Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τα νέα Δημοτικά Συμβούλια Θηβαίων και Τανάγρας!!!



Κόντρα ωστόσο, έφερε ο Καλλικράτειος νόμος , που δίνει την δυνατότητα στον δεύτερο συνδυασμό να εκλέγει τα τρία από τα 8 μέλη των δυο επιτροπών, με αποτέλεσμα η Οικονομική Επιτροπή και της Ποιότητας Ζωής να αποτελούνται μόνο από Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας και του Ν. Σβιγγου.
Οι τόνοι ανέβηκαν και χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημάρχου, που υπενθύμισε σε όλους την γιορτινή ατμόσφαιρα της πρώτης συνεδρίασης ττων δημοτικών Συμβουλίων του παρελθόντος!!
«Δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις αυτού του είδους, αλλά θέσεις, κριτικές και απόψεις τέτοιες, που να βοηθούν το Δημοτικό Συμβούλιο σε ότι έχει σχέση με την λειτουργία του Δήμου και την ποιότητα ζωής του πολίτη» τόνισε προς κάθε κατεύθυνση ο κ. Νικολάου..
«Συμμετέχουμε στις διαδικασίες των δημαιρεσιών, σεβόμενοι τους θεσμούς και τις εφαρμογές του κράτους. Υπερψηφίσαμε το Προεδρείο , δίνοντας έτσι το στίγμα μας ότι συμμετέχουμε δημιουργικά στην 4ετία αυτή» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Ν. Σβίγγος, σχολιάζοντας ως «απαράδεκτες τις συμπεριφορές, που παραπέμπουν σε άσχημες εποχές του παρελθόντος από την πρώτη ημέρα του Καλλικράτη».
Υπενθύμισε την σύνθεση της αντίστοιχης δημαρχιακής επιτροπής επί θητείας του (2006), όταν ο ίδιος μετέτρεψε τον αριθμό των μελών από 5 + 2 σε 4 +3, δίνοντας την ευκαιρία στην ελάσσονα αντιπολίτευση να συμμετέχει και έριξε το «μπαλάκι» στον νέο Δήμαρχο Θηβαίων, επισημαίνοντας: «Αν θέλει να αλλοιώσει την παρουσία των μελών και να συμπεριλάβει και τους υπολοίπους, μπορεί να το κάνει το Δήμαρχος σε βάρος της δικής του αριθμητικής δύναμης».
«Έχουμε την πολιτική δυναμική μας και θα δώσουμε το παρόν οι 8 μάχιμοι δημοτικοί σύμβουλοι σε όλα τα στάδια» τόνισε, κάνοντας λόγο για «συναινέσεις, παραινέσεις και παρακλήσεις από την πλευρά του κ. Χαλβατζή, προκειμένου να μπορέσει να είναι μέσα στα πράγματα» .
«Δεν έχει καμία θέση στον δικό μας χώρο. Οι παρακλήσεις ας γίνουν αλλού κι εκεί που έπρεπε να γίνουν» κατέληξε ο πρ. Δήμαρχος Θηβαίων.
«Η μέρα σήμερα είναι αφιερωμένη στην εκλογή προεδρείου και των δυο κρίσιμων επιτροπών που επί της ουσίας είναι αυτές που παρακολουθούν τα βασικότερα θέματα» δηλώνει από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σ. Χαλβατζής, επισημαίνοντας: «Οι διαδικασίες σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου κύλησαν ομαλά , σε ότι αφορά την συγκρότηση των επιτροπών όμως , όπου η μείζων αντιπολίτευση κάνοντας χρήση του νόμου απέκλεισε τις δυο άλλες παρατάξεις από την συμμετοχή τους στις δυο επιτροπές, θεωρούμε ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα λειτουργίας συνολικά σε όλη την δημοτική αρχή , παρουσιάζεται δηλαδή το φαινόμενο το 30% των ψηφοφόρων να μην εκπροσωπείται σε αυτές τις δυο επιτροπές, θέτοντας θέμα διαφάνειας και ορθής λειτουργίας των δυο αυτών επιτροπών , που σύμφωνα με τον νόμο του Καλλικράτη αποτελούν τις βασικές λειτουργίες του καινούργιου δήμου».
