Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ομιλία της Γ.Γ Περιφέρειας Στερεάς Κατερίνας Διαμαντοπούλου



Κύριε πρέσβη, κύριοι γενικοί γραμματείς, κύριοι εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι, κύριοι εκπρόσωποι της Invest in Greece, κύριοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, κυρίες και κύριοι.
Η τριήμερη επιχειρηματική επίσκεψη των 23 Πρέσβεων, Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους στη Στερεά Ελλάδα γίνεται σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία κατά την οποία η κυβέρνηση έδωσε μια σκληρή μάχη προκειμένου να σωθεί η χώρα και να αποκαταστήσει την χαμένη της αξιοπιστία. Ήμασταν αναγκασμένοι να σώσουμε καταρχήν την Ελλάδα για να έχουμε στη συνέχεια το χρόνο να την αλλάξουμε.
Θα ήθελα γι' αυτό να μείνω σε δύο σημεία: πρώτον, στο γεγονός ότι, σήμερα, μιλάμε σε διαφορετική βάση, από εκείνη που ξεκινήσαμε πριν μερικούς μήνες. Έκλεισε ο κύκλος μιας πρώτης μεγάλης μάχης, αυτής που δώσαμε, προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί μόνη απέναντι στο πρόβλημά, στα πελώρια χρέη της, αλλά και τον πόλεμο που δεχόταν από τους κερδοσκόπους, να μη βρεθεί στην επώδυνη θέση να αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Και άνοιξε ο νέος κύκλος μιας μεγάλης μάχης που έχουμε μπροστά μας, για να κάνουμε την οικονομία μας, τη χώρα μας, βιώσιμη και ανταγωνιστική ώστε να μπορούμε με σιγουριά και αισιοδοξία να ατενίζουμε το μέλλον.
Σήμερα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός. Αυτό δεν ήταν αυτονόητο. Το πετύχαμε, το πετύχαμε όλοι μαζί ως κοινωνία. Με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, αλλά και με όπλο τις θυσίες και την αποφασιστικότητα των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.
Έτσι κερδίσαμε τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας μας. Γιατί δεν θα υπήρχε σήμερα μηχανισμός στήριξης, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί, αν ο Ελληνικός λαός δεν ήταν αποφασισμένος να κάνει δύσκολες θυσίες. Όμως, ακόμα και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, μια σειρά μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων έπρεπε να γίνουν, εφόσον όλοι διαπιστώναμε ότι το κράτος μας είναι γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό και δύσκαμπτο , ότι το έπνιγε η διαφθορά και η σπατάλη, ότι η οικονομία μας βάδιζε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.. Πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορούμε μέσα στα επόμενα 3 χρόνια το ελληνικό πρόβλημα να το έχουμε μετατρέψει σε ελληνικό θαύμα, ένα θαύμα για το οποίο θα μιλούν οι εταίροι μας. Θα έχουμε μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.
Κατά συνέπεια, δουλειά μας, αναπτυξιακή μας προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε τις συνθήκες για να αναπτυχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, οι υποδομές, η φορολογική ασφάλεια, η σταθερότητα, η ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει πια το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί στη μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας
Το νέο μοντέλο ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και προωθούμε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει έμφαση και προτεραιότητα στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας , στην πράσινη ανάπτυξη, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες, στον τουρισμό και κυρίως στις επενδύσεις οι οποίες παράγουν σταθερό εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα η καινοτομία, όπως και η ανάπτυξη της γνώσης, υστερεί. Όμως, στο υπέδαφος της κοινωνίας μας υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού. Πολλοί νέοι, πολλοί επιχειρηματίες, πολλοί επαγγελματίες αποτινάσσουν τα δεσμά της αδιαφορίας και της αβελτηρίας, αντιστέκονται στις σειρήνες των εύκολων επιλογών και διαπρέπουν με σκληρή δουλειά, φαντασία και συνέπεια. Νιώθουν πόσο αναγκαίο είναι να ξαναγίνουμε μία κοινωνία δράσης και δυναμικής προσαρμογής, ικανή να αναμετρηθεί με το μέλλον.
H εμπειρία άλλων χωρών έχει δείξει ότι μπορεί μία χώρα να πετύχει μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, της οικονομικής εξωστρέφειας και αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης χωρίς να απαιτείται η μείωση του κόστους εργασίας σαν κυρίαρχο και μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και της ρευστότητας της αγοράς εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση.
Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, οι πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η έμφαση στην ποιοτική πλευρά της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε ακόμα και αν διατίθενται λιγότεροι πόροι απ’ ότι στο παρελθόν, η επίπτωσή τους να είναι η υψηλότερη δυνατή. Η δεύτερη είναι η θεσμική διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η επιχειρηματική πρωτοβουλία ανεξάρτητα από τους πόρους που της αφιερώνονται.
Στον θεσμικό τομέα προωθούνται μια σειρά απαιτούμενων αλλαγών που αφορούν στην επιχειρηματικότητα όπως το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών με υπηρεσίες μίας στάσης όπου συγκροτείται ένα ευρύ δίκτυο εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, το οποίο αποτελείται από 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τα οποία συμπληρώνονται από 50 περίπου επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και 3.200 συμβολαιογράφους που λειτουργούν στη χώρα.
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που είναι έτοιμος και θα δώσει την κατεύθυνση της νέας εποχής.
Ειδικότερα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πήραμε μια σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων. Η αρχή έγινε με την παρουσία της Περιφέρειας, της πρώτης και μοναδικής από την Ελλάδα, στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου στο La Baulle της Γαλλίας. Εκεί με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας που πλαισίωναν την αποστολή προβάλλαμε τις δυνατότητες επενδύσεων στην περιοχή και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Σημαντικές ήταν και οι επαφές που είχαμε με την Υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου Raya Haffar El Hassan, πρώτη γυναίκα Υπουργό στον Αραβικό κόσμο, τον Francis Bailly Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της General Electric, τον David Fisher Πρόεδρο της Dynamic Architecture Group , τον Hermann Hauser Ιδρυτή της Amadeus Capital Partners Ltd , τον Gilles Miche Πρόεδρο της French Strategic Investment Fund και τον Raphael Goldstein υπεύθυνο του τομέα φωτοβολταικών του Γερμανικού Κέντρου Εμπορίου και Επενδύσεων αλλά και με άλλους επενδυτές. Συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας μας ήταν και η έκθεση προβολής του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Η έκθεση που είχε τίτλο Τόσα πολλά Τόσο κοντά πρόβαλε παράλληλα τις όμορφες γωνιές της Ρούμελης καθώς και τα ξεχωριστά προϊόντα του ευλογημένου αυτού τόπου.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν κοινό παρονομαστή τη βασική αρχή ότι πρέπει να λειτουργούμε με νέους και πρωτότυπους τρόπους. Να αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας έξω και πάνω από τα γραφειοκρατικά στερεότυπα. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, συνδιαλεγόμαστε και συνεργαζόμαστε με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Γιατί η λέξη κλειδί απέναντι στην κρίση είναι συνεργασία, όπως είναι και το όνομα της σημερινής πρωτοβουλίας. Ελπίζω ότι αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει την αρχή μιας δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της Στερεάς Ελλάδας και των χωρών που οι εκπρόσωποι τους μας τιμούν με την παρουσία τους. Εύχομαι τέλος σε όλους εσάς , τους διπλωμάτες, τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας που μας τιμάτε με την παρουσία σας οι επόμενες δύο ημέρες να είναι ευχάριστες και δημιουργικές.
Να χαράξουμε νέα μονοπάτια συνεργασίας και να τα περπατήσουμε μαζί.