Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ο απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου Θηβαίων


Α. Κατ’ αρχήν, το θέμα της ολοκλήρωσης των έργων σύνδεσης της Θήβας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, για την ύδρευσή μας από το Μόρνο.Έχοντας υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου υδροδότησης της πόλης μας, από το κανάλι του Μόρνου, στο ΚΠΕ Θήβας, το οποίο είναι στην τελική φάση ολοκλήρωσης, ανακεφαλαιωτικά σημειώνουμε τα εξής:
1. Η ΔΕΥΑΘ φρόντισε με αίτηση κατ' αρχήν στο Τεχνικό Συμβούλιο Έργων του Ν. Βοιωτίας και στη συνέχεια στο ΥΠΕΧΩΔΕ να ζητήσει και να πετύχει τον χαρακτηρισμό του έργου ως «ειδικής φύσεως» και «επείγον» καθώς και να εγκριθούν ειδικοί όροι ως προς την κρισιμότητα και την αρτιότητα της κατασκευής ( Σχετική Υπουργική απόφαση υπεγράφη στις 6/6/2008 από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ).
2. Το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Θησέας με την 747/1-¬4-2008 απόφαση του ΥΠΕΣΔΔΑ με προϋπολογισμό και πίστωση έτους 2008, 1.000.000 € και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΘ. Η εν λόγω απόφαση μας κοινοποιήθηκε στις 17/4/2008.
Στη συνέχεια (2009) επειδή το συμβατικό κόστος του έργου έφθανε το 1.348.300 €, σε συνεργασία με το Δήμο Θηβαίων, έγινε τροποποίηση του προγράμματος Θησέας και μεταφορά πιστώσεων ύψους 350.000 € από άλλα έργα της ΔΕΥΑΘ στο έργο υδροδότησης, για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του. Η σχετική απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Θησέα Στερεάς Ελλάδας είναι η 95/28-05-2009.
3. Συντάχθηκε Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και κατατέθηκε αίτηση για έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) με Α.Π.4184/20-5-2008 στην Περιφέρεια Αττικής (Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας), διότι η περιοχή εκτέλεσης του έργου (ΚΠΕ Θήβας) βρίσκεται εντός της περιφέρειας Αττικής.
Η κατάθεση της αίτησης έγινε μετά την έγκριση της αρμόδιας Πολεοδομίας Αρ.Απ.4771/673/08/5-5¬2008 για τη χρήση γης, η οποία μας κοινοποιήθηκε στις 8/5/2008.
4. Για τη συμπλήρωση του φακέλου, έτσι ώστε να εκδοθεί η άδεια Περιβαλλοντικών Όρων, έπρεπε να εκδοθούν σχετικά έγγραφα από:
α. Αρχαιολογική υπηρεσία όπου εμπλέκονται οι Εφορείες Α' Προϊστορικών (Πλάκα), Η' Προϊστορικών (Θήβα) και Α' Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθότι η τοποθεσία του έργου βρίσκεται στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του πεδίου της «Μάχης των Πλαταιών».
Μας κοινοποιήθηκε στις 23/6/2008.
β. Δασαρχείο Αιγάλεω (πράξη αποχαρακτηρισμού)
Μας δόθηκε στις 18/6/2008 και δημοσιεύτηκε με δική μας πρωτοβουλία στις 21-22/6/2008, προκειμένου να τελεσιδικήσει.
γ. Σύμφωνη γνώμη ΕΥΔΑΠ για την εκτέλεση του έργου και την διάθεση του απαραίτητου οικοπέδου
5. Με την απόφαση 140/91η Συνεδρίαση της 10-4-2008 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ Παγίων μας παραχωρήθηκε η χρήση γης και μας παρέπεμψε στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για το τεχνικό μέρος του έργου. Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ. έθεσε, από την πρώτη στιγμή, ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της υδροδότησης από δικά μας διυλιστήρια, την τακτοποίηση - ρύθμιση παλαιών οφειλών της ΔΕΥΑΘ από υδροδότηση του δικτύου μας, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Σε συνάντησή μας με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., παρουσία και του πρώην Δημάρχου κ. Σκούμα αναγνωρίσαμε τις οφειλές και συμφωνήθηκε να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση άτοκης εξόφλησης του παλαιού χρέους και βοήθεια της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. για την υλοποίηση του νέου έργου υδροδότησης της πόλης μας από το κανάλι του Μόρνου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΘ και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θηβαίων ενέκριναν αυτή τη ρύθμιση η οποία υπεγράφη από τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Πρόεδρο Δ.Σ. ΔΕΥΑΘ και τον κ. Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ την 1811 Νοεμβρίου 2008 και τέθηκε σε εφαρμογή.
6. Η προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκρίθηκε από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής με την απόφασή του 4184/Φ.Π.9/08/07-07¬-2008. Στη συνέχεια η οριστική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εγκρίθηκε από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, με την έκδοση της οριστικής απόφασης ΑΕΠΟ 1269/1-10-2008. Μετά από όλα αυτά η ΔΕΥΑΘ προχώρησε στη δημοπράτηση του έργου.
7. Μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων το έργο δημοπρατήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2008. Το αποτέλεσμα του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού εγκρίθηκε από το Δ.Σ. ΔΕΥΑΘ με την απόφαση 99/13.11.2008 και αυτή εγκρίθηκε από την Περ. Στερ. Ελλάδας με την απόφαση 11955/28.11.2008. Στη συνέχεια όλος ο φάκελος του διαγωνισμού στάλθηκε για Προσυμβατικό Έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο με το έγγραφο 1648/21.11.08 και εγκρίθηκε με το 57939/19.12.08 Πρακτικό Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Εργολαβικό Συμφωνητικό μετά την εκπνοή της τεθείσας προθεσμίας ενστάσεων, υπεγράφη στις 8/1/2009 και αυθημερόν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος.
8. Σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, αυτό πρόκειται να παραδοθεί στη ΔΕΥΑΘ την 8-7-2009, ενώ θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία σύνδεσης του ταχυδιυλιστηρίου με τη διώρυγα του Υδραγωγείου Μόρνου της ΕΥΔΑΠ, την οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ίδια η ΕΥΔΑΠ.
Το νέο διυλιστήριο της Θήβας αποτελεί έργο πνοής. Είναι πρότυπο, και θα αποτελέσει υπόδειγμα για παρόμοια έργα σε πολλούς Δήμους στο μέλλον. Το πρόβλημα της ύδρευσης της Θήβας λύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οριστικά και αμετάκλητα, ακριβώς επειδή η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε το πρόβλημα σφαιρικά, νηφάλια και αποτελεσματικά.
Β. Το ζήτημα των νέων Σφαγείων του Δήμου Θηβαίων.
Για το θέμα αυτό έχουν λεχθεί πολλά. Το ιστορικό είναι το εξής: Τα υφιστάμενα σήμερα δημοτικά Σφαγεία, όπως και άλλα σφαγεία του Νομού Βοιωτίας, λειτουργούσαν επί σειρά ετών χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ως προς την ύπαρξη και τήρηση περιβαλλοντολογικών όρων. Παράλληλα, λόγω της παλαιότητάς τους, παρουσιάζονταν κατ’ επανάληψη διαρροές από το δίκτυο μεταφοράς των λυμάτων στους βόθρους των Σφαγείων. Υπήρξαν για το λόγο αυτό επανειλημμένες παρεμβάσεις και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, και της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Περί τα μέσα Οκτωβρίου 2008, μετά από καταγγελία συμπολίτη μας, το Υγειονομικό Τμήμα της Νομαρχίας πρότεινε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των Σφαγείων. Η άποψη του Δήμου, εκφρασμένη εγγράφως, ήταν ότι τα λύματα που εντόπιζαν τα ελεγκτικά όργανα σε παρακείμενο ρέμα, δεν προέρχονταν από τα Σφαγεία, αλλά από όμορο Δήμο, του οποίου ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργούσε, και τα λύματα κατέληγαν στο ρέμα.
Η άποψή μας αυτή δεν έγινε δεκτή, και ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας των Σφαγείων. Όμως, αφού διαπιστώσαμε ότι 5 μήνες μετά τη διακοπή της λειτουργίας των Σφαγείων, η κατάσταση στο ρέμα παραμένει η ίδια, υποβάλαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θήβας, καθώς είναι πλέον προφανές ότι η ρύπανση στην περιοχή δεν προερχόταν από τα ήδη κλειστά Σφαγεία του Δήμου.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει από έλεγχο που διενήργησαν Επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ στα Σφαγεία το Φεβρουάριο του 2009, οπότε και επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα λειτουργίας των Σφαγείων ήταν η έλλειψη αδειοδοτήσεων, για τις οποίες κανείς ποτέ δεν ενημέρωσε το Δήμο, και όχι η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Εν πάση περιπτώσει, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος συνέχισε τις εργασίες προκήρυξης της κατασκευής των νέων σύγχρονων Δημοτικών Σφαγείων.
Και εδώ όμως υπήρξε εμπλοκή. Ενώ αρχικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες, στη συνέχεια, προ δύο περίπου μηνών, προέκυψε δήθεν θέμα διαφωνίας της ΕΥΔΑΠ ως προς το σύστημα ανακύκλωσης των καταλοίπων των σφαγίων, και η Ν.Α. Βοιωτίας ανακάλεσε τις αδειοδοτήσεις της, προκαλώντας προβλήματα και απορίες.
Βεβαίως, με μια επίσκεψη στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, διαπιστώθηκε ότι τέτοια διαφωνία δεν υπήρχε, και περί τα μέσα Ιουνίου 2009 εκδόθηκε σχετικό έγγραφο, το οποίο αποδείκνυε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είχε καμία διαφωνία στην εκτέλεση του έργου.
Κατόπιν αυτών, προ ολίγων ημερών υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής των νέων Δημοτικών Σφαγείων, τα οποία θα είναι έτοιμα προς εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής μας εντός ενός έτους. Σημειώνω απλά, προς γνώση όλων, την απορία μου για το γεγονός ότι η παύση λειτουργίας δημοτικών Σφαγείων λόγω έλλειψης αδειοδοτήσεων περιβαλλοντικών όρων, αφορά τα Σφαγεία της Θήβας και μόνο, και όχι άλλων Δήμων.
Και σε αυτή την περίπτωση, τονίζω ότι το πρόβλημα της λειτουργίας νέων υπερσύγχρονων σφαγείων στη Θήβα λύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οριστικά και αμετάκλητα, ακριβώς επειδή η Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε το πρόβλημα σφαιρικά, νηφάλια και αποτελεσματικά.
Γ. Οι εργασίες ολοκλήρωσης του ΧΥΤΑ Θήβας.
Οι εργασίες στο ΧΥΤΑ Θήβας προχώρησαν ταχύτατα το προηγούμενο έτος, και μάλιστα με ένα από τους ταχύτερους ρυθμούς πανελλαδικά, με αποτέλεσμα ήδη εδώ και μερικές ημέρες να λειτουργεί πλήρως αδειοδοτημένο το πρώτο κύτταρο του ΧΥΤΑ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του δεύτερου, και ολοκληρώνεται η προμήθεια της ΔΕΠΟΔΑΘ με τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του ΦοΔΣΑ της πρώην Επαρχίας Θήβας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιλέχθηκε ο ΧΥΤΑ Θήβας ως επισκέψιμος από την αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή το έργο εξελισσόταν ταχύτατα και άρτια.
Εδώ, τα κύρια προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν δύο:
α) η εξοργιστική συμπεριφορά της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία συστηματικά αρνούνταν να κατανοήσει το πλαίσιο που καθόριζαν οι συμβάσεις και η εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την κατασκευή και την προμήθεια του εξοπλισμού του ΧΥΤΑ, καθώς και να διακρίνει τις σχέσεις του φορέα υλοποίησης του έργου, που ήταν ο Δήμος Θηβαίων, και του φορέα διαχείρισης του έργου, που είναι η ΔΕΠΟΔΑΘ, στην οποία και θα παραδοθεί το έργο μόλις ολοκληρωθεί.
Αυτή η συμπεριφορά της Επιτρόπου, που κινδύνευσε κυριολεκτικά να τινάξει στον αέρα το έργο, δεν κάμφθηκε όταν έλαβε έγγραφο από το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, στον οποίο υποχρεωθήκαμε να καταφύγουμε, διαπιστώνοντας το γνωστό σε όλους, ότι δηλαδή τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία των ΟΤΑ αποτελεί ο ασφυκτικός γραφειοκρατικός έλεγχος των ΟΤΑ από κρατικές υπηρεσίες οι οποίες πολλές φορές αποδεικνύονται ανίκανες να κατανοήσουν την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, το πλαίσιο δράσης και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των δράσεων των ΟΤΑ.
Αυτή η γνωστή σε όλους δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ΟΤΑ, που συχνά, μέσα σε σφικτά χρονικά πλαίσια, βάσει των συμβατικών δεσμεύσεών τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καλούνται να υλοποιήσουν δράσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν νοοτροπίες και ρυθμούς του 20ου, αν όχι του 19ου αιώνα, εκ μέρους των ελεγκτικών οργάνων του Κράτους.
Ηδη, με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος στην ουσία ΔΙΑΤΑΖΕΙ τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να θεωρήσει επιτέλους, ύστερα από απαράδεκτη καθυστέρηση πολλών μηνών, εννέα εντάλματα που αφορούν τη χρηματοδότηση του έργου, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, διασφαλίζεται και η νομιμότητα, και η επιτάχυνση των εργασιών για την ολοκλήρωση και του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου του έργου του έργου.
