Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Εγκαίνια Διοικητηρίου και απολογισμός 8ετίας


Κινητήρια δύναμη αυτά τα χρόνια είναι η συμμετοχή, η στήριξη, η ενθάρρυνση, η αναγνώριση, ακόμα και η κριτική που οι φορείς και οι πολίτες μας έκαναν, για να κερδίσουμε το στοίχημα που είχαμε βάλει, να γίνει δηλαδή η Βοιωτία μια νέα δύναμη. Ένας Νομός σύγχρονος με δυναμική ανάπτυξης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας και όλους τους Βοιωτούς θερμά γι΄αυτό.
Όσα παρουσιάζονται σήμερα, είναι μια συνοπτική αναφορά των πιο σημαντικών παρεμβάσεων, που έγιναν πραγματικότητα κυρίως χάρη στη συναίνεση των Βοιωτών, τη δική μας συλλογική δουλειά και την αφοσίωση όλων στον κοινό μας στόχο για μια καλύτερη ζωή, για μια καλύτερη Βοιωτία. Ελπίζω κι εσείς να διαπιστώσετε ότι, η προσπάθειά μας, απέδωσε καρπούς. Άλλωστε εσείς και όλοι οι πολίτες, είστε ο τελικός κριτής του έργου μας.
Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Τα εγκαίνια του Διοικητηρίου Βοιωτίας, είναι για μας μια κορυφαία στιγμή. Είναι ένα έργο που μας συντρόφεψε σ΄όλη την πορεία της θητείας μας. Είναι ένα έργο – όνειρο δεκαετιών για τη Βοιωτία. Είναι ένα έργο – σημείο αναφοράς για το Νομό και για τη Λιβαδειά. Ετοιμάσαμε, λειτουργούμε και εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα όλης της Βοιωτικής κοινωνίας. Οι βουλευτές του Νομού, οι Δημοτικές Αρχές και οι φορείς του τόπου, από τη μεταπολίτευση και μετά, συντόνισαν τις προσπάθειές τους για να γίνει πραγματικότητα το Διοικητήριο. Οι προηγούμενοι αιρετοί Νομάρχες, ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης και ο Νίκος Στάμος έδωσαν μια νέα πνοή σ΄αυτό το έργο και συνέβαλαν μ΄όλες τους τις δυνάμεις στο ξεκίνημά του. Αυτή τη μέρα, έχουν και οι δύο το δικό τους ξεχωριστό κομμάτι, για την καθοριστική συμβολή τους σ΄αυτό το μεγάλο έργο.
Η επιλογή αυτής της κατασκευής έγινε με το Α΄Βραβείο σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και με πλήρως τεκμηριωμένο σκεπτικό για την εξωτερική όψη και για τη λειτουργικότητα του κτιρίου. Πολλές και διαφορετικές απόψεις για την αισθητική του Διοικητηρίου έχουν ακουστεί όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό από μόνο του, υπογραμμίζει το πόσο αξιόκριτο και αξιοπρόσεκτο – άρα και σημαντικό - είναι αυτό το κτίριο για τη Βοιωτία.
Έφτασε τα 14.100.000 € ο προϋπολογισμός των δύο Διοικητηρίων Λιβαδειάς και Θήβας. Το κτίριο της Θήβας προηγήθηκε σε κατασκευή και λειτουργία, παρέχοντας, από τις αρχές του 2005, σύγχρονες υπηρεσίες στους πολίτες. Η συγκεκριμένη κατασκευή της Λιβαδειάς, χρειάστηκε για να υλοποιηθεί 3 διαδοχικές φάσεις εργασιών. Είναι ένα έργο σύνθετο, με πολλές δυσκολίες, με ειδικά θέματα που χρειάστηκε να μελετηθούν και να ξεπεραστούν. Εγώ προσωπικά, οι συνεργάτες μας της εργολήπτριας εταιρείας ΕΥΒΟΚΑΤ, και τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, κάναμε κυριολεκτικά κάθε μέρα έναν αγώνα με το χρόνο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, για να πετύχουμε την εγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της Νομαρχίας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε ενιαίους χώρους. Στο σημείο αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την προσήλωση που έδειξαν στο έργο και στην ποιότητά του. Ειδικά θέλω να ευχαριστήσω για τη συνδρομή τους όλους τους συνεργάτες και τον επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας μελέτης, τον αρχιτέκτονα Τάσο Μπίρη, για τον οποίο επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια :
Ο Τάσος Μπίρης, μέχρι το 2009 καθηγητής συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και σήμερα ομότιμος καθηγητής, είναι ένα λαμπρό όνομα στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Με το γραφείο του, έχει εκτεταμένο μελετημένο και χτισμένο έργο, κυρίως μέσω βραβεύσεων σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Αξίζει να πούμε, πως το γραφείο του Τάσου Μπίρη έχει αποσπάσει το Β΄βραβείο του Διεθνούς διαγωνισμού για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχει στο ενεργητικό του, ένα αξιόλογο συγγραφικό έργο, συμμετοχές σε εκθέσεις και συναντήσεις, και διδακτικό έργο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι τιμή μας, το εμβληματικό κτίριο του Διοικητηρίου να είναι έργο του Τάσου Μπίρη και της ομάδας του και τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την συνεχή συνεργασία τους σε κάθε φάση του έργου.
