς ανταγωνισμού για όλους, αφού βεβαίως πρωτίστως διασφαλίσετε την σωστή λειτουργία του ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ για τους δημότες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του πόλης;

5) Παρακαλώ όπως μας ενημερώσετε υπεύθυνα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, από την κατάρρευση τμήματος στο κανάλι του Μόρνου, λόγω ελλιπούς συντήρησης από την ΕΥΔΑΠ, τόσο σε εγκαταστάσεις του Δήμου, όσο και σε σπίτια κατοίκων στο Σαράντι. Επίσης τι ενέργειες έχετε κάνει η προτίθεστε να κάνετε σε περίπτωση καθυστέρησης η άρνησης καταβολής των αποζημιώσεων εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ;

6) Ποιές βελτιώσεις σκέφτεστε να κάνετε στη λειτουργία του συστήματος καθαριότητας και αποκομιδής σκουπιδιών, έτσι ώστε η κατά γενική ομολογία των συμπολιτών μας «βρώμικη πόλη» , να αποκτήσει πιο «ανθρώπινο πρόσωπο»; Υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας στις παραλίες των Δημοτικών Ενοτήτων κατά την καλοκαιρινή περίοδο;

7) Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για την προετοιμασία του Δ. Θηβαίων, σχετικά με τα μέτρα προστασίας , αποτροπής και κατάσβεσης πυρκαγιών, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

8) Ποιές είναι οι προθέσεις σας ως προς την οργάνωση της εμποροπανήγυρις στη πόλη της Θήβας, σε ότι αφορά την λειτουργικότητα της πόλης κατά την περίοδο τέλεσης, την διευκόλυνση των επισκεπτών και της καταλληλότητας του χώρου;

9) Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της ΒΙ.ΠΕ. Θίσβης, σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής ,καθώς επίσης και η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση στην παραλία στο «Βαθύ»;

Για την Δημοτική Παράταξη της « ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»
Σταμάτης Η. Χαλβατζής

Το πρόγραμμα του Grand-Prix στίβου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ GRANDPRIX ΣΤΙΒΟΥ «ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ’ 2011»

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΗΒΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΩΡΑ ΔΡΟΜΟΙ ΑΛΜΑΤΑ ΡΙΨΕΙΣ

17:30 4Χ100ΝΕΩΝ (Α) ΤΡΙΠΛΟΥΝ (Γ) ΔΙΣΚΟΣ (Γ)

17:50 4Χ100ΝΕΩΝ (Γ)

18:00 ΥΨΟΣ (Γ) ΣΦΑΙΡΑ (Γ)

18:10 200μ. (Α)

18:20 200μ. (Γ)

18:30 300μ. (ΠΚΑ)

18:40 800μ (Γ)

18:45 ΜΗΚΟΣ (Γ)

18:55 1500μ (Α) ΔΙΣΚΟΣ (Α)

19:10 4Χ400 ΝΕΩΝ (Α)

19:30 4Χ400 ΝΕΩΝ (Γ) ΥΨΟΣ (Α) ΣΦΑΙΡΑ (Α)

19:50 110 εμπ. (Α)

20:05 100μ.εμπ. (Γ) ΜΗΚΟΣ (Α) ΑΚΟΝΤΙΟ (Γ)

20:15 100μ. (Α)

20:25 100μ. (Γ)

20:35 400 εμπ. (Γ)

20:45 400 εμπ. (Α)

20:55 5000μ. (Γ)

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η ομιλία του Δημάρχου Θηβαίων στο Πανθηβαϊκό σλλαλητήριο


Αγαπητές Συμπολίτισσες, Αγαπητοί Συμπολίτες

Η παρουσία σας εδώ στέλνει το μήνυμα ότι όχι μόνο θα εμποδίσουμε την οποιαδήποτε υποβάθμιση της πόλης μας και των υπηρεσιών της, αλλά και ότι είμαστε όλοι αποφασισμένοι και ενωμένοι για να διεκδικήσουμε την πρόοδο και την εξέλιξη του Δήμου και του νομού μας.

Σας ευχαριστώ όλους γιατί η φωνή σας δυναμώνει το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από αυτήν εδώ την πλατεία.

