Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Το Ε.Κ Θήβας για την απεργία της Πέμπτης


Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες, Συνταξιούχοι, Άνεργοι
Η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, είναι η απόλυτη ομολογία κατάρρευσης της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. Η αδυναμία της για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής (που έφτασε στα ύψη) οδήγησε στην εύκολη και σίγουρη πηγή εσόδων, χρεώνοντας και πάλι τους εργαζόμενους και συνταξιούχους με θέσπιση κεφαλικού φόρου. Πρόκειται για την πλέον άδικη, αντικοινωνική και αδιέξοδη πολιτική, η οποία πλήττει βάναυσα τους ανθρώπους της μίσθωσης εργασίας ενώ αφήνει στο απυρόβλητο και στην φορολογική ασυλία τα μεγάλα εισοδήματα και τους οικονομικά ισχυρούς, δηλαδή τους μόνιμα φοροδιαφεύγοντες!
Οι ασκούμενες πολιτικές, η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η κατάρρευση είσπραξης δημοσίων εσόδων, η έκρηξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής διευρύνουν προκλητικά τις εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες.
Με όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα, η οικονομία βρίσκεται σε νέα δεινά από την επερχόμενη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση που σε καμμιά περίπτωση δεν την προκάλεσαν και δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι πολίτες. Να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν και αυτοί είναι οι κυβερνώντας, οι πολιτικές τους και οι εργοδότες που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη κίνηση των κεφαλαίων και της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας το ρόλο του κράτους.
Η κυβέρνηση ζητά από τους εργαζόμενους σύνεση, υπομονή και υπευθυνότητα και ταυτόχρονα χρησιμοποίει το Δημόσιο Χρήμα για βοήθεια και στήριξη σε αναξιοπαθούντες και στις τράπεζες, χωρίς έλεγχο και δεσμεύσεις, για την αποφυγή των απολύσεων και ελαστικών μορφών απασχόλησης των εργαζομένων.
Οι επιχειρηματίες με πρόφαση την οικονομική κρίση και είναι αρκετές επιχειρήσεις στην περιοχή μας, προχωρούν ανενόχλητοι σε ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΩΝ. Τελευταία μάλιστα μπαίνει σε εφαρμογή και η μειωμένη απασχόληση (4ήμερα-3ήμερα) μισής αμοιβής και ασφάλισης δηλαδή πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.
Ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της ανασφάλειας, ειδικότερα οι νέοι και οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα με ανεργία από τις υψηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας.
Αντιδρούμε στην αντεργατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική γιατί φορτώνει ΟΛΑτα βάρη στους εργαζόμενους και στα δικαιώματα τους ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες και τους Τραπεζίτες που προκάλεσαν την κρίση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1.Άμεσα σχέδιο και πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
2.Ενίσχυση της Εργασίας και της Απασχόλησης με ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα από το κράτος και τους εργοδότες.
3.Πλήρη σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
4.Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και διεύρυνση της χορήγησης του για (2) χρόνια.
5.Εξίσωση και αύξηση της αποζημίωσης των εργατών, με αυτή των υπαλλήλων.
6.Αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας.
7.Ενίσχυση και ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ) για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, των επισφαλών μορφών απασχόλησης και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
8.Αυστηρή εφαρμογή των ΣΣΕ, της Εργατικής Νομοθεσίας και Δημοκρατική ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
9.Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση Εργαζομένων, Συνταξιούχων, Ανέργων για να τονωθεί η αγοραστική δύναμη και η ζήτηση στην αγορά.
10.Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, συνταξιοδότηση για τους άνδρες στα 60 χρόνια και στα 55 για τις γυναίκες.
11.Στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
12.Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες, Συνταξιούχοι, Άνεργοι
ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΗΒΑΣ στις 2 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 11:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Με επιτυχία η Συνδιάσκεψη για τους αγρότες


Περιφερειακή Συνδιάσκεψη, στην Αταλάντη διοργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Στερεάς Ελλάδας ΠΑΣΟΚ την 27η-03-2009, με θέμα «Για μια Νέα Αγροτική Ανάπτυξη» στα πλαίσια του Πανελλαδικού διαλόγου, που έχει αρχίσει το ΠΑΣΟΚ. Στην συνδιάσκεψη συμμετείχαν, ο υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Πολιτικής Θανάσης Παπαγεωργίου και στελέχη της Περιφέρειας και πολλοί αγρότες
Στην συνδιάσκεψη τονίστηκε από τους αγρότες, ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τον αγροτικό κόσμο. Σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα είχαμε τιμές χαμηλότερες από πέρυσι μέχρι και 50%. Μειωμένα επίσης, λόγω παρακράτησης, ήταν και τα «δικαιώματα» που θα εισπράξουν οι αγρότες. Αυξήσεις υπήρξα μόνο στο κόστος ζωής, με την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης να καλπάζει, αλλά και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα γεωργικά εφόδια σπόροι, λιπάσματα, κ.λπ. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν τα ακόλουθα. Θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα; Θα ’χουν τα αγροτικά προϊόντα τιμές που να καλύπτουν το κόστος της ζωής; Θα μπει φρένο στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς; Θα ’χουν μέλλον οι αγρότες στα χωριά τους; Αυτά είναι τα πραγματικά ερωτήματα. Και, σ’ αυτά τα ερωτήματα, η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών.
Για την έξοδο από την κρίση απαιτείται μια νέα προοδευτική πολιτική που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί. Απαιτείται μια πολιτική αγροτικής ανάπτυξης που να στοχεύει στη δημιουργία μιας ευέλικτης πολυσυλλεκτικής οικονομίας, να εστιάζει στην επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της γεωργίας του τόπου, την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με χρήση μεθόδων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον.
Για επίτευξη των στόχων αυτών θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως:
Κίνητρα για νέους αγρότες αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης τους.
Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για βελτιστοποίηση των συνθηκών παραγωγής, τυποποίησης και διανομής των γεωργικών προϊόντων.
Την προώθηση της επιχειρηματικότητας, και την ορθολογιστική διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συγκεκριμένα υπάρχει ανάγκη για εκπαίδευση μεταξύ άλλων και σε θέματα επιχειρηματικότητας, οικονομικής διαχείρισης, περιβάλλοντος, διαχείρισης του νερού, καινοτόμων πρακτικών.
Ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθεί:
Στην αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Στον έλεγχο της ποιότητας των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Στη διατήρηση, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση της βιοποικοιλότητας μέσω στοχευόμενων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.
Στην ποιοτική αναβάθμιση των εδαφών.
Στην ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των υδατικών πόρων και συστημάτων.
Στη μείωση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος.
Στη στήριξη ορεινών, ημιορεινών και δασικών περιοχών.
Στην αειφορική διαχείριση και την ενίσχυση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασών από τις πυρκαγιές και την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου τους.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η κρυπτογραφημένη γνώση στο Αρχαίο Δράμα!!