β) Το δεύτερο πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με το θέμα της καθαριότητας της πόλης, αφορά την ανακύκλωση. Η σύμβαση που συνήψαμε μέσω της ΕΕΑΑ με τον υπεργολάβο που ανέλαβε την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων από την περιφέρεια του ΦοΣΔΑ μας, δηλαδή την πρώην επαρχία Θήβας, περιείχε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ο συγκεκριμένος υπεργολάβος παραβίασε σχεδόν το σύνολο των όρων αυτών.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, επέμεινε όχι μόνο να καθυστερεί αδικαιολόγητα την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων και τη μεταφορά τους σε χώρους διαλογής, αλλά και να προκαλεί, απαιτώντας αμοιβή για την αποκομιδή εξωπραγματικών ποσοτήτων ανακυκλώσιμων, τις οποίες ποτέ δεν υλοποίησε. Κατόπιν αυτού, ήδη η ΔΕΠΟΔΑΘ βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΕΕΑΑ, προκειμένου να υπογράψει νέα σύμβαση με υπεργολάβο που θα αναλάβει το έργο της αποκομιδής των ανακυκλώσιμων.
Η καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος, έγκειται στο ότι είναι ελάχιστοι οι ασχολούμενοι με την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, που απαιτεί την ύπαρξη συγκεκριμένου και οργανωμένου χώρου διαλογής των ανακυκλώσιμων.
Εδώ προκύπτει ένα μείζον ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη μετά ΧΥΤΑ εποχή.
Γνωρίζουμε όλοι, ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λύνεται με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ. Τα αστικά απόβλητα που αποτίθενται σε ΧΥΤΑ επιβαρύνουν το περιβάλλον για τα επόμενα 50 χρόνια, σε μικρότερο φυσικά βαθμό από τις χωματερές, αλλά εξακολουθούν να είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ξεπερασμένοι, άσχετα αν εμείς τους ανακαλύψαμε πρόσφατα, ενώ σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία τα αστικά απόβλητα που αποτίθενται σε ΧΥΤΑ πρέπει μέχρι την 16-7-2010 να έχουν μειωθεί στο 75% της ποσότητας του 1995, μέχρι τις 16-7-2013 στο 50% και μέχρι την 16-7-2020 στο 35%.
Μια οργανωμένη κοινωνία, απαιτείται να προβλέψει και να σχεδιάσει έγκαιρα τα επόμενα βήματά της στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση, ότι μια δημοτική αρχή δεν είναι υπεύθυνη μόνο για το σήμερα, μόνο για τη διαχείριση των τρεχόντων ζητημάτων.
Εχουμε την υποχρέωση να προβλέψουμε, να σχεδιάσουμε, και να προγραμματίσουμε έγκαιρα το αύριο. Στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, όπως η δική μας, απαιτείται υπευθυνότητα, συναίνεση, υποβολή προβληματισμών και προτάσεων.
Με τα «όχι» δεν λύνονται προβλήματα. Απλώς τα μεταθέτουμε για την επόμενη μέρα. Επομένως, στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής μας, θα κληθούμε σύντομα, όλοι, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Η άποψή, μου εν ολίγοις, είναι η εξής: η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, η ανακύκλωση και η επεξεργασία τους με σύγχρονες μεθόδους είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο θα διαχειριστούμε τα επόμενα κρίσιμα χρόνια το θέμα «σκουπίδια».
Βασική προϋπόθεση για την παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων, είναι η επαναχρησιμοποίηση υλικών όπως συσκευασιών, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και η ανακύκλωση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατηγικός στόχος είναι να ανακυκλώνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων. Μέσα από αυτήν την πολιτική, το περιβάλλον δεν επιβαρύνεται, ενώ ταυτόχρονα το τελικό κόστος που καλείται να πληρώσει ο πολίτης μηδενίζεται για την ποσότητα των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται.
Με τον τρόπο αυτό, με την ανακύκλωση, καταλήγει στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων.
Σε ένα επόμενο στάδιο, είναι δυνατή η εφαρμογή της μεθόδου της κομποστοποίησης των οργανικών καταλοίπων. Τα υπολείμματα φαγητού για παράδειγμα, μετατρέπονται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος κομποστοποίησης σε λίπασμα που συσκευάζεται σε τσουβάλια.
Είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση, με τεράστιο όμως κόστος, σε σχέση με τον πληθυσμό της περιοχής μας. Την εξετάζουμε.
Και πάλι όμως, υπάρχει υπόλοιπο καταλοίπων, που δεν υφίστανται ούτε ανακύκλωση, ούτε κομποστοποίηση. Το ερώτημα εξακολουθεί να τίθεται: Τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα αυτά;;
Οι υφιστάμενες λύσεις είναι μόνο δύο: ή ταφή, ή θερμική επεξεργασία. Σε μια από τις δύο θα οδηγηθούμε, σήμερα ή αύριο. Και η απάντησή μας θα πρέπει να είναι σαφής, συγκεκριμένη και αιτιολογημένη.
Οι προσπάθειες να θολώσουμε τα νερά, να αποφύγουμε να τοποθετηθούμε πάνω στο πρόβλημα, να αποκομίσουμε μικροπολιτικά οφέλη κατηγορώντας δήθεν για «αντιπεριβαλλοντική συνείδηση» κλπ κλπ, οι προσπάθειες να καπηλευτούμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν είναι επαρκείς. Οι πολίτες θα μας ζητήσουν πρόταση. Οι πολίτες κρίνουν πάντα με βάση τη θέση, και όχι την άρνηση.
Η προσωπική μου θέση είναι υπέρ της καύσης των καταλοίπων.
Ξεκαθαρίζω κάτι, που προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό: Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για καύση του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων. Μιλάμε για την θερμική επεξεργασία του καταλοίπου, μετά την ανακύκλωση, και, αν τελικά υιοθετήσουμε την κομποστοποίηση, μετά και από αυτήν.
Επομένως, η διατύπωση περί «καύσης απορριμμάτων», που οδηγεί στην υπόνοια της καύσης του συνόλου των απορριμμάτων, προέρχεται είτε από άγνοια, είτε από σκόπιμη παραπληροφόρηση. Και οι δύο εκδοχές είναι το ίδιο δημαγωγικές και επικίνδυνες, απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ακούστηκαν κάποιες γελοιότητες, περί δήθεν «μυστικής συμφωνίας» με ιδιώτες για την κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή μας. Τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα, όση σπέκουλα και αν δεχτούν: δεν υπάρχει ούτε αίτημα, ούτε άδεια κατασκευής μονάδας καύσης απορριμμάτων στην περιοχή μας.
Υπάρχει αίτημα κατασκευής μονάδας βιομάζας, από επεξεργασία γεωργικών καταλοίπων. Η μονάδα αυτή, αν και όταν κατασκευαστεί, δεν θα έχει καμία σχέση με τα απορρίμματα του ΦοΣΔΑ της περιοχής μας. Κατά συνέπεια, δεν θα έχει καμία σχέση με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ή με τη λειτουργία της ΔΕΠΟΔΑΘ.
Και τονίζω και πάλι, όπως τόνισα και πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο: δεν επιτρέπεται η μεταφορά απορριμμάτων από άλλη περιοχή στην περιοχή του δικού μας ΦοΣΔΑ. Επομένως, δεν είναι δυνατή η χρήση RDF που δεν παράγεται στην περιοχή μας. Απλά και ξεκάθαρα.
Επομένως, μετά την προσπάθεια σπίλωσής μου και εμπλοκής μου σε «μυστικές συμφωνίες», το ερώτημα παραμένει, και περιμένει απάντηση από όλους μας: Τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα την μετά ΧΥΤΑ εποχή;
Με αυτό το ερώτημα, που θα επανέλθει σύντομα και με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, κλείνω το κεφάλαιο του περιβάλλοντος.
Στον τομέα του Γ’ ΚΠΣ, ανταποκριθήκαμε απόλυτα στην ιδιαίτερα επιτακτική από πλευράς χρόνου ολοκλήρωση των έργων που είχαν ενταχθεί στο 3ο ΚΠΣ, με χρονικό ορίζοντα λήξης την 31-12-2008.
Ένα μεγάλο μέρος των έργων αυτών, αν και είχαν ενταχθεί, παρουσίαζαν μεγάλες καθυστερήσεις στη συμβασιοποίηση και την υλοποίησή τους. Παρά τις επί μέρους διαφωνίες μας, προχωρήσαμε στην υλοποίηση των προσχεδιασμένων έργων, παρεμβαίνοντας μόνο στις περιπτώσεις που η καθυστέρηση στην πορεία ενός έργου είχε ως αποτέλεσμα την απένταξή του. Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, κατορθώσαμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες κονδυλίων.
Ετσι, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, μετά από συνεννόηση με τους κατοίκους της περιοχής, ώστε η πλατεία να διευκολύνει την καθημερινότητα της περιοχής.
Ολοκληρώσαμε τη δημιουργία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου για τους τσιγγάνους, που λειτουργεί πλήρως από το Φεβρουάριο του 2008.
Προχωρούν οι εργασίας κατασκευής του ΚΗΦΗ και του Παιδικού Σταθμού.
Ολοκληρώθηκε η οδοποιία στον προσφυγικό Συνοικισμό, η οποία επεκτάθηκε σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, μετά την απένταξη έργων (αγορά μύλου Βυλλιώτη, κατασκευή κόμβου Θηβών – Μουρικίου) και την ύπαρξη αδιάθετων κονδυλίων.
Ολοκληρώνεται σύντομα η κατασκευή του ευρυζωνικού δικτύου, όπως και το έργο «Κοινωνία της Πληροφορίας», ιδιαίτερα σημαντικό για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ποιότητας λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες.
Κρίσιμο ζήτημα για το Δήμο μας αποτελεί η ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Τηρήσαμε απόλυτα την επιλογή μας για τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και των κοινωνικών φορέων στην κατάρτιση του ΓΠΣ. Η πρόταση στην οποία κατέληξε με μεγάλη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο, διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία από την πρόταση της μελετητικής ομάδας, εκφράζοντας τις απόψεις, τις ανάγκες και τις προτάσεις των κατοίκων και των φορέων της πόλης μας. Αναμένουμε την έγκριση της τελικής μορφής του Σχεδίου από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
Σε σχέση με την πορεία των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Η παρέμβασή μας στο ζήτημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων, με βάση τον Δημοτικό Κώδικα, ολοκληρώθηκε.
Κινηθήκαμε με δύο βασικά κριτήρια.
Πρώτον, τη δημιουργία μια πραγματικά, ουσιαστικά, υγιούς κοινωφελούς επιχείρησης, με ελαχιστοποίηση του κινδύνου να αντιμετωπίσει και στο μέλλον τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δημοτικές επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.
Δεύτερον, τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις.
Πετύχαμε και στους δύο στόχους. Η λύση της ΔΕΠΠ και της ΔΕΚΚΑ-Ε και η μετατροπή της ΔΕΠΟΑΘ σε κοινωφελή επιχείρηση, με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΘΗΒΑΣ (ΔΗΚΕΘ)» έγιναν με βάση ρεαλιστικές οικονομοτεχνικές μελέτες. Το σύνολο των εργαζομένων απορροφήθηκε είτε από το Δήμο, είτε από την νέα επιχείρηση, ενώ κατατάχθηκαν σε θέσεις εργασίας και οι 11 εργαζόμενοι που είχαν δικαιωθεί από το ΑΣΕΠ το 2004 και έκτοτε δεν είχαν κληθεί στις εργασίες τους.
Τα προβλήματα χρηματοδότησης της ΔΗΚΕΘ, που ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων συγκυριακών δυσχερειών φέτος τον Απρίλιο, ξεπεράστηκαν. Η επιχείρηση χρηματοδοτείται ομαλά, και τηρουμένου του διετούς προγραμματισμού της, οδεύει προς την πλήρη εξυγίανσή της. Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι διαδικασίες εκκαθάρισης των άλλων δύο δημοτικών επιχειρήσεων, με ανάληψη των οφειλών τους από το Δήμο.
Η εποχή των προβληματικών και χρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων της Θήβας, έλαβε τέλος οριστικά και αμετάκλητα.
Κρίσιμο ζήτημα για τη δημοτική αρχή, όπως διακηρύξαμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, αποτελεί η δημιουργία αθλητικών υποδομών στον Καποδιστριακό Δήμο. Ηδη είναι έτοιμο το γήπεδο στον Ελεώνα και στο Νεοχωράκι, και έχει ανατεθεί σε εργολάβο η κατασκευή των γηπέδων Μουρικίου και Υπάτου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η μελέτη για το γήπεδο Αμπελοχωρίου.
Στο τέλος του 2009, ο Δήμος Θηβαίων θα έχει έτοιμα τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές διεξαγωγής επίσημων αγώνων.
Ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός βρίσκει το βηματισμό του. Διοργανώθηκαν φέτος τα «ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΕΙΑ» για δεύτερη χρονιά.
Στον τομέα της πρόληψης και της κοινωνικής πρόνοιας, συνεχίζει στο πλαίσιο της ΔΗΚΕΘ τη λειτουργία του το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής. Υλοποιήθηκαν πολλά και ουσιαστικά προγράμματα προληπτικής ιατρικής το προηγούμενο διάστημα, και υλοποιήθηκε πρόγραμμα που αφορούσε τους οικονομικούς μετανάστες της πόλης μας, κυρίως στην περιοχή του Προσφυγικού Συνοικισμού. Για το νέο έτος, έχουν προγραμματισθεί δράσεις για την προληπτική ιατρική σε κάθε ηλικία.
Για το τεράστιο πρόβλημα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης του Προσφυγικού Συνοικισμού, ολοκληρώθηκαν οι τυπικές διαδικασίες για την αγορά έντεκα παλαιών κατοικιών. Ηδη, οι δικαιούχοι καλούνται για την υπογραφή των συμβολαίων.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΘ ΤΟ 2008
Η ΔΕΥΑΘ το 2008 απασχολήθηκε κυρίως με δυο άμεσα καίρια ζητήματα.
Αυτά είναι:
1. Το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης με κύριο χαρακτηριστικό, το θέμα του χρωμίου στο πόσιμο νερό και
2. Το ζήτημα της εξασφάλισης της οικονομικής επιβίωσης της ΔΕΥΑΘ και της εξυγίανσής της.
Στα πλαίσια αυτά, στον Τεχνικό και στο Διοικητικό - Οικονομικό Τομέα, οι κινήσεις που έγιναν είναι οι εξής:
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΆ - ΝΕΡΟ
