Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Οι 4 άξονες της νέας πολιτικής του Σ. Χατζηγάκη στη γεωργία


Σωτήρης Χατζηγάκης: Οι τέσσερεις (4) άξονες της νέας πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1. Η βιώσιμη ανάπτυξη
2. Η κοινωνική πλευρά της αγροτικής οικονομίας
3. Το θέμα του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής στην αγροτική οικονομία
4. Η ποιότητα στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων
.



Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής αναφέρθηκε στους 4 άξονες της νέας πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην επιστροφή του μετά 16 χρόνια στο Υπουργείο, ενώ ζήτησε τη συνεργασία όλων ξεκινώντας από αύριο μεγάλο διάλογο προς όλες τις πλευρές.
Αναλυτικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε:
«Κύριε Υπουργέ, Αγαπητοί Συνάδελφοι Υφυπουργοί. Αξιότιμοι Κυρίες, Δεσποινίδες και Κύριοι.
Θέλω πρώτα - πρώτα να σας εκφράσω τα συναισθήματα μου, γιατί πιστεύω ότι η πολιτική, η διοίκηση ενός χώρου, δεν είναι μόνο η λογική, δεν είναι μόνο η επιστημοσύνη, είναι και συναίσθημα είναι και ανθρωπιά είναι και προσέγγιση ανθρώπου προς άνθρωπο. Θέλω λοιπόν να σας πω διερμηνεύοντας τα δικά μου αισθήματα ότι αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαριστημένος. Αισθάνομαι ικανοποιημένος που ο Πρωθυπουργός της Χώρας μου ανέθεσε ένα βαρύ καθήκον, ένα σημαντικό πόστο, ένα σημαντικό Υπουργείο όπως είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γι’ αυτό θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να τον ευχαριστήσω για τον με πολλαπλό τρόπο εκδηλούμενο σεβασμό και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου.
Νιώθω όμως και συγκίνηση και μεγάλη ευθύνη γιατί διαδέχομαι στο πόστο αυτό όχι μόνο ένα καλό φίλο, όχι μόνο ένα συμμαχητή, όχι μόνο έναν άξιο άνθρωπο, όπως είναι ο Αλέξανδρος Κοντός, αλλά διαδέχομαι έναν άνθρωπο ο οποίος πάλεψε, μόχθησε, με την εντιμότητα του με τις ικανότητες του, με την μεγάλη του προσφορά που είχε σε αυτόν τον τομέα και προσέφερε πράγματι ένα σημαντικό, ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο Αλέκο θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο σε αυτό το έργο να βάλω κι εγώ με την εμπειρία μου ένα λιθαράκι.
Θέλω, λοιπόν, σήμερα από εδώ να σε τιμήσω και να εκφράσω την βαθιά μου αγάπη και την βαθιά μου εκτίμηση για ότι έχεις προσφέρει και στο χώρο αυτό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και γενικότερα στους αγώνες της πολιτικής και στους αγώνες της κοινωνίας.
Θέλω, επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου που θα έχω μαζί μου δύο συνεργάτες, δύο νέους ανθρώπους, Υφυπουργούς, Πολιτικούς έμπειρους, έγκυρους, Πολιτικούς που είναι γνωστό ότι έχουν προσφέρει, ιδιαίτερα στην πολιτική αλλά και σε διάφορους τομείς που κλίθηκαν κατά καιρούς να υπηρετήσουν τον Ελληνικό λαό. Να είστε σίγουροι αγαπητοί συνάδελφοι ότι όχι μόνο ειλικρίνεια αλλά και καλή συνεργασία θα υπάρχει.
Σήμερα το χρέος το οποίο μας ενώνει είναι πολύ μεγαλύτερο από τις καθόλου υπάρχουσες στο τέλος - τέλος διαφορές αντιλήψεων, μεταξύ μας δεν έχουμε διαφορές αντίθετα είχαμε φιλία, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας, της φιλίας, της αγάπης και κυρίως του χρέους θα προχωρήσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να υπηρετήσουμε τον τόπο.
Θέλω όμως κυρίες και κύριοι να σας πω ότι αισθάνομαι συγκίνηση και χαρά που βρίσκομαι σε ένα γνώριμο χώρο όπως είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πήγα να πω το Υπουργείο Γεωργίας γιατί έτσι τo άφησα εγώ, τον οποίο υπηρέτησα με ιδιαίτερη προσπάθεια και ιδιαίτερη αγάπη και γνωρίζω πολύ καλά αυτό το οποίο ο Υπουργός, ο φίλος ο Αλέκος είπε προηγουμένως, ότι το δυναμικό του ΥΠΑΑ&Τ είναι πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι διαθέτουν και προσόντα και ήθος και αξία και δυνατότητες για να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση ενός έργου το οποίο πράγματι είναι πολύ σημαντικό για όλη τη Χώρα, για όλους τους Έλληνες πολίτες.