Ότι δηλαδή:

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας διέρχεται δύσκολες και ενδεχομένως κρίσιμες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης, με απρόβλεπτες συνέπειες και αόρατο ορίζοντα τερματισμού της.

Η κακή ψυχολογία που μας έχει δημιουργήσει η κατάσταση αυτή επιδεινώνει την ρευστότητα στις εξελίξεις και οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, με δυσμενείς συνέπειες για όλους μας.

Το πνεύμα των σχεδιασμών για τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα, όπως η υγεία, η παιδεία, η δημόσια διοίκηση και η αυτοδιοίκηση, χαρακτηρίζεται από την επιφανειακή ανάγνωση των στατιστικών μεγεθών αλλά αγνοείται επιδεικτικά η αντιστοίχιση των μεγεθών αυτών με τις κοινωνικές ανάγκες και τα προβλήματα που μας αφορούν.

Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η αναποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών μεγεθών, η υπερδιόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων και η απώλεια κάθε πιθανότητας για πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου.

Αυτός ο πολιτικός παραλογισμός υπαγόρευσε και την ιδέα της ανακατάταξης των υπηρεσιών υγείας, την αλλαγή της μορφής του νοσοκομείου της Θήβας και του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με αμφίβολη την τελική τους εξέλιξη, την απομάκρυνση της ΔΟΥ, την μεταφορά του Τελωνείου, την κατάργηση του γραφείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ:

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Όπως θα θυμάστε πριν λίγο καιρό, με συντονισμένες προσπάθειες του Δήμου και των φορέων της πόλης μας, κατορθώσαμε να αποτρέψουμε την απομάκρυνση του γραφείου της Επιθεώρησης Εργασίας από τη Θήβα.

Σε όσες προσπάθειες κάναμε μέχρι σήμερα οφείλω να επισημάνω ότι υπήρξε έμπρακτη και άμεση η συνεργασία και η ανταπόκριση όλων των φορέων της πόλης.

όμως ο αγώνας τώρα ξεκινάει και αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί αν δεν έχουμε ομοθυμία και ενότητα.

Καλούμαστε πλέον να αποτρέψουμε την ολοσχερή υποβάθμιση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μας, καθώς τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η απομάκρυνση της ΔΟΥ, η συγχώνευση του Τελωνείου, η απροσδιόριστη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου και του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ή η κατάργηση του γραφείου Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας;

Και όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί γίνονται αγνοώντας ότι ο Δήμος Θηβαίων αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά δήμο του νομού και τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, με πληθυσμό μεγαλύτερο από ολόκληρους νομούς.

Η πρώην επαρχία Θηβών που πλέον αποτελείται από τους Δήμους Θηβαίων και Τανάγρας, τις Δημοτικές ενότητες Ακραιφνίας, Θεσπιών αλλά ουσιαστικά και τις Ερυθρές περιοχή την οποίαν εξυπηρετεί το Νοσοκομείο της Θήβας, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, η ΔΟΥ Θηβών, το Τελωνείο και το γραφείο Εργατικής Κατοικίας, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές με πλήθος επιχειρήσεων και εργαζομένων. Την περιοχή αυτή διέρχεται ένα σημαντικό τμήμα της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ο βασικός άξονας των οδικών μεταφορών.

Πριν λίγους μήνες άλλωστε εξαγγέλθηκε και η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει την Ελευσίνα με την Υλίκη, έτσι η Θήβα καθίσταται συνδετήριος συγκοινωνιακός κόμβος της Νοτίου με την Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα, γεγονός που θα προσθέσει επιπλέον ανάγκες τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί ο νέος σχεδιασμός των υπηρεσιών αυτών.

Επιπλέον, αγνοείται το γεγονός ότι στη Θήβα εδρεύει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού, που ανά σειρά κατάταξης φιλοξενεί περίπου 2000 νεοσυλλέκτους αλλά και το Κέντρο Απεξάρτησης και οι Γυναικείες Φυλακές στον Ελεώνα Θηβών.

Δεν κινούμαστε με στείρες τοπικιστικές αντιλήψεις, ούτε πιστεύουμε ότι η εξέλιξη του δήμου μας θα πρέπει να γίνει σε βάρος άλλων δήμων.

Όμως δεν μπορούμε να μην αντιτάξουμε προς πάσα κατεύθυνση τα αυταπόδεικτα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας προκειμένου να αποτρέψουμε την υποβάθμιση και την απαξίωσή της.

