Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αισιόδοξος παρά τα προβλήματα ο Γ. Μπούγας



Την πεποίθησή του ότι η Ν.Δ. θα παραμένει η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαχειρισθεί με επιτυχία τις παρενέργειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη χώρα, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας στη Συνέλευση της ΝΟΔΕ Βοιωτίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά.
Ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου η ελληνική οικονομία να διατηρήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τη διεθνή κρίση, αλλά και να ενισχυθούν εισοδηματικά οι ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και, ειδικότερα, του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΕΠΑΝ ΙΙ, μέσω του οποίου προκηρύσσονται δράσεις δημόσιας δαπάνης ύψους 1,3 δις ευρώ εντός του έτους, όπως τα νέα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, που ανακοινώθηκαν ήδη.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η υποστήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων (ΜμΕ), ώστε να ξεπεράσουν τη δύσκολη συγκυρία και να σχεδιάσουν παραγωγικά την επόμενη ημέρα, βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, σημειώνοντας, ειδικά για το Ν. Βοιωτίας, ότι τα εντεταγμένα στο ΕΠΑΝ Ι έργα και δράσεις ενίσχυσής τους προσεγγίζουν τα 400 και ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης κατά την α' φάση του προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου κεφαλαίων κίνησης μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχουν χορηγηθεί προς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Νομού δάνεια συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Περαιτέρω, ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενέστερων πολιτών, όπως η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η οικονομική ενίσχυση ληπτών στεγαστικών δανείων που είναι ή ήσαν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και η έκτακτη οικονομική παροχή προς τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, ενώ επεσήμανε την έναρξη νέων δράσεων κατάρτισης και απασχόλησης που απευθύνονται και καλύπτουν 1,3 εκατ. εργαζόμενους και ανέργους.
Έναντι της προσπάθειας της κυβέρνησης να προστατέψει την εγχώρια οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση από τη διεθνή κρίση, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την κοινωνική συνοχή, το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο κ. Μπούγας, δεν έχει να αντιπαραβάλει παρά μόνο αόριστες και ακοστολόγητες υποσχέσεις, γι' αυτό και, προκειμένου να αποκομίσει κομματικά οφέλη, αναμοχλεύει διαρκώς την σκανδαλολογία. Και στο πεδίο αυτό, όμως, αδυνατεί να πείσει τους πολίτες, καθώς όλοι θυμούνται ότι επί των ημερών του είχε επίμονα αντιταχθεί στη διερεύνηση υποθέσεων όπως π.χ. του χρηματιστηρίου, επιλέγοντας συστηματικά την τακτική της συγκάλυψης και της παραγραφής. Αντίθετα, σήμερα και η Δικαιοσύνη και η Βουλή, όπου απαιτήθηκε, κινητοποιούνται και ποινικές ευθύνες αποδίδονται, όπως π.χ. στην υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.