Γ. Βόγλης: «Πηγή των θεμάτων της τραγωδίας είναι η Ομηρική Επική

Δήλος, το ιερό νησί, όπου γεννιέται ο Απόλλωνας. Το τρίγωνο Δήλου – Τήνου – Μυκόνου είναι το φωτεινότερο σημείο της υδρογείου, μετρημένο από σύγχρονους επιστήμονες. Είναι τυχαίο άραγε;
Δελφοί. Ο Ομφαλός της Γης. Εκεί εδρεύει ο Απόλλων, που καθορίζει και κατευθύνει τις μοίρες, την ειμαρμένη των θνητών….
Ο ιερός τρίποδας, το τριαδικό σύμβολο: παρελθόν, παρόν, μέλλον.
Ο Διόνυσος, ο γήινος θεός της αμπέλου, του ενστίκτου, της γιορτής, της σάρκας, ο τιμωρός όσων δεν τον ακολουθούν γεννά το θέατρο, που σμίγει με το Απολλώνιο και το εξελίσσει στην τελειότερη και πιο ολοκληρωμένη μορφή λόγου και ποίησης, την τραγωδία…Πηγή των θεμάτων της τραγωδίας είναι η Ομηρική Επική Μυθολογία. Είναι όμως απλά Μυθολογία ή μήπως μέσα σε αυτήν είναι κρυμμένοι κώδικες συμπυκνωμένης Κοσμικής Γνώσης;
Ο υπέρτατος θεός Ζευς, ήταν απλά άτακτος και ζευγάρωνε με θνητές μόνο ή μήπως από τις διασταυρώσεις αυτές γεννώνται θεοί και ημίθεοι με συγκεκριμένες εντολές και αποστολές;
Στην Ιλιάδα, η Αθηνά με κάθε ακτίνα που εκτοξεύει από τον Γοργόνειο λίθο, που υπήρχε στην περικεφαλαία της, εξοντώνει 300 αντιπάλους. Τι ενέργεια ήταν αυτή; Σήμερα έχουν ξεκινήσει έρευνες μυστικές για την Γοργόνεια ενέργεια, που θα έχει πολλαπλάσια ισχύ και από την ατομική και από τη λέιζερ…..
Όλα τα αρχαία θέατρα βρίσκονται σε ιερούς χώρους λατρείας κάποιας θεότητας και είναι πλέον γνωστοί οι απόλυτα γεωμετρικοί συσχετισμοί μεταξύ τους σε ισόπλευρα τρίγωνα, με πλήρη μαθηματική γνώση και καθόλου τυχαία, αφού στους χώρους αυτούς υπάρχει ιδιαίτερα έντονη ενέργεια, την οποία αισθάνονται, λιγότερο ή περισσότερο όσοι βρεθούνε κει. Από πού πηγάζει αυτή η ενέργεια; Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες μιλούν για πύλες κοσμικής επικοινωνίας, επομένως Ναός, Τελετουργία, Θέατρο, ακόμη ένας Ιερός Τρίποδας…..
Δεν υπάρχει θεατρικό έργο που να μην είναι πολιτική θέση και πράξη. Το καλό θέατρο φωτίζει προβλήματα, ασκεί κριτική, χωρίς να προτείνει λύσεις, ερεθίζει μόνο τη σκέψη και τον προβληματισμό του θεατή. …
«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθει το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία» (Ισοκράτης).
Ο Αισχύλος με την Ορέστεια εξυμνεί και την εδραίωση του μέγιστου δικαστικού θεσμού μέχρι σήμερα, του Αρείου Πάγου, στους Επτά επί Θήβας θέτει το θέμα της εμφύλιας διαμάχης και πάλι για την απόκτηση της εξουσίας, όπου η κατάρα του Οιδίποδα βαραίνει και τα δυο αδέλφια…
Στον Προμηθέα Δεσμώτη, ο Προμηθέας δέχεται πρεσβευτές που τον συμβουλεύουν να υποταχθεί στη νέα τάξη πραγμάτων, αλλά εκείνος αρνείται την υποταγή….
Ο Οιδίπους Τύραννος χρεώνεται όλη την ευθύνη, πολιτική και ανθρώπινη, για την συμφορά της πόλης και αυτοτιμωρεί τον εαυτό του….
Στην Αντιγόνη ο Κρέοντας απαγορεύει την ταφή του νεκρού Πολυνίκη, ύψιστη ύβρις προς το θείο και ανθρώπινο νόμο και η αλαζονεία και τυφλή αδιαλλαξία του οδηγούν τη χώρα στον τελικό της αφανισμό….
Ο Φιλοκτήτης πληγωμένος και εξόριστος, αρνείται να δώσει το ισχυρό και καταστροφικό Ηράκλειο τόξο στους Αχαιούς που θέλουν την πλήρη ισοπέδωση μιας χώρας…. Μήπως και αυτό δεν μας θυμίζει κάποιους πολέμους του σήμερα;
Στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι ο Αγαμέμνων θυσιάζει την Ιφιγένεια κάτω από την πίεση της αρχηγίας ενός αρπακτικού στρατού και μιας εκστρατείας , όπου με το τέλος της δεν ξέρουμε ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος…
Στην Εκάβη και τις Τρωάδες, οι «πολιτισμένοι» Έλληνες, με ασήμαντες αφορμές συντελούν την πιο στυγερή και αμείλικτη γενοκτονία. Πόσες τέτοιες γενοκτονίες δεν βιώσαμε και βιώνουμε σήμερα;
Στη Μήδεια, ο Ιάσων δίνει μαθήματα πολιτισμού και ήθους στη βάρβαρη, ξεχνώντας πως είναι εγγονή του Ήλιου με υπερκόσμιες δυνάμεις, εκείνη προδίδει πατέρα και πατρίδα, γίνεται φόνισσα για να τον κάνει ήρωα και για την αγνωμοσύνη και την αλαζονεία του τον τιμωρεί σκληρά, σκοτώνοντας τα παιδιά της, σέρνοντας τον ίδιο στον εξευτελισμό και με τον θάνατο της μέλλουσας νύφης, του φράζει κάθε δρόμο για να γίνει βασιλιάς και γενάρχης.
Στις Βάκχες ο Πενθέας, ένας απόλυτα σκληρός και φασιστικά αδιάλλακτος εξουσιαστής, αρνείται να αποδεχθεί την λατρεία του Διόνυσου και τιμωρείται σκληρά και αδυσώπητα. Ο Διόνυσος τον διασύρει ντυμένο γυναίκα μέσα από τους δρόμους της Θήβας και τον οδηγεί στον φρικαλέο θάνατο του διαμελισμού από την ίδια του τη μάνα. Ο θεός τιμωρός καταστρέφει την Θήβα και τον λαό της που δέχονταν να διοικείται από έναν τέτοιο εξουσιαστή..
Στο αρχαίο δράμα πολλά και επιστημονικά στοιχεία ζητούν μια λογική εξήγηση με τα σημερινά πάντα δεδομένα …
Στον Οιδίποδα επί Κολωνώ, προτρέπονται οι κόρες του να αποχωρήσουν από τον τόπο τούτο χωρίς να δουν και να ακούσουν τον τρόπο του θανάτου του Οιδίποδα, στρέφοντας το κεφάλι τους όμως, εκείνος είχε εξαφανιστεί και μόνο ο βασιλιάς (Θησέας) στεκόταν με το χέρι στο μέτωπό του σηκωμένο, σκεπάζοντας τα μάτια του, σαν από φόβο από κάτι φοβερό που φανερώθηκε, κι ανθρώπου μάτι δεν αντέχει να το δει. Ποια να ήταν άραγε τα απόρρητα και τα απαγορευμένα, που θνητός και αμύητος δεν έπρεπε να δει και να ακούσει; Ο Οιδίπους και ο Θησέας ήταν γόνοι θεϊκής διασταύρωσης. Και τι είδους λάμψη κατήλθε, και πήρε τον Οιδίποδα; Πρόκειται για λάμψη ή για ανάληψη;
Στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι, γνώριζαν τους αστερισμούς και τις επιρροές τους, καθώς «Με τον Σείριο σιμά στην εφτάφωτη Πούλια, δεν ακούγονται ούτε πουλιά ούτε η θάλασσα και ο άνεμος σωπαίνει πάνω από τον Εύριπο»
Η Μήδεια ανυψώνεται πάνω σε ένα παράξενο άρμα σταλμένο από τον Ήλιο, τον πατέρα του πατέρα της. ….
Ποια υπερδύναμη ενεργειακή ισχύ να είχε το Ηράκλειο Τόξο του Φιλοκτήτη, που με αυτό οι Έλληνες θα συνέτριβαν τα τείχη της Τροίας;
Στον Προμηθέα Δεσμώτη ο Ωκεανός και οι Ωκεανίδες φτάνουν στον τόπο του μαρτυρίου με ένα τετράποδο φτερωτό άρμα, που οδηγεί ο Ωκεανός με τη θέληση και όχι με το χαλινάρι…
Στον Προμηθέα, ο Αισχύλος περιγράφει τρομερά πράγματα. Πως τα γνώριζε; Ο ίδιος ήταν γιος ιερέα και πιθανόν να πήρε τα στοιχεία από τα συγγράμματά του, καθώς με τον Προμηθέα αποκάλυψε πολλά μυστικά. Έτσι εξηγείται η πιθανή απόπειρα δολοφονίας του από το ιερατείο, ενώ οι άλλες δυο τραγωδίες της τριλογίας χάθηκαν
Επομένως, μια σύγχρονη προσέγγιση του Αρχαίου Δράματος σκηνοθετικά, οφείλει να φωτίζει τους ιστορικούς και επιστημονικούς συσχετισμούς και τις ομοιότητες του τότε με το σήμερα… και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει όλοι οι συντελεστές μιας παράστασης να έχουν πολιτική συνείδηση και σφαιρικά πολύπλευρη γνώση. Και εδώ αρχίζει το πρόβλημα. Η εσωτερική διαχείριση της πολιτικής μας ζωής γενικώς, και η είσοδός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την συγκεντρωτική και χειραγωγημένη διοίκηση, αποδυνάμωσε την ατομική πρωτοβουλία και διαμόρφωσε ένα μεγάλο ποσοστό των νεότερων γενεών σε απολιτικά όντα με εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση και μόνο, μια νέα δηλαδή μορφή πολιτών, όπου τα αποτελέσματα της συμμετοχής τους στην εξέλιξη και διαμόρφωση των επερχόμενων κοινωνιών είναι προς το παρόν αστάθμητη….. Ένα παγκόσμιο φαινόμενο που μέσα από την απαξίωση και τον εκφυλισμό των ιδεολογικών αξιών και την έλλειψη ενός εποικοδομητικού και εξελικτικού Δημοκρατικού διαλόγου, ο σύγχρονος πολίτης του κόσμου ασφυκτιά υπαρξιακά…..
Έτσι μίλησε για την Κρυπτογραφημένη γνώση στο Αρχαίο Δράμα ο Ηθοποιός Γιάννης Βόγλης στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας «ΛΑΪΟΣ» το βράδυ της Κυριακής στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας.
«Η μουσική στην Αρχαία Πολιτεία και το Θέατρο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον κοινωνικό ιστό, για θεραπευτικούς σκοπούς, για την προσωπική του ηρεμία και στα σχολεία πολύ περισσότερο, όπου ο ήχος ανέπτυσσε τους νευρώνες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αποκτούν ιδιαίτερη ευστροφία» εξήγησε ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης καθηγητής μουσικής Μιχάλης Καραβασίλης, ο οποίος είναι ο μοναδικός άνθρωπος που παίζει την λύρα του Απόλλωνα, την οποία ο ίδιος κατασκεύασε, όπως την σκίτσαρε από την βάση ενός αμφορέα μηκυναΊκής περιόδου, που είδε σε έκθεση αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ!!!, την αρχαία ελληνική μουσική της οποίας απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι!

