Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό σχετικά με την εισαγωγή στην ΕΕ προϊόντων ζωικής προέλευσης από ταξιδιώτες. Ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει την 1η Μαΐου 2009 και θα αντικαταστήσει τους κανόνες που ισχύουν σήμερα. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να εξηγούνται με σαφήνεια στο ευρύ κοινό οι κανόνες σχετικά με την εισαγωγή ζωικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πράγματι, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που εισάγονται στην ΕΕ από ταξιδιώτες ή αποστέλλονται ταχυδρομικώς ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων στην ΕΕ στην περίπτωση που μεταφέρουν ορισμένες ζωονόσους, όπως ο αφθώδης πυρετός ή άλλα νοσήματα που είναι δυνατό να μεταδοθούν και στον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, ο ρόλος του κοινού είναι σημαντικός για την αποφυγή της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών στην ΕΕ.
Κατά κανόνα, οι ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν στις αποσκευές τους κρέας, γάλα ή προϊόντα κρέατος και γάλακτος από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Για να εξασφαλιστεί η πλήρης κατανόηση αυτών των κανόνων πραγματοποιήθηκε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κτηνιατρικής εβδομάδας το 2008 (10-16 Νοεμβρίου 2008), έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ.
Σήμερα υπάρχουν αφίσες σε 35 γλώσσες προς ανάρτηση στους λιμένες, στα αεροδρόμια και σε άλλα σημεία εισόδου στην ΕΕ, για να εξασφαλίζεται ότι οι επιβάτες είναι ενήμεροι για τους κανόνες και για τους λόγους που τους καθιστούν αναγκαίους, πριν ταξιδέψουν καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια βιντεοταινία σε 35 γλώσσες. Η ταινία αυτή προορίζεται για προβολή στα σημεία εισόδου στην ΕΕ και ιδίως στα αεροδρόμια, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια πτήσεων από χώρες εκτός της ΕΕ.
Ιστορικό
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν στις αποσκευές τους κρέας, γάλα ή προϊόντα κρέατος και γάλακτος από τρίτες χώρες στην ΕΕ, εκτός αν μεταφέρουν λιγότερα από 10 κιλά των προαναφερόμενων προϊόντων από την Κροατία, τις Νήσους Φερόε, τη Γροιλανδία ή την Ισλανδία.
Προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις για το βρεφικό γάλα σε σκόνη, τις παιδικές τροφές και ειδικά τρόφιμα ή ειδικές ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς που είναι αναγκαία για ιατρικούς λόγους, εφόσον ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά και υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν χρειάζονται ψυγείο πριν ανοιχτούν,
- ότι είναι συσκευασμένα ιδιοσκευάσματα για άμεση πώληση στον τελικό καταναλωτή και
- ότι η συσκευασία τους δεν είναι ανοιγμένη, εκτός εάν καταναλώνονται εκείνη την ώρα.
Για τα αλιευτικά προϊόντα (στα οποία περιλαμβάνονται τα ψάρια και ορισμένα οστρακοειδή όπως γαρίδες, αστακοί, νεκρά μύδια και νεκρά στρείδια), οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταφέρουν ή να αποστέλλουν στην ΕΕ έως 20 κιλά των εν λόγω προϊόντων ή έως ένα ψάρι, ακόμη και αν το βάρος του είναι μεγαλύτερο των 20 κιλών. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός βάρους δεν ισχύει για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις Νήσους Φερόε ή την Ισλανδία.
Για άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα μέλι, ζωντανά στρείδια, ζωντανά μύδια και σαλιγκάρια, οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταφέρουν ή να αποστέλλουν στην ΕΕ έως 2 κιλά από αυτά τα προϊόντα.
Οι κανόνες αυτοί δεν εφαρμόζονται για τη μεταφορά προϊόντων ζωικής προέλευσης μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, ούτε για τα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο και την Ελβετία.
Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα υγείας, κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, δήλωσε:«Ο κανονισμός ενσωματώνει το σύνθημα της Επιτροπής για την υγεία των ζώων "η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία". Αν η εξάπλωση ορισμένων ζωονόσων δεν προληφθεί, είναι δυνατό να επηρεάσει τόσο την υγεία των ζώων όσο και την υγεία του κοινού. Ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και μέσω της ΕΕ είναι τεράστιος και σημειώνει αύξηση. Οι ταξιδιώτες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των ζωονόσων με το να ενημερώνονται για τους κινδύνους και να μην μεταφέρουν προϊόντα ζωικής προέλευσης στις αποσκευές τους όταν επιστρέφουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.»