Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Χάος με τα δημοτικά σφαγεία!


Κλέαρχος Περγαντάς: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήβας υιοθέτησε την πρότασή μου ώστε να πάμε σε αλλαγή της υγειονομικής διάταξης του 83 και να μπορέσουμε κατά παρέκκλιση να αδειοδοτήσουμε και τον βιολογικό καθαρισμό και τα Σφαγεία Θήβας. Η υγειονομική αυτή διάταξη είναι που δημιουργεί τα προβλήματα , πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε κατά παρέκκλιση να αλλάξουμε το καθεστώς . Εγώ, ο Δήμαρχος και 4 βουλευτές του Νομού σε μια άμεση συνάντηση με την αρμόδια υπουργό υγείας θα δώσουμε λύση σε ένα θέμα υποδομών που αφορά την Θήβα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Νίκος Σβίγγος: «Είναι απορίας άξιο πως ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ δηλώνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την τύχη της αδειοδότησης του βιολογικού καθαρισμού λίγους μήνες πριν λήξει η θητεία μας.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε χωροθετήσει τα σφαγεία σε μια προβληματική περιοχή. Με την μελέτη του 2007 χωροθετήσαμε σε άλλη περιοχή εκτός των 5 χιλιομέτρων , όπου δεν ισχύουν οι υγειονομικές διατάξεις της ΕΥΔΑΠ. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΝΑΒ προσπαθούμε να βρούμε λύση. Δόθηκε αρχικά η εξήγηση ότι αν είχαμε την σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ, που αφορά την διάθεση των αποβλήτων , την οποία καταθέσαμε, διαπιστώθηκε εκ των υστέρων από την ΝΑΒ ότι δεν υπάρχει αδειοδότηση βιολογικού, συνεπώς δεν υπάρχει αποδέκτης των λυμάτων. Πραγματικά χρήσιμη η συνάντηση σήμερα και βγήκε ένα συμπέρασμα. Πρέπει να αναζητηθεί πολιτική λύση και να πάψει να καταδυναστεύει η υγειονομική διάταξη την περιοχή της Θήβας. Θα συναντήσουμε την νέα υπουργό και θα ζητήσουμε την κατά παρέκλιση αδειοδότηση του βιολογικού μας που λειτουργεί άψογα όπως και την έγκριση της άδειας διάθεσης των Δημ. Σφαγείων να σταματήσει επιτέλους αυτή η αμαρτία που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα τους Βοιωτούς, επιβαρύνοντας εκτός από περιβάλλον την τοπική οικονομία και την τσέπη των επαγγελματιών
Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστέι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και από τις οριζόντιες δράσεις του ΘΗΣΕΑ το 20% με προϋπολογισμό 2,5 εκατ.
Αναγκαστικά θα μεταφερθούν στον ΘΗΣΕΑ2, νέες διαδικασίες και αυτό θα είναι σε βάρος της τοπικής κοινωνίας καθώς τα παλαιά σφαγεία σφραγίστηκαν και οι έχοντες σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο θα αναγκαστούν και πάλι να ταξιδεύουν μακριά από την Θήβα.

Μιχάλης Λύγγος: Από λάθη ολιγωρίες της παρούσας δημοτικής αρχής ένα μεγάλο έργο για την πόλη οδεύει προς ματαίωση. Αποδεχθήκαμε την πρόταση του Νομάρχη για τροποποίηση κατ εξαίρεση των όρων της υπουργικής απόφασης , φοβάμαι όμως ότι και πάλι δεν θα βρούμε άκρη κι ένα μεγάλο έργο χάνεται οριστικά για την πόλη.

Θανάσης Σκούμας: Η σημερινή τροπή του έργου των Δημοτικών Σφαγείων ουσιαστικά έχει να κάνει με την έλλειψη για πολλά χρόνια της άδειας λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Λόγω της μη κατασκευής συγκεκριμένων έργων που έπρεπε να είχαν γίνει σύμφωνα με την άδεια των περιβαλλοντικών όρων. Παρά την υποβολή προς τα αρμόδια χρηματοδοτικά όργανα δεν έχουν μέχρι σήμερα χρηματοδοτηθεί. Παρόλα αυτά υπάρχει λύση να δοθεί άμεσα η δυνατότητα της κατασκευής , αφού σύμφωνα με την έγκριση από το 2006 η συγκεκριμένη χωροθέτηση είναι εκτός των 5 χιλιομέτρων. Η αποδοχή της πρότασης του Νομάρχη οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων αυτών κι εμείς είμαστε στην κατεύθυνση να λυθεί το πρόβλημα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και ομόθυμη συμφωνία όλων των πλευρών.