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΘΗΒΑ: Κλείνουν την Π.Ε.Ο μέχρι να κατασκευαστεί ο ανατολικός Περιφερειακός…


Πρωτοφανής ήταν η παρουσία των πολιτών στην λαϊκή συνέλευση του Δήμου με
θέματα τους οικονομικούς μετανάστες και την οδό Μακαρίου.
Πολίτες, φορείς, Σύλλογοι, Σωματεία, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ του Νομού, εκπρόσωποι της Νομαρχίας και απόντες οι πολιτικοί!!!
Ο Δήμαρχος Θηβαίων Ν. Σβίγγος ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και για τα δύο θέματα, έκανε λόγο για «αριθμητική ανυπαρξία της ΕΛ.ΑΣ» στην Υποδιεύθυνση Θήβας και καταφέρθηκε εναντίον του πρ. Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, που είχε υποσχεθεί την αύξηση της Αστυνομικής δύναμης λόγω της λειτουργίας των φυλακών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν από πιθανές μεταδοτικές ασθένειες των αλλοδαπών και το κλίμα ρατσισμού που παίρνει ήδη διαστάσεις στην περιοχή.
Στην συνοικία των Αγίων Θεοδώρων και τον Συνοικισμό το πρόβλημα μεγαλώνει, καθώς οι φασαρίες μεταξύ των αλλοδαπών, οι διαρρήξεις, κλοπές και άλλα έχουν οδηγήσει τους κατοίκους σε επικίνδυνο σημείο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα «εμπόλεμη κατάσταση» στην πόλη!
Στον Συνοικισμό μάλιστα, ο Δήμος προχωρά σε δραστικά μέτρα: «Όπου ενοικιάζονται σπίτια, τα οποία στερούνται της στοιχειώδους υγιεινής, θα υποβάλλονται μηνύσεις» ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ε. Μαμμής, αναφερόμενος επίσης στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων και παραπηγμάτων «ώστε το φαινόμενο της διαμονής 20 – 30 ατόμων σε τρώγλες να σταματήσει οπωσδήποτε»!
Ο νέος Αστυνομικός Δ/ντής του Νομού Δ. Τσώτας, δήλωσε πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για λύση του προβλήματος, επεσήμανε όμως πως ο χρόνος κράτησης και απέλασης των αλλοδαπών αποτελούν επίσης σοβαρό πρόβλημα για την ΕΛ.ΑΣ!
Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα έδωσε ωστόσο ο Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήβας Γ. Καφούκας, προκαλώντας αίσθηση στους παρευρισκόμενους με την ειλικρινή περιγραφή της όλης κατάστασης. «Είμαι απαισιόδοξος» είπε, περιγράφοντας την απίστευτη γραφειοκρατία και νομοθεσία, που απαιτείται κατά την διάρκεια σύλληψης παράνομου αλλοδαπού (τρίμηνη παραμονή στο κρατητήριο), που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και προσωπικό για την φύλαξη του, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να ασχοληθεί με το «απίστευτο» επίσης πρόβλημα των Τσιγγάνων, τις καθημερινές μεταφορές – μεταγωγές φυλακισμένων γυναικών από τον Ελεώνα σε διάφορα νοσοκομεία και υπηρεσίες, το ποδόσφαιρο, την αυξημένη παραβατικότητα και την επιλεκτική αστυνόμευση!!!
«Αφού δεν στέλνουν δύναμη, θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας», «να αρματωθούμε» φωνάζουν οι πολίτες, κάνοντας λόγο για «ανεξέλεγκτη κατάσταση» και περιγράφοντας τραγικές καθημερινές εικόνες με τους τσιγγάνους να αφανίζουν τις περιουσίες τους, τα παιδιά από τα ναρκωτικά, τις ληστείες, διαρρήξεις και όλα τα παρεπόμενα!
Οι πολίτες ζητούν δραστικά μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τον τόπο που γεννήθηκαν και κατοικούν!
«Λειτουργούμε με το φιλότιμο» είπε ο κ. Τσιώτας και όλοι φάνηκαν να σέβονται την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΛ.ΑΣ!!!! γι’ αυτό και πρότειναν δυναμικές κινητοποιήσεις για την αύξηση της Αστυνομικής δύναμης στη Θήβα και δημιουργία τμήματος μεταγωγών ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ…
Αγανάκτηση επικρατεί και για την οδό Μακαρίου, όπου ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι υποσχέσεις του νέου Γ.Γ της Περιφέρειας δεν φαίνεται να πείθουν πλέον κανέναν!
Οι κάτοικοι της οδού Μακαρίου μάλιστα, μοίρασαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές τους, προς τον Δήμαρχο Θηβαίων και τον Νομάρχη Βοιωτίας, με το οποίο καταγγέλλουν την όλη κατάσταση και ζητούν την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών για την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος αλλά και μέτρα για τον περιορισμό των διερχόμενων οχημάτων σε ότι αφορά τον αριθμό και το μέγιστο βάρος διέλευσης.
«Οποιαδήποτε καθυστέρηση λήψης μέτρων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την περιουσία όλων μας" προειδοποιούν και την ίδια ώρα αποφάσισαν όλοι δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου το ΥΠΕΧΩΔΕ να λάβει το μήνυμα αγανάκτησης για την άμεση λύση του προβλήματος!
«Και τα δυο θέματα δεν άπτονται της ΝΑΒ, η οποία όμως θα είναι παρούσα να γίνει εταίρος στις προτάσεις του Δήμου και τις κινητοποιήσεις για την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων» δηλώνει η εκπρόσωπος του Νομάρχη Φ. Παπαθωμά, ενώ αλληλέγγυοι στις αποφάσεις των πολιτών τάσσονται και ο Αντινομάρχης Λ. Καράντζαλης καθώς και ο Δ. Αγγέλου.
Κοινή διαπίστωση πάντως, της χθεσινής λαϊκής συνέλευσης ήταν η ευθύνη της πολιτείας, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη της Θήβας, ενώ διαβάστε τι δηλώνουν πολίτες και φορείς για τα όσα συμβαίνουν στη περιοχή!
Τ. Λαζάρου: «Είναι πολύ σοβαρά και τα δυο θέματα. Υπεύθυνη και υπόλογη είναι η πολιτεία έναντι της Θήβας . Εμείς δεν μπορούν να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση γι’ αυτό και θα λάβουμε δραστικά μέτρα. Η απουσία των βουλευτών αποδεικνύει πως αδιαφορούν για τα πολύ σοβαρά προβλήματα της πόλης που τους ανέδειξαν. Δεν επαρκεί η αστυνομική δύναμη να καλύψουμε τις ανάγκες της πόλης! Επαρκεί όμως για τις φυλακές και τη φύλαξη των πολιτικών; Θα διεκδικήσουμε δυναμικά τα κεκτημένα μας».
Κάτοικοι της οδού Μακαρίου: «Έχουν καταστραφεί τα σπίτια μας από τα υπέρβαρα φορτία και τα έχουμε απλήρωτα ακόμα. Απειλούμαστε από καρκίνους λόγω της σκόνης και των καυσαερίων . Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα για να μας ακούσουν».
Κάτοικοι Πυριού, Αγ. Θεοδώρων, Συνοικισμού: «Θα αρματωθούμε όλοι για να φυλάξουμε τα παιδιά μας, τις περιουσίες και τις ζωές μας».
Αποτέλεσμα της λαϊκής συνέλευσης; Από την Παρασκευή και για αρχή θα τοποθετηθούν απαγορευτικές πινακίδες για άνω των 10 τόνων οχήματα μέχρι την κατασκευή του ανατολικού περιφερειακού, καθώς όλες οι πόλεις διαθέτουν εκτός της Θήβας και στη συνέχεια είναι αποφασισμένοι να κλείσουν την Π.Ε.Ο επ’ αόριστον!!!
Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:30 έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που θα «νομιμοποιήσει» τις αποφάσεις!
«Η κρατική αδιαφορία, η μη ύπαρξη εθνικής στρατηγικής φέρνει σε αντιπαράθεση την περιοχή Θήβας που αριθμεί αρκετές χιλιάδες αλλοδαπούς. Δεχόμαστε κάτω από προϋποθέσεις να συζητήσουμε την παρουσία τους εδώ, όχι με πνεύμα ξενοφοβίας ή ρατσισμού αλλά με ανθρωπιά και απαιτούμε την χρηματοδότηση του Δήμου για δημιουργία κέντρου υποδοχής» δηλώνει ο Δήμαρχος Θηβαίων για το θέμα των μεταναστών, ενώ για την οδό Μακαρίου απαιτεί την άμεση χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης του ανατ. Περιφερειακού και την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα!
Σε κοινή συστράτευση για την διεκδίκηση άμεσων λύσεων κάλεσε τους πολίτες και ο πρ. Δήμαρχος Θ. Σκούμας, υπενθυμίζοντας παλαιότερη πρότασή του για δυναμικές κινητοποιήσεις ως απάντηση στην αδιαφορία του κράτους στα θέματα που άπτονται άμεσης παρέμβασης για την ανάπτυξη της περιοχής και της ασφάλειας των πολιτών!

