Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Διαμαρτυρία Ευβοέων για τη Ριτσώνα


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΕΔΚ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε μέσω διαρροών στον Τύπο, τα σχέδια της Κυβέρνησης για την ίδρυση Στρατοπέδου συγκέντρωσης – κράτησης λαθρομεταναστών στην Ριτσώνα αντιδράσαμε με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο.
Τα Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ευβοίας αλλά και των όμορων δήμων εκφράζοντας την οργή και αγανάκτηση των δημοτών τους εξέδωσαν ομόφωνα ψηφίσματα.
Για μια ακόμη φορά κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΕ, εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας, και την αντίθεσή μας στην δημιουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στην Ριτσώνα. Όλοι οι ΟΤΑ, μαζί με εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων και φορέων συντονισμένα διατρανώνουμε από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας προκειμένου να απορριφθεί και να αναθεωρηθεί η απόφαση δημιουργίας στρατοπέδου λαθρομεταναστών στη Ριτσώνα.
Η κυβέρνηση παρά την ομόθυμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες της απόφασής της και χωρίς καμία διαβούλευση, προχωρά στο σχέδιο απομάκρυνσης συγκέντρωσης, καταγραφής λαθρομεταναστών και «αποθήκευσης» τους στο στρατόπεδο στη Ριτσώνα.
Η δημιουργία επιπλέον χώρου συγκέντρωσης – κράτησης μεταναστών στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Ριτσώνας, ο οποίος σύμφωνα με τα σχέδια θα φιλοξενήσει περί τα 2.000 άτομα, χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαβίωση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ως μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ο χώρος βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου Αυλίδας, και κοντά στην Χαλκίδα, ενώ η ευρύτερη περιοχή με συσσωρευμένα μεγάλα προβλήματα στερείται βασικών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, αστυνόμευσης, μονάδων υγείας.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης στην Εύβοια η οποία με βάση τον πληθυσμό της, ένας αστυνομικός αντιστοιχεί σε 560 πολίτες. Σημειώνεται ότι η Εύβοια αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών και συνεπώς το πρόβλημα της υποδοχής, φύλαξης και αστυνόμευσης προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Προβληματικές είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και η έλλειψη υποδομών σε κρίσιμους τομείς όπως ο χώρος της υγείας. Οι ελλείψεις αυτές αποτελούν χρόνια προβλήματα του νομού ο οποίος υποφέρει από μακρόχρονη και συστηματική εγκατάλειψη.
Είναι πλέον σαφές ότι η Ριτσώνα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν διαχρονικά για τις Κυβερνήσεις ιδεολόγημα επιτήδειο στην ανεύρεση πρόχειρων λύσεων και εκτοπίσεων των προβλημάτων της Αττικής.
Στην προοπτική αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε.
Φτάνει πια. Η Εύβοια έχει καταβάλλει στο πολλαπλάσιο το μερίδιο της κοινωνικής αλληλεγγύης που της αναλογεί σαν νομός.
Αντιδρούμε στη συνεχή υποβάθμιση του νομού.
Η Ριτσώνα και η Εύβοια δεν έχουν χώρο για νέα προβλήματα.
Ζητούμε να αναθεωρηθεί η απόφαση που υπακαούει στον παραλογισμό ότι η Ριτσώνα είναι κατάλληλο μέρος για δήθεν φιλοξενία λαθρομεταναστών.
Με μια λέξη λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ σε λογικές που πλήττουν την Εύβοια.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ή να συναινέσουμε ώστε ο χώρος της Ριτσώνας να θεωρηθεί κατάλληλος για την εναπόθεση μεταναστών αυτή τη φορά σε χωματερή ψυχών.
Οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν εδώ. Δεν σταματάμε εδώ.
Έχουμε πρόθεση να ακυρώσουμε στην πράξη και να ανατρέψουμε την παραπάνω απόφαση".