Στο Διοικητήριο, κατασκευάσαμε συνολικά σχεδόν 16.500 τετραγωνικά μέτρα κτιρίου. Ολοκληρώσαμε 8.135 τετραγωνικά μέτρα που στεγάζουν τις υπηρεσίες μας. Ο υπόλοιπος χώρος θα φιλοξενήσει την Εφορία, και μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, το Δημαρχείο Λιβαδειάς. Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό έχουμε κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση και έχουμε συζητήσει με τη Δημοτική Αρχή για να αποκτήσει ιδιόκτητους χώρους Δημαρχείου η Λιβαδειά, εδώ στο Διοικητήριο. Παράλληλα δημιουργήσαμε την αίθουσα που μας φιλοξενεί σήμερα, ένα χώρο που μαζί με τους βοηθητικούς φτάνει τα 550 τετραγωνικά μέτρα. Είναι μια ευρύχωρη και υπερσύγχρονα εξοπλισμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ιδανική για εκδηλώσεις, που έλειπε από την πόλη. Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Προσπαθούμε σε λίγα λόγια να χωρέσουμε αυτό το μεγάλο έργο. Το Διοικητήριο. Χώρο υπηρεσιών της Νομαρχίας, χώρο λειτουργιών, χώρο με προοπτική για κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, χώρο διοργανώσεων και εκδηλώσεων, χώρο με επαρκή και αξιοποιήσιμη για πολλές χρήσεις αύλεια επιφάνεια, χώρο εξυπηρέτησης και προσέλκυσης του πολίτη.
Αν πάρουμε επιπλέον υπόψη μας, τη θέση του κτιρίου, δίπλα στο ποτάμι, σε επαφή με το πάρκο της Έρκυνας, καταλαβαίνουμε πως το Διοικητήριο γίνεται ένα κομβικό σημείο της Λιβαδειάς, που μετατοπίζει το κέντρο βάρους της πόλης και ισορροπεί τους χώρους συνάντησης και συνάθροισης των κατοίκων.
Με τον ερχομό των υπηρεσιών της Νομαρχίας σ΄αυτό το κτίριο, έγινε μια μεγάλη αναβάθμιση. Για τους εργαζόμενους που απόχτησαν νέες συνθήκες εργασίας και για τους πολίτες, που με την ενιαία συγκέντρωση των υπηρεσιών έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση. Η μετακόμισή μας στο Διοικητήριο της Λιβαδειάς στα τέλη του 2008, προγραμματίστηκε μαζί με τον εκσυγχρονισμό της παροχής υπηρεσιών στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Νομαρχίας. Σήμερα λοιπόν, αξιοποιώντας τους νέους χώρους και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές έχουμε περάσει σε νέο, σύγχρονο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών, έτσι ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο καλά.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Σε λίγους μήνες ο θεσμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μετά από 16 χρόνια λειτουργίας, θα είναι παρελθόν. Στην ιστορία αυτού του θεσμού, η δική μας Νομαρχιακή Αρχή, κλείνει έναν κύκλο οκταετίας. Μιας οκταετίας δημιουργικής, που προγραμματίσαμε, ξεκινήσαμε, ολοκληρώσαμε και έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο, σε υποδομές, παρεμβάσεις και διεκδικήσεις. Έργο που ξεπερνά τα 150.000.000 € και αποτελεί παρακαταθήκη για την αναπτυξιακή πορεία του Νομού.
