Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
Η πορεία της πρότασης για το Ίδρυμα Πάκαρντ
align="justify">Δυστυχώς η πρόταση αυτή, σύμφωνα και με το ιστορικό ενεργειών, το οποίο συνέταξε ο κ. Camp, παλινδρόμησε στους δαιδάλους της Ελληνικής Γραφειοκρατίας, με απουσία πλήρη (όχι με ευθύνη δική της) της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξέλιξη για 12 χρόνια.
Πλέον το ζήτημα της υλοποίησης της πρότασης PACKARD, έχει μετατεθεί στην Θηβαϊκή κοινωνία και με πρωτοβουλία του Δημάρχου και των μελών της επιτροπής Διαχείρισης της πρότασης, γίνονται προσπάθειες για την ευόδωση της πρότασης αυτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχει σημειωθεί πρόοδος, κυρίως έχουμε αποκτήσει απευθείας επαφή με τον εκπρόσωπο του κ. Packard, Dr. Camp, ο οποίος επεσκέφθη τη Θήβα, συναντήθηκε με το Δήμαρχο, την Επιτροπή και τοπικούς φορείς και επείσθη ότι πλέον υπάρχει ζωηρό και ειλικρινές ενδιαφέρον για την υλοποίηση της πρότασης, πεποίθηση την οποία μετέφερε και στον κ. Packard.
Η απάντηση του κ. Packard προς την επιτροπή στο ερώτημα εάν συνεχίζει το Ίδρυμα να ενδιαφέρεται για την προώθηση της πρότασης αυτής, ήταν θετική αλλά ταυτόχρονα επιφυλακτική. Οι επιφυλάξεις του, εκτιμώ ότι συνίστανται στις προηγούμενες μακροχρόνιες και ατελέσφορες προσπάθειες από μέρους του και στην αδιαφορία του Ελληνικού κράτους και του αρμόδιου Υπουργείου. Οπότε πλέον πρότεινε το χειρισμό, την κατάρτιση και υποβολή της πρότασης να αναλάβει πλέον η τοπική κοινωνία διά του Δήμου. Επιπλέον ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με το κόστος της κατασκευής νέας Δημοτικής αγοράς και της μετεγκατάστασης εκεί των εμπόρων που δραστηριοποιούνται εντός αυτής, καθώς και για το εάν θα υπάρχει δημόσια γη για τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου. Μάλιστα στην τελευταία επικοινωνία μας (13/08/09), ο κ. Camp, μας πληροφορεί ότι ο κ. Packard τον ρώτησε πάλι εάν υπήρχε καμία πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Επίσης μας πληροφορεί ότι ο ίδιος θα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του Φθινοπώρου στην Ιταλία και σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα και τη Θήβα.
Επειδή πιστεύω ότι ο καιρός πλέον έχει ωριμάσει για την προώθηση του σχεδίου της δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου στην Καδμεία και παράλληλα ότι η δημιουργία του αποτελεί ζωτικού Θηβαϊκού συμφέροντος ζήτημα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καταρτισθεί η πρόταση, βασιζόμενη έστω στην αρχική πρόταση του Ιδρύματος και να υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, αν είναι δυνατό μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στα πλαίσια αυτά λοιπόν οφείλουμε να κινηθούμε τάχιστα έτσι ώστε να υποβάλλουμε το σχέδιο ως απαίτηση της πόλης πλέον, περιβλημένο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα παραβρίσκονται όλοι οι τοπικοί φορείς.
Β. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ PACKARD
(όπως μας δόθηκε από τον Dr. Camp Νοέμβριο του 2008)
«Η ιδέα για μια μεγάλη και μακροχρόνια ανασκαφή στην ακρόπολη των Θηβών μπορούν να αποδοθούν στον David W. Packard, που κάποτε άκουσε την Emily Vermuele να εκφράζει σε μια διάλεξη κατά τη δεκαετία του 1960 τη σκέψη ότι η Καδμεία αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη ανεξερεύνητη μυκηναϊκή ακρόπολη σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Από τότε είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του σε πολλούς φίλους και συναδέλφους .
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης για την αρχαία Βοιωτία θεωρήθηκε ότι ήταν η σωστή στιγμή για να ανακοινωθεί η δυνατότητα ενός τέτοιου σχεδίου, δεδομένου ότι οι περισσότεροι, αν όχι, όλοι οι αρχαιολόγοι που είχαν κάνει ανασκαφές μέσα και γύρω από τη Θήβα και στο παρελθόν, εδώ και πολλές δεκαετίες για το Υπουργείο, ήταν παρόντες. Τη δεδομένη στιγμή, το ίδρυμα David & Lucile Packard ήταν ο πρωτογενής οργανισμός, και δεν ήταν ξεκάθαρο αν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα δεσμεύονταν όπως είχε δεσμευθεί ο κάθε αυτού οργανισμός σε ένα τόσο μεγάλο και μακροπρόθεσμο αρχαιολογικό έργο.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 δημιουργήθηκε το Ίδρυμα Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Μελετών Packard ως τμήμα του αρχικού πρωτογενούς οργανισμού, όπου μεταξύ των προτεραιοτήτων του ήταν οι Μεσογειακές αρχαιότητες και η ιδέα της ανασκαφής στη Θήβα αναστήθηκε.
Τα πρώτα ουσιαστικά βήματα έγιναν τον Αύγουστο του 1997, όταν ο Jοhn Camp (JC) έστειλε επιστολή στον Έφορο της Θήβας, Βασίλη Αραβαντινό (AV), όπου υποδήλωνε την πιθανότητα μιας μεγάλης έκτασης ανασκαφή στη Θήβα. Ήταν δεδομένο ότι μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε την πλήρη συνεργασία και συμμετοχή από το Υπουργείο Πολιτισμού και προτείνε ότι το έργο θα είναι μια κοινή επιχείρηση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και πιθανώς της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ASCSA), με σημαντικά κεφάλαια διαθέσιμα από το ΡΗΙ.
Από τότε μεταξύ άλλων έχουν λάβει χώρα τα ακόλουθα γεγονότα:
13 Αυγούστου 1997: Επιστολή JC με την οποία προτείνει συνεργατικά μεγάλης κλίμακας ανασκαφές στην Θήβα.
Οκτώβριος 1998: Προσέγγιση στο Σαράντη Συμεόνογλου σχετικά με πιθανό μείζονα ρόλο στο έργο ΡΗΙ Θήβα. Δυνατότητα εργασίας με την Αρχαιολογική Εταιρεία.
28 Ιανουαρίου 1999: επιστολή του Δημάρχου Θηβαίων, Αλέκου Κοφίνη προς τον Β. Αραβαντινό, εκφράζοντας την επιθυμία / υποστήριξη για ένα αρχαιολογικό πάρκο στην Καδμεία.
16 Φεβρουαρίου 1999: Επιστολή του Packard προς τον John Camp, που επιτρέπει τις συζητήσεις σχετικά με ένα κοινό πρόγραμμα για την ανασκαφή της Θήβας, από κοινού με τους Έλληνες συναδέλφους ανάλογα με την περίπτωση.
19 Φεβρουαρίου 1999: Επίσκεψη στη Θήβα του Συμεόνογλου και του John Camp για να συζητήσουν διάφορες πτυχές του σχεδίου με τον Β. Αραβαντινό. Συζητούν επίσης μαζί με τον Γιώργο Λυμπερόπουλο, δικηγόρο της περιοχής. Το προηγούμενο βράδυ ο Υπ. Πολιτισμού Βενιζέλος αντικαθίσταται από την Ε. Παπαζώη. Μνημόνιο προς Packard.
25 Φεβρουαρίου 1999: Περαιτέρω υπόμνημα προς DWP από JC πάνω σε διάφορες πτυχές μιας συνεργασίας με τον Β.Αραβαντινό.
13 Μαρτίου 1999: Ο Β. Αραβαντινός εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον Συμεόνογλου ως πρωταρχικό συνεργάτη. Οι ακριβείς λόγοι ασαφής. Ο JC σε αντίθεση με τον Β.Α. τον πρότεινε ως πρόσωπο με εμπειρία στην Αστική αρχαιολογία και ενδιαφέροντα τα οποία θα συμπληρώσουν τη δική του εμπειρία στο υλικό της Εποχής του Χαλκού.
4 Ιουνίου 1999: Κοινή επίσκεψη JC και ΒΑ στην Λένα Μενδώνη, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, για να εξηγήσουν την πρόταση PHI, όπου επίσης παρουσιάζουν μία επιστολή του DWPackard επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του Ιδρύματος. Υπόμνημα για τον DWP.
18 Αυγούστου 1999: Επίσκεψη του DWP και του JC στην Κεφαλονιά για να συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον Β.Α. (Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Tom Palaima και η κα Woodley) 11:15 π.μ.- 1: 45 μ.μ.
19 Αυγούστου 1999: Συνάντηση μεταξύ DWP και της υπουργού Πολιτισμού, η κα Papazoe για να συζητήσει την πρόταση πρόσωπο με πρόσωπο, και πάλι με φαινομενικά θετική απάντηση. Προκύπτει μνημόνιο 2 σελίδων.
8 Νοεμβρίου 1999: Μία σελίδα μνημόνιο για την πρόταση.
23 Νοεμβρίου 1999: Επίσκεψη του JC και Craig Mauzy στον Tom Brogan Κέντρο Μελετών Ανατολικής Κρήτης προκειμένου να εξετάσουν τις πρακτικές πλευρές του περιφερειακού κέντρου μελέτης ως πρότυπο για κάτι αντίστοιχο και στη Θήβα.
25 Νοεμβρίου 1999: Επίσκεψη του JC και Craig Mauzy στην Εφορεία στη Θήβα προκειμένου να εξετάσουν τις πρακτικές πλευρές του σχεδίου: οικόπεδα για ανασκαφή/απαλλοτρίωση, τήρηση αρχείου, διατήρηση/αποθήκευση ευρημάτων, θέση του ερευνητικού κέντρου, κλπ.
Δεκέμβριος 1999: Υποβάλλεται στο Υπουργείο αίτηση για άδεια συνεργασίας, σύμφωνα με σύσταση της κας Λ. Μενδώνη.
14 Δεκεμβρίου 1999: Επιστολή από τον DWP στην Υπουργό Πολιτισμού κα Ελισάβετ Παπαζώη, που περιγράφει τις προτάσεις (και πάλι) και ρωτά αν υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον προκειμένου να ξεκινήσουν συστηματικές και εποικοδομητικές συζητήσεις. Η επιστολή αυτή ποτέ δεν ελήφθη υπ’ όψιν ή απαντήθηκε.
15 Δεκεμβρίου 1999: Επιστολή προς την Εφορεία της Θήβας από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Επιστημών (ASCS) ζητώντας έγκριση για ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του PHI και της Εφορείας.
9 Μαρτίου 2000: Το ΚΑΣ (ψηφίζει) αποφασίζει να μην εγκρίνει την πρόταση. Η απόφαση δεν είναι δεσμευτική για τον Υπουργό.
Κείμενο τεσσάρων (4) σελίδων από τον Β.Α., χωρίς ημερομηνία, σε απάντηση της αρνητικής στάσης των μελών του ΚΑΣ σχετικά με την πρόταση.
10 Μαρτίου 2000: Η τοπική εφημερίδα “Θηβαϊκός Τύπος” δημοσιεύει άρθρο αποδοκιμάζοντας την αποτυχία του ΚΑΣ να εγκρίνει την πρόταση.
9 Απριλίου 2000: Εκλογές, νέος ΥπουργόςΠολιτισμού.
14 Απριλίου 2000: Μνημόνιο οκτώ (8) σελίδων για έργο της Θήβας.
16 Ιουλίου 2000: Αντίγραφο της πρότασης αποστέλλεται στην νέα Γ.Γ, του Υπουργείο Πολιτισμού, κα Βαλάκου, με την παράκληση να υποβληθεί στο ΚΑΣ.
31 Ιουλίου, 2000: Έγγραφη εκδοχή της απόφασης του ΚΑΣ με υπογραφή από τον Υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο, η οποία δεν εγκρίνει την πρόταση για κοινές ανασκαφές από το PHI, την ASCS και την Εφορεία της Θήβας. Αποστέλλεται με φαξ στις 2 Αυγούστου 2000 στην ASCS:
2 Αυγούστου 2000: Επιστολή και αντίγραφο της πρότασης διαβιβάζεται στον Θεόδωρο Πάγκαλο.
3 Αυγούστου 2000: Επιστολή από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νικόλα Berns προς τον Υπουργό Πολιτισμού εκφράζοντας την ισχυή υποστήριξη στην πρόταση του PHI.
3 Αυγούστου 2000:Δείπνο με Λένα Μενδώνη (στο McCabes) και συζήτηση για την πρόσκληση όλων των λόγιων με ενδιαφέρον για τη Θήβα σε ένα συνέδριο τον Σεπτέμβρη.
4 Αυγούστου 2000: Επιστολή από John Camp προς Λένα Μενδώνη, σε συνέχεια της συνάντησης (δείπνο) της προηγούμενης.
Αύγουστος 2000: Επιστολή από τον Βασίλη Λαμπρινουδάκη καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΚΑΣ.
Υπόμνημα από το Υπουργείο, το οποίο αφορά την πρόταση του PHI και την πιθανή συμμετοχή του Β. Λαμπρινουδάκη, καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
20 Δεκεμβρίου 2000: Επιστολή από τον John Camp προς τον Στεφανόπουλο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που περιγράφει την πρόταση και ζητά την υποστήριξή του. Καμία απάντηση.
5 Φεβρουαρίου 2001: Επιστολή από τον John Camp προς τον Ε. Βενιζέλο νέο Υπουργό Πολιτισμού που του γνωστοποιεί την πρόταση του PHI.
9 Φεβρουαρίου 2001: Επιστολή από τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, στον τότε Υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, εκφράζοντας την ισχυρή υποστήριξη της πρότασης του PHI.
16 Φεβρουαρίου 2001: Συνάντηση του John Camp με τον Τσιμπλάκο, βουλευτή Βοιωτίας. Κλήση στο Δήμαρχο Θηβαίων Α. Κοφίνη, ο οποίος εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή του. Ακολούθως ο κ. Τσιμπλάκος υποσχέθηκε να υποστηρίξει την υπόθεση.
2001: Διανομή οκτώ σελίδων υπομνήματος στην Αγγλική, που περιγράφει μια πρόταση για τις μεγάλες ανασκαφές στη Θήβα, με τη συνεργασία του PHI και του Υπουργείου Πολιτισμού, και, εάν το επιθυμούν, της ASCSA.
Αρχές Μαρτίου, 2001: Συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο, όπου συμμετέχουν ο John Camp, ο Πρέσβης Νίκολας Μπερνς, η Λένα Μενδώνη καθώς και μία βοηθός. Η συνάντηση διαρκεί 45 λεπτά. Ο υπουργός εξέφρασε ενδιαφέρον του και την έγκρισή του και αναφέρθηκε σε ένα γενικό σχέδιο για τη Θήβα το οποίο θα ήταν έτοιμο σε 10 ημέρες.
Καμία πρόοδος στη συνέχεια. (Βλέπε 3 Σεπτέμβρη για Κύριο Σχέδιο)
14 Ιουνίου 2001: Συνάντηση με την Λ. Μενδώνη, τον Λ. Κολονάς και την κα Βλάχου, τρεις σημαντικούς παράγοντες του Υπ. Πολιτισμού. Πρώιμη εκδοχή του Γενικού Σχεδίου ανά χείρας, που παρουσιάζει τις περιοχές όπου ήδη έχουν γίνει ανασκαφές και τι περισσότερο μπορεί να γίνει σε ότι μπορεί να απαλλοτριωθεί. Προγραμματισμός για νέα συνάντηση στις 21 Ιουνίου, ενώ το ΚΑΣ θα εξέταζε το ζήτημα στις 16 Ιουνίου.
13 Αυγούστου 2001: Επιστολή τον John Camp προς την Βλάχου, Γενική Γραμματέας Υπ. Πολιτισμού ζητώντας θετική ανταπόκριση στην πρόταση ΡΗΙ κατά την επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ τον Αύγουστο όπου θα εξετάσει ένα γενικό σχέδιο για την Θήβα.
3 Σεπτεμβρίου 2001: Υπόμνημα του Υπουργείου που περιγράφει τη σύσταση του ΚΑΣ σχετικά με την ενοποίηση των αρχαιολογικών ζωνών της Θήβας.
Δεκέμβριος 2001: Επιστολή από Β. Αραβαντινό προς John Camp προτρέποντας για ανανέωση της προσπάθειας για να εγκριθεί η πρόταση.
Μάρτιος 12/14 2002: Θερμή παράκληση από Β.Αραβαντινό στο PHI για επιχορήγηση κεφαλαίου που θα στηρίξει το κόστος των δημοσιεύσεων των σωστικών ανασκαφών του σιδηρόδρομου στη Θήβαc.
Ιούλιος 2002: Αναδιανομή του υπομνήματος του PHI στα Ελληνικά.
9 Ιουλίου 2003: Επιστολή από John Camp προς την κ. Βλάχου και τον κ. Κακούρη, Γ.Γ του Υπουργείου η οποία αναφέρεται στις 3 συναντήσεις που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2002, τον Φεβρουάριο του 2003 και τον Μάρτιο του 2003 (παρόντων των κ. Λαμπρινουδάκη και Μπούρα). Η προγραμματισμένη για τις 23 Μαΐου 2003 συνάντηση αναβάλλεται χωρίς να επαναπρογραμματιστεί.
Άνοιξη του 2004: Εκλογές, η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία.
16 Ιανουαρίου 2006: Επιστολή από τον John Camp σε απάντηση του Υπουργείου (27-7-2004), επιβεβαιώνοντας το συνεχές ενδιαφέρον του DWPackard για το έργο, και την επιθυμία του PHI να είναι βασικός συνεργάτης.
2007: Συνάντηση με την Κόνυ Μουτουπάλα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, η οποία εξέφρασε την προθυμία της να βοηθήσει στην προώθηση του έργου.
Αυτές είναι οι ενέργειες σχετικά με την Θήβα για τις οποίες βρήκα γραπτά στοιχεία στο αρχείο μου. Υπήρξαν και πολλές τηλεφωνικές επαφές αλλά και συναντήσεις για τις οποίες δεν διαθέτω αρχείο. Εκεί περιλαμβάνεται και μία συνάντηση με τον πρώην Δήμαρχο της Θήβας, ο οποίος ήρθε στη Στοά του Αττάλου και εξέφρασε σημαντικό ενδιαφέρον. Δεν περιλαμβάνονται οι διάφορες συναντήσεις τα τελευταία χρόνια με την κα Κόρκα η οποία υπηρέτησε σε υψηλές θέσεις του Υπ. Πολ. Και υποστήριξε το σχέδιο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν μεγάλος περισπασμός για ολόκληρη την κυβέρνηση.
Η πρόσβαση στον πολιτισμό ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση καθώς ο νέος Πρωθυπουργός κράτησε το εν λόγω χαρτοφυλάκιο μόνο για τον εαυτό του. Η πιο πρόσφατη προσπάθεια να προγραμματίσω μία συνάντηση με τον τότε Υπ. Πέτρο Τατούλη ναυάγησε όταν αυτός αντικαταστάθηκε από τον κ. Λιάπη, ο οποίος τώρα παλεύει για την πολιτική του ύπαρξη λόγω ορισμένων ταξιδιών στην Γερμανία, πιθανόν με έξοδα της Siemens. Ο Γ.Γ. Χ. Ζαχόπουλος έπεσε από τον 4ο όροφο πριν κάποιους μήνες επειδή τον εκβίαζαν με σεξουαλικό σκάνδαλο.
Έτσι το Υπουργείο είναι εξαιρετικά ασταθές για την ώρα (2008) .»
Γ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΒΑ
Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Η Αρχαία Θήβα είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας. Έχουν ανακαλυφθεί σημαντικότατα ευρήματα της Πρώιμης και Μεσαιωνικής Εποχής του Χαλκού (2650-1650 π.Χ.). Ευρήματα όπως: πλάκες με Γραμμική Β, τοιχογραφίες, εισαγόμενα αντικείμενα από την Μέση Ανατολή – ελεφαντόδοντο-, χάλκινες πανοπλίες, τα οποία έχουν έρθει στο φως από εκσκαφές που έχουν γίνει κάτω από την σημερινή πόλη της Θήβας, δείχνουν ξεκάθαρα ότι αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα και κεντρικότερα παλάτια της Μεταγενέστερης Εποχής του Χαλκού, πράγμα που επίσης φαίνεται και από τις πλούσιες μυθολογικές παραδόσεις της Βοιωτίας. Την Κλασσική Εποχή η Θήβα αποτελούσε έναν μεγάλο και σημαντικό σύμμαχο της Αθήνας και της Σπάρτης, ενώ για ένα μικρό διάστημα στην αρχή του 4ου αιώνα π.Χ. μπορούσε να διεκδικήσει ηγεμονία σε όλη την Ελλάδα. Η δόξα και η ακμή της Αρχαίας Θήβας έληξε με την εκθεμελίωσή της από τον Μέγα Αλέξανδρο λίγο πριν την εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ασίας. Παρόλα αυτά η πόλη ξαναχτίστηκε σε διάστημα μιας γενιάς, και συνέχισε να παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην Ελληνιστική Περίοδο. Κατά τον Μεσαίωνα η Αρχαία Θήβα ήταν μία από της σημαντικές πόλεις υπό την ηγεμονία του Βυζαντίου και αργότερα των Καταλανών. Κέντρο παραγωγής μεταξιού η πόλη ήταν δεύτερη ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο. Η πόλη μέσα στα χρόνια έχει αποτελέσει ένα από τα πρωταρχικά εμπορικά κέντρα και η εξερεύνησή της θα πρέπει να αποφέρει βασικά στοιχεία για την ιστορία της κεντρικής Ελλάδας για το διάστημα 5.000 ετών μερικού.