Με τη διαπίστωση της ύπαρξης διαφόρων μορφών χρωμίου στο πόσιμο νερό η ΔΕΥΑΘ κινητοποιήθηκε άμεσα.
Άρχισε πυκνό πρόγραμμα μηνιαίων δειγματοληψιών σε όλα τα σημεία υδροληψίας και όλες τις δεξαμενές, ξεχωριστά από το τακτικό μηνιαίο πρόγραμμα ελέγχου του νερού.
Ανέθεσε στο Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του νερού των υδραγωγείων μας, βάσει του διατιθεμένου αρχείου αναλύσεων
Διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου 2008, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, νέα Ημερίδα με θέμα το νερό, συμμετοχή επιστημόνων οι οποίοι έθεσαν συγκεκριμένα τα ζητήματα της ρύπανσης και του εξασθενούς χρωμίου στο περιβάλλον και στο νερό και παρουσίαση σχετικών μαθητικών εργασιών.
Απευθύνθηκε επανειλημμένα στις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες, έθεσε το πρόβλημα και ζήτησε οδηγίες. Η ανταπόκριση που υπήρξε δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε ενθουσιώδης.
Δόθηκαν στοιχεία από το αρχείο μετρήσεων της ΔΕΥΑΘ, εντός και εκτός δικτύων, στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προκειμένου να οδηγηθούν στον έλεγχο βιομηχανιών της περιοχής μας.
Τον Μάρτιο 2008 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Θηβών κατά των πιθανών ενόχων για τη ρύπανση των υπογείων νερών της περιοχής μας. Όπως έχουμε την πληροφορία, έχουν διατυπωθεί κατηγορίες και η υπόθεση, οδηγείται στο ακροατήριο.
Όσον αφορά τέλος το ζήτημα της Ύδρευσης, δρομολογήθηκε και πλησιάζει την ολοκλήρωσή του το έργο Υδροδότησης από το Υδραγωγείο Μόρνου, όπως αναλυτικά προανέφερα.
ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΘ ΤΟ 2008
1. Άλλα έργα τα οποία κατασκευάστηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2008 είναι
Αποπεράτωση Αγωγού πόλεως Θηβών, προϋπολογισμού 155.000 €, έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ - Κεντρικός Αγωγός Ύδρευσης από Δεξαμενή Στρατοπέδου Δήμου Θηβαίων. Το έργο με προϋπολογισμό μελέτης I75.697,58 € δημοπρατήθηκε το 2008, έχει αποπερατωθεί και λειτουργεί. Με το έργο αντικαταστάθηκε ο παλιός αγωγός ο οποίος ήταν προβληματικός, με συχνές και μεγάλες ζημιές.
2. Υπό εκτέλεση και στο στάδιο της αποπεράτωσης είναι:
Δίκτυα Ύδρευσης Ομβρίων και Ακαθάρτων Υδάτων Δήμου Θηβαίων. Το έργο αποτελείται από διάσπαρτους αγωγούς σε όλη την πόλη. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και ανατεθεί και είναι στη φάση της αποπεράτωσης. Έχει προϋπολογισμό μελέτης 175.697,58 €, πρόγραμμα Θησέας.
Κατασκευή Δικτύων Ύδρευσης Ακαθάρτων και Ομβρίων Υδάτων Συνοικίας Πινδάρου. Το έργο είναι ενταγμένο με 250.000 € στο πρόγραμμα Θησέας και είναι υπό εκτέλεση.
3. Έχουν προενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας τα εξής έργα ή μελέτες:
Μελέτη Δεξαμενής Ύδρευσης Δήμου Θηβαίων, με προϋπολογισμό 50.000€. Μελέτη Κεντρικού Συλλεκτήρα Ομβρίων Υδάτων συνοικιών Πυρίου και Πινδάρου, Δήμου Θηβαίων, προϋπολογισμού 50.000€.
Και οι δυο μελέτες είναι στο στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης.
Υδροδότηση Τοπικού Διαμερίσματος Υπάτου. Αφορά διάνοιξη νέας γεώτρησης, έχει προϋπολογισμό 82.000€ και είναι στο στάδιο μελέτης¬αδειοδοτήσεων.
Υδροδότηση Τοπικού Διαμερίσματος Μουρικίου με προϋπολογισμό 70.000€. Αφορά υδροδότηση του Μουρικίου από Υλίκη με τοποθέτηση διυλιστηρίου και είναι στο στάδιο των επαφών με ΕΥΔΑΠ για έγκριση της υδροδότησης.
Υδροδότηση Τοπικού Διαμερίσματος Ελεώνα με προϋπολογισμό 295.000€. Είναι στο στάδιο μελέτης- αδειοδοτήσεων.
Αντιπλημμυρικά έργα Νεοχωρακίου με προϋπολογισμό 67.433,76 €. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και το έργο είναι στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Δίκτυα Ύδρευσης, Ομβρίων και Ακαθάρτων περιοχής Συνοικισμού προϋπολογισμού 260.000€. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η μελέτη.
4. Η ΔΕΥΑΘ έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη με ως τώρα επιτυχία, εκστρατεία για την εξυγίανση της πόλης και την εξάλειψη των ανοικτών και παράνομων αποχετεύσεων. Στα πλαίσια αυτά έγινε έλεγχος σε δρόμους και περιοχές με πρόβλημα ακάθαρτων νερών στα ρείθρα, για παράνομες συνδέσεις με αγωγούς ομβρίων καθώς και σε περιπτώσεις άρνησης σύνδεσης με το Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων.
Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει αυξηθεί ο ρυθμός των συνδέσεων από 193 το 2007 σε 366 το 2008 και ακόμα περισσότερες το 2009 (έως το τέλος Μαιου αύξηση 20%). Επίσης έχουν γίνει τοπικές επεμβάσεις σε πολλά σημεία, έχουν τοποθετηθεί 8 υδροστόμια ομβρίων και έχουν τοποθετηθεί από συνεργεία της ΔΕΥΑΘ σε μικροεπεκτάσεις περίπου 400 μέτρα αγωγοί αποχέτευσης διαφόρων διαμέτρων.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Έγινε προσπάθεια για αντιμετώπιση των οικονομικών και διοικητικών ζητημάτων της ΔΕΥΑΘ, τα οποία απειλούσαν την επιβίωσή της.
Εντός του 2007 έγινε αναθεώρηση του Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού της ΔΕΥΑΘ και αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών. Επίσης υπεγράφη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το Σωματείο Εργαζομένων και αντιμετωπίστηκαν ανοικτά εργασιακά ζητήματα.
Με την αναθεώρηση του Οργανισμού και Εσωτερικού Κανονισμού της ΔΕΥΑΘ, εγινε πιο ορθολογική η κατανομή του προσωπικού στα τμήματα της επιχείρησης και στον τομέα των αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους. Επίσης έγινε κατά το δυνατόν περικοπή των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης.
Αποτέλεσμα των αναφερομένων παραπάνω, είναι η μείωση της οικονομικής ζημίας των χρήσεων 2007 και 2008 σε σύγκριση με τη χρήση 2006 κατά 48.476,00€ και 330.469,00€ αντίστοιχα.
Εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές: προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργολάβους, κ.λ.π., ύψους 1.700.000 €. Η εξόφληση έγινε με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, δεκαετούς περιόδου εξόφλησης.
Έγινε τακτοποίηση - ρύθμιση των οφειλών της ΔΕΥΑΘ προς την ΕΥΔΑΠ άτοκα και σε μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δόσεων. Οι σχετικές αποφάσεις εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΘ και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έγινε εκσυγχρονισμός και αντικατάσταση του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΥΑΘ, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθoύμε στις σύγχρονες ανάγκες, τόσο για το σύστημα καταμέτρησης της κατανάλωσης όσο και για το σύστημα έκδοσης λογαριασμών Ύδρευσης.
Εχει ξεκινήσει και κοντεύει να αποπερατωθεί η διαρρύθμιση του κτιρίου διοίκησης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού) για τη μεταφορά των γραφείων της ΔΕΥΑΘ.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟ 2008
Το Πνευματικό Κέντρο στο έτος 2008 παρουσίασε καθ' όλη την διάρκεια του έτους εκδηλώσεις που είχαν να κάνουν εκτός από το θέατρο και την μουσική με θέματα όπως το περιβάλλον την Αρχαιολογία και τα εικαστικά.
Συγκεκριμένα συνδιοργάνωσε :
1. Με την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Νομού Βοιωτίας εκδήλωση 19/3/2008 με θέμα « ΓΥΝΑΙΚΑ - ΠΑΙΔΙ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» με τον καθηγητή Στυλ Σαλαπατάρα.
2 . Με τον Μορφωτικό Σύλλογο Ελαιώνα εκδήλωση 5-6-2008 με θέμα «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ» στην περιοχή του Αρχαίου Ελαιώνα με τον καθηγητή Dr. BRENDAN BURKE και τον Dr .ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟ ΒΑΣΙΛΗ.
3 . Με την Ασημίνα Πικάση έκθεση κεραμικής 19/12/2008 ,
Επίσης οργάνωσε:
1 . Την 15η Χορωδιακή Συνάντηση 6-7-2008 με μουσικά σύνολα από πόλεις της Ελλάδας.
2 . Τον ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ
3 . Τα ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ με θεατρικές παραστάσεις - συναυλίες - δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Θήβας και του εξωτερικού.
4 . Συμμετείχε στην χριστουγεννιάτικη εκδήλωση των Σχολείων Νηπιαγωγείου και Γενικού Σχολείου των παιδιών με ειδικές ανάγκες προσφέροντας τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια τους
5. Συνέχισε να διαθέτει το βιβλίο που έχει εκδώσει «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» και
6. Συνεργάστηκε σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν ΔΕΠΟΑΘ και ΔΑΟΘ.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΗ ΤΟ 2008
Στο Κ.ΑΠ.Η. απασχολούνται δύο κοινωνικοί λειτουργοί.
Δύο γιατροί παθολόγοι και ένας καρδιολόγος οι οποίοι ελέγχουν την κατάσταση υγείας των μελών μέσα και έξω από το κέντρο και έχουν δικαίωμα εγγραφής συνταγών του Ο. Γ. Α και του Ι.Κ.Α.. και λοιπών ταμείων.
Μία οικογενειακή Βοηθός, η οποία φροντίζει τους μοναχικούς και ανήμπορους ηλικιωμένους του κέντρου και προσφέρει τις υπηρεσίες της στο κυλικείο του Κ.ΑΠ.Η.
Ένας οδηγός λεωφορείου ο οποίος μεταφέρει τα μέλη του Κ.ΑΠ.Η. από και προς το Κ.ΑΠ.Η. αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες
Μία καθαρίστρια για τον χώρο στέγασης του Κ.ΑΠ.Η. και τέλος
Μία διοικητική υπάλληλος - γραμματειακή στήριξη του Ν.Π. από τον Δήμο Θηβαίων
Στο Κ.ΑΠ.Η. λειτουργούν επιτροπές και ομάδες αυτενέργειας από τα ίδια τα μέλη, οι οποίες απαρτίζονται από ηλικιωμένους όπως:
α. Επιτροπή ψυχαγωγίας, της οποίας οι αρμοδιότητες της είναι ότι αφορά την ψυχαγωγία των μελών (εκδρομές, συνεστιάσεις, περίπατοι κ.λ.π.).
β. Επιτροπή αλληλοβοήθειας, της οποίας οι αρμοδιότήτες είναι η βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες κυρίως ηλικιωμένων, επισκέψεις σε ιδρύματα και κυρίως είναι πηγή πληροφόρησης για την Κοινωνική Λειτουργό όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες που αναφέρθηκαν.
γ. Ομάδα χορωδίας.
δ. Ομάδα γυμναστικής.
Το Κ.ΑΠ.Η. σε συνεργασία με το γραφείο Κοινωνικής εργασίας σε συνεργασία με όλο το προσωπικό του κέντρου εκτός των άλλων, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες πρόνοιας στους ηλικιωμένους της πόλης μας και τις οικογένειες τους. Καθημερινά εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι και οι οικογένειες τους, αν χρειασθεί και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Επίσης έχουν βοηθηθεί κατά καιρούς άποροι και αυτό συνεχίζεται ανάλογα με τις δυνατότητα του Κ.ΑΠ.Η.
Συγκεκριμένα για το έτος 2008 πραγματοποιήθηκαν σειρά εκδηλώσεων, εκδρομών σε Βέροια- Νάουσα- Εδεσσα, Κορινθία, Πρέβεζα, Ρουμανία – Βουλγαρία, Πάρο, Τήνο, επισκέψεις σε γηροκομεία, στο Ειδικό Σχολείο Θήβας, προγράμματα χορωδιακών ομάδων και γυμναστικής, ομιλίες από γιατρούς και άλλους επιστήμονες σε μηνιαία βάση.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟ 2008
Στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου το 2008
1. Λειτουργήσαμε ένα ακόμη τμήμα αυξάνοντας την δύναμη του Α' τμήματος με 28 νήπια εξυπηρετώντας συνολικά 140 νήπια.
2. Προσλήφθηκε με σύμβαση ορισμένου χρόνου μια Βρεφονηπιοκόμος, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για δύο θέσεις μονίμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ δύο Βρεφονηπιοκόμων και μιας καθαρίστριας και ήρθαν μία Βρεφονηπιοκόμος και δύο βoηθoί βρεφοκόμων μετά από προηγούμενο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.
3.Αγοράστηκε ότι χρειάζεται για την λειτουργία του όπως έπιπλα, σκεύη είδη ηλεκτρικός φούρνος κλπ.
4. Αντικαταστάθηκαν σώματα καλοριφέρ, έγινε ξύλινη επένδυση σε αίθουσα του Β' τμήματος και προσπαθούμε ώστε ο χώρος του σχολείου να είναι σε καλή και ασφαλή κατάσταση για τα παιδιά.
5. Αγοράστηκαν είδη ψυχαγωγίας, εποπτικό υλικό, βιβλία και στους δύο παιδικούς σταθμούς.
Ολες οι ενταλματοποιημένες δαπάνες για το 2008 είναι πληρωμένες.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΟΑΘ-ΔΗΚΕΘ ΤΟ 2008
ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ
Ως αντικείμενο της Επιχείρησης είναι και η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου Θήβας που λειτουργεί υπό τη διεύθυνσή της, παρέχοντας υπηρεσίες σε περίπου 230 παιδιά.
Διδάσκονται πιάνο, κιθάρα, θεωρητικά, κρουστά, κλαρίνο, βιολί ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και τμήμα μπαλέτου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΗΒΑΣ
Στα πλαίσια των κοινωνικών δραστηριοτήτων της, η Επιχείρηση υλοποιεί πρόγραμμα Μουσικοθεραπείας σε παιδιά του Ειδικού Σχολείου Θήβας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται δια Ειδικού Μουσικού Εκπαιδευτή, έχει ως στόχο την συναισθηματική και επικοινωνιακή ανάπτυξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αποσκοπεί στην καλύτερη προσαρμογή τους στο άμεσο και έμμεσο οικογενειακό περιβάλλον τους.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
ΛΕIΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ «ΣΟΝΙΑ»
ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ

Το έργο αρχικά είχε συνολικό προϋπολογισμό 99.350,00 € και χρηματοδότηση έως την 31-7-2008, από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Στη συνέχεια παρατάθηκε η λειτουργία του έως την 30/11/2009 με ταυτόχρονη αύξηση του προϋπολογισμού του ο οποίος ανέρχεται πλέον στο ποσό των 180.113 €
Αναμένεται η συνέχιση της λειτουργίας του με χρηματοδότηση από το 4ο ΚΠΣ.
Στη δομή απασχολούνται δύο (2) άτομα με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου Χρόνου ειδικοτήτων Κοινωνιολόγου και Επισκέπτη Υγείας, ενώ τρία (3) άτομα ειδικοτήτων Ψυχολόγου, Ιατρού και διαμεσολαβητή απασχολούνται με Σύμβαση Έργου.
Φυσικό αντικείμενο αποτελεί η λειτουργία δομής παροχής ιατροκοινωνικής φροντίδας για 395 Έλληνες Τσιγγάνους που κατοικούν στο Δήμο Θηβαίων.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίζεται από την Επιχείρηση η υλοποίηση των Κοινωνικών Προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, Μονάδα Κοινωνικής Μέριμνας, στα πλαίσια των οποίων παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας με κατ' οίκον νοσηλεία, ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, οικιακή φροντίδα κλπ. σε ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα. Κατ' επέκταση δε οι οικογένειές τους (κυρίως οι γυναίκες) που ήταν επιφορτισμένες με τη φροντίδα τους, έχουν τη δυνατότητα να απεμπλακούν και να διευκολυνθούν στην ένταξη ή την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Το Δημοτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας, το οποίο ως δραστηριότητα είχε αδρανήσει επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνση της ΔΗΚΕΘ και υλοποιεί προγράμματα έρευνας, αγωγής υγείας, προληπτικής ιατρικής, με στόχο την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού της περιοχής.
Συγκεκριμένα υλοποιείται πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας σε γυναίκες του Δήμου Θηβαίων και των δημοτικών του διαμερισμάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Στήθους. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 εξετάσεις μαστογραφίας.
Επίσης σε συνεργασία με το ΚΕΛΠΝΟ κινητή μονάδα του επισκέφθηκε την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα με σκοπό τον έλεγχο της υγείας των οικονομικών μεταναστών για την αποφυγή διασποράς μολυσματικών ασθενειών.
Σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου», από την κινητή μονάδα ΛΗΤΩ διενεργήθηκε οδοντιατρικός έλεγχος σε μαθητές των Ειδικών Σχολείων της Θήβας, των σχολείων των δημοτικών διαμερισμάτων καθώς του σχολείου του συνοικισμού.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΘΗΒΑΣ
Στα πλαίσια ανάπλασης της υποβαθμισμένης συνοικίας του Παλαιού Προσφυγικού Συνοικισμού Θήβας και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξή της, ο Δήμος Θηβαίων ως αρμόδιος για την κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμισή της πρόκειται να υλοποιήσει παρεμβάσεις για:
α) τη Βελτίωση των συνθηκών κατοικίας και ποιότητας ζωής στην περιοχή
β) τη μείωση της οπτικής ρύπανσης που προκαλούν οι ερειπωμένες παλαιές κατοικίες
γ) την ευκαιρία να αποκτήσουν οι κάτοικοι της περιοχής ελέγξιμο και ασφαλή χώρο μέσα στην κοινωνία, η οποία μπορεί να είναι η αφετηρία για την κοινωνική τους επανένταξη,
Με δεδομένο λοιπόν ότι η Ανάπλαση του Προσφυγικού Συνοικισμού συμπεριλαμβάνεται στους σκοπούς ίδρυσης ΔΕΠΟΑΘ, η οποία διέθετε τα στοιχεία (αρχεία), τα οποία η ίδια είχε συλλέξει, επεξεργαστεί και διατηρήσει και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο η συγκεκριμένη Επιχείρηση είχε ασχοληθεί με το αντικείμενο της Ανάπλασης, της ανατέθηκε η επικαιροποίnσn των στοιχείων που διέθετε και αφορούσαν στα ανωτέρω καθώς επίσης η άντληση εκείνων που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση της εργασίας που της ανατέθηκε.
Βάσει της εργασίας αυτής της πρώην ΔΕΠΟΑΘ, ο Δήμος, όπως προανέφερα, ολοκληρώνει σύντομα τις ενέργειες απόκτησης των 11 κατοικιών στο Συνοικισμό.
Τέλος κατά τη διάρκεια του έτους 2008, όπως προανέφερα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες μετατροπής της ΔΕΠΟΑΘ σε Κοινωφελή Επιχείρηση του Ν. 3463/2006, με την επωνυμία Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ.), η οποία σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς της δραστηριοποιείται πλέον στους παρακάτω τομείς:
Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
Παιδείας - Πολιτισμού – Αθλητισμού-
Περιβάλλοντος, Έρευνας και Τεχνολογίας
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2008
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ
Για τις απαιτούμενες δράσεις, που εξυπηρετούν και προωθούν τους ειδικούς στόχους για κάθε αναπτυξιακή προτεραιότητα του Δήμου Θηβαίων, εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητάς του, είχαν εξασφαλισμένους πόρους, και ήταν στα όρια των υφισταμένων δυνατοτήτων του Δήμου, συντάχθηκε και υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου για το έτος 2008.
Το Πρόγραμμα δράσης του Δήμου για το έτος 2008,ανά άξονα προτεραιότητας είχε ως ακολούθως:
α. «Τοπική ανάπτυξη - Τεχνικές υποδομές και προστασία φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος»
Υλοποίηση της προμήθειας και δημιουργία Ευρυζωνικού Δικτύου στη πόλη της Θήβας (Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών), καθώς και διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησής του.
Παρακολούθηση της κατασκευής για τη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου στη πόλη της Θήβας και παρεμβάσεις για την πληρέστερη εξυπηρέτηση της πόλης.
Παρακολούθηση της εξέλιξης των μελετών και παρεμβάσεις για την άμεση υλοποίηση των έργων για Βελτίωση της Περιφερειακής οδού Θήβα-Λιβαδειά-Αράχωβα-Άμφισσα που τμήμα της αποτελεί o Βόρειος Περιφερειακός της Θήβας, και της υφιστάμενης Διαπεριφερειακής Ελευσίνα-Θήβα όσον αφορά τη κατασκευή του Ανατολικού Περιφερειακού της Θήβας.
Παρακολούθηση της εξέλιξης των μελετών και παρεμβάσεις για τη Κατασκευή της νέας Διαπεριφερειακής οδού Κόρινθος-Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη.
Εκπόνηση μελετών αστικής και αγροτικής οδοποιίας από τη Τεχνική Υπηρεσία
Υλοποίηση έργων για τη βελτίωση και κατασκευή αστικής και αγροτικής οδοποιίας.
Εκπόνηση μελετών για την οργάνωση υπαίθριας αναψυχής στο δάσος Μοσχοποδίου.
Προετοιμασία για δημοπράτηση σύμβασης με εξωτερικό συνεργάτη-σύμβουλο για τη δημιουργία ΣΔΙΤ με στόχο την αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας στη περιοχή του κινηματογράφου Σόνια, στο οικόπεδο της οδού Ηλέκτρας, στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου και στην ιδιοκτησία του Δήμου στο Τάχι. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση για την παροχή υπηρεσιών του συμβούλου έχει ενταχθεί στο 20% των πόρων του Θησέα.
Υπογραφή σύμβασης της κατασκευής του έργου του εκσυγχρονισμού-συμπλήρωσης της σφαγειοτεχνικής υποδομής με μετεγκατάσταση των δημοτικών σφαγείων Θήβας.
Εξασφάλιση ποσοτικά επαρκούς και ποιοτικά κατάλληλου υδρευτικού πόρου για την υδροδότηση της Θήβας και των Τοπικών Διαμερισμάτων, με μέριμνα για την προστασία του υπόγειου υδροφορέα και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
Για το έργο εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση 1.000.000,00 από το Πρόγραμμα «Θησέας» και υλοποιείται από τη ΔΕΥΑΘ.
Βελτίωση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων από τη ΔΕΥΑΘ.
Σημειώνεται ότι οι δύο παραπάνω δράσεις αναλύονται στο πρόγραμμα δράσης 2008 της ΔΕΥΑΘ.
Επίσης σημειώνεται ότι ο Δήμος Θήβας διέθεσε το ποσό των 2.118.000,00 € από τους πόρους του 35% του προγράμματος Θησέας για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Για τη βελτίωση της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων ο Δήμος σύναψε προγραμματικές συμβάσεις με τη ΔΕΠΟΔΑΘ, για τις δράσεις ανακύκλωσης, το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, και την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων (στρώματα, έπιπλα κλπ). Με την παραχώρηση δε της σκούπας από τη ΔΕΠΟΔΑΘ θα βελτιώσει την καθαριότητα των δρόμων της πόλης.
Για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων υλοποιείται το έργο της κατασκευής του ΧΥΤΑ, με εξασφαλισμένη τη λειτουργία του από τη ΔΕΠΟΔΑΘ και αναμένεται να δρομολογηθεί από τη ΔΕΠΟΔΑΘ η κατασκευή Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, και η διαχείριση των οργανικών και των μπάζων .
Ολοκλήρωση της Β1΄ και Β2΄ φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με στόχο την ολοκλήρωσή του και θεσμοθέτησή του κατά το τρέχον έτος.
Με την ολοκλήρωση του ΓΠΣ, πέραν της οικιστικής οργάνωσης θα επιτευχθεί:
• Διαχωρισμός βιομηχανικής – βιοτεχνικής και γεωργικής δραστηριότητας.
• Χωροθέτηση ζωνών για οργάνωση των βιομηχανικών – βιοτεχνικών χρήσεων.
• Έλεγχος της διάχυσης και ιδίως των αποθηκών τύπου logistics και χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων.
• Καθορισμός όρων ανάπτυξης της εντατικής κτηνοτροφίας και ζώνες παραδοσιακής κτηνοτροφίας.
• Η χωροθέτηση Επιχειρηματικού Πάρκου για «ευγενείς» λειτουργίες.
Αποπεράτωση των έργων της ολοκληρωμένης παρέμβασης στο Συνοικισμό Θήβας.
Εκπόνηση της μελέτης για την ανάπλαση του πεζοδρόμου της οδού Επαμεινώνδα.
Ξεκίνησε η διαδικασία απόκτησης γης, με αγορά από τη ΔΕΥΑΘ και με πράξεις αναλογισμού, των κοινοχρήστων χώρων παρά τα ρέματα, προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής.
Παρεμβάσεις για την προώθηση των απαραίτητων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τη ζώνη NATURA Υλίκη-Παραλίμνη.
Αποκατάσταση των Χώρων Διάθεσης Απορριμμάτων στο Ύπατο και στο Αμπελοχώρι.
β. «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός».
Απασχόληση
Ολοκλήρωση του προγράμματος της Συμβουλευτικής από τη ΔΗΚΕΘ και το Δήμο Θηβαίων, για τους κατοίκους του Συνοικισμού Θήβας.
Υλοποίηση 16 προγραμμάτων κατάρτισης για τους κατοίκους του Συνοικισμού Θήβας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης παρέμβασης.
Υλοποίηση προγράμματος προώθησης στην απασχόληση κατοίκων του Συνοικισμού Θήβας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
Υλοποίηση προγράμματος προώθησης στην απασχόληση, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, για το σύνολο των κατοίκων του Δήμου στα πλαίσια της Τοπικής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση «Βοιωτικό δίκτυο για την απασχόληση».
Συμβολή στην προώθηση στην απασχόληση, με την απασχόληση πέντε ατόμων στο Δήμο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, και είκοσι ατόμων με μερική απασχόληση.
Συμμετοχή της ΔΗΚΕΘ σε δίκτυο φορέων που υλοποιούν ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις.
Συμμετοχή του Δήμου σε δίκτυο φορέων που υλοποιούν προγράμματα Τοπικών Πρωτοβουλιών για την Απασχόληση.
Λειτουργία του γραφείου Ενημέρωσης για την Απασχόλησης που δημιουργήθηκε στο Δήμο και θα παρέχει ηλεκτρονική υποστήριξη για την προσφορά και ζήτηση θέσεων εργασίας και υποστήριξη για την επιχειρηματικότητα.
Κοινωνική Πολιτική
Συνέχιση της λειτουργίας του 1ου ΚΑΠΗ
Συνέχιση της λειτουργίας των δύο παιδικών σταθμών.
Κατασκευή κτιρίου κοινωνικών υπηρεσιών δίπλα στο σταθμό Θήβας του ΟΣΕ.
Δημιουργία ιατροκοινωνικού κέντρου για τους τσιγγάνους από τη ΔΗΚΕΘ.
Συνέχιση της λειτουργίας των δομών «Βοήθεια στο σπίτι» και «Κοινωνική μέριμνα» από τη ΔΕΠΟΑΘ.
Δημιουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας Δήμου Θηβαίων.
Πρωτοβουλίες για τη πρόληψη της παραβατικότητας στη περιφέρεια του Δήμου.
Παιδεία
Παρεμβάσεις για εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη βελτίωση των υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας, και τη κατασκευή νέων κτιρίων με προτεραιότητα στη στέγαση του 1ου Δημοτικού και του 1ου Νηπιαγωγείου.
Παρεμβάσεις για δημιουργία αυτόνομου ΤΕΙ, με τη δημιουργία δεύτερης σχολής δύο τουλάχιστον τμημάτων στη Θήβα.
Παρεμβάσεις για τη συμπλήρωση των υποδομών της τριτοβάθμιας παιδείας (παράρτημα ΤΕΙ Χαλκίδας στη Θήβα).
Παρεμβάσεις για δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Υλίκη-Παραλίμνη και Μοσχοπόδι.
Η ολοκλήρωση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής που κατασκευάσθηκε.
Πολιτισμός
Παρεμβάσεις για οριοθέτηση και κήρυξη όλων των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, νεώτερων και αρχαίων και ιστορικών τόπων και τοπίων και κήρυξη ως ιστορικού κέντρου του κέντρου της πόλης της Θήβας.
Παρεμβάσεις στο ΥΠ.ΠΟ. για προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.
Διοργάνωση συνεδρίων για τον πολιτισμό, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ή συμμετοχή του σε αυτά με αρμόδιο φορέα το Πνευματικό Κέντρο.
Αθλητισμός
Οργάνωση και λειτουργία του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Θήβας.
Κατασκευή των γηπέδων Ελεώνα και Νεοχωρακίου.
Κατασκευή των γηπέδων Μουρικίου και Υπάτου, και μελέτη για το γήπεδο Αμπελοχωρίου.
γ. «Ο Δήμος Θηβαίων ως οργανισμός και οι σχέσεις του με τους πολίτες, την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς»
Επιμόρφωση του προσωπικού του Δήμου.
Σύνταξη του θεσμοθετημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2010 του Δήμου Θηβαίων.
Ολοκλήρωση της δημοπρατημένης προμήθειας προγραμμάτων για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών.
Αναδιοργάνωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων.
Σύνταξη εγχειριδίου διαδικασιών του Δήμου.
Επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας του Δήμου Θηβαίων για την υλοποίηση έργων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ).
Προετοιμασία για πιστοποίηση σύμφωνα με το υπό σύνταξη από τον ΕΛΟΤ Πρότυπο διοίκησης και διαχείρισης έργων.
Πρωτοβουλίες για επίλυση του οικονομικού προβλήματος του Δήμου.
Τέλος συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις μας για τη βελτίωση - συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου (συμβάσεις υπηρεσιών ΟΤΑ, πρότυπο Τελικού Δικαιούχου Δ’ ΚΠΣ, δημοτικές επιχειρήσεις, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κλπ), καθώς και για την αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2008
Για τις δράσεις του παραπάνω προγράμματος, που αποτελούν έργα, τεχνικές μελέτες και υπηρεσίες του Ν. 3316/05, υλοποιούνται από το Δήμο Θηβαίων, και έχουν εξασφαλισμένους πόρους, είχε συνταχθεί και υλοποιήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2008.
Αφορούσε την υλοποίηση έργων προϋπολογισμού 26.490.072,68 €, με υφιστάμενες συμβάσεις 15.671.754,44 €, και πιστώσεις για το 2008, 14.599.730,81€.
Στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός των έργων είχε ανέλθει σε 28.999.526,03 €, οι συμβάσεις σε 16.919.530,80 €, και οι πληρωμές σε 1.692.901,75 €
Επίσης αφορά την υλοποίηση μελετών και υπηρεσιών του Ν. 3316/05, προϋπολογισμού 1.241.022,03 €, με υφιστάμενες συμβάσεις 632.073,76 €, και πιστώσεις για το 2008, 646.616,68 €.
Στο τέλος του έτους ο προϋπολογισμός των μελετών και υπηρεσιών του Ν. 3316/05 είχε ανέλθει σε 1.442.797,75 €, οι συμβάσεις σε 805.888,23 €, και δεν έγιναν πληρωμές.
Η πορεία των οικονομικών πραγμάτων του Δήμου το προηγούμενο έτος παρουσίασε μικρές διαφορές σε σχέση με το 2007.
Το 2007 τα εισπραχθέντα τακτικά έσοδα ανήλθαν σε 8.223.841 ευρώ, και τα συνολικά σε 15.292.557 ευρώ.
Το 2008, τα εισπραχθέντα τακτικά έσοδα ανήλθαν σε 9.128.780 ευρώ, και τα συνολικά σε 18.333.909 ευρώ.
Το 2007 τα έξοδα ανήλθαν σε 13.130.611 ευρώ.
Το 2008, τα έξοδα ανήλθαν σε 14.879.967 ευρώ.
Η όλη οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι γνωστή.
Οι κινήσεις στις οποίες αποφασίσαμε να προβούμε είναι δύο.
Πρώτον, η σύναψη δανείου 5.000.000 ευρώ περίπου, σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχουμε αναπτύξει διεξοδικά στο Συμβούλιο.
Οι επαφές μας με το ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που επικαλέστηκε το ταμείο, ναυάγησαν. Αναζητήσαμε λοιπόν ιδιωτική τράπεζα για τη σύναψη του δανείου. Μετά και την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων των δημοτικών επιχειρήσεων, έχουμε συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία για τη σύναψη του δανείου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Δεύτερον, η αναζήτηση τρόπων αύξησης των ίδιων πόρων του Δήμου.
Ετσι, κινούμαστε προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των δημοτικών εκτάσεων μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ, και συγκεκριμένα για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών τόξων.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επανεξέτασης των δηλώσεων των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, σε σχέση με τα δηλωθέντα και τα πραγματικά καλυφθέντα τετραγωνικά μέτρα. Το μέτρο είναι όντως αποτελεσματικό. Μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τις οποίες ο Δήμος έχει ήδη βεβαιώσει πρόστιμα ύψους 2.000.000 ευρώ περίπου.
Η ολοκλήρωση των ελέγχων και η αποκατάσταση της πραγματικότητας, θα συμβάλει σε βάθος χρόνου στην αντιμετώπιση των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων του Δήμου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι το πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να είναι πιεστικό. Είναι πολλές οι σκέψεις, οι προτάσεις, τα οράματα όλων μας, που διαπιστώνουμε στην πράξη ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν, λόγω της οικονομικής στενότητας, λόγω της οικονομικής εξάρτησης από το Κράτος, λόγω της γραφειοκρατίας, λόγω της ελλειπούς στελέχωσης των ΟΤΑ.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια προσφοράς του μέγιστου δυνατού στην πόλη μας και στους πολίτες μας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω και για την στήριξη πολλών από τις επιλογές μας, και για την εποικοδομητική κριτική, αλλά και για τις διαφωνίες σας, που συμβάλλουν εκτός ελάχιστων περιπτώσεων στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου, στον εντοπισμό λαθών, ατελειών και καθυστερήσεων.
Ανεξάρτητα από το διαχωρισμό μας σε πλειοψηφία και μειοψηφία, θέλω να πιστεύω ότι υπηρετούμε τον ίδιο στόχο, και θα συνεχίσουμε να τον υπηρετούμε και στη συνέχεια της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής.
Ευχαριστώ.