Αξιοποιήσαμε πλήρως το Γ΄ΚΠΣ, μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και Τομεακών Προγραμμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Νομαρχία Βοιωτίας, παρουσιάζει εξαιρετικά ικανοποιητικούς δείκτες στην αποτελεσματικότητα των συν – χρηματοδοτούμενων έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων. Επιπλέον με έτοιμες μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 για σημαντικά έργα στο Νομό.
Στην αναδρομή αυτής της πορείας έγιναν πολλά. Σήμερα θα αναφερθούμε στα σημαντικότερα, κάνοντας σταθμούς πάνω στους κεντρικούς τομείς των πολιτικών και στρατηγικών μας κατευθύνσεων.
Σταθμός πρώτος : η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
Με κονδύλια που φτάνουν τα 19.500.000 €, δημιουργήσαμε μεγάλες και σύγχρονες υποδομές, που αξιοποιούν χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης, αυξάνουν την απόδοση των καλλιεργειών και ταυτόχρονα μειώνουν το κόστος παραγωγής, με σεβασμό στους φυσικούς πόρους. Έργα ζωής για τον αγρότη, έργα πνοής για τον τόπο μας, με :
Αναδασμούς σε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γής, στα αγροκτήματα Προφήτη Ηλία, Αγίου Σπυρίδωνα, Προσήλιου, Ακοντίου, Ανθοχωρίου, Αγίου Δημητρίου και Θουρίου.
Μεγάλα αρδευτικά έργα στο Σωληνάρι, στη Λιβαδειά και στη Χαιρώνεια, συνολικού κόστους 9.250.000 €.
Παράλληλα έργα στο Μαυρονέρι, στα Βασιλικά, στις Πλαταιές, στο Νεοχωράκι, στον Άγιο Σπυρίδωνα, συνολικού κόστους 4.500.000 €.
Αντιπλημμυρικά έργα στο Βαρυκό, στην Ασωπία, στην Καλλιθέα, στο Αμπελοχώρι, στο Νεοχωράκι, και πολλά άλλα.
Παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας που εξασφαλίζουν επαρκείς ποσότητες νερού άρδευσης, βελτιώνουν τα δίκτυα και τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, αξιοποιούν γεωτρήσεις και αποκαθιστούν αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.
Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια και τους κεντρικούς φορείς, είχε σαν αποτέλεσμα :
Τη δημιουργία του Κέντρου Περιφερειακού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος στον Ορχομενό.
Τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων για τη βελτίωση της άρδευσης της Κωπαϊδας από τη λίμνη Υλίκη.
Την εξασφάλιση χρηματοδότησης 2.000.000 € για την κατασκευή του έργου «Διευθέτηση άνω ρου Βοιωτικού Κηφισού»
Σταθμός δεύτερος, η ανάπτυξη των μεταφορών με σύγχρονα έργα οδοποιίας.
Πολλές μεγάλες και μικρότερες παρεμβάσεις, αναμόρφωσαν την οδική εικόνα του Νομού, βελτίωσαν την πρόσβαση σε όλες τις περιοχές και αναβάθμισαν τις συνθήκες ασφάλειας στην κυκλοφορία.
Ολοκληρώσαμε το δρόμο Κάστρο – Ορχομενός, που κόστισε 1.350.000 €. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, μια νέα πύλη εισόδου στη Βοιωτία από την Εθνική οδό.
Διεκδικήσαμε τη βελτίωση του δρόμου Θήβα – Λιβαδειά, τον μεγάλο διαμπερή άξονα του Νομού. Μια πολύχρονη και πάγια απαίτηση όλων των Βοιωτών. Με συνεργασία στο περιφερειακό Συμβούλιο, πετύχαμε να διατεθούν 4.000.000 €, για να υλοποιηθεί η λιμνάζουσα επί χρόνια Ανατολική είσοδος Λιβαδειάς και να κατασκευαστεί τμήμα του δρόμου μεταξύ Θήβας και διασταύρωσης Βαγίων. Παράλληλα προχώρησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η μελέτη του οδικού άξονα Θήβα – Λιβαδειά, με παράκαμψη Αλιάρτου, με στόχο όλο το έργο να ενταχθεί, να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Οι διεκδικήσεις μας και οι επιδιώξεις μας, μαζί με το δρόμο Θήβα – Λιβαδειά, περιλαμβάνουν και την κατασκευή του δρόμου Θήβα – Ελευσίνα, καθώς και τις παρακάμψεις της Θήβας : Ανατολική & Δυτική.