Η αρχαιολογική εξερεύνηση της τοποθεσίας έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό σε μία σειρά εκσκαφών περίσωσης ευρημάτων, οι οποίες διενεργήθηκαν κατά των 20ο αιώνα. Αρκετά αγροτεμάχια έχουν απαλλοτριωθεί και μετά έχουν εγκαταλειφθεί, σε ακόμα περισσότερα έχουν γίνει εκσκαφές και μετά έχουν ξαναχτιστεί. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό και ολοκληρωμένο από πλευράς έκθεσης των μνημείων που να μπορεί να εκτιμήσει ο ενδιαφερόμενος συνειδητοποιημένος επισκέπτης. Όλη η εργασία των εκσκαφών έχει διενεργηθεί κάτω από της οδηγίες και την εποπτεία επιτυχημένων Εφόρων και τα αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν σε μία σειρά από προμελέτες στο Αρχαιολογικό Δελτιον. Δεν υπάρχει μία κεντρική αρχειοθήκη όπου να κρατούνται τα αναλυτικά αρχεία όλων αυτών των εκσκαφών. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι εκτεθειμένα στο τοπικό μουσείο, το οποίο διαθέτει ένα θαυμάσιο οδηγό και μια εντυπωσιακή προσπάθεια καταγραφής της αρχαιολογικής ιστορίας της τοποθεσίας έχει γίνει από τον Καθηγητή Σ. Συμεόνογλου, η οποία και εκδόθηκε το 1985. Πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν και η ευκαιρία της εξερεύνησης της Αρχαίας Θήβας έχει κάνει την εμφάνισή της. Ο συγχρονισμός είναι τυχαίος, και σύμφωνα με τον ρυθμό και την έκταση ανάπτυξης της σημερινής πόλης, είναι πιθανών να είναι η τελευταία ευκαιρία αποκάλυψης και διατήρησης ενός σημαντικά μεγάλου τμήματος της Καδμείας.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Το Ινστιτούτο Κλασσικών Μελετών Packard (PHI) έχει προτείνει ένα τεράστιο αρχαιολογικό ερευνητικό έργο με σκοπό την ανασκαφή ενός βασικού τμήματος της Καδμείας, της ακρόπολης της Αρχαίας Θήβας. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, David W. Packard, έχει αξιοσημείωτη εξειδίκευση στην Ελληνική Εποχή του Χαλκού και ένα μακροχρόνιο και άσβεστο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση συγκεκριμένα της Θήβας.
ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ PACKARD (PHI) ΚΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο έχει εδραιωμένο ενδιαφέρον και δέσμευση πάνω στις αρχαιολογικές εκσκαφές, δημοσιεύσεις, διατήρηση και διαφύλαξη αρχαιοτήτων στην Μεσόγειο. Σκοπός του ιδρύματος είναι να εντοπίζει και διεκπεραιώνει μεγάλα έργα που χρειάζονται μεγάλη προσοχή και έχουν φυσικά αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το ίδρυμα αναλαμβάνει μεγάλης κλίμακας και συνήθως μακροχρόνια έργα τα οποία είναι στα πλαίσια των εξειδικευμένων προγραμμάτων του ιδρύματος τα οποία σπονσοράρει και πολλές φορές ξεκινάει το ίδιο το ίδρυμα. Ανάλογα πάντα με το έργο το ίδρυμα φροντίζει για αξιόπιστες διεπιστημονικές ομάδες, τοπικές και διεθνείς, καθώς και διάφορες μεθόδους.
Στην Ελλάδα το ίδρυμα έχει αποτελέσει τεράστια πηγή υποστήριξης κατά την ανασκαφή της Αθηναϊκής Αγοράς και έχει επίσης αναλάβει την ηλεκτρονική καταχώρηση των αρχαιολογικών δεδομένων της Στοάς του Αττάλου. Επίσης, το ίδρυμα έχει συμβάλει στο αρχαιολογικό έργο που έχει γίνει στις περιοχές της αρχαίας Ισθμίας, Νεμέας και Ιθάκης.
Στην Αλβανία είναι ήδη στη διαδικασία εγκατάστασης ενός αρχαιολογικού κέντρου το οποίο διαθέτει το κεντρικό κτήριο και μία βιβλιοθήκη. Με σκοπό την δημιουργία μιας επαγγελματικής αρχαιολογική υπηρεσίας, οι αλβανοί φοιτητές αρχαιολογίας, χρηματοδοτούνται για σπουδές σε Βρετανικά Πανεπιστήμια. Έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι σε εξέλιξη στο Βουθρωτό και στο Δυρράχιο, με την συμβολή Αλβανών και Βρετανών αρχαιολόγων.
Στην Τουρκία, το ίδρυμα έχει αναλάβει εγχείρημα μεγάλης κλίμακας και άμεσης διάσωσης του αρχαιολογικού χώρου Ζεύγμα ο οποίος κινδύνευε να καλυφθεί από τα νερά ενός νέου φράγματος στον ποταμό Εφράτη. Η ανασκαφή διοικείται από μία ομάδα συμβασιούχων Βρετανών και Τούρκων αρχαιολόγων, με την συμβολή ομάδων από πολλές χώρες.
Στην Ιταλία, γίνονται ήδη διαπραγματεύσεις για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο διατήρησης και έκθεσης του αρχαίου χώρου του Ερκολάνου, με προοπτική και για περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προσεγγίσεις στα παραπάνω έργα έχουν συνδυαστεί με άμεσες υλοποιήσεις όπου έχει χρειαστεί. Το ίδρυμα λόγω της μοναδικής οργανωτικής του δομής μπορεί να λαμβάνει και να εφαρμόζει άμεσα τις όποιες αποφάσεις λαμβάνει.
Αυτή η ευελιξία έχει εφαρμοστεί στην Αλβανία, την Τουρκία και την Ιταλία, όπου οι αρχές αναγνώρισαν τις ευκαιρίες και τα οφέλη που προσφέρει το ίδρυμα και ανταποκρίθηκαν σχεδόν αμέσως με περιορισμένη γραφειοκρατία.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ/ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΗΣ
Πολλές περιοχές έχουν θεωρηθεί ως πιθανές για εξερεύνηση, παρουσιάζονται παρακάτω με σκοπό την πιθανή απόκτησή τους.
Α) Άμεσα διαθέσιμα αγροτεμάχια τα οποία ήδη έχουν εκσκαφτεί μερικώς
1. Αγροτεμάχιο στην ανατολική κατάληξη της Οιδίποδος, το οποίο έχει εκσκαφτεί μερικώς από την Εφορεία γύρω στο 1980, και το οποίο ανήκει στο Δήμο Θηβαίων και αρχικά προοριζόταν για εγκατάσταση δημοτικού σχολείου.
2. Το ανατολικό μισό του τετραγώνου οροθετημένο από τις οδούς Ζεγγίνη, Πελοπίδα και Αντιγόνης. Σε αυτή την περιοχή γνωστή ως «οπλοστάσιο», προηγούμενες εκσκαφές έχουν αναδείξει σκαλιστά ελεφαντόδοντα, πίνακες με Γραμμική Β, και Μεσσελαδικούς τάφους. Μία γωνιακή οικία έχει απαλλοτριωθεί και είναι έτοιμη για κατεδάφιση ενώ δύο ή τρεις οικίες που απομένουν μπορούν να αποκτηθούν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Β) Η περιοχή της νέας αγοράς (το δυτικό μισό του τετραγώνου που οροθετείται από τις οδούς Αντιγόνης, Επαμεινώνδα και Βουρδουμπά). Αυτή η περιοχή συνορεύει με το “παλάτι του Κάδμου” που είχε αποκαλυφθεί μετά τις εκσκαφές του Κεραμόπουλου στις αρχές του 20ου αιώνα (μνημειώδη τείχη, αποχαιρετιστήρια βάζα με Γραμμική Β) και με την περιοχή που είχε εξερευνηθεί από την Ε. Τουλούπα κατά το 1960 ( κυκλικές σφραγίδες με πολύτιμους λίθους lapis lazuli). Επίσης εκτιμάται ότι η νέα αγορά πρέπει να υπέρκειται στο δυτικό μισό του μεσαιωνικού παλατιού. Ημιδημόσια γη η οποία θα μπορούσε να αποκτηθεί σχεδόν αμέσως.
Γ) Το αμέσως νότια τετράγωνο από το τετράγωνο Β, οροθετημένο από τις οδούς Αντιγόνης, Επαμεινώνδα, Οιδίποδος και Πινδάρου. Επί το πλείστον αυτό το τετράγωνο καταλαμβάνεται από μικρές – ή διώροφες οικίες, εκ των οποίων οι μισές ανήκουν ήδη στο κράτος.
Αυτές οι περιοχές θα αναδείκνυαν ένα σημαντικό μέρος του κέντρου του λόφου καθώς και τις ανατολικές του πλαγιές, εντός του αρχαίου τείχους, όπου είναι γνωστό ότι έχει μεγάλο βάθος. Η ανασκαφή αυτών των περιοχών θα προσδιόριζαν και την περαιτέρω επέκταση των εκσκαφών είτε βόρεια της περιοχής Β ή ανατολικά της περιοχής C, όπου ανάλογα με την επιλογή θα προσδιοριζόταν η προσπάθεια και τα έξοδα. Κάλλιστα θα μπορούμε να εξερευνήσουμε και άλλες περιοχές ή αγροτεμάχια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
ΑΝΑΣΚΑΦΗ
Θεωρείται ότι οι δύο ομάδες, τουλάχιστον στην αρχή, θα εργάζονται ξεχωριστά, με σκοπό την ολοκληρώνουν όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των εργασιών. Δεν υπάρχει προφανής λόγος που να μην επιτρέπει στις ομάδες να σκάβουν συνεχόμενα ή παράλληλα κατά την διάρκεια του έτους ……………….επαρκής ανασκαφές θα διεξάγονται κάθε χρόνο για να διασφαλίσουν την χρήσιμη εργασία ετήσιου εργατικού δυναμικού. Προσδοκούμε πως θα αναπτυχθεί μια κοινή ικανοποιητική μέθοδος καταγραφής των περιοχών καθώς και ένας κατάλογος καταγραφής των αντικειμένων, παρά τις διαφορές στην γλώσσα.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Θεωρείται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα διορίσει τον επιβλέπων της Ελληνικής Ομάδας και θα αποφασίσει αν το άτομο αυτό θα εκτελέσει καθήκοντα ή όχι ως Έφορος της Βοιωτίας. Την Αμερικάνικη Ομάδα θα την διοικήσει ένας αρχαιολόγος που θα προσδιορίσει το ίδιο το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Αμερικανικό Σχολείο. Όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις Αμερικανών εργαζομένων θα γίνουν από τον διευθύνοντα της ομάδας.
Η γενική επίβλεψη της Αμερικανικής αποστολής πιθανώς θα είναι υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Ανασκαφών και Αξιολόγησης της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Επιστημών.
Ο Έλληνας εκπρόσωπος προς στιγμήν είναι ο κ. Αραβαντινός, Έφορος στην πόλη της Θήβας, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Γραμμική Β’ και την Εποχή του Χαλκού.
Η Χάρις Κοιλάκου, υπεύθυνη αρχαιολόγος για την Βυζαντινή Θήβα,(….…..) έχει προταθεί από το Ίδρυμα ως ανώτερος Αμερικανός αρχαιολόγος με μακροχρόνια εμπειρία στην Ελλάδα σε ένα μεγάλο πολυπεριοδικό αρχαιολογικό χώρο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι οι ανασκαφές θα γίνουν με νέα τεχνολογικά μέσα, για την σωστή καταγραφή, ανάλυση και παρουσίαση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Επίσης, είναι προφανής η χρήση υπολογιστών, GPS και η διαδικασία εισαγωγής/καταγραφής δεδομένων απευθείας σε μία βάση δεδομένων. Τέλος υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα για καθημερινή αναμετάδοση βίντεο μέσω internet σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφών.
Οι εργασίες στην Στοά του Αττάλου συνεχίζονται, ενώ τα ευρήματα της Αγοράς έχουν καταχωρηθεί σε μία βάση δεδομένων, όπου στην συνέχεια αναπτύσσονται ψηφιακές εικόνες εναλλακτικά του φωτογραφικού φιλμ. Ελπίζουμε ότι οι εμπειρίες μας στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο θα μπορούν να εφαρμοστούν κατά τις εργασίες μας και στην Θήβα.
ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ
Θεωρούμε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αποστολής θα πρέπει να γίνει άμεσα είτε με ηλεκτρονικά μέσα ή με κλασσικά μέσα. Οι απαραίτητες εργασίες για τις δημοσιοποιήσεις θα γίνουν από τους διευθύνοντες των ανασκαφών, είτε σε συλλογικό ή σε ατομικό επίπεδο, θα τεθούν λογικές προθεσμίες τις οποίες θα πρέπει να τηρήσουν. Γενικά οι δημοσιοποιήσεις αποτελούν απαίτηση του Ελληνικού Υπουργείου, ενώ το Ίδρυμα προτείνει μετάφραση και στα Αγγλικά έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ευρύτερη κυκλοφορία τους.
Υπηρεσίες
Κέντρο Ερευνών
Προτείνεται η κατασκευή ενός κέντρου ερευνών όπου θα γίνεται η επεξεργασία των ευρημάτων από τις ανασκαφές. Το κτίριο θα πρέπει να αποτελείται από ταξινομημένους χώρους εργασίας, γραφεία, ασφαλής χώρους προσωρινής αποθήκευσης, γραφείο σχεδίασης, γραφείο για τα υπολογιστικά συστήματα και πιθανών χώρους εργαστηρίων. Ένα πιθανό μοντέλο αποτελεί το Κέντρο Μελετών Ανατολικής Κρήτης.
Η ανάγκη για μία βιβλιοθήκη και μία αίθουσα συναθροίσεων είναι προς το παρόν αβέβαιη. Μία μικρή βιβλιοθήκη με τις Βοιωτικές αρχαιότητες σίγουρα θα ήταν χρήσιμη, όμως η παρουσία πολλών θαυμάσιων βιβλιοθηκών αρχαιοτήτων στην Αθήνα μας κάνει να μην ανησυχούμε προς το παρόν για αυτό. Μία αρκετά μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων όπου θα συγκεντρωνόμαστε και θα ανταλλάζουμε απόψεις, θα δεχόμαστε και θα ψυχαγωγούμε ομάδες επισκεπτών, να παρουσιάζουμε τις εκθέσεις, τα πρακτικά και τα σχετικά με την πρόοδο της δουλειάς μας, είναι σίγουρα επιθυμητή, όμως το νέο συνεδριακό κέντρο της πόλης (κοντά στο μουσείο) διαθέτει κατάλληλη αίθουσα συνεστιάσεων.
Δευτερεύον σκοπός του κέντρου ερευνών θα είναι η προώθηση δημοσιοποίησης των ευρημάτων από παλαιότερες ανασκαφές στην Καδμεία και σταδιακά θα γίνει διαθέσιμο και για άλλα ερευνητικά έργα στην Βοιωτία και τις γειτονικές περιοχές.
Το Κέντρο Ερευνών είναι λογικό πως θα επανδρωθεί με γραμματεά/διευθυντή/διοικητή που θα διαχειρίζεται και θα συντονίζει την χρήση του κτιρίου, με επιστάτη, καθαρίστρια και τεχνικό υποστήριξης.
Αποθήκευση
Η Εφορεία της Θήβας χρησιμοποιεί ενοικιασμένους χώρους σε διάφορα σημεία της πόλης για την αποθήκευση των ευρημάτων και έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στην οργάνωση τους. Σίγουρα όμως θα πρέπει να χτιστεί ένα νέο μεγάλο και ασφαλές κτίριο, υπό Ελληνική διοίκηση, όπου θα αποθηκεύονται τα ευρήματα από τις νέες ανασκαφές και κατά προτίμηση θα πρέπει να κατασκευασθεί κοντά στο Κέντρο Ερευνών. Ιδανικό θα ήταν να υπήρχε ξεχωριστός αποθηκευτικός χώρος για τα Θηβαϊκά ευρήματα προ 2000, και πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος για ευρήματα από άλλους Βοιωτικούς αρχαιολογικούς χώρους. Έτσι θα άδειαζαν αποθηκευτικοί χώροι στο Μουσείο οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για υψίστης αξίας αντικείμενα. Επιπρόσθετα ο μεσαιωνικός πύργος (γεμάτος με ευρήματα προς το παρόν) θα άδειαζε με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα, ίσως από την Βυζαντινή Εφορεία.
Κατασκευαστικά τα κτίρια μπορούν να είναι σαν μεγάλες αποθήκες, με πολλές κατασκευές με ράφια και επαρκή φωτισμό. Αν χτιστούν σε μορφή ενός ……….. τετραγώνου, μπορούν να διαθέτουν επαρκής ανοιχτούς, μερικώς καλυμμένους χώρους εργασίας, όπου θα μπορούν να τοποθετούνται με ασφάλεια μεγάλες ποσότητες κεραμικών σκευών, ως προς μελέτη και συντήρηση. Η προσάρτηση ενός μικρού εργαστηρίου θα επιτρέπει την μελέτη σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στέγαση
Το θέμα της στέγασης είναι ακόμα υπό συζήτηση. Υπάρχουν δύο επαρκή ξενοδοχεία στη Θήβα τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν για μικρά χρονικά διαστήματα τους επισκέπτες/υπότροφους/μαθητές. Επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ο Δημοτικός Ξενώνας. Όμως το πρόβλημα της στέγασης του μόνιμου προσωπικού παραμένει. Μία πιθανή λύση είναι η ενοικίαση διαμερισμάτων. Μια άλλη λύση είναι να αναλάβει το Ίδρυμα την κατασκευή διαμερισμάτων κοντά στο Κέντρο Ερευνών για την στέγαση του μόνιμου και περιοδικού προσωπικού αλλά και των επισκεπτών. Το Κέντρο Μελετών Ανατολικής Κρήτης έχει περιορισμένους χώρους στέγασης και ο διοικητής ήδη έχει εκφράσει την επιθυμία για περισσότερους χώρους. Το Ινστιτούτο Ναυτιλιακών Αρχαιοτήτων στην Αλικαρνασσό διαθέτει ξενώνες για το περιοδικό προσωπικό και ξεχωριστά διαμερίσματα για το μόνιμο προσωπικό.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών θα μπορούσε λογικά να διοικεί και τους ξενώνες.
Σχεδιασμός
Χωρίς να έχουμε την επίσημη συμφωνία της Ελλάδας, είναι λίγο νωρίς και ίσως λίγο ανάρμοστο να κάνουμε σχέδια. Παρ’ όλα αυτά ένας γενικός σχεδιασμός για το πώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες είναι χρήσιμος. Μόλις υπάρξει η σύμφωνη γνώμη από την Ελληνική πλευρά όλα θα κυλήσουν πολύ γρήγορα. Για τα πέντε πρώτα χρόνια προσδοκούμε τα ακόλουθα:
Αρχαιολογικοί χώροι: Ξεχορτάριασμα, καθαρισμός και σχεδίαση όλων των ανοιχτών αρχαιολογικών εκτάσεων στην Καδμεία. Αξιολόγηση της Καδμείας και σχεδίαση των περιόδων και για τις ανοιχτές αρχαιολογικές εκτάσεις αλλά και εκείνες που έχουν θαφτεί ξανά και έχουν αναδειχθεί με κάποιον τρόπο. Τοποθέτηση πλέγματος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, προσδιορισμός αξιόπιστων σημείων αναφοράς.
Καθώς στην πόλη της Θήβας έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά όσον αφορά τις ανασκαφές, την αποθήκευση και την συντήρηση των ευρημάτων, η κατοχύρωση και υποστήριξη αυτών των προοδεύων εργασιών θα πρέπει να παγιωθεί.
1ο Έτος:
Ξεκινούν οι ομαδικές παράλληλες ανασκαφές, σε μικρή κλίμακα, είτε σε παρακείμενες ή σε ξεχωριστές εκτάσεις. Καταγραφή, μεταφορά και εξασφάλιση των ευρημάτων, αποθήκευση, καθαρισμός και μελέτη των κεραμικών αντικειμένων, χρήση τεχνολογίας, συντήρηση και φωτογράφηση των αντικειμένων.
Πιθανές περιοχές για ανασκαφή: στις ήδη ανασκαμμένες εκτάσεις κομμάτια που είναι ακόμα ανεξερεύνητα, στην γωνία των οδών Ζεγγίνη και Πελοπίδα (το κτίριο που υπάρχει εκεί έχει απαλλοτριωθεί αλλά υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες), ανατολική κατάληξη της οδού Οιδίποδος , βόρεια πλευρά του Ισμήνιου Λόφου (Δημοτική ιδιοκτησία) και η περιοχή γύρω από την πύλη της Ηλέκτρας.
Αγορά και κατεδάφιση στην νέα αγορά στο κέντρο της πόλης κατά μήκος των οδών Αντιγόνης, Επαμεινώνδα και Βουρδουμπά. Έναρξη διαδικασιών για αγορά ή απαλλοτρίωση για το επόμενο νότιο τετράγωνο, που οριοθετείται από τις οδούς Αντιγόνης, Επαμεινώνδα, Πινδάρου και Οιδίποδος.
Κέντρο Ερευνών: επιλογή χώρου κατασκευής του, απόκτηση γης, προετοιμασία αρχιτεκτονικών και μηχανολογικών σχεδίων, άδεια πολεοδομίας. Οι ίδιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν και για την κατασκευή των αποθηκών.
2ο έτος:
Οι παράλληλες ανασκαφές συνεχίζονται στις ήδη ανοιχτές εκτάσεις, και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν (διαθέσιμο προσωπικό, διαθέσιμοι χώροι εργασίας, κατεδάφιση κτιρίων) μπορούν να αρχίσουν και στη νέα αγορά της πόλης, με δύο ομάδες που θα δουλεύουν σε παρακείμενες εκτάσεις.
Πιθανών να γίνουν οι κατεδαφίσεις στο νότιο τετράγωνο.
Κατασκευή του Κέντρου Ερευνών
3ο Έτος
Συνεχίζονται οι παράλληλες ανασκαφές σε κάποιες ή και σε όλες τις προσδιορισμένες περιοχές: στους ανασκαμμένου χώρους, στην νέα αγορά, στο νότιο τετράγωνο.
4ο-5ο Έτος
Συνέχιση των ανασκαφών.
Καθορισμός αν και ποιες άλλες περιοχές πρέπει να αποκτηθούν.
Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μετά από τα όσα ανωτέρω εκτέθηκαν το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι μία ιστορικής σημασίας ευκαιρία για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Θήβας είναι στα χέρια μας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των επερχόμενων γενεών.
