Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Στον Σαμαρά η υπόθεση της μονάδας στη Χαιρώνεια


Νέα δεδομένα για την μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Χαιρώνεια - Στα δύο η Ν.Δ. στη Βοιωτία με έντονες αντιπαραθέσεις.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η δεύτερη απόφαση του ΚΑΣ για την δημιουργία της μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Χαιρώνεια.
Σε κεντρικό επίπεδο νέα δεδομένα δημιούργησε ο ανασχηματισμός και η αντικατάσταση του Μιχάλη Λιάπη από τον Αντώνη Σαμαρά.
Με δύο επιστολές προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το νέο υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά οι Δήμαρχοι Χαιρώνειας Νίκος Παπαγγελής και Δαύλειας Γιώργος Λουκάς επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της δημιουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας στον Άγιο Βλάσιο αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας. Απευθυνόμενοι στον κ. Καραμανλή οι δύο δήμαρχοι τον ενημερώνουν ότι ενάντια στην κατασκευή της εν λόγω μονάδας έχουν ταχθεί με διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις και ψηφίσματα τα Δημοτικά Συμβούλια Χαιρώνειας και Δαύλειας, ενώ τη συμπαράστασή τους έχουν δηλώσει και οι άλλοι όμοροι Δήμοι όπως και όλες οι παρατάξεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας καθώς και ότι την αντίθεση τους προς τη μονάδα εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
«Η μονάδα προβλέπεται να εγκατασταθεί σε πεδινή και αμιγώς αγροτική περιοχή, πεδίο της περίφημης μάχης της Χαιρώνειας που σηματοδότησε το τέλος της αρχαίας εποχής και της πόλης κράτους με την επικράτηση των Μακεδόνων στον Ελλαδικό χώρο, της πρώτης μάχης στην οποία συμμετείχε ο Μέγας Αλέξανδρος» σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Επίσης δίνουν έμφαση στις ενέργειες αλλά και το κονδύλια που έχουν δαπανηθεί για να ανάδειξη της αρχαιολογικής τους περιοχής αλλά και στα έργα που έχουν εκτελεστεί στον αγροτικό τομέα δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως γη υψηλής παραγωγικότητας.
Αναφερόμενοι στο ιστορικό της σχεδιαζόμενης δημιουργίας «τεράστιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ιδιοκτησίας ENELCO», οι δύο δήμαρχοι επισημαίνουν:
* την ομόφωνη εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαιρώνειας ήδη από το 2003 αλλά και τα έτη 2007 και 2008
* την ομόφωνη εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Δαύλειας
* την απόλυτη αντίθεση της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας και της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές γνωμοδοτήσεις τους, δεδομένου ότι το έργο αλλοιώνει μη αντιστρέψιμα σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.
* την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τον Ιούλιο του 2008 με ψήφους 9 κατά και 5 υπέρ μετά από αυτοψία στην περιοχή.
Στη συνέχεια στιγματίζουν την ενέργεια του πρώην υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη ο οποίος μετά από περίπου πέντε μήνες παραμονές Χριστουγέννων αιφνιδιαστικά ανέπεμψε το θέμα και πάλι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο στις 23 Δεκεμβρίου 2008 έλαβε νέα απόφαση αυτή τη φορά θετική και με ψήφους 15 υπέρ μια μιας κατά.
«Το ΚΑΣ -επισημαίνουν χαρακτηριστικά- με μια εντυπωσιακή μεταστροφή ψήφισε με 15 υπέρ και 1 κατά την έγκριση κατασκευής της μονάδας, αποδεχόμενο την πρόταση της εταιρείας για μείωση του όγκου της μονάδας, πρόταση που είχε απορρίψει το καλοκαίρι. Ισχυριζόμαστε ότι η εξέλιξη αυτή είναι διοικητικά και δεοντολογικά ελέγξιμη για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται απρόθυμο στην αποστολή του να διαφυλάξει τον ιστορικό μας πλούτο και μάλιστα ερχόμενο σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία».