«Προστασία του Καταναλωτή – Κυρίαρχη πολιτική της ΝΑΒ για το 2009»


ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΗΣ
Στηρίζουμε το νόμιμο και υγιές εμπόριο – καταπολεμούμε το παράνομο και παρασιτικό εμπόριο
Προγραμματίζουμε τακτικούς ελέγχους
Για να διασφαλίσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων στον καταναλωτή τροφίμων
Για να αποτρέψουμε την κλοπή του εισοδήματος του καταναλωτή
Δημιουργούμε Γραμμή Επικοινωνίας Καταναλωτή με τετραψήφιο αριθμό
Επιβάλλουμε και δημοσιοποιούμε τα πρόστιμα
Στηρίζουμε τη δημιουργία καταναλωτικού κινήματος στο Νομό Βοιωτίας
Καταναλωτές είμαστε όλοι μας οποιοδήποτε επάγγελμα και ας κάνουμε.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:
Για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών της ΝΑΒ ( Διεύθυνση Εμπορίου – Μεταφορών και Κτηνιατρικής ) που άπτονται της «Προστασίας του Καταναλωτή», εντάσσονται σε μια Αντινομαρχία, ώστε με τον πλέον συντονισμένο σχεδιασμό και προγραμματισμό της δράσης τους να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Για την ΝΑΒ η Προστασία του Καταναλωτή αποτελεί για το 2009 κυρίαρχη πολιτική.
Ήδη προχωρήσαμε στον Προγραμματισμό της δραστηριότητας των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Εμπορίου – Μεταφορών και Κτηνιατρικής για το 2009. Με βάση τον προγραμματισμό των παραπάνω υπηρεσιών μέσα στο έτος θα υλοποιηθούν προγραμματισμένα οι παρακάνω έλεγχοι :
Το σύνολο των super markets και των συναφών καταστημάτων θα ελέγχονται τακτικά για θέματα ποιότητας των τροφίμων, ελέγχου υπερτιμήματος (άλλη τιμή στο ράφι – άλλη στην ταμειακή μηχανή ), για τις ημερομηνίες λήξης διάρκειας ζωής προϊόντος κλπ
Το σύνολο των βιομηχανιών – βιοτεχνιών επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων και αποθηκών – ψυκτικών χώρων αποθήκευσης τροφίμων
Μεγάλος αριθμός κρεοπωλείων – ιχθυοπωλείων –κλπ καταστημάτων
Προγραμματισμένος δειγματοληπτικός έλεγχος τροφίμων σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς, για έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων και διερεύνησης συγκεκριμένων κινδύνων
Το 40% των πρατηρίων καυσίμων για θέματα ποιότητας καυσίμων, αλλά και για έλεγχο των αδειοδοτήσεων τους για θέματα πυρασφάλειας κλπ
Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου Αυτοκινήτων (φορτηγών – λεωφορείων) για θέματα νομιμότητας αδειών, κατάστασης οχήματος, ελέγχου φορτίων κλπ, σε μόνιμη βάση .
Προχωρούμε μέσω στενής συνεργασίας με τους θεσμικούς φορείς στην καταγραφή των προβλημάτων λειτουργίας της αγοράς. Μετά από συσκέψεις με τους Εμπορικούς Συλλόγους Λιβαδειάς και Θήβας, προέκυψε ως μείζον πρόβλημα για την υγιή λειτουργία της αγοράς, το παράνομο πλανόδιο εμπόριο. Δεσμευτήκαμε ως ΝΑΒ στην άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών μας για την καταπολέμηση του παράνομου πλανόδιου εμπορίου. Ζητήσαμε εγγράφως τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυν. Δ/νση Λιβαδειάς και Θήβας) για την συμμετοχή τους στη διενέργεια των ελέγχων του παράνομου πλανόδιου εμπορίου. Θεωρούμε ότι η συντονισμένη δράση ΝΑΒ – Δήμων (Δημ. Αστυνομίας) – ΕΛ. ΑΣ και Εμπορικών Συλλόγων θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.
Δημιουργούμε Γραμμή Επικοινωνίας Καταναλωτή με σύντομο κωδικό – τετραψήφιο αριθμό, ώστε εύκολα ο Καταναλωτής της Βοιωτίας να μπορεί να επικοινωνεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας και να καταγγέλλει τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των τροφίμων που διοχετεύονται στην αγορά, αλλά και άλλες αγορανομικές παραβάσεις. Ο τετραψήφιος αριθμός θα είναι άμεσα σε λειτουργία. Οι υπηρεσίες θα ανταποκρίνονται άμεσα και θα επιλαμβάνονται των καταγγελιών.
Θα επιβάλλονται και θα δημοσιοποιούνται άμεσα τα πρόστιμα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, στους παρανομούντες των αγορανομικών διατάξεων και θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα τους. Σήμερα θα δημοσιοποιήσουμε τις πρώτες πέντε (5) παραβάσεις που πιστοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Εμπορίου για το 2009.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΑΒΡΗ & ΣΙΑ ΕΕ - ΘΗΒΑ- νοθευμένα καύσιμα – 30.000Ε
ΣΤΕΛΛΙΟΣ ΓΙΑΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ –ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΟΠΟΙΙΑΣ- ΟΙΝΟΦΥΤΑ -ληγμένα τρόφιμα στις αποθήκες & αντικατάσταση πινακίδων με άλλη ημερομηνία λήξης– 30.000Ε
DIA HELLAS AE Super Market –ΘΗΒΑ-τρόφιμο μη κανονικό –μη ασφαλές - 10.000Ε
ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΑΕ Super Market – ΔΗΛΕΣΙ- επιμόλυνση ξηρών καρπών με νεκρά και ζωντανά έντομα - -15.000Ε
ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΕ ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΙΑ – ΛΑΡΙΣΑ-ξένες ύλες σε τρόφιμο- 5.000 Ε
Στηρίζουμε τη δημιουργία Καταναλωτικής Κίνησης στη Βοιωτία.
Είμαστε από τους λίγους Νομούς της χώρας μας όπου δεν υπάρχει οργανωμένη έκφραση των καταναλωτών. Θεωρούμε ότι μια καλά οργανωμένη κίνηση καταναλωτών θα βοηθήσει το έργο των υπηρεσιών και της πολιτείας γενικότερα και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγιούς λειτουργίας της αγοράς.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω τον σημαντικό ρόλο της Χημικής Υπηρεσίας του Κράτους (παράρτημα Λιβαδειάς) όπου μέσω Μνημονίου συνεργασίας, θα είναι δίπλα μας για την υλοποίηση του όποιων εργαστηριακών αναλύσεων χρειαζόμαστε, για την πιστοποίηση των όποιων παραβάσεων εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΒ.
Λιβαδειά 12/3/2009
Ο Αντινομάρχης Λουκάς Καράντζαλης

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Θηβαίοι πολίτες για το περιβάλλον