Προσωπικά πιστεύω ότι η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα αλλάξει τα χαρακτηριστικά της πόλης μας, θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας και θα ενισχύσει σημαντικά την τοπική οικονομία, καθώς πλέον η τουριστική ανάπτυξη θα δώσει νέα πνοή σε επενδύσεις και παρεχόμενες υπηρεσίες, τις οποίες σαν πόλη έχουμε ζωτική ανάγκη.
Με την πεποίθηση ότι η τοπική κοινωνία ομόφωνα αποδέχεται τον αρχικό αυτό σχεδιασμό σας, θεωρώ πως μπορούμε να υποβάλλουμε τη συγκεκριμένη η πρόταση (αυτούσια ή με επιμέρους προσθήκες και διορθώσεις) ως πρόταση της πόλης μας προς το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θήβα 20 Αυγούστου 2009
Με τιμή
Σωτήριος Ι. Καραμαγκιώλης
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
Παρέμβαση στελεχών του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα Εύβοιας και Σκύρου
Ο Γ. Μαρίνος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Και εδώ στην Εύβοια και παρά τις προειδοποιήσεις, μέτρα δεν έχουν παρθεί. Και αυτό εκδηλώνεται σήμερα και με τους ισχυρούς και σφοδρούς ανέμους. Η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πάνω από αυτό που έχει εμφανιστεί μέσα από την ειδησεογραφία. Και το σοβαρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ουσιαστικός σχεδιασμός, ούτε προσωπικό, ούτε μέσα.
Είναι μια πολιτική η οποία, όπως γεννάει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, γεννάει και αυτό το χάλι που εκδηλώνεται κάθε φορά όταν έχει πυρκαγιά. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Και εδώ χρειάζεται πραγματικά να καταλογιστούν ευθύνες και να σκεφτεί ο λαός σοβαρά όσον αφορά τα συμπεράσματα που βγαίνουν γιατί μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρατηρείται αυτό το χάλι. Ξέρουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών, αλλά εδώ δεν επαρκεί. Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα και δεν επαρκεί για όλους τους τομείς: Είτε αφορά την πρόληψη, είτε αφορά το θέμα της πυρόσβεσης. Και αυτό έχει σχέση με επιτελικό σχέδιο, έχει σχέση με εξοπλισμό, με μέσα, με ανθρώπους, με αντιμετώπιση των ελλείψεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανένας να κρυφτεί σήμερα πίσω από το δάχτυλό του.»
Με ιδιαίτερη επίμονη συνεχίστηκαν σήμερα Δευτέρα 24-08 οι προσπάθειες των στελεχών του ΚΚΕ για την αποστολή περισσότερων εναέριων μέσων και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, κάνοντας ταυτόχρονα κριτική για τη σοβαρή καθυστέρηση στην αποστολή δυνάμεων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα λήψης αμέσων μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, για την αποζημίωση των πυρόπληκτων κατοίκων, τη στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής Καρύστου.
Στη Σκύρο μετέβη το Σαββατοκύριακο ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, όπου μαινόταν η φωτιά στην πευκόφυτη περιοχή Ασπούς και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας και τον επικεφαλής των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Ακόμα, χτες το βράδυ μίλησε σε σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού στο Δημαρχείο για το θέμα της πυρκαγιάς και των συνεπειών της. Όπως σημείωσε, ο Γ. Μαυρίκος, «απαιτούμε αμέσως να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημιές που έπαθαν από την καταστροφική πυρκαγιά και να δοθούν άμεσα ενισχύσεις για το νησί που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά πλήττεται από εμπρησμό».
Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΚΚΕ και μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον υπουργό Εσωτερικών, προγραμματίστηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των κατοίκων του νησιού με τον υπουργό Εσωτερικών την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι συνέπειες από την πυρκαγιά, καθώς και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για στήριξη των κατοίκων και περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Είναι μια πολιτική η οποία, όπως γεννάει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, γεννάει και αυτό το χάλι που εκδηλώνεται κάθε φορά όταν έχει πυρκαγιά. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Και εδώ χρειάζεται πραγματικά να καταλογιστούν ευθύνες και να σκεφτεί ο λαός σοβαρά όσον αφορά τα συμπεράσματα που βγαίνουν γιατί μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παρατηρείται αυτό το χάλι. Ξέρουμε την αυτοθυσία των πυροσβεστών, αλλά εδώ δεν επαρκεί. Αυτό δείχνει το αποτέλεσμα και δεν επαρκεί για όλους τους τομείς: Είτε αφορά την πρόληψη, είτε αφορά το θέμα της πυρόσβεσης. Και αυτό έχει σχέση με επιτελικό σχέδιο, έχει σχέση με εξοπλισμό, με μέσα, με ανθρώπους, με αντιμετώπιση των ελλείψεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανένας να κρυφτεί σήμερα πίσω από το δάχτυλό του.»
Με ιδιαίτερη επίμονη συνεχίστηκαν σήμερα Δευτέρα 24-08 οι προσπάθειες των στελεχών του ΚΚΕ για την αποστολή περισσότερων εναέριων μέσων και ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, κάνοντας ταυτόχρονα κριτική για τη σοβαρή καθυστέρηση στην αποστολή δυνάμεων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα λήψης αμέσων μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, για την αποζημίωση των πυρόπληκτων κατοίκων, τη στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής Καρύστου.
Στη Σκύρο μετέβη το Σαββατοκύριακο ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, όπου μαινόταν η φωτιά στην πευκόφυτη περιοχή Ασπούς και συναντήθηκε με τον δήμαρχο, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας και τον επικεφαλής των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Ακόμα, χτες το βράδυ μίλησε σε σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού στο Δημαρχείο για το θέμα της πυρκαγιάς και των συνεπειών της. Όπως σημείωσε, ο Γ. Μαυρίκος, «απαιτούμε αμέσως να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημιές που έπαθαν από την καταστροφική πυρκαγιά και να δοθούν άμεσα ενισχύσεις για το νησί που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα για δεύτερη φορά πλήττεται από εμπρησμό».
Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΚΚΕ και μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον υπουργό Εσωτερικών, προγραμματίστηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των κατοίκων του νησιού με τον υπουργό Εσωτερικών την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι συνέπειες από την πυρκαγιά, καθώς και τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για στήριξη των κατοίκων και περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ποιος είναι ο Κυβερνητικός Βουλευτής;
Ο Κυβερνητικός Βουλευτής είναι ο Μιχάλης Γιαννάκης που στις 30 Μαρτίου κατέθεσε την σχετική ερώτηση.
Μπράβο στον Μιχάλη Γιαννάκη που έστω και με αυτήν την ερώτηση απέδειξε ότι δεν εφησυχάζει και δεν αναπαύεται ακόμη και αν σύντροφοι του διαχειρίζονται τις τύχες μας.
Σας απάντησε κάποιος Υπουργός, όλο αυτό το διάστημα, κ. Γιαννάκη;
Η ερώτηση του έχει ως εξής:
Δασοπροστασία και πρόληψη
Με αφορμή το δημοσίευμα της δημοσιογράφου Έφης Λάσκα στην εφημερίδα “Real News” της 29ης Μαρτίου 2009, ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τα ζητήματα προσωπικού και εξοπλισμού των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
Ο Μιχάλης Γιαννάκης ζητά επίσης από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την καταγραφή των παράνομων χωματερών που λειτουργούν στην επικράτεια ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τους κρατικούς φορείς. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης,
Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
ΘΕΜΑ: «Δασοπροστασία και Πρόληψη»
Κύριοι Υπουργοί,
Οι μνήμες από τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 είναι ακόμα νωπές για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα της περιφέρειας, που έζησαν την καταστροφή μεγάλου μέρους του φυσικού πλούτου της χώρας. Το δημοσίευμα της Έφης Λάσκα στην εφημερίδα «REAL NEWS» της 29.03.2009 επαναφέρει το μείζον ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης και χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών που σχετίζονται με την δασοπροστασία και την πυρασφάλεια.
Η κρατική μηχανή, κατά το εν λόγω δημοσίευμα παραμένει υποστελεχωμένη, ενώ η διάσπαση των αρμοδιοτήτων δημιουργεί «έναν κυκεώνα από υπηρεσίες που συχνά υπολειτουργούν, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και η μία πετά το μπαλάκι στην άλλη». Η υποχρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών σε σχέση με τις δαπάνες για την κατάσβεση, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και η ανεπαρκής εκπαίδευση των πυροσβεστών συνθέτουν μια επερχόμενη απειλή και για το φετινό καλοκαίρι. Χαρακτηριστικός τέλος είναι ο ισχυρισμός ότι θα εφαρμοστούν «τα ίδια μέτρα που ίσχυαν το 2006, το 2007 και το 2008, μόνο που θα έχουν μικρότερη έκταση επειδή η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί», που εκθέτει τον κρατικό μηχανισμό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης μας.
Τονίζεται τέλος ότι από τις 358 πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2008, οι 90 οφείλονται στην λειτουργία παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών. Πολλές από αυτές δε, βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, χωρίς καμία επιτήρηση και φυσικά χωρίς καμία περιβαλλοντική διαχείριση.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα Υπουργεία για την αναδιάρθρωση και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών τους και ποια πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2007;
-Πόσες καταγεγραμμένες παράνομες χωματερές λειτουργούν στην επικράτεια και πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από τους επίσημους κρατικούς φορείς;
-Προτίθεστε να αυξήσετε τις δαπάνες για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικό εξοπλισμό, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;
-Σε ποιες αποφάσεις εστιάζονται οι προσπάθειές σας για την ενίσχυση του εθελοντισμού στην δασοπροστασία βάσει του Ν. 1951/1991;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Μπράβο στον Μιχάλη Γιαννάκη που έστω και με αυτήν την ερώτηση απέδειξε ότι δεν εφησυχάζει και δεν αναπαύεται ακόμη και αν σύντροφοι του διαχειρίζονται τις τύχες μας.
Σας απάντησε κάποιος Υπουργός, όλο αυτό το διάστημα, κ. Γιαννάκη;
Η ερώτηση του έχει ως εξής:
Δασοπροστασία και πρόληψη
Με αφορμή το δημοσίευμα της δημοσιογράφου Έφης Λάσκα στην εφημερίδα “Real News” της 29ης Μαρτίου 2009, ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τα ζητήματα προσωπικού και εξοπλισμού των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
Ο Μιχάλης Γιαννάκης ζητά επίσης από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την καταγραφή των παράνομων χωματερών που λειτουργούν στην επικράτεια ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τους κρατικούς φορείς. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης,
Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
ΘΕΜΑ: «Δασοπροστασία και Πρόληψη»
Κύριοι Υπουργοί,
Οι μνήμες από τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 είναι ακόμα νωπές για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα της περιφέρειας, που έζησαν την καταστροφή μεγάλου μέρους του φυσικού πλούτου της χώρας. Το δημοσίευμα της Έφης Λάσκα στην εφημερίδα «REAL NEWS» της 29.03.2009 επαναφέρει το μείζον ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης και χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών που σχετίζονται με την δασοπροστασία και την πυρασφάλεια.
Η κρατική μηχανή, κατά το εν λόγω δημοσίευμα παραμένει υποστελεχωμένη, ενώ η διάσπαση των αρμοδιοτήτων δημιουργεί «έναν κυκεώνα από υπηρεσίες που συχνά υπολειτουργούν, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και η μία πετά το μπαλάκι στην άλλη». Η υποχρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών σε σχέση με τις δαπάνες για την κατάσβεση, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και η ανεπαρκής εκπαίδευση των πυροσβεστών συνθέτουν μια επερχόμενη απειλή και για το φετινό καλοκαίρι. Χαρακτηριστικός τέλος είναι ο ισχυρισμός ότι θα εφαρμοστούν «τα ίδια μέτρα που ίσχυαν το 2006, το 2007 και το 2008, μόνο που θα έχουν μικρότερη έκταση επειδή η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί», που εκθέτει τον κρατικό μηχανισμό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης μας.
Τονίζεται τέλος ότι από τις 358 πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2008, οι 90 οφείλονται στην λειτουργία παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών. Πολλές από αυτές δε, βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, χωρίς καμία επιτήρηση και φυσικά χωρίς καμία περιβαλλοντική διαχείριση.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα Υπουργεία για την αναδιάρθρωση και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών τους και ποια πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2007;
-Πόσες καταγεγραμμένες παράνομες χωματερές λειτουργούν στην επικράτεια και πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από τους επίσημους κρατικούς φορείς;
-Προτίθεστε να αυξήσετε τις δαπάνες για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικό εξοπλισμό, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;
-Σε ποιες αποφάσεις εστιάζονται οι προσπάθειές σας για την ενίσχυση του εθελοντισμού στην δασοπροστασία βάσει του Ν. 1951/1991;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Ο Νομαρχιακός Αντιγριπικός Σχεδιασμός καθυστερεί
Χωρίς να διεκδικώ το ‘’αλάθητο’’, ταξινόμησα και σας παρουσιάζω τις παρακάτω σκέψεις ,όσο αφορά τις περαιτέρω νομαρχιακές κινήσεις πρέπει : 1) Να δοθούν κατευθύνσεις, να περιγραφούν διαστάσεις και δυνατότητες της υπάρχουσας νομαρχιακής υλικοτεχνικής υποδομής 2) Να τεθεί σε ετοιμότητα ο πενιχρός μηχανισμός (προσωπικό - πόροι) και να τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση πανδημίας γρίπης 3) Να απαιτήσει πρόσθετη στελέχωση και υλικοτεχνική υποδομή για να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (Ε.Σ.Δ) για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας σε επίπεδο Νομού, άλλως είναι σα να θέλει ο κ. Αβραμόπουλος «να φτιάξει ομελέτα χωρίς αυγά». Δεν ξέρω τις πρόσθετες για την πιθανή πανδημία ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας. Γνωρίζω όμως πολύ καλά από την επαγγελματική μου δραστηριότητα ότι είναι αποδεκατισμένες οι τεχνικές υπηρεσίες , χρόνια τώρα λειτουργούν με πολύ μικρότερο απ΄ αυτόν που απαιτεί ο Οργανισμός Οργάνωσης & Λειτουργίας της Ν.Α.Β και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω ότι αυτό συμβαίνει γενικά. 4) Να προκαλέσει εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για τον προσδιορισμό του ρόλου και των ευθυνών κάθε φορέα, στο πλαίσιο πάντα συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών 5) Να δημιουργήσει και να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες εν ριπή οφθαλμού Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε να είναι πανέτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιο σε περίπτωση πανδημίας γρίπης 6) Να δοθεί αμέσως εντολή εκπόνησης ενός τοπικού επιχειρησιακού σχεδίου , σε σχέση με το (Ε.Σ.Δ) και τις απαραίτητες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, με βάση τις τοπικές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. 7) Να απευθυνθεί σε εταιρείες για την προμήθεια του απαραίτητου υλικού (μάσκες, απολυμαντικά υγρά, γάντια, φόρμες κλπ), που θα μοιραστούν στους πολίτες , στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους Δήμους 8) Να εκτυπώσει σχετικό ενημερωτικό υλικό και να διαμορφώσει ειδικό κέντρο ενημέρωσης των πολιτών στη είσοδο του νεότευκτου Νομαρχιακού Κτιρίου 9) Να λειτουργήσει σχετική τηλεφωνική γραμμή με την οποία οι πολίτες να πληροφορούνται και να ενημερώνονται για τα σημεία που θα απευθύνονται, καθώς και για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη. 10) Να αξιοποιήσει τα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα +ηλεκτρονικά) και να δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα 11) Να προσδιορίσει τα σημεία-κέντρα εμβολιασμού, αξιοποιώντας τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, και τα Αγροτικά Ιατρεία , που θα εφοδιασθούν με το απαραίτητο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό 12) Να κληθούν Ιατρικοί & Φαρμακευτικοί Σύλλογοι , ασφαλιστικοί φορείς κλπ του Νομού, συλλογικά όργανα των νοσηλευτών και επισκεπτών υγείας, να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών, όποτε αυτό απαιτηθεί. 13) Να ζητήσει από τις Διευθύνσεις της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και να προμηθεύσει τις σχολικές μονάδες με υλικά απαραίτητα για την προφύλαξη των μαθητών. 14) Να υποδείξει στους δήμους να συντάξουν δημοτικά σχέδια δράσης, καταγράφοντας τη διαθεσιμότητα σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. 15) Να θέσει επί τάπητος την ανάγκη οργάνωσης και στελέχωσης Σχολιατρικής Υπηρεσίας 16) Ωστόσο είναι σαφές ότι χρειάζονται επιστημονικά συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και ενημέρωση κατά τόπους που πρέπει να γίνει από τους αγροτικούς γιατρούς σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους . Ειδικότερα τα μέτρα αυτά είναι φανερό ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα στοχευμένα στις ευπαθείς και εκτεθειμένες στη νόσο ομάδες πληθυσμού. 17) Να ενημερωθούν οι υπάρχουσες στρατιωτικές μονάδες στο Νομό (αν το επιτρέπει το Υπ .Εθ. Άμυνας), οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία οίκων ευγηρίας και της φυλακής στον Ελεώνα για τα ληπτέα μέτρα . 18) Να προβεί στην παραγγελία 200.000(δικό μου το νούμερο) ενημερωτικών εντύπων, ενώ ειδικά για τους μαθητές, θα εκδοθούν και θα διανεμηθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έντυπα με οδηγίες που να συνοδεύονται ίσως με σκίτσα κάποιου γνωστού σκιτσογράφου κατά προτίμηση Βοιωτού για να πιο ελκυστικό. 19) Κατά την άποψή μου στην υπό την αιγίδα του νομάρχη σύσκεψη να κληθούν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ ,ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Νταλιάνης , ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας κ. Γεωργίου , οι διοικητές των δύο Γενικών Νοσοκομείων , οι πρόεδροι των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων του Νομού, οι δύο προϊστάμενοι Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο γιατρός των φυλακών, οι πρόεδροι των δύο εργατικών κέντρων ίσως και οι διοικητές Πυροβολικού της Θήβας και της 114 Π.Μ. της Τανάγρας. Πέρα όμως του νομαρχιακού σκέλους, ιδιαίτερη έκπληξη και ερωτηματικά, προκαλεί το γεγονός της υπεύθυνης δήλωσης, με την οποία καλούνται οι πολίτες να αποδεχθούν τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες και επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης και η οποία μνημονεύεται στο (Ε. Σ. Δ.) για την αντιμετώπιση πανδημίας. Αυτή προκαλεί έντονη σύγχυση, ανασφάλεια και πανικό στους πολίτες, τη στιγμή που κάτι αντίστοιχο δεν έχει απαιτηθεί για κανένα άλλο εμβόλιο μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν υπηρετούνται τελικά οι πολίτες, αλλά άλλες λογικές, ώστε να απαλλαγούν των ευθυνών τους οι αρμόδιοι για πιθανές επιπλοκές στον πολίτη. Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται άμεσα η απόσυρση της υπεύθυνης δήλωσης ,άλλως να απειθαρχήσει ο λαός. Η Γαλλική κυβέρνηση έφτιαξε 620 ώρες μαθημάτων που θα μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο για διάστημα έως και τριών μηνών επί έξ ώρες την ημέρα, σε περίπτωση που κλείσουν ολικά ή μερικά τα σχολεία. Το ερώτημα είναι τι γίνεται ΕΔΩ. Κλείνοντας υπενθυμίζω ότι σε λίγες ημέρες στην πόλη της Θήβας αρχίζει το γνωστό ‘’παζάρι’’ στο οποίο εθιμικά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες χοιρινού κρέατος . Κάθε διολίσθηση σε επιπολαιότητα και δραματοποίηση , κινδυνεύει να προκαλέσει αναστάτωση ,φόβο, πανικό με δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
*Ο κ. Παπαιωάννου έχει διατελέσει κοινοτάρχης στο σημερινό Δήμο Βαγίων & Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ
*Ο κ. Παπαιωάννου έχει διατελέσει κοινοτάρχης στο σημερινό Δήμο Βαγίων & Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Μουσικοχορευτικό σεργιάνι στην παράδοση
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΤΕΙΡΙΟΥ-Χοροί από την Ήπειρο
Ξενιτεμένο μου πουλί- Γιατρός .Τύπου στα δύο στον κύκλο.
Κοντούλα Λεμονιά. Τύπου στα τρία . Κοφτός.
Μπαζαργκάνα
Καπέσοβο. Ζαγορίσιος χορός.
Λυγαριά- Πορτοκαλιά
Χοροί από την Επαρχία Αλμωπίας
Τικφέσκο. Γνωστός χορός της περιοχής με αργή και γρήγορη αγωγή.
Τρίτα πάτα. Γνωστός χορός σε επτάσημο ρυθμό.
Πουσεντνίτσα. Αντρικός λεβέντικος χορός
Σύρε - σύρε . Γυναικείος χορός της ευρύτερης περιοχής.
Γκάιντα. Αντρικός λεβέντικος χορός τύπου στα τρία.
Μπαϊντούσκινο. Τοπική απόδοση του χορού μπαϊντούσκα.
Χοροί από τα Δωδεκάνησα
Μελαχροινό μου , ίσσος χορός.
Σούστα Λέρου. Ο χαρακτηριστικότερος χορός της Δωδεκανήσου.
Καλαματιανός χορός.
Ροδίτικος ή πηδηχτός χορός.
Μες του Αιγαίου τα νερά . Συρτός χορός
Χοροί από την Κοζάνη –Φλώρινα.
Τρανός χορός .
Μάης . Γυναικείος χορός από την Βλάστη.
Τσάμικο Πενταλοφίτικο. Τσάμικο με την τοπική απόδοση.
Σούστα Σιάτιστας. Τριμερής ρυθμική φόρμα με τρία χορευτικά μοτίβα.
Τι ΄θελα και σ΄αγαπούσα. Έντεκα και Καστοριανός καρσιλαμάς.
Πουστσένο ή Λεβέντικος ή Λυτός. Χαρακτηριστικός χορός της Φλώρινας.
Ζάραμο. Αργή και γρήγορη χασαπιά της περιοχής.
Υπεύθυνος διδασκαλίας : Κουτσούμπας Ανδρέας
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ
Χοροί από την Σμύρνη
Τι σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ –έβγα να σε δώ . Συρτοί χοροί σε ζευγαρωτή και αλυσιδωτή φόρμα.
Τα παιδιά της γειτονιάς σου. Αργός εννιάσημος καρσιλαμάς.
Σύρε να πείς στην μάνα σου. Καρσιλαμάς.
