Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

«Προστασία του Καταναλωτή – Κυρίαρχη πολιτική της ΝΑΒ για το 2009»


ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
Στηρίζουμε το νόμιμο και υγιές εμπόριο – καταπολεμούμε το παράνομο και παρασιτικό εμπόριο
Προγραμματίζουμε τακτικούς ελέγχους
Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων στον καταναλωτή τροφίμων
Για να αποτρέψουμε την κλοπή του εισοδήματος του καταναλωτή
Δημιουργούμε Γραμμή Επικοινωνίας Καταναλωτή με τετραψήφιο αριθμό
Επιβάλλουμε και δημοσιοποιούμε τα πρόστιμα
Στηρίζουμε τη δημιουργία καταναλωτικού κινήματος στο Νομό Βοιωτίας
Καταναλωτές είμαστε όλοι μας οποιοδήποτε επάγγελμα και ας κάνουμε.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:
Για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών της ΝΑΒ ( Διεύθυνση Εμπορίου – Μεταφορών και Κτηνιατρικής ) που άπτονται της «Προστασίας του Καταναλωτή», εντάσσονται σε μια Αντινομαρχία, ώστε με τον πλέον συντονισμένο σχεδιασμό και προγραμματισμό της δράσης τους να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Για την ΝΑΒ η Προστασία του Καταναλωτή αποτελεί για το 2009 κυρίαρχη πολιτική.
Ήδη προχωρήσαμε στον Προγραμματισμό της δραστηριότητας των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Εμπορίου – Μεταφορών και Κτηνιατρικής για το 2009. Με βάση τον προγραμματισμό των παραπάνω υπηρεσιών μέσα στο έτος θα υλοποιηθούν προγραμματισμένα οι παρακάνω έλεγχοι :
Το σύνολο των super markets και των συναφών καταστημάτων θα ελέγχονται τακτικά για θέματα ποιότητας των τροφίμων, ελέγχου υπερτιμήματος (άλλη τιμή στο ράφι – άλλη στην ταμειακή μηχανή ), για τις ημερομηνίες λήξης διάρκειας ζωής προϊόντος κλπ
Το σύνολο των βιομηχανιών – βιοτεχνιών επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων και αποθηκών – ψυκτικών χώρων αποθήκευσης τροφίμων
Μεγάλος αριθμός κρεοπωλείων – ιχθυοπωλείων –κλπ καταστημάτων
Προγραμματισμένος δειγματοληπτικός έλεγχος τροφίμων σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς, για έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων και διερεύνησης συγκεκριμένων κινδύνων
Το 40% των πρατηρίων καυσίμων για θέματα ποιότητας καυσίμων, αλλά και για έλεγχο των αδειοδοτήσεων τους για θέματα πυρασφάλειας κλπ
Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου Αυτοκινήτων (φορτηγών – λεωφορείων) για θέματα νομιμότητας αδειών, κατάστασης οχήματος, ελέγχου φορτίων κλπ, σε μόνιμη βάση .
Προχωρούμε μέσω στενής συνεργασίας με τους θεσμικούς φορείς στην καταγραφή των προβλημάτων λειτουργίας της αγοράς. Μετά από συσκέψεις με τους Εμπορικούς Συλλόγους Λιβαδειάς και Θήβας, προέκυψε ως μείζον πρόβλημα για την υγιή λειτουργία της αγοράς, το παράνομο πλανόδιο εμπόριο. Δεσμευτήκαμε ως ΝΑΒ στην άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών μας για την καταπολέμηση του παράνομου πλανόδιου εμπορίου. Ζητήσαμε εγγράφως τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυν. Δ/νση Λιβαδειάς και Θήβας) για την συμμετοχή τους στη διενέργεια των ελέγχων του παράνομου πλανόδιου εμπορίου. Θεωρούμε ότι η συντονισμένη δράση ΝΑΒ – Δήμων (Δημ. Αστυνομίας) – ΕΛ. ΑΣ και Εμπορικών Συλλόγων θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Δημιουργούμε Γραμμή Επικοινωνίας Καταναλωτή με σύντομο κωδικό – τετραψήφιο αριθμό, ώστε εύκολα ο Καταναλωτής της Βοιωτίας να μπορεί να επικοινωνεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας και να καταγγέλλει τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των τροφίμων που διοχετεύονται στην αγορά, αλλά και άλλες αγορανομικές παραβάσεις. Ο τετραψήφιος αριθμός θα είναι άμεσα σε λειτουργία. Οι υπηρεσίες θα ανταποκρίνονται άμεσα και θα επιλαμβάνονται των καταγγελιών.
Θα επιβάλλονται και θα δημοσιοποιούνται άμεσα τα πρόστιμα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, στους παρανομούντες των αγορανομικών διατάξεων και θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα τους. Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε τις πρώτες πέντε (5) παραβάσεις που πιστοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου για το 2009.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΑΒΡΗ & ΣΙΑ ΕΕ - ΘΗΒΑ- νοθευμένα καύσιμα – 30.000Ε
ΣΤΕΛΛΙΟΣ ΓΙΑΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ –ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΟΠΟΙΙΑΣ- ΟΙΝΟΦΥΤΑ -ληγμένα τρόφιμα στις αποθήκες & αντικατάσταση πινακίδων με άλλη ημερομηνία λήξης– 30.000Ε
DIA HELLAS AE Super Market –ΘΗΒΑ-τρόφιμο μη κανονικό –μη ασφαλές - 10.000Ε
ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ Super Market – ΔΗΛΕΣΙ- επιμόλυνση ξηρών καρπών με νεκρά και ζωντανά έντομα - -15.000Ε
ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΙΑ – ΛΑΡΙΣΑ-ξένες ύλες σε τρόφιμο- 5.000 Ε
Στηρίζουμε τη δημιουργία Καταναλωτικής Κίνησης στη Βοιωτία.
Είμαστε από τους λίγους Νομούς της χώρας μας όπου δεν υπάρχει οργανωμένη έκφραση των καταναλωτών. Θεωρούμε ότι μια καλά οργανωμένη κίνηση καταναλωτών θα βοηθήσει το έργο των υπηρεσιών και της πολιτείας γενικότερα και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγιούς λειτουργίας της αγοράς.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω τον σημαντικό ρόλο της Χημικής Υπηρεσίας του Κράτους (παράρτημα Λιβαδειάς) όπου μέσω Μνημονίου συνεργασίας, θα είναι δίπλα μας για την υλοποίηση του όποιων εργαστηριακών αναλύσεων χρειαζόμαστε, για την πιστοποίηση των όποιων παραβάσεων εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΒ.
Λιβαδειά 12/3/2009
Ο Αντινομάρχης Λουκάς Καράντζαλης