Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Μόνο οι ρίζες της ολυμπιακής ιδέας είναι ακόμη ζωντανές



Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συνεχάρη απλά και μόνο το Γιώργο Κατσιμπάρδη, και την εταιρεία που ίδρυσε, αλλά υπερθεμάτισε κιόλας σε όσα εκείνος είπε ως πρόεδρος της Α.ΧΩ.Α., τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα η χώρα μας – δημιουργός και θεματοφύλακας της ολυμπιακής ιδέας – να προσφύγει στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. και να ζητήσει από τους μεγάλους αυτούς πολιτικούς οργανισμούς να επιβάλουν στις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις να διενεργούν ελέγχους, να λειτουργούν δημοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια και, γενικά, να μεριμνήσουν ώστε να επανέλθει ο αθλητισμός στις ρίζες του, που είναι τα ολυμπιακά ιδεώδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωρόπουλος, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρωταθλητής Ευρώπης στα 100 μ. ο οποίος, μάλιστα, ανέλυσε με πειστικό τρόπο το πώς μπορούν οι νέοι να φτάνουν στο βάθρο του ολυμπιονίκη ή του πρωταθλητής Ευρώπης – όπως αυτός – χωρίς να χρειάζονται φάρμακα.
Πολύ καλές εντυπώσεις, εξάλλου, άφησαν οι τοποθετήσεις του πρύτανη του Α.Π.Θ. Ιωάννη Μυλόπουλου – ο οποίος συνεχάρη το Γιώργο Κατσιμπάρδη λέγοντας ότι «αυτό που κάνει η εταιρεία σας κύριε πρόεδρε είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Προσφέρετε μεγάλο κοινωνικό έργο και αυτό γιατί μόνο με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών και των μαζικών τους φορέων μπορεί να παταχθεί η μάστιγα των αναβολικών. Εμείς οι πανεπιστημιακοί θα σας στηρίζουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που θα διοργανώνετε τέτοιες σπουδαίες εκδηλώσεις» - και του προέδρου του ΤΕΦΑΑ Γιώργου Δογάνη, ο οποίος ζήτησε να του σταλούν τα πρακτικά της ¨Ημερίδας¨ προκειμένου να έχει η Σχολή του τις εισηγήσεις και το πλούσιο υλικό από τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν, και όλα αυτά για την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών.
Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι τοποθετήσεις του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη – ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά – και του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Μάρκου Μπόλαρη.
Άριστες εντυπώσεις, επίσης, άφησαν οι εξειδικευμένες ομιλίες στο θέμα των αναβολικών του πρώην προέδρου του Α.ΧΕ.ΠΑ. Δημήτρη Γάκη, του καθηγητή Αθλητιατρικής στο Α.Π.Θ. Αστέριου Δεληγιάννη, της καθηγήτριας Αθλητιατρικής στο Α.Π.Θ Ευαγγελίας Κουϊδή, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητιάτρων Νίκου Μαλλιαρόπουλου και του δικηγόρου, διεθνή ποδοσφαιριστή Αριστείδη Καμάρα.
Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν και τοποθέτηση της ολυμπιονίκη στα 100 μ. με εμπόδια Βούλας Πατουλίδου η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο πρωταθλητισμός είναι μια κατηγορία μόνος του και πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν όλα τα αρνητικά φαινόμενα των τελευταίων ετών. Οι πρωταθλητές, που είναι περιουσία του κράτους, να έχουν δίπλα τους απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να μηδενιστούν τα φαινόμενα ύπαρξης τυχοδιωκτών οι οποίοι ποδοπατούν τα όνειρά τους για μεγαλεία και πρωτιές, πασάροντάς τους φρούδες ελπίδες μέσω των αναβολικών. Θα πρέπει επίσης στο Δημοτικό Σχολείο να ενταχθεί η γυμναστική στο εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα, έτσι ώστε οι μαθητές να γυμνάζονται καθημερινά».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο επίτιμος πρόξενος της Λετονίας Κυνηγόπουλος Άγις, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ Κάρολος Γεροβασιλείου, ο συγγραφέας και φιλόσοφος Κώστας Ζουράρις, ο αντιπρόεδρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Κώστα, το μέλος της Ε.Ο.Ε. και αντιπρόεδρος της Ε.Θ.Ν.Ο.Α. Θωμάς Τιμαμόπουλος, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α. με Α. Λαγόπουλος Αναστάσιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Γεωργιάδης Θεοδώσης, ο εκπρόσωπος Συνδρόμου DOWN Ζαϊμης Νικόλαος, ο παραολυμιονίκης Παλτσανιτίδης Σίμος, ο πρωταθλητής ύψους Μπανιώτης Κώστας.