Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013



Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για για την επιτυχή υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007-2013» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στην υλοποίησή του, ολοκληρώθηκαν στο Καρπενήσι οι εργασίες της 2ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του, σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου 2009.
Τα Μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης ενημερώθηκαν για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών: Στερεάς Ελλάδας κ. Σκλιά, Θεσσαλίας κ. Γκούπα και Ηπείρου κ. Πανοζάχου.
Στις εισηγήσεις τους τόνισαν με έμφαση ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί την τελευταία μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία. Αποτελεί για όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και φορείς ένα κρίσιμο στοίχημα. Αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους μαζί προς όφελος του πολίτη, των τριών Περιφέρειών και της χώρας. Αρκεί να ακολουθηθεί η οδός της επιμονής, της σκληρής προσπάθεια και του άψογου συντονισμού που έφεραν το Ε.Π. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου να εγκριθεί πρώτο από τη χώρα μας και ένα από τα πρώτα στην Ε.Ε.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, κ. Παντελής Σκλιάς ανέφερε τα εξής:
« Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου για την περίοδο 2007-2013 βασικό στοιχείο που επηρέασε τόσο το σχεδιασμό του, αλλά που πολύ περισσότερο, επηρεάζει την υλοποίησή του, αποτελεί ο διαφορετικός ρόλος των δύο Περιφερειών αμιγούς σύγκλισης (Ήπειρος & Θεσσαλία) σε σχέση µε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που είναι Περιφέρεια μεταβατικής στήριξης.
Ο Στρατηγικός Στόχος της Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου για την περίοδο 2007-2013 συνίσταται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ελκυστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας με τη βελτίωση της χωρικής και κοινωνικής συνοχής και την υιοθέτηση αειφορικών μεθόδων ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων και διαχείρισης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την δυναμική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας σε ένα νέο περιβάλλον όπου διαχρονικά αυξανόμενο ρόλο διαδραματίζει η επένδυση στην γνώση, την ποιότητα, την καινοτομία και τα δίκτυα.
Η Χωρική Ενότητα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου διαθέτει οκτώ κοινούς στόχους ανάπτυξης οι οποίοι είναι:
Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της ποιότητας και της καινοτομικής ικανότητας των επιχειρήσεων.
Βελτίωση της προσπελασιμότητας μέσω της δημιουργίας και αναβάθμισης υποδομών και ενδο-περιφερειακών και δια-περιφερειακών μεταφορικών δικτύων.
Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Αειφορική διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής
Ενίσχυση της διαπεριφερειακής συνεργασίας
Αξιοποίηση του τουρισμού και του πολιτισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης
Η αρχιτεκτονική του Επιχειρησιακού Προγράμματος στηρίζεται σε μια κοινή δομή ώστε να είναι ευχερέστερη η ενιαία διαχειριστική προσέγγιση και ο συντονισμός των ενεργειών παρακολούθησης και υλοποίησης...»
Στην εισήγησή του ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας τόνισε τα ακόλουθα:
«Σήμερα συνεδρίασε για δεύτερη φορά η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία των τριών Περιφερειών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός κοινού Επιχειρησιακού Προγράμματος που θα μας επιτρέψει να δούμε τα προβλήματα πέρα από γεωγραφικά όρια.
