Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Οι Νέοι Αγρότες για τις Κλιματικές Αλλαγές


Προτάσεις για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ενόψει και της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής έκανε ο καθ Φώτιος Γραβάνης (Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας). Είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός πολιτικών στόχων με σχεδιασμό ζωνών, στη βάση αφενός της φέρουσας ικανότητας από πλευράς υδατικών, εδαφικών πόρων και κλίματος και, αφετέρου, των προωθούμενων αγροτοδιατροφικών προϊόντων, καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πολιτικών στόχων, τόνισε ο κ. Γραβάνης.
Στο συμπόσιο παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Νορβηγίας, Σβέρε Στούμπε, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Νορβηγίας για την προστασία των δασών, του φυσικού ταμιευτήρα διοξειδίου του άνθρακα του πλαντήτη μας. Η αποδάσωση και η υποβάθμιση των δασών ευθύνεται για το ένα πέμπτο των ετήσιων εκπομπών ρύπων και η πρωτοβουλία RED προβλέπει μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των χωρών που θα περιορίσουν τους ρυθμούς αποδάσωσης, είπε ο Νορβηγός πρέσβης και υπογράμμισε την ανάγκη να ενσωματωθεί η πρωτοβουλία RED στη νέα συνθήκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τις δράσεις που θα παρουσιάσει ο Δήμος Αθηναίων στην Κοπεγχάγη απαρίθμησε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Δημόπουλος. Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο C40, το δίκτυο σαράντα μεγάλων πόλεων του πλανήτη που καλύπτουν το 1% της επιφανείας και εκπέμπουν το 80% των ρύπων.
Το πρόγραμμα FarmForward, το οποίο στοχεύει να συμβάλει στην αειφόρο αγροτική ανάπτυξη στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα παρουσίασε ο Κυριάκος Γεωργίου, στέλεχος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων. Το πρόγραμμα - το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης "Λεονάρντο ντα Βίντσι" στην ΕΕ και στο οποίο συμμετέχει η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής - αποσκοπεί να τροφοδοτήσει με καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό και μεθόδους εκπαιδευτές Νέων Αγροτών και να βοηθήσει Νέους Αγρότες να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες και γνώσεις ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
«Οι Νέοι Αγρότες ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή περισσότερο από κάθε άλλον, καθώς πλήττονται άμεσα από αυτήν», δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. «Εμείς, οι νέοι αγρότες, ζούμε πραγματικά και όχι μεταφορικά στο περιβάλλον. Είμαστε κομμάτι της βιοποικιλότητας και ενδιαφερόμαστε για την ποιότητα των προϊόντων», πρόσθεσε. Ανέφερε ως παράδειγμα τους βοσκότοπους ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας των δασών και ερωτώμενος εάν οι αγρότες επιθυμούν τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων απάντησε: «Επιθυμούμε την πιστοποίηση καθώς αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των νέων αγροτών και βοηθά και στην πιστοποίηση του ίδιου του επαγγέλματος μας, με σκοπό να γίνουμε επαγγελματίες παραγωγοί».
Στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης επικαλούμενος στοιχεία από μελέτη του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη που παρουσίασε στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (3-6/9/2009) στην Αρχαία Ολυμπία: «Αν η μέση θερμοκρασίας της γης ανέβει κατά 2%, τότε οι αγρότες θα χάσουν το 36% της παραγωγής τους και η απώλεια χρήσης του νερού θα ανέλθει στο 20%, την στιγμή που το 85% του νερού καταναλώνεται σήμερα για αγροτικές χρήσεις». Έπειτα, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε τις διαφορές μεταξύ αστικού και αγροτικού κόσμου: «Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, με άλλες αξίες και άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Η αγροτική κοινωνία είναι μια οργανική κοινωνία και η αστική μια ορθολογική. Το περιβάλλον για τους αγρότες δεν είναι μόνο επιστήμη, αλλά η ίδια η καθημερινότητά τους. Οι αγρότες είναι οι «φροντιστές του περιβάλλοντος».
Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις σύγχρονες δομές της τοπικής ανάπτυξης και στα «Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας, ως ένα εργαλείο του Κοινωνικού Κεφαλαίου», τη διακήρυξη ομάδας επαγγελματιών που έχουν κοινά ή συμπληρωματικά χαρακτηριστικά και συμφωνούν να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν την περιοχή τους ως προορισμό και ένα κοινό όραμα για την ποιότητα της περιοχής τους, δηλώνοντας ο τόπος έχει όνομα, έχει συνείδηση και αποτελεί την έκφραση του κοινωνικού κεφαλαίου.
«Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του περιβάλλοντος ως ένα οικονομοτεχνικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Ευθυμιόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αναλωθούμε στον καταμερισμό ευθυνών, αλλά να συνεργαστούμε όλοι για την εύρεση λύσεων.
Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕλληνοΑμερικανικής Ένωσης, οι αγρότες ήταν λιγότεροι από 9, αλλά έστω και έτσι με τα θέματα της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών, που οφείλονται κυρίως στις συνήθειες των αστών, και τιμωρούν κυρίως τους αγρότες, συνέχισαν τον διάλογο για την εξεύρεση λύσεων τόσο στα καθημερινά προβλήματα, όσο και κυρίως στα μεσοπρόθεσμα.