Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Σε αναβρασμό για το «Βοήθεια στο σπίτι» στη Βοιωτία


Εν όψει της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης του σχεδίου «Καλλικράτης» θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου επιβάλλεται η προώθηση και επίτευξη ενός κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, κατοχυρώνοντας και διευρύνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις υπηρεσίας πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας.
Το Σωματείο ΒσΣ του Ν. Βοιωτίας μέσα από την πολύχρονη εμπειρία των εργαζομένων που υπηρετούν στις δομές αυτές και καταγράφοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν καταθέτει τις προτάσεις του ελπίζοντας να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς σχεδιασμού κοινωνικής πολιτικής, που είναι οι εξής:
- Δημιουργία Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο με τμήματα Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας και νομοθετική ρύθμιση για την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που ήδη εργάζεται στις κοινωνικοπρονοιακές δομές (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, κ.α.)
- Σχεδιασμός, εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών των δομών βάσει των νέων αναγκών που θα προκύψουν από την ενοποίηση των Δήμων.
- Συγχρηματοδότηση των υπηρεσιών αυτών από την κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ.
Τελειώνοντας αναφέρουμε ότι το ΒσΣ αποτελεί μία κατεξοχήν δομή ανοιχτής περίθαλψης, συνδέεται με το δικαίωμα του πολίτη να παραμείνει στο περιβάλλον όπου έχει επιλέξει να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, και επίσης, συνδέεται με την αποφυγή του στιγματισμού και του εγκλεισμού, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του πάσχοντος και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αφού το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτό της ανοιχτής.
Η κάλυψη των ατόμων της τρίτης ηλικίας, θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά, αφού υπολογίζεται ότι το 2030 στην Ευρώπη τα άτομα άνω των 65 ετών θα αντιστοιχούν σύμφωνα με έρευνες στο 21% του πληθυσμού.
Θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο ευέλικτη στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Αποτελεί καταλληλότερο πεδίο ανάπτυξης και έκφρασης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στη σημερινή συγκυρία η χρηματοδότηση των δράσεων αυτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεν μια πραγματικότητα, πρέπει όμως να αλλάξει , και για να γίνει αυτό απαιτείται πολιτική βούληση.
Πρόεδρος Γεν. Γραμματέας
Παπαϊωάννου Λουκία Κοσμίδης Κων/νος
Όπως μας πληροφόρησε η κ. Αγάτσα, με δελτίο τύπου, κατάθεσε Αναφορά στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και σύμφωνα με το υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων Νομού Βοιωτίας.