Βάλε με στην αγκαλιά σου. Αργός εννιάσημος καρσιλαμάς.
Σκερτσοπεταχτό. Χασάπικο πηδηχτό.
Υπεύθυνος διδασκαλίας : Κουτσούμπας Ανδρέας
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
Σαρακατσάνικοι χοροί.
Λιάκαινα –Σταυρωτός χορός.
Ανάθεμα τα Γιάννενα –Πάνω πόδι.
Τα μαύρα τα κλεφτόπουλα – Κ΄τσάδικο.
Τριανταφυλλιά – Ζαγορίσιο ή Νυφιάτικο.
Την άκρη άκρη το γιαλό- Διπλός χορός.
Η Πούλια – Τσάμικο.
Κινήσαν τα Τσαμόπουλα –Τσάμικο αντρικό.
Τώρα που πήρε η άνοιξη – Συρτό.
Υπεύθυνος διδασκαλίας : Ζυγογιάννης Δημήτρης.
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΕΙΡΙΟΥ
Χοροί Θράκης
Μένα μάνα μ΄μ΄αρραβωνιάσι. Συγκαθιστός μαντηλάτος– Ασβεστάδες
Ένα παλικάρι δεκαουχτώ χρουνώ. Χασαπιά Δ. Θράκης
Σεις κουρίτσια κι κουπέλες. Ξέσυρτος
Δέντρου είχα στην αυλή μου. Δεντρίτσι
Πρωτόψωμα – Τ΄αρμέν΄ο γιός . Ταπεινοί χοροί
Σεις ψηλές κουπέλλες. Μπαϊντούσκα.
Ψες είδια στ΄όνειρό μου. Κ΄λουριαστός ζωναράδικος από τους Ασβεστάδες.
Βασίλεψεν αυγερινός . Συρτός συγκαθιστός με γύρισμα σε συγκαθιστό χορό σε εννιάσημο ρυθμό.
Ξενιτεμένο μου πουλί- Γιατρός .Τύπου στα δύο στον κύκλο.
Κοντούλα Λεμονιά. Τύπου στα τρία . Κοφτός.
Μπαζαργκάνα
Καπέσοβο. Ζαγορίσιος χορός.
Λυγαριά- Πορτοκαλιά
Χοροί από την Επαρχία Αλμωπίας
Τικφέσκο. Γνωστός χορός της περιοχής με αργή και γρήγορη αγωγή.
Τρίτα πάτα. Γνωστός χορός σε επτάσημο ρυθμό.
Πουσεντνίτσα. Αντρικός λεβέντικος χορός
Σύρε - σύρε . Γυναικείος χορός της ευρύτερης περιοχής.
Γκάιντα. Αντρικός λεβέντικος χορός τύπου στα τρία.
Μπαϊντούσκινο. Τοπική απόδοση του χορού μπαϊντούσκα.
Χοροί από τα Δωδεκάνησα
Μελαχροινό μου , ίσσος χορός.
Σούστα Λέρου. Ο χαρακτηριστικότερος χορός της Δωδεκανήσου.
Καλαματιανός χορός.
Ροδίτικος ή πηδηχτός χορός.
Μες του Αιγαίου τα νερά . Συρτός χορός
Χοροί από την Κοζάνη –Φλώρινα.
Τρανός χορός .
Μάης . Γυναικείος χορός από την Βλάστη.
Τσάμικο Πενταλοφίτικο. Τσάμικο με την τοπική απόδοση.
Σούστα Σιάτιστας. Τριμερής ρυθμική φόρμα με τρία χορευτικά μοτίβα.
Τι ΄θελα και σ΄αγαπούσα. Έντεκα και Καστοριανός καρσιλαμάς.
Πουστσένο ή Λεβέντικος ή Λυτός. Χαρακτηριστικός χορός της Φλώρινας.
Ζάραμο. Αργή και γρήγορη χασαπιά της περιοχής.
Υπεύθυνος διδασκαλίας : Κουτσούμπας Ανδρέας
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΡΑΙΦΝΙΟΥ
Χοροί από την Σμύρνη
Τι σε μέλλει εσένανε από πού είμαι εγώ –έβγα να σε δώ . Συρτοί χοροί σε ζευγαρωτή και αλυσιδωτή φόρμα.
Τα παιδιά της γειτονιάς σου. Αργός εννιάσημος καρσιλαμάς.
Σύρε να πείς στην μάνα σου. Καρσιλαμάς.
Βάλε με στην αγκαλιά σου. Αργός εννιάσημος καρσιλαμάς.
Σκερτσοπεταχτό. Χασάπικο πηδηχτό.
Υπεύθυνος διδασκαλίας : Κουτσούμπας Ανδρέας
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ
Σαρακατσάνικοι χοροί.
Λιάκαινα –Σταυρωτός χορός.
Ανάθεμα τα Γιάννενα –Πάνω πόδι.
Τα μαύρα τα κλεφτόπουλα – Κ΄τσάδικο.
Τριανταφυλλιά – Ζαγορίσιο ή Νυφιάτικο.
Την άκρη άκρη το γιαλό- Διπλός χορός.
Η Πούλια – Τσάμικο.
Κινήσαν τα Τσαμόπουλα –Τσάμικο αντρικό.
Τώρα που πήρε η άνοιξη – Συρτό.
Υπεύθυνος διδασκαλίας : Ζυγογιάννης Δημήτρης.
ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΕΙΡΙΟΥ
Χοροί Θράκης
Μένα μάνα μ΄μ΄αρραβωνιάσι. Συγκαθιστός μαντηλάτος– Ασβεστάδες
Ένα παλικάρι δεκαουχτώ χρουνώ. Χασαπιά Δ. Θράκης
Σεις κουρίτσια κι κουπέλες. Ξέσυρτος
Δέντρου είχα στην αυλή μου. Δεντρίτσι
Πρωτόψωμα – Τ΄αρμέν΄ο γιός . Ταπεινοί χοροί
Σεις ψηλές κουπέλλες. Μπαϊντούσκα.
Ψες είδια στ΄όνειρό μου. Κ΄λουριαστός ζωναράδικος από τους Ασβεστάδες.
Βασίλεψεν αυγερινός . Συρτός συγκαθιστός με γύρισμα σε συγκαθιστό χορό σε εννιάσημο ρυθμό.
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
Ξεκινά με τη νέα του μορφή το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αναδόχων βρίσκεται για πρώτη φορά ένας ιδιωτικός κοινωφελής φορέας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Α.Μ.Ε.Α. Νομού Φθιώτιδας, καθώς με την ανακοίνωση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είχε ζητηθεί από κοινωνικούς φορείς η συνεργασία τους αλλά και η ενημέρωση δυνητικών δικαιούχων σχετικά με το πρόγραμμα. Η ανάθεση της ευθύνης λειτουργίας Δομής του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από ανάλογο φορέα συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ανοίγει νέους δρόμους για την υλοποίηση του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και το σύνολο της χώρας.
Με την απόφαση αυτή συνεχίζεται απρόσκοπτα η παροχή υπηρεσιών φροντίδας κατ’ οίκον σε ηλικιωμένα και μη ηλικιωμένα άτομα (ΑΜΕΑ κλπ) που χρήζουν κατ’ οίκον βοήθειας, υποστηρικτικών υπηρεσιών, αλλά και ιατρικών ή και νοσηλευτικών υπηρεσιών από Δομές οι οποίες πληρούν όρους και προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση με συνέπεια της βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Στη νέα του μορφή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτυγχάνει την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών μέσα από αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών από τις Δομές αλλά και την ορθολογική συμμετοχή δικαιούχων μέσα από αντικειμενικά κριτήρια επιλογής ωφελούμενων. Τα κριτήρια για την επιλογή, συνδυαστικά, είναι τα εξής:
-Η κατάσταση της υγείας τους, με προτεραιότητα την βαρύτερη κατάσταση υγείας.
*πλήρως αυτοεξυπηρετούμενος/η (κινητικά – νοητικά – ψυχικά)
*μερικώς αυτοεξυπηρετούμενος/η (κινητικά – νοητικά – ψυχικά)
*μη αυτοεξυπηρετούμενος/η (κινητικά – νοητικά – ψυχικά)
-Το εισόδημα, με προτεραιότητα από το χαμηλότερο εισόδημα έως το υψηλότερο.
*έως 5.000 €
*από 5.000 € έως 12.000 € και
*από 12.000 € και άνω,
-Η οικογενειακή κατάσταση. Προτεραιότητα δίνεται σε άτομα που διαβιούν μόνα.
*Χήρος/α
*Διαζευγμένος/η
*Μόνος/η
*Μόνος/η χωρίς να δέχεται φροντίδα
*Ο/η φροντιστής του/της ωφελούμενου/ης είναι ηλικιωμένο άτομο ή και άτομο με προβλήματα υγείας ή και άτομο με άλλα οικογενειακά – εργασιακά – οικονομικά προβλήματα
*Ο/η φροντιστής του/της ωφελούμενου/ης κατοικεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χλμ. από την οικία του ωφελούμενου
Με τα παραπάνω δημιουργείται ένα πλαίσιο ανάπτυξης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με κοινωνική αποδοχή, διαφάνεια και αποδοτικότητα. Έναρξη των δράσεων προβλέπεται την 01/09/2009.
Στο πλαίσιο της πληρέστερης ενημέρωσης των πολιτών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το Α’ εξάμηνο του 2009, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκταμιεύσει – από Εθνικούς Πόρους - για την εξόφλησή του 1,75 εκατ. Ευρώ, ποσό που έθεσε ήδη στη διάθεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων οι οποίοι διαχειρίζονται κατά τόπους το Πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα επί συνόλου 93 δικαιούχων ΟΤΑ και Φορέων οι 76 έχουν ήδη λάβει το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί για τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» το Α’ Εξάμηνο του 2009, ύψους 1.462.489,00 Ευρώ. Οι 17 που απομένουν δεν έχουν ακόμη λάβει το ποσό που τους αναλογεί, παρότι αυτό έχει ήδη εκταμιευθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς οι ΟΤΑ και οι Φορείς δεν έχουν ακόμη υποβάλλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την είσπραξή του, ύψους 295.000,00 Ευρώ.
Επίσκεψη Στυλιανίδη στην "γέφυρα 10"
Η νέα αυτή γραμμή αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από το Σιδηροδρομικό Σταθμό «ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙ» έως το Σταθμό «ΔΟΜΟΚΟΣ» μήκους 54 χλμ, με Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή μήκους 52 χλμ.
Οι συρμοί θα κινούνται πλέον στο τμήμα αυτό με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού Αθήνα - Θεσσαλονίκη κατά μισή ώρα (συνολικά 3,5 ώρες).
Η υποδομή στο τμήμα Λιανοκλάδι - Δομοκός θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2011 και έως τα τέλη του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η επιδομή, η ηλεκτροκίνηση, η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση- τηλεπικοινωνίες.
Ο Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη «Σιδηροδρομική Γέφυρα 10» δήλωσε τα εξής:
«Επισκεφθήκαμε σήμερα τη «Γέφυρα 10», που κατασκευάζει η ΕΡΓΟΣΕ στην περιοχή του Στύρφακα. Είναι η πρώτη σιδηροδρομική γέφυρα που κατασκευάζεται με την μέθοδο του «προωθούμενου φορέα» στη χώρα μας και αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Λιανοκλάδι-Δομοκός. Πρόκειται για το πιο δύσκολο τμήμα της γραμμής, που διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμες σήραγγες και καταλήγει στο Λιανοκλάδι μέσω της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, συνεχίζεται μέσω των επίσης δίδυμων σηράγγων της Όθρυος και της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, φτάνει στο Δομοκό.
Με την ολοκλήρωση των έργων, το Δεκέμβριο του 2013 με ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση η διαδρομή Αθήνα-Λιανοκλάδι θα διαρκεί πλέον 90 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα-Δομοκός 108 λεπτά, και η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη λιγότερο από 3,5 ώρες.
Η Κυβέρνηση επενδύει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου. Όπως γνωρίζετε ασφαλώς, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια διαρκής προσπάθεια, με σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην ανανέωση του τροχαίου υλικού, αλλά και στην εξυγίανση του Οργανισμού με ένα και μοναδικό στόχο: Την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών για το πέρασμα του ελληνικού σιδηρόδρομου στη νέα, σύγχρονη εποχή.
Προχωράμε λοιπόν με τόλμη και αποφασιστικότητα για τον σύγχρονο ελληνικό σιδηρόδρομο, το σιδηρόδρομο του αύριο. Ένα σιδηρόδρομο που αναβαθμίζει ριζικά την καθημερινότητα, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών με γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις και καλύτερο περιβάλλον .
Ως Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών συνεχίζουμε απρόσκοπτα τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου. Επενδύουμε σημαντικά ποσά, της τάξης των € 6,2 δις €. 4,6 δις από τα προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-2013 και € 1,6 δις από Εθνικούς πόρους.
Η εξυγίανση, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του σιδηρόδρομου, αποτελούν μια σημαντική μεταρρύθμιση, ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα. Και είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσουμε και αυτό».
Οι συρμοί θα κινούνται πλέον στο τμήμα αυτό με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού Αθήνα - Θεσσαλονίκη κατά μισή ώρα (συνολικά 3,5 ώρες).
Η υποδομή στο τμήμα Λιανοκλάδι - Δομοκός θα έχει παραδοθεί έως τα τέλη του 2011 και έως τα τέλη του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η επιδομή, η ηλεκτροκίνηση, η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση- τηλεπικοινωνίες.
Ο Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη «Σιδηροδρομική Γέφυρα 10» δήλωσε τα εξής:
«Επισκεφθήκαμε σήμερα τη «Γέφυρα 10», που κατασκευάζει η ΕΡΓΟΣΕ στην περιοχή του Στύρφακα. Είναι η πρώτη σιδηροδρομική γέφυρα που κατασκευάζεται με την μέθοδο του «προωθούμενου φορέα» στη χώρα μας και αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Λιανοκλάδι-Δομοκός. Πρόκειται για το πιο δύσκολο τμήμα της γραμμής, που διασχίζει το όρος Καλλίδρομο με δίδυμες σήραγγες και καταλήγει στο Λιανοκλάδι μέσω της κοιλάδας του Σπερχειού ποταμού, συνεχίζεται μέσω των επίσης δίδυμων σηράγγων της Όθρυος και της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, φτάνει στο Δομοκό.
Με την ολοκλήρωση των έργων, το Δεκέμβριο του 2013 με ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση η διαδρομή Αθήνα-Λιανοκλάδι θα διαρκεί πλέον 90 λεπτά, η διαδρομή Αθήνα-Δομοκός 108 λεπτά, και η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη λιγότερο από 3,5 ώρες.
Η Κυβέρνηση επενδύει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρόμου. Όπως γνωρίζετε ασφαλώς, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια διαρκής προσπάθεια, με σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην ανανέωση του τροχαίου υλικού, αλλά και στην εξυγίανση του Οργανισμού με ένα και μοναδικό στόχο: Την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών για το πέρασμα του ελληνικού σιδηρόδρομου στη νέα, σύγχρονη εποχή.
Προχωράμε λοιπόν με τόλμη και αποφασιστικότητα για τον σύγχρονο ελληνικό σιδηρόδρομο, το σιδηρόδρομο του αύριο. Ένα σιδηρόδρομο που αναβαθμίζει ριζικά την καθημερινότητα, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών με γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις και καλύτερο περιβάλλον .
Ως Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών συνεχίζουμε απρόσκοπτα τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηρόδρομου. Επενδύουμε σημαντικά ποσά, της τάξης των € 6,2 δις €. 4,6 δις από τα προγράμματα του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-2013 και € 1,6 δις από Εθνικούς πόρους.
Η εξυγίανση, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του σιδηρόδρομου, αποτελούν μια σημαντική μεταρρύθμιση, ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα. Και είμαι βέβαιος ότι θα το κερδίσουμε και αυτό».
Η οδύσσεια ξεκίνησε από την 9η μέρα της ζωής του
Η βραδινή πτήση Αθήνα - Κως δεν είχε κόσμο και το κλάμα του νεογέννητου ακουγόταν ξεκάθαρα, παρά τις προσπάθειες της 27χρονης Ρουμάνας Doina να κάνει ευχάριστο το ταξίδι για τον μόλις εννέα ημερών γιο της.
Αυτή ήταν η τελευταία πράξη της ως μητέρα. Λίγο μετά την άφιξή της, η Αστυνομία τη συνέλαβε, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία για μια «παράνομη υιοθεσία».
Τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, η μητέρα συλλαμβάνεται και το βρέφος παραδίδεται στο νοσοκομείο του νησιού. Κατηγορούμενοι στην έρευνα των δικαστικών αρχών είναι σήμερα τουλάχιστον πέντε ανθρώποι, ανάμεσά τους και η Doina. Οπως λέει, λόγω των ελάχιστων ελληνικών που γνωρίζει, χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός έως ότου καταλάβει γιατί και πώς βρέθηκε κατηγορούμενη.
Τότε πήρε την απόφαση, με τη βοήθεια της οργάνωσης «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και της συνηγόρου της Λήδας-Ηλέκτρας Κούτρα, να καταθέσει στην Εισαγγελία της Κω μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τεσσάρων συγκατηγορούμενών της για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ σε δύο από αυτούς για εκβίαση, καθώς, όπως υποστηρίζει, «μεταχειρίστηκαν απειλή "κατάδοσης της απορίας" μου στο επίσημο κράτος, γεγονός που θα οδηγούσε στην άμεση ιδρυματοποίηση του παιδιού μου».
Κάνει λόγο για ένα «παιχνίδι» που παίχτηκε σε βάρος της ίδιας και του παιδιού της, καθώς «κανείς δεν έκανε τον κόπο να μου ανακοινώσει επισήμως με ποιο δικαίωμα απομακρύνθηκε ο νεογέννητος γιος μου από μένα και αν είναι καλά». Στην κλειστή κοινωνία της Κω, το μόνο που κατόρθωσε να μάθει είναι ότι «με κάποιον ακατανόητο σε μένα τρόπο το μωρό μου βρίσκεται στα χέρια συγκατηγορούμενής μου».
Η ιστορία της Doina, όπως την περιγράφει στη μήνυσή της, ξεκινά με την εγκυμοσύνη της. Η ίδια -βρέφος ακόμα- παραδόθηκε σε ορφανοτροφείο, λόγω έλλειψης πόρων της οικογένειάς της. Για να μην περάσει τα ίδια και το παιδί της, δέχθηκε την πρόσκληση της φίλης από το ίδρυμα και επίσης εγκύου, Β.Στ. (νυν συγκατηγορούμενη και μηνυόμενη) και βρέθηκε στη Θήβα με σκοπό να φροντίζουν η μία την άλλη.
Κατά το διάστημα αυτό, φέρεται να ξεκίνησε και η «ενημέρωση» από τη φίλη και τον Έλληνα σύντροφο αυτής, Ν.Κ. (επίσης μηνυόμενο), ότι «το ελληνικό κράτος εξετάζει κατά τη γέννα την οικονομική κατάσταση της νέας μάνας και αν "αντιληφθεί" ότι δεν έχω πόρους, θα βάλουν το παιδί σε ορφανοτροφείο». Τελικά, η Doina πείστηκε ότι το κράτος θα έπαιρνε το παιδί και γι' αυτό «η καλύτερη λύση ήταν να δώσω το μωρό μου σε κάποια άλλη οικογένεια». Βρήκε στην πρόταση αυτή την «ευκαιρία» να μεγαλώσει ο γιος της «με μια καλή οικογένεια, με την έγκρισή μου και με τη φυσική μου παρουσία δίπλα στο παιδί».
Δέχτηκε να μεταβεί στην Κω για να γνωρίσει τους ανθρώπους, που αργότερα έμελε να γίνουν συγκατηγορούμενοί της. Τον καιρό που έμεινε με το ζευγάρι Ε.Κ. και Κ.Ντ., η Doina ένιωθε μέλος της οικογένειας, αν και της εξηγούσαν ότι «χωρίς εκείνους, δεν θα μπορούσα να διατηρήσω σχέση με το μωρό».
Παρά τη δύσκολη -λόγω γλώσσας- επικοινωνία, όλα έβαιναν καλώς, όμως «ύστερα από τρεις μέρες παραμονής στο μαιευτήριο, φτάσαμε στο σπίτι και δεν με άφηναν ούτε να αγκαλιάσω το παιδί μου ούτε να είμαι σε κοντινή με αυτό απόσταση». Επέστρεψε στη Θήβα με το βρέφος, όμως μέσα σε λίγες μέρες γύρισε στην Κω, «αντιμέτωπη με τον εκβιασμό: ή θα έδινα το μωρό στο ζευγάρι, χωρίς να μείνω κι εγώ κοντά του, ή θα ενημέρωναν τις αρχές για την ανέχειά μου και θα μου έπαιρναν το παιδί για το ίδρυμα». Με τον όρο ότι θα έμενε και αυτή στο νησί «ώστε να μπορώ να το βλέπω έστω και από μακριά», δέχθηκε να επιστρέψει, οπότε και συνελήφθη.
Σήμερα είναι χωρίς πόρους και «αντιμέτωπη» με το αδίκημα της συμμετοχής σε παράνομη υιοθεσία. Οπως ισχυρίζεται, κατά την ανακριτική διαδικασία δεν την ενημέρωσαν για τα δικαιώματά της, ενώ για την απολογία της, με την οποία αποδέχεται τις κατηγορίες, αναφέρει ότι ακολούθησε τις προτροπές συγκατηγορούμενής της «να μην την μπλέξω καθόλου» και ως αντάλλαγμα «θα δεχόταν εκ νέου "το αρχικό σχέδιο, δηλαδή το να μείνουμε όλοι μαζί"».
Και όμως, η Doina εξακολουθεί να είναι μόνη, ενώ ο -ρουμανικής υπηκοότητας- γιος της, όπως έχει μάθει, ζει στο σπίτι του συγκατηγορούμενού της ζευγαριού και σε λίγο καιρό πρόκειται να... βαφτιστεί.
Αυτή ήταν η τελευταία πράξη της ως μητέρα. Λίγο μετά την άφιξή της, η Αστυνομία τη συνέλαβε, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία για μια «παράνομη υιοθεσία».
Τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου, η μητέρα συλλαμβάνεται και το βρέφος παραδίδεται στο νοσοκομείο του νησιού. Κατηγορούμενοι στην έρευνα των δικαστικών αρχών είναι σήμερα τουλάχιστον πέντε ανθρώποι, ανάμεσά τους και η Doina. Οπως λέει, λόγω των ελάχιστων ελληνικών που γνωρίζει, χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός έως ότου καταλάβει γιατί και πώς βρέθηκε κατηγορούμενη.
Τότε πήρε την απόφαση, με τη βοήθεια της οργάνωσης «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» και της συνηγόρου της Λήδας-Ηλέκτρας Κούτρα, να καταθέσει στην Εισαγγελία της Κω μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τεσσάρων συγκατηγορούμενών της για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ενώ σε δύο από αυτούς για εκβίαση, καθώς, όπως υποστηρίζει, «μεταχειρίστηκαν απειλή "κατάδοσης της απορίας" μου στο επίσημο κράτος, γεγονός που θα οδηγούσε στην άμεση ιδρυματοποίηση του παιδιού μου».
Κάνει λόγο για ένα «παιχνίδι» που παίχτηκε σε βάρος της ίδιας και του παιδιού της, καθώς «κανείς δεν έκανε τον κόπο να μου ανακοινώσει επισήμως με ποιο δικαίωμα απομακρύνθηκε ο νεογέννητος γιος μου από μένα και αν είναι καλά». Στην κλειστή κοινωνία της Κω, το μόνο που κατόρθωσε να μάθει είναι ότι «με κάποιον ακατανόητο σε μένα τρόπο το μωρό μου βρίσκεται στα χέρια συγκατηγορούμενής μου».
Η ιστορία της Doina, όπως την περιγράφει στη μήνυσή της, ξεκινά με την εγκυμοσύνη της. Η ίδια -βρέφος ακόμα- παραδόθηκε σε ορφανοτροφείο, λόγω έλλειψης πόρων της οικογένειάς της. Για να μην περάσει τα ίδια και το παιδί της, δέχθηκε την πρόσκληση της φίλης από το ίδρυμα και επίσης εγκύου, Β.Στ. (νυν συγκατηγορούμενη και μηνυόμενη) και βρέθηκε στη Θήβα με σκοπό να φροντίζουν η μία την άλλη.
Κατά το διάστημα αυτό, φέρεται να ξεκίνησε και η «ενημέρωση» από τη φίλη και τον Έλληνα σύντροφο αυτής, Ν.Κ. (επίσης μηνυόμενο), ότι «το ελληνικό κράτος εξετάζει κατά τη γέννα την οικονομική κατάσταση της νέας μάνας και αν "αντιληφθεί" ότι δεν έχω πόρους, θα βάλουν το παιδί σε ορφανοτροφείο». Τελικά, η Doina πείστηκε ότι το κράτος θα έπαιρνε το παιδί και γι' αυτό «η καλύτερη λύση ήταν να δώσω το μωρό μου σε κάποια άλλη οικογένεια». Βρήκε στην πρόταση αυτή την «ευκαιρία» να μεγαλώσει ο γιος της «με μια καλή οικογένεια, με την έγκρισή μου και με τη φυσική μου παρουσία δίπλα στο παιδί».
Δέχτηκε να μεταβεί στην Κω για να γνωρίσει τους ανθρώπους, που αργότερα έμελε να γίνουν συγκατηγορούμενοί της. Τον καιρό που έμεινε με το ζευγάρι Ε.Κ. και Κ.Ντ., η Doina ένιωθε μέλος της οικογένειας, αν και της εξηγούσαν ότι «χωρίς εκείνους, δεν θα μπορούσα να διατηρήσω σχέση με το μωρό».
Παρά τη δύσκολη -λόγω γλώσσας- επικοινωνία, όλα έβαιναν καλώς, όμως «ύστερα από τρεις μέρες παραμονής στο μαιευτήριο, φτάσαμε στο σπίτι και δεν με άφηναν ούτε να αγκαλιάσω το παιδί μου ούτε να είμαι σε κοντινή με αυτό απόσταση». Επέστρεψε στη Θήβα με το βρέφος, όμως μέσα σε λίγες μέρες γύρισε στην Κω, «αντιμέτωπη με τον εκβιασμό: ή θα έδινα το μωρό στο ζευγάρι, χωρίς να μείνω κι εγώ κοντά του, ή θα ενημέρωναν τις αρχές για την ανέχειά μου και θα μου έπαιρναν το παιδί για το ίδρυμα». Με τον όρο ότι θα έμενε και αυτή στο νησί «ώστε να μπορώ να το βλέπω έστω και από μακριά», δέχθηκε να επιστρέψει, οπότε και συνελήφθη.
Σήμερα είναι χωρίς πόρους και «αντιμέτωπη» με το αδίκημα της συμμετοχής σε παράνομη υιοθεσία. Οπως ισχυρίζεται, κατά την ανακριτική διαδικασία δεν την ενημέρωσαν για τα δικαιώματά της, ενώ για την απολογία της, με την οποία αποδέχεται τις κατηγορίες, αναφέρει ότι ακολούθησε τις προτροπές συγκατηγορούμενής της «να μην την μπλέξω καθόλου» και ως αντάλλαγμα «θα δεχόταν εκ νέου "το αρχικό σχέδιο, δηλαδή το να μείνουμε όλοι μαζί"».
Και όμως, η Doina εξακολουθεί να είναι μόνη, ενώ ο -ρουμανικής υπηκοότητας- γιος της, όπως έχει μάθει, ζει στο σπίτι του συγκατηγορούμενού της ζευγαριού και σε λίγο καιρό πρόκειται να... βαφτιστεί.
Απο το Εnet.gr
Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009
Ιδού η ανακάλυψη!
Αυτό είναι το όχημα που.... ανακαλύφθηκε και βρίσκεται έξω απο το Μουσείο της Θήβας στην πλατεία Κεραμόπουλου.
Αν πω ότι θα τρίζουν τα κόκκαλα του θα είμαι μέσα;
Τώρα, όσο για τον Σαμαρά τι να γράψω πάλι; Ο άνθρωπος είναι ανύπαρκτος και μάλλον εκτός τόπου και χρόνου!
Να πω πάλι για τους αρχαιολογικούς μας χώρους;;;;
Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ 2009
22 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 8.30 μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ κ’ τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ
23 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 8.30 μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΘΗΒΑΣ
24 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 8.30 μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΗΒΑΣ «ΛΑΪΟΣ» κ’ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»
25 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 8.30 μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΘΗΒΑΣ κ’ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
26 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.00 μμ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
«ΞΕΚΟΥΡΔΙΣΤΕΣ ΝΟΤΕΣ»
27 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.00 μμ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
28 Αυγ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 7.30 μμ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ROCK METAL ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
1. ELECTRIC SPIRIT
2. DEOUS INFESTOUS
3. VIGOUR
4. FIRE GROUND
5. FACE RIVERS ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
29 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.30 μμ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠ. ΤΣΕΡΤΟ κ’ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ
30 Αυγ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΥΠΑΤΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΗΒΑΣ ΜΕ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Κ. ΔΕΔΕΣ – Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ – Β. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ – Γ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Χ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ – Β. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
31 Αυγ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
ΠΡΩΤΑΓ.: Θ. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ – Σ. ΨΑΛΤΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΟΡΟΓ.: Δ. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΣΚΗΝ.: Θ. ΚΑΡΑΔΙΣΗ
1 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ ώρα 9 μμ
ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΗΒΑΣ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Κ. ΔΕΔΕΣ – Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ – Β. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ –
Γ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Χ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ – Β. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
2 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΛΕΩΝΑ ώρα 9 μμ
ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΗΒΑΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Κ. ΔΕΔΕΣ – Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ – Β. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ –
Γ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Χ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ – Β. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
3 Σεπ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 8.30 μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΗΣ»
ΤΟΥ ΜΠΩΜΑΡΣΑΙ ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΡΩΤΑΓ.: Γ. ΠΑΡΤΣΑΛΑΚΗΣ – Ν. ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – Τ. ΠΑΛΑΝΤΖΙΔΗΣ – Γ. ΑΪΒΑΒΑΖΗΣ κ.α.
ΣΚΗΝΟΘ.: Θ. ΘΕΟΛΟΓΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ.: ΓΙΟΥΡΙ ΣΤΟΥΠΕΛ
ΧΟΡ.: Π. ΓΑΛΛΙΑΣ
4 Σεπ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.00 μμ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ «ΠΥΞΙΔΑ» κ’ «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ»
5 Σεπ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ κ’
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΘΗΒΑΣ «ΕΛΕΙΤΡΟΧΟΣ»
6 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΛΑΪΚΑ κ’ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΜΗ
7 Σεπ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9.00μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΕΛΕΝΗ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
ΠΡΩΤ.: Λ. ΤΣΑΓΚΑΣ – Γ. ΑΤΖΟΛΕΤΑΚΗ κ.α.
ΣΚΗΝ. Λ. ΤΣΑΓΚΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
ΧΟΡ.: ΘΑΛΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
8 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΜΗ
9 Σεπ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ
ΠΡΩΤ.: Χ. ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ – Β. ΚΟΛΟΒΟΣ – Θ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΜΕΤΑΦ.: Π. ΜΟΥΛΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
ΧΟΡ.: ΕΡΣΗ ΠΗΤΤΑ
11 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΜΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ κ’ τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ
23 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 8.30 μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΘΗΒΑΣ
24 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 8.30 μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΗΒΑΣ «ΛΑΪΟΣ» κ’ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ»
25 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 8.30 μμ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ κ’ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΘΗΒΑΣ κ’ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
26 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.00 μμ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
«ΞΕΚΟΥΡΔΙΣΤΕΣ ΝΟΤΕΣ»
27 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.00 μμ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
28 Αυγ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 7.30 μμ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ROCK METAL ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
1. ELECTRIC SPIRIT
2. DEOUS INFESTOUS
3. VIGOUR
4. FIRE GROUND
5. FACE RIVERS ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
29 Αυγ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.30 μμ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠ. ΤΣΕΡΤΟ κ’ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ
30 Αυγ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΥΠΑΤΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΗΒΑΣ ΜΕ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Κ. ΔΕΔΕΣ – Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ – Β. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ – Γ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Χ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ – Β. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
31 Αυγ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
ΠΡΩΤΑΓ.: Θ. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ – Σ. ΨΑΛΤΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Γ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΟΡΟΓ.: Δ. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΣΚΗΝ.: Θ. ΚΑΡΑΔΙΣΗ
1 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΝΕΟΧΩΡΑΚΙΟΥ ώρα 9 μμ
ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΗΒΑΣ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ Κ. ΔΕΔΕΣ – Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ – Β. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ –
Γ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Χ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ – Β. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
2 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΕΛΕΩΝΑ ώρα 9 μμ
ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΗΒΑΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Κ. ΔΕΔΕΣ – Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ – Β. ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ –
Γ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Χ. ΜΕΛΙΤΖΑΝΗΣ – Β. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ
3 Σεπ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 8.30 μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΗΣ»
ΤΟΥ ΜΠΩΜΑΡΣΑΙ ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΡΩΤΑΓ.: Γ. ΠΑΡΤΣΑΛΑΚΗΣ – Ν. ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – Τ. ΠΑΛΑΝΤΖΙΔΗΣ – Γ. ΑΪΒΑΒΑΖΗΣ κ.α.
ΣΚΗΝΟΘ.: Θ. ΘΕΟΛΟΓΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ.: ΓΙΟΥΡΙ ΣΤΟΥΠΕΛ
ΧΟΡ.: Π. ΓΑΛΛΙΑΣ
4 Σεπ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ώρα 9.00 μμ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ «ΠΥΞΙΔΑ» κ’ «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ»
5 Σεπ. 2009 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ κ’
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΘΗΒΑΣ «ΕΛΕΙΤΡΟΧΟΣ»
6 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΛΑΪΚΑ κ’ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΜΗ
7 Σεπ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9.00μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΕΛΕΝΗ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
ΠΡΩΤ.: Λ. ΤΣΑΓΚΑΣ – Γ. ΑΤΖΟΛΕΤΑΚΗ κ.α.
ΣΚΗΝ. Λ. ΤΣΑΓΚΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
ΧΟΡ.: ΘΑΛΕΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
8 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΜΗ
9 Σεπ. 2009 ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» του ΑΙΣΧΥΛΟΥ
ΠΡΩΤ.: Χ. ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ – Β. ΚΟΛΟΒΟΣ – Θ. ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΜΕΤΑΦ.: Π. ΜΟΥΛΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
ΧΟΡ.: ΕΡΣΗ ΠΗΤΤΑ
11 Σεπ. 2009 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ ώρα 9.00 μμ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ κ’ ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΜΗ
Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Καλορίζικα!
Είναι οι επιπλέον εγκαταστάσεις της ΗΡΩΝ!
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.
Οτιδήποτε φυσικά είναι φυσικό είναι ακίνδυνο(;). Άρα γιατί κάποιοι φωνάζουν ότι τέτοιες μονάδες βλάπτουν υγεία και περιβάλλον και χαλάνε την ησυχία των επενδυτών;;
Εκτός και αν είναι ακίνδυνες και φωνάζουμε έτσι για γούστο, να έχουμε με κάτι να ασχολούμαστε για να δηλώνουμε παρών, αφού η συγκεκριμένη μονάδα δεν έχει ακόμη γνωρίσει την αντίσταση πολιτών και αυτόκλητων προστατών του περιβάλλοντος! και μάλλον ούτε πρόκειται....
Τελικά γνωρίζει κάποιος απο τους αυτόκλητους "ειδικούς" να μας πει αν πρέπει να αναπνέουμε κανονικά ή αν πρέπει να αγοράσουμε μάσκες;
Καλορίζικα βρε! Πάντως κάποιος μας είπε ότι η συγκεκριμένη καμινάδα θα βγάζει υπνωτικό για να κοιμόμαστε ακόμη πιο ελαφρά.... Κακίες!
Η ποσότητα και η ποιότητα των υδάτων στον δήμο Μεσσαπίων Εύβοιας
3. Η όλη περιοχή, με προβαλλόμενη μόνο την Γεωργό-κτηνοτροφική χρήση της , δεν φερότανε να «έχει προφανή λογο και αιτία» που να δίνει λογική βάση, για μια άμεση ερμηνεία, της καταστροφής των υπογείων υδατικών αποθεμάτων της. Και όμως ,η λεπτομερειακή εξέταση των τοπικών δεδομένων χρήσης του χώρου , από τους πολιτες του τοπου, αποκαλύπτει συγκλονιστικούς και αποσιωπουμενους «λόγους και αιτίες» αχρήστευσης. Φέρνει στην επιφάνεια δεδομένα τις ακολουθουμένης μονόπλευρης Τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, μέσα στην οποία βρίσκονται καλά καταχωνιασμένα παρανομα μυστικά για αυτό που ονομάζουμε« Άγρια τοπικη ανάπτυξη». Μια ανάπτυξη που υπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των λίγων ισχυρών, θυσιάζοντας φυσικούς πόρους καθώς και την ζωή και υγεία των πολλών.
1.Η τεκμηρίωση των παραπάνω προκύπτει από την ίδια την κρατική μελέτη για τα υδατικά διαθέσιμα της περιοχής ( 3η φάση μελέτης του ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης «για την ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στις περιοχές της Ελλάδας»).Μελέτη που ακριβώς τώρα «βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση». Για την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και το υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Εύβοιας, έχει δοθεί ο κωδικός αριθμός 07-24 . Το ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στην «τρίτη φάση του» σημαίνει ότι οι μελέτες τις ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υδατικών διαμερισμάτων, έχουν πλέον ολοκληρωθεί και με βάση τα δημοσιοποιούμενα στοιχειά , προχωρούν σε «σχεδιασμό έργων διαχείρισης τους» με ένταξη στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή :Έχουν διαμορφωθεί με πλήρη άγνοια, οι τελικές απόψεις της κυβέρνησης και με βάση αυτές, ξεκινούν να ξοδεύονται πλέον χρήματα για αναποτελεσματικά τελικά έργα για δήθεν υδατική επάρκεια στην περιοχή! Αυτό το γεγονός «τις ελαφρότητας του είναι» έρχεται και γίνεται και το πιο σοβαρό θέμα!!!! Αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες. Τα στοιχεία των μελετών αυτών, μας παρουσιάζουν, την 07-24 σαν μια υδατική λεκάνη εμβαδού 1620 τετρ. χιλιομ.που δέχεται υψηλές βροχοπτώσεις (966 χιλ. στήλης). Από τα νερά «που μπαίνουν» στο υδατικό σύστημα τις περιοχής, ένα 55,5% χάνεται σε εξατμίσεις, ένα 25,8% πηγαίνει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα εμπλουτίζοντας τον και μόνο ένα 9,6% απορρέει τελικά στην Θάλασσα. Ποσοτικά λοιπόν: Πρόκειται για έναν πολύτιμο, πλούσιο υδατικό απόθεμα μιας περιοχής, με έναν υπόγειο υδατικό φορέα, με πολύ καλό ποσοστό φυσικού εμπλουτισμού του, μιας και μόνο ένα 9% χάνεται, με επιφανειακή απορροή στην θάλασσα. Ένα λίαν παράξενο χαρακτηριστικό, παρά το ότι η περιοχή, έχει μόνον χείμαρρους απορροής των υψηλών βροχοπτώσεων και πολλά μεγάλες φυσικές κλίσεις και μικρή απόσταση από την θάλασσα του βορείου Ευβοϊκού κόλπου.!!!! Όμως την ίδια στιγμή: οι αναπτυχθείσες τοπικές χρήσεις νερού χαρακτηρίζονται υψηλές και υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες λήψης υδάτων, από τον υπόγειο ορίζοντα . Έτσι μαζί με τις μελλοντικές τοπικές ανάγκες χρήσης νερού , επιβάλλουν (κατά την μελέτη ) έργα, για πάρα πέρα συγκράτηση βρόχινων υδάτων (φράγμα ) για εμπλουτισμό του υπογείου ορίζοντα από τα νερά αυτά.! Προγραμματίζεται λοιπόν η κατασκευή του «φράγματος Ψαχνών στο Ρέμα Μαντάνια», το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.(4ο χρημ .Πλαίσιο). Εκείνο που ξενίζει επίσης, είναι η σειρά των προγραμματισμένων έργων, για την «διαχείριση του τοπικού υδατικού πόρου», με έργα αποκλειστικά την «βελτίωση τις Διανομής», για την κάλυψη υδρευτικών ,αρδευτικών και λοιπών τοπικών χρήσεων νερού. Στο πλαίσιο αυτό αναγγέλλουν Α) Βελτίωση/ αντικατάσταση/ εκσυγχρονισμό εξωτερικού υδρολιπτικου συστήματος Δήμου Μεσσαπιων, με διάνοιξη και νέων γεωτρήσεων ύδρευσης και με υδρομάστευση τοπικών πηγών και με κατασκευή νέων υδατοδεξαμενων. Στόχος των έργων είναι η κατά 95% κάλυψη αναγκών από την άντληση για χρήση των υδάτων του εμπλουτιζόμενου τοπικού υπόγειου ορίζοντα. Μέχρι εδώ , βλέποντας τα στοιχεία της μελέτης, θα έλεγε κάποιος, ότι έχει καταρτισθεί ένα, κλασσικό πλαίσιο έργων, ύδρευσης –αποχέτευσης, στην όλη περιοχή!!!. λες και πρόκειται για μια παρθένα περιοχή.
2.Οταν όμως δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή την ποιότητα των νερών του ίδιου του υπόγειου υδατικού φορέα και της λεκάνης απορροής υδάτων της όλης περιοχής, όπως αποτυπώνεται στις ίδιες μελέτες, τότε: Τα πράγματα αλλάζουν και τα δεδομένα ανατρέπονται, Οι προηγούμενες προτάσεις γίνονται επικίνδυνες και Ανεύθυνες.. Στην υδατική λεκάνη 07-24, έκαναν σειρά ποιοτικών μετρήσεων του νερού, στα χρόνια 1997-2002, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ /ΥΠΟΥΡΓ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με χρηματοδότηση Ε.Ε. Δημοσιεύουν τα αποτελέσματα αναλύσεων μόνον για τους δείκτες Βιολογικό Αναγκαίο Οξυγόνο (Β.Ο.D), Ολικό Άζωτο (Τ.Ν.) και Ολικό Φώσφορο (Τ. P) και μάλιστα με συνεχιζόμενες χρονοσειρές μετρήσεων, που παρουσιάζουν τον 07-24 υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ότι είχε βρεθεί από τότε, να είναι αποδέκτης πάρα πολύ μεγάλης Οργανικής μόλυνσης: 10.000 τόνους/χρόνο Β.Ο.D,4000 Τόνους/χρόνο Τ.Ν., 1500τον/χρόνο Τ.Ρ. ( Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης παρατίθενται οι αντίστοιχες μετρήσεις ,του ιδίου προγράμματος, στο Υδατικό σύστημα 07-30 του Κάτω Ασωπού» : ΒΟD 100 Τον/χρόνο, Τ.Ν. 600 τον/χρόνο, ΤΡ 300 τον./χρόνο.)
ΑΡΑ: από το2002 είναι σαφέστατο, για κάθε αρμόδιο και κάθε υπηρεσία, ότι τα νερά στο 07-24 υδατικό διαμέρισμα τις κεντρικής Ευβοίας, (Δήμος Μεσσαπιων- και Χαλκίδας), εκτός από λειψά , αποδείχτηκε ότι ήταν ισχυρά μολυσμένα και υπό πίεση τουλάχιστον, βιολογήσημης οργανικής Μόλυνσης!!!. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά στις περιοχές αυτές υπέφεραν από μόλυνση περισσότερο από κάθε άλλο υδατικό διαμέρισμα στην Στερεά Ελλάδα. (Και αυτό αποτελεί έκπληξη για τα υπόγεια νερά τις περιοχής αυτής!!). Στηριζόμενοι μόνον σε αυτά τα μερικά-ελλιπή δεδομένα ποιότητας υδάτων του 1997-2002, βγάζουν το συμπέρασμα ότι «ο κίνδυνος και οι πιέσεις» στον υδροφόρο αυτόν προέρχεται από την κτηνοτροφική-Αγροτική χρήση του χώρου!!!! Και έτσι αρκούνται να υποδεικνύουν , τα «κλασσικά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας»!!!! στον συνηθέστατα ενοχοποιούμενο τομέα ,τις έρημης, αγροτικής οικονομίας μας!!!. (περί άζωτο-λίπανσης και κουραφέξαλα!!) Ίσως όμως το πιο σπουδαίο και κύριο θέμα είναι το γεγονός ότι: Για 5 χρόνια (1997-2002) συνέχεια, εξετάζουν δείγματα του υπόγειου αυτού υδροφόρου ορίζοντα, αλλά δεν παρουσιάζουν αναλύσεις- μετρήσεις του χημικού ρυπαντικού φορτίου του υδροφορέα αυτού.( δηλαδή το χημικό αναγκαίο οξυγόνο COD και τα βαριά μέταλλα.) . Αυτό είναι αδιανόητο και προκλητικό, για την αναλυτική πρακτική Οι μελετητές οι ίδιοι , από το 2002 ,υποσημειώνουν την ανάγκη, για διενέργεια ειδικών, λεπτομερών χημικών αναλύσεων, προκειμένου να γίνει επακριβής έγκαιρη ποιοτική αναγνώριση των υδάτων αυτών, πριν να παρθούν αποφάσεις για τα κατάλληλα τεχνικά έργα.
