Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Τι (οφείλουμε τώρα να ) κάνουμε;


Δυστυχώς, όμως, τα παραπάνω όμορφα συναισθήματα που ένιωσαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου οι Έλληνες πολίτες άρχισαν να χάνουν τη δυναμική τους όταν στις 19 και 20 του μήνα στις Βρυξέλες και το Λουξεμβούργο φάνηκε το τεράστιο δημοσιονομικό μας έλλειμα (είναι στο απίστευτα υψηλό ποσοστό του 12% του ΑΕΠ), γεγονός που έδωσε τη ¨νομιμοποίηση¨ στους τοποτηρητές της Ε.Ε., και συγκεκριμένα στον πρόεδρό της Ειρωζώνης Γιούγκερ, στον κοινοτικό επίτροπο Αλμούνια και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ, να απαιτήσουν από τη νεαρή Ελληνική Κυβέρνηση ¨να πληρώσει εκείνη στο μάρμαρο¨, όσα, από λάθη και αδυναμίες της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., οφείλει η χώρα μας.
Βέβαια, για να είμαστε αντικειμενικοί, ο απελθών πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της Ν.Δ. είχε μιλήσει – έστω και με αοριστολογίες- για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται κατά τα επόμενα δύο χρόνια, πλην όμως είχε αποκρύψει το προαναφερόμενο κρίσιμο μέγεθος.
Και τώρα τι κάνουμε; Σκύβουμε το κεφάλι, και αφήνουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ – επειδή εξήγγειλε σωστά μέτρα για την ασφάλεια, την επανίδρυση του κράτους, την αποκέντρωση, της προστασία του περιβάλλοντος κ.λ.π. -, να μας ζητήσει ¨να σφίξουμε, ξανά, το ζωνάρι¨ μέχρι να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα ή αξιώνουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να πάρει πρωτοβουλίες προς την σοσιαλιστική κατεύθυνση; Και η σοσιαλιστική κατεύθυνση είναι να αξιώσει να συνεισφέρουν οι μεγαλοεισοδηματίες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι Τραπεζίτες – έτσι ώστε, χωρίς ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ -, να ανακουφιστούν πραγματικά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και, το κυριότερο, ¨να δουν στον ήλιο μοίρα¨ οι νέοι άνθρωποι.
Ιδού ο ¨Γόρδιος Δεσμός¨ που καλείται να κόψει ο Γιώργος Παπανδρέου. Άλλωστε, το ¨μαχαίρι¨ το έχει, σμιλευμένο μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες αυτών που πραγματικά πιστεύουν στις αρχές, τις αξίες και τις ιδέες, οι οποίες οδηγούν σε μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία • αυτών που πάντα στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.
Υ.Γ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων που έγιναν στη Βουλή στις 16,17 και 18 Οκτωβρίου απέφυγαν, και σωστά, εξειδικεύσεις επί των προγραμματικών δηλώσεων ενόψει της Συνόδου των υπουργών της Ευρωζώνης (19-10-2009) και του Ecofin (20-10-2009). Εντούτοις ο ΣΕΒ, προφανώς για να προβοκάρει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να «συμφωνήσει με τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής» (sic). Μένει, τώρα, να δούμε αν συμφωνήσει και όταν, σε λίγες μέρες, θα δοθεί στη δημοσιότητα το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2010, οπότε ασφαλώς και θα φανεί ότι οι πραγματικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των βιομηχάνων μελών του αλλά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκαν λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 22 Οκτωβρίου, δύο υπουργοί (η Λούκα Κατσέλη από το Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και η Κατερίνα Μπατζελή από το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) οι οποίες ανακοίνωσαν ότι έχουν έτοιμα νομοσχέδια όπου – εκτός των άλλων – προβλέπονται: χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης ύψους 500 έως 1300 ευρώ που θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους και σε φτωχούς αγρότες, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από 1-1-2010 για όλα τα αγροτικά προϊόντα από 7% σε 11%, αυξημένη επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, προώθηση της ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διευκόλυνση ίδρυσης νέων κ.λ.π.