Ανοιχτή Επιστολή προς τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας

Τον Απρίλιο 2008 καταγγείλαμε στην Ειδική Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), τέσσερις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα Διοικητικά όρια του Δήμου της Θήβας για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες – καταγγελίες από πολίτες της περιοχής ότι τα υγρά επικίνδυνα απόβλητα τα διαθέτουν στο έδαφος ανεπεξέργαστα και τα στερεά απόβλητα από την παραγωγική τους διαδικασία – κατά κανόνα επικίνδυνα – τα προωθούν παράνομα στην χωματερή της Θήβας.
Από την ΕΥΕΠ πήραμε δύο επιστολές - «απαντήσεις» γενικές χωρίς να δίνουν καμία ουσιαστική απάντηση στις καταγγελίες μας. Το πιο «ουσιαστικό» που μας ανακοίνωσαν με τις επιστολές τους είναι ότι διενεργήθηκαν έλεγχοι και όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων. Τίποτα περισσότερο.
Δεν μάθαμε δηλαδή αν το γαλβανιστήριο «ΒΙΟΜΕΚ» απορρίπτει σε λάκκους τα τοξικά υγρά και την λάσπη από τα λουτρά της επιμετάλλωσης.
Δεν μάθαμε αν το εργοστάσιο δευτερογενούς χύτευσης μολύβδου «Μαυρούλης –Πριόβολος» πράγματι στέλνει τις μολυβδούχες σκουριές στην χωματερή της Θήβας και αν όχι τι τις κάνει άραγε;
Δεν μάθαμε επίσης για την ίδια εταιρία αν έχει κατασκευάσει και λειτουργεί σωστά την μονάδα επεξεργασίας των υγρών βιομηχανικών της αποβλήτων όπως βεβαιώνει η Δ/νση Υγιεινής της Νομαρχίας Βοιωτίας (Φ42/543/3362/7-12-2006) η τα διοχετεύει ανεπεξέργαστα σε καταβόθρες εντός του οικοπέδου της. Και αν έχει κατασκευάσει και λειτουργεί τέτοια μονάδα ποιος παρακολουθεί και πιστοποιεί ότι δουλεύει σωστά και πως τέλος διαχειρίζεται η εταιρία την τοξική λάσπη που παράγεται μετά την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.
Δεν μάθαμε ακόμη πως διαχειρίζεται τα υγρά και στερεά της απόβλητα η εταιρία ΕΛΒΑΛ Color του γνωστού ομίλου Στασινόπουλου. Θυμίζουμε ότι στην εταιρία ΕΛΒΑΛ Color που βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη της Θήβας (5ο χλμ Θηβών – Χαλκίδας) βάφονται προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα και χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες που περιέχουν εξασθενές χρώμιο. Άλλωστε στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της εταιρίας που λάβαμε πρόσφατα από την υπηρεσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος αναφέρεται ρητά «Να λειτουργεί εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων (2m3 /day), αποτελούμενη από ξεχωριστή επεξεργασία των χρωμικών αποβλήτων……»
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται στην λεκάνη απορροής της Υλίκης.
Τον Νοέμβριο με αίτηση μας προς τις υπηρεσίες της Νομαρχίας , της Περιφέρειας και της διεύθυνσης της ΕΑΡΘ/ΥΠΕΧΩΔΕ ζητήσαμε για τις εταιρίες που καταγγείλαμε στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (Μαυρούλης-Πριόβολος , ΒΙΟΜΕΚ , ΕΛΒΑΛ Color και Ελληνικά Καλώδια) όλες τις περιβαλλοντικές άδειες και άδειες διάθεσης αποβλήτων που έχουν εκδοθεί και συγκεκριμένα :
Τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων
Τις Άδειες Διάθεσης των υγρών αποβλήτων
Τις άδειες προσωρινής αποθήκευσης επικινδύνων και μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων.
Πριν από λίγο καιρό ήρθαν οι απαντήσεις. Δεν μας έστειλαν βέβαια όλα τα έγγραφα που ζητήσαμε αλλά και από αυτά που λάβαμε, αβίαστα συμπεραίνουμε γιατί το νερό που πίνουμε έχει εξασθενές χρώμιο, εύκολα επίσης διαπιστώνουμε ότι αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα και πριν από όλους τους άλλους εσείς που συμμετέχετε σε θεσμικά όργανα, σε λίγο καιρό το νερό που χρησιμοποιούμε θα έχει εκτός από εξασθενές χρώμιο και μόλυβδο και νικέλιο και ψευδάργυρο και ότι άλλο χρησιμοποιούν τα εργοστάσια στην περιοχή.
Διαβάζοντας κανείς τα έγγραφα που πήραμε, διαπιστώνει ότι η πολιτεία με τις υπηρεσίες της (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια, Νομαρχία) είναι εκείνη που ουσιαστικά επιτρέπει στα εργοστάσια να απορρίπτουν ανεξέλεγκτα τα απόβλητα τους στο έδαφος ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα.
Για τα προβλήματα που διαπιστώσαμε για κάθε ένα απο τα τέσσερα εργοστάσια, θα επανέλθουμε αναλυτικά.
Ζητάμε την παρέμβαση σας ως μέλη του Νομαρχιακού συμβουλίου με σκοπό :
1. Την απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών διάθεσης υγρών βιομηχανικών αποβλήτων από το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας Βοιωτίας. Σταματήστε το επικίνδυνο «τρικ» που χρησιμοποιεί τώρα η Διεύθυνση Υγιεινής , δηλαδή την έκδοση αδειών διάθεσης αποβλήτων όχι υπεδάφια αλλά για πότισμα!!! Πρόκειται για γελοιότητα !!! με τραγικές συνέπειες για την υγεία των πολιτών.
2. Την ανάκληση των αδειών διάθεσης αποβλήτων που έχουν μέχρι τώρα εκδοθεί από το Τμήμα Υγιεινής της Νομαρχίας Βοιωτίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Υγειονομικής διάταξης του 1965.
3. Την επανυποβολή επικαιροποιημένων ΜΠΕ για το σύνολο των βιομηχανιών της περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου – Θήβας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ 69269 /5387/90 και της ΚΥΑ 13588/725/2006
4. Την έκδοση νέων ΑΕΠΟ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της, της ΚΥΑ 11014 / 703/Φ104/2003 και της οδηγίας IPPC 96/61/EK με περιγραφή, διαστασιολόγηση και βαθμό απόδοσης όλων των απαιτούμενων εγκαταστάσεων φυσικοχημικής επεξεργασίας για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
5. Την επίσημη κατάργηση της υγειονομικής διάταξης Υ.Α Ειβ 221/1965 «Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων» δεδομένου ότι αντιβαίνουν διατάξεις του Ν. 1650/1986 καθώς επίσης και της ΚΥΑ 26857/553/88 «Μέτρα και περιορισμοί για την προστασία των υπόγειων νερών από απορρίψεις ορισμένων επικίνδυνων ουσιών» (ΦΕΚ 196/Β/6-4-88).

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Ο Ασωπός είναι εθνικό πρόβλημα


Του Γιάννη Ζαμπετάκη-Χημικού Τροφίμων

Από όποια οπτική γωνιά και αν το δούμε, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκεύματος ή επαγγέλματος, το πιο σημαντικό τρόφιμο είναι το νερό, το ταπεινό Η 2 Ο. Το νερό είναι το μόριο της ζωής και θα έπρεπε να μας απασχολεί σε καθημερινή βάση. Χωρίς νερό δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε μία ημέρα και η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ήταν και είναι casus belli, όπως έχει δείξει και αποδείξει η Ιστορία τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Μεσοποταμία.
Οταν χάσουμε περίπου το 5% του νερού στο σώμα μας, αισθανόμαστε δίψα. Όταν όμως πίνουμε μολυσμένο νερό, η μεν δίψα εξαφανίζεται αλλά ο οργανισμός μας επιβαρύνεται με βαρέα μέταλλα που βιοσυσσωρεύονται και επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Είναι συνεπώς επιστημονικά και κοινωνικά επιτακτικό να εστιάσουμε στο πρόβλημα της ποιότητας του νερού που είτε πίνουμε είτε το χρησιμοποιούμε στην παραγωγή τροφίμων.
Από το 2005 ξέρουμε ότι λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια από την Αθήνα, στα Οινόφυτα, στον Ωρωπό, στη Θήβα και στην Αυλίδα, πίνουν νερό με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο [Cr(VΙ)], αφού έχει μολυνθεί πλήρως ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας! Μιλάμε για μια εκτεταμένη περιοχή όπου ζουν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι και όπου παράγονται τρόφιμα βολβοί που ξέρουμε- από τη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική- ότι βιοσυσσωρεύουν βαρέα μέταλλα.
Ρυπασμένο νερό σημαίνει όμως… θάνατος: 200 νεκρά πουλιά φλαμίνκο (λίμνη Κορώνεια, Σεπτέμβριος του 2007), 1.000 τόνοι νεκρά ψάρια (Αμβρακικός Κόλπος, Φεβρουάριος του 2008), αλλά και θάνατοι ανθρώπων από καρκίνο στα Οινόφυτα (οι θάνατοι από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν 6% το 1989, ενώ σήμερα είναι στο… 36%, μόλις 600% επάνω!).
Οι έλεγχοι όμως στο νερό από τη συντεταγμένη πολιτεία είναι τόσο αποσπασματικοί που είναι σαν μη… γίνονται! Το νομικό πλαίσιο είναι διάτρητο και οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πολυδιασπασμένοι αφού ανήκουν σε τέσσερα διαφορετικά υπουργεία! Το νερό στα ποτάμια και στις λίμνες ελέγχεται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, το νερό των γεωτρήσεων ελέγχεται από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ το νερό στις βιομηχανίες των τροφίμων ελέγχεται από τον ΕΦΕΤ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το εμφιαλωμένο νερό από το υπουργείο Υγείας… Λαβύρινθος, πολυνομία και εν τέλει… αναρχία!
Για τη συνολική αντιμετώπιση της υδάτινης επικινδυνότητας θα πρέπει επίσης να μελετήσουμε και ποια τρόφιμα παράγονται στις περιοχές με μολυσμένο νερό και να κρίνουμε επιστημονικά κατά πόσον αυτά τα τρόφιμα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, ένα κρεμμύδι ή ένα καρότο από τη Θήβα πόσο συνολικό χρώμιο ή νικέλιο περιέχει; Σήμερα, με τα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με την ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε τρόφιμα, μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα πως «βρώμικο νερό = μολυσμένα τρόφιμα» (όπως τιτλοφορείτο ένα κείμενό μας στο «Βήμα» στις 13.11.2007). Τα βαρέα μέταλλα περνούν από το νερό της άρδευσης στην αγροτική παραγωγή και από εκεί καταλήγουν στο πιάτο μας σε πανελλήνιο επίπεδο. Με άλλα λόγια, το τοπικό πρόβλημα του νερού σε Αττική και Βοιωτία γίνεται εθνικό! Η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με το πρόβλημα τούτο. Οι αγρότες βλέπουν την παραγωγή τους να μένει στα αζήτητα, οι κάτοικοι πίνουν τοξικό νερό και όλοι μας είμαστε πειραματόζωα σε ένα πείραμα με αμφίβολη κατάληξη.
Ο ΕΦΕΤ και η ΕΥΕΠ πρέπει άμεσα να συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια για να ελεγχθούν το νερό και τα τρόφιμα της περιοχής. Μόνο μέσα από τον έλεγχο μπορούμε αξιόπιστα και υπεύθυνα να αποφανθούμε για την ασφάλεια ή την επικινδυνότητα του νερού και των τροφίμων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στηρίξουμε πραγματικά τον αγρότη στη Θήβα και στα Οινόφυτα. Εκτός και αν θέλουμε να χώσουμε για άλλη μια φορά το κεφάλι μας στην άμμο και αντί να βοηθήσουμε τον αγρότη να λύσει το πρόβλημά του (που είναι και δικό μας, μια και μιλάμε πλέον για νερό και τρόφιμα, άρα για τη δημόσια υγεία!), απλώς του υποσχεθούμε άλλη μία επιδότηση στην «καραμανλική λογική» τού «όλα τα κιλά,όλα τα λεφτά»…

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Οι αρχές για την παραπέρα ανάπτυξη στις περιοχές του Ασωπού