2. Έτσι: Έρχεται η ανάγκη να διατυπωθεί το πρώτο ερώτημα, προς κάθε αρμόδιο. Πως είναι δυνατόν;; να διεξάγεις χρονοσειρες αναλύσεων διερεύνησης ποιότητας υπογείων υδάτων, 5 ολόκληρα χρονιά , και να μην κάνεις αναλύσεις ανίχνευσης-διαπίστωσης ύπαρξης χημικής ρύπανσης;;; ,( COD, βαριά μέταλλα κ.λ.π.). Και μάλιστα σε υπόγεια υδατικά αποθέματα, Όπου: Αναμένεις, τέτοια μορφή ρύπανσης (όπως στο υδροφορεα 07-24 Κεντρικής Ευβοίας!!!!) . Άραγε: Πρόκειται για αμέλεια;;; η σκόπιμη παράληψη;; Είτε έχουν κάνει τέτοιες μετρήσεις και απλά κρύβουν και δεν δημοσιεύσαν, τα αποτελέσματα για κάποιο λογο και σκοπιμότητα.;;; Κατά την προσωπική μας άποψη: Είναι αδύνατο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να αγνόησαν τότε, τα σχετικά δεδομένα χρήσεων γης της περιοχής και τους εντονότατους, υπαρκτούς κινδύνους χημικής ρύπανσης , με βαριά μέταλλα, στα υπόγεια νερά του δήμου Μεσσαπίων και Χαλκίδας. Ήταν και είναι γνωστό στους πάντες, ότι στην περιοχή Ξηρόβουνου από το1969, βρίσκεται η καρδιά τις εξορυκτικής βιομηχανίας λατερικών μεταλλευμάτων σιδηροπυρίτη, τις ΛΑΡΚΟ Α.Ε και μάλιστα με ανοιχτού τύπου ορυχεία! Μιας ιδιαιτέρα ρυπαντικής «εξορυκτικης βιομηχανίας» γνωστής και τεκμηριωμένης πλέον, για το λίαν ρυπαντικό επακόλουθο τις ελευθέρωσης των «όξινων απορροών» από τα ορυχεία αυτά. Μάλιστα, είναι ευρέως γνωστό και δημοσιευμένο ότι: Πριν μερικά χρονιά, η ΛΑΡΚΟ Α.Ε καθιέρωσε ακόμη, στην μονάδα προ-εμπλουτισμού μεταλλευμάτων , στην περιοχή «Βρυσάκια»,την νέα υδρομεταλλουργικη μέθοδο προ- εμπλουτισμού των νικελιουχων μεταλλευμάτων, με χρήση « όξινων νερών» (δηλαδή με χρήση Θειικού οξέος). Άρα κάποιο άλλο κριτήριο σκοπιμότητας πρυτάνευσε σαν «πολιτική επιλογή» στα μυαλά των πολιτικών τις περιοχής. Έτσι έχουμε την Αίσθηση και την αντίληψη ότι: Τα σχετικά αποτελέσματα και της εκτεταμένης χημικής ρύπανσης του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα ,(που τώρα το 2009 επιβεβαιώνονται,) πρέπει να ήταν γνωστά από καιρό!!!! Απλώς δεν δημοσιοποιηθήκαν!!!! Με αλλά λόγια: Η σημερινή φριχτή εικόνα τις ποιότητας των μολυσμένων αλλά και ρυπασμένων χημικά, υπογείων υδάτων του δήμου Μεσσαπιων και Χαλκίδας,(κεντρική Εύβοια), δεν είναι ούτε «θεόσταλτη κατάρα» ,ούτε «ξαφνική ανακάλυψη». Είναι, και πρέπει να είναι, αποτέλεσμα, συνδυασμού αυθαίρετης διαχείρισης(λαθρεμπόριο) και λαθραίας απόθεσης τοξικών στερεών αποβλήτων, στις περιοχές αυτές, καθώς και παρενέργειες προερχόμενες από την αντιεπιστημονικη και αυθαιρετη απορριψη και διαχείριση των αδρανων και των «ουρων εξορυξης» από τα ορυχεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε και την βιομηχανία εμπλουτισμου των μεταλλευματων. Σαν συνδιασμος λοιπον αυθαιρεσιων, αντιμετοπιζουμε την κατάληξη μιας σχεδιασμένης μακρόχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής πολιτικής «με αγνόηση των γνωστών-αναμενομένων κινδύνων» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.
Όποια και αν είναι όμως, η ιστορική ερμηνεία του φαινόμενου της διαπιστούμενης και τεκμηριωμένης πλέον ,ρύπανσης και μόλυνσης, αυτού του υδροφόρου ορίζοντα, το αναπόδραστο θλιβερό γεγονός είναι ότι: Σε έναν, ήδη ρυπασμενο και μολυσμένο υδροφόρο, δεν μπορείς να προγραμματίζεις και να στηρίζεις, «έργα ύδρευσης- άρδευσης». Όπως τα έργα που αναγγέλλονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο). Δυστυχώς .Δεν είναι δυνατόν , τοξινομενο και μολυσμένο ήδη νερό, από τέτοιους υδροφόρους ορίζοντες, να προγραμματίζεις, με νεοκατασκευασμενα έργα, φραγμάτων, «γεωτρήσεων και υδρομαστεύσεων» να το φέρνεις για ανθρώπινη κατανάλωση. Δεν γίνεται να υδρεύεις σπίτια, να ποτίζεις χωράφια και ζώα, με νερό που περιέχει μόλυνση και μαζί χημική εκτεταμένη ρύπανση, με εξασθενες χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο και άλλα βαριά μέταλλα, σε περιεκτικότητες πέρα από τις προδιαγραφές.
Απλά τα αναγγελλόμενα έργα ΕΣΠΑ, στις περιοχές αυτές, Έχουν αχρηστεύθει και ανατραπεί, γιατί στηρίχθηκαν σε λειψά, ή σκόπιμα αποσιωπημένα ποιοτικά δεδομένα.. Έτσι το όλο θέμα «Διαχείριση- εξασφάλιση νερού» στον Δήμο Μεσαππιων – Χαλκίδας και Δήμο Λιλαντίων (κεντρική Εύβοια) και τον 07-24 υδατοφορεα της, Έρχεται τώρα βίαια στην επιφάνεια και ζητά άμεσα «ριζικό επανασχεδιασμό διαχείρισης» με μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα , αλλά κυρίως, ΑΜΕΣΗ διασφάλιση, καθαρού-ασφαλούς νερού, χωρίς εξασθενες χρώμιο , για ανθρώπινη χρήση!!!
Ο κ Παντελόγλου είναι Χημικός Μsc Βιοχημικός Μηχανικός Ι.Τ.Α.Π
1.Η τεκμηρίωση των παραπάνω προκύπτει από την ίδια την κρατική μελέτη για τα υδατικά διαθέσιμα της περιοχής ( 3η φάση μελέτης του ειδικού προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης «για την ανάπτυξη συστημάτων και εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στις περιοχές της Ελλάδας»).Μελέτη που ακριβώς τώρα «βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση». Για την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, και το υδατικό διαμέρισμα της Κεντρικής Εύβοιας, έχει δοθεί ο κωδικός αριθμός 07-24 . Το ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στην «τρίτη φάση του» σημαίνει ότι οι μελέτες τις ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης των υδατικών διαμερισμάτων, έχουν πλέον ολοκληρωθεί και με βάση τα δημοσιοποιούμενα στοιχειά , προχωρούν σε «σχεδιασμό έργων διαχείρισης τους» με ένταξη στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή :Έχουν διαμορφωθεί με πλήρη άγνοια, οι τελικές απόψεις της κυβέρνησης και με βάση αυτές, ξεκινούν να ξοδεύονται πλέον χρήματα για αναποτελεσματικά τελικά έργα για δήθεν υδατική επάρκεια στην περιοχή! Αυτό το γεγονός «τις ελαφρότητας του είναι» έρχεται και γίνεται και το πιο σοβαρό θέμα!!!! Αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες. Τα στοιχεία των μελετών αυτών, μας παρουσιάζουν, την 07-24 σαν μια υδατική λεκάνη εμβαδού 1620 τετρ. χιλιομ.που δέχεται υψηλές βροχοπτώσεις (966 χιλ. στήλης). Από τα νερά «που μπαίνουν» στο υδατικό σύστημα τις περιοχής, ένα 55,5% χάνεται σε εξατμίσεις, ένα 25,8% πηγαίνει στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα εμπλουτίζοντας τον και μόνο ένα 9,6% απορρέει τελικά στην Θάλασσα. Ποσοτικά λοιπόν: Πρόκειται για έναν πολύτιμο, πλούσιο υδατικό απόθεμα μιας περιοχής, με έναν υπόγειο υδατικό φορέα, με πολύ καλό ποσοστό φυσικού εμπλουτισμού του, μιας και μόνο ένα 9% χάνεται, με επιφανειακή απορροή στην θάλασσα. Ένα λίαν παράξενο χαρακτηριστικό, παρά το ότι η περιοχή, έχει μόνον χείμαρρους απορροής των υψηλών βροχοπτώσεων και πολλά μεγάλες φυσικές κλίσεις και μικρή απόσταση από την θάλασσα του βορείου Ευβοϊκού κόλπου.!!!! Όμως την ίδια στιγμή: οι αναπτυχθείσες τοπικές χρήσεις νερού χαρακτηρίζονται υψηλές και υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες λήψης υδάτων, από τον υπόγειο ορίζοντα . Έτσι μαζί με τις μελλοντικές τοπικές ανάγκες χρήσης νερού , επιβάλλουν (κατά την μελέτη ) έργα, για πάρα πέρα συγκράτηση βρόχινων υδάτων (φράγμα ) για εμπλουτισμό του υπογείου ορίζοντα από τα νερά αυτά.! Προγραμματίζεται λοιπόν η κατασκευή του «φράγματος Ψαχνών στο Ρέμα Μαντάνια», το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.(4ο χρημ .Πλαίσιο). Εκείνο που ξενίζει επίσης, είναι η σειρά των προγραμματισμένων έργων, για την «διαχείριση του τοπικού υδατικού πόρου», με έργα αποκλειστικά την «βελτίωση τις Διανομής», για την κάλυψη υδρευτικών ,αρδευτικών και λοιπών τοπικών χρήσεων νερού. Στο πλαίσιο αυτό αναγγέλλουν Α) Βελτίωση/ αντικατάσταση/ εκσυγχρονισμό εξωτερικού υδρολιπτικου συστήματος Δήμου Μεσσαπιων, με διάνοιξη και νέων γεωτρήσεων ύδρευσης και με υδρομάστευση τοπικών πηγών και με κατασκευή νέων υδατοδεξαμενων. Στόχος των έργων είναι η κατά 95% κάλυψη αναγκών από την άντληση για χρήση των υδάτων του εμπλουτιζόμενου τοπικού υπόγειου ορίζοντα. Μέχρι εδώ , βλέποντας τα στοιχεία της μελέτης, θα έλεγε κάποιος, ότι έχει καταρτισθεί ένα, κλασσικό πλαίσιο έργων, ύδρευσης –αποχέτευσης, στην όλη περιοχή!!!. λες και πρόκειται για μια παρθένα περιοχή.
2.Οταν όμως δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος, δηλαδή την ποιότητα των νερών του ίδιου του υπόγειου υδατικού φορέα και της λεκάνης απορροής υδάτων της όλης περιοχής, όπως αποτυπώνεται στις ίδιες μελέτες, τότε: Τα πράγματα αλλάζουν και τα δεδομένα ανατρέπονται, Οι προηγούμενες προτάσεις γίνονται επικίνδυνες και Ανεύθυνες.. Στην υδατική λεκάνη 07-24, έκαναν σειρά ποιοτικών μετρήσεων του νερού, στα χρόνια 1997-2002, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ /ΥΠΟΥΡΓ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με χρηματοδότηση Ε.Ε. Δημοσιεύουν τα αποτελέσματα αναλύσεων μόνον για τους δείκτες Βιολογικό Αναγκαίο Οξυγόνο (Β.Ο.D), Ολικό Άζωτο (Τ.Ν.) και Ολικό Φώσφορο (Τ. P) και μάλιστα με συνεχιζόμενες χρονοσειρές μετρήσεων, που παρουσιάζουν τον 07-24 υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ότι είχε βρεθεί από τότε, να είναι αποδέκτης πάρα πολύ μεγάλης Οργανικής μόλυνσης: 10.000 τόνους/χρόνο Β.Ο.D,4000 Τόνους/χρόνο Τ.Ν., 1500τον/χρόνο Τ.Ρ. ( Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης παρατίθενται οι αντίστοιχες μετρήσεις ,του ιδίου προγράμματος, στο Υδατικό σύστημα 07-30 του Κάτω Ασωπού» : ΒΟD 100 Τον/χρόνο, Τ.Ν. 600 τον/χρόνο, ΤΡ 300 τον./χρόνο.)
ΑΡΑ: από το2002 είναι σαφέστατο, για κάθε αρμόδιο και κάθε υπηρεσία, ότι τα νερά στο 07-24 υδατικό διαμέρισμα τις κεντρικής Ευβοίας, (Δήμος Μεσσαπιων- και Χαλκίδας), εκτός από λειψά , αποδείχτηκε ότι ήταν ισχυρά μολυσμένα και υπό πίεση τουλάχιστον, βιολογήσημης οργανικής Μόλυνσης!!!. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά στις περιοχές αυτές υπέφεραν από μόλυνση περισσότερο από κάθε άλλο υδατικό διαμέρισμα στην Στερεά Ελλάδα. (Και αυτό αποτελεί έκπληξη για τα υπόγεια νερά τις περιοχής αυτής!!). Στηριζόμενοι μόνον σε αυτά τα μερικά-ελλιπή δεδομένα ποιότητας υδάτων του 1997-2002, βγάζουν το συμπέρασμα ότι «ο κίνδυνος και οι πιέσεις» στον υδροφόρο αυτόν προέρχεται από την κτηνοτροφική-Αγροτική χρήση του χώρου!!!! Και έτσι αρκούνται να υποδεικνύουν , τα «κλασσικά μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας»!!!! στον συνηθέστατα ενοχοποιούμενο τομέα ,τις έρημης, αγροτικής οικονομίας μας!!!. (περί άζωτο-λίπανσης και κουραφέξαλα!!) Ίσως όμως το πιο σπουδαίο και κύριο θέμα είναι το γεγονός ότι: Για 5 χρόνια (1997-2002) συνέχεια, εξετάζουν δείγματα του υπόγειου αυτού υδροφόρου ορίζοντα, αλλά δεν παρουσιάζουν αναλύσεις- μετρήσεις του χημικού ρυπαντικού φορτίου του υδροφορέα αυτού.( δηλαδή το χημικό αναγκαίο οξυγόνο COD και τα βαριά μέταλλα.) . Αυτό είναι αδιανόητο και προκλητικό, για την αναλυτική πρακτική Οι μελετητές οι ίδιοι , από το 2002 ,υποσημειώνουν την ανάγκη, για διενέργεια ειδικών, λεπτομερών χημικών αναλύσεων, προκειμένου να γίνει επακριβής έγκαιρη ποιοτική αναγνώριση των υδάτων αυτών, πριν να παρθούν αποφάσεις για τα κατάλληλα τεχνικά έργα.
2. Έτσι: Έρχεται η ανάγκη να διατυπωθεί το πρώτο ερώτημα, προς κάθε αρμόδιο. Πως είναι δυνατόν;; να διεξάγεις χρονοσειρες αναλύσεων διερεύνησης ποιότητας υπογείων υδάτων, 5 ολόκληρα χρονιά , και να μην κάνεις αναλύσεις ανίχνευσης-διαπίστωσης ύπαρξης χημικής ρύπανσης;;; ,( COD, βαριά μέταλλα κ.λ.π.). Και μάλιστα σε υπόγεια υδατικά αποθέματα, Όπου: Αναμένεις, τέτοια μορφή ρύπανσης (όπως στο υδροφορεα 07-24 Κεντρικής Ευβοίας!!!!) . Άραγε: Πρόκειται για αμέλεια;;; η σκόπιμη παράληψη;; Είτε έχουν κάνει τέτοιες μετρήσεις και απλά κρύβουν και δεν δημοσιεύσαν, τα αποτελέσματα για κάποιο λογο και σκοπιμότητα.;;; Κατά την προσωπική μας άποψη: Είναι αδύνατο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να αγνόησαν τότε, τα σχετικά δεδομένα χρήσεων γης της περιοχής και τους εντονότατους, υπαρκτούς κινδύνους χημικής ρύπανσης , με βαριά μέταλλα, στα υπόγεια νερά του δήμου Μεσσαπίων και Χαλκίδας. Ήταν και είναι γνωστό στους πάντες, ότι στην περιοχή Ξηρόβουνου από το1969, βρίσκεται η καρδιά τις εξορυκτικής βιομηχανίας λατερικών μεταλλευμάτων σιδηροπυρίτη, τις ΛΑΡΚΟ Α.Ε και μάλιστα με ανοιχτού τύπου ορυχεία! Μιας ιδιαιτέρα ρυπαντικής «εξορυκτικης βιομηχανίας» γνωστής και τεκμηριωμένης πλέον, για το λίαν ρυπαντικό επακόλουθο τις ελευθέρωσης των «όξινων απορροών» από τα ορυχεία αυτά. Μάλιστα, είναι ευρέως γνωστό και δημοσιευμένο ότι: Πριν μερικά χρονιά, η ΛΑΡΚΟ Α.Ε καθιέρωσε ακόμη, στην μονάδα προ-εμπλουτισμού μεταλλευμάτων , στην περιοχή «Βρυσάκια»,την νέα υδρομεταλλουργικη μέθοδο προ- εμπλουτισμού των νικελιουχων μεταλλευμάτων, με χρήση « όξινων νερών» (δηλαδή με χρήση Θειικού οξέος). Άρα κάποιο άλλο κριτήριο σκοπιμότητας πρυτάνευσε σαν «πολιτική επιλογή» στα μυαλά των πολιτικών τις περιοχής. Έτσι έχουμε την Αίσθηση και την αντίληψη ότι: Τα σχετικά αποτελέσματα και της εκτεταμένης χημικής ρύπανσης του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα ,(που τώρα το 2009 επιβεβαιώνονται,) πρέπει να ήταν γνωστά από καιρό!!!! Απλώς δεν δημοσιοποιηθήκαν!!!! Με αλλά λόγια: Η σημερινή φριχτή εικόνα τις ποιότητας των μολυσμένων αλλά και ρυπασμένων χημικά, υπογείων υδάτων του δήμου Μεσσαπιων και Χαλκίδας,(κεντρική Εύβοια), δεν είναι ούτε «θεόσταλτη κατάρα» ,ούτε «ξαφνική ανακάλυψη». Είναι, και πρέπει να είναι, αποτέλεσμα, συνδυασμού αυθαίρετης διαχείρισης(λαθρεμπόριο) και λαθραίας απόθεσης τοξικών στερεών αποβλήτων, στις περιοχές αυτές, καθώς και παρενέργειες προερχόμενες από την αντιεπιστημονικη και αυθαιρετη απορριψη και διαχείριση των αδρανων και των «ουρων εξορυξης» από τα ορυχεία ΛΑΡΚΟ Α.Ε και την βιομηχανία εμπλουτισμου των μεταλλευματων. Σαν συνδιασμος λοιπον αυθαιρεσιων, αντιμετοπιζουμε την κατάληξη μιας σχεδιασμένης μακρόχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής πολιτικής «με αγνόηση των γνωστών-αναμενομένων κινδύνων» για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.
Όποια και αν είναι όμως, η ιστορική ερμηνεία του φαινόμενου της διαπιστούμενης και τεκμηριωμένης πλέον ,ρύπανσης και μόλυνσης, αυτού του υδροφόρου ορίζοντα, το αναπόδραστο θλιβερό γεγονός είναι ότι: Σε έναν, ήδη ρυπασμενο και μολυσμένο υδροφόρο, δεν μπορείς να προγραμματίζεις και να στηρίζεις, «έργα ύδρευσης- άρδευσης». Όπως τα έργα που αναγγέλλονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο). Δυστυχώς .Δεν είναι δυνατόν , τοξινομενο και μολυσμένο ήδη νερό, από τέτοιους υδροφόρους ορίζοντες, να προγραμματίζεις, με νεοκατασκευασμενα έργα, φραγμάτων, «γεωτρήσεων και υδρομαστεύσεων» να το φέρνεις για ανθρώπινη κατανάλωση. Δεν γίνεται να υδρεύεις σπίτια, να ποτίζεις χωράφια και ζώα, με νερό που περιέχει μόλυνση και μαζί χημική εκτεταμένη ρύπανση, με εξασθενες χρώμιο, νικέλιο, ψευδάργυρο και άλλα βαριά μέταλλα, σε περιεκτικότητες πέρα από τις προδιαγραφές.
Απλά τα αναγγελλόμενα έργα ΕΣΠΑ, στις περιοχές αυτές, Έχουν αχρηστεύθει και ανατραπεί, γιατί στηρίχθηκαν σε λειψά, ή σκόπιμα αποσιωπημένα ποιοτικά δεδομένα.. Έτσι το όλο θέμα «Διαχείριση- εξασφάλιση νερού» στον Δήμο Μεσαππιων – Χαλκίδας και Δήμο Λιλαντίων (κεντρική Εύβοια) και τον 07-24 υδατοφορεα της, Έρχεται τώρα βίαια στην επιφάνεια και ζητά άμεσα «ριζικό επανασχεδιασμό διαχείρισης» με μέτρα αποτελεσματικής προστασίας του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα , αλλά κυρίως, ΑΜΕΣΗ διασφάλιση, καθαρού-ασφαλούς νερού, χωρίς εξασθενες χρώμιο , για ανθρώπινη χρήση!!!
