Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Γ. Κατσιμπάρδης: Μετά απο μια νίκη οφείλουμε αυτοκριτική


Βέβαια ο τελευταίος αυτός αριθμός – αν αξιολογηθεί συγκρινόμενος με εκείνον της ¨Ν.Δ.¨, που δεν ξεπέρασε τις 18998 ψήφους -, είναι μεγαλύτερος, υστερεί όμως κατά 17351 ψήφους !!! σε σχέση με την πραγματική δύναμη του Κινήματος.
Το εύλογο ερώτημα, που προκύπτει με βάση την παραπάνω προσέγγιση των αριθμών, είναι διφυές και μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Πρώτον γιατί δεν στήριξαν το ΠΑΣΟΚ οι 17531 ψηφοφόροι (του), και δεύτερον πώς αυτοί θα επανακάμψουν ώστε να έρθει η νίκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές (γιατί όχι και η αυτοδυναμία, που πολλοί ορέγονται, παραβλέποντας τα θετικά των συνεργασιών;)
Η απάντηση, στο πρώτο ερώτημα είναι πως το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ό,τι περνούσε από τα χέρια του για να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους κατά τις ευρωεκλογές. Πραγματοποίησε, βέβαια, κάποιες συγκεντρώσεις σε ορισμένους Δήμους – όπου μιλούσαν και υποψήφιοι βουλευτές της μεγάλης ήττας του 2007 (άλλος πρωτόγνωρος τακτικισμός και αυτός…), δεν μπόρεσε όμως να δημιουργήσει συνθήκες ενεργοποίησης των φίλων του, ώστε να πάνε όλοι στις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Θήβα, δεν άνοιξε ούτε ένα ¨Εκλογικό Κέντρο¨ ενώ ακόμη και την παραμονή, αλλά και την Κυριακή των ευρωεκλογών, η κίνηση έξω από τα Γραφεία των Οργανώσεων ήταν απογοητευτική. Όμως και επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε και όσα δημοσιεύματα – ή αναφορές από τα τοπικά ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς – γίνονταν, σχετικά με τις προγραμματικές του θέσεις και τις απόψεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστώνονται σε πρωτοβουλίες δημοσιογράφων.
Η απάντηση στο δεύτερο, και πιο κρίσιμο, ερώτημα είναι ότι ναι μεν, εφόσον η ¨Ν.Δ.¨ ως κυβέρνηση συνεχίσει να παρουσιάζει τις ίδιες αδυναμίες και να διαπράττει τα ίδια λάθη, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές που έρχονται, αν όμως ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε υπερβατικές πολιτικές κινήσεις, και αναπτύξει πραγματικά φιλολαϊκές πρωτοβουλίες, (τότε) τα πράγματα δεν θα είναι (και τόσο) εύκολα για τον Γιώργο Παπανδρέου. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ οφείλει – ύστερα από μια νέα αυτοκριτική, στηριγμένη και στην πρόσφατη εμπειρία-, να πραγματοποιήσει γενναία ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά ανοίγματα και, το σπουδαιότερο, να δείξει ότι, τούτη τη φορά, είναι διατεθειμένο να χτυπήσει τη διαφθορά στις ρίζες της. Μόνο έτσι θα είναι σίγουρο ότι θα του εμπιστευθεί ο λαός την εξουσία.