Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αδειοδότηση Δημόσιων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων


Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Σε συνέχεια της επιστολής σας με αριθ. πρωτ. ΔΥΓ2/Γ.Π.60846 θα θέλαμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.
Όπως είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρωτίστως στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, το θέμα της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός Δήμου Θήβας & βιολογικός Νοσοκομείου Θηβών) παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια.
Είναι γνωστό ότι το Νοσοκομείο της Θήβας, το οποίο είναι στην δικαιοδοσία του Υπουργείου σας, δεν διαθέτει μέχρι σήμερα περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς για την έκδοσή της απαιτείται η διοχέτευση των προεπεξεργασμένων λύματων του στην μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Θηβαίων, η οποία όμως δεν μπορεί να τα δεχτεί καθώς δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τον Οκτώβριο του 2008, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 72.000€ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από κλιμάκιο επιθεωρητών διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι το Γ.Ν. Θηβών δεν έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά καθώς και ότι τα απόβλητα μετά την έξοδό τους από τη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού διατίθενται επιφανειακά στο έδαφος.
Γνωστό είναι επίσης ότι την Υγειονομική διάταξη Α5/2280/83 εξέδωσε το Υπουργείο σας χωρίς την συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ).
Είναι τέλος γνωστό ότι στις 3 Φεβρουαρίου 2010 στα γραφεία της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου σας, παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών (Υπουργείο Υγείας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Βοιωτίας, Δήμος Θηβαίων και οι υπεύθυνοι των φορέων που διαχειρίζονται τα έργα), συμφωνήθηκε η προώθηση από πλευράς του Υπουργείου σας της τροποποίησης της Υ.Δ Α5/2280/83.
Με βάση αυτήν την συμφωνία προωθήσαμε κείμενο τροποποίησης κοινής αποδοχής. Σύμφωνα λοιπόν με τα συμφωνηθέντα σήμερα η προαναφερόμενη Υ.Δ θα έπρεπε να είχε ήδη τροποποιηθεί.
Δεν μας είναι γνωστό τι μεσολάβησε, από τις 3 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα και το Υπουργείο σας υπαναχώρησε στα συμφωνημένα.
Η παρούσα Δημοτική αρχή προσπαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να δώσει λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα, αυτήν της αδειοδότησης 4 έργων Δημόσιας & Κοινής ωφέλειας (βιολογικός καθαρισμός Δ. Θήβας, βιολογικός καθαρισμός Νοσοκομείου Θηβών, Δημοτικά Σφαγεία Θήβας και ΧΥΤΑ 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Βοιωτίας).
Εκτιμούμε ότι και το Υπουργείο σας θα έπρεπε να έδειχνε ενδιαφέρον τουλάχιστον για την αδειοδότηση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού του Νοσοκομείου, του οποίου έχει την ευθύνη λειτουργίας του, αντί αυτή να λειτουργεί παράνομα και να διαθέτει τα ακατέργαστα λύματα στο περιβάλλον.
Η θέση μας ήταν και είναι ότι η Υ.Δ Α5/2280/83, δίνει την δυνατότητα να αδειοδοτηθεί το σύνολο των έργων, χωρίς αυτή να τροποποιηθεί.
Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε, στην διασταλτική ερμηνεία που δόθηκε, να προχωρήσει η διαδικασία για την τροποποίηση της Α5/2280/83 την οποία εισηγήθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και αποδεχθήκατε εσείς.
Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο απευθύνετε με την επιστολή σας το ερώτημα, έχει ήδη εκδώσει περιβαλλοντικούς όρους για το βιολογικό καθαρισμό του Δ. Θήβας και είναι αναρμόδιο για τις περεταίρω αδειοδοτήσεις των έργων, οι οποίες έχουν σταματήσει από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου σας λόγω της ερμηνείας της Υ.Δ Α5/2280/83.
Κύριε Γενικέ,
Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας για την οριστική επίλυση της αδειοδότησης των 4 Δημόσιων έργων.
Για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες θα είμαστε στην διάθεσή σας.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ
Κοινοποιείται :
- κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κα Φώφη Γεννηματά, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κα Βασιλική Καραούλη, Προϊσταμένη Δ/νσης Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος
- κ. Κλέαρχο Περγαντά, Νομάρχη Βοιωτίας
- κ. Ιωάννη Τσιγαρίδα, Αντινομάρχη Βοιωτίας
- κ. Παναγιώτη Ρουσέτη, Δ/ντη Ανάπτυξης Νομαρχίας Βοιωτίας
- κ. Λουκά Γεωργίου, Δ/ντη Υγείας Νομαρχίας Βοιωτίας
- Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ. Α.Ε
- Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
- Γενικό Νοσοκομείο Θηβών