Γράφει ο κ. Αθανάσιος Παντελόγλου Ι.Τ.Α.Π

Όταν με τη ρύπανση ματαιώνουν την καταλληλότητα χρήσης του νερού για όλους, τότε οι ρυπαντές είναι αυτοί που ανατρέπουν υπαρκτά και κατοχυρωμένα δικαιώματα. Προκαλούν ζημιές και ανατρέπουν τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της ζωής στον τόπο.
Αν λοιπόν, ισχυρίζεσαι πως θες να έρθουν τα πράγματα σε μια τάξη, αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι: να θέλεις να βρεθεί ο ρυπαντής, και να σταματήσει να ρυπαίνει .
Δεν μπορεί να αποδέχεσαι να παραμένει κάποιος «ρυπαντής φάντασμα» και να μιλάς για απορρύπανση και αντιρρύπανση. Τότε κοροϊδεύεις. Τότε και μόνο τότε, μπορούμε να μιλάμε για αποκατάσταση δικαιωμάτων των χρηστών του νερού.
Αυτές είναι οι δουλειές των οργάνων του κράτους και καθήκοντα μιας οργανωμένης πολιτείας, κανενός άλλου.
Όμως αυτά τα απαραίτητα δεν εξελίσσονται πάντα έτσι: Ειδικά αν οι ρυπαντές είναι οι κρατούντες και διαπλεκόμενοι και έχουν «στρώσει» τη δουλειά με τους αρμόδιους με χίλια δύο τερτίπια γραφειοκρατικά.
Έτσι όχι μόνο η άρση του προβλήματος δεν προκύπτει αλλά ούτε η ρύπανση σταματά . Κάποιοι μάλιστα φτάνουν να θέλουν να μας πείσουν πως το ορθόν είναι, να πίνουμε εξασθενές χρώμιο!! Έστω και μέχρι τα πενήντα μικρογραμμάρια στο λίτρο νερού!
Τι κάνουμε λοιπόν ;
Τι πρέπει να γίνει ; Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε φαινόμενα «μακαριότητας» και ουσιαστικής αδιαφορίας των αρμοδίων ;
Από πολλούς και με πολλούς τρόπους (ανοιχτά, υπόγεια, μουλωχτά, απειλητικά, ή άλλως πως ) μας λένε :
Μη μιλάτε !
Γιατί φωνάζετε, θέλετε να σταματήσετε τα εργοστάσια; (και εννοούν την παραγωγική διαδικασία του ρυπαντή )
Γιατί μιλάτε; και δυσφημίζετε τους τόπους και τα τοπικά προϊόντα!
Σημαντικές ερωτήσεις, και με σημασία.
Εμείς απαντάμε λοιπόν ευθέως: ΟΧΙ. Και για αυτό ακριβώς μιλάμε. Θέλουμε νερό χωρίς εξασθενές χρώμιο! Είναι υπερβολή; Δεν θέλουμε βρώμικο Ασωπό, Είναι τραβηγμένο; Θέλουμε νερό κατάλληλο και αρκετό για όλες τις παραγωγές των τόπων αυτών . Είναι ανεδαφικό; Με άλλα λόγια: ζητάμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και ζωής στους τόπους αυτούς για όλους. Είναι τρομερό πια αυτό πού επιδιώκουμε;;;
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμα, που το πιστεύουμε: Υπάρχουν 1040 επιχειρήσεις, δουλεύουν 18000 εργάτες και 40000 κάτοικοι που θίγονται άμεσα από την κατάσταση αυτή, 6-7 επιχειρήσεις αναλώνουν εξασθενές χρώμιο και δημιουργούν το άμεσο θέμα. Λοιπόν προτιμάμε, αυτοί οι 6-7 να στριμωχτούν, να δυσκολευτούν, να ξοδευτούν για να νοικοκυρευτεί ο τόπος και τα νερά να καθαριστούν, παρά όλοι οι άλλοι, να τραβούν αυτόν τον γολγοθά.!
Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο είναι ανάρμοστο;;
Εμείς δεν το πιστεύουμε. Για αυτό ερχόμαστε και αντι – ρωτάμε τούς ρυπαντές : Ποιος σας έδωσε τέτοιο δικαίωμα να ρυπαίνετε και να καταχράσθε τα νερά του τόπου ;;
Και εσείς που διαλέγετε να κουκουλώσετε το θέμα, που διαλέγετε να πνίγεται η ζημία που μας κάνουν, απαντήστε μας παρακαλούμε: Τι κατορθώνετε;; Τι θαρρείτε ότι κάνετε για τους τόπους αυτούς;;;
Λοιπόν, τώρα ξέρετε και ξέρουμε. Κάποιοι βιομήχανοι, χρήστες εξασθενούς χρωμίου, κάνουν την όλη ζημιά και τοξινώνουν τα υπόγεια νερά!
Από αυτά οι Δήμαρχοι κάνουν πόσιμο νερό και αυτό καταστράφηκε .
Από αυτά οι γεωργοί ποτίζουν χωράφια, ζώα, πουλερικά και ανοίγουν την τροφική αλυσίδα.
Από αυτά τα νερά παράγουν στα εργαστήρια και στα εργοστάσια, ψωμί, γλυκά τρόφιμα, αναψυκτικά, ζωοτροφές, καλλυντικά, φάρμακα και άλλα υδατοεξαρτημένα προϊόντα.
Αυτό είναι το ουσιαστικό. Λοιπόν και εμείς και εσείς, Άρχοντες, Προεστοί και Αρμόδιοί μας. Τώρα ξέρετε καλά τι συμβαίνει!
Και τώρα δεν ταιριάζει να μην απαντάτε. Δεν ταιριάζει να ροκανίζετε τον χρόνο και μάλιστα όταν υπαρκτοί νόμοι άλλα σας ορίζουν.
Φυσικά, αυτά έχουν νόημα και ουσία, για μια πολιτεία και εξουσία που εξακολουθεί να σέβεται τον εαυτό της, και τους νόμους που διέπουν την ύπαρξή της. Αλλιώς, όταν οι διοικούντες περιφρονούν τον νόμο τους, ο πολιτισμός της ανομίας διασπείρεται παντού, οι εξουσίες αυτοκαταργούνται και οι «πόντικες»της παρανομίας χορεύουν.
Περιφρονώντας την έννομη και την έλλογη εξουσία, πέρα των άλλων χάνεται και το ηθικό ανάστημα ανθρώπων, θεσμών, και κοινωνικών φορέων όταν συμπεριφέρονται άνομα και άλλογα. Έτσι «ηγήτορες» και «άρχοντες» της κοινωνίας, ενώ αναμένεται να κρατούν μετερίζια ηθικής και αρχών καταντούν έσχατοι. Με τον πολιτισμό της ανομίας λογαριάζουν τα πάντα με το «τι μας συμφέρει», και τότε μετατρέπουν την κοινωνία σε «μικρομάγαζο» ιδιοτέλειας.
Η συμφορά του εξασθενούς χρωμίου γίνεται έτσι αιτία να αναδεικνύονται και πάρα πολλές άλλες «χρόνιες ζημιές στην τοπική κοινωνία».Συστατικά ακυβέρνητης πολιτείας και προσπάθεια ξεχαρβαλώματος του κοινωνικού ιστού.
Αυτά είναι που χρειάζονται για να μας σκαρώνουν την εξαθλίωση. Ρισκάρουν και επωμίζονται αστικές, ποινικές και οικονομικές ευθύνες, πέρα από τις πανθομολογούμενες πολιτικές ευθύνες, γιατί λογαριάζουν πώς μπορούν να χειρισθούν καταστάσεις και να τη «βγάλουν καθαρή», τόσο απέναντι σε άλλους παραγωγούς και παραγωγές(τροφής, φαρμάκων καλλυντικών ,ζωοτροφών, αγροκτηνοτροφικών, κ.λ.π.),όσο και απέναντι στον κόσμο (πόσιμο νερό ).
Τον Νοέμβριο του 2004, όταν πρωτο - τεκμηριώθηκε η ζημιά στα νερά, πάρα πολλοί, κοινωνικοί ηγέτες και τωρινή ηγεσία, συμφωνούσαν με την θέση του Ι.Τ.Α.Π. και βγάζαμε κοινά ψηφίσματα σε λαϊκές συντελεύσεις. Υποσχέθηκαν στον κόσμο, το κάναν σημαία εκλογής τους! Και μετά την εκλογή τους κάνουν τα ανάποδα και τηρούν και «σιγή ασυρμάτου». Μετά της 8-8-2007 το Ι.Τ.Α.Π. ζήτησε, κατ’ εφαρμογή των νόμων, «πλαίσιο έκτακτης ανάγκης» και δράσεις προστασίας της δημόσιας υγείας με μέτρα σε επίπεδο περιβάλλοντος, αδειοδοτήσεων, και προϊόντων. Δυστυχώς οι εξουσίες δεν ενήργησαν κατά νόμον, και κάποιοι ηγήτορες της κοινωνίας αυτό το δέχονται. Αποτέλεσμα, διαφωνίες, διχασμός, ρωγμές στις διεκδικήσεις, μα πάνω από όλα χαοτικές εξελίξεις στο πρόβλημα του νερού. Που υπηρετούν τα μερικά συμφέροντα μόνον.
Ο χρόνος ροκανίζεται. Οι συνέπειες συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται. Δεν φέρνουν «καθαρό πόσιμο νερό» για όλους και «κατάλληλο νερό» για όλες τις χρήσεις. Δεν ενεργούν για την αποκάλυψη και τεκμηρίωση του (η των ) ρυπαντών, και φυσικά δεν κάνουν τίποτα για απορρύπανση και αντιρρύπανση νερών, αέρα, γης.
Θάβουν τον τόπο για να μην ενοχληθούν οι ισχυροί ρυπαντές του τόπου.
Εξουσιαστές και παρατρεχάμενοι της εξουσίας, συσκοτίζουν τα δεδομένα και επιτείνουν την κρίση. Πνίγονται στα χαρτιά, τις διαδικασίες, τη μεγαλοστομία και στο μηδέν αποτέλεσμα.
Όλα αυτά, που τα πληρώνει ο κόσμος των τόπων, είναι αυτά που πρέπει να αλλαχτούν άμεσα, για να υπάρξει πραγματική προοπτική τοπικής ανάπτυξης.
Για αυτό εμείς ξανατονίζουμε:
Επειδή το εξασθενές χρώμιο στο τοπικό νερό δεν επιτρέπει συμβίωση.
Επειδή η λάθος πολιτική φτιάχνει και νέες πληγές και μέτωπα.
Επειδή η ρύπανση πρέπει να σταματήσει και η αντιρρύπανση να αρχίσει.
Για αυτό ξαναλέμε:
Όλοι που κατανοούν και την αχρήστευση της υγείας και της τοπικής παραγωγής, μαζί πρέπει να συμπράξουν, δραστηριοποιούμενοι από κοινού. Γιατί τελικά καταλήγουμε στον ίδιο παρανομαστή.
Είναι εφικτό να επικρατήσει το δικαίωμά μας γιατί είναι το λογικό, το δίκαιο, αυτό που επιτάσσει η γνώση και η πείρα.
Εμείς δεν θέλουμε καμιά δουλειά να σταματήσει. Αν όμως κάποιοι στήσανε έτσι «το μαγαζί τους», που για να επιβιώνει, πρέπει να πετά το εξασθενές χρώμιο χωρίς έξοδα, να κατατρώγει την υγεία εργατών και γειτόνων, και να ερημώνει τον τόπο, τότε συγνώμη αλλά: Είναι δικό τους το πρόβλημα! Αυτοί κάναν λάθος λογαριασμούς «χωρίς τον ξενοδόχο»!! Δεν θα τους καθίσει η αρπαχτή!!! Αυτοί δεν είναι βιώσιμοι. Ας πρόσεχαν δεν τους φταίει κανένας άλλος.
Ας είναι σαφές: Ο τόπος, η ανάπτυξή του, η επιβίωση, από τις δικές μας συλλογικές έννομες παρεμβάσεις περιμένει! Η συστράτευση σε αυτό είναι εθελοντική συνειδητοποίηση καθήκοντος και ευθυνών.
Είναι πάντα μια ανοιχτή διαδικασία για όποιον θελήσει, για όποιον καταφέρει και για όποιον αντέξει, να αλλάξει πραγματικά στάση. Πάντα υπάρχουν περιθώρια, δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν χρειάζεται να περιμένει κανένας ιδιαίτερες ατομικές προσκλήσεις, απλά προσέρχεται και δουλεύει για το σκοπό.
Το πιο σημαντικό είναι, η νέα συνείδηση, πού ο καθένας μας πρέπει να κατακτά μπροστά στα νέα δεδομένα και τα γεγονότα και αυτό είναι που πρέπει να τον κινητοποιεί.
Διότι δυστυχώς οι καιροί δεν περιμένουν.!!!

