Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Οι Πέντε Εθνικοί Στόχοι του ΠΑΣΟΚ


Άρθρο της Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής προσδιόρισε ως βασική προτεραιότητα, για την επίτευξη των πέντε Εθνικών Στόχων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
«Η χώρα θα βγει από την κρίση μόνο εάν επενδύσει στο μέλλον της. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αλλάξουμε πορεία, να κτίσουμε μια Ελλάδα των αξιών με επίκεντρο τον άνθρωπο» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας, παρουσία πλήθους στελεχών του κινήματος, «ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης».
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν ξεκάθαρος και έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ: «Δεν θα επιτρέψουμε την κρίση να την πληρώσει ο απλός πολίτης, δεν θα βγούμε από αυτήν με περιοριστικές πολιτικές».
Το παραγωγικό ευνομούμενο κράτος που σέβεται τον πολίτη, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, η πράσινη ανάπτυξη, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος με δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, παιδεία εργαλείο ανάπτυξης και συνοχής της κοινωνίας και τέλος σαφής και σταθερή εθνική στρατηγική για ισχυρή ελληνική φωνή στο διεθνές γίγνεσθαι, αποτελούν τους εθνικούς στόχους.
Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου
Πρώτος στόχος: Ελληνική φωνή παντού και με αξιώσεις. Υιοθετούμε και πιάνουμε ξανά από τις δικές μας μέρες το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια. Δίνει φωνή στην Ελλάδα.
Δεύτερος: Πράσινη Ανάπτυξη. Απέναντι στη διασπάθιση των πόρων, στην απαξίωση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας, στην υποβάθμιση του φυσικού πολιτισμικού, αλλά και ανθρώπινου πλούτου, εμείς προτείνουμε το νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη».
Τρίτος: Παιδεία και Πολιτισμός. Απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες του μαθητή, της οικογένειας, της ανάπτυξης της χώρας, διαμορφώνουμε το πλαίσιο για μια σύγχρονη παιδεία. Δια βίου παιδεία. Εκπαιδευτικές διαδικασίες για πάντα και παντού. Παιδεία, θεμέλιο του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ταυτότητάς μας, των αξιών μας, ζωντανό εργαλείο ανάπτυξης των ποιοτικών μας δυνατοτήτων, της προοπτικής μας ως χώρα, ως λαός.
Τέταρτος: Κράτος πρόνοιας. Απέναντι στην απαξίωση του δικτύου προστασίας των πολιτών μας, στην ανασφάλεια και στη λογική ότι, υγεία και πρόνοια είναι προνόμια των λίγων και όχι δικαιώματα όλων, εμείς αναγεννούμε το κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κοινωνικό δίκτυο που διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.
Πέμπτος: Παραγωγικό ευνομούμενο κράτος, διότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται ένα άλλο κράτος. Απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη.
Η κυβέρνηση ότι είχε να προσφέρει το προσέφερε και την … «ευχαριστούμε». Ανεργία, αβεβαιότητα για το μέλλον, ακρίβεια, αύξηση της εγκληματικότητας, μείωση των επενδύσεων και άλλες «αναπτυξιακές» μεθόδους που έφεραν την χώρα δεκαετίες πίσω!!!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε τον πήχη ψηλά όχι από υπέρμετρη φιλοδοξία, αλλά επειδή αυτές είναι οι ανάγκες του σήμερα, αυτές είναι οι ανάγκες της χώρας μας και του πολίτη. Αυτές που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου και που καταγράφονται στο σχέδιό του κινήματος μας.
Και είναι στόχος όλων μας, είναι στόχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, να πάμε την Ελλάδα ξανά μπροστά.
Μόνον έτσι θα επιστρέψει η πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου. Μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε για όλους μας, για εμάς και τα παιδιά μας, ένα καλύτερο αύριο.
Μπορούμε και θα το πετύχουμε.
Μέλος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Μέλος του Τομέα ισότητας, Μέλος του Τομέα Αυτοδιοίκησης,
Μέλος του Τομέα Ενσωμάτωσης (λαθρομετανάστες, πρόσφυγες)