Υλοποιήσαμε την παράκαμψη του δρόμου από Οινόφυτα προς Άγιο Θωμά και Κλειδί, δαπανώντας 4.300.000. Ένα δρόμο σύγχρονων προδιαγραφών, που ανακουφίζει κυκλοφοριακά τους δύο οικισμούς και συνδέει με ασφάλεια την παλαιά με τη νέα Εθνική Οδό, στο ύψος της Βιομηχανικής Περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου.
Εξασφαλίζοντας προϋπολογισμό – ρεκορ 33.700.000 €, υλοποιούμε το μεγάλο οδικό άξονα Θίσβη – Κανάβαρι, με παράκαμψη Δομβραίνας. Έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 37 χιλιομέτρων. Έχουν ήδη παραδοθεί σε κυκλοφορία 18 χιλιόμετρα από τον Πρόδρομο έως τη διασταύρωση Νεοχωρίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο : από άποψης προϋπολογισμού, από άποψης τεχνικών χαρακτηριστικών και από πλευράς αναπτυξιακής σημασίας για ένα μεγάλο τμήμα της νότιας πλευράς της Βοιωτίας. Είναι ένα έργο για το οποίο χρειάστηκε να ενεργοποιήσουμε μεγάλα αποθέματα επιμονής και προσπαθειών, να ξεπεράσουμε πολλές δυσκολίες και να καταφέρουμε τελικά να έχουμε διαμορφώσει ένα σημαντικό τμήμα και να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του και τη συνέχισή του ως έργο – γέφυρα του Δ΄ΚΠΣ. Με την ολοκλήρωση του δρόμου μειώνεται ο χρόνος πρόσβασης στις νότιες παραλίες του Νομού (Αλυκή, Άγιος Νικόλαος, Σαράντη) και δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για όλη την κοινωνικο – οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Με έτοιμες και ώριμες μελέτες έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 20.000.000 € και δημοπρατούμε τους επόμενους μήνες το δρόμο Νεοχωράκι – Τανάγρα και σύντομα ακολουθεί η μελέτη και η δημοπράτηση του έργου «Βελτίωση οδού από Δερβενοχώρια, ως όρια Νομού προς Ελευσίνα», δημιουργώντας νέο πλαίσιο διασύνδεσης της παλαιάς με τη νέα Εθνική οδό.
Παράλληλα με τα μεγάλα έργα, με μια σειρά παρεμβάσεων ανακατασκευάσαμε, αποκαταστήσαμε, βελτιώσαμε και συντηρήσαμε το μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού, σε πολλές περιπτώσεις για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ενδεικτικές παρεμβάσεις, από τον μακρύ κατάλογο των έργων, είναι :
Στο οδικό δίκτυο περιοχής Δερβενοχωρίων
Στο οδικό δίκτυο περιοχής Αλιάρτου – Άσκρης – Θεσπιών – Νεοχωρίου
Στο δρόμο προς Κορώνεια
Στο δρόμο Δίστομο προς παραλία
Στο δρόμο από την Αράχωβα προς Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Στο οδικό δίκτυο περιοχής Τάχι – Μελισσοχώρι – Καπαρέλι
Στο οδικό δίκτυο Θήβας – Καλλιθέας – Ασωπίας και στο δρόμο από Θήβα προς το Αμπελοχώρι Στο δρόμο από τη Δαύλεια στα Βερβά.
Στο δρόμο προς την Αλυκή
Συνεργαστήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να υλοποιηθεί το μεγάλο διανομαρχιακό έργο Χαλκίδα – Σχηματάρι, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί χρηματοδότηση 12.000.000 € για την κατασκευή του δρόμου από διασταύρωση Διστόμου – Δαύλειας έως τα όρια του Νομού με τη Φθιώτιδα.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ο τομέας των μεταφορών είναι για μας μια κεντρική προτεραιότητα, αφού αποτελούν οριζόντιες αναπτυξιακές υποδομές. Κυριολεκτικά ανοίγουμε τους δρόμους για την ανάπτυξη της Βοιωτίας.
Επόμενος σταθμός, τρίτος σταθμός, ο τομέας της εκπαίδευσης.
