Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αγροτική Πανελλαδική συνάντηση στην Θήβα!!



Άμεση προτεραιότητα των αγροτών, εκτός μιας σειράς επαφών που αναμένονται εντός της βδομάδας με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για πάρα πολλά σημαντικά θέματα, αποτελεί το καθεστώς των χρημάτων που πρέπει να πληρώσουν για τις γεωτρήσεις τους, αφού τον επόμενο μήνα αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος.
Οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν 2.000 με 3.000 ευρώ για την ανανέωση στις γεωτρήσεις του και ήδη υπάρχει δέσμευση του υπουργείου για το ξεκαθάρισμα αυτού του καθεστώτος, θέμα που είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
Άλλο σοβαρό θέμα που τους απασχολεί, ιδιαίτερα τους αγρότες της κεντρικής Ελλάδας, είναι οι αποζημιώσεις του βαμβακιού, όπου Πανφθιωτικός Αγροτικός Σύλλογος και Βοιωτοί αγρότες έχουν υποβάλλει ενστάσεις για το θέμα, ζητώντας να μην καταστρατηγηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για ελέγχους πριν τις αποζημιώσεις, αφού υπάρχει μειωμένη παραγωγή κάτω του 20% σε σχέση με αυτή ν που θα λάμβαναν πριν καταστραφεί από τις καιρικές συνθήκες.
Με λίγα λόγια οι αγρότες αρνούνται να μπουν στην λογική της τριετίας, δηλαδή σε ένα νέο πακέτο Χατζηγάκη, απαιτώντας την λειτουργία του κράτους και την εφαρμογή των κανονισμών του ΕΛΓΑ.
«Η Θήβα μετά από πολύ καιρό αποφάσισε την ενοποίηση όλων των συλλόγων της περιοχής, πράγμα που έγινε και στην Δράμα και πέτυχε» επισημαίνει ο Χ. Γκόνιας, μέλος της Γραμματείας του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, μιλώντας για τους αγώνες των αγροτών που έπονται.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας Η. Χατζηδούρος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ελέγχων για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, τόσο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών όσο και από τον ΕΦΕΤ, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα πως καμία τιμή δεν έχει ξεπεράσει τα όρια σε εξασθενές και βαρέα μέταλλα, αλλά και τις επαφές που έχουν γίνει, για την ενημέρωση από τους επίσημους φορείς για την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την αξιοπιστία των προϊόντων.
Για τα σοβαρά προβλήματα των αγροτών της περιοχής που έχουν προκύψει από τις ανακοινώσεις Ζαμπετάκη, μίλησε και ο Θηβαίος αγρότης Ι. Σκούμας.
«Έχει θιχτεί το εισόδημά των Θηβαίων αγροτών χωρίς λόγο» τονίζει, απαιτώντας από Περιφέρεια και όλους τους αρμόδιους φορείς την αποκατάσταση της αλήθειας.
Οι αγρότες ωστόσο, προχωρούν στην διενέργεια περιφερειακών εκλογών, συνεχίζοντας παράλληλα τις ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε Πελοπόννησο, Κρήτη κ.α.