Αισθάνομαι, επίσης, μια ανάγκη να εκφράσω τη χαρά μου που θα υπηρετήσω ένα χώρο όχι απλά γνώριμο αλλά που με τους ανθρώπους του έχω αγωνιστεί πολλά χρόνια , όπως είναι οι αγρότες, όπως είναι οι κτηνοτρόφοι μας, όπως είναι οι άνθρωποι της υπαίθρου, όπως είναι η ύπαιθρος αυτή καθαυτή και αυτό μου δίνει χαρά και μου δίνει δύναμη που πάλι μετά από 16 χρόνια ξανανταμώνουμε στα πεδία των μαχών, της κοινής προσπάθειας για το καλύτερο του έλληνα αγρότη και της υπαίθρου μας .
Οι 4 άξονες της νέας πολιτικής.
Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί Συνάδελφοι Υφυπουργοί, Κυρίες και Κύριοι , θα προσπαθήσω σε πολύ αδρές γραμμές να καταθέσω ορισμένες σκέψεις για το πώς σκέπτομαι να προσεγγίσω τα διάφορα ζητήματα τα οποία απασχολούν το χώρο του Υπουργείου, την ελληνική ύπαιθρο. Πρέπει να σας πω ότι βασική μου ιδέα η οποία εδώ και πολλά χρόνια εκκολάπτεται στο μυαλό μου είναι η ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Και η ιδέα αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης έχει ιδιαίτερη σημασία στο χώρο της υπαίθρου, στο χώρο του αγρότη και της αγρότισσας. Τι εννοούμαι όμως σήμερα όταν λέμε βιώσιμη ανάπτυξη και ιδίως όταν αναφερόμαστε στον ευρύτερο αγροτικό τομέα. Εννοούμαι το εξής πράγμα, απλά. Καταρχήν εννοούμαι ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να δώσουμε μια οικονομική ανάπτυξη σε όλο αυτό τον χώρο και στον αγρότη αυτόν καθεαυτό προσεγγίζοντας τα προβλήματα που έχει κάθε αγρότης, κάθε καλλιεργητής στα προϊόντα του αυτά καθαυτά αλλά και τονώνοντας με έργα και με τη βοήθεια της ΕΕ. και των προγραμμάτων βοηθώντας την ύπαιθρο, διότι η ύπαιθρος πρέπει κάποια στιγμή να φτάσει στα επίπεδα τα οικονομικά τα οποία έχει και η πόλις και ο αστικός πληθυσμός. Και τώρα πρέπει να ξεχωρίζεται το ένα από το άλλο. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να εφαρμόσουμε μια πολιτική η οποία θα τονώνει το αγροτικό εισόδημα και κυρίως θα ενισχύει την άνοδο της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου. Αυτός είναι ο ένας στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι όπως εμείς τη λέμε.
Ο δεύτερος στόχος, είναι η κοινωνική πλευρά της αγροτικής οικονομίας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποτέ δεν πρέπει να μας διαφεύγει -το έλεγα και στο προηγούμενο Υπουργείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης- ότι το κοινωνικό στοιχείο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις, όλες τις ενεργητικότητες, όλες τις συμπεριφορές όλων μας, από οποιοδήποτε χώρο υπηρετούμε αυτόν τον τόπο.
Η κοινωνία αποτελεί το κύτταρο εκείνο στο οποίο εκκολάπτονται, αλλά και συγχρόνως πρέπει να γεφυρώνονται όλες οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι το κοινωνικό στοιχείο το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει την αγροτική μας πολιτική είναι βασικό στοιχείο, σημείο, το οποίο θα αποτελεί το δεύτερο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως το εννοούμε.
Το τρίτο σημείο, είναι το θέμα το περιβαλλοντικό. Είναι το θέμα της ποιότητας της ζωής μας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αγροτική οικονομία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνία, εάν δεν προβλέπεται συγχρόνως και ποιοτική αναβάθμιση και της κοινωνίας, αλλά και του αγροτικού τομέα. Βιώσιμη λοιπόν ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικά μέτρα, χωρίς μέτρα τα οποία θα αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, το δάσος, την ανάπτυξη της υπαίθρου, χωρίς να υπάρχει αυτή η γεφύρωση, και μάλιστα σήμερα, σε μια περίοδο ανατροπών, σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης διεθνώς, σε μια επικίνδυνη περίοδο οικονομικών δυσχερειών, θα πρέπει όλοι μας, να προσβλέψουμε κοντά στο κοινωνικό και οικονομικό στοιχείο, θα πρέπει να προσβλέψουμε και στο περιβαλλοντολογικό, εις την έννοια του δάσους και της φυσικής ανάπτυξης αυτής της έννοιας και θέλω να σας πω ότι η πολιτική μας θα επικεντρωθεί σε αυτό, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, και εγώ προσωπικά, σε αυτό τον χώρο, διότι πιστεύω δεν είναι χώρος τον οποίο τον οφείλουμε εις τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά είναι ένας χώρος, τον οποίο τον οφείλουμε στα παιδιά μας, στις νεότερες γενιές, τον οφείλουμε στην κοινωνία.
