Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ποιος είναι ο Κυβερνητικός Βουλευτής;


Ο Κυβερνητικός Βουλευτής είναι ο Μιχάλης Γιαννάκης που στις 30 Μαρτίου κατέθεσε την σχετική ερώτηση.
Μπράβο στον Μιχάλη Γιαννάκη που έστω και με αυτήν την ερώτηση απέδειξε ότι δεν εφησυχάζει και δεν αναπαύεται ακόμη και αν σύντροφοι του διαχειρίζονται τις τύχες μας.
Σας απάντησε κάποιος Υπουργός, όλο αυτό το διάστημα, κ. Γιαννάκη;
Η ερώτηση του έχει ως εξής:
Δασοπροστασία και πρόληψη
Με αφορμή το δημοσίευμα της δημοσιογράφου Έφης Λάσκα στην εφημερίδα “Real News” της 29ης Μαρτίου 2009, ο Βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας άμεση ενημέρωση για τα ζητήματα προσωπικού και εξοπλισμού των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης.
Ο Μιχάλης Γιαννάκης ζητά επίσης από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την καταγραφή των παράνομων χωματερών που λειτουργούν στην επικράτεια ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό ενημέρωση για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τους κρατικούς φορείς. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης,
Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων

ΘΕΜΑ: «Δασοπροστασία και Πρόληψη»

Κύριοι Υπουργοί,

Οι μνήμες από τις δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 είναι ακόμα νωπές για τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα της περιφέρειας, που έζησαν την καταστροφή μεγάλου μέρους του φυσικού πλούτου της χώρας. Το δημοσίευμα της Έφης Λάσκα στην εφημερίδα «REAL NEWS» της 29.03.2009 επαναφέρει το μείζον ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης και χρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών που σχετίζονται με την δασοπροστασία και την πυρασφάλεια.

Η κρατική μηχανή, κατά το εν λόγω δημοσίευμα παραμένει υποστελεχωμένη, ενώ η διάσπαση των αρμοδιοτήτων δημιουργεί «έναν κυκεώνα από υπηρεσίες που συχνά υπολειτουργούν, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και η μία πετά το μπαλάκι στην άλλη». Η υποχρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών σε σχέση με τις δαπάνες για την κατάσβεση, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες αλλά και η ανεπαρκής εκπαίδευση των πυροσβεστών συνθέτουν μια επερχόμενη απειλή και για το φετινό καλοκαίρι. Χαρακτηριστικός τέλος είναι ο ισχυρισμός ότι θα εφαρμοστούν «τα ίδια μέτρα που ίσχυαν το 2006, το 2007 και το 2008, μόνο που θα έχουν μικρότερη έκταση επειδή η χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί», που εκθέτει τον κρατικό μηχανισμό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης μας.
Τονίζεται τέλος ότι από τις 358 πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2008, οι 90 οφείλονται στην λειτουργία παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών. Πολλές από αυτές δε, βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, χωρίς καμία επιτήρηση και φυσικά χωρίς καμία περιβαλλοντική διαχείριση.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα Υπουργεία για την αναδιάρθρωση και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών τους και ποια πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2007;
-Πόσες καταγεγραμμένες παράνομες χωματερές λειτουργούν στην επικράτεια και πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα από τους επίσημους κρατικούς φορείς;
-Προτίθεστε να αυξήσετε τις δαπάνες για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνικό εξοπλισμό, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου;
-Σε ποιες αποφάσεις εστιάζονται οι προσπάθειές σας για την ενίσχυση του εθελοντισμού στην δασοπροστασία βάσει του Ν. 1951/1991;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