Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Το προκείμενο νομοσχέδιο αποτελεί την συμβολική απαρχή μιας κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν επιλύει το σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, που έχει πράγματι έκτακτο προνοιακό χαρακτήρα κατευθύνεται όμως με σαφήνεια στην έκτακτη ενίσχυση αυτών των κοινωνικών ομάδων που πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης απευθύνεται προς όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Με στόχευση τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες:
Οικογένειες με ανώτατο οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται κατά κύριο λόγο από μισθούς και αγροτικά εισοδήματα και δεν υπερβαίνουν κατά περίπτωση (ανάλογα με τον αριθμό παιδιών) το ποσόν από 14.000 έως 21.500 €.
Ειδικότερα:
Οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 € θα λάβουν 700 €
Οικογένειες με δυο παιδιά και εισόδημα έως 16.500 € θα λάβουν 800 €
Οικογένειες με εισόδημα έως 22.000 € και τρία παιδιά θα λάβουν 1.000 €
Οικογένειες με εισόδημα έως 23.500 € και τέσσερα παιδιά θα λάβουν 1.100 €
Οικογένειες με πέντε παιδιά και εισόδημα έως 25.000 € θα λάβουν 1.200 €
Οικογένειες με έξι ή περισσότερα παιδιά και εισόδημα έως 26.500 € θα λάβουν 1.300 €.
Επίσης:
850.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ θα λάβουν 300 €
360.000 συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν 300 €
170.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ. και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ θα λάβουν 400 €
185.000 άτομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα λάβουν 400 €
13.000 νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα λάβουν 400 €
25.000 απροστάτευτα παιδιά θα λάβουν 400 €
100.000 άποροι, δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου θα λάβουν 400 €
400.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα λάβουν 400 €
Ήτοι ουσιαστικά εκτός επιδόματος μένουν οι άγαμοι, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι νέοι άνεργοι που δεν είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.
Ήτοι συνολικά επωφελούνται περίπου 2.500.000 άτομα, αριθμός που είναι πολύ κοντά στα όρια της φτώχειας (22-23%).
Το επίδομα αυτό δεν θα βαρύνει τον ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό, το κόστος του οποίου αυστηρά υπολογιζόμενο θα προέλθει αφ’ ενός μεν από έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης υπολογιζομένη στο συνολικό καθαρό εισόδημα των κερδοφόρων επιχειρήσεων αναπροσαρμοζομένη κατ’ αναλογία των εισοδημάτων τους από 5% έως 10%, και από την φορολογητέα ύλη της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των φυσικών προσώπων με κλιμακούμενο επίσης συντελεστή, προσδιοριζομένης και ρυθμιζομένης κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την επιβολή και την είσπραξη του.
Β.- Επί πλέον στο εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας από τον ΟΕΚ σε συνδικαλιστές, θύματα βίας. Η διάταξη αυτή φέρει την μορφή οιονεί «αποζημιώσεως» καθ’ όσον προσβλέπει στην ελάχιστη αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υφίσταται αναίτια από άδικη εναντίον του επίθεση ένας συνδικαλιστής, που καθίσταται ανάπηρος κατά ποσοστό τουλάχιστον 67%, αγωνιζόμενος για τις εργασιακές ελευθερίες και δικαιώματα.
Πιστεύω ότι αποτελεί μια συμβολική χειρονομία, που υποδηλώνει τον σεβασμό και την εκτίμηση της Πολιτείας προς εκείνους που μάχονται για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τους κοινωνικούς αγώνες.
Γ.- Με το αρθρ. 6 του νομοσχεδίου τίθεται όριο στις αποδοχές των αμοιβών των ιατρών του Ε.Σ.Υ. ώστε να μην παρατηρούνται καταχρηστικές αμοιβές ή υπερβάσεις αυτών, με στόχο τον περιορισμό των κρατικών δαπανών στον τομέα της υγείας.
Παράλληλα σε έκτακτες περιπτώσεις όπως πανδημιών και φυσικών καταστροφών για την επί πλέον αμοιβή των απασχολούμενων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, του ΝΠΙΔ εποπτευομένης από το ΥΥΚΑ, καθ’ υπέρβαση του ωραρίου εργασίας και των εφημεριών προβλέπεται ως ασφαλιστική δικλείδα η έκδοση κοινής Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αληλλεγγύης.
Εν όψει δε της πανδημίας της γρίπης που έχει ενσκήψει στη χώρα μας το παρόν νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση 1000 θέσεων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ προς πλήρωση κατά ιατρική ειδικότητα των κενών των Νοσοκομείων της χώρας.
Κυρίες και Κύριοι
Η εξαιρετικά δυσοίωνη προοπτική της οικονομίας της χώρας μας είναι αναστρέψιμη.
Μέχρι να’ ρθει η στιγμή της ανάκαμψης το κράτος πρόνοιας της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν θα μετέλθει πυροτεχνήματα εικονικής πραγματικότητας και πομπώδεις εξαγγελίες, όπως έπραξε η Κυβέρνηση της Ν.Δημοκρατίας. Τόσον αυτό το προς ψήφιση νομοσχέδιο, όσον και αυτά που ακολουθούν για την τόνωση της αγοράς, την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, προστασία των καταναλωτών κλπ., αποτελούν χειροπιαστά δείγματα του πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους την έννοια της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, και πόσο την προτάσσει έναντι κάθε άλλου στόχου.
Το «πρώτα ο πολίτης» δεν είναι απλό σύνθημα.
Είναι η συμπύκνωση της θέλησης αυτής της Κυβέρνησης για στήριξη για προσφορά στον Έλληνα, και στην Ελληνίδα.
Γι’ αυτό και αξίζει να το υπερψηφίσετε νομοσχέδιο.
Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2009
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Επαμεινώνδα 71,32200 Θήβα,Τηλ:22620 81 061,Fax:22620 26 881
Φίλωνος 7,32100 Λιβαδεία,Τηλ & Fax:22610 89 640
www.tsonoglou.com & tsonoglou@hotmail.com