Και καταλήγει ο κ. Χαλβατζής: «Ελπίζουμε ότι στην πορεία δεν θα υπάρξει ανάλογη συμπεριφορά και θεωρούμε ότι η συνεργασία, η συνέργεια και η συμμετοχή όλων μας μπορεί να δώσει ελπίδα σε όλους τους δημότες του νέου Καλλικρατικού δήμου για ένα καλύτερο αύριο».
Τις ίδιες διαδικασίες καταγγέλλει ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Α. Τουλουμάκος, δηλαδή, την ίδια την λογική του νόμου, αλλά και τον τρόπο που αυτός υλοποιήθηκε από την παράταξη του Ν. Σβίγγου.
«Ανεξάρτητα από το αν προβλέπεται από τον νόμο ή όχι πρέπει να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εφόσον ο λαός ψήφισε , τις συγκεκριμένες παρατάξεις , πρέπει κατά συνέπεια και αυτοί οι σύμβουλοι να εκφράζονται στις συγκεκριμένες επιτροπές , πόσο μάλλον όταν έχουν αποφασιστική και κρίσιμη αρμοδιότητα, στις αναθέσεις έργων, χωροταξικό κ.α» καταλήγει.
«Θα το παλέψετε ή δούμε σε επανάληψη εικόνες του παρελθόντος;» ρωτήσαμε τον νέο Δήμαρχο Θηβαίων, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής: «Όχι αντιπαραθέσεις αυτού του είδους, παρά θέσεις, κριτικές και απόψεις που συμβάλλουν στην ορθή λειτουργία του Δήμου, προς όφελος των πολιτών».
Τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θηβαίων εκλέχτηκαν οι: Παναγιώτης Γελέκας, Ιωάννης Παπαδημητρίου, Ηλίας Πέτραινας, Αλέκος Στάϊκος, Νίκος Στρατέλος της πλειοψηφίας και οι Παναγιώτης Βενιζέλος, Δημήτρης Μπατσούλης και Θεμιστοκλής Νόκας από την παράταξη του Ν. Σβίγγου.
Αναπληρωματικά μέλη της ίδιας επιτροπής εκλέχτηκαν οι : Ιουλία Κοντού, Πέτρος Μίχας, Παναγιώτης Τσαραμπάρης και Παναγιώτης Νίκας, Νικόλαος Σβίγγος.
Τακτικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εκλέχτηκαν οι: Γεώργιος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γιαννίκας, Δημήτρης Κουντούπης, Γιώργος Σδόνας, Ανδρέας Χατζησταμάτης (πλειοψηφία) και Κων/νος Βενιζέλος, Κων/νος Κεφαλάς και Παναγιώτης Νίκας (μείζονος μειοψηφίας).
Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Σωτήρης Δρένιος, Παναγιώτης Ζερικιώτης, Γιώργος Φίλος και Παναγιώτης Βενιζέλος, Ν. Σβίγγος.
ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ
Στην αντίστοιχη διαδικασία των δημαιρεσιών στο Δήμο Τανάγρας Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου εξελέγη ο Ιωάννης Γκίνης, Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Ανυφαντής και Γραμματέας ο Λάζαρος Μαυράκης.
Τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν οι Αικατερίνης Αθανάσιος , Στέρπης Γεώργιος, Μιχούλης Γεώργιος, Κανέλλος Αντώνιος, Αρκούδας Βασίλειος, Βουγέσης Γεώργιος και αναπληρωματικά μέλη οι Κουρουτός Μιχαήλ,
Παναγιωτίδης Κλεάνθης, Σφυρίδη Ευαγγελία, Σκλιάς Χρήστος και Πέτρου Νικόλαος.
Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου, με φανερή ψηφοφορία, για τη διετία 2011-2012, εκλέχτηκε ο Χρήστος Δημητρίου και Αντιπρόεδρος ο Κων/νος Θεοδώρου.
Br>