Καταλήγοντας οι δήμαρχοι επισημαίνουν πως θεωρούν «άδικη και αντιδημοκρατική την διαδικασία που παρακάμπτει και αγνοεί τις απόψεις, τον σχεδιασμό και τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής που εμβρόντητοι βλέπουν να τινάζονται στον αέρα οι προσπάθειες και οι κόποι τους, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι που έχουν επενδυθεί» και ζητούν από τον κ. Καραμανλή που έχει θητεύσει και ως υπουργός Πολιτισμού να αποτρέψει την δημιουργία της μονάδας.
Παράλληλα με την δεύτερη επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά αφού του θυμίζουν ότι «πριν από λίγα χρόνια, είχατε και προσωπικά την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον ιστορικό χώρο και τα μνημεία της Χαιρώνειας» ζητούν στην συνέχεια από τον υπουργό Πολιτισμού πριν λάβει την όποια απόφαση να συναντηθεί μαζί τους προκειμένου να τον ενημερώσουν σε μια προσπάθεια αποτροπής των σχεδίων διότι σε αντίθετή περίπτωση «όλες οι πλευρές αποδέχονται πως θα μεταβάλλει πλήρως τη φυσιογνωμία της περιοχής».
Μάλιστα οι Δήμαρχοι έστειλαν επιστολή και στην εφημερίδα Πρώτο θέμα όπου καταγγέλλουν το δημοσίευμα με τον τίτλο “Ελληνικό case study στην ενέργεια για όλο τον πλανήτη” που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 4 Ιανουαρίου και στο ένθετο business stories. «Μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε να πληροφορηθούμε τον συντάκτη του άρθρου προκειμένου να ζητήσουμε την υποτιθέμενη «τοπική δημοσκόπηση» και τα άλλα «στοιχεία» που αναφέρει. Καταγγέλλουμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, διαστρεβλώνει απόλυτα την πραγματικότητα και επικαλείται ανακρίβειες, υπερβολές και υπονοούμενα προκειμένου να συκοφαντήσει τους αγώνες των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στη συγκεκριμένη μονάδα. Υπηρετεί την χειρότερη μορφή δημοσιογραφίας που με «κατασκευασμένα» άρθρα προσπαθεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός ενεργειακού κολοσσού όπως η ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου» σημειώνουν στην επιστολή τους.
Στο μεταξύ το θέμα της ENELCO έχει προκαλέσει αναταραχές και σε τοπικό επίπεδο.
Τα… πρωτεία έχει ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης που σε συνέντευξη του δήλωσε ότι υποστηρίζει την επένδυση (στην ίδια συνέντευξη και ο δήμαρχος Χαιρώνειας Νίκος Παπαγγελής) όπου κατά την διάρκεια αυτής αναπτύχθηκε μια έντονη αντιπαράθεση και ο κ. Αγνιάδης εξαπέλυσε φραστική επίθεση και κατά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Κώστα Παπασπύρου αλλά και κατά των μελών της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.
Αποτέλεσμα ήταν ο κ. Παπασπύρου ο οποίος δέχεται ως καθοριστικής σημασίας την άποψη της τοπικής κοινωνίας να ζητήσει από τον κ. Αγνιάδη να ανακαλέσει δημόσια αλλά και να δεχθεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΒ την έντονη κριτική από το μέλος της μειοψηφίας του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χρήστο Αναγνώστου (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) ο οποίος αφενός τάσσεται στο πλευρό του κόσμου που αντιδρά στη δημιουργία της μονάδας και αφετέρου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση από το Δ.Σ. του ΕΒΕΒ.
Οι αντιπαραθέσεις όμως είχαν συνέχεια στους κόλπους της Ν.Δ. στη Βοιωτία. Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Κουτσούμπας σε δηλώσεις του εμμέσως φάνηκε να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας της μονάδας αφήνοντας παράλληλα αιχμές περί λαϊκισμού για όσους παραβρέθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ στηρίζοντας την τοπική κοινωνία.
Ένας εξ΄ αυτών ήταν και ο Γιάννης Καράμπελας ο οποίος ως στέλεχος της Ν.Δ. στηρίζει την άποψη των φορέων και των κατοίκων της περιοχής που λένε όχι στην δημιουργία της μονάδας.
Απαντώντας ο κ. Καράμπελας τόνισε μεταξύ άλλων ότι παραδίδει στην κρίση του κόσμου αυτούς που μιλάνε για λαϊκισμό και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών και να παλεύει για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.