Παρόμοια εμπειρία άλλωστε έχουμε οι τρεις Περιφέρειες και μέσα από την επιτυχημένη συνεργασία μας στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ». Όπως το «ΠΙΝΔΟΣ», αντιμετωπίζει τον ορεινό όγκο ως ενιαία γεωγραφική ενότητα χωροταξικά και αναπτυξιακά, έτσι και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013 θα συμβάλλει σε μία συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων, εφαρμόζοντας σε πολλές περιπτώσεις ενιαίες πολιτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σήμερα σε πορεία ολοκλήρωσης του Γ’ ΠΕΠ με πάρα πολύ καλές επιδόσεις, τόσο σε ποσοστά απορροφητικότητας όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτή την εμπειρία που αποκτήσαμε κατά την επιτυχή υλοποίηση του Γ’ ΠΕΠ θέλουμε να ενσωματώσουμε και να αξιοποιήσουμε κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η Θεσσαλία θα ολοκληρώσει τις προτεραιότητές της δίνοντας κυρίως βαρύτητα στις υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας, σε δράσεις για το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής, καθώς και στη ψηφιακή σύγκλιση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία σε διεθνές επίπεδο δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την εφαρμογή του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Αντίθετα, θα πρέπει να μας οδηγήσει σε επιτάχυνση και πιο εντατική προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την πορεία ανάπτυξης των Περιφερειών μας αλλά και την κοινωνική συνοχή.
Είναι σαφές ότι ο ρόλος του Προγράμματος στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στις Περιφέρειες της ενιαίας Χωρικής Ενότητας, θα είναι καταλυτικός. Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και διαβεβαιώνουμε ότι θα στηρίξουμε και θα συνεισφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση...»
Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Πανοζάχος στην εισήγησή του ανέφερε:
«Αυτό που εμείς έχουμε μάθει να λέμε ΕΣΠΑ, οι Ευρωπαίοι Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 και ο λαός απλά 4ο ΚΠΣ θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι η τελευταία μεγάλη μας ευκαιρία. Κατά τη γνώμη μου είναι η πιο μεγάλη πρόκληση. Στη χώρα μας χρηματοδοτούμε υποδομές όχι μόνο από τότε που ξεκίνησαν τα ΜΟΠ αλλά ήδη από το το 1950 με το πιο μεγάλο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης από το εξωτερικό, το σχέδιο Μάρσαλ.
Ακόμα και σήμερα, όμως, δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις υποδομές στη χώρα αλλά ούτε και καταφέραμε να καλύψουμε το έλλειμμα στην ανάπτυξη που έχουμε συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Πρέπει, λοιπόν, να αναλύσουμε γιατί δεν το καταφέραμε να καλύψουμε το έλλειμμα αυτό.
Σήμερα που βιώνουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση έχουμε ακόμη πιο αυξημένη την υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε σωστά την ευκαιρία του ΕΣΠΑ. Έτσι, είναι ευκαιρία σήμερα να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, να αναθεωρήσουμε τη διαδικασία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, να υιοθετήσουμε έμπρακτα τις στρατηγικές της Λισσαβόνας και του Γκέτεμποργκ, να ασχοληθούμε με την επιχειρηματικότητα και τη στήριξή της μέσω των Δημοσίων Έργων.
Είναι επιτυχημένο το μοντέλο της συνύπαρξης των τριών Περιφερειών. Σκεφτείτε κάθε μια Περιφέρεια από μόνη της να προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση. Θεωρώ ότι η αλληλεγγύη και η συνέπεια των υπηρεσιών μας μπορεί να αυξήσει την οικονομική μας παρεμβατικότητα.
Πρώτος μας στόχος θα πρέπει να είναι το 2013 να είναι όλες οι Περιφέρειες στο Στόχο 2 και ας χάσουμε τα οικονομικά κίνητρα του Στόχου 1. Άλλωστε στόχος μας δεν είναι να πάρουμε τις χρηματοδοτήσεις αλλά οι κάτοικοι των περιοχών μας να ζουν καλύτερα. Με αυτή τη λογική πρέπει να εξετάσουμε πως θα υλοποιήσουμε το ΕΣΠΑ...»
Στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίασης επίσης και σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων & Ανάπτυξης του ΥΠΟΙΟ παρουσίασε τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), όπως και τις οδηγίες για την αξιολόγηση των Επιτροπών Παρακολούθησής του.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ & Β’ Βαθμού και των κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν εκφράζοντας τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση των Κοινοτικών Χρηματοδοτήσεων.