Νέοι κανόνες για την εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κανονισμό σχετικά με την εισαγωγή στην ΕΕ προϊόντων ζωικής προέλευσης από ταξιδιώτες. Ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει την 1η Μαΐου 2009 και θα αντικαταστήσει τους κανόνες που ισχύουν σήμερα. Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να εξηγούνται με σαφήνεια στο ευρύ κοινό οι κανόνες σχετικά με την εισαγωγή ζωικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πράγματι, τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που εισάγονται στην ΕΕ από ταξιδιώτες ή αποστέλλονται ταχυδρομικώς ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων στην ΕΕ στην περίπτωση που μεταφέρουν ορισμένες ζωονόσους, όπως ο αφθώδης πυρετός ή άλλα νοσήματα που είναι δυνατό να μεταδοθούν και στον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, ο ρόλος του κοινού είναι σημαντικός για την αποφυγή της εξάπλωσης αυτών των ασθενειών στην ΕΕ.
Κατά κανόνα, οι ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν στις αποσκευές τους κρέας, γάλα ή προϊόντα κρέατος και γάλακτος από τρίτες χώρες στην ΕΕ. Για να εξασφαλιστεί η πλήρης κατανόηση αυτών των κανόνων πραγματοποιήθηκε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κτηνιατρικής εβδομάδας το 2008 (10-16 Νοεμβρίου 2008), έτσι ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ.
Σήμερα υπάρχουν αφίσες σε 35 γλώσσες προς ανάρτηση στους λιμένες, στα αεροδρόμια και σε άλλα σημεία εισόδου στην ΕΕ, για να εξασφαλίζεται ότι οι επιβάτες είναι ενήμεροι για τους κανόνες και για τους λόγους που τους καθιστούν αναγκαίους, πριν ταξιδέψουν καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια βιντεοταινία σε 35 γλώσσες. Η ταινία αυτή προορίζεται για προβολή στα σημεία εισόδου στην ΕΕ και ιδίως στα αεροδρόμια, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια πτήσεων από χώρες εκτός της ΕΕ.
Ιστορικό
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι ταξιδιώτες δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν στις αποσκευές τους κρέας, γάλα ή προϊόντα κρέατος και γάλακτος από τρίτες χώρες στην ΕΕ, εκτός αν μεταφέρουν λιγότερα από 10 κιλά των προαναφερόμενων προϊόντων από την Κροατία, τις Νήσους Φερόε, τη Γροιλανδία ή την Ισλανδία.
Προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις για το βρεφικό γάλα σε σκόνη, τις παιδικές τροφές και ειδικά τρόφιμα ή ειδικές ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς που είναι αναγκαία για ιατρικούς λόγους, εφόσον ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά και υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- ότι τα εν λόγω προϊόντα δεν χρειάζονται ψυγείο πριν ανοιχτούν,
- ότι είναι συσκευασμένα ιδιοσκευάσματα για άμεση πώληση στον τελικό καταναλωτή και
- ότι η συσκευασία τους δεν είναι ανοιγμένη, εκτός εάν καταναλώνονται εκείνη την ώρα.
Για τα αλιευτικά προϊόντα (στα οποία περιλαμβάνονται τα ψάρια και ορισμένα οστρακοειδή όπως γαρίδες, αστακοί, νεκρά μύδια και νεκρά στρείδια), οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταφέρουν ή να αποστέλλουν στην ΕΕ έως 20 κιλά των εν λόγω προϊόντων ή έως ένα ψάρι, ακόμη και αν το βάρος του είναι μεγαλύτερο των 20 κιλών. Ωστόσο, αυτός ο περιορισμός βάρους δεν ισχύει για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τις Νήσους Φερόε ή την Ισλανδία.
Για άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα μέλι, ζωντανά στρείδια, ζωντανά μύδια και σαλιγκάρια, οι ταξιδιώτες μπορούν να μεταφέρουν ή να αποστέλλουν στην ΕΕ έως 2 κιλά από αυτά τα προϊόντα.
Οι κανόνες αυτοί δεν εφαρμόζονται για τη μεταφορά προϊόντων ζωικής προέλευσης μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, ούτε για τα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο και την Ελβετία.
Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα υγείας, κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, δήλωσε:«Ο κανονισμός ενσωματώνει το σύνθημα της Επιτροπής για την υγεία των ζώων "η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία". Αν η εξάπλωση ορισμένων ζωονόσων δεν προληφθεί, είναι δυνατό να επηρεάσει τόσο την υγεία των ζώων όσο και την υγεία του κοινού. Ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν προς την ΕΕ και μέσω της ΕΕ είναι τεράστιος και σημειώνει αύξηση. Οι ταξιδιώτες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των ζωονόσων με το να ενημερώνονται για τους κινδύνους και να μην μεταφέρουν προϊόντα ζωικής προέλευσης στις αποσκευές τους όταν επιστρέφουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.»

Μην πυροβολείτε τις ΑΠΕ!



