Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ομιλίας Βάσως Τσόνογλου στη Βουλή


Στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ μεταφέρεται ο ειδικός φορέας δασών του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών, που συγκέντρωσε τα έσοδα από αποζημιώσεις και εν γένει έσοδα από δασικές και θηρευτικές δραστηριότητες. Το εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΝΠΔΔ με την επωνυμία Κεντρικό Ταμείο Κτηνοτροφίας και Δασών, μετονομάζεται σε Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και περιέχονται σε αυτό τα έσοδα από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ βοηθά στο έργο του και από συμβουλευτικό όργανο περιβαλλοντικής πολιτικής ονομαζόμενο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

Στην σημερινή νομική ρύθμιση προσδιορίζονται ο σκοπός, ο οργανισμός και κανονισμός λειτουργίας, οι πηγές χρηματοδότησης (ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ), η μορφή, οι όροι, οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων και οι ειδικότερες δράσεις, ενέργειες και τα μέτρα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ σε τομείς όπως:

Αα) το φυσικό περιβάλλον, η πρόληψη και προστασία της βιοποικιλότητας, β) οι δασικές εκτάσεις (πρόληψη και προστασία από πυρκαγιά, αποκατάσταση καμμένων δασών), γ) προστασία των υδάτων-εδάφους, πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση, αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Β) τομέας χωροταξίας-πολεοδομίας, ολοκλήρωση χωρικού σχεδιασμού, πρόληψη, προστασία, ρύθμιση, αστική αναζωογόνηση, τομέας ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας κλπ. Ήτοι διαμορφώνεται μια γκάμα προληπτικών, προστατευτικών και μέτρων αποκατάστασης περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών ζητημάτων σχεδόν στο σύνολό τους.

Στο Β κεφάλαιο ρυθμίζονται θέματα επιτάχυνσης και απλούστευσης της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών.

Η χώρα μας καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο ηπειρωτικό της έδαφος με δάση, πλήν επί σχεδίου κατέστη αδύνατος ο σαφής προσδιορισμός της έννοιας του δάσους και της δασικής εκτάσεως, ως και η καταγραφή και κατά το δυνατόν ακριβής αποτύπωσή τους, ώστε να ισχύσει δια παντός το δασολόγιο, προς άρση κάθε αμφισβήτησης.

Η προκειμένη υψίστης σημασίας νομοθετική πρωτοβουλία στοχεύει στην απλούστευση της διαδικασίας κατάρτισης, θεώρησης και κατακύρωσης των δασικών χαρτών, στην απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών αποτελεσματικής κρίσεως περί της μορφής των αμφισβητούμενων εκτάσεων, κατά τους κανόνες της επιστήμης και της δασολογίας βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945 εν ανυπαρξία τους, του έτους 1960.

Επιπλέον, ορίζεται η υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο των δασικών εκτάσεων προκειμένου ο πολίτης να ενημερώνεται άμεσα για την μορφή της εκτάσεως που τον ενδιαφέρει.

Σε αντικατάσταση των εώς σήμερα λειτουργούντων ειδικών επιτροπών επιλύσεως δασικών αμφισβητήσεων (Α βάθμιων και Β βάθμιων) συστήνοντας Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, όπου δύναται να προσφύγει και με ηλεκτρονικό τρόπο οποιοσδήποτε δικαιολογεί έννομο συμφέρον αμφισβήτησης την ως δασικής φερόμενης εκτάσεως, δύναται να παρίσταται κατά την εκδίκασή τους με τεχνικό σύμβουλο προς επιστημονική του υποστήριξη, ν’ ασκήσει αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαίωμα, που έχει και ο Υπουργός ΥΠΕΚΑ, όπου αξιώνει επαύξηση των ως δασικών αξιωμένων τμημάτων.

Στην προγενέστερη ρύθμιση προβλέπονται ζητήματα σχετικά με την στελέχωση των εν λόγω επιτροπών, της διαδικασίας λειτουργίας των, οι ειδικές περιπτώσεις αποδοχής και απόρριψης των αντιρρήσεων. Κατά την εκδίκασή τους δεν λύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά η μορφή της εκτάσεως ως δασικής ή μη. Η ιδιοκτησία, όπως και σήμερα, αποδεικνύεται πλέον αν υπάρχουν εγγεγραμμένοι τίτλοι από το 1985 τουλάχιστον, σύμφωνα με το νόμο και την πάγια δικαστηριακή πρακτική, ενώ για την αξιοποίηση των ιδιωτικών δασών εφαρμόζονται όσα επιτρέπει η δασική νομοθεσία.

Με την προκειμένη ρύθμιση τροποποιούνται αρκετές διατάξεις του δασικού νόμου 998/1979, σε σχέση με τα δάση που εμπίπτουν εντός των ορίων εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, ή εντός οικισμών προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τις υπό έκδοση οικοδομικές άδειες, για τις κατατμήσεις, εκχερσώσεις, άδειες υλοτομίας και προστασίας των δασών εντός οικισμού, ως και η σύνθεση και αρμοδιότητα του τεχνικού Συμβουλίου Δασών, η χρηματοδότηση της σύνταξης των δασικών χαρτών από τον Ειδικό Φορέα Δασών.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αξίζει να χαιρετίσουμε τις σημερινές νομικές ρυθμίσεις.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που καταταλαιπωρούνται στις δικαστικές αίθουσες διότι έχτισαν σε περιοχές με ασαφή όρια δασικών εκτάσεων, που έπεσαν στα νύχια αετονύχιδων που τους πούλησαν σαν αγρό, εκχερσωμένη ή αναδασωτέα έκταση, που ανήγειραν με τον μόχθο ολόκληρης ζωής κτίσματα εντός οικισμών ή εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως για τους οποίους δεν είχε εκδοθεί βεβαίωση από τις δασικές υπηρεσίες.

Και όχι μόνο αναγκάζονται να καταβάλουν πρόστιμα αλλά κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες από τα εκ του νόμου προβλεπόμενα πρωτόκολλα κατεδάφισης, λόγω του ότι ανεγέρθηκαν εντός δασικών περιοχών.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μπεί τάξη. Ν’ αναδείξει η πολιτεία ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα, με την διαφάνεια και την διαύγεια προστατεύει το περιβάλλον, το έδαφος, τα νερά, τα δάση. Προστατεύει τον πολίτη και του παρέχει ασφάλεια, σιγουριά και εμπιστοσύνη για ένα κράτος που τον φροντίζει, περιφρουρεί τα συμφέροντά του, μεριμνά γι’ αυτόν και τα παιδιά του.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το σημερινό νομοσχέδιο, γι’ αυτό και το υπερψηφίζουμε.