Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Στην Κομοτηνή η Β. Τσόνογλου


Σήμερα λοιπόν μπορούμε να μιλάμε με σιγουριά για το κεκτημένο της συμμετοχής των γυναικών αλλά αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να περάσουμε και στο επόμενο βήμα που είναι πρώτα η διατήρηση του και στην συνέχεια η αύξηση της εκπροσώπησης μας σε φορείς που ασχολούνται με τα κοινά
Το γεγονός όμως, ότι η διάταξη για την ποσόστωση των γυναικών υιοθετήθηκε και από άλλα κόμματα, δεν σημαίνει ότι όλοι μας εκπροσωπούμε και προάγουμε τα ίδια πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ κατά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, έχει τοποθετήσει ψηλά την θέση και τον ρόλο της γυναίκας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την στήριξη της οικογένειας, στις αναγκαίες στοχευμένες πολιτικές που θα απαλλάξουν την γυναίκα από τα οικογενειακά βάρη, την φροντίδα, την μέριμνα, την μόρφωση των παιδιών, την οικονομική της στήριξη για αυτό που προσφέρει τόσο μέσα στην οικογένεια αλλά και στον εργασιακό της χώρο καθώς και στο στοίχημα της Κυβέρνησης που είναι η δημιουργία μιας χώρας που θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
«Είναι ευθύνη, επιδίωξη αλλά και πράξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του Τομέα Γυναικών, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ σε αυτή την ημερίδα η συμμετοχή όλο και περισσότερων γυναικών στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η προσφορά να γίνεται μεγαλύτερη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση μας να στηρίξουμε είναι ένα κράτος με κοινωνικές δομές.
Δεν ζητάμε χάρη και ούτε κανείς δεν μας κάνει χάρη. Αυτό είναι βέβαιο. Έχουμε την δύναμη της θέλησης να ασχοληθούμε, να προσφέρουμε και ποθούμε να κάνουμε αυτό το άλμα.
Διεκδικούμε το δικαίωμα σε ανθρώπινη κοινωνία, κοινωνία ίσων ευκαιριών. Όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε η συμμετοχή μας στα κοινά, είναι μονόδρομος και για εμάς αλλά και για εκείνους που ακόμη την βλέπουν με καχυποψία.
Το κράτος είναι ο κεντρικός διακόπτης που θα δώσει το πράσινο φως και η απάντηση για την ευαισθητοποίηση των γυναικών για την συμμετοχή τους στα κοινά, είναι η ευαισθητοποίηση του Κράτους για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.
Σας ευχαριστώ κι εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία της.