Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Κατάργηση κώδικα αμοιβών μηχανικών άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
• Οι αυξήσεις και μόνον στις τιμές των δομικών υλικών, δεν αντιστοιχούν σε καμιά περίπτωση στις αμοιβές των μηχανικών, τις υπερβαίνουν κατά πολύ.
• Δεν είναι δυνατόν να απλοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες με ευθύνη των μηχανικών, χωρίς να υπάρχει Κώδικας Αμοιβών.
Αν γίνει αυτό, θα γίνει αγοραία διαδικασία ο έλεγχος διασφάλισης των νόμων, της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος.
Προτείνουμε σε αντιστάθμισμα για έξοδο από την κρίση :
Δημόσιες επενδύσεις για πραγματικές ανάγκες κοινωνικών υποδομών και περιβαλλοντικών έργων.
Ενίσχυση δράσεων Έρευνας και Τεχνολογίας στον κατασκευαστικό τομέα.
Καινοτομική προσέγγιση υποδομών με βάση την ποιότητα και τον ολοκληρωμένο κύκλο ζωής των έργων και των εγκαταστάσεων.
Αναπλάσεις πόλεων και κτιρίων για βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις.
Βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στην οικοδομή.
Η παντελής έλλειψη διαβάθμισης των μηχανικών στα ιδιωτικά έργα, η ανυπαρξία επιστημονικής στελέχωσης των κατασκευαστικών εταιρειών, η ανυπαρξία μηχανισμού πιστοποίησης ή ελέγχου της επάρκειας γνώσης των υπολοίπων συντελεστών παραγωγής ενός έργου, πλην των μηχανικών, το ανύπαρκτο μητρώο συντελεστών κατασκευής ιδιωτικών έργων, οι αρχαίες ή ανύπαρκτες προδιαγραφές μελετών, εγκαταστάσεων και υλικών και οι αναξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου δίνουν την πλήρη εικόνα και δείχνουν ότι οι προτεραιότητες για τις αναγκαίες τομές φέρουν πολύ χαμηλά το ζήτημα των αμοιβών.
Ο κατάλογος των θεμάτων, στα οποία η συνεισφορά των μηχανικών είναι καίριας για την εθνική οικονομία σημασίας, είναι μεγάλος.
Όσον αφορά το θέμα του «κλειστού» χαρακτήρα του επαγγέλματος του μηχανικού, θεωρούμε ότι είναι αβάσιμο, δεδομένου ότι υπάρχει ελευθερία στην εγκατάσταση και άσκηση του επαγγέλματος, από τους έχοντες τα ανάλογα προσόντα, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί μετά από εξετάσεις, σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας, χωρίς περιορισμούς.
Ζητάμε το αυτονόητο: Να μην χρεωθούμε, σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα συμμετοχή μας στην ανάπτυξη της χώρας, το μεγαλύτερο αναλογικά μερίδιο στην κρίση (οικονομική, κοινωνική, εθνική).
Ήδη, οι μηχανικοί, όπως όλοι οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, ένιωσαν από τους πρώτους, τις επιπτώσεις της και την οικονομική απαξίωση.
Ο Πρόεδρος
Απόστολος Καραναστάσης