Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Οι νέοι αγρότες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Ο κ.Θ.Βασιλόπουλος προσκάλεσε τον κ.Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών του οποίου η επίσημη έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 4 Σεπ 2009 στις 18:00 στην αίθουσα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαηδήμιας στην Αρχαία Ολυμπία, και όπου το θέμα είναι Νέοι Αγρότες και Περιβάλλον. Ο κ.Θ.Βασιλόπουλος ανέλαβε να μεταφέρει τον χαιρετισμό και το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Προέδρου της Δημοκρατίας για τους Νέους Αγρότες οι οποίοι είναι μια μορφή συνέχειας της προσωπικής του ζωής και το μέλλον της Ελλάδας.
Με την έκφραση «συστρατεύομαι μαζί σας, ως πρώτος πολίτης της χώρας, για να υλοποιήσουμε δραστηριότητες οι οποίες θα προβάλλουν τον σημαντικό ρόλο των Νέων Αγροτών», ο κ.Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξεδήλωσε το ενδιαφέρον για να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιο Συνέδριο στην Αρχαία Επίδαυρο μέσα στο 2009 με θέμα «Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός». Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας είναι η κα Παγίδα –Δρόσου Γεωργία η οποία είναι και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου.
«Είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο κ.Κ.Παπούλιας, «διότι ως Νέοι Αγρότες έχετε τις δυνάμεις και εξαρτάται από εσάς η επίδοσή σας στην παραγωγή τροφίμων ενώ έχετε ισχυρή σύνδεση με την γη και τα φημισμένα ελληνικά προϊόντα. Είστε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Ελληνικής Κοινωνίας. Δεν μπορώ να σκεφτώ την τύχη της Ελλάδας χωρίς την αγροτική της παραγωγή».
Στα πολύ εμψυχωτικά του λόγια ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε: Να προσέξετε τις αγρότισσες, και να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα ώστε οι συνθήκες να είναι ελκυστικές ιδιαίτερα για τις αγρότισσες. Ο επαγγελματίας αγρότης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τυχαίνει μεγάλης εκτίμησης και αντίστοιχη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί ώστε και οι έλληνες αγρότες να εισπράτουν αυξημένο κύρος για τις αγροτικές, επαγγελματικές ενασχολήσεις τους. Η συνεχής εκπαίδευση, θα βοηθήσει ώστε, ιδιαίτερα, οι Νέοι Αγρότες να είναι «σκεπτόμενοι» αγρότες και όχι απλά καλλιεργητές. Είναι σπουδαίο πράγμα να βλέπει κάποιος και να συμμετέχει στην διαδικασία της αγροτικής παραγωγής. Τα βιολογικά προϊόντα είναι μια σημαντική συνιστώσα στον αγροτικό χώρο.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών χωρίς να εμπλέκεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, κάνει ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση για την βελτίωση της εικόνας των αγροτών και είναι αυστηρά προσηλωμένη στους σκοπούς της ΠΕΝΑ, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται : Η διατύπωση προτάσεων και μέτρων που συμβάλλουν στην ανύψωση του οικονομικού, πνευματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού επιπέδου των Νέων Αγροτών που μετέχουν στις Ενώσεις – Μέλη της και γενικότερα των Νέων της Υπαίθρου.
Σε αυτά τα πλαίσια το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών συνεχίζοντας τις επαφές για την προώθηση, της βελτίωσης της «εικόνας» των Νέων Αγροτών και του κοινωνικού κύρους των επαγγελματιών αγροτών, συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Σεπτ 2009 με τον κ.Σ.Χατζηγάκη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η συνεργασία της ΠΕΝΑ με το Υπ.Α.Α.&Τ. για την προώθηση του ρόλου των αγροτισσών.
Η ΠΕΝΑ, στα δύο περίπου χρόνια θεσμικής λειτουργίας της, σημειώνει:
- το Συνέδριο «Άλλη Γεωργία & Νέοι Αγρότες» με την Επίτροπο κα Boel (17/4/2009)
- την τιμητική πρόσκληση στη Γιορτή της Δημοκρατίας (24/7/2008).
- την συμμετοχή όλης της πολιτικής ηγεσίας και των κομμάτων στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (14/9/2008, Αθήνα).
- την συμμετοχή στην Επιτροπή Παρακολούθησης «Α. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013».
- το Συνέδριο «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία», Θεσσαλονίκη (6/2/2009)
- τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές Περιφερειών των υποψηφίων Νέων Γεωργών (1 θέση/5)
- την συμμετοχή στο Εθνικό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος
- την συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (5 θέσεις/56)
- την συμμετοχή στην Εθνική Επιτροπή Βιολογικών Προϊόντων (1 θέση/31)
Η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η επίσκεψη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σηματοδότησαν το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών το οποίο ξεκινά την Πέμπτη 3/9/09 στις 18:00 με συμβολική δενδροφύτευση ελαιοδένδρων και πεύκων στον «Λόφο των Νέων Αγροτών» στην πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία με την εκπροσώπηση του Υπ.Α.Α.&Τ. από τον Υφυπουργό Α.Α. & Τ. κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο (Γραμματεία Συνεδρίου: 6936054008, ξενοδοχείο Europa).