Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Βάζοντας Χ στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ενημέρωση - Πρόληψη – Εμβολιασμός
Συμπεράσματα επιστημονικής εκδήλωσης

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή του συνόλου των φαρμακοποιών, των γυναικολόγων και των παιδιάτρων από τους Νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Βάζοντας Χ στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», που διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θήβας, Λιβαδειάς και Εύβοιας, την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία GlaxoSmithKline.
Μιλώντας για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, ο κ. Μάκης Ζήκας, πρόεδρος του Φ.Σ. Θήβας, αναφέρθηκε στη σημασία του τριπτύχου Ενημέρωση - Πρόληψη - Εμβολιασμός για τη σωτηρία δεκάδων χιλιάδων γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Μία στις δύο γυναίκες δε γνωρίζει την κύρια αιτία της νόσου – Παρατηρούμε, λοιπόν, ελλιπή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι γυναίκες αυτές είχαν υποβληθεί σε τεστ Παπανικολάου – Διαπιστώνουμε απουσία της έννοιας της ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Και, φυσικά, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης μέσω του ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ, για ένα ποσοστό 70%». Ακόμη, ο κύριος Ζήκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καθοριστικό ρόλο των φαρμακοποιών στην ενημέρωση και την πρόληψη με δεδομένο τον συμβουλευτικό ρόλο τους.
Ακόμη, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, κ. Γεώργιος Βασηλιάς, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας, κ. Δημήτριος Τσομώκος και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας, κ. Φιλιώ Πρωτόπαππα.
Παίρνοντας τον λόγο ο Λέκτορας Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Κατωπόδης, τόνισε ότι «Δεν υπάρχουν γυναίκες «υψηλού κινδύνου», αλλά όλες οι γυναίκες κινδυνεύουν, αν λάβουμε υπόψη ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας δεν κληρονομείται και προκαλείται από εμμένουσα λοίμωξη με ογκογόνους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). O ιός αυτός ανιχνεύθηκε στο 99,7% των καρκίνων στον τράχηλο της μήτρας. Οι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της απλής λοίμωξης HPV σε προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας είναι η έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε νεαρή ηλικία, οι πολλές εγκυμοσύνες, το κάπνισμα, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικού χαπιού και οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, σκοπός του είναι είναι να παραχθούν αντισώματα, τα επίπεδα των οποίων θα είναι υψηλότεροι από τα φυσικά παραγόμενα αντισώματα από μια λοίμωξη από HPV για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα παραγόμενα με φυσικό τρόπο αντισώματα από μια επαναλοίμωξη από HPV δεν φτάνουν τις περισσότερες φορές να προστατεύσουν τη γυναίκα και για το λόγο αυτό ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος.
«Τα νεότερα κλινικά δεδομένα περί εμβολιασμού» ήταν το θέμα της ομιλίας της κ. Zέτας Εμμανουήλ, Brand Manager της εταιρείας GlaxoSmithKline. Συγκεκριμένα, η κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στο εμβόλιο που σχεδόν εδώ και ένα χρόνο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, και παρέχει προστασία που διαρκεί, με επίπεδα παραγόμενων αντισωμάτων που ξεκινούν υψηλά και παραμένουν υψηλά για 6,4 χρόνια τουλάχιστον, ενώ η αποτελεσματικότητά του παραμένει 100% για τους δύο ογκογόνους τύπους του HPV που καλύπτει. Αναφερόμενος δε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ασφαλιστική κάλυψη του εμβολίου ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επισήμανε ότι από το καλοκαίρι το ΙΚΑ παρέχει δωρεάν τον εμβολιασμό σε όλα τα κορίτσια 12-15 ετών και αναμένεται πολύ σύντομα να καλύψει και τις νεαρές γυναίκες 16-26 ετών στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιασθεί στη συνιστώμενη ηλικία. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, η μεγάλη πλειοψηφία τους καλύπτει χωρίς συμμετοχή τις ηλικίες 12-26 ετών.
Τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ακολούθησε συζήτηση προσδιορίζοντας τον ρόλο του φαρμακοποιού στην αλυσίδα ενημέρωσης του κοινού.
Η ιστοσελίδα http://www.emvolioktm.gr/ παρέχει χρήσιμες πηροφορίες για την πρόληψη του ΚΤΜ με τον τακτικό περιοδικό έλεγχο των γυναικών και τον εμβολιασμό, ενώ σχετικά ενημερωτικά έντυπα με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία των νομών.