Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Η Θήβα είπε "ΟΧΙ" στην καύση


Πολύ ακριβή τεχνολογία χαρακτήρισε την θερμική επεξεργασία ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης η οποία όπως είπε «δεσμεύει τις τοπικές κοινωνίες για πάρα πολλά χρόνια στην διαχείριση των απορριμμάτων και επομένως δεν μπορεί να κάνει περισσότερη ανακύκλωση ή μείωση ή πρόληψη εάν έχει επιλέξει την καύση».
Μάλιστα ο κ. Φίλλιπος Κιρκίτσος είπε ότι η τεχνολογία αυτή απαιτεί έναν χώρο ταφής τοξικών αποβλήτων αφού η στάχτη παράγει επικίνδυνα τοξικά που πρέπει να θαφτούν επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα σε απλά θέματα όπως με την ταφή των απορριμμάτων.
«Αυτή την στιγμή η καύση δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Ελληνική κοινωνία. Έχουμε πολύ καλύτερες επιλογές οι οποίες εφαρμόζονται και στις υπόλοιπες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Βουλευτής της Ν.Δ Μιχάλης Γιαννάκης ο οποίος δήλωσε για μια ακόμη φορά αντίθετος με την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας στη Βοιωτία.
«Νομίζω ότι όλοι με κάθε τρόπο συλλογικά και συνεργαζόμενοι να αποτρέψουμε όχι μόνο τη δημιουργία αλλά και κάθε σκέψη γιατί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του τόπου μας. Άλλωστε τέτοιες ενέργειες όπως στις αρχές της δεκαετίας του 90 στην περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου καταφέραμε να τις αποτρέψουμε, πολύ περισσότερο σήμερα που τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα».
Κατηγορηματικά αντίθετος δήλωσε και ο Δήμαρχος Σχηματαρίου και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΘ Ευάγγελος Γεωργίου χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «Δούρειο ίππο» για την καύση απορριμμάτων από όμορους Νομούς ο οποίος στη συνέχεια τόνισε ότι «έρχεται ένας ιδιώτης σε έναν Νομό που είναι μπροστάρης στα ΧΥΤΑ και την ανακύκλωση, με την πρόφαση ότι θα κάψει RDF και βιομάζα».
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργίου είπε «ότι σαν Νομός έχουμε λύσει τα θέματα της υγειονομικής ταφής και της ανακύκλωσης, ακόμα είμαστε στις αδειοδοτήσεις και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι συζητούν σήμερα για την μετά ΧΥΤΑ εποχή. Ποια είναι η πρεμούρα κάποιων να συζητούν για καύση; Γιατί να ανοίγουμε εμείς οι ίδιοι τον δρόμο στους ιδιώτες;» αναρωτήθηκε και δήλωσε αρκετά φοβισμένος καλώντας πολίτες, φορείς, Βουλευτές, Νομαρχία και Δημάρχους να πάρουν θέση.
Μάλιστα τόνισε ότι πρέπει όλοι να δράσουν καθώς «βλέπουμε ότι κάποιοι δουλεύουν υπογείως, κρυφά από τους φορείς» είπε ολοκληρώνοντας.
«Η Βοιωτία δεν αντέχει άλλες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις» είπε ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μίμης Αγγέλου τονίζοντας ότι είναι πρόσφορο το έδαφος για την καύση των υπολειμμάτων της Ψυτάλλειας και λέγοντας «όχι» στην δημιουργία της μονάδας.
Ο κ. Αγγέλου επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις για τα προβλήματα που δημιούργησαν στην Αττική και τα οποία προσπαθούν να τα μεταφέρουν στη Βοιωτία για να δώσουν την αίσθηση ότι κάνουν έργο σημειώνοντας ότι «έργο το οποίο στρέφεται κατά της ζωής των πολιτών που ζουν στη Βοιωτία δεν είναι έργο αλλά έγκλημα».
Τις θέσεις του Δήμου Θηβαίων ανέλυσε ο πρόεδρος του Δ.Σ Ελισαίος Μαμμής λέγοντας ότι «τον Δήμο τον απασχολεί η διαχείριση των δικών του απορριμμάτων και σε καμία περίπτωση δεν συζητά την μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές» ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι στόχος και της ΔΕΠΟΔΑΘ είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση με ανακύκλωση, κομποστοποίηση και επεξεργασία των καταλοίπων.
«Το πώς θα διαχειριστούμε τα απορρίμματα των περιοχών μας σε λίγα χρόνια, πρέπει να αρχίσει από τώρα. Μετά την ανακύκλωση και κομποστοποίηση παραμένει ένα κατάλοιπο 20-40% των απορριμμάτων που παράγονται σήμερα. Οι επιστημονικές επιλογές είναι δυο. Ή τα θάβουμε ή τα καίμε. Η ταφή δεν είναι λύση αλλά μεταφορά του προβλήματος στο μέλλον. Η καύση με την προϋπόθεση ότι δεν συζητάμε για ανακυκλώσιμα, κομποστοποίηση και βιομηχανικά απόβλητα, είναι η λύση που επιλέγουμε. Σκοπός όμως είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν τα παραγόμενα απορρίμματα ώστε στην καύση να πάει το μικρότερο δυνατόν ποσοστό των σκουπιδιών» είπε ο κ. Μαμμής.
Στη συγκέντρωση βρέθηκαν επίσης οι Δήμαρχοι Τανάγρας, Θεσπιέων και Θίσβης καθώς και το Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων Λάμπρος Μπούκλης.
«Το Ελληνικό κράτος –είπε ο κ. Μπούκλης- τα τελευταία 40 χρόνια έχει αφήσει ανοχύρωτες τις πόλεις σε ότι αφορά την διαχείριση των αποβλήτων και είμαστε από τις ελάχιστες εναπομείνουσες χώρες που δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές διαχείρισης» και συνέχισε «το εργοστάσιο καύσης είναι μια σύγχρονη λύση που έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό αλλά δεν μπορεί να λύσει αθροιστικά τα προβλήματα που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν έρθει στη χώρα μας. Η δική μας πρόταση είναι να προστρέξουμε στην δημιουργία μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας άμεσα, όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά, δημιουργώντας και πράσινες θέσεις εργασίας».
Ο κ. Μπούκλης ανέφερε και παράδειγμα λέγοντας ότι «για κάθε 10.000 τόνους αποβλήτων προβλέπεται ότι μπορούν να φτάσουν και 250 νέες θέσεις εργασίας. Αντιστοίχως για τους 10.000 τόνους που θα υποστούν θερμική επεξεργασία δημιουργείται μόνο μια θέση».
Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι αίσθηση και προβληματισμό προκάλεσε η παρέμβαση του Θανάση Παντελόγλου περί συζήτησης για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων την στιγμή που δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός για την διαχείριση των βιομηχανικών φέρνοντας ως παράδειγμα τον εντοπισμό εξασθενούς χρωμίου στην Εύβοια που στερείται βιομηχανικών μονάδων!