Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΤΕΡΑ.....


Πολιτιστικό μήνυμα από το Yπουργείο Εσωτερικών με τη ευκαιρία της ερώτησης του ΣΥΝ για την ¨ΤΕΡΑ¨.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΝ
Οι αποφάσεις τους υπόκεινται μόνο στον έλεγχο της Επιτροπής του Άρθρου 152 του ν. 3463/06.


Μήνυμα πολιτισμού για την πολιτική και τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης στέλνει ουσιαστικά από τη Bουλή των Ελλήνων το Υπουργείο Εσωτερικών, με την ευκαιρία απάντησής του σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Θοδωρή Δρίτσα, που άσκησε έλεγχο στην κυβέρνηση – και έμμεσα στο Δήμο της Θήβας -, σχετικά με τη χρηματοδότηση του Συλλόγου Προστασίας και Αναβάθμισης του Περιβάλλοντος ¨Η ΤΕΡΑ¨. Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος, με την υπ’ αρίθμ. 2869/16-1-09 έγγραφη απάντησή του στην υπ’ αρίθμ. 11900/23-12-08 ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Θ. Δρίτσα, από τη μία μεριά υπεραμύνεται της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και από την άλλη υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων κρίνονται τελεσίδικα μόνο από την Ειδική Επιτροπή (Τριμελές Όργανο, στο οποίο προεδρεύει Τακτικός Δικαστής, μετέχει δε και εκπρόσωπος των ΤΕΔΚ) των άρθρων 151 και 152 του Δημοτικού και Κοινοτικού κώδικα του ν.3463/2006.
Αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο υφυπουργός : <<Τονίζουμε ότι, όσον αφορά στις πράξεις και στις αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, το κράτος ασκεί εποπτεία επί αυτών η οποία όμως συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας από τα εξουσιοδοτημένα όργανα της οικείας Περιφέρειας, ενώ όσον αφορά τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ισχύουν τα οριζόμενα στα άρθρα 151 και 152 στα Δ.Κ.Κ., σύμφωνα με τα οποία οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152>>.
Υπενθυμίζει επίσης ο κ. Νάκος στον ερωτώντα βουλευτή τα εξής: <<Επισημαίνουμε ότι το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδος κατοχυρώνει ρητά τόσο τη διοικητική όσο και την οικονομική αυτοτέλεια των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και δεν επιτρέπει να παρεμποδίζεται η πρωτοβουλία και η ελεύθερη δράση τους εκ μέρους της κρατικής Διοίκησης>>.
Ύστερα από όλα αυτά γίνεται φανερό, τόσο από την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ όσο και από την απάντηση του υπουργού, ότι ο κ. Δρίτσας δεν είχε ενημερωθεί πως η υπόθεση έχει κριθεί τελεσίδικα. Γιατί αν είχε ενημερωθεί προφανώς και δεν θα κατέθετε την ερώτηση αυτή αφού η Ειδική Επιτροπή με την υπ’ αιθμ. 38/08 απόφασή της έχει αποφανθεί τελεσίδικα και ομόφωνα ότι ο Δήμος της Θήβας δεν υπέστη ζημιά από την εκχώρηση των 180.000 ευρώ προς το Σύλλογο ¨ΤΕΡΑ¨, αυτό δε καταδεικνύεται από το ότι <<ο ίδιος ο Δήμος προσέφυγε κατά της αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ περαιτέρω η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 180.000 ευρώ στο δήμο Θηβαίων δεν θα είχε χορηγηθεί, εάν δεν υφίστατο το υπ’ αριθμ. 10097/2007 έγγραφο του Δημάρχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών με αίτημα τη χορήγηση του ανωτέρω ποσού στο ¨Σύλλογο Προστασίας και Αναβάθμισης του Περιβάλλοντος η ΤΕΡΑ¨ για σύνταξη μελετών στις κατεστραμμένες από πυρκαγιές περιοχές του Δήμου και γενικότερα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και επομένως δεν επρόκειτο να διατεθεί για κάλυψη άλλων αναγκών του Δήμου>>.