Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Η νέα εξουσία, ο πολίτης και ο κόσμος


Ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη σηματοδοτήσει με εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις του ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, θεμελιωμένο σ’ ένα πλαίσιο αρχών και πανανθρώπινων αξιών, όπως:
Η αξιοπρέπεια του Πολίτη
Ο Σεβασμός στα δικαιώματα του
Η Αλληλεγγύη στις ανάγκες του
Η αξιοκρατία και η Διαφάνεια στη στελέχωση των θεσμών και την άσκηση των κα-θηκόντων τους.
Η νέα εξουσία φιλοδοξεί να αλλάξει πέραν της δομής και του τρόπου άσκηση της, και τις στρατηγικές της σε δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις.
Ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να κινείται σε μια «κοσμοπολίτικη» γραμμή άσκησης της εξουσίας, στο «πλανητικό χωριό», εκμεταλλευόμενος τους πόρους της Ε.Ε., τις νέες τεχνολογίες, τις καινοτομίες και τη «φαιά» ουσία του ανθρώπινου κεφαλαίου από το διεθνή χώρο για να βάλει μπροστά το «τραίνο» της ανάκαμψης της οικονομίας και της «πράσινης» ανάπτυξης.
Παράλληλα, ο νέος Πρωθυπουργός φαίνεται να βάζει σε προτεραιότητα για τη νέα εξουσία το ανθρώπινο κεφάλαιο, την κοινωνία, τον πολίτη. Φαίνεται να κερδίζουν οι «ανάγκες της κοινωνίας» έναντι των παραδοσιακών «αναγκών της εξουσίας». Η ζωή θα δείξει.
Συνοπτικά η πορεία της νέας εξουσίας στη νέα εποχή έχει μια διπλή κατεύθυνση, από τη μια την κοσμοπολίτικη στρατηγική (αυτό πάει «γάντι» στο Γ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) και από την άλλη μια ανθρωποκεντρική
στρατηγική γύρω από τον πολίτη και τις ανάγκες του.
Η πρώτη κατεύθυνση αφορά τη θέση, το ρόλο και την εικόνα της χώρας στο διεθνή χώρο και ειδικότερα στο πεδίο της Ε.Ε. όπου κρίνονται ζωτικά, άμεσα, καθημερινά κρίσιμα ζητήματα για την πορεία του τόπου μας. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τις «αντοχές» της ελληνικής κοινωνίας, από τις συνέπειες μιας νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης έξι ετών, καθώς και τα ατομικά και κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαϊκών στρωμάτων, του Έλληνα πολίτη.
Για να πετύχουν και οι δύο αυτές βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της νέας εξου-σίας χρειάζονται δύο βασικές προϋποθέσεις:
Να αλλάξει το ύφος, το ήθος και ο τρόπος άσκησης της εξουσίας χωρίς ηγεμονισμούς, διαχωρισμούς και διακρίσεις.
Να κερδηθεί ο «πόλεμος» των ιδεών, της εμπιστοσύνης ο πολίτης στους θεσμούς και στα πρόσωπα, διότι έτσι μονάχα θα συμμετάσχει στο κάλεσμα της νέας εξουσίας για αλλαγή στην πορεία του τόπου και για την ευημερία των πολιτών.
Δικηγόρος, Πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής,
Υφ. Εθνικής Άμυνας, Βουλευτής
Τηλ.: 2103619650, 2103610116
Fax: 2103619760
Email: lapostol@otenet.gr
www.loukasapostolidislawfirm.gr