Το τελευταίο διάστημα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας περιπτώσεις σημαντικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, των οποίων η υλοποίηση κινδυνεύει λόγω αντιδράσεων και προσφυγών τοπικών φορέων. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, τηρουμένων των νόμιμων προϋποθέσεων και των περιβαλλοντικών προδιαγραφών, είναι σαφώς υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ καθώς αυτές –μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας– αποτελούν τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Το σχεδιαζόμενο Φ/Β Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας αντίστοιχης της κατανάλωσης του 42% των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας. Θα υλοποιηθεί μάλιστα σε χώρο αποκατάστασης εξαντλημένων ορυχείων και θα προσφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή μεταξύ των οποίων η δημιουργία 30 μόνιμων θέσεων εργασίας.
Εναντίον του έργου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ η Πανελλήνια Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, και ένας κάτοικος της Μεγαλόπολης, επιτυγχάνοντας την προσωρινή αναστολή της υλοποίησης του. Οι λόγοι που επικαλούνται αφορούν στις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή και στην εν γένει διαβίωση των θηραμάτων(!) λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στα Φ/Β πάνελ. Δεν γνωρίζουμε πού βασίζουν την εκτίμηση τους αυτοί οι κυνηγοί, απορούμε όμως γιατί δεν επικαλούνται και την προφανή επίπτωση που η αντανάκλαση του ήλιου στα Φ/Β πάνελ θα έχει και …στην ορθή και αποτελεσματική στόχευση των θηραμάτων!
Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία και μαρτυρίες όπως της Greenpeace και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αντικρούουν τους ισχυρισμούς αυτούς, η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί σε σημαντικά περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά έργα, όπως η δενδροφύτευση 750 στρεμμάτων περιμετρικά του χώρου εγκατάστασης και επιπλέον 1.350 στρεμμάτων σε περιοχές που θα υποδείξει ο Δήμος καθώς και η κατασκευή δύο λιμνών χωρητικότητας 100.000 κ.μ.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τάσσονται υπέρ του έργου και καλούν τους προσφεύγοντες να σκεφθούν συνολικά το περιβάλλον, να αναλογιστούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων τόσο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όσο και στον πλανήτη συνολικά και να σταματήσουν να εμποδίζουν το έργο.
Σε ότι αφορά στα αιολικά πάρκα, στο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης τους πρόσφατα προστέθηκε και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, το οποίο, παρά τις σημαντικές αδυναμίες του, θέτει σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ μάλιστα είναι αδικαιολόγητα περιοριστικό για τις ΑΠΕ σε ότι αφορά άλλες ανθρωπογενείς χρήσεις όπως η οικιστική και η τουριστική. Επίσης οι διαδικασίες αξιολόγησης και δημοσιοποίησης κάθε πρότασης έργου δίνουν επαρκώς την ευκαιρία σε όποιον έχει βάσιμες αντιρρήσεις να τις υποβάλλει και να συνεκτιμηθούν.
Με βάση τα παραπάνω, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τίθενται υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων εφόσον βέβαια αυτά πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Παράλληλα επιδιώκουν να δρουν τόσο κεντρικά όσο και τοπικά ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο ώστε να αμβλύνονται οι αδικαιολόγητες και να εισακούονται οι βάσιμες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις.
Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αναπτυχθούν ερήμην ή ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών, ούτε όμως έχουν καμία προοπτική αν επικρατήσει μια λογική που λέει ότι «είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, όσο αυτές είναι μακριά από εμάς». Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουμε να επιδείξουμε πως οι ΑΠΕ, εκτός από καθαρή ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για ουσιαστική τοπική ανάπτυξη, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού και της οικοδόμησης.
Παράλληλα, επισημαίνουμε ξανά ότι για την αναγκαία αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και προϋποθέσεις και για τη μικρής κλίμακας και οικιακή εφαρμογή των ΑΠΕ. Ειδικά η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με το κλίμα της Ελλάδας αποτελεί προνομιακή λύση, γεγονός που οι κυβερνήσεις και η διοίκηση στη χώρα μας έχουν αποτύχει ως σήμερα να κατανοήσουν.
Δελτίο τύπου Οικολόγων Πράσινων

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Οι Πέντε Εθνικοί Στόχοι του ΠΑΣΟΚ


Άρθρο της Βασιλικής Τσόνογλου-Βυλλιώτη

Την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής προσδιόρισε ως βασική προτεραιότητα, για την επίτευξη των πέντε Εθνικών Στόχων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
«Η χώρα θα βγει από την κρίση μόνο εάν επενδύσει στο μέλλον της. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αλλάξουμε πορεία, να κτίσουμε μια Ελλάδα των αξιών με επίκεντρο τον άνθρωπο» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας, παρουσία πλήθους στελεχών του κινήματος, «ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης».
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν ξεκάθαρος και έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα στην κυβέρνηση της Ν.Δ: «Δεν θα επιτρέψουμε την κρίση να την πληρώσει ο απλός πολίτης, δεν θα βγούμε από αυτήν με περιοριστικές πολιτικές».
Το παραγωγικό ευνομούμενο κράτος που σέβεται τον πολίτη, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, η πράσινη ανάπτυξη, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος με δωρεάν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, παιδεία εργαλείο ανάπτυξης και συνοχής της κοινωνίας και τέλος σαφής και σταθερή εθνική στρατηγική για ισχυρή ελληνική φωνή στο διεθνές γίγνεσθαι, αποτελούν τους εθνικούς στόχους.
Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου
Πρώτος στόχος: Ελληνική φωνή παντού και με αξιώσεις. Υιοθετούμε και πιάνουμε ξανά από τις δικές μας μέρες το νήμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια. Δίνει φωνή στην Ελλάδα.
Δεύτερος: Πράσινη Ανάπτυξη. Απέναντι στη διασπάθιση των πόρων, στην απαξίωση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων μας, στην υποβάθμιση του φυσικού πολιτισμικού, αλλά και ανθρώπινου πλούτου, εμείς προτείνουμε το νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Τη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη».
Τρίτος: Παιδεία και Πολιτισμός. Απέναντι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν υπηρετεί τις ανάγκες του μαθητή, της οικογένειας, της ανάπτυξης της χώρας, διαμορφώνουμε το πλαίσιο για μια σύγχρονη παιδεία. Δια βίου παιδεία. Εκπαιδευτικές διαδικασίες για πάντα και παντού. Παιδεία, θεμέλιο του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της ταυτότητάς μας, των αξιών μας, ζωντανό εργαλείο ανάπτυξης των ποιοτικών μας δυνατοτήτων, της προοπτικής μας ως χώρα, ως λαός.
Τέταρτος: Κράτος πρόνοιας. Απέναντι στην απαξίωση του δικτύου προστασίας των πολιτών μας, στην ανασφάλεια και στη λογική ότι, υγεία και πρόνοια είναι προνόμια των λίγων και όχι δικαιώματα όλων, εμείς αναγεννούμε το κοινωνικό κράτος. Κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Κοινωνικό δίκτυο που διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.
Πέμπτος: Παραγωγικό ευνομούμενο κράτος, διότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται ένα άλλο κράτος. Απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, προστατεύει, στηρίζει, εμπιστεύεται τον πολίτη.
Η κυβέρνηση ότι είχε να προσφέρει το προσέφερε και την … «ευχαριστούμε». Ανεργία, αβεβαιότητα για το μέλλον, ακρίβεια, αύξηση της εγκληματικότητας, μείωση των επενδύσεων και άλλες «αναπτυξιακές» μεθόδους που έφεραν την χώρα δεκαετίες πίσω!!!
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έβαλε τον πήχη ψηλά όχι από υπέρμετρη φιλοδοξία, αλλά επειδή αυτές είναι οι ανάγκες του σήμερα, αυτές είναι οι ανάγκες της χώρας μας και του πολίτη. Αυτές που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου και που καταγράφονται στο σχέδιό του κινήματος μας.
Και είναι στόχος όλων μας, είναι στόχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, να πάμε την Ελλάδα ξανά μπροστά.
Μόνον έτσι θα επιστρέψει η πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου. Μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε για όλους μας, για εμάς και τα παιδιά μας, ένα καλύτερο αύριο.
Μπορούμε και θα το πετύχουμε.
Μέλος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Μέλος του Τομέα ισότητας, Μέλος του Τομέα Αυτοδιοίκησης,
Μέλος του Τομέα Ενσωμάτωσης (λαθρομετανάστες, πρόσφυγες)

Ερώτηση Γιαννάκη για κτηνοτρόφους



ΘΕΜΑ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
Μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει και την Ελλάδα, η κυβέρνηση δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας και για τους λόγους που οδήγησαν στη δραστική μείωση των εισοδημάτων τους, προχώρησε στην εκπόνηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αποζημιώσεων. Έτσι, αποζημιώσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν στον αγροτικό κόσμο μέσω του ΕΛΓΑ με τις ανακοινωθείσες διευκρινίσεις, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών μας στην παρούσα δυσχερή συγκυρία.
Στις 22 Ιανουαρίου 2009 με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Το πακέτο στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου» στο σημείο (5), γίνεται γνωστό ότι θα διατεθούν για την «Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία 100 εκ. ευρώ»
Ωστόσο, στις 26 Ιανουαρίου 2009 σε ανακοίνωση του υπουργείου υπό τον τίτλο «Η τελική εξειδίκευση των τιμών κατά καλλιέργεια και προϊόν» τα ζητήματα των κτηνοτρόφων παραπέμπονται στο μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται «Όσον αφορά τα άλλα προϊόντα φυτικής ή ζωικής παραγωγής, η Κυβέρνηση θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα των αγροτών με την ίδια φροντίδα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει έως τώρα».
Με δεδομένο ότι έχει παρέλθει μήνας από την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου και με έκδηλη την ανησυχία των κτηνοτρόφων ότι το σχετικό κονδύλι των 100 εκατομμυρίων ευρώ «αναλώνεται» προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες θα πρέπει άμεσα να εξειδικευτεί η διαδικασία αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
-Πότε θα εξειδικεύσετε τα μέτρα που αφορούν στα κτηνοτροφικά προϊόντα από το επιμέρους ποσό των 100 εκατ. ευρώ του «πακέτου στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος του αγροτικού κόσμου», ώστε να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι μας, δεδομένου του γεγονότος ότι οι αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τοπικών οικονομιών σε πολλές περιοχές της χώρας;