Και θέλω να σας πω ότι στη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να συνδέσουμε και ένα άλλο τέταρτο στοιχείο, την ποιότητα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι μόνο παραγωγή, δεν είναι μόνο οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι μόνο ανάπτυξη της περιφέρειας, δεν είναι μόνο περιβάλλον, είναι και ποιότητα. Κι όταν μιλάμε για ποιότητα, εννοούμε και ποιότητα σχετικά με τον άνθρωπο αγρότη ο οποίος υπηρετεί την περιφέρεια, την ύπαιθρο, αλλά και μια γενικότερη ποιότητα στα ίδια αυτά τα προϊόντα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι στο σημερινό κόσμο, όπου έχουν πέσει τα σύνορα, όπου δεν υπάρχουν εθνικά κράτη στην ουσία, από απόψεως περιορισμών, εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορούν να καταστήσουν ανταγωνιστική μια οικονομία, είναι δύο, το ένα είναι η ποιότητα και το άλλο η αναβάθμιση και η καινοτομία ορισμένων προϊόντων. Εμείς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα επιδιώξουμε και τα δύο αυτά τα στοιχεία και την ποιότητα και την αναβάθμιση των διαφόρων υπηρεσιών, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτύξουμε προγράμματα, τα οποία αφορούν και τον αγροτουρισμό, τα οποία έχουν σχέση με την ΕΕ και γενικά προγράμματα τα οποία θα φέρουν μια καλύτερη ποιότητα εις τον αγροτικό τομέα.
Η επιστροφή μετά 16 χρόνια.
Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να τελειώσω, με κάτι που είχα σταματήσει πριν από δεκαέξι χρόνια. Από τότε είχα πιστέψει ότι οποιαδήποτε πολιτική για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται κυρίαρχα, ένα βασικό στοιχείο, το στοιχείο αυτό είναι η συναίνεση. Το στοιχείο αυτό είναι η συνεργασία όλων των δυνάμεων, τα οποία συγκροτούν και συναπαρτίζουν έναν τομέα. Θυμάμαι ότι πριν από δεκαέξι χρόνια, είχα συστήσει το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής. Το σύστησα όχι για να γίνεται κουβεντολόι, είχε ένα συμβολικό, σημειολογικό χαρακτήρα, ένα χαρακτήρας ο οποίος υποδήλωνε σε κάθε στιγμή ότι κάποια στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις, και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, θα πρέπει να βρουν κοινούς στόχους, κοινούς τόπους, κοινές αφετηρίες, ώστε ξεκινώντας από κει να μπορέσουμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα.
Πιστεύω λοιπόν, και κάνω έκκληση προς όλους, και στα πολιτικά κόμματα, αλλά κυρίως σε εκείνους με τους οποίους θα είμαστε σε μια καθημερινή βάση και συνεργασία, στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε όλους, αλλά και σε καθένα αγρότη και αγρότισσα, να έχουμε μια συνεργασία συνεχή, αδιάλειπτη και έναν συνεχή διάλογο.
Πιστεύω ότι τα προβλήματα σήμερα αν δεν έχεις συναίνεση και διάλογο δεν μπορούν να λυθούν και βάση της δικής μου πολιτικής είναι αυτό ακριβώς το σημείο. Αφετηρία της πολιτικής μου είναι η συναίνεση και ο διάλογος. Από αύριο κιόλας θα ανοίξω ένα μεγάλο διάλογο προς όλες τις πλευρές. Θέλω και παρακαλώ να με εμπιστευτούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουνε κάποια συμμετοχή ή μεγάλη συμμετοχή στο έργο της αγροτικής οικονομίας. Θέλω να συνεργαστούμε. Θέλω όλοι να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση να αποκτήσει η χώρα μια αγροτική οικονομία και πραγματικών γεωργών και πραγματικών κτηνοτρόφων, αλλά και πραγματικών επιχειρηματιών του αγροτικού κάμπου ή της αγροτικής υπαίθρου και θέλω τη βοήθεια όλων, αλλά και με τη στήριξη των κονδυλίων από την ΕΕ να χτίσουμε μια γεωργία, μία κτηνοτροφία μία αγροτική οικονομία η οποία θα συνεχίσει το λαμπρό έργο των προηγουμένων συναδέλφων μου του φίλου μου του Αλέκου Κοντού, του Κώστα Κιλτίδη των άλλων που πέρασαν από το Υπουργείο αυτό, έτσι ώστε πράγματι μετά από λίγο καιρό να είμαστε όλοι υπερήφανοι και κυρίως όλο να έχουμε εσωτερική επάρκεια και ικανοποίηση γιατί περάσαμε από κάπου και βάλαμε ένα μικρό, ένα απλό λιθαράκι στην όλη προσπάθεια που γίνεται για την ανύψωση της χώρας.
Θέλω να σας πω ότι θα είμαι στη διάθεσή σας, οι πόρτες μου θα είναι ανοιχτές και ποντάρω, στηρίζομαι πολύ στην βοήθεια όλων σας και το εννοώ».