Τα πρακτικά της ΔΕΠΟΔΑΘ για το Παρίσι


Συνημμένο :
- Απόσπασμα πρακτικού Δ.Σ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από τα πρακτικά της 12ης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διαδημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος και Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας– ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΟΤΑ»
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 66
ΘEMA :.«Έγκριση δαπανών επίσκεψης μελών του Δ.Σ. στο εξωτερικό»

Στη Θήβα στα Γραφεία της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. – Α.Ε., σήμερα 25 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Τρίτη και ώρα 13.00 μ.μ. συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε. σε συνεδρίαση, έπειτα από την με αριθμό πρωτοκόλλου 812/20-11-2008 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου αυτής, Δημάρχου Θηβαίων κ. Νικολάου Σβίγγου (σύμφωνα με το υπ’ αρ. 9 άρθρο του καταστατικού της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 2190/1920 και του Ν. 3536/2007.)
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμος απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο έντεκα (11) μελών, βρέθηκαν παρόντα οκτώ (8) μέλη, δηλαδή:
1. Σβίγγος Νικόλαος, Δήμαρχος Θηβαίων, Πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΟΔΑΘ A.E.,
2. Ευάγγελος Γεωργίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Δήμαρχος Σχηματαρίου
3. Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Δήμαρχος Οινοφύτων,
4. Κουρούνης Χρήστος, Δήμαρχος Θεσπιών,
5. Κωνσταντίνος Κοβάνης, Δήμαρχος Θίσβης,
6. Ανδρίτσος Αθανάσιος, Δήμαρχος Ακραιφνίας,
7. Παναγιώτης Κυριάκου, Δήμαρχος Τανάγρας
8. Χρήστος Πέτρου, Αντιδήμαρχος Δερβενοχωρίων
Σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό, το Δ.Σ. αρχίζει τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εισηγούμενος το έβδομο θέμα της ημερησίας διάταξης λέει τα εξής:
Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ενημέρωσης των μελών, σχετικά με ταξίδι στο εξωτερικό για την επίσκεψη εργοστασίου καύσης, ζητούμε την επικύρωση των δαπανών του εν λόγω ταξιδιού, το οποίο έλαβε χώρα την 6 έως 9-11-2008, καθώς το εργοστάσιο, που δέχθηκε να μας ξεναγήσει στις εγκαταστάσεις του, στο Παρίσι, λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, μας διέθεσε ως ημερομηνία επίσκεψης την 7-11 και κατά συνέπεια ήταν δύσκολη η λήψη σχετικής απόφασης, πριν την διενέργεια του ταξιδιού και ο προσδιορισμός.
Το ύψος της δαπάνης, της οποίας ζητείται η έγκριση και η οποία αναφέρεται στα έξοδα μετάβασης και διαμονής στο Παρίσι των μελών του Δ.Σ., ανήλθε στο ποσό των 9.500 ΕΥΡΩ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και μετά από διαλογική συζήτηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
Την έγκριση των δαπανών ύψους 9.500 ΕΥΡΩ, που αναφέρεται στα έξοδα μετάβασης και διαμονής στο Παρίσι μελών του Δ.Σ..
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό ΕΞΗΝΤΑ ΕΞΙ (66).
Γι’ αυτό συντάχθηκε το παρόν και υπογράφεται.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Δ.Σ. ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ
ΤΑ ΜΕΛΗ
Θεοδωρόπουλος Γεώργιος
Κουρούνης Χρήστος
Κωνσταντίνος Κοβάνης
Ανδρίτσος Αθανάσιος
Ευάγγελος Γεωργίου
Παναγιώτης Κυριάκου
Χρήστος Πέτρου
Ακριβές αντίγραφο Θήβα αυθημερόν
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Η μάστιγα των ναρκωτικών και επτά «μύθοι»


Μύθος 1ος : Η νομιμοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών θα περιορίσει την εξάπλωση του φαινομένου. Όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα είναι αντίθετα σ' αυτή την «προοδευτική» αλλά και «νεοφιλελεύθερη» θεώρηση. Το πείραμα της Ολλανδίας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.
Είναι κρίμα η «εθνική συναίνεση» να φαίνεται ότι βρίσκει εκφράσεις σε ανάλογες ή παραπλήσιες απόψεις, Άλλωστε, η δημιουργούμενη σωματική εξάρτηση του οργανισμού από τις ουσίες είναι αποτέλεσμα χημικών και βιολογικών αντιδράσεων. Αφού ακόμη οι υποδοχείς και οι νευρομεταβιβαστές( *) στον εγκέφαλο φαίνεται να επιμένουν να αγνοούν ηθικές ή νομικές προκαταλήψεις!.
Μύθος 2ος : Η αστυνομία ευθύνεται για την εξάπλωση του φαινομένου. Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κοινωνικά προβλήματα. Και ακόμη, τα ακραία συνθήματα ότι «οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη»,παρά τα οποία μεμονωμένα περιστατικά, είναι αποπροσανατολιστικά και πριμοδοτούν έμμεσα τη διακίνηση των ναρκωτικών.
Μύθος 3ος : Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αρχίζει στο χώρο του σχολείου. Αποτελέσματα ερευνών στην Ελλάδα έχουν δείξει ότι η πρώτη χρήση ουσιών γίνεται εκτός σχολείου. Μάλιστα, η πρώτη χρήση γίνεται συχνότερα σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Το πρόβλημα δεν είναι η περίφραξη των προαυλίων, αλλά η ψυχολογική θωράκιση των μελών των οικογενειών ενάντια στα ναρκωτικά.
Μύθος 4ος : Υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος θεραπείας των χρηστών. Στο βαθμό που η χρήση ευφορικών ουσιών είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, αντίστοιχη οφείλει να είναι και η αντιμετώπιση της.
Κάθε συγκεκριμένος χρήστης είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που απαιτεί εξατομίκευση των θεραπευτικών προσεγγίσεων. Η αντιπαράθεση υπέρ του ενός ή του άλλου τρόπου θεραπείας ομοιάζει με θρησκευτικές διαμάχες, που προαπαιτούν ορισμένου τύπου πίστη για να γίνει διάλογος.
Θα πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι η επιστημονική γνώση και δράση δεν «φυλακίζονται» σε απόλυτες αλήθειες αλλά συνεχώς εξελίσσονται και επαναπροσαρμόζονται.
Η χρησιμοποίηση «μεθαδόνης» ή άλλων υποκατάστατων μπορεί να γίνεται σε οργανωμένα ειδικά κέντρα με εκπαιδευμένο προσωπικό, μόνο σε χρόνιους χρήστες που αποδέχονται τη συνεχή σταθερή ιατρική παρακολούθηση και τον έλεγχο της λήψης ουσιών για θεραπευτικούς σκοπούς.
Μύθος 5ος : Η διαφήμιση των θεραπευτικών προσπαθειών κέντρων αποτοξίνωσης βοηθά την αντιναρκωτική εκστρατεία.
Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι η διαφήμιση των χειρουργικών δυνατοτήτων και επιτυχιών του «Αγίου Σάββα» δεν θα ήταν αντικαπνιστικό μήνυμα στους καπνιστές, αλλά αντίθετα παραπλανητική υποβάθμιση των κινδύνων δημιουργίας καρκίνου πνεύμονας από το τσιγάρο. Θα πρέπει να γίνει φανερό ότι άλλοι οι όροι της θεραπείας και άλλοι της πρόληψης.
Μύθος 6ος : Η πρόληψη χρήσης ναρκωτικών ουσιών είναι αδύνατη. Όλα τα υπάρχοντα δομένα δείχνουν ότι η σωστή κατάστρωση και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής ενάντια στα ναρκωτικά μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Παραδείγματα έχουμε από τη Σουηδία, Αγγλία, Αίγυπτο, Κίνα κ.α. Βέβαια, είναι φανερό ότι μιλάμε για μια στρατηγική που δεν εξαντλείται στις προεκλογικές αφίσες και τηλεοπτικά spot «προς άγραν» ψηφοφόρων, όπως γίνεται συχνά.
Μύθος 7ος: Οι θάνατοι οφείλονται σε νοθευμένη ηρωίνη. Οι περισσότεροι θά¬νατοι οφείλονται σε χρόνιες διαταραχές και σε υπερβολική δόση (= overdose). Άρα, το αίτημα δεν είναι να ζητήσουμε από τους εμπόρους καθαρά ναρκωτικά, αλλά την πλήρη απαγόρευση διακίνησης ου¬σιών.
Είναι, όμως, αναγκαίο να επισημανθούν τα κοινωνικά αίτια που ευθύνονται για την αύξηση των ψυχικών διαταραχών και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η αχαλίνωτη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση , η δυσκολία του καπιταλισμού να υπερβεί τα ορατά συμπτώματα παρακμής παρά τα νέα τεχνολογικά «ελιξίρια» που διαρκώς εφευρίσκει και επιστρατεύει, η απύθμενη διαφθορά , η πρωτίστως πολιτική (ηθική, πνευματική και δευτερευόντως οικονομική) κρίση , έχουν προκαλέσει - ιδιαίτερα στους νέους - σχεδόν αγεφύρωτη ρήξη στον κοινωνικό ιστό , αύξηση της ανεργίας , της φτώχειας και είναι παράγοντες που πριμοδοτούν άμεσα τη δημιουργία ψυχικών διαταραχών και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα μας απαιτεί τη συνάντηση δύο βασικών παραγόντων, του επιστημονικού και του κοινωνικού. Χρειάζεται η επιστημονική γνώση προγραμμάτων πρόληψης, ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης όλης της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς ψευτοδιλήμματα και προκαταλήψεις.
(*) Οι ουσίες που προκαλούν εθισμό και εξάρτηση δρουν πάνω και μέσα από ουσίες του εγκεφάλου που λέγονται νευρομεταβιβαστές. Αυτές ρυθμίζουν τη λεπτή ισορροπία της μετάδοσης των ηλεκτρικών ερεθισμάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Ένας από τους κυριότερους είναι και η Ντοπαμίνη, που σχετίζεται με την αίσθηση ευχαρίστησης και ευφορίας.
*ο κ. Παπαϊωάννου είναι πολιτικός μηχανικός