Ο κ Παντελόγλου είναι Χημικός Μsc Βιοχημικός Μηχανικός Ι.Τ.Α.Π
Η ιερά Μονή της Παναγίας Πελεκητής στη Καρύτσα - Δήμου Νευρόπολης – Νομού Καρδίτσας
Μεγάλη ήταν επίσης η αίγλη της ιεράς μονής Παναγίας Πελεκητής κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Αναγνωρίσθηκε ως Σταυροπηγιακή Μονή το 1606 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ραφαήλ Β΄. Μέσα στη Μονή με τα λαξευμένα κελιά στους βράχους, διατεταγμένα σε τέσσερα επίπεδα όπου οι μοναχοί ζούσαν και λειτουργούσαν το Μοναστήρι, υπήρχε ακόμη και κρυφό σχολείο.
Την επωνυμία «Πελεκητή» η ιερά Μονή την οφείλει στο βράχο επάνω στον οποίο είναι κτισμένη, που κατά την παράδοση πελεκίσθηκε με ξύλινα εργαλεία, μετά από υπόδειξη της Θεοτόκου στους τεχνίτες της. Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία υπέδειξε ακόμη και τον τρόπο οικοδόμησης αφού παρουσιάστηκε στο όνειρο του πρωτομάστορα λέγοντας: «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».
Όταν δε ξεκίνησε το συνεργείο να χτίζει, είχαν πολλά πρόβλημα λόγω έλλειψης νερού. Τότε πάλι σύμφωνα με την παράδοση, ξαναπαρουσιάστηκε η Παναγία και τους είπε: «Σηκώστε εδώ αυτήν την πλάκα και θα βρείτε νερό». Και πράγματι έτσι έγινε, βρέθηκε νερό εκεί που σήμερα υπάρχει το πηγάδι. Σύμφωνα πάλι με την παράδοση της περιοχής λέγεται ότι ο πρωτομάστορας έπεσε από την στέγη του Μοναστηριού στη χαράδρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό, αλλά τελικά βρέθηκε χωρίς να πάθει το παραμικρό, μετά από τη σωτήρια επέμβαση της Παναγίας της «Πελεκητής».
Η Ιερά μονή αρχικά ήταν γνωστή σαν «Μονή Αναλήψεως του Χριστού», αργότερα σαν «Παναγία Φανερωμένη» και τέλος επικράτησε το όνομα «Παναγία Πελεκητή».
Η ίδρυση της ιεράς Μονής άρχισε πιθανότατα στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 στη σημερινή της μορφή από το νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος ιστορείται ως «κτήτωρ» σε δύο τοιχογραφίες της. Το Μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς το ναό της Αναλήψεως του Χριστού και το ναό της Παναγιάς Φανερωμένης (το καθολικό).
Το Καθολικό είναι ο κεντρικός και αρχαιότερος Ναός, αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου. Είναι μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα, στεγασμένη με κυλινδρική καμάρα, με ενισχυτικό τόξο στο μέσο. Σύμφωνα με σχετική επιγραφή που υπάρχει εντός του Ναού, αγιογραφήθηκε το 1654 από τους αγιογράφους Ιωάννη, Νικόλαο Ιερέα και Ιάκωβο Ιερομόναχο.
Ο δεύτερος Ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φανερωμένη. Είναι αθωνικού ρυθμού, με τρούλο και πλευρικούς χορούς, χωρίς εσωτερικούς κίονες. Οι τοιχογραφίες, όπως προκύπτει από σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη θύρα εισόδου, ιστορήθηκαν το 1666 . Ανιστορήθηκαν το 1674 από τους αγιογράφους Ιάκωβο και το γιο του Δημήτριο.
Γνωστή είναι η μικρή αλλά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής στην οποία έχει ζωγραφιστεί η Παναγία με το Χριστό στην αγκαλιά της. Ο Ευρυτάνας ιστορικός Πάνος Βασιλείου το 1929 έγραψε τα εξής: «Εκτός της αρίστης Βυζαντινής τέχνης τοιχογραφίες, υπάρχει εδώ μιας εικόνα (ελαιογραφία 0,04Χ0,03) της Παναγίας με το Χριστό στην αγκαλιά τη, έργο Ραφαηλικής τέχνης. Δεν εξηγείται πως η μικροσκοπική αυτή εικονίτσα που θεωρείται και σαν παλαιότερη, αλλά θαυματουργός, βρέθηκε εδώ πάνω. Φέρει χρονολογία 1654. Η τεχνοτροπία της θυμίζει το Χριστό του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, το γνωστό έργο του Πανσέληνου. Μάλιστα ήταν η εικονίτσα τούτη στολισμένη με 20 πολύτιμες πέτρες από τις οποίες οι 16 αφαιρέθηκαν από... αγνώστους, χωρίς φυσικά τούτου να σημειωθεί σε κανένα ως τα σήμερα, αστυνομικό δελτίο. Μένουν ακόμα ευτυχώς, 4 ερυθρόχρωμες πετρούλες στο επαργυρωμένο περίβλημά της που έχει μέγεθος 0,21Χ0,23 μ. και που φέρει επάνω του σκαλισμένα αγγελούδια. Μια απέραντη καλοσύνη ζωγραφίζεται στο χαμογελαστό πρόσωπο της Παναγίας, της οποίας το παιδάκι παρουσιάζει κάτι το αληθινά Θείο και αξιοθαύμαστο για τη χαρούμενη εκφραστικότητά του. Η θαυμάσια αυτή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ θυμίζει αναγέννηση».
Το Μοναστήρι διακοσμήθηκε με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης, με αυστηρές μορφές και ζωηρά χρώματα. Είναι θαυμαστές κυρίως για την αδρή εκφραστικότητα των αγίων που εικονίζονται. Ιδιαίτερα αξιόλογο για τη διακοσμητική του αρμονία είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.
Το Μοναστήρι για την περίτεχνη κατασκευή του και την ένδοξη ιστορία του, έχει ανακηρυχθεί «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο». Δυστυχώς όμως, από τον πλούτο των εκκλησιαστικών κειμηλίων και της σπάνιας βιβλιοθήκης του, ελάχιστα σήμερα διασώζονται.
Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα τελευταία χρόνια ύστερα από σημαντικές πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων και παραγόντων εξευρέθηκαν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά και το μοναστήρι έχει ανακαινισθεί και αξιοποιηθεί συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, μέσα στο φορτισμένο από τη λατρεία τόσων αιώνων βαθιά κατανυκτικό περιβάλλον του. Στην Καρύτσα συνηθίζεται το βράδυ της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να γίνεται μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με την συμμετοχή των ντόπιων αλλά και πολλών επισκεπτών και παραθεριστών.
Του Κερασιώτη Σεραφείμ Εκπαιδευτικού – Μαθηματικού Διευθυντή 2ου ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου
& του Κερασιώτη Φώτη Συνταξιούχου-Καρυτσιώτη
Την επωνυμία «Πελεκητή» η ιερά Μονή την οφείλει στο βράχο επάνω στον οποίο είναι κτισμένη, που κατά την παράδοση πελεκίσθηκε με ξύλινα εργαλεία, μετά από υπόδειξη της Θεοτόκου στους τεχνίτες της. Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία υπέδειξε ακόμη και τον τρόπο οικοδόμησης αφού παρουσιάστηκε στο όνειρο του πρωτομάστορα λέγοντας: «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».
Όταν δε ξεκίνησε το συνεργείο να χτίζει, είχαν πολλά πρόβλημα λόγω έλλειψης νερού. Τότε πάλι σύμφωνα με την παράδοση, ξαναπαρουσιάστηκε η Παναγία και τους είπε: «Σηκώστε εδώ αυτήν την πλάκα και θα βρείτε νερό». Και πράγματι έτσι έγινε, βρέθηκε νερό εκεί που σήμερα υπάρχει το πηγάδι. Σύμφωνα πάλι με την παράδοση της περιοχής λέγεται ότι ο πρωτομάστορας έπεσε από την στέγη του Μοναστηριού στη χαράδρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό, αλλά τελικά βρέθηκε χωρίς να πάθει το παραμικρό, μετά από τη σωτήρια επέμβαση της Παναγίας της «Πελεκητής».
Η Ιερά μονή αρχικά ήταν γνωστή σαν «Μονή Αναλήψεως του Χριστού», αργότερα σαν «Παναγία Φανερωμένη» και τέλος επικράτησε το όνομα «Παναγία Πελεκητή».
Η ίδρυση της ιεράς Μονής άρχισε πιθανότατα στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 στη σημερινή της μορφή από το νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος ιστορείται ως «κτήτωρ» σε δύο τοιχογραφίες της. Το Μοναστήρι αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει δύο ναούς το ναό της Αναλήψεως του Χριστού και το ναό της Παναγιάς Φανερωμένης (το καθολικό).
Το Καθολικό είναι ο κεντρικός και αρχαιότερος Ναός, αφιερωμένος στην Ανάληψη του Κυρίου. Είναι μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα, στεγασμένη με κυλινδρική καμάρα, με ενισχυτικό τόξο στο μέσο. Σύμφωνα με σχετική επιγραφή που υπάρχει εντός του Ναού, αγιογραφήθηκε το 1654 από τους αγιογράφους Ιωάννη, Νικόλαο Ιερέα και Ιάκωβο Ιερομόναχο.
Ο δεύτερος Ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία Φανερωμένη. Είναι αθωνικού ρυθμού, με τρούλο και πλευρικούς χορούς, χωρίς εσωτερικούς κίονες. Οι τοιχογραφίες, όπως προκύπτει από σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη θύρα εισόδου, ιστορήθηκαν το 1666 . Ανιστορήθηκαν το 1674 από τους αγιογράφους Ιάκωβο και το γιο του Δημήτριο.
Γνωστή είναι η μικρή αλλά θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πελεκητής στην οποία έχει ζωγραφιστεί η Παναγία με το Χριστό στην αγκαλιά της. Ο Ευρυτάνας ιστορικός Πάνος Βασιλείου το 1929 έγραψε τα εξής: «Εκτός της αρίστης Βυζαντινής τέχνης τοιχογραφίες, υπάρχει εδώ μιας εικόνα (ελαιογραφία 0,04Χ0,03) της Παναγίας με το Χριστό στην αγκαλιά τη, έργο Ραφαηλικής τέχνης. Δεν εξηγείται πως η μικροσκοπική αυτή εικονίτσα που θεωρείται και σαν παλαιότερη, αλλά θαυματουργός, βρέθηκε εδώ πάνω. Φέρει χρονολογία 1654. Η τεχνοτροπία της θυμίζει το Χριστό του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, το γνωστό έργο του Πανσέληνου. Μάλιστα ήταν η εικονίτσα τούτη στολισμένη με 20 πολύτιμες πέτρες από τις οποίες οι 16 αφαιρέθηκαν από... αγνώστους, χωρίς φυσικά τούτου να σημειωθεί σε κανένα ως τα σήμερα, αστυνομικό δελτίο. Μένουν ακόμα ευτυχώς, 4 ερυθρόχρωμες πετρούλες στο επαργυρωμένο περίβλημά της που έχει μέγεθος 0,21Χ0,23 μ. και που φέρει επάνω του σκαλισμένα αγγελούδια. Μια απέραντη καλοσύνη ζωγραφίζεται στο χαμογελαστό πρόσωπο της Παναγίας, της οποίας το παιδάκι παρουσιάζει κάτι το αληθινά Θείο και αξιοθαύμαστο για τη χαρούμενη εκφραστικότητά του. Η θαυμάσια αυτή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ θυμίζει αναγέννηση».
Το Μοναστήρι διακοσμήθηκε με θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης, με αυστηρές μορφές και ζωηρά χρώματα. Είναι θαυμαστές κυρίως για την αδρή εκφραστικότητα των αγίων που εικονίζονται. Ιδιαίτερα αξιόλογο για τη διακοσμητική του αρμονία είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του.
Το Μοναστήρι για την περίτεχνη κατασκευή του και την ένδοξη ιστορία του, έχει ανακηρυχθεί «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο». Δυστυχώς όμως, από τον πλούτο των εκκλησιαστικών κειμηλίων και της σπάνιας βιβλιοθήκης του, ελάχιστα σήμερα διασώζονται.
Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα τελευταία χρόνια ύστερα από σημαντικές πρωτοβουλίες των τοπικών φορέων και παραγόντων εξευρέθηκαν τα απαραίτητα χρηματικά ποσά και το μοναστήρι έχει ανακαινισθεί και αξιοποιηθεί συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, μέσα στο φορτισμένο από τη λατρεία τόσων αιώνων βαθιά κατανυκτικό περιβάλλον του. Στην Καρύτσα συνηθίζεται το βράδυ της παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να γίνεται μεγάλο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με την συμμετοχή των ντόπιων αλλά και πολλών επισκεπτών και παραθεριστών.
Του Κερασιώτη Σεραφείμ Εκπαιδευτικού – Μαθηματικού Διευθυντή 2ου ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου
& του Κερασιώτη Φώτη Συνταξιούχου-Καρυτσιώτη
Πηγές: Περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα, www.karditsa_net.gr, www.imtht.gr, Αφηγήσεις Καρυτσιωτών
Το μήνυμα στην πανδαισία της Χαιρώνειας προοίμιο νίκης;
Η επίσκεψή μου είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, γιατί στο ιστορικό αυτό περιβάλλοντα χώρο συναρθρώνονται το η μάχη του χθες που καθιέρωσε την κυριαρχία του Φιλλίπου αρχικά και του Μ. Αλεξάνδρου ύστερα, με τον αγώνα του σήμερα.
Στα ίδια αυτά χώματα, λίγο πιο πέρα γύρω από τον περίφημο λέοντα προς τιμή και μνήμη της θυσίας των Ιερολοχιτών ,των νέων που ανήκαν στην ‘’αφρόκρεμα’’ της τότε Θηβαϊκής κοινωνίας, σήμερα διεξάγεται ένας άλλος αγώνας για τη ματαίωση της εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής Η/Ε από Φ/Α .
Οι δημότες αντιδρούν ,ανθίστανται, επιμένουν, υπομένουν , παραμένουν στον γενέθλιο τόπο τους κόντρα στις αντίξοες συνθήκες παραγωγής υπό το καθεστώς παγκοσμιοποίησης και της ασυδοσίας των αγορών που πλήττουν κυρίως την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής
Είναι βαθύτατα πεπεισμένοι ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη θα προσβάλει ανεπιστρεπτί το περιβάλλον και θα στρεβλώσει ανεπανόρθωτα το συγκεκριμένο και συγκροτημένο όραμά τους για την ήπια και πράσινη ανάπτυξη που έχουν σχεδιάσει σε αγαστή συνεργασία με την δημοτική τους αρχή.
Είναι πανομοιότυπος: α) με τον επιτυχή αγώνα που πριν 1 ½ χρόνο διεξήγαγε η ‘’ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ‘’ στα Βάγια για τη ματαίωση ίδιας εγκατάστασης, έχοντας μάλιστα αντίθετη : 1) την παρωχημένη δημαρχιακή αντίληψη περί τον ορισμό της ανάπτυξης στις σημερινές συνθήκες και 2) το προηγούμενο κακό παράδειγμα αποδοχής τέτοιας εγκατάστασης μέσα στα γεωγραφικά όρια του ιστορικού Δήμου Θηβαίων για την ευθύνη της οποίας σήμερα κονταροχτυπιούνται οι (νυν και πριν) δημοτικοί άρχοντες της πόλης , της οποίας η νυν πλειοψηφία «καλοβλέπει» και «προσβλέπει» ακόμη και στην εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων και για την οποία η Νομαρχία ως Πόντιος Πιλάτος «… νίπτει τας χείρας της….»
β) Είναι πανομοιότυπος με την σύσσωμη αντίδραση του Λαού των Βαγίων στην εγκατάσταση φυλακών μέσα στα διοικητικά του όρια σε αντίθεση με τη Θήβα όπου οι τότε υπέρμαχοι/ες σήμερα τύπτουν τα στήθη των.
γ) Είναι αγώνας πανομοιότυπος με τον γιγαντιαίο πρωτοφανή ξεσηκωμό τριών τότε γειτονικών Κοινοτήτων στην περίοδο της αυτοδιοικητικής μου θητείας που απότρεψε την εγκατάσταση ρυπαρών πτηνοσφαγείων στην ‘’καρδιά ‘’ της εύφορης γης και πάλι μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Βαγίων ,.
Η συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βοιωτών που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, ήταν παρωνυχίδα μπροστά στο ανυποχώρητο δυναμισμό ,στο άκαμπτο σθένος και στην σωστή στρατηγική επιλογή σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο , του οποίου ο αγώνας δεν είναι κομματικός με την τρέχουσα σημασία του όρου αλλά βαθύτατα πολιτικός.
Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό με την συγκυρία αυτή να μνημονεύσω πώς όρισε την τραγικότητα του πολιτικού και τα προβλήματα της πολιτικής ο Πλούταρχος τέκνο ως γνωστό της Χαιρώνειας: «Ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να ζει σε πλήρη διαφάνεια. Ο έλεγχος της δημόσιας και της υποτυπώδους ιδιωτικής ζωής του είναι αδυσώπητος. Επιβάλλεται ‘’να προβάλλει εαυτόν ώσπερ εν θεάτρω, το λοιπόν αναπεπταμένον’’ ,όπως διαπιστώνει ο Πλούταρχος. Η αγωνία του λάθους και τα άγχος των επιλογών ουδέποτε τον εγκαταλείπουν. Χωρίς να είναι Καίσαρ πρέπει καθημερινά να περνά ένα Ρουβίκωνα. Για τον πολιτικό το σφάλμα είναι έγκλημα. Ο ανελέητος λαός τον παρατηρεί με μεγεθυντικό φακό. ‘’…Τα μικρά φαίνεται μεγάλα των αμαρτημάτων εν τοις πολιτικοίς’’. Υπό τις συνθήκες αυτές θα μπορούσε ίσως να δικαιώσει κανείς την υπερβολή του στωικού Χρυσίππου, πού αρνιόταν να πολιτευθεί με τη δικαιολογία ότι: ‘’..ει μεν πονηρά πολιτεύεται, τοις θεοίς απαρέσκει, ει δε χρηστά, τοις πολίταις..’’ »Ο πολιτικός κρίνεται πάντα, όχι από την προσπάθεια του, αλλά από το αποτέλεσμα.. Η πολιτική είναι η Σφίγγα, πού κατασπαράσσει όποιον δεν καταφέρει να λύσει το αίνιγμα της, παρατηρούσε ο Μaurras. O μεγάλος Γάλλος πολιτικός Αρ. Μοριάν έλεγε για τις αξιώσεις των οπαδών: ‘’Αν είσαι κοντά τους, διαμαρτύρονται γιατί δεν βρίσκεσαι στη Βουλή. Αν εργάζεσαι στο Κοινοβούλιο επικρίνεσαι γιατί δεν τους επισκέπτεσαι στο χωριό. Αν γί-νεται πόλεμος, κατηγορείσαι γιατί απασχολείσαι με τη Βουλή και δεν μετέχεις στον πόλεμο. Αν σπεύδεις να μεταβείς στο μέτωπο, εξεγείρονται γιατί ακόμη δεν σκοτώθηκες....’’ »Όμως, πέρα απ' αυτή την καθημερινή δοκιμασία, ο πολιτικός είναι η πιο τραγική μορφή στον δημόσιο βίο. Είναι υποχρεωμένος να συμφιλιώνει το αίσθημα με τη λογική και πολλές φορές να θυσιάζει το πρώτο. Είναι υποχρεωμένος να βρίσκει καθημερινά λύση ανάμεσα στο αίσθημα και στο καθήκον. Η υποχρέωση να μη αγαπάς υπερβολικά ή να μη μισείς καθόλου, να κινείσαι sine ira et studio (=άνευ οργής ή ευνοίας) ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα.
Είναι υποχρεωμένος να συνδυάζει τον ρεαλισμό με τη φαντασία και να ζητεί το αδύνατο, για να επιτύχει το δυνατό. Είναι ακόμη υποχρεωμένος να συμβιβάζει την ηθική των απολύτων σκοπών και την ηθική των αποτελεσμάτων, πού είναι το κριτήριο της πολιτικής ευδοκίμησης. Είναι, τέλος, υποχρεωμένος να αρκείται στην ισορρόπηση του δυνατού και του επιθυμητού του μέσου και τού σκοπού, της ιδέας και του συμφέροντος, του απόλυτον και του σχετικού».
Στα ίδια αυτά χώματα, λίγο πιο πέρα γύρω από τον περίφημο λέοντα προς τιμή και μνήμη της θυσίας των Ιερολοχιτών ,των νέων που ανήκαν στην ‘’αφρόκρεμα’’ της τότε Θηβαϊκής κοινωνίας, σήμερα διεξάγεται ένας άλλος αγώνας για τη ματαίωση της εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής Η/Ε από Φ/Α .
Οι δημότες αντιδρούν ,ανθίστανται, επιμένουν, υπομένουν , παραμένουν στον γενέθλιο τόπο τους κόντρα στις αντίξοες συνθήκες παραγωγής υπό το καθεστώς παγκοσμιοποίησης και της ασυδοσίας των αγορών που πλήττουν κυρίως την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής
Είναι βαθύτατα πεπεισμένοι ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη θα προσβάλει ανεπιστρεπτί το περιβάλλον και θα στρεβλώσει ανεπανόρθωτα το συγκεκριμένο και συγκροτημένο όραμά τους για την ήπια και πράσινη ανάπτυξη που έχουν σχεδιάσει σε αγαστή συνεργασία με την δημοτική τους αρχή.