Κορυφαία μας παρέμβαση, η συνθετική μας δουλειά, με όλους τους φορείς και θεσμικούς παράγοντες του Νομού, και η συμβολή μας στη δημιουργία και λειτουργία τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βοιωτία. Αντιμετωπίσαμε το Νομό ενιαία, τις μεγάλες πόλεις μας με τη δική τους ιδιαίτερη φυσιογνωμία και πετύχαμε να αποκτήσουν και οι δύο τμήματα : Περιφερειακής & Οικονομικής Ανάπτυξης στη Λιβαδειά και Logistics στη Θήβα. Πιστεύουμε πως η έλευση Τριτοβάθμιων τμημάτων στο Νομό, αποτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική, κοινωνική και αναπτυξιακή παρέμβαση για τον τόπο μας.
Αξιοποιώντας Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους, ύψους 13.200.000 €, η Βοιωτία έχει νέο και βελτιωμένο κτιριακό δυναμικό σχολείων σε όλο το Νομό.
Κατασκευάσαμε νέα κτίρια, συνολικής δαπάνης 6.500.000 € : Το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς, το Δημοτικό Σχολείο στο Τάχι και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας, το Λύκειο Οινοφύτων, το 5ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς και το 3ο Νηπιαγωγείο Θήβας
Ετοιμάσαμε τις μελέτες, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις 2.325.000 € από το ΕΣΠΑ και ήδη κατασκευάζουμε νέα κτίρια : το 1ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς, το 2ο Νηπιαγωγείο Αλιάρτου και το Δημοτικό Σχολείο στο Μαυρομάτι, καθώς και προσθήκες αιθουσών στα 1ο Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.
Έχουμε εξασφαλίσει 2.500.000 € από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η μελέτη για την αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ – ΣΕΚ Θήβας.
Βελτιώσαμε δεκάδες σχολικά κτίρια σε όλη τη Βοιωτία, με νέες αίθουσες, προσθήκες, επεκτάσεις και παρεμβάσεις σε κύριους και βοηθητικούς χώρους. Ενδεικτικά :
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Θήβας όπου έγιναν εργασίες αναπαλαίωσης και ανάδειξής του.
Η προσθήκη κτιρίου στο Λύκειο Βαγίων
Οι προσθήκες στο 1ο Δημοτικό Σχηματαρίου, στο 10ο Δημοτικό Λιβαδειάς, στο 6ο Δημοτικό Λιβαδειάς και πολλά άλλα.
Τέταρτος σταθμός, η αναβάθμιση, εξυγίανση και προστασία του περιβάλλοντος
Εδώ, κυρίες και κύριοι, δείξαμε μεγάλη επιμονή και δώσαμε, 8 χρόνια όλες μας τις δυνάμεις για να ανατραπούν χρόνιες και παγιωμένες καταστάσεις.
Κινηθήκαμε προς κάθε κατεύθυνση. Με δεδομένο ότι η Βοιωτία είναι ένας Νομός περιβαλλοντικά ευαίσθητος, δώσαμε και δίνουμε καθημερινά σκληρή μάχη, για να διασφαλίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.
Σημαντικές και διαχρονικές είναι οι παρεμβάσεις μας για την ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων – Σχηματαρίου – Ασωπού. Από τις πρώτες μέρες της θητείας μας, ως Νομαρχιακή Αρχή, αναδείξαμε τα θέματα και απαιτήσαμε οριστικές και άμεσες λύσεις. Καλέσαμε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στα Οινόφυτα και ακολούθησε ειδική συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο.
Είναι πολύ μακρύς ο απολογισμός των προσπαθειών μας για να γίνει ο Ασωπός προτεραιότητα περιβαλλοντικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα, κάθε πτυχή του προβλήματος έχει μελετηθεί και ήδη υπάρχουν θετικές εξελίξεις, ειδικά ως προς την τροφοδοσία των αστικών κέντρων της περιοχής με πόσιμο νερό και την μελέτη δημιουργίας δικτύου συλλογής βιομηχανικών αποβλήτων.
