Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Εκτιμήσεις από τις Ευρωεκλογές


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό για το ΚΚΕ και η εκτίμηση αυτή παίρνει υπόψη της συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία προσπαθούν να αποσιωπήσουν οι αντιΚΚΕ, αντιλαϊκές δυνάμεις και τα Μέσα Μαζικού Αποπροσανατολισμού.
Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;
Δεν πρόκειται απλά για ευρωεκλογές που καθορίζουν την εκλογή των ευρωβουλευτών αλλά για μια αναμέτρηση σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα για τη διαμόρφωση του εδάφους και την απόκτηση πλεονεκτημάτων για τις εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2004 το στοιχείο αυτό δεν υπήρχε, οι εθνικές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν, το πρόβλημα της διακυβέρνησης είχε λυθεί, η κατάσταση είχε αποφορτιστεί, οι συνθήκες ήταν πιο χαλαρές και μεγαλύτερες οι δυνατότητες επιλογής από πλατιές λαϊκές δυνάμεις που πιέζονται από το δικομματισμό. Η ΝΔ είχε αναλάβει την κυβέρνηση, τα φτερά του ΠΑΣΟΚ ήταν πεσμένα, τα ψεύτικα διλήμματα σε υποχώρηση. Γι' αυτό έχει σημασία η εκτίμηση που έκανε το κόμμα μας και στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου, ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη, ότι: "Η αναμέτρηση έχει σημαντικές ομοιότητες με τις εθνικές εκλογές". Συνεπώς κρίνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα παίρνοντας υπόψη αυτό το κριτήριο.
Το ΚΚΕ είναι συνεχώς στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων γιατί το αντιμετωπίζουν σαν ταξικό αντίπαλο που εμποδίζει τα σχέδιά τους, πρωτοστατεί στην οργάνωση και στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.
Εκτιμούμε ότι η επίθεση επέδρασε και ανέκοψε τη δυναμική του Κόμματος, να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πολιτική του επιρροή. Εκτιμούμε ότι η αποχή, που σε ένα βαθμό καλλιεργήθηκε σκόπιμα, επηρέασε και το ΚΚΕ, περιόρισε τις δυνατότητες να εκφραστεί υπέρ του κόμματος της εργατικής τάξης η αγανάκτηση πλατύτερων λαϊκών δυνάμεων, η δυσαρέσκεια κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά του δικομματισμού. Η διοχέτευση της αγανάκτησης μέσω της αποχής δε φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα, η αποχή παροπλίζει, περιθωριοποιεί λαϊκές δυνάμεις, πολύ περισσότερο όταν είναι επιλογή που κρατάει εργαζόμενους μακριά από τα συνδικάτα, από τους μαζικούς φορείς, από την οργανωμένη πάλη. Πρόκειται για σοβαρό ιδεολογικό πρόβλημα, που απαιτεί συζήτηση και πρόσθετα μέτρα.
Η επίθεση του αντιπάλου να οδηγήσει το ΚΚΕ σε πολιτική και εκλογική ήττα και να το εκτοπίσει από την τρίτη θέση δεν πέρασε όπως την είχαν σχεδιάσει.
Το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα με δύο ευρωβουλευτές, χιλιάδες ψηφοφόροι είναι πιο έμπειροι και δοκιμασμένοι, χιλιάδες εργαζόμενοι προβληματίστηκαν, έφτασαν μέχρι ένα σημείο και παρότι δεν επέλεξαν το ΚΚΕ, διατηρούνται τα νήματα που τους συνδέουν με το Κόμμα μας.
Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής αναμέτρησης με τον οπορτουνισμό που είναι δούρειος ίππος της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο εργατικό κίνημα. Η αποδοκιμασία, η ήττα της πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που μπήκε σε περίοδο κρίσης, είναι πραγματικότητα που καταγράφει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του, την αφερεγγυότητα, τον καιροσκοπισμό αυτού του κόμματος.
Είναι οι δυσκολίες του δικομματισμού να ενσωματώνει, να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια και η ισχυροποίηση της αντίληψης, μέσα στο λαό, ότι η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται στα βασικά ζητήματα.
Βγαίνουν συμπεράσματα. Τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και συμμετέχουν στη λήψη των αντιλαϊκών αποφάσεων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα λαϊκά συμφέροντα αλλά θα κινούνται συνεχώς και σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση, αυξάνοντας τις δόσεις της υποκρισίας και των ψεύτικων διλλημάτων για να χειραγωγούν τους εργαζόμενους.
Ο Βουλευτής του Κόμματος συνέχισε τονίζοντας πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την οργάνωση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Στηρίζουμε το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την αγωνιστική συσπείρωση στους μικρούς Επαγγελματοβιοτέχνες, τους Εμπόρους. Ρίχνουμε βάρος σε στόχους πάλης που ενώνουν στη δράση την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης.
Μπορούμε να διαθέσουμε ακόμα περισσότερες δυνάμεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανασύνταξης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, να χτυπηθεί η αντίληψη της ταξικής συνεργασίας , να αποδυναμωθεί ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός και να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ του ταξικού – αγωνιστικού κινήματος.
Κλείνοντας ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να μετατραπεί η αγανάκτηση, η δυσαρέσκεια σε πολιτική συνείδηση, να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της αντιμονοπωλιακής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του άλλου δρόμου ανάπτυξης, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.
Χρειάζεται μεγαλύτερος κόπος και προσήλωση στο στόχο της οικοδόμησης ισχυρών οργανώσεων στους τόπους δουλειάς, ένταξη στο ΚΚΕ νέων εργατών και εργατριών, ανάπτυξη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.
Στην καθημερινή δράση υλοποιούμε το στόχο της αντεπίθεσης, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την ανάπτυξη της ικανότητας τους να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε όλες τις συνθήκες.