Είναι πανομοιότυπος: α) με τον επιτυχή αγώνα που πριν 1 ½ χρόνο διεξήγαγε η ‘’ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ‘’ στα Βάγια για τη ματαίωση ίδιας εγκατάστασης, έχοντας μάλιστα αντίθετη : 1) την παρωχημένη δημαρχιακή αντίληψη περί τον ορισμό της ανάπτυξης στις σημερινές συνθήκες και 2) το προηγούμενο κακό παράδειγμα αποδοχής τέτοιας εγκατάστασης μέσα στα γεωγραφικά όρια του ιστορικού Δήμου Θηβαίων για την ευθύνη της οποίας σήμερα κονταροχτυπιούνται οι (νυν και πριν) δημοτικοί άρχοντες της πόλης , της οποίας η νυν πλειοψηφία «καλοβλέπει» και «προσβλέπει» ακόμη και στην εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων και για την οποία η Νομαρχία ως Πόντιος Πιλάτος «… νίπτει τας χείρας της….»
β) Είναι πανομοιότυπος με την σύσσωμη αντίδραση του Λαού των Βαγίων στην εγκατάσταση φυλακών μέσα στα διοικητικά του όρια σε αντίθεση με τη Θήβα όπου οι τότε υπέρμαχοι/ες σήμερα τύπτουν τα στήθη των.
γ) Είναι αγώνας πανομοιότυπος με τον γιγαντιαίο πρωτοφανή ξεσηκωμό τριών τότε γειτονικών Κοινοτήτων στην περίοδο της αυτοδιοικητικής μου θητείας που απότρεψε την εγκατάσταση ρυπαρών πτηνοσφαγείων στην ‘’καρδιά ‘’ της εύφορης γης και πάλι μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Βαγίων ,.
Η συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βοιωτών που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι, ήταν παρωνυχίδα μπροστά στο ανυποχώρητο δυναμισμό ,στο άκαμπτο σθένος και στην σωστή στρατηγική επιλογή σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο , του οποίου ο αγώνας δεν είναι κομματικός με την τρέχουσα σημασία του όρου αλλά βαθύτατα πολιτικός.
Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό με την συγκυρία αυτή να μνημονεύσω πώς όρισε την τραγικότητα του πολιτικού και τα προβλήματα της πολιτικής ο Πλούταρχος τέκνο ως γνωστό της Χαιρώνειας: «Ο πολιτικός είναι υποχρεωμένος να ζει σε πλήρη διαφάνεια. Ο έλεγχος της δημόσιας και της υποτυπώδους ιδιωτικής ζωής του είναι αδυσώπητος. Επιβάλλεται ‘’να προβάλλει εαυτόν ώσπερ εν θεάτρω, το λοιπόν αναπεπταμένον’’ ,όπως διαπιστώνει ο Πλούταρχος. Η αγωνία του λάθους και τα άγχος των επιλογών ουδέποτε τον εγκαταλείπουν. Χωρίς να είναι Καίσαρ πρέπει καθημερινά να περνά ένα Ρουβίκωνα. Για τον πολιτικό το σφάλμα είναι έγκλημα. Ο ανελέητος λαός τον παρατηρεί με μεγεθυντικό φακό. ‘’…Τα μικρά φαίνεται μεγάλα των αμαρτημάτων εν τοις πολιτικοίς’’. Υπό τις συνθήκες αυτές θα μπορούσε ίσως να δικαιώσει κανείς την υπερβολή του στωικού Χρυσίππου, πού αρνιόταν να πολιτευθεί με τη δικαιολογία ότι: ‘’..ει μεν πονηρά πολιτεύεται, τοις θεοίς απαρέσκει, ει δε χρηστά, τοις πολίταις..’’ »Ο πολιτικός κρίνεται πάντα, όχι από την προσπάθεια του, αλλά από το αποτέλεσμα.. Η πολιτική είναι η Σφίγγα, πού κατασπαράσσει όποιον δεν καταφέρει να λύσει το αίνιγμα της, παρατηρούσε ο Μaurras. O μεγάλος Γάλλος πολιτικός Αρ. Μοριάν έλεγε για τις αξιώσεις των οπαδών: ‘’Αν είσαι κοντά τους, διαμαρτύρονται γιατί δεν βρίσκεσαι στη Βουλή. Αν εργάζεσαι στο Κοινοβούλιο επικρίνεσαι γιατί δεν τους επισκέπτεσαι στο χωριό. Αν γί-νεται πόλεμος, κατηγορείσαι γιατί απασχολείσαι με τη Βουλή και δεν μετέχεις στον πόλεμο. Αν σπεύδεις να μεταβείς στο μέτωπο, εξεγείρονται γιατί ακόμη δεν σκοτώθηκες....’’ »Όμως, πέρα απ' αυτή την καθημερινή δοκιμασία, ο πολιτικός είναι η πιο τραγική μορφή στον δημόσιο βίο. Είναι υποχρεωμένος να συμφιλιώνει το αίσθημα με τη λογική και πολλές φορές να θυσιάζει το πρώτο. Είναι υποχρεωμένος να βρίσκει καθημερινά λύση ανάμεσα στο αίσθημα και στο καθήκον. Η υποχρέωση να μη αγαπάς υπερβολικά ή να μη μισείς καθόλου, να κινείσαι sine ira et studio (=άνευ οργής ή ευνοίας) ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα.
Είναι υποχρεωμένος να συνδυάζει τον ρεαλισμό με τη φαντασία και να ζητεί το αδύνατο, για να επιτύχει το δυνατό. Είναι ακόμη υποχρεωμένος να συμβιβάζει την ηθική των απολύτων σκοπών και την ηθική των αποτελεσμάτων, πού είναι το κριτήριο της πολιτικής ευδοκίμησης. Είναι, τέλος, υποχρεωμένος να αρκείται στην ισορρόπηση του δυνατού και του επιθυμητού του μέσου και τού σκοπού, της ιδέας και του συμφέροντος, του απόλυτον και του σχετικού».
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Κοινωνία: Εργασία-Ευημερία των πολιτών!
Συνεπώς οι κυβερνώντες που ασπάζονται αυτές τις πολιτικές δεν αναγνωρίζουν καμία άλλη διάσταση-αξία στην εργασία, παρά μονάχα την οικονομική πλευρά, δηλαδή να αγοράζουν την εργατική δύναμη όσο πιο φθηνά μπορούν και να την εκμεταλλεύονται όσο περισσότερο χρόνο μπορούν (π.χ. Η εξέγερση του Σικάγο διεκδικούσε την καθιέρωση του 8ωρου και στη συνέχεια της πενθήμερης εργασίας και σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για το 65ωρο εβδομαδιαία και ταυτόχρονα την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων). Η αντίληψη αυτή και η πρακτική ασφαλώς υποβαθμίζουν την έννοια της εργασίας και ακρωτηριάζουν την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική της διάσταση. Τα στοιχεία αυτά χαρακτηρίζουν την ποιότητα της κοινωνίας που βιώνουμε και που θέλουμε να παραδώσουμε στις γενιές που έρχονται.
Οι αντιδράσεις των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δεκαετία του 80 και 90, η κοινωνική δυναμική των συνδικάτων για την καθιέρωση του 35ωρου, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δυστυχώς ηττήθηκαν από τις συντηρητικές πολιτικές. Η αριστερά έχει χρέος να φέρει στο επίκεντρο της κοινωνικοπολιτικής ζωής τα κοινωνικά ζητήματα, την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού και την ευημερία των πολιτών. Ιδέες και πολιτικές που δεν συνδέονται πρακτικά με την αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν συγκινούν πλέον τους πολίτες και κατά συνέπεια δεν ενισχύουν τα κοινωνικά κινήματα.
Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι απελπιστικά τραγική σε όλες τις μορφές της, εισοδηματικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Συγκεκριμένα, η εξαρτημένη εργασία: ως πηγή εισοδήματος, τα μεροκάματα και οι μισθοί έχουν οδηγήσει κάτω από τον δείκτη της φτώχειας περίπου το ¼ τον πληθυσμό μας.
Ως ανενεργή εργατική δύναμη (ανεργία) τα ποσοστά στις χώρες της Ε.Ε. κινούνται γύρω στα ποσοστά του τέλους του Β’ παγκοσμίου πολέμου και στη νέα γενιά φθάνουν σε πρωτοφανή ποσοστά, δηλαδή ένας στους τρείς να βρίσκει εργασία.
Ο μέσος επίσημος ευρωπαϊκός δείκτης ανεργίας κινείται γύρω στο 10% του ενεργού δυναμικού, χωρίς να καταγράφονται οι μετανάστες, διότι τότε το ποσοστό θα ανέβαινε στα ύψη.
Ως κοινωνική αξία η εργασία (το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο) με βάση τις αρχές και αξίες που θεμελιώνονται στα ευρωπαϊκά συντάγματα και στις διεθνείς συνθήκες, πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα της πολιτείας. Είναι γεγονός ότι στον πυρήνα των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων βρίσκεται ο συντελεστής εργασία και ο πολίτης που διεκδικεί το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και προστασία.
Όλα όμως αυτά τα συστήματα που αποτελούσαν το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» σήμερα αμφισβητούνται και υποβαθμίζονται. Οι παροχές σε είδος και σε χρήμα προς τους εργαζόμενους και τους πολίτες έχουν περιοριστεί ασφυκτικά. Το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους θεμελιώνεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θεωρούν ότι οι κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πολιτική βαραίνουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα. Μάλιστα, σήμερα με την οικονομική κρίση τους έρχεται «γάντι» να ζητούν νέους περιορισμούς στα ασφαλιστικά ζητήματα και μια υποβάθμιση των εισοδημάτων και των εργασιακών σχέσεων.
Η αλήθεια όμως είναι ότι όλες αυτές οι ιδέες αποτελούν ένα «μύθο», ένα παραμύθι, για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο χρηματιστηριακό ή παραγωγικό.
Τέλος, η εργασία, ως πολιτισμική και πολιτική αξία για την οικοδόμηση μιας ουμανιστικής κοινωνίας, όπου η ευημερία των πολιτών θα αποτελεί τον κεντρικό στόχο της πολιτικής εξουσίας, έχει χάσει πολύ έδαφος στην κοινωνικο-πολιτική ζωή μας τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Οι σοσιαλιστικές ιδέες, η συλλογικότητα στις αξίες και τους αγώνες έχουν χάσει πολλή από την αίγλη τους και την ακτινοβολία τους για μια νέα ανθρωπινότερη κοινωνία.
Μεσσούσης της κρίσης στην Ε.Ε., τα συντηρητικά κόμματα ενίσχυσαν την πολιτική τους παρουσία παρά το ότι μόνο το 50% των ευρωπαίων πολιτών πήγαν στις κάλπες.
Συνηθίζεται εν’ όψει της έκθεσης Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των κεντρικών οικονομικών και κοινωνικών θεσμών να καλούνται από τους αρχηγούς των κομμάτων να ακουσθούν και να ακούσουν.
Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τόσο τα συνδικάτα αλλά και οι εκπρόσωποι των ΜΜ Επιχειρήσεων να φέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης θέματα όπως:
Προστασία της αξίας της εργασίας (στις διαστάσεις που αναφέρθηκαν)και διασφάλιση μιας σταθερής απασχόλησης για το ζην και το «ευ ζην» των πολιτών και των οικογενειών τους.
Εγγύηση για τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όχι άλλος περιορισμός στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αντίθετα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για άμεση βελτίωση με συγκεκριμένα μέτρα.
Δημόσιος κοινωνικός διάλογος με θέματα την απασχόληση, την απογραφή στα ασφαλιστικά ταμεία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εισοδήματα. Ενίσχυση των ΜΜΕπιχειρήσεων τόσο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους όσο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.
Χωρίς θεωρίες και υποσχέσεις για νέα οικονομικά μοντέλα και μακρόπνοα σχέδια είναι επιτακτική ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, και η ευρύτερη αριστερά, να φέρουν στο επίκεντρο τα κοινωνικά ζητήματα, το εργατικό και οικογενειακό εισόδημα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστασία της εργασίας και γενικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την ευημερία των πολιτών.
Λουκάς Αποστολίδης, Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής,
Υφ. Εθνικής Άμυνας,
Τηλ.: 2103619650, 2103610116
Fax: 2103619760
Email: lapostol@otenet.gr
Οι αντιδράσεις των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δεκαετία του 80 και 90, η κοινωνική δυναμική των συνδικάτων για την καθιέρωση του 35ωρου, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, δυστυχώς ηττήθηκαν από τις συντηρητικές πολιτικές. Η αριστερά έχει χρέος να φέρει στο επίκεντρο της κοινωνικοπολιτικής ζωής τα κοινωνικά ζητήματα, την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού και την ευημερία των πολιτών. Ιδέες και πολιτικές που δεν συνδέονται πρακτικά με την αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν συγκινούν πλέον τους πολίτες και κατά συνέπεια δεν ενισχύουν τα κοινωνικά κινήματα.
Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι απελπιστικά τραγική σε όλες τις μορφές της, εισοδηματικά, κοινωνικά και πολιτισμικά. Συγκεκριμένα, η εξαρτημένη εργασία: ως πηγή εισοδήματος, τα μεροκάματα και οι μισθοί έχουν οδηγήσει κάτω από τον δείκτη της φτώχειας περίπου το ¼ τον πληθυσμό μας.
Ως ανενεργή εργατική δύναμη (ανεργία) τα ποσοστά στις χώρες της Ε.Ε. κινούνται γύρω στα ποσοστά του τέλους του Β’ παγκοσμίου πολέμου και στη νέα γενιά φθάνουν σε πρωτοφανή ποσοστά, δηλαδή ένας στους τρείς να βρίσκει εργασία.
Ο μέσος επίσημος ευρωπαϊκός δείκτης ανεργίας κινείται γύρω στο 10% του ενεργού δυναμικού, χωρίς να καταγράφονται οι μετανάστες, διότι τότε το ποσοστό θα ανέβαινε στα ύψη.
Ως κοινωνική αξία η εργασία (το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο) με βάση τις αρχές και αξίες που θεμελιώνονται στα ευρωπαϊκά συντάγματα και στις διεθνείς συνθήκες, πρέπει να αποτελεί το κύριο μέλημα της πολιτείας. Είναι γεγονός ότι στον πυρήνα των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων βρίσκεται ο συντελεστής εργασία και ο πολίτης που διεκδικεί το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση και προστασία.
Όλα όμως αυτά τα συστήματα που αποτελούσαν το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» σήμερα αμφισβητούνται και υποβαθμίζονται. Οι παροχές σε είδος και σε χρήμα προς τους εργαζόμενους και τους πολίτες έχουν περιοριστεί ασφυκτικά. Το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους θεμελιώνεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θεωρούν ότι οι κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πολιτική βαραίνουν την αναπτυξιακή δραστηριότητα. Μάλιστα, σήμερα με την οικονομική κρίση τους έρχεται «γάντι» να ζητούν νέους περιορισμούς στα ασφαλιστικά ζητήματα και μια υποβάθμιση των εισοδημάτων και των εργασιακών σχέσεων.
Η αλήθεια όμως είναι ότι όλες αυτές οι ιδέες αποτελούν ένα «μύθο», ένα παραμύθι, για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο χρηματιστηριακό ή παραγωγικό.
Τέλος, η εργασία, ως πολιτισμική και πολιτική αξία για την οικοδόμηση μιας ουμανιστικής κοινωνίας, όπου η ευημερία των πολιτών θα αποτελεί τον κεντρικό στόχο της πολιτικής εξουσίας, έχει χάσει πολύ έδαφος στην κοινωνικο-πολιτική ζωή μας τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Οι σοσιαλιστικές ιδέες, η συλλογικότητα στις αξίες και τους αγώνες έχουν χάσει πολλή από την αίγλη τους και την ακτινοβολία τους για μια νέα ανθρωπινότερη κοινωνία.
Μεσσούσης της κρίσης στην Ε.Ε., τα συντηρητικά κόμματα ενίσχυσαν την πολιτική τους παρουσία παρά το ότι μόνο το 50% των ευρωπαίων πολιτών πήγαν στις κάλπες.
Συνηθίζεται εν’ όψει της έκθεσης Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των κεντρικών οικονομικών και κοινωνικών θεσμών να καλούνται από τους αρχηγούς των κομμάτων να ακουσθούν και να ακούσουν.
Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τόσο τα συνδικάτα αλλά και οι εκπρόσωποι των ΜΜ Επιχειρήσεων να φέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης θέματα όπως:
Προστασία της αξίας της εργασίας (στις διαστάσεις που αναφέρθηκαν)και διασφάλιση μιας σταθερής απασχόλησης για το ζην και το «ευ ζην» των πολιτών και των οικογενειών τους.
Εγγύηση για τα δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όχι άλλος περιορισμός στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αντίθετα πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για άμεση βελτίωση με συγκεκριμένα μέτρα.
Δημόσιος κοινωνικός διάλογος με θέματα την απασχόληση, την απογραφή στα ασφαλιστικά ταμεία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα εισοδήματα. Ενίσχυση των ΜΜΕπιχειρήσεων τόσο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους όσο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας χιλιάδων εργαζομένων.
Χωρίς θεωρίες και υποσχέσεις για νέα οικονομικά μοντέλα και μακρόπνοα σχέδια είναι επιτακτική ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, και η ευρύτερη αριστερά, να φέρουν στο επίκεντρο τα κοινωνικά ζητήματα, το εργατικό και οικογενειακό εισόδημα, την κοινωνική ασφάλιση, την προστασία της εργασίας και γενικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την ευημερία των πολιτών.
Λουκάς Αποστολίδης, Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής,
Υφ. Εθνικής Άμυνας,
Τηλ.: 2103619650, 2103610116
Fax: 2103619760
Email: lapostol@otenet.gr
Οδοποιϊας...συνέχεια στην Περιφέρεια Στερεάς
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στον ειδικό στόχο του Άξονα Προτεραιότητας και να συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των σχετικών δεικτών παρακολούθησης, οι οποίοι είναι:
• Ολοκλήρωση των ενδοπεριφερειακών οδικών αξόνων που διευκολύνουν
o την διάχυση των αναπτυξιακών ευκαιριών,
o την διασύνδεση του μεταφορικού δικτύου της Περιφέρειας με τους μεγάλους διευρωπαϊκούς και εθνικούς μεταφορικούς άξονες,
o τις διαπεριφερειακές ροές και μετακινήσεις ατόμων, προϊόντων και υπηρεσιών,
o τις διανομαρχιακές συνδέσεις,
o τις συνδέσεις αστικών κέντρων αλλά και μικρότερων οικιστικών συνόλων,
o τις παρακάμψεις αστικών και τουριστικών κέντρων,
o τις συνδέσεις με λιμενικές υποδομές που εξυπηρετούν επιβατικές και εμπορευματικές κινήσεις.
o τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, μέσω της βελτίωσης των τεχνικών χαρακτηριστικών των οδικών αξόνων που παρουσιάζουν σχετικά προβλήματα, καθώς και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για την διαχείριση των οδικών ατυχημάτων
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας υποβολής τους στην ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας εφόσον είναι πλήρεις, ή τίθενται σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του φακέλου εφόσον δεν είναι πλήρεις αρχικά, μέχρι την κάλυψη του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στους Ι. Κούτσικο, τηλ. 2231350907, e-mail: gkoutsikos@mou.gr, Π. Λαθούρη, τηλ. 2231350912, e-mail: plathouris@mou.gr και Θ. Σιάππα τηλ 2231350903, e-mail: tsiappas@mou.gr .
Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013», το σύστημα διαχείρισης του Ε.Π., το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο εν λόγω Ε.Π., τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων (όπως οδηγίες για τη συμπλήρωση ΤΔΠ/Υ, πίνακας επιλεξιμότητας δαπανών, δεικτών φυσικού αντικειμένου, εξειδίκευση κριτηρίων αξιολόγησης προτάσεων, και άλλα έγγραφα αναγκαία για την εξέταση της πρότασης) βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.stereaellada.gr/espa.htm. Ο ανωτέρω δικτυακός τόπος αποτελεί βασικό εργαλείο επικοινωνίας της ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας με το σύνολο των ενδιαφερομένων για το Ε.Π. και ανακοινώνεται σε αυτόν κάθε σχετική πληροφορία.
• Ολοκλήρωση των ενδοπεριφερειακών οδικών αξόνων που διευκολύνουν
o την διάχυση των αναπτυξιακών ευκαιριών,
o την διασύνδεση του μεταφορικού δικτύου της Περιφέρειας με τους μεγάλους διευρωπαϊκούς και εθνικούς μεταφορικούς άξονες,
o τις διαπεριφερειακές ροές και μετακινήσεις ατόμων, προϊόντων και υπηρεσιών,
o τις διανομαρχιακές συνδέσεις,
o τις συνδέσεις αστικών κέντρων αλλά και μικρότερων οικιστικών συνόλων,
o τις παρακάμψεις αστικών και τουριστικών κέντρων,
o τις συνδέσεις με λιμενικές υποδομές που εξυπηρετούν επιβατικές και εμπορευματικές κινήσεις.
o τη βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, μέσω της βελτίωσης των τεχνικών χαρακτηριστικών των οδικών αξόνων που παρουσιάζουν σχετικά προβλήματα, καθώς και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για την διαχείριση των οδικών ατυχημάτων
Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας βάσει της ημερομηνίας υποβολής τους στην ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας εφόσον είναι πλήρεις, ή τίθενται σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία συμπλήρωσης του φακέλου εφόσον δεν είναι πλήρεις αρχικά, μέχρι την κάλυψη του διαθέσιμου προϋπολογισμού.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των προτάσεων, την συμπλήρωση των ΤΔΠ και άλλες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στους Ι. Κούτσικο, τηλ. 2231350907, e-mail: gkoutsikos@mou.gr, Π. Λαθούρη, τηλ. 2231350912, e-mail: plathouris@mou.gr και Θ. Σιάππα τηλ 2231350903, e-mail: tsiappas@mou.gr .
Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013», το σύστημα διαχείρισης του Ε.Π., το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων που εντάσσονται στο εν λόγω Ε.Π., τους κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών των πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων (όπως οδηγίες για τη συμπλήρωση ΤΔΠ/Υ, πίνακας επιλεξιμότητας δαπανών, δεικτών φυσικού αντικειμένου, εξειδίκευση κριτηρίων αξιολόγησης προτάσεων, και άλλα έγγραφα αναγκαία για την εξέταση της πρότασης) βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.stereaellada.gr/espa.htm. Ο ανωτέρω δικτυακός τόπος αποτελεί βασικό εργαλείο επικοινωνίας της ΕΔΑ Στερεάς Ελλάδας με το σύνολο των ενδιαφερομένων για το Ε.Π. και ανακοινώνεται σε αυτόν κάθε σχετική πληροφορία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)