Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Το δελτίο τύπου της ΔΕΥΑΘ


Θήβα 28 Ιουλίου 2009
Κατανοώντας την αγωνία όλων των συμπολιτών μας για την όσο το δυνατόν συντομότερη υδροδότηση του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Θήβας από το νέο Διυλιστήριο, αλλά αναγνωρίζοντας και την ευθύνη της ΔΕΥΑΘ για την σωστή κατασκευή και ολοκλήρωση ενός έργου που προϋποθέτει εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας και ακριβή τήρηση των τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών της κατασκευαστικής εταιρείας, για τα φίλτρα διύλισης, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι :
1. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες και αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες δοκιμές για την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας αλλά και των ποιοτικών προδιαγραφών του παραγόμενου δι-υλισμένου νερού, θα ξεκινήσει η τροφοδοσία του δικτύου ύ-δρευσης της πόλης μας.
2. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προσαρμογή όλου του Δικτύου Ύδρευσης στη νέα πηγή τροφοδοσίας, θέτοντας σταδι-ακά και με γνώμονα την ομαλή ροή και την επάρκεια τροφο-δοσίας του δικτύου, εκτός λειτουργίας τις μέχρι σήμερα πηγές τροφοδοσίας ( 6 γεωτρήσεις), οι οποίες θα παραμείνουν εν χρήσει μόνο για έκτακτες περιπτώσεις καθώς και για τροφοδοσία βυτίων προς κατάσβεση πυρκαγιών και πλύσιμο δρόμων. Με δεδομένες αυτές τις διαδικασίες προγραμματίζουμε ότι πριν το τέλος του επόμενου μήνα, όλο το δίκτυο θα τροφοδοτείται 100% από διυλισμένο νερό, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΘ στο κανάλι του Μόρνου.
3. Η καθυστέρηση παράδοσης του έργου κατά ένα μήνα περίπου, με βάσει το χρονοδιάγραμμα της συμβατικής υποχρέωσης του εργολάβου, οφείλεται σε αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με :
i. την υφή του υπεδάφους στο σημείο κατασκευής του έργου (παραπλεύρως του καναλιού του Μόρνου).
ii. την απαρέγκλιτη τήρηση των ποιοτικών και κατασκευαστικών προδιαγραφών, που επιβλήθηκε από την τεχνική επιτροπή παρακολούθησης του έργου (Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΘ) σε όλα τα στάδια της κατασκευής και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα
iii. την καθυστέρηση σύνδεσης με το κανάλι του Μόρνου, που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της ΕΥΔΑΠ.
iv. τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας ως προς την εκτέλεση παράλληλων εργασιών υψηλής ακρίβειας και τεχνολογικής στάθμης, κατά το τελικό στάδιο προσαρμογής των φίλτρων και των σωληνώσεων, για την διασφάλιση των ποιοτικών προδιαγραφών που έχουν τεθεί από τη μελέτη.
Ζητώντας την κατανόηση όλων για τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε από το στάδιο της χρηματοδότησης, μελέτης, αδειοδότησης, ανάθεσης και κατασκευής, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι εργαζόμενοι και οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΘ υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους, λειτουργώντας με ιδιαίτερο ζήλο και εργατικότητα.
Η αποπεράτωση του έργου υδροδότησης της πόλης μας με «καθαρό νερό» από το κανάλι του Μόρνου, δύο έτη μετά την διαπίστωση ύπαρξης εξασθενούς χρωμίου στο νερό του δικτύου μας, είναι αποκλειστικά δική τους επιτυχία και τους αξίζουν η αναγνώριση και τα συγχαρητήρια όλων μας.
Το ΔΣ της ΔΕΥΑΘ έχοντας συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση αυτού του τεράστιας σημασίας έργου, τόσο για την δημόσια υγεία όσο και την αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΘ αλλά και τον Δή-μαρχο κ. Νικόλαο Σβίγγο για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση, στο δύσκολο εγχείρημα που αναλάβαμε τόσο για το έργο αυτό όσο και για την συνολική οικονομική και λειτουργική αναδιάρθρωση της ΔΕΥΑΘ.
Για το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΘ
Ο πρόεδρος
Σταμάτης Χαλβατζής