Σήμερα, το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με τις προτάσεις της Νομαρχίας, ξεκίνησε σταδιακά να εφαρμόζει μέτρα εξυγίανσης του Ασωπού. Θα πρέπει να τονίσω ότι, έχει ιδιαίτερη σημασία, η ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο, αφού υπογραμμίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η περίπτωση του Ασωπού είναι εθνικό θέμα και χρειάζεται ένα σύνολο μέτρων και πολιτικών ευρείας εμβέλειας, από υποδομές αντιρρύπανσης έως αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και στη χωροταξία.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Όπως διαμορφώνεται σήμερα, σε κεντρικό επίπεδο, η εφαρμογή των μέτρων για τον Ασωπό, δείχνει πως η Νομαρχία Βοιωτίας, είχε πρωτοπορήσει σε ενέργειες και πολιτικές :
Φτιάξαμε και εφαρμόσαμε νομοθεσία, πριν την νομοθεσία. Εδώ και 3 χρόνια, αποφασίσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, και το κάναμε πράξη, την απαγόρευση της υπεδάφιας διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων. Πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους. Εδώ και τρία χρόνια αποφασίσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, την απόρριψη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορούν επικίνδυνα υγρά, στερεά και αέρια απόβλητα. Πρόσφατα το θεσμικό πλαίσιο για τις βιομηχανίες αναπροσαρμόστηκε, για να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια και σύγχρονες προδιαγραφές το θέμα των επικίνδυνων αποβλήτων και ρύπων.
Κάναμε μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα παρέμβαση. Με δική μας πρωτοβουλία, η Νομαρχία Βοιωτίας και οι Δήμοι Θήβας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Τανάγρας, ολοκλήρωσαν τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Μητρώου και Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης της περιβαλλοντικής επίδοσης επιχειρήσεων, με χρήση GIS.
Στο Μητρώο, καταγράφηκαν και καταχωρήθηκαν περιβαλλοντικά και τεχνικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Δημιουργήσαμε λοιπόν, μια δυναμική βάση δεδομένων, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου των βιομηχανιών, σχετικά με την παραγωγή, αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων ρύπων. Το Περιβαλλοντικό Μητρώο, παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αναγνωρίστηκε ως ένα καινοτομικό, αξιόπιστο και χρήσιμο εργαλείο για τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή. Μ΄αυτόν τον τρόπο, εξελίσσεται μια μακρόχρονη και στενή συνεργασία, της Νομαρχίας Βοιωτίας, με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που είχαν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή προστίμων πάνω από 2.000.000 €.
Επίσης, προχωρήσαμε, με επικεφαλής τη Νομαρχία Βοιωτίας, σε ένα εταιρικό σχήμα με το Εθνικό Μέτσόβειο Πολυτεχνείο, σε μια περιβαλλοντική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE +. Η πρόταση αυτή, με τίτλο «Βιομηχανική Συμβίωση στη Βοιωτία», πριν ένα μήνα εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται, με 1.700.000 €. Είναι μια καινοτομική περιβαλλοντική πρακτική, η οποία φέρνει σε επαφή επιχειρήσεις από κάθε δραστηριότητα και διερευνάται κατά πόσο τα απόβλητα κάποιων βιομηχανικών μονάδων του Νομού μπορούν να αποτελέσουν αξιοποιήσιμο παραγωγικό υλικό (π.χ. α΄ύλη) για άλλες επιχειρήσεις. Πρόκειται δηλαδή για ανταλλαγή υλικών κατά ένα αμοιβαίο και ωφέλιμο τρόπο, συμβάλλοντας στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων σε όλο το φάσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται πρόσφατα και το ΥΠΕΚΑ, προβάλλοντας ως προτεραιότητα τη βιομηχανική συμβίωση για όλη την Ελλάδα. Είναι προφανές, πως η πρόθεση αυτή του ΥΠΕΚΑ δίνει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στην πρωτοβουλία της Νομαρχίας Βοιωτίας.
Πέρα απ΄το θέμα του Ασωπού, επικεντρώνουμε τις ενέργειές μας σε κάθε δραστηριότητα που εγκυμονεί κινδύνους υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Στις 16 Μαίου 2008, σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ, φορείς και πολίτες του Νομού, διοργανώσαμε Παμβοιωτικό Συλλαλητήριο με κεντρικό μήνυμα «Λέμε ΟΧΙ σε μονάδες λιθάνθρακα στην Αντίκυρα και στην Ελλάδα». Με δική μας πρωτοβουλία, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προχώρησε σε ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεση στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Είπαμε ξεκάθαρα ΟΧΙ, και το 2010, στο Πανθηβαϊκό συλλαλητήριο, αυτή τη φορά, κατά της μονάδας καύσης απορριμμάτων, που σχεδιαζόταν να εγκατασταθεί στην περιοχή.
Σταθερή μας άποψη είναι ότι, οι καθαρότερες και ηπιότερες μορφές ενέργειας, αποτελούν θετική παρέμβαση, όταν όμως δεν αναστέλλουν τις αναπτυξιακές επιλογές ενός τόπου. Γι΄αυτό έχουμε εκφράσει ομόφωνα με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένες θέσεις για τα Ειδικά Χωροταξικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Βιομηχανίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί στους φορείς της πολιτείας και στην ΕΝΑΕ.
Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι,
Πέμπτος σταθμός της οκτάχρονης διαδρομής μας, ο τομέας του πολιτισμού και της τουριστικής ανάπτυξης.
Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια, τα Υπουργεία και όλους τους φορείς για την ανάδειξη των πολιτιστικών πλεονεκτημάτων του Νομού μας και της πλούσιας ιστορικής μας κληρονομιάς. Ήδη στη Βοιωτία λειτουργεί η έκθεση του Μουσείου της Χαιρώνειας, ενώ και το νέο κτίριο του Μουσείου Θήβας θα υποδεχθεί τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής. Φροντίσαμε να αξιοποιηθούν εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για να αποκατασταθούν θρησκευτικά μνημεία και να αξιοποιηθούν φυσικές περιοχές στο Νομό.
Αναπτύξαμε συνεργασία και υπογράψαμε μνημόνιο με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για να δημιουργούν νέοι τρόποι προβολής του πολιτιστικού μας αποθέματος, με σύγχρονη τεχνολογία. Εξασφαλίσαμε 1.200.000 € από το ΕΣΠΑ και υλοποιούμε το έργο «Εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας στη Βοιωτία : Μαντείο Τροφωνίου και Μυκηναϊκή Θήβα και δικτυακή πύλη πολιτισμού και τουρισμού Βοιωτίας». Ο Νομός μας αποκτά νέο υπόβαθρο για τον πολιτιστικό τουρισμό.
Συμμετείχαμε σε εκθέσεις, για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Βοιωτίας. Το 2008, μαζί με την ΤΕΔΚ, αποσπάσαμε εξαιρετικές κριτικές και το 1ο Βραβείο στην Έκθεση πολιτιστικού τουρισμού και την επόμενη χρονιά, βραβευτήκαμε για την καινοτομική προσέγγιση στον τουρισμό.
Σε συνεργασία με φορείς του Νομού, διοργανώσαμε δεκάδες εκδηλώσεις, δίνοντας έμφαση στις αξίες και στις παραδόσεις, και αναδεικνύοντας την κοινωνική ταυτότητα και την πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εκδηλώσεις «Μύθοι – Γέφυρες Πολιτισμού – Οι δρόμοι του Παυσανία», που διοργανώθηκαν επί έναν μήνα σε πολλές πόλεις της Βοιωτίας και κορυφώθηκαν με μια επιτυχημένη παράσταση στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Επί οκτώ χρόνια, ενισχύουμε διαρκώς και συγχρηματοδοτούμε πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, σωματεία και αθλητικούς συλλόγους του τόπου μας, για τη διοργάνωση εκατοντάδων εκδηλώσεων με απήχηση στη Βοιωτική κοινωνία. Είναι ανοιχτές δράσεις για κάθε πολίτη, για κάθε Βοιωτό, είναι δράσεις δημιουργίας και ενίσχυσης πολιτιστικής και κοινωνικής παρουσίας.
Έκτος σταθμός, οι παρεμβάσεις μας στην κατάρτιση, στην απασχόληση και στην επιχειρηματικότητα.
Μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, έχουμε υλοποιήσει σημαντικές για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλους. Από το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχίας, πέρασαν εκατοντάδες άνεργοι της Βοιωτίας για κατάρτιση σε σύγχρονους τομείς της αγοράς εργασίας. Η ΝΕΛΕ υλοποίησε δεκάδες προγράμματα επιμόρφωσης, ενώ με χρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως η «Αρμονική Ένταξη» η «Γραμμή Ισότητας» και η «Δυναμική ένταξη» υποστηρίχθηκαν πολλές γυναίκες και ευπαθείς ομάδες του Νομού μας για προώθηση στον επαγγελματικό και κοινωνικό ιστό. Με το πρόγραμμα «Βοιωτικό δίκτυο για την απασχόληση», που χρηματοδοτήθηκε με 2.700.000 € από το ΠΕΠ, και ένα μοναδικά ευρύ εταιρικό σχήμα φορέων του Νομού, ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, με ωφελούμενους σε όλο το Νομό.
Σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας : τη δικτυακή πύλη viotiajobnet, με σκοπό να συμβάλει στην εξεύρεση εργασίας. Είναι μια καινοτομική δυνατότητα δικτυωμένης πληροφορίας για κάθε άνεργο που θέλει να αναζητήσει μια θέση εργασίας που του ταιριάζει, και για κάθε επιχειρηματία, που αναζητεί το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται.
Λειτουργούμε την Βοιωτική Ανώνυμη Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Επενδύσεων, τη ΒΑΕΠΑΕ, και συμμετέχουμε στην Αναπτυξιακή Διαχειριστική Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας, ενισχύοντας την πληροφόρηση στην επιχειρηματικότητα και την επιχορήγηση δεκάδων μονάδων, μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου για την ανταγωνιστικότητα.
Παράλληλα εργαστήκαμε και συνεργαστήκαμε με φορείς της Βοιωτίας για να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις του Νομού μας, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο της παγκόσμιας κρίσης. Τα πιο πρόσφατα δείγματα της γόνιμης συνεργασίας της Νομαρχίας με το Επιμελητήριο Βοιωτίας και τους Εμπορικούς Συλλόγους είναι :
Η υπογραφή του Μνημόνιου Οικονομικής Συνεργασίας με την Περιφέρεια Jiangxi της Κίνας, μια περιφέρεια 44 εκατομμυρίων κατοίκων, για την αμοιβαία υποστήριξη των επιχειρήσεων των περιοχών μας και την ενίσχυση του εμπορίου και των εξαγωγών μας.
Η δημιουργία στο διαδίκτυο του Ηλεκτρονικού Επιχειρηματικού Πάρκου της Βοιωτίας – Viotia Business Park, μια σημαντικότατη καινοτομία σε επίπεδο χώρας για την εύκολη και αποτελεσματική προβολή και επικοινωνία των Βοιωτικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις της Κίνας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.
Κυρίες και κύριοι,
Σ΄αυτή την αναδρομή της οκτάχρονης πορείας, μπορεί να σταθήκαμε σε 6 σταθμούς, σε 6 τομείς δραστηριότητας, αλλά αναβίωσαν πολλά, πάρα πολλά γεγονότα δημιουργικής προσπάθειας. Άλλωστε δεν μπορούν να ειπωθούν όσα ζήσαμε στις 2.740 μέρες αυτής της διαδρομής. 2.740 μέρες επίπονης δουλειάς και δεκάδες χιλιάδες στιγμές, που η κάθε μια τους έχει την δική της μοναδική σημασία στο αποτέλεσμα.
Φίλες και φίλοι,
Όπως είπα στην αρχή, αυτός ο κύκλος κλείνει. Για την Αυτοδιοίκηση ανοίγει μια νέα εποχή, η εποχή του Καλλικράτη. Προχωρούμε σε σύγχρονο τρόπο άσκησης πολιτικής, με νέες δυνατότητες, εγγύτητα στον πολίτη και ενισχυμένο ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Προχωρούμε σε ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση με λιγότερο κράτος. Σε νέους θεσμούς με την καθιέρωση της αιρετής Περιφέρειας. Αυτό τον νέο θεσμό, έχω εκφράσει την επιθυμία να υπηρετήσω από τη θέση του αιρετού Περιφερειάρχη. Σ΄αυτή την επιδίωξη μοναδικό μου κίνητρο είναι να συνεχίσω να εργάζομαι για μια ευρύτερη χωρική ενότητα, για όλη τη Στερεά Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως προχωρούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, που πρέπει να δοθεί μια πολύ σκληρή, αλλά ελπιδοφόρα μάχη για τον τόπο μας. Πιστεύω πως, η εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα θα είναι θετικές.
Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Σ΄όλο τον κύκλο της οκτάχρονης διαδρομής στη Νομαρχία, συναντηθήκαμε, συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε, με πολλούς θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς. Κλείνοντας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω έναν – έναν χωριστά και όλους μαζί :
Τα μέλη των Νομαρχιακών Συμβουλίων, της περιόδου 2003 – 2010.
Το προσωπικό όλων των Υπηρεσιών της Νομαρχίας και των Νομικών Προσώπων της.
Τους Βουλευτές διαχρονικά
Την ΤΕΔΚ, τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο τελευταίων τετραετιών
Την εκκλησία
Τους φορείς, τις υπηρεσίες και τις αρχές της Βοιωτίας
Τους πολίτες του Νομού μας.
Σε όλους, και σε εσάς που είστε σήμερα μαζί μας, ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
(Φωτοφραφίες απο Orchomenos press)