Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ερώτηση ΚΚΕ για το θεραπευτήριο στο Βαθύ Αυλίδας



Στο μεταξύ οι κ.κ. Γ. Γκιόκας, Γ. Μαρίνος, Λ. Καφαντάρη και Ε. Μελά κατέθεσαν νέα ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας που βρίσκεται στο Βαθύ Αυλίδας.
Στην ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνουν:
«Επανερχόμαστε και ξαναθέτουμε τα οξυμμένα προβλήματα του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδας σημειώνοντας ότι υπάρχουν χρόνιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το Θεραπευτήριο υπολει¬τουργεί, αφού το μειωμένο εξειδικευμένο προσωπικό δεν επαρκεί να περιθάλψει άτομα με σοβαρές νοητικές και σωματικές αναπηρίες. Η χρησιμοποίηση ανασφάλιστων εργαζομένων με προγράμματα STAGE διαιωνίζει τα προβλήματα.
Ποιο συγκεκριμένα στο τμήμα νοσηλείας υπηρετούν 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό για 65 νοσηλευόμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση των αδειών και ρεπό αλλά και στην άρτια κάλυψη των βαρδιών, ιδιαίτερα η απογευματινή και η βραδινή βάρδια υπολειτουργούν. Για να καλυφθούν τα κενά χρειάζονται τουλάχιστον 6 άτομα (νοσηλευτές και νοσηλεύτριες).
Το τμήμα εστιάσεως υπολειτουργεί καλυπτόμενο με προσωπικό από το τμήμα καθα¬ριότητας. Παράλληλα το επόμενο διάστημα 2 εργαζόμενες από το τμήμα καθαριότητας συνταξιοδοτούνται οπότε το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Για να καλυ¬φθούν τα κενά στο τμήμα εστιάσεων απαιτείται η πρόσληψη 4 τουλάχιστον υπαλλήλων.
Ελλείψεις εντοπίζονται και στο τεχνικό τμήμα το οποίο λειτουργεί με έναν ηλεκτρολόγο και έναν υδραυλικό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες, ενώ σε περίπτωση άδειας ή ρεπό οι θέσεις μένουν κενές. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμα ηλεκτρολόγου και ενός υδραυλικού για να καλυφθούν οι ανάγκες του ιδρύματος. Επίσης είναι απαραίτητη η πρόσληψη 2 εργατών στα πλυντήρια και 2 οδηγών.
Ελλείψεις εντοπίζονται και στην υλικοτεχνική υποδομή, ενώ το θεραπευτήριο δεν διαθέτει ειδικό λεωφορείο για τη μεταφορά των περιθαλπόμενων. Αυτή τη στιγμή η μετακινήσεις γίνονται με το αστικό που εξυπηρετεί γενικά την περιοχή ή με ταξί.
Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και επιμένει στην υλοποίησή τους, καταδικάζοντας την πολιτική που υποβαθμίζει συνεχώς τον τομέα της Πρόνοιας
».
Οι βουλευτές ερωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να στελεχώσει το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων με το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή περίθαλψη, φροντίδα των ανθρώπων που υποφέρουν, σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας να εξοπλιστεί με το απαραίτητο ειδικό λεωφορείο που χρειάζεται για την μετακίνηση των ασθενών του καθώς και σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.