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Αναργύρεια 2009 στα Οινόφυτα


Κάντε κλικ στο πρόγραμμα για μεγέθυνση

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Στην Θήβα που ακόμη εξ-ασθενεί, ετοιμάζεται εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με καύσιμο από τα σκουπίδια της Αττικής και όχι μόνο


Οι πρώτες απόπειρες να «προετοιμάσουν» το έδαφος, ξεκίνησαν το 2008, με τον Δήμο Θήβας να διοργανώνει - χωρίς προφανή λόγο - δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για την καύση των απορριμμάτων καθώς και μια επίσκεψη στο Παρίσι σε «παρόμοια» μονάδα. Παράλληλα, εμφανίστηκε μια σχετική αίτηση στα αρχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο διαδίκτυο, που σύντομα όμως χάθηκε από τη δημόσια θέα. Τότε υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τη μεριά περιβαλλοντικών κινήσεων πολιτών (Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον), που επεσήμαιναν την διαφαινόμενη πρόθεση ενός τέτοιου σχεδίου, χωρίς όμως να υπάρξει απάντηση.
Πέρασε ο καιρός και το σχέδιο ωρίμασε χωρίς κανείς «αρμόδιος» να ενημερώσει τους πολίτες. Αντίθετα πριν λίγες ημέρες, ο Δήμαρχος Θήβας κ. Ν. Σβίγγος κατήγγειλε σε πολύ υψηλούς τόνους σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας κάνοντας λόγο για « φανατικούς οπαδούς του Γκαίμπελς» και συκοφάντες.
Ωστόσο η πραγματικότητα αποδείχτηκε πως ήταν άλλη. Το σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει, η προκαταρτική μελέτη κατατέθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό για γνωμοδότηση στην αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και η επένδυση φέρεται να έχει πάρει το πράσινο φως από την αρχαιολογία και την ΕΥΔΑΠ.
Παρόλαυτά σε σχετική ερώτηση, που υποβλήθηκε σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο Νομάρχης Βοιωτίας δήλωσε ότι «δεν έχει έρθει μελέτη στη Νομαρχία», ενώ ανέφερε ότι «όπως διάβασε σε εφημερίδα», η μονάδα θα κάψει «γεωργικά υπολείμματα». Στην πραγματικότητα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο δήμαρχος Θήβας φαίνεται ότι γνώριζαν από καιρό περί τίνος πρόκειται. Εξάλλου η Ηλέκτωρ κοινοποίησε και στους δύο επιστολή σε απάντηση σχετικών καταγγελιών, στην οποία αναφέρει την πρόθεση για δημιουργία μονάδας όχι μόνο γεωργικών υπολειμμάτων αλλά και επεξεργασμένου δευτερογενούς καυσίμου προφανώς του γνωστού RDF.
Τι είναι όμως το RDF;
Το RDF αποτελείται από το πλαστικό, το χαρτί και άλλα καύσιμα υλικά που υπάρχουν στα σκουπίδια, παράγεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στα Άνω Λιόσια και μέχρι σήμερα ξαναθάβεται στον ΧΥΤΑ. Επί πολλά χρόνια το υλικό αυτό παραμένει αδιάθετο, ενώ η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα, ένα μέρος από αυτά τα σκουπίδια να καταλήξουν ως καύσιμο στην ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, συναντά έντονη αντίδραση από τους φορείς και τους κατοίκους της Εύβοιας και του Αλιβερίου.
Η καύση του RDF δεν είναι αθώα και γιαυτό συναντά μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Κατά την καύση παράγονται ισχυρά τοξικές ουσίες όπως διοξίνες, υδράργυρος, φουράνια αλλά και άλλες ουσίες όπως εξασθενές χρώμιο, υδροχλώριο, υδροφθόριο, καθώς και τοξική τέφρα που απαιτεί ειδικούς χώρους διάθεσης. Η αδυναμία παρακολούθησης και περιορισμού των πιο τοξικών ρύπων που εκπέμπονται κατά την καύση είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα ακόμη και σε προηγμένες τεχνολογίες. Η καύση αποβλήτων θεωρείται η μεγαλύτερη πηγή διοξινών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον σε σύγκριση με τις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων (καθαρή παραγωγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση – κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή), η καύση δημιουργεί τις λιγότερες θέσεις εργασίας και είναι η πιο ακριβή και καταστροφική για το κλίμα επιλογή. Το συγκεκριμένο κόστος κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία είναι υπερδιπλάσιο της ανακύκλωσης και θα κληθούν να το πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε..
Ακόμη η καύση ακυρώνει τις προοπτικές, τις δυνατότητες και τις υποχρεώσεις της ανακύκλωσης για 30 χρόνια τουλάχιστον, αφού το εργοστάσιο θα πρέπει να τροφοδοτείται από συγκεκριμένη ποσότητα σκουπιδιών.
Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια. Η κατασκευή των μονάδων θα επιδοτηθεί από την Ε.Ε. αφού σύμφωνα με την τελευταία οδηγία που εκδόθηκε το Δεκέμβρη του 2008, η καύση εξομοιώθηκε με την ανακύκλωση. Είναι πολύ πιθανό η πρώτη ύλη –το RDF- να δίνεται με επιδότηση ανά τόνο, ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται από τον παραγωγό. Με βάση δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, η «πίτα» των σκουπιδιών ανέρχεται σε 400 – 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ένα τελευταίο ανησυχητικό σημείο αφορά την δυναμικότητα της μονάδας που σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, ανέρχεται σε 200.000 τόνους RDF ετησίως: Πρόκειται για δυναμικότητα που υπερκαλύπτει σχεδόν κατά 100% την ετήσια παραγόμενη ποσότητα από τη μονάδα στα Άνω Λιόσια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες αν η μονάδα θα υποδέχεται μόνο αστικά ή για παράδειγμα και βιομηχανικά στερεά απόβλητα από τις εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής. Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πλήρης απογραφή των πηγών διοξινών και πολιτική αντιμετώπισής τους, όπως δεν υπάρχει αξιόπιστη ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση των επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Σε μια περιοχή λοιπόν, που:
-η βιομηχανική ρύπανση έχει δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες και έχει μολύνει τα υπόγεια νερά με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και όχι μόνο,
- ο έλεγχος της βιομηχανικής ρύπανσης από την Πολιτεία είναι περίπου ανύπαρκτος και υποκινείται μόνο από τις αντιδράσεις των πολιτών,
- δύο ολόκληρα χρόνια μετά τις συνεχείς κινητοποιήσεις, οι αρμόδιες αρχές (Νομαρχία Βοιωτίας και ΥΠΕΧΩΔΕ) δεν έχουν ακόμη καταφέρει να σταματήσουν την ρύπανση του Ασωπού,
δρομολογούνται τέτοιες διεργασίες για την κατασκευή εργοστασίου καύσης RDF και μάλιστα κρυφά, χωρίς ενημέρωση και διάλογο με την τοπική κοινωνία.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό: κινδυνεύουμε να ανοίξει άλλη μια περιβαλλοντική πληγή στη Βοιωτία που ήδη συγκεντρώνει τις «βρώμικες δραστηριότητες» της μητρόπολης με ανυπολόγιστες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Είναι η ώρα οι φορείς και οι πολίτες της Θήβας και της Βοιωτίας να λάβουν γνώση και θέση. Το ίδιο και οι αιρετοί εκπρόσωποι στο Κοινοβούλιο, στην Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η καθυστέρηση, λειτουργεί ως συγκατάθεση και εξυπηρετεί την απρόσκοπτη εξέλιξη του σχεδίου για την εγκατάσταση της μονάδας καύσης RDF.
Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός
Πηγές :
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/335726/Article.aspx http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_19/06/2009_319109
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4522817&ct=3
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_20/01/2008_255998:
http://www.wtert.gr/Pdfs/BOULH_parousiasi_kalogirou_29.1.09.pdf
http://www.capital.gr/news.asp?Details=414083:
http://www.teetak.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=355:2008-07-11-10-44-28&catid=51:monimesepitropes&Itemid=115 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/06/2009_285142

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η Ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ Θήβας


Ο κ. Θανάσης Σκούμας εξέφρασε την ανησυχία του για την καύση απορριμμάτων και από το Λεκανοπέδιο της Αττικής λέγοντας ότι «η επιλογή της περιοχής μας είναι πολύ ανησυχητική όταν αποδεδειγμένα οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία την λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είναι πολύ σημαντικές» και προσκόμισε για τα πρακτικά της συνεδρίασης δύο δημοσιεύματα (οικολογική επιθεώρηση και greenpeace) σχετικά με τις επιπτώσεις από την καύση των αποβλήτων.
«Φαίνεται ότι έχει προχωρήσει εδώ και καιρό, εν γνώσει την δημοτικής αρχής, η εγκατάσταση της εταιρίας η οποία έχει κάνει και τις αιτήσεις της προς τις αρμόδιες αρχές πράγμα που θα έπρεπε να προκαλέσει εξαρχής την αντίδραση του Δήμου. Είμαστε απέναντι σε αυτή την επιλογή η οποία δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη έχουν συσσωρευτεί για το περιβάλλον της περιοχής μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο Δήμος θα πρέπει να ρίξει βάρος στην ανακύκλωση και πιθανόν στην κομποστοποίηση.
«Πίσω από την καύση των σκουπιδιών κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Κάποιοι προσπαθούν να περάσουν ότι η λειτουργία τέτοιων μονάδων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως ασφαλής. Μιλάμε όμως για μια Ευρώπη που τηρεί όλες τις προδιαγραφές και κανόνες. Φοβάμαι ότι στον τόπο μας δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε εργοστάσια καύσης σκουπιδιών που να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας» είπε από την πλευρά του ο Μιχάλης Λύγγος σημειώνοντας στη συνέχεια ότι «θέση δική μου και του συνδυασμού μου είναι ότι δεν πρέπει ποτέ η Θήβα να γίνει ο φορέας υποδοχής ενός τέτοιου εργοστασίου, σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης και δίπλα στο Νοσοκομείο».
Ο Δήμαρχος Θηβαίων στην απάντηση του επικαλέστηκε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Στερεάς για την Διαχείριση των Απορριμμάτων που λέει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, αν επιλεγεί μονάδα αποτέφρωσης των σκουπιδιών, να δεχτεί απορρίμματα εκτός Περιφερείας» αλλά και τις αποφάσεις της ΔΕΠΟΔΑΘ η οποία, όπως είπε, δεν θα δεχτεί την μεταφορά και την καύση σκουπιδιών της Αττικής στη Θήβα.
Στη συνέχεια ο κ. Σβίγγος σημείωσε ότι τέτοιες μονάδες λειτουργούν με επιτυχία στην Ευρώπη, δήλωσε ότι είναι υπέρ της θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και έκανε γνωστό ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χορήγησε την άδεια λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής δηλώνοντας μάλιστα κατηγορηματικά ότι «οποιαδήποτε απόφαση για την μετά ΧΥΤΑ εποχή θα παρθεί στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και στα Δημοτικά Συμβούλια που συνθέτουν τον φορέα διαχείρισης (ΔΕΠΟΔΑΘ). Τελεία και παύλα. Ούτε κρυφά ούτε πίσω από τις πλάτες των πολιτών».
Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε είχε να κάνει με τα μηχανήματα-εξοπλισμό του μετεωρολογικού σταθμού (ιδιοκτησίας πρώην δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΠ) για τα οποία ο αντιδήμαρχος Κώστας Βενιζέλος, ο οποίος είναι και ο τελευταίος προ της διάλυσης της πρόεδρος ΔΕΠΠ, έχει προσφύγει στον Εισαγγελέα καθώς αυτά δεν έχουν βρεθεί.
«Επί ένα χρόνο δεν έχω λάβει καμία απάντηση για το που βρίσκεται ο μετεωρολογικός σταθμός αλλά και για το ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΠ. Αναγκάστηκα να στείλω επιστολές και στον κ. Βόλη και στην κ. Γεωργοπούλου. Ξέρετε τι μου απάντησαν; Ότι ξέρουν οι υπάλληλοι που είναι τα μηχανήματα. Το μόνο που βρέθηκε ήταν ένας ιστός, πεταμένος, και ένας αναλυτής όζοντος. Τίποτε άλλο» είπε ο κ. Κ. Βενιζέλος που στην συνέχεια εμφάνισε τα τιμολόγια αγοράς του εξοπλισμού ύψους αρκετών εκατομμυρίων δραχμών.
Ο Μ. Λύγγος άφησε το θέμα στην δικαιοσύνη με τον κ. Σκούμα να παραπέμπει στην έκθεση εκκαθάρισης της ΔΕΠΠ στην οποία σημειώνεται ότι «ο μετεωρολογικός σταθμός και τα μηχανήματα του, βρέθηκαν» καλώντας τον Κ. Βενιζέλο να επανορθώσει αναγνωρίζοντας το λάθος του.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θηβαίων, τέλος, σημείωσε ότι «η πορεία του Δήμου επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο» ενώ σε ότι αφορά το μείζον θέμα του νερού και αφού χαρακτήρισε άθλο τις προσπάθειες Δήμου - ΔΕΥΑΘ τόνισε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου η Θήβα θα πίνει νερό από τον Μόρνο.
Για το κολυμβητήριο έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στην φάση της αξιολόγησης και της ανάθεσης προς το ΣΔΙΤ αλλά και την απόφαση του Υπουργείου για δημοπράτηση του έργου αρχές του Σεπτέμβρη με χρόνο υλοποίησης έναν χρόνο.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ερώτηση ΚΚΕ για το θεραπευτήριο στο Βαθύ Αυλίδας



