Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Χάος στην Αλουμίνιον της Ελλάδας



Παραιτήθηκε η Αλουμίνιον της Ελλάδος από τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ γεγονός που πυροδότησε νέα έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων. Διαψεύδει ο όμιλος Μυτιληναίου τις φήμες περί διακοπής της λειτουργίας.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι «ως αιτιολογία για την παραίτηση, η ΑτΕ προέβαλε ότι η ένδικη αίτηση κατέστη για αυτήν άνευ αντικειμένου, καθότι, και αν ακόμη γινόταν δεκτή από το Δικαστήριο, και πάλι η Αλουμίνιον 'κλείνει' διότι αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το τιμολόγιο χωρίς την αύξηση του 10%».
Επίσης, η ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμο μέσο για τη διασφάλιση των απαιτήσεων της, ενώ αφήνει και αιχμές και για τα επόμενα σχέδια της ΑτΕ. Άμεση ήταν η απάντηση από την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να κλείσει η Αλουμίνιον της Ελλάδος, διαψεύδουν κατηγορηματικά κύκλοι του ομίλου Μυτιληναίου απαντώντας έτσι στην ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Ο λόγος που παραιτήθηκε η ΑτΕ, εξηγούν, είναι ότι η διοίκησή της επιδιώκει οριστική λύση στο θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει, καθώς, εκτιμάται ότι στη σημερινή συγκυρία η τιμολόγηση απειλεί τη βιωσιμότητα της. Γεγονός είναι ότι τη συγκεκριμένη περίοδο της γενικευμένης οικονομικής κρίσης απαιτείται πολιτική βούληση για την ρύθμιση παρόμοιων προβλημάτων στη λογική οριστικής ουσιαστικής λύσης με διαμόρφωση ειδικού τιμολογίου όπως εφαρμόζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολύ περισσότερο δε όταν πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας με χιλιάδες άμεσα εργαζόμενους και πολύ περισσότερους έμμεσα σε σειρά επιχειρήσεων σχετικών με τον κλάδο του αλουμινίου.
Να σημειωθεί δε ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου σε μια προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιας λύσης έχει αποδεχθεί την διαιτησία μέσω Αρείου Πάγου κάτι όμως που μέχρι στιγμής η ΔΕΗ φαίνεται να αποφεύγει.
Επίσης η πολιτική βούληση για την λύση του προβλήματος επιβάλλεται και για έναν ακόμα λόγο. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στην Αλουμίνιον της Ελλάδος. Αφορά και σε άλλες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας όπως η ΛΑΡΚΟ.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου στο capital.gr με τίτλο «Η ΛΑΡΚΟ στο χείλος του γκρεμού» στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Από τα πλέον παράδοξα στην πορεία της ΛΑΡΚΟ, είναι ότι η κατάστασή της επιβαρύνεται από τον ίδιο το μέτοχό της. Ο λόγος για το κόστος ρεύματος, το οποίο μετά τις αυξήσεις που επέβαλε η ΔΕΗ, έχει μετατραπεί σε «βραχνά» για τη βιομηχανία. Σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ, κατά το πρότυπο πολλών εταιρειών του κλάδου διεθνώς, διέθετε στο παρελθόν ειδικό τιμολόγιο που ήταν συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές LME του νικελίου. Μετά από πίεση της ΔΕΗ, το τιμολόγιο αποσυνδέθηκε από τις τιμές του νικελίου, παρά το γεγονός ότι το ρεύμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κόστους.
Δηλαδή η ΔΕΗ δεν δέχθηκε η εταιρεία στην οποία συμμετέχει να μπορεί να πληρώνει φθηνότερα το ρεύμα σε περιόδους ύφεσης, όπως η τρέχουσα και ακριβότερα, σε περιόδους που η αγορά είναι κερδοφόρα, όπως κατά την προηγούμενη διετία. Εκτός όμως από την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του νικελίου, στη συνέχεια η ΔΕΗ, προχώρησε από το 2007 μέχρι το καλοκαίρι του 2008 σε μπαράζ νέων αυξήσεων με αποκορύφωμα την τελευταία αύξηση του περασμένου Ιουλίου κατά 10% (συνολικά τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις έφτασαν το 30%).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί καθοριστικά το κόστος παραγωγής λόγω της υψηλής κατανάλωσης (στην αιχμή της ζήτησης η βιομηχανία φτάνει στα 162MW αποτελώντας το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ρεύματος στη χώρα). Το τιμολόγιο ρεύματος που καλείται να πληρώνει η εταιρεία πλέον φτάνει τα 63€/MWh, με τις τιμές LME του νικελίου στα 9.842$/τόνο. Για να γίνει αντιληπτό πόσο επιβαρύνεται η ΛΑΡΚΟ, αρκεί μόνο να γίνει σύγκριση με την τιμή του ρεύματος το 2003 όταν η τιμή LME ήταν περίπου ίδια στα 9.633$/τόνο. Τότε λοιπόν η εταιρεία πλήρωνε για το ρεύμα 21€/MWh. Δηλαδή με τις ίδιες τιμές του προϊόντος, η εταιρεία καλείται να πληρώσει το ρεύμα κατά 200% ακριβότερο.
Πρακτικά αυτό σημαίνει για φέτος επιπλέον κόστος 40 έως 50 εκατ. ευρώ, όταν η χρήση αναμένεται να κλείσει με ζημιές 90 έως 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο το επιπλέον κόστος του ρεύματος αντιπροσωπεύει τις μισές ζημιές του έτους. Την κατάσταση αυτή γνωρίζει «από πρώτο χέρι» η ΔΕΗ, καθώς η ΛΑΡΚΟ έχει δηλώσει αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και δεν αποπληρώνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας».