Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

ΕΣΕΕ
Δήλωση Αρμενάκη για τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων

Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και οι Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας και Γιάννης Παπαθανασίου εξειδίκευσαν τα μέτρα αποζημίωσης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «Τα θλιβερά γεγονότα και οι καταστροφές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες καθιστούν αναγκαία την αρωγή της Πολιτείας. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε, ώστε να στηρίξουμε άμεσα και ουσιαστικά όσους υπέστησαν ζημιές, καθώς μάλιστα βρισκόμαστε και εν μέσω μιας μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οφείλουμε να βοηθήσουμε όλους τους πληγέντες να ξανασταθούν στα πόδια τους και να διατηρήσουν το προσωπικό τους».
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το πώς σχολιάζει τα εξαγγελθέντα από την Κυβέρνηση μέτρα για τις πληγείσες από τους πρόσφατους βανδαλισμούς επιχειρήσεις, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα εξαγγελθέντα μέτρα που αφορούν τις πληγείσες επιχειρήσεις από τα πρόσφατα γεγονότα, τα οποία συνοδεύτηκαν από βανδαλισμούς, λεηλασίες ακόμη και ολοσχερή καταστροφή εμπορικών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζονται από γενναιοδωρία και καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες των παραπάνω επιχειρήσεων.
Επίσης τα διακρίνει η απλότητα εφαρμογής και η ειλημμένη απόφαση άμεσης υλοποίησης, χωρίς καθυστερήσεις που δημιουργεί η άσκοπη γραφειοκρατία.
Στοχεύουν στην στήριξη και ενίσχυση όσων τις γιορτινές αυτές ημέρες, που πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου της χρονιάς, να έχουν και αυτοί τα αναγκαία για την επιβίωση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων τους, έσοδα.
Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, η αντίδραση της Κεντρικής Διοίκησης ήταν άμεση. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται και από την δική μας ενεργοποίηση ως φορείς συλλογικής εκπροσώπησης, με δεδομένο ότι την εφαρμογή των εξαγγελθέντων μέτρων, έχουν αναλάβει 3μελείς επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, του τοπικού Επιμελητηρίου και του Υπουργείου Οικονομικών.
Ελπίζουμε ότι, τα μέτρα θα συμπληρωθούν και με την αναγκαία πολιτική βούληση στήριξης των εμμέσως πληγέντων συναδέλφων και την προσπάθεια ενίσχυσης της ψυχολογίας της αγοράς, ούτως ώστε να επικρατήσει το κλίμα των Χριστουγέννων
».
Να υπενθυμίσουμε ότι τα Μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων που εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή περιλαμβάνουν:
Α. Αποκατάσταση Ζημιών, Επαγγελματιών, Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων – Επιχορήγηση - Άμεση Οικονομική Ενίσχυση
Β. Χορήγηση Δανείων για την Αποκατάσταση Ζημιών σε Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες
Γ. Χορήγηση Δανείων για Κεφάλαια Κίνησης σε Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες
Δ. Αναστολή Πληρωμών των οφειλών των πληγεισών επιχειρήσεων
Ε. Οικονομική Ενίσχυση των Εργαζομένων
ΣΤ. Χορήγηση Δανείων για την Αποκατάσταση Ζημιών των Κτηρίων