Στο μεταξύ οι κ.κ. Γ. Γκιόκας, Γ. Μαρίνος, Λ. Καφαντάρη και Ε. Μελά κατέθεσαν νέα ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας που βρίσκεται στο Βαθύ Αυλίδας.
Στην ερώτηση τους προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνουν:
«Επανερχόμαστε και ξαναθέτουμε τα οξυμμένα προβλήματα του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στο Βαθύ Αυλίδας σημειώνοντας ότι υπάρχουν χρόνιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Το Θεραπευτήριο υπολει¬τουργεί, αφού το μειωμένο εξειδικευμένο προσωπικό δεν επαρκεί να περιθάλψει άτομα με σοβαρές νοητικές και σωματικές αναπηρίες. Η χρησιμοποίηση ανασφάλιστων εργαζομένων με προγράμματα STAGE διαιωνίζει τα προβλήματα.
Ποιο συγκεκριμένα στο τμήμα νοσηλείας υπηρετούν 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό για 65 νοσηλευόμενους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην απόδοση των αδειών και ρεπό αλλά και στην άρτια κάλυψη των βαρδιών, ιδιαίτερα η απογευματινή και η βραδινή βάρδια υπολειτουργούν. Για να καλυφθούν τα κενά χρειάζονται τουλάχιστον 6 άτομα (νοσηλευτές και νοσηλεύτριες).
Το τμήμα εστιάσεως υπολειτουργεί καλυπτόμενο με προσωπικό από το τμήμα καθα¬ριότητας. Παράλληλα το επόμενο διάστημα 2 εργαζόμενες από το τμήμα καθαριότητας συνταξιοδοτούνται οπότε το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Για να καλυ¬φθούν τα κενά στο τμήμα εστιάσεων απαιτείται η πρόσληψη 4 τουλάχιστον υπαλλήλων.
Ελλείψεις εντοπίζονται και στο τεχνικό τμήμα το οποίο λειτουργεί με έναν ηλεκτρολόγο και έναν υδραυλικό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες, ενώ σε περίπτωση άδειας ή ρεπό οι θέσεις μένουν κενές. Είναι απαραίτητη η πρόσληψη ενός ακόμα ηλεκτρολόγου και ενός υδραυλικού για να καλυφθούν οι ανάγκες του ιδρύματος. Επίσης είναι απαραίτητη η πρόσληψη 2 εργατών στα πλυντήρια και 2 οδηγών.
Ελλείψεις εντοπίζονται και στην υλικοτεχνική υποδομή, ενώ το θεραπευτήριο δεν διαθέτει ειδικό λεωφορείο για τη μεταφορά των περιθαλπόμενων. Αυτή τη στιγμή η μετακινήσεις γίνονται με το αστικό που εξυπηρετεί γενικά την περιοχή ή με ταξί.
Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και επιμένει στην υλοποίησή τους, καταδικάζοντας την πολιτική που υποβαθμίζει συνεχώς τον τομέα της Πρόνοιας
».
Οι βουλευτές ερωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να στελεχώσει το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων με το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή περίθαλψη, φροντίδα των ανθρώπων που υποφέρουν, σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Εύβοιας να εξοπλιστεί με το απαραίτητο ειδικό λεωφορείο που χρειάζεται για την μετακίνηση των ασθενών του καθώς και σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Εκτιμήσεις από τις Ευρωεκλογές


Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι θετικό για το ΚΚΕ και η εκτίμηση αυτή παίρνει υπόψη της συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία προσπαθούν να αποσιωπήσουν οι αντιΚΚΕ, αντιλαϊκές δυνάμεις και τα Μέσα Μαζικού Αποπροσανατολισμού.
Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;
Δεν πρόκειται απλά για ευρωεκλογές που καθορίζουν την εκλογή των ευρωβουλευτών αλλά για μια αναμέτρηση σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το αποτέλεσμα για τη διαμόρφωση του εδάφους και την απόκτηση πλεονεκτημάτων για τις εθνικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2004 το στοιχείο αυτό δεν υπήρχε, οι εθνικές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν, το πρόβλημα της διακυβέρνησης είχε λυθεί, η κατάσταση είχε αποφορτιστεί, οι συνθήκες ήταν πιο χαλαρές και μεγαλύτερες οι δυνατότητες επιλογής από πλατιές λαϊκές δυνάμεις που πιέζονται από το δικομματισμό. Η ΝΔ είχε αναλάβει την κυβέρνηση, τα φτερά του ΠΑΣΟΚ ήταν πεσμένα, τα ψεύτικα διλήμματα σε υποχώρηση. Γι' αυτό έχει σημασία η εκτίμηση που έκανε το κόμμα μας και στην απόφαση του 18ου Συνεδρίου, ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη, ότι: "Η αναμέτρηση έχει σημαντικές ομοιότητες με τις εθνικές εκλογές". Συνεπώς κρίνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα παίρνοντας υπόψη αυτό το κριτήριο.
Το ΚΚΕ είναι συνεχώς στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων γιατί το αντιμετωπίζουν σαν ταξικό αντίπαλο που εμποδίζει τα σχέδιά τους, πρωτοστατεί στην οργάνωση και στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.
Εκτιμούμε ότι η επίθεση επέδρασε και ανέκοψε τη δυναμική του Κόμματος, να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πολιτική του επιρροή. Εκτιμούμε ότι η αποχή, που σε ένα βαθμό καλλιεργήθηκε σκόπιμα, επηρέασε και το ΚΚΕ, περιόρισε τις δυνατότητες να εκφραστεί υπέρ του κόμματος της εργατικής τάξης η αγανάκτηση πλατύτερων λαϊκών δυνάμεων, η δυσαρέσκεια κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά του δικομματισμού. Η διοχέτευση της αγανάκτησης μέσω της αποχής δε φέρνει κανένα θετικό αποτέλεσμα, η αποχή παροπλίζει, περιθωριοποιεί λαϊκές δυνάμεις, πολύ περισσότερο όταν είναι επιλογή που κρατάει εργαζόμενους μακριά από τα συνδικάτα, από τους μαζικούς φορείς, από την οργανωμένη πάλη. Πρόκειται για σοβαρό ιδεολογικό πρόβλημα, που απαιτεί συζήτηση και πρόσθετα μέτρα.
Η επίθεση του αντιπάλου να οδηγήσει το ΚΚΕ σε πολιτική και εκλογική ήττα και να το εκτοπίσει από την τρίτη θέση δεν πέρασε όπως την είχαν σχεδιάσει.
Το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα με δύο ευρωβουλευτές, χιλιάδες ψηφοφόροι είναι πιο έμπειροι και δοκιμασμένοι, χιλιάδες εργαζόμενοι προβληματίστηκαν, έφτασαν μέχρι ένα σημείο και παρότι δεν επέλεξαν το ΚΚΕ, διατηρούνται τα νήματα που τους συνδέουν με το Κόμμα μας.
Είναι το αποτέλεσμα της σκληρής αναμέτρησης με τον οπορτουνισμό που είναι δούρειος ίππος της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο εργατικό κίνημα. Η αποδοκιμασία, η ήττα της πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που μπήκε σε περίοδο κρίσης, είναι πραγματικότητα που καταγράφει τα αδιέξοδα της στρατηγικής του, την αφερεγγυότητα, τον καιροσκοπισμό αυτού του κόμματος.
Είναι οι δυσκολίες του δικομματισμού να ενσωματώνει, να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια και η ισχυροποίηση της αντίληψης, μέσα στο λαό, ότι η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται στα βασικά ζητήματα.
Βγαίνουν συμπεράσματα. Τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και συμμετέχουν στη λήψη των αντιλαϊκών αποφάσεων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα λαϊκά συμφέροντα αλλά θα κινούνται συνεχώς και σε πιο αντιλαϊκή κατεύθυνση, αυξάνοντας τις δόσεις της υποκρισίας και των ψεύτικων διλλημάτων για να χειραγωγούν τους εργαζόμενους.
Ο Βουλευτής του Κόμματος συνέχισε τονίζοντας πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την οργάνωση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Στηρίζουμε το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την αγωνιστική συσπείρωση στους μικρούς Επαγγελματοβιοτέχνες, τους Εμπόρους. Ρίχνουμε βάρος σε στόχους πάλης που ενώνουν στη δράση την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης.
Μπορούμε να διαθέσουμε ακόμα περισσότερες δυνάμεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανασύνταξης του εργατικού – λαϊκού κινήματος, να χτυπηθεί η αντίληψη της ταξικής συνεργασίας , να αποδυναμωθεί ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός και να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ του ταξικού – αγωνιστικού κινήματος.
Κλείνοντας ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να μετατραπεί η αγανάκτηση, η δυσαρέσκεια σε πολιτική συνείδηση, να κατανοηθεί η αναγκαιότητα της αντιμονοπωλιακής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του άλλου δρόμου ανάπτυξης, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.
Χρειάζεται μεγαλύτερος κόπος και προσήλωση στο στόχο της οικοδόμησης ισχυρών οργανώσεων στους τόπους δουλειάς, ένταξη στο ΚΚΕ νέων εργατών και εργατριών, ανάπτυξη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.
Στην καθημερινή δράση υλοποιούμε το στόχο της αντεπίθεσης, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την ανάπτυξη της ικανότητας τους να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε όλες τις συνθήκες.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Γ. Κατσιμπάρδης: Μετά απο μια νίκη οφείλουμε αυτοκριτική


Βέβαια ο τελευταίος αυτός αριθμός – αν αξιολογηθεί συγκρινόμενος με εκείνον της ¨Ν.Δ.¨, που δεν ξεπέρασε τις 18998 ψήφους -, είναι μεγαλύτερος, υστερεί όμως κατά 17351 ψήφους !!! σε σχέση με την πραγματική δύναμη του Κινήματος.
Το εύλογο ερώτημα, που προκύπτει με βάση την παραπάνω προσέγγιση των αριθμών, είναι διφυές και μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: Πρώτον γιατί δεν στήριξαν το ΠΑΣΟΚ οι 17531 ψηφοφόροι (του), και δεύτερον πώς αυτοί θα επανακάμψουν ώστε να έρθει η νίκη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές (γιατί όχι και η αυτοδυναμία, που πολλοί ορέγονται, παραβλέποντας τα θετικά των συνεργασιών;)
Η απάντηση, στο πρώτο ερώτημα είναι πως το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ό,τι περνούσε από τα χέρια του για να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους κατά τις ευρωεκλογές. Πραγματοποίησε, βέβαια, κάποιες συγκεντρώσεις σε ορισμένους Δήμους – όπου μιλούσαν και υποψήφιοι βουλευτές της μεγάλης ήττας του 2007 (άλλος πρωτόγνωρος τακτικισμός και αυτός…), δεν μπόρεσε όμως να δημιουργήσει συνθήκες ενεργοποίησης των φίλων του, ώστε να πάνε όλοι στις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Θήβα, δεν άνοιξε ούτε ένα ¨Εκλογικό Κέντρο¨ ενώ ακόμη και την παραμονή, αλλά και την Κυριακή των ευρωεκλογών, η κίνηση έξω από τα Γραφεία των Οργανώσεων ήταν απογοητευτική. Όμως και επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε και όσα δημοσιεύματα – ή αναφορές από τα τοπικά ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς – γίνονταν, σχετικά με τις προγραμματικές του θέσεις και τις απόψεις του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστώνονται σε πρωτοβουλίες δημοσιογράφων.
Η απάντηση στο δεύτερο, και πιο κρίσιμο, ερώτημα είναι ότι ναι μεν, εφόσον η ¨Ν.Δ.¨ ως κυβέρνηση συνεχίσει να παρουσιάζει τις ίδιες αδυναμίες και να διαπράττει τα ίδια λάθη, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές που έρχονται, αν όμως ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε υπερβατικές πολιτικές κινήσεις, και αναπτύξει πραγματικά φιλολαϊκές πρωτοβουλίες, (τότε) τα πράγματα δεν θα είναι (και τόσο) εύκολα για τον Γιώργο Παπανδρέου. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ οφείλει – ύστερα από μια νέα αυτοκριτική, στηριγμένη και στην πρόσφατη εμπειρία-, να πραγματοποιήσει γενναία ιδεολογικά, προγραμματικά και οργανωτικά ανοίγματα και, το σπουδαιότερο, να δείξει ότι, τούτη τη φορά, είναι διατεθειμένο να χτυπήσει τη διαφθορά στις ρίζες της. Μόνο έτσι θα είναι σίγουρο ότι θα του εμπιστευθεί ο λαός την εξουσία.