Αυτό είναι και το μέγιστο καθήκον όλων μας είτε ως πολιτικοί παράγοντες, είτε ως πολίτες αυτού του τόπου.

Οφείλει λοιπόν ο σχεδιασμός, που γίνεται με σαθρές βάσεις χωρίς αξιολόγηση των κρίσιμων στοιχείων αλλά λαμβάνει υπόψη του μόνο τη συνολική πανελλαδική εικόνα των δημοσίων υπηρεσιών, με βάση οικονομικά στατιστικά στοιχεία, να επαναπροσδιοριστεί στη βάση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της κοινωνίας.

Αν αυτό δε συμβεί θα έχει διαπραχθεί μία κατάφωρη αδικία σε βάρος της αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, της πόλης του Δήμου και του νομού μας.

Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή, καθώς ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην έχει πλέον εγκαταλειφθεί η πρόνοια της κεντρικής διοίκησης για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και του συνταγματικού χαρακτήρα του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου.

Οι σχεδιασμοί που επιχειρούνται τον τελευταίο καιρό όμως κάθε άλλο προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν.

Γιατί αγνοούν τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες, όπου εκεί χτυπά η καρδιά του Κράτους, και εξαντλώνται σε άγονες στατιστικές τοποθετώντας αριθμούς σε επίπλαστες διαδρομές δήθεν ανασυγκρότησης!!!

Ε, ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΖΩΗ

Την ζωή αυτή την κερδίζουμε καθημερινά με αγώνα και μόχθο και αξιώνουμε να απολαμβάνουμε τις παροχές για τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια φορολογούμαστε υψηλά.

ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΜΟ

Δεν θέλουμε να μαραζώσουμε για να υλοποιηθούν οι ανέφικτοι σχεδιασμοί της δήθεν ανασυγκρότησης και του Μνημονίου.

Δεν επιτρέπουμε τη θυσία της τοπικής κοινωνίας και του πολίτη προκειμένου να τελεσφορήσουν η στατιστική και η λογιστική που θέλουν να παρουσιάσουν στην περιβόητη ΤΡΟΙΚΑ.

Οι πολίτες έχουν κάνει πολλά χρόνια θυσίες για να καταφέρουν τη δημιουργία των υπηρεσιών αυτών στην περιοχή μας.

Δεν είναι δυνατό να αξιώνουμε πάλι από αυτούς νέες θυσίες, χρησιμοποιώντας τελικά τους ίδιους τους πολίτες ως εξιλαστήρια θύματα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους αυτούς που σχεδιάζουν και αποφασίζουν αποστασιοποιημένοι από την κοινωνία ότι πλέον η θυσία, αν απαιτείται θυσία, θα πρέπει να προέλθει από τους ίδιους και όχι μόνο από τους πολίτες.

Δυστυχώς, φθάσαμε, όχι με ευθύνη μας, στο σημείο να χαράζουμε κόκκινες γραμμές μεταξύ τοπικής κοινωνίας και κεντρικής εξουσίας αλλά είναι η τελευταία μας και επιβεβλημένη επιλογή.

Για όλους εμάς εδώ αλλά και για όσους σήμερα ενδεχομένως δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες αποτελεί κόκκινη γραμμή, απαραβίαστη, ο σχεδιασμός που επιχειρείται.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω και δεν θα δεχθούμε στην οποιαδήποτε μεταφορά, κατάργηση ή συγχώνευση των δημοσίων υπηρεσιών της πόλης μας.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

Τα επιχειρήματά μας αυτά τα κάναμε γνωστά από την πρώτη στιγμή στους αρμόδιους φορείς, με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τα ψηφίσματα του δήμου και των φορέων της πόλης και με λεπτομερή υπομνήματα.

Ζητήσαμε κατ’ επανάληψη να συναντηθούν μαζί μας αλλά δυστυχώς καμία μέχρι σήμερα απάντηση δεν λάβαμε.

Φαίνεται όμως ότι τα επιχειρήματα αυτά δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν τον μαρασμό της περιοχής μας που έρχεται.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι αν δεν είναι ικανά τα γραπτά επιχειρήματά μας να τους πείσουν,

ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ

ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