Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η Ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ Θήβας


Ο κ. Θανάσης Σκούμας εξέφρασε την ανησυχία του για την καύση απορριμμάτων και από το Λεκανοπέδιο της Αττικής λέγοντας ότι «η επιλογή της περιοχής μας είναι πολύ ανησυχητική όταν αποδεδειγμένα οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία την λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είναι πολύ σημαντικές» και προσκόμισε για τα πρακτικά της συνεδρίασης δύο δημοσιεύματα (οικολογική επιθεώρηση και greenpeace) σχετικά με τις επιπτώσεις από την καύση των αποβλήτων.
«Φαίνεται ότι έχει προχωρήσει εδώ και καιρό, εν γνώσει την δημοτικής αρχής, η εγκατάσταση της εταιρίας η οποία έχει κάνει και τις αιτήσεις της προς τις αρμόδιες αρχές πράγμα που θα έπρεπε να προκαλέσει εξαρχής την αντίδραση του Δήμου. Είμαστε απέναντι σε αυτή την επιλογή η οποία δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη έχουν συσσωρευτεί για το περιβάλλον της περιοχής μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο Δήμος θα πρέπει να ρίξει βάρος στην ανακύκλωση και πιθανόν στην κομποστοποίηση.
«Πίσω από την καύση των σκουπιδιών κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Κάποιοι προσπαθούν να περάσουν ότι η λειτουργία τέτοιων μονάδων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως ασφαλής. Μιλάμε όμως για μια Ευρώπη που τηρεί όλες τις προδιαγραφές και κανόνες. Φοβάμαι ότι στον τόπο μας δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας» είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Λύγγος σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «θέση δική μου και του συνδυασμού μου είναι ότι δεν πρέπει ποτέ η Θήβα να γίνει ο φορέας υποδοχής ενός τέτοιου εργοστασίου, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και δίπλα στο Νοσοκομείο».
Ο Δήμαρχος Θηβαίων στην απάντηση του επικαλέστηκε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Στερεάς για την Διαχείριση των Απορριμμάτων που λέει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, αν επιλεγεί μονάδα αποτέφρωσης των σκουπιδιών, να δεχτεί απορρίμματα εκτός Περιφερείας» αλλά και τις αποφάσεις της ΔΕΠΟΔΑΘ η οποία, όπως είπε, δεν θα δεχτεί την μεταφορά και την καύση σκουπιδιών της Αττικής στη Θήβα.
Στη συνέχεια ο κ. Σβίγγος σημείωσε ότι τέτοιες μονάδες λειτουργούν με επιτυχία στην Ευρώπη, δήλωσε ότι είναι υπέρ της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και έκανε γνωστό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χορήγησε την άδεια λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής δηλώνοντας μάλιστα κατηγορηματικά ότι «οποιαδήποτε απόφαση για την μετά ΧΥΤΑ εποχή θα παρθεί στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια που συνθέτουν τον φορέα διαχείρισης (ΔΕΠΟΔΑΘ). Τελεία και παύλα. Ούτε κρυφά ούτε πίσω από τις πλάτες των πολιτών».
Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε είχε να κάνει με τα μηχανήματα-εξοπλισμό του μετεωρολογικού σταθμού (ιδιοκτησίας πρώην δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΠ) για τα οποία ο αντιδήμαρχος Κώστας Βενιζέλος, ο οποίος είναι και ο τελευταίος προ της διάλυσης της πρόεδρος ΔΕΠΠ, έχει προσφύγει στον Εισαγγελέα καθώς αυτά δεν έχουν βρεθεί.
«Επί ένα χρόνο δεν έχω λάβει καμία απάντηση για το που βρίσκεται ο μετεωρολογικός σταθμός αλλά και για το ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΠ. Αναγκάστηκα να στείλω επιστολές και στον κ. Βόλη και στην κ. Γεωργοπούλου. Ξέρετε τι μου απάντησαν; Ότι ξέρουν οι υπάλληλοι που είναι τα μηχανήματα. Το μόνο που βρέθηκε ήταν ένας ιστός, πεταμένος, και ένας αναλυτής όζοντος. Τίποτε άλλο» είπε ο κ. Κ. Βενιζέλος που στην συνέχεια εμφάνισε τα τιμολόγια αγοράς του εξοπλισμού ύψους αρκετών εκατομμυρίων δραχμών.
Ο Μ. Λύγγος άφησε το θέμα στην δικαιοσύνη με τον κ. Σκούμα να παραπέμπει στην έκθεση εκκαθάρισης της ΔΕΠΠ στην οποία σημειώνεται ότι «ο μετεωρολογικός σταθμός και τα μηχανήματα του, βρέθηκαν» καλώντας τον Κ. Βενιζέλο να επανορθώσει αναγνωρίζοντας το λάθος του.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θηβαίων, τέλος, σημείωσε ότι «η πορεία του Δήμου επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο» ενώ σε ότι αφορά το μείζον θέμα του νερού και αφού χαρακτήρισε άθλο τις προσπάθειες Δήμου - ΔΕΥΑΘ τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου η Θήβα θα πίνει νερό από τον Μόρνο.
Για το κολυμβητήριο έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στην φάση της αξιολόγησης και της ανάθεσης προς το ΣΔΙΤ αλλά και την απόφαση του Υπουργείου για δημοπράτηση του έργου αρχές του Σεπτέμβρη με χρόνο υλοποίησης έναν χρόνο.