Ευρωεκλογές 2009 και επτά σχόλια


Σχόλιο 3ο. Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες ψηφοφόροι, που ψήφισαν (ευρωεκλογές 2004), αυτή τη φορά απείχαν . Η Νέα Δημοκρατία έχασε 980.000 ψήφους, ( 37% των ψηφοφόρων της). Σήμερα προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι μειώθηκαν τα ποσοστά της μόνο και μόνο, γιατί οι ψηφοφόροι της θέλοντας να εκφράσουν την πικρία και τη διαμαρτυρία τους επέλεξαν να πάνε για μπάνιο εκείνη την ημέρα-ερμηνεία που την βρίσκω αρκετά απλουστευτική - Η θέση της ως πρώτου κόμματος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές απειλείται άμεσα, αμφισβητείται έντονα και με το πρόσθετο δεδομένο του εκλογικού νόμου που ενεργοποιεί ολόκληρη τη θεσμική λογική προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ. Για να ανακτήσει το απολεσθέν έδαφος χρειάζεται από την επομένη αυτοσυγκέντρωση ,σκληρή και σοβαρή δουλειά , υπό αντίξοες και ασφυκτικές συνθήκες . Εάν θέλει να ανατρέψει τα δυσμενή προγνωστικά, να εκπλήξει και να γοητεύσει πολιτικά το εκλογικό σώμα πρέπει να προτείνει νέα πρόσωπα , να υλοποιήσει νέες πολιτικές. ΄΄..Οι καιροί ου μενετοί…΄΄
Σχόλιο 4ο Το ΠΑΣΟΚ έχασε 200.000 ψήφους, ( 10% των ψηφοφόρων του) . Ενώ το 2007 βρισκόταν πίσω από τη Νέα Δημοκρατία 3,7 μονάδες, τώρα προηγείται κατά 4,4 μονάδες, ( άλμα άνω του 8%). Έτσι παρά το ότι έχασε το 10% της εκλογικής του δύναμης και ξεχνώντας, ότι προεκλογικά θέλησε να προσδώσει στις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος, τώρα είναι ευχαριστημένο, γιατί τα ποσοστά το οδηγούν οσονούπω στην εξουσία, με ή χωρίς αυτοδυναμία. Η εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του δεν είναι υψηλό. Του δίνει μεν ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα και πολιτικό προβάδισμα, όχι όμως και ασφαλή «πρόκριση» για τις εθνικές εκλογές. «..Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή χάος..» βλέπω ως δίλημμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές από πλευράς ΠΑΣΟΚ. , ιδιαίτερα Στο σημερινό περιβάλλον αυξημένης εκλογικής κινητικότητας και a la carte ψήφου, η φύση των ευρωεκλογών δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων για το μέλλον. Αδιάψευστοι μάρτυρες τα αρχεία των ευρωεκλογικών αποτελεσμάτων, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες .
Δεκάδες τα παραδείγματα κομμάτων που κέρδισαν με διαφορά πολύ μεγαλύτερη εκείνης των 4,4 μονάδων, ένα ή δύο χρόνια αργότερα υπέστησαν οδυνηρή εκλογική ήττα. Ενισχυτικό του ΠΑΣΟΚ είναι η συστηματική και συνεχής κακή εικόνα της Ν.Δ. και το ότι ποτέ- μετά το 1974- το εκλογικό σώμα δεν έδωσε τρίτη συνεχή εντολή στον ίδιο πολιτικό αρχηγό (οι τρεις νίκες του ΠΑΣΟΚ τα έτη 1993, 1996 και 2000 έλαβαν χώρα με άλλους αρχηγούς). Βαθύτεροι λόγοι, που μόνον η διαίσθηση μπορεί ίσως να ανιχνεύσει και που πιθανώς έχουν να κάνουν με τη μακρά ιστορία αναποτελεσματικότητας και διαφθοράς του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, σχεδόν μαθηματικά φαίνεται να οδηγούν, , στην πολιτική και προγραμματική εξάντληση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ θα κεφαλαιοποιήσει το σημαντικό αυτό κεκτημένο που απέκτησε στις ευρωεκλογές εάν περιορίσει τον λόγο του στη σκανδαλολογία, αποφύγει τα παλαιά αντιπολιτευτικά κλισέ, ξεχάσει τα παρωχημένα ΄΄τσιτάτα ΄΄ και εγκαταλείψει την κουραστικά επαναλαμβανόμενη επίκληση πρόωρων εκλογών ή τη θεσμική ταχυδακτυλουργία (θα καταψηφίσω τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να γίνουν πρόωρες εκλογές και κατόπιν θα τον επανεκλέξω!). Το ΠΑΣΟΚ καλείται να πει κάτι καινούργιο και κάτι περισσότερο στη χώρα, ώστε να μετατρέψει το σημερινό πλεονέκτημά του σε ευδιάκριτο πλειοψηφικό ρεύμα που να δημιουργεί ελπίδα και προσδοκία. Εξαιρουμένων των εν ενεργεία βουλευτών του , ο πολιτικός λόγος των περισσότερων στελεχών - μελών του Εθνικού Συμβουλίου και πιθανών αυριανών υποψηφίων στο Νομό Βοιωτίας αναλώθηκε σε τετριμμένες γενικολογίες. Παρά τις προσπάθειες τους κοπίαζαν να αρθρώσουν τον νεωτερικό πολιτικό λόγο που διψά η κοινωνία και κυρίως να παραλληλίσουν τα λόγια με τη συμπεριφορά τους. (Κάποια φωνή στο Κυριάκι είπε ότι η Βοιωτία έχει ζαχαροκάλαμο ,κάτι που επανέφερε το αλήστου μνήμης θυμοσοφικό της περιοχής ‘’..ρε φούμο Ανδρεαδάκη που είδες τραίνο στο Κυριάκι…’’)
Σχόλιο 5ο Εξήλθε νικηφόρος ο ΛΑΟΣ αυξάνοντας σε ποσοστό, αλλά και σε ψήφους τη δύναμή του, κατά 45% τους ψηφοφόρους του (κατά 115.000 ψηφοδέλτια) και κατά 73% το εκλογικό του ποσοστό . Ήταν το μόνο κόμμα που εξέφρασε χωρίς περιστροφές και με σταράτο λόγο τις πολιτικές του απόψεις . Ακραίος λαϊκιστής και ακραιφνής καιροσκόπος ο Γ. Καρατζαφέρης ισορρόπησε με δεξιοτεχνία τις ρατσιστικές και ακροδεξιές τάσεις με τα κοινωνικά αιτήματα . Αδίστακτος και με θράσος μεταποίησε τον εθνικισμό και τον θρησκόληπτο συντηρητισμό σε σύγχρονα εθνικά αιτήματα. Αντιμετώπισε ζέοντα κοινωνικά ζητήματα, (μετανάστευση, εγκληματικότητα ,ανεργία) με απλουστευτικό λόγο, που «..επωάζει το αυγό του φιδιού..»
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ αύξησαν τους ψήφους των κατά 138.000 και εκτίναξαν το πενιχρό 0,7% του 2004 στο 3,5% του 2009. Όμως από απειρία ή φόβο θόλωσαν τον πολιτικό τους λόγο, προσπάθησαν να αποκρύψουν κάποιες ‘’σκοτεινές’’ ή ‘’ενοχλητικές’’ γωνιές του.
Σχόλιο 6ο. Το Κ.Κ.Ε. είναι ευχαριστημένο. Έχασε από το 2007 155.000 ψήφους και ένα ευρωβουλευτή, αλλά παρ΄ όλα αυτά είναι ικανοποιημένο, γιατί το ποσοστό του ανέβηκε κατά 0,2% από το 2007, παρά όπως ισχυρίζεται «τον σκληρό πόλεμο και τις προβοκάτσιες από το κακό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο».
Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες του Ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατόρθωσε να εμπνεύσει παρ’ όλη την εργασιακή ανασφάλεια και την οικονομική κρίση. Έστρεψε δυστυχώς τις ελπίδες της η κοινωνία στην ακροδεξιά όπως και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης. Στεναχωρημένος χωρίς να απελπίζεται, ως είθισται θα κάνει την αυτοκριτική του και θα επιμείνει στην αγωνιστική του πολιτική. Σίγουρα έφταιξε η εσωκομματική αντιπολίτευση, ίσως αναλάβουν και κάποια πολιτική ευθύνη , θα υπάρξουν όμως παραιτήσεις ; Αλήθεια πως εξηγούνται τα ποσοστά του στη Βοιωτία με υποψήφια την αξιόλογη κα. Σπανούδη και τον προηγούμενο μεγάλο αγώνα της ενάντια στις ενεργειακές μονάδες από λιθάνθρακα , Φ/Α και το 6σθενές Χρώμιο; Ο «Βαβέλ» πολιτικός λόγος , οι προηγούμενες γνωστές κινήσεις ακτιβισμού (ίσως και τακτικισμού) , μάλλον κούρασαν και τελικά δεν έπεισαν. Νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσει τα μηνύματα των πολιτών και να τα αξιολογήσει σωστά. Όπως και άλλοτε, επαναλαμβάνω ότι ο δικομματισμός δεν τρέφεται από τα κόμματα εξουσίας, αλλά από τα κόμματα, που έχουν αφαιρέσει από τους στόχους των την προοπτική της εξουσίας. Από κάπου εδώ, θα μπορούσε ίσως να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση.
Σχόλιο 7ο Η μεγάλη άνοδος των χριστιανοδημοκρατών και των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με ταυτόχρονη πτώση και των σοσιαλιστών και της ευρωπαϊκής αριστεράς, μας οδηγεί αναγκαστικά στο συμπέρασμα, πως η οικονομική κρίση και η ανεργία, προϊόντα του καπιταλιστικού συστήματος και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, δεν οδήγησαν, όπως θα περίμενε κανείς, στην αμφισβήτηση του συστήματος. Τα σοσιαλιστικά κόμματα και τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς στάθηκαν ανίκανα να προτείνουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις και οι Ευρωπαίοι πολίτες πίστεψαν, πως η ίδια η νεοφιλελεύθερη πολιτική, αυτή που γέννησε τη χρηματοπιστωτική και γενικότερα την οικονομική κρίση, αυτή που γέννησε και συντηρεί την ανεργία, αυτή η ίδια είναι ταυτόχρονα και ικανή να τα διαχειριστεί, να τα αντιμετωπίσει και να δώσει τις πολυπόθητες λύσεις.
Ανέκαθεν ήμουν εναντίον της αποχής, του άκυρου, ακόμη και του λευκού, (από τη στιγμή, που δεν προσμετρείται στα έγκυρα). Έτσι δεν μπόρεσα να ερμηνεύσω την επίμονη προσπάθεια και τα επιχειρήματα κάποιων να ‘’ ψιμυθιώσουν ‘’ την αποχή με πολιτικά χαρακτηριστικά Σε όλους αυτούς θυμίζω ότι: 1) «Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τον δε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλ' αχρείον νομίζομεν» (= Τον απαθή και αμέτοχο στα κοινά δε θεωρούμε φιλήσυχο, αλλά άχρηστο) από τον Αρχίλοχο 2)« Το τίμημα της δημοκρατίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση » από τον 3ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ελληνομαθή και συντάκτη της ιστορικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον και 3)«Η Δημοκρατία είναι σαν μια ωραία και φιλήδονη γυναίκα : για να σου μείνει πρέπει να κάνεις μαζί της καθημερινό έρωτα» είχε πει χαριτολογώντας οΕδουάρδος Εριώ πρωθυπουργός της Γαλλίας το 1924. Άσχετα όμως από τις δικές μου πεποιθήσεις, το μεγάλο ποσοστό της αποχής ταρακουνάει το λιμνάζον πολιτικό σύστημα και δείχνει τάσεις απόρριψης του. Οταν το μισό εκλογικό σώμα, κυρίως απο νέες ηλικίες, αποστρέφεται το υπάρχον πολιτικό τελετουργικό, αμφισβητείται η δημοκρατική κοινωνική αντιπροσώπευση, που σε μας δεν εντοπίζεται μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά διαχέεται σε όλη τη κοινωνία.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Μέτρα για προστασία απο πυρκαγιές


Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου.
Μην τοποθετείτε πλαστικές υδροροές ή πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους του κτίσματος.
Προφυλάξετε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό μη εύφλεκτο συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
Αποφύγετε την κατασκευή ακάλυπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι σας.
Τοποθετείστε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για την συντήρηση τους .
Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.
Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά.
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Τι πρέπει να κάνετε έξω από το σπίτι σας.
Διατηρήστε την ψυχραιμία σας .
Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετε τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξη τους μπορεί να συμβάλλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
Κλείστε όλες τις διόδους(καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ.)έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στη πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.
Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Τα θέματα του Δ.Σ Θήβας


1. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θηβαίων και ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε., για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων του Δήμου Θηβαίων στον ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Βοιωτίας έτους 2009 και εξουσιοδότηση του Δημάρχου ή του νόμιμου αναπληρωτή του για την υπογραφή αυτής.

2. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Θηβαίων και ΔΕΠΟΔΑΘ Α.Ε. για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών καθαριότητας και εξουσιοδότηση του Δημάρχου ή του νόμιμου αναπληρωτή του για την υπογραφή αυτής.

3. Λήψη νέας απόφασης για την τροποποίηση στο Ο.Τ. 578α μετά το υπ’αριθ. πρωτ. 18584/09 έγγραφο του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

4. Εξέταση της με αριθ. 5264/29-5-09 αίτησης της κ.Ειρήνης Αθανασίου για την αύξηση του Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ.) στο Ο.Τ. 281 επί της οδού Λ.Φάλαγγος στη Θήβα.

5. Εξέταση αίτησης των Μαρίνας χας. Γ.Σταυρή, Ευαγ.χας.Β.Βάγια, Ιωάννας και Θεμιστοκλή Χαρίτου για τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στα Ο.Τ. 139-140 σε συνδυασμό με την υπ’αριθ. 127/07 απόφαση του Τριμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

6. Επικαιροποίηση της υπ’αρθ. 67/09 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στο Ο.Τ. 86 στη θέση «ΠΟΛΥΓΥΡΑ», λόγω οικονομικής αδυναμίας για την άμεση αποζημίωση του ιδιοκτήτη.

7. Λήψη απόφασης για την έγκριση παράτασης εργασιών του έργου : «Κατασκευή ΧΥΤΑ Θήβας – 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Βοιωτίας και Έγα Αποκατάστασης Υφιστάμενου Χ.Δ.Α.» έως 31-8-09 μετά από αίτηση της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

8. Λήψη απόφασης για τη χρηματοδότηση της ιδίας συμμετοχής του Σχεδίου Υλοποίησης «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που θα υποβάλλει ο Δήμος Θηβαίων.

9. Έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης ιδιοκτησίας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» στη θέση «ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ» του Δήμου Θηβαίων με την αγροτική οδό.

10. Έγκριση κατανομής ποσού 37.050,00€ από το ΥΠ.ΕΣ. για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων ( Σχετ. η υπ’αριθ. 154/09 Α.Δ.Σ.).

11. Έγκριση της υπ’ αριθ. 34/09 απόφασης του Δ.Σ. του ΝΠ «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Θήβας» σχετικής με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους οικ.έτους 2009.

12. Έγκριση εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Καλλιτεχνικής Επικοινωνίας (ΔΕΚΚΑ-Ε) Δήμου Θηβαίων.

13. Έγκριση εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Προστασίας Περιβάλλοντος (ΔΕΠΠ) Δήμου Θηβαίων.

14. Λήψη απόφασης για ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου με τίτλο : «Βελτίωση της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης απο το λόφο Αμφείου έως την οδό Αυλίδος», στο Μέτρο 3.3 «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας» του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000-2006.

15. Λήψη απόφασης για ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου με τίτλο : «Βελτίωση – Αποκατάσταση του κτιρίου της παλαιάς ΔΕΗ στο λόφο Αμφείου για την λειτουργία Δημοτικού Ωδείου», στο Μέτρο 3.6 «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας» του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000-2006.

16. Λήψη απόφασης για ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου με τίτλο : «Ανάπλαση αστικής περιοχής Θήαβς», στο Μέτρο 7.2 «Αναπλάσεις σε δομημένο περιβάλλον με καινοτόμο χαρακτήρα ή Εθνική σημασία» του ΕΠ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» 2000-2006.

17. Ορισμός υπολόγου και άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του έργου με τίτλο : «Προώθηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών στο Δήμο Θηβαίων μέσω της υλοποίησης έργου επίδειξης των ευρυζωνικών δικτύων και εφαρμογών» της ΣΑΕΠ 215/3 του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

18. Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επι της ΜΠΕ «Αξιολόγηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), λατομείου παραγωγής αδρανών υλικών εντός λατομικής περιοχής στη θέση «ΚΟΤΣΙΚΑ – ΤΟΥΜΠΙ» του Δ.Θηβαίων μετά από αίτηση της εταιρείας Ιωάννης Κοροπούλης & ΣΙΑ Ε.Ε.

19. Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 4,995MW της εταιρείας «ΕΝΕRGA A.E.» στη θέση Μπουτάκος – Ρεβένια του Τ.Δ.Υπάτου του Δήμου Θηβαίων.

20. Εξέταση αίτησης του κ. Μιχαλόπουλου Δημητρίου ο οποίος ζητά να πωλήσει καρπούζια και πεπόνια στην οδό Οπλ.Βόγκλη κατά την περίοδο 8/6 – 8/9/09.

21. Εξέταση αίτησης του κ. Αθ.Αρκούδη για απαλλοτρίωση του Κ.Χ. στο Ο.Τ. 383 στη Θήβα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